Tortyr, saxmord och hämnd – här är barnen som mördat

Nyligen hade SVT-dokumentären "Fallet Kevin" premiär. Där tas ett uppmärksammat fall från 1998 upp där 4-årige Kevin hittas död på en lastpall vid en strand vid Glafsfjorden i Arvika. De skyldiga pekades ut som två bröder i åldern 5 och 7 år gamla. De dömdes aldrig och utredningen har mötts av skarp kritik. Här kan du läsa allt du behöver veta om fallet.

TT

I den här artikeln möter ni barn som blivit dömda och erkänt mord i Sverige och utomlands.

Det så kallade "Ljungbyfallet"

Den 16 oktober 2011 försvann en fyraårig pojke från en lekplats i Ljungby. Vid 22-tiden hittades han död i en skogsdunge. Polisen fick snabbt ett hett spår att ett annat barn dödat pojken.

TT

Ett trettiotal poliser arbetade med fallet och ytterligare åtta personer från riksmordkommissionen kallades in för att genomföra bland annat 540 förhör, däribland 65 med barn. En tioårig pojke blev snabbt intressant och i december offentliggjordes att fyraåringen hade strypts med ett hopprep av tioåringen.

Inget åtal väcktes i fallet och fram tills dess var det den femte mordutredningen där ett barn stått som gärningsperson.

Saxmordet i Södertälje

En elvaårig pojke hittades i maj 2001 gömd, död och med svåra stickskador bakom en sandlåda nära sitt hem i Hovsjö.

TT

Tidigt får polisen misstankar att det är ett barn som mördat och efter två månader blev det tydligt att gärningsmannen var en jämnårig kompis.

Mordvapnet var en sax.

Festen som spårade ur

På en föräldrafri fest i Högsbo/Frölunda i Göteborg 2000 så spårar det ur. En av festdeltagarna, en 14-årig pojke, sticker en kniv i halsen på en 16-åring. De ska ha känt varandra sedan tidigare.

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d162385.13180162333!2d11.801433760103174!3d57.66027974202761!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x464ff2e6233a8483:0x6258fae665430451!2zSMO2Z3NibywgR8O2dGVib3Jn!5e1!3m2!1ssv!2sse!4v1494422069812" width="600" height="450" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen></iframe>

Det kom aldrig fram uppgifter på att de skulle varit osams men det finns teorier om vad som kan ha hänt. Det kan ha rört sig om en bråk om en tjej som båda var intresserade av. Det kan också ha varit en farlig lek som urartade och ledde till döden.

Mobbning ledde till mord

Efter en tid av mobbning ska en 14-årig pojke ha huggit ihjäl en ett år äldre kille på Göingeskolan i Skåne. Båda pojkarna var elever på skolan.

TT

Enligt uppgift och i polisens utredning var droppen att den mördade pojken ska ha misshandlat och samtidigt filmat 14-åringen. Filmen spreds senare i sociala medier.

Pojken erkände mordet och placerades på ett särskilt ungdomshem. Inget åtal väcktes i fallet.

Mordet som skakade Norge

I oktober år 1994 var femåriga Silje Redergard på en fotbollsplan i Trondheim och lekte med två sexåriga pojkar i snön. Helt plötligt blev leken blodigt allvar och killarna började att slå Silje.

Hon lämnades nedslagen och avklädd att dö i snön. Riktigt varför det skedde har inte polisen fått svar på, men en av pojkarna ska i förhör ha sagt: "vi slog henne tills hon slutade gråta".

Polisen

Pojkarna fick byta förskola för att kunna leva ett "så normalt liv som möjligt". Men en av pojkarna har enligt uppgift haft svårt med missbruk som vuxen. Efter mordet blossade en debatt om våld i barnprogram upp och särskilt program som Power Rangers och Ninja Turtles fick kritik.

Mördade två små pojkar

Mary Bell var elva år när hon mördade två små pojkar. År 1968 i Newcastle, England, begick hon först ett mord på fyraåriga pojken Martin Brown som ströps till döds i ett övergivet hus.

