Samuel Dalevi: "Frihet och säkerhet får aldrig tas för givet"

Sverige utmärker sig på ett flertal områden och ses som ett föredöme av många länder. Jämställdhet, demokrati och mänskliga rättigheter tillhör det som sätter vårt land på kartan. Vi har upplevt över 200 år av fred och frihet vilket är världsunikt. 

Allt detta som utmärker Sverige och gör vårt land så fantastiskt får inte tas för givet. Krig och konflikt kan även drabba oss. Vi i KSF anser att ett svenskt NATO medlemskap tillsammans med fördubblade försvarsanslag skapar den trygghet som behövs i osäkra tider.

När världsläget förändras med ett aggressivare Ryssland, situationen i Nordkorea och inbördeskriget i Syrien påminns vi om att världen rör sig i en allt farligare riktning. Samtidigt finns det stora brister i svenskt försvar och vi har ingen garanti för att få hjälp om vi angrips. 

Det är inte bara långt bort från Sveriges gränser som det sker konflikter. Det pågår ett krig i Ukraina och Georgien har invaderats tidigare under 2000-talet. Även läget i Östersjön blir allt mer allvarligt, de två stora militära övningarna i vår närtid som tagit plats där vittnar om just detta. 

Den ena är Aurora 17 då omkring 20 000 soldater tränade på att försvara Sverige. Ungefär Samtidigt pågick Rysslands övning Zapad 17 där uppemot 100 000 soldater övade på anfallskrig. 

Utöver detta pågick en ubåtsjakt i Östersjön för några år sedan och svenskt luftrum har kränkts av Ryssland flertalet gånger. Slutligen uttrycker sig hot även direkt mot den svenska demokratin. 

Allt eftersom att vi närmar oss valet möts vi av varningar om hur främmande makter försöker att påverka höstens val genom desinformation och propaganda.

Med hänsyn till den oväntade och osäkra världsutvecklingen vill vi i KSF ha en stark försvarsmakt genom fördubblade försvarsanslag och djupare samarbeten med andra länder genom ett Svenskt NATO medlemskap. 

Ingen vet hur situationen kommer att se ut i vårt närområde om några år och vår försvarsförmåga kommer ta lång tid att bygga upp. Frihet och säkerhet får aldrig tas för givet och måste därmed alltid prioriteras högst oavsett pris!

Samuel Dalevi,
Deltidsanställd soldat och förbundsordförande Kristdemokratiska studentförbundet (KSF)

Läs hela nyheten:
Samuel Dalevi: "Frihet och säkerhet får aldrig tas för givet"

Publicerad: 2018-06-14 klockan 11:42

Fler nyheter från Nyheter24

SOS Alarm tar emot en miljon onödiga samtal

Att ringa 112 är det självklara samtalet att ringa om en själv är i nöd eller om man ser någon som behöver akut hjälp. Det kan vara att en ambulans behöver komma vid akuta sjukdomsfall, en brandbil när det brinner eller att en polispatrull behöver komma vid slagsmål.  Men detta förstår faktiskt inte alla människor.  En miljon samtal i onödan Varje år får SOS Alarm in ungefär tre miljoner samtal. Däremot är det bara två miljoner av samtalen som kommer in till larmcentralen som faktiskt är riktiga larm.  En miljon av samtalen som larmoperatörerna svarar på är samtal som rings in helt i onödan, skriver Göteborgsposten.  Och vad kan det vara för samtal då? Här kommer ett smakprov. "Jag har glömt att hämta mitt barn på dagis. Kan ni åka och hämta honom för jag är alldeles slutkörd" Alkohol inblandat Som de flesta vet så får alkohol oss att hamna i en annan sinnesstämning. Såsom ledsen, glad, arg och euforisk är bara några av alla saker som förstärks med alkohol i kroppen. Alkoholen är också något som är inblandat i alla de irrelevanta samtal som SOS Alarm får ta emot berättar Peter Åkerberg, gruppchef på SOS Alarm för Göteborgsposten.   Han berättar också att många av samtalen som kommer in är busringningar eller byxringningar.  – En del är rena busringningar från till exempel skolor, eller så kan en person ringa 30 gånger på en kväll, säger Peter Åkerberg till Göteborgsposten Tar upp viktig tid  All tid som larmoperatörerna lägger på att svara på onödiga samtal är tid som egentligen borde läggas på att svara på de samtal som faktiskt är viktiga, det vill säga på de personer som ringer och som är i AKUT behov av hjälp.  – Problematiken med sådan samtal gör att det kan bli kö till 112, då kan någon med akut behov som bröstsmärtor och medvetslös få vänta, säger Peter Åkerberg till Göteborgsposten. Det är alltså VÄLDIGT viktigt att tänka en extra gång innan man ringer till 112.  Vill du komma i kontakt med polisen är det 114 14 du ska ringa om det inte är akut. Glöm däremot inte att ringa 112 om det är akut läge! Nyheter24 har tidigare skrivit om ambulansföraren som markerar att ambulansen inte fungerar som en taxi med blåljus. Det kan du läsa mer om här!

