Tortyr, saxmord och hämnd – här är barnen som mördat

Nyligen hade SVT-dokumentären "Fallet Kevin" premiär. Där tas ett uppmärksammat fall från 1998 upp där 4-årige Kevin hittas död på en lastpall vid en strand vid Glafsfjorden i Arvika. De skyldiga pekades ut som två bröder i åldern 5 och 7 år gamla. De dömdes aldrig och utredningen har mötts av skarp kritik. Här kan du läsa allt du behöver veta om fallet.

TT

I den här artikeln möter ni barn som blivit dömda och erkänt mord i Sverige och utomlands.

Det så kallade "Ljungbyfallet"

Den 16 oktober 2011 försvann en fyraårig pojke från en lekplats i Ljungby. Vid 22-tiden hittades han död i en skogsdunge. Polisen fick snabbt ett hett spår att ett annat barn dödat pojken.

TT

Ett trettiotal poliser arbetade med fallet och ytterligare åtta personer från riksmordkommissionen kallades in för att genomföra bland annat 540 förhör, däribland 65 med barn. En tioårig pojke blev snabbt intressant och i december offentliggjordes att fyraåringen hade strypts med ett hopprep av tioåringen.

Inget åtal väcktes i fallet och fram tills dess var det den femte mordutredningen där ett barn stått som gärningsperson.

Saxmordet i Södertälje

En elvaårig pojke hittades i maj 2001 gömd, död och med svåra stickskador bakom en sandlåda nära sitt hem i Hovsjö.

TT

Tidigt får polisen misstankar att det är ett barn som mördat och efter två månader blev det tydligt att gärningsmannen var en jämnårig kompis.

Mordvapnet var en sax.

Festen som spårade ur

På en föräldrafri fest i Högsbo/Frölunda i Göteborg 2000 så spårar det ur. En av festdeltagarna, en 14-årig pojke, sticker en kniv i halsen på en 16-åring. De ska ha känt varandra sedan tidigare.

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d162385.13180162333!2d11.801433760103174!3d57.66027974202761!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x464ff2e6233a8483:0x6258fae665430451!2zSMO2Z3NibywgR8O2dGVib3Jn!5e1!3m2!1ssv!2sse!4v1494422069812" width="600" height="450" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen></iframe>

Det kom aldrig fram uppgifter på att de skulle varit osams men det finns teorier om vad som kan ha hänt. Det kan ha rört sig om en bråk om en tjej som båda var intresserade av. Det kan också ha varit en farlig lek som urartade och ledde till döden.

Mobbning ledde till mord

Efter en tid av mobbning ska en 14-årig pojke ha huggit ihjäl en ett år äldre kille på Göingeskolan i Skåne. Båda pojkarna var elever på skolan.

TT

Enligt uppgift och i polisens utredning var droppen att den mördade pojken ska ha misshandlat och samtidigt filmat 14-åringen. Filmen spreds senare i sociala medier.

Pojken erkände mordet och placerades på ett särskilt ungdomshem. Inget åtal väcktes i fallet.

Mordet som skakade Norge

I oktober år 1994 var femåriga Silje Redergard på en fotbollsplan i Trondheim och lekte med två sexåriga pojkar i snön. Helt plötligt blev leken blodigt allvar och killarna började att slå Silje.

Hon lämnades nedslagen och avklädd att dö i snön. Riktigt varför det skedde har inte polisen fått svar på, men en av pojkarna ska i förhör ha sagt: "vi slog henne tills hon slutade gråta".

Polisen

Pojkarna fick byta förskola för att kunna leva ett "så normalt liv som möjligt". Men en av pojkarna har enligt uppgift haft svårt med missbruk som vuxen. Efter mordet blossade en debatt om våld i barnprogram upp och särskilt program som Power Rangers och Ninja Turtles fick kritik.

Mördade två små pojkar

Mary Bell var elva år när hon mördade två små pojkar. År 1968 i Newcastle, England, begick hon först ett mord på fyraåriga pojken Martin Brown som ströps till döds i ett övergivet hus.