Det andra mordet fick hon hjälp av sin 13-åriga kompis Norma Joyce Bell där treårige Brian Howe ströps till döds och hittades med ett inristat "M" på magen.

De två offren Brian till vänster, Martin till höger.

Enligt uppgift så hade Mary problem i hemmet och i skolan pratade hon ofta om hur hon ville "skada andra människor".

Hon släpptes 1980 från fängelset och har levt under skyddad identitet. Mary skrev tillsammans med Gitta Sereny boken "Ohörda rop" som handlar om hur illa hennes prostituerade mamma behandlade henne.

Torterade en tvååring

När man pratar om barnmördare så tänker många på Robert Thompson och Jon Venables. De var elva år gamla när de skolkade från skolan och sen tar med sig tvååriga James Bulger från en shoppinggalleria i Merseyside i februari 1993.

De släpade med sig den lille pojken och torterade honom i timmar. Sedan lämnade de honom vid ett järnvägsspår.

I förhör ska de ha sagt att "det bara hände". Enligt vittnen ska tvååringen ha gnytt och gråtit när han togs ut från gallerian – pojkarna ska då ha sparkat på honom.

Det tvååriga offret James. Samtliga bilder Arkiv/Polisen.

Fallet blev extremt stort i Storbritannien och många ville att pojkarna skulle dömas till dödsstraff. De båda erkände, dömdes till fängelse tills i början av 2000-talet och fick sen nya identiteter. Jon Venables har dock efter frigivandet dömts för barnporrbrott – och gavs på nytt ny identitet.

"Roligare än algebra"

14-åriga Barry Dale Loukaitis klädde sig i cowboykostym och tog med sig pappans jaktgevär och .357 Magnus-pistol till sin skola i Moses Lake, Washington den 2 februari 1996.

Polisen/NBC/Bizarrepedia

Under en mattelektion klev han in och sköt sin lärare Leona Caires och två 14-åriga klasskamrater Arnold Fritz och Manuel Vela Jr. Efter mordet yttrade han orden "det här är roligare än algebra, va?" till sina chockade överlevande klasskamrater.

Efter mordet kom det fram att 14-åringen led av extrema gudkomplex och såg sig själv som en räddare.

Mördade för metallskrot

Blott sexåriga Carl Newton Mahan var ute tillsammans med sin åttaårige kompis Cecil Van Hoose och letade metallskrot. Målet var att sälja det för att tjäna pengar i det ekonomiskt utsatta USA år 1929.

Carl hittade en fin bit metall någonstans i Paintsville, Kentucky, men den slet Cecil snabbt från hans händer. Då sprang sexåringen hem, hämtade sin pappas hagelgevär och sköt ihjäl sin åttaårige kompis.

I rättssalen chockerades man av hans unga ålder, dessutom brukade han sova middag under förhandlingarna. Han dömdes aldrig eftersom han ansågs vara alldeles för ung.

"Badkarsflickorna"

År 2013 kom ett larmsamtal in till 911. Två systrar, 15 och 16 år gamla, fanns på andra sidan luren och förklarade att deras mamma låg livlös i badkaret. Larmoperatören blev väldigt förvirrad då systrarna inte verkade intresserade av att hjälpa sin mamma. Men fallet ansågs vara en olycka, tills nya uppgifter kom fram.

Bizarrepedia

Det visade sig att de båda systrarna Sandra och Beth Andersen, från Toronto i Kanada, under en längre tid planerat att mörda sin deprimerade och alkoholiserade mamma för att få pengar. Målet var att resa ute i Europa med sina vänner.

Flera av deras kompisar hjälpte till och på deras dator hittades flera sökningar på kodein, badkar och drunkning. De mördade sin mamma med hjälp av en alkoholdrink spetsad med kodein som gjorde henne långsam. Sen dränkte de henne i badkaret.

Samtidigt skrev deras påhejande kompisar i en chatt: "Glöm inte att använda handskar".

Gravitas Ventures/Filmposter

Systrarna dömdes till tio års fängelse och 2014 kom en film om händelsen ut vid namn "Perfect sisters".

