Riksbankschefen bekräftar: Den digitala valutan e-kronan ska testas

Kryptovalutor och e-kronor har sedan några år tillbaka varit drömmen om ett samhälle då transaktioner är säkrare, snabbare och tillgängligare för människan. 

Nu ser det ut som att Sverige är på väg in i den digitala valutans värld då riksbankschefen Stefan Ingves gick ut med att Riksbanken kommer att testa en pilotversion av det de kallar för e-kronan, skriver Expressen.

– Det är viktigt att uppdatera de pengar Riksbanken ger ut till ett format som passar den moderna ekonomin. Därför kommer Riksbanken utveckla en pilotversion av e-kronan, säger Ingves till Expressen.

Det är inte första gången e-kronan har varit på tal utan redan 2016 så var den digitala kronan ett hett samtalsämne och den diskuterades flitigt hos Riksbanken. Det har vi skrivit mer om här.

Ska prövas under en period

Den digitala kronan kommer att testas under en period och därefter kommer riksbanken att ta ett beslut om vi andra, det vill säga allmänheten får ta del av den digitala valutan.

– När vi sedan har testat pilotversionen kan vi välja att ge ut, eller inte ge ut, en digital krona till allmänheten, säger riksbankschefen Stefan Ingves till Expressen.

Det kommer dessvärre, för den som är otålig, att dröja en liten stund innan ens testversionen lanseras. Stefan Ingves sade nämligen under en konferens som Dagens industri höll att pilotversionen e-kronan kommer att komma inom två år.

Men den som väntar på något gott?

"Vi kan gott ligga i framkant"

E-kronan skulle ge allmänheten tillgång till ett digitalt komplement till kontanter där staten står som garant för pengarnas värde. Det verkar även så att riksbankschefen Ingves är positivt ställd till det potentiella intåget av e-kronan i det svenska samhället.

– Riksbanken var först i världen med att ge ut fysiska sedlar. Så vi kan gott ligga i framkant nu också, säger Ingves till Dagens Industri.

Vad är e-kronan?

Ja – det är en fråga som man kan ställa sig. Så här förklarar Riksbanken den digitala valuta på sin hemsida:

"En e-krona skulle ge allmänheten tillgång till ett digitalt komplement till kontanter där staten står som garant för pengarnas värde. I dag erbjuder Riksbanken endast bankerna och övriga deltagare i RIX digitala pengar. Övriga digitala pengar i samhället är privata bankpengar som ges ut av affärsbankerna"

"E‐kronan skulle kunna bli en modern krona i elektronisk form som kompletterar kontanter i fysisk form. Allmänheten skulle då ha fortsatt allmän tillgång till centralbankspengar"

Är du i akut behov av pengar? Lugn bara lugn. Nyheter24 ger dig en lista på saker du kan göra för att få in pengar SNABBT. Här kan du läsa mer!

Läs hela nyheten:
Riksbankschefen bekräftar: Den digitala valutan e-kronan ska testas

Publicerad: 2018-11-08 klockan 12:32

Fler nyheter från Nyheter24

Ben Mitkus till attack mot My Karlberg: "Fan för dig"

Det har onekligen en av veckans stora snackisar i Youtubevärlden. Artisten och Youtubern Ben Mitkus, 24, dejtar nu dokusåpadeltagaren Diana Baban, 26. En som inte var glad över det nya paret var Bens ex-flickvän My Karlberg, 20.My har en ny pojkvän i Tristan Idevall som hon träffade under inspelningen av "Ex on the beach" där de bägge deltog. Men trots det är My besviken på att Diana har börjat dejta Ben. Diana Baban. Bildkälla: Stella Pictures My anser att Diana har brutit mot en "girl code".I en ny video går nu Ben till hård attack mot My. Han menar att hon har skapat triangeldramat för att få fler visningar på sin Youtubekanal, och han tycker att My är skenhelig när hon pratar om "girl code".Diana Baban och Ben Mitkus. Bildkälla: Youtube/Ben Mitkus– Jag förstår varför hon snackar om Diana Baban och Mitkus. Kolla bara på hennes views nu. Helt ärligt – fyfan My. Fan för dig. Du är så jävla smart. Nu kan du gå och köpa något fint, säger Ben i sin nya video.– Den här tjejen har tappat det. Var ska man börja, fortsätter Ben i videon.Ben ifrågasätter bland annat om de ens var bästa vänner till att börja med.– Jag undrar bara – vad innebär bästa vän? En person som man inte snackat något med på flera månader. Jag vet inte om det bara är jag men jag kan känna en liten doft av krydda från hennes håll, säger han i videon.My Karlberg är inte nöjd över att Ben dejtar Diana. Bildkälla: Instagram/karlbergmyBen berättar att My sa "att det inte var några problem" att Diana skulle dejta Ben.– Hon ljuger ihop en massa skit, säger Ben i videon.Här kan du läsa mer om triangeldramat som skakat Youtubevärlden: Diana Baban berättar om relationen med Ben Mitkus

