Michelle Obama till Globen

Michelle Obama kommer till Sverige. Den 10 april framträder hon i ett samtal från scenen i Globen.

Svensk bakom effekterna i nya ”Spider-Man”: ”Vi blev uppmuntrade att bryta mot alla regler”

Stor budget och experimentlusta har styrt arbetet med de visuella effekterna i nya animerade Spider-Man. – Vi blev uppmuntrade att bryta mot alla regler, säger svenske Viktor Lundqvist som arbetar i Hollywoods digitala storfilmscentrum.

Kulturkommissionen: Hur många lager av Lena Dunham finns det?

I det senaste avsnittet av DN Kulturs podcast Kulturkommissionen avhandlas ett mycket omtalat porträtt av ”Girls”-skaparen Lena Dunham.

”Tänd ett ljus” spelades mest även förra julen

”Tänd ett ljus, och låååt det brinna. Låt aldrig hoppet försvinna, det är mörkt nu, men det blir ljuuusare igen”. Den som inte har texten från Triads singel ”Tänd ett ljus” på hjärnan någon gång varje jul torde vara i minoritet, eftersom är den mest spelade jullåten varje år.

Journalister under attack utses till årets person av Time Magazine

Tidskriften Time Magazine utser ”sanningens väktare” till årets person. Utnämningen delas mellan ett flertal utsatta, attackerade eller dödade journalister. Däribland Jamal Khashoggi, som mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

Stor dominerar bland ”Så mycket bättre”-låtarna

Den nionde säsongen av ”Så mycket bättre” lider mot sitt slut, och hittills har svenskarna lyssnat på tolkningarna från programmet i sammanlagt 101 år på Spotify, enligt ny statistik från strömningstjänsten.

Ardalan Esmaili blir Shooting star i Berlin

Svenske Ardalan Esmaili är en av tio skådespelare som utsetts till Shooting star av European Film Promotions. Esmaili lyfts bland annat fram av juryn för sin roll i Milad Alamis dansk-svenska film ”Charmören”.

Björn Kjellman: Utvisningarna till Afghanistan måste få ett stopp

Hameed Usefi sitter inlåst som en brottsling, men det enda han vill är att kunna leva som den han är. Ge ungdomarna amnesti, skriver skådespelaren Björn Kjellman och formgivaren Kajsa Aronsson.

Love Antells band Florence Valentin släpper ny skiva

Det har gått tio år sedan Florence Valentin släppte nytt material, men snart är det dags igen. I början av 2019 släpper indierockfavoriterna ett nytt album och firar det med en Sverigeturné.

Uppgift: Bambi gör comeback på julafton

Har du saknat Bambi på julafton de senaste åren? Nu gör den lilla Disney-favoriten comeback i ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” i SVT efter att ha varit borta under ett antal år, skriver Expressen.

”Bohemian rhapsody” är den mest strömmade låten från 1900-talet

Sex minuter lång med operapassager och en text om Galileo och Scaramouche – pessimisterna var övertygade om att ”Bohemian rhapsody”aldrig skulle bli en hit. Men det blev den, och nu är Queen-singeln från 1975 dessutom den mest strömmade låten från sitt århundrade.

Folkoperan söker bröllopspar att viga i vår

För alla dem som fantiserar om att ingå äktenskap på en operascen kan dröm nu bli verklighet.

Nisse: På spaning efter de spel som flytt

Kåseri. Om Stockholm trots allt skulle få ett nytt OS kunde jag nog vara lite vagt för det.

Dagens grötrim: 11 december

Den populära traditionen fortsätter även 2018. Från den 1 december och fram till julafton skriver DN:s skicklige rimsmed Lars Linder varje dag nya verser. Här är dagens alster.

SVT stoppar reklam med Cecilia Forss

SVT har stoppat en reklamkampanj som skådespelaren Cecilia Forss är ansiktet utåt för, skriver SVT Nyheter.

Ty Dolla Sign åtalas för droginnehav – riskerar 15 års fängelse

Den amerikanska rapparen och sångaren Ty Dolla Sign står åtalad för narkotikainnehav efter att ha gripits med kokain och cannabis på väg till en spelning i Atlanta, skriver Rolling Stone. Nu riskerar han fängelse i upp till 15 år.

Susanna Strömquist: Vad vore Nobelfesten utan Sara Danius?

Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius kom till utdelningen av Nobelpriset i en rosa och orange klänning. Modeskribenten Susanna Strömquist undrar vad hon vill säga med plagget.

Erik Grönwall kan vinna en Grammy

Erik Grönwall finns bland de svenskar som har chans att vinna pris på amerikanska Grammygalan i början av nästa år. Den svenske artisten, som vann TV4:s ”Idol” 2009, är nominerad för sin roll i livesändningen av Andrew Lloyd Webbers och Tim Rices musikal ”Jesus Christ superstar”.

Nobelberget stänger med ”dystopisk begravning”

Stockholms största klubblokal Nobelberget rivs nästa år. Den 12 januari arrangeras en jätteavslutning – fyra festivaler, över 30 dj:er och en ”dystopisk begravningsceremoni”. 

Musikhjälpen: ”Daniel och William vill slå rekordet”

Musikhjälpen 2018 leds av Daniel Adams-Ray, William Spetz – och Farah Abadi som på måndagen flyttade in i glasburen för andra gången. Hon befinner sig nu på skånsk hemmaplan, på Stortorget i lärdomsstaden Lund.

