Polischefen: "Vi måste börja riva jihadisters pass"

Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, går ut hårt mot insatserna för att bekämpa terror i Sverige. Han drar paralleller till Storbritannien där insatserna eskalerat drastiskt.

– Om terrorattackerna fortsätter så är min bild att Sverige och övriga länder inom Västeuropa kommer vidta samma åtgärder som man nu utövar i Storbritannien, säger polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, till Göteborgs-Posten.

TT

I Storbritannien har 40 terrormisstänkta personers pass rivits sönder. Totalt förstördes 152 stycken pass från 2011 tills idag, skriver Times.

Det var också efter terrorattacken mitt i London som de flesta blev fråntagna sina pass. Detsamma gällde efter terrordådet i Manchester.

Enligt internationella lagar får man inte riva ett pass om personen bara har en nationalitet. Har man dubbla medborgarskap är det möjligt att bli fråntagen ett pass.

Nu vill Erik Nord att Sverige ska bli lika hårda som Storbritannien. 

– Vi har "bara" haft en terrorattack i år, men mycket har förändrats sen dess här. Jag tror inte att det är långt kvar tills vi kan plocka bort såväl medborgarskap som uppehållstillstånd från personer som försöker krossa den liberala demokratin vi har här i Västeuropa, menar polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, till GP.

TT

Det kommer troligen att innebära en extrem arbetsbörda för den svenska polisen om de nya riktlinjerna införs. Terrorexperten Louisa Tarras Wahlberg är tveksam.

– Man måste ställa sig frågan hur effektiv en sån här åtgärd är, mot bakgrund att Storbritannien utsatts för flera terrorattentat bara i år. Det viktigaste är att få till stånd ett genomgripande förebyggande arbete i samhället där kommunens samtliga förvaltningar, tillsammans med polis och säkerhetspolis arbetar långsiktigt, säger hon till GP.

Erik Nord tror dock att det finns ett så pass allvarligt hot från radikaliserade islamister att polisen behöver mer makt att få bukt med terrorismen.

Efter terrorattacken i Stockholm hävdade Erik Nord att "de ansvariga måste utvisas". Läs mer om det här.

Läs också om varför Sverige har världens mest åtråvärda pass.

TV: Här är det enda som behövs för att beställa ett falskt pass

[youplay:sp,71,126563,000,0]

Läs hela nyheten:
Polischefen: "Vi måste börja riva jihadisters pass"

Publicerad: 2017-07-31 klockan 10:13

Fler nyheter från Nyheter24

Emiliano Salas kusliga ljudinspelning – innan planet försvann

Sökandet fortsätter efter den argentiske fotbollsstjärnan Emiliano Sala, 28. Det var på måndagskvällen som planet fotbollsspelaren färdades med försvann spårlöst över engelska kanalen när Sala var på väg till Wales för att börja träna med sin nya klubb Cardiff. Nu släpper argentiska tidningen Ole en kuslig ljudinspelning Sala gjorde när han satt på planet. I inspelningen pratar Sala med sina kompisar, och ljudfilen skickades till en grupp på WhatsApp. "Jag sitter här på ett plan som ser ut att falla sönder", säger fotbollsproffset i inspelningen. Han verkar också uttrycka besvikelse över tiden i franska klubben Nantes, och undrar om någon kommer att möta upp honom på flygplatsen. "Har ni inte hört något från mig om en och en halv timme...", säger Sala precis efter att han pratat om att planet ser fallfärdigt ut. Under större delen av monologen låter Emiliano Sala trött och avslappnad, men under inspelningens sista sekunder ändras tonläget och hans röst blir skarpare. "Jag är rädd", säger han precis innan han stänger av inspelningen. Hör hela inspelningen i videospelaren. 