Besatt av att döda

15-åriga Alyssa Bustamente från Cole Country, Missouri, i USA verkade vara en helt vanlig tonåring. Tills du såg hennes Youtube-konto där hennes största intresse var listat som "att döda".

Youtube/Bizarrepedia

Det gjorde hon senare. Alyssa gick till sin nioåriga granne Elizabeth Olten den 21 oktober 2009 och ströp, knivhögg och skar halsen av henne.

Senare skrev hon i sin dagbok:

"Jag fucking mördade precis någon. Jag ströp dem och skar halsen av dem och knivhögg dem och nu är de död. Jag vet inte hur jag känner just nu. Det var faaantastiskt. Så snart som den där "ohmygod jag kan inte göra det här"-känslan går över så är det väldigt skönt. Jag är ganska nervös och skakig just nu. K, jag måste till kyrkan nu... Lol."

Läs hela nyheten:
Tortyr, saxmord och hämnd – här är barnen som mördat

Publicerad: 2017-05-04 klockan 12:45

Fler nyheter från Nyheter24

6 ovanliga sista måltider som dödsdömda fångar ätit

Även om vi inte har dödsstraff i Sverige så är det en verklighet i många andra länder. 56 länder i världen använder straffet aktivt och Kina pekades tidigare i år ut som det land som tar livet av flest fångar. I USA debatteras dödsstraffet aktivt, och är än så länge lagligt i 35 av 50 stater. Här kan du läsa mer om udda saker som dödsdömda fångar yttrat alldeles innan döden. Att få en så kallad "sista måltid" innan straffet är inte standard i alla stater, men många erbjuder ändå ett fritt val av precis vad man vill att äta. Och givetvis väljer många extremt märkliga saker – ibland ingenting alls, faktiskt. 2011 beslutade delstaten Texas att man skulle sluta erbjuda dödsdömda fångar en önskad sista måltid. Här följer en lista på 6 riktigt märkliga saker som dödsdömda fångar fått beviljat att äta innan sitt dödsstraff: 1. En buffé av friterat Wikimedia/Henry Hargreaves Massmördaren John Wayne Gacy blev känd som "verklighetens mördarclown" då han förutom sitt extrajobb som Pogo the Clown också kidnappade minst 33 unga pojkar, våldtog dem och begravde dem under sitt hus. Han dömdes till döden i Illinois och bad om 12 friterade räkor, en stor hink friterad kyckling från KFC (han drev innan sin död 3 Kentucky Fried Chicken-restauranger), 0,5 kg färska jordgubbar och en skvätt Cola light att skölja ner det med. 2. Glass, bara glass TT/Henry Hargreaves Timothy McVeigh blev känd för allmänheten som Oklahoma-bombaren när han placerade en bomb utanför en myndighetsbyggnad i Oklahoma, USA, 1995. 168 personer dog i terrorattacken. Innan hans dödsdom blev verklighet genom en dödlig injektion så önskade han sig att få äta 1 liter mint- och chocolate chip-glass.  3. "Jag vill spara pajen till senare" Wikimedia/Henry Hargreaves 1981 mördade Ricky Ray Rector en man på en restaurang i delstaten Arkansas. När han blev gripen av polis sköt han en konstapel till döds och sedan sig själv i huvudet. Han överlevde, men blev dömd till döden. Innan han skulle dödas så bad han om att få äta friterad kyckling, en stek, pekanpaj och skölja ner allt med Kool Aid. Det låter inte särskilt konstigt, men han åt aldrig pajen och sa att han "sparade den till senare". Den slängdes inte i soporna förrän den dödsdömde mycket riktigt blivit avrättad. 4. En enda oliv Murderpedia/Henry Hargreaves Victor Feguer dömdes för att ha kidnappat och sedan mördat en läkare. Han var den sista att dömas till döden och sedan avrättas i delstaten Iowa, år 1963. Feguer dödades genom hängning. Innan sin död så bad han bara om en enda oliv som fortfarande hade kärnan kvar. Enligt uppgift hade han sagt att han hoppades att den skulle växa till ett olivträd efter han begravts som en symbol för fred.  5. Ingenting alls Wikimedia/Henry Hargreaves När Ángel Nieves Diaz blev tillfrågad om att få önska en sista måltid så tackade han bestämt nej. Fängelset serverade honom ändå samma måltid som resten av fångarna fick den dagen. Det var tacokryddad kalkon med riven ost, ris, pintobönor, tortillaskal, äppelsmulpaj och iste.  Den dödsdömde fången, som avlivades via en dödlig injektion 2006, åt inte en bit av måltiden. Han dömdes bland annat för att ha skjutit en strippklubbsägare till döds – ett brott han nekade till tills döden. 6. Sagan om Ringen Wikimedia/Henry Hargreaves 1984 sköt Ronnie Lee Gardner en kvinna medan han rånade en butik i Salt Lake City. När han skulle åtalas så sköt han sin advokat vid ett misslyckat rymningsförsök. Han spenderade många år i domstolar för att överklaga sin dödsdom, men 2010 avrättades han via att bli arkebuserad (alltså skjuten med gevär).  Innan skotten tog livet av Lee Gardner fick han sin sista måltid beviljad. Den innehöll hummer, en köttbit, äppelpaj, vaniljglass. Men det mest udda av allt var inte matrelaterat. Han bad att få äta allt samtidigt som han såg hela Sagan om Ringen-trilogin. Någonting som beviljades. Vilket gav honom 9,3 timmar att äta sin mat (om de inte visade de förlängda versionerna). Det är sjukt att föreställa sig vad man själv skulle önska för mat...

