Ulf Kristersson kan vara beredd att dumpa C och L

Ulf Kristersson börjar tröttna på Centerpartiet och Liberalerna. SVT skriver idag att Moderaterna satt ihop ett dokument där man menar att man nu vill bilda en alliansregering även om det kräver stöd från Sverigedemokraterna. 

Tackar C och L nej kan Moderaterna gå vidare och bilda en mindre regering, med tillägget att C och L kan komma in i regeringen senare under mandatperioden. 

Men samtidigt ska den kommande regeringen inte samarbeta eller samtala med Sverigedemokraterna – något som lär göra det i princip omöjligt för Kristersson att bilda en stabil regering. 

På sin Facebook-sida skriver Kristersson att han kallar den nya regeringskonstellationen "3-2-1" – detta fantasifulla namn kommer av att det kommer vara tre, två eller ett parti i den nya regeringen. 

Kristersson kan alltså tänka sig en M-regering som provar stöd för frågor i riksdagen – med eller utan SD:s stöd. 

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har flera gånger sagt att han inte tänker stötta en regering som inte samtalar med SD. 

Enligt SVT kommer Annie Lööf och Jan Björklund ha helgen på sig att diskutera och svara på ultimatumet. 

Läs hela nyheten:
Ulf Kristersson kan vara beredd att dumpa C och L

Publicerad: 2018-10-12 klockan 12:43

Fler nyheter från Nyheter24

Forskning: Så nyttigt är det att äta ägg

Vad menar forskningen på? Ja, en forskning visar alltså på att ägg innehåller en specifik form av D-vitamin. Den sortens D-vitamin är fem gånger så effektiv som vanlig D-vitamin, skriver Allas Hälsa. Och varför är D-vitamin så viktigt för oss som bor i Norden? Vi svenskar riskerar ju faktiskt att lida av just D-vitaminbrist under ett speciellt halvår – vinterhalvåret. Solen lyser ju inte superstarkt varje dag på vintern och det är därifrån vi hämtar en större del av D-vitaminen till kroppen. Det har till och med varit sån brist för oss att Livsmedelsverket föreslagit att öka dosen av tillsatt D-vitamin i flera olika livsmedel. Men forskningen visar att det kanske inte behövs, i alla fall inte för äggätare. Anledningen är att det i ägg ska finnas större mängder av en mer kraftfull och effektiv form av D-vitamin.  Vad säger näringsexperten? – Ägg innehåller den speciella form av vitaminet, så kallad 25(OH)-vitamin D, vilken visar sig ha fem gånger så hög aktivitet jämfört med den D-vitamin som anges i livsmedel och som även används i vitaminpiller, säger näringsexperten Christer Rosén till Allas Hälsa. Han menar alltså att mängden D-vitamin vi får i oss av att äta ägg är mycket mer än vad som står i Livsmedelsverkets databas eller på äggkartongen. Och enligt Allas hälsa är det inte många som vet om att ägg är en så effektiv D-vitaminkälla. Istället äter folk korttillskott för D-vitamin, när de istället bara skulle kunna äta lite fler ägg, för samma effekt. Tvåa efter bröstmjölk Det är faktiskt som så att ägg är den näst mest naturliga och kompletta näringskällan. Vad som kniper första platsen? Det är mammans kära bröstmjölk. –  Ägg är den mest kompletta och naturliga näringskälla näst efter bröstmjölk. Genom ägg får vi i oss nästan alla näringsämnen som kroppen behöver förutom C-vitamin, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska Ägg till Allas Hälsa. Har du som vana att äta ett ägg till frukost varje dag? Eller ett till lunchen? Men vad händer egentligen emd kroppen om du äter ägg varje dag? Det har Nyheter24 tidigare skrivit om. Nyfiken? Allt du behöver veta om det finns att läsa här.

