Paulina "Paow" Danielsson: "Rasism förekommer nästan aldrig"

Få kan väl ha missat den skandal som svenska H&M har varit inblandade i under veckan som gick. 

Klädjätten blev uppmärksammade efter att de på en reklambild för en hoodie med trycket "Coolest monkey in the jungle" använt en mörkhyad pojke som modell.

Bilden har skapat ramaskri, och H&M har anklagats för rasism. En som nu har lagt sig i debatten är bloggerskan Paulina "Paow" Danielsson, 24.  

På sin Instagram postade Paow en ett inlägg från en tjej vid namn Evin Rabar, och Paow skrev att hon höll med i Evins resonemang.

Den här tweeten delade Paow på sina sociala medier. Bildkälla: Twitter.

I sin blogg skriver nu Paow att hon har kallats för rasist och dum vit flicka.

"Så jag blir alltså kallad rasist för att jag inte ser kopplingen mellan mörkhyade människor och apor? Jag ser alla människor på samma sätt (sen har jag mina åsikter om religon men det har ingenting med hudfärg att jag göra). Så det gör mig väl då till en ickerasist eller hur man ska kalla det", skriver hon.

Paow berättar vidare att hon inte tror att H&M inte menade något rasistiskt med bilden, och sedan kommer dessvärre en större tankevurpa.

"Vi lever i 2018 då rasism nästan aldrig förekommer. Jag får många kommentarer om att jag är ”white trash” i negativ bemärkelse, när det egentligen är folk från underklassen i USA som kallas så. Är inte det mer rasistiskt isåfall? Att jag inte har rätt till MIN åsikt om detta bara för att ”jag är vit”", skriver Paow.

I Paows blogg har nu flera läsare reagerat på hennes ord.

"Är du verkligen så pass naiv att du skriver ”Vi lever i 2018 då rasism nästan aldrig förekommer”???? VAD FAN vet du om det, du faller in på normen på alla sätt och vis?! Vit och absolut inte arbetarklass, klart som faaaan att du inte upplever rasism!!! Minns att du skrev för inte så längesen att du inte skriver om politik, håll dig till det för du har absolut INGEN aning om vad fan du pratar om", skriver en läsare.

"Det är historielöst, naivt. Med tanke på att svarta back in the day blev inburade MED APOR på zoo så är det okänsligt. That’s why. Tänk några varv till", skriver en annan person.

Och ja, Paows uttalande om att rasism nästan aldrig förekommer ska man ta med en stor nypa salt. 

Enligt Brottsförebyggande rådets statistik över rasistiska hatbrott så ser det lite annorlunda ut om vi säger så: 

Brottsförebyggande rådets statistik. Källa: BRÅ.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Läs hela nyheten:
Paulina "Paow" Danielsson: "Rasism förekommer nästan aldrig"

Publicerad: 2018-01-12 klockan 11:04

Fler nyheter från Nyheter24

Stefan Löfvens hyllning till Zlatan Ibrahimovic: "Vi ska vara stolta"

Inför årets fotbolls-VM drömmer många om att se Zlatan Ibrahimović återigen klädd i blågult och kicka boll för Sveriges räkning. En av dem är exempelvis Brommapojkarnas sportchef Daniel Majostorovic, vilket han snackar om här.En annan är ingen annan än självaste statsminister Stefan Löfven.Detta berättar han i Margaux Dietz program Partitempen. I programmet avslöjar Löfven sin favoritfotbollsspelare (som faktiskt inte alls är Zlatan) och passar på att lyfta Sveriges stolthet lite extra.Bild: Partitempen– Vi ska vara väldigt, väldigt stolta över Zlatan, säger Löfven och fortsätter:– Se bara målet han gjorde första matchen i Los Angeles. Det är en boll som egentligen är på väg ifrån honom och då drar han till med höger yttersida... vem som helst hade haft svårt att träffa bollen. Han har inte bara gjort ett sånt mål – jag vet inte hur många sådana avgörande mål som dessutom är så otroligt snygga mål.Stefan Löfven pratar om Zlatans första mål i Los Angeles. Bild: PartitempenLöfven säger att han gärna skulle se Zlatan i VM men överlåter det helt åt förbundskapten.Se hela klippet i spelaren ovan. Hela avsittet släpps 9 maj på Margaux Dietz Youtube-kanal som du hittar här. Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-04-23-17:54:21

