Stephan hölls kvar på grekisk flygplats: "Rev sönder biljetten"

Stephan Lidén, 32, hade spenderat sin semester på Kreta, men när det var dags att resa hem tog hans semester en oväntad vändning till det sämre. 

När det var dags för ombordstigning på planet ombads Stephan att kliva åt sidan medan de andra passagerarna gick ombord på bussen som skulle ta dem till flygplanet. 

– Jag trodde det kanske var för att jag reste ensam så de ville placera om mig. Men jag kände mig lite orolig och tänkte att "varför fick inte jag gå ombord?", berättar Stephan för Nyheter24

Istället kom en vakt och tog Stephans pass ifrån honom innan han fördes till ett litet rum på flygplatsen där fyra andra vakter väntade. Väl där började Stephan känna sig orolig på riktigt. 

– Vakterna började fråga mig varifrån jag kom. När jag svarade Sverige skakade de bara på huvudet och sade: "nej, det gör du inte". Det kom aldrig för mig att säga att jag var adopterad från Chile. 

Rev sönder biljetten

Stephan hörde också hur vakterna flera gånger nämnde Syrien och Afghanistan när de pratade sinsemellan. De betedde sig aggressivt och frågade Stephan hur mycket han betalt för sitt pass, hur mycket han betalat för plastikoperationer för att se ut som på bilden i passet och hotade med att kasta honom i fängelse. 

– Det var surrealistiskt och jag kände mig extremt hotad. En av vakterna rev sönder min biljett med orden "den här biljetten betyder inget", sedan sade hon "det här är fejk" och kastade mitt pass i väggen. 

Vakterna blev inte mindre skeptiska trots att Stephan visade sitt körkort och sina papper från resebolaget Apollo, som han bokat resan genom. Slutligen gick vakterna iväg med Stephans kreditkort, papper och pass innan de kom tillbaka och bad honom följa med dem. 

Bildkälla: Privat

Missade sitt plan

Väl ute ur rummet gav vakterna tillbaka Stephans värdehandlingar, men när han frågade vad han skulle göra nu fick han bara till svar: "Du har missat ditt plan. Om du vill åka hem får du köpa en ny biljett". 

– Sedan gick hon. Inget förlåt, ingenting. Jag var totalt borta så jag sade inte emot.

När han sedan försökte köpa en ny biljett kom han på att Apollo hade personal på plats som kanske skulle kunna hjälp honom. När han hittat en person ur personalen och berättade vad som hänt blev personen helt chockad. 

– Personen vart helt bestört och sa att hen aldrig hört något liknande. Sedan hjälpte de mig att fixa allt som behövde fixas för jag satte mig bara och bröt ihop på flygplatsen. Utan dem vet jag inte riktigt vad som skulle hänt, säger Stephan. 

Har inte kunnat jobba

När Nyheter24 når Ann-Sofie Olsson, presschef på Apollo så känner hon till händelsen. 

– Flygplatspersonal och myndigheter ingrep mot honom så han inte fick åka vidare. Vår personal hjälpte honom sedan med de kontakter han behövde. Det vi gjort nu efteråt är att vi har hållit kontakt med myndigheterna för att kolla upp vad som hänt och återkoppla till honom. Vi försöker bara vara så behjälpliga vi kan, säger hon. 

Är det här något ni hört förekommit tidigare?

– Det vet inte, tror verkligen inte det är vanligt.

Totalt blev Stephan två timmar försenad hem till Arlanda. Han har lämnat in en anmälan till ambassaden i Aten i hopp om att få klarhet i vad som egentligen hände på flygplatsen. 

Men händelsen påverkar honom fortfarande.

– Jag kunde inte jobba i måndags när jag kommit hem, men ska försöka göra det nu den här måndagen. Men när jag var på stan idag kände jag mig iakttagen och förföljd, så det verkar ha satt sig lite djupare än vad jag först trodde, avslutar Stephan. 

Gillar du att resa? Då borde du kolla in det här drömjobbet som KLM erbjuder svenskar för tillfället. 