2018-10-17-20:52:30

18 klänningar och jumpsuits – till höstens alla festligheter

Allt från glittriga paljettklänningar till mer stilrena varianter! Och hur mycket älskar man inte en snygg jumpsuit? 1. Glittrig klänning Glittrig klänning att bära i höst. Hur snyggt är det inte att slänga en kappa över axlarna? Här blir klänningen din. 2. Blå jumpsuit Mörkblå byxdress med spetsiga detaljer. Hur fin som helst till höstens fester. Byxdressen blir din här. 3. Festklänning För dig som är på jakt efter en power-klänning är denna helt rätt för dig, hur snygg är den inte? Finns här. 4. Klänning med volanger Den perfekta vinröda färgen, och volangerna gör klänningen till en liten dröm. Den blir din här nu nedsatt till 499 kronor. 5. Svart jumpsuit Festlig byxdress med vida ben som ger en fin siluett. Här kan du nu köpa den. 6. Guldig klänning Guldig tight klänning i off-shoulder modell. Det känns som att den aldrig kommer gå ur tiden. Här finns den för 499 kronor. 7. Svart klänning med spets Svart klänning med spets. Alla behöver helt enkelt den lilla svarta i sina liv. Köp klänningen, som är nedsatt 50 procent här. 8. Byxdress öppen rygg Svart jumpsuit med en snygga detaljer, hur fint är det inte med den öppna ryggen? Jumpsuiten finns att köpa här för 799 kronor. 9. Drömmig glitterklänning När mörkret kommer blir man allt mer sugen på de glittriga paljettklänningarna! Vi älskar denna och här finns den att köpa. 10. Vackert set Här kan du köpa detta vackra set i blått! Verkligen stilrent och får dig att synas på festen.  11. Vit klänning Snygg vit tight klänning med silvriga nitar och den höga kragen gör den så stilsäker. Här blir klänningen din. 12. Röd långklänning Var snyggast på festen i höst, i denna röda maxiklänning. Den blir din här. 13. Glittrig klänning Guldig glittrig klänning i knälängd som är perfekt att bära på festen. Här finns den för 799 kronor. 14. Klänning med rosett Vacker röd klänning med markerad midja samt off-shoulder. Hur söt som helst och den finns här, tänk så fin att ha i december och julen? 15. Om du älskar glitter... ...så är detta klänningen för dig! Silvrig tight klänning att bära på alla utgångar och festligheter. Den blir din här. 16. Svart klänning Stilren svart klänning med detaljer vi älskar! Klänningen finns att klicka hem här för 499 kronor. 17. Vit stor volang Vi säger bara wow! En vit längre modell med en helt otrolig volang på sidan. Finns att köpa här. 18. Svart glittrig Svart glittrig jumpsuit att bära på höstens fester! Den är väldigt populär och blir din här.

