Nyheter från Svenska Dagbladet toppnyheter

Klimatforskaren Johan Rockström lämnar Sverige

En av Sveriges mest kända forskare lämnar Sverige – klimatprofilen Johan Rockström har fått ett nytt toppjobb i Tyskland. – Jag kommer inte kunna vara lika aktiv i den svenska klimatdebatten, säger Johan Rockström, avgående chef för Stockholm Resilience Centre (SRC).

Källor: Geely köper stor post i Daimler

Volvo Cars ägare Geely, som också är storägare i lastbilstillverkaren AB Volvo, blir största ägare i den tyska fordonskoncernen Daimler. Geely har, enligt Bloombergs källor, sammanlagt köpt 10 procent av aktierna.

Prishöjning på liftkort – tre gånger inflationen

Skidanläggningsföretaget Skistars prishöjning på liftkort är tre gånger högre än inflationen, visar SvD:s granskning. Höjningarna beror enligt bolaget på högre kostnader och investeringar i verksamheten.

Saabs nya spanare – kan upptäcka stealthplan

Allt fler länder letar efter nya övervakningsplan. Det hävdar ledningen för Saab som nu för första gången visat upp sitt nya radar- och övervakningsplan Globaleye. Bolaget har sålt tre plan än så länge och räknar med fler kunder. Sverige kan vara aktuellt.

Rapport: Ett ”megaprojekt” av politiska drömmar

Nobelpris och internationell ryktbarhet, det var några av idéerna som i grunden bar projektet Nya Karolinska, enligt en delrapport som nu släppts. ”Det härbärgerade redan tidigt stora drömmar om förändring”, skriver rapportförfattaren Göran Sundström, Stockholms universitet.

Källa: USA-ambassad i Jerusalem öppnas maj

USA räknar med att kunna öppna sin ambassad i Jerusalem i maj, säger en tjänsteman i Washington till nyhetsbyrån Reuters. Det är tidigare än väntat, och kan i första skedet innebära inrättande av en provisorisk ambassad.

Hemlighetsmakeri när Geely-toppen besöker Sverige

Alla vet att kinesiska Geelys hemlighetsfulle grundare och vd är i Sverige. Men vare sig AB Volvo eller storägaren Industrivärden vill erkänna att de träffat honom. Den stora frågan är om de hade något att säga till varandra.

Ökenvandringen slutade med guld

Fredrik Lindström har tagit medaljer tidigare. Men den senaste kom för fem år sedan. Nu är 28-åringen tillbaka i världstoppen. – Det har varit lite ökenvandring från förra OS och fram till nu på ett vis, säger 28-åringen.

H&M stänger fler butiker i Stockholms city

H&M stänger ytterligare en butik i centrala Stockholm – den på Hötorget. Tidigare har butiken på Drottninggatan stängt för att ge plats för nya satsningen Afound. Även butiken i Gallerian stängs.

H&M stänger fler butiker i Stockholm city

H&M stänger ytterligare en butik i centrala Stockholm – den på Hötorget. Tidigare har butiken på Drottninggatan stängt för att ge plats för nya satsningen Afound. Även butiken i Gallerian stängs.

H&M stänger butiker på Hötorget och i Gallerian

H&M stänger ytterligare en butik i centrala Stockholm – den på Hötorget. Tidigare har butiken på Drottninggatan stängt för att ge plats för nya satsningen Afound. Även butiken i Gallerian stängs.

Tysklands ismirakel: "Det är overkligt"

Tyskland har fått sitt mirakel på is. Efter kvartsfinalsegern mot Tre Kronor i OS-turneringen i ishockey besegrades Kanada med 4–3 i semifinalen. – Det är overkligt att få chansen att spela för guld, säger backen Frank Hördler.

Malmqvist: ”Zalandos tillväxt överskattas”

Kinnevikägda Zalando redovisar sina intäkter fel. Siffrorna blir för optimistiska. Det menar analytikern Peter Malmqvist, som påpekar att när bolaget nu tvingas följa nya redovisningsregler kan det inte längre betraktas som en snabbväxare. – Skillnaden blir betydande, skriver Malmqvist i en analys.

Försvaret tappar flyg- och fartygstid – kräver Natobudget

Försvarsmakten vill pressa upp anslagen till Natonivå – två procent av BNP – under perioden fram till 2035. Samtidigt minskade antalet utnyttjade flyg- och fartygstimmar för tunga system som Gripen-plan korvetter och ubåtar under 2017.