2019-01-22-14:35:00

Nu börjar Google Maps visa fartkameror och väghastighet

Om du någon gång använt Google Maps när du kört bil så har du troligtvis anmärkt att man varken kan se fartkameror eller hastighetsbegränsning i karttjänsten.  Men snart kommer det att ändras.  Det är nämligen så att funktionerna har rullats ut i ett flertal andra länder, bland annat USA, England, Brasilien och Kandada, enligt Teknikens Värld.  Snart kommer du att kunna se fartkameror och hastighet på Google Maps. Foto: Unsplash Har efterfrågats i flera år Trots att Google Maps finns på de flesta mobiler, och erbjuder sina navigeringstjänster i många nya bilmodeller har det tagit flera år för dessa nya funktioner att implementeras.  Den populära navigerings-appen Waze, som ägs av Google, har sedan långt tillbaka både visat fartkameror och hastighetsbegränsingar. Och just därför har många varit förvirrade över att Google Maps varit så sena på bollen.  De nya fuktionerna har synts i flera olika länder efter en serveruppdatering. Foto: Unsplash Det är fortfarande oklart när uppdateringarna kommer till Sverige, men de dyker med största sannolikhet upp inom snar framtid, enligt Teknikens Värld.  Förra året dömdes en man från Umeå för sexuellt ofredande, tack vare Google Maps. Läs om det här.

2019-01-22-11:22:47

Försvunne Alireza efterlyses i Brottsjournalen

Onsdagen den 14 september 2016 anmäldes 33-årige Alireza försvunnen i Göteborg, efter en anmälan från hans tidigare flickvän. Ingen hade hört något från honom sedan kl 11.30 två dagar innan. Det man visste innan han försvann var att Alireza skulle gå ut för att köpa cigaretter. Sedan dess har ingen hört något från honom. Polisen misstänker att han har blivit mördad, men ännu har ingen kropp hittats. Både en man och en kvinna har suttit häktade misstänkta för att ha mördat Alireza. Men under fredagen släpptes kvinnan. Nu vädjar polisen om hjälp och har satt sitt hopp till Brottsjournalen för att få in tips från tittarna. Första gången polisen kommenterar fallet Mannens namn och bild har tidigare inte publicerats i media, eftersom polisen varken har bekräftat eller kommenterat fallet. Detta blir alltså första gången polisen pratar om fallet offentligt.Polisen jobbade i ett års tid med att försöka kartlägga Alireza och de kunde följa hans telefon. De kom fram tidigt i utredningen till att han hade lämnat en lägenhet i Kortedala 12 september 2016, ungefär vid 11.30-tiden.Via telefonens rörelser kunde polisen se att den rörde sig mot Vidkärr, i östra Göteborg. Där öppnar Alirezas mobil upp sig mot en mast klockan 11.56, och det är det sista aktiva uppkopplingen på hans telefon.Ouppklarade affärer – Det där med att han ska ha varit iväg för att köpa cigaretter kan vi nog glömma, det är det han har sagt till dottern. Han åker för att köpa knark, så hamnar han på fel ställe, säger Leif GW Persson till Jenny Strömstedt i programmet och fortsätter: – Personer som han har oftast ouppklarade affärer och det räcker som utlösande orsak till en sådan här händelse.Detaljerat tipsI augusti 2017 kom det in ett detaljerat tips till polisen. Tipset menade att Alireza hade blivit lurad till en lägenhet och där blivit dödad.Efter en noggrann undersökning i lägenheten som tipset handlade om, misstänker polisen att det var precis så – Alireza har mördats i lägenheten.Orsaken till att polisen går ut med dessa detaljer är för att de vet att det fortfarande finns personer där ute som vet mer än vad de sagt. De vädjar nu om hjälp från allmänheten, för ännu är inte Alirezas kropp hittad.Två personer häktadeTvå personer har suttit häktade på sannolika skäl misstänkta för mord. Men i fredags släpptes av dem, kvinnan, och mannen sitter kvar i häktet.Vid försvinnandet hade Alireza på sig den röda tröjan han bär på bilden till höger. Bildkälla: PrivatSe i spelaren ovan när Leif GW Persson och Jenny Strömstedt diskuterar fallet.Vet du något om försvinnandet av Alireza? Ring då polisens tipsnummer: 010 - 565 65 00I förra veckans avsnitt tog programledarna bland annat upp fallet med den svenska tv-profilen som misstänkts ha antastat en pojke i yngre tonåren i USA. Här kan du läsa mer om det. Brottsjournalen sänds på TV4 och TV4play på tisdagar kl 21.00. 

