Nyheter från Svenska Dagbladet toppnyheter

Nu avgörs bärsommaren

Det kan bli en fantastisk bärsommar. Eller så torkar den inne. – Det är nu det avgörs, säger skogsforskaren Ola Langvall.

Irans portugis kan skicka ut Portugal

Cristiano Ronaldo vill skjuta Portugal vidare i VM. I vägen står Iran, med en väldigt bekant förbundskapten för stjärnan: Carlos Queiroz. – Vi har ingenting att förlora, de har alltid att förlora, säger portugisen.

Erdogan segrare i presidentvalet

Recep Tayyip Erdogan tog hem segern i presidentvalet i Turkiet, meddelar landets valmyndighet. – Vinnaren i det här valet är varje individ bland mina 81 miljoner invånare, säger den återvalde presidenten till anhängare utanför partiet AKP:s högkvarter i Istanbul under natten.

Macron: En politisk kris – inte en migrationskris

En politisk kris mellan populister och liberala demokratier. Så beskrev Frankrikes president Emmanuel Macron storbråket mellan EU-länderna om migrationspolitiken. Migrationsmötet i Bryssel på söndagen gav tunt resultat.

Hoppet lever för Colombia efter storseger

Drömmen om en plats i åttondelsfinalen lever för Colombia – för Polen är det hela över. Sydamerikanerna vann söndagskvällens VM-möte mellan lagen i Kazan med hela 3–0 (1–0) och nu väntar en avgörande match mot Senegal på torsdag.

Colombia slog ut chanslöst Polen

Drömmen om en plats i åttondelsfinalen lever för Colombia – för Polen är det hela över. Sydamerikanerna vann med hela 3–0 (1–0) och nu väntar en avgörande match mot Senegal på torsdag.

7 tips: Så blir du av med telefonfobi

Blir du stressad så fort telefonen ringer? Skjuter du upp viktiga jobbsamtal in absurdum? Per Carlbring, professor i klinisk psykologi, och Henrik Bromée, författare till boken ”Lyft luren – bli framgångsrik”, delar med sig av sina bästa tips för att bli fri från telefonfobi.

Brist på bete och hö i torkan

Torkan har drivit upp priset på hö till det dubbla. Nu befarar hästägare ett nytt år av höbrist. – Hästarna ska normalt klara sig på betet i hagen, men eftersom gräset inte växer får de stödutfodras, säger Aja Blomberg-Andersson, ordförande för Hästföretagarna.

Värme på väg in – 25 grader och sol väntar

Efter molnigt och växlande väder i stora delar av landet under midsommarhelgen ser vi ut att få mer värme och sol kommande vecka.

Banksy kritiserar fransk politik i sex nya verk

Gatukonstnären Banksy har satt sin prägel på Paris. Under de senaste dagarna har sex väggmålningar i klassisk Banksy-anda dykt upp i den franska huvudstaden.

Resultatet kan leda till stora protester

Valresultatet i Turkiet kan leda till stora protester. Det hänger nu på hur den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogans huvudmotståndare Muharrem Ince agerar.

”Problematiskt fokusera på personers ursprung”

Det finns ett grundläggande policyproblem med att fokusera på personers ursprung. Visserligen kan en ny typ av statistik från Brå ge information om skillnader mellan olika invandrargrupper. Men frågan är vilka policyslutsatser det ska leda till, skriver professor Hans Lööf och lektor Gustav Martinsson.

”Hur kan vi säkra att våra barnbarn ärver sin mor?”

En person som ärver sin äkta hälft med fri förfoganderätt kan utan hinder sätta sprätt på egendomen. Mor- och farföräldrar som vill säkra barnbarnens arv har en del att tänka på. Advokat Caroline Elander svarar på läsarnas frågor.

Lugnt i midsommartrafiken – trots olyckor

När många ska ta sig hem från midsommarfiranden blir det trångt på vägarna. Trafikolyckorna och köerna har avlöst varandra under söndagen. – Vi uppmanar förstås folk att ta det lugnt och hålla avstånd, säger Mikael Lindgren på polisen i Uppsala.

Fifa startar utredning mot tyskar efter bråket

Fifa inleder en utredning mot två tyska ledare efter bråket i samband med slutsignalen i lördagens VM-match mot Sverige. Disciplinkommittén meddelar att man utreder de tyska ledarna för "händelserna i slutet av matchen mellan Tyskland och Sverige".

Japan tog poäng mot Senegal

Senegal ledde två gånger om. Men Japan gav sig inte. Matchen mellan de obesegrade lagen i grupp H slutade oavgjort, 2–2.

Wettergren ångrar inte bytena mot Tyskland

Det var dagen efter i Gelendzjik. Men det var också dagen med tre dagar kvar tills allt avgörs mot Mexiko i Jekaterinburg. – Jag kan lova att vi ska göra allt vi kan för att slå Mexiko, säger Peter Wettergren.

Bergs fråga: Var var VAR?

Var var VAR? Det undrade Marcus Berg i mötet med Tyskland – och frågan fanns kvar även dagen efter 1–2-förlusten i Sotji. – Jag tror inte han kollade överhuvudtaget, säger han.

Efter flyttbeslut – storägare säljer i Nordea

Inte bara kunder lämnar Nordea. Efter beslutet på stämman att flytta huvudkontoret till Helsingfors har AMF storsålt aktier för nära 900 miljoner kronor. Den svenska pensionsjätten var en av de institutioner som röstade mot flyttbeskedet.

Terrorgruppen IS långt ifrån slagen – SvD guidar

Terrorgruppen IS har drivits bort från städerna den en gång kontrollerade. Kalifatet ligger i spillror. Men dess krigare omgrupperar sig nu i Syrien och Irak och har dessutom spritt sig över hela världen. Här listar SvD:s Jesper Sundén tio länder där IS sprider våld, skräck och död.

Gigantisk Bergmanbox är en lisa för själen

Årets filmskatt rymmer över 70 timmar Ingmar Bergman, fördelat på 36 filmer, en tv-serie och sex filmer skrivna av Bergman för andra regissörer. Resultatet är nästan för perfekt.

Seger för Hamilton – tillbaka i VM-ledning

Lewis Hamilton var mannen för dagen i formel 1-loppet i Frankrike. Britten i Mercedes dominerade loppet från start till mål – och tog i och med segern tillbaka ledningen i VM-tabellen. Hamilton vann loppet före Max Verstappen och med finländaren Kimi Räikkönen på tredje plats.