Nyheter från Svt

30 miljoner i krav till Tage & Söner

Tvisten mellan Värnamo kommunala Industrifastigheter och byggbolaget Tage & Söner gällande Gummifabriken fortsätter. Nu har VKIAB lämnat in ett första delkrav på 30 miljoner kronor, det uppger Värnamo Nyheter.

Boende i Skellefteå uppmanas vara sparsamma med vattnet

En driftstörning har uppstått på vattenverket Abborren i Skellefteå – på grund av detta uppmanas boende att vara sparsamma med vattnet.

”Olyckligt att stoppet sker under influensatoppen”

Nya Karolinska inför ett driftsstopp av nätverket under 24 timmar. Man gör det samtidigt som influensaperioden når sin topp. – Just nu är det fullt på sjukhusen i länet och det är ett högt tryck som en följd av att det är influensatider, säger Yvonne Dellmark, ordförande för Läkarföreningen på Karolinska Univeristetssjukhuset.

NMR-medlem inför rätta

I dag börjar rättegången mot en 25-årig medlem i nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen. Mannen står åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakt.

Begränsad framkomlighet på Hertig Karls allé

Med start 18 februari byter Örebro kommun ut dricksvattenledningarna på en kort sträcka av Hertig Karls allé, det meddelar kommunen på sin hemsida.

Hade metallflisa i ögat – ordinerades ögondroppar

En patient har anmält en vårdinstans i Uppsala län till Inspektionen för vård och omsorg efter att hen varit tvungen att gå med en metallflisa i ögat i flera dagar – trots tidigt uppsökt vård. Läkaren som tog emot patienten upptäckte nämligen inte flisan vid första besök, utan ordinerade patienten ögondroppar istället.

Proteststorm mot Snapchat efter uppdatering

Snapchat har gjort en rejäl uppdatering av appen, tänkt att sätta ett större fokus på användarnas relationer. Men i stället upplever många att resultatet har blivit det raka motsatta – och de negativa reaktionerna har nått sällan skådade proportioner. En digital protestlista för att återgå till den gamla versionen har nu fått 1,2 miljoner underskrifter.

Rånaren sprang rätt i polisens famn

Mannen som rånade Coop-butiken i Asarum vid två tillfällen och som ertappades av polisen mitt under ett tredje försök åtalas nu vid Blekinge tingsrätt.

”Vill sitta stilla i båten till valet”

Under helgen har socialdemokraterna i Boden träffat representanter för de fyra samverkanspartierna och fått besked. ”De flesta av dem vill sitta stilla i båten till valet”, säger Leif Pettersson (S).

”Vi tittade in i varandras ögon”

En varg har setts i Klippan under lördagen. Troligen är det samma varg som tidigare skådats i Kvidinge. Länstyrelsen bedömer att den inte utgör någon fara.

Landstingsrådet: ”Vårdköer är skit”

SVT Nyheter Västerbotten har träffat sjukvårdens högst ansvarige i Västerbotten, Peter Olofsson (S), som uttalar sig om väntetiderna för Marlene Holmgren och tusentals andra vårdsökande. Inslaget är textat.

Olycka på E22 utanför Eslöv – en riktning avstängd

En kollision mellan flera bilar inträffade på E22 utanför Eslöv strax innan klockan 10 på måndagseftermiddagen.

Innebandyspelaren Natalie om knäskadan: ”Det tar på mentalt”

Innebandyspelaren Natalie McNeil har inte kunnat spela på nio månader på grund av sin knäskada. – Skador tillhör ju sporten tyvärr. Så är det i all sport, säger hon.

Timmerbil har kört av – blockerar båda körfälten

Enligt de första uppgifterna till SOS ska en lastbil ligga över båda körfälten. Det råder totalstopp i båda riktningarna.

Första curlingförlusterna för både damerna och herrarna

Efter de långa svenska segersviterna för både damerna och herrarna i OS-curlingens gruppspel blev det dubbla förluster i morse.

Familjen i villan vittnade mot gängkriminell

Ingen har ännu gripits för nattens explosion vid en bostad i Staffanstorp. Familjen i bostaden har tidigare vittnat mot en gängkriminell.