2019-01-22-14:48:33

Försvunne Alireza efterlyses i kvällens Brottsjournalen

Onsdagen den 14 september 2016 anmäldes 33-årige Alireza försvunnen i Göteborg, efter en anmälan från hans tidigare flickvän. Ingen hade hört något från honom sedan kl 11.30 två dagar innan. Det man visste innan han försvann var att Alireza skulle gå ut för att köpa cigaretter. Sedan dess har ingen hört något från honom. Polisen misstänker att han har blivit mördad, men ännu har ingen kropp hittats. Både en man och en kvinna har suttit häktade misstänkta för att ha mördat Alireza. Men under fredagen släpptes kvinnan. Nu vädjar polisen om hjälp och har satt sitt hopp till Brottsjournalen för att få in tips från tittarna. Första gången polisen kommenterar fallet Mannens namn och bild har tidigare inte publicerats i media, eftersom polisen varken har bekräftat eller kommenterat fallet. Detta blir alltså första gången polisen pratar om fallet offentligt.Polisen jobbade i ett års tid med att försöka kartlägga Alireza och de kunde följa hans telefon. De kom fram tidigt i utredningen till att han hade lämnat en lägenhet i Kortedala 12 september 2016, ungefär vid 11.30-tiden.Via telefonens rörelser kunde polisen se att den rörde sig mot Vidkärr, i östra Göteborg. Där öppnar Alirezas mobil upp sig mot en mast klockan 11.56, och det är det sista aktiva uppkopplingen på hans telefon.Ouppklarade affärer – Det där med att han ska ha varit iväg för att köpa cigaretter kan vi nog glömma, det är det han har sagt till dottern. Han åker för att köpa knark, så hamnar han på fel ställe, säger Leif GW Persson till Jenny Strömstedt i programmet och fortsätter: – Personer som han har oftast ouppklarade affärer och det räcker som utlösande orsak till en sådan här händelse.Detaljerat tipsI augusti 2017 kom det in ett detaljerat tips till polisen. Tipset menade att Alireza hade blivit lurad till en lägenhet och där blivit dödad.Efter en noggrann undersökning i lägenheten som tipset handlade om, misstänker polisen att det var precis så – Alireza har mördats i lägenheten.Orsaken till att polisen går ut med dessa detaljer är för att de vet att det fortfarande finns personer där ute som vet mer än vad de sagt. De vädjar nu om hjälp från allmänheten, för ännu är inte Alirezas kropp hittad.Två personer häktadeTvå personer har suttit häktade på sannolika skäl misstänka för mord. Men i fredags släpptes av dem, kvinnan, och mannen sitter kvar i häktet.Vid försvinnandet hade Alireza på sig den röda tröjan han bär på bilden till höger. Bildkälla: PrivatSe i spelaren ovan när Leif GW Persson och Jenny Strömstedt diskuterar fallet.Vet du något om försvinnandet av Alireza? Ring då polisens tipsnummer: 010 - 565 65 00I förra veckans avsnitt tog programledarna bland annat upp fallet med den svenska tv-profilen som misstänkts ha antastat en pojke i yngre tonåren i USA. Här kan du läsa mer om det. Brottsjournalen sänds på TV4 och TV4play på tisdagar kl 21.00. 