Det andra mordet fick hon hjälp av sin 13-åriga kompis Norma Joyce Bell där treårige Brian Howe ströps till döds och hittades med ett inristat "M" på magen.

De två offren Brian till vänster, Martin till höger.

Enligt uppgift så hade Mary problem i hemmet och i skolan pratade hon ofta om hur hon ville "skada andra människor".

Hon släpptes 1980 från fängelset och har levt under skyddad identitet. Mary skrev tillsammans med Gitta Sereny boken "Ohörda rop" som handlar om hur illa hennes prostituerade mamma behandlade henne.

Torterade en tvååring

När man pratar om barnmördare så tänker många på Robert Thompson och Jon Venables. De var elva år gamla när de skolkade från skolan och sen tar med sig tvååriga James Bulger från en shoppinggalleria i Merseyside i februari 1993.

De släpade med sig den lille pojken och torterade honom i timmar. Sedan lämnade de honom vid ett järnvägsspår.

I förhör ska de ha sagt att "det bara hände". Enligt vittnen ska tvååringen ha gnytt och gråtit när han togs ut från gallerian – pojkarna ska då ha sparkat på honom.

Det tvååriga offret James. Samtliga bilder Arkiv/Polisen.

Fallet blev extremt stort i Storbritannien och många ville att pojkarna skulle dömas till dödsstraff. De båda erkände, dömdes till fängelse tills i början av 2000-talet och fick sen nya identiteter. Jon Venables har dock efter frigivandet dömts för barnporrbrott – och gavs på nytt ny identitet.

"Roligare än algebra"

14-åriga Barry Dale Loukaitis klädde sig i cowboykostym och tog med sig pappans jaktgevär och .357 Magnus-pistol till sin skola i Moses Lake, Washington den 2 februari 1996.

Polisen/NBC/Bizarrepedia

Under en mattelektion klev han in och sköt sin lärare Leona Caires och två 14-åriga klasskamrater Arnold Fritz och Manuel Vela Jr. Efter mordet yttrade han orden "det här är roligare än algebra, va?" till sina chockade överlevande klasskamrater.

Efter mordet kom det fram att 14-åringen led av extrema gudkomplex och såg sig själv som en räddare.

Mördade för metallskrot

Blott sexåriga Carl Newton Mahan var ute tillsammans med sin åttaårige kompis Cecil Van Hoose och letade metallskrot. Målet var att sälja det för att tjäna pengar i det ekonomiskt utsatta USA år 1929.

Carl hittade en fin bit metall någonstans i Paintsville, Kentucky, men den slet Cecil snabbt från hans händer. Då sprang sexåringen hem, hämtade sin pappas hagelgevär och sköt ihjäl sin åttaårige kompis.

I rättssalen chockerades man av hans unga ålder, dessutom brukade han sova middag under förhandlingarna. Han dömdes aldrig eftersom han ansågs vara alldeles för ung.

"Badkarsflickorna"

År 2013 kom ett larmsamtal in till 911. Två systrar, 15 och 16 år gamla, fanns på andra sidan luren och förklarade att deras mamma låg livlös i badkaret. Larmoperatören blev väldigt förvirrad då systrarna inte verkade intresserade av att hjälpa sin mamma. Men fallet ansågs vara en olycka, tills nya uppgifter kom fram.

Bizarrepedia

Det visade sig att de båda systrarna Sandra och Beth Andersen, från Toronto i Kanada, under en längre tid planerat att mörda sin deprimerade och alkoholiserade mamma för att få pengar. Målet var att resa ute i Europa med sina vänner.

Flera av deras kompisar hjälpte till och på deras dator hittades flera sökningar på kodein, badkar och drunkning. De mördade sin mamma med hjälp av en alkoholdrink spetsad med kodein som gjorde henne långsam. Sen dränkte de henne i badkaret.

Samtidigt skrev deras påhejande kompisar i en chatt: "Glöm inte att använda handskar".

