Shekarabis attack mot Ibrahimovic: "Vägrar ta ansvar!"

Bråk mellan elitidrottare och toppolitiker kanske inte är jättevanliga. Men nu har Sveriges civilminister Ardalan Shekarabi gått ut och riktat hård kritik mot megastjärnan Zlatan Ibrahimovic

Anledningen är att superstjärnan på senaste tiden gett sig in i spelbranschen – och att han verkar ha svårt att ta kritik angående det. 

Det hela började när Spelberoendes riksförbund skrev ett öppet blev till Ibra, där de kritiserade hans delägarskap i spelbolaget Isbit Games. 

”Du kommer från en förort där utanförskap, flykt från verkligheten genom olika missbruk är vanligt. Istället för att spä på eländet genom engagemang i ett spelbolag vore vi glada om du istället ställer dig på andra sidan och verkar för en bra sak”, stod det i det öppna brevet till Los Angeles Galaxy-stjärnan, skriver Sportbladet. 

Men Zlatan verkade inte riktigt vilja ta till sig kritiken eller det öppna brevet. Istället delade han artikeln på sin Facebook-sida och tyckte att den borde rikta sig mot Svenska spel. 

Det fick civilminister Ardalan Shekarabi att se rött. 

– Jag känner besvikelse. Det här är en människa som inspirerar miljoner människor i hela världen men som nu vägrar ta ansvar för sitt eget agerande och istället hänvisar han till en annan aktör, säger Shekarabi till Sportbladet

Men inte nog med att Shekarabi riktar hård kritik, han tycker också att Ibrahimovic ska vara med på ett möte med Spelberoendes riksförbund.

– Ibland mår man bra av att bara lyssna, han skulle må bra av det också tror jag, säger Shekarabi till Sportbladet. 

Men det är inte bara Zlatan som tjänar pengar på spelberoende – även Socialdemokraterna har dragit in mycket pengar på sitt Kombispel. 

2017 avslöjade Dagens Nyheter att S sålt lotter på kredit, och att sossarna tjänat en halv miljard på lotterierna de senaste tio åren. 

Snart måste alla över 18 börja betala tv-skatt – så kommer det funka

Läs hela nyheten:
Shekarabis attack mot Ibrahimovic: "Vägrar ta ansvar!"

Publicerad: 2018-04-17 klockan 14:16

Fler nyheter från Nyheter24

"Sexmissbruk" räknas officiellt som en sjukdom – här är symptomen

Världshälsoorganisationen WHO:s lista kallas för  “International Classification of diseases”, och är en lista över skador, sjukdomar och dödsorsaker. Nytt på listan var alltså bland annat så kallat "sexmissbruk", eller hypersexuell störning. Men sexmissbruk är egentligen inte ett missbruk eller ett beroende. Istället kallar WHO det för “compulsive sexual behavior disorder”, alltså tvångsmässig sexuell beteendestörning, och man säger att mer forskning behövs på området. Så vad är egentligen tvångsmässig sexuell beteendestörning, eller hypersexuell störning? Jo, enligt WHO är det alltså en impulskontrollstörning.  Den som drabbats av den typen av störningar gör upprepade gånger saker som de vet kan vara skadliga, helt enkelt för att de inte kan stå emot impulsen. Exempel är pyromani (när man tänder eld på saker) eller kleptomani (när man stjäl saker).  I ett mejl till Business Insider skriver Christian Lindmeier, presstalesperson för WHO, att man tar med den nya diagnosen för att de som söker hjälp för det ska kunna få bättre hjälp. Till exempel skulle det kunna täckas av sjukvårdsförsäkringar och annat. Vad är symptomen på tvångsmässig sexuell beteendestörning? Det gäller inte bara sex med andra personer, det kan också handla om onani, porrsurfande och liknande, skriver Vårdguiden. Här är några symptom att hålla koll på: Upprepade sexuella aktiviteter blir huvudfokus i livet Om du börjar försumma din hälsa, hygien, andra intressen eller ansvarsområden kan det vara ett tecken på att något inte stämmer. Du kan inte sluta Om du flera gånger har försökt skära ner på sitt sexuella beteende, men inte lyckats. Det får konsekvenser Om du fortsätter ditt sexuella beteende, trots negativa konsekvenser, så som risker och kriminella handlingar.  Här kan du läsa mer om tecken på att någon har ett ohälsosamt förhållande till sex. Hur söker man hjälp? Om du tror att du, eller någon i din närhet, lider av detta finns det hjälp att få. Det kan behandlas med till exempel samtalsterapi eller gruppterapi, eller i värsta fall medicin.  Du kan också ringa hjälplinjen Preventell om du känner att du inte längre har kontroll över din sexualitet. Telefonnumret dit är 020-66 77 88, och det är gratis att ringa.

