Polisens obehagliga teori om masskjutningen i Las Vegas

Efter masskjutningen under en countrymusikfestival i Las Vegas där 59 personer dog har polisen kommit fram till en hel del ny information och teorier om vad som egentligen hände. Det presenterade de under en presskonferens på onsdagen. 

Här är det mest intressanta och obehagliga som polisen presenterat hittills: 

TT

Förberett sig länge

Enligt polisen hyrde Paddock ytterligare ett hotellrum i närheten av en annan musikfestival i Las Vegas en vecka tidigare, rapporterar CNN. Polisen undersöker nu övervakningsfilmer från hans hotellvistelse. Polisen tror samtidigt att han samlat vapen i årtionden för att förbereda en attack. Polisen väljer dock inte att klassa det som terrorism ännu. Här kan du läsa varför.

Affären där Paddock samlat på sig sina vapen. Bildkälla: TT

Lapp hittades på rummet

På hotellrummet intill Paddocks kropp låg en rosa handskriven lapp. Många medier har spekulerat i om det rör sig om ett självmordsbrev, men polisen nekar till detta och tror istället att han hade en flyktplan och att hans självförvållade död inte skedde enligt planen. Sheriffen Joe Lombardo vid Las Vegas-polisen tror att gärningsmannen hade planerat att överleva attacken, skriver Daily Mail.

Polisen

Fler vapen hittades

Förutom de 23 vapen som hittades i hotellrummet så hade 64-åringen explosiva ämnen i sin bil. Troligen hade de kunnat användas för att tillverka en bomb. Dessutom är polisen övertygade om att han fick hjälp att utföra dådet på något vis.

Motivet och flickvännens roll

Inget motiv är känt i nuläget och det finns inga andra misstänkta för dådet. Paddocks flickvän Marilou Danley säger att hon varit helt omedveten om attacken. Hon blev skickad till Filippinerna av sin sambo innan masskjutningen och det var också till henne som han fört över en stor summa pengar med planer att "köpa ett stort hus". Hon tolkade det då som att han ville göra slut med henne.

Marilou Danley. Bildkälla: TT

TV: Här är polisens obehagliga bilder inifrån Las Vegas-skyttens hotellrum

[youplay:sp,71,140614,000,0]

Läs hela nyheten:
Polisens obehagliga teori om masskjutningen i Las Vegas

Publicerad: 2017-10-04 klockan 16:55

Fler nyheter från Nyheter24

Experten: "Piratkopierade julklappar kan vara fara för barnen"

Snar är är det julafton, och för en del är veckorna innan dopparedagen fylld av planering, julbak och inköp av julklappar. Och visst kan det vara stressigt att hinna med allt.  På senare år har det blivit allt vanligare att handla sina klappar på nätet, då man inte behöver ta sig ut till butikerna och trängas med folk.  Men nu varnar experter att många av julklapparna vi köper på internet är piratkopierade och att de dessutom kan vara farliga.  Fem procent är piratkopierade  Enligt Europeiska Unionens Immaterialrättsmyndinghet (EUIPO) uppskattas fem procent av alla julklappar vi köper på internet vara piratkopior. Bland annat är det olika typer av kläder som riskerar att vara falska, eftersom de köps via internet går de inte igenom någon kontroll.  – Piratkopierade varor har med största sannolikhet inte genomgått de tester som krävs för att få säljas i Sverige. Särskilt allvarligt är det naturligtvis med leksaker då barn kan komma till skada, säger Peter Hedin, som är expert på frågor om piratkopiering på Patent– och registreringsverket i ett pressmeddelande.  Värst med barnleksaker  Men allra värst är det med barnleksaker. Peter Hedin berättar för Nyheter24 att en äldre studie visar på att antalet piratkopierade barnleksaker är drygt sju procent.  – Enligt den studien var 7,5 procent av alla leksaker piratkopierade, och jag tror inte att den siffran har sjunkit, säger han till Nyheter24. Vilka typer av leksaker handlar det främst om?  – Det verkar vara främst dockor, men även byggklossar som är väldigt populärt bland barn.  Expertens tips För att inte drabbas av piratkopierade julklappar har Peter Hedin ett par tips som kan vara bra att ha i åtanke när du ska handla julklappar på nätet.  Om något är för bra för att vara sant är det oftast det.Se till att det finns kontaktuppgifter och kontrollera dessa om du handlar online. Kontrollera var webbsidan kommer ifrån. Att den är på svenska betyder inte att den ligger i Sverige. Använd sunt förnuft. Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända affärer.  Främst menar han att man ska ha sunt förnuft.  – Använd sunt förnuft. Är det för bra för att vara sant så är det med största sannolikhet falskt. Exempelvis säljer inte Ray-Ban glasögon för 250 kronor. Kolla alltid om det finns kontaktuppgifter till företaget, kopiera även url-adressen så att man ser vart hemsidan är registrerad någonstans, säger Peter till Nyheter24.  Vad kan man göra om man ändå drabbas av piratkopiering?  – Om man råkat köpt något som är piratkopierat, är det första steget att vända sig till den eller dem du har köpt varan ifrån. Ett andra steg kan vara att ta kontakt med kreditkortsbolaget, däremot är det inte alltid säkert att du får tillbaka pengarna, men det är alltid värt ett försök, avslutar han. 

