Sven-Erik Magnusson får staty

Nu ska en konstnär utses till uppdraget att utforma minnesplatsen. Flera Karlstadsbor har hört av sig till kommunen och visat stort intresse för att få statyn rest. Exakt var i parken den kommer att stå, när den ska resas och vad det kommer att kosta är inte klart. Sven-Erik Magnusson bildade dansbandet Sven-Ingvars tillsammans med Sven Svärd och Ingvar Karlsson 1956.

Niklas Wahllöf: När alla vill ha valuta för pengarna ska man dra öronen åt sig

I veckan påstod Donald Trump att USA inte får valuta för pengarna de satsar på FN. Det var en tidstypisk kommentar. När började alla medborgare låta som affärsmän med avkastningskrav?

Greta Thurfjell: Jennifer Lawrences ålderslöshet varar inte för evigt

Jennifer Lawrences ålderslösa karaktärer visar på den unga kvinnliga skådespelarens kortvariga lycka, skriver DN:s Greta Thurfjell.

Linda Hamilton tillbaka till ”Terminator”

Skådespelaren Linda Hamilton återvänder till "Terminator"-universumet i en kommande film, skriver sajten Dark Horizons.

DiCaprio ger förmögenhet till miljökämpar

Filmstjärnan Leonardo DiCaprio planerar att skänka 20 miljoner dollar, motsvarande 160 miljoner kronor till miljöorganisationer, skriver Variety.

Statsheraldikern dömer ut den krökta flaggstången på Sergels torg

Statsheraldiker Henrik Klackenberg är kritisk till hur den svenska flaggan behandlas i konstverket med den slokande flaggan på Sergels torg. "Pietetslös och olämplig hantering av statssymbolen", kallar han Mattias Norströms konstverk som Kulturhuset Stadshuset har rest.

Bokrecension: Britt-Marie Mattsson om hur politiken tagits över av snicksnackare

Insiktsfullt om politik och makt. Men när Mattsson skildrar människor skramlar det, skriver Niklas Wahllöf i sin recension av ”Projektet”.

Roman om våld begår själv övervåld

Maria Schottenius skriver om Édouard Louis roman ”Våldets historia”.

Syriska röster om flykt, förlust och hopp

Göteborg. I ”Aswat – syriska röster” förenas syriska konstnärers verk med flyktingars berättelser. Utställningen på Världskulturmuseet i Göteborg handlar om flykt, förlust och hopp.

Högerextremismens globala ansikte

Den moderna högerextremismen rasar mot globaliseringen och drömmer nostalgiskt om starka nationalstater. Men det har samtidigt blivit en allt mer global rörelse. Den så kallade alternativhögern i USA har lyckats bygga ett effektivt internationellt nätverk för nationalister, där idéerna nu rör sig fritt mellan Europa och USA.

Stockholmaren infiltrerade amerikanska nazister

NEW YORK. DN:s Björn af Kleen har träffat den 25-årige svensken Patrik Hermansson som under ett års tid wallraffat bland amerikanska och brittiska nazister. Han presenterade sig som ”Erik Hallberg”, en politisk flykting från vänsterdiktaturen Sverige.

Vinnarna i höstens kulturbudget

Höjningen av årets kulturbudget är den största på åtminstone 20 år. Bland vinnarna finns biblioteken, den fria konsten och kulturskolan. Regeringen väljer också att satsa på kulturmiljöer.

Donald Trump om Emmygalan: ”Sorgset att se tittarsiffrorna”

Helgens Emmygala innehöll en och annan kritisk synpunkt på Donald Trump – inklusive ett omdiskuterat skämt som inkluderade den forne pressekreteraren Sean Spicer. Nu har presidenten uttryckt missnöje på Twitter.

”Mörk, brutal, övertygande” – Recension av ”Turandot” på Folkoperan

Hur stort kan ett manligt ego vara? I ”Turandot” på Folkoperan vinner mannen kvinnans hjärta och förintar hennes självständighet i en föreställning som imponerar musikaliskt.

Widmarks hyllade böcker om ”Halvdan Viking” blir påkostad film

Martin Widmarks hyllade böcker om Halvdan Viking blir just nu familjefilm i trakterna kring Trollhättan. Det är en Romeo och Julia-berättelse, som vill visa att även vikingarna hade känslor och ett livspussel att lägga.

Eurovision-vinnaren vårdas på sjukhus

Eurovision-vinnaren Salvador Sobral befinner sig på ett sjukhus i Lissabon, enligt flera internationella medier, däribland portugisiska Caras.

Björks nya klänning tog 870 timmar att färdigställa

I videon till sin nya singel ”The gate” använder Björk en specialsydd klänning från Gucci. Enligt modehuset själva tog den 870 timmar att skapa.

Droghandel stängde bibliotek – nu förbättras uppsikten över besökare

På Fittja bibliotek förekom inte bara hot och våld, utan också droghandel i nära anslutning till lokalerna. Botkyrka kommun tvingades hålla biblioteket stängt i flera månader.

FO&O lägger bandet på is

Poptrion FO&O lägger bandet på is och satsar på sina respektive solokarriärer. Bandets skivbolag säger dock till Aftonbladet att det inte rör sig om att de ska lägga ned för gott.

Professor Stefan Jonsson: Polisens flathet ger nazisterna grönt ljus

Nazisternas demonstration i Göteborg är en spegelbild av samhällets haveri. Polisens flathet ger Nordiska motståndsrörelsen grönt ljus att fortsätta lägga ut sin taggtråd av hat. Stefan Jonsson har ett par frågor till de ansvariga för demokratins säkerhet.

Jan Scherman: ”Partier nu överens om skattefinansierad public service”

Tv-avgiften avskaffas och ersätts av en skatt, skriver Jan Scherman i branschtidningen Resumé.

Beyoncés skiva ”Lemonade” innehöll kanadensisk punk

Nyligen släpptes en fullmatad vinylversion av Beyoncés senaste album ”Lemonade”. Men några av samlarna möttes av en oväntad överraskning - skivan innehöll punkmusik från det kanadensiska bandet Zex.

Peter Forsbergs tröja kostar SVT 100 000 kronor

Peter ”Foppa” Forsbergs märkeströja visades ocensurerad under ett par minuter av ”Mästarnas mästare”. Nu döms SVT att böta 100 000 kronor för övertrampet.

Aniarapriset till Johannes Anyuru

Författaren Johannes Anyuru tilldelas årets Aniarapris.

Morrissey skