Vad är en talmansrunda? Här är allt du måste veta

Höstens väl lär bli en riktig rysare, och i nuläget vet ingen hur regeringen kommer att se ut efter valet. Kommer Stefan Löfven fortsätta vara statsminister, eller kommer han tvingas lämna över till Ulf Kristersson? Eller kommer vi se någon helt annan lösning på regeringsfrågan?

Allt det där ligger i framtiden, men hur bildas ens en regering? Hur kan just din röst spela roll? Och vad är en talmansrunda? Här är allt du behöver veta.

När du röstar på ett parti röstar du för att det partiet ska få något att säga till om i riksdagen. Ju fler röster ett parti får, desto fler ledamöter får partiet i riksdagen. Och det är riksdagen som utser en statsminister, och sen väljer statsministern en regering.

Så fungerar en talmansrunda:

Efter valet samtalar riksdagens talman med partiledarna och försöker ta reda på vilket eller vilka partier som har störst möjligheter att bilda en regering. Sen lägger talmannen fram ett förslag på statsminister till riksdagen, och riksdagen röstar. Det är denna omröstning som kallas för talmansrunda. 

Om fler än hälften av alla riksdagsledamöter röstar nej till statsministerkandidaten så måste talmannen komma med ett nytt förslag. Det är alltså nej-rösterna som är viktiga i omröstningen. 

Exempel: 

Talmannen föreslår Moderaternas Ulf Kristersson blir partiledare

150 röstar ja

175 röstar nej

24 lägger ner sina röster

I detta läge blir inte Kristersson statsminister eftersom fler än hälften röstar nej. 

Exempel 2: 

Talmannen föreslår att Annie Lööf blir statsminister

30 röstar ja

150 röstar nej

169 lägger ner sina röster

Här blir Annie Lööf statsminister eftersom färre än hälften röstar nej.

Totalt kan det bli fyra talmansrundor. Om alla förslag från talmannen röstas ner måste ett nyval hållas inom tre månader. Sen börjar cirkusen om så att säga. Det har aldrig hänt i Sveriges historia att en riksdag har röstat ner talmannens förslag till statsminister. 2018 kan därför bli ett historiskt val. 

Så här gör du när du röstar!

Läs hela nyheten:
Vad är en talmansrunda? Här är allt du måste veta

Publicerad: 2018-06-19 klockan 15:14

Fler nyheter från Nyheter24

9 självklara tecken på att hen tycker om dig

Ni har börjat hängt en del, hen ringer och smsar dig, och du kan inte få den här personen ur ditt huvud. Du är ändå lite osäker, vad tycker den här personen om dig egentligen? Nyheter24 har listat nio tecken som visar på att hen tycker om dig. Personen blinkar mycket När en person gillar vad den ser så vidgas pupillerna och antalet blinkningar ökar. Nyheter24 har tidigare skrivit om hemliga tecken som visar att hen verkligen gillar dig. Relationsexperten Tracey Cox berättade då om tre hemliga tecken. Drar upp sina strumpor Ja, det kan kanske låta lite konstigt. Hens strumpa kanske bara har halkat ner tänker du då? Det är faktiskt sant att hen är intresserad av dig. För om man drar upp sina strumpor eller fixar till dem i din närvaro så betyder det att hen försöker se så bra ut som möjligt för dig. Hen ställer frågor och visar att hen vill lära känna dig mer. Bildkälla: Unsplash Fötterna pekar mot dig Om vi ser en person son vi tycker är attraktiv så pekar fötterna omedvetet mot den personen. Tittar mycket på din mun Ju mer intresserad en person är, desto mer kommer hen att kolla på din mun när du pratar. Ställer frågor Hen ställer frågor och visar att hen vill lära känna dig mer. Vill du ställa de perfekta frågorna på dejten? Enligt psykologen Arthur Aron ska du ställa dessa 36 frågor så blir hen blixtförälskad i dig. Ger dig hintar Ni skriver och ringer men har kanske inte riktigt kommit så långt så att ni har hänga med varandra? Din crush kanske hintar om saker hen vill göra med dig. Och det betyder ju såklart att personen är intresserad av dig och vill ses! Att hen tar på dig kan vara ett tecken på att hen är intresserad av dig. Bildkälla: Unsplash Hittar tid för er Personen hittar alltid på något sätt tid för att träffa dig. Kanske till och med bjuder med dig på event och fester – vilket betyder att hen är intresserad av dig. Du får träffa hens vänner Detta är ett riktigt bra tecken. Hen vill veta hur du fungerar i vänners sällskap och såklart visa upp dig. Detta är absolut ett tecken på att hen är intresserad av dig. Hen rör dig En enkel hand på din arm när ni skrattar. Ben som kanske nuddas under bordet, eller hens arm kanske hamnar runt dig. Mysigt och ett tecken på att hen är intresserad av just dig. Visste du att det faktiskt fem olika stadier kärlek som du och din partner kommer att gå igenom?Här kan du läsa om dem.