2018-12-09-16:16:51

Åkesson skolkar från viktiga omröstningen – åker till Thailand

Under onsdagen pågick budgetförhandlingarna och ännu ett försök att lösa någon slags regeringsbildning. Efter omröstningen stod det klart att Moderaterna och Kristdemokraternas budget vunnit. Det betyder att det är deras budget som kommer att bestämma Sveriges ekonomi nästa år, eller i alla fall åtminstone fram till sommaren.Regeringsfrågan är ju fortfarande inte löst, och talmannen Andreas Norlén fortsätter att hålla informella samtal med de åtta riksdagspartiernas ledare.Föräldraledighet för ÅkessonMen det var inte alla som var på plats vid omröstningen. Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har istället valt att kassera in lite föräldraledighet. Men det blir inget hemmamys för familjen Åkesson.Vad det blir istället? En resa till Thailand. Vilket även gjorde att Åkesson inte var närvarande vid dagens förhandlingar i riksdagen.– Det handlar om ett löfte som han gett till sin son. Jimmie hade flest resdagar av alla partiledare och det mest intensiva turnéschemat under valrörelsen. Han hade därmed väldigt stor frånvaro från familjen och han lovade då sin son att han skulle vara med honom under hans födelsedag och att de skulle göra något tillsammans under den perioden. Han ville inte svika det löftet trots att processen med budget och annat har dragit ut på tiden, säger Mattias Karlsson, gruppledare för SD i riksdagen, rapporterar Expressen. Frånvarande vid flera tillfällenDet är inte bara under dagens omröstning som Åkesson inte varit närvarande, det är även under förhandlingar, möten och debatter.Och om två dagar ska de även ske en omröstningen om Stefan Löfven ska bli statsminister, och inte heller då kommer SD-ledaren vara närvarande.Men enligt Karlsson är Åkesson trygg med de övriga i partiorganisationen och skulle det uppstå ett akutläge så finns partiledaren tillgänglig från semestern.– Han känner sig helt trygg med att vi övriga i partiorganisationen kan hantera alla eventualiteter i hans frånvaro och han finns också tillgänglig på distans om det skulle behövas, avslutar Mattias Karlsson.Nyheter24 har tidigare skrivit om att Löfven vill fortsätta styra med Miljöpartiet. Det kan du läsa mer om här.

