Nyheter från Svt

Här sträcker Socialdemokraterna ut en hand till Moderaterna

”Södertälje är starkare tillsammans” är ett av Socialdemokraternas huvudbudskap i årets valkampanj. Men medan partiet står fast vid att man inte kan tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna så öppnar Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande, upp för att närma sig Moderaterna.

Skolstart på Lindbacken – trots byggkaos

På måndag ska 215 elever börja på nybyggda Lindbackens skola utanför Uppsala. Men fortfarande bara dagar före terminsstarten ser skolan utifrån ut som en byggarbetsplats.

Max Holmnäs är Midnattsloppets första vinnare – minns tillbaka till 1982

För 36 år sedan gick det första Midnattsloppet av stapeln, och tävlingens allra första vinnare blev Rönningebon Max Holmnäs. – Jag hade inte väntat mig att vinna, säger han.

Ideella krafter byggde ångbåtsbryggan i Fornby

För hundra år sedan fanns en träbrygga från Fornby ut i Siljan, men den förstördes på 1930-talet. Nu har en 200 meter lång stenpir med ett faktorie ute på spetsen återuppbyggts, nästan helt av frivilliga bybor.

Regnbågsfest i Nyköping – men någon Pride-parad blir det inte i år

Under lördagen ordnas en regnbågsfestival i Nyköping av RFSL. Men någon Pride-parad blir det inte denna gång. – Målet är att ha en parad nästa år där kommunen, Nyköpings Pride och RFSL samarbetar, säger Rebecka Båvik, ordförande för RFSL i Nyköping.

Skottlossning mot klubb i centrala Malmö

Flera personer har larmat polisen om att de hört skott avlossas vid ett uteställe i centrala Malmö under lördagsmorgonen. Det skriver polisen på sin hemsida. Polisens insatsstyrka har skickats till platsen.

100 kvinnor undsatta på bordell i Mexiko

Ett 100-tal kvinnor från Latinamerika och Europa har räddats, och 18 män gripits, i ett tillslag mot en stor bordell, meddelar myndigheter i Mexikos huvudstad.

De tandemcyklar för en levande landsbygd – mot riksdagshuset

I våras bildades föreningen Landstormen som vill upplysa politikerna om klyftorna mellan stad och land. Kurt Folkesson, ordförande, är en av dem som cyklar den långa sträckan. Vi träffade dem under ett stopp i Bollnäs.

Partier patrullerar för att skydda valaffischer

Skyltar har stulits och andra har sparkats ner. I Laholm tar nu partierna gemensamt upp kampen mot sabotaget och avlöser varandra för att vakta valaffischerna.

Stor flock med storkar i norra Småland: ”Oerhört fascinerande”

Det var en märklig syn som mötte Gunnar Norén när han färdades på väg 34 mellan Gullringen och Kisa häromdagen. Alldeles nära vägkanten gick en stor flock storkar och betade på en åker.

Räddningschefen: ”De gör en stor skillnad vill jag påstå”

Det var brandflyget som upptäckte skogsbranden i Ballebo nordväst om Hyltebruk förra veckan. Det här ledde till att räddningstjänstens styrkor snabbt kunde ta sig till platsen. Räddningschefen i Hylte kommun, Magnus Åman, menar att brandflyget har en mycket viktig roll.

Kungälvs politiker samlas för demokratin – samtidigt som NMR kampanjar

De folkvalda i Kungälvs kommun anordnar idag en dag för demokratin. Samtidigt kampanjar nazistiska NMR i staden. Enligt Elisabeth Mattsson (L), kommunfullmäktiges ordförande, rör dig sig om ett sammanträffande att det infaller på samma dag.

20-åring efterlyst av polis – dök aldrig upp till fängelset

Han dömdes till ett års fängelse för en grov misshandel. Offret fick en fraktur i ansiktsskelettet och hjärnskakning. När 20-åringen skulle inställa sig till sitt fängelsestraff dök han aldrig upp.