Mental gräns mellan Norges och Sveriges företag

Norge och Sverige är viktiga handelspartners. Men det finns mentala gränshinder. Det visar en ny studie av hur norska och svenska företag uppfattar arbete och handel över gränsen.

KF ställs in i Fagersta

Dagens kommunfullmäktige i Fagersta ställs in. Orsaken är för få ärenden att avhandla, och då man vill spara den kostanden ett möte innebär, ställs det helt enkelt in.

Stockholmarna säger nej till OS 2026

OS-frågan delar inte bara majoriteten i stadshuset, utan även stockholmarna. Förra året lämnade Sveriges olympiska kommitté, SOK, in en intresseanmälan om att få ansöka om OS 2026.

Efter alla it-problem – driftsstopp i 24 timmar på Nya Karolinska

Efter alla problem med it-systemet på Nya Karolinska kommer sjukhuset genomföra ett driftsstopp av nätverket under 24 timmar med start klockan 10 på måndagsmorgonen. Operationer som var tänkta att ske på Nya Karolinska under de här 24 timmarna har planerats om, och en del ambulanser kommer även att omdirigeras till andra sjukhus.

HiG först i världen med master i Geohälsa

Högskolan i Gävle som ligger i framkant vad gäller geografiska informationssystem (GIS) startar nu den första masterutbildningen i världen som kombinerar hälsa och GIS, Geohälsa. – Lyckas vi anpassa och använda GIS-teknologi för hälsa, så kommer det att ge spinoff till många nya företag i regionen, säger Nader Ahmadi, säger Nader Ahmadi, prorektor vid Högskolan i Gävle i ett pressmeddelande.

Förseningar i kollektivtrafiken

Kollektivtrafiken dras med förseningar och inställda turer på förmiddagen.

Flera fall av självmord bland unga ensamkommande

Fler ensamkommande asylsökande barn och unga tar livet av sig i väntan på att få besked om uppehållstillstånd. Enligt en kartläggning gjord av Karolinska institutet är självmord den främsta dödsorsaken i gruppen.

Buss och lastbil i krock – chaufför fastklämd

En lastbil och en buss har kolliderat i Ale kommun. Enligt polisen klämdes busschaffören fast.

Polisen om det misstänkta mordet: ”Finns en grund för brottsmisstanke”

Den 27-åriga kvinnan från Eskilstuna som hittades död under söndagseftermiddagen anmäldes försvunnen till polisen i fredags. Polisen kan fortfarande inte gå in på vad det är som gör att man misstänker mord.

Lag Edin fick storstryk

Sex raka segrar – sedan tog det stopp för guldjagande lag Niklas Edin i OS-curlingen.

Skrev boken om #metoo i ”svart hat”

Under stort rabalder i höstas fick journalisten Staffan Heimerson sluta efter 55 år från och till som skribent på Aftonbladet. Nu släpper han en ny bok om händelserna och i SVT:s Morgonstudion säger han att den skrevs i ”svart hat”. – Jag har varit rasande, säger han.

Karlstad kommun vill köpa mer vindkraft

Karlstad kommun kan tänka sig att köpa Hammarö kommuns andelar i Vindpark Vänern.

Trump: Hoppas Oprah kandiderar så hon kan förlora

Donald Trump hoppas att tv-stjärnan Oprah Winfrey kandiderar i nästa presidentval ”så att hon kan blottas och besegras som alla andra”, skrev han på Twitter på söndag kväll.

Så många såg Melodifestivalen i helgen

2 818 000 tittare såg när Jessica Andersson och Martin Almgren tog sig vidare från Melodifestivalens tredje deltävling i Malmö till finalen.

Klubbdirektören lämnar Karlskrona HK

Bakgrunden är att Charlotte Gustavsson och styrelsen har olika syn på klubbens utveckling under säsongen som gått och den framtida strategiska utvecklingen.

En person misshandlad i Skellefteå

En person ska ha blivit misshandlad av en annan person på Moröbacke i Skellefteå.

Försökte komma över sin fars miljonbesparingar

En kvinna från Medelpad åtalas för försök till grovt bedrägeri sedan hon försökt sälja sin fars värdepapper för en miljon kronor och själv komma över pengarna.

