Vulkanen Vesuvius brinner – människor evakueras

Vulkanen Vesuvius i Neapal brinner kraftigt och turister och boende evakueras från området. Det ska handla om flera små bränder och helikoptrar försöker stoppa branden genom att vattenbomba Vesuvius.

Detta är andra gången på en vecka som människor har behövt evakuera vulkanen. Det finns uppgifter om att branden kan vara anlagd men ännu inget som är bekräftat, skriver Aftonbladet. 

De jobbar med att släcka branden. Bildkälla: TT

Röken från branden uppges sträcka sig två kilometer bort. Detta har fått många att tro att det är vulkanen som har fått ett utbrott men det handlar alltså om kraftiga bränder på vulkanen, skriver Aftonbladet.

Människor uppmanas att inte åka till platsen förrän branden är under kontroll. 

Se videon på de modiga brandmännen som springer in i en brinnande byggnad

[youplay:sp,71,127012,000,0]

Läs också om när ett studentflak började brinna

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

Läs hela nyheten:
Vulkanen Vesuvius brinner – människor evakueras

Publicerad: 2017-07-11 klockan 23:13

Fler nyheter från Nyheter24

14 sista minuten-julklappar att ge bort - under 500 kronor

Alla butiker har självklart olika datum för när du kan beställa som senast för at hinna få paketet innan julafton. Men de flesta har tisdag eller onsdag så skynda dig på! 1. Google Home Mini Med en Google Home blir ditt liv lite enklare och bekvämare. Du kan styra denna med din mobil och din röst och på så sätt kontrollera massa elektronik i hemmet. Här hittar du den för . 2. Gjutjärnsgryta från Orrefors Gryta från Orrefors som rymmer 5 liter och fungerar utmärkt för långkok. Du hittar den här för . 3. 4-pack tallrikar Fynda ett 4 pack tallrikar från Xantia Fortuna med 73 procent rabatt. En perfekt julklapp till personen som älskar att laga mat. Du hittar den här för . 4. Ett flak energidryck  Har du någon i släkten som älskar energidryck? Då är den här presenten både grym och rolig att ge bort. Just nu är den nedsatt med 11 procent och du hittar den billigast här för . 5. Regnrock från Wyte En regnrock är perfekt att ha i det regniga Sverige vi lever i. Det är dock inget man vill lägga några större summor på. Och därför är det perfekt att du kan få den här från Wyte för endast . Ordinrie pris 699 kronor. Den har även gått goda recensioner: "Riktigt bra modell! Har M men körde S. Lång modell men känns smidig och inte klumpig.". 6. Klocka från Gant Lyxiga klockor behöver inte vara svindyrt. Den här klockan från välkända Gant är nedsatt med hela 29 procent. Du hittar den här för . 7. Paco Rabanne Paco Rabanne är den populäraste herrparfymen bland många män. Just nu kan du hitta den för . 8. Yves Saint Laurent Black OpiumOm den ovan är den populäraste bland männen är kvinnornas parfym denna från Yves Saint Laurent. Du hittar den för . 9. Sällskapsspelet "Vem där"Du spelade säkert spelet "Vem där" när du var yngre. Ett väldigt roligt spel som passar personer i alla åldrar. Det här är en perfekt julklapp att ge bort men också spela på själva julafton. Du hittar spelet för . 10. EltandborsteDet är viktigt att ta hand om sina tänder. Med en eltandborste blir det både lättare att borsta tänderna men även lite roligare. Du hittar denna för . 11. Handkontroll till PS4 Om någon släkting har ett PlayStation 4 så är en extra handkontroll en perfekt present att ge bort. Det är nämligen alltid bra att ha en extra hemma. Du hittar den här för . 12. Mixer Med en hushållsmixer kan man göra riktigt goda smoothies och är en perfekt present till personen som kanske inte alltid äter frukost. Eller varför inte till personen som tränar mycket och ständigt behöver mat. Du hittar den här för . 13. Presentkit Här har du ett litet presentkit från Georgio Armani och som innehåller en body lotion samt parfym. Du hittar den här för . 14. 3-pack kalsonger från Calvin Klein Alla män vill unna sig lite snyggare kalsonger ibland. Därför är ett 3-pack kalsonger från Calvin Klein en perfekt julklapp som du hittar här för . 

