Nyheter från Svenska Dagbladet

Bostadsmarknad i gungning – nu försenas även Hagastaden

Bostadsutvecklare skjuter upp byggstarter på grund av lägre efterfrågan. Även prestigefulla Hagastaden i centrala Stockholm påverkas när mark lämnas tillbaka.

Jurister: C bör säga ja till lag för ensamkommande

Den nya gymnasielagen är troligtvis den enda chansen till att få stanna i Sverige för en grupp personer som lidit faktisk rättsförlust av svenska myndigheters hantering av deras ärenden, skriver tre jurister.

Inga spår efter gärningsmannen i Nashville

29-åringen som misstänks för restaurangskjutningen i Nashville, där fyra personer dödades, är fortfarande på fri fot. Samtidigt hyllas mannen som hoppade på mördaren och tog hans vapen som en hjälte.

Allmänheten varnas för giftig rök i Kalmar

Det brinner i en industrilokal i stadsdelen Oxhagen i Kalmar. Giftig rök från någon typ av farligt ämne sprider sig över staden, enligt ett varningsmeddelande till allmänheten.

Giftig rök sprids i Kalmar – stort område evakueras

Det brinner i en industrilokal i stadsdelen Oxhagen i Kalmar. Mycket giftig rök från tre sorters kemikalier sprider sig över staden och ett stort område evakueras.

”Släpper lös skinheads om vi inte får tillträde”

Nazister i Nordiska motståndsrörelsen marscherar ute i landet på 1 maj – men siktet är redan inställt mot Almedalen. Polisen utreder om NMR kan få tillstånd att delta i Visby – trots att Region Gotland vägrat hyra ut mark. ”Vi kommer släppa lös skinheads”, säger en av NMR:s aktivister.

Trumps val av minister väntas få tumme ner

President Donald Trumps utrikesministerkandidat Mike Pompeos väg mot UD är mycket skakig. Sannolikt blir han inte godkänd av senatens utrikesutskott.

Vi slaktar skogen i stället för att vårda den

Han lärde oss att träden har känslor, kommunicerar och är intelligenta. I sin nya bok delar den populäre essäisten Peter Wohlleben med sig av sina praktiska erfarenheter från livet som skogvaktare – och konstaterar att dagens skogsvård egentligen borde kallas skogsslakt.

Överraskningarna slåss om en plats i finalen

De fällde stormakter på sin väg hit. Nu ställs uppstickarna mot varandra när det sista steget mot en Champions League-final i Kiev ska tas. – Jag älskar den här sporten för att sådant här är möjligt, säger Liverpooltränaren Jürgen Klopp inför semifinalen mot Roma.

Bergman-dokumentär får premiär i Cannes

I den nya dokumentären "Bergman – ett år, ett liv" utgår filmaren Jane Magnusson från den store regissörens "magiska år" 1957. Nu är det klart att filmen får premiär under filmfestivalen i Cannes, i sidokategorin Cannes classics. – Det känns extra roligt eftersom festivalen och Bergman har en lång historia, säger Jane Magnusson.

HBO-receptet funkar: Westworld blir bara bättre

HBO-succén ”Westworld” är tillbaka. I den andra säsongen fortsätter robotarnas våldsamma kamp för ett fritt liv. Elias Björkman ser en serie som bara växer sig starkare.

Så mycket tjänade Avicii på sin musik

Hyllade och älskade artisten Tim ”Avicii” Bergling tjänade stora belopp under sin globala karriär. Som ett bevis på hans storhet tog hans låtar över Spotifys topplistor efter beskedet om hans död.

”Dags för politiken att styra internetjättarna”

Jag har bjudit in Mark Zuckerberg till Europaparlamentet för att stå till svars för 500 miljoner europeiska medborgare efter händelserna med Cambridge Analytica. Det är tydligt att de stora internetplattformarna behöver omfattas av en tuffare reglering, skriver Europaparlamentets talman Antonio Tajani.

Svensk Bergman-dokumentär till Cannes

Jane Magnussons dokumentär ”Bergman – ett år, ett liv” får världspremiär i sektionen Cannes Classics.

Brutalt läge: ”Räkna med konkurser”

Turbulensen på bomarknaden är långt från över – och vi bör räkna med flera konkurser bland bostadsutvecklare framöver. Det säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold. Nyproduktionen har ögonen på sig när bolagen nu inleder rapportsäsongen.

Englund välkomnar Akademiens beslut

Avhoppade ledamoten Peter Englund välkomnar flera av besluten som den hårt ansatta Svenska Akademien tog förra veckan. "De reformer som aviseras där är nödvändiga", skriver han.

Peter Englund: Reformerna av Akademien är nödvändiga

Avhoppade ledamoten Peter Englund välkomnar flera av besluten som den hårt ansatta Svenska Akademien tog förra veckan. "De reformer som aviseras där är nödvändiga", skriver han.

