Zelmerlöw hedersmedborgare i Månsbyn

Måns Zelmerlöw är sedan tidigare hedersmedborgare i uppväxtstaden Lund. Nu har han fått samma roll i norrbottniska Månsbyn, rapporterar NSD.

Judith Kiros: Den hemliga agenten förblir ohotad på filmtoppen

Spionen kan tecknas hur som helst, som charmig sociopat eller tragisk hjälte. Liksom ha verkliga eller uppdiktade förebilder. Bondbeundraren Judith Kiros dyker ned i en evigt het genre och hittar gott om aktuella exempel – från just James Bond till Chelsea Manning.

U2-konsert skadade plan – bandet betalar

Tusentals stampande fötter kan bli en dyr affär. Det fick U2 erfara när de spelade på Olympiastadion i Berlin den 12 juli.

”Den senaste debatten har blivit absurd och löjeväckande”

Ska ett bibliotek ha åsikter? Under året har Botkyrka fått kritik för att ha nekat flera boktitlar på grund av dess innehåll. DN har besökt biblioteket i kommunen som blivit debattens mittpunkt.

Fler går på bio men inte på svenska filmer

Färsk statistik visar att biografbesöken har ökat jämfört med samma period förra året. Men siffrorna dalar över en längre period i brist på en ny "En man som heter Ove".

Ståhlis: Pingviner i sikte

Kåseri. Om fåglar i olika former – och Pingvinklubben i synnerhet.

Niklas Wahllöf: Karin Laserow går rakt genom radion

Den som vill förstå hur komplett okända och oprövade 64-åriga Karin Laserow blev en sådan enorm tv-succé och megakändis måste inte titta på gissa och vinn-programmet ”Bytt är bytt” i TV4 där hon är antikexpert. Det räcker med att lyssna på ”Sommar i P1” den 22 juli, 2017.

Johan Croneman: Känner ni någon som förstår det här med Transportstyrelsen?

Vi normalintelligenta och normalintresserade medborgare borde ju efter månaders tröskande ha ett hum om vad skandalen inom Transportstyrelsen faktiskt handlar om. Nja.

Linkin Park ställer in turné

Hårdrocksbandet Linkin Park ställer in sin Nordamerikaturné efter sångaren Chester Benningtons död.

I en skog av sumak, del 28 av 56

Roman av Klas Östergren. Historien utspelar sig i ett Sverige i Vietnamkrigets skugga. Berättaren Kenneth Jansson blir vän med den nye, gåtfulle klasskamraten Dan Schoultze och hans syster Hellen. De bor ensamma i ett hus, omgivet av en vildvuxen sumakskog.

Ett sista farväl med mycket värme och värdighet

Det är en julifredag då Stockholm visar upp sig i sitt vänligaste leende. En blå himmel med dunbolster som erbjuder skuggans skydd. Varmt men inte hett, grönt men inte överblommat. Och så det där mjuka ljuset, det som är så speciellt när sommaren liksom har stannat till, står i mitten, som varken är vasst eller beslöjat.

Michael Nyqvist fördes till sista vilan

Michael Nyqvist begravdes på fredagen i Katarina kyrka i Stockholm. Hundratals personer hade samlats för att ta farväl av den folkkäre skådespelaren. – Det var en fin begravning, kärleksfull. Det är huvudsaken, säger skådespelaren Leif Andrée.

Salvador Dalís mustasch intakt efter gravöppningen

På torsdagen öppnades konstnären Salvador Dalís grav för att avgöra en faderskapstvist. Surrealistiskt nog är hans ikoniska mustasch oskadad.

Lana Del Rey slutar vifta med amerikanska flaggan – på grund av Trump

I en intervju med Pitchfork berättar albumaktuella Lana Del Rey om sitt nyfunna politiska engagemang i Trump-eran.

Elin Peters: Johan Kuylenstiernas ”Sommar i P1” – glömmer människan i sin berättelse

Johan Kuylenstierna inleder sitt sommarprat med att berätta om sin mormor, en optimistisk krutgumma som blev över hundra år.

Janet Frames värld – från Eden till helvetet

Janet Frames liv innehöll gott om avstickare, konstnärliga och psykologiska, men Oamaru på den nya zeeländska Sydön förblev mittpunkten i hennes universum. Steve Sem-Sandberg har rest dit och följt i författarkollegans fotspår.