2018-10-18-13:09:29

Nya bilderna på Meghan Markle avslöjar bebismagen

Det var i måndags som den härliga nyheten meddelades av det brittiska kungahuset.  Prins Harry, 34, och hertiginnan av Sussex, Meghan Markle, 37, ska bli föräldrar. Paret gifte sig den 19 maj tidigare i år, och i juli blev Meghan gravid. Bebisen är beräknad att födas våren 2019, och det har redan börjat spekuleras i vad barnet kommer att döpas till. Några av namnen som nämns är Arthur, Alice eller Diana. Om de får en dotter och hon får namnet Diana så skulle det verkligen vara en fin hyllning till prins Harrys avlidna mamma, prinsessan Diana.Prins Harry och Meghan Markle på stranden i Melbourne. Bildkälla: Ian Vogler/Pool Photo via AP/TT BildMeghan och Harry befinner sig i skrivande stund i Australien, och den vaksamma har nog märkt att Meghan har dolt den begynnande bebismagen i löst sittande kläder och kappor. Fram till nu... Under ett besök i Melbourne passade nämligen Meghan på att visa upp sin lilla bebismage för hela världen. Meghan var klädd i en trenchcoat och en marinblå klänning från den australienska märket Dion Lee. Den specialsydda klänningen kostar cirka 6 500 kronor, skriver Daily Mail.Meghan Markle visar sin begynnande bebismage. Bildkälla: Dominic Lipinski/Pool via APNär trenchen sedan åkte av i det växlande vädret så avslöjade Meghan sin bebiskula för alla nyfikna. Både prins Harry och Meghan är överlyckliga över att bli föräldrar, och under resan i Australien har de pratat med fans om "den lille". Meghan har sagt att hon mår ganska bra under graviditeten men att hon känner sig lite trött, skriver Hello Magazine.Se fler av de nya bilderna på Meghan i klippet ovan!  Vill du läsa mer om Meghan Markle? Meghan Markles och prins Harrys bebis kan få det här namnet.Det här klippet på en 5-årig pojke med Downs som träffar prins Harry och Meghan får hela världen att smälta. Och vi förstår varför...Meghan Markle utfryst – på grund av sina politiska åsikter.

2018-10-18-13:46:04

Anna Anka dödshotas efter attacken mot Elena Belle

Det var i veckans avsnitt av Svenska Hollywoodfruar som Anna Anka gick till grov attack mot Elena Belle. Hon sa bland annat att hon inte hörde hemma i programmet då hon inte "bidrar med någonting annat än sina bröst". – Du ser ut som en jävla hora. Det är typiskt dig att komma med tuttarna ute för det är det enda du är bra på. Du tillför ingenting till det här programmet. Du har kn*llat dig till dina pengar. Och han som gjort dina läppar har gjort ett förjävligt jobb för det ser ut som att du fått en smäll på käften, säger Anna till Elena, vilket får Sofie Prydz att se rött. Elena Belle blev märkbart ledsen av Annas påhopp, men stod på sig och fick uppbackning av Sofie Prydz.Bildkälla: ViafreeDet blev otroligt dålig stämning på pressfotograferingen. Bildkälla: ViafreeDet hela eskalerade så pass att Sofie Prydz gick emellan och bad Anna att sluta.– Ursäkta men vad fan säger du? Du kommer hit och förstör hela dagen, är elak mot alla och snackar massa skit, säger hon.  Det får i sin tur Anna att gå till attack mot även Prydz.  – Håll käften Sofie, jag orkar inte lyssna på din gnälliga röst. På sociala medier är meningarna delade om det hela – vissa är på Elenas sida och andra är på Annas. Men Anna har samtidigt fått en ordentlig hatstorm från den sidan som inte håller med henne. Och nu har även dödshot börjat trilla in. Anna har mött hat på sociala medier efter sitt uttalande i Svenska Hollywoodfruar. Hon själv menar att hon "Bara sa sanningen". Bildkälla: Anna Anka InstagramAnna har ännu inte gått ut med om hon polisanmält hotet – men det dröjde inte många minuter innan hon hängde ut personen med namn och bild på sin Instagram.Vad som händer härnäst återstår att se.

