Englund: Jag har inte sett Danius cv

Peter Englund, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien, uppger för DN att varken han eller någon annan ledamot tog emot Sara Danius meritförteckning i samband med att hon valdes in som ledamot. ”Invalen baseras inte på ’meritförteckningar’”, skriver Peter Englund i ett mejl till DN.

Sommarkommentar 18 augusti: Sara Danius skildrar skandalen från första parkett

Sara Danius bekräftar bilden av sig själv som den oförvitliga eleganten bland vildsvinen, skriver Jacob Lundström.

Horace Engdahl: Sara Danius bryter brevhemligheten

Sara Danius ifrågasätter i Sommar i P1 varför ledamoten Horace Engdahl gjorde en “tvärvändning” efter att han berömt hennes arbete med att starta en advokatutredning kring den så kallade Kulturprofilen. Engdahl skriver i en kommentar till DN att han “ångrade” sig och senare “tog tillbaka alltsammans”.

Sara Danius: En av de största kulturskandalerna i modern tid

Berättelserna om den så kallade Kulturprofilen är ”en av de största kulturskandalerna i modern tid”, enligt Svenska Akademiens senaste ständiga sekreterare Sara Danius. I Sommar i P1 berättar hon på lördagen frispråkigt om turerna inifrån.

Sara Danius: Största kulturskandalen i modern tid

Berättelserna om den så kallade Kulturprofilen är ”den största kulturskandalen i modern tid”, enligt Svenska Akademiens senaste ständiga sekreterare Sara Danius. I Sommar i P1 berättar hon på lördagen frispråkigt om turerna inifrån.

Prince-musik släpps digitalt

Över 300 låtar som Prince gjorde under senare delen av sin karriär är nu tillgängliga för digital nedladdning och på strömningstjänster som Spotify.

Maja Lundgren: Kvinnor är inte bättre människor

För drygt tio år sedan skrev hon ”Myggor och tigrar”, som handlar om kvinnor och män i kulturvärlden. I dag är hon skeptisk till metoo. ”Jag är feminist med reservation”, säger författaren Maja Lundgren.

Skådespelare avslöjar vad som är dröm och verklighet i Inception

För drygt åtta år sedan kom filmen Inception, som blandade dröm och verklighet med en enkel leksakssnurra. Många har varit förbryllade över när filmscenerna utspelade sig i dröm respektive verklighet, men nu avslöjar en av skådespelarna svaret.

Franklins kista visas för fansen

Den 31 augusti ska soulens drottning begravas i sin hemstad Detroit. Under två dagar före begravningen kan fans ta farväl av Aretha Franklin, då kistan visas för allmänheten på ett museum för afroamerikansk historia i staden.

Ny biträdande chef på Stockholms stadsteater

Finlandssvenska skådespelaren och regissören Maria Sid blir biträdande teater- och scenkonstchef för Stockholms stadsteater.

Rapparen Young Thug arresterad på sin releasefest

Den amerikanska rapparen Young Thug firade på torsdagen sin 27-årsdag med att släppa albumet ”Slime language”.

Kristofer Ahlström: Det är tufft för äldre generationer att lyssna på larmen om klimatet

Människors öppenhet tenderar att minska med ökande ålder. Är det förklaringen till att äldre generationer har så svårt att förstå att klimatet kräver förändringar i livsstil?

Mittvatten, del 56 av 57

Följ med i DN:s spännande följetong med detektiverna Sam Berger och Molly Blom.

Nobelstiftelsens vd: ”Problemen ligger hos Akademien”

Med anledning av krisen i Svenska Akademien har Nobelstiftelsen övervägt en ändring av föreskrifterna kring litteraturpriset. Det bekräftar vd Lars Heikensten i en intervju efter DN:s avslöjande. ”Det är Akademien som måste lösa sina problem nu”, säger han.

Björn Wiman: Horace Engdahls bunkergäng är berett att förtvina

Nobelstiftelsens krav på Svenska Akademien om Nobelprisarbetet är högst rimliga. Men Akademiens svar är ett uppsträckt långfinger som visar att dödläget i frågan är totalt, skriver DN:s kulturchef Björn Wiman.  

Krisen för Nobelpriset: Akademien säger nej till Nobelstiftelsens nya krav

Konflikten kring utdelandet av Nobelpriset i litteratur har ställts på sin spets under sommaren. Nobelstiftelsen kräver att Svenska Akademien skapar en ny Nobelkommitté för att utse pristagaren. Akademien har efter ett extramöte i förra veckan avvisat kravet och vill i stället välja in fyra nya ledamöter.

SVT ber om ursäkt för inslag om ”godhetsapostlar”

Ett inslag i torsdagens Aktuellt har mött kraftig kritik för att vara aningslöst och sprida högerextrem verklighetsbeskrivning. Nu ber SVT om ursäkt för inslaget.

Fox News hedrade Aretha Franklin med foto av Patti LaBelle

I samband med Aretha Franklins bortgång under torsdagen visade Fox News av misstag ett foto av artisten Patti LaBelle. 

Kristina Lindquist: Varför lånar Aktuellt sin frågeställning från extremhögern?

Aktuellts reportage om ”godhetsknarkare” är en rejäl dikeskörning, skriver Kristina Lindquist.

Sommarkommentar 17 augusti: Motivationsföreläsaren Olof Röhlander nöter självklarheter

Dagens sommarvärd, Olof Röhlander, är föreläsare specialiserad på motivation och livsglädje. DN:s Kristofer Ahlström känner peppen, men inte mycket annat. 