2019-01-18-11:54:51

Simon i "Bonde söker fru" om Frida: "Kul att hon var vid liv"

Simon Ohlsson, 26 är mjölkbonden som sökte kärleken i "Bonde söker fru". Få kan ha missat hur han dumpades brutalt av brevskrivaren Frida, 21, som var kvinnan han föll för. Allt tycktes vara frid och fröjd mellan Simon och Frida, och de skulle åka på en romantisk semester till Grekland tillsammans.– Jag fick honom. Jag fick min Simon, sa Frida lyckligt i "Bonde söker fru".Men sedan fick Frida kalla fötter. Hon slutade svara i telefon och dök aldrig upp innan avresan till Grekland. De hjärtskärande bilderna på Simon som ensam står och väntar på Frida på en parkering kommer vi aldrig att glömma.Frida dök aldrig upp när hon och Simon skulle åka på semester. Bildkälla: TV4I "Bonde söker fru" berättade Simon att det kändes som att han levde sin mardröm.– Det var ju det här jag inte ville skulle hända. Jag ville ju inte bli själv. Det känns jävligt tungt just nu, berättade Simon."Kul att hon var vid liv"Kort efter visade det sig att Frida hade en ny pojkvän.– Jag har hittat kärleken i mitt liv. Det hände ganska så nyligen. Det är ganska så nytt fortfarande. Vi har känt varandra ett bra tag, vi har varit kompisar länge, men sen utvecklades det till något mer, sa Frida till Aftonbladet.Frida i "Bonde söker fru" dumpade Simon. Bildkälla: TV4I en intervju med Hänt berättar nu Simon om tiden efter att han fick sitt hjärta krossat. Simon avslöjar att han fortfarande inte har hört något från Frida. Men ett livstecken från hans forna kärlek var ju att han såg henne bli intervjuad av Linda Lindorff, 46, i programmet. Alltid nåt.– Det var kul att jag såg att hon var vid liv i alla fall, för jag hade inte sett eller hört någonting från henne, säger Simon till Hänt.Simon berättar vidare om besvikelsen han känner gentemot Frida.– Hon kunde varit såpass ärlig att om hon kände att känslorna var mer för honom så kunde hon ju sagt det då, eller rent ut sagt hoppat av och inte varit med. Det var så många andra tjejer som hade kunnat få en chans då så det var synd att hon inte lät dem få chansen, säger Simon till Hänt.

2019-01-18-10:38:26

Greta Thunberg fick mamma Malena Ernman att byta karriär

I kvällens avsnitt av Skavlan gästar klimataktivisten Greta Thunberg, 16, som berättar om hur hon fick sin mamma, operasångaren Malena Erman, att förändra sina flygvanor. Under sin karriär har Erman ofta varit på resande fot, men till slut sa Greta stopp på hennes klimatförstörande livstil.- Jag fick mina föräldrar att sluta flyga för några år sedan, säger Greta Thunberg i Skavlan.Bad sin mamma att byta karriär för klimatetHon säger också att hennes mamma var beroende av att flyga i sitt jobb. Men det dög inte för Greta som satte hårda krav i familjen och som fick konsekvenser på operasångarens karriär.- Hon fick byta karriär, säger Greta samtidigt som publiken skrattar.Skavlan menar på att Malena Erman är ett erkänt namn inom musikbranschen, men undrar om det var en för dålig ursäkt till att förändra hennes flygvanor.- Ja, nu gör hon musikaler istället i Stockholm, säger hon.Greta Thunberg öppnar också upp om sin asperger och hur det har påverkat hennes syn på klimatet. Hon menar på att det faktiskt har gett henne en fördel gentemot andra.- Om inte jag hade varit så konstig så hade jag fastnat i det här sociala spelet som alla andra verkar vara så förtjusta i, säger hon.Gretas sjukdom ger henne en fördel i klimatfråganHon menar på att sjukdomen gör att hon fungerar lite annorlunda och att hon ser världen på ett annat sätt. Samtidigt hade hon inte kunnat se klimatfrågan på det sätter hon gör i dag utan hennes asperger.-  Jag ser saker väldigt mycket svart-vita och de flesta säger att det inte är så svartvitt, säger hon.Greta menar på att klimatfrågan faktiskt är svartvit. Men också att det är den mest komplicerade frågan som finns att det kommer krävas mycket för att stoppa klimatförändringarna. Samtidigt menar hon på att frågan är så lätt att en femåring kan förstå det.-  Vi måste stoppa utsläppen. Det är svartvitt för antingen sätter vi igång en kedjereaktion som utlöser händelser som utlöser händelser bortom mänsklig kontroll eller så gör vi inte det.Greta Thunberg, Jesse Jackson, Malin Stenberg, Mats Brännström och Finn Schjøll gästar kvällens avsnitt av Skavlan. Bildkälla: Pillan Thelaus /SVTMissa inte Skavlan som sänds i kväll klockan 21:00 på SVT1!

