Nyheter från Svt

Hundratals beslag i krögarnas misstänkta knarkfabrik

Vid polisens tillslag mot det restaurangkök i Karlskrona som tros ha fungerat som tillverkningscentral för amfetamin gjordes över hundra beslag. Dessa utgör nu tung bevisning när åklagaren i april väcker åtal.

Man svårt skadad efter misshandel i galleria i Eskilstuna

En man har skadats svårt efter en grov misshandel i centrala Eskilstuna.

Vill investera tio miljoner för säkrare vattenförsörjning

För att säkra vattentillgången för Vetlandaborna vill kommunen och Njudung Energi flytta råvattenintaget från Emån till sjön Grumlan. Nu väntar de på att mark- och miljödomstolen ska fatta beslut i frågan.

Vårdboende i Hässelby läggs ner — svårt sjuka patienter måste flytta

Skolörtens vård- och omsorgsboende i Hässelby villastad kommer att läggas ner. Stadsdelsnämnden anser att nedläggningen är nödvändig, men anhöriga är kritiska till beslutet.

Hör den historien bakom försvarsmaktens fäktningsmästerskap

Fäktning är en gammal krigsteknik som var vanligt förekommande i svenska slag för hundratals år sedan. I dag sker det under organiserade och tävlingsinriktade former.

Mästerskapen i militärfäktning kan skrotas

Luftvärnsregementet i Halmstad står denna vecka som värd för försvarsmaktens mästerskap i fäktning. Det kan dock bli sista gången som den här tävlingen hålls, eftersom fäktningen föreslås förlora sin militära status.

Sju års fängelse för förberedelse till terrorbrott

En 46-årig man döms till sju års fängelse och utvisning för förberedelse till terroristbrott. De övriga två män som åtalats för samma brott, frias av Solna tingsrätt.

Uppsala kommun: ”Ebba Busch Thor har fel”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skrev i en debattartikel i Aftonbladet att Uppsalas ungdomsjour uppmanar flickor att inte gå ensamma i staden under dagtid, något som Uppsala kommun säger är helt fel.

Västtrafik: Kroppsburna kameror ska testas på chaufförer i Uddevalla

Under fredagen startar ett projekt som innebär att bussförare i Uddevalla kommer att utrustas med kroppsburna kameror. – Vi hoppas kunna se en minskning av våld och hot mot chaufförerna, säger Henrik Kjellberg, presskommunikatör på Västtrafik.

Sandvikenhus satsar på utrikesfödda

Sandvikenhus har rekryterat 16 utrikesfödda medarbetare som inledningsvis gör två månaders praktik för att sedan erbjudas 5,5 månaders säsongsanställning. Insatsen är ny och i linje med hur Sandvikenhus bidrar till samhällsnytta och är ett sätt att öka mångfalden på företaget.

Skrev ut narkotikaklassade mediciner i tusental – kan förlora förskrivningsrätt

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, anser att en läkare i Karlstad ska få sin förskrivningsrätt av narkotiska läkemedel indragen.

Flera fordon i krock – stopp på E4 i Skellefteå

Två personbilar och en lastbil har vid lunchtid krockat på E4:an på Solbacken i Skellefteå.

Stormen stänger friluftsmuseum i Helsingborg

SMHI utfärdar stormvarning för eftermiddagen och det för med sig att Fredriksdals friluftsmuseum nu stänger. Även färjetrafiken i Helsingborg påverkas.

Man knivhuggen i Ystad

En person i 25-årsåldern har förts till sjukhus efter ett bråk i Ystad. Flera polispatruller och polishelikopter har skickats till Österportstorg.

Man knivhuggen i Ystad – stort polispådrag jagar gärningsmannen

En person i 25-årsåldern har förts till sjukhus efter ett bråk i Ystad. Flera polispatruller och polishelikopter har skickats till Österportstorg.

Man knivhuggen i Ystad – stort polispådrag

En person i 25-årsåldern har förts till sjukhus efter ett bråk i Ystad. Flera polispatruller och polishelikopter har skickats till Österportstorg.

Försvarsadvokaten: Vi kommer att överklaga

Den 46-årige mannen som har dömts till sju års fängelse och utvisning för förberedelser till terrorbrott kommer att överklaga domen, säger hans försvarsadvokat Thomas Olsson till SVT Nyheter. – Vi anser inte att argumentationen är särskilt övertygande, säger han.