2018-12-18-16:04:45

Aviciis föräldrar blir arvtagare av 231 miljoner kronor

Tim "Avicii" Bergling blev bara 28 år gammal. Det var en mycket tragisk bortgång 20 april 2018 under en resa med kompisar i Oman. Och efter sig lämnade han familj, vänner, kollegor och fans som sörjde över hela världen. Arvtagarna Med sina framgångar inom musiken tjänade världsstjärnan en hel del pengar under sin karriär och nu står det klart vilka som blir arvtagarna. Dokumenten som visar det är nu offentliga hos Skatteverket och där står det föräldrarna till Tim Bergling, rapporterar Expressen. Det är alltså Klas Bergling och Anki Lindén som ärver sonens förmögenhet. Och förmögenheten är inte liten heller – 231 miljoner kronor. Inget testamente Avicii hade varken fru eller barn, och hade heller inte upprättat ett testamente. Vilket har lett till att hans förmögenhet på över 231 miljoner kronor kommer att överlåtas till hans föräldrar. Den offentliggjorda bouppteckningen visar också på att föräldrarna bli helt ensamma om att ärva från sin son, skriver Expressen. Tillgångar Enligt Expressen hade världsstjärnan tillgångar till 148 miljoner kronor i USA, och i Sverige upp till 180 miljoner kronor. Vilket visar på att bouppteckningens nettobehållnings landar på drygt 231 miljoner kronor. Men Klas Bergling och Anki Lindén kommer även att få pengarna som genereras av sonens musik i fortsättningen. Välgörenhet Att Avicii hade en extremt framgångsrik karriär är ingen nyhet. Under tiden han levde såg han till att inte bry sig så mycket om pengarna han tjänade, utan att hans musik gav glädje. I samma takt som han tjänade en förmögenhet, skänkte han otroliga summor till välgörenhet under sin livstid. Det handlade om flera hundra miljoner kronor. – Personligt och moraliskt tycker jag – när man kommer till en position där du får ett sånt pass överflöd av pengar som man inte behöver – att den mest vettiga, mänskliga och självklara grejen att göra är att dela med sig till dem som verkligen behöver det, sa Tim Bergling i dokumentären ”Avicii – the documentary” 2013. 

2018-12-18-21:57:57

Postnord om julklapparna: "Vi ska göra vårt allra yttersta"

Postnord har fått mycket ris genom åren och skandalerna kring företaget har varit många. Och nu när julen står för dörren är pressen stor på företaget som förväntas leverera alla paket i tid till jul.  Nyheter24 har tagit reda på hur Postnord planerar att få ut varenda julklapp i år. "Alla är taggade inför jul" Den mest intensiva perioden för alla anställda på Postnord är kommen. Faktum är att den började redan under Black Week.  På frågan om hur prognosen inför årets julrush med paket i tusentals som ska ut till hem runt om i Sverige berättar Maria Ibsén, pressansvarig på Postnord, hur målet är att alla ska få sina julklappar innan jul.  Ibsén fortsätter berätta om att hela personalstyrkan är inställda på att jobba hårt och effektivt den närmsta veckan.  - Alla är taggade inför jul. Vi har plockat in extrapersonal, ytterligare transportbilar och ökat öppettiderna för att täcka alla luckor, säger hon.  Postnords lastbilar förväntas fyllas till bredden med postpaket som ska bli julklappar i år. Bildkälla: Emil Langvald/ TT Postnord kämpade med paketen förra året Under 2017 års decembermånad hade Postnord en väldigt stor mängd paket att hantera. På grund av att människor i högre utsträckning börjat handla sina julklappar på nätet fick postföretaget svårt att ta hand om alla paket.  - Vi hade räknat med en 30-procentig uppgång, men fick en uppgång på 50 procent, berättade Erika Ahlqvist, då ansvarig chef på Postnord för SVT.  I och med den oväntade volymen av paket som kom in till postterminalen i Örebro förra året ledde det till två dagars förseningar. Enligt Postnord själva kommer normalt sett 96-97 procent av paketen i tid.  Men förra årets paketpanik orsakade en lägre siffra på 92 procent, rapporterade SVT.  "Vi ska göra vårt allra yttersta" Maria Ibsén gav sin kommentar till Nyheter24 på frågan om de kommer lyckas leverera alla julklappar i tid i år.  Hon sa då att väderförhållanden är en faktor som de inte kan styra över, men att alla medarbetare på Postnord ska göra sitt yttersta för att alla paket ska komma fram till jul.  Under 2017 levererade Postnord 154 miljoner paket. Bildkälla: Maja Suslin/ TT Nyheter24 har tidigare skrivit om hur Postnord gick ut med att de ville höja priserna och sänka postutdelningen. Du kan läsa hela artikelnhär!

