Hynek Pallas: Bob Dylan står i skuld till filmkonsten

Bob Dylan är som bekant inte bara musiker och författare – utan också en stor filmfantast.

Analysföretag: Bob Dylans Nobelföreläsning sannolikt beroende av läxhjälpssajten

Kan Bob Dylans Nobelföreläsning klassas som plagiat? Efter anklagelserna har DN samarbetat med analysföretaget Urkund för att reda ut frågan. Resultaten tyder på ett ”sannolikt beroende” och ”vissa likheter” med läxhjälpssajten.

Niklas Wahllöf: Dags att sätta kniven i skinnet och reglera skönhetsindustrin

Vår tid tycks besatt av utseende och landets skönhetskliniker går på högvarv. Vi bör nog sluta moralisera över det och i stället sätta stopp för alla oseriösa aktörer.

Johan Croneman: Min önskelista skulle inte ha mycket gemensamt med Sveriges Radios

Man skall inte recensera något man inte hört, sett eller läst – jag kan nog ändå, efter att snabbt ögnat igenom årets alla Sommarpratare, se att det finns pengar att spara. Många standardprat blir det, samma recension kan funka.

Nytt spel väcker moralfilosofiskt spörsmål – är det okej att slå en nazist?

Just nu pågår världens största tv-spelsmässa, E3 i Los Angeles.

Här är årets alla sommarpratare

”Sommar i P1” – en lika stabil sommartradition som hängmattor, mygg och ledighet. Följ direktrapportingen här nedan då sommarvärdarna avslöjas. Här kan du ladda ner en lista med alla sommarpratare att sätta upp på kylskåpet.

Live: Klockan 13 avslöjas årets sommarpratare

”Sommar i P1” – en lika stabil sommartradition som hängmattor, mygg och ledighet. Följ direktrapportingen här nedan.

Live: Nu avslöjas årets sommarpratare

”Sommar i P1” – en lika stabil sommartradition som hängmattor, mygg och ledighet. Följ direktrapportingen här nedan då sommarvärdarna avslöjas.

Vilka blir årets sommarpratare? Klockan 13 avslöjas listan

”Sommar i P1” – en lika stabil sommartradition som hängmattor, mygg och ledighet.

Bob Dylan kan ha snott delar av Nobeltalet från en läxhjälpssajt

Har Bob Dylan tagit delar av sin Nobelföreläsning? Den frågan ställer nätmagasinet Slate efter att ha hittat stora likheter mellan talet och en sajt som gör snabbgenomgångar av litterära verk.

Ted Gärdestads rollfigur håller gitarren åt fel håll

Skådespelaren som gestaltar Ted Gärdestad i filmen om Teds liv håller gitarren åt ”fel” håll.

Rolling Stones musa Anita Pallenberg död

Skådespelaren och fotomodellen Anita Pallenberg är död, skriver Hollywood Reporter.

Guldfeber på Drottningholm - Stina Ekblad som Gustav III:s alkemist

”Alkemistens hemlighet” slår idéhistoriska broar till både antiken och upplysningen. Men föreställningen om Gustav III:s hemliga alkemiverkstad har bäring också på vår tids samhällsproblem.

Lotta O: Om att förväxla en katt med en dator

Kåseri. Det är inte för att vi glömmer att kolla det vi inte är säkra på – det är för att vi enbart kollar det vi är osäkra på.

Ja till snubbelstenar i kulturnämnden

Kulturnämnden ger kulturförvaltningen bakläxa om snubbelstenarna. Beslutet var enhälligt.

Nöjesjättar blir piratjägare

Ett trettiotal storföretag inom nöjesindustrin har slagit sig samman i en ny organisation för att jaga fildelare och piratkopierare, rapporterar filmtidningen Variety.

Greta Thurfjell: Nya ”Twin Peaks” är helt substanslöst – och totalt charmlöst

Kritiken mot oss som yppat minsta lilla kritik mot nya ”Twin Peaks” påstådda genialitet vet inga gränser. Varför då? Tv-serien är vilsen, riktninglös och outhärdligt långsam.

Veterantätt i årets ”Allsång på Skansen”

I duggregn presenterades årets allsångsartister på Sollidens scen på tisdagen och veteranerna duggade lika tätt som regndropparna.

Medieprofessor riktar stark kritik mot ”Aktuellts” inslag

Åsikter, inte fakta. Medieprofessor Jesper Strömbäck vid Göteborgs universitet är starkt kritisk till ”Aktuellts” inslag kring mediernas bevakning av invandringen: – Ett grundkrav är att de man bjuder in till debatter om hur verkligheten är har sakkunskap i frågan, säger han till DN.

Martin Jönsson: Googlingen som ”Aktuellt” aldrig gjorde

Mitt i ”Aktuellts” inslag om ”misstroendet mot medier” fick studiokameran spel. Den roterade 270 grader och landade på en perplex meteorolog, som stod framför sin gröna datorskärm, fångad som ett rådjur i strålkastarljuset.

5 böcker av Ulf Stark som alla borde läsa

Ulf Stark var en av våra mest lästa och älskade barnboksförfattare. Han skrev ett hundratal böcker efter debuten 1964. DN:s Lotta Olsson har valt fem nödvändiga.

