Vänsterpartiet: Så får vi den första jämställda generationen

Vänsterpartiet är Sveriges första feministiska parti. Vi har drivit igenom alltifrån aborträtt till samtyckeslagstiftning. Den här mandatperioden har vi också drivit igenom mängder av feministisk ekonomisk politik. 

Nu vill vi ta ytterligare steg mot ett samhälle där kvinnor och män är jämställda. Vi vill förverkliga det till dess att barnen som växer upp idag har gått ut gymnasiet. 

De förtjänar att bli den första jämställda generationen.

3,6 miljoner. Alltså 3,6 miljoner. Det är så mycket det kostar att vara kvinna. Snart hundra år efter att kvinnor vunnit kampen om rösträtten, har kvinnor en livsinkomst som är 3,6 miljoner kronor mindre än män i genomsnitt. 

Det är inget som vi i Vänsterpartiet kan acceptera. Vi vill helt enkelt inte se ännu en generation som kommer ut i livet och vänjer sig vid att män och kvinnor är olika mycket värda.

En av de viktigaste orsakerna till denna orättvisa skillnad i livsinkomst är den stora skillnad som finns i män och kvinnors ansvar för barn och hem. Därför vill ha en jämställd föräldraförsäkring. 

Vi vill att föräldrarna ska dela lika på dagarna i föräldraförsäkringen. Den dagen det blir verklighet kommer det att märkas i kvinnors lönekuvert och på pensionsutbetalningen.

Allra först vill vi göra om det skattesystem som är riggat för de rika. Män tjänar mer än kvinnor. Män har högre inkomster från kapital. Män äger de stora förmögenheterna. 

En skattessystem för vanligt folk är ett skattesystem för kvinnor. Vi vill sänka skatten för vanliga löntagare och införa skatt på stora arv, hus värda mer än fyra miljoner och en progressiv kapitalskatt. 

För att verklig ekonomisk jämställdhet ska kunna uppnås måste dock de stora förändringarna ske i arbetslivet. Vi har sagt det förr men säger det igen. 

Vi måste ha ett arbetsliv där heltid är en rättighet för den som vill, där företagen och offentliga arbetsgivaren inte tillåts att bara erbjuda timanställningar och tillfälliga jobb och där sexuella trakasserier inte får förekomma och sker det ska det få rättsliga, kännbara följder direkt. 

Välfärden är avgörande för ett jämställt samhälle. När välfärden inte fungerar är det oftast kvinnorna som får bära den på sina axlar. Som jobbar deltid, som får stå tillbaka i karriären. Allt för att barnen ska ha det bra, för att någon måste ta hand om mormor eller för att den personliga assistansen plötsligt togs bort.

För att män och kvinnor ska kunna ha ett jämställt arbetsliv och privatliv måste helt enkelt välfärden fungera. Vi satsar därför mer resurser på skolan, förskolan, äldreomsorgen och sjukvården. Genom höjda skatter för de som har allra mest kan vi öka vår gemensamma konsumtion av välfärd och minska konsumtionen av bensinslukande sportbilar och privata helikoptrar. Det är en feministisk politik på riktigt.

Det kräver också att kvinnor och män vill arbeta inom välfärdsjobben. Arbetsmiljön för lärare, förlossningssköterskor, socialsekreterare och förskollärare måste helt enkelt blir mycket bättre. Det handlar om fler kollegor, större frihet i jobbet och kortare arbetsdagar.

En plan för jämställhet för den uppväxande generationen är dock otillräcklig om den inte också tar sikte på att den största skillnaden i lön, beror på att kvinnor och män har olika yrken. Många kvinnor jobbar inom offentlig sektor och har alldeles för låga löner. 

Förutom att vi vill att lönepolitiken och medlingsinstitutets roll måste ha som mål att undervärderade löner i kvinnodominerade yrken ska öka snabbare, vill vi se rejäla satsningar på högre löner för de kvinnodominerade yrkena i kommuner i landsting. Det är undersköterskornas, barnskötarnas, socialtjänstarbetarnas tur nu. 

