Nyheter från Svt

Hon är ortens bästa poet 2018

På söndagens final av ”Ortens bästa poet” stod det efter månader av deltävlingar i olika städer klart att Farhiya Feysal tog hem 2018 års titel.

Våldsamma demonstrationer mot migrationsavtal i Bryssel

Demonstrationer urartade i våld när över 5000 människor protesterade mot FN:s migrationsavtal i Bryssel under söndagkvällen. Polis använde vattenkanoner och tårgas för att stoppa sammandrabbningarna, enligt BBC.

Explosion i trapphus i Malmö

En misstänkt explosion inträffade i ett trapphus i ett flerfamiljshus i Hermodsdal i Malmö, på söndagskvällen. Det finns i nuläget inga uppgifter om några skadade personer.

Explosion i trapphus i Malmö – andra gången på två veckor i samma hus

En explosion inträffade i entrén till ett flerfamiljshus på Hermodsdal i Malmö, på söndagskvällen. Polisens bombgrupp har skickats till platsen för att undersöka saken. I samma trapphus inträffade en explosion för mindre än två veckor sedan. – Det pekar mot att det funnits någon som velat orsaka en skada i entrén, säger polisens presstalesperson Richard Lundqvist.

Talman Andreas Norlén i SVT:s Agenda

I början av nästa vecka kommer talman Andreas Norlén ge besked om nästa statsministeromröstning. De kandidater det står mellan är Ulf Kristersson och Stefan Löfven. – Jag skulle gärna se att vi undviker en fjärde omröstning som skulle bli väldigt laddad och dramatisk. Då står vi ju vid avgrunden, eller i varje fall ett extra val, säger han i SVT:s Agenda.

Person omhändertagen efter intrång på skyddsobjekt i Bålsta

En person omhändertogs under söndagen efter att ha tagit sig in på ett skyddsobjekt i Bålsta, uppger Försvarmakten i ett pressmeddelande.

Rikspolischefen: Ett misslyckande för hela samhället

För att minska dödsskjutningarna behöver tillväxten till de kriminella gängen brytas, enligt rikspolischef Anders Thornberg. Att polisen griper och lagför brottslingar är inte tillräckligt. Andra samhällsaktörer måste också gripa in. – Om 12-13-åringar begår brott måste det få konsekvenser, man måste ta hand om dem, säger han i SVT:s Agenda. 

Brand på Tveta-tippen i Södertälje

En brand utbröt på återvinningscentralen i Södertälje under söndagskvällen. Släckningsarbetet, utfört av två brandstationer samt tippens personal, beräknades vid 21-tiden på kvällen att hålla på i ytterligare ett antal timmar.

Tusentals i protest mot ”slavlag” i Ungern

Uppemot 10 000 människor samlades i dag utanför parlamentet i Budapest för att protestera mot den ungerska premiärminister Viktor Orbans allt mer auktoritära styre, rapporterar Reuters. Nya arbetsrättslagar som ger arbetsgivare rätt att beordra 400 timmar övertid har väckt breda protester.

”Musikhjälpen” samlade in över 50 miljoner

Årets upplaga av ”Musikhjälpen” slog för första gången inga rekord i insamlade pengar. 50 550 204 miljoner kronor skänktes till kampanjen ”För allas rätt att funka olika”. Samtidigt slog man förra årets engagemang, rapporterar Sveriges Radio i ett pressmeddelande.

Man i Nordanstig förgrep sig på grannflicka

Flickan som är i 5-årsåldern sprang över till grannen. När mamman kom för att hämta henne satt hon i den äldre mannens knä och frågade om han skulle ta på henne igen.

Frågan om vapenexport delar de politiska blocken

Den humanitära katastrofen i krigets Jemen, har fått flera länder att stoppa all vapenexport till länder som är indragna i kriget. Men från Sverige fortsätter affärerna som förut. Och när SVT frågar partierna – visar det sig att vapenexporten delar dom politiska blocken mitt itu.