[youplay:sp,71,134758,000,0]

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

Läs hela nyheten:
Stephan hölls kvar på grekisk flygplats: "Rev sönder biljetten"

Publicerad: 2017-08-26 klockan 17:22

Fler nyheter från Nyheter24

​SD kommer rösta på Alliansens kandidat som talman

Sverigedemokraterna har bekräftat att de kommer rösta på Alliansens förslag som talman.– Av de två nominerade kandidaterna från S respektive M väljer vi att aktivt rösta för M:s kandidat, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande. Talmansvalet är på måndag och Alliansens talmanskandidat är Andreas Norlén (M).SD har bestämt sig– Av de två nominerade kandidaterna från S respektive M väljer vi att aktivt rösta för M:s kandidat. Vi menar att Moderaterna är det parti som har bäst förutsättningar att leda en regering i någon konstellation, givet det parlamentariska läget, fortsätter Jimmie Åkesson i pressmeddelandet. När SD nu bestämt sig verkar det som att Andreas Norlén kommer att bli ny talman, skriver Expressen.I pressmeddelandet förklaras även att SD vill att praxis följs. Att deras avsikt så långt det är möjligt i läget som är nu, följa den princip som varit praxis sedan länge. De vill att största regeringsparti ska inneha talmansposten. Och att det är med ett aktivt stöd som SD väljer Norlén.Uppmaningen "Rösta på Söder"Åkesson fortsätter:– Talmansvalet är för oss inte en arena för markeringar. Det är ett viktigt beslut där vi tar ansvar för effekterna, och det kan inte frikopplas från regeringsfrågan. Vår ambition är att få på plats en regering som förstår och respekterar valresultatet.Som andre vice talman har Sverigedemokraterna nominerat Björn Söder. Förhoppningarna om att han blir vald är höga av SD, men det är fortfarande osäkert då Vänsterpartiet också har nominerat en kandidat.Åkesson menar i sitt pressmeddelandet att Björn Söder är respekterad för sin förmåga att leda arbetet i kammaren. Han vill också uppmana "vänner av praxis" i alla partier att aktivt rösta på Björn Söder.Välkommet av MModeraternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström menar att de välkomnar det breda stödet för Andreas Norlén i riksdagen, skriver Expressen.Nyheter24 har tidigare skrivit om att Miljöpartiet tackar ja till Alliansens invit – för att hindra Sverigedemokraterna. Det kan du läsa mer om här.

2018-09-22-11:15:04

Miljöpartiet tackar ja till Alliansens invit – för att hindra SD

Riksdagsvalet 2018 blev verkligen ett val att minnas och förhandlingarna pågår fortfarande för fullt.Att Miljöpartiet skulle samarbeta med Alliansen kan låta som en skräll. Eftersom MP alltid tillhört de rödgröna, när de haft möjlighet att styra landstinget. Orsaken till den här förändringen verkar vara ett försök att hindra Sverigedemokraterna att få inflytande, skriver Svenska Dagbladet.Vill hindra SD från att få inflytande– Vi vill hindra Sverigedemokraterna från att få inflytande över landstinget, säger Susanne Nordling (MP) till Svenska Dagbladet.Det var inget val som positivt går till historien för Miljöpartiet, mer åt det negativa hållet. Det var på håret att de fick fortsätta som ett riksdagspart, eftersom precis kom över fyra procent-gränsen. Det är till och med så att MP har nästan halverats i Stockholmslandstinget.Det har varit mycket snack om samtal hit och dit mellan de olika partierna. Och nu har partiledningen i MP valt att faktiskt säga ja till Alliansens invit om samtal. Det här samtalet ska handla om samverkan.Vad säger Miljöpartiet – Miljöpartiet står upp för medmänsklighet. Därför vill vi hindra att Sverigedemokraterna får inflytande över landstinget. Tidigare har de lagt sig platta, men nu med en starkare position som vågmästare vill de använda makten mer offensivt, säger Susanne Nordling (MP) till Svenska Dagbladet.Gruppledaren för Miljöpartiet, Tomas Eriksson menar att MP har styrt många landsting och kommuner hop med borgerliga partier. Men att det är för tidigt att säga om de kommer komma tillräckligt överens för att blida ett grönblått samarbete. Det är nämligen en del tuffa frågor och det kommer göras seriösa och uriktiga försöka att hitta konstruktiva lösningar.FörhandlingarDet är i början på nästa vecka som förhandlingarna mellan Alliansen och Miljöpartiet kommer kunna komma igång. Och Moderata gruppledaren Irene Svenonius ser inga som helst problem eller några hinder för att de ska kunna komma överens, skriver Svenska Dagbladet. – Miljöpartiet är en naturlig samtalspartner och är vi bara konstruktiva brukar det mesta går bra, säger hon. Är du nyfiken på vad som kan hända nu efter valet? Det kan du läsa mer om här.

