Han rekommenderade Kulturprofilen för kunglig orden

När den kände Kulturprofilen tilldelades en kunglig orden 2015 gjorde han det efter en kraftfull rekommendation från författaren Per Wästberg skrivet på Svenska Akademiens officiella brevpapper.

Akademien anlitar advokatbyrå för att utreda Kulturprofilen

Svenska Akademien är i allvarlig kris efter DN:s avslöjande om ­samarbetet med Kulturprofilen som anklagas för sexuella ­övergrepp och trakasserier. Nu anlitar ständiga sekreteraren Sara Danius en advokatbyrå som ska utreda varje ledamots relation till Kulturprofilen. Sara Danius erkänner själv att hon visste om att Kulturprofilen ­utsatt kvinnor för ”mildare” sexuella trakasserier.

Man with Swedish Academy ties accused of sexual assault

18 women accuse a central figure in the Swedish cultural sphere of sexual assault and harassment. He is artistic director of a literary club in central Stockholm, and has close ties to the Swedish Academy, which every year choses the laureate for the Nobel Prize in literature.  Several of the described incidents have happened in flats belonging to the Swedish Academy. 

Sex scandal shakes the Swedish Academy

18 women accuse a central figure in the Swedish cultural sphere of sexual assault and harassment. He is artistic director of a literary club in central Stockholm, and has close ties to the Swedish Academy, which every year choses the laureate for the Nobel Prize in literature.  Several of the described incidents have happened in flats belonging to the Swedish Academy. 

Dramaten ställer in fler föreställningar med anklagad skådespelare

Dramaten ställer in ytterligare föreställningar där en övergreppsanklagad skådespelare medverkar. – Vi måste blicka inåt, säger teaterns tillförordnade pressansvariga Lena Törner till DN.

Malin Ullgren: Det är djupt provocerande att höra alla som säger att de inget visste

I kölvattnet av #metoo och avslöjandet om Kulturprofilen säger makthavare att de inte vetat om vad som försiggick. Sanningen är att de flesta av oss helt enkelt har tittat åt ett annat håll och inte lyssnat.

Nobelstiftelsen: Kulturprofilen stängs ute från Nobelmiddagen

Kulturprofilen som anklagas för sexuella övergrepp stängs ute från Nobelfestligheterna, meddelar Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen. Han menar samtidigt att Svenska Akademiens nära kopplingar till personen riskerar att påverka Nobelpriset negativt.

Anklagad musikprofil fick prestigefyllt uppdrag

En tidigare lärare på Kungliga Musikhögskolan pressades av ledningen att säga upp sig efter flera anklagelser om sexuella trakasserier. Sedan fick han ett prestigefyllt utlandsuppdrag hos Kungliga Musikaliska akademien.

"Vår tid är nu" får en tredje säsong

Läs mer: Tv-recension: ”Vår tid är nu” - en familjekrönika med kvalitet Det blir en tredje säsong av SVT:s storsatsning "Vår tid är nu". Den tredje säsongen av dramasatsningen utspelar sig mellan 1968 och 1971 har planerad premiär 2019, skriver Expressen. Läs mer: Hedda Stiernstedt: ”Jag hoppas verkligen att kärleken är klasslös” Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind har skrivit manus till seriens två första säsonger.

Bokrecension: Hans Rosling framstår som en svensk Tintin

Hans Roslings självbiografi är tunna som memoarer, men i gengäld spännande som en äventyrsberättelse. Lars Linder fascineras av den rättsinnade lintotten som gjorde världen bättre och klokare.

Björn Wiman: Skandalen med Kulturprofilen är Svenska Akademiens djupaste kris

Skandalen med Kulturprofilen handlar inte om ett enskilt rötägg i Svenska Akademiens närhet. Det är institutionens hittills djupaste kris, skriver Björn Wiman.

Sanna: Om skåran syns

Kåseri. I  ett sms till O skriver jag ”Det beror väl på hur snygg rumpan är” och han svarar: ”sexist”.

David Cassidy är död

Den amerikanske sångaren, låtskrivaren och skådespelaren David Cassidy är död. Han avled på sjukhus omgiven av sin familj, 67 år gammal.

Anna Charlotta Gunnarson: Det gör fysiskt ont att minnas all sexism i mediebranschen

I uppropet #deadline vittnar tusentals kvinnor om könsmaktsordningen i mediebranschen. Författaren och journalisten Anna Charlotta Gunnarson överrumplas av sina egna minnen och erfarenheter.