2018-12-17-15:28:25

16-åring dömd för fortkörning – körde A-traktor i 113 km/h

På sträckan i Ruskträsk, Lycksele, där en 16-åring körde med en A-traktor, är högsta hastighetsgräns satt på 100 kilometer i timmen. Kanske inte så konstigt att polisen stoppade 16-åringen? Inte just för att han körde i 113 kilometer i timmen, utan för att han körde så fort med en A-traktor. En A-traktor får nämligen köra i som högst 30 kilometer i timmen. 16-åringen körde alltså 83 kilometer i timmen för fort. Inte illa för att vara en A-traktor att köra så snabbt? Döms till böter Nu har 16-åringen dömts till böter för hans påhitt. Kostnad? 2000 kronor. Brottet? Hastighetsöverträdelse.Ja, att det var en hastighetsöverträdelse är ju inte mycket att tveka på. Och enligt Folkbladet är det heller inte helt ovanligt. Det ska nämligen fortsätta trilla in strafförelägganden kring olovlig körning av A-traktorer hos polisen i trakten. Bara i perioden från 2 oktober till 5 november var det fyra förare som stoppades. Hur? Frågan återstår ju fortfarande hur det ens är möjligt för en A-taktor att komma upp i den höga hastigheten när den ska vara anpassad att endast köra i 30 kilometer i timmen. Enligt polisen handlar det i flesta fallen om trimmade motorer. Så de olovliga körningarna gällande A-traktorer har oftast motorer som blivit manipulerade på något vis, rapporterar Folkbladet. Nyheter24 har tidigare skrivit om ett förslag om att epa-traktorer ska gå att köra i snabbare hastighet än vad det är tillåtet nu. Det ska handla om en frihetsfråga och att alla på landsbygden ska få röra sig fritt. Men känns hela 50 kilometer i timmen rimligt? Här kan du läsa mer om det förslaget.

2018-12-17-20:51:57

Så gick det för de hemlösa i "36 dagar på gatan"