2018-12-17-10:02:33

Offset avbröt Cardi B:s konsert: "Ta mig tillbaka, Cardi”

Rapstjärnan Cardi B, 26, gick tidigare ut på Instagram med att hon och Offset, 26 ska skilja sig. Detta skrev Nyheter24 här.Sedan dess har det ryktas om anledningen till uppbrottet. I oktober avslöjade Cardi B i en intervju med magasinet W att Offsets otrohet hade varit en av anledningarna till uppbrottet.Hon har också sagt i ett borttaget Instagraminlägg att paret hade växt ifrån varandra. Efter det gick Offset, som är med i rappgruppen Migos, ut på Twitter och skrev "FUCK YALL I MISS CARDI". Var klädd i SwarowskikristallerI fredags fyllde Offset 27 år och var då iklädd en specialgjord ansiktsmask helt täckt med Swarowskikristaller, som enligt TMZ är värd cirka 107 000 kronor. Men på Instagram säger han att det enda han önskar sig är att bli tillsammans med Cardi igen.– Vi går igenom massa saker just nu, massa saker i media. Jag vill be dig om ursäkt, Cardi. Jag skämde ut dig, fick dig att se galen ut. Jag deltog i saker jag inte borde ha tagit del av och jag ber om ursäkt för att ga krossat ditt hjärta, brutit det löftet, brutit Guds löfte, och varit en självisk make, säger han.Han menar också på att han har förändrats och strävar mot att bli en bättre människa. Dessutom säger han att han vill fira julen tillsammans med Cardi.– Förlåt, Cardi. Jag älskar dig och Kulture, jag vill tillbringa julen med er. Jag vill kunna tillbringa resten av mitt liv med er. Jag ber om ursäkt, jag är ledsen för vad jag gjort mot dig. Jag var inte med den där tjejen, men jag underhöll henne. Förstår du vad jag menar? Jag älskar dig, jag hoppas du kan förlåta mig. Det är min födelsedag och jag önskar att få dig tillbaka, säger han i klippet.Offset gick upp på scen mitt under Cardi B:s spelning. Bildkälla: @onairwithryan/InstagramAvbröt Cardi B:s spelningUnder lördagskvällen spelade Cardi B på Rolling Loud i Los Angeles. Men mitt under spelningen avbröt hennes ex-make genom att gå upp på scen tillsammans med ett stort blomsterarrangemang. Blommorna formade en text där det stod ”Ta mig tillbaka, Cardi”.  Cardi B var dock inte lika nöjd med gesten och skakade på huvudet. Kort därefter städades blomsterarragemanget bort från scenen och spelningen fortsatte på som vanligt.  Efter skandalen gick Cardi ut på Instagram där hon ber sina följare att inte sprida hat mot sitt ex. Hon säger också att Offsets gest inte kommer förändra något i deras relation, som nu definitivt verkar vara över.

2018-12-17-09:48:13

Så många nya följare fick Diana Baban efter Joakim Lundells "kärlekshyllningar"

Ja, det var minst sagt många snopna fans som gick in på Joakim Lundells sociala medier förra veckan. Överallt syntes bilder och videos på Ex on the beach-profilen Diana Baban och till en början trodde Jocke & Jonnas fans att hans konto blivit hackat.Såhär ser Joakim Lundells Instagramprofil ut just nu. Bildkälla: InstagramUnder veckans gång publicerade Joakim bland annat en bild på när han badar tillsammans med en bild på Diana. Bildkälla: Joakim Lundell InstagramHemma hos Joakim och Jonna har de nu både en Jasmine-vägg och en Diana-vägg. Bildkälla: Joakim Lundell InstagramNär Nyheter24 hörde av sig till Joakim förtydligade han att det hela bara var ett internskämt mellan honom Jonna, Jasmine Gustafsson och Diana. Många fans har lämnat hot och hat i kommentarsfälten då de ansett att Joakim "varit otrogen mot Jonna". Men enligt paret själva så är detta ett långt gånget internskämt som inletts på Jonnas order. – Jonna har ju trollat alla. Det är ju vissa som följt oss länge som förstått skämtet i sin helhet, andra förstod ingenting alls, sa Jocke i en video. För Dianas del så resulterade det hela i mer än bara ett par goda skratt. Hon fick även en hel del följare på Instagram. Närmare 60 000 nya följare för att vara exakt.  – Hahahahaha alltså herre gud, folk är som galna och undrar vad som försiggår. Jag trodde verkligen aldrig att det här skämtet mellan oss skulle bli en sån grej. Så himla kul, sa hon till Nyheter24.Vill du läsa mer om det hela kan du göra det här:Fansen i chock efter Joakim Lundells video på Diana Baban

