PETA: Därför lät jag mig flås på Plattan i centrala Stockholm

Förra veckan stod jag halvnaken på ett öppet torg i centrala Stockholm. Min “hud” brännmärktes och slets av för att belysa levnadsvillkoren för en miljard djur som dödas varje år så att deras hud kan användas till kläder och accessoarer. 

Mina “sår” skapades med hjälp av smink och specialeffekter, men för djuren som slaktas för deras skinn är det här den fasansfulla verkligheten. 

Jag växte upp med en brinnande passion mot orättvisor. När jag ser lidande känner jag mig manad att agera. Det är därför som jag valde att bli vegan för fyra år sedan – och det är därför som jag väljer att stå upp mot den systematiska misshandeln inom läderindustrin. 

Varje gång du köper en läderväska, skärp eller skor så stöder du lidandet på de industriella läderfabrikerna – allt från trånga levnadsutrymmen till vanligt förekommande tortyr såsom brännmärkning, kupering av svansar, avskurna horn och kastrering, utförda utan smärtlindring. 

Och efter ett liv i misär så går korna, grisarna, krokodilerna och alla andra djur som utnyttjas för deras hud – alla egna individer som längtar efter frihet – en fruktansvärd död till mötes på slakteriet. 

Oavsett om etiketten säger “Italienskt läder” eller “Tillverkad i Sverige” så kommer så gott som allt läder från Indien, Bangladesh eller Kina, där djurrättslagar antingen inte existerar eller ignoreras. I Indien är det bara tillåtet att slakta kor i tre stater, vilket leder till att kor tvingas gå flera hundra kilometer på så kallade “dödsmarscher”, varvid många kor kollapsar och dör längs vägkanten av ren utmattning. 

De som överlever kedjas och deras halsar skärs upp medan de fortfarande är vid medvetande. I Kina, världens ledande exportör av läder, uppskattas 2 miljoner katter och hundar dödas årligen för sin hud. 

I ett avslöjande som PETA Asien gjorde visades en fabriksägare förklara att de märker saker som tillverkats av hundhud, som exporteras världen över, som “lammskin”. Så om du köper läder finns det praktiskt taget inget sätt att säkerställa vad – eller rättare sagt vem – som du bär, såvida du inte gör ett DNA-test. 

Utöver det fruktansvärda lidandet för djuren är läderindustrin – precis som all annan djurhållning – ansvarig för allvarliga och vidsträckande skador på miljön. Att omvandla djurhudar till läder kräver ett dussin olika kemikalier, bland annat ytterst giftiga mineralsalter, formaldehyd, derivat från stenkolstjära och olika oljor, färgämnen och slutbehandlingsprodukter (varav en del är cyanidbaserade). 

Avfallsrester från garverier innehåller stora mängder föroreningar, såsom kalkslam, sulfiter och syror. Och djur på industrifarmer producerar 130 gånger så mycket avföring som hela den mänskliga befolkningen – utan att det tas omhand ordentligt på reningsverk. 

Enligt en rapport som publicerats av Worldwatch Institute så orsakas 51 procent eller mer av de globala växthusgasutsläppen av industriell djurhållning. I Sydamerika så har stora delar av regnskogen skövlats för att skapa områden för kor att beta. 

Uppfödning av djur för deras kött eller skinn kräver också enorma mängder av spannmål och vatten, resurser som vi inte har tillräckligt av i många delar av världen. 

Lädertillverkningen skadar även vår egen hälsa. Människor som arbetar eller bor nära garverier lider eftersom de utsätts för giftiga kemikalier som används för att hantera och färga läder. USAs Centers for Disease Control and Prevetion fann att människor som bodde i ett område nära ett amerikanskt garveri hade fem gånger så många fall av leukemi. 

Arsenik, en vanligt förekommande substans på garverier, har länge associerats med lungcancer hos arbetare som utsätts för det regelbundet. Studier på garveriarbetare i Sverige och Italien fann att risken för cancer var “mellan 20-50% högre än förväntat”, och i utvecklingsländer där industrin inte är reglerad är statistiken ännu värre. 