2019-01-18-09:36:08

Stefan Löfven efter vinsten: "Januariavtalet ska genomföras till fullo"

Tidigare under fredagen nämnde Stefan Löfven att det var en speciell morgon. Något som partiledaren hade helt rätt i. För tidigare under fredagen stod det klart: Riksdagen släppte igenom Löfven som statsminister och kan nu påbörja sitt arbete som statsminister. Efter statsministeromröstningen var det en lättad men beslutsam statsminister som mötte pressen. – Jag tar mig an det här ansvaret både med ödmjukhet och med beslutsamhet, dundrade Löfven ut och fortsatte: – På måndagen kommer jag avge en regeringsförklaring och anmäla vilka statsråd som kommer tjänstgöra i regeringen. Ska ta sig an sjukvården och trygga Sverige Under sin presskonferens passade statsministern på att meddela några områden där regeringen ska ta krafttag. Löfven nämnde bland annat sjukvården, kunskaperna i skolan, att tryggheten ska öka och att integrationstakten ska snabbas på. "Ingen fick allt, alla fick något" Det är inte första gången vi hör de bevingade orden, men med dem konstaterade Löfven under sin presskonferens att januariavtalet står starkt. De 73 punkterna kommer att fullföljas. Här kan du läsa mer om överenskommelsen.– Januariavtalet ska genomföras till fullo. Genom den här överenskommelsen får Sverige en ny regering som är byggd på samverkan i mitten av svensk politik, berättade Löfven och avslutade: – Ingen fick allt, alla fick något, och den största vinnaren med Januariavtalet är Sverige. På måndag tillträder regeringen som ska leda landet de kommande åren, tack. Det har förmodligen inte undgått att Stefan Löfven släppts fram som statsminister. Här kan du läsa allt om fredagens omröstning!

2019-01-18-09:36:28

Linn Ahlborg visar kaosvideon från sin 18-årsfest : "Han låg och bajsade i sängen"

Trots LinnAhlborgs framgångssaga så är ju även hon en helt vanlig tonåring med helt vanliga tonårsproblem – och tonårsfester. Som vi alla minns blev de ju kaos på de flesta hemmafester som anordnades i tonåren. Och samma sak hände faktiskt Linn. Familjen Ahlborg ställde till med en hejdundrande baluns 2017 när Linn fyllde 18, och hade laddat upp huset med massvis med cider, öl, drinkar och så vidare. Och som vi alla vet så är ju gratis gott, vilket även gästerna tyckte. Förförra året fyllde Linn 18 år. Det firades med dunder och brak hemma i barndomshemmet i Gävle. Bildkälla: YoutubeDet hela slutade därför med att en ung man däckade i Linns sovrum. Och det stannade inte där. När Linn och hennes kompisar hade tagit ett dopp i familjens pool för att sedan hitta den unge mannen utslagen i Linns säng – så upptäckte de även att mannen i fråga – bajsat på sig, i sängen och på golvet. I videon som Linn visar upp så skriks det en hel del under upptäckten, och kvällen avslutades med att Linn fick bo över på hotell tillsammans med några vänner. Linn och hennes vänner har precis badat i familjepolen när de gör upptäckten att en ung man gjort sina behov i Linns säng på grund av att han är överförfriskad. Bildkälla: YoutubeVideon är ingenting för känsliga tittare. Bildkälla: YoutubeDen pixlade bilden visar en ung man som ligger utslagen på Linns säng. Bildkälla: Youtube– Festen slutade helt åt helvete. Killen fick åka ambulans hem, men det hela gick bra för honom, han fick bara en riktig snefylla. Sen slutade det med att jag och några stycken tvingades checka in på hotell. Då ja, det var bajs överallt, säger hon.Så kan det gå när inte haspen är på minsann!Visade upp skräckbildenLinn valde även att visa upp en bild på sin munn efter att hon gjort fillers. Men munnen såg inte ut som den skulle – den var nämligen blålila.  – En av gångerna blev jag såhär blå. Jag var blå över hela munnen. Och ja jag har en teori om varför det blev så här. De råder ju en att undvika saker som är blodförtunnande dagarna innan, då det gör att man lättare får blåmärken. Detta kan vara saker som alkohol och Ipren. Då kan det ju ha varit så att det slank ner lite alkohol och det kan även varit så att det slank ned nån Ipren dagen efter för att bota bakfyllan, berättar Linn. Se bilden här.

