Vad är en talmansrunda? Här är allt du måste veta

Höstens väl lär bli en riktig rysare, och i nuläget vet ingen hur regeringen kommer att se ut efter valet. Kommer Stefan Löfven fortsätta vara statsminister, eller kommer han tvingas lämna över till Ulf Kristersson? Eller kommer vi se någon helt annan lösning på regeringsfrågan?

Allt det där ligger i framtiden, men hur bildas ens en regering? Hur kan just din röst spela roll? Och vad är en talmansrunda? Här är allt du behöver veta.

När du röstar på ett parti röstar du för att det partiet ska få något att säga till om i riksdagen. Ju fler röster ett parti får, desto fler ledamöter får partiet i riksdagen. Och det är riksdagen som utser en statsminister, och sen väljer statsministern en regering.

Så fungerar en talmansrunda:

Efter valet samtalar riksdagens talman med partiledarna och försöker ta reda på vilket eller vilka partier som har störst möjligheter att bilda en regering. Sen lägger talmannen fram ett förslag på statsminister till riksdagen, och riksdagen röstar. Det är denna omröstning som kallas för talmansrunda. 

Om fler än hälften av alla riksdagsledamöter röstar nej till statsministerkandidaten så måste talmannen komma med ett nytt förslag. Det är alltså nej-rösterna som är viktiga i omröstningen. 

Exempel: 

Talmannen föreslår Moderaternas Ulf Kristersson blir partiledare

150 röstar ja

175 röstar nej

24 lägger ner sina röster

I detta läge blir inte Kristersson statsminister eftersom fler än hälften röstar nej. 

Exempel 2: 

Talmannen föreslår att Annie Lööf blir statsminister

30 röstar ja

150 röstar nej

169 lägger ner sina röster

Här blir Annie Lööf statsminister eftersom färre än hälften röstar nej.

Totalt kan det bli fyra talmansrundor. Om alla förslag från talmannen röstas ner måste ett nyval hållas inom tre månader. Sen börjar cirkusen om så att säga. Det har aldrig hänt i Sveriges historia att en riksdag har röstat ner talmannens förslag till statsminister. 2018 kan därför bli ett historiskt val. 

Så här gör du när du röstar!

Läs hela nyheten:
Vad är en talmansrunda? Här är allt du måste veta

Publicerad: 2018-06-19 klockan 15:14

Fler nyheter från Nyheter24

Gunde Svans tårar när han ser Kajsa Bergqvist otäcka skada

Höjdhopparen Kajsa Bergqvist var en stor del av framgångssagan "det svenska friidrottsundret", som sköljde över likt en våg i början av 2000-talet. Hon tog medaljer i OS, VM och EM – och slog dessutom inomhusvärldsrekordet med ett hopp på 2.08. I kvällens avsnitt av "I huvudet på Gunde Svan" träffar vi Kajsa Bergqvist för att göra ett djupdyk i hennes karriär. Och när skidlegendaren får återuppleva hennes otäcka hälseneskada från Båstad 2004, så kan han inte hålla tårarna inne. – Det är ju när idrotten är som hårdast och värst, säger en gråtandes Gunde Svan i programmet.  Målet var OS-guld Kajsa hade innan skadan haft några alldeles lysande år och tagit medaljer i flera stora mästerskap. Men målet var nu att ta OS-guld i Athen 2004, det största man någonsin kan vinna som friidrottare. – I mitt huvud så var det OS-guld och världsrekord, säger Kajsa Bergqvist. Men hennes kropp hade plågats av smärta under flera års tid. Foten var öm, samtidigt som hon fortsatte att pressa sig själv mot högre höjder. – Jag försökte tänka bort smärtan men den fanns ju där och det var hela tiden ett orosmoment, säger hon. Smällde till under ansatsen När hon väl skulle säsongsdebutera i Båstad 2004, en månad innan OS, så började tävlingen bra. Under första hoppet flög hon högt över ribban och allt var som vanligt. Men i andra hoppet smällde det till ordentligt i foten när hon stegrade upp farten i ansatsen. Hon skrek av smärta och sjukvårdare sprang till höjdhoppsmattan. Kajsa Bergqvist hade dragit av hälsenan, vilket gjorde att hon missade OS i Athen. När Gunde Svan besöker hennes familj så minns de nyheterna som igår. Gunde Svan: Hur var det för er där hemma när ni fick reda på vad som hade hänt med Kajsa i Båstad? – Man blev ju chockad och hemskt ledsen, säger pappa Gunnar Bergqvist. När Kajsa Bergqvist beskriver känslorna efter skadan så är det endast mörka tankar som dyker upp i huvudet. – Det är ju bara rullgardinen ner, säger hon. Se klippet ovan när Gunde Svan får återuppleva Kajsa Bergqvist otäcka skada! Kajsa Bergqvist har tagit medaljer i OS, VM och EM. Bildkälla: Darko Bandic/AP Missa inte "I Huvudet på Gunde Svan" som sända i kväll klockan 20:00 på TV4!