Experter: Här är de falska filmmyterna om hajar

Representation på film kan vara livsavgörande – åtminstone för hajar, som enligt forskare dödas i onödan till följd av att de porträtteras som blodtörstiga människojägare. DN låter en paleontolog och en marinbiolog reda ut vad som är sant och falskt med haj på film – från The Meg till Hitta Nemo.

Forskare: Här är de falska filmmyterna om hajar

Representation på film kan vara livsavgörande – åtminstone för hajar, som enligt forskare dödas i onödan till följd av att de porträtteras som blodtörstiga människojägare. DN låter en paleontolog och en marinbiolog reda ut vad som är sant och falskt med haj på film – från The Meg till Hitta Nemo.

Sara Danius får nytt jobb på designhögskola

Den tidigare ständiga sekreteraren knyts till Beckmans modeprogram.

Trumps minnesord över Aretha Franklin: ”Hon jobbade för mig”

President Trump har orsakat uppståndelse med sina minnesord över soulsångerskan efter hennes bortgång.

Säverman: I dånet av hundra pratglada

Kåseri. Till pyttipanna tar man en snaps, fick vi lära gästerna vid bordet bredvid.

”Lerins lärlingar” reser till Brasilien

Konstnären Lars Lerin konstskola för personer med funktionsnedsättningar återkommer till SVT nästa år. Den andra säsongen av ”Lerins lärlingar” bjuder på ny skola, ny utställning – och en inspirationsresa till Brasilien.

Martin Gelin: Uppropet behövs för att påminna om mediernas kärnvärden

350 nyhetsorganisationer i USA gör ett gemensamt upprop för att skydda pressfriheten. Att detta behöver göras visar hur snabbt Donald Trumps attacker på nyhetsmedier förändrat journalistikens villkor i USA.

DN:s Aretha Franklin-favoriter – lyssna här

DN:s Martin Gelin har satt ihop en spellista med sina Aretha Franklin-favoriter.

Mittvatten, del 55 av 57

Följ med i DN:s spännande följetong med detektiverna Sam Berger och Molly Blom.

Mats Nileskär om Aretha Franklin: ”En gåta inlindad i ett mysterium”

En av få svenska journalister som träffat Aretha Franklin är Mats Nileskär, programledare för ”P3 soul”. Han säger till DN att artisten inte har några jämlikar och för alltid kommer vara en symbol för 1900-talet.

Martin Gelin: Aretha kunde krossa ens hjärta, men hon kunde också läka det igen

Förra sommaren var DN:s Martin Gelin och såg och lyssnade på Aretha Franklin på Long Island utanför New York. Publiken hade vallfärdat från all världens hörn och, till slut, fick de se henne. 

Så minns svenska artister Aretha Franklin

Aretha Franklin hade stor betydelse även för många svenska artister. Så här minns svenska artister hennes gärning. 

Lisa Nilsson: Aretha visade mig att man får vara fullödig och kompromisslös som kvinna och musiker

”Hon träffade mig i hela mitt törstande flickväsen, fyllde mina tomrum och gav livet en helt ny mening.” Så skriver sångerskan Lisa Nilsson om sin stora förebild Aretha Franklin. 

Bilder: Aretha Franklin 1942-2018

Se bilderna från Aretha Franklins karriär. 

Aretha Franklin år för år – ett liv som bars av rösten

Aretha Franklin slog igenom som fjortonåring och kom snart att kallas ”The Queen of Soul”. Hon har hyllats av Janis Joplin, Bob Dylan och Barack Obama, sjungit på Martin Luther Kings begravning, tilldelats 18 Grammys och betytt så mycket för miljoner lyssnare.

Nils Hansson: Aretha Franklin hade kraften hos en vulkan och temperamentet hos en sann diva

Aretha Franklin var en av de allra största, en självklar stjärna från fjorton års ålder. ”Räknar man till det artistiska inflytandet finns knappt någon större, i någon genre” skriver DN:s Nils Hansson. 

Souldrottningen Aretha Franklin död

Souldrottningen Aretha Franklin är död, rapporterar nyhetsbyrån AP. Den ikoniska amerikanska sångerskan avled på torsdagen efter en cancersjukdom. Hon blev 76 år.

Skottlossning på inspelningsplats för musikvideo med 50 Cent och Sverigeaktuella 6ix9ine

Flera pistolskott avlossades på platsen där rapparna 50 Cent och Sverigeaktuella 6ix9ine filmar en ny musikvideo i Brooklyn. Polisen har hittat spår efter elva skott men ingen person ska ha skadats, skriver New York Times. 

Fredrik Strage: Grattis, Madonna! Jag älskar att du vägrar ”åldras med värdighet”

Madonna fyller 60 år och DN:s Fredrik Strage tackar för alla berättelser och vanvördigheter, men är besviken över har hon inte följde råden han gav på 50-årsdagen.

Hon tar över ”P4 Extra”

I november förra året meddelade Lotta Bromé att hon lämnar Sveriges Radios aktualitetsprogram ”P4 Extra”. Nu är det klart att förra Rix FM- och NRJ-stjärnprogramledaren Titti Schultz tar över som programledare.

Disney står fast vid petningen av James Gunn

Trots stora påtryckningar står Disney fast vid beslutet att sparka regissören James Gunn från filmen ”Guardians of the galaxy 3”, skriver Variety.