Justin Bieber portad från Kina på grund av ”dåligt uppförande”

Justin Bieber har förbjudits att uppträda i Kina, rapporterar The Guardian. I ett officiellt brev till landets beliebers förklarar den kinesiska regeringen att han på grund av sitt dåliga uppförande är en dålig förebild.

Cecilia Frode: ”Min hemliga talang är tråkiga handarbeten”

Sommarens smakprofil. I sommar befinner hon sig i Köping och deltar i arbetet med att baka världens längsta smörgåstårta, i Filip & Fredriks ”Tårtgeneralen”. När hon har semester, då bakar hon helst bröd.

Här är veckans bästa låtar, v. 29

Som varje vecka har DN:s kulturredaktion slagit sina kloka musikhuvuden ihop – och valt ut de bästa låtarna från den senaste tiden. Här är resultatet.

Bokutdrag: Tjänstefolk ansågs vara lovligt byte

Sommar med Söderberg, del 2. I mellandagarna, den 27 december 1890, stod namnet ”Hjalmar Söderberg” för första gången i tryck, under en julnovell i Dagens Nyheter med titeln ”I nöd”. Det är en novell vari den konstnärliga ekonomin lyser med sin frånvaro.

Läget ”alarmerande” för tyska kulturkvinnor

I en ny rapport som den tyska regeringen tagit fram visas att kvinnor i medie- och kulturbranschen systematiskt missgynnas. Nu vidtar de åtgärder för att förbättra situationen, med mottot ”För att det är 2017...!”.

Michael Nyqvist förs till sista vilan

På fredagen begravs Michael Nyqvist i Katarina kyrka på Södermalm. Klockan 14 tar familj, vänner och kolleger farväl av den folkkäre skådespelaren.

Så hyllas avlidne Linkin Park-sångaren i sociala medier

Linkin Parks sångare, Chester Bennington, gick bort under torsdagen. Han och bandet hyllas nu av stjärnorna i sociala medier – bland dem Rihanna, Pharrell, Tegan & Sara och Nile Rodgers.

Säverman: När kulturen vägde tungt

Kåseri. Ingen har väl räknat på det här, men all kultur vägde tungt under 1900-talet – inte minst musiken och böckerna.

S vill stoppa sexistisk reklam i tunnelbanan

Könsstereotyp reklam i kollektivtrafiken­ är ­redan förbjuden på flera håll i världen. Nu ­kräver Socialdemokraterna att även SL ­inför regleringar. Men förslaget får kritik. – Det handlar om yttrandefrihet, säger Anders Ericson, vd för Sveriges annonsörer.

I en skog av sumak, del 27 av 56

Roman av Klas Östergren. Historien utspelar sig i ett Sverige i Vietnamkrigets skugga. Berättaren Kenneth Jansson blir vän med den nye, gåtfulle klasskamraten Dan Schoultze och hans syster Hellen. De bor ensamma i ett hus, omgivet av en vildvuxen sumakskog.

Till Micke. Pernilla August tar farväl av sin vän och kollega

Michael Nyqvist begravs på fredagen. Skådespelerskan Pernilla August minns en vän och kollega.

Trump blir tema i nya ”Arrested development”

Den femte säsongen av kultserien ”Arrested development” kommer att handla en del om president Donald Trump. Huvudrollsinnehavaren Jason Bateman bekräftar för NME att många paralleller kommer att dras mellan familjen Trump och familjen Bluth, som serien kretsar kring.

Kristina Lindquist: I fixeringen vid ålderstester kan vi låtsas att vi bryr oss

Vi röntgar skelett som om det vore en exakt vetenskap – och ger sken av att det är en ofattbar vinstlott att vara ett flyktingbarn, skriver Kristina Lindquist.

Plastmuggskonstnär tolkar miljökonflikt på Gotland

Konstnären Patrik Qvist gör konst om och i de kontroversiella kalkbrotten i Ojnareskogen på norra Gotland. I sommar visas hans verk i Bungenäs, ett stenkast från Ojnare.