2019-01-22-14:48:33

Persiennsnöre lämnade 2-åringen livlös på förskolan

Förra fredagen fick Carola, mamma till en tvåårig dotter, ett samtal som ingen förälder någonsin vill få. Förskolan hade ringt Carolas sambo, och meddelat att hennes dotter råkat ut för något så allvarligt att det potentiellt hade kunnat få en dödlig utgång. – När min sambo ringde så befann jag mig på jobbet. Och han var fruktansvärt upprörd så det var några hemska minuter jag inte ens visste om hon levde eller om hon var död. Jag hörde bara "ambulans" och "strypt" och "jag vet ingenting", säger Carola till Nyheter24.  Det Carola inte visste var att hennes dotter hade fastnat med med ett persiennsnöre runt halsen. Det är oklart exakt hur det gick till. Men i tysthet hade tvååringen stryps tills hon förlorat medvetandet.  Ett annat barn i samma ålder fick syn på vad som hänt och hämtade en förskolelärare som hittade den livlösa flickan, som då hade hunnit bli blå.  Lägger ingen skuld på personalen    Carola understryker flera gånger under samtalet med Nyheter24 att varken hon eller hennes man lägger någon som helst skuld på förskolepersonalen. – De agerade på helt rätt sätt när de förstod vad som hände. Alla som har barn vet att det går fort och att barn är uppfinningsrika. De kan skada sig på väldigt påhittiga sätt. Och man kanske är särskilt tyst om man vet att man gör något som man kanske inte får.  En person från personalen var i princip i rummet, och ändå höll detta på att gå så himla hemskt.  Det är faktumet att snöret ens fanns i förskolans lokaler, som Carola menar är oacceptabelt. Trots att snöret som flickan fick runt halsen hade klippts, så hade det åter knutits ihop. Och på så sätt utgjorde det fortfarande en enorm säkerhetsrisk.  – Jag är upprörd över är att dessa persienner fanns i en anläggning som har hand om barn fem dagar i veckan. Att man inte har ett barnsäkert alternativ där den mänskliga faktorn gör att det kan bli en dödlig utgång, säger hon till Nyheter24. Märken som lämnats på den 2-åriga flickans hals. Foto: Privat Carolas tvååring klarade sig lyckligtvis med livet i behåll, men hon är medveten om att hon var nära på att förlora sitt barn.  – Det är något jag och sambon lever med nu, tanken av hur fruktansvärt nära det var att det här hade kanske haft en helt annan utgång, med permanenta skador. Eller till och med döden. Därför känns det så otroligt viktigt för oss att föräldrar, och far- och morföräldrar ser över detta i sina hem.  Jobbigt att gå tillbaka till förskolan När händelsen ägde rum befann sig många barn i rummet och blev vittnen till händelsen. Något som Carola förklarar har gjort att många mår väldigt psykiskt dåligt, inklusive personal på förskolan. När det gäller hennes tvååriga dotter har de senaste dagarna också varit tuffa.  – Lyckligtvis blev det ingen hjärnskada, det är främst bara de brustna blodkärlen som syns från syrebrist, och märket runt halsen. Men det har varit mycket mardrömmar. Hon ville inte gå till förskolan, och vill gärna inte vara i rummet där allt skedde.  Flera liknande fall på förskolor runt om i landet Under de senaste åren har flera fall av barn som skadats på samma sätt uppdagats. Barn som fastnat och strypts av gardin- och persiennsnören på förskolan.  Fall som 3-åriga Samuel, 4-åringen i Kil, 2-åriga Isac och senast år 2016 2-åriga James, visar att detta är ett allvarligt och återkommande problem.  Något som gör att Carola ifrågasätter varför det inte är ett krav att dessa typer av snören förbjuds i alla lokaler där små barn vistas. Hon hoppas också att hennes fall får andra att ta en extra titt i sitt hem och på förskolor.  – Det ska inte få finnas sådana här snören på förskolan, det är helt absurt. Jag tycker att alla borde se över och byta ut dem, det borde nästan vara i lagen.  I slutet av förra året gick Boverket ut med en varning gällande olyckor med barn i hissar. Läs om det här.   