Smarta märken såsom Esprit, Urban Outfitter och Birkenstock ökar sina djurvänliga meriter och drar kundernas uppmärksamhet till sina veganska läderprodukter, och Stella McCartney, Bruno Pieters och Faustine Steinmetz tillhör de bästa designers som har valt att plocka bort djurhud ur sina kollektioner. 

Även märken såsom Givenchy och Versus Versace väljer att marknadsföra produkter gjorda av veganskt “eko-läder” för att tilltala generationen av millennials som värderar etiskt tillverkade och hållbara produkter.

Boskapsindustrin är en smutsig och blodig handel som ingen av oss behöver stödja. Veganskt läder tillverkat från återvunnet polyuretan, mikrofibrer såsom Ultrasuede och bio-textilier, samt material tillverkat från kork, ananasblad och svamp är bättre än djurhud. 

Den nyaste lanseringen inom tygvärlden är Vegea – “vinläder” – tillverkat av bifallsprodukter från den italienska vinindustrin.  

Allt eftersom fler och fler människor samlades kring PETAs protest på torget kände jag mig stolt att vara del av en kampanj som gav förbipasserande en tankeställare och att de – kanske för första gången – förstod vad läder verkligen kostar. 

Fler och fler människor inser hur djur misshandlas för kläder och väljer därmed att handla veganskt. Snälla, för djurens, människornas och planetens skull – gör det du också. 

Rasmus Rudkrantz,
Aktivist

Läs hela nyheten:
PETA: Därför lät jag mig flås på Plattan i centrala Stockholm

Publicerad: 2018-05-17 klockan 12:57

Fler nyheter från Nyheter24

Donald Trump ställer in mötet med Kim Jong-Un

USA:s president Donald Trump ställer in det planerade mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, skriver Expressen. Artikeln uppdateras. 

2018-05-24-15:48:42

8 lyxiga produkter från Yves Rocher – för det ultimata glowet

Din hy kommer att stråla med hjälp av Yves Rocher. Det bästa av allt är att de är riktigt billiga.1. Guldskimrande torroljaDen här populära oljan ger dig ett snyggt skimmer – och framhäver din solbränna! Du hittar den på rea här.2. DuschgelDen här duschgelen doftar tropiskt härligt och rengör din hy på ett skonsamt sätt. Spana in produkten hos Yves Rocher.3. After SunLugna din hy efter solens strålar. Det bästa av allt är att den förlänger och fördjupar din bränna. Den blir din för 59 kronor.4. Osynligt solskydd med hög SPFDet är viktigt att skydda sig i solen. Här är ett solspray för 134 kronor som varken lämnar färg eller ränder. Den både skyddar dig och ger dig en snygg bränna. På rea just nu.5. Brun utan solDen här brun-utan-sol-produkten är nedsatt med 25 procent. Du får en fräsch bränna och en härlig lyster!6. Ansiktspeeling Här är en av Yves Rochers bästsäljare, en peeling att använda dagligen mot finnar. Den tar bort överskott av talg och rengör huden på djupet. Den är just nu nedsatt 25 procent, så den blir din här för 56 kronor.7. KroppspeelingÄven kroppen kan behöva peeling. Speciellt inför sol! Huden blir mjuk och len. Spana in den här.8. Fuktgivande ansiktsmask Efter en hel dag i solen törstar huden efter återfuktning. Detta är en grym gelemask som återfuktar på djupet samt ger lyster. Här finns den nu nedsatt till 89 kronor.