2017-10-19-10:45:51

Jag fick inte delta i #MeToo – för att jag är Sverigedemokrat

När jag i torsdags fick reda på att det skulle arrangeras en manifestation kring #MeToo i Uppsala tog jag mod till mig och kontaktade arrangören via Facebook för att få vara med och berätta vad jag varit med om, min historia. Det var inget lätt beslut för mig att ta och det tror jag inte det är för någon av de människor som blivit utsatta för sexuella ofredanden och övergrepp. För det blir väldigt personligt och man tvingas mentalt uppleva övergreppen igen.Därför blev jag väldigt glad över det positiva och varma bemötande jag fick från arrangören, som jag uppfattade välkomnade mig med öppna armar. Jag kände ett stort stöd för att våga delta i manifestationen. Jag började genast skriva en berättelse, ungefär som jag tänkte berätta där på Stora torget. Då får jag ett meddelande från arrangören som ber om ursäkt för att hon inte tidigare visste om att jag var Sverigedemokrat, och eftersom jag var det så kunde jag inte längre tala på torget. Jag blev först lite chockad och undrade vad hon menade? Vad hade partisympatier och politik med manifestationen att göra? Handlade inte #MeToo om att ge alla människor som blivit utsatta för ofredande och övergrepp en möjlighet att berätta som sin historia för att på så vis synliggöra detta samhällsproblem? Det svar jag fick var återigen att eftersom jag var Sverigedemokrat så fick jag inte tala. Hon vidareutvecklade detta med att, som hon påstod, eftersom Sverigedemokraterna är ett rasistiskt och antifeministiskt parti så får inte jag delta.  Hon menade också att det kunde finnas människor som deltog i manifestationen som skulle bli skrämda av att en Sverigedemokrat talade.Chocken som först infann sig byttes sedan ut till en enorm besvikelse och sedan även irritation. Jag ställde mig frågor om och om igen: Var inte #MeToo en opolitisk manifestation? Kom inte hashtaggen till för att synliggöra de sexuella övergreppen som dagligen sker i samhället?  Hur kan man utesluta alla de människor som sympatiserar med ett visst parti från att få vara med och berätta om sina erfarenheter? Kunde man inte låta denna dag och manifestation stå över partipolitiken för att ta politiken vid ett senare tillfälle? Jag valde på grund av detta att ändå gå ut och berätta min historia. Jag spelade in en egen video som jag delade dels på min Facebook-sida, dels på YouTube. Det gensvar jag fått har varit överväldigande.Jag har känt ett mycket stort stöd och människor från alla politiska läger har hört av sig, inklusive Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet, och de allra flesta har beklagat att jag inte fick vara med på manifestationen och uttryckt sig väldigt stöttande.  Det har värmt och jag vill framföra min allra djupaste tacksamhet till alla dem som hört av sig!I framtiden hoppas jag dock att alla, oavsett politisk tillhörighet, ska kunna få dela med sig av sina erfarenheter. Jag trodde nämligen att detta var ett problem som rörde oss alla? Jessica Holmeberg