V, MP och KD vill stoppa svensk vapenexport till länderna i Jemenkriget

Den humanitära katastrofen i krigets Jemen har fått flera länder att stoppa vapenexporten till länder som är indragna i kriget. Men från Sverige fortsätter affärerna som förut. Nu visar SVT:s frågor till partierna att vapenexporten delar de politiska blocken mitt itu.

M och KD gör kraftiga nedskärningar i Naturvårdsverkets budget

Den nyligen klubbade miljöbudgeten i riksdagen för 2019 innebär att Naturvårdsverkets budget och de projektanslag som myndigheten hanterar minskar med 40 procent. Det motsvarar en nedskärning med 2,7 miljarder kronor jämfört med 2018, uppger generaldirektören Björn Risinger. – Min reaktion är att det är väldigt stora neddragningar för miljöverksamheten, säger han.

Lastbil krockade med träd – föraren till sjukhus

En mindre lastbil krockade med ett träd på väg 574 norr om Nybro på söndagskvällen. Föraren fördes till sjukhus med ambulans.

Nyheter från dagen: 16 december

Detta har hänt i Stockholm under söndagen 16 december

Julskinkan säljer allt sämre

Julskinkan är fortfarande svenskarnas favoriträtt på julbordet. Men den blir mindre och mindre populär. Försäljningen har minskat flera år i rad och trenden spås fortsätta även i år.

Turkiet: Trump överväger att utlämna Gülen

Enligt uppgifter från den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu jobbar Vita huset på att få den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen utlämnad till Turkiet.

De vann grupptävlingen i Ortens Bästa Poet

Första delen av kvällen tävlade poeterna i grupptävling. Årets vinnare i lagtävlingen av Ortens Bästa Poet blev teamet från Västerort. – Vi är oerhört glada för vi gjorde det tillsammans, säger Yusuf Hussein.

Mästarens första ord på svensk mark – ”Vaknade med bältet”

Malmöboxaren Sven Fornling blev världsmästare i helgen efter stor dramatik. På söndagskvällen var han tillbaka i vardagen igen i Malmö. SVT Nyheter Skåne passade på att byta några ord med den nyblivne mästaren om framtiden, revisorjobbet och skrällsegern i Hamburg.

Explosion på bar i Japan – över 40 skadade

En explosion i en bar i staden Sapporo i norra Japan har orsakat stor förödelse. Över 40 människor skadades, men bara en allvarligt. Det är oklart vad som orsakade explosionen.

Ökad självmordsrisk för lågutbildade – förebyggande program kan hjälpa

Umeå universitet har tillsammans med Karolinska institutet presenterat en ny kunskapsöversikt. Den beskriver sambandet mellan låg utbildning och en ökad risk för självmord. I Kanada, USA och Australien har program tagits fram i syfte att förebygga självmord – något som Umeåforskaren tror kan komma till Sverige.

Polisen kräver åtgärder mot det dödliga skjutvåldet

Nästan 300 skjutningar har inträffat i år, 44 av dem med dödlig utgång. Det är fler än något annat år. I en ny skrivelse till Justitiedepartementet kallar Polismyndigheten utvecklingen för ”djupt oroväckande”.

Varför så få höga politiker i Agenda?

Trots en dramatisk politisk höst har det varit skralt med partiföreträdare som gäster i Agenda. Svenska väljare har rätt att få höra hur politikerna ser på Sveriges framtid.

Julmarknad med matfokus lockade tusentals till Örsundsbro

På söndagen var det premiär för julmarknad vid Salnecke slott i Örsundsbro. Omkring 3 000 besökare kom dit för att handla lokalproducerad mat och känna julstämning.

Asylsökande hbtq-personer engagerar sig mot sexuellt förtryck

I dyningarna av Me too-rörelsen delar Skolverket nu ut ett bidrag på totalt 20 miljoner kronor till 47 organisationer runt om i landet som arbetar mot sexuellt förtryck. RFSL Västmanland är en av de utvalda och hbtq-personer från deras Newcomers-grupp kommer nu att åka ut och föreläsa på skolor.