2018-12-12-17:21:26

Så mycket pengar tjänar Linda Lindorff: "Lever här och nu"

Programledaren Linda Lindorff, 46, är högaktuell i "Bonde söker fru" där hon med van hand guidar tittarna genom böndernas jakt på den stora kärleken. Programmet är ett av Sveriges mest populära, och varje vecka bänkar sig över en miljon människor för att följa de dramatiska vändningarna i programmet.Sedan starten av "Bonde söker fru" år 2006 har Linda varit programledare, och nu är den trettonde säsongen av programmet snart slut.  I kvällens avsnitt avslöjas det bland annat hur det gick för Simon som föll för brevskrivaren Frida... Hur mycket pengar tjänar Linda Lindorff? "Bonde söker fru" har onekligen gjort Linda riktigt rik. År 2015 tjänade Linda 430 000, vilket gav henne en månadslön på 35 800 kronor.  Året därpå hade Linda ökat sin inkomst – då hade hon en fastställd förvärvsinkomst på 709 000 kronor. Det blev en göttig månadslön på 59 100 kronor. Linda Lindorff unnar sig gärna av livets goda. Bildkälla: Stella Pictures. Men Linda själv ser sig inte som en särskilt ekonomisk person. I en intervju med Expressen har Linda tidigare berättat om sin syn på pengar.– Jag lever här och nu. Jag vill inte begränsa mig. Om jag tjänar bra pengar så vill jag göra av med lite också. Vad jobbar man annars för? Jag vill göra de här resorna, ha de där kläderna. Man kanske inte ska uppmuntra till att slösa men jag tycker inte heller att man ska vända på kronorna hela tiden. Man måste bjuda in till fest, måste unna sig goda saker och leva livet medan man är frisk och orkar. Vem vet när det tar slut, berättade Linda för Expressen. Linda Lindorff kan verkligen leva gott! Bildkälla: Stella Pictures. Färska siffror från Skatteverket visar nu att Linda år 2017 drog in 686 100 kronor. Det ger Linda en månadslön på 57 175 kronor.Värt att nämna är att Linda även är VD för sitt bolag Linda Isaksson Media Entertainment AB. År 2017 omsatte bolaget 3,2 miljoner kronor och tillgångar i bolaget är 6,3 miljoner kronor. Vill du läsa mer om Linda Lindorff? Här berättar den folkkära programledaren om sin stora fobi. – Har slitit hål!, säger hon om den ovanliga rädslan.

2018-12-12-16:45:31

15 riktigt snygga damklockor – under 2 000 kronor

1. Gant Park HillDenna klocka från Gant är i en riktigt klassisk modell som man inte tröttnar på. Den är nedsatt med halva priset och kostar 1 149 kronor här.2. Mockberg LiviaHur snygg är inte den här klockan från Mockberg? Den kostar 1 699 kronor här.3. Gant PhoenixDen här klockan från Gant kan du klicka hem för 849 kronor här.4. Michael Kors ParkerDenna blingade Michael Kors-klocka är nedsatt med 50 procent. Spana in den här.5. Gant Lawrence LadyDenna snygga klocka kommer från Gant och är nedsatt till endast 749 kronor. Här finns den att klicka hem!6. Klocka från Calvin Klein Denna passar perfekt till den som vill ha en klocka i lite nättare modell. Den kommer från Calvin Klein och är nedsatt med 30 procent här.7. Michael Kors RunwayKlockan från Michael Kors är nedsatt med 53 procent och kostar 1 499 kronor här.8. Mockberg SigridRoséguld och svart läder blir en riktigt snygg kombo på den här klockan från Mockberg. Du kan köpa den för 1 499 kronor här.9. Tvåfärgad klocka från GantDen här snygga Gantklockan är nedsatt med hela 58 procent! Du hittar den här för 1 199 kronor.10. Michael Kors DarciHur söt är inte den här rosa klockan med roséguld? Den kommer från Michael Kors och kostar 1 999 kronor här.11. Presentbox med klockaDenna presentbox med klocka och matchande armband blir en perfekt julklapp! Du hittar den här för 995 kronor.12. Svart klockaDen här stilrena klockan blir din för 698 kronor här.13. Gant CrawfordDenna guldfärgade klocka kommer från Gant och du kan hitta den för halva priset här.14. Gant WilmingtonDen här klockan med marinblått band och detaljer är riktigt fin. Den är nedsatt från 1 890 kronor till 799 kronor här.15. Black Oaks GerardiDetta är en riktigt tidlös modell på klocka, som passar till alla tillfällen. Den är nedsatt till 698 kronor här.En massa fler snygga klockor till nedsatta priser kan du spana in här!