2017-10-23-19:29:15

Bachelor-Alexandra: Varför sa ingen att han är dömd för misshandel?

I en artikel publicerad av Expressen den 13 oktober får alla vi tjejer som varit med i årets upplaga av Bachelor reda på att killen vi har dejtat, några av oss i flera veckor, är dömd för misshandel.   Vänta... Va? Varför har ingen sagt något till oss tjejer? Typ produktionen, eller kanske Niclas själv? Jag förstår att det kanske inte är relevant för programmets skull, men varför skulle det inte vara relevant för oss tjejer? Är det inte relevant för oss deltagare att få reda på detta, och sedan välja själva om vi vill vara med i programmet eller inte? Till er som tog detta beslut: det är en dom, oavsett om det är självförsvar.  Ja, Niclas har avtjänat sitt straff, och juridiskt sett ska han inte bli dömd igen, och jag säger inte att jag inte tycker att han förtjänar att få vara med i ett TV-program, och det förändrar inte heller min syn på honom.  Men jag tycker att detta är något som vi borde ha fått reda på av produktionen, inte av en artikel i Expressen. I dessa sammanhang tror jag som utbildad kommunikatör på fullständig transparens, just för att inte hamna i dessa situationer. Och vill ni veta en hemlis? Jag har faktiskt blivit misshandlad, grovt. Det blev rättegång och den person som misshandlade mig blev dömd för grov misshandel. Det var på krogen.  Det är en upplevelse och en känsla som jag kommer bära med mig i resten av mitt liv. Det är en upplevelse jag aldrig vill uppleva igen och jag vet att några av det andra tjejerna också har erfarenhet av jobbiga våldsbrott i bagaget. Hade det inte då varit relevant att produktionen berättade för mig att Niclas är dömd för misshandel? Det kanske bara är jag som överreagerar? Eller? Oavsett om det hade varit en dom för ett rån, misshandel eller ekonomibrott tycker jag att vi tjejer förtjänar att få reda på information ifrån källan, inte ifrån en tidningsartikel.Alexandra Nord

2017-10-23-13:34:16

10-årig flicka som försvann från sitt hem har nu hittats

En 10-årig flicka i Bymarken, Jönköping, försvann från sitt hem vid lunchtid. Detta skriver Expressen.Nu vill polisen ha hjälp med att hitta henne.– Enligt föräldrarna var hon arg när hon lämnade hemmet. Flickan har lämnat hemmet några gånger tidigare på samma sätt, men då har hon kommit hem ganska snabbt, uppger Åsa Willsund, presstalesperson vid Smålandspolisen, till Expressen.Runt 18.30-tiden släppte polisen flickans signalement och knappt en halvtimme senare kändes hon igen av en busschaufför. Chauffören larmade polisen som hämtade flickan och körde henne hen.

