Treårige Leo skadade sin hand i hissen – nu rasar mamman mot Ikea

Västerås-bon Lendita Bytyqi, 33, brukar åka till Ikea nästan varje helg för att äta frukost med sin familj, men efter en riktigt otäck upplevelse menar hon att hon aldrig kommer att sätta sin fot på varuhuset igen.

Det var 3 juni, runt klockan nio på morgonen, som familjen i vanlig ordning var på väg upp till varuhusets restaurang. Med på utflykten var hennes man, två döttrar, samt sonen Leo, tre år gammal.

När de klev in i hissen som leder upp till restaurangen var olyckan framme. Vanligtvis brukar familjen ha med sig barnvagnen till sin yngsta dotter, men så var inte fallet den här gången. Istället behövde Lendita lyfta upp sin dotter, varpå hon för en sekund tappade fokus från Leo, vars hand plötsligt klämdes fast i hissdörrarna.

– Då skrek han bara och vi fick panik allihopa. Jag skrek direkt på hjälp, men ingen kom, berättar Lendita för Nyheter24.

Hon förklarar att handen verkligen satt fast ordentligt, efter att glasdörrarna stängts igen på den.

– Min man försökte banka och skrika, och vi försökte få ut handen på alla sätt. Till slut fick jag stoppa in min egen hand. Jag brydde mig inte så länge jag räddade honom, fortsätter hon.

Efteråt kom en av varuhusets personal fram till familjen och frågade vad som hade hänt. Efter att familjen förklarat situationen erbjöd Ikea att de skulle bjuda på frukost, som plåster på såren. Men frukost var det absolut sista familjen kunde tänka på.

– Jag visste inte vad jag skulle göra. Vi var alla borta, det var det värsta jag varit med om, säger Lendita.

Såhär såg Leos hand ut efter att den klämdes i hissdörrarna. Bildkälla: Privat.

Efter en lång stund kunde situationen lugna ned sig, och familjen samla sig. Men trots att Leo slutat gråta blev handen bara värre och värre och fick en svartblå färg. Tillslut behövde de åka till sjukhus.

– Läkaren sa att han klämt den ordentligt, och det var tur att inget var brutet, berättar Lendita.

Dagen efter ringde Ikea upp, för att höra så att allt var okej, varpå mamman förklarat situationen. Hon säger att varuhuset beklagat sig kring händelsen, men inte mycket mer än så. Hon upplever även att Ikea inte verkat vilja ta något ansvar kring hissen.

– Jag tycker inte att det där var bra någonstans från Ikea. De försöker skylla ifrån sig. Det är inte bra, konstaterar hon.

Då småbarnsmamman inte nöjt sig med responsen, valde hon att skriva ett inlägg på Ikeas Facebook-sida, i hopp om att företaget skulle ta ansvar. Hon menar att hissen kan vara en fara för andra, och att hon därför delat med sig av upplevelsen. Ikea har nu svarat på inlägget med följande kommentar:

Bildkälla: Skärdump Facebook

Bland annat skriver de att: "Trots omständigheterna önskar vi dig en fortsatt bra dag och vill än en gång ursäkta för denna mycket obehagliga upplevelse.", samt att de ser allvarligt på händelsen och vill gå vidare med den. Men trots detta har Lendita ännu inte hört något från möbeljätten.

Såhär långt är mamman inte nöjd med bemötandet, och hon berättar även att hennes dotter, som bevittnade händelsen, haft mardrömmar efter olyckan och inte heller vågat åka hiss.

När Nyheter24 når Ikea Västerås varuhuschef Jonas Fjäll är han oroad över olyckan.

– Säkerheten för våra kunder och medarbetare är det absolut viktigaste för oss på Ikea. Vi beklagar att hon upplever att incidenten inte tagits på största allvar, säger han.

Men liksom Lendita berättat uppger han att hissen egentligen inte är Ikeas ansvar.

– Hissen sköts av bolaget som driver shoppingcentret. Vi har en tät kontakt med varandra utifrån drift och underhåll.

Detta till trots menar han att Ikea ser väldigt allvarligt på incidenten, och att de skrivit en rapport direkt efter olyckan. Fjäll uppger även att det inte ska vara något fel på hissen.

– Mig veterligen är det inget fel. Men det är allvarligt att det skett en olycka så då tittar vi naturligtvis på vad vi kan göra bättre.

Planerar ni att ge någon kompensation till de drabbade?