I SVT:s tv-serie "36 dagar på gatan" får vi följa fotografen Christoffer Hjalmarsson som testar på att leva utan pengar, bostad och sitt sociala nätverk under 36 dagar.  Under resans gång så skildrar han flera olika öden och personligheter han träffar med hjälp av en videokamera som han har med sig. Christoffer Hjalmarsson begav sig ut på gatan i 36 dagar och levde som hemlös. Bildkälla: Janne Danielsson SVT – Det gav en möjlighet att komma närmare de här människorna. De var väldigt positiva till att någon såg dem och lyssnade på dem. Syftet med serien var att vända upp blicken, och se de här människorna. Det som slog mig är att vem som helst kan hamna i den här situationen, säger Hjalmarsson till Aftonbladet. Vi får bekanta oss med Bamse, Micke, Thomas, Elvis-Janne, Martin, Anders, Mohammed, Mustafa, Bim och Daniel. Så här gick det för dem efter seriens slut. Micke Micke är än idag hemlös. Bildkälla: Christoffer Hjalmarsson SVT Micke som vi träffar är tyvärr fortsatt hemlös. Hans stora dröm i livet är att kunna hjälpa sin dotter, som för tillfället avtjänar ett fängelsestraff, bort från det ruffa livet i Stockholm. Bamse Bamse är nu utskriven efter en lång visit på sjukhuset. Bildkälla: Christoffer Hjalmarsson SVT Bamse tillbringade mer än två månader på sjukhuset på grund av problem med hälsan och i synnerhet ett av sina ben. Lyckligtvis så behövde han inte amputera benet och när han blev utskriven fick han med sig en rollator för att hjälpa honom i vardagen. Bamse fortsatte att leva som hemlös en lång tid efter sjukhusvistelsen men har nu fått en försökslägenhet att bo i. Thomas Thomas har fått ett erbjudande att bo i Norrland. Bildkälla: Christoffer Hjalmarsson SVT Thomas fick ett boende under en period men bor nu åter på olika härbärgen. Han har dock fått ett erbjudande från en privatperson i Norrland att flytta upp dit och bo. Nu har Thomas beslutat sig för att ge flytten ett försök. – Det är jättefint att de har ordnat för mig, och de har sagt att jag kommer ha ett rum för min son så att han kan hälsa på. Jag vill få en relation med honom, börja arbeta och få ordning på hela baletten, säger Thomas till Expressen. Elvis-Janne Elvis-Janne med gitarren i högsta hugg. Bildkälla: Christoffer Hjalmarsson SVT Elvis-Janne är än idag hemlös men som tur är så bor han ibland hos vänner. Han har fortfarande sin gitarr och kärleken till Elvis, den består. Martin Martin är inte längre hemlös. Han har nu sitt eget hem i en friggebod hos ett par som vill ställa upp för honom.  Anders Anders har nu fått ett boende genom sitt jobb. Bildkälla: Christoffer Hjalmarsson SVT Anders har fått arbete som snickare, ett jobb han fick genom en hemlös vän. Senare fick han ett boende genom firman han jobbar för.  – Efter de här åren är det en sådan lyx att kunna ligga ner på natten. Sängen är kanon, så skön. Kroppen tar åt sig vilan på ett sätt som jag inte är van vid, säger Anders till Expressen. Idag är Anders största dröm att spara ihop tillräckligt med pengar till en segelbåt som han senare kan bo på när han går i pension. Mohammed För närvarande går Mohammed kvar i skolan och drömmer om att en dag jobba som bilmekaniker. Han bor nu i en svensk familj men har dessvärre inte fått uppehållstillstånd. Ett beslut som han har överklagat. Mustafa Mustafa går kvar i skolan men är dessvärre fortfarande hemlös och har nu fått ett uppehållstillstånd. Daniel och Bim Daniel och Bim återvände till gatan efter behandlingshemmet. Bildkälla: Christoffer Hjalmarsson SVT Daniel och Bim klarade inte av att sluta med drogerna. Efter avgiftningen och behandlingshemmet så återvände de till gatan och missbruket. Idag är de fortfarande hemlösa men finner ofta skydd och sömn i ett parkeringshus. Drömmen är att en vacker dag bli drogfria, skaffa ett hus på landet och att senare kunna leva ett normalt liv. ”36 dagar på gatan” sänds tisdagar och torsdagar 21.00 på SVT och alla sex avsnitt finns på SVT Play. Thomas och Christoffer från serien hälsade nyligen på i SVT:s Skavlan och pratade om hur det är att tigga pengar på stan. Här kan du läsa allt om det!

2018-12-18-13:17:15

Bianca Ingrosso: "Isabella Löwengrip har ljugit en hel del"