2018-12-17-09:55:30

Idag firar den allmänna rösträtten 100 år

Den 17 december för 100 år sedan, år 1918, kom partierna i den svenska riksdagen överens om att göra ändringar i grundlagen för att införa allmän och lika rösträtt i kommunala val. Och den 24 maj 1919 röstades de förändringarna igenom i riksdagen, enligt riksdagen.  Dessa ändringar gjorde att både svenska män och kvinnor två år senare, 1921, kunde rösta i riksdagsvalet. Samma år valdes även fem kvinnor in i riksdagen: Kerstin Hesselgren, Elisabeth Tamm, Agda Östlund, Nelly Thüring och Bertha Wellin, enligt Jämställ.  Många som inte fick rösta Trots att den allmänna och lika rösträtten var ett enormt steg för landets demokrati, så var det många som fortfarande inte fick rösta. Några av de som fortfarande inte fick rösta var människor som:  Satt i fängelseInte var självförsörjande Som hade stora skatteskulder eller fick fattigvårdDe som var omyndigförklarade Rösträttsåldern har inte alltid varit 18 Utöver alla kriterier så var rösträttsåldern högre än den är idag. Man behövde vara 23 år gammal för att få rösta, enligt Val.  Vad gäller gruppen "omyndigförklarade" så innefattade den bland annat svenskar med funktionsnedsättningar och intellektuella funktionsnedsättningar.  1945 fick de som var omhändertagna av fattigvården rösträtt.  1959 fick romer i Sverige rösträtt. Men det skulle dröja väldigt många år, tills 1989, innan svenskar med intellektuella funktionsnedsättningar fick rösträtt, enligt Nordiska Museet. Så många svenskar röstade i årets val 2018 var det valdags i Sverige. Och i år var det sammanlagt 6 535 271 svenskar som röstade, enligt Val.  Om du någon har röstat så har du kanske märkt att alla valsedlar ligger helt öppet – så alla runt omkring kan se vilka valsedlar du tar med dig in i röstbåset. Varför är det egentligen så? Läs om det här. 

2018-12-17-08:11:19

Nu är det klart: Vellinge får införa tiggeriförbud

Skånska kommunen Vellinge kommer att få införa förbud mot tiggeri på vissa platser i kommunen. Det står nu klart efter att högsta förvaltningsdomstolen gett kommunen rätt.  Anledningen ska enligt kommunen vara att vissa kommuninvånare tycker tiggeriet väcker obehag.  "Invånare känner sig påhoppade, illa till mods, näringsidkare upplever att kunder hindras att komma in i butiker", har Vellinges kommunstyrelseordförande Carina Wutzler (m) tidigare skrivit i en debattartikel i Aftonbladet.  Tidigare har kommunen fått nej till förbud från både länsstyrelsen, förvaltningsrätten och kammarrätten eftersom man inte kunnat bevisa att tiggeriet stör tillräckligt mycket för att man ska kunna förbjuda det. 

2018-12-17-10:07:35

Ygeman: Hellre nyval än att låta Sverigedemokraterna få makt

Socialdemokraterna är beredda på ett nyval. Det meddelade partiets gruppledare Anders Ygeman i söndagens avsnitt av SVT:s Agenda. Anledningen är att man hellre låter det bli ett nytt val än att man ser en Moderat-ledd regering som tar stöd av Sverigedemokraterna. – Alternativet vore en moderat och kristdemokratisk regering som stödjer sig på Sverigedemokraterna. Då är det bättre att Sverige får en ny regering som för landet framåt, säger Ygeman i Agenda. Sverigedemokraterna kan tjäna på ett nyval Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna har inte direkt gjort en hemlighet av att de gärna ser ett nyval till våren.  Och opinionsmätningarna visar på att SD förmodligen skulle gå framåt i ett nyval.  En Sifo-undersökning som publicerades i Svenska Dagbladet nu i fredags visar att SD ligger på 20 procent, den högsta siffran partiet någonsin fått i en Sifo-undersökning.Ett nyval skulle bli dyrt för skattebetalarna – hur mycket det skulle kosta kan du läsa om här!