2018-11-16-11:46:31

Joakim och Jonna Lundells dotter Lunabelle dödshotades på Instagram

För knappt en månad sedan födde Jonna Lundell hennes och maken Joakim Lundells dotter. Lilla Lunabelle kom till världen den 28 oktober och har sedan dess synts mycket på föräldrarnas sociala kanaler.  Sedan hon kom till världen har det hänt mycket. Hon fick bland annat ett Instagramkonto som snabbt fick över 70 000 följare, men som ett dygn senare raderas. Även ett brev från socialtjänsten har familjen fått. Det var en orosanmälan gällande Lunabelle, något som Joakim och Jonna senare polisanmälde.   Och nu har de polisanmält igen. Lunabelle har nämligen dödshotats!  Hotet  Det var sent under fredagskvällen som Joakim Lundell lade upp en Instagram-story om hotet som riktats mot hans dotter. På storyn ser man en väldigt grov text som riktar hot mot Lunabelle.  Hotet kom in via Instagram. Bildkälla: Instagram/Joakimlundell Joakim vädjade om hjälp  När Jocke fått reda på att någon hotat hans dotter vädjade han på Instagram om hjälp för att hitta personen bakom Instagramkontot. Han erbjöd en summa på 5000 kronor till den som hjälpte honom att lösa detta.  Han själv berättade att han gör exakt vad som helst för att få tag på den här personen. På Instagram skriver han: "Jag är totalt emot att exponera haters! Men detta är det sjukaste jag läst och kommer gå över lik för att få tag på personen! Du vet inte vad du påbörjat när du skrev denna text...", står det på hans Instagram-story.  "Jag kommer gå över lik", skrev Joakim på sin Instagram-story. Bildkälla: Instagram/Joakimlundell Fick tag på personen Med hjälp av tre följare kunde denna hotfulla person att identifieras. Personen erkände också att hen var den som hade skrivit det här hotet mot Lunabelle.  För att inte göra saker värre än vad det redan är går inte Joakim ut med namn på personen.  Polisanmälan har gjorts  Självklart polisanmälde Joakim och Jonna händelsen!  Självklart gjorde föräldrarna en polisanmälan. Bildkälla: Instagram/Joakimlundell Vad händer nu? Under lördagen meddelade Joakim på sin Instagram om vad som kommer att hända nu med personen som hotade Lunabelle. "Polisen får ta hand om det! Personen har en psykisk sjukdom och har innan hört röster och skadat djur. Jag tänker inte sjunka till samma nivå och skada personen hur arg man än blir! Jag hoppas polisen agerar och att personen får hjälp!", skriver han på Instagram.  Nu hoppas vi att familjen får vara ifred!  Nyheter24 har tidigare skrivit om att Joakim och Jonna Lundell polisanmälde efter ett brev från socialstyrelsen. Det kan du läsa mer om här!

