Nyheter från Svenska Dagbladet toppnyheter

Expert: Se över dina digitala abonnemang

Netflix, HBO, Spotify – och kanske en digital tidningsprenumeration på det? Många av oss använder flera digitala tjänster, men inte alla har koll på utgifterna. – Många mindre köp kan bli stora kostnader i månaden, säger Margareta Lindberg på Konsumentverket.

I Iphone-eran ges inga löften – att ringa är en dödssynd

Det är inte bara en produkt, det är också en kultur. Och den har förändrat hur en hel värld kommunicerar. För vem ringer ens i dag? SvD:s Malin Ekman minns sin första Iphone – och skriver om fyra nya sociala koder den fört med sig.

”Nivån av frustration visar hur beroende jag är”

Näringslivsprofilerna erkänner att de är beroende av sin Iphone. Dessutom frågar sig flera hur de skulle klara sig utan den. – Jag funderar på hur mitt liv skulle fungera utan Iphone och det är väldigt svårt att föreställa sig, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Gratis mensbindor till skolflickor i Kenya

Kenya lovar att ge gratis bindor till alla skolflickor i landet – för att de ska kunna gå till skolan även när de har mens, och undvika att komma efter med skolarbetet.

Kan du se vilket som är det äkta Eiffeltornet?

Kan du skilja ut de tio kopiorna från de äkta städerna? Det är inte bara kineser som bygger kopior på världsberömda stadsdelar och monument. Hur väl imitatörerna lyckas? Bedöm själv.

”En sång kan få människor att vilja förändra världen”

För Doreen Ndagire är kulturuttryck ett sätt att åstadkomma samhällsförändring. Den 22-åriga sångerskan är nu aktuell med en föreställning där hon hyllar såväl sångerskan som aktivisten Nina Simone. 

Professor: Småföretagare offer i ett politiskt­ spel

Fåmansföretagare och reglerna för dem hamnar i kläm när politikerna vill göra poänger­ och dra in röster. Men möjlig­heten finns till en bred överenskommelse som kan gynna före­tagen och ekonomin, skriver professor Mats Tjernberg.

Sverige förbereder jätteköp av nytt luftvärn

Sveriges luftvärn med medellång räckvidd, med rötter från 1960-talet, har börjat spela ut sin roll. Målet är att ett nytt system ska börja sättas in år 2020. – Det blir säkert ett av de dyrare försvarssystemen, säger Joakim Lewin på Försvarets materielverk (FMV).

Svenska lagen är curlingvärdens snackisar

Det svenska herrlaget är världsetta och guldfavorit inför OS. Men det är de svenska damerna, lag Anna Hasselborg, som har gjort störst avtryck det senaste året. – Annas lag är den stora snackisen i curlingen, säger herrarnas skipper Niklas Edin.

Han utmanar Merkel med slagord om rättvisa

Social rättvisa är parollen när Martin Schulz ska utmana Angela Merkel om makten. Helgens socialdemokratiska partikongress sker i motvind – men på hemmaplan har den tidigare EU-toppen väljarnas sympati.

Kungahuset i Abu Dhabi fällt för människohandel

En belgisk domstol har fällt åtta medlemmar av kungahuset i Abu Dhabi för människohandel och förnedrande behandling. De höll sina hembiträden närmast som slavar på ett lyxhotell.

Undvik fällorna när du hyr sommarhus

Att hyra hus eller lägenhet av någon privatperson kan innebära nya upplevelser och kanske även lägre kostnader. Men se till så du inte trampar i några fällor. SvD listar vad du måste tänka på.

Fallgroparna när du hyr ut din bostad i sommar

Se till att ha ett bra avtal och kontrollera hyresgästens personuppgifter. Det är experternas tips för dig som ska hyra ut din bostad för att få in extra tusenlappar i sommar.

Vilhelm Moberg var en stridbar radioröst

Vilhelm Moberg var länge en av Radioteaterns pålitligaste pjäsleverantörer. ­­I en ny bok klargörs den långa och fruktsamma men också friktionsfyllda relationen mellan författaren och radion. Boken är en gedigen studie som breddar bilden av Mobergs gärning och författarskap.

SD jämnstora med S i söder – MP halverat i norr

Halvårstrenderna i Sifo: Trots katastrofsiffror har Moderaterna faktiskt lyckats behålla en väljargrupp – de yngsta. SD är numera lika stora som Socialdemokraterna i Sydsverige, medan MP halverats i Norrland. SvD summerar här de viktigaste trenderna i Sifos väljarbarometrar under första halvåret 2017.

Brasilien försvarar sitt kött

Brasiliens jordbruksminister Blairo Maggi kommer att åka till USA för att försöka få importförbudet mot landets färska nötkött hävt.

Hundratals boende evakuerade i London

Den hastiga evakueringen av boende i stadsdelen Camden i London väcker förvåning. Fem höghus blixtutryms av brandsäkerhetsskäl.

100-tals sov på hotell efter Londonevakuering

Fem höghus i stadsdelen Camden i London blixtutrymdes av brandsäkerhetsskäl, och förvånade invånare tvingades tillbringa natten på hotell och kommunala anläggningar. På morgonen fick boende återvända till ett av husen.

Över 140 befaras döda i jordskred i Kina

Kraftiga regn har orsakat ett jordskred i Sichuanprovinsen i sydvästra Kina. Över 140 personer befaras vara begravda i rasmassorna, enligt statliga medier.

Spädbarn räddat ur rasmassorna i Kina

Kinesiska räddningsarbetare grävde under lördagen efter offer som begravts i jordskredet i Sichuanprovinsen i sydvästra Kina. Ett par med ett litet spädbarn har räddats och förts till sjukhus, enligt lokala myndigheter.

Prinsessor döms för att ha hållit slavar

En belgisk domstol har fällt åtta medlemmar av kungahuset i Abu Dhabi för människohandel och förnedrande behandling. De höll sina hembiträden som slavar på ett hotell i Bryssel.

Hundratals egyptiska fångar benådas

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi har benådat 502 fångar inför id al-fitr. Bland dem som nu släpps finns fastighetsmagnaten och expolitikern Hisham Talaat Mustafa.