2018-12-12-15:27:06

Knarkbossen El Chapos fru talar ut om sin åtalade man

Den före detta ledaren av den ökända Sinaloakartellen , Joaquin "El Chapo" Guzman, räknades som en av världens mäktigaste knarkkungar. Han smugglade över 500 ton kokain från Colombia, via hans hemland Mexiko, till framförallt USA. I 2016 beräknades han ha en förmögenhet på cirka 4 miljarder dollar.I januari 2017 blev han utlämnad till de amerikanska myndigheterna och står nu åtalad för ett antal brott. Bland annat för mord, droghandel och pengatvätt. Just nu står han inför rättegång i Brooklyn för sina misstänka gärningar, detta skriver NBC.Emma Coronel Aispuro gifte sig med "El Chapo" när hon var 18 år gammal. Och i en intervju med tevekanalen Telemundo pratar hon ut om rättegången mot sin make.– Jag tror det är vad vilken fru som helst skulle göra i min plats, vara med sin man under svåra tider, säger Emma Coronel Aispuro.Hon menar också på att knarkbossen delvis gillat all den uppmärksamhet som han får av media.– Du måste vara ärlig, jag tror att han tyckte om det, han gillar det lite, menar hon.Emma Coronel Aispuro påväg till en rättegång i New York. Bildkälla: Mary Altaffer/TTEmma säger också att den intensiva bevakningen kan vara positiv eftersom "medietrycket är närvarande och allt kan bli tydligare och alla kan se vad som verkligen händer" i domstol.Har aldrig misstänkt kriminell aktivitetEfter att "El Chapo" utlämnades till USA från Mexiko har han blivit åtalad för 17 olika brott. Och frun Emma har inte fått tillåtelse att spendera någon tid med sin man. Samtidigt fortsätter hon vara lojal mot sin man och menar på att hon aldrig har misstänkt någon kriminell aktivitet.– Det gör mig må bra att kunna se honom, för att kunna veta vad som händer och att han känner att jag är här för honom och stöder honom, säger hon."El Chapo" riskerar livstids fängelse för sina misstänkta brott.