7 lyxresor som just nu är ruskigt billiga

Det går alltid att hitta billiga priser på resor. Det gäller bara att veta var man ska kolla! Lets deal har precis öppnat en ny resesajt där de pumpar ut resor. Vi tog en titt och hittade 7 resmål som vi skulle vilja ta oss till. Sardinien  Åk till Sardinien och plaska i vattnet med någon du gillar. Du får flyg och boende 5 nätter från endast 1 965 kronor per person. Miami Ta en välbehövlig semester i Miami för en billig peng. Bada, drick drinkar och ät nyfångad fisk. Priset är från 9 145 kronor, då ingår flyg samt boende i 8 nätter på ett 4-stjärnigt hotell. New York Om du aldrig åkt till New York är det hög tid att göra det nu. Strosa runt på gatorna, ta en öl på en roof toop och njut av stadens puls. Genom den här dealen får du boende i 5 nätter och flyg från 5 935 kronor. Dubai Det finns ingenting du inte kan göra i Dubai. Shoppa, bada, sola, spela golf, äta god mat, dricka gott - du kan till och med åka skidor i Dubai. Just nu kan du ta dig till Dubai från 6 200 kronor och får då flyg samt boende på ett 5-stjärnigt hotell. Ta del av dealen här. Paris Ta med din partner till Paris och bli nykära igen! Just nu finns det priser från 1 695 kronor per person för flyg och boende i tre nätter på fina New Hotel Lafayetti som ligger i det trendiga området kring nionde arrondissementet. Ta del av dealen här. Marrakech Med den här dealen får du boende i 8 nätter samt flyg till spännande Marrakech, från endast 3 695 kronor. AlgarveAlgarve är en stad full med sevärdheter och fina stränder. Hit kan du ta dig till från endast 3 855 kronor. Då får du boende 5 nätter och flyg. Här hittar du dealen. 

2018-04-23-14:57:24

Så lång tid tar det för solens strålar att nå jorden

När det är varmt ute och solens strålar värmer ens kropp så är det lätt att man börjar tänka på hur lång tid tar det för strålarna att förflytta sig från solen ner till oss här på jorden.  Och det är självklart väldigt intressant att veta svaret på den frågan både för allmänbildning men även för att kunna briljera när det är dags för frågesport.   Men för att kunna klargöra exakt hur lång tid det tar för strålarna att nå oss här på jorden så kan man börja med att titta på hur snabbt strålarna egentligen förflyttar sig från punkt A till punkt B. Och enligt Metro UK så är hastigheten som ljusets förflyttar sig på enorma 299 792 458 meter per sekund. Solen värmer oss på ett enormt avstånd. Bildkälla: Dawid Zawiła Men för att sen veta hur lång tid det faktiskt tar för strålarna att nå jorden så måste man även titta på avståndet mellan solen och jorden. Och som du förstår så är avståndet inte direkt litet. Det uppmäter (oftast) enorma 149,6 miljoner kilometer. Men jorden som rör sig i en omloppsbana runt solen går inte i en exakt cirkel. Därför är avståndet inte alltid detsamma utan beroende på var jorden befinner sig i omloppsbanan är vi alltid någonstans mellan 147 miljoner till 152 miljoner kilometer bort från den brinnande stjärnan i vår galax.  Forskare har med hjälp av detta räknat ut att det tar solstrålarna 8 minuter och 10 sekunder att nå jorden när vi ligger som närmst solen i omloppsbanan. De gånger som vi befinner oss längst bort så tar det faktiskt hela 17 sekunder längre för solstrålarna att nå jorden. Vilket betyder att det som längst tar strålarna hela 8 minuter och 27 sekunder att nå jorden.  Så beroende på var jorden befinner sig i omloppsbanan så tar det olika lång tid för solstrålarna att nå jorden men för enkelhetens skull brukar man säga att det tar cirka 8 minuter och 20 sekunder. Så nästa gång du tittar upp mot solen och funderar på hur lång tid det har tagit solstrålarna att nå just dig så vet du att svaret på ett ungefär är 8 minuter och 20 sekunder.   Visste du förresten att solen är helt enorm? Det skulle nämligen få plats hela 1 300 000 jordklot inne i solen. Du kanske även är intresserad av: Ny app låter dig åka till rymden gratis - ingen förkunskap krävs Nasa släpper nya unika bilder på solen 6 frågor du förmodligen aldrig kommer få svar på Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-04-23-10:04:56

Har du koll på kungabarnen? Testa här!