Den som vill göra skillnad måste ha förslagen och lösningarna och det har vi. Vi har därför formulerat mål, strategier och en tidsplan för när och hur. Vi har helt enkelt bestämt oss. 

De barn som föds idag ska växa upp och bli de första där deras kön inte avgör vad de tjänar, vilket jobb de har, hur deras föräldraskap ser ut eller hur mycket de gör av hushållsarbetet.

Nooshi Dadgostar, vice partiledare, Vänsterpartiet

Läs hela nyheten:
Vänsterpartiet: Så får vi den första jämställda generationen

Publicerad: 2018-08-16 klockan 14:36

Fler nyheter från Nyheter24

13 snygga plagg du kan fynda till honom – under 500 spänn

Unna dig ett nytt klädesplagg eller två! Dessa plagg är helt rätt för hösten.1. Stickad tröja Hur snyggt är det inte med en vit stickad tröja de här kallare dagarna? Här finns denna att köpa för 399 kronor hos Stayhard. Den är nedsatt i pris just nu. 2. Polotröja Tröjor med polokrage är helt klart höstens hetaste plagg. Denna polo finns här för 239 kronor. Så snyggt att bära under rocken! 3. Den klassiska t-shirten från Calvin Klein Stilren t-shirt från Calvin Klein, en tröja som vi aldrig tror kommer gå ur tiden. Här finns den att köpa för 499 kronor.4. Zip SweaterEn hoodie med dragkedja är alltid bra att ha – och det är extra snyggt under en skinnjacka till exempel. Du hittar den här för bara 299 kronor.5. BomberjackaHär är en trendig bomberjacka i en lite längre modell. Spana in den här. Det bästa av allt är att den inte ens kostar 300 spänn.6. Militärgrön hoodieVärm dig med stil i höst. Den här hoodien kan klickas hem för 419 kronor just nu.7. Jeans med hålMed en åtsittande passform blir de här byxorna perfekta i höst. Slitningarna och hålen är dessutom riktigt trendiga! Du hittar dem hos StayHard.8. Bekväma chinosHär har du ett par riktigt sköna byxor, som funkar både till vardags eller fest, beroende på hur du matchar dem! De blir dina för 419 kronor hos StayHard. 9. En simpel mössaSe till att huvud och öron är varma i höst! En enkel mössa kirrar jobbet. Här hittar du den i två olika färger.10. Blommig skjortaPiffa till vilken outfit som helst med denna härliga skjorta för 454 kronor. Den ger en lite sommarkänslor också, vilket är trevligt i det här höstmörkret. 11. Enfärgad skjorta Stilren skjorta från Studio Total som finns i många olika färger. Här finns den nu nedsatt till 399 kronor.12. Enkla byxor Chinos är både bekvämt och stilrent och denna modell finns i många olika färger. Dessa är de mest shoppade och byxan kostar 479 kronor här.13. PepsiÄlskar du Pepsi? Eller tycker du bara att det här är ett snyggt tryck – ja, då kan du klicka hem tröjan i vitt eller grått här.Fortfarande shoppingsugen? Gå in här för fler kläder som just nu är nedsatta 20 procent hos Stayhard.