2018-09-22-10:13:54

Är dina toalettvanor normala? – så här vet du

Hur många gånger om dagen ska jag bajsa? Hur många gånger man behöver gå på toa under dagen varierar väldigt mycket från person till person. Vissa personer bajsar en till tre gånger per dag, medan andra bajsar tre gånger varje vecka. Och det är en ganska bra riktlinje att hålla koll på.  Så länge du bajsar minst tre gånger i veckan alternativt som mest 3 gånger per dag, så är du inom ramen för vad som är normalt. Om du bajsar oftare än tre gånger per dag eller mer sällan än tre gånger per vecka så kan det vara värt att kontakta en läkare för att se att allt är som det ska.  Bra riktlinjer att ha i huvudet Mjölkchoklad till mörk choklad: Färgmässigt är bajs normalt sett brunt till mörkbrun i färgskalan.  Smärtfritt: Det ska inte göra ont att gå på toa. Om du upplever dina toalettbesök som smärtsamma kan det tyda på hemorrojder, analsprickor eller matsmältningsbesvär.  Mjukt till fast: Bajs kan skilja sig en del i konsistensen. Både mjukt och fast bajs är normalt. Men om din avföring är väldigt hård eller väldigt lös så kan det tyda på en obalans.  Hur ska mitt bajs se ut?  Avföring kan variera i färg och form. Genom att se över konsistensen kan man också avgöra om kroppen och matsmältningen är i balans. 1. Mindre, hårda klumpar som är svåra att passera Typ 1 tyder på förstoppning. Bildkälla: Medical News Today 2. Knöligt, hårt och korvformat Typ 2 tyder också på förstoppning. Bildkälla: Medical News Today 3. Korvformat, inte knöligt med "sprickor"  Typ 3 tyder på att allt är som det ska. Bildkälla: Medical News Today 4. Lite tunnare form än numer tre, men slätt och mjukt  Typ 4 tyder på att allt är normalt. Bildkälla: Medical News Today 5. Mjuka klumpar som enkelt passerar Även typ 5 visar på normal matsmältning. Bildkälla: Medical News Today 6. Lösa och porösa klumpar utan tydlig form Porös och "fluffig" avföring utan riktig form tyder på diarré. Bildkälla: Medical News Today 7. Vattnig konsistens Vattnig avföring utan någon för tyder också på diarré. Bildkälla: Medical News Today Bajstyp 3, 4 och 5 tyder på att allt är som det ska! Typ 1 och två tyder däremot på förstoppning medan typ 6 och sju tyder på diarré. Vilken färg ska mitt bajs vara?  Brunt Brunt bajs är det allra vanligaste. Nyansen av brun kan variera lite från person till person, och det är också normalt att avföring ibland har lite av en grön nyans.  Svart Om ditt bajs är svart, och konsistensen liknar kaffesump, så kan det vara ett tecken på en blödning i mag-tarmkanalen. Saker som järntillskott, lakrits, stout kan också göra att ditt bajs blir svart.  Rött  Rött bajs kan, precis som svart bajs, tyda på en blödning i mag-tarmkanalen. Om det är så att du ser små blodfläckar i avföringen så kan det vara så att du har en hemorojd. Har du ont i analöppningen och ser blod på pappret när du torkat dig efter ett toalettbesök så kan det handla om en analspricka. Har du ätit stora mängder bär eller rödbetor? Eller kanske druckit rödbets- eller tomatjuice? Det kan också göra så att din avföring blir röd. Men ditt bajs bör återgå till sin normala färg efter att maten eller juicen lämnat kroppen.  Orange  Även orange mat kan ändra färgen på bajs. Sötpotatis, morötter och orange squash innehåller höga halter av ämnet betakaroten, som kan synas i avföringen.  Passagehinder i gallgång och vissa mediciner kan också vara orsaker till orangefärgad avföring.   Gult  Om ditt bajs är gulaktigt och upplevs som fettigt tyder det på att din avföring innehåller för mycket fett. Det kan tyda på svår fettupptagning, men också på enzym- eller gallbrist.  Vitt   Är ditt bajs vitt, grått, eller bara väldigt blekt, så kan det tyda på problem med levern eller gallblåsan.  Läs också om 6 anledningar till varför det kan göra ont när du kissar