2018-10-18-09:38:52

Lisbet Palme berättar: Så blev hon och Olof ett par

Lisbet Palme, tidigare gift med för detta statsminister Olof Palme, är död. Hon avled idag torsdag efter en längre tids sjukdom, 87 år gammal.  Från och med tidigt 60-tal stod Lisbet Palme i rampljuset i svensk politik – efter att Olof Palme för första gången blev minister i Tage Erlanders regering. Vid den tiden paret Palme varit gifta i några år – de gifte sig sommaren 1956 – och hade två barn tillsammans.  Olof och Lisbet 1971 (Olle Lindeborg/TT) Olof och Lisbet växte upp i samma kretsar på Östermalm, och i dokumentärserien "Palme" från 2012 berättade Lisbet om hur det gick till när hon fick upp ögonen för den fyra år äldre Olof Palme.  – Det var kanske allvaret jag fastnade för, att han vågade vara allvarlig. Han talade om intressanta saker, sa Lisbet Palme 2012. Och det var också något nygammalt i Olof Palme som fick den unga Lisbet att få upp ögonen på allvar.  – Han verkade tillhöra en annan generation, en äldre generation. Samtidigt var han modernare än andra, berättade Lisbet Palme.  Paret fick tre barn tillsammans – Mårten, Joakim och Mattias. 1986 mördades Olof på öppen gata i centrala Stockholm. 

2018-10-18-13:44:02

Lisbet Palme är död – blev 87 år gammal

Lisbet Palme, änka till Sveriges tidigare statsminister Olof Palme har avlidit efter en tids sjukdom, uppger TT. Det är familjen som meddelat det tragiska beskedet. Lisbet och Olof Palme var gifta från år 1956 till hans död 1986.  Lisbet Palme var under sin livstid framstående inom Unicef där hon var ordförande mellan åren 1990-1991. Hon satt även med i den svenska Unicef-kommittén år 1999. Lisbet och Olof Palmes son Mårten Palme har valt att inte kommentera dödsfallet vidare utan ber nu om respekt i sorgearbetet.  – Vi har sagt att vi i familjen inte kommer ge någon ytterligare kommentar än vad vi lämnat till TT, säger Mårten Palme till Aftonbladet.Hyllas av Stefan LöfvenStefan Löfven gick snabbt efter beskedet om Lisbets bortgång ut och hyllade samt sörjde henne på Instagram. "Det är med stor sorg jag tagit emot beskedet om Lisbeth Palmes bortgång. Mina tankar finns i denna stund hos Lisbeths och Olofs tre söner och deras familjer. Lisbeth Palme var en engagerad förkämpe för barnets rätt. Hon var tidigt pådrivande för att FN:s barnkonvention blev antagen 1989 och hon var med och förberedde det globala barntoppmötet 1990.", skriver Stefan Löfven på Instagram.Stefan Löfvens bild på Instagram. Bildkälla: Stefan Löfven/InstagramMordet på Olof Palme Det var sent på kvällen den 28 februari 1986 sköts Sveriges dåvarande statsminister till döds i korsningen mellan Sveavägen och Tunnelgatan i centrala Stockholm. Mordet på Olof Palme har gäckat det svenska rättsystemet sedan dess men ännu har man inte hittat mannen som dödade honom. Och idag är den så kallade Palmeutredningen en av världens största polisutredningar, enligt polisen själva. Lisbet Palme var närmsta vittne under mordnatten och under en vittneskonfrontation år 1986 ska Lisbet ha pekat ut Christer Pettersson som mördare. Hon ska då ha sagt följande. "Man ser väl vem som är alkoholist"  Detta tolkades som att hon blivit informerad om att den misstänkte var missbrukare, vilket Aftonbladet har skrivit om tidigare.   Stora summor för att lösa mordet Polisen har sedan skjutningen lagt stora summor på att lösa brottet, år 2016 hade mordet kostat staten 550 miljoner svenska kronor. Kostnader mellan åren 2011 och 2015 uppgick till en hissande summa av över 27,7 miljoner kronor, enligt Aftonbladet. Löner och arvoden till poliser 2011-2015 27 501 556 Kostnader för personal 2011-2015 77 658 Övriga driftskostnader 2011-2015 198 152 Nyheter24 har tidigare skrivit om detaljen som hade kunnat förhindra mordet på Olof Palme. Vill du veta mer hittar du artikeln här. 