Skandalen kring Isabella Löwengrip, 28, och hennes ex-pojkvän har varit en av vinterns mest omskrivna händelser i den svenska kändisvärlden.  Förhållandet mellan Isabella och finansmannen, som är i 30-års åldern, tog slut i november. Detta efter att det framkommit att han hade förlorat 30 miljoner kronor i dåliga aktieaffärer.Isabella hävdade att kriminella personer hade sökt honom i hennes hem – något som visade sig vara falskt.På arbetsplatser och i fikarum landet över har det skvallrats om Isabella och finansmannen, och podd-drottningarna Bianca Ingrosso, 23, och Alice Stenlöf, 22, kan inte heller låta bli att spekulera i vad som har hänt. Isabella Löwengrip och hennes ex-pojkvän hösten 2017. Bildkälla: Stella Pictures I det senaste avsnittet av sin podcast "Har du sagt A får du säga B" så diskuterar Alice och Bianca skandalen kring Isabella och finansmannen.  Avsnittet hann bara ligga uppe i några timmar innan delen där de pratar om Isabella klipptes bort, något som Bloggbevakning var först med att uppmärksamma.I den delen som nu är censurerad så hörs Bianca bland annat säga:– Jag säger så här. Jag är uppväxt, typ, i ett liknande scenario och jag vet att bara för att man är offentlig och väljer själv att prata om det ÖVERALLT så betyder inte det att det är sanningen. SÅ mycket står jag för att jag kan säga, säger Bianca och fortsätter:– Jag tror 100% på det han säger. För när man vet sanningen och ens flickvän som är så offentlig så som hon är, går ut och pratar om HANS karriärs-situation, som inte har nånting med henne att göra. Bara där tycker jag att det är ganska fel, säger Bianca.Alice Stenlöf och Bianca Ingrosso har podcasten "Har du sagt A får du säga B". Bildkälla: Stella Pictures.Bianca tror att allt är planerat in i minsta detalj när det kommer till PR-maskineriet runt skandalen.– Jag tycker att det är fel av henne att gå ut och prata om det för, du har precis förstört hela hans liv. Det känns som att det här är en stor PR-situation för det är ju så hon har jobbat väldigt länge, att hon hittar på saker för att locka läsare. Alltså, hon har ju sagt det själv att allting hon gör är strategiskt, säger Bianca.Bianca Ingrosso kritiserar Isabella Löwengrip. Bildkälla: Stella Pictures.Bianca avslutar med att säga att hon inte är en av de som har Isabella som förebild.– Helt ärligt, jag ser igenom en hel del. Det har också kommit fram att hon ljugit en hel del om sina siffror, vilket jag vet hur lätt det är att göra i den här branschen, säger Bianca i "Har du sagt A får du säga B". Det Bianca syftar på är när Isabella ljög om sin statistik och hävdade att hon hade 1,5 miljoner unika läsare i veckan. Siffran visade sig sedan vara 260 000 unika läsare i veckan.

2018-12-18-16:07:11

Joakim och Jonna Lundell om heta kärlekslivet: "Haft trekant"

Det var i början av november som Joakim, 33, och Jonna Lundell, 24, bjöd sina hundratusentals fans på en frågestund där de svarade på de sjukaste ryktena som går om paret.  Då valde de bland annat att bemöta ryktena om att Joakim och Jonna har varit otrogna mot varandra och om det stämmer att Jonna Lundell fejkade sin förlossningspsykos.Frågestunden blev en succé och videon har över en halv miljon visningar. Jonna uppmanade fansen att skicka in ännu grövre och snuskigare frågor – och det har de gjort.Under gårdagen la Joakim och Jonna ut en ny frågestund med fokus på rykten om paret – och innan de sätter igång svär de på heder och samvete att svara ärligt på alla rykten som de ska besvara.– Jag gillar att ni vågar grilla oss totalt, säger Joakim. Joakim och Jonna Lundell besvarar fansens frågor i en ny video. Bildkälla: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT Bild "Det är redan för grovt" Joakim drar en fråga som han vet att Jonna inte vill ha – nämligen om det stämmer att de har haft trekant med en av sina vänner.– Det är sant, säger Jonna.– Vi behöver inte gå in på mer detaljer, vi behöver inte gå in på om det var en man eller kvinna – ni får spekulera bäst ni vill. Vi kommer inte berätta hur det gick till, när det hände, vad som hände, vem som tog vem och vem som gjorde vad – det är redan för grovt, nu lämnar vi det!, säger Joakim stressat i klippet. Joakim och Jonna Lundell avslöjar att de har haft trekant. Bildkälla: Youtube/Jocke & Jonna Både Jonna och Joakim rodnar av frågan.– Jag fick handsvett, skrattar Jonna i videon.I samma video avslöjade dessutom Joakim att han har gjort en piercing på ett väldigt intimt ställe. Joakim har nämligen två piercings på sitt könsorgan.– Jag kan lova att det gjorde ont. I sex månader gick jag med den värsta smärta jag någonsin har haft i hela mitt liv, berättar Joakim. Mer om det smärtsamma och blodiga ingreppet kan du läsa här.