2018-09-19-10:56:56

Ska man borsta tänderna före eller efter frukosten?

Du kan gå i flera år och ta saker för givet.  Därför kanske kan kännas som att hela verklighetsuppfattningen går i kras när det uppenbarar sig att något som är självklart i din värld, inte alls är det för någon annan. Just det här med tandborstning kan tydligen vara en sådan sak. Vissa är stensäkra på att vi ska borsta tänderna efter frukost. Andra hävdar att det absolut är nödvändigt att borsta tänderna innan frukost. För en Twitter-användare kom en annorlunda uppfattning om tandborstning som en chock: Bildkälla: Twitter/@swag_tengil Det tog inte lång tid innan kommentarsfälten gick varma med starka åsikter kring vad som egentligen är rätt.  Bildkälla: Twitter Ja, en härlig blandning av spridda åsikter minst sagt. Men vad är egentligen rätt då? Borsta tänderna efter varje måltid För att reda ut förvirringen tog vi hjälp av Kåre Buhlin, docent och övertandläkare vid Karolinska institutet. – Tandvården har en ganska klar uppfattning om att vi ska borsta tänderna efter frukost. Du ska egentligen borsta tänderna efter varje måltid - oavsett om det är frukost, lunch eller middag, säger övertandläkaren. Han menar dock att förvirringen kring om tandborstning ska ske innan frukost, är för att många kanske tror att bakterierna som har ansamlats i munnen under natten reduceras vid tandborstning. Och att det därför skulle leda till mindre skada när man sedan äter frukost. – Men det finns ingen anledning att borsta tänderna innan frukost. Den eventuella effekten är högst marginell av att borsta bort bakterier på tänderna som man då skulle få, fortsätter Buhlin. Tanken är att färre bakterier skulle ge mindre angrepp på tänderna.  Men den avgörande faktorn för att få hål i tänderna är pH-fallet i munnen. Detta händer oavsett vad du äter och oavsett om du har borstat eller inte innan. Munnen mår bättre av ett basiskt pH-värde. Därför är det viktigt att borsta tänderna med fluortandkräm efter frukost, så att pH-värdet går upp igen. Väntetiden är viktig Tidigare har vi dock lärt oss att det inte är bra att borsta tänderna efter en frukost med mycket sura livsmedel och ett surt pH-värde, såsom till exempel juice. Det kan du läsa mer om här. – Man blandar ihop det, om du dricker juice ska du inte borsta tänderna minuten efter. Då kan emaljen ta skada. Munnen måste få vila. Om du druckit kraftigt syrehaltiga drycker och borstar direkt efteråt kan det göra en liten skada på tänderna och vid många upprepade tillfällen kan det resultera i ett hål. Däremot är väntetiden mindre viktig om du inte äter så sura matprodukter, menar Buhlin. Det bästa är alltså att vänta en stund och inte borsta tänderna direkt efter att man har ätit. – Oavsett när man borstar ska man vänta ett tag mellan matintag och borstning. Äter du exempelvis godis på kvällen ska du vänta ungefär en halvtimme innan du använder tandborsten, avslutar Buhlin. Så, då har vi rett ut det! Men det finns ett par andra riktigt vattendelare som alltid sätter igång en diskussion. Men lugn – vi har koll. Vilken sida av polarkakan ska man ta smör på? Och hur ska egentligen toarullen hänga på hållaren?