2018-05-24-11:13:24

Här är allt du behöver veta om Instagramprofilen Lovette Jallow

Lovette Jallow, 33, startade Facebookgruppen Black Vouge 2015. Gruppen är ett forum om smink för kvinnor, män och ickebinära med mörkare hudtoner. Idag har gruppen över 33 000 medlemmar men är inte längre Lovettes största kanal. Hon driver bland annat bloggen "Lovette's house of style", en Youtubekanal med över 35 000 prenumeranter och Instagramkontot Black Vouge SE där hon följs av över 50 000 personer.Lovette driver Instagramkontot Black Vouge SE som har över 50 000 följare. Bildkälla: Instagram/blackvouge_se  Förutom det så har Lovette Jallow skrivit en bok med namnet "Black Vouge: skönhetens nyanser" som gavs ut 2016. Boken är riktad till människor med mörkare hudton och innehåller både instruktioner till hur man sminkar sig men den är också fylld av hennes öppenhjärtliga berättelser om hur det är att växa upp i ett samhälle som är präglat av vithetsnormen. Boken är den första i Europa som handlar om smink för människor med mörkare hudton. Lovette Jallow är nominerad i Guldtuben 2018. Bildkälla: Instagram/lovettejallow Den här powerkvinnan föddes i Gambia och kom till Sverige när hon var 11 år gammal. Hon växte upp i Nynäshamn, men har sedan bott hela nio år i England. Hon har berättat i en intervju med Nynäshamnsposten att det var mycket lättare att hitta smink i mörkare nyanser i England än vad det är i Sverige.  I en intervju med P4 Extra 2016 berättade hon om de fördomar hon mötte redan som liten när hon kom till Sverige. Till exempel så kunde kompisar på lekplatsen känna på hennes hud och fråga om "det färgade av sig". Lovette berättade i intervjun att hon varit omgiven av starka, kloka kvinnor under sin uppväxt och därför fick ett stort självförtroende.– Jag var alltid väldigt rapp i käften och som liten kunde jag läxa upp folk på lekplatsen, berättade Lovette i P4 Extra. Lovette Jallow anordnade en demonstration mot slavhandeln i Libyen. Bildkälla: Instagram/lovettejallowLovette är också politisk aktiv och har bland annat engagerat sig mot slavhandeln i Libyen och startade i december 2017 en stor insamling för att samla förnödenheter innan hon själv åkte till Libyen för att hjälpa till, det skrev bland annat Stockholm Direkt om. Nu är hon alltså nominerad i Guldtuben 2018 i kategorin Årets Instagram. Guldtuben 2018 går av stapeln 26 maj och sänds i SVT klockan 20:00. Här kan du läsa om alla de nominerade i Guldtuben 2018. 

2018-05-23-16:36:52

Här hunkhyllas Prins Carl Philip utomlands: "Är ni seriösa?"

Under lördagen gick skådespelerskan Meghan Markle ned för altargången för att gifta sig med kärleken i sitt liv – prins Harry i Storbritannien. Bröllopet blev fantastiskt vackert och följdes av flera miljoner tittare.Här vinkar det lyckliga paret till de tusentals besökare som kommit för att se det fina bröllopet. Bildkälla: TTHär leds Meghan in i kyrkan. Bildkälla: TTFlera tusen åskådare kom för att se det nygifta paret. Bildkälla: TTI kölvattnet av bröllopet skapades många diskussioner på sociala medier som handlade om hur fantastiskt fin dagen var, Megans klänningar, Harrys ord till sin blivande fru inne i kyrkan, tårtan, och mycket annat. Men det var då som folks fokus vände riktning. Efter att Twitter fullkomligt svämmat över av bilder på Harry och Megan dök det nämligen upp en bild som direkt fångade folks uppmärksamhet – nämligen en bild på vår svenske prins Carl Philip. Tweeten fick enorm uppmärksamhet och folk gick fullkomligt banans över vår hunkige prins – vilket fick kommentarsfältet att snabbt eskalera."Såhär ser den svenska prinsen ut", skriver den humoristiske användaren. Bildkälla: Twitter"Här är en bättre bild av honom", skriver han till."Hörrni, för er som inte vet så var han tidigare racerförare", skriver en annan. Bildkälla: TwitterMånga uttryckte sin sorg över att prinsen är gif. Bildkälla: TwitterNågon la upp en video på en ung man som sveper in sig i en svensk flagga. Bildkälla: TwitterVissa skämt var mer vågade än andra... Bildkälla: Twitter"Här är Sveriges kung", skämtade en användare. Bildkälla: TwitterMen naturligtvis fick sig vår kung Karl Gustaf sig en hyllning också. Och ja vad ska man säga? Man kan ju inte bli annat än stolt över vår prins.Supermodellen avslöjar sin crush på prins Carl Philip: "Be er prins att ringa mig"