2017-10-23-18:50:15

Studie avslöjar: Ja, du blir bättre på tala andra språk på fyllan

Visst kan det vara en aning pinsamt att försöka skryta över sina "språkmeriter" när det visar sig att någon på festen faktiskt är född och uppväxt på franska rivieran? Pinsamheten när en försöker trycka ut varenda franskt ord en minns från fyra års b-språk blir ju sällan mer påtaglig. Men det finns faktiskt ett sätt att bli ännu bättre på språk igen – utan att sätta dig i skolbänken. Nämligen alkohol. Kanske har du tänkt på det förut, men är det för bra för att vara sant? Faktiskt inte. Enligt en ny studie är det helt korrekt att flerspråkiga personer talar främmande språk ännu bättre efter en drink, skriver Independent. Studien gjordes på tyskar som studerar på Maastricht University i Nederländerna. Där var de tvungna att läsa, skriva och tala holländska.  De fick därefter en drink, antingen med eller utan alkohol, och skulle hålla en konversation på holländska i några minuter. Konversationerna , som spelades in, fick därefter betygsättas av holländare, utan någon aning om vem som har druckit vad. På det här sättet kunde forskarna upptäcka att de som hade fått i sig lite alkohol hade bättre uttal än de som drack alkoholfritt.  Forskarna Inge Kersbergen, som arbetar på det psykologiska institutet på Liverpools universitet, och Fritz Renner från Maastricht University kan inte förklara varför det blir som det blir.  – Det ger någon typ av stöd för att en liten tro (bland flerspråkiga personer) som har druckit en låg dos alkohol kan förbättra sina kunskaper för att tala ett andra språk, säger Kersbergen. Renner påpekar att det är viktigt att ha i åtanke att deltagarna i studien fick en otroligt låg dos alkohol. – Högre doser av alkohol kommer kanske inte ha samma positiva påverkan på uttalet positivt, säger Renner enligt Independent. Så är alkohol en väg till att tala ett språk bättre? Ja, om du håller dig till ett glas under minglet för att bli förstådd. Men dricker du mycket i hopp om att komma ihåg de där fyra årens franska blir du nog mest sladdrig. Och då finns det bara ett sätt att bli bättre på: Back to school. TV: Beviset på att Segway och alkohol inte är en bra kombination [youplay:sp,71,81465,000,0] Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store

2017-10-23-17:32:12

10-årig flicka försvunnen – polisen vädjar efter hjälp

En 10-årig flicka i Bymarken, Jönköping, har varit försvunnen från sitt hem sedan lunchtid. Detta skriver Expressen.Nu vill polisen ha hjälp med att hitta henne.– Enligt föräldrarna var hon arg när hon lämnade hemmet. Flickan har lämnat hemmet några gånger tidigare på samma sätt, men då har hon kommit hem ganska snabbt, uppger Åsa Willsund, presstalesperson vid Smålandspolisen, till Expressen.Flickan uppges vara 140 cm lång, smal, ha mörkt hår som är kortklippt på den ena sidan.Hon ska ha rosa/lila glasögon, var klädd i en rödrosa halsduk, svarta byxor med hjärtan på och bar en grön och svart ryggsäck.Polisen misstänker i nuläget inget brott.Texten uppdateras

