Sju par berättar: Så får vi distansförhållandet att fungera

Att ha ett distansförhållande är faktiskt inte så ovanligt. Men hur får man kärleken att hålla sig vid liv och finns det några saker man som par kan göra för att göra det lättare? 

Nyheter24 har pratat med sju par som har delat med sin av sina egna råd när det kommer till att få ett distansförhållande att fungera. 

Amelia och Matthew har varit ett par i tre år. Amelia träffade pojkvännen när hon var på semester i USA. Tre gånger om året träffas paret och har planer på att förlova sig.

– Det viktigaste när man har ett distansförhållande är att lita på sin partner. Annars kommer man aldrig kunna slappna av om man hela tiden undrar vad den andra gör, säger Amelia till Nyheter24.

Ett annat par som har hållit ihop i flera år är Malin och William som träffades i Stockholm för fem år sedan när William var på besök från Australien.

– Vi träffas två gånger per år, det låter säkert lite för många men vi älskar varandra och pratar över Skype nästan dagligen. Att prata ofta är viktigt tycker vi, berättar Malin. 

Sara och Anton har varit tillsammans i snart sju år. Idag bor Sara i Göteborg och Anton i Umeå för att studera. 

– Det går jättebra med distansförhållande. Vi försöker ses varannan helg och pratar mycket på FaceTime. Men vi bodde tillsammans i Göteborg innan Anton flyttade upp till Umeå.  

Daniel träffade Sofia när han var i Oslo förra året. Efter en utekväll bytte de nummer med varandra och har hållit kontakten sedan dess. 

– Att lita på den andra personen och att båda försöker se till att man ses är viktigt tycker jag, säger Daniel. 

Therese och Auguste har varit ett par i snart ett år. De träffades i Nice och har sedan dess haft ett distansförhållande mellan Sverige och Frankrike. 

– Grunden är att lita på varandra. Vi har daglig kontakt via FaceTime, både vanliga samtal och videosamtal, vi sms:ar så ofta vi kan och bjuder verkligen in varandra till varandras liv, vi sover till och med med varandra över FacTime, berättar Therese. 

När paret bråkar handlar det nästan alltid om svartsjuka eller att någon av dem känner sig trött på distansen. Och vissa dagar är värre än andra. 

– Det är sjukt jobbigt vissa dagar att vakna upp och den man har valt att spendera sitt liv med inte ligger där bredvid, men på något sätt är det så sjukt fint att vi väljer varandra varje dag trots det.

Enligt Therese så är kommunikation och gemensamma mål bland det viktigaste i en distansrelation. I deras fall är målet att ses en gång i månaden och dessutom snart kunna bo ihop över sommaren. Men det är inte bara en uppförsbacke att vara i ett distansförhållande säger hon.

– På ett sätt så är distansförhållande nyttigt, det är en superstor prövning och man får verkligen lära känna varandra när det enda vi har är just kommunikationen, jag tar mig verkligen tid för att prata med honom på ett annat sätt när inte det fysiska finns där. Det är verkligen inte så hemskt som många tror.

Agnes och Christian träffades för flera år sedan i spelet World of Warcraft när de spelade med samma grupp, och sedan fortsatte hålla kontakt. De har varit ett par i åtta år mellan Skottland och Sverige. De träffades i verkligheten första gången 2014 men ska nu äntligen gifta sig och flytta ihop. 

– Tiderna isär är det värsta som finns, och att säga hejdå på flygplatsen är hjärtskärande. Och det blir bara värre och värre varje gång. Det tär rejält på psyket att aldrig få stadga sig ordentligt utan bara tvingas bli bortsliten gång på gång, men man räknar ner en dag i taget till nästa besök. 

Enligt dem är det oerhört viktigt med tillit, ärlighet och kommunikation, som i andra relationer, men de känner att det är ännu viktigare i ett långdistansförhållande. 

– Vi har på åtta år aldrig bråkat då vi hanterar och löser eventuella konflikter genom att helt enkelt lyssna på varandra, respektera det och sedan försöka komma till en kompromiss eller be om ursäkt för missförståndet. Det finns liksom inte plats att misstro, undanhålla känslor och tankar eller vara bitter över missförstånd, avslutar Agnes. 

Jag och min kille har distans mellan Sthlm-Karlskrona. Ses ungefär var tredje vecka och däremellan kör vi mkt FaceTime och telsamtal , 
Vi gör vardagssysslor ihop över tel , ser på film ihop (samma film samtidigt och pratar i tel) , FaceTime och äter middag ihop , försöker göra en rolig grej av avståndet

Cornelia och Gustav har varit ihop ett tag och har ett distansförhållande mellan Stockholm och Karlskrona. De ses var tredje vecka men har några knep för att få det att fungera när de inte ses. 