2019-02-15-14:45:02

Känner du igen Erik ”Jerka” Johanssons kärlek Lisa Sjösten? Det är inte så konstigt

De flesta av oss känner igen honom som Evas kaxiga storebror i kultserien "Eva & Adam" eller från tittarsuccén Bonusfamiljen där han spelar bonuspappan Patrik.  Ja, Erik ”Jerka” Johansson, 39, har minst sagt tagit Sverige med storm och det är inte bara hans skådespelarprestationer som går hem utan även hans krönikor och poddintervjuer. Men det är inte bara karriären som blomstrar – utan det gör även kärleken. Förra året träffade han nämligen sin nya kärlek – Lisa Sjösten, 30. Paret höll till en början sin kärlek hemlig – men på galapremiären av Disney-filmen Superhjältarna 2 visade de upp sin kärlek öppet. Och det var många som kände igen Lisa men kunde inte riktigt sätta fingret på vartifrån? Men det kan vi berätta. Lisa är nämligen gammal toppbloggerska på Finest.se där hon skrivit en rad artiklar om bland annat förhållanden och uteliv. Hon har även varit flitig minglare på Stureplans hetaste klubbar.

2019-02-18-17:22:04

Nyfött barn stulet från Huddinge sjukhus – två personer gripna

Den anhöriga personen ska ha lämnat platsen tillsammans med två män i taxi vid 17-tiden, rapporterar Aftonbladet. – Det är synnerligen viktigt att det här barnet kommer tillbaka till mamman på sjukhus, sa Ola Österling, pressekreterare vid polisen i Stockholms län, innan barnet återfanns. Enligt Expressen har polisen i Stockholm bekräftat att det är pappan som tagit barnet från sjukhuset. Det har inletts en förundersökning om egenmäktighet med barn. Strax innan klockan 18 på måndagskvällen meddelade polisen att barnet hittats och var påväg till mamman som är kvar på sjukhuset, rapporterar Aftonbladet. Två personer är nu gripna. Polisen kan dessvärre inte uttala sig om hur barnets hälsa låg till när man hittade det. – Den uppgiften har jag inte i nuläget men vi hade både läkare och ambulanspersonal med i insatsen som polisen ledde, för att försäkra sig om barnets status, säger Ola Österling, pressekreterare vid polisen i Stockholms län, till Aftonbladet. Nyheter24 har tidigare skrivit om när ett spädbarn försvann i sin barnvagn utanför en förskola i Hisings Kärra. Spädbarnet återfanns välbehållen ett kort tag senare. Det kan du läsa mer om här. 