2018-12-17-08:27:18

Regeringskaoset: Så mycket skulle ett nyval kosta

100 dagar har gått sen vallokalerna stängde den 9 september – men någon ny regering har vi fortfarande inte. Det har varit en minst sagt lång höst med ändlösa förhandlingar, presskonferenser och utspel – och nu verkar det som att ett nyval är allt mer troligt. Kommer kosta hundratals miljoner kronorI SVT:s Agenda intervjuades talmannen Andreas Norlén om krisen – han är inte ett dugg sugen på ett nyval. Enligt honom kommer ett nyval kosta 400 miljoner kronor, enligt uppgifter från Valmyndigheten. – Det finns 400 miljoner skäl att undvika ett extraval. Jag hoppas att vi kan undvika det, säger Andreas Norlén i Agenda. Efter att riksdagen avsatte Stefan Löfven i slutet av september har man haft två stycken statsministeromröstningar, en med Ulf Kristersson och en med Stefan Löfven – båda har misslyckats. Om två omröstningar till hålls med samma resultat bir det nyval. Läs mer om vad som krävs för nyval här!"Då står vi vid avgrunden"Norlén vill nu se konkreta framsteg i förhandlingarna. – Vi har haft två omröstningar där vi i princip på förhand vetat att de skulle misslyckas och det behövdes för att föra processen framåt. Men nu skulle jag gärna se att det blir en omröstning om en kandidat som har förutsättningar att bli vald och att vi undviker en fjärde omröstning som skulle bli väldigt laddad och dramatisk. Då står vi ju vid avgrunden, eller i varje fall ett extra val, säger talmannen i Agenda. Nyligen avslöjade Norlén att han haft ett möte med Valmyndigheten – vad de pratade om kan du läsa om här!

2018-12-17-07:17:00

Här är misstaget alla gör med sina ägg – utan att veta om det

Äggröra stekt eller kokt? Ja, ägg är ett vanligt livsmedel i våra svenska hem. Men hur förvaras de på bästa sätt? Det är något det faktiskt råder delade meningar om. Men nu reder Nyheter24 ut saken. Upp och ned Det är lättare men också kanske knäppare än du tror. Äggen ska nämligen förvaras upp och ned, tokigt men sant. EU-regeln som gäller angående ägg är att de får två på hyllan i butik 28 dagar efter värpdagen. 28 dagar låter kanske som lång tid? Men chockerande så kan äggen hålla betydligt längre tid än så.  Hur du gör för att förlänga hållbarhetstiden? Förvara dem upp och ned, ja alltså med spetsen nedåt, i kylen. Då kan äggen hålla sig färska i minst två månader, enligt Svenska ägg. Med andra ord finns det alltså riktigt goda möjligheter att äta ägg långt efter bäst-före-datumet som står på kartongen. Äggets skal är poröst? En sak som kan vara bra att tänka på är att äggets skal är något "poröst". Vad innebär det? Ja, att ägger kan suga åt sig olika lukter, smaker men också bakterier om det inte förvaras i något (exempelvis kartong). För att ägg inte ska dra åt sig något från kylskåpet – håll dem förvarade i kartongen, rekommenderar Svenska ägg. Har du livsmedel i kylskåpet som luktar lite starkare,  exempelvis fisk, korv eller ost så kan det vara bra att förvara det med lock på. I alla fall om du har ägg i kylen. Gillar du hårdkokt ägg? Brukar du förbereda ett litet mellanmål i form av ett hårdkokt ägg? Då kan det vara bra att veta att hårdkokta, hela ägg alltid ska förvaras i kylskåpet. Hur länge de håller? De bör ätas upp inom fem till sju dagar. Nyheter24 har tidigare skrivit om knepet som får osten att smaka fenomenalt. Ja, till alla ostälskare! Det finns ett faktiskt ett ostknep. Här kan du läsa mer om det, så att du också kan äta osten när den smakar som mest – och bäst.