2018-12-18-14:33:31

Här är allt tittarna inte se från Erik och Alicias dejt i Bonde söker fru

Årets säsong av Bonde söker fru är över och wow vilken underhållning det levererat. Kärlek, känslor, skratt, mardrömsdejter, pinsam tystnad, tårar, smackande nybörjar-pussar och mycket mer har vi fått se när årets bönder dejtat sina brevskrivare. Men det har inte bara varit rosa moln i år, utan tittarna har även fått se bråk mellan bönder och brevskrivare samt ett tragiskt hjärtekross. I det sista avsnittet fick man bland annat se när mjölkbonden Simon åkte iväg ensam på sin resa då Frida aldrig dök upp. Efteråt mötte han starkt stöd från svenska folket. Erik och Alicia fick åka på en mysig kärleksresa. Bildkälla: TV4Några som dock fick en väldigt mysig semester var fågelbonden Erik Nilsson, 25, och Stockholmstjejen Alicia Holmgren, 23. Paret fick nämligen åka till Estland där det både blev fågelskådning, hästridning och mysiga middagar.  – Mina känslor för Alicia just nu är ändå rätt starka. Hon är en jävligt bra tjej. Hon är fin på alla sätt och vis – jag menar, det finns ju något där, berättade då Erik.Erik och Alicia är ute och paddlar. Sedan blev det lite bubbel ute i den hjärtformade sjön. Bildkälla: TV4Men det var en sak som inte fick komma med i programmet, och det var den mysiga båtdejten paret åkte ut på. De fick nämligen ro ut i en hjärtformad sjö där de kunde dricka bubbel och njuta av utsikten. – Vi har varit ute på en liten tripp i båten. Vi hamnade i en hjärtformad sjö, hur mysigt som helt, berättar paret i videon. Hur hela dejten gick? Det ser du i spelaren ovan. 