2018-10-18-13:13:00

Jimmie Åkesson kräver handling från KD: "Samtala med oss"

Det är dags för Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna att börja samtala med varandra. Det anser åtminstone Jimmie Åkesson.  I en intervju med Expressen avslöjade Kristdemokraternas Ebba Busch Thor att hon är  den Alliansledare som är mest orädd  för att tillträda med ett stöd i riksdagen som inkluderar Sverigedemokraterna.  – Jag är väl mest orädd för att tillträda med ett stöd i riksdagen som även inkluderar Sverigedemokraterna. Sen vet Sverigedemokraterna vår hållning i frågan om förhandling, sade hon till Expressen. Och något som såg väldigt positivt på uttalandet var SD-ledaren Jimmie Åkesson. Men samtidigt menar Åkesson att det krävs handling från Busch Thor och KD.  – Om nu Ebba Busch Thor verkligen är så orädd som hon säger, så borde hon använda det modet till att börja samtala med oss, säger Åkesson till tidningen. Han menar också att det är dags för Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna att bestämma sig.  – Hennes inställning i regeringsfrågan är tydlig och det är bra. Samtidigt är hennes inställning till oss desto otydligare. Å ena sidan vill hon ha vårt stöd, å andra sidan har hon inte gjort några som helst ansträngningar för att få det. Hon behöver bestämma sig, säger Åkesson till Expressen.

2018-10-18-12:49:59

19 julklappstips – som alla pojkvänner har på sin önskelista

Din älskling förtjänar det absolut bästa. Unna honom någon av dessa fina prylar till julen. 1. Apple AirPods Den ultimata upplevelsen av in-ear-lurar! Perfekt för Appleälskaren. De har nyligen sjunkit några hundralappar i pris – så just nu kostar de bara2. Klocka till träningskillen Med den här populära sportklockan från Garmin kan han hålla koll på allt kring sin träning och hälsa. Den finns att köpa här för 1 995:- 3. Versace Pour Homme Den här parfymen från Versace har en medelhavsinspirerad doft med bland annat bergamott, citron, salvia och mysk. Köp den för 324:- här.4. Hörlurar från Marshall De här hörlurarna har både en snygg design och riktigt bra ljud. Du hittar dem för 397:- här.5. Chelseaboots Hur snygga är inte de här bootsen? Perfekta för vintern. De kommer från Gant och kostar 1 747:-6. Populär ryggsäck från Sandqvist Den här snygga och stilrena ryggsäcken kommer från Sandqvist och finns i flera färger. Du hittar den här för 907:-7. Gamingmus Klicka hem en datormus till din pojkvän – och han kommer förstå att du älskar honom. Just nu är den här musen från Asus rejält nedsatt i pris och du kan klicka hem den från 279:- 8. Sneakers Dessa snygga sneakers kommer från Adidas och du kan hitta dem för 539:- här. De i vitt är billigast just nu! 9. ÖlglasFörutsatt att din kille gillar öl – så är de här ölglasen från Orrefors en riktigt bra present. Du kan klicka hem fyra stycken för  361:- 10. Trådlösa hörlurar Trådlösa hörlurar från Motorola som klarar av nästan allt, till och med en simtur i sjön. Just nu är dem kraftigt nedsatta i pris och du hittar den här för 895:- 11. Märkesklocka Den här snygga och stilrena klockan kommer från Gant och är nedsatt till 495:- här.12. Apple TV Denna Apple TV med 32GB kan du köpa här för 1 549 kronor. Med denna kan du till exempel titta på film med appar som bland annat Netflix eller Viaplay. 13. Xbox Microsoft har släppt nya Xbox för en tid sedan och den är föga förvånande riktigt populär. Här hittar du den billigast – för 4 490:- blir den din, och du kan ge den till din pojkvän i julklapp. 14. Telefon från Samsung Telefonen Samsung Galaxy S8 har varit populär väldigt länge. Den har sjunkit en bra bit i pris sedan lansering och nu finns den att hitta för 4 856:-15. Snygg högtalare En smidig och snygg högtalare till ett grymt pris på bara 1 870:- 16. Gaminglurar Unna dig ett par grymma lurar till ditt spelande, och du kan ta din spelupplevelse till en ny nivå. Dessa lurar från Razer är väldigt prisvärda med sitt pris på 799:-17. Tangentbord Ta ditt spelande till nästa nivå med detta anti-ghosting tangentbord från Deltaco. Häftigt orange som bakgrundsbelysning för tangenterna, men även för tangentbordets sidor. Belysningen är justerbar. Du hittar tangentbordet här för 299:- just nu.18. Gjutjärnsgryta Här är en hållbar och fin gryta från lyxiga Le Creuset – som passar bra för alla mysiga höstmiddagar. Grymt bra till killen som älskar matlagning. Denna finns i flera olika färger, för bara 1 589:- 19. Fritös Som sagt, om han gillar matlagning. Hur nice att kunna göra egna pommes, mozzarella sticks eller något annat friterat hemma? Fritösen hittar du här för 849:- Artikeln presenteras i samarbete med Prisjakt.nu! Prisjakt.nu är Sveriges ledande sajt för prisjämförelser. Hos Prisjakt kan du hitta bästa pris på tiotusentals produkter! Du kan också använda deras bevakningstjänst för att hålla koll på när saker du vill köpa går ner i pris eller är på rea.

