Östasiatiska museet vill berätta papprets historia

  På fredag premiärvisar Östasiatiska museet ”Paper stories”. Utställningen vill visa att pappret inte bara tillhör det förflutna utan även samtiden och kanske ännu mer framtiden.

Nu ska Facebook betala Stimpengar till musiker

Upphovsrättsorganisationen Stim har ingått ett avtal om licensiering av musik med det sociala mediet Facebook. Det är det första avtalet i sitt slag och syftar till att ersätta musiker för den musik de skapat när den används i Facebooksammanhang.

Kajsa Ekis Ekman avbokas från porrkonferens efter transdebatt

Kajsa Ekis Ekman avbokades i tisdags från en konferens i Göteborg som arrangerats av Roks. Detta efter att i två debattartiklar ha reflekterat kritiskt kring idén att man själv kan definiera sin könstillhörighet.

Så hindrar våra hjärnor kampen mot klimathotet

Den moderna människan lever kvar med en kortsiktig psykologi som är genetiskt anpassad till stamtänkandet för 50.000 år sedan. Hoppet ligger i att vi kan utsträcka denna tribalism till att omfatta hela människosläktet, skriver psykologen Tor Wennerberg.

Konsertrecension: Vanvettsprojektet att hylla Bowie lyckades

Det är en både spretig och ojämn hyllningskväll i ett Globen som är mycket långt från utsålt, men just det är faktiskt en stor del av grejen. Och rent artistiskt gick kvällen med vinst.

Sjukhusserier får kritik för att vara overkliga

Tv-serien ”Grey's anatomy” tar ett för stort kliv från verkligheten i sin skildring av traumavård, och riskerar att ge patienter en skev bild av hur snabbt man kan återhämta sig från livshotande skador. 

Johan Hilton: Församlingen i Knutby drevs av något som finns i oss alla

Uppdrag Gransknings reportage om Kristi brud och Knutbysekten leder tankarna till en amerikansk Nobelpristagare som visste vad människor i själva verket längtar efter.

Natalie Portman ångrar att hon skrev på till stöd för Roman Polanski

2009 skrev Natalie Portman, ihop med ett hundratal andra filmarbetare, på ett upprop till stöd för regissören Roman Polanski efter att han gripits anklagad för sexuella övergrepp. Nu, i sviterna av metoorörelsen, ångrar hon sig.

Robert Gustafsson gör krogshow

Melodifestivalaktuelle Robert Gustafsson ska i höst göra en helt ny krogshow i Göteborg. I september är det premiär för ”Rolandz på Rondo” och flera av hans mest populära rollfigurer kommer att dyka upp på scenen.

Få kvinnor bland Oscarsnomineringarna

Med bara veckor kvar till årets Oscarsgala slår en undersökning fast att det går långsamt fram för antalet nominerade kvinnor på galan.

Få Oscarskvinnor bakom kulisserna

Med bara veckor kvar till årets Oscarsgala slår en undersökning fast att det går långsamt fram för antalet nominerade kvinnor på galan.

Lotta O: Slingrande väg runt en verklig spelplan

Kåseri. Varför finns det inget Ikeaspel? Vi satt en söndagseftermiddag och spelade brädspel och undrade.

Internationella författare i upprop mot Kina: Frige Gui Minhai nu

Den svenske förläggaren Gui Minhai sitter fortfarande frihetsberövad i Kina. PEN International fördömer starkt de kinesiska myndigheternas behandling av Gui och kräver att yttrandefriheten respekteras. 

De gör podd om hemmafruar: ”Vi vill förstå vilka de var”

Kvinnan fick i uppgift att bygga det nya Sverige utifrån hemmet. Då löste man problemen med omvårdnad och kvinnorna konkurrerade inte med männen om arbetstillfällen.  Författaren och psykologen Kristina Sandberg startar tillsammans med konstnären och socionomen Sven Teglund i dag en podcast om hemmafrun.

Staffan Forssell: Jag blir skrämd av DN:s försök till kulturrevolution

Vilket samhälle skulle vi få om vi valde bort kulturen som politikområde? Det riskerar att minska mångfalden, skriver Statens kulturråds generaldirektör Staffan Forssell i en replik. 

Michelle Obama hyllar ”Black panther” på Twitter

USA:s före detta första dam är en återhållsam twittrare – men efter att ha sett hyllade superhjältefilmen ”Black panther” uttryckte hon sin beundran för filmteamet i sociala medier.

Svenska artisteliten hyllar Bowie i Globen

Ikväll hyllas David Bowie av en lång rad namnkunniga artister i Globen. På scen står bland andra Ebbot, Erik Lundin, Magnus Carlson, Mia Skäringer, Sarah Klang – och Amanda Bergman.

Viralsajten Lajkat läggs ner efter Facebooks nya algoritm

Lajkat startades av Aftonbladet hösten 2014 med amerikanska förlagor som Buzzfeed och Upworthy. Sajten gjorde snabbt succé bland främst ungdomar. 

Maria Schottenius: Jag tycker synd om Postnord

Det kändes finfint att på Blackfriday klicka in min sammetsjacka för halva priset från Bloomingdale's.

Prisbelönt komiker stäms av exmake – för att ha skämtat om honom

Den prisbelönta brittiske komikern Louise Reay stäms nu av sin exmake Thomas Reay för ärekränkning. 

Enligt oddsen: De går till final i Melodifestivalen

På lördag har det blivit dags för den fjärde och sista deltävlingen i Melodifestivalen. Enligt spelbolaget Unibet har Mariette Hansson och Felix Sandman oddsen på sin sida. Artisterna spås gå direkt till final i Friends arena.