– Vi gör vardagssysslor ihop över telefonen, ser på samma film samtidigt och pratar i telefonen. Vi brukar också FaceTime:a och äter middag ihop, försöker göra en rolig grej av avståndet. 

Malin och Joe hade ett distansförhållande i två år när hon bodde i Sverige och han i USA. 

– Skype, FaceTime dagligen. Skicka långa kärleks email, skicka presenter. Massa sms under dagarna, skicka låtar som påminner om varandra. Kärleken övervinner allt. 

Personerna i artikeln heter egentligen något annat. 

TV: Zara Larsson berättar om nya kärleken: "Så lycklig"

[youplay:sp,71,127949,000,0]

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

Läs hela nyheten:
Sju par berättar: Så får vi distansförhållandet att fungera

Publicerad: 2017-06-10 klockan 11:30

Fler nyheter från Nyheter24

Niclas Lij efter tiden i Bachelor: "Det var som ett enda stort vakuum"

Årets säsong av "The bachelor - när leken blev allvar" är snart slut, vilket betyder att tittarna snart kommer få se vem av tjejerna som får den sista rosen av Niclas Lij.  Nyheter24 intervjuade årets Bachelor Niclas på röda mattan på Idolfinalen. Han berättade bland annat vad han lärde sig efter programmet och hur det var att komma hem.  – Under den här resan så har jag lärt mig ganska mycket. Dels om mig själv och dels om andra. Jag har fått en djupare förståelse för vad det är jag söker och vad det är jag vill ha och vad som också funkar för mig, säger Niclas till Nyheter24.  Se intervjun med Niclas i spelaren ovan! TV: Därför bar Nikki Amini sin bröllopsklänning i Idolfinalen Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-12-11-10:57:54

Så gör du nyttig pepparkakssmoothie på 4 ingredienser

Alla vill vi njuta av de ljuvliga pepparkakssmakerna som vintern och julen innebär men det kan vara svårt när man vill vara sparsam med sockret. Den går dessutom att göra vegansk genom att enkelt byta ut mjölken och grädden till växtbaserade alternativ. Ingredienser (2 portioner): 3 dl mjölk (havre-, soya eller mandelmjölk för vegansk) 1 banan 2 msk pepparkakskrydda 1 dl vispad grädde (havre-, soya eller mandelgrädde, vispbar, för vegansk) Gör så här: Mixa mjölk, banan och pepparkakskrydda tills den är helt fri från klumpar. Häll upp i två glas. Vispa grädden och toppa dina smoothies med den. Servera och njut!

2017-12-11-11:29:04

Så gör du din egen julknäcke

Ingredienser:  25 g jäst 4 dl mjölk 1 tsk fänkålsfrön 1 tsk anis ½ dl chiafrön 2 dl rågmjöl 8 dl vetemjöl Låt jäsa 45 min Kavla ut väldigt tunt och pensla med vatten och dekorera med valfria frön Baka i mitten av ugnen i ca 15 minuter i 225 grader. 

2017-12-11-13:05:48

3 tips på fyllningar till ägghalvor

Superenkla att göra och sjukt goda. Anpassa mängden ingredienser till antalet ägghalvor som du vill göra.  För alla fyllningar gäller samma princip: Koka äggen, skala och dela i två. Gröp ur äggulan och blanda ihop med resten av ingredienserna för respektive fyllning. Fyll hålet som blir kvar efter äggulan med fyllning och voilà! Redo att ätas direkt! Remouladägghalvor: Äggulor, finhackade pickles, currypulver. Syrliga laxägghalvor: Äggulor, rökt lax, finhackad dill, limesaft, matyoghurt. Ostiga potatisägghalvor: Äggulor, majonäs, potatis, parmesanost, salt & peppar. Se precis hur du ska göra i klippet ovan. 

2017-12-11-11:34:00

Kenzas besked efter blodproven: "Måste börja med medicin för hypotyreos"

Det var för några veckor sedan som toppbloggerskan Kenza Zouiten, 26, valde att berätta om sin svåra tid. Under den senaste tiden har hon nämligen mått väldigt dåligt. Detta har visat sig bland annat genom att hon känt sig extremt nedstämd, trött och tappat hår. Hon har vädjat till sina följare och frågat om det är någon som känner igen symptomen, och hon fick mycket stöd från sina fans som berättade om sina erfarenheter. Kenza bestämde sig tillslut för att uppsöka läkare och tog en rad olika blodprov, vilka hon nu fått svar på. "Mina värden höjts bra mycket mer"Bloggerskan har tidigare misstänk att hon har nedsatt sköldkörtelfunktion (hypotyreos), vilket visar sig bland annat genom att man blir väldigt nedstämd, upplever extrem trötthet, tappar hår. "Mitt TSH-värde ligger på 4,3 och vad jag har förstått så går gränsen vid 4 men helst ska det ligga under 2,5? Hormonerna T4 och T3 ligger dock inom det “normala” så av vad jag har förstått så kan jag ha en mild variant av hypotyreos, skrev Kenza" i sin blogg efter sitt första blodprov. Efter ytterligare ett prov visade det sig att hennes värden höjts ännu mer. Vilket gör att hon nu påbörjar medicinering med läkemedlet Levaxin."Jag hoppas att jag mår bättre inom några månader. Vet att det kan ta tid att hitta rätt dosering (ska ta nya prover i slutet på januari), men det känns redan lite bättre att iallafall ha börjat göra något åt mina problem", skriver hon. Vi håller tummarna för att Kenza snabbt ska känna sig bättre. 

