”Rekordmånga unga tvingas bo kvar i föräldrahemmet”

Hela 213.000 unga vuxna bor nu ofrivilligt hemma hos sina föräldrar. Det är den högsta siffran sedan vår rapport började publiceras för tjugo år sedan. Det är nu dags för regeringen och Stefan Löfven att införa en kommunal bostadsgaranti för unga under 25 år, skriver Marie Linder och Jonas Nygren, Hyresgästföreningen.

Läs hela nyheten:
”Rekordmånga unga tvingas bo kvar i föräldrahemmet”

Publicerad: 2017-05-17 klockan 21:00

Fler nyheter från Debatt

”Färre svenska jobb när företag hetsas att internationalisera”

DN DEBATT 23/3. Regeringen startar nu stödprogram för företag som från start har siktet inställt på världsmarknaden, så kallade born globals. Men en snabb internationalisering leder till färre jobb, inte fler, och i värsta fall riskerar regeringens åtgärder att hetsa lovande företag ut i världen innan de är redo, skriver tre forskare vid Institutet för Näringslivsforskning.

2018-03-22-21:00:00

”Partier, lova väljarna att avstå från oetiska digitala metoder”

DN DEBATT 22/3. Det svenska valet hotas av digitala påverkansoperationer där falska robot-konton och så kallade ”dark ads” kan dränka det politiska samtalet. Vi utmanar nu riksdagspartierna: Ge ett enkelt löfte till väljarna om att ni inte kommer att använda er av oetiska metoder på nätet, skriver Jonas Andersson Schwarz, Stefan Larsson och Anders Mildner.

2018-03-21-21:01:00

”Nej till ebo för dem med liten chans till uppehållstillstånd”

DN DEBATT 20/3. Vi föreslår att asylsökande som bedöms ha små möjligheter till uppehållstillstånd ska anvisas till offentligt anordnade boenden i väntan på beslut. Det minskar trycket på socialt utsatta områden. Med en striktare prövning av rätten till eget boende (ebo) effektiviseras också återvändandeprocessen, skriver Annie Lööf (C) och Johanna Jönsson (C).

2018-03-20-21:00:00

”Vi ska sluta ställa landsbygd mot stad – vi behöver varandra”

DN DEBATT 20/3. I rollen som landsbygdens försvarare har vi drivit samma krav år efter år. Med viss självkritik inser vi att frågeställningen nu måste få nytt syre. Vi måste sluta ställa stad mot landsbygd och inse att vi är beroende av varandra och att det finns ett nationellt intresse av såväl fungerande städer som en livskraftig landsbygd, skriver Palle Borgström, LRF.

2018-03-19-20:00:00

”Vi vill återinföra stränga straff för knarkförsäljning”

DN DEBATT 19/3. Vi tre har varit socialborgarråd i Stockholm och har i många år arbetat med svåra missbruksproblem och socialt utsatta barn och ungdomar. Vår erfarenhet är att lagstiftningen och nuvarande insatser inte räcker. Därför presenterar M i dag sju förslag på reformer som skulle rädda fler liv, skriver Ulf Kristersson (M), Anna König Jerlmyr (M) och Kristina Axén Olin (M).

2018-03-18-21:00:00

”Så lyckades vår vårdcentral slippa använda hyrläkare”

DN DEBATT 18/3. På två år har vi lyckats vända en underbemannad vårdcentral till en tillväxtverksamhet med 15 anställda läkare och 16 anställda sjuksköterskor. Det handlar inte enbart om resurser – en arbetsmiljö med tillitsstyrning snarare än toppstyrning driver resultat och får medarbetarna att vilja arbeta kvar, skriver Sara Banegas, distriktsläkare och verksamhetschef.

2018-03-17-21:00:00

”Rösträtten värd ett jubileum och statsministern en byst”

DN DEBATT 17/3. Den 17 december 1918 är födelsedagen för den allmänna och lika rösträtten i vårt land. Den dagen tog riksdagen beslutet efter årtionden av politisk strid. Rösträtten är värd ett jubileum och statsministern i den regering som fixade det är värd en byst, skriver Ingvar Carlsson, Ingemar Eliasson, Barbro Hedvall, Olof Kleberg, Olof Ruin och Daniel Tarchys.

2018-03-16-21:00:00

”Studiemedelsmiljard behövs för att utveckla yrkesverksamma”

DN DEBATT 16/3. Digitalisering, automatisering och globalisering förändrar arbetsmarknaden och livslångt lärande är en nödvändighet. Men endast tre procent av studielånet gick förra året till studenter över 39 år och tre av fyra äldre studerar helt utan studiemedel. Det är inte hållbart. Sverige behöver ett studiemedelssystem för yrkesverksamma, skriver Martin Linder, Unionen.

2018-03-15-21:00:00

”Kräv att ämneslärare har minst C i ämnet de ska lära ut”

DN DEBATT 15/3. Vi föreslår att lärarutbildningen reformeras och vill bland annat att den som ska bli ämneslärare har minst betyget C från gymnasiet i ämnet de ska undervisa i. Vi vill också kraftigt förstärka metodikinslaget och ­minska antalet lärosäten för att höja kvaliteten på utbildningen, skriver Jan Björklund (L) och Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbund.

2018-03-14-21:00:00

”Vill regeringen ändra LSS ­eller är det bara valtaktik?”

DN DEBATT 14/3. Nya ministern Lena Hallengren har i intervjuer betonat att de som behöver assistans ska ha det och att lagen gäller. Men om direktiven till LSS-utredningen ligger kvar måste det ses som att regeringen kommer att skära ned på assistansersättningen om den blir omvald i höst och att ­Hallengrens budskap handlar om valtaktik, skriver Bengt Westerberg.

2018-03-13-21:00:00