2018-07-12-14:33:27

Mamma försökte sälja sex med sin tvååriga dotter – nu döms hon

Den 25-åriga mamman, Sarah Peters, från Houston, USA, ställdes inför rätta efter att hon försökt låta en man våldta hennes tvååriga dotter i utbyte mot pengar. Nu är hon dömd till 40 år i fängelse, skriver tidningen Star-telegram. Peters stämde möte över nätet med en man i staden Conroe, Texas, i februari. De kom överens om en betalning på 1 200 dollar, som motsvarar mer än 10 000 kr, mot att mannen skulle få våldta hennes dotter. Men mannen Peters hade kontakt med visade sig vara någon helt annan än hon trodde. Mannen, Jerry Serratt, var egentligen en kriminalpolis som bara utgav som någon annan. Han jobbade specifikt för att motverka internetrelaterade brott mot barn.  Enligt Star-telegram ska polisen mottagit ett anonymt tips om den 25-åriga mamman. Det var efter detta som polisen började sin utredning. Efter att Serratt tagit första kontakt med Peters så började hon fråga om mannen kände till "några killar som skulle vilja betala för att ha kul" med flickan. Med det meddelandet skickade hon nakenbilder på sin tvååriga dotter. De bestämde träff och Peters hoppade på bussen till Conroe. När hon kom fram möttes hon av poliser som väntade på henne, samt agenter från USA:s inrikessäkerhetsdepartement. Kvinnan greps på plats.  Dottern har nu blivit omhändertagen av socialtjänsten, och mamman häktades den 22 februari misstänkt för tre punkter av pedofilbrott. I veckan ställdes Peters inför rätta. Hon erkände sina brott och dömdes till 40 år i fängelse, med möjlighet till villkorlig frigivning år 2038. Åklagare Tyler Dunman vill att fler ska bli medvetna om att såna här brott förekommer. – Händelserna i detta fall är svåra att tro. Att en mamma medvetet skulle utsätta sin dotter för den här typen av fara, säger Dunman i ett pressmeddelande skriver Star-telegram. Han fortsätter: – Våra medborgare måste inse att denna typ av aktivitet existerar i vårt samhälle. Nyheter24 har tidigare skrivit om när ett nyfött barn nekades sjukvård av sina föräldrar och dog, läs mer om det här.TV: 34-åring misstänks för mordet på Emilie Meng – nu är han häktad för barnvåldtäkt