  

2018-04-19-16:59:29

Här är serumet som ger dig längre ögonfransar snabbt

De flesta av oss har ju tyvärr inte begåvats med naturligt långa ögonfransar. Vill vi ha långa fransar behövs mascara, lösögonfransar eller fransförlängningar som hjälp på traven. Ett annat alternativ, som istället får dina egna ögonfransar att växa och bli längre, är att använda ett ögonfransserum. Ett av de mest sålda serumen i Sverige kommer från märket Swiss Clinic och är deras Eyelash Enhancer.Serumet innehåller två aktiva ingredienser som bidrar till ögonfranstillväxten: Redensyl och Biosaccharides. Redensyl är ett ämne som inriktar sig på stamcellerna och stimulerar hårväxten. Studier har visat att det ger 214 procents högre tillväxt jämfört med obehandlade ögonfransar.Biosaccharides är ett koncentrat av glykogen som gör att hårcellerna överlever i högre grad under tillväxtfasen.Här kan du se resultatet hos influensern Lisa Anckarman. Hon upplever själv att hennes fransar blivit dubbelt så långa.Resultatet syns efter tre till sex veckors användning och serumet köper du här. Med koden LISA20 får du även 20 procents rabatt. 

2018-04-23-09:56:46

Grön Ungdom: ​Ensamkommandelagen handlar om medmänsklighet

På grund av brister i Sveriges mottagande har en stor grupp ensamkommande ungdomar satts i en otroligt utsatt situation. De har de senaste åren levt under svåra förhållanden och många lider av psykisk ohälsa. Nu riskerar många att utvisas. Denna utsatthet har skapats av svensk byråkrati. Det är vårt ansvar att ge dessa ungdomar en ny möjlighet att stanna i Sverige. Regeringen har nu lagt fram ett förslag till riksdagen som ger 9000 ensamkommande ungdomar en ny möjlighet att stanna i Sverige. Grön Ungdom har kämpat hårt för att få fram nya regler, både på Miljöpartiets kongress förra året och under höstens debatt. Vi är glada att regeringen nu lagt fram ett förslag och hoppas att Centerpartiet väljer att stödja det i riksdagen. De ensamkommande som kom till Sverige var då i många fall 16 eller 17 år. Under normala omständigheter hade de fått stanna, eftersom Sverige inte utvisar barn om om det inte finns ordnat mottagande. De senaste åren har Migrationsverkets handläggningstider varit över två år, vilket har gjort att många nu hunnit fylla 18 och riskerar att utvisas. Enligt EU:s asylprocedurdirektiv får handläggningstiderna i exceptionella situationer vara högst 15 månader. Det är svensk byråkrati som satt dessa människor en otroligt utsatt situation. Därför är det också vår ansvar att ge denna grupp en ny möjlighet att stanna. I dag lever många ensamkommande i stor utsatthet och lider av psykisk ohälsa, till följd av ett inhumant system och bristande stöd. Många vaknar varje morgon och oroar sig för om de ska få stanna i Sverige. Risken för självmord är tio gånger högre bland ensamkommande än bland andra i samma ålder. Det är ett enormt misslyckande för samhället. De ensamkommande ungdomar som bor i Sverige är unga människor med drömmar om jobb, bostad och att bygga sina liv. De som kom till Sverige 2015 har fått nya kompisar, börjat plugga och på andra sätt blivit en del av det svenska samhället. Det vore inhumant att i det läget slita upp dessa ungdomar från sina liv och utvisa dem. Om regeringens lagförslag inte går igenom kommer det att leda att många utvisas, men också ett stort utanförskap i Sverige. Att inte ge denna grupp en ny möjlighet att stanna i Sverige kommer att leda till ett omfattande skuggsamhälle präglat av ett stort utanförskap. Det vore fruktansvärt för de ungdomar som kämpat stora delar av sitt liv för att komma till Sverige. De ensamkommande som kom till Sverige 2015 har drabbats ofantligt hårt av Sveriges system. Det är därför av stor vikt att riksdagen röstar igenom en särskild lösning för denna grupp. Tusentals ungdomar ska inte behöva lida och utvisas för att svensk byråkrati inte har hållit måttet. Det handlar om medmänsklighet. Axel Hallberg, Språkrör Grön Ungdom