2018-09-26-09:38:54

Här är 20 plagg för honom – som toppar listorna just nu

Vi har spanat in 20 plagg som just nu toppar listorna. 1. Morris tröjaHur snygg är inte denna grå tröja från Morris? Den hittar vi på topplistan och blir din här.2. Grå kostymbyxorStilrena kostymbyxor att bära på jobbet. De kommer från Studio Total och är nu nedsatta till 719 kronor.3. Brun skinnjackaBrun skinnjacka med snygga detaljer på sidorna. Här finns denna jacka från Rockandblue nedsatt till 1 839 kronor.4. Skor från Gant Hur snygga är inte dessa skor i mocka som kommer från Gant? Även de är nedsatta 20 procent här.5. Röd tröja Les DeuxÄven denna tröja från Les Deux hittar vi på topplistan och är nu nedsatt till 719 kronor här.6. Rock And Blue  Mockajacka som är riktigt stilig nu när kylan har kommit till Sverige. När vintern kommer fungerar den också utmärkt, och då rekommenderar vi ett par schyssta kängor till. Här hittar du den. 7. Kritrandiga Chinos Hur stilrent är det inte med kritrandiga Chinos i höst? Här finns den perfekta byxan.8. Svart rock Tidlös rock att bära i höst och vinter från Studio Total. Den finns att köpa här för 1 199 kronor och är en stor favorit. 9. Norton sneakers Klassiska sneakers från Norton med vit sula. De finns även i andra färger och blir dina här nu för 639 kronor.10. Grön Bomber Jacka Snygg grön bomberjacka att bära i höst! Denna är nu nedsatt till 799 kronor.11. Skjorta Studio TotalStilren skjorta från Studio Total som finns i många olika färger. Här finns den nu nedsatt till 399 kronor.12. Byxor William BaxterChinos är både bekvämt och stilrent och denna modell finns i många olika färger. Dessa är de mest shoppade och byxan kostar 479 kronor här.13.  Polotröja Polo är helt klart höstens hetaste plagg. Denna polo finns här för 239 kronor. Så snyggt att bära under rocken. 14. Klocka från Carl Edmond Denna klocka hittar vi på topplistan just nu för den stilrena snygga designen. Här finns den att köpa!15. Beige mysig tröjaStilig beige tröja med luva. Den perfekta uppklädda tröjan. Här finns den nu nedsatt till 1 279.16. Grå kappa Studio TotalDenna grå kappa kommer från Studio Total och är den perfekta stilrena att bära i höst och vinter. Den finns här nu nedsatt till 1 199 kronor. Finns även i svart och beige. 17. Bruna skorStiliga skor att bära på jobbet eller till lektionerna. De heter är nu nedsatta till 1 039 kronor. Passa på och de kommer från Sneaky Steve. 18. Chinos William BaxterVi vill även tipsa om dessa färger på Chinos från William Baxter. Här finns de nedsatta till 479 kronor.19. Alpha Industries tröjaSweather att bära nu när det börjar bli kallare ute. Denna tröja finns både i svart och blått och kostar 559 kronor här.20. Jacka från LexingtonHur snygg är inte denna gröna jacka från Lexington? Nu är den nedsatt från 4 999 kronor till 2 999 kronor.

2018-09-26-10:00:18

Vlad Reiser om Ben Mitkus: "Lever i en lögn"

