PETA: Därför lät jag mig flås på Plattan i centrala Stockholm

Förra veckan stod jag halvnaken på ett öppet torg i centrala Stockholm. Min “hud” brännmärktes och slets av för att belysa levnadsvillkoren för en miljard djur som dödas varje år så att deras hud kan användas till kläder och accessoarer. 

Mina “sår” skapades med hjälp av smink och specialeffekter, men för djuren som slaktas för deras skinn är det här den fasansfulla verkligheten. 

Jag växte upp med en brinnande passion mot orättvisor. När jag ser lidande känner jag mig manad att agera. Det är därför som jag valde att bli vegan för fyra år sedan – och det är därför som jag väljer att stå upp mot den systematiska misshandeln inom läderindustrin. 

Varje gång du köper en läderväska, skärp eller skor så stöder du lidandet på de industriella läderfabrikerna – allt från trånga levnadsutrymmen till vanligt förekommande tortyr såsom brännmärkning, kupering av svansar, avskurna horn och kastrering, utförda utan smärtlindring. 

Och efter ett liv i misär så går korna, grisarna, krokodilerna och alla andra djur som utnyttjas för deras hud – alla egna individer som längtar efter frihet – en fruktansvärd död till mötes på slakteriet. 

Oavsett om etiketten säger “Italienskt läder” eller “Tillverkad i Sverige” så kommer så gott som allt läder från Indien, Bangladesh eller Kina, där djurrättslagar antingen inte existerar eller ignoreras. I Indien är det bara tillåtet att slakta kor i tre stater, vilket leder till att kor tvingas gå flera hundra kilometer på så kallade “dödsmarscher”, varvid många kor kollapsar och dör längs vägkanten av ren utmattning. 

De som överlever kedjas och deras halsar skärs upp medan de fortfarande är vid medvetande. I Kina, världens ledande exportör av läder, uppskattas 2 miljoner katter och hundar dödas årligen för sin hud. 

I ett avslöjande som PETA Asien gjorde visades en fabriksägare förklara att de märker saker som tillverkats av hundhud, som exporteras världen över, som “lammskin”. Så om du köper läder finns det praktiskt taget inget sätt att säkerställa vad – eller rättare sagt vem – som du bär, såvida du inte gör ett DNA-test. 

Utöver det fruktansvärda lidandet för djuren är läderindustrin – precis som all annan djurhållning – ansvarig för allvarliga och vidsträckande skador på miljön. Att omvandla djurhudar till läder kräver ett dussin olika kemikalier, bland annat ytterst giftiga mineralsalter, formaldehyd, derivat från stenkolstjära och olika oljor, färgämnen och slutbehandlingsprodukter (varav en del är cyanidbaserade). 

Avfallsrester från garverier innehåller stora mängder föroreningar, såsom kalkslam, sulfiter och syror. Och djur på industrifarmer producerar 130 gånger så mycket avföring som hela den mänskliga befolkningen – utan att det tas omhand ordentligt på reningsverk. 

Enligt en rapport som publicerats av Worldwatch Institute så orsakas 51 procent eller mer av de globala växthusgasutsläppen av industriell djurhållning. I Sydamerika så har stora delar av regnskogen skövlats för att skapa områden för kor att beta. 

Uppfödning av djur för deras kött eller skinn kräver också enorma mängder av spannmål och vatten, resurser som vi inte har tillräckligt av i många delar av världen. 

Lädertillverkningen skadar även vår egen hälsa. Människor som arbetar eller bor nära garverier lider eftersom de utsätts för giftiga kemikalier som används för att hantera och färga läder. USAs Centers for Disease Control and Prevetion fann att människor som bodde i ett område nära ett amerikanskt garveri hade fem gånger så många fall av leukemi. 

Arsenik, en vanligt förekommande substans på garverier, har länge associerats med lungcancer hos arbetare som utsätts för det regelbundet. Studier på garveriarbetare i Sverige och Italien fann att risken för cancer var “mellan 20-50% högre än förväntat”, och i utvecklingsländer där industrin inte är reglerad är statistiken ännu värre. 

