Tre mammor berättar: Så här kändes det att föda barn

Att föda barn skrämmer en del, att man ska klämma ur en unge känns för vissa helt sjukt. Även fast de flesta berättar att man glömmer allt så fort man får hålla i sitt barn för första gången. 

Men hur känns det att faktiskt föda barn? Ni som har gjort det, ni vet så klart men för er andra som undrar hur det känns så har vi frågat tre mammor.

"Det var ärligt talat vidrigt"

Anna berättar att hon hade gått fem dagar över tiden när hon var gravid för första gången och nästan gett upp eftersom det kändes som det aldrig skulle komma igång. Men hoppet kom tillbaka den femte dagen när slemproppen gick. Efter att ha ätit tacopaj med stark sås började hon få ont i magen.

– Det var en molande värk, men jag trodde det var för att jag hade ätit stark mat. För skojs skull gick jag in på en webbsida där man kan timea värkar. Men känslan var så diffus i kroppen att det kändes som att jag bara fejkade varje gång jag tryckte in knappen för en pågående "värk", säger Anna till Nyheter24

Värkarna kom med fyra minuters mellanrum, men det minskade snabbt. Anna ringde sin svägerska och fick skjuts till förlossningen. I bilen kom värkarna igång ordentligt. 

– Herregud vilken smärta! En helt ny typ av smärta, som att hela kroppen liksom pulserade av kramper. När vi kom in på förlossningen visade det sig att jag var nästan helt öppen, jag hade gjort allt förarbete själv utan att förstå det. 

Bildkälla: TT

Anna berättar att det hade gått så fort så hon hann inte ens få smärtstillande, men blev erbjuden lustfas. Värkarna kom med ungefär en minuts mellanrum.

– Det var ärligt talat vidrigt, jag sprang fram och tillbaka till toaletten för att jag mådde så illa av smärtan, men jag kunde inte kräkas. I förlossningsbrevet skrev jag att jag ville ha allt tänkbart i smärtstillandeväg, utom sterila kvaddlar, berättar Anna och fortsätter. 

– I allra värsta nödfall ryggmärgsbedövning, men helst inte. Nu blev det alltså ingenting, bara en alvedon fem timmar tidigare. 

Anna berättar att det enda hon kunde fokusera på vad andningen och smärtan. Hon skrev, hon svor och var arg på barnets pappa. Men plötsligt kände hon en ny känsla, Anna förklarar det som att det kändes som hon behöva bajsa. 

– För ja, det är alltså så det känns. Som att vara akut bajsnödig. Fram tills själva sista utdrivningen, när allt töjs ut. I ärlighetens namn, det kändes som att någon höll en stor blåseld mot underlivet. Det är det enda sättet att beskriva det på. Brutalt, jag vet. Men det är så extremt kort tid det rör sig om. 

Och så hade Anna blivit mamma. Smärtan försvann och hennes bebis låg på hennes bröst.


Tre mammor berättar hur det kändes att föda barn. Bildkälla: TT


En annan som har berättat hur det kändes att föda barn är Malin. Det tog runt 24 timmar från den första värken tills det att hennes son var ute. Hon beskriver det som en otrolig upplevelse, häftigare än hon föreställt sig men också jobbigare. 

När vattnet gick hade hon en aning högt blodtryck och åkte in till sjukhuset, där fick hon stanna över natten för observation. 

– Det satte igång efter midnatt och det var som en mensvärkskänsla som kom pulsande. Lite värk och sen ingenting och så lite värk igen. Mot morgonen blev värken rivigare och starkare och jag var tvungen att koncentrera mig för att andas igenom den, berättar hon och fortsätter: 

– Det var ungefär 10 timmar av jobb med att koncentrera sig så att man inte tappade kontrollen. Värkarna gjorde så ont att man ibland kände sig nära paniken. 

Hon fick både lustgas och epidural, vilket var skönt även om effekten avtog efter ett tag. 

– Det jobbigast under hela förlossningen var när jag hade kämpat på i typ 20 timmar, tyckte att det gjorde sjukt ont men det gick inte framåt, trots värkstimulerande drop. Det var jobbigt psykiskt och det började diskuteras om alternativa förlossningssätt som kejsarsnitt.