2019-02-18-17:50:45

Vera Vitali i Bonusfamiljen – allt du vill veta om stjärnan

Ikväll har den tredje säsongen av "Bonusfamiljen" premiär på Svt, och skådespelaren Vera Vitali, 37, ser vi i serien som karaktären Lisa. Är du nyfiken på att veta mer om Vera? Uppväxt i filmfamiljAnna Vera Vetali föddes den 3 oktober 1981 i Stockholm. Veras pappa Leon Vitali är även han skådespelare, och jobbade i många år med Stanley Kubrick både som skådespelare och assistent. Veras mamma Kersti Vitali är också hon verksam inom filmbranschen som kostymör. Vera kommer alltså från en riktig filmfamilj, och även hennes bror Max är skådespelare. Veras pappa föddes i England, och det italienska efternamnet kommer från hennes pappas sida då hennes farfars far var italienare, något som Vera berättade om i Kristoffer Triumfs podcast "Värvet".Vera Vitali. Bildkälla: Anders Wiklund/TT BildSlog igenom i Sveriges OscarsbidragSom 15-åring upptäcktes Vera av en stylist och blev modell.Vera har studerat på en teaterskola i Stockholm. I mitten av 2000-talet syntes Vera i flera teaterpjäser, och år 2008 gjorde hon filmdebut. Då spelade hon i Ruben Östlunds film "De ofrivilliga" som även var Sveriges Oscarsbidrag. Innan Vera bestämde sig för att satsa på en karriär som skådespelare var hon något osäker. Men efter just insatsen i "De ofrivilliga" så var det klart.– Det var som att komma hem. Det kändes så naturligt, har Vera berättat i en intervju med Damernas Värld.Vera Vitali på filmfestivalen i Venedig år 2016. Bildkälla: Stella PicturesBlomstrande karriär Veras första riktiga huvudroll var som Lillemor Östlin i "Hinsehäxan", och sedan dess har hennes karriär fullkomligen blomstrat. Hon har spelat polisen Sara Svenhagen i SVT-serien "Arne Dahl" och mot Michael Nyqvist i "Min så kallade pappa". År 2018 medverkade dessutom Vitali i Anna Odells omtalade film "X & Y" där även Mikael Persbrandt var med.Vera Vitali och Michael Nyqvist spelade huvudrollerna i Ulf Malmros film "Min så kallade pappa". Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT BildPrivatlivetNär det kommer till privatlivet är Vera just privat – i en intervju med Aftonbladet i februari 2018 bekräftade Vera att hon hade en pojkvän, men vem lät hon vara osagt. I intervjun med Damernas Värld berättade Vera att hon alltid haft en barnlängtan.– Att få barn skulle vara kul och jag kan se mig själv som morsa en dag, sa Vera till Damernas Värld.

2019-02-18-16:36:27

Glenn Hyséns glädjedans retar sonen Anton: "Han är fan inte ödmjuk"

I kvällens avsnitt av Hyséns är det dags för den årliga femkampen på Liseberg. Den före detta professionella fotbollsspelaren Glenn Hysén och dottern Annie tävlar mot sonen Anton och Glenns kompis.  Glenn är helpeppad inför femkampen och för honom är det en tävling på liv och död. Han är kortfattat inte en man som tycker om att förlora.  – De som förlorar femkampen får åka berg- och dalbanan Helix, det är bara två som dött på två år, säger Glenn Hysén med ett skratt.  Dottern Annie är glad över att Glenn har anordnat en femkamp eftersom de kommit överens om att de ska jobba på sin relation till varandra.  – Det här är ett asbra tillfälle att göra det, säger Annie.  Enda problemet är att Glenn drar till sig en hel del människor på nöjesparken.  – Att umgås med pappa är som att umgås med två miljoner andra människor också. Folk rycker i honom hela tiden, säger Annie.  När Glenn hälsat och tagit bilder med människor i nästan två timmar är det äntligen dags att sparka igång femkampen med spelet ”Träslaget”.  Anton gick vinnande ur den första tävlingen. Och de fortsatte sedan kampen med att skjuta på ankor.  – Det är sjukt roligt att tävla mot farsan, speciellt när det går riktigt dåligt för då blir han så jävla lack, säger Anton.  Anton tog hem även den andra segern och Glenn börjar bli på avsevärt sämre humör.  – Du har övat på det här din jävla kamel, säger Glenn till sonen.  I kvällens avsnitt av Hyséns får vi se både glada och sura miner under en femkamp på Liseberg. Bildkälla: TV3 Anton berättar att Glenn är en riktigt dålig förlorare.  – Men det sorgliga är att han är en ännu sämre vinnare, fortsätter han.  Glenn går äntligen ur som vinnare i den tredje grenen i femkampen och gör därmed en liten segerdans som irriterar sonen Anton till det grövsta.  – Att förlora mot farsan är det värsta jag vet. När han dansar och retas är han fan inte ödmjuk, säger Anton.  Tredje avsnittet av Hyséns sänds måndag 18 februari klockan 21.00 på Dplay och Kanal 5. Se Glenn Hyséns glädjedans i klippet ovan. 