Få i Svenska Akademien vill festa utan pristagare

Vid kvällens Nobelprisfest fattas inte bara två stolar vid honnörsbordet – för årets litteraturpristagare med sällskap. Av Svenska Akademiens ledamöter är det bara tre som har tackat ja till banketten efter prisutdelningen.

Birgitta Rubin: Rädda Marina Abramovic – och det livsviktiga vattnet

I söndags gästade Marina Abramovic Stockholm och Nobel week dialogue, med en performance kopplad till klimatkrisen. Konststjärnan har skapat en ny app, där deltagarnas miljöengagemang avgör ödet för hennes avatar.

Nya detaljer om nästa säsong av ”Stranger things”

Nästa år har tredje säsongen av Netflix populära sciencefictionskräckserie “Stranger things” premiär. En kort trailer släpptes på nätet i helgen och räknar upp avsnittsnamnen på serien.

Språkkrönika: Anna den granna som kommer med kanna

SPRÅKKRÖNIKA. Namntrender i Sverige tenderar att gå i cykler. Det brukar gå tre generationer mellan storhetstiderna för ett förnamn.

Sagovärlden blev en väg ut ur sorgen

I sin förtvivlan över sin mammas död tog Kirsty Mitchell sin tillflykt till skogen. Som en väg ut ur sorgen fotograferade hon drömska sagoväsen som hon skapade ur sina barndomsminnen. Nu visas hennes scenerier på Fotografiska i Stockholm.

Thunberg listas som en av världens mäktigaste

Hon har genomfört en uppmärksammad skolstrejk för klimatet, talat vid FN:s klimattoppmöte i polska Katowice och inspirerat till miljöaktioner världen över. Nu listar amerikanska Time Magazine svenska Greta Thunberg som en av årets mest inflytelserika tonåringar.

Dagens grötrim: 10 december

Den populära traditionen fortsätter även 2018. Från den 1 december och fram till julafton skriver DN:s skicklige rimsmed Lars Linder varje dag nya verser. Här är dagens alster.

Nya ”Avengers” har redan slagit rekord

Den utannonserade ”Avengers”-filmen har ett tag kvar till premiären. Men den har redan slagit rekord.

Alien: När det gäller presenter är det inte alls bara tanken som räknas

Kåseri. Att ge presenter är inte så enkelt som det låter. Inte nog med att man måste slå in den i ett fint paket, det gäller också att ha koll på vem som ger vad och hur mycket presenterna kostar – även om det är tanken som räknas, skriver Elin ”Alien” Peters.

Catia Hultquist: Så kommer du i kontakt med din egen inre söta lilla psykopat

Det har blivit trendigt att vara en smula psykopat. Men går det ens? DN:s Catia Hultquist ser en ny sorts psyko träda fram på den populärkulturella scenen.

Angela Gui: Mannen på bilden är min far – men jag känner inte igen honom

Den svenske förläggaren Gui Minhai sitter fängslad i Kina sedan i oktober 2015. I dag, på FN:s människorättsdag, skriver hans dotter Angela Gui i DN Kultur om en bild som behöver en förklaring.

Maryse Condé: Priset stärker mig i tron att det var rätt att följa min kallelse att bli författare

I dag tar den guadeloupiska författaren Maryse Condé emot Den nya akademiens litteraturpris i Stockholm. Här publicerar DN Kultur hennes tacktal – till läsarna, till familjen och till Guadeloupe.

Så hedrar ”Family guy” Carrie Fisher

Carrie Fisher medverkade i ett stort antal avsnitt av den animerade tv-serien ”Family guy” innan hon gick bort 2016. Då hade hon även hunnit spela in två avsnitt som sändes postumt. 

Eyvind Johnson-priset till Andrzej Tichý

Författaren Andrzej Tichý tilldelas Eyvind Johnson-priset 2018. 

Stämning mot Fleetwood Mac har nått lösning

I höstas lämnade Lindsey Buckingham in en stämningsansökan mot sitt tidigare band Fleetwood Mac. Nu har parterna nått en överenskommelse.

Dagens grötrim: 9 december

Den populära traditionen fortsätter även 2018. Från den 1 december och fram till julafton skriver DN:s skicklige rimsmed Lars Linder varje dag nya verser. Här är dagens alster.

DN kultur väljer: Fem favoriter just nu

Konstutställning, bok, skiva och film – kulturredaktionen har plockat ut fem aktuella verk som är värda din tid.

Herr B: När jag startar en pilates-studio ska den heta Pontius

Kåseri. Vilken är egentligen jultidens mest typiska tradition? Är det klapparna? Granen? Saffransbullarna? Nej, någonting helt annat, skriver DN-kåsören Herr B och faller omkull.

Ida Falk Winland: Jag var så ambitiös att jag blev besvärlig

Ida Falk Winland gör stor succé i ”Rigoletto” på Kungliga Operan i Stockholm. Men vägen till framgångarna har varit tuff. Dottern Greta föddes tre månader för tidigt och tillbringade sin första tid i livet på sjukhus. När Gretas storasyster Ingrid dessutom råkade ut för en olycka brakade operastjärnans liv samman.

Anders Olsson: Kan bli rättstvist om Frostensons framtid i Akademien

Frågan om Katarina Frostensons framtid kommer antingen att lösas genom förlikning – eller en rättslig prövning.  Det berättar Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson i en intervju med DN. Och i slutet av januari väntas Nobelstiftelsen ge besked om nästa års litteraturpris.