2018-04-23-13:15:47

Här är Jimmie Åkessons galna favoritpizza

Hur mycket kan man egentligen säga om en person baserat på vilken pizza hen allra helst beställer? En hel del, skulle nog de flesta säga. Då kan det ju, så här inför valet, vara intressant att veta vad partiledarna har för favoritpizzor, något du kan läsa om här. Nyheter24 frågade alla partiledare vilken pizza de helst äter.  Och en som minst sagt sticker ut på listan är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som väljer en riktigt tung pjäs – en "Kristianstad" med pommes från Falkviks pizzeria i Sölvesborg.  "En 'Kristianstad' med pommes på Falkvikspizzerian i Sölvesborg. Tomat, ost, gyros, bacon, jalapenos, pommes och stark sås", meddelar Jimmie Åkesson via sin presskontakt till Nyheter24.  En som tycker att pizzan är intressant är statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, som menar att Åkessons lite ovanliga och väldigt mättande val av pizza visar tydligt var i landet SD-ledaren kommer ifrån.  – Han kommer från den här kulturzonen i södra Sverige där man vill ha mycket mat, inte som i Stockholm där man hela tiden frågar "smakar det bra här?", säger Stig-Björn Ljunggren till Nyheter24.  Sverigedemokraterna pratar ju mycket om svenskt kultur. Men gyros och jalapenos känns ju inte så svenskt, eller? Men Stig-Björn Ljunggren tycker inte att valet av kött är så hemskt förvånande.  – Det här visar ju att han tagit intryck av omvärlden, annars hade han sagt korv och mos. Det är ju en sak som SD brukar ta upp när man frågar om vad som är positivt med invandringen, kebab och sånt. Var det någon mer som valde en specifik pizzeria? Ja faktiskt, Gustav Fridolin nämnde sin favoritpizzeria i Vittsjö! – De är patrioter. Det är viktigt för deras väljare i Skåne och Blekinge att de nämner en lokal pizzeria, det är mycket intressant, konstaterar Stig-Björn Ljunggren.  Vill du veta vad de andra partiledarna valde för favoritpizzor? Det kan ju läsa om här!

2018-04-23-10:29:45

Här är partiledarnas favoritpizzor – vilken gillar du bäst?

Vad är det egentligen som står på menyn när svenska toppolitiker bestämmer sig för att lägga upp fötterna och lyxa till det lite med en pizza? Som vi alla vet varierar pizzasmaken från person till person, men här på Nyheter24 har vi faktiskt tagit reda på vilka pizzor partiledarna helst äter.  Och ja, man kan konstatera att de flesta väljer ganska säkra kort. Både Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund väljer en klassisk Calzone.  Båda språkrören i Mijöpartiet vill ha vegetarisk pizza, kanske inte helt oväntat. Dock är Gustav Fridolin väldigt specifik i sitt val, och vill ha en "Getahåla" från Vittsjö pizzeria.  En som verkligen sticker ut på listan är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson,läs mer om hans monsterpizza här.  Även statsminister Stefan Löfven har en rejäl pizza som nummer ett. En "Mafioso" med oxfilé, vitlök och sås ska det vara om S-ledaren får bestämma. Löfvens stora motståndare, Moderaternas Ulf Kristersson, är unik. Han verkar inte riktigt vilja välja pizza själv, men snyltar gärna på sin frus favorit, som är en hawaii med curry och banan.  Här är hela listan över partiledarnas bästa pizzor:  Gustav Fridolin, Miljöpartiet: – "Getahålan" på Vittsjö pizzeria. Det är med tomatsås, mozzarellaost och parmesanost. Jan Björklund, Liberalerna:  – Calzone är favoriten! Isabella Lövin, Miljöpartiet:  Vegetarisk pizza Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna: – Hemmagjord med ädelost och pinjenötter eller en Hawaii med bearnaisesås. Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna:  – En "Kristianstad" med pommes på Falkvikspizzerian i Sölvesborg. Tomat, ost, gyros, bacon, jalapenos, pommes och stark sås. Annie Lööf, Centerpartiet Calzone Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet: – Jag vill nog ha en pizza med ost, tomatsås, grillad aubergine och zucchini, samt ruccola och parmaskinka på toppen när den är ute ur ugnen. Stefan Löfven, Socialdemokraterna: Mafioso, en pizza med oxfilé, färsk tomat och vitlök. Ulf Kristersson, Moderaterna: – Min fru har en favorit som jag brukar snylta på, det är en hawaii med curry och banan på. Så jag får väl säga att det är favoriten.  Läs mer om Jimmie Åkessons galna favoritpizza här!