2018-05-24-09:56:27

Nellie Berntsson om svåra tiden i skolan: "Jag blev mobbad"

Ni har nog alla hört talas om Nellie Berntsson, 17, som började blogga redan som nioåring. Nellie är en duktig ryttare som bor utanför Ystad. Hon är också influencer och bloggare, bland annat har hon 376 000 följare på Instagram och nästan lika många läsare på bloggen. Nu är hon aktuell med realityserien ”Nellie” på Viafree som kommer att handla om henne själv och allt hon gör om dagarna. Allt från när hon är i stallet, när hon tävlar med sin häst, till fotograferingar och resor.  Nyheter24 passade på att prata med Nellie om mobbing, hennes stora kärlek Kevin, framtidsplaner och känslan över att fylla 18 år och bli myndig. Ungefär 60 000 barn och unga i Sverige utsätts för mobbing varje år, enligt organisationen Friends som jobbar mot mobbing. Nellie själv har varit utsatt för mobbing och utfrysning och har skrivit väldigt mycket om det på sin blogg. Hon berättar att det inte finns något som hon går igång på lika mycket som när hon hör ordet mobbing, utanförskap eller att ungdomar mår dåligt på grund av det. – Jag blir så förbannad. Det är säkert för att jag själv har blivit utsatt för just mobbing och utanförskap. Jag hade det sjukt svårt i skolan på grund av det.  Nellies tid som mobbad, att det var en jobbig tid för henne och vad hon gick igenom kommer hon att prata om väldigt mycket i sitt program.  – Jag tycker att med den makten jag har på sociala medier, så kan jag hjälpa till att prata om mobbing och kanske pusha och hjälpa de människorna som är utsatta.Nellie Berntsson är nu aktuell med sin egna serie på Viafree "Nellie". Bildkälla: gonzanellie/InstagramNellie bor idag hos sina föräldrar utanför Ystad men hon har stora planer till hösten då hon fyller 18 år.  – Det är så mycket man kan och vill göra när man blir myndig. Jag vill ta körkort, flytta hemifrån, köpa bil. Jag vill mycket helt enkelt, berättar Nellie och skrattar. Se hela intervjun med Nellie i klippet ovan. Där berättar hon om kärleken, ridsporten och hennes drömmar om att flytta utomlands.  Programmet Nellie har premiär ikväll på Viafree.  Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-05-24-08:43:49

Här hunkhyllas Prins Carl Philip utomlands – och det hela spårade ur

Under lördagen gick skådespelerskan Meghan Markle ned för altargången för att gifta sig med kärleken i sitt liv – prins Harry i Storbritannien. Bröllopet blev fantastiskt vackert och följdes av flera miljoner tittare.Här vinkar det lyckliga paret till de tusentals besökare som kommit för att se det fina bröllopet. Bildkälla: TTHär leds Meghan in i kyrkan. Bildkälla: TTFlera tusen åskådare kom för att se det nygifta paret. Bildkälla: TTI kölvattnet av bröllopet skapades många diskussioner på sociala medier som handlade om hur fantastiskt fin dagen var, Megans klänningar, Harrys ord till sin blivande fru inne i kyrkan, tårtan, och mycket annat. Men det var då som folks fokus vände riktning. Efter att Twitter fullkomligt svämmat över av bilder på Harry och Megan dök det nämligen upp en bild som direkt fångade folks uppmärksamhet – nämligen en bild på vår svenske prins Carl Philip. Tweeten fick enorm uppmärksamhet och folk gick fullkomligt banans över vår hunkige prins – vilket fick kommentarsfältet att snabbt eskalera."Såhär ser den svenska prinsen ut", skriver den humoristiske användaren. Bildkälla: Twitter"Här är en bättre bild av honom", skriver han till."Hörrni, för er som inte vet så var han tidigare racerförare", skriver en annan. Bildkälla: TwitterMånga uttryckte sin sorg över att prinsen är gif. Bildkälla: TwitterNågon la upp en video på en ung man som sveper in sig i en svensk flagga. Bildkälla: TwitterVissa skämt var mer vågade än andra... Bildkälla: Twitter"Här är Sveriges kung", skämtade en användare. Bildkälla: TwitterMen naturligtvis fick sig vår kung Karl Gustaf sig en hyllning också. Och ja vad ska man säga? Man kan ju inte bli annat än stolt över vår prins.