Smarta märken såsom Esprit, Urban Outfitter och Birkenstock ökar sina djurvänliga meriter och drar kundernas uppmärksamhet till sina veganska läderprodukter, och Stella McCartney, Bruno Pieters och Faustine Steinmetz tillhör de bästa designers som har valt att plocka bort djurhud ur sina kollektioner. 

Även märken såsom Givenchy och Versus Versace väljer att marknadsföra produkter gjorda av veganskt “eko-läder” för att tilltala generationen av millennials som värderar etiskt tillverkade och hållbara produkter.

Boskapsindustrin är en smutsig och blodig handel som ingen av oss behöver stödja. Veganskt läder tillverkat från återvunnet polyuretan, mikrofibrer såsom Ultrasuede och bio-textilier, samt material tillverkat från kork, ananasblad och svamp är bättre än djurhud. 

Den nyaste lanseringen inom tygvärlden är Vegea – “vinläder” – tillverkat av bifallsprodukter från den italienska vinindustrin.  

Allt eftersom fler och fler människor samlades kring PETAs protest på torget kände jag mig stolt att vara del av en kampanj som gav förbipasserande en tankeställare och att de – kanske för första gången – förstod vad läder verkligen kostar. 

Fler och fler människor inser hur djur misshandlas för kläder och väljer därmed att handla veganskt. Snälla, för djurens, människornas och planetens skull – gör det du också. 

Rasmus Rudkrantz,
Aktivist

Läs hela nyheten:
PETA: Därför lät jag mig flås på Plattan i centrala Stockholm

Publicerad: 2018-05-17 klockan 12:57

Fler nyheter från Nyheter24

Kändisparet Samir Badran och Sigrid Bernson har gjort slut

Snart två år har gått sedan tv-profilen– och artisten Samir Badran var med och tävlade i Tv4:s succéprogram Let's Dance. I tävlingen dansade han tillsammans med Sigrid Bernson, och under tävlingens gång växte kärleken fram mellan dem. Sedan dess har det har de hållit ihop – fram tills nu. Sigrid bekräftar på Instagram att Samir har gjort slut med henne, efter nästan två år tillsammans.  På Instagram skriver Sigrid bland annat:  "Dagen jag inte ville eller trodde skulle komma, den kom.. Samir har valt att göra slut. Efter en fruktansvärt jobbig höst då jag verkligen försökt kämpa för vår kärlek och för oss så blev det så här ändå  Det vi har delat har varit så genuint fint och jag skulle aldrig göra det ogjort."  Sigrid berättar om uppbrottet på Instagram. Bildkälla: Instagram/Sigrid Bernson Lämnade Sverige  Innan jul lämnade Samir landet och åkte till Thailand. Enligt han själv har han haft en tuff höst och behövde komma iväg för att få lite rehab.  En vecka in på det nya året kom han hem till Sverige igen. På Instagram skrev han då bland annat:  "För er som undrat så har jag varit ifrån mina nära och kära ett tag, Viktor, Sigrid plus alla andra som jag umgåtts med varenda dag tidigare. Kanske konstigt. Men jag har mått så jävla dåligt så jag har inte velat sprida negativ energi till mina närmsta, pallar inte lägga skit och va en tråkigt pojkvän eller polare".  Hyllar Sigrid  Och efter resan till Thailand känner nu Samir att han inte kan ge förhållandet tillräckligt med tid – han behöver jobba med sig själv.  I en text på Instagram skriver även han om uppbrottet. Han avslutar texten med att hylla sin föredetta flickvän.  "Sigrid är den absolut bästa tjejen jag någonsin haft och jag har verkligen, utan att överdriva, haft en sjukt jävla galen och rolig tid med henne. Jag vill och hoppas att vi någon gång i framtiden ska kunna fortsätta som vänner för jag vill verkligen inte förlora en så fin människa ur mitt liv! Du kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta". 

