Nyheter från Svenska Dagbladet

Publikfesten väntas på rallyts andra dag

I dag är den stora publikdagen i Svenska rallyt. Åtta specialsträckor med Colin´s Crest och Superspecial på travbanan i Karlstad som höjdpunkter.

Jon Henrik: Får inte samma känsla i jojken

Jon Henrik Fjällgren uppträder med både eld, fjällandskap och konstgjort norrsken i Melodifestivalen, och är tävlingens stora förhandsfavorit. Om tittarna tycker likadant som genrepspubliken blir det tre pastellfärgade dockor som följer honom till finalen.

S vill hålla igen om migration framöver

Januariavtalet gör migrationspolitiken mer liberal. Utrymmet för fler lättnader är mycket litet, anser migrationsminister Morgan Johansson (S). Socialdemokraternas linje i utredningen om migration kommer att vara att hålla igen.

Tysk minister vill stoppa "sexuell omvändelse"

Tysklands hälsominister Jens Spahn vill införa ett förbud mot behandlingar med syfte att få människor att byta sexuell läggning. Han hoppas att en lag ska vara införd redan till sommaren.

Mörk kväll för Ullmark när Rangers vann

Linus Ullmark vill nog glömma matchen mot New York Rangers. Den svenske Buffalo-målvakten släppte in fem mål och fick se ett sjätte puck gå i nät för en Rangers-seger med 6–2.

Dubbla medaljchanser i dag

Frida Hansdotter är en självskriven kandidat efter OS-guldet. Men lagom till VM i Åre har även Anna Swenn-Larsson seglat upp som medaljaspirant. – Ja, hon är nästan hetare än jag just nu, säger Hansdotter.

Björkman firar 100 arenashower: Mäktigt

Lördagens deltävling i Leksand är inte vilken som helst. Programmet blir det hundrade sedan Melodifestivalen blev en kringresande arenaturné för snart 20 år sedan. – Det har förändrat hela Melodifestivalen i grunden, säger Christer Björkman.

Stormen har tagit fart i fjällen

En ny storm är på väg över norra Sverige. SMHI varnar för orkanvindar och stora mängder snö. – Det har börjat blåsa i fjällen nu under natten, säger meteorologen Jon Jörpeland.

Kritiserad Kuchar kryper till korset

Golfspelaren Matt Kuchar har fått mycket kritik efter att inte ha gett en tillfällig caddie skäligt betalt. Nu har Kuchar bett om ursäkt till caddien David Ortiz och gått med på att betala honom en rimlig lön.

Friskare avkomma med "gammal" sperma

Spermier med längre livslängd resulterar i en friskare avkomma, visar forskning vid Uppsala universitet. Fyndet tros få stor betydelse vid konstgjord befruktning.

Nigerias val skjuts upp en vecka

Nigerias presidentval, som var planerat till lördagen, skjuts upp en vecka. Enligt valkommissionen går det inte att genomföra som planerat och i stället ska valet hållas den 23 februari.

Brittiska miljonärer shoppar nya pass inför Brexit

Enklaste sättet för britter att ha kvar ett EU-pass efter brexit: hitta lite irländskt blod i släktträdet och ansök om medborgarskap i Dublin. Eller så kan de helt enkelt köpa ett pass – något som brittiska miljardärer och företagare inte missat. Flera ledande brexitanhängare har redan blivit invånare på Malta.

Brittiska miljonärer köper nya pass inför Brexit

Enklaste sättet för britter att ha kvar ett EU-pass efter brexit: hitta lite irländskt blod i släktträdet och ansök om medborgarskap i Dublin. Eller så kan de helt enkelt köpa ett pass – något som brittiska miljardärer och företagare inte missat. Flera ledande brexitanhängare har redan blivit invånare på Malta.

Putin pressar Erdogan efter turkiska fiaskot

Vem ska ta över nordöstra Syrien när USA lämnar? Det var den stora frågan när Rysslands, Turkiets och Irans presidenter träffades i veckan. Turkiet har länge velat invadera området, men det turkiska fiaskot i Idlib-provinsen, där terrorgruppen Nusrafronten tagit över försvagar dess position.