2019-02-18-16:15:28

17 lyxiga saker till män - som kommer maxa våren 2019

Våren är runt hörnet. Se därför till att inhandla lite nya saker till hemmet, garderoben eller varför inte en snygg klocka? Här hittar du lyxiga saker. Allt från vardagslyx till en lyxig klocka. Spana in prylarna i listan nedan. Herrklocka från Champion Ruggigt snygg klocka från Champion som är nedsatt med 60 procent. Du hittar den här för 999 kronor. Hörlurar från Master & Dynamic Riktiga monster från Master & Dynamic. Spara 20 procent och hitta den för 3 499 kronor.  Hörlurar från Marshall Billigare hörlurar än de ovan, men är fortfarande riktigt bra och snygga- De kostar 1 399 kronor här. Minikyl Lyxig minikyl som ser till att du aldrig behöver lyfta på dig. Här kan du hitta den. Jean Paul Gaultier Klassisk parfym som är ett säkert kort. Kostar endast 499 kronor för 75 ml. Gant-klocka GANT-klocka som är nedsatt med 50 procent till 1 149 kronor. Giorgio Armani-kit  Här är ett av de mest sålda produkterna på Lyko. Du får en lyxig duschgel på 75 ml och en parfym på 30 ml från Armani. Kostar 495 kronor. Parfym från Lacoste Spara 35 procent på denna parfym från Lacoste med bland annat dot av grapefrukt. Gameboy  Denna retrofavorit innehåller 150 roliga spel! Klicka hem det här för 199 kronor.Byxor från JLindeberg Det finns inget att tveka på när byxor från JLindeberg är nedsatta med 50 procent. Du hittar dessa för 599 kronor. Skjorta från JLindeberg Stilren och snygg skjorta från JLindeberg som är nedsatt med 50 procent.Retroklocka Retroklocka från Casio. Kostar endast 398 kronor här.  Frysbart ölglas Köp glaset som du kan ha i frysen här.Klocka från Citizen  Stilren klocka från Citizen. Klicka hem den här med 50 procent rabatt.  Lyxig klocka från GANT  Lyxig klocka från GANT för endast 999 kronor. Skor från Puma Enkla men jäkligt snygga skor från Puma. Du hittar dem för 599 kronor istället för det vanliga prist: 990 kronor. Weekendbag från Howard Alla män bör ha en weekendbag. Denna är nedsatt med 54 procent till 1 599 kronor. Något annat som är lyxigt är att resa. Glöm därför inte att läsa vår artikel där vi tipsar om de bästa weekendresmålen du flyger till under 600 kronor. 

2019-02-18-14:06:33

Samir Badrans svar efter Alex Schulmans råa påhopp: "Han ljuger"