2018-09-20-13:09:39

Så gör du om din hund eller katt sätter i halsen

Olyckor sker nästan aldrig när man väntar sig dem, och därför kan det vara svårt att vara beredd när någon man älskar råkar illa ut. Och kanske ännu svårare när den som råkar illa ut är ett husdjur.  På många skolor och arbetsplatser lär man sig hur man utför heimlichmanövern på andra människor. Men hur gör man egentligen när en hund eller katt inte kan andas? Här är en genomgång, steg för steg, om hur du går till väga när din hund eller katt har satt något i halsen.  Steg 1: Ser du objektet? Det första du ska göra är att öppna djurets mun för avgöra om du kan se objektet som orsakat stopp i luftvägarna. Det kan vara bra att ta hjälp av någon annan i närheten för att hålla fast djuret.  Om du ser, och kan få tag i objektet, borde du göra det. Något som är viktigt att tänka på är att se till att inte trycka ner objektet längre.  Eftersom djuret troligtvis är under stress, så är det bra att tänka på att det kan försöka bitas. Om du kan, be någon annan hålla upp djurets mun medan du undersöker.  Steg 2: Heimlichmanövern Om det inte går att ta bort objektet med händerna är det dags att utföra heimlichmanövern.  På en medelstor till stor hund: Ställ dig upp och håll hunden upp och ner, med djurets huvud neråt och dess rygg mot din mage. Håll den inte i benen.  Ta ett fast grepp vid övre delen av hundens mage, under revbenen och tryck till med kraft – i samma typ av manöver som man skulle göra på en människa. Kom ihåg att inte vara för försiktig då det krävs lite kraft för att trycket ska ge effekt. Men håll också djurets storlek i åtanke.  Tryck 4 till 5 gånger och kolla sedan om föremålet har kommit loss. Om det inte har det bör du upprepa manövern. På en liten hund eller katt: Lägg ner djuret och ta ett grepp runt dess buk så att dina fingrar greppar på både över- och undersidan. Tryck sedan till precis under revbenen 3 till 5 gånger. Anpassa styrkan utefter djurets storlek, men var inte för försiktig.  Om föremålet inte kommit loss efter ett tag är det dags att åka till veterinären så fort som möjligt. På vägen till veterinären är det viktigt att börja göra nosblåsningar för att försöka få in luft till lungorna.  Nosblåsningar: Lägg ner djuret på golvet och ta sedan ett stadigt grepp runt dess nos. Se till att djurets hals är utsträkt och att du håller igen djurets mun så luften kommer till lungorna. Blås sedan in luft, cirka 20 gånger per minut. Anpassa luftmängden efter djurets storlek tills du får hjälp av veterinär.  Förhoppningsvis kommer dess tips till användning om olyckan någonsin är framme.  Ibland kan det gå snabbt för våra lurviga vänner, särskilt när man får syn på något smaskigt som man vill nosa eller smaska på. Men det finns faktiskt en hel del människomat som kan orsaka livshotande skador på både hundar och katter. Här kan du läsa om 9 saker som du måste hålla koll på att din hund inte får i sig. Och självklart har vi också koll på vad missen inte ska äta. Högt upp på listan finns något som säkert chockar många – nämligen mjölk. Läs om varför det kan vara skadligt, och vad mer din katt inte bör lägga tassarna på, här.  Källa: Heimlichmanövern, Hemmets