Gravitas Ventures/Filmposter

Systrarna dömdes till tio års fängelse och 2014 kom en film om händelsen ut vid namn "Perfect sisters".

Besatt av att döda

15-åriga Alyssa Bustamente från Cole Country, Missouri, i USA verkade vara en helt vanlig tonåring. Tills du såg hennes Youtube-konto där hennes största intresse var listat som "att döda".

Youtube/Bizarrepedia

Det gjorde hon senare. Alyssa gick till sin nioåriga granne Elizabeth Olten den 21 oktober 2009 och ströp, knivhögg och skar halsen av henne.

Senare skrev hon i sin dagbok:

"Jag fucking mördade precis någon. Jag ströp dem och skar halsen av dem och knivhögg dem och nu är de död. Jag vet inte hur jag känner just nu. Det var faaantastiskt. Så snart som den där "ohmygod jag kan inte göra det här"-känslan går över så är det väldigt skönt. Jag är ganska nervös och skakig just nu. K, jag måste till kyrkan nu... Lol."

Läs hela nyheten:
Tortyr, saxmord och hämnd – här är barnen som mördat

Publicerad: 2017-05-04 klockan 12:45

Fler nyheter från Nyheter24

Skrevsmycken kan vara nya heta trenden – och ingen fattar varför

Drömmer du om att se het ut på stranden? Kanske har du tränat upp den där grymma beach 2017-kroppen och är helt redo för att göra det mesta utav augustis sista soldagar? Isåfall kan du även kompensera din strand-outfit med något riktigt märkligt – skrevsmycket. Ja, ni läste rätt... Skrevsmycket. Det är det japanska företaget Bodivas som står bakom den nya trenden som de kallar för "beach tail", ungefär "strandsvans". Och mycket riktigt liknar smycket en svans då det placeras i bikininederdelen och där tillåts dingla mellan benen. Såhär ser det ut. Bildkälla: Bodivas Smycket varierar i pris och ligger på ungefär 200 kronor, och går att köpa på bland annat Amazon. Frågan är dock hur utbrett det egentligen är, i skrivande stund saknar nämligen produkten recensioner helt och hållet, rapporterar Daily Mail. På Twitter debatteras dock smycket friskt, bland annat skriver en att: "jag är ärligt talat färdig med den här planeten". Företaget säljer även liknande produkter som fästs mellan användarnas bröstvårtor. Snyggt eller? Se mer: Här är den nya posetrenden som alla coola kids gör [youplay:sp,71,125020,000,0] Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-08-20-14:15:42

Pawel har lagt en förmögenhet på att se dubbelt så gammal ut

"Silverrävar", alltså män som börjat få lite gråa hårstrån och genom det blir betydligt snyggare än vad de var innan, har börjat bli poppis på Instagram. Det finns flera personer som har flera hundra tusen följare på grund av sina grånande hårstrån, skriver The Sun.  Polska fitnessbloggaren Pawel Ladziak är en av dem, men vad få vet är att han faktiskt inte är en riktigt silverräv. Trots hans gråa hår och skägg så är han bara 35 år gammal, men många misstar honom för att vara en pensionär. Bildkälla: Instagram Från Pawels sida är det ett väldigt medvetet val att se ut som han gör. Det var nämligen efter att han började färga håret och skägget ljusare som hans Instagram-konto började få fler följare. Så han har fortsatt, och det har gett bra resultat.  Idag har han över 370 000 följare på Instagram. Pawel tror själv att hans framgång kommer av att hans utseende skiljer sig från andra fitnessbloggares, och det har gjort att han stått ut ur mängden.  Bildkälla: Instagram Anledningen till att han började färga håret och skägget var från början att han sett några grå hårstrån och inte gillade "salt och peppar"-looken, utan bestämde sig för att gå det oundvikliga till mötes istället för att kämpa emot.  Hans fru Magda är även hon ett fan av Pawels lite "äldre" look, och paret poserar gärna på bilder tillsammans.  Bildkälla: Instagram Många som ser Pawels konto drar även paralleller till den italienske affärsmannen Gianluca Vacchi, 49, som även han rockar ett vitt skägg, skriver The Sun.  Bildkälla: Instagram Är du en person som inte riktigt känner att du pallar svettas på jobbet kanske du borde kolla in den här nya trenden – att sova på gymet.  [youplay:sp,71,125887,111,0] Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-08-20-15:14:34