Radiohead om kritiserade Israelkonserten: ”Vi spelade lite musik”

På tisdagen spelade brittiska Radiohead, trots kritik från många kulturpersonligheter, i Israel. Bandets sångare Thom Yorke avfärdade kritiken från scenen.

Filmtoppen vecka 29 – DN:s kritiker listar veckans bästa filmer

Filmfredag listar filmerna du måste se på bio just nu.

Judith Kiros: Moa Herngrens ”Sommar i P1” – lagom sårigt och soligt om familjen som koncept

Förutom att vara författare och krönikör är Moa Herngren en av personerna bakom SVT:s ”Bonusfamiljen”, en serie om en stökig, utökad familj som gör sitt bästa för att leva tillsammans.

Salvador Dalís kropp grävs upp – för ett faderskapstest

I dag, torsdag, är dagen då konstnären Salvador Dalís grav öppnas – för att ett faderskapstest ska kunna göras på hans ben.

”Donald Trump längtar till det fasansfulla 1930-talet”

Vita huset håller på att stänga dörren för den klassiska konservatismen och ersätta den med en långt mörkare ideologi, skriver historikern Timothy Snyder.

”Game of thrones”-skaparnas nya serie om slaveriet oroar

Skaparna av ”Game of thrones” har en ny tv-serie på gång – men ämnet får internet att rasa.

Stor guide: Här är de bästa strömningstjänsterna just nu

På fem år har de abonnerade tv-tjänsterna Netflix, Viaplay, Cmore och HBO Nordic förändrat vårt tittande. Men vilken av dem ska man välja? DN:s Torbjörn Ivarsson har gjort en jämförelse mellan de fyra största.

Stor guide: Här är de bästa tv-tjänsterna på nätet

På fem år har de abonnerade tv-tjänsterna Netflix, Viaplay, Cmore och HBO Nordic förändrat vårt tittande. Men vilken av dem ska man välja? DN:s Torbjörn Ivarsson har gjort en jämförelse mellan de fyra största.

Rusning efter svenska barnböcker i Kina

Kinesiska barn verkar gilla svenska böcker. Förra året kom rekordmånga kinesiska ansökningar om översättningsstöd in till Kulturrådet, rapporterar Kulturnytt i P1.

Per M: Vilse i en värld av sammansvärjningar

Kåseri. Det går alltid att finna bekräftelse på nätet på att man inte är ensam om sin oroväckande insikt.

Då får zombieserien nypremiär

Tv-kanalen AMC har nu bestämt ett premiärdatum för den nya säsongen av zombie-serien ”The walking dead”. Söndag den 22 oktober går säsong åtta av stapeln, skriver E Online.

Kanye West slår tillbaka efter stämning

Rapparen och producenten Kanye West försöker få en juridisk stämning från ett fan avskrivet. Fallet kretsar kring begreppet exklusivitet och sätter onlinemusikens spelregler på prov.

I en skog av sumak, del 26 av 56

Roman av Klas Östergren. Historien utspelar sig i ett Sverige i Vietnamkrigets skugga. Berättaren Kenneth Jansson blir vän med den nye, gåtfulle klasskamraten Dan Schoultze och hans syster Hellen. De bor ensamma i ett hus, omgivet av en vildvuxen sumakskog.

Stulna Bacon-målningar återfunna

Spansk polis meddelar att de har återfunnit tre stulna målningar av den irländske konstnären Francis Bacon.

Stulna Francis Bacon-målningar återfunna

Spansk polis meddelar att de har återfunnit tre stulna målningar av den irländske konstnären Francis Bacon.

Jason Isbell: ”Ibland har jag skrivit hela låtar på en kvart”

Hans karriär hade kunnat vara en countryballad. Han söp ner sig, äktenskapet havererade och han fick sparken från sitt band. Sedan vände det. Nu turnerar den Grammybelönade artisten Jason Isbell i USA och i höst kommer han till Sverige.

Kinesiska förläggare ville stoppa Gui Minhais nominering till tryckfrihetspris

Den försvunne förläggaren Gui Minhai nominerades i juni till tryckfrihetspriset Prix Voltaire, som delas ut på Göteborgs bokmässa. Enligt vad DN erfar inkom kinesiska krav på att få hans namn struket. Flera nordiska förläggare kräver nu en markering mot Kina.