Nyheter från Svenska Dagbladet toppnyheter

Tre koppar kaffe – mer nytta än skada

Människor som dricker tre till fyra koppar kaffe per dag har större chans att uppleva positiva hälsoeffekter än de som undviker kaffe, visar en ny studie.

Frankrike kräver FN-möte om slavhandel

Frankrike vill att FN:s säkerhetsråd samlas till ett krismöte med anledning av de rapporter om slavhandel som kommer från Libyen. I ett videoklipp som CNN visat säljs bland annat en ung pojke till högstbjudande för gårdsarbete.

Kalifornien ut ur USA – inte längre en omöjlig tanke

Republikanernas förslag till skattereform har dramatiskt ökat de politiska spänningarna i USA. Nu hörs allt fler röster om att den politiska oenigheten hotar att splittra landet. Tanken om att Kalifornien lämnar har gått från omöjlig till osannolik.

Derkerts liv fångat i djärvt prövande dans

Med ”Etsningar” syr Teresia Björk ihop sin danstrilogi om Siri Derkert, den progressiva modernisten och debattören. Det är den fullödigaste av delarna, skriver Anna Ångström, som kommer att sakna gestalten i den vita målarrocken.

Nya avslöjanden bakom Östlings avgång

Leif Östling avgick som ordförande för Svenskt Näringsliv sedan han konfronterats med nya uppgifter om utländska skatteupplägg, rapporterar SVT. Att han inte tagit ut vinst från sitt Maltabolag, och därför inte ska ha behövt betala svensk skatt som han påstått, är en sanning med modifikation.

Akademien anlitar advokatbyrå efter sexanklagelser

Flera kvinnor anklagar en kulturprofil med nära band till Svenska Akademien för sexuella trakasserier. Nu anlitar ständiga sekreteraren Sara Danius en advokatbyrå som ska utreda ledamöternas relation till profilen, skriver Dagens Nyheter.

Anja Pärson: ”Män tog sig friheten att pussa på mig”

2 290 kvinnor inom svensk idrott har anslutit sig till metoo-kampanjen och skrivit under ett upprop med namnet #timeout. Det rör sig om både aktiva, tränare, förbundsanställda, sportjournalister och supportrar, skriver DN.

”Begränsa inte mediernas insyn vid rättegångar”

Regeringen bör med största försiktighet före­slå ändringar som direkt eller indirekt ­leder till begränsningar av insynen i rättegångar, skriver styrelsen i Föreningen Utgivarna.

Bitcoin splittrar den globala finansmarknaden

Efter den senaste makalösa värdeökningen svämmar den internationella affärspressen över av nyheter om bitcoin. Men samtidigt som den digitala kryptovalutan tar sig allt längre in mot finansvärldens finrum totalsågas den fortfarande av mäktiga affärsmän.

Gibson en grymtande alfahanne i årets sämsta komedi

”Daddy’s home 2” är en hjärtlös uppföljare där skämten saknar botten. Avsaknaden av humor är största problemet med filmen.

Våldtäktsmisstänkt fick jobba på akuten – Sös kritiseras

Den läkare som utreddes för en misstänkt våldtäkt placerades i en tjänst där han riskerade att möta patienter som blivit våldtagna. Enda motkravet var att han skulle diskutera med sin chef om vad som var ”lämpligt i olika situationer”. Södersjukhuset vet inte i dag om han behandlat patienter som våldtagits.

”Jag kan aldrig få min bror och min pappa tillbaka”

Admir Buljubasic väntade sig ingenting annat än en fällande dom mot krigsherren Ratko Mladic. Det är bra för historieskrivningen menar han men tycker samtidigt att det livstidslånga straffet inte är tillräckligt. – Jag kan aldrig få min bror och min pappa tillbaka, säger han.

Grattis Saab 99 – 50 år i dag!

Ett halvt sekel har gått sedan Saab 99 visades. Den egensinnigt stilrena bilen som inte liknade någon annan blev en stilikon som bar bilbolaget Saab och hela Sverige på sina breda höfter.

Kallur vill delta i idrottens metoo-upprop

Först tänkte hon att hon inte var drabbad. Sedan funderade hon ett varv till. Nu är Sanna Kallur beredd att delta i ett upprop mot sexuella trakasserier inom idrotten. – Det är en revolution som behövs, säger den förra friidrottsstjärnan.

Över 2 000 idrottskvinnor i metoo-upprop

Först tänkte hon att hon inte var drabbad. Sedan funderade hon ett varv till. Sanna Kallur välkomnar uppropet mot sexuella trakasserier inom idrotten. – En revolution som behövs, säger den förra friidrottsstjärnan.

Extern aktör anlitad i Stockholms sopkaos

I den kritiserade upphandlingen om sophanteringen i Stockholm har ett externt företag redan anlitats för att hindra att hushållens sopor växer på hög. Företaget Ragn-Sells bekräftar att man anlitats. Notan för fastighetsägarna ser ut att växa.

Löfven: Måste hantera den skepsis som finns

Globaliseringens fördelar och handelsvinster måste komma alla till del. Det betonade statsminister Stefan Löfven vid ett WTO-seminarium på onsdagen där initiativet Global Deal stod i fokus. – Det måste finnas en social dimension kring ökad frihandel, sa Löfven.

Bristande vård efter it-haveri på Karolinska

Hjärtövervakningssystemet fungerar inte efter förra veckans nätverksproblem på Karolinska. Nu kallar man in extra personal och en del patienter skickas till andra sjukhus.