Ellen fick en bränd mus i sin hamburgare: "Jag kunde se svansen"

I november förra året beslöt sig 46-åriga Ellen Manfalouti från Pennsylvania att skippa matlådan en dag på jobbet – något hon definitivt skulle komma att ångra. Till lunchen hade hon hämtat snabbmat, närmare bestämt en kycklingburgare från den populära snabbmatskedjan Chick-fil-A. När hon tagit sin första tugga kände hon något "skumt i botten av brödet", rapporterar Philly.com. När hon la den på bordet såg hennes arbetskamrat Cara Phelan vad det skumma faktiskt var. – Jag insåg att det var en liten gnagare av något slag. Jag kunde se morrhåren och svansen, säger hon till tidningen. Nu stämmer Manfalouti snabbmatskedjan på 50 000 dollar, då händelsen gjort henne "extremt illamående". Samtidigt har både snabbmatskedjan och bageriet tigit sönder råttskandalen, menar Manfaloutis advokat William M. Davis som också berättar att hans klient blivit riktigt skärrad. – Det här fallet är verkligen skandalöst i det att restaurangen kunde servera en sån här sak till en kund utan att inse vad som hänt, säger han till lokala medier. Advokaten säger att brödet skickats till ett labb för undersökning, och att de bekräftat att det ska röra sig om en råtta eller mus. Enligt CBS Philadelphia att stämningen kommer som ett direkt resultat av den målsägandes psykiska skador. Kanalen har sökt restaurangens ägare för en kommentar, utan direkta – Vi är medvetna, och kundens anklagelser håller på att undersökas. Det här är ett pågående rättsligt ärende, och därför kan vi inte kommentera saken mer vid detta tillfälle, säger han till kanalen. Se mer: Skulle tillaga pasta – såg att något riktigt äckligt var inbakat i degen [youplay:sp,71,114361,000,0] Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-08-20-12:08:43

3 saker du absolut borde göra om du ska flytta ihop med din bästa vän

Absolut, det låter som världens bästa idé att flytta ihop med sin bästa vän. Att ses varje dag och alltid vara nära varandra men det finns ett par saker som är riktigt viktiga att komma ihåg.  1. SKRIV KONTRAKT  Ja, skriv kontrakt även om ni känt varandra i 20 år och aldrig skulle svika varandra. Men för säkerhetens skull, skriv ett kontrakt om vad som gäller med uppsägningstid och liknande, för det kan alltid uppstå problem men med ett kontrakt har ni det svart på vitt.  2. Prata igenom det Gör inget förhastat, sätt er ner och diskutera saker som ekonomi, vem köper vad, vad delar ni på, vad delar ni inte på, när är det okej att ta dit folk, när är det inte okej?  Ja, det finns ganska mycket att tänka på när det kommer till att flytta ihop med någon.  3. Ni kommer märka att det ibland inte är så lätt som ni trodde Ni må vara bästa vänner men det är skillnad att ses ibland, ofta eller då och då jämfört med att faktiskt bo ihop. Kanske gillar en av er att ha det städat och den andra kanske inte bryr sig så mycket. Kanske inskaffa en städdag?  Kanske skulle regler göra det enklare, det är faktiskt något att tänka på.  Men så länge alla är med på noterna och ni vet vad som gäller så kommer ni att ha det kul. För hallå, vem vill inte bo med sin bästa vän? TV: Mannen köpte nytt hus – upptäckte att han inte var ensam när han flyttade in [youplay:sp,71,118641,000,0] Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-08-09-10:57:54