2019-01-17-14:32:44

Nu är det klart – Stefan Löfven blir statsminister

Nu är det klart. Fyra månaders kaos och ovisshet är över. Idag röstade riksdagen för att Stefan Löfven ska fortsätta vara statsminister i Sverige.  – Det är en speciell dag, sa Stefan Löfven till Nyheter24 när han promenerade till riksdagshuset nu på morgonen. Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att kunna fortsätta regera efter att man kommit överens med Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet.  Löfven släpptes igenom riksdagen med  115 ja-röster, 153 nej-röster och 77 nedlagda röster. Eftersom mindre än hälften av ledamöterna röstade nej släpps Löfven igenom som ny statsminister.  Vänsterpartiet lägger ner sina röster, men hotar att fälla den nya regeringen om man gå för långt till höger.  – Dagens förlorare är Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson. Idag är också slutet för det borgerliga samarbetsprojektet, sa Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt innan omröstningen. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor riktade hård kritik mot regeringsbildningen, och frågade vad MP, S, C, L och V faktiskt kommit överens om.  – Någon är lurad, eller så försöker de lura alla andra. Det går inte att bilda en regering på en lögn, sa Ebba Busch Thor i riksdagen. Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson var kritisk. – Moderaterna kommer att rösta nej. Den regering som nu fortsätter regera har inte lyckats ta tag i Sveriges problem, sa Kristersson.Han fortsatte:– De som röstade på att byta regering ska veta att Moderaterna är ett borgerligt parti man kan lita på. Efter omröstningen uttryckte talmannen Andreas Norlén lättnad – och menade att han nu ska unna sig lite lugn och ro.– I helgen ska jag umgås med min familj, sa Andreas Norlén efter omröstningen. På måndag kommer Stefan Löfven presentera sin nya regering. 

2019-01-18-09:03:13

Jimmie Åkessons klädhån mot Annie Lööf: "Lägger märke till.."

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson var inte speciellt glad nu på morgonen. Strax innan riksdagen skulle rösta igenom Stefan Löfven som ny statsminister gick Åkesson upp i talarstolen och riktade starkt kritik mot ledamöterna.  – Jag har inte så länge jag följt politiken stött på en mer märklig, absurd eller bisarr regeringsbildning, där syftet verkar vara att förvirra så mycket så möjligt. Det såg jag inte komma, sa Jimmie Åkesson i talarstolen.  Åkesson höll ett långt anförande, där han pratade negativt om den nya regeringsbildningen. Han visade också sitt missnöje genom att välja att kommentera Annie Lööfs klädsel. – Jag lägger också märke till att Centerpartiets ledare dagen till ära är klädd i rött, sa Åkesson. Något som fick Annie Lööf att bara skaka på huvudet.  Han menade också att SD vill bilda ett block tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna.  – Min ambition är att Sverigedemokraterna ska bli en dominerande kraft i ett nytt konservativt block i svensk politik. Jag ser fram emot det. Det ska bli kul, sa Åkesson.  "Jimmie Åkesson väljer att kommentera kvinnors klädsel" När Annie Lööf strax efteråt gick upp i talarstolen gick hon till hårt angrepp mot SD-ledaren. – Jimmie Åkesson valde denna ansvarsfyllda dag att kommentera kvinnors klädsel. Låt mig bara säga att min kostym har samma färg som Åkessons slips, sa Annie Lööf i riksdagens talarstol. Något som rev ner rejäla applåder i riksdagens kammare."Åkesson väljer att kommentera kvinnors klädsel", sa Annie Lööf. (Jessica Gow/TT)