2019-01-19-17:13:13

"Världens sötaste hund" Boo har dött av hjärtekross – blev 12 år

Den lilla Pomeranian Boo, även kallad världens sötaste hund, har avlidit. Boo blev 12 år gammal och genom åren har han blivit världskänd på sociala medier. På Facebook har han över 16 miljoner följare. 2017 dog Boos själsfrände Buddy och sedan dess har Boo visat tecken på hjärtproblem. Ägarna tror att hans hjärta "bokstavligt talat krossades" när Buddy avled. Nu får Boo och Buddy vara tillsammans igen. Bildkälla: Instagram/buddyboowaggytails Natten till lördag (svensk tid) meddelade Boos ägare i ett långt inlägg på Facebook att den lilla Pomeranian dött i sömnen. "Det är med djupaste sorg som jag vill meddela att Boo har avlidit i sömnen tidigt i morse och har lämnat oss för att förenas med sin bästa kompis, Buddy. Vår familj är hjärtekrossad, men vi finner tröst av att veta att han inte lider längre. Vi vet att Buddy var den första som hälsade på honom i himmelen, på andra sidan regnbågsbron, och det här är troligen deras gladaste stund på länge", skriver ägaren bland annat i ett långt inlägg på Facebook.  Boo har avlidit, 12 år gammal. Bildkälla: Facebook Tusentals sörjer  Beskedet om Boos bortgång har lämnat många människor i sorg. Över 36 000 användare har kommenterat saknaden av den lille hunden.  "Jag beklagar sorgen att lilla Boo har lämnat er. Jag har följt era inlägg i flera år, och de har gett mig tröst efter att min lilla hund gick bort för några år sedan. Boo and Buddy var såna små sötnosar. Mitt hjärta är med er", skriver en användare på Facebook.  Boo och Buddy. Bildkälla: Facebook "Boo var den första jag började följa på Facebook och alla bilder på honom har givit mig sinnesfrid och glädje. Mitt hjärta är krossat och jag hoppas att han är på en bättre plats nu", skriver en annan användare.  Ja, det är verkligen många som kommer att sakna Boo och hans närvaro. Vi hoppas att han och Buddy kramar om varandra i himmelen nu.  Tidigare i år dog "världens fulaste hund" Zsa Zsa. Det kan du läsa mer om här!

2019-01-19-15:13:24

Larmet: Om temperaturen höjs i riskerar kaffet att utrotas

Att vi människor inte är rädda om jorden är ingen nyhet. Nyheter24 har tidigare skrivit om fem djurarter som snart kan vara totalt utrotade på grund av människan. Det kan du läsa mer om här. Men det är inte bara våra kära djur som hotas att dö ut.  Försämrad kvalitet på kaffebönan Även kvaliteten på vilda Arabicabuskar har försämrats på grund av de ökade temperaturerna och bristen på kallar nätter som buskarna behöver. Runt om i världen finns 124 kaffesorter, men det finns två överlägsna favoriter. Vilda Arabicabusken och Robustabusken har de mest populära kaffebönorna i hela världen. – Kaffebuskens produktivitet har sjunkit rejält, säger Masumi Kondo till Bloomberg.  Kondo är kaffebonde och har 120 hektar Arabicaväxter tillsammans med sin familj i Cristais Paulista, norr om Sao Paulo i Brasilien. Han fortsätter: – Förutom värmen så regnar det inte lika mycket som förut. För några år sedan avstod vi från att köpa nya områden och expandera, eftersom vi resonerade att klimatrisken för att odla kaffe här är för hög. 60 procent som riskerar att bli utrotade Det är heller inte endast den populära Arabicaväxten som riskerar att bli utrotad. Av de 124 kaffesorterna så är det hela 60 procent som riskerar att bli utrotade. De flesta av alla världens kaffebuskar växer bäst i kalla regioner med regnsäsonger men också torrare perioder. Den ökade värmen sänker kvaliteten på själva kaffet och kalla nätter kan påverka själva bönans kvalitet.  – Förutom värmen så regnar det inte lika mycket som förut, fortsätter kaffebonden Masumi Kondo till Bloomberg. Internationella naturvårdsunionens rödlistning Snart kan Arabica vara en av de växter som hamnar under Internationella naturvårdsunionens rödlistning, och med det alltså klassas som hotad för första gången. Detta på grund av klimatförändringarna. – Vi hoppas att den här nya forskningen leder till att hela kaffeproducentsektorn kan ställa om och bli hållbar, och att man vidtar nödvändiga åtgärder för att säkra buskarna, säger Eimear Nic Lughadha, dokor vid brittiska kungliga botaniska trädgården Kew, till BBC. Om kaffebönan blir rödlistad kan det betyda att kaffepriset höjs och kaffebönder slipper gå med förlust som de gör nu, på grund av att priset på kaffe är så lågt i dagsläget. Nyheter24 har tidigare skrivit om hur vanligt det är med bajsbakterier på din jobbkopp. Det kan du läsa mer om här.