Dubbla skäl att jubla för Örebro

Örebrofansen kunde inte önskat sig en bättre fredagskväll. Först krossade närkegänget Djurgården med 5–2 – och bröt en dyster trend mot SHL:s topplag. Sen blev det klart att sportchefen Niklas Johansson värvat stormålvakten Jhonas Enroth.

Snöpligt slut – vissa skulle kalla det rättsskandal

Hade dramat om den mutade diktatorsdottern varit en film, skulle merparten av publiken rest sig upp i salongen i en känsla av kollektiv besvikelse när de friande domarna mot de tidigare Teliatopparna lästes upp. Beskedet är häpnadsväckande – och gavs med en bitsk sågning av åtalet.

Heberlein: Slöjan är ett sätt att sexualisera barn

När Simförbundets Ulla Gustavsson hävdar att slöjan står i strid med uppfattningen att pojkar och flickor är jämlika har hon rätt. Det är djupt oroande att föräldrarnas religiösa föreställningar trumfar flickornas rätt att vara barn, skriver etikdoktorn Ann Heberlein.

Italiens M5S bildar ny EU-grupp

Det italienska regeringspartiet Femstjärnerörelsen bildar en ny populistgrupp i EU-parlamentet inför vårens val. En toppolitiker i det andra regeringspartiet Lega varnar för att Italien kan behöva lämna unionen.

Högsta antalet trafikdödade sedan 2008

Under januari omkom 31 personer och 1 489 skadades i vägtrafiken. Inte sedan 2008 har så många omkommit i januaritrafiken, visar preliminär statistik från Transportstyrelsen.

Saabchefen siktar på att sälja 400 Gripen

Saab kommer inte att samarbeta med Frankrike och Tyskland om att bygga nästa generations stridsflygplan. Saabchefen Håkan Buskhe satsar i stället på britternas framtidsprojekt. Samtidigt medger han att försäljningen av nuvarande Gripen gått sämre än väntat.

Tusentals skolelever strejkade för miljön

Tusentals skolelever i Storbritannien, Frankrike och Tyskland "gick ut i strejk" på fredagen i protest mot klimatförändringarna. Manifestationerna är inspirerade av 16-åriga Greta Thunbergs uppmärksammade skolstrejk.

Kritiserad chef får kvarts miljard på Handelsbanken

Nästan en kvarts miljard kronor. Trots kommande personalneddragningar och slopad utdelning höjde Handelsbankens vd Anders Bouvin både sin lön och pension i fjol.

Handelsbankens vd får kvarts miljard

Nästan en kvarts miljard kronor. Trots kommande personalneddragningar och slopad utdelning höjde Handelsbankens vd Anders Bouvin både sin lön och pension i fjol.

Elevernas slutbetyg hotas av Thunbergprotesterna

Packa ihop böckerna – ut och demonstrera! En biologilärare som nästan fått mytisk status uppmanade sina elever att gå i Greta Thunbergs fotspår och klimatdemonstrera i Belgien, där proteströrelsen växer. Samtidigt riktas stark kritik mot att tiotusentals elever skolkar från skolan varje torsdag för att marschera för klimatet.

KD om nya lyftet: ”Vi har varit rakryggade”

I SvD/Sifos väljarbarometer för februari får Kristdemokraterna sin högsta notering på 16 år. Man tar framför allt väljare från Moderaterna. – Jag tror att det främst beror på att vi varit rakryggade genom hela regeringsbildningen, säger partisekreterare Peter Kullgren.

256 miljoner back – Oscar Properties vinstvarnar

Fastighetsbolaget Oscar Properties vinstvarnar för det fjärde kvartalet och förutspår att 2019 blir mycket tufft. – Det blir blodigt, säger en bedömare om bolagets framtid.

Oscar Properties vinstvarnar – resultatet sämre än väntat

Bostadsutvecklaren Oscar Properties vinstvarnar för det fjärde kvartalet och för helåret 2018. Periodens resultat blir ”väsentligt lägre” än väntat, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Oscar Engelbert: ”Vi gör ett mycket svagt resultat”

Bostadsutvecklaren Oscar Properties vinstvarnar för det fjärde kvartalet och för helåret 2018. Periodens resultat blir ”väsentligt lägre” än väntat, skriver bolaget i ett pressmeddelande utskickat klockan 18 på fredagskvällen. ”2018 var ett tufft och utmanade år för Oscar Properties,” inleder Oscar Engelbert sitt vd-ord.