Youtubern Ben Mitkus, 23, och Nicci Hernestig, 19, var ett par i sex månader. De flyttade ihop i april, och gjorde flera romantiska resor tillsammans. På sociala medier såg de lyckligare ut än någonsin.  Men kort efter att paret firade sin 6-månaders dag så meddelade Ben att förhållandet var slut."Jahopp då vart man dumpad", skrev Ben till en bild på sin Instagram story.Efter att deras separation var ett faktum så möttes Nicci av en fruktansvärd hatstorm från Bens fans.Ben Mitkus berättade på sin Instagram att han hade blivit dumpad. Bildkälla: Instagram/benmitkus94Även Niccis lillebror fick motta flera hemska meddelanden och kommentarer om sin storasyster. Mer om det kan du läsa här."Vad är det då som gör mig till en "hora", "golddigger", att jag ska gå och dö eller ta livet av mig eller att jag kommer få stryk om dom möter mig ute. Jag är vidrig, äcklig och jag borde inte finnas och flera undrar hur min mamma känner över att ha fött en horunge", skrev Nicci på sin blogg.Nicci Hernestig och Ben Mitkus. Bildkälla: Instagram/benmitkus94Ben har även han rutit ifrån, under gårdagen gick han ut och vädjade till sina fans."Känns så tråkigt att se mina egna följare skriva så hemska saker till Nicci. Ni får tycka och tänka vad ni vill men att kränka en person så hårt är inte schysst. Ni blir inte människor för det".Nu har även Youtubern Vlad Reiser, 24, engagerat sig i den hatstorm som riktats mot Nicci. På sin Snapchat la Vlad ut sina tankar kring det som drabbat Nicci, skriver sajten Svenska Youtubers."Tycker det är extremt onödigt av offentliga personer att sätta på sig offerkoftan för minsta anledning och gå ut med att man blivit dumpad så att den andra partnern får hatstorm. Finns mognare sätt att stänga ett kapitel på. Det finns alltid mer gott att komma ihåg och ta upp om man nu gör det offentligt. Kärlek kommer först", skriver Vlad. Sedan bjuder Vlad, som har nästan 400 000 prenumeranter på Youtube, på ett livstips.  "Skyll aldrig ifrån dig och lägg skulden på någon annan. Då framstår du bara som ovetande och lever i en lögn. Bäst att hitta svar inom sig själv för att förbättras och ställa sig frågan: Varför blev det fel? Hade jag kunnat göra något för att motverka det? Kan jag lära mig något av det som har hänt? Man vill aldrig se sig själv som skurken men det finns alltid två sidor av myntet. Döm inte. Bara lär dig och blicka framåt". 

2018-09-26-11:14:30

Björn Söders stenhårda hån mot Anders Ygeman

Det är riktigt kass stämning i svensk politik just nu. På tisdagen blev statsminister Stefan Löfven avsatt av riksdagen, Alliansen håller på att falla ihop och Jimmie Åkesson hotar med att fälla alla regeringar som inte förhandlar med Sverigedemokraterna.  Och nu har ett nytt bråk mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna blossat upp.  Det är SD-toppen Björn Söder, som i måndags blev bortröstad som riksdagens andre vice talmanbortröstad som riksdagens andre vice talman, som nu går till hård attack mot S-gruppledaren Anders Ygeman.  Söder delade tidigt på onsdagsmorgonen en artikel från Expressen där det framkom att väldigt många inom S vill se Anders Ygeman som nästa partiledare. Så här skriver Björn Söder i inlägget: ”Ja, låt honom efterträda. Det är alltså mannen som fick sparken som statsråd eftersom han låtit Transportstyrelsen lämna ut uppgifter om svenska medborgare till utlandet och därmed försatt medborgare i livsfara genom att röja hemliga uppgifter. Denne belönades av sosseriet med att bli gruppledare i riksdagen istället för att ’sättas bakom lås och bom’”Inlägget har nu delats i typ alla SD-kanaler och piskat upp en rejäl stämning bland SD-sympatisörerna. "Jävla svin båda två", skriver en arg person, och syftar på Ygeman och Stefan Löfven. En annan kommentator tycker Björn Söders ord om att låsa in Ygeman låter bra: "Dags att låsa in alla sossar tror jag! Jävla myglare hela bunten", skriver personen i kommentarerna. Inlägget har i skrivande stund nästan 900 delningar. En stor del av Nyheter24:s läsare anser att Ygeman bör bli sossarnas nästa partiledare – läs mer om det här!