2019-01-19-10:28:16

Explosion i Mexiko – minst 66 döda och många skadade

Tio mil norr om Mexiko, i staden Hidalgo, gjorde tjuvar hål i en oljeledning. Bara några timmar senare inträffade en explosion, rapporterar Aftonbladet. I skrivande stund är det över 71 personer som skadats och minst 66 personer som fått sätta livet till, rapporterar Dagens Nyheter. Orsaken är att oljeledningen, som det nu är hål i, läcker. Det i sin tur ledde till att en stor brand brutit ut.  Samlar olja i hinkar Lokalbefolkning har kommit till platsen för att hjälpa till genom att samla upp den läckande oljan. För att samla ihop den använder de sig av hinkar. – Den preliminära rapporten jag har fått är väldigt allvarlig. De säger till mig att 20 personer har dött och att 54 är skadade, säger Omar Fayad, guvernör för Hidalgo i Mexiko, rapporterar Reuters.  Han fortsätter: – Det vi vet är att det var ett ställe för bränslestölder, och myndigheterna var medvetna om det. "Kommer inte ge upp kampen" Just nu utreds över 1700 fall av bränslestölder i Mexiko, då det vuxit enormt på den svarta marknaden.  Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador har tidigare uttalat sig om att han "inte kommer ge upp kampen" mot de gäng som stjäl bränsle genom att göra hål i oljeledningar. Nu har han uppmanat Mexikos myndigheter att hjälpa offren för explosionen, rapporterar Aftonbladet. Nyheter24 har tidigare skrivit om familjen Sharp som var på semester i Mexiko. Hela familjen gick och la sig – och vaknade aldrig mer. Nu vet polisen varför. Det kan du läsa mer om här.

2019-01-19-08:21:12

Här är de populäraste hundnamnen i Sverige

Att döpa sitt husdjur är en konst. Och när man väljer ett namn åt sin doggo, så finns det många faktorer som väger in.  Hur hög är gullighets-faktorn? Passar namnet hundens personlighet? Kan man döpa en Schäfer till Klimpen?Detta är frågor som ställs inför det kluriga uppdraget.  Och när man väl döpt sin bästis så kanske man funderar på hur många andra vovvar som delar samma namn. Kanske är din hund den enda i Sverige med sitt namn. Eller så toppar din vovves namn listan. Vad heter din hund? Foto: Unsplash Är du nyfiken? Bra, för vi har nämligen svaret. Jordbruksverket har publicerat listan på de allra populäraste hundnamnen i Sverige 2018.  Ta en titt, kanske hittar du din vovve i listan? Populäraste hundnamnen: Topp 20-11 20. Hugo: 256919. Maja: 258518. Ozzy: 267017. Bosse: 267616. Selma: 292015. Nova: 297314. Stella: 301313. Rocky: 312512. Elsa: 319311. Ronja: 3384 Står din doggo med på listan? Bildkälla: Unsplash Populäraste hundnamnen: Topp 10 10. Alice:  3483 9. Sally:  35878. Bamse: 36087. Wilma: 38386. Sigge: 38515. Doris: 38764. Ludde: 42343. Charlie: 45502. Bella:  59791. Molly: 7876 Källa: Jordbruksverket Ny forskning visar att det finns vissa hundraser som är överrepresenterade när det kommer till att attackera andra hundar. Läs om det här.