2018-12-12-14:38:42

24 grymma julklappstips till din bror – som är på rea just nu

Ett syskon är någon som alltid står vid din sida, och som du säkert har flera minnen med. Unna din bror något fint och önskat i julklapp. Här är de allra populäraste prylarna, till de bästa priserna. 1. Populära Nintendo Switch Det här lovar en spelupplevelse som heter duga. Det ingår två spelkonsoler och har full HD-upplösning. Fynda det här till billigast pris. Knappt 3 000 spänn just nu.Med detta som julklapp kommer din bror vara dig evigt tacksam. 2. Google Home Mini Google Home Mini är en het julklapp som toppar listorna. En riktigt smart högtalare med inbyggd assistans, den är alltså röststyrd och kan göra mer saker än du någonsin kunnat ana. Går nu att fynda här för endast 495:- 3. Ett par Nike Air Max i beige De här retroskorna är nedsatta med hela 30 procent just nu. Grymt bra julklapp för killen med stil.4. Glas i presentkartong Dessa kommer från det danska märket Holmegaard – och man får alltså sju olika glas i en presentkartong. Du hittar dem här för 299:- 5. Märkesklocka Den här klockan i helsvart är sjukt snygg! Bra kvalité och en tung känsla på armen. Den kommer från Emporio Armani. Den kan klickas hem för 6. Populära lurar från Marshall De här hörlurarna har både en snygg design och riktigt bra ljud. Du hittar dem för 397:- här. Med dessa kommer du ge brorsan en grym ljudupplevelse. 7. Rakapparat Den här rakapparaten från Philips som blir din för 499:- kan användas i både vått och torrt. Har flera olika huvuden och kan därmed användas i olika syften. Den är nedsatt i pris just nu! Går att använda utan sladd och lovar en nära men skonsam rakning. 8. Mörkblå urtavla från Emporio Armani Det är riktigt snyggt med mörkblå urtavla i kontrast med det silvriga! Klockan från Emporio Armani hittar du till bäst pris här. 9. Apple TV Denna Apple TV med 32GB kan du köpa här för 1 549 kronor. Med denna kan en till exempel titta på film med appar som bland annat Netflix eller Viaplay. 10. Populär mikrofon från Arozzi Den här mikrofonen är inte bara stilren – utan också optimerad för streaming och gaming.  Den fungerar med Mac, PC och till och med vissa spelkonsoler. Spana in den här – för 695:- 11. ÖlglasFörutsatt att brorsan gillar öl – så är de här glasen från Orrefors en riktigt bra present. Du kan klicka hem fyra stycken för 361:- 12. Tröja från Gant Med 30 procent rabatt blir den här tröjan från Gant din för 699:- Det är inte alls fel med mjuka paket, speciellt när detta kommer innehålla en lyxig tröja. 13. Sportig jacka från Better Bodies Vanligtvis kostar den här snygga jackan kring tusenlappen – men idag är den nedsatt med 60 procent. Finns i mörkblått eller i den här kamouflerade versionen. 14. Jacka från Helly Hansen Hur fin är inte den här jackan i de här olika nyanserna av grönt? Den finns även i orange. Du hittar den här för 1 798:- 15. Lyxig gamingstol När man sitter länge vid datorn är en fullt anpassningsbar stol en sjukt bra investering. Spelar din brorsa mycket? Då blir detta en riktigt bra julklapp. Denna är dessutom nedsatt med 17 procent just nu. Bara 2 390:- 16. Stiliga boots Hur snygga är inte de här bootsen? Perfekta för vintern. De kommer från Gant och kostar 1 747:- 17. Globalknivar Grymma köksknivar gör matlagningen mycket roligare. Global är kända för sina bra knivar – och de här kostar bara 1 795:- 18. Datormus Den här datormusen kan klickas hem för knappt tre hundralappar just nu. FPS-mus av proffsig kvalité, grym precision och snabb reaktionstid. Bra för både headshottaren eller Damage Per Second-spelaren. 19. Massagekudde Alla har väl ont i nacke eller rygg någon gång, och om inte annat så är det ju nice med massage. Den här massagekudden kan klickas hem för bara20. Ge bort en platta Celsius Den här fräscha smaken av den populära drycken Celsius kan just nu fyndas med 33 procent rabatt här. 21. Extra batteritid med en powerbank Lite batteri på mobilen är inte kul – därför är en powerbank ett superbra köp. Denna kostar bara 159:- just nu. 22. Stilrena vattenglas Snygga glas kan förändra något så vardagligt som ditt vattendrickande. Spana in dem här för 149:- 23. Chinsstång Den perfekta presenten till den träningsintresserade! Du hittar den här till bäst pris. 24. Proteinbars, på tal om träning Många hade nog blivit glada för en hel låda med Barebells populära bars. Du kan köpa den för bara 195:- här. Artikeln presenteras i samarbete med Prisjakt.nu! Prisjakt.nu är Sveriges ledande sajt för prisjämförelser. Hos Prisjakt kan du hitta bästa pris på tiotusentals produkter! Du kan också använda deras bevakningstjänst för att hålla koll på när saker du vill köpa går ner i pris eller är på rea.

