Nyheter från Svenska Dagbladet

Storslam för Löfvens ministrar på Elle-galan

Med i Nobelfestens änglalika skapelse i färskt minne var det kanske ingen större överraskning att årets bäst klädda kvinna heter Alice Bah Kuhnke. Men även priset för årets bäst klädda man landade i Rosenbad.

Mästarlaget bröt Malmös svit

Malmö hade inte förlorat borta i SHL sedan 18 november i fjol mot Brynäs. Borta mot HV71 bröts den sviten. Det regerande mästarlaget vann med 5–4 efter förlängning sedan Kevin Stenlund blivit segerskytt.

Rapport: Långt fler skadade i Las Vegas-dådet

I en preliminär rapport om utredningen efter masskjutningen i Las Vegas i oktober slår polisen fast att skytten Stephen Paddock agerade ensam. Dessutom höjs antalet skadade från 500 till 851.

Detta händer om USA:s statsapparat stängs

På lördagen kan hundratusental offentliganställda i USA tvingas till ofrivillig permission. Det blir konsekvensen om USA knuffas utför budgetstupet och delar av statsapparaten stängs ned.

”Porrindustrin – en laglig hallickverksamhet”

Pornografin är ingenting annat än dokumenterad prostitution. Någon eller några har sex mot ersättning, men det hela sker inför en filmkamera. Unga, utsatta kvinnor utnyttjas på de mest fruktansvärda sätt, skriver företrädare för den ideella föreningen Talita.

Bankernas glädjebesked till alla USA-älskare

Att semestra i USA kommer att bli ännu billigare nästa år – i alla falla om man ska tro på två av Sveriges största banker. Både SEB och Swedbank spår en fortsatt förstärkning av kronan mot dollarn. Men en starkare valuta har även en baksida.

Kravet från Grön ungdom: Pausa åldersbedömningarna

Grön ungdom kräver nu att regeringen pausar de medicinska åldersbedömningarna. – Det sätt som migrationsminister Heléne Fritzon (S) helt har undvikit frågan på gör mig väldigt upprörd, säger språkröret Axel Hallberg.

Årets matbluffar får ärliga förpackningar

Citronsaft, eller syra med en skvätt citron? Mexikansk guacamole, eller grönt industriellt mojs? Toppkandidaterna till årets matbluff får nya namnförslag. – En kritisk konsument kan se bluffen redan på förpackningen, säger Björn Bernhardson vid Äkta vara.

Högsta domstolen sätter ner foten om inreseförbud

Högsta domstolen i USA kommer att pröva lagligheten i den senaste varianten av Donald Trumps inreseförbud, som riktar sig mot medborgare från sex i huvudsak muslimska länder. Det rapporterar AP. Länderna som omfattas är Iran, Libyen, Somalia, Syrien, Tchad och Jemen. Ett slutgiltigt beslut väntas sent i juni, skriver nyhetsbyrån.

Många vittnar om övergrepp inom frikyrkan

Hundratals kvinnor inom frikyrkovärlden har delat med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp och trakasserier, under hashtaggen #sanningenskagöraerfria. Behovet av att prata om detta är stort, säger initiativtagarna.

Sjöstedt hoppas på väljarna i kampen mot vinsterna

Förslaget om vinstbegränsningar i välfärden blev precis så tufft som branschen befarat. Visserligen kommer det att röstas ned i riksdagen, men det betyder inte att frågan är död. Långt därifrån.

Trumps minnesvärda höjdare på Twitter

Sedan Donald Trump kom till makten 20 januari 2017 har han twittrat över 2 500 gånger. SvD har granskat flödet och valt ut några av presidentens mest minnesvärda, provocerande och faktamässigt tvivelaktiga tweets.

Kalla krigets fiender åter prio ett i USA

USA:s försvarsminister Jim Mattis konstaterar när han lägger fram den amerikanska försvarsstrategin att konkurrensen mellan stormakter i dag är fokus för den amerikanska säkerhetspolitiken.

Statlig garanti ska ge alla bra uppkoppling

Regeringen inför en statlig garanti som ska ge alla hushåll och företag tillgång till en internetanslutning på 10 megabit per sekund. De som saknar tillgång till bredband eller bra mobilteckning kan ansöka om ett stöd för att kunna koppla upp sig.

”Nollorna” kan leda sina lag till Super Bowl

Den legendariske quarterbacken Tom Brady mot tre nollor. Lite hårdraget är det så årets NFL-slutspel nu ser ut. Brady har vunnit lika många Super Bowls, fem, som hans tre quarterbackutmanare ­spelat slutspelsmatcher totalt tillsammans.

De två anhållna för polishusexplosion på fri fot

De två män som suttit anhållna misstänkta för sprängningen mot polisstationen i Rosengård i Malmö i onsdags har släppts på fri fot. Misstankarna är också helt avskrivna.