2018-07-14-13:05:46

​Youtuber attackerar funktionshindrad man i minionkostym​

En video som fångades av en övervakningskamera i Florida visar hur en man attackerar en annan man utklädd till en stor minion-figur från den populära barnfilmen "Dumma mig". Jamie Roehm, som är psykist funktionshindrad var utklädd till den gula karaktären utanför en butik på Daytona Beach på söndagen, skriver Daytona-Beach News Journal. Han säger att en man närmade sig honom, som sedan identifierades som 25-åriga Ryah Nihart, och började slå, sparka, välta och snurra runt Jamie. I en video filmad från polisens kroppskamera hör man Jamie berätta för konstapeln att "Han kom fram till mig och frågade om jag ville brottas. Men då skakade jag på huvudet och sa nej". Vittnen berättade för the Dayona-Beach News Journal att Nihart är en sån kallad "prankster", som utsätter folk för spratt och lurendrejeri under humorns flagga, på sociala medier. Attacken var ett försök att få uppmärksamhet. I polisens rapport står det att Nihart plockade upp Jamie i dräkten och snurrade runt honom tills han till slut släppte taget och Jamie föll till marken. Han ska sedan ha sparkat Jamie när han försökte resa sig upp. Nihart fick hejarop under attacken från personer som såg händelsen. I förundersökningen står det at Nihart sagt till polisen att han kallas för "Bouje Ratche" på sociala medier och identifierar sig som en Instagramstjärna, skriver Daytona-Beach News Journal. Efter attacken så hjälpte George St. Pierre Jamie tills polisen kom. George är ägaren av butiken Jamie stod utanför, och även Jamies chef. Åskådare höll kvar Nihart till polisen kom till platsen och kunde ta över. Man hör Nihart säga "I was just kidding, bro. We were just doing a prank" som betyder "jag skojade bara, bror. Det var bara på skämt" i videos som filmades av människor på plats vid händelsen. Nihart försökte få med sig Jamies chef på kändiståget också. – Han fortsatte säga till mig hela tiden att han 'skulle göra mig känd'. Jag antar att han villa ha det på Youtube. Attacken ägde rum runt halv åtta på onsdagskvällen. Nihart hade med sig tre vänner, varav en hade en kamera i handen under hela händelsen, skriver Daytona-Beach News Journal.

2018-07-13-15:49:23

Frankrike vinner fotbolls-VM – återigen världsmästare

Fransmännen vann med 4 - 2 och har gått obesegrade genom hela VM för att nu segra efter dramatisk final mot Kroatien. Frankrike tog ledningen i efter självmål av Mario Mandzukic som nickade bollen i eget mål.  Men Ivan Perisic kvitterade inte långt därefter. Han fick bollen av Domagoj Vida och slog in 1-1.  Efter sen en hörna dömdes det att Perisic spelat för mycket handboll, och domaren pekade på straffpunkten. Antoine Griezmann gjorde inga misstag utan placerade lugnt in 2-1, vilket stod i sig till halvtid.  I 59:e minuten drämde Paul Pogba in 3-1, och inte långt därefter slog Kylian Mbappé in 4-1 till Frankrike.  Efter detta jobbade Kroatien upp bollen och efter självmålet tog Mandzukic revansch och slog in 4 - 2, efter fiasko från Hugo Lloris som försökte finta bort kroaten. Frankrike höll ut till avblåsning vilket gjorde Frankrike till VM-mästare för andra gången i historien. Resultatet 4 - 2 gjorde den här matchen till den målrikaste VM-finalen sedan 1958.TV: Så spelar Sverige i fotbolls-VM i Ryssland

2018-07-15-18:51:59

Personer stormade VM-finalen – Pussy Riot tar på sig ansvaret

Ungefär tio minuter in i andra halvlek hade Kroatien boll och var på väg upp mot Frankrikes planhalva. Då blev säkerhetsvakterna kallade till handling då det sprang flertal personer in på plan. Matchen blåstes av och de togs snabbt undan av säkerhetsvakter, och spelet kunde fortgå. Det ryska punkbandet och aktivistgruppen Pussy Riot gick ut via Twitter och Facebook och meddelar att det var de som genomförde aktionen. Det var tre aktivister på plan och en fjärde försökte ta sig in utan att lyckas. De fyra, mycket likt klädda i vita tröjor, svarta byxor och hattar sprang och försökte göra high-fives med spelarna. Men kroaten Dejan Lovren knuffade istället ner en av dem för att sedan låta säkerhetspersonal dra av dem från planen. Kort efter händelsen twittrade Pussy Riot följande: "NYHET! För bara några minuter sedan så stormade fyra medlemmar ur Pussy Riot VM-finalen"  Pussy Riot menar att stormningen var en politisk protest. De ville uppmärksamma hur ryska myndigheter och Vladimir Putin förtrycker sina medborgare. På sina sociala medier lägger de ut en lista med krav på ryska myndigheter, bland annat att släppa politiska fångar och att tillåta politisk konkurrens i landet. Det man först trodde var en jobbig planstormning, fyllde alltså egentligen ett större syfte.  Reuters har haft kontakt Olga Kurachyova som var en av de som stormade plan och hon har meddelade dem att hon förts till polisstation i Moskva efter gripandet på plan.Nyheter24 har tidigare skrivit om när Pussy Riot intog Almedalen, läs om det här. Du kan även läsa om när Pussy Riot medlemmar twittrade – från fångenskap.