När Anna la sig i en ny position kom starkaste värkarna.

– Det gjorde väldigt ont men då hände det grejer. Jag öppnade till tio centimeter och började känna krystvärkar. Lustigt nog kändes det som att man var riktigt bajsnödig. Efter ett tag sa barnmorskan att jag fick trycka på och då började själva utdrivningsskedet. 

– En halvtimme med krystningar så var han ute. När han kom upp på mitt bröst, varm och klibbig försvann all smärta och vi hade fått en son. 

– Jag önskar att jag hade vetat att det är väldigt viktigt att få i sig energi under förlossningen. Om man har en lång förlossning som jag, behöver man mycket energi. Jag mådde ju även illa och spydde upp det mesta. Men om man börjar få värkar är mitt råd att börja äta, säger hon till Nyheter24. 

Tre mammor beskriver hur det kändes att föda barn. Bildkälla: TT

För några månader sedan blev Stina mamma. Två dagar efter att det beräknade förlossningsdatumet blev hon igångsatt eftersom hon hade fått havandeskapsförgiftning. Hon fick en tid på förlossning runt klockan två på eftermiddagen och åtta på kvällen startade förlossningen. 

– Till en början kunde jag lätt andas genom värkarna men när man hade kommit förbi latensfasen så var det en smärta olik allt annat man varit med om. Det gjorde så otroligt ont så jag satt fastklistrad med lustgasen i ansiktet. 

När Stina var öppen tio centimeter så tänkte hon passa på att gå på toa innan det var dags att krysta, då hon hört att man kan "bajsa på sig". 

– Jag satt på toa och började pressa men kände mig så himla förstoppad. Jag fick panik eftersom det kändes som att bajskorven satt fast och då kom barnmorskan in. Jag sa att jag var förstoppad när hon började förklara att det var troligt att det var barnet som var på väg ut. 

Vilket det faktiskt var. 

– Man hör mycket prat om förlossningar men det är ingen som har sagt att det känns som att man ska skita ut ungen eller berättat om eftervärkarna som kommer efter förlossningen när man sitter och ammar. Trodde att något var fel när det började göra ont ett dygn efter jag fått min son. 

– Men i det stora hela var det helt underbart och inget jag hade kunnat förbereda mig på överhuvudtaget. 

Mammorna heter egentligen något annat.

TV: Lisahs varning till andra föräldrar: "Köp inte detta till era barn"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Läs hela nyheten:
Tre mammor berättar: Så här kändes det att föda barn

Publicerad: 2017-11-22 klockan 08:07

Fler nyheter från Nyheter24

Talmannen förbereder nyval – ska ha möte med Valmyndigheten

Sverige rycker allt närmare ett nyval. Talmannen Andreas Norlén kommer nu att ha ett möte med företrädare från Valmyndigheten efter att Stefan Löfven fallit i dagens statsministeromröstning. Talmannen menar att detta är en ren säkerhetsåtgärd. – Jag kan också konstatera att riksdagens partier driver Sverige närmare ett extra val. Jag beklagar det och jag kommer att göra allt jag kan för att förhindra det, men om partierna väljer extra val framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte att stå i vägen för dem. Jag bedömer därför att jag nu bör vidta åtgärder i förberedande syfte, säger talmannen Andreas Norlén. i ett pressmeddelande. Två statsministeromröstningar till kan hållas. Om det blir nej i båda kommer nyval utlysas. Här kan du läsa mer om vad som gäller.

2018-12-14-09:51:31

Stefan Löfven föll i statsministeromröstningen

Det blev ingen ny regering idag heller. Som väntat blev det ett rejält nej i riksdagen till Stefan Löfvens statsministerplaner. Samtliga partier förutom Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna röstade nej till Löfven, vilket gjorde att det blev nej med bred marginal. Vänsterpartiet valde att lägga ner sina röster.Stefan Löfven har misslyckats med att ena det rödgröna blocket med Centerpartiet och Liberalerna, och redan i början av veckan meddelade Annie Lööf att centerledamöterna skulle rösta nej till Löfven. Detta innebär att det nu skett två statsministeromröstningar i riksdagen där det blivit nej. Om två  till hålls med samma resultat kommer automatiskt nyval utlysas.