Kräftfisket i södra Vättern kontrolleras i helgen

Förra helgen var det kräftfiskepremiär i Vättern. – Det blåsiga vädret gjorde att det inte var så mycket folk ute, säger fisketillsynsman Michael Bergström.

Opererades akut i Malmö – fick ordna sjuktransport hem själv

Eric Verdonck från Skövde blev akut sjuk i tarmvred när han var på jobb i Malmö. På Skånes universitetssjukhus opererades en meter av tunntarmen bort. När han sedan skulle skickas hem ansåg läkaren att han själv kunde ta tåget. – Hon sa att han kunde väl lägga sig ner på tåget, berättar hans fru Hanna-Maria Verdonck.

Värmländska kor och grisar kan få bryggrester

Sommarens torka har gett många lantbrukare problem med att få fram foder till sina djur. För en del kan lösningen bli drav – en restprodukt vid framställningen av öl.

Bilbränderna minskar i Örebro

Tidigare i veckan har flera bilbränder härjat i Sverige. Enligt Hem & Hyra var Örebro mest drabbad av bilbränder 2017. Men trots det ser nu räddningtjänsten och polisen en positiv trend i år. – Vi ser en nergång och det är glädjande, säger brandchefen Per-Ove Staberyd.

Därför har zebror ränder

Frågan om varför zebror har ränder har förbryllat forskare länge. En uppmärksammad studie av en svensk forskare visade att ränderna skyddar mot en irriterande liten fiende.

Hur mår zebran? Svaret finns i bajset

En hotad zebra-art i Sydafrika har fått sitt bajs rejält inspekterat av forskare. Syftet var att ta reda på hur stressade de blir av en alltmer föränderlig omgivning, bland annat till följd av klimatförändringar. Resultaten kan ge en fingervisning om hur utrotningshotade djur bäst kan skyddas.

50 ton knark hittades i mexikanskt djungellaboratorium

Den mexikanska militären har gjort sitt största fynd hittills av den syntetiska drogen metamfetamin. I ett hemligt djungellaboratorium för tillverkning av hittade man 50 ton av drogen.

Googleanställda i protest mot hemlig Kinasatsning

1400 anställda på Google har skrivit under ett protestbrev om företagets hemliga planer på att återuppta sin verksamhet med censurerade sökmotorer i Kina. Sedan visselblåsare avslöjat Googles projekt kräver en del av personalen mer transparens om företagets planer.

Nya bilbränder i Göteborg

Sent på fredagskvällen larmades polisen i Göteborg till två bilbränder i Majorna.

Nya bilbränder i Göteborg – två bilar brann i Majorna

Sent på fredagskvällen larmades polisen i Göteborg till två bilbränder i Majorna.

Över 300 döda i indiska monsunregn

Antalet dödsoffer till följd av de kraftiga monsunregnen i delstaten Kerala har rusat upp till över 300, varav ungefär hälften har mist sina liv sedan den 9 augusti, uppger myndigheter i Indien.

Amerikansk pastor fast i Turkiet – Trump hotar med sanktioner

Den amerikanske pastorn Andrew Brunson, som sitter fängslad i Turkiet, har fått avslag på sin ansökan om att släppas ur husarrest. Nu rasar USA:s president Donald Trump mot Turkiet. – De skulle ha lämnat tillbaka honom för längesen, säger Donald Trump enligt nyhetsbyrån Reuters.

Stor villabrand utanför Hjorted

En större brand bröt ut i en villa utanför Hjorted på fredagskvällen. Branden uppges ha startat i en bil och spridit sig till huset.

Fullt utvecklad villabrand i Vimmerby

Det började brinna i en villa i Vimmerby på fredagskvällen. Huset ligger på landsbygden, och initialt var man orolig för att branden kunde sprida sig till intilliggande skog. – Men nu har vi kontroll över det och låter huset brinna ner under kontrollerade former, säger räddningstjänsten i Vimmerby till SVT Nyheter.