Anna Charlotta Gunnarsson: Det gör fysiskt ont att minnas all sexism i mediebranschen

I uppropet #deadline vittnar tusentals kvinnor om könsmaktsordningen i mediebranschen. Författaren Anna Charlotta Gunnarson överrumplas av sina egna minnen och erfarenheter.

Danius och Englund vill strypa stödet till Klubben

– Jag förutsätter att alla uppgifter som finns i artikeln stämmer med verkligheten, säger Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius: – Och om detta kan man säga två saker. Det ena är att det agerande som Kulturprofilen uppvisat är djupt oanständigt. Så lågt under ett gott mänskligt beteende.

Sara Danius vill strypa det ekonomiska stödet till Klubben

Arton kvinnor anklagar Kulturprofilen - en person med nära band till Svenska Akademien - för sexuella trakasserier och övergrepp. Efter DN:s granskning vill nu Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare, strypa stödet till Kulturprofilens verksamhet Klubben. – Jag är mycket omskakad, säger Sara Danius.

Över 4000 journalister i upprop mot sexism och trakasserier

Här är alla som skrivit under uppropet #deadline:

Tusentals journalister talar ut om övergrepp

Äntligen, säger Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet. Hon är en i gruppen bakom #deadline, uppropet där journalister nu via Dagens Nyheter och många andra redaktioner går ut med sina berättelser om övergrepp, sexuella trakasserier och ofredanden.

Nu tar förlagen avstånd från Kulturprofilen

Stora förlag och institutioner har, enligt uppgifter, samarbetat med Klubben som den anklagade Kulturprofilen styr. Efter DN:s granskning öppnar flera förlag för att bryta samarbetet helt. ”Det är väldigt svårt att se att det skulle vara aktuellt med arrangemang framöver”, säger Jesper Monthán, förlagschef på Albert Bonniers förlag.

Ebba Witt-Brattström: Han är en tvångsmässig förnedrare av kvinnor

Efter DN:s reportage om kulturprofilen som har använt sin makt och sina kontakter för att förgripa sig på kvinnor är det många som vittnar om hans beteende. En av dem är litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström.

Lotta Bromé lämnar Sveriges Radio

Efter tio år lämnar programledarprofilen lämnar P4 Extra. Det tillkännager hon på sin officiella Facebooksida.

”Julkalendern har fått ett särskilt skimmer över sig i och med Rikard Wolff”

Årets SVT-julkalender ”Jakten på tidskristallen” har premiär fredagen den 1 december. I en av rollerna syns den nyligen bortgångne skådespelaren Rikard Wolff. – Han var väldigt mån om att sjukdomen inte skulle påverka rollen, säger serieskaparen Tord Danielsson till DN.

Kristina Lindquist: Kraven och hoten styr dagens bildningsdebatt

En mörk syn på kunskap dominerar svensk politik. Sofokles? Glöm det. Nyttotänkandet ska maximeras. 

18 kvinnor: Kulturprofil har utsatt oss för övergrepp

Arton kvinnor anklagar en central person i svenskt kulturliv för sexuella trakasserier och övergrepp. Mannen har nära band till Svenska Akademien, och flera av händelserna ska ha ägt rum i lägenheter som ägs av Akademien: en i Stockholm, en i Paris. Mannens beteende har varit känt bland många i kulturvärlden sedan 1980-talet.

Kulturprofilen: ”Jag har inte lust att svara”

18 kvinnor anklagar Kulturprofil för sexuella trakasserier och övergrepp. DN har sökt Kulturprofilen som inte vill svara på frågor.

Journalist terrordömd för tidningstweet

En redaktör på den turkiska oppositionella tidningen Cumhuriyet döms till fängelse i ett år och tio månader för ”terroristpropaganda” på grund av en formulering på Twitter. Tweeten skrevs med Cumhuriyets Twitterkonto, som redaktören Oguz Güven är ansvarig utgivare för.

Barbie i slöja retar upp högern

Den första Barbiedockan med slöja lanseras nästa år. Men rör upp starka känslor hos den amerikanska högern.

Björk: ”Vi måste dramatiskt förändra våra städer”

Förra albumets uppbrottsdepp har på Björks nya "Utopia" övergått till förälskelsens hoppfullhet. Som vanligt blandar hon futurism med naturromantik och introspektion med kosmiskt engagemang. "Jag tror att kärleken går att förverkliga", säger hon till DN.