2018-05-24-09:56:27

Fynda på rean i helgen – 18 saker du inte får missa

Det här blir en riktig superhelg när det kommer till rea. Lönehelg och pengar på kontot!1. Märkesklocka från Michael KorsEn blänkande klocka kan ta din outfit till en ny nivå. Den här är riktigt fin i roséguld – och kostar bara just nu.2. One Cotton Thong från Calvin KleinDe här trosorna ska vara riktigt bekväma med den stabila resåren och bomullstyget. Du hittar dem billigast hos Prisjakt. Bara nu.3. Boxer Briefs från Calvin KleinÄven till honom finns Calvin Kleins underkläder på rea. Du kan klicka hem dessa för4. Trådlös högtalare En trådlös högtalare med grymt ljud är nästan ett måste i sommar. Märket JBL har flera olika modeller i massor av färger och mönster.  Deras kanske mest kraftfulla högtalare kostar bara 1 690:- nu. Nedsatt i pris! Den är enkel att ta med sig och är inte alltför stor. 5. Parfym från Escada Escadas parfymer är ofta högt upp på topplistorna. Deras nya parfym Sorbetto Rosso är fruktigt fräsch. Hjärtnoten består av somrig vattenmelon. Du hittar parfymen billigast hos Prisjakt. 6. Tofflor från AdidasHär är ett par populära badtofflor – hur trendiga som helst i sommar! Du hittar dem här för 7. Den klassiska stringhyllanDet här kan vara den absolut populäraste hyllan i inredningsvärlden. Just nu kan du fynda den i vitt för men den finns också i flera andra färger.8. Snygg hushållsmixerPå tal om inredning – investera i Smegs snygga köksprylar, de har verkligen varje grej du behöver. Alla i snygg och stilren design. Här hittar du den svarta mixern för bara9. Populär lampa från EosI en lätt beige ton är den här lampan från Eos perfekt för en trendig och mysig inredning. Fjädrarna är äkta fågeldun men ej från levande gäss, står det i produktbeskrivningen. Kolla in lampan här – nu.10. Vattenkokare från SmegMassor av Smegs kökssaker är som sagt på rea just nu. Här hittar du vattenkokaren till reapris.11. Knivar från Global Grymma köksknivar gör matlagningen mycket roligare. Global är kända för sina bra knivar – och de här kostar bara12. Clutch från Malene BirgerEn liten kuvertväska är grymt för finare tillställningar och vardagsgrejer. Den här designerväskan kan klickas hem för13. Lampa från Watt & Veke Den här enkla men snygga lampan finns att fynda för 250:- och du kan välja mellan mässing eller koppar. 14. Slow Cooker Ta din matlagning till en ny nivå. Här är en populär Slow Cooker för 499:- som gör mycket av jobbet åt dig.15. Vikky Platform från Puma Ett par nya sneakers kan inte gå fel i sommar. De blir dina för 490:-16. Vakna av ljus Det här är den perfekta väckarklockan för den morgontrötte. Med stigande ljus vaknar du naturligt, ungefär som en soluppgång. Spana in den smarta väckarklockan här. Under 500 spänn idag!17. Douchebag Vattenavvisande ryggsäck, enkel att packa och har en bekväm ryggpanel. Förutom den snygga designen som finns i olika färger är den dessutom väldigt genomtänkt i varje användningsområde. Här finns ryggsäcken i olika storlekar och färger. Artikeln presenteras i samarbete med Prisjakt.nu! Prisjakt.nu är Sveriges ledande sajt för prisjämförelser. Hos Prisjakt kan du hitta bästa pris på tiotusentals produkter! Du kan också använda deras bevakningstjänst för att hålla koll på när saker du vill köpa går ner i pris eller är på rea.