Konsertrecension: Fever Ray satsar på normkritiska fetischflörtar

När Karin Dreijers Fever Ray-projekt gör sin första konsert på åtta år är fokus på live-instrument men lika mycket på maskerna, könsöverskridandet och vad som liknar en sexuellt utforskande kabaré.

Linus Larsson: När ska man stänga av gps-övervakningen på sin tonåring?

I dag går det lätt att spåra sitt barns minsta rörelse elektroniskt. Men vänta några år. Krav på gps-fria kvällar kommer bli en del av uppväxtrevolten.

Så tas filmen om Utøya emot i norska och internationella medier

”U – 22 juli” är en av de mest omtalade filmerna som visas under den pågående filmfestivalen i Berlin. Recensionerna i norsk och internationell press har hittills varit blandade.

Rättegången mot Swefilmer-männen inleds i hovrätten

På tisdagen inleds hovrättsförhandlingarna i Swefilmer-målet. Åklagaren vill att straffet skärps, medan den utpekade huvudmannen kräver att domen rivs upp. 

Debutantpris till DN-medarbetaren Agnes Lidbeck

DN-medarbetaren Agnes Lidbeck får Borås Tidnings debutantpris 2018. Hon belönas för romanen ”Finna sig” vars kvinnliga huvudperson kämpar med de roller som hon väntas uppfylla.

Nisse: På spaning efter de block som flytt

Kåseri. Jag jämför mig med Ingmar Bergman. Åtminstone i ett avseende, fast även där är vi olika.

Kidnappade Johan Gustafsson skriver bok

Den 25 november 2011 kidnappades Johan Gustafsson under en motorcykelsemester genom Afrika plötsligt i Timbuktu av al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim.

Fem romaner om det viktorianska England

Sarah Perrys ”Ormen i Essex” är långt ifrån den enda moderna romanen om det viktorianska England. Lotta Olsson tipsar om fem andra.

Gitarrjätten Gibson hotas av konkurs

Den ikoniska instrumenttillverkaren Gibsons ekonomiska situation kan bli slutet på gitarrmärkets hundraåriga succésaga, rapporterar CNBC.

Tranströmerpriset till poeten Eva Runefelt

Årets Tranströmerpris tilldelas poeten och prosaförfattaren Eva Runefelt.

50 konstnärer kan bli av med sina ateljéer

Det borgerliga styret i Värmdö kommun vill sälja två ateljébyggnader i Gustavsbergs hamn. Femtio yrkeskonstnärer riskerar därmed att åka ut.  

Marie Kjellson: Inte första gången Ruben Östlunds filmbolag agerar auktoritärt

”Jag ser ett mönster upprepa sig”, skriver producenten Marie Kjellson om Ruben Östlunds filmbolags behandling av konstnären Lola Arias. Kjellson har jobbat med Plattform Produktion och anmälde bolaget till Diskrimineringsombudsmannen. 

Tittarna tappar intresset för Melodifestivalen

2.879.000 personer såg tredje delfinalen av Melodifestivalen i lördags kväll. Det är en minskning med en halv miljon sedan premiären.

Kristofer Ahlström: Expressens gangsterklippning får mig att sätta skrattet i halsen

När digitaliseringen sveper över mediebranschen måste nya berättarsätt uppfinnas för att nå och beröra användarna. Expressen har nu skapat ett grepp som man får kalla ljudeffektsjournalistik.

Johan Croneman: Vi måste lära oss förstå Ryssland

Journalister i Ryssland lever farligt. Det visar Helga Brekkan i en skrämmande dokumentär i SVT. Men bevakningen av landet måste bli bättre. Det förenklas och hotas in absurdum. 

Fergie internethånas för jazzig version av USA:s nationalsång

Artisten Fergie har råkat ut för internet efter att ha sjungit USA:s nationalsång på en stor tv-sänd basketmatch i helgen. Domen är inte nådig.

Språkkrönika: Bonjour hi!

SPRÅKKRÖNIKA. Franglais är det fenomen som får politiker i kanadensiska Quebec att ta på sig språkpolisuniformen. Oron över engelska som smyger sig in i franskan är så stor att politikerna i nationalförsamlingen nyligen satte ned foten. 

Alien: Sällan har det luktat så gott på tvärbanan

Kåseri. Jag trodde att Napoleonbakelser – liksom semlor – var luktlösa. Jag hade fel.

Polisen bjöd köande fans på varm choklad

Polisen gjorde en insats utanför Saab Arena i Linköping på söndagsmorgonen, där ungdomar köade inför kvällens konsert med norska poptvillingarna Marcus och Martinus.

Terry Notary har kontroll på apan i sig själv

Terry Notary fick publiken att förskräckt trycka sig bakåt i biostolen när han spelade apman i Ruben Östlunds film ”The square”. Nu gör han sitt förvandlingsnummer igen på tillfälligt besök i Stockholms konstvärld.

Terry Notary har kontroll över apan i sig själv

Terry Notary fick publiken att förskräckt trycka sig bakåt i biostolen när han spelade apman i Ruben Östlunds film ”The square”. Nu gör han sitt förvandlingsnummer igen på tillfälligt besök i Stockholms konstvärld.

Suzanne Reuter: Jag avskyr utmaningar och jag står för det

Vass, bitsk och rolig. Suzanne Reuter har inga problem att placeras i ett fack, men säger stopp inför roller som saknar värme. Niklas Wahllöf möter en ständigt aktuell skådespelerska som efter sin tredje musikalroll konstaterar att ”visst fan kan jag sjunga”.