Sjöng för ”allas rätt att funka olika”

Musikhjälpen går mot sitt slut. I Sundsvall har man dragit sitt strå till stacken bland annat genom skönsång.

Jacquelines pepparkakshus blev publikens favorit

Idag avgjordes den årliga pepparkakshustävlingen på Arkitektur- och designmuseet. Vi har träffat Jacqueline Broms som har byggt det hus som publiken gillade bäst.

Blandade resultat för Blekingeåkarna

För vissa blev det glädje, för andra tårar. Nu har SM i konståkning avgjorts i Karlskrona. För Blekingeåkarna blev det blandade resultat.

Sönderslagna busskurer: ”Ovanligt att det är så många”

Under natten har 22 busskurer slagits sönder i Södertälje, enligt SL.

Bilbränderna fortsätter härja i Gävle – fortfarande ingen gripen

Sedan slutet av november har ett 30-tal bilar i Gävle förstörts i bränder. Polisen har ännu igen gripen för någon av bilbränderna och vill inte kommentera om det finns ett samband mellan dem.

Skatten både höjs och sänks nästa år – så påverkas du

Riksdagen klubbade igenom M och KD:s budget som lovade sänkta skatter. I regionbudgeten för Skåne höjs dock skatten med 49 öre. Vi har kikat på vad det kan innebära för dig.

Räddningstjänsten varnar för halt väglag

Under söndagseftermiddagen fick räddningstjänsten i Vetlanda, Korsberga och Eksjö larm om tre singelolyckor på kort tid. Ingen har skadats allvarligt.

Här är de viktigaste sakerna länderna kom överens om under klimatmötet i Katowice

I går avslutades det internationella klimatmötet i Katowice, Polen. Här listar SVT Nyheters utrikeskommentator Erika Bjerström de viktigaste punkterna som länderna kom fram till.

Julbord för hemlösa och socialt utsatta

Försäljare av gatutidningen Faktum bjöds på julbord på ett hotell i centrala Göteborg under söndagen. Närmare 400 personer från hela Götaland och Värmland var inbjudna.

Östersund SK kämpar mot Piteå, Ulricehamn och Falun

Skidtävlingen Scandinavien cup ger pengar i kassan och Östersunds SK tänker bli arrangör igen.

Gnesta firade byggstart av nya sporthallen

Gnesta ishall vid Hagstumosse får snart sällskap i form av en ny sporthall. Markarbetet har pågått sedan i våras och på söndagsförmiddagen firade kommunen att bygget av själva hallen nu ska påbörjas.

Livsmedelsverket föreslår begränsad koffeinhalt i energidrycker

På uppdrag av regeringen har Livsmedelsverket i Uppsala utrett hur mycket koffein barn får i sig via energidrycker. Nu föreslår myndigheten att man ska införa en maxgräns.

Ungdomar i Örebro gör premiär på is

15 ungdomar, varav vissa aldrig stått på skridskor, får lära sig åka och spela hockey. Det tack vare ett samarbetsprojekt mellan Örebro hockey och Tegelbruket.

Långloppsåkare överraskade i Östersund

Britta Johansson Norgren visade att träning för långlopp även ger framgångar på milen och, Moa Molander Kristiansen hamnade på pallen hemma i Östersund under Skandinaviska cupen.

Nu ska ortens bästa poet utses

Finalen för poesitävlingen ”Ortens bästa poet” avgörs i Ungdomens hus i Rinkeby på söndagskvällen. Unga från hela Sverige deltar i tävlingen, som har sina rötter i poetry slam.

Polisen har misstänkta för vandaliseringen av Oskarströmshallen

Polisen gör framtsteg i fallet om den vandaliserade Oskarströmshallen. Man har nu misstänka i ärendet men hur många det är vill man inte gå in på eftersom utredningen är i ett så pass tidigt skede.

Nu har utförsåkningen dragit igång i länet

Under helgen har en av länets stora skidbackar, Knaggebobacken i Mullsjö, öppnat för säsongen och trots att det inte är särskilt kallt är även Isaberg i Hestra på gång att öppna lagom till jul.