2018-11-17-12:46:16

Pappan blev biten av katt på semestern - avled i rabies

En tvåbarns pappa från Storbritannien har avlidit efter ha blivit biten av en katt under sin semester i Marocko. Mannen vårdades vid John Radcliffe Hospital i Oxford där han senare avled, skriver BBC.  Fick inte vaccin i tid Mannen ska ha sökt vård både på plats i Marocko och vid hemkomsten i England men inte fått vaccin i tid. Det ledde till att han utvecklade symptom och man kunde inte rädda hans liv. – Så länge man inte har några symptom så kan man få behandling och då utvecklas inte rabies, säger Anders Wallensten, statsepidemioplog, till BBC. Varning utfärdas för semesterdestinationerna Den brittiska folkhälsomyndigheten Public Health England  utfärdade i och med fallet en varning för rabies för semesterdestinationerna Turkiet, Marocko och Egypten. Spridning av rabies Enligt Världshälsoorganisationen WHO förekommer rabies i mer än 150 länder och orsakar tiotusentals dödsfall varje år, främst i Asien och Afrika som står för 95 procent av fallen.  Hundar är den största smittorisken och står för 99 procent av smittofallen. Rabies sprids genom bett, rivmärken och saliv. Tvåbarnspappan fick rabies av ett kattbett. Bildkälla: Unsplash Vad är rabies? Rabies är en 100 procent dödlig sjukdom som inte kan botas trots modern intensivvård. Symptomen för rabies är ångest och oro som är följden av en hjärninflammation. Viruset orsakar även spasmer i svalget som gör det svårt för personen dricka.  Om du blir smittad Misstänker du att du kommit i kontakt med ett smittat djur kan du förhindra viruset från att bryta ut under inkubationstiden genom att vaccinera dig och få immunglobulin injicerat. Du ska också tvätta området med tvål och vatten under 15 minuter följt av sköljning med alkoholbaserat desinfektionsmedel och Inkubationstiden är vanligen mellan tre och sex veckor. Vaccinera dig Varje år får över 15 miljoner människor över hela världen en efterbettvaccinering mot rabiesviriuset. Att vaccinera sig innan smittan har brutit ut beräknas förhindra hundratusentals dödsfall, skriver Folkhälsomyndigheten. Nyheter24 har tidigare skrivit om nio bakteriefällor du bör undvika. Läs mer om vilka bakteriefällor som finns i din närhet.

2018-11-09-15:27:25

Dödssiffran stiger – 71 personer har mist livet i Kaliforniens bränder

Det har nu gått lite mer än en vecka sedan massiva bränder började härja i Kalifornien, USA. Hundratusentals människor har fått lämna sina hem för att komma undan de stora bränderna, som är de dödligaste i Kalifornien – någonsin.  Dödsantalet stiger och i dagsläget har 71 personer mist livet till följd av katastrofen, rapporterar CBS News.  Över 1000 människor saknas  Samtidigt rapporteras det att över 1000 människor saknas i de områdena där det har brunnit. Kory Honea, poliskomisarie i Butte Country, berättade under en presskonferens på fredagen att det mer specifikt  är 1 011 personer som fortfarande saknas. Däremot menade han samtidigt att antalet är "dynamiskt" och att antalet kommer att fluktuera eftersom man nu sammanställer namn från flera olika listor till en. Vissa namn kan alltså finnas på flera listor, då personer både har ringt och mailat in, skriver CBS News. Trump besöker Kalifornien under lördagen  Många brandmän och annan räddningspersonal har under de senaste åtta dagarna arbetat hårt för att få bukt på bränderna. President Donald Trump ger årligen ett federalt stöd till brandbekämpningen, något som han under förra helgen hotade med att dra in.  "Miljarder dollar ges årligen, med så många förlorade liv, allt på grund av grov misskötsel av skogen. Åtgärda nu eller så blir det inget mer federalt stöd", skrev han då på Twitter. Detta var något som brandmän i staden Pasadenas svarade på. "Presidenten, vi välkomnar er att komma till Kalifornien, hjälpa offren och prata med professionella brandmän om de pågående bränderna och se vad du kan göra för att hjälpa till", skrev de som svar till Trump på Twitter. Och nu, drygt en vecka efter det att bränderna startade, har Vita Huset meddelat att president Donald Trump kommer att besöka de drabbade områdena under lördagen, rapporterar CBS News.  Är snart under kontroll Än är bränderna inte helt under kontroll. Man förväntas att bränderna ska vara under kontroll på måndag, skriver Dagens Nyheter. Nyheter24 har tidigare skrivit om Trumps uttalande om bränderna. Det kan du läsa mer om här!