– Det är ingenting som vi har diskuterat i dagsläget, säger Jonas Fjäll.

Trots att Ikea uppger att de haft en löpande dialog med Lendita efter olyckan är hon missnöjd med hur varuhuset hanterat situationen.

– Jag har åkt dit varje helg med mina barn. Det bemötande jag fick var verkligen riktigt dåligt. Jag kommer inte gå dit någon mer gång. Inte ens mina barn vill åka dit, säger hon till Nyheter24.

Se även: Paulina fick hem sin Ikea-matta – men något stämde inte

[youplay:sp,71,125296,000,0]

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

Läs hela nyheten:
Treårige Leo skadade sin hand i hissen – nu rasar mamman mot Ikea

Publicerad: 2017-06-16 klockan 15:04

Fler nyheter från Nyheter24

Kommer du ihåg filmen Systrar i jeans? Så ser skådisarna ut idag

Filmen "Systrar i jeans" eller "The Sisterhood of the Traveling Pants" hade premiär 2005, alltså för tolv år sedan.  Tre år senare kom uppföljaren av filmen där vi kunde se Blake Lively som spelade Bridget Vreeland, Alexis Bledel som Lena Kaligaris, America Ferrera som Carmen Lowell och Amber Tamblyn som Tibby. Så här såg vännerna ut i filmen, men hur ser skådisarna ut nu för tiden?  Bläddra i bildspelet för att se hur skådisarna ser ut idag!  TV: "The OC" slutade sändas för tio år sedan – så ser skådisarna ut idag [youplay:sp,71,121482,000,0] Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-06-21-11:59:36

Såhär censureras kvinnliga artister i andra länder

Att visa hud som kvinna är nästan alltid problematiskt. I vissa länder mer än andra. De här skivomslagen har blivit ganska brutalt censurerade för att kvinnorna visat för mycket hud, skriver boredpanda. Katy Perry- One of the boys Katy har fått ett rött underställ. Bildkälla: Boredpanda Christina Aguilera- Lotus Ja albumet heter ju faktiskt lotus... Bildkälla: Boredpanda Taylor Swift- Speak now Här blev det också ett underställ. Den här gången i blått. Lady Gaga- Do what u want Lady Gaga fick en kjol. Bildkälla: Boredpanda Ariana Grande- My everything Topp och kjol blev t-shirt och byxor för Ariana. Bildkälla: Boredpanda Nirvana- Nevermind Till och med den ikoniska Nirvana-albumet har blivit censurerat.  Bildkälla: Boredpanda Demi Lovato- Demi Demis album blev mer färgglatt.  Bildkälla: Boredpanda I vissa fall har de gjort det enkelt för sig... I Mel B's fall har de helt enkelt bara zoomat in.  Se Zara Larssons nya kärlek [youplay:sp,71,131057,000,0] Läs också om kvinnan som la ut en topless bild och fick den borttagen av Facebook Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-06-19-18:34:23

Minns du flipp-telefonerna? – nu är den tillbaka i ny design

Alla minns vi vår första mobiltelefon som hade det där lilla extra, det var lurar med knappsatser som lös i orange och polyfoniska ringsignaler. Hade den VGA-kamera var det en värsting, idag är det smartphones som äger marknaden men det ska det bli ändring på. I alla fall om du frågar det sydkoreanska mobilföretaget Samsung som nu valt att satsa på retro, rapporterar ZDnet. Samsung lanserar nämligen en ny telefon vid namn Galaxy Folder 2, det är en så kallad "flipp-telefon" och designen går i gammal klassisk stil. Telefoner finns nu att köpa i Sydkorea, men frågan är när telefonen landar i Sverige.  Bildkälla: Samsung Telefonen kommer med 2 GB RAM-minne, en 1,4 GHz fyrkärnig processor, ett flyttbart 1,950 mAh-batteri, en microSD-plats som klarar upp till 256 GB och med operativsystemet Android 6.0. Den har en 3,8" display samt fysiska knappar. Det är inte bara Samsung som valt att gå i retrotankar, även det finska företaget HMD Global lanserade i februari i år en ny variant av den gamla klassikern Nokia 3310. Se när en 5-åringen snor en mobil i butiken – hyllas av pappan! [youplay:sp,71,110503,000,0] Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-06-23-14:12:29

Magnus, 27, försvann efter bilkrasch – har du sett honom?