2018-07-15-18:25:51

Okända könssjukdomen som steriliserar – nu varnar experterna

Experter varnar för en okänd sexuellt överförbar sjukdom som potentiellt kan bli mycket mer utbredd än den hittills är, skriver New York Post. Mycoplasma genitalium, även känd som MG, är en könssjukdom med nästan inga symptom, och påminner mycket om klamydia. MG, precis som många andra sexuellt överförbara könssjukdomar, kan smitta om du har sex utan kondom. Könssjukdomen kan alltså sluta i ett större utbrott om inte människor blir bättre på att skydda sig under samlag. Läkaren Paddy Horner vill att ungdomsmottagningar och barnmorskor ska börja utföra test specifikt för den här könssjukdomen, för enligt honom kommer det annars att spridas som en löpeld. Han menar att det inte tillräckligt många test utförs idag. – Om du inte börjar testa folk för MG så har den potential för att bli en riktigt stor sjukdom inom tio år, säger Paddy till The Telegraph. Enligt en rapport, som visar att 400 000 australienare led av MG 2015, så blev sjukdomen stämplad som "ett växande problem" av USA:s nationella folkhälsomyndighet. Läkaren Olwen Williams, ordförande i brittiska föreningen för könssjukdomar och HIV, varnar också för en stor spridning av sjukdomen. Han förutspår att cirka 3000 kvinnor i Storbritannien kommer under de tio kommande åren bli steriliserade på grund av sjukdomen – vilket också kan leda till inflammation i bäcken.  Ungefär hälften av de som är smittade med sjukdomen får inga symptom. Och om man är en av de som får symptom så visar de sig inte förrän mellan 7 till 14 dagar efter att man blev smittad, skriver New York Post. Kvinnor kan drabbas av symptom som exempelvis brännande smärta vid urinering eller blod efter samlag. Män kan uppleva ofrivillig urinering. Om du inte får symptom och inte inser att du är smittad av sjukdomen MG, så kan kvinnor i värsta fall bli steriliserade, eller så kan man bli resistent mot antibiotika. Könssjukdomen försvinner endast av en sjudagars antibiotikakur. 

2018-07-14-08:21:25

Uje Brandelius friar i P1s sommarprat: "Therese, vill du gifta dig?"