Lotta Olsson: ”Ulf Stark skrev så att man förstod hur stort livet var”

En av Sveriges mest älskade barnboksförfattare, Ulf Stark, är död. DN: s Lotta Olsson minns en folkkär särling som trollband publiken med ett hundratal böcker och en ton som bara var hans.

Ulf Stark har avlidit

Författaren Ulf Stark har avlidit efter en kort tids sjukdom, meddelar hans familj. Ulf Stark gjorde sig känd som en av Sveriges främsta barn- och ungdomsförfattare med böcker som ”Dårfinkar och dönickar”, ”Kan du vissla Johanna?” och ”Min vän shejken i Stureby”.

”Aktuellt” missade nazistkopplingar: ”En brist i researchjobbet”

En mediekritisk kvinna som intervjuades i SVT:s ”Aktuellt” presenterades som ”pensionerad undersköterska”. Däremot uteblev information om att kvinnan också varit aktiv på den våldsbejakande nazistsajten Nordfront.

Icona Pop och Per Gessle klara för Allsång på Skansen

Miriam Bryant, Icona Pop, Tomas Ledin, Tove Styrke och Per Gessle – det är några av artisterna som uppträder i årets Allsång på Skansen.

Manusförfattaren Peter Birro hoppade av filmen om Ted Gärdestad

Manusförfattaren Peter Birro har tagit bort sitt namn från filmen om Ted Gärdestad, berättar han för FLM. Han accepterar inte de ändringar som producenten Lena Rehnberg och regissören Hannes Holm har gjort.

Amerikansk senator hånar Donald Trump i nytt klipp

Donald Trumps första officiella ministermöte har kritiserats för att ministrarna varit underdåniga och inställsamma mot presidenten. Nu slår demokratiske senatorn Chuck Schumer tillbaka med en film som parodierar mötet.

Johan Hilton: Varför ska jag låta fascister flytta på mig?

Det finns en principfråga som surrar allt oftare i mitt huvud: vad har kampen varit värd om man låter sig påverkas av de krafter som vill motarbeta, rentav utplåna, oss?

Nisse: En kort stund i rampljuset

Kåseri. Om pubsångare och andra lokala talanger och att ta tillfället när det gavs.

Joseph Fiennes i 'The handmaid's tale': ”I all sin vidrighet är han fantastisk att spela”

Upplösningen närmar sig i hyllade ”The handmaid's tale”. Joseph Fiennes tycker att hans roll är fantastiskt vidrig men att de Trump-kopplingar många kritiker har gjort träffar bredvid målet.

Johan Croneman: SVT:s gudstjänster är som ett VM i floskler

Gudstjänsterna i SVT har inte förnyats på länge. Finns det ingen vilja att leva med i vår tid? Flosklerna dominerar tyvärr – gamla sanningar håller inte alltid.

Fira pride med Facebooks nya regnbågshyllning

För att uppmärksamma pridemånaden juni runt om i världen lanserar Facebook nya funktioner för användare som vill visa sitt stöd. Bland annat kan Facebookanvändare reagera på inlägg med en regnbåge, eller pryda sin profilbild med pridesymbolen.

Den alternativa bokmässan i Göteborg lockar stora namn

Nu presenteras programmet och deltagarna under Scener & samtal – den litterära scen som uppstod som ett alternativ till Bokmässan i Göteborg. Johannes Anyuru, Sara Stridsberg och Karolina Ramqvist är några av författarna som medverkar.

DN listar: Här är leksakstrenderna vi minns

Från Jojon till dagens ”Pokémon go” – här är leksakstrenderna vi minns.

Fidget spinner – ett tecken på att vi hungrar efter social bekräftelse

Jojo, slajm, Pokémon och hoverboards – barnens trender kommer och går. Under våren har fidget spinnern exploderat i popularitet. Den lilla snurran utlovar höjd koncentration, men är snarare ett sätt att få social bekräftelse.

Fidget spinner – ett tecken på ett vi hungrar efter social bekräftelse

Jojo, slajm, Pokémon och hoverboards – barnens trender kommer och går. Under våren har fidget spinnern exploderat i popularitet. Den lilla snurran utlovar höjd koncentration, men är snarare ett sätt att få social bekräftelse.

Profilen Peter Salander lämnar SVT efter petning

Programledaren Peter Salander väljer att lämna SVT efter att ha petats från kanalens morgonprogram "Gomorron Sverige". Det skriver Aftonbladet.

Jan Helin: Vi har visst varit neutrala i vår bevakning kring invandring

Journalistiken om invandringspolitiken hade kunnat vara bättre, men har inte medvetet förtigit något. Jan Helin misstänker att skälen till att svenska medier bör ägna sig åt självkritik rör någonting annat och mer svårfångat.

”Donald Trump” mördas i pjäs – nu hoppar sponsorerna av

New York Public Theaters uppsättning av ”Julius Caesar” är i blåsväder. Tunga sponsorer drar nu tillbaka sitt stöd från föreningen. Anledningen: en Donald Trump-liknande Caesar mördas i pjäsen.