Trafikverket varnar för al-Qaidas nya metod – slår mot tåg

Det är efter att terrornätverket al-Qaida släppt en steg för steg-guide för hur man skadar tågräls så att tåg spårar ur som svenska Trafikverket nu går ut med en varning. Aftonbladet har tagit del av det mail som skickats från Trafikverket till både SJ och MTR. I mailet skriver myndigheten att de uppmanar sin personal att vara uppmärksamma på om det rör sig folk på och runt spåren eller om de upptäcker ett främmande föremål. Terrorgruppen skriver i sin tidskrift Inspire, där guiden är publicerad, att denna typ av terrorattacker skadar samhället ekonomiskt men även skapar en stor rädsla hos befolkningen. I artikeln riktas dock inget direkt hot mot Sverige utan länder som pekas ut är USA, Ryssland, Franrike och Storbritannien. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) utgör uppmaningen en helt ny typ av terrorhot som tidigare inte funnits. – Nu kommer det ut en rekommendation att begå terrorattentat där man inte behöver spränga sig själv. Det tycker vi också är en intressant faktor, att man inte behöver dö för sin sak. Det kan ju appellera till fler grupper än tidigare, säger Mikael Tofvesson på MSB till Aftonbladet. Trafikverket säger dock att det enligt deras och Säpos analys inte finns något förhöjt hot i Sverige för tillfället. – Vår säkerhetsavdelning talade med Säpo under torsdagen, som uppger att hotbilden är som förut, den är inte förändrad. Jag tror att det kanske var lite väl kvickt att gå ut med det här, för det drar ofta igång mer onödigt pådrag än vad som egentligen var tanken, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket till Aftonbladet. I videon under kan du se hur det ser ut i världens lyxigaste tåg – och hur mycket en biljett kostar. [youplay:sp,71,126646,111,0]Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-08-20-19:23:23

Därför tror män att du är intresserad – fast du inte är det

En man stöter på en kvinna som inte alls är intresserad och hon visar det. Trots det förstår inte mannen att han ska ge upp och låta henne vara. Vad krävs det för att mannen ska förstå att kvinnan inte är intresserad av honom? Giphy En studie gjord av vid universitetet i Iowa har observerat just detta och tror sig funnit var problemet ligger. Det handlar om att män i större utsträckning misstolkar tecken på sexuellt intresse från kvinnor.  Det beror på att de istället för att tolka emotionella signaler så fokuserar de på hur attraktiva de anser kvinnan vara. Dessutom överskattade männen kvinnans intresse ju attraktivare de ansåg henne vara.   220 manliga studenter och 276 kvinnliga studenter från USA deltog i studien. De fick titta på 130 helkroppsbilder föreställande kvinnor och blev tillfrågade att betygsätta hur sexuellt intresserad kvinnan på bilden verkade.  Hälften ombads fokusera på kvinnans emotionella signaler, så som hennes ansiktsuttryck och kroppsspråk, medan den andra hälften inte fick några instruktioner. Studenterna fick även svara på frågor som bedömde deras attityd till våldtäkt i ett separat skede av studien. Giphy Resultatet visade att kvinnliga studenter förlitade sig på emotionella signaler medan män var mer benägna att fokusera på hur attraktiv kvinnan var, baserat på hennes utseende och kläder.  Dessutom kunde forskarna se att de som hade en mildare syn på våldtäkt, det vill säga personer som minimerar och rättfärdigar brottet, var mer benägna att förlita sig på klädstil och attraktion överlag.  Även om studien inte 100 procent appliceras på alla individer så kan den ge en liten fingervisning om hur attityder kan förändras, menar forskarna. De studenter som fick instruktioner om att fokusera på emotionella signaler var mindre benägna att döma på utseende och klädstil.  Forskarna menar att det kan finnas hopp om att misstolkningarna på så vis kan läras bort, även om det krävs mer forskning på området.  TV: Sju meningar du borde hålla koll på om din partner säger [youplay:sp,71,135641,000,0]Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-08-17-14:17:51