2018-09-21-09:48:22

Charlotte Perrelli – här är allt du behöver veta

Charlotte's fullständiga namn är Anna Jenny Charlotte Jensen Perrelli. Hon föddes som Nilsson den 7 oktober år 1974, i Hovmantorp.Hon har vunnit Melodifestivalen två gånger, första gången 1999 och andra gången 2008. Men inte bara det, hennes låt år 1999 kammade hem hela Eurovison Song Contest. Det gjorde henne också till den fjärde svenska vinnaren någonsin i tävlingen.I Melodifestivalen har hon inte bara sjungit utan även varit programledare – tre gånger.Bengt-IngvarsHennes karriär började tidigt. Redan som 13-åring var hon med i ett band som hette Bengt-Ingvars, som faktiskt senare blev "Bengt-Ingvars med Charlotte", gulligt visst?"Var är du nu?"Perrelli är även låtskrivaren bakom "Var är du nu?" som finns på ett album Wizexs som släpptes år 1999.Vita lögnerMinns du serien Vita lögner? Då kanske du även minns att Charlotte Perrelli hade en roll i serien? Inte? Hon var nämligen med i rollen som gymtränaren Millan Svensson. Nu snackar vi år 1997, så det är ju ett tag sedan.Äter inte köttCharlotte Perrelli är vegetarian, men har faktiskt även varit vegan. Men vegan var för meckigt, så det blev inte någon lång period. Något Charlotte kallar för "strikt vegetarian" har hon varit ett tag, men slutade med det också av anledningen att folk knappt "vågade bjuda henne på middag", för att "de inte visste vad de skulle servera".Kyckling och kött har hon faktiskt inte ätit på över 20 år. Men fisk, skaldjur och ägg äter hon igen sedan en tid tillbaka, skriver Mama Fit.Charlotte Perrelli är även en av deltagarna i tv-programmet Så mycket bättre 2018.Nyheter24 har tidigare skrivit om när artisterna Charlotte Perrelli, Sarah Dawn Finer och Gabriel Forss var två minuter från döden, när en kraftig kastby orsakade en scenkollaps. Det hela ägde rum i en folkpark i Norrköping där en allsång skulle hållas – men det blev inte riktigt som planerat. Det kan du läsa mer om här. 

2018-09-21-18:22:43

Lucas,19, är försvunnen – nu vädjar familjen om hjälp

Har du sett Lucas? 19-årige Lucas Löfström försvann 14e september i år och sedan dess har ingen sett honom.  Signalement Det var i Jämtlands Strömsund han sågs sist. När han försvann var han klädd i t-shirt och mörka adidas-byxor.  Lucas har bruna ögon och mörkt kort hår. Hans längd är cirka 183 cm och väger runt 90 kilo, enligt Missing people. Sökandet Sara Hansson som är ansvarig för sökinsatsen för att hitta Lucas, berättar för Nyheter24 att de använder alla resurser de har. – Vi har en fantastisk uppslutning och det har vi haft redan från dag ett då vi var runt 200 personer som sökte efter Lucas, säger hon till Nyheter24. Missing People är ingenting utan deras sökare berättar Sara Hansson, men det finns fler resurser. Specialresurserna är sökhundar, drönare och vattenresurser, som kan vara exempelvis båtar och vattenskotrar. Och allt används i hopp om att hitta Lucas. Missing People arbetar utifrån alla möjliga teorier. De fortsätter sin kartläggning och informationshämtning och utesluter inte att ett brott kan ligga bakom. – När vi gör vårt arbete och informationshämtning kan vi inte utesluta något, fortsätter hon. Föremål har hittats Missing People letar inte efter något specifikt föremål i sökandet. Man tror nämligen att Lucas inte hade med sig något annat, förutom det han hade på sig vid försvinnandet. Det är alltså inget specifikt föremål som saknas, men man utesluter inte att hitta något som tillhör honom. Men tidigare i veckan har man hittat ett föremål, som med största sannolikhet är hans – ett par skor. Det är vid den platsen, nordvästra Strömsund, som sökandet nu utgår ifrån.  – Lucas har inte setts till vid den platsen, men eftersom det med största sannolikhet är hans skor så fortsätter vi därifrån, säger Sara Hansson till Nyheter24. Informationshämtning Men det handlar om kontinuerlig informationshämtning. Vilka som kan ha sett honom där och rörelser runt omkring.  – Vi försöker bilda oss en uppfattning om hans rörelser.  Hansson fortsätter: – Men något jag verkligen vill lyfta fram är tacksamheten till den fantastiska uppslutningen från allmänhet, vänner, och bekanta i samband med våra sökinsatser dag, kväll som natt.  Hon berättar också att butiker har sponsrat deras sökare med mat och dryck, men också erbjudande om logi. – Tillsammans är vi starka, avslutar Sara Hansson till Nyheter24. Vid försvinnandet hade Lucas ingen mustasch. Bildkälla: Privat Polisen misstänker inget brott Men trots att Lucas har varit försvunnen i en vecka så misstänker polisen inget brott. – Vi har inte hittat honom helt enkelt, säger Suss Braunerhielm, polisen Nord. Men något brott misstänks inte i nuläget.  – Jag kan inte gå ut med så mycket, men vad jag vet misstänker inte polisen något brott, fortsätter Braunerhielm till Nyheter24. Men utomhus börjar det bli kyligt, och framförallt på nätterna.  Har du sett Lucas eller vet du något om försvinnandet? Kanske har du någon information som kan leda till att han återfinns? Tipsa polisen på 114 14. Nyheter24 har tidigare skrivit om den nya teorin i Madeleine McCann-försvinnandet. Det är en ameriaknsk brottsexpert som inte tror att Madeleine fördes bort – utan att det finns mer till historien. Det kan du läsa mer om här.

