Nyheter från Svt

Trump beskyller Saudiarabien för historiens värsta mörkläggning

USA:s president Donald Trump kritiserar nu med skarpa ord de saudier som ska ha mörkat mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Trump anklagar landets myndigheter för den värsta mordmörkläggningen av alla i historien, enligt nyhetsbyrån AP.

Trump beskyller saudierna för historiens värsta mörkläggning

USA:s president Donald Trump kritiserar nu med skarpa ord de saudier som ska ha mörkat mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Trump anklagar landets myndigheter för den värsta mordmörkläggningen av alla i historien, enligt nyhetsbyrån AP.

Supporter: ”Känns som att bli snuvad på en present”

Besvikelsen var stor på hemmaläktaren efter slutsignalen på Olympia efter att Helsingborgs IF spelade 1-1 mot Halmstad. – På många sätt är det ju ett antiklimax, säger Daniel Månsson från supporterklubben Kärnans styrelse.

Ny kommunstyrelseordförande i Östhammar

Det blir Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet som sitter vid makten i Östhammars kommun. Detta beslutades under kvällens kommunfullmäktige.

Lyxhotell tvingar bort tiotusentals massajer från sina hem

I Tanzania har tiotusentals massajer beordrats lämna sina marker. Där ska i stället privata företag bygga lyxhotell för att anordna exklusiva jaktsafaris. SVT:s Korrespondenterna har träffat Maretoi, vars hus brändes ner för att få henne att flytta. – Allt jag ägde brann upp, berättar hon.

LUF fördömer Liberalerna i Timrå

Efter Liberalernas beslut att bilda opposition tillsammans med Timråpartiet och Sverigedemokraterna väljer Liberalernas ungdomsförbund, LUF, att fördöma samarbetet.

Sommarens brandhjältar kan förmånsbeskattas

Den personal som kämpade med att släcka bränderna som var i somras, kan åka på att betala förmånsskatt för bland annat att ha sovit i skolor och tält gratis. Roland Davidsson från Laholm var styrkeledare och bekämpade bränderna i Ljusdals kommun. – Det är märkligt och det hade varit än betydligt större kostnad om vi inte var där uppe, säger Roland till SVT.

Jonas Sjöstedt till Löfven: ”Visa ryggrad som Merkel”

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt anklagar statsminister Stefan Löfven för att inte agera mot Saudiarabien efter Jamal Khashoggis död. –Jag tycker att regeringen borde frysa all vapenexport, säger han till SVT Nyheter.

Jimmie Åkesson: Vi är beredda att rösta för en moderat budget

Sverigedemokraterna kan tänka sig att rösta för en moderat budget om den innehåller en skattesänkning för pensionärer. Det beskedet lämnade partiledare Jimmie Åkesson till Expressen i kväll.

SD: Sannolikt att vi röstar på en M-budget

Sverigedemokraterna kan tänka sig att rösta för en moderat budget om den innehåller en skattesänkning för pensionärer. Det beskedet lämnade partiledare Jimmie Åkesson till Expressen i kväll.

Paret våldtog fosterbarn – socialtjänsten gjorde inget fel

Ett barn som var placerats hos en familj i Västsverige våldtogs hundratals gånger av ett par. Nu bedömer en utredning att Socialtjänsten inte har begått något formellt fel.

Kritik mot svenskt deltagande på saudisk konferens

Regeringskansliet gör fel som skickar en ambassadtjänsteman till investerarkonferensen i Riyadh, tycker Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser. – Det är markeringen som är viktig, säger han.

Regeringskansliet skickar en tjänsteman till kritiserad konferens i Saudiarabien

På tisdagen inleds den omdiskuterade konferensen Future Investment Initiative i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Förra året deltog över 3 800 personer från mer än 90 länder på konferensen. I år har profilerade företagsledare och internationella medier hoppat av. Svenska regeringskansliet skickar dock en tjänsteman från ambassaden på delar av konferensen.

Turbulent kring ordförandeposten i Västervik

När kommunfullmäktiges ordförande skulle väljas i Västervik igår blev det en het debatt mellan de som förespråkade Sverker Thorén (L) och Gunnar Jansson (S). Resultatet av omröstningen blev att socialdemokraternas kandidat Gunnar Jansson (S) förlorade.