2018-12-12-10:01:14

Här jämför vi de hetaste mobilerna på marknaden just nu

Funderar du på vilken mobil du ska köpa? Vi har spanat in de fyra mobilerna som är allra populärast, och jämfört mellan deras olika egenskaper. Alla har en heltäckande skärm med touch. Den ena fokuserar mer på kamera, medan någon annan har bättre prestanda. Kanske hittar du en ny favorit. Det bästa är att det ingår en deal i alla mobiler, vilket gör att de är prissänkta nu under december månad.  1. iPhone X Den nya iPhone X är verkligen ett steg upp jämfört med de tidigare – med heltäckande skärm, trådlös laddning och ansiktsigenkänning. Den har en uppslukande OLED-skärm på 5,8 tum som täcker hela telefonen.  Dessutom ingår trådlös laddning, vattenskydd och en riktigt snabb processor. Du hittar erbjudandet på den här. Där du får 1 200 kronor tillbaka vid köp, om du lämnar in din gamla mobiltelefon. 2. Samsung Galaxy S9 En av de senaste mobilerna från Samsung som är riktigt populär. Den har en nyskapande kamera med dubbla bländare, som ger skarpa bilder även i svagt ljus. Filma i super-slow mo, skapa animerade emojis från bilder av dig själv. Och mycket mer. Den har även Samsung-pay som är en säkert betalningsmetod på din mobil.  Denna telefon från Samsung är riktigt populär. Den är just nu även prissänkt med 2 400 kronor. Din rabatt blir alltså hela 3 600 kronor om du köper den här.  3. Samsung Galaxy S9+ Precis som den tidigare Samsung är denna populär, och ett steg upp vad det gäller teknik. En helt nyskapad dubbel 12-megapixelkamera med 2x optisk zoom och dubbla bländare. Denna mobil kan du använda som en dator om du kopplar in tangentbord och mus. Den är grymt snabb och du kan få upp till 468 GB minne. Här kan du läsa mer och köpa den till rabatterat pris. 4. Huawei P20 Pro Det här är en mobil för den som vill sticka ut ur mängden och kommer i färger som ger en futuristisk känsla. Den har även en supermodern OLED-skärm på 6.1 tum.  Huawei har samarbetat med ikoniska kameratillverkaren Leica för att ta fram kameran, och det märks. Mobilen är just nu stänkt i pris med hela 2 640 kronor. Läs mer om hela erbjudandet här. Läs även: "Byt in din mobil – få 1 200 kronor rabatt på en ny"

2018-12-11-16:23:27

Nu är det klart: Moderaterna och KD:s budget vinner

Det blir Moderaternas och Kristdemokraternas budget som kommer att bestämma Sveriges ekonomi nästa år – eller åtminstone fram till sommaren.  Riksdagen sa idag ja till budgeten som alltså vann över övergångsregeringens budget. Sverigedemokraterna röstade med Kristdemokraterna och Moderaterna – ett krav för att budgeten skulle kunna gå igenom. Centerpartiet och Liberalerna la ner sina röster.  Om du vill läsa mer om vad budgeten kommer innebär för just dig kan du göra det här!

2018-12-12-15:00:50

Här jämför vi de fyra hetaste mobilerna på marknaden just nu

Funderar du på vilken mobil du ska köpa? Vi har spanat in de fyra mobilerna som är allra populärast, och jämfört mellan deras olika egenskaper. Alla har en heltäckande skärm med touch. Den ena fokuserar mer på kamera, medan någon annan har bättre prestanda.Kanske hittar du en ny favorit. Det bästa är att det ingår en deal i alla mobiler, vilket gör att de är prissänkta nu under december månad. 1. iPhone X Den nya iPhone X är verkligen ett steg upp jämfört med de tidigare – med heltäckande skärm, trådlös laddning och ansiktsigenkänning. Den har en uppslukande OLED-skärm på 5,8 tum som täcker hela telefonen. Dessutom ingår trådlös laddning, vattenskydd och en riktigt snabb processor. Du hittar erbjudandet på den här. Där du får 1 200 kronor tillbaka vid köp, om du lämnar in din gamla mobiltelefon.2. Samsung Galaxy S9 En av de senaste mobilerna från Samsung som är riktigt populär. Den har en nyskapande kamera med dubbla bländare, som ger skarpa bilder även i svagt ljus. Filma i super-slow mo, skapa animerade emojis från bilder av dig själv. Och mycket mer. Den har även Samsung-pay som är en säkert betalningsmetod på din mobil. Denna telefon från Samsung är riktigt populär. Den är just nu även prissänkt med 2 400 kronor. Din rabatt blir alltså hela 3 600 kronor om du köper den här. 3. Samsung Galaxy S9+ Precis som den tidigare Samsung är denna populär, och ett steg upp vad det gäller teknik. En helt nyskapad dubbel 12-megapixelkamera med 2x optisk zoom och dubbla bländare.Denna mobil kan du använda som en dator om du kopplar in tangentbord och mus. Den är grymt snabb och du kan få upp till 468 GB minne. Här kan du läsa mer och köpa den till rabatterat pris.4. Huawei P20 ProDet här är en mobil för den som vill sticka ut ur mängden och kommer i färger som ger en futuristisk känsla. Den har även en supermodern OLED-skärm på 6.1 tum. Huawei har samarbetat med ikoniska kameratillverkaren Leica för att ta fram kameran, och det märks. Mobilen är just nu stänkt i pris med hela 2 640 kronor. Läs mer om hela erbjudandet här.Läs även: "Byt in din mobil – få 1 200 kronor rabatt på en ny"