2018-12-13-15:35:28

Det här kommer att hända med Peter Madsens ubåt

I augusti 2017 skakades Sverige och resten av världen av mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Hon mördades av Peter Madsen på hans ubåt Nautilus.  Efter en lång rättsprocess dömdes Madsen till livstids fängelse för det brutala mordet.  Men frågan återstod – vad kommer att hända med den hemmagjorda ubåten?  Kommer att förstöras  I samband med livstidsdomen bestämde tingsrätten och högsta domstol att ubåten UC3 Nautilus som Kim Wall mördades i, ska förstöras. Att förstöra saker som en gärningsman använt i sitt brott är normalt, men att förstöra något som är så pass stort som ubåten hör inte till det vanliga. Peter Madsens ubåt väger 33 ton och är nästan 18 meter.  Anledningen till att man inte brukar förstöra en sådan stor sak är enligt Köpenhamnspolisen för att det är väldigt dyrt, skriver danska tidningen BT.  Vill inte säga hur mycket det kommer att kosta  Men hur mycket det kommer kosta att förstöra ubåten vill inte Köpenhamnspolisen berätta. Bland annat är det för att fallet Kim Wall fått stor uppmärksamhet i media samt att man inte vill återanvända den i kommersiellt syfte. Tidningen BT har försökt att få ut uppgifter gällande när båten ska förstöras.  "Denna bedömning grundas dels i att detta är ett mordfall som har fått stor uppmärksamhet i media och hade en stor offentlig uppmärksamhet. De begärda uppgifterna avser interna dokument och i regel finns det ingen rätt till åtkomst av filen från utomstående [...]. Dessutom grundas domstolsbeslutet att förstöra ubåten på det faktum att det skulle vara stötande för rättvisan om ubåten skulle återanvändas eller brukas i kommersiellt syfte", är en del av meddelandet som en juridisk Officer skrivit till BT. Enligt BT har Peter Madsens hemmagjorda ubåt ännu inte förstörts, eftersom att polisen fortfarande arbetar med att få jobbet gjort till ett lämpligt pris.  Tidigare i höst gästade Kim Walls föräldrar tv-programmet Skavlan. Det kan du se och läsa mer om här!

2018-12-13-14:24:11

Det här kommer hända med Peter Madsens ubåt

I augusti 2017 skakades Sverige och resten av världen av mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Hon mördades av Peter Madsen på hans ubåt Nautilus.  Efter en lång rättsprocess dömdes Madsen till livstids fängelse för det brutala mordet.  Men frågan återstod – vad kommer att hända med den hemmagjorda ubåten?  Kommer att förstöras  I samband med livstidsdomen bestämde tingsrätten och högsta domstol att ubåten UC3 Nautilus som Kim Wall mördades i, ska förstöras. Att förstöra saker som en gärningsman använt i sitt brott är normalt, men att förstöra något som är så pass stort som ubåten hör inte till det vanliga. Peter Madsens ubåt väger 33 ton och är nästan 18 meter.  Anledningen till att man inte brukar förstöra en sådan stor sak är enligt Köpenhamnspolisen för att det är väldigt dyrt, skriver danska tidningen BT.  Vill inte säga hur mycket det kommer att kosta  Men hur mycket det kommer kosta att förstöra ubåten vill inte Köpenhamnspolisen berätta. Bland annat är det för att fallet Kim Wall fått stor uppmärksamhet i media samt att man inte vill återanvända den i kommersiellt syfte.Tidningen BT har försökt att få ut uppgifter gällande när båten ska förstöras.  "Denna bedömning grundas dels i att detta är ett mordfall som har fått stor uppmärksamhet i media och hade en stor offentlig uppmärksamhet. De begärda uppgifterna avser interna dokument och i regel finns det ingen rätt till åtkomst av filen från utomstående [...]. Dessutom grundas domstolsbeslutet att förstöra ubåten på det faktum att det skulle vara stötande för rättvisan om ubåten skulle återanvändas eller brukas i kommersiellt syfte", är en del av meddelandet som en juridisk Officer skrivit till BT. Enligt BT har Peter Madsens hemmagjorda ubåt ännu inte förstörts, eftersom att polisen fortfarande arbetar med att få jobbet gjort till ett lämpligt pris.  Tidigare i höst gästade Kim Walls föräldrar tv-programmet Skavlan. Det kan du se och läsa mer om här!