2018-09-21-18:38:16

Forskaren varnar – spanska sjukan kan komma tillbaka

Forskare varnar för att spanska sjukan kan återvända under 2000-talet, rapporterar Metro UK.  Spanska sjukan härjade runt om i hela världen runt slutet av första världskriget. Den extremt dödliga influensan drabbade främst människor i 20-40-årsåldern som annars var friska. Detta gjorde influensan speciell, eftersom det oftast är barn och gamla som insjuknar av virusspridningar. Och nu kan alltså skräckinfluensan åter vara på väg tillbaka enligt forskare. Det var i programmet BBC Breakfast, som doktorn Fari Ahmad förklarade att sjukdomen skulle kunna komma tillbaka någon gång under 2000-talet.  – I teorin så är influensan inte helt borta och den är inte heller ofarlig för oss nu, sa Fari Ahmad i BBC Breakfast. Men Ahmad förklarar även att man inte ska gå runt och vara rädd i onödan eftersom det finns mer kunskaper om sjukdomen idag än tidigare. Samtidigt höjer han ett varningens finger för att ha en övertro på förståelsen för sjukdomen. – När spanska sjukan pågick så tror jag inte att människor riktigt förstod vad som hände. Idag förstår vi dock hur influensan spreds så jag tror att vi är mer förberedda. Men samtidigt så ska vi inte ha en övertro på kunskapen, förklarade Ahmad i BBC Breakfast. 500 miljoner insjuknade Spanska sjukan var extremt smittsam och totalt räknar man med att 500 miljoner människor insjuknade runt om i hela världen, det vill säga cirka en tredjedel av jordens befolkning då. Det finns dock ingen exakt statistik på hur många människor som dog under influensatiden men man räknar att det kan ha varit upp mot 50 miljoner människor, rapporterar Metro UK. En stor del i att så många insjuknade tror man beror på att hygienen bland människor och på sjukhus under tiden som sjukdomen härjade var sämre än vad den är idag. Nyheter24 har tidigare skrivit om att influensa smittar på ett helt annat sätt än man tidigare har trott. Är du intresserad att veta hur du blev sjuk förra gången så borde du läsa den här artikeln. 

2018-09-21-13:57:01

Stormen Knud är här – men hur gör man med ölen?