2019-01-21-13:24:21

Ett nytt par har flyttat in på Mandelmanns gård: ”De är riktiga rymlingar”

Gustav och Marie Mandelmann brukar oftast glömma bort deras bröllopsdag men som tur var kom deras barn på att de faktiskt vankas silverbröllop för herr och fru Mandelmann.  – Våra barn hade hittat en liten present till oss i år. Och det var ju inte en liten present, och inte vilken present som helst, utan det var två påfåglar, säger Marie Mandelmann.  Påfåglarna är givetvis ett par och Gustav Mandelmann tycker att det är fantastiskt kul att ha ett nytt sorts djur på gården, Djupadal, på Österlen.  – Påfåglar är verkligen en främmande sort här på gården, det har aldrig funnits något sådant här förut, säger Gustav.  Bröllopspresenten rymde   Det nyinflyttade paret på gården är lite av två små rymlingar. Grannen ringde ner till Gustav och Marie och berättade att påfåglarna hade stått och stirrat in genom hans fönster i två timmar.  – Sedan kom grannen på att påfåglarna stod och speglade sig. De är lite narcissistiskt lagda. De vill ha något att spegla sig i så vi ska sätta upp speglar här nu vid deras hus, säger Marie. – De är lite som du Marie, fyller Gustav i med ett skratt. Det nyinflyttade paret på Mandelmanns gård tycker om att spegla sig. Bildkälla: TV4 Gustav säger att han känner igen sig mycket i nykomlingarna på Djupadal.  – Påfåglarna är ju jag och Marie. På kvällen så flyger de upp på samma pinne och på dagarna så strövar de runt i trädgården, det är verkligen en bild av oss känner jag, säger Gustav.  När Gustav och Marie kom på att de skulle fira sin 25:e bröllopsdag insåg de att de inte visste var de hade lagt sina vigselringar. För drygt 15 år sedan tog de av sig ringarna eftersom de jobbar så mycket med händerna i jorden.  När de väl hittade ringarna upptäckte de att de inte får på sig dem längre. Paret begav sig till en silversmedja för att se vad de kunde göra. Gustav och Marie Mandelmann firar sin 25:e bröllopsdag i kvällens avsnitt. Bildkälla: TV4 Silversmeden var till god hjälp och paret fick hjälpa till att banka ut de gamla guldringarna. Sedan gjorde smeden två nya ringar med guldet från de gamla ringarna och nytt silver – eftersom det är silverbröllop som ska firas.  – Vi har en väldigt djup grundkärlek till varandra. Vi stöttar varandra och har väldigt roligt tillsammans. Vad roligt att vi kunde ha kvar de gamla ringarna, men förnya dem, säger Marie.  För att fira den stora dagen bjöd Gustav och Marie in ett flertal vänner till fest. De samlade sina vänner uppe på kullen vid Ensamma trädet en ljum sommarkväll.  – Ensamma trädet är en sån fantastiskt vacker plats. Man kommer upp där och känner att man har hela världen runtomkring sig. Det är som man står uppe i himlen på något sätt, säger Marie. Mandelmanns gård visas tisdagar klockan 20:00 på TV4 och på TV4 Play. Se i klippet ovan när Marie och Gustav ger deras slitna vigselringar nytt liv. 

2019-01-22-15:25:42

Jonas Jerebko – svensken som hittat USA:s största räkmacka

Golden State Warriors har fått ihop ett helt fantastiskt och historiskt lag, med spelare som anses vara de bästa i världen.  Med namn som Stephen Curry och Kevin Durant kan man lätt tro att Jerebko har svårt att få chansen att visa vad han verkligen går för, men då tror man fel. Jerebko har fått mycket förtroende och beröm från sina lagkamrater, huvudtränaren och den före detta basketspelaren Steve Kerr.   Jonas Jerebko har gjort en imponerande start på säsongen och har just nu högre snitt i poäng, assist, och returer, än vad hans karriärsnitt visar.   Kan bli förste svensk med en NBA-titelFörutom att vara den första svenska spelaren i NBA så har Jerebko, i och med sin flytt till superlaget och de regerande mästarna Golden State Warriors, chansen att bli den första svensken att att vinna en NBA-Championship-titel. Den mest meriterande titeln inom basket.  Visst, Jerebko har gjort en schysst säsong, och trots all den beröm han har fått från medspelare och fans, hur svårt kan det vara? Hans lagkamrater är bland de bästa i världen, och han har fem av dem.  Två av hans lagkamrater – Stephen Curry och Kevin Durant - är belönade med Most Valuable Player (MVP) som tilldelas den bästa individuella spelaren för det år som priset delades ut.  Har hittat en guldbiljett Inte nog med det, det finns tre spelare till – Klay Thompson, Draymond Green, och nyförvärvet DeMarcus Cousins - som alla har varit med i det årliga All Star-event där de bästa spelarna i ligan bjuds in.   Med andra ord har den svenske basketspelaren hittat guldbiljetten till en NBA-titel, medan spelare som är oändligt vassare i alla aspekter (exempelvis Anthony Davis i New Orleans Pelicans eller Russel Westbrook i Oklahoma City Thunder) fortfarande söker efter en liknande räkmacka.