2018-12-13-14:24:11

Den misstänkte skytten i Strasbourg har dödats av polis

Vid 20-tiden i tisdags kväll öppnade en man eld på en julmarknad i centrala Strasbourg, Frankrike. Tre personer miste livet och totalt skadades 13 personer i samband med dådet, något som Nyheter25 tidigare har rapporterat om.  Polisen sköt mot mannen, som ska ha skadats innan han flydde platsen. Minst 350 poliser har arbetat intensivt med att försöka få fast gärningsmannen.  Under torsdagskvällen rapporterade bland annat nyhetsbyrån Reuters att den misstänkte gärningsmannen nu ska ha skjutits till döds av polis. Det ska ha skett i samband med en stor polisinsats i området Neudorf i Strasbourg.  Uppgifterna om att den misstänkte gärningsmannen skjutits till döds har bekräftas av franska myndigheter, rapporterar ABC News.  Enligt fransk polis är den misstänkte skytten 29-årige Cherif Chekatt. Polisen har beskrivit honom som en av 12 000 grovt kriminella jihadister som lever under radarn i Frankrike.  Han har tidigare begått flera brott i såväl Frankrike som i Schweiz och Tyskland, något som han suttit i fängelse för. 

2018-12-13-21:33:16

Uppgifter: Den misstänkte skytten i Strasbourg har dödats av polis

Vid 20-tiden i tisdags kväll öppnade en man eld på en julmarknad i centrala Strasbourg, Frankrike. Tre personer miste livet och totalt 13 personer skadades i samband med dådet, något som Nyheter25 tidigare har rapporterat om.  Polisen öppnade eld mot mannen som ska ha skadats innan han flydde platsen. Minst 350 poliser har arbetat intensivt med att försöka få fast gärningsmannen.  Under torsdagkvällen rapporterade bland annat nyhetsbyrån Reuters att den misstänkte gärningsmannen nu ska ha skjutits till döds av polis. Det ska ha skett i samband med en stor polisinsats i området Neudorf. Enligt fransk polis har den nu döda skytten tidigare begått flera brott och suttit i fängelse i Tyskland.  Texten uppdateras

2018-12-13-21:33:16

Från SD-toppens konto: "Så drogar och våldtar man kvinnor"