Större polisinsats i Gnista i Uppsala – eftersökt bil hittad

Polisen fick larm om att en bil stod märkligt uppställd utanför Ica Maxi i Gnista i Uppsala. Den kan ha varit inblandad i en olycka tidigare på dagen.

Större polisinsats i Gnista – eftersökt bil hittad

Polisen fick larm om att en bil stod märkligt uppställd utanför Ica Maxi i Gnista i Uppsala. Väl på plats finner de en påverkad man.

Skogstvisten – här är konflikten i korthet

Mark- och miljödomstolen har beslutat att staten ska betala drygt 18 miljoner till flera markägare som inte fått ersättning efter ha nekats tillstånd att avverka fjällnära skog. Men staten har överklagat. I klippet ovan kan du se vad konflikten handlar om.

Skogsägare till Stockholm – lämnar upprop till Näringsdepartementet

Idag åker en delegation med fjällnära skogsägare från Västerbotten till Stockholm för att lämna ett upprop till Näringsdepartementet. Bakgrunden är den rättstvist som pågår mellan skogsägare och Skogsstyrelsen som gäller rätten till ersättning, när skogsägarna nekats tillstånd till avverkning. 

Hör de viktigaste kvinnofrågorna enligt länsborna

Den åttonde mars varje år är det den internationella kvinnodagen. Vi åkte runt i länet för att höra vad länsborna tycker är den viktigaste kvinnofrågan i deras liv.

”Säpo och åklagaren har gjort ett bra jobb”

Kommunalrådet Göran Bergström (S) i Strömsund är mycket nöjd över domen som Solna tingsrätt avkunnade på förmiddagen.

Ebba Busch Thor kritiseras efter debattartikel om flickors otrygghet

KD-ledaren Ebba Busch Thor skrev i en debattartikel att tjejer i Uppsala trakasseras av unga nyanlända män. Ett problem som ska ha gått så långt att ungdomsjouren uppmanar flickor att inte röra sig ensamma på stan. Enligt ungdomsjouren stämmer dock inte uppgifterna.

Efter Erlandssons avgång: ”Vi visste inget om det här”

”Stämmer det som beskrivs i media så är det oacceptabelt”, säger Carina Bengtsson (C), ledamot i distriktsstyrelsen för Centerpartiet i Kronobergs län.

Centerpartister i Kronoberg om Erlandssons avgång

”Stämmer det som beskrivs i media så är det oacceptabelt”, säger Carina Bengtsson (C), ledamot i distriktsstyrelsen för Centerpartiet i Kronobergs län.

Efter tacklingen – Lundeström borta minst fem dagar

Luleås Hockeys spelare Isac Lundeström har drabbats av en lindrig hjärnskakning och blir borta från matcher i minst fem dagar, enligt tränaren Tomas ”Bulan” Berglund.

Döms för dubbla våldtäkter

Under fredagen föll domen mot den 26-årige Hammaröbo som åtalats för våldtäkt, våldtäkt mot barn och kränkande fotografering. Han döms på samtliga punkter till fängelse i tre år och tre månader.

Stopp i tågtrafiken mellan Katrineholm och Vingåker

Tågtrafiken på Västra stambanan mellan Stockholm och Göteborg har stoppats efter en olycka mellan Katrineholm och Vingåker.

Tjejjouren har extraöppet på chatten: ”Viktigt att finnas till en sån här dag”

Unga tjejer som är i behov att få prata med någon som lyssnar till deras tankar, frågor eller problem har idag fredag möjlighet att chatta med tjejerna på Örebro Tjejjour.

Misstänkt fall av fruktad hästsjukdom i Östergötland

Det finns nu ett fall av misstänkt virusabort i Östergötland.

Cecilia Wikström backas av kollegorna

EU-parlamentariker Cecilia Wikström (L) hotas av avgångskrav. Men nu får hon stöd av tunga L-profiler.

Sista omgången i serien – rysare för Västervik och Tingsryd

Mycket står på spel för både Tingsryds AIF och Västerviks IK när de sista matcherna i hockeyallsvenskan ska avgöras. Det tredje småländska laget, IK Oskarshamn, är redan klar tvåa i tabellen.