Hela veckan har det pratats om stormen som även fått ett namn – Knud. Det kan bli riktigt blåsigt i västra Sverige, dags att hålla i hatten.Men det verkar inte vara vindarna och kylan som skrämmer göteborgarna mest. Frågan är nämligen hur sjutton man bär sig åt för att få i sig fredagsölen?Öl med några vännerAdam bor på Hisingen och vill ta sig sin fredagsöl och undrar om det ens är möjligt.Det var vid 16.30 som det var planerat att ta sig en öl med några vänner. Men då han bor lite längre från stan var han lite osäker på om det skulle kunna gå som planerat.Men Tove Andersson, GP, svarade lugnt att det vid skrivande stund inte ser ut att vara någon nämnvärd påverkan på kollektivtrafiken mellan Hisingen och övriga Göteborg. Men Adam blev uppmanad att hålla koll på Västtrafiks app eller hålla span på deras hemsida. Anton frågar Göteborgs-Posten om man kommer kunna ta sig en fredagsöl. Bildkälla: Faksimil GP "Ha så trevligt med vännerna!"Tove avslutade sin kommentar med en önskning om att Anton skulle ha trevligt med vännerna. Och hon verkade heller inte något som helst tvivel till att Anton kommer kunna få kvällen som planerad.Fredagsdrinken blir hemmaNyheter24 har pratat med Hannah Johansson, som bor på just Hisingen. Men på henne verkar det inte gå någon större nöd. – Det blåser lite bara, men det gör det ju alltid här, säger hon till Nyheter24.Hannah berättar att fredagsdrinken blir av, men den kommer bli av hemma. Eftersom hon vill ta det säkra före det osäkra så vågar Hannah inte chansa på att kollektivtrafiken kommer gå som de ska, även om det är sagt så.Men denna storm känns inte så farlig, mer åt det normala hållet tycker Hannah Johansson. Tegelpannor blåste av–  Något annat var ju Gudrun-stormen. Då blåste det av tegelpannor från mina föräldrars tak på deras hus, fortsätter Hannah till Nyheter24.Men något sånt väder och kaos tror hon inte att det kommer bli den här gången.En meteorolog har uppmanat folk att "surra fast saker" som exempelvis studsmattor på tomten. Vill du veta mer om stormen? Då kan du läsa mer om det här.

2018-09-21-14:53:53

Los Angeles förbjuder försäljning av pälskläder

Kommunfullmäktige i Los Angeles har röstat igenom att man ska förbjuda försäljning av pälskläder. Lagförslaget som nu kommer att tas fram innebär bland annat att räv, mink och chinchillarockar förbjuds, rapporterar The Independent.  Omröstningen är historisk på så sätt att Los Angeles nu blir den största staden i världen som inför förbud mot att sälja pälskläder. Och sedan tidigare har San Francisco röstat igenom ett liknande förslag i mars. Paul Koretz som sitter i kommunfullmäktige i Los Angeles var lyrisk över att lagförändringen gått igenom när han pratade med The Independent.  – Om vi kan lyckas med att införa ett förbud här (Los Angeles) så kan vi göra det vart som helst. Vi hoppas självklart att New York, Miami och Chicago ser vad som hänt här och följer efter, sa Paul Koretz till The Independent. Här är länderna som inför pälsförbud Men Los Angeles är långt ifrån först, sedan tidigare har flera andra länder infört liknande förbud, däribland Danmark. Även följande länder infört förbud mot pälsdjursuppfödning, Österrike, Slovenien, Makedonien och Kroatien, skriver The Independent. Under de närmsta 11 åren har även en hel del länder beslutat sig för att försöka införa förbud mot pälshandel. Så vilka länder är det då? Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Norge, Tjeckien, Serbien samt Bosnien och Hercegovina. Den största förändringen sett till produktion av rävpäls har de senaste åren skett i Norge som tidigare var det landet som stod för störst produktion i hela världen. Idag står Norge däremot för endast tre procent, vilket kan jämföras med Kina som står för 67 procent.  Även Sverige, Tyskland, Schweiz och Spanien har diskuterar att få bort pälsfarmar genom hårdare restriktioner och lagar.  Modejättarna är för förbuden De stora modehusen, Armani, Burberry, Gucci och Michael Kors har alla lovat att sluta med päls i sina kläder för att respektera sina kunders oro för djurens välmående, rapporterar The Independent.  Nyheter24 har tidigare skrivit om en pälsbutik i Göteborg som blev attackerad av syra. Här kan du läsa mer om den händelsen.

2018-09-21-15:18:34