2018-12-11-16:23:27

Detta kommer hända nu i svensk politik – vi reder ut kaoset

Över tre månader har gått sen valet, och vi väntar fortfarande på att få en ny regering. Men vad exakt är det som händer. Nyheter24 tar din hand i vintermörkret och skiner lite ljus på kaoset i regeringsförhandlingarna. Häng med! Varför känns det som att det inte händer något? Redan på valnatten var det uppenbart att regeringsbildningen skulle bli svår. Det rödgröna blocket (Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet) blev störst, men Alliansen (Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet) gjorde klart att man ändå ville regera.  Och det är egentligen här problemen börjar på allvar.  För att få till en borgerlig statsminister måste högerblocket bli större än rödgröna – genom att få med sig Sverigedemokraterna. Här är man inte överens. Moderaterna och Kristdemokraterna är beredda att ta makten med passivt stöd av Sverigedemokraterna. Liberalerna och Centerpartiet är inte beredda att rösta fram en Allians-statsminister om det kräver SD-stöd. I slutändan är det ju faktiskt vi väljare som röstat fram partier som vi alla vet har svårt att komma överens.  Men... hade man inte kunnat räkna ut från början att det skulle bli så här? Jo, alla med godkänt i matte och samhällskunskap på högstadiet hade kunnat dra den slutsatsen.  Men varför håller de på då?Till viss del handlar det om att faktiskt försöka ta makten i Sverige. Men det handlar också om att visa väljarna att man menar allvar. Ingen vill ju rösta på någon som bara ger upp innan man försökt allt. Vad händer nu?Den övergångsregering som sitter nu har lagt fram en budget som man vill ska gälla för 2019. Men den budgeten kommer att få stryk i riksdagen av Moderaternas och Kristdemokraternas budget eftersom SD kommer att rösta på M/KD.Det gör att Sverige kommer att ha en högerbudget nästa år. Stefan Löfven kommer förlora i riksdagenTalmannen Andreas Norlén har bestämt att riksdagen ska rösta om Stefan Löfven som statsminister nu på fredag. Det kommer att bli nej, eftersom C, L, KD, M och SD kommer trycka på den röda knappen i voteringen. Detta vet alla på förhand, men talmannen vill att omröstningen ska genomföras för att man ska komma framåt i processen. Om två omröstningar till hålls med negativt resultat kommer nyval utlysas automatiskt. Talmannen Andreas Norlén (Claudio Bresciani/TT)När blir det nyval då?!Det är osäkert, eftersom det helt beror på hur lång tid regeringsförhandlingarna tar. Men förmodligen i vår någon gång, kanske i samband med EU-valet i slutet av maj. Däremot är risken väldigt stor att ett nyval skulle sluta med ett likande resultat som valet i september, och då är alla tillbaka på ruta ett. BONUS! 3 snabba frågor och svar!1. Kan Jimmie Åkesson bli statsminister?Nej. Det förslaget skulle aldrig gå igenom riksdagen, och i slutändan är det riksdagen som bestämmer. 2. Kommer någon att avgå?Ja, förmodligen. Det har varit en smutsig höst, och i slutändan kommer någon förlora. Liberalernas Jan Björklund, Moderaternas Ulf Kristersson och Socialdemokraternas Stefan Löfven är personer som sitter löst på sina partiledarposter om det inte går som de vill. Om nyval skulle utlysas kanske vissa partier vill byta partiledare för en fresh start. 3. Hur länge klarar vi oss utan regering?Ett tag. Så länge det inte tar typ ett år att få till ny regering borde vi klara oss fint. 

2018-12-12-11:14:13