Försvaret tappar flyg- och fartygstid – kräver Natonivå

Försvarsmakten vill pressa upp anslagen till Natonivå – två procent av BNP – under perioden fram till 2035. Samtidigt minskade antalet utnyttjade flyg- och fartygstimmar för tunga system som Gripen-plan, korvetter och ubåtar under 2017.

Guide i sex steg – så blir du KD:s Messias, Bert

Politik handlar bara om att ljuga trovärdigt, har du sagt. Men rollen som frälsare kan ändå bli knivig för någon som inte direkt byggt sin karriär på att slänga månglarna ur templet. Förbered dig med dessa instuderingsfrågor, Bert.

Succén är det roligaste som hänt svensk idrott

Damernas silver i går var en bragd. Vad ska man då säga om herrarnas guld? Skidskyttelandslagets succé i Sydkorea är det roligaste som hänt svensk idrott.

Lag Hasselborg har säkrat en OS-medalj

Först herrarna, sedan damerna. Precis som lag Niklas Edin är lag Anna Hasselborg i OS-final. Medaljen säkrades via 10–5-segern i semifinalen mot Storbritannien.

Curlingmedaljen säkrad: Löjligt stolt

Först herrarna, sedan damerna. Precis som lag Niklas Edin är lag Anna Hasselborg i OS-final. – Jag är löjligt stolt över hur tjejerna presterade, säger Hasselborg till Kanal 5.

Svensk curlingmedalj säkrad: "Otroligt stolt"

Stolta och glada men även fokuserade på nästa uppgift. Nu väntar Sydkoreas "Garlic girls" för Sverige i OS-finalen i curling. – Vi har vunnit ett silver och nu ska vi ha guldet, sade skippern Anna Hasselborg efter 10–5 mot Storbritannien.

Uje Brandelius: Jag ljög just för en tiggare utanför ICA

Han är avundsjuk på överklassen och älskar tv-programmet ”Lyxfällan”. Nu är vänsterpopsångaren Uje Brandelius ute på en ny turné med succéshowen ”Spring, Uje, spring”.

Uje Brandelius: Jag ljög just för en tiggare vid ICA

Han är avundsjuk på överklassen och älskar tv-programmet ”Lyxfällan”. Nu är vänsterpopsångaren Uje Brandelius ute på en ny turné med succéshowen ”Spring, Uje, spring”.

TT-FLASH: Säkrad medalj i curling

Det svenska curlinglaget, lag Anna Hasselborg, är klart för final i OS och har därmed säkrat medalj.

Postnord i bråk med Tullverket om Kinapaketen

Statliga Postnord och Tullverket har hamnat på kollisionskurs i frågan om de många miljoner Kina-paket som importerats utan att moms har betalats. Tullen skyller på Postnord – men Postnord säger att Tullverket godkänt momshanteringen.

May i nytt dödläge – EU förkastar förslag

Med bara ett drygt år kvar till brexit har Theresa Mays så kallade ”krigskabinett” för första gången enats om vilken relation de vill ha till EU framöver. Men förslaget, som har läckt till pressen, möts med huvudskakningar i Bryssel.

Makalös Beethoven friar till publiken

Tre aspekter av Beethoven förs fram när den österrikiske dirigenten Franz Welser-Möst dirigerar Filharmonikerna.

Just nu: Sensationellt svenskt OS-guld

Herrlaget satte en fenomenal slutpunkt på de svenska skidskyttarnas OS. Fredrik Lindström avgjorde guldstriden mot Norges Emil Hegle Svendsen på slutsträckan – och ordnade det sjätte blågula guldet i Pyeongchang. – Det känns helt galet, säger han till Kanal 5.

OS-guld till Sverige i herrstafetten

Herrlaget satte en fenomenal slutpunkt på de svenska skidskyttarnas OS. Fredrik Lindström avgjorde guldstriden mot Norges Emil Hegle Svendsen på slutsträckan – och ordnade det sjätte blågula guldet i Pyeongchang.

”Vad ställer vi till med? Olympiska mästare”

Det var redan ett närapå perfekt OS för svenskt skidskytte. Det blev bättre. Herrlaget satte en fenomenal slutpunkt med guld i stafetten. – Om man jobbar hårt för något så kan man nå sina drömmar, säger förbundskaptenen Wolfgang Pichler.