Nisse: Hur det går

Kåseri. Ett bättre argument mot samtidens fixering vid spoilers har jag svårt att tänka mig.

Martin Gelin: Lena Dunham anklagas för “hipster-rasism”

En nära medarbetare till författaren och tv-stjärnan Lena Dunham säger upp deras samarbete med motiveringen att hon tröttnat på Dunhams rasism. I ett långt inlägg på Facebook anklagar skribenten Zinzi Clemmons sin chef för “hipster-rasism”.

Martin Jönsson: UR hotades av total revolt – nu är man tillbaka på ruta ett

Utbildningsradion, UR, har som motto att de är till "för stora och små som vill förstå världen". Men det är inte lätt för varken stora eller små att förstå vad som händer inom UR just nu – och ännu mindre hur något gott ska komma ut från det.

Scenrecension: Vacker men distanserad monolog om döden

Kristina Lindquist om ”När det kommer till kritan” av Niklas Rådström med Andreas T Olsson.

Nya namn i #närmusikentystnar – 2191 har skrivit på uppropet

Närmare 300 ytterligare kvinnor har skrivit på uppropet #närmusikentystnar mot övergrepp och tystnadskultur i musikbranschen. Bland namnen finns artisterna Arja Saijonmaa, Sanna Nielsen, Titiyo och Lena Philipsson.

Nya namn i #närmusikentystnar – 2192 har skrivit på uppropet

Närmare 200 ytterligare kvinnor har skrivit på uppropet #närmusikentystnar mot övergrepp och tystnadskultur i musikbranschen. Bland namnen finns artisterna Tove Lo, Arja Saijonmaa, Sanna Nielsen, Titiyo och Lena Philipsson.

Så letade Charles Manson sig in i populärkulturen

Sektledaren Charles Manson har fascinerat många kulturskapare. DN gräver ner sig i böckerna, tv-serierna, filmerna och skivorna som på något sätt inspirerats av Familjefadern.

Johan Croneman: SVT: s ”Morgonstudion” är på gränsen till rena kalkonen

SVT:s nysatsning "Morgonstudion" har inte tagit sig efter snart tre månader. Det är ett program som fullständigt saknar journalistisk riktning.  

Den drömska resan till Chatwins sista viloplats

Bruce Chatwin skrev sin berömda bok ”Drömspår” i grekiska Kardamili. Där spreds även Chatwins aska efter hans död 1989. Kristian Petri reser till författarens magiska favoritplats. 

Efter kritiken: UR:s vd avgår

DN har tidigare rapporterat om den massiva interna kritiken mot UR:s omorganisation. Nu avgår UR:s vd Christel Tholse Willers sin tjänst med omedelbar verkan.

2 frågor om språket – försålda och nazislaktare

Försålda har en ålderdomlig klang Vad har egentligen ordet försålda för betydelse? Är det någon skillnad mot sålda? Jag började fundera när jag såg en skylt på p-platsen med ordet förhyrd, som i mina öron betyder hyrd i förväg, inte bara hyrd. Är det någon betydelseskillnad mellan försåld–såld och förhyrd–hyrd.

Språkkrönika: En öl gav bättre uttal

SPRÅKKRÖNIKA. Att lite öl skulle vässa förmågan att tala ett främmande språk låter kanske som en vanföreställning som borde avta i takt med att promillehalten i blodet sjunker. Men så är det inte. Måttliga mängder alkohol förbättrar faktiskt uttalet.

Fortsatt usel kvinnorepresentation i svenska nyhetsmedier

Kvinnor är fortfarande kraftigt underrepresenterade i de svenska nyhetsmedierna, visar Rättviseförmedlingen. Andelen svenskar med utomnordisk bakgrund har dock ökat med knappt fem procent sedan 2016.

Ola Larsmo: Låt mig presentera den cyniske och hånfulle mr Twitter

När jag var runt tjugo fick jag ett kort vikariat på ett kontor. Det var där jag mötte en man jag sedan skulle stöta på under resten av mitt liv, i mycket olika skepnader. Vi kan kalla honom mr Twitter.

Kristofer Ahlström: Hellre en pedofil än en demokrat?

Senatorn Roy Moore har anklagats för sexövergrepp på barn. Men republikanska väljare tänker ändå rösta på honom.

Så reagerar sociala medier på Charles Mansons död

Massmördaren och sektledaren Charles Mansons bortgång väcker stor uppståndelse i sociala medier. Många väljer att ta sig an hans död med humor.