2017-10-23-18:50:15

Joakim Lundells mamma: Det här är min berättelse

Min son, Joakim Lundell, har givit ut en "självbiografi", Monster. Han anklagar mig offentligt, och har fått stort medieutrymme. Förutom SVT har ingen frågat mig om innehållet i boken. Detta är mitt sätt att offentligt kunna bemöta min son. Jag vill förtydliga att jag inte har som avsikt att smutskasta Joakim, men jag anser att jag måste få berätta min sida av historien också. I boken beskriver Joakim sin barndom tills han flyttade till familjehemmet. Han var 8 år och 4 månader när han flyttade. Det är de åren han skriver om i boken. Här är min berättelse:  När Joakim föddes var jag inte tillsammans med fadern. Jag har aldrig nekat honom att träffa Joakim. Vid ett besök hos Joakim har pappan beskrivet hur det gick till på den tiden. Besöket filmades och lades ut på YouTube.  Jag fick automatiskt vårdnaden om Joakim eftersom hans pappa reste utomlands. Jag var ensam med Joakim i cirka 2,5 år. Jag hade mycket stöd av min mor och far. Särskilt min far hade en tät kontakt med Joakim. Joakim var redan då en utåtagerande, orolig pojke. På den tiden, cirka 30 år tillbaka, talades det inte om diagnoser och dylikt.  När Joakim var cirka 2,5 år träffade jag en ny man. Joakim introducerades in i min mans släkt. Vi var som vilken familj som helst, förutom att Joakim var extremt livlig och utåtagerande.  Under alla de åren fram tills Joakim flyttade firade vi födelsedagar och jular tillsammans. Vi var exempelvis på Kolmården och Astrid Lindgrens värld.  Joakim tältade i Pinnarpsbaden tillsammans med min man och hans far. Han besökte min mans föräldrar på landet. Han deltog i alla aktiviteter. Foton finns från den tiden. Han hade kompisar hemma. Ingenting av detta nämner Joakim i boken. År 1989 föddes Joakims halvbror. Joakim blev alltmer utåtagerande, orolig och ibland aggressiv. När ytterligare två barn föddes 1991 så eskalerade Joakims problem. Jag hade inte all tid för honom när det fanns tre barn till i familjen.  Vi sökte hjälp för Joakims problem men fick inte den hjälp vi behövde. När Joakim började fritids och senare skolan ökade Joakims problem drastiskt. Han mådde allt sämre. Han ville inte gå till skolan, min man fick följa honom dit. Han var aggressiv och misstanke fanns att han kunde skada sina småsyskon.  Han ritade teckningar på knivar med blod på. Han hade konstiga tankar. Märk väl att detta är 25 år sedan, idag hade kanske Joakim och vi fått hjälp på ett annat sätt.  Jag har aldrig sagt att han skulle mörda sina syskon. Däremot var jag orolig att han skulle skada de med ett barns oförstånd. Han hällde diskmedel, INTE klorin, i nappflaskorna. Han var bara ett barn och förstod inte konsekvenserna. Inget farligt hände.  Joakim mådde allt sämre med oro och ångest bland annat. I början på 1994 kulminerade hans beteende. En dag fick han ett sammanbrott, slog sönder saker, skrek. Det var fruktansvärt synd om honom.  Min mans föräldrar var på besök. De ringde till barnpsyk för att få råd och hjälp när jag och min man försökte lugna honom. Vi fick rådet att komma in med Joakim akut.  Han fick stanna för vård, min man var hos honom hela tiden. Det fanns inga galler för fönstren vilket Joakim beskriver att det fanns i sin bok. Därefter flyttade Joakim familjehemmet i Ödeshög.  Under tiden i familjehemmet besökte jag honom på födelsedagar. Givetvis även vid andra tillfällen. Han kom även och hälsade på i hemmet ibland. Jag var på de flesta skolavslutningar. Jag har här försökt beskriva hans första åtta år då han bodde hemma. De åren som Joakim beskriver i sin bok. Inget missbruk fanns under de åtta åren. Det var en stor sorg för mig att inte kunna ha Joakim hemma. Jag fick en depression. Jag har en whiplashskada efter en trafikolycka. Jag hade tillgång till starka värktabletter förskrivna på recept. Jag missbrukade dessa ibland. Men inte under de åtta åren Joakim bodde hemma. Mina andra tre barn har bott hemma under hela uppväxten. Det är cirka 23 år sedan Joakim flyttade. Idag hanterar man barn med problem annorlunda, och vi hade kanske fått mer hjälp. Man kan inte ändra på det förflutna, däremot acceptera det. Det har jag försökt med.  Joakim är alltid min son. Annika Berg, mamma till Joakim Lundell

2017-10-23-16:06:10

Anna Pankova: "Därför skulle jag aldrig vara med i Paradise Hotel igen"

Anna Pankova är en av de mest färgstarka deltagarna i årets upplaga av Paradise Hotel. Och vilken supersäsong tittarna fått se. Den ryska skönheten har från dag ett levererat underhållning i rutan, och utöver att underhålla Sverige så hittade hon även kärleken inne på hotellet. Idag bor hon tillsammans med deltagaren Kristian Täljeblad i Stockholm.Men hur är det egentligen att vara inlåst inne på hotellet? Att 24-7 bli filmad när du festar, tävlar och lever? och framförallt – blir kär. Nyheter24 träffade Anna och det är i Eftersnacket hon nu berättar om sina upplevelser, om kärleken, reaktionerna efter programmet samt varför hon inte skulle vilja ställa upp i en dokusåpa igen. 