”Vägen till Sälen är alldeles för dålig”

Det är dags för staten att ta ansvar för vägarnas standard. De håller inte måttet när vi samtidigt investerar miljarder i Sälenfjällen. Det skriver Anders Bjernulf, Destination Sälenfjällen, och Hans Unander (S).

FN: Sydsudan-militär kan ha begått krigsbrott

FN-utredare har identifierat fler än 40 personer inom den sydsudanesiska försvarsmakten som man misstänker har gjort sig skyldiga till krigsbrott och brott mot mänskligheten. Tidigare rapporter har slagit fast att grova brott har begåtts, men inte pekat ut några gärningsmän.

Trivsam dussinkonsert av de skotska indieikonerna

Belle and Sebastian låter lite mer bredbenta i dag, men det blir inget stilbrott när de smyger in några av de nya låtarna i konserten på Münchenbryggeriet.

Unik Picasso-målning auktioneras ut

Den ingick i Picassos privata samling och har aldrig tidigare varit ute till försäljning. Porträttet ”Femme au Beret et a la Robe Quadrillee” av Pablo Picasso väntas säljas för omkring 400 miljoner kronor när den går under klubban nästa vecka.

Man häktas för mordet i Vetlanda

Den man i 25-årsåldern som har medgett att han dödat en ung kvinna och skadat hennes syster i Vetlanda i början av veckan har nu häktats.

TT-FLASH: Ahlin agerade olämpligt

Talman Urban Ahlin (S) agerade "olämpligt och oprofessionellt", visar Socialdemokraternas utredning efter anklagelser om trakasserier.

Utredning: Urban Ahlin agerade ”olämpligt”

Urban Ahlin har agerat olämpligt och oprofessionellt mot en tidigare medarbetare, men agerandet kan inte karaktäriseras som sexuella trakasserier. Det slår Socialdemokraternas interna utredning fast och därmed är saken utagerad, anser partiets kanslichef och Ahlin själv.

FI kan stoppa Nordeas flyttplaner

Finansinspektionen kan fälla Nordeas historiska flyttplaner. Myndigheten måste godkänna en eventuell flytt av huvudkontoret till Finland. Det beslutet kan ta månader.

Nationalhjälten ville kuva kvinnorna

”Det sägs att den store filosofen Jean Jacques Rousseau skall ha varit en av sin tids ledande kvinnoförnedrare och talesman för patriarkatet, trots att han i övrigt var en radikal figur som propagerade för demokrati. Stämmer det? Eller är det elakt förtal?”

Wallström: KU-anmälan politisk kampanj

Utrikesminister Margot Wallström (S) medger att UD måste bättra sig vad gäller öppenhet. Men KU-anmälan mot henne för att ha försökt mörka uppgifter i en rapport om säkerhetsrådskampanjen avvisar hon som politiskt nys.

I dag skulle den indiska furien ha lett #metoo

Med gudarnas hjälp hämnas hon våldtäkten. Om den indiska prinsessan Amba steg ner på jorden i dag, skulle hon vara en frontfigur inom #metoo-rörelsen. Akram Khans koreografi är både brutal och vacker.

En indisk Salander med brutal skönhet

Om den indiska prinsessan Amba steg ner på jorden i dag, skulle hon vara en frontfigur inom #metoo-rörelsen. Akram Khans koreografi är både brutal och vacker.

Danmark får kritik för ”Arbeit macht frei”-kampanj

De senaste tio åren har liknats vid ett skyttegravskrig mellan partierna i danske Folketinget om vilka som kan strama åt mest. Här är några av de mest uppmärksammade förslagen och händelserna som påverkat debatten.

Dansk ”Arbeit macht frei”-kampanj kritiseras hårt

De senaste tio åren har liknats vid ett skyttegravskrig mellan partierna i danske Folketinget om vilka som kan strama åt mest. Här är några av de mest uppmärksammade förslagen och händelserna som påverkat debatten.

Danska rasistanklagelser – här är de kritiserade förslagen

De senaste tio åren har liknats vid ett skyttegravskrig mellan partierna i danske Folketinget om vilka som kan strama åt mest. Här är några av de mest uppmärksammade förslagen och händelserna som påverkat debatten.