Vd:n avgår i krisande MQ

MQ:s vd Christina Ståhl kommer att avgå och ersättas under året, meddelar det klädkedjan i ett pressmeddelande.

Osunt när kultureliten låser in sig i slutna klubbar

Det är ett oskick att Samfundet De Nio – ett mindre storvulet men modernare och mer jämställt alternativ till Svenska Akademien – denna vår har börjat anordna slutna litterära aftnar.

Armeniens premiärminister avgår

Armeniens nyligen tillträdde premiärminister Serzj Sargsian avgår efter protesterna som skakat landet. Enligt ett uttalande anser han sig ha gjort ett misstag.

Cancervaccin börjar visa resultat

De första preliminära resultaten visar att HPV-vaccinet verkligen är effektivt och skyddar mot cancer. I Sverige vaccineras runt åtta av tio flickor mot HPV, som bland annat kan orsaka livmoderhalscancer.

Shakespeare vred till historien för att göra kungen nöjd

”Det sägs att William Shakespeare skrev dramat Macbeth i ett försök att fjäska för kung Jakob I, som nyligen hade efterträtt Elisabet I på tronen i London. Jakob skall till och med vara med i dramat. Var? Macbeth levde ju på 1000-talet, Jakob på 1600-talet.”

Shakespeare hittade ett sätt att göra kungen nöjd

”Det sägs att William Shakespeare skrev dramat Macbeth i ett försök att fjäska för kung Jakob I, som nyligen hade efterträtt Elisabet I på tronen i London. Jakob skall till och med vara med i dramat. Var? Macbeth levde ju på 1000-talet, Jakob på 1600-talet.”

Visselblåsarskydd välkomnas i EU

Den som avslöjar oegentligheter måste skyddas, anser EU-kommissionen efter ett år med mördade journalister och rapporter om utbrett fuskande i skatteparadis. Förslaget om ett gemensamt visselblåsarskydd får beröm från politiker och korruptionsbekämpare.

Stark rapport från Alfa Laval – orderingång över förväntan

Alfa Laval rapporterar ett justerat rörelseresultat som är klart starkare än väntat i det första kvartalet. Även orderingången var klart bättre än analytikernas prognoser. Orderingången i Alfa Lavals mest lönsamma division Marine ökade med 31 procent organiskt jämfört med samma kvartal i fjol.

Nordeas flytt kan stoppas: ”Absolut inte formalia”

Finansinspektionen höjer tonläget när det gäller Nordeas planerade flytt till Finland i höst. Bankens finansiella krockkuddar måste vara lika tjocka i Helsingfors som i Stockholm – annars blir det svårt att godkänna flytten av huvudkontoret. Det säger FI:s chef Erik Thedéen i en intervju med SvD.

M föreslår betald polisutbildning

Moderaterna vill satsa 5,6 miljarder kronor mer nästa mandatperiod på polisen. Pengarna ska gå till betald polisutbildning, statlig lönesatsning samt en mer flexibel utbildning med fler vägar in för andra yrkesgrupper.

Just nu: Så vill M uppnå ökad trygghet

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson, presenterar nya förslag inom polis, lag och ordning för ökad trygghet. Följ presskonferensen direkt.

M vill satsa 5,6 miljarder på polisyrket

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson, presenterar nya förslag inom polis, lag och ordning för ökad trygghet. Totalt vill de göra satsningar på 5,6 miljarder kronor för fler polisanställda och en förbättrad polisutbildning. Följ presskonferensen direkt.

HD prövar inte sommarstugefallet

Högsta domstolen avslår Johanna Möllers ansökan om prövningstillstånd för det omtalade sommarstugefallet. Det betyder att livstidsdomen mot Möller, som både av tingsrätt och hovrätt dömts som skyldig till mord och mordförsök på hennes föräldrar, står fast.

Ryssland och Kina mot ändringar i Iranavtal

Ledarna för EU:s mest inflytelserika länder kommer att uppmana USA:s president Donald Trump att inte dra sig ur kärnenergiavtalet med Iran, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas. Samtidigt lovar USA:s rivaler Ryssland och Kina att stoppa alla initiativ i FN:s säkerhetsråd om att ändra i uppgörelsen.

Janmark 14:e NHL-svensk i Tre Kronor

Dallasspelaren Mattias Janmark blir den 14:e NHL-spelaren som tar plats i Tre Kronor, som i dag börjar förberedelserna inför kommande Sweden Hockey Games. Med på den resan är också en Djurgårdsjunior.

Tipset: Så slipper du ilskan över tanklocket

VIDEO | Gissar du ofta fel på vilken sida tanklocket sitter på? Då är det här tipset precis vad du behöver.

Så vet du vilken sida tanklocket sitter på

VIDEO | Gissar du ofta fel på vilken sida tanklocket sitter på? Då är det här tipset precis vad du behöver.