27-åriga Magnus har varit försvunnen sedan i torsdags. Han sågs senast i tätorten Markaryd i Småland, Kronobergs län, när han sprang ut i skogen, då med blå jeans, svart t-shirt och svarta skor.  – Vi har letat efter honom sedan klockan tre inatt. Det är otroligt dåligt terräng och har spöregnat, vi behöver all hjälp vi kan få, säger storebror Andreas till Nyheter24 och fortsätter: – Vi vädjar till människor att avbryta sina midsommarfiranden för att hjälpa till, vi behöver folk och kläder till mötesplatsen som Missing people har hand om. Platsen är församlingshemmet i Markaryd, avslutar Andreas.  Bildkälla: Privat Magnus familj har gett Nyheter24 tillstånd att publicera hans namn och bild. Vet du något om var Magnus kan befinna sig? Kontakta polisen på 114 14. Se också klippet med 20-åriga Birna som försvann mystiskt, och där kusliga övervakningsbilder visade det sista spåret: [youplay:sp,71,115424,000,0] Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-06-23-16:14:31

Om vi blundar för hat och fördomar stannar vi i utvecklingen

Jag följer serien Skam och för någon vecka sedan var det en mening i ett avsnitt som väckte tankar hos mig. Isak sa till Sana: "Börjar man bara leta efter hat så hittar man det."Jag tycker faktiskt det är viktigt att leta fel och hat i världen för att kunna förändra det som inte är bra. För oavsett hur gärna vi vill så kan vi inte blunda för att människor behandlas olika på grund av kön, läggning, ursprung, religion och så vidare.  Det finns otroligt mycket hat, fördomar och andra fel i världen, och letar man inte efter dem så kommer saker inte heller förändras till det bättre.Det handlar inte om att bli cynisk eller hatisk själv. Det handlar om att se vilka fel som finns i världen för att faktiskt kunna ta lärdom av dem och försöka ändra det till det bättre.  Om kvinnor inte hade sett felet med att bara män fick rösta förr i tiden så hade det inte funnits kvinnlig rösträtt. Om människor inte hade upptäckt vad fel det är att låsa in funktionshindrade så hade det fortfarande pågått.  Hade inte jag märkt mina brister så hade jag inte gjort något åt dem. Alla förändringar vi gör är efter att vi hittat felen och därför måste det finnas människor som letar efter dessa felen för att kunna förändra.Rasism existerar. Sexism existerar. Kränkningar och mobbning existerar, och allt detta pågår i detta nu, över hela världen.  Att leta fel behöver inte innebära något negativt. Det innebär en möjlighet till förändringar för ett snällare samhälle. Evah Åberg

2017-06-22-10:21:48

Tre flickor döda efter självmordspakt – 40 ungdomar i livsfara

För ungefär ett år sedan inleddes en mörk period i det lilla lantbrukarsamhället Wapekeka i Ontario, Kanada. En självmordsvåg som svept över delstaten har nu kommit att skaka om samhället i dess grundvalar. Under en loppet av ett halvår har nu tre flickor, ingen äldre än tolv år gammal, tragiskt gått sina öden till möte. I samband med den fruktansvärda självmordspakten tros nu 40 ungdomar, av samhällets 2000 invånare, sväva i direkt livsfara – varför myndigheter nu deklarerat undantagstillstånd i det lilla området, skriver Mirror. – Det fanns ingen vårdplan. Hon saknade skyddsnät, säger Joshua Frogg, en av invånarna, om Jenera Roundsky, som i förra veckan hittades död i en hockeyrink och blev den tredje flickan i raden att sitt liv, skriver Cbcnews. Det var i januari som de två andra flickorna Jolynn Winter, och Chantel Fox, med bara några dagars mellanrum tillgrep samma fasansfulla åtgärd. Jolynn Winter, 12, och Chantel Fox, 12. Kvar finns Chantels tvillingsyster. Bildkälla: Cbcnews/Privat. I Attawapiskat, ett annat urbefolkningområde i Ontario, kunde Mirror i förra året rapportera att sju procent av befolkningen försökt begå självmord.  – Vi är i mitten av april, och redan har vi sett 35 självmordsförsök denna månad. I mars var det 28 stycken. Vi kan helt enkelt inte hantera detta, sa Bruce Shisheesh, stadens överhuvud, till tidningen då. Samtidigt kunde en självmordspakt involverande 13 ungdomar stoppas, där en nioåring fanns bland de yngsta. Kanadas regering har nu bistått med över, motsvarande, tre miljoner kronor för att hantera självmorden. Se mer: Här griper polisen en 13-åring självmordsbombare – var påväg mot moské [youplay:sp,71,99645,000,0] Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-06-23-11:50:23