2018-09-26-12:08:48

Skådespelare häktad för mord på 28-årig kvinna

Det var i söndags som polisen fick in ett larm om en misshandel som ägde rum i Kista utanför Stockholm.  När polisen kom fram till platsen så hittades en 28-årig kvinna död. Hon ska ha utsatts för ett brutalt våld mot halsen.I samma lägenhet befann sig en 50-årig man, och hans greps, misstänkt för mordet på kvinnan.  Den 50-åriga mannen är en svensk skådespelare som har jobbat med stjärnor som bland annat Mikael Persbrandt, Samuel Fröler, Helena af Sandeberg, Kjell Bergqvist, Stefan Sauk, Sofia Helin, Mads Mikkelsen och Alexander Skarsgård.Under tisdagen så erkände skådespelaren att han har dödat kvinnan.Under onsdagen så meddelades det att mannen häktas för mord, skriver Aftonbladet. Domaren har även bestämt att en personutredning ska inledas, skriver Aftonbladet. Skådespelarens advokat menade på att mannen borde häktas för dråp – men så blev det alltså inte.Mannen har ett gediget CV och har varit med i flera kända filmer, men under våren så började saker gå allt sämre för skådespelaren.  Enligt Aftonbladet blev han av med ett jobbuppdrag, detta då han inte kunde hantera sina arbetsuppgifter.  En av mannens tidigare kollegor berättar för Aftonbladet att de i mannens omgivning har varit oroliga för honom under en tid.– Både vänner och arbetskamrater blev varse om att det inte stod rätt till och uppmanade honom att söka hjälp. Nu försöker man smälta det fruktansvärda som hänt, att han dödat. Jag är chockad, säger personen till Aftonbladet.Igår så uttalade sig även skådespelaren Stefan Sauk, 63, som har jobbat med den 50-åriga skådespelaren för tjugo år sedan, om fallet. – Jag minns honom som en ung grabb som kämpade förtvivlat för att vara med de stora killarna. Han ville så mycket. Jag kan bara beklaga omständigheterna. Det som har hänt är en stor tragedi, sa Stefan Sauk till Aftonbladet.

2018-09-26-11:48:56

Idag får Peter Madsen sin nya dom

Peter Madsen mördade den svenska journalisten Kim Wall någon gång mellan den 10-11 augusti 2017. Kim Walls kropp hittades sedan styckad i Kögebukten utanför Köpenhamn. Bevisen mot Madsen var således starka och den 25 april 2018 dömdes han till livstids fängelse för punkterna mord, sexualbrott av försvårande karaktär och brott mot griftefriden i Köpenhamns byret. Köpenhamns byret är Danmarks motsvarighet till den svenska tingsrätten.  Men Peter Madsen och hans försvarsadvokat, Betina Hald, gillade inte domen utan beslutade sig för att överklaga. Och idag kommer den nya domen mot Peter Madsen att falla. Uppskjuten rättegång Den nya domen mot Peter Madsen skulle egentligen fallit den 14 september men under rättegången utspelade sig dramatiska scener där en av nämndemännen blev akut sjuk. Den nämndemannen har nu hunnit återhämta sig och således kan den sista rättegångsdagen mot Madsen hållas. Domen faller idag Under förmiddagen kommer både åklagare och advokat att hålla sina slutpläderingar och därefter så kommer en överläggning att hållas innan domen mot Madsen meddelas. Förhandlingarna sker i landsretten, det vill säga Danmarks motsvarighet till hovrätten. Och rättegången handlar enbart om Madsens straff, vilket han vill ska bli tidsbestämt. Peter Madsens försvarsadvokat Betina Hald anländer till landsretten. Bildkälla:Johan Nilsson/TT Förhandlingar pågår Förhandlingarna i rätten är i skrivande stund i full gång och försvarsadvokat Betina Hald har under inledningen framfört varför livstidsfängelse inte är ett rimligt straff. En av anledningarna som Hald har tagit upp är att det saknas belägg för att Madsen ska dömas till livstid, framförallt om man ser till tidigare livstidsdomar. Men även att man av praxis vanligtvis inte dömer icke tidigare dömda personer till livstidsfängelse.  Hald anser således att Peter Madsen borde få ett mildare straff och i rätten säger hon att 14 till 16 år i fängelse vore mer lämpligt. - Det är min uppfattning att straffet för detta är 14 till 16 års fängelse, säger Betina Hald under förhandlingarna. Domen Landsretten valde att gå på byrettens linje och fastställa Peter Madsens livstidsstraff. Under rättegången vände sig Madsen även mot Kim Walls föräldrar och bad om ursäkt.- Jag är ledsen för det som hände Kim Wall, sa Peter Madsen till hennes föräldrar.Nyheter24 har tidigare skrivit om att Peter Madsen söker brevvänner på Facebook och att han svarar på alla brev som han får. Är du intresserad att läsa mer om detta så hittar du den artikeln här. 