2017-12-15-10:27:19

DrDisRespect i tårar – slutar streama PUGB efter otrohet

Han har 1,4 miljoner följare på Twitch. Men nu kommer det dröja innan nån får se Guy Beahm, mer känd som DrDisRespect, lira PUGB igen.  Det var igår kväll svensk tid Beahm berättade på sin stream att han kommer ta en paus, efter att ha varit otrogen mot sin fru. – Jag kommer ta lite ledigt för att fokusera på min jävla misstag. Jag måste fokusera på min familj, sa en gråtande Beahm i streamen.  Beahm är en de mest framgångsrika PUGB-spelarna, och fick så sent som förra veckan priset Trending gamer på Video Game Awards i Los Angeles. Se hans känslofyllda tal här

2017-12-15-11:38:25

Regeringen säger nej till att avkriminalisera narkotika

I veckan kom nyheten om att det nu finns en majoritet i norska stortinget för att avkriminalisera narkotika. Tanken är att avkriminalisering av missbruk ska göra droganvändning till en social fråga eller vårdfråga, istället för att missbrukare ska få straff. – Nu måste det byggas upp ett hjälpsystem som ska vara redo att ge missbrukare hjälp med en gång, från avvänjning för de tyngsta missbrukarna, till social hjälp för ungdomar som tas med små doser, sa då Nicholas Wilkinson, stortingsledamot för Sosialistisk Venstreparti till VG.Men häri Sverige är inte regeringen beredd att öppna upp frågan om att avkriminalisera bruk av narkotika. – Nej, det kommer vi inte att göra i Sverige, säger socialminister Annika Strandhäll idag till Nyheter24. Socialminister Annika Strandhäll.Behövs "hårdare tag"Strandhäll säger också att en avkriminalisering skulle "ge felaktiga budskap" om att narkotika skulle vara ofarlig, och att en avkriminalisering inte skulle lösa några problem. – Det behövs ett helhetsgrepp med hårdare tag, förebyggande åtgärder, stöd och behandling för att komma åt narkotikan och de skador det ger, säger Strandhäll.Men alla tycker inte som Strandhäll. Björn Johnson är professor i socialt arbete vid Malmö högskola, och har forskat mycket om narkotikapolitik. Han är kritisk till Strandhälls uttalanden om att avkriminalisering skulle leda till att narkotika skulle uppfattas som ofarlig.  – Det finns inga bevis för att avkriminalisering skulle ge den typen av signaler. Vi har försökt med en strikt förbudspolitik i flera decennier. Om man tittar på länder som testat avkriminalisering, till exempel Portugal, så handlar det inte om legalisering. Man har fortfarande en strikt politik när det gäller försäljning och smuggling. Det är bruket som avkriminaliserats, säger Björn Johnson till Nyheter24.Björn Johnson. Foto: Martin MagntornJohnson tycker också Strandhälls uttalande om "hårdare tag" är märkligt.  – Det låter som en ny policy från regeringens sida, det var något man pratade mycket om på 80-talet. Vi behöver utveckla vård och skadebegränsande insatser, inte ha hårdare tag. Jag vet inte hur insatt hon är, det låter som att hon blandar ihop avkriminalisering och legalisering. Läs mer om Norges debatt om narkotika här

2017-12-15-10:07:34

Gymnasieskola i Stockholm utryms efter rykten om uppgörelse

I början av veckan ska det ha varit slagsmål mellan olika grupperingar i anslutning till en gymnasieskola i Stockholmsområdet. Efter ett rykte om att elever från olika grupperingar skulle mötas vid skolan för att slåss så utrymdes skolan under fredagen.  – Det har varit grupperingar som har samlats utanför skolan och gjort upp. Det har lett till att polisen har kommit, berättar skolans rektor för Expressen.  Ryktet ska ha kommit in via ett telefonsamtal, vilket ledde till beslutet som att utrymma togs som en försiktigshetsåtgärd. Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-12-14-20:28:37