Uje Brandelius sommarpratade idag i P1 om sin barndom, livet efter diagnosen Parkinsons och jobbet som riksdagsmedlem och pressekreterare för Vänsterpartiet. Men något som var helt oväntat och som överraskade de tusentals som lyssnade in var att artisten valde att avsluta sitt sommarprat med något helt fantastiskt – nämligen ett frieri till sambon Therese Hörnqvist!  – Therese, jag vet att du lyssnar på det här. Vill du gifta dig med mig? Jag vet att det är fett cringe att fria i radio, men jag orkar inte bry mig. Och jag vet att jag kommer att behöva mig mycket mer än du kommer att behöva mig, men du kan väl fundera på det i alla fall?, säger Uje i slutet av sitt sommarprat. Chocken efter diagnosenI sommarpratet berättar även Uje om chocken efter diagnosen Parkinsons och hur det skulle komma att påverka hans livsval.  – De första timmarna efter att jag fått diagnosen av doktor Andersson så var det som att jag inte riktigt tog in att jag faktiskt var sjuk, berättar Uje.  – Jag skrattade till när jag berättade (om diagnosen) för min tjej hemma i soffan, som att det var så osannolikt att det var komiskt. Jag var 44 år. Att jag skulle ha Parkinsons sjukdom kändes som ett skämt, fortsätter han. Han berättar också om övergången från att spela i bandet "Doktor Kosmos", till att bli pressekreterare för Vänsterpartiet. – Nu var jag pressekreterare för Vänsterpartiet och min arbetsplats var riksdagen, ett nytt liv började. Efter att ha varit popagitator i femton år och sjungit för glada ungdomar om borgarsvin och vidriga kapitalister skulle jag nu som politisk tjänsteman skriva sansade debattartiklar om A-kasse-nivåer och infrastruktursatsningar. Jag klarade den omställningen dåligt, säger Uje i sändningen. Men han förklarar vidare att han är glad och tacksam för åren inom politiken. – Nu kanske det låter som att jag är besviken på mina år i politiken, men det är jag inte alls. Jag är oerhört tacksam för att ett popsnöre som jag fick chansen att lära mig svensk politik inifrån. Framförallt gav det mig en känsla av att vara med och förändra samhället på riktigt, förklarar Uje. Sommar i P1 med Uje Brandelius sändes klockan 13:00 i P1. Poddversionen av programmet hittar du här. Du kanske även är intresserad av de här sommarpratarna: Katinka Faragó sommarpratar: "Vi flydde från nazisterna" Markoolio: "Jag såg min mamma bli misshandlad" Åsa Wikforss om terrorattacken 9/11: "Skulle ha åkt upp i tornen" Elin Olofsson: "Kvinnorna bär landet på sina axlar" Ebba Åkerlunds pappa Stefan om tiden efter terrorattentatet´

2018-07-13-13:01:00

Det måste du göra om du ser en hund i en varm bil

Visste du att temperaturen i en bil kan stiga upp till otroliga 52 grader på bara ett par timmar?  Det kan innebära en snabb dödsdom för din hund. Temperaturer som går över 41 grader är redan skadligt för hundar. Varje år går flera hundar en plågsam död till mötes bara av att ha blivit lämnade i en för varm bil. Enligt Svenska Kennelklubben (SKK) kan temperaturen i en bil mer än fördubblas i solen. Eftersom hundar är pälsdjur kan de dessutom inte svettas och svalka av sig som oss människor - det innebär att hettan blir än mer plågsam för en hund. Oavsett om solen ligger på eller inte blir temperaturen i en bil snabbt skyhög. Svenska Kennelklubben har mätt hur varmt det blir i en bil som lämnas i solen nedan. Håll koll på vilka temperaturer som gäller för att aldrig behöva utsätta din hund för en dödlig risk. Sommartemperatur i bilen. Källa: SKK 2014 Var uppmärksam på symptomen En hund som är överhettad visar ofta tydliga symptom på överhettning. Agria har listat vanliga symptom på överhettning. Var uppmärksam så att du kan rädda både din och andra hundar som befinner sig i riskzonen. 1. Röda, torra och insjunkna ögon tyder på uttorkning. 2. En hund som dreglar, flämtar och är vinglig visar tydliga tecken på överhettning. 3. Kräkningar och diarré i kombination med de andra symptomen kan kopplas till överhettning. 4. Medvetlöshet är ett stort varningstecknen och bör tas på högsta allvar. Hund i bil Om du får syn på en hund som uppvisar tecken på en överhettning är det viktig att agera fort. Kom ihåg att det alltid är bättre att ta det säkra före det osäkra. I de fall då hunden befinner sig i en bil har polisen tidigare gått ut med tydliga riktlinjer för att hjälpa hunden på bäst sätt, skriver Aftonbladet. 1. Kolla bildörren. Se efter om bildörren är öppen så att du direkt kan hjälpa hunden på plats. 2. Ring Polisen. Kontakta polisen direkt om dörrarna är låsta. 112 gäller för nödfall, annars ring 114 14. 3. Registreringsnummer. Skriv ner registreringsnummer, tid och datum så att du kan återge informationen vid senare tillfälle. 4. Krossa rutan. Till sist, om du inte hittat någon som helst ventilation, bör du krossa rutan. När hunden befinner sig i nöd har du alltid lagen på din sida.