Sverige är sämst i Norden på att utveckla samhället

Har du någonsin funderat på hur Sverige står sig jämfört med andra länder sett till de allra viktigaste samhällsfrågorna? I så fall har du tur. En ny rapport har nämligen, det något dystra, svaret. "Samhällsutveckling handlar om att möta allas grundläggande behov av mat, rent vatten, tak över huvudet och säkerhet. Det handlar om att leva hälsosamt och länge. Det handlar om att skydda miljön. Det handlar om utbildning, frihet, samt möjligheter." Så går det att läsa i The social progress index årliga rapport som släpptes 21 juni. Tanken är att mäta den sammantagna nivån av miljö- och samhällsutveckling, och rapporten från 2017 inkluderade data från 128 länder, fördelat på 50 mindre indikatorer. Bäst i världen inom dessa kategorier var Danmark, som fick ett resultat på 90,57 av 100 möjliga. Sverige däremot, hamnade på en åttonde plats med 89,66 i poäng, vilket samtidigt förstås är väldigt bra. Dock hamnade alla nordiska grannländer högre upp på listan. Såhär såg resultatet ut för de tio bästa länderna:  1. Danmark – 90.572. Finland – 90.533. Island – 90.274. Norge – 90.275. Schweiz – 90.106. Kanada – 89.847. Nederländerna – 89.828. Sverige – 89.669. Australien – 89.3010. Nya Zeeland – 89.30 Resultatet innebär att Danmark klättrat två steg i rankingen jämfört med i fjol, samtidigt som Sverige sjunkit från en sjätteplats till en åttondeplacering. Rapporten avslöjar även att Sveriges absolut starkaste sidor är inom kategorin näring och medicin, där vi fick hela 99,46 poäng. Tydligen är dock inte en bra diet tillräckligt för att bota fördomar. Sett till tolerans för invandrare fick vi nämligen 79,56 poäng. Ännu sämre var vi på att tolerera homosexuella, ynka 78,82 poäng kammade vi hem där. Jämför resultatet med exempelvis Island, som hade 86,92 samt 87,60 i respektive kategori. Det land som fick allra sämst resultat i rapporten var Centralafrikanska republiken, som fick 28,38 i poäng. Se även: Polisens hemliga lista – Sverige har fått 8 nya problemområden [youplay:sp,71,130153,000,0] Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-06-22-17:21:47

Därför ska du aldrig dyka från bryggor och klippor

Som brandman får jag ett larm om drunkning. Det är ett barn som har dykt ner i vattnet. Det kommer aldrig upp.  Barnet har dykt från en brygga och fått ett cykelstyre (som någon kastat ner i vattnet) rakt i magen. Vad ska jag säga till föräldrarna?  Och hur ska jag någonsin kunna förklara, för dig som kastade ner cykeln, hur det känns att göra kompressioner och inblåsningar på ett barn som jag vet aldrig mer kommer vakna? Det finns inte ord!  Så hur kan du skydda dig och dina barn mot onödiga drunkningsolyckor? Berätta för ditt barn vad som kan hända dem, om andra slänger ner cyklar och föremål i vattnet.  Med största sannolikhet kommer de aldrig att göra samma sak själva, eftersom de fått rätt kunskap av dig och vet vad de kan ställa till med. Det kan ju vara du eller deras bästa kompisar som skadas, eller hur? Dessutom kommer de att vara extra försiktiga när de dyker från bryggor, klippor och trampoliner i sommar.  Vill du höra en av mina hemligheter? Du och jag vet att vi aldrig kan skydda oss mot allt, hur försiktiga vi än är.  Men den bästa känslan efter att varit på en olycksplats är när jag vet att jag gjorde helt rätt, och att jag gjorde mitt allra bästa, oavsett hur det går.  Alternativet måste vara fruktansvärt, att känna efteråt att jag inte visste vad jag skulle göra och gjorde ingenting.  Vill du lära dig att rädda liv? Då vill jag tipsa dig om att ladda ner gratis affischer, kursböcker och utbildningsfilmer, och lära dig vad du ska göra om någon sätter i halsen, drunknar eller får hjärtstopp.  Det är enkelt och du behöver inte ens registrera dig. Lär dig rädda liv nu!  All information finner du här: www.hjartochlungraddning.se Jag önskar dig som läsare en fortsatt glad sommar! PS. Dela gärna materialet med dina vänner så att de kan hjälpa dig om du råkar ut för en olycka. Arshia Genborg