Idag avslöjade Dagens Nyheter ett konto tillhörande en SD-topp beskrivit hur man gör för att droga och sedan våldta kvinnor – vid fyra olika tillfällen. Personen i fråga, är enligt DN Sverigedemokraten Jonas Millard. Millard har erkänt att han står som ägare till kontot "SinX" på Flashback. Och det är just det kontot som använts för att beskriva hur man går till väga för att lyckas med de fruktansvärda, och olagliga, handlingarna.  Tipsar om att droga kvinnor  I ett inlägg från användarnamnet som publicerats 2011 skrivs:  ”En favorit är att bjuda på en ladydrink (Nitrazepam och vodka). Detta leder till att de blir mer avslappnade, och för den ovana mannen finns risk att misstolka detta som de totalt utslagna, men låt dig inte luras”.  Med andra ord tipsas det om att droga kvinnor för att göra dem mer "avslappnade". Så pass "avslappnade" att man kan tro att de förlorat medvetandet. Det fruktansvärda inlägget är långt ifrån det en där det används skrämmande språk när det talas om kvinnor. Sammanlagt finns ungefär hundra inlägg som bland annat handlar om sexköp, kvinnomisshandel och hur man skrämmer kvinnor. Istället för att använda ordet kvinna i inläggen används ofta ord som ”sliddjur”, ”horor” och ”hyndor”.  Menar att kontot delas med andra Millard själv menar att det inte är han som skrivit inläggen. Han erkänner att det var han som startade kontot, men menar att han gjorde det tillsammans med några kompisar. Och enligt honom han personligen skrivit mellan 10 till 50 av sammanlagt cirka 5 000 inläggen som gjorts under användarnamnet. – Det fanns något inlägg om affärsverksamhet. Det kan ha varit något mer, jag har inte läst alla så det är svårt att säga. Jag har ju varit aktiv på forumet. Men gäller det ett sådant språkbruk som finns i vissa inlägg så är jag rätt säker på att jag inte har skrivit det. Jag uttrycker mig inte så som person. Sedan har det funnits en tid i mitt liv, då jag har haft mer pubertal humor. Och liksom agerat omoget och så, säger Jonas Millard till tidningen, säger Millard i en intervju med DN.  Skickade våldtäktsdom till kollega: "Kul läsning" 2016 skickade Sverigedemokraten en våldtäktsdom till en kollega. I ämnesraden skrev han "kul läsning", något som Expressen då avslöjade.  När han frågades varför han hade skickat domen till kollegan kunde han, enligt honom själv varken minnas domen eller att det faktum att han tyckte den var kul.  – Jag vet som sagt inte vad domen handlar om, jag vet inte vad som skett, det här var flera år sedan. Jag vill gärna ha tid att titta på vad som hänt och vad som stått i den här domen och vad det handlar om. Sedan får jag väl återkomma, sade han då i en intervju med Expressen.  

2018-12-13-19:51:36

16-årig mördade sin 17-åriga gravida skolkamrat

Gravida Breana Rouhselang, 17 år från Indiana, USA, mötte en fruktansvärd död i söndags. Flickans skolkamrat och pappan till barnet, 16-årige Aaron Trejo, knivhögg och ströp den 17-åriga flickan till döds.     Motivet bakom mordet var att Aaron tyckte att Breana väntat för länge med att berätta att hon var gravid med hans barn.  Planerade mordet i en vecka Bildkälla: Polisen i Joseph county Polisen arresterade Aaron samma dag som han misstänks ha tagit Breanas liv. I förhöret berättade han att mordet skedde efter ett bråk om hennes graviditet. Enligt Aaron, hade Breana förklarat för honom att hon var för långt gången i graviditeten för att göra en abort. För polis berättade han att det var då han knivhögg henne till döds och lade hennes kropp i en sopcontainer bakom en restaurang. Han hade tagit med kniven hemifrån, då han hade visste att han skulle träffa henne. Han berättade också att han hade planerat mordet i en veckas tid.  Efter att han hade gjort sig av med kroppen slängde den 16-årige pojken flickans mobil och kniven i en å. "Jag agerade – Jag tog hennes liv." sade han till utredare, enligt CBS Chicago.  Flickan var gravid i sjätte månaden 17-åriga Breana. Bildkälla: Facebook Breana lämnade hemmet vid 11:00 på lördagskvällen, men när hennes familj inte hörde något från henne på flera timmar, ringde de polisen.   En undersökning visar att flickan dog och flera knivhugg, och att hon samtidigt kvävdes av en scarf som knöts runt hennes hals.Pojken står nu anklagad för mord på flickan och fostret och kan, om han blir dömd, få upp till 80 år i fängelse, skriver CBS News. I oktober erkände den ökände tyska sjuksköterskan Niels Högel att han mördat 100 personer. Läs mer om det här.

