Så ska polisen förhindra ny mordvåg i Stockholm

Kan en ny våldspiral i Stockholm förhindras med lärdomar från USA? Stockholmspolisen jobbar nu i linje med den prisade kriminologen Herman Goldsteins metoder. Vilka utredningar under mordvågen 2017 ledde till åtal – och varför? Det är frågor som ska dissekeras i ett nytt forskningsprojekt.

Läs hela nyheten:
Så ska polisen förhindra ny mordvåg i Stockholm

Publicerad: 2018-06-14 klockan 07:59

Fler nyheter från Svenska Dagbladet

Om du ska klicka på en enda länk – välj den här

Kära läsare, Jag vet, varje vecka mejlar jag om saker vi gör på SvD Kultur som jag tycker är bra och intressanta på olika vis. Jag fattar om det ibland kan bli lite tjatigt och framstå som tröttsam självreklam. Men den här guiden till 350 utvalda understreckare från 100 år är verkligen helt fantastisk. Ge den några minuter, eller timmar, och jag vågar lova att du kommer att hitta fördjupande läsning som ger ny förståelse för världen, kulturen och historien. Alltså: är det en länk du ska klicka på den här veckan så välj den här. I övrigt kan kulturveckan sammanfattas som följer: 1) Svenska Akademien har gjort ett nytt inval: litteraturprofessorn Mats Malm. 2) Horace Engdahl har varit i farten igen och gjort folk rasande. 3) Lorrygängets försök till en ny succéfilm har blivit en flopp. 4) ”Omgiven av idioter”-författarens försök till en ny succébok har blivit ett stolpskott. 5) Följande kulturella händelser har däremot fått fin kritik: dokumentären om Utøya, Moderna-utställningen och den nya självbiografiska boken av SvD:s Carl-Johan Malmberg. Imorgon måndag får vi veta vilka böcker som nomineras till årets Augustpris. Här är författarna som har nominerats till Svenska Dagbladets litteraturpris, som delas ut på Bokens dag den 12 november. Ha en fin söndag!

2018-10-21-08:30:00

Utestängda väljare får ny chans i Afghanistan

Väljare som inte kunnat rösta i det delvis kaotiska afghanska parlamentsvalet får en ny chans under söndagen. Trots en rad dödliga attacker verkar valdeltagandet bli oväntat högt.

2018-10-21-08:34:54

”Som att ge ex-rökare cigg efter en lungoperation”

Trots att mat och livsstil kan förebygga många fall av cancer vittnar svenska patienter om hur de själva tvingas leta information på internet, helt utan vägledning från sjukvården. Malin Kvist fick saft och limpsmörgås med processad skinka på sjukhuset – just sådan kost Världscancerfonden avråder från.

2018-10-21-08:30:00

Hundra tusen enkla jobb?

2018-10-21-08:09:29

Håll ett extra öga på dina Norwegian-resor

Varningar om att Norwegians börjar få brist på pengar har duggat tätt den senaste veckan och flygbolaget har svårt att fullfölja sin ambitiösa tillväxtplan. Lagom till höstlovet är flygbolaget i den finansiella hetluften.

2018-10-21-07:30:00

Om språkets ursprung har vi inte en susning

Enligt cellbiologer uppstod livets kod en enda gång och har sedan spritt sig över jorden, och kanske var det likadant med det mänskliga språket. Ingen vet. Det allra mesta kan förklaras evolutionärt, utom språkets absolut mest centrala idé.

2018-10-21-07:15:00

Allt fler polisanmäls för vab-fusk

Det upptäckta vab-fusket ökar explosionsartat i år. Hittills har över 43 miljoner kronor krävts tillbaka från föräldrar som gjort fel, enligt siffror som TT tagit del av. Antalet polisanmälningar har nästan fördubblats.

2018-10-21-07:11:18