Nyheter från Svenska Dagbladet toppnyheter

Hamilton på väg mot femte världsmästartiteln

Britten Lewis Hamilton är ett steg närmare världsmästartiteln i Formel 1. Han startar i pole position i loppet i USA efter att ha varit snabbast i kvalet.

Trump: Vi drar oss ur nedrustningsavtalet

USA:s president Donald Trump säger att USA ska skrota det historiska nedrustningsavtalet INF med Ryssland. – Vi kommer att dra oss ur nu och inte låta dem tillverka vapen när vi inte får det, sade Trump vid en pressträff.

”Ny kunskapssyn avgörande för Sveriges framtid”

Det går att bana väg för en likvärdig kunskapsskola värd namnet. Det kräver att en ny läroplan tas fram och att vi gör upp med det skolparadigm som präglas av en konstruktivistisk, postmodern kunskapssyn och en elevcentrerad pedagogik, skriver ett flertal debattörer.

Ny konst får blomma ut på Modernautställningen

”Modernautställningen” är Moderna museets återkommande genomlysning av den svenska konstscenen. Clemens Poellinger förväntade sig en dyster tillställning. Istället möter han en intelligent, relevant och visuellt övertygande utställning.

Färjestad bröt Djurgårdens poängsvit

Tre mål på drygt tre minuter avgjorde klassikermötet och såg till att Färjestad bröt Djurgårdens åtta matcher långa poängsvit i SHL. Färjestads målexplosion i tredje perioden gav seger med 4–3.

Nätet ska lära sig att tåla en snyting

Avbrott på nätet – hur ska vi då komma åt viktig samhällsinformation? Nu låter Post- och telestyrelsen undersöka sårbarheten på internet.

Brynäs vann ångestmötet med Örebro

Tidigt ångestmöte i botten av tabellen. Då fick Brynäsfansen lite andrum när Gävlelaget vann med 3–2 samtidigt som Örebros svarta oktober blev om möjligt ännu mörkare.

En viktig seger för Växjö

Växjö är tillbaka i vinnarspåret. En strålande första period bäddade för seger mot Mora med 4–1. En viktig seger för Smålandslaget, som nu fick tillbaka mycket av ett sargat självförtroende.

Växjös vinnarglädje lyfte fansen

Växjö åkte till Mora och vann med 4–1. Efter matchen avslöjade tränaren Sam Hallam lagets segerrecept: Glädje och trivsel. – När du tänker negativt så blir det svårt att ha roligt. Har du inte roligt spelar man inte bra. Därför lovar jag att vi inte haft ett enda krissamtal efter den senaste tunga perioden.

Adielsson och Båth vann Svampen

Svante Båth har blivit något av en specialist på att träna fram unga och bra travhästar. På lördagen vann han landets nästa största tvååringslopp – Svampen i Örebro – för första gången.

Bon Iver samarbetar med Fatta

Bon Ivers Sverigekonsert är slutsåld sedan länge. Men nu finns en chans att se indierockbandet i Globen och samtidigt stötta jämställdhetsarbete, när biljetter auktioneras ut till förmån för Fatta.

Eva nekas hjälp trots svår ME: ”Jag är chockad”

Inneboende hos sin son och helt utan ersättning från Försäkringskassan – det blev verkligheten för Eva Svensson, 54, sedan hon insjuknat i sjukdomen ME/CFS. – Jag är chockad över beskedet. Att tvingas vara en börda för sitt barn är hemskt, säger Eva Svensson.

Karvinen avgjorde finalrepris

Finländska stjärnan Michelle Karvinen avgjorde en svängig repris på förra säsongens SM-final när Luleå vann toppmötet över Linköping på bortaplan med 5–4.

Vill vi ens ha den opolitiske tjänstemannen?

Tjänstemännens bästa tid är nu. Utan ny regering har de mer makt än någonsin för att tuffa på i den riktning som de själva anser vara bäst. Men hur långt kan vi egentligen räkna med opolitiska tjänstemän, eller för den delen, någon opartiskhet alls i samhället?

Bilen som snabbt hamnade på tio-i-topp

Fords ”Europabilar” Consul och Granada slog rejält vid starten 1972. I dag är fina exemplar riktiga rariteter.

17-åring glänste i Luleåseger

Noel Gunler hade kul som sjutton i sin hemmadebut för Luleå. Den 17-årige forwarden gjorde sitt första SHL-mål och spelade dessutom fram till ett i 3–1-segern över Malmö. – Grymt skönt och fantastiskt, sade Gunler till C More.

Lasch visade vägen till Frölundaseger

Storstryk mot Luleå senast. Men Frölunda fick revansch direkt – när Ryan Lasch äntligen hittade rätt igen. Amerikanen gjorde två mål och en assist i 4–1-segern mot HV71. – Det var ett viktigt svar på hur det såg ut i torsdags, säger han.

Göteborgs gulddröm lever efter krossen

Göteborg FC jagar guld och Champions League-spel. I toppmötet borta mot Kristianstad visade laget att formen är god inför en eventuell avgörande match i sista omgången. Laget vann med hela 5–1.

Nu ökar rädslan bland prinsens närmaste män

Rädslan växer nu inom flera grupper efter journalisten Jamal Khashoggis död. Så beskriver Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren läget efter att saudierna gjort sina första medgivanden.

Neneh Cherry: Jag har inte tid att ha bråttom

Redan som tonåring var Neneh Marianne Karlsson en kugge i Londons mest vitala och färgsprakande rockmaskineri. Och detta flera år innan hon slog igenom med ”Buffalo Stance”. Tillsammans med Andres Lokko vandrar hon igenom stadsdelen Notting Hill, platsen där allt startade.

MFF vände efter hyllning av Harbuzi

Det var en match som hade känslorna utanpå. Sorg, irritation – och för Malmö FF:s del slutade det med glädje efter seger med 2–1 mot Hammarby.

Rosenberg hjälte – öppnar för ny säsong

När det behövdes som mest klev Markus Rosenberg fram för Malmö FF i 2–1-segern mot Hammarby. Kan han verkligen sluta när han spelar på den här nivån? – Som med alla stora beslut i livet kommer man aldrig vara säker på vad som är rätt eller fel, säger Rosenberg efter matchen.