2018-05-24-08:22:43

MUF: "Vi måste se helheten – rusta upp det svenska totalförsvaret"

Senaste åren har säkerhetspolitiken fått allt mer plats i media och frågorna har gått från att vara slumrandes till att vara en av de mest relevanta frågorna inför stundande val. Tyvärr har diskussionen nästintill enbart handlat om Försvarsmakten och dess förmåga att de facto försvara Sverige och svenska intressen i en krigs eller krissituation.  Här måste vi ta ett steg tillbaka och se helheten – Vi måste rusta upp det svenska totalförsvaret. Försvarsbeslut 2004 beslutade om en helomvändning av Försvarsmakten, vi skulle gå från ett invasionsförsvar till ett insatsförsvar. Detta beslut togs med bakgrund av den eviga fred som tycktes råda i vårt närområde efter Sovjetunionens upplösning i slutet av 1991. I samband med denna helomvändning säger för chefen F21 Lars Jäderblom: ”Nu inriktar vi oss på våra huvuduppgifter som internationella insatser!” Detta har i Försvarsmaktskretsar populärt kallats Afghanistandoktrin. Väldigt talande om vart Försvarsmakten var på väg och i efterhand kan jag tycka det är tämligen märkligt att vår Försvarsmakts huvuduppgift inte är försvaret av Sverige. Så att vi idag återvänder till ett invasionsförsvar där försvaret av Sverige återigen blir Försvarsmaktens huvuduppgift är mycket glädjande och jag anser att MUF ska fortsätta vara det ungdomsförbund som driver frågan om ett stärkt försvar av Sverige framåt och att vi även ska fortsätta piska partiet i rätt riktning. Tyvärr verkar begreppet totalförsvar tappats bort i samband med Afghanistandoktrin, vilket är mycket beklagligt. Ett välrustat totalförsvar är nödvändigt om Sverige ska klara av krigs eller krissituationer. Att bara rusta Försvarsmakten är inte tillräckligt, försvaret av Sverige kräver ett helhetstänk. Därför bör debatten handla om ett stärkt totalförsvar.  Totalförsvaret bygger på två delar, dels Försvarsmakten men även civilförsvaret. I samband med Afghanistandoktrin fanns det inget bra användningsområde för civilförsvaret som sakta sålts ut, plomberats eller demolerats, vi pratar allt från skyddsrum och vattenreservoarer till skyddsmasker och oljereserver. Vi måste rusta civilförsvaret till att bli ett modernt och effektivt instrument som kan skydda den svenska befolkningen i händelse av krig eller krissituation. Robin Nerell,Distriktsordförande MUF Skaraborg