2017-10-23-15:43:18

Lydia öppnade sonens kista efter 40 år: "Någon stal hans kropp"

När någon går bort kan det vara svårt att förstå, för några så mycket att de nästan inte vill tro att det har hänt. Men tänk om magkänslan vore sann – att det inte har hänt? Länge kämpade Lydia Reid för att få öppna sin sons kista. Garry Paton, gick bort i juli 1975, bara en vecka gammal. Lydia har länge varit helt övertygad om att begravningsbyrån Scotmid Co-operative Funeral gav henne fel kropp. Bild: BBC Efter Garrys död obducerades kroppen och vävnadsprover sparades. Över 40 år efter sonens död fick hon äntligen rätten att öppna Garrys kista. I augusti i år vann Lydia till slut i domstolen. Då upptäckte att kistan var tom. Det fanns inga spår av varken skelett eller att en kropp förmultnats i den. Med andra ord har Garrys kista alltid varit tom – förutom de saker som familjen skickade lade ner.  – Min son var inte där. Någon stal min sons kropp. Jag har begravt en tom kista, säger Lydia till Daily Records. Bild: BBC Kan ha stulits av sjukhus NHS, motsvarade det svenska socialdepartementet, har tidigare erkänt att flera sjukhus i Skottland tog ungefär 6 000 organ och vävnadsprover mellan åren 1970-2000. De flesta togs från barn.  Lydia är övertygad om att de tog hela Garrys kropp, men inte förrän nu har polisen startat en utredning om vad som har hänt med Garrys kropp. Lydia vill inte låta polisen skicka dna-prover från Garry till sitt eget labb, utan till en tredje part.  – De säger att alla som hade hand om Garrys fall har gått bort, så att ingen kommer ställas till rätta. Varför behöver polisen då prover från min son? Det är allt jag har. Jag har väntat väldigt länge på svar, säger Lydia. – Allt jag vill är att ge min son en kristen begravning. Jag kan inte chansen att kroppen tappats bort eller förstörts, säger Lydia till Daily Records. TV: Pappa försvann mystiskt för tio år sen – dök plötsligt upp på en parkering [youplay:sp,71,137188,000,0] Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store

2017-10-23-15:18:13

Nu avslutar TV4 allt samarbete med Martin Timell

Förra veckan skakades av kvinnors hemska berättelser om sexuella övergrepp under hashtaggen #metoo. Flera kända män anklagades för övergrepp – däribland Martin Timell. Lulu Carter skrev "Timell = TV4's egen Harvey Weinstein" på sin Instagram och efter det klev fler profiler fram och berättade att de haft liknande upplevelser med Timell. Han ska bland annat ha fört upp sin hand mellan benen på en kvinna i en badtunna, visat sitt kön samt tagit kvinnor på brösten och rumpan. Efter anklagelserna som regnat på Timell så vill TV4:s VD Casten Almqvist inte ha kvar honom, trots att det är tre år kvar på hans kontrakt.  Men det kommer att kosta. Timells kontrakt sträcker sig dock till 2020. Så om han ej bedöms att bryta mot lagen måste TV4 köpa ut honom från kontraktet, enligt Expressen som menar att det skulle röra sig om en ”miljonaffär”. – Det är en teknisk eller ekonomisk fråga, och för mig är det här mycket större än ekonomi just nu, det handlar om att gå till botten med vad som kan vara ett beteende, men som förhoppningsvis är ett enskilt undantag, säger TV4:s vd Casten Almqvist till Expressen.På måndagen hölls även ett internt stormöte med personalen på TV4 med anledning av alla anklagelser. Efter det meddelades att TV4 avslutar samarbetet med Martin Timell. Kanalen avslutar pågående produktion av "Äntligen hemma”, stryker det ur tablån och avslutar samarbetet med Timell, meddelar TV4 Nyheterna.Läs mer:  Här är alla gånger Martin Timell betett sig som ett svin

2017-10-23-16:07:01