16 riktigt sjuka saker svenskar gjort på fyllan

Ibland kan det gå helt snett på fyllan och man kan göra något riktigt galet. Det har de här 16 svenska tjejerna definitivt varit med om.  Läs deras sjuka historier här nedan.  1. Kultingen "Vaknar upp på morgonen och ser en kulting springandes runt i vardagsrummet. En av dem jag drack med jobbade i ladan så visste bakvägen in så fick för oss att låna en liten kulting." 2. Barnvagn och hund "En gång vaknade jag upp med en barnvagn och en hund hemma hos mig som inte var mina. Den ångesten.Ägaren till hunden dök upp efter typ 6 timmar. Han skulle bara på Systemet men hade tappat bort tiden. Ingen aning om vem människan var. Barnvagnen hamnade i soprummet då den var trasig. Men den ångesten. Lord." 3. Relationsrådgivaren "Frågade min katt om råd angående mitt ex." 4. Den krossade gäddan "Var typ 15 år, full son en kastrull och käkade en burk med fiskleverojla (kapslar)... spydde som en fontän och mådde som en krossad gädda." 5. Spytelefonen "Satt och pratade i telefon samtidigt som jag satt över toan och spydde, så tappade jag den i min spya och spyr dessutom över den. Tar då upp den och tvålar in den och tvättar den och går därifrån som ingenting. Det var riktigt illa, värsta är att telefonen började funka efter typ 2 veckor på tork så jag hade den i typ ett helt år efter det också." 6. Fel tandkräm  "Borstade tänderna hos en kompis, tyckte det smakade lite skumt... Såg efter en stund att det var min kompis hunds tandkräm." 7. Amatörpiercingen "Piercade bröstvårtan, hade en publik på några killar, vi var nere i ett litet syrum och min ena klasskompis blev astaggad när jag lite skojade om att jag ville pierca mig och han sa: 'jag gör det!'. En annan klasskompis rotade i frysen och tog ett paket fruset tunnbröd och höll under medan den andra körde i synålen genom bröstvårtan. Det var hemskt. Gick inte direkt fort heller, nålen kom halvvägs innan jag tappade tålamodet! Gjorde ont ett tag efter det." 8. Äpplet "Skulle duscha och tog sköljmedel istället för schampoo. Luktade äpple i en vecka." 9. Geniet 10. Pommesciggen "Skulle käka pommes, hade en cigg i handen och eftersom jag är väldigt gamig när jag är full råkar jag trycka in ciggen i munnen med massa pommes och börjar tugga, märkte inget förens jag känner att jag tuggar på filtret. Sprang snabbt som fan och spotta ut slabbig pommes blandat med tobak." 11. Sälja sin syster för gratis pizza "När man nästan säljer sin syster till ägaren av min favoritpizzeria för gratis pizza. Stoppade henne när hon skulle gå hem med honom." 12. Köpte hus "Budade på ett hus i Kiruna. Glömde en nolla skönt nog så dom accepterade inte fick jag veta dagen efter." 13. Bröt revbenet "Däckade i gräset, vaknade upp och trodde min killkompis vad en våldtäktsman, sprang i full fart mot ett staket och bröt revbenet, krälade ut på vägen och en bil stannade och där kommer min gamla klasskompis med sin mamma ut och skjutsar hem mig." 14. Den diskreta spyan "När jag hade diskret spytt i ett glas och låtsades som ingenting, och så kommer min kompis helt ovetandes och ba 'SKA JAG SVEPA??' och jag bölar av skratt så mycket att jag inte kan få någon luft till att skrika 'nej' så han sveper hela drinken med spya. Tror aldrig jag skrattat så mycket. Den minen han hade går aldrig att glömma." 15. Den artiga "Sprang in i en spegel och stod och sa förlåt skitlänge innan jag insåg att det var mig själv jag sprang in i." 16. Hemmagjord tandblekning "Tog vitt nagellack på tänderna för ingen hade öppet för tandblekning mitt i natten." Vill du undvika att må askasst dagen efter en riktig fyllekväll? Då borde du kolla in videon under som visar fem saker du alltid ska göra innan du går och lägger dig full.  [youplay:sp,71,132759,000,0] Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-07-04-08:27:23