Det är i senaste avsnittet av Alexander Schulman och Sigge Eklunds podcast som duon, då främst Alex,  kastar ett par rejäla kängor på Samir Badran och Viktor Frisk. Det hela grundar sig i att Alex och Sigge påstår att de tidigare blev "dissade" en gång när de ville ta en bild med Samir och Viktor. Någonting som Samir inte har något minne alls av men som Alex har väldigt heta känslor kring. – Varför jag tror att de nekade oss att ta en bild? Jag tror att de är så pass dumma att det är svårt att nå in eller kommunicera över huvudtaget. Dom förstår inte ordets betydelse. I grunden tror jag även att de är väldigt osympatiska människor som är upptagna med sig själva, säger Alexander och fortsätter:Alex Schulman påstår att Samir var blasé när han skulle ta bild med Schulmans dotter. Bildkälla: Samir Badran InstagramAlex Schulman påstår att Samir och Viktor dissade honom och Sigge för några år sedan när de ville ta en bild. Bildkälla: Stella Pictures– Samir är ju totalt avskyvärd . Han är fruktansvärd. Jag träffade honom med Charlie och ville egentligen inte utsätta henne för den här idioten. Charlie presenterade sig och sa att hon ville ta en bild och han släpar sig upp, totalt uttråkad. Det var som att man hade bett honom att åka till Gävle för att hämta någonting. – Men kan du inte trösta dig med att han är över om tio år?, säger Sigge frågande. – Nej jag vill att han ska må dåligt över det här nu, säger Alexander. Efter att Samirs inkorg fyllt till bredden med arga meddelanden så insåg han att hans namn hade nämnts någonstans och valde då att även han lyssna igenom podden. Detta fick honom att både gå ut med ett Instagraminlägg där han svarar Alexander samt en livevideo där han ger sin version och säger att Alexander ljuger. Badran har ett erkänt rykte om att behandla sina fans väldigt bra. Bildkälla: Samir Badran Instagram– Jag svär på min mamma jag flög upp ur soffan på Brillo (restaurang i Stockholm)  lika snabbt som jag alltid gör när jag ska ta bild med fans. Jag har varit inlåst i tre månader då jag varit deprimerad så jag tycker det är väldigt härligt att träffa folk nuförtiden. Jag tar några bilder, vi kramas och snackar lite. Några dagar senare får jag massor av arga meddelanden från föräldrar som säger att jag är en dålig förebild och jag förstår verkligen ingenting utan tänker vad fan har jag gjort. Alexander tycker att jag är en vidrig människa för att jag då inte ska ha tagit en bild med honom för flera år sedan, vilket också låter osannolikt då jag alltid tar kort med fans och folk som vill ta kort. Det han säger är ren och skär lögn, säger Samr i livevideon.Han avslutar videon med att säga att han anser att Schulman bidrar till hela mobbingkulturen.– Jag tycker det är synd att en man in hans ålder som framförallt ska agera gott föredöme till sitt barn främjar uppmuntrar hela mobbingkulturen. Han som vuxen ska kunna se allvaret i många som varit illa av mobbing och att han denna gång gick lite för långt, avslutade Samir i livevideon. Lyssna på klipp från podden och se en bit av Samirs livevideo i spelaren ovan. Kommer du ihåg när Samir ville ta en bild tillsammans med prins Carl Philip men det hela gick inte riktigt som han tänk sig? Mer om det kan du läsa här.

2019-02-18-13:04:57

Hanna Wigh berättar om sjuka näthatet i Trolljägarna

”Jävla media hora”. ”Satans hora”. ”Skräcködla”. Det är bara ett axplock av det ständiga hat som den före detta SD-politikern Hanna Wigh får utstå varje dag.  Hannah Wigh lämnade Sverigedemokraterna 2017, efter att ha gått ut med anklagelser om sexuella övergrepp från en annan högt uppsatt politiker i partiet.  Sen dess har hon utsatts för hat och hot över nätet. I TV3:s Trolljägarna berättar hon om det gränslösa hatet.  – Syftet är att tysta mig, att knäcka mig, säger Wigh i programmet.  Mycket av hatet handlar om Wighs psykiska hälsa. Enligt henne har andra SD-politiker spritt rykten om att hon har drogproblem och lider av psykisk ohälsa.  – Det som gör mig mest rädd är om mina barn kommer tro det är sant. Jag ser hur andra föräldrar tittar snett. Hur fredar man sig från det, säger Wigh i Trolljägarna. Har kritiserat partiledningenHanna Wigh var under flera år en av toppolitikerna i Sverigedemokraterna, men efter sin karriär i partiet har hon pratat varnande om Jimmie Åkesson och SD. – Det finns en kultur med korruption, mutor och förskingring inom Sverigedemokraterna som tystas ner. Och om man sköter sitt parti på det viset, hur ska man då sköta ett land? Man kan också titta på hur nätsvansen beter sig och vilket ointresse partiledningen har av det. Det är fruktansvärt skrämmande, har Hanna Wigh tidigare sagt till Nyheter24.Trolljägarna visas på TV3 21:00 ikväll måndag.

2019-02-18-15:13:38

Nu släpps Meghan Markles gamla skandalfilm: "Sex och droger"