Pascalidous vänsterfeministiska analys är redan motbevisad

Häromdagen var Alexandra Pascalidou med i programmet Malou Efter tio för att prata om sig själv och sin bok om Metoo. Malou von Sivers ställer frågan hur Metoo emottagits i områden där hederskulturen är stark. Hon hinner inte ens ställa klart frågan förrän Pascalidou, på ett synnerligen arrogant vis, bokstavligen viftar bort frågan. Hon påstår att hederskulturen finns ”överallt” och hävdar att det hela handlar om “mäns våld mot kvinnor".  Men Pascalidou är djupt okunnig om hederskulturen. Jag förstår inte varför hon uttalar sig i frågan. Jag kan inte låta henne få stå oemotsagd.  Hederskultur är ett grupporienterat fenomen som innebär att gruppen förtrycker den individ som självständigt vill råda över sitt liv.Hedersförtrycket är uråldrig sedvänja. Den är sprungen ur samhällen där staten inte kan ge befolkningen grundläggande skydd och service.I dessa samhällen råder stark misstro till staten samt sinsemellan medborgarna. Människor tenderar då att sluta sig inom sin respektive släkt eller klan, och då man inte har demokratiska värderingar att samlas kring, samlas man i högre grad kring traditioner. Om en individ bryter mot seder och bruk tappar den sin heder.Detta smittar hela släkten och som då kan  bli socialt utstött. Sedvänjan försvinner inte bara för att man korsar gränsen till Sverige.  Inom hederskulturen förtrycks både män och kvinnor. Både män och kvinnor förtrycker. Det handlar således inte om mäns våld mot kvinnor. Det handlar om gruppens våld mot individer.Idag befaras så många som 240 000 ungdomar leva under hedersförtryck i Sverige.  Pascalidou invaliderade varenda ungdom som upplever att den farligaste plats de kan befinna sig på, är under mammas och pappas tak. Hennes analys, som känns igen från vänsterfeministiska kretsar, är motbevisad av verkligheten.Teorin faller platt eftersom både flickor och pojkar är utsatta för förtryck av både kvinnliga och manliga släktingar. Den är vilseledande och hindrar att ungdomarna får erforderlig hjälp.  Lyssna inte på Pascalidous ytliga analys, lyssna på offren och på historierna som finns #underytan.Claudia Aziz,Jurist med inriktning på humanjuridik

2017-12-15-10:43:59

Egyptisk popstjärna släppte musikvideo – blev dömd till två års fängelse

Det var Shymas video "I Have Issues" som fick flertalet människor på sociala medier och personligheter att reagera starkt vid sin publicering, enligt The Independent. Popstjärnan bad snabbt om ursäkt via hennes sociala kanaler kort efter att videon släpptes, trots ursäkten blev hon arresterad. Shyma vars riktiga namn är Shaimaa Ahmed dömdes även till cirka 5000 kronor i böter av en domstol i Kairo. Hennes dom kan dock bestridas enligt lokala medier. Dansade stundtals i underkläder I videon kan man se den egyptiska popstjärnan dansa, stundtals i sina underkläder, innan hon till sist hamnar framför en skolklass av vuxna män.  Inne i klassrummet så ser man Shyma bland annat sensuellt slicka ett äpple och hälla mjölk på en banan samtidigt som hon rör sig till musiken. En i raden av människor som blivit arresterad Popstjärnan är inte den första att bli dömd för detta. 2015 så arresterades och dömdes två stycken magdansöser, Shakira och Bardis för samma förseelse. Deras dom var lindrigare och bägge dansörerna dömdes till sex månader i fängelset var. Myndigheterna har slagit till hårt åt HBTQ-rörelsen Att bli fälld för att uppmana till sexuella handlingar har ökat markant i Egypten efter att regnbågsflaggor synts till på en spelning av den libanesiska rockgruppen Mashrou'Leila i Kairo.  Under spelningen så arresterades sju stycken personer när de i solidaritet med HBTQ-rörelsen höjt en regnbågsflagga i skyn enligt Egyptianstreets De kommande två veckorna så arresterades 33 män för samma brott i Egypten. Människor arresteras trots ingen lagstiftning Sångaren och frontmannen i bandet, Hamed Sinno, är en få artister i mellanöstern som öppet gått ut med sin homosexuella läggning.  Detta har lett till att han har blivit förbjuden att framträda i Jordanien, just på grund av sin sexuella läggning. Det finns ingen lag som förbjuder homosexualitet i Egypten i dagsläget men HBTQ-människor blir ofta arresterade för samma brott som Shyma blivit dömd.  För den som gillar att bada i annat än i pooler kanske havet är en grej – men efter att ha sett den här videon kommer du nog inte vara lika pepp längre.  Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-12-13-21:21:00