De här 4 sakerna borde alla veta om abort

Har du koll på abort? Abort innebär att du avbryter en graviditet. I Sverige har vi fri abort och det är den som är gravid som bestämmer om den vill utföra en. Detta står i abortlagen som omfattar även personer under 18 år. Är du under 18 år kan du göra en abort gratis, men oftast kostar det mellan 350-700 kronor att göra en. Då är alla läkarbesök inräknade.  Fram till den 18:e graviditetsveckan har du rätt att göra abort utan att behöva berätta för någon varför du vill göra en. Därefter måste socialtjänsten ge tillstånd. Om du vill göra abort efter vecka 18 måste det finnas särskilda orsaker, exempelvis om du som är gravid har problem med alkohol, droger eller om fostret fått en missbildning eller är allvarligt skadat. Även ålder kan påverka beslutet. Därför räknas vecka 22 som den absolut sista veckan för abort. Kan dock barnet klara sig utanför mammans kropp måste graviditeten fullföljas.  Du har även rätt att ändra dig när som helst innan aborten. En graviditet kan avslutas på medicinskt sätt med hjälp av tabletter eller kirurgiskt genom en mindre operation. Medicinsk abort En medicinskt abort går till så att du får ett läkemedel på abortmottagningen och sedan får du gå hem. Väl hemma kan det förekomma blödningar från underlivet, men det är olika. Två dagar senare åker du tillbaka till mottagningen där du får ett nytt läkemedel som förs in i slidan. Detta läkemedel gör så att livmodern får sammandragningar och en klumpig blödning stöts ut. Det kan göra ont med medicinsk abort, men du har rätt till smärtstillande.  Veckorna efter aborten blöder du oftast som en vanlig mens och du får även gå på kontroll hos en barnmorska eller gynekolog.  Det är fördelaktigt med en medicinsk abort då det är skonsammare för din kropp.  Bildkälla: Pixabay Kirurgisk abort Oftast används kirurgisk abort i vecka 12 eller 13 tidigast, men vissa mottagningar gör det mellan vecka 9 och 12. Du får ett läkemedel som förs in i underlivet för att mjuka upp livmoderhalsen och sedan blir du nedsövd. Läkaren påbörjar sedan aborten genom att föra in ett instrument i livmodern och suger sedan försiktigt ut fostret och moderkakan. Detta tar ungefär 20 minuter allt som allt och du får stanna kvar på mottagningen för att vila. Du blöder mindre efter en kirurgisk abort än en medicinsk abort.  Efter aborten Efter aborten kan det vara skönt att vila någon dag. Du kan uppleva att det gör ont, men oftast inte värre än mensvärk. Undvik även att använda menskopp eller tampong när du fortfarande blöder från aborten. Det kan öka risken för infektion. Det gäller även vaginala samlag. Din mens kommer ofta tillbaka efter 4 till 6 veckor. En sak som också är viktig att veta är att en abort inte gör det svårare att bli gravid i framtiden.  Stöd innan och efter aborten Känns aborten jobbig kan du även få samtalsstöd i form av en kurator eller en psykolog. Det kan även hjälpa att prata med en närstående, det är helt upp till dig som är gravid. Du kan få samtalsstöd innan och efter aborten och det är helt kostnadsfritt.  Viktiga fakta om abort:  I Sverige har vi fri abortAbort kostar oftast mellan 350-700 kronorDu som är gravid bestämmer själv om du vill göra en abortDu har rätt att göra abort utan att berätta för någon varför fram till 18:e graviditetsveckanDu har rätt att ändra dig innan aborttillfälletDu kan få samtalsstöd innan och efter abortenDu kan göra medicinsk abort eller kirurgisk abortMedicinskt abort är skonsammare för kroppen och görs innan vecka 12. Kirurgisk abort görs oftast efter vecka 12. Du sövs ner under en kirurgisk abortDu får stanna kvar på mottagningen efter aborttillfälletAtt använda menskopp, tampong eller ha vaginalt samtal när du blöder efter aborten kan öka risken för infektionAbort gör det inte svårare att bli gravid i framtiden!I videon under kan du se hur olika abortlagar ser ut i världen. [youplay:sp,71,135904,111,0]Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-08-09-09:34:00