2018-10-31-19:17:07

Expertens tips: Så slipper du torr hy i vinter

När graderna sjunker och kylan sätter in så är det många vars hy börjar tröttna. En undrar om sommaren ens kom i år, för hyn visar inga bevis på att du sett solen på länge. Så vad är bra att tänka på? Hudvård kan vara en djungel för den som inte är så insatt eller intresserad.  Vad händer med huden? Men vad är det som händer med hyn när det blir kallt egentligen? Jo, under vintertider så är kontrasten mellan den varma temperaturen inomhus och den kalla tempen utomhus väldigt stark och tär på huden. Våra tunna blodkärl kan både brista och vidgas. Då är det lätt att rodna och få torra fläckar.  – Man ska smörja in ansiktet varje morgon och kväll. På morgon för att skydda mot uttorkning och att skydda mot solen. På kvällen för att stimulera, återuppbygga huden. Kroppen är inställd på reparation när vi sover, berättar ordförande för Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation Annica Joensuu för Nyheter24. Hon fortsätter: – Att försöka bevara fukten i huden är viktigt och det med hjälp av till exempel serum med fuktbindande ingredienser. Bättre hy under sommaren När solen är framme under sommaren mår huden generellt mycket bättre. Även om huden lätt kan bli uttorkad på grund av sol och kanske salta bad. – Det är talgkörtlar och svettkörtlar som producerar mer talg och svett under sommaren, vilket ger hyn en blankare yta, berättar Annica Joensuu.  Mer än att bara smörja in ansiktet Att bara köpa en bra lotion kanske inte räcker så långt. Huden samlar på sig massa smuts under dagen och kräver också en ordentlig rengöring. – Grunden för all hudvård är rengöring. Rengör huden med speciella rengöringsprodukter, som exempelvis gelé, mjölk, créme eller micelärvatten, berättar Annica Joensuu. Hon fortsätter: – Att använda peeling är också bra om man har en torr och fnasig hudyta. En peeling ska vara mild och får inte innehålla grova korn som kan skada huden. Kemisk peeling finns också i form av till exempel AHA syror. Men som sagt, en bra lotion tar dig en bit på vägen, men inte ända i mål. – Det är också viktigt att tänka på vad man äter och att vara ute i frisk luft. Något som kan ge tecken på huden är dålig sömn, berättar Annica Joensuu. Bra ämnen att hålla koll på Essentiella fettsyror och fett, skyddar mot fuktförlust.Vitamin ANMF är fuktighetsbindande.AHA och BHA peelar bort torr och fnasig yta.