Blå tåget begärs i konkurs

Bolaget som driver Blå Tåget begärs i konkurs. Det är inkassoföretaget Svea Inkasso som lämnat in en konkursansökan för Skandinaviska Jernbanor AB till Stockholms tingsrätt.

Statsvetaren: Därför avgår Finlands regering

Statsvetaren Göran Djupsund ger en analys och berättar om det som ledde till att den finska statsministern Juha Sipiläs (C) lämnade in en avskedsansökan. 

Han skänker sin löneökning till kvinnlig kollega

Sameskolstyrelsens ekonom Anders Nygårds utmanar män att göra som han. Nygårds avstår från sin årliga löneökning för att hans kvinnliga kollega med samma jobb har lägre lön.

Skänker sin löneökning till kvinnlig kollega: ”Vi har samma ansvar”

Sameskolstyrelsens ekonom Anders Nygårds utmanar män att göra som han. Nygårds avstår från sin årliga löneökning för att hans kvinnliga kollega med samma jobb har lägre lön.

Nya vindkraftsparker planeras i Öresund – ska försörja Köpenhamn med el

Köpenhamn vill vara världens första koldioxidneutrala stad år 2025. Som en del i att uppfylla klimatmålen planeras nu två nya vindkraftsparker i Öresund.

Har du erfarenhet av en partner som övervakar med mobilen?

Mobiltelefonens funktioner är en självklar del av mångas liv. Men för den som lever i en destruktiv relation kan samma funktioner innebära att man blir både kontrollerad och övervakad. Har du erfarenhet av detta? Berätta gärna för oss.

20-tal barn drabbade av bakterien på Fyrishov

Den misstänkta bakterien på Fyrishov i Uppsala kan ha smittat långt fler än de 20-tal barn som inrapporterats till Smittskyddsenheten i regionen.

Misstänkta i HA-målet häktade

Värmlands tingsrätt friade två män misstänkta för mordet på HA-gården i Karlstad i november 2017. Domen överklagades och idag beslöt Hovrätten för Västra Sverige att häkta männen på sannolika skäl misstänkta för mord.

Fyra män åtalas för mordet i Nydalaparken

Fyra män åtalas för mordet på en man i Nydalaparken i Malmö i somras. Dessutom åtalas de för mordförsök på en annan man. Att han överlevde berodde på att ammunitionen tog slut.

”Transvården i Göteborg är problematisk”

När Johanna Marseille flyttade till Göteborg valde hon att ha kvar sin hormonbehandling i Skåne. Hon är kritisk till transvården i Västsverige och menar att totalstoppet Sahlgrenska införde är diskriminering.

Gratiskonsert återvänder till Stadsparken i sommar – med Mello-Anna

I sommar anordnas för andra gången gratisevenemanget ”Önskekonserten” i Örebro. På scen står Svenska kammarorkestern tillsammans med Mello-aktuella Anna Bergendahl och Loney Dear.

Esranges utvecklingsplaner hotas – får bakläxa i domstol

Esrange vill utvidga sin rymdverksamhet utanför Kiruna – men det har blivit grus i maskineriet. Rennäringens intressen har inte beaktats och handläggningen får nu bakläxa av mark- och miljödomstolen.

Dom faller mot terrormisstänkta

En 46-årig man döms till sju års fängelse och utvisning för förberedelse till terroristbrott. De övriga två män som åtalats för samma brott, frias av Solna tingsrätt. Fyra av de totalt sex åtalade döms till mellan fyra och sex månaders fängelse för att ha finansierat IS verksamhet.

46-årig man döms för förberedelse till terrorbrott

En 46-årig man döms till sju års fängelse och utvisning för förberedelse till terroristbrott. De övriga två män, som åtalats för samma brott, frias av Solna tingsrätt. Fyra av de totalt sex åtalade döms till mellan fyra och sex månaders fängelse för att ha finansierat IS verksamhet.

Pappa åtalas för misshandel av sina söner

Efter att en fest urartat gick mannen upp på övervåningen och slog sina båda sönder, slängde deras tv-spel i golvet och gav sig sedan på styvmamman som försökt avstyra bråket. Nu åtalas mannen i Blekinge tingsrätt för flera fall av misshandel.