2018-12-18-13:09:31

Det populära godiset Juleskum riskerar att ta slut innan jul

Juleskum, ett av svenskarnas kanske mest älskade godis riskerar att ta slut. Det berättar Fredrik Sjöström, kommunikationschef på Cloetta för Sveriges Radio Östergötland.  Nyheter24 har tagit reda på allt du behöver veta och förbereder dig på en jul utan skumtomtar med jordgubbssmak.  1 615 ton Juleskum såldes förra året Juleskum som tillverkats av Cloetta sedan 1960-talet är ett måste för många svenskar på julen. Den kommer i flera smaker och säljs i enorma mängder varje år.  Den klassiska skumtomten kommer oftast i påsar om 100 eller 250 gram, men finns också att köpa i stora plastlådor som rymmer hela 720 gram av det oemotståndliga julgodiset.  Förra året såldes hela 1 615 ton Juleskum i Sverige vilket enligt Susanne Harde, Brand Portfolio Manager på Cloetta, motsvarar 280 miljoner skumtomtar. Svenskar äter alltså totalt 26 tomtar per person i snitt.  Slut på lagret Anledningen till att godiset riskerar att ta slut beror på att Cloettas lagerhyllor gapar tomma, och Juleskum-påsarna är slut för säsongen, enligt Fredrik Sjöström.  Cloettas Juleskum finns kvar i enskilda butiker men med tanke på åtgången och hur extremt populärt godiset är under julen, riskerar även butikernas lager att sina och ta slut innan den 24 december.  Kommer godiset verkligen ta slut i butikerna? Nyheter24 har frågat Sveriges största matvarukedjor om lagret i deras butikerna räcker eller om läget är så illa som Cloetta befarar, att många svenskar måste fira jul utan några älskade skumtomtar.  "Juleskum ska finnas i butik i jul" Claes Salomonsson, presschef för Axfood, där matkedjorna Willys och Hemköp ingår menar att de har mottagit lika mycket Juleskum som de begärt. Med andra ord, godiset kommer finnas i butik innan och under julhelgerna.  Salomonsson tilläger att det kan bli problem med den chokladdoppade varianten av skumtomten då det har varit produktionsproblem hos Cloetta tidigare i år.  "Hos oss är skumtomtarna slut på lagret" Åsa Sandberg, hållbarhets- och samhällskommunikatör på Coop berättar för Nyheter24 att det stora lagret hos dem även det är tomt på skumtomtarna.  Men hon fortsätter att de levererat ut extra mycket till butikerna jämfört med tidigare år. Ja, vi håller tummarna! Juleskum har tillverkats av Cloetta sedan 1960-talet. Bildkälla: Cloetta Pressbild.Det råder alltså delade meningar från de största matvarukedjorna huruvida Juleskum kommer hinna ta slut innan jul eller inte.  Vi får helt enkelt be till godisgudarna och hålla tummarna för att alla som vill njuta av en påse eller två av den älskade klassikern får chansen att göra det i jul.  Nyheter24 har tidigare rapporterat om sommarens största kris – när O'boy sålde slut i hela Sverige och matbutikernas hyllor gapade tomma efter det älskade chokladpulvret. Läs mer om det här!

2018-12-18-11:02:16

Mansfria festivalen fälls för diskriminering

Statement-festivalen i Göteborg startades som ett initiativ av komikern Emma Knyckare efter ett antal rapporter om sexuella övergrepp på festivaler under 2017.  Efter festivalens slut kom det inga rapporter om övergrepp eller övriga brott, enligt polisen. Arrangören hade gått ut på sin hemsida med informationen om att man inte släpper in andra besökare än kvinnor, transpersoner och icke-binära. De hindrade dock inte män från att köpa biljett eller komma in på festivalen. Ses som diskriminering Enligt praxis från EU-domstolen ska evenemang som tydligt avskräcker personer som omfattas av en diskrimineringsgrund (till exempel på grund av hudfärg, sexualitet eller könsidentitet) räknas som diskriminering.  "Beslutet att inleda tillsyn mot Statement ska inte ses som ett ifrågasättande av det allvarliga problem som sexuella övergrepp, bland annat på festivaler, utgör. Diskrimineringsombudsmannen (DO) anser självklart att alla besökare på festivaler måste kunna känna sig trygga", skriver DO i sitt beslut. Emma Knyckare ligger bakom Statement-festivalen. Bildkälla: Adam Ihse/TT "Vi vill förändra världen" Grundaren och arrangören för festivalen, Emma Knyckare, skriver i ett meddelande till SVT att hon har tagit emot beskedet från DO. ”Det är trist att vad 5 000 kvinnor, icke-binära och transpersoner vittnat om som en livsomvälvande festivalupplevelse samtidigt får några få cis-män att gå i taket. Succén med Statement Festival visar att vi behövs och DO:s beslut förändrar inte det faktumet. I övrigt har vi inga kommentarer – vi är upptagna med att förändra världen”, skriver Emma Knyckare till Kulturnyheterna. Under festivalen uppträdde artister som Beatrice Eli, Cleo, Rebecca & Fiona och Loreen, och ägde rum mellan den 30 augusti och 1 september. Cispersoner är en person vars biologiska kön stämmer överens med deras juridiska, sociala och upplevda kön

2018-12-18-10:58:49