2019-01-18-08:40:30

Explosion i Mexiko – minst 21 döda och 71 skadade

Tio mil norr om Mexiko, i staden Hidalgo, gjorde tjuvar hål i en oljeledning. Bara några timmar senare inträffade en explosion, rapporterar Aftonbladet.I skrivande stund är det över 71 personer som skadats och minst 21 personer som fått sätta livet till.Orsaken är att oljeledningen, som det nu är hål i, läcker. Det i sin tur ledde till att en stor brand brutit ut. Samlar olja i hinkarLokalbefolkning har kommit till platsen för att hjälpa till genom att samla upp den läckande oljan. För att samla ihop den använder de sig av hinkar. – Den preliminära rapporten jag har fått är väldigt allvarlig. De säger till mig att 20 personer har dött och att 54 är skadade, säger Omar Fayad, guvernör för Hidalgo i Mexiko, rapporterar Reuters. Han fortsätter:– Det vi vet är att det var ett ställe för bränslestölder, och myndigheterna var medvetna om det. "Kommer inte ge upp kampen"Just nu utreds över 1700 fall av bränslestölder i Mexiko, då det vuxit enormt på den svarta marknaden. Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador har tidigare uttalat sig om att han "inte kommer ge upp kampen" mot de gäng som stjäl bränsle genom att göra hål i oljeledningar. Nu har han uppmanat Mexikos myndigheter att hjälpa offren för explosionen, rapporterar Aftonbladet.Nyheter24 har tidigare skrivit om familjen Sharp som var på semester i Mexiko. Hela familjen gick och la sig – och vaknade aldrig mer. Nu vet polisen varför. Det kan du läsa mer om här.

2019-01-19-08:21:12

Smarta knepet: Så kan du undvika höjda priser på flygbiljetter

Du hittar en flygbiljett för ett bra pris och när du söker på samma resa och datum igen så har priset skjutit i höjden. Att priserna på flygbiljetter höjs när man minst anar det, är nog de flesta av oss redan bekanta med. Vi testade Thrifty Nomads väldigt enkla, men effektiva trick för att få tag i billigare flygbiljetter - som faktiskt funkade för oss på flera hemsidorna. Börja med att söka efter din resa på så många sökmotorer för resor som möjligt. Testa sedan att gå igenom alla dessa i inkognitoläge. När vi testade detta så sjönk priset på några av hemsidorna – rejält.  Tusenlappar billigare Hemsidan Momondo visade störst skillnad i priset. Det kunde variera från knappt 200 - 3000 kronor billigare till resemål längre bort när vi sökte på samma resa under samma datum i inkognito. Även till närmare ställen i Europa kunde allt mellan en till några hundralappar sparas in genom en enkel sökning i inkognitoläge. Något så enkelt som att söka på resor i inkognitoläge kan alltså göra att du hittar billigare resor. Det funkade även att rensa alla cookies och tidigare sökhistorik på din webbläsare efter varje sökning. Kom ihåg att alltid stänga ned och öppna upp ett nytt inkognitofönstret när du ska göra en ny sökning, så inga cookies från sidan du är inne på finns kvar när du gör en ny sökning. Resultatet som kom upp när vi sökte som vanligt på Momondo. Bildkälla: Faksimil Momondo Och såhär såg det ut när vi sökte i inkognito-läge. Bildkälla: Faksimil Momondo En förklaring kan vara samspelet mellan cookies och algoritmer som resehemsidorna använder sig utav. Sökresultatet anpassas utifrån din tidigare aktivitet på hemsidan och en del hemsidor verkar även registrera trafiken på hur många gånger en viss resa under ett specifikt datum söks. Så sök inte på samma sida för mycket. Hävdar att de inte manipulerar priser När vi sökt Momondo, hänvisar de till sin hemsida. Där står det att priserna som visas på deras sida inte påverkas av vilka eller hur många sökningar man gör, de hävdar även att de inte använder cookies för att manipulera priserna.  Detta verkar dock inte stämma helt, då en enkel sökning i inkognitoläge visade på en väsentligt prisskillnad. Vad det beror på har vi inte fått svar på ännu. Förutom att alltid söka efter flygbiljetter i inkognito-läge, kan det till exempel vara bra att veta är att kolla vilken månad som är billigast att resa dit du ska. Sidor som till exempel skyscanner visar vilka månader som är billigast att resa under och är dessutom gratis att använda.  Thrifty Nomad skriver även att biljetter sällan billigare ju mer resedatumet närmar sig, så se till att boka så snart som möjligt!