Knäskador vanliga bland elitidrottande tjejer

SVT-programmet Fråga doktorn gjorde i slutet av förra året en stickkontroll i ett innebandylag i Umeå för att kolla förekomsten av olika knässkador. Av ett tjugotal spelare hade hälften erfarenhet av olika skador relaterade till just knä.

Här opererar innebandyspelaren Natalie sitt knä

Innebandyspelaren Natalie McNeil har efter upprepade rehabiliteringar inte få ordning på sitt skadade knä. Nu har hon fått tid för en operation. I klippet ovan kan du se hur operationen gick.

Centern vill införa hemvärn mot cyberattacker

Cyberattackerna ökar, både mot myndigheter och företag, enligt TV4 Nyheterna. – Vi pratar om 10.000 attacker per månad, säger Daniel Bäckström, försvarspolitisk talesperson (C). Nu vill Centerpartiet införa ett slags hemvärn mot sådana attacker.

Allt fler anmälningar om hot och våld i skolan

Antalet anmälningar om grovt hot och våld i våra skolor ökar. De har nästan fördubblats de senaste fem åren, visar siffror som SVT Nyheter tagit del av. – Det är en enorm skillnad i attityden till lärare, säger Ulla Nyström Theander, rektor på Wendela Hellmanskolan i Härnösand.

Kameraövervakade elever håller sig lugna

Flera fall av misshandel och en lärare som inte vågade gå till skolan. Den nya, sammanslagna högstadieskolan i Härnösand fick en mardrömsstart. Men enligt rektorn har de nu hittat lösningen. Övervakningskameror är installerade och lugnet har lagt sig.

Trångt på E65 efter olycka

Två personbilar har kolliderat på E65 mellan Svedala och Skurup. Olyckan påverkar trafiken i båda riktningarna.

E65 avstängd i en riktning efter olycka

Två personbilar har kolliderat på E65 mellan Svedala och Skurup. Vägen är avstängd i riktning mot Ystad.

Så körde lastbilen längs med Drottninggatan

Polisen har återskapat Rakhmat Akilovs färdväg längs Drottninggatan med 3D-teknik. Under den andra rättegångsdagen fick rätten ta del av filmen.

Ny teknik ska stoppa terrorattacker

Efter terrorattacken på Drottninggatan ska nu ny teknik hindra lastbilar från att köra in på gågator.

Vrakdelar från störtade flygplanet i Iran har hittats

Delar från flyplanet som störtade i Iran under gårdagen har hittats.

Grovt rån hos äldre man i Trelleborg

En man i 80-årsåldern blev under natten utsatt för ett rån i sin bostad i västra Trelleborg.

Farliga kemikalier hos stora kedjor

Kemikalieinspektionen anmäler 16 företag för bristande kemikaliekontroller. Bland företagen finns Granngården, Biltema och Rusta. Nästan var fjärde vara som myndigheten kontrollerade hade förbjudna ämnen eller för stora mängder farliga ämnen.

Uppsala vill arrangera friidrotts-SM 2020

Uppsala är en av tre städer som kandiderar till att arrangera friidrotts-SM år 2020. Beslut ska tas i mars.

Explosion vid radhus i Staffanstorp

En explosion inträffade vid ett radhus i Staffanstorp i Skåne strax före midnatt natten mot måndag. I huset bor en anställd vid räddningstjänsten.

Huvudvärk var dödlig cancer

Vid ett flertal tillfällen under 2016 och 2017 sökte en patient en vårdcentral i Nacka för huvudvärk och kräkningar. Inte förrän patienten kom in akut gjordes en röntgen och då upptäcktes en hjärntumör. Det framkommer i en lex Maria-anmälan.

Polisen grep misstänkta kabeltjuvar i Helsingborg

Polisen fick rycka ut till en misstänkt pågående stöld av kablar vid en byggarbetsplats på Umeågatan i Helsingborg under natten.

Vetlanda riskerar vite för skolbrister

Skolinspektionen har granskat skolverksamheten i Vetlanda kommun under hösten 2017. Några av verksamheterna klarade inte granskningen prickfritt och nu riskerar kommunen vite.