2018-03-26-11:43:37

Redan sommar i Stockholm – och på sex andra platser i landet

Det var en helt otroligt varm helg på många håll i landet. Värmen var mycket efterlängtad eftersom våren kom senare än vanligt i år. Normalt brukar våren komma runt den 25 mars i Stockholm men i år så tog det två veckor längre, den 8 april var det äntligen vår i Stockholm. Nu har alltså till och med sommaren kommit till Stockholm och flera andra ställen i Sverige. Inte helt oväntat så var det till Skåne som sommaren kom allra först. Den 20 april visar årstidskartan sommar i Skåne. Bildkälla: SMHISMHI skriver att redan 16 april så blev det meteorologisk sommar på stationerna i Malmö och Lund. För att det ska räknas som meteorologisk sommar så måste det vara en dygnsmedeltemperatur på över tio grader under fem dagar i följd. Då räknas det som sommar från det första av de fem dygnen. Men det är långt ifrån bara Skåne som fått sommar. Den 17 april blev det sommar på några platser till i landet. Då kom som sommaren till Stockholm men också i Horn i Östergötland, Gladhammar, Kalmar och Oskarshamn som alla tre ligger i Småland, skriver SMHI. Den här glada nyheten gick SMHI ut med på lördagen och på grund av att även söndagens temperaturer var härliga kan det ha hunnit bli sommar på någon plats till. Så här såg årstidskartan ut 22 april. Bildkälla: SMHIAtt det är sommar i Stockholm så här tidigt är inte alls vanligt, det har bara varit sommar i Stockholm tidigare än den 17 april en gång. Det var 1803 då sommar anlände 14 april. Två andra år har sommaren kommit 17 april, nämligen 1964 och 1996, skriver SMHI. Vädret i veckanDock blir det lite kallare den här veckan och en hel del nederbörd rör sig in över landet. I söder faller det som regn men i norr kan det även komma lite snö. Det är därför troligt att årstiden går tillbaka till vår, som är mer normalt för den här tiden på året. 

2018-04-23-09:58:12

5 saker om Filip Hammar du kanske inte kände till

Filip Hammar har tillsammans med vännen och kollegan Fredrik Wikingsson både skapat och medverkat i program som High Chaparall och Breaking News. Radarparet som tidigare har gjort tv för både SVT och TV4 producerar numera främst tv-program för Kanal 5 via sitt produktionsbolag Nexiko.  Tillsammans har Filip och Fredrik även vunnit flertalet priser, däribland en kristall på Kristallengalan 2017 för programmet Jorden runt på 6 steg.  Men vem är egentligen journalisten och programledaren Filip Hammar? Här är fem saker om honom som du kanske inte kände till. 1. Lars Filip Hammar föddes 26 mars 1975 i Köping, Västmanland. Numera är Filip bosatt i USA, närmare bestämt Loz Feliz, Los Angeles.  2. Under värnplikten var Filip reporter på Värnpliktsnytt. Efter lumpen fortsatte han sin journalistkarriär på Aftonbladet och Café innan han år 2000 började jobba med tv. 3. En gång glömde Filip att han hyrt ut sin lägenhet till en student och tog dit en låssmed för att bryta sig in. 4. Första programmet med Fredrik, Ursäkta röran vi bygger om, stoppades efter bara fyra program. Anledningen: flera anmälningar till Granskningsnämnden.  5. Filips medverkan i SVT:s sportprogram Hello Sydney recenserades av Expressen med orden "ge mig ett dubbeltrapgevär och två kulor så är problemet ur världen". Inte en speciellt smickrande kommentar från Expressens tv-krönikör Anders Björkman.  När Filip inte jobbar med tv så spelar han bland annat in den välkänd podcasten Filip & Fredrik med kollegan Fredrik Wikingsson. Tillsammans har de även gjort filmerna Trevligt folk och Tårtgeneralen.  Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT Filip Hammar har två barn med sin före detta fru Jennie Hammar. Deras förhållande tog slut 2016 och nu dejtar Filip istället skådespelaren Agnes Lindström Blomgren.  Gillar du Filip Hammar? Då kanske du även kommer gillar de här artiklarna: Astma och allergiförbundet till attack mot "Tårtgeneralen" Paolo Roberto la ut sexistisk bröstbild - nu ber han kändisarna att "gallopera åt helvete" Filip Hammar till hård attack mot Micael Bindefeld Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-04-19-13:21:55