E12 avstängd efter lastbilsolycka: ”Står tvärs över vägen”

En lastbil och en personbil kolliderade på E12 söder om Forsmark i Storumans kommun på tisdagskvällen. Räddningstjänsten varnar för att det är väldigt halt på platsen.

Fyrkantigt isberg siktat i Antarktis

Nya flygbilder över Antarktis från rymdorganisationen Nasa visar en ovanlig syn: ett rektangulärt isberg med så vassa kanter att det ser ut att vara skuret med kniv. – Det som gör det så speciellt är att det ser ut som en fyrkant, säger Kelly Brunt på Nasa, enligt BBC.

Misstänkt PKK-svensk gripen i Turkiet

Turkiska myndigheter har gripit en 46-årig svensk medborgare för misstänkt koppling till den olagligförklarade kurdiska PKK-gerillan. Gripandet skedde i staden Diyarbakir i sydöstra Turkiet.

Mer pengar till primärvården i Norrbotten

Inför nästa år väntas primärvården få ett tillskott på drygt 14 miljoner kronor för att höja kvaliteten i primärvården för norrbottningarna.

Polisen gjorde riktad insats en månad före Vivallamorden

Polisen i Örebro hade redan i våras fått uppgifter om att nya våldsbrott kunde ske bland de kriminella grupperna som är inblandade i de två morden i Vivalla som skedde i somras. Det berättar P4 Örebro. – Vi kunde konstatera att det var vissa spänningar bland kriminella som vi hade ute i stadsdelenarna, säger Tobias Löfström, inspektör och gruppchef för polisen i Vivalla.

E6 avstängd efter trafikolycka

En trafikolycka har inträffat på E6 i höjd med Slöinge, Falkenbergs kommun.

E6 stängdes av efter trafikolycka

En trafikolycka inträffade på E6 under tisdagskvällen.

Barnfamilj voltade av E4 – kraschade in i bergvägg

En personbil med fyra personer, varav två barn, kraschade in i en bergvägg längs E4 norr om Ånäset på tisdagskvällen. Bilen har först voltat av vägen, uppger polisen i Västerbotten. Alla fyra ska ha tagit sig ur relativt oskadda.

Nyheter från dagen: 23 oktober

Detta har hänt i Örebro län under den 23 oktober.

Rulltrappa kollapsade i Rom – flera fotbollsfans svårt skadade

En rullrappa i Rom, full med supportarar till fotbollslaget CSKA Moskva, brakade samman på tisdagskvällen, rapporterar italienska medier. Minst 17 personer ska vara skadade, där en uppges ha tvingats amputera sin fot. Händelsen inträffade timmar före fotbollsmötet med Robin Olsens Roma i Champions Leauge.

Åsa Wennergren Liberalernas nya kommunalråd i Linköping

Liberalerna i Linköping utsåg Åsa Wennergren till ny gruppledare och kommunalråd under ett medlemsmöte i kväll.

Åsa Wennergren L:s nya kommunalråd i Linköping

Liberalerna i Linköping utsåg Åsa Wennergren till ny gruppledare och kommunalråd under ett medlemsmöte i kväll.

Byggbolag prisas av Dagens industri

Byggbolaget i Vetlanda är det snabbast växande företaget i Jönköpings län. Nu utnämns företaget till årets Gasellvinnare i länet av affärstidningen Dagens industri. – Det är jätteroligt, lite som att göra mål i fotboll, men det var länge sedan jag gjorde ett sådant, säger Magnus Sjölyck, vd.

Två döms till fängelse för organiserade butiksstölder

Två män döms av Östersunds tingsrätt till fängelse för en serie stölder ur butiker, bland annat i Östersund. Männen ska utvisas efter avtjänat fängelsestraff.

Grannar ska hjälpa varandra genom Huskurage

Huskurage handlar om att grannar ska agera om de misstänker våld i nära relationer. En policy som ska uppmuntrar till att visa omtanke. Nu hoppas man att metoden ska införas i Örnsköldsvik.

Bolton om slopade avtalet: En ny geopolitisk verklighet

USA:s säkerhetsrådgivare John Bolton uppger att han har haft ett långt och produktivt samtal med Rysslands president Putin under sitt besök i Moskva. – ”Lägg er inte i amerikanska val” var budskapet till Ryssland, sade han på en presskonferens i kväll.