Bristande vård efter it-haveri på Nya Karolinska

Hjärtövervakningssystemet fungerar inte efter förra veckans nätverksproblem på Nya Karolinska. Nu kallar man in extra personal och en del patienter skickas till andra sjukhus.

”Inför sanningskommission om förtryck mot SD-politiker”

Sverigedemokraterna rullar igång sina landsdagar i Norrköping på torsdagen för att spika politiken inför valet 2018. SvD har samlat motionerna som sticker ut. Vad säger partistyrelsen om statliga överlevnads-kit, privata fängelser och att starta EU-teve med ”Landet runt” som förebild?

Triumf för SD om Merkels tid tar slut

Jimmie Åkesson förbereder sig för att påverka nästa svenska regering. Kraschen för de tyska regeringsförhandlingarna innebär både risker och möjligheter för Sverigedemokraterna.

Så kan SD påverkas om Merkel faller

Jimmie Åkesson förbereder sig för att påverka nästa svenska regering. Kraschen för de tyska regeringsförhandlingarna innebär både risker och möjligheter för Sverigedemokraterna.

”Jabar Amin har bidragit till vanstyre lokalt”

Vi som skriver under denna artikel kan vittna om de aktuella problemen i MP Umeå och Västerbotten. Vi argumenterar för att partistyrelsens beslut var helt nödvändigt och proportionerligt utifrån problemens omfattning och historia, skriver nio före detta aktiva miljöpartister i en replik till Jabar Amin.

Klimatfonder heta: ”Ingen välj och glöm-produkt”

Antalet sparare i klimatfonder har ökat dramatiskt under de senaste två åren. Nu är fondtypen här för att stanna, enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank. – Vi talar om en smula i fondvärlden som växer sig riktigt stark.

Karta: Så stora är utsläppen i Sverige och Europa

En karta som visar aktuell luftkvalitet, har lanserats av Europeiska miljöbyrån, tillsammans med Europeiska kommissionen. Varje punkt på kartan motsvarar en av 2 000 mätstationer som tar fram ny uppdaterad data timmesvis. Se själv var utsläppen är störst just nu.

: John Currin: ”Jag inspireras av skandinavisk porr”

Han är en av USA:s mest hyllade konstnärer. Över en kaffe i sin ateljé berättar John Currin om svåraste kroppsdelen att måla, hur det känns att sälja tavlor för 100 miljoner och varför han lyssnar på 80-talsballader under skapandet.

Dramaten ställer in pjäs som vd:n regisserar

Det blir inget mer regisserande för Dramatenchefens del – i alla fall inte i år. Pjäsen Den goda viljans åtta återstående föreställningar ställs in. Den kritiserade Dramatenchefen Eirik Stubø ska i stället fokusera på ett förändringsarbete på teatern.

Skolelever vittnar om våldtäkter och tafsande

Över 1 700 elever deltar i ett upprop mot sexuella trakasserier inom skolan, rapporterar DN. Vittnesmålen berör övergrepp ända ned till första klass. – Det är modiga vittnesmål och en väldigt skrämmande verklighet som beskrivs, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Volvos nya stjärna: ”Kan bli Sveriges mest sålda bil”

Det är första provkörningen av av Volvo XC40. SvD:s Jonas Fröberg kör en liten suv som går rakt in i klasstoppen och mycket väl kan bli Sveriges mest sålda bil. Men det är obegripligt att den inte går att få som laddhybrid.

Besvärande för ledamoten som hyllat kulturprofilen

Osannolikt att ledamoten inte haft viss inblick i vännens beteende. Uppgifterna om kulturprofilens övergrepp är mycket, mycket besvärande för Svenska Akademien.

Löfven: Beslut om amorteringskrav om en vecka

Senast om en vecka kommer regeringen att fatta beslut om Finansinspektionens förslag om skärpt amorteringskrav för nya bolån. Det säger statsminister Stefan Löfven.

Löfven: Då beslutar vi om skärpt amorteringskrav

Senast om en vecka kommer regeringen att fatta beslut om Finansinspektionens förslag om skärpt amorteringskrav för nya bolån. Det säger statsminister Stefan Löfven.

Nostalgitrippen spårar ur – till ett actionhaveri

”Mordet på Orientexpressen” är en besvikelse i vidfilmsformat. I Kenneth Branaghs regi blir mästerdetektiven Poirot en modern actionhjälte.

Experten: ”Därför blev #metoo så slagkraftigt”

Skälet till varför vittnesmål om sexuella trakasserier blir så slagkraftiga under #metoo beror främst på två faktorer – att kvinnorna som larmar är så många och att händelser som tidigare setts som enstaka snedsteg fått ett sammanhang via sociala medier, säger genusforskaren Anneli Häyrén.

Experten om #metoo: ”Även jag är chockad”

Skälet till varför vittnesmål om sexuella trakasserier blir så slagkraftiga under #metoo beror främst på två faktorer – att kvinnorna som larmar är så många och att händelser som tidigare setts som enstaka snedsteg fått ett sammanhang via sociala medier, säger genusforskaren Anneli Häyrén.

Löfvens kritik: ”Östlings uttalanden inte lyckade”

Statsminister Stefan Löfvens reaktion till att Leif Östling avgått är rättfram. – De uttalanden Östling gjorde i samband sin skatteplanering förvånande mig. De var definitivt inte lyckade, säger Löfven till SvD.

Zlatan på bänk när United jagar gruppseger

Avancemanget är i praktiken säkrat. Borta mot Basel kan även gruppsegern säkras för Manchester United. Dessutom finns möjligheten till mer speltid för Zlatan Ibrahimovic.