2018-11-16-11:15:57

Känsoladdat tal av Aviciis pappa under fredagens minnesstund

Under fredagkvällen hölls två minnesgudstjänster för producenten och DJ:n Tim "Avicii" Bergling. Minnestjänsten hölls i Hedvig Eleonora kyrka och köerna ringlade långa utanför kyrkan på Östermalm. Kyrkans vokalensemble framförde några av Aviccis låtar, så som ”Wake me up”, ”Hey brother” och ”Levels” för att hylla artisten under minnesstunden.  Tusentals hyllades artisten på Sergels Torg tidigare i år. Bildkälla: Fredrik Persson/TT Långvariga hälsoproblem Det var den 20 april som Tim Bergling hittades död på sitt hotellrum i Oman, bara 28 år gammal. Artisten befann sig då i huvudstaden Muskat på semester, rapporterade Expressen. ”Han kämpade verkligen med tankar om meningen, livet och lyckan. Han orkade inte längre. Han ville få frid”, skrev familjen i ett öppet brev efter det tragiska beskedet. Tim Bergling slutade turnera 2016 efter långvariga hälsoproblem. I dokumentären "Avicii: True Stories" berättar han öppet om sitt tunga alkoholbruk och om bukspottkörtelinflammationen som ledde till att han flera gånger fick läggas in på sjukhus.  – Det känns som att bli knivhuggen i magen och ryggen samtidigt. För mig var det definitivt den värsta smärtan jag haft någonsin. Och för att klara smärtan får man smärtstillande, säger Tim Bergling i SVT-dokumentären. Lämnar ett stort avtryck Under fredagens minnesgudstjänst höll Tim Berglings pappa Klas Bergling ett tal för att hylla sin son. – Tim har, trots sin ungdom, gjort ett starkt avtryck med sin musik. Det sägs att han har förändrat EDM-musiken. Sångare och producenter han jobbat med var imponerade av hans sätt att skriva musik och modet att hela tiden gå utanför de gängse normerna, sa, Klas Bergling i sitt tal under minnesgudstjänsten, rapporterar Aftonbladet. Tim Bergling året innan han slutade turnera. Bildkälla: Christine Olsson/TT Vill hjälpa andra familjer Han fortsatte: – Vi är tacksamma för all den kärlek och det stöd vi fått från människor omkring oss. Vi förstår att vi är privilegierade, det är många som inte får det här stödet när man hamnat i en kris. Vi har fått brev från föräldrar och syskon som drabbats av samma händelse som vi. Vi i familjen kommer på olika sätt fortsätta hjälpa andra där vi kan och har möjlighet, avslutar Klas Bergling rapporterar Aftonbladet. Nyheter24 har tidigare skrivit om de kändisar som har gått bort under 2018. Det kan du läsa mer om här!

2018-11-16-21:12:17

Isabella Löwengrips stalker har fått kontaktförbud – i sex månader

Tidigare i höstas gick Isabella "Blondinbella" Löwengrip ut med att hon och barnen blev förföljda av en man i 30-årsåldern. Mannen ska vid ett flertal gånger varit utanför hennes hus på Lidingö utanför Stockholm. Han ska också ha synts vid hennes kontor i centrala Stockholm. Efter att Löwengrip släppte bilder på den man som stalkade henne kunde han identifieras. Polisen grep senare mannen, men däremot inte av den anledning att han förföljde henne och barnen. Fortsätter att förfölja Nyligen flyttade Isabella och barnen till ett nytt hus, något som hon tidigare visat upp på sin Instagram.Trots att hon nu bor på en ny adress har stalkern hittat dit. Under torsdagskvällen blev det stort polispådrag hemma hos Bella efter hon fått syn på mannen och larmat 112.Senare under kvällen berättade hon om händelsen på sin blogg: "Tuff kväll med polispådrag här hemma. Stalkern kom hit till mitt nya hus och gav sig inte. Jag fick ringa min livvakt och 112, Magnus var på plats först. Han fick jaga honom en lång stund men fick tillslut fast honom och sedan kom polisen och grep honom. Tre polisbilar utanför, oroliga barn och personal hemma som mådde dåligt." Hyllar polisen Vidare i blogginlägget hyllar hon polisen för deras insats. "Norrmalmspolisen gjorde ett jättefint jobb, tog det på allvar och var så gulliga mot mina barn. Ena gänget stannade en stund medan några åkte iväg med stalkern. Nu är han alltså gripen men vi får se hur länge. Antagligen släpps han imorgonbitti", skriver hon på sin blogg. Inte första gången mannen anmäls Det är inte första gången som mannen som stalkat Bella anmäls. Han har nämligen blivit det av fyra andra kvinnor, skriver hon på bloggen. KontaktförbudUnder fredagskvällen meddelade Bella att mannen nu har fått kontaktförbud men att han släppts från polisens förvar. "Han har fått ett kontaktförbud nu som gäller var jag än befinner mig i sex månader. Men polisen ringde mig också nyss och sa att han blev släppt, han var frihetsberövad i ett dygn. Polisen sa att dom tror att han har förstått men att det inte finns mycket mer att göra nu. Skulle han kontakta mig ändå så kommer han bli häktad. Jag känner att Polisen har gjort det dom kunnat och att jag har fått ett bra bemötande", skriver hon på bloggen.Nyheter24 skrev tidigare om när stalkern greps för första gången. Det kan du läsa mer om här!