2018-12-16-14:26:46

Alla nya filmer, serier och dokumentärer på Netflix år 2019

Nya serier på Netflix i januari Comedians of the world (1 januari) Serien kommer att visa en enastående upplevelse av stand-up komedi från 47 komiker från 13 regioner på åtta språk. Den banbrytande serien kommer att innehålla en rad speciella shower. Förbered dig på att starta året med ett gott skratt!  Friends from college - säsong 2 (11 januari) Misstag. Sårade känslor. Livet går vidare. Nu, med ett bröllop att se fram emot så försöker gänget att lämna det förflutna bakom sig.  Black earth rising (25 januari) En samtida thriller som följer en kvinnas svåra resa. Kvinnan som under Rwandas folkmord blev föräldralös växte upp i London med sin adoptivmamma och försöker upptäcka sanningen om sitt förflutna.  Serie: Black earth rising. Bildkälla: Netflix Nya filmer på Netflix i januari Revenger (15 januari) Hungrig efter hämnd infiltrerar den före detta detektiven en fängelseö som är bebodd av fångar som väntar dödstraff. Väl på jakt efter en demon-liknande varelse som återuppstått efter en dödsolycka blir livet plötsligt på blodigt allvar.  Close (18 januari) En säkerhetsexpert måste komma på en felfri plan för att kunna skydda arvtagerskan från kidnappare och samtidigt kämpa för att hålla sig vid liv. Noomi Rapace i Close. Bildkälla: Netflix IO (18 januari) En av de sista överlevande på jorden, en tonåring, kämpar mot tiden för att kunna rädda den förgiftade planeten. Hon måste skynda sig innan den sista transporten till en rymdkoloni lämnar henne strandsatt. Nya dokumentärer på Netflix i januari Remastered: Massacre at the stadium (11 januari) I flera år har en tjänsteman i Pinochets armé anklagats för mordet på den chilenske protestsångaren Victor Jara. Nu försöker han att befria sig själv från exil.  Film: Remastered: Massacre of the stadium. Bildkälla: Netflix Trigger warning with the Killer Mike (18 januari) Rapparen, skådespelaren och aktivisten Killer Mike får sin egen serie som handlar om att granska kulturella tabun och ge tittarna utrymme för att undersöka alla "tänk om" och alla "varför inte" som begränsar hur vissa människor kan flytta och arbeta i världen.  Conversations with a killer: The Ted Bundy tapes (24 januari) Snart har 30 år gått sedan seriemördaren Ted Bundy avrättades. I januari släpper Netflix fyra avsnitt av de aldrig tidigare hörda inspelningarna med Bundy. Dessa intervjuer med seriemördaren spelades in dagarna innan hans avrättning. 

2018-12-13-14:14:05

Musikhjälpen 2018 – så mycket samlades in

Varje december sedan 2008 har SVT/SVT Play tillsammans med Radiohjälpen sänt dygnet runt i en vecka på P3 för att samla in pengar och lyfta fram till exempel en förtryckt minoritet. Hela tanken är att din musik ska rädda liv, för när du önskar en låt skänker du även pengar. Förra året samlade de in 74 410 363 kronor. Sedan Musikhjälpen startade har de samlat ihop hela 275 824 420 kronor. Och med årets insamling blir totalen 326 374 624 kronor. Ja det stämmer, med 606 337 engagemang så slutade årets insamling på 50 550 204 kronor. Under veckan, hela 144 timmar, är det tre programledare som är inlåsta i den så kallade "glasburen" på ett torg i en svensk stad. I år är programledarna Farah Abadi, musikern Daniel Adams-Ray, och skådespelaren och komikern William Spetz och årets stad är Lund. Under tiden programledarna är inlåsta i "glasburen" får de besök av människor som engagerar sig på olika sätt och bidrar till kampen för årets tema. I år är temat "Alla har rätt att funka olika".  De får även besök av artister, som också uppträder i buren, och andra kända människor som engagerar sig. Bland annat har Sarah Klang, Silvana Imam, Markus Krunegård och Linnéa Henriksson varit inne i buren och uppträtt. Årets tema – Alla har rätt att funka olika I år belyser man människor med funktionsvariationer, då de är en av världens mest diskriminerade grupper. Fattigdom, utanförskap på grund av fördomar, stigman och hinder. Med en funktionsvariation så är risken att du drabbas hårdare av katastrofer, och får hjälp sist, enligt Sveriges Radio. Människor med en funktionsvariation får ofta även sämre vård och löper större risk att utsättas för våld och övergrepp. Flickor är dubbelt så utsatta och tvingas i en del länder till sterilisering och abort. Det är även vanligt att många lever fattigt och saknar möjlighet att försörja sig. Med sämre tillgång till vård, utbildning och stöd är det svårt att leva ett självständigt liv. Musikhjälpen sänds i en veckas tid och då kommer flera stora gäster att kika in i studion. Nyheter24 listar exakt vilka som kommer och när!

2018-12-16-14:40:37