2018-09-26-10:58:11

Läsarna vill se Anders Ygeman som ny partiledare

Igår skrevs svensk historia när statsminister Stefan Löfven röstades ner i riksdagens statsministeromröstning.  Stefan Löfven förlorade alltså, och det innebär att han nu leder en övergångsregering i väntan på att nästa regering ska tillträda. Men om Löfven inte lyckas bilda regering är alltså hans tid som statsminister definitivt över, och kanske också hans tid som partiledare för Socialdemokraterna.  Om inte Löfven kan behålla regeringsmakten lär många vilja byta ut honom som partiledare för S, och i början av veckan höll vi på Nyheter24 en omröstning om vem som i så fall skulle ta över.  Läsarna kunde rösta på nio olika kandidater, och det blev riktigt jämnt. Men på onsdagsmorgonen stod det klart att Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman verkar vara läsarnas favorit.  Nästan var femte som röstat, 19,6 procent, har valt Anders Ygeman som nästa partiledare för S.  På andra plats kommer socialminister Annika Strandhäll med 15,4 procent av rösterna, tätt följd av Margot Wallström med 15,0 procent.  Att öppet säga att man kan tänka sig leda S är väldigt känsligt inom Socialdemokraterna – därför är det svårt att få bra svar på hur S-topparna tänker sig hur framtiden ser ut.  Men förra året fick Ygeman frågan om han ville bli partiledare av Nyheter24 i podden 24Frågor.  – Det är klart att det är smickrande att folk har förtroende för en och tycker man gör ett bra jobb, sa Ygeman om att han ibland pekas ut som näste partiledare. Så röstade Nyheter24:s läsare:Anders Ygeman: 19,6 procentAnnika Strandhäll: 15,4 procentMargot Wallström: 15,0 procentMagdalena Andersson 12 procentMikael Damberg: 10,4 procentArdalan Shekarabi: 9,2 procentPeter Hultqvist: 8,6 procentKarl Petter Thorwaldsson: 5,4 procentMorgan Johansson: 4,4 procent

2018-09-26-10:21:51

Mia Skäringer om nya serien Kroppshets: "Vill inte spy mer"