2018-10-17-12:45:31

Bianca Ingrossos pinsamma livepodd – fansen flydde

Det är i kvällens "Wahlgrens värld" som tittarna får se när Bianca Ingrosso, 23, och Alice Stenlöf, 22, ska livepodda. De bästa vännerna Alice och Bianca driver podcasten "Har du sagt A får du säga B", och podden har snabbt blivit en av Sveriges mest populära.– Jag vaknade upp och kände "vilken succé det kommer bli, jag känner det i min själ!", säger Bianca inför livepodden i "Wahlgrens värld".Men när Alice och Bianca ska livepodda på Iconfest så blir det inte riktigt som de har tänkt sig. Alice Stenlöf och Bianca Ingrosso under livepodden. Bildkälla: Stella Pictures Duon är kända för att prata om sex, alkohol och fester, men även om relationer och annat. När de väl kommer till salen där de ska spela in så får de något av en chock.Alla i publiken är nämligen betydligt mycket yngre än vad Alice och Bianca trodde. Så när tjejerna ska sätta igång – och försöker hålla sig till sitt manus – så blir det riktigt konstig stämning. "Det var så stelt, det var det sjukaste!"Flera i publiken skruvar på sig, och hur mycket Bianca än försöker så lyckas hon inte locka fram ett enda skratt. Inte ens ett litet leende...– Det var så stelt! Det var det sjukaste, det var som att någon hade lagt i sömnpiller i dom. Medelåldern var cirka sju år, och deras gamla morsor som var typ 40, säger Bianca.– Det var så fel, det var så fel, fortsätter Bianca.Bianca Ingrosso berättar om katastrofen i "Wahlgrens värld". Bildkälla: Stella Pictures.Under livepodden försöker Alice lätta upp stämningen genom att fråga Bianca om hon har "fått ligga i veckan" – och därefter blir det bara ännu värre.Bianca bestämmer sig för att försöka liva upp stämningen genom att berätta sin mest pinsamma hemlighet. Men inte ens det funkade särskilt bra. Hur det blev ser du i klippet ovan."Wahlgrens värld" sänds klockan 21.00 på Kanal 5.

2018-10-18-11:29:50