2018-11-16-19:16:22

Så här gör du för att snabbare bli frisk från din förkylning

Hösten, en av årets mest färgglada och mysiga årstid. Hemmakvällar, seriemaraton och varm choklad –  saker som kanske dyker upp i huvudet när man längtar efter att krypa upp i soffan i november. Snor, hostattacker i kollektivtrafiken och flagnande, ledsna handspritstorra händer – saker som man ofta lyckats förtränga, men som envist återkommer år efter år.  Det är nästintill omöjligt att undkomma förkylningstiden. Men det finns faktiskt några saker man kan göra för att för att bli, eller åtminstone känna sig, friskare snabbare.  Vila Du gör dig själv en björntjänst genom att inte vila när koppen behöver det som mest. Bildkälla: Unsplash Den kanske tjatigaste och mest självklara av alla tips, men något som många ändå tar för givet. Studier visar att immunförsvaret försämras när man inte sover tillräckligt mycket. Och om du fortsätter att sova för lite när du blivit sjuk så hinner kroppen inte heller fokusera på att bygga upp immunförsvaret igen.  När du ger din kropp tid att vila så kan den fokusera bekämpa det inkräktande viruset. Ett tips är också att undvika en blöta utekvällar, hur frestande det än kan vara att ta några öl på AWn. Studier visar nämligen att alkohol stör REM-sömnen, vilket innebär att du inte har möjlighet att vila ut på samma sätt som du normalt skulle ha kunnat göra. Luftfuktare / Varm Dusch  Håll dina näsgångar återfuktade genom ett ångande bad, en dusch, eller genom en luftfuktare. Bildkälla: Unsplash Känns det som att hela huvudet är tungt och fullt av snor? Då kan ett långt bad eller en varm dusch hjälpa till att öppna upp näsgångarna. Om du har möjlighet att ha en luftfuktare igång hemma så borde du också göra det, då fuktiga luften också kan hjälpa till med att öppna upp näsgångarna, vilket gör det lättare att snyta ut det som behövs snytas ut, enligt läkare på Mayo sjukhusklinik.  Varm vätska På samma sätt som att vätska i luften kan lösa upp slem och snor, så kan även varm te, soppa och annan varm dryck göra samma sak. Men undvik kaffe och annan vätska som innehåller koffein då det kan ha omvänd effekt och faktiskt torka ut kroppen, enligt läkare på Mayo sjukhusklinik.  Receptfritt läkemedel Om du känner att de ovanstående tipsen inte riktigt räcker till så kan du alltid prova ett receptfritt läkemedel mot förkylning. På apoteket kan du exempelvis hitta munsprejer och tillskott som kan hjälpa påskynda tillfriskningsprocessen. Kom ihåg att alltid kolla på bipacksedeln och prata med en läkare innan du använder dig av en ny medicin.  Visste du att det finns en hel del "förkylningskurer" som inte alls stämmer? Som att man ska proppa i sig massa c-vitamin, eller äta vitlöksklyftor. Här är "kurerna" som du kan skippa, helt och hållet.