2019-01-21-09:48:12

Efter uppbrottet – så är Bianca och Phillipes relation idag

Bianca Ingrosso är single and ready to pringle. Det bekräftade hon till Aftonbladet under måndagens pressträff för Wahlgrens värld. – Jag är singel men mår bra, berättar hon till Aftonbladet.  – Det var egentligen ingenting som hände. Vi kommer alltid att älska varandra, men det funkade liksom inte och kanske... jag vet inte, fylle hon i. Men det är inte första gången paret bryter upp. Under en vistelse i Göteborg 2014 gick paret skilda vägar efter att Phillipe dumpat Bianca efter ett gräl på nattklubben Push. Andra gången de gick isär var januarimånad 2017 och var anledningen till varför Bianca hade det väldigt jobbigt under inspelningen av Wahlgrens värld. Phillipe och Bianca på Finest Awards 2015. Bildkälla: Stella Pictures– Han sa att han hade tappat känslorna. Jag var ett nervvrak i en vecka. Jag kunde inte äta och jag kunde knappt dricka vatten. Jag låg bara och grät, berättade Bianca. Men nu har alltså paret avslutat sin kärleksaga på nytt, men enligt Bianca så är det annorlunda den här gången. – Man kan inte göra slut hur många gånger som helst, säger hon i en intervju med Hänt. Bianca berättar att hon och Phillipe idag har en bra relation och håller en god ton. Bildkälla: Bianca Ingrosso InstagramHon berättar sedan att det inte var något speciellt som gjorde att de valde att avsluta, utan att förhållandet helt enkelt dog ut. I och med det har uppbrottet gått relativt lugnt till och de har fortfarande kontakt med varandra.– Vi har varit så stor del av våra liv, det är min första pojkvän och jag är hans första riktiga flickvän och vi har varit jättenära i våra familjer. Och jag är hans. Så vi försöker hålla en god ton, avslutar hon. 

2019-01-22-14:42:56

Försvunna spädbarnet återfunnet – hittad välbehållen på parkering

Det var utanför en förskola i Hisings Kärra som ett spädbarn i en barnvagn försvann vid 14-tiden på tisdagseftermiddagen.  Efter en stor sökinsats av polisen hittade flickan två timmar efter att hon försvann. Hittades av väktare utanför Coop Det var en väktare utanför Coop i Bäckebol som hittade den lilla flickan på en parkering, sex kilometer från platsen hon försvann. Kontaktad av okänt vittne – Det är en väktare som blev kontaktad av ett okänt vittne om att det låg ett barn i en barnvagn, väktaren kontaktade sedan oss, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson. Han fortsätter: – När vi kom till platsen kunde vi konstatera att det är rätt bebis som anträffats. Och barnet verkar må bra. Övervakningskameror Polisen ska nu gå igenom övervakningskameror runt området för att se vem som ställt vagnen på Coop-parkeringen. Kvinna gripen – Nu går vi in på att hitta någon misstänkt, sökandet är avslutat men brottsutredningen är i gång. Vi titta på alla övervakningskameror för att ta reda på vem som kan ha tagit barnvagnen och förflyttat den till Coop, säger Adlersson. Strax efter att spädbarnet hittats greps en 39-årig kvinna misstänkt för människorov. Gripandet genomfördes i Bäckebol, men ingen ytterligare information kring gripandet kan lämnas ut, enligt polisen. – Hon är gripen misstänkt för människorov, det är helt nytt så jag har inga ytterligare uppgifter, säger Adlersson till Aftonbladet. "Man får ont i magen" Förskoledirektör Elisabeth Nord i Göteborg menar att det som hänt är något som "bara inte får hända". – Man får ont i magen. Det här är sådant som inte får ske över huvudtaget. Det är ett litet barn som inte har lätt att förmedla sig självt. Otroligt allvarligt, skulle jag säga, säger hon till Expressen. Här kan du läsa mer om försvinnandet innan flickan hittades.