2018-05-24-09:13:04

Här är allt du behöver veta om Janni Delér

Janni Delér är en livsstilsbloggare och influencer, född 1990 och uppvuxen i Stockholm. Janni har under de senaste året vuxit explosionsartat på sociala medier och har idag över 1,3 miljoner följare på sin Instagram.  Hon är tillsammans med proffsskidåkaren Jon Olsson, 35. Paret träffades för cirka sex år sedan på på en middag i Stockholm, där de hamnade bredvid varandra. Jon hade redan från börjat bestämt att han skulle sitta bredvid Janni, något som hon inte visste om. Paret är förlovade. "Förstår inte att jag tog så lång tid på mig att sätta en ring på det där fingret", skrev Jon på sin Instagram. Bildkälla: JanniD Instagram Jon och Janni träffades ute i Stockholm. Bildkälla: JanniD Instagram Janni drack shots och tyckte inte Jon var tillräckligt intressant efter den kvällen, så just då blev det ingenting och Jon reste dagen efter till Österrike för att bli fotograferad. Han fick då höra någonting som han inte alls gillade.  – Det var en kompis som sa "fan, jag tänker ragga på Janni ikväll", och jag ba "nej, strunta i det". Så kände jag att det inte var något bra, så jag försökte ta reda på om Janni skulle gå ut den kvällen, berättade Jon i TV3:s program Parneviks. Från Österrike tog sig då Jon hela vägen till Stockholm för att möta upp Janni. Jon Olsson har över en miljon prenumeranter på sin Youtubekanal. Bildkälla: Jon Olsson Instagram Paret ägde tidigare ett omtalat lyxhus i Marbella. Bildkälla: Jon Olsson Instagram. "Vi träffades på kvällen och hade riktigt kul ihop, efter det satt vi ihop i en vecka och han bokade om sin biljett varje dag en vecka i streck. Tillslut var det dags för honom att åka så vi bestämde att jag skulle komma till Monaco några dagar senare och hänga", skrev Janni på sin blogg.Här kommer lite mer rolig fakta om Janni: Bildkälla: Janni Delér Instagram. Janni har flera gånger berättat att hon, till skillnad mot väldigt många andra bloggerskor är väldigt ointresserad av smink och tycker inte det är speciellt kul, försöker jobba på det men intresset finns verkligen inte där. Pojkvännen Jon har 1,150,593 prenumeranter på Youtube. Janni har omkring 300 000 prenumeranter.  Janni har en grej med att hon inte klarar av röda såser, tycker det ser sjukt ofräscht ut och jag kan bara inte äta det. Hon är 170 centimeter lång.  Tidigare har Janni sagt att hon gärna vill ha barn när hon är 28 år (vilket hon är nu) så vem vet, snart kanske vi får se ännu en liten bloggbebis.  Hon har opererat brösten när hon var 23 år gammal då hon sa att hennes egna hade försvunnit då hon tränade så hårt.Lördagen den 26/5 är Janni en av de Nominerade i årets Guldtuben. Galan direktsänds på SVT 20.00.

2018-05-22-10:54:11

Nu kommer ölen som är gjord på svenskt avloppsvatten – vi testade den

Just nu lever vi i en värld som hotas av vattenbrist och idag finns det tekniker för att omvandla avloppsvatten till dricksvatten som är lika rent som kranvatten.   Ölen heter Pure:st och är Sveriges första öl som är en pilsner bryggd på ekologisk pilsnermalt, ekologisk Spalter- humle, Brooklyn House lagerjäst och återvunnet vatten från Hammarby Sjöstadsverk. Alkoholstyrkan är 4,8 procent.  Nyheter24:s reportrar Karl-Ander Lindahl, Sebastian Lundgren och Hannah-Fina Rohrmüller testade Sveriges första öl som just precis är bryggd på svenskt renat avloppsvatten.  Men hur luktar den och hur ser den ut?  Ölen är väldigt ljus och den har inte mycket bubblor eller skum. Lukten är inte speciell på något sätt utan Nyheter24 enades om att den luktade som en vanlig öl. – Den ser nästan ut som äppeljuice, sa Karl-Anders Lindahl. Men hur smakar en öl som är gjort av renat svenskt avloppsvatten kan man undra. Hannah-Fina Rohrmüller var skeptisk när hon fick höra att det hon drack var renat avloppsvatten. – Jag tycker den smakar som en svag Corona, men jag har svårt att släppa att det är avloppsvatten vi dricker just nu, sa hon.  Lindahl tyckte den smakade som en billig öl som man kan köpa inne i stan på vilken pub som helst. Och Sebastian Lundgren tyckte inte att det smakade som en vanlig öl, utan mer som en dålig IPA. Nyheter24 testar Pures:st. Bildkälla: cohn&wolfe; Vad blev slutbetyget av ölen? Karl-Anders Lindbladh tyckte att ölen var en ganska tunn lager, men eftersom den är miljövänlig får den ett lite högre betyg av honom. Sebastian Lundgren höll med och tyckte att den var helt okej i smak. Hannah-Fina Rohrmüller tyckte att det var en typisk mild öl men att den fick plus för att den var miljövänlig. Ölprojektet är ett samarbete mellan Nya Carnegiebryggeriet, IVL Svenska Miljöinstitutet och Carlsberg Sverige. Ölen heter Pure:st, lanseras nu på fredag på bryggeriet och kommer att säljas på Systembolaget senare i sommar, från den 2 juli. Se i klippet ovan när Nyheter24 testar ölen. Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-05-23-14:25:18