Laholms tidning går i konkurs

På tisdagen försattes Laholms tidning i konkurs. Enligt Sven Fritzson, tidningens styrelseordförande, har de kämpat i flera år för att hålla tidningen lönsam. – Jag hoppas inte det här innebär att det blir mindre bevakning av Laholm, säger han.

Omkullfallet träd sätter stopp för spårvagnstrafiken

Det står stilla i delar av spårvagnstrafiken i Göteborg just nu. Ett träd har ramlat över spåret i Västra Frölunda. – Personal har precis kommit fram till platsen för att såga itu trädet och få bort det från spåret, säger Christian Blomquist, störningskoordinator på Västtrafik.

Fakta ska ta död på fördomar om funktionsvariationer

Arbetslösheten i Sverige har snabbt minskat under de senaste åren, men inte för människor som har en funktionsnedsättning. För att ta död på fördomarna har Mälardalens högskola anordnat en dag fylld med fakta, inspiration och konkreta tips.

Gargagelänga i lågor i Loftahammar

Enligt räddningstjänsten är det en garagelänga med tre garage som fattat eld i Aläng strax norr om Loftahammar.

Garagelänga i lågor i Loftahammar

Enligt räddningstjänsten är det en garagelänga med tre garage som fattat eld i Aläng strax norr om Loftahammar.

Så försökte Åmåls kommun stoppa filmtiteln

När Åmåls kommun fick reda på att det skulle spelas in en film med titeln ”Fucking Åmål” blev politikerna djupt oroade. Så pass att en tjänsteman fick i uppgift att undersöka om det var lagligt att använda ortsnamnet på det sättet. – Vi visste ju inte vad filmen skulle handla om, säger det före detta kommunalrådet Bengt-Åke Karlsson.

Filmen satte Åmål på världskartan – nu firar staden hela veckan

Kultfilmen satte Åmål på världskartan och fortfarande kommer besökare till turistbyrån och ställer frågor. När ”Fucking Åmål” nu fyller 20 år firar kommunen hela veckan.

Larm om brand i flerfamiljshus i Örebro

Ett larm om en misstänkt brand i källaren på ett flerfamiljshus i centrala Örebro kom på tisdagskvällen.

Larm om brand i Örebro var buskörning i garage

Ett larm om en misstänkt brand i källaren på ett flerfamiljshus i centrala Örebro kom på tisdagskvällen. När räddningstjänsten kom till platsen visade det sig dock att det handlade om bränt gummi.

FN: Slöjförbud bryter mot religionsfriheten

Slöjförbudet i Frankrike bryter mot de mänskliga rättigheterna. Det anser FN:s kommitté för mänskliga rättigheter som uppmanar landet att se över den kontroversiella lagen.

Fram med vinterdäck och kängor – nu kommer snöslasket

Helgens väder kan bli en snöblöt historia. Enligt SVT:s meteorolog är stunden kommen att rota fram vinterkläderna och se över bilens vinterdäcken. – Rejält med kallluft drar in över stora delar av landet och det kan säkert komma ett par decimeter snö, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Jörgen Blom (V) lämnar politiken

Efter drygt 15 år som politiker i Krokoms kommun lämnar Jörgen Blom politiken.

Man stoppad av trafikpolis – hade 200 000 i bilen

En felmanöver på vägen gjorde att stockholmspolisen valde att stanna bilisten för en kontroll. Det visade sig att mannen hade enorma mängder kontanter i fordonet och obetalda skulder hos Kronofogden.

Lilla Istanbul i Sala

I över 40 år har Jan-Erik Svennberg arbetat på sitt livsverk, Lilla Istanbul. Nu börjar han och föreningen som bildats runt skulpturparken att fundera över framtiden och bevarandet av de många moskéerna.

Trafikolycka på E14 vid Undersåker

Strax efter 19 på tisdagskvällen larmades SOS Alarm om en trafikolycka vid Undersåker på E14.

Kollektivtrafiken ökar skatteintäkter

Kollektivtrafiken i Västernorrland resulterar i höjda löner och ökade skatteintäkter. Det visar en ny rapport där Västernorrland är en av de regioner som analyserats.

Snart kan du åka längdskidor året runt – i ett spår av plast

Nu lanseras uppfinningen som ger möjlighet för skidåkare att utöva sporten året runt – på ett skidspår gjort av plast. – Många tror inte att det är sant, säger initiativtagaren Lars Englund.