2017-06-21-09:48:40

"Mean Girls" hade premiär för 13 år sedan – så ser skådisarna ut idag

För 13 år sedan hade filmen "Mean Girls" premiär och blev snabbt en favorit hos tonåringarna. I filmen börjar tonåringen Cady, som spelades av Lindsay Lohan, på en ny skola. Därefter väntar drama, hämnd och kärlek.  Utöver Lindsay Lohan hittar man skådespelare som Rachel McAdams och Amanda Seyfried. I januari tidigare i år avslöjade Lohan även att hon har börjat skriva på "Mean Girls 2".  – Jag har redan skrivit en sammanfattning till filmen. Jag behöver bara ett svar. Jag vet att Mark Waters, regissören, gärna skulle vilja komma tillbaka, sade hon i intervjun med CNN. Men hur ser skådespelarna ut 13 år efter premiären? Bläddra i bildspelet för att se hur de ser ut idag.  TV: "One Tree Hill" hade premiär för 14 år sedan – så ser skådisarna ut idag [youplay:sp,71,121625,000,0] Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-06-21-10:30:39

Den blomstertid nu kommer – med våld och alkohol

Snart stundar midsommarafton, denna djupt rotade svenska tradition då saven står som högst, solen är uppe längst och vi varje år planerar det perfekta firandet med vänner och släktingar.  Det handlas in massor av mat, dukas vackra bord, vi klär oss i vitt, leker lekar och binder kransar att sätta i håret. Vi grillar, äter sill och morbror Gunnar envisas med att spela dragspel, vilket är enda dagen på året som vi tillåter honom detta då vi ju skall dansa "Små grodorna". Och sen så dricker vi sprit. År efter år ser det likadant ut, svensken viker inte en tum på denna tradition, denna hyllning till sommaren och... Ja, vadå?  Många vet inte ens varför vi firar midsommar, det bara är så, och så får man ju dricka sprit, och inte en enda jävel skall säga ett skit om den saken. Det är en tradition. Punkt. Problemet här är lögnen vi intalar oss. Men vadå då, barnen har ju så kul? De leker ju i trädgården. De har inget som helst problem med att pappa ramlade när han skulle dansa med sin lilla dotter runt stången för att han var för full... Eller har de det?  Alla de andra barnen skrattade ju åt det, medans mamman tittade bort lite skamset mot gästerna för att se om det var någon som såg. Men den lilla dottern, hon blev rädd. Inte för att pappa ramlade, utan för att han har förändrats. Han verkar ju glad, men han är inte samma pappa längre. Tryggheten har rubbats än en gång för henne, och hon vet, trots sin unga ålder, hur även denna dag kommer att sluta.  När hon senare samma kväll krampaktigt kramar sin nalle i sängen vid läggdags och försöker somna till ljudet av hög musik, skrik och bråk så är hon den ensammaste i hela världen.  Imorgon när hon vaknar kanske allt kommer att vara bra, och pappa vara som vanligt igen. Hon hoppas. Hon ber att det skall vara så. Hon somnar otrygg. De absolut största förlorarna på denna glädjens dag är barnen, de kan inte välja att inte behöva se hur de vuxna förändras till något de inte kan förstå.  De kan inte välja att inte behöva höra bråken som kan uppstå. De blir rädda. De blir otrygga. Barnen kan inte ta sin väska och lämna hemmet när tryggheten rubbas, de tvingas befinna sig mitt i det och ser vad de vuxna gör, med nyktra ögon.  De minns detta för evigt för de tvingas uppleva det om och om igen, och detta sätter spår. Spår som blir sår och kanske aldrig någonsin läker. Det är de vuxna som valt att skaffa barn, och det är också de vuxna som väljer att använda droger och alkohol. Barnen har inte valt något av detta, de tvingas leva i det, om och om igen, för det är ju en tradition. Var femte barn i Sverige lever i otrygghet när det gäller just alkohol i nära relationer. Så vill ni ha denna tradition, en midsommar tillsammans med era, eller andras, barn, en härlig dag med fest, skratt, god mat och dans, så tänk på att det är ni vuxna som sätter gränserna.  Det är ni som sätter reglerna för alla deltagare, och då snackar vi fan inte om kubb.Laban Eliasson

2017-06-22-10:24:49