Skådespelaren och manusförfattaren Mia Skäringer Lázár, 41, är nu tillbaka med tv-serien Kroppshets i SVT. I hennes serie berättar hon om sin egna tuffa högstadietid med ätstörningar.  Kroppshets kommer att handla om alla timmar människor lägger på kroppen, maten och träningen. Och hur alla ska till slut bli nöjda som vi är.  I serien får tittarna bland annat se när Mias mamma, Gun Skäringer, berättar om Mias svåra tid, då hon mådde så dåligt så hon hade skurit sig i hela armarna.  – Vi fick en chock, det var fruktansvärt.  Mia hittar sin gamla dagbok där hon läser ett stycke från "Jag mår så illa. Så jävla illa. Imorgon äter jag ingenting. Jag tänker fasta. Jag orkar inte spy. Jag är så jävla fet och äcklig. Hakan sitter ihop med halsen. Jävla förbannade skit, vad illa jag mår". Mia Skäringer är gift med Gabriel Lázár sedan 2015. Bildkälla: miaskaringerlazar/Instagram Mia är född i Kristinehamn och ville bli skådespelare redan som fyra-åring. Ni känner säkert igen henne som huvudrollen Anna Svensson i tv-serien Solsidan, eller kanske från Ack Värmland.  2009 släppte Mia boken "Dyngkåt och hur helig som helst" som handlar om erfarenheter av skilsmässa, föräldraskap, dåligt samvete, prestationsångest och dåligt självförtroende. Boken blev så populär att en föreställning baserad på boken hade premiär under 2010. Mia har hundratusentals följare på Instagram och räds inte att stå för sina åsikter när det kommer till feminism och samhällsfrågor. Hösten 2017 hamnade Mia och Isabella "Blondinbella" Löwengrip i ett bråk på sociala medier – detta efter att Mia hade gjort en parodivideo om Isabella. Mia Skäringer är gift med Gabriel Lázár sedan 2015 och har tre barn – Leelo, Alfred och Heli. Mia Skäringers serie Kroppshets kan du se på SVT1. Vill du läsa mer om Mia Skäringer? Här är sju anledningar till varför vi ska älska henne. Mia Skäringer delade med sig av en lättklädd bild på Instagram tidigare. Den lättklädda bilden har en väldigt sorglig bakgrundshistoria. Det kan du läsa mer om här. Känner du att du vill söka hjälp för psykisk ohälsa eller självmordstankar så har Mind Självmordslinjen en öppen chatt och telefon dygnet runt – telefon 90101. Nationella Hjälplinjen finns också att ringa alla dagar klockan 13-21 på telefon 020-22 00 60.

2018-09-26-09:04:06

Linda Lindorff hälsar på bonde med kärleksbrev – slutar i tårar och nyförlöst kalv

Dagen som många har väntat på är äntligen här. Ikväll är det säsongspremiär för TV4:s succé "Bonde söker fru", och i kvällens avsnitt får vi följa med programledaren Linda Lindorff när hon åker land och rike runt för att dela ut de kärleksbreven som årets bönder har fått från hela landet.Under första avsnitten brudar tittarna oftast få sig en enkel presentation av bönderna som Linda träffar. Men under årets premiäravsnitt händer det mycket mycket mer. När Linda ska träffa den öländske mjölkbonden Simon så stegar hon in i ladugården med en stor hög brev. Men Simon får snabbt be henne att byta om då en ko håller på att föda. Mjölkbonden Simon är en av årets bönder som söker kärleken. "Man saknar ju tvåsamheten", säger han. Bildkälla: TV4Här hjälps Linda och Simon åt att dra ut den lille krabaten. Bildkälla: TV4Då Linda är något av en känslomänniska kommer tårarna snabbt efter förlossningen. Bildkälla: TV4Sagt och gjort så svidar Linda om och hjälper Simon att förlösa den lilla kalven. Och det är en väldigt känslosam Linda som sitter i höet efteråt. – Det här är nog det finaste jag varit med om, säger hon. – Och nu håller den lilla krabaten på att vakna till liv, säger Simon. Se hela klippet i spelaren ovan. 

2018-09-26-08:47:23

Ny lag för vinterdäck börjar snart gälla

Har du koll på att en helt ny lag om vinterdäck snart börja gälla? Jo, från och med 1 december nästa år måste alla tunga fordon i Sverige ha vinterdäck på samtliga hjul när vinterväglag råder.  Det innebär alltså att lastbilar och trailers måste sätta på vinterdäck. Lagen börjar gälla 1 juni nästa år, detta för att branschen ska hinna ställa om sig.  Lagen finns redan i Norge och Finland, och åkeribranschen i Sverige är positiva till förändringen.  – Vi är positiv till åtgärder som ger bättre trafiksäkerhet, men det finns några frågetecken kring den nya lagen. Hur ska exempelvis kontrollfunktionen se ut och hur ska övergången se ut? Det handlar om ganska mycket pengar att byta däck, säger Malin Öhrlund på Sveriges Åkeriförbund till SVT Norrbotten. 

2018-09-26-08:51:14