Dyrare för dig – men en schystare spelplan

Beskedet att Postnord till slut tar tag i momsfrågan skapar en hel del merjobb och det blir betydligt dyrare för konsumenterna. Men det ger en väsentligt justare spelplan, och förändringen är nödvändig.

Hultqvist krävs på besked om räddningshelikoptrar

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar stod på marken samtidigt vid fyra av fem baser över landet tidigare i veckan. Vid en olycka hade inga räddningsinsatser kunnat göras. Nu kräver KD besked av försvarsminister Peter Hultqvist om den operativa driften ska övertas av Försvarsmakten.

Guide till opinionsmätningar – djävulen finns i detaljerna

Kan man lita på väljarbarometrar? Valet närmar sig och opinionsundersökningarna duggar allt tätare. SvD förklarar hemligheterna bakom mätningarna och guidar dig bland urval, bortfall och felmarginaler.

Att mäta opinion – djävulen finns i detaljerna

Kan man lita på väljarbarometrar? Valet närmar sig och opinionsundersökningarna duggar allt tätare. SvD förklarar hemligheterna bakom mätningarna och guidar dig bland urval, bortfall och felmarginaler.

Lööfs hopp om att få leda Alliansen kommer på skam

SvD/Sifo | Centerpartiet tappar långsiktigt väljare medan Moderaterna ökar. Den trenden fortsätter, visar valårets första väljarbarometer från SvD/Sifo. – Annie Lööfs eventuella förhoppningar på att få leda Alliansen har kommit på skam, säger statsvetaren Marja Lemne.

Mandelas exfru förlorar mål om bostad

Nelson Mandelas exfru Winnie Madikizela-Mandela har förlorat ett mål I landets appellationsdomstol där hon hävdat äganderätten till den förre sydafrikanske presidentens lantliga egendom i Qunu i Östra Kapprovinsen.

Forskare: "Våga fråga"

Att föräldrar dödar sina egna barn är extremt ovanligt och väldigt svårt att förhindra. Men våga tänka tanken och våga fråga. Uppmaningen kommer från Henrik Lysell, som forskat kring riskfaktorerna.

Exit Trump: 10 profiler som fått lämna Vita huset

Omsättningen på medarbetare i Vita huset har varit stor under Donald Trumps första tolv månader. Medarbetare har flugit för mycket, gjort jämförelser med Hitler, haft åsikter om Nordkorea och varit allmänt obekväma för presidenten. Här följer tio profiler som av olika skäl försvunnit.

Expert: ”Avskräckande effekt – dödar nog handeln”

Att Postnord beslutat att ta ut en avgift på varor som beställts från Kina kommer drastiskt att förändra konsumenternas beteende, eftersom varan blir avsevärt dyrare. Det menar Jonas Arnberg, vd för HUI Research. – Man dödar nog handeln helt.

Polisen himlar med ögonen åt kläderna – sen börjar jakten

Tio filmer att se, tre att undvika. Aaron Sorkins regidebut och en fransk publiksuccé som berör starkt hör till veckans höjdpunkter enligt SvD:s kritiker.

Bäst på scen just nu: Egensinnig politisk teater

En vokalt stark nypremiär på Elektra, energisk demokratipropaganda av familjen Kaos samt makt och mystik är teman i veckans scenval.

:Experterna tipsar: Bästa vinerna till helgen

Varje vecka delar SPG:s vinexperter med sig av spännande vintips. Här är veckans favoriter.

Friskolerektor om förslaget: "Löjligt"

Almega hotar dra Sverige inför EU-domstolen. Maria Jacky, rektor på en friskola i Lund, tycker förslaget är oseriöst, närmast löjligt. Kritiken från den privata välfärdsbranschen är som väntat inte nådig.

Friskolerektor kallar förslaget löjligt

Arbetsgivarna hotar dra Sverige inför EU-domstolen och forskare tror att mängder av privata välfärdsföretag kommer att slås ut. Maria Jacky, rektor på en friskola i Lund, tycker förslaget är oseriöst, närmast löjligt. Kritiken från den privata välfärdsbranschen är som väntat inte nådig.

Dödfött förslag om vinster men andra på väg

Förslaget om ett vinsttak i välfärden kommer inte att gå igenom riksdagen. Såväl Allianspartierna som Sverigedemokraterna säger nej. En majoritet av väljarna är motståndare till alltför vidlyftiga vinstuttag i välfärdssektorn, men om det blir en valfråga återstår att se.

Janis, i dag skulle du ha fyllt 75 år

I dag, den 19 januari, skulle Janis Joplin ha fyllt 75 år. Hennes karriär varade bara några år, men gjorde henne till en av musikhistoriens största legender.