Person fastklämd vid trafikolycka i Strandbro

En person ska vara fastklämd efter en trafikolycka med två fordon inblandade vid Strandbro i Borlänge.

Sex personer i trafikolycka i Strandbro

En trafikolycka med två fordon inblandade inträffade vid halv-tiotiden vid Strandbro i Borlänge.

M: Fler som begår brott ska utvisas

Fler utvisningar för brott med lägre straffsats och ett it-system där butiksägare kan dela bilder på misstänkta rånare sinsemellan — två förslag från Moderaterna för att stävja vardagsbrott. Partiet föreslår även tillfälliga ”visitationszoner” i vapentäta områden.

Personbil krockade med älg utanför Borlänge

En personbil har krockat med en älg på E16 utanför Borlänge. Två personer ska befinna sig i bilen.

Kolbitar, handbojor och en tårta – här är kupperna vi minns

Sveriges partiledare har haft med sig många märkliga saker till debatterna.

Därför har partiledarna slutat med kolbitar och hörselskydd

Kolbitar, tårtor och handbojor – det är bara några exempel på prylar som partiledare har plockat fram när ordets makt inte räckt till. Nu har de flesta slutat med rekvisitan. – Man kan uppfattas som löjlig, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Partiledarens utspel tog KD på sängen

Ebba Busch Thors oväntade kärnkraftsutspel, bilbränderna och det tuffa opinionsläget. Det är några av de politiska nyheterna från veckan som gått.

Larm om älgkrock i Örebro

En trafikolycka har inträffat på länsväg 207 vid Norra Bro. Enligt de första uppgifterna ska en personbil har kört på en älg.

Bilist krockade med älg – förd till sjukhus

En trafikolycka har inträffat på länsväg 207 vid Norra Bro. Det är en personbil som har kört på en älg.

Alkoholjätte slår sig in på cannabismarknaden

Ett av världens största alkoholföretag investerar motsvarande 33 miljarder kronor i ett cannabisbolag. Det uppges vara den hittills största affären på cannabismarknaden, som växer efter legalisering i vissa länder.

”Okända landslaget” knep sjundeplatsen i VM

Under fredagskvällen gjorde Sverige sitt bästa för att inte komma åtta och sist i para-VM i fotboll i Värmland. Och det gjorde ”det okända landslaget” med besked: 4–1 skrevs slutresultatet mot Tyskland.

Arrangörerna vill flytta Musikens makt

Ikväll invigdes den nionde upplaga av Musikens makt – och nu ställer arrangörerna krav på få flytta festivalen för att fortsätta.

Fotbollsspelare drabbad av bilstöld mitt under match

Mitt under en pågående fotbollsmatch i Kumla fick en spelare sin bil stulen. Tjuven ska enligt polisen ha stulit ägarens bilnyckel från omklädningsrummet.

Många äldre vet fortfarande inte hur de ska rösta

Var tredje svensk över 55 år är fortfarande osäker på vilket parti en ska rösta på i valet och färre än hälften är lojala mot sitt parti, visar en undersökning som seniorbarometern genomfört.

Förra kårordföranden straffas

Den förra ordföranden för studentkåren i Karlstad döms till villkorlig dom och 30 dagsböter för trolöshet mot huvudman. Hon har bland annat använt studentkårens bankkort för eget bruk och gjort privata inköp för över 35 000 kronor.

Falkenbergs FF vann viktiga derbyt mot Halmstads BK

FFF tog viktiga poäng i kampen för att ta sig upp till Allsvenskan.

Här monteras regnbågsdekoren ner

Strax efter Silvana Imams konsert på stora scenen vid Götaplatsen i Göteborg började regnbågsdekoren monteras ner. En av dem som var på plats och såg det är Samuel Wåhlstedt. – Det var så vidrigt gjort, det är inte okej att kommunen går med på sådana krav, säger han till SVT Nyheter Väst.