Meghan Markle, 37, är idag hertiginna av Sussex och gift med prins Harry. I april beräknas parets första barn att komma till världen, och de lever nu ett stadgat hemmaliv. Men långt innan dess var Meghan som bekant skådespelerska. Hon är mest känd för sin roll som Rachel Zane i tv-serien "Suits", men hon har även en del andra filmer på sitt CV...År 2011 spelade Meghan nämligen in en lågbudget-rulle med titeln "The Boys and Girls Guide to Getting Down".Prins Harry och Meghan Markle. Bildkälla: Stella PicturesFilmen handlar om den vilda festscenen i Los Angeles, och enligt filmsajten Imdb beskrivs filmen som "rolig och något skandalös" och är menad som en guide för festprickar att veta vilka droger de inte ska blanda, hur man raggar och hur man dissar. Helt enkelt handlar det om att ha "en härlig tid utan att totalt förstöra sig själv".Meghan spelar karaktären Dana som är en knarksnortande festtjej, och i filmen lever hon verkligen som att det inte fanns någon morgondag. I filmen ser vi även skådespelaren Michael Masini som vi även har sett i "Modern Family".Meghan Markles karaktär snortar droger och festar i filmen "The Boys and Girls Guide to Getting Down". Bildkälla: Devlin EntertainmentNu ska filmen släppas igen, skriver Daily Mail.Meghan la sin skådespelarkarriär på hyllan i slutet av år 2017 i och med att hon förlovade sig med prins Harry.– Jag ser det inte som att jag ger upp min karriär. Jag ser det bara som en förändring. Det är ett nytt kapitel. Jag har jobbat med tv-serien ("Suits", reds. anm) i sju år. Vi hade en väldig tur som kunde ha serien så länge. När vi hade spelat in 100 avsnitt så kände jag att jag kunde bocka av det och jag känner mig väldigt stolt över det jobbet jag har gjort där. Nu är det dags att jobba som ett team med Harry, sa Meghan i en intervju då, något som rapporterades av Harpers Bazaar. 

2019-02-18-14:09:15

16 klänningar att bära våren 2019 - alla kostar under 500 kronor

Vi har spanat in vårens hetaste klänningar. Köper du dem via Refunder får du pengar tillbaka på varje köp. De har även ett erbjudande för nya medlemmar, där du på alla köp över 100 kronor får ett mobilskal från iDeal of Sweden. Det tillkommer 29 kronor i frakt.  1. Rosa klänning Den perfekta klänningen att bära både på jobbet och till festen. Spana in klänningen och köp den via Refunder, så du får återbäring på varje köp. 2. Leopardklänning Leopardklänning med hög krage, så fin att bära i vår. Här blir klänningen din för 399 kronor. 3. Randig klänning Så stilig klänning att bära i vår till festligheten, eller till jobbet. Här blir den din för 399 kronor. 4. Rosa spetsklänning  Sån fin partyklänning i dusty rosa i spets. Den blir din här för 199 kronor, nu nedsatt med 50 procent. Den finns även i andra färger. 5. Gul klänning markerad midja Så stilren klänning som lyfter alla former. Den finns även i andra färger, här blir den din för 359 kronor. 6. Blå klänning med prickar Stilren blå klänning med små prickar samt markerad midja. Den blir din här! Köper du den via Refunder får du ett skal från iDeal of Sweden på köpet.  7. Vit klänning Kanske den perfekta vita klänningen med markerad midja och längre ärmar. Klänningen blir din här, köper du den via Refunder får du även återbäring på ditt köp.  8. Mörkblå tight klänning Här finns denna stiliga klänning i mörkblått. Funkar att bära såhär eller släng en kavaj över axlarna.  9. Blommig dröm med brodering Sån fin klänning att möta våren i, med blommor samt genomskinliga ärmar. Här blir den din för 279 kronor. 10. Svart klänning med bälte Stilren svart klänning med bälte i midjan. Klänningen blir din här för 399 kronor. 11. Vit skjortklänning Vit klännings-skjorta, den blir din här för 499 kronor. Funkar både till jobbet och en dag på stranden.  11. Mörkgrön klänning Klänning med knappar samt markerad midja, vi älskar kragen. Klänningen finns att köpa här. 12. Klänning markerad midja Blå/vit klänning med markerad midja. Den finns även i andra färger och blir din här för 349 kronor. 13. Beige klänning Beige maxiklänning med hög krage, den blir din här för 349 kronor. 14. FILA-klänning Enkel klänning från FILA som även finns i svart. Spana in den här! 15. Svart prickig klänning Sån fin klänning att bära i vår under skinnjackan. Här blir den din för 299 kronor. 16. Gul klänning Gul klänning med trendig dragkedja, här blir den nu din för 399 kronor. Den finns även i andra färger. 

2019-02-18-10:35:04