2018-12-13-13:55:09

Julsemestern blev en mardröm – på grund av oväntad flygplatsregel

17-åriga Maisy Bennett från brittiska Cornwall hade förberett sig på den perfekta semestern tillsammans med sin mamma Odette nu i jul.  Men på flygplatsen Heathrow i London blev drömresan till en mardröm.  Maisy och Odette skulle åka till Sydafrika för att hälsa på Odettes fästman Jason – men de visste inte att Sydafrika sen några år tillbaka har stenhårda regler när det gäller minderåriga.  På flygplatsen fick mamman och dottern reda på att båda biologiska föräldrarnas signaturer behövdes för att resan skulle kunna bli av. Eftersom Maisys pappa inte var på plats inleddes direkt en jakt på pappans underskrift.  En signatur skickades strax från pappan till Sydafrikas ambassad. Då kom nästa bakslag.  Det räckte inte med en kopia av signaturen – endast originalet kunde godtas.  – Vi kunde inte tro det. Maisy storgrät på flygplatsen. hon var redan nervs inför resan eftersom vi skulle åka olika flyg, säger mamma Odette till lokaltidningen Cornwall Live.  Regeln, att minderåriga måste ha skriftligt tillstånd från båda föräldrarna, infördes 2015. Maisy och Odette hade varit där 2014 utan problem, och tänkte därför inte på att reglerna hade kunnat ändras.  Och stackars Jason fick gå runt där i Sydafrika och vänta förgäves på sin familj.  – Han var upprör och sa att han skulle köpa nya biljetter. Men vi hade redan lagt över tusen pund på att boka allting, säger Odette till Cornwall Live.  Nu ska familjen i stället försöka fira jul via Facetime. 

2018-12-13-12:18:40

Radiotjänst ger tillbaka en miljard – kommer du att få något?

I november slog riksdagens kulturutskott fast att den nuvarande radio- och tv-tjänsten kommer att ersättas av en ny avgift – public service-avgift. Den nya avgiften kommer att finansieras via skatten och börjar gälla den första januari 2019.  Men eftersom att riksdagen fattade beslutet så sent på året kommer många hushåll ha betalat in för mycket pengar. Många fakturor som har betalats in sträcker sig nämligen in på det nya året. Just därför kommer Radiotjänst att betala tillbaka pengar till de hushåll som har betalat för mycket, skriver tidningen Hem & Hyra.  En miljard kronor  Totalt rör det sig om ungefär tre miljoner hushåll runt om i landet och sammanlagt är det upp emot en miljard kronor som Radiotjänst kommer att ge tillbaka i januari, skriver Hem & Hyra.  Hur mycket pengar kommer du att få?  Summan baseras dels på när du betalade in din sista faktura, och dels på vilket typ av faktura som du har. För de få personer som betalar tv- och radiotjänsten en gång om året, kan summan av återbetalningen bli stor. Om de betalade sin årsfaktura dagen innan riksdagsbeslutet kommer de kunna få så mycket som 2000 kronor tillbaka, rapporterar Hem & Hyra.  Betalar du radiotjänsten på månadsfaktura via autogiro? Då kan du också få tillbaka pengar i januari. I dessa fall rör det sig om några tiokronor.  Du kan faktiskt räkna ut själv hur mycket du ska få tillbaka. Det du gör är att se över din senaste faktura och räkna ut hur många dagar du har betalat för 2019. När du vet det, multiplicerar du antalet dagar med 6,67, och voilá – den summan är det du kommer att få tillbaka.  Då kan du förvänta dig att få pengarna Datumet på när återbetalningen sker kommer att variera eftersom att det är så mycket pengar som ska betalas tillbaka. Enligt Radiotjänst kommunikationschef Johan Gernandt kommer utbetalningarna inledas redan den 7 januari, men det kan däremot dröja några veckor för vissa personer att få sina pengar tillbaka.  – Om man tänker på att handlar om tre miljoner kunder så förstår man att det är som att försöka stoppa en atlantångare, det finns en viss bromssträcka. Men vi tycker nog själva att vi gör det ganska kvickt, säger han till Hem & Hyra.  Så gör du för att få pengar tillbaka Det här är väldigt enkelt. Du som kund behöver inte göra något, allt kommer nämligen att ske automatiskt. Däremot kan det vara bra att anmäla sitt konto hos radiotjanst.se/tillbaka. Detta bör du göra senast den 21 december.  Och om du inte gör det? Det är lugnt. Då kommer pengarna nämligen via en utbetalningsavi. Däremot riskerar du då att få betala en avgift för att lösa ut cashen.  Nyheter24 har tidigare skrivit om hur mycket den nya skatten kommer att kosta dig. Det kan du läsa mer om här!

2018-12-12-17:07:52