2019-01-22-16:27:41

Spädbarn i barnvagn försvunnet utanför förskola

Klockan 14.18 på tisdagseftermiddagen inkom larmet om händelsen till polisen. Det var en mamma som larmade polisen om att hennes sex månader gamla bebis var försvunnen. Försvinnandet inträffade utanför en förskola i Säve på Hisingen i Göteborg. – I samband med att hon ska hämta sitt andra barn lämnar hon vagnen utanför och är borta i 5–10 minuter. När hon kommer ut är vagnen och barnet borta, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst, rapporterar Aftonbladet. Adlersson menar att en barnvagn inte försvinner av sig själv, utan att någon måste ha flyttat på den eller tagit den med sig. När larmet inkom till polisen hade barnet varit försvunnet i 30 minuter. – Vi har beslutat om en särskild händelse och har ett stort sökpådrag på plats, säger Peter Adlersson.  Han fortsätter: – Vi drar i gång stort direkt och har alla resurser vi har. Det är mängder av patruller, hundpatrull och helikopter. Vi försöker också få dit rytteriet. Signalement Flickan var vid försvinnandet iklädd en rosa overall och stickad grå mössa. Hon låg i en svart åkpåse, i en så kallad syskonbarnvagn av märket Bugaboo. Under sin overall hade hon på sig en grön kofta över en blå pyjamas. Pappan till barnet är underrättad och påväg till platsen.  – I nuläget finns det inget som tyder på att det ska finnas någon hotbild mot familjen, säger Peter Adlersson. Förskolan lugnar personal och föräldrar Förskolan jobbar just nu med att försöka lugna personalen och den försvunna flickans föräldrar. Och det verkar i nuläget som att ingen av förskolans anställda ska ha sett när spädbarnet försvann. – Nej. Jag vet att det håller på att ställas frågor till all personal för att få reda på om de sett något, säger Laila Svensson, utbildningschef för Hisingen, till Aftonbladet. Det finns heller ingen information om att förskolan ska ha varit på något sätt hotad. – Inte vad vi känner till i dagsläget, men det får vi titta på ordentligt, fortsätter Laila Svensson. Förskoleförvaltningen i Göteborg Stad har uppgett att de haft ett krismöte.  – Vi har tät kontakt med polisen, och våra säkerhetsansvariga som är på väg ut till förskolan för att säkerställa stämningen för förskolepersonal och vårdnadshavare, säger Eva-Lena Båth, tf utbildningschef i Hisingen, till Aftonbladet. Förundersökning om människorov 15.12 på tisdagseftermiddagen meddelade polisen att de inlett en förundersökning om människorov, skriver de på sin hemsida. De söker just nu i närområdet och har meddelat både kollektivtrafiken samt taxibolag om händelsen. Ett stort område utanför förskolan är avspärrat. Och polisen går även igenom övervakningskameror som finns i området där spädbarnet försvann. – Det finns många kameror där, det är ett gediget arbete, säger Peter Adlersson. Polisen vädjar om tips från allmänheten. Om någon har gjort iakttagelser av någon person med ett yngre barn/barnvagn i området kring Friarelyckan så kan tips lämnas via 114 14. Samma sak gäller iakttagelser i kollektivtrafiken som passerar aktuellt område, skriver polisen. Uppdatering: Flickan återfunnen Flickan hittades två timmar senare på en Coop-parkering i närheten. Här kan du läsa mer om det.

2019-01-22-15:05:26