2019-01-11-14:06:58

Kaos-scener i Talang efter Micke Holms sång: "Det bästa vi sett i programmet"

Mycket ska man höra innan öronen trillar av. Och det vi fick höra under kvällens Talang Sverige chockade både tittare, publik och jury.  Mikael Holm, 47, jobbar på ett pappersbruk uppe i Piteå där han bor tillsammans med sina två barn. När Bianca Ingrosso frågar vad som är det bästa med hans jobb svarar han skämtsamt att det är "när man är ledig", och redan där fångade han publiken med sin charm.  Men det var när Mikael började sjunga som det blev tyst i lokalen, munnar började öppnas och ögon började att tåras.  Den charmige norrlänningen framförde Bond-låten "Writing's on the Wall" vars original framförts av Sam Smith – och han gjorde det med bravur.  Micke Holm från Pite imponerade stort på juryn. Bildkälla: TV4Play Bianca Ingrosso trodde knappt sina ögon och öron när Micke satte igång att sjunga. Bildkälla: TV4Play Efter att Mikael sjungit klart står publiken upp och jublar samtidigt som det utbryter kaos i juryn. Bianca Ingrosso och LaGaylia Frazier gråter, Alexander Bard skriker och slår i bordet och David Batra står upp och jublar. När kaoset lagt sig så frågar Batra förundrat vart Mikael lärt sig sjunga som han gör.  Kaos utbröt hos juryn. Bildkälla: TV4Play – Jag sjunger väldigt mycket i bilen, säger han till publikens skratt.  – Detta var det bästa vi hört någonsin under våra år som jury, fyller Batra i.  – Detta var i världsklass, säger Alexander Bard.  Men hyllningarna stannade inte där. LaGaylia Frazier väljer nämligen att trycka på "The golden buzzer" som skickar Holm direkt till final. De kramas till publikens jubel och Frazier avslutar med orden:  LaGaylia Frazier tryckte på The Golden Buzzer som skickade Micke direkt till final. Bildkälla:TV4Play – Det här är Mikael Holm, och han är i final. Gåshud när den är som bäst!

2019-01-18-11:45:31

Känner du igen Micke Holm i Talang? Det är inte så konstigt

Mikael Holm, 47, jobbar på ett pappersbruk uppe i Piteå där han bor tillsammans med sina två barn. När Bianca Ingrosso frågar vad som är det bästa med hans jobb svarar han skämtsamt att det är "när man är ledig", och redan där fångade han publiken med sin charm. Men att jobba på bruk är långt ifrån det enda Micke kan. Den charmige norrlänningen framförde nämligen Bond-låten "Writing's on the Wall", och betyget blev "Det bästa vi sett i Talangs historia".  Juryn trodde knappt sina ögon och öron när Micke satte igång att sjunga. Bildkälla: TV4Play Micke Holm från Pite imponerade stort på juryn. Bildkälla: TV4Play När David Batra häpen frågade vart Micke lärt sig sjunga som han gör så svarade han skämtsamt:  – Jag sjunger en hel del i bilen. Det är världens bästa ställe att sjunga på, säger den ödmjuka Micke.  Men riktigt hela sanningen är det inte. Detta är nämligen inte första gången han står på scenen och briljerar. Micke har nämligen uppträtt på ett par musikevenemang uppe i hemstaden Piteå, där han bland annat sjungit Queen-låtar under en musikgala med inriktning på just Freddie Mercurys gamla superhits.  Han har blivit mångfaldigt hyllad i Piteå Tidning där han bland annat blivit kallad kung efter en gala som ägde rum 2009.  Oavsett tidigare erfarenheter så kan vi alla enas om att Mikaels röst är i världsklass och förhoppningsvis väntar en internationell karriär för den 47-årige 2-barnspappan. 

2019-01-18-14:05:09

BEBISLYCKA: Nikki Amini avslöjade graviditeten under Elle-galan

Det var under Expressens livesändning från Elle-galan 2019 som Nikki Amini avslöjade att hon är gravid. Nikki och Niklas Twetman ska bli föräldrar. Bildkälla: Stella PicturesDet var när Nikki skulle började prata om sin klänning till Expressens reporter som hon avslöjade att det varit svårt att designa den.  – Min kropp genomgår en naturlig förändring just nu så jag har inte vetat hur klänningen kommer att sitta, sa hon och fortsatte sedan: – Det är inte julmaten. Jag ska bli mamma!Bebisen är beräknad att komma under sommaren.Stort grattis säger vi!

2019-01-18-19:44:30

Senaste nyheterna