2018-11-16-13:42:27

Jonas Sjöstedts attack mot Annie Lööf: ”Oförskämt, inkonsekvent och ohederligt”

Under torsdagen höll talmannen ytterligare en talmansrunda efter att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson misslyckats med att bilda regering. Efter talmansrundorna blev Centerpartiets ledare Annie Lööf nästa person att sondera och försöka bilda en ny regering.  Lööf har bland annat uttryckt att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är ytterligheter som borde exkluderas i Sveriges nästa regering, skriver Aftonbladet.  I en presskonferens gick Sjöstedt till angrepp mot Lööf och Centerpartiet.  Klumpas ihop med ett rasistiskt parti Sjöstedt upplever att uttalandet riskerar att klumpa ihop Vänsterpartiet med ett rasistiskt parti, och att det också pekar ut Sjöstedt själv som rasist. Han tycker att Lööfs uttalande dels legitimerar Sverigedemokraterna men också gör det svårare att hitta en gemensam väg framåt tillsammans med Centerpartiet, rapporterade Aftonbladet.  "Det är oförskämt, inkonsekvent och ohederligt" Sjöstedt är personligt berörd av Lööfs uttalande och förvånad över Centerpartiets hårda retorik mot Vänsterpartiet. - Vi har nyckeln till varje form av regering som utgår från den politiska mitten, och det höga tonläge som har använts mot oss hjälper inte till, säger Sjöstedt under presskonferensen. Under fredagen delade Sjöstedt klippet från presskonferensen på sitt twitterkonto och uttrycker sin besvikelse över Lööfs uttalande. Han skriver:  "Det är oförskämt, inkonsekvent och ohederligt av ⁦‪Annie Lööf och Centerpartiet att klumpa ihop mig med rasister." Tidigare ingått i flera överenskommelser Vänsterpartiet och Centerpartiet, som trots allt står långt i från varandra politiskt, har dock tidigare ingått i flera tyngre politiska överenskommelser och kunnat enas i frågor om bland annat energi, landsbygd och ekonomi. Tidigare i år har Sjöstedt och Lööf åkt runt på turné i landet där många anser att partierna vunnit mycket på den sansade ton de haft gentemot varandra,  Nyheter24 har tidigare skrivit om hur mycket varje partiledare tjänar. Det kan du läsa mer om här!

2018-11-16-19:25:16

Ikea lanserar app – ska hjälpa kunder via videosamtal

Den svenska möbeljätten Ikea är ett av världens största företag. Många människor världen över väljer att handla i Ikea-butikerna när det ska renoveras hemma eller köpas nya möbler.  Nästan lika många människor har nog upplevt frustration ett x antal gånger när det är dags att få ihop sin fina bokhylla eller sänggavel som man köpt. Kanske är instruktionerna otydliga eller en skruv som saknas. Men nu behöver man inte längre frustreras över att skruva ihop möblerna. Företaget håller nämligen på att testa en ny app, där folk som har problem med att skruva ihop sina möbler får instruktioner om hur man ska gå till väga. Använder sig av videosamtal  Appen heter Ikea Samsyn och tanken är att de kunder som har kört fast i monteringen kan höra av sig till Ikeas kundtjänst för att sedan få hjälp via ett videosamtal där en medarbetare visar hur kunden går vidare i monteringsprocessen. – Sedan några månader tillbaka genomför vi ett experiment där kunder med behov av personlig service ges möjligheten att träffa oss i ett videosamtal där de får professionell hjälp direkt från sitt hem, säger Rickard Månsson, projektledare på Ikea Sverige, i ett pressmeddelande. Inriktad på fem olika områden  Ikea Samsyn fokuserar främst på att hjälpa kunderna inom fem olika områden: köksuppföljning, inredningshjälp, felsökning, support för det smarta hemmet och språkstöd.  – Vi behöver finnas där när kunden behöver oss. Via Samsyn kan vi ge support på ett helt annat sätt och får samtidigt en bättre förståelse för kunden och deras vardagsliv. Våra medarbetare får också möjlighet att växa genom att testa nya saker, säger Rickard Månsson i pressmeddelandet.  Måste bli inbjuden till appen  Alla kan ladda ner appen till sin telefon, men inte alla kan använda den. För att använda appen måste man få en inbjudan av Ikeas kundservice.  Eftersom appen fortfarande testas finns det i dagsläget inget bestämt datum om när appen kommer att tas i funktion.  Nyheter24 har tidigare skrivit om hur mycket Ikea-grundaren Ingvar Kamparad hade när han dog. Det kan du läsa mer om här!

2018-11-15-22:01:15