2018-07-11-09:57:42

Om du möter varg – gör så här

Vi har tidigare skrivit om vad du gör om du blir biten av en huggorm eller vad du gör om du möter en björn. De är dock inte de enda djuren du kan stöta på om du är ute och vandrar i skogen. Har du otur så kan du stöta på en varg helt plötsligt.  Och vad ska man göra då? Nyheter24 kontaktade Olof Liberg, vargexpert och docent i viltekologi, för att att reda ut det. En smygande varg i vintertid. Bild: Heiko Junge/TT Vad ska du göra för att undvika att stöta på en varg? – Det du kan göra är att försöka tala om att du finns. De försöker undvika dig lika mycket. Eftersom vargen är skygg så ska du prata högt och klampa på, gör mycket väsen av dig. Låt oss säga att du, trots att du pratat högt, möter en varg. Vad gör du då? – Stanna direkt, fortsätt inte att springa. Det är så att vargen precis som hundar och de flesta rovdjur har en sorts förföljelsereflex att haka på om en person springer. De kan följa efter av ren nyfikenhet men det kan ändå kännas obehagligt. Efter att du har stannat då, vad kan du göra då? – Ta ett kort och snabbt utfallssteg mot vargen och vråla till, det kan skrämma den. Har du möjlighet att ta upp en pinne eller en sten som du kan slänga på vargen, gör det. Sen är det så att ju större pinne eller sten, desto bättre. Om stenen missar och pinnen gick av ? – Då kan du, om du känner dig hotad och har testat allt, försöka klättra upp i ett träd om det finns ett i närheten. Vargar kan inte klättra som tur är. Om vargen angriper dig, vad kan man göra då? – Det är så fruktansvärt ovanligt så att vi inte har så mycket erfarenhet av vad man ska göra. Det hjälper inte att ligga helstil, helst ska du slåss. Det viktiga är att försöka hålla sig på benen så länge som möjligt. Klipp till vargen på nosen om du kan med ett hårt knytnävsslag rakt framifrån, då kan du krossa vargens näsben. Förutom nosen så är ögonen också en känslig punkt om man nu har sinnesnärvaro att komma ihåg det. Fakta om vargen: Vargar är ett flockdjur.Vargar i Sverige blir cirka 80cm höga och kan väga mellan allt från 35-50kg.En vuxen varg har kapacitet att döda en älgDet lever cirka 305 vargar i Sverige Fakta hämtat från Vargfakta och Naturvårdsverket.

2018-07-13-10:41:24

Liverpools målvakt Loris Karius hunkhyllas på Instagram

Ni kommer ihåg isländska fotbollsspelaren Rurik Gislason? Rurik byttes in den sista halvtimman i premiärmatchen under VM men mer tid än så behövdes inte för att världens hakor skulle trilla i backen.  I framförallt brasilianska och argentinska medier kallas han nu för VM:s absolut hetaste spelare. Dessutom gav inhoppet honom 600 000 nya följare på Instagram, skriver Nöjesguiden enligt Icelandic Football. Men Rurik är inte ensam om att bli hunkhyllad på Instagram. Loris Karius, 25, är målvakt i Liverpool och har på kort tid fått 1.9 miljoner följare på Instagram.  Loris Karius hunkhyllas av människor över hela världen. Bildkälla: Loris Karius Instagram Han är 25 år och gillar sol, resor och hundar. Bildkälla: Loris Karius InstagramHär tillsammans med Justin Bieber. Bildkälla: Loris Karius Instagram Påväg mot träning. Bildkälla: Loris Karius Instagram Den tyske målvakten köptes av Liverpool i maj 2016 och har sen dess kämpat för att bli lagets första målvakt. I juni i år stod han mellan stolparna när hans Liverpool mötte Real Madrid i Champions League-finalen. 

2018-07-13-14:09:01