2019-01-18-09:21:58

Tv-profilen släppt – borgensumma betalad

Den svenska tv-profilen som suttit frihetsberövad i USA, misstänkt för att ha antastat en pojke i yngre tonåren, har nu släppts på fri fot. Här kan du läsa mer om misstankarna mot tv-profilen. Tv-profilen ska ha släppts fri runt midnatt svensk tid. Det kunde amerikansk lokalpolis bekräfta. – Han släpptes i dag 17.53, säger en kvinna som har kvällsjouren på Broward County Sheriff’s Office, till Expressen och fortsatte: – Han hade en borgensman från en borgensfirma som betalade in 10 000 dollar. Kan vara ute utan fotboja Ett av villkoren för att den svenska tv-profilen skulle kunna bli släppt mot en borgenssumma var att han skulle vara tvungen att bära fotboja. Nu ser det ut som att tv-profilen kan ha blivit släppt utan övervakningsapparat. – Det står inget om det här. Det kan vara så att han är ute utan någon övervakningsapparat för jag ser inget om det i hans mapp. Så jag kan inte säga säkert om han har någon, berättar mannens försvarsadvokat Alan Grinberg. Riskerar 15 års fängelse Om det blir en fällande dom för tv-profilen kan han riskera ett långt straff. Enligt Expressen visar ett dokument som de har tagit del av, att tv-profilen riskerar 15 års fängelse. Och straffskalan på det brottet som tv-profilen misstänks för är fängelse mellan 51 månader och 15 år. Fallet med den svenska tv-profilen togs nyligen upp i tv-programmet Brottsjournalen med Jenny Strömstedt och Leif GW Persson. Här kan du läsa vad det sa!

2019-01-18-07:55:01

Här är årets sjukaste berg-och dalbana – slår 3 världsrekord

Är du en riktig adrenalinjunkie? Då är det dags att boka in en resa till Kanada. I år invigs nämligen monsterberg- och dalbanan "Yukon Striker".  Slår tre världsrekord Karusellen slår flera världsrekord, i fart, längd och höjd. Den som vågar sig på åkturen kan se fram emot en topphastighet på galna 130 kilometer i timmen – alltså snabbare än den högsta tillåtna hastigheten på svenska vägar.  Den tornar även på sjuka 75 meter (68 meter över mark och 7 meter under marken), från sin högsta till sin lägsta punkt, och slår även där världsrekord som den högsta "dive coastern" i sitt slag. Det innebär att den nästan är dubbelt så hög som svenska Lisebergspärlan "Balder".   Och du får njuta av turen riktigt länge, då den i dagsläget kan stoltsera med titeln världens längsta dive coaster.  Vad är en dive coaster? För att klassas som en dive coaster så måste en berg-och dalbana ha åtminstone ett vertikalt fall, som gör att den som åker upplever att de befinner sig i fritt fall.  Öppnar i påsk Är du sugen på att ta dig en tur? Då behöver du inte vänta så länge. Du kan testa på åkturen redan i påsk.  Men redan nu kan du kolla in berg-och dalbanan i videospelaren ovan.  Vill du veta mer om Yukon Striker – kolla in Wonderlands hemsida.  I höstas invigdes Lisebergs senaste monsteråk – som slagit Europarekord. Här är allt du behöver vet om Valkyria.

2019-01-17-14:14:21

Brittiska drottningens make prins Philip i bilolycka

Under torsdagskvällen var 97-årige prins Philip, hertigen av Edinburgh och make till brittiska drottning Elizabeth II, med om en trafikolycka.  Olyckan ska ha skett nära kungahusets lantställe i Norfolk, England, enligt BBC. Lyckligtvis kunde Buckingham Palace snabbt gå ut med att prinsen tagit sig ifrån olycksplatsen oskadd.  70-årigt äktenskap med Elizabeth II Elizabeth II, brittiska drottningen. Foto: Toby Melville /TT, AP Prins Philip gifte sig med den brittiska drottningen den 20 november 1947, och paret har varit tillsammans i över 70 år.  Tillsammans har de fyra barn – prins Charles, hertig av Wales, prins Andrew, hertig av York, prins Edward, earl av Wessex och prinsessan Anne, Princess Royal.  Prins Philip är också farfar till prins William och prins Harry. Prins Harry och Meghan Markle. Foto: Ben Birchhall /TT, AP Nyligen blev det en hel del skriverier kring prins Harrys fru, Meghan Markle, efter att en festbild fick det brittiska kungahuset att se rött. Här kan du läsa mer om det. 

2019-01-17-19:09:44