13 konstiga lagar om mat och dryck världen över

1. BelgienI Belgien får man kasta brysselkol på turister. Helt lagligt.  Bildkälla: Pixabay 2. AustralienDu får inte krossa en ölburk mellan dina bröst i Australien. En bartender blev anhållen för just detta… 3. SydostasienFrukten Durian är förbjuden på vissa allmänna platser i Sydostasien för dess skarpa och illaluktande lukt.  4. El SalvadorI El Salvador räcker det att köra rattfull en enda gång för att få dödsstraff.  5. San FransiscoDet är olagligt att mata fåglar i San Francisco. Att bryta mot lagen kan ge dig böter.  6. Georgia, USAI staden Gainesville i Georgia i USA är det otillåtet att äta friterad kyckling med bestick. Du måste äta med händerna.  Bildkälla: Pixabay 7. Alaska, USAI Alaska är det förbjudet att ge öl till älgar. Som att man någonsin skulle tänka tanken?  8. DanmarkI Danmark finns det inget krav att restauranggäster ska betala för sin mat om de inte känner sig mätta.  9. BrasilienI Rio Clarion i Brasilien är vattenmeloner helt förbjudna. Ingen vet riktigt varför dock.  Bildkälla: Pixabay 10. BoliviaI La Paz i Bolivia får gifta kvinnor bara dricka ett glas vin på restauranger och barer, för att se till att de inte flörtar med andra män. Samma lag gäller inte för män.  11. FlorensI Florens får man inte äta eller dricka i närheten av offentliga byggnader.  12. SingaporeI mer än 20 år har det varit förbjudit att sälja eller tugga tuggummin i Singapore. Anledningen är att för många har en tendens att spotta ut det på marken än att slänga det i papperskorgen.  13.  Massachusetts, USAI Concord, Massachusetts, USA är försäljning av vanligt vatten på flaska otillåten på grund av miljöskäl. Bildkälla: Pixabay TV: 9 helt sjuka lagar du inte kommer tro finns [youplay:sp,71,134237,000,0]Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-08-17-13:43:49

Brittiske Julian, 7, dog efter terrorattacken i Barcelona

Det fruktansvärda terrordådet mot turiststråket La Rambla i Barcelona under torsdagen kostade 13 människor livet. Kort efter attacken kunde brittiska medier rapportera att sju-årige Julian Cadman saknades. Att han dödades i samband med vansinnesfärden kan nu Sky News bekräfta. Under fredagen efterlyste familjen den brittiska pojken i desperat inlägg på Facebook. Pojken och hans mamma befann sig i Barcelona över som turister, rapporterade The Telegraph. På Facebook skrev pojkens kusin George Cadman såhär: "Min kusin Julian Alessandro Cadman är saknad. Snälla gilla och dela. Vi har hittat Jom (hans mamma) och hon är i stabilt, men allvarligt tillstånd på sjukhuset." "Julian är sju år gammal och var ute med Jom när de särades på, till följd av terroristattacken. Snälla dela, speciellt om du har familj eller vänner i Barcelona. Tack.", gick det att läsa.Fram till idag var det oklart vad som hände med Julian. Det är den spanska byrån för saknade personer som på Twitter kunde bekräfta hans död."Julian Cadmans familj har berättat för oss att han olyckligtvis är en av offren i attacken, och de har bett os att tacka alla människor som hjälpt till i sökandet.""I dessa orättvisa, svåra och smärtsamma stunder sörjer vi tillsammans med Julians familj och vänner. Vila i frid.", skriver byrån i ett uttalande.Se mer: Terrordådet i Barcelona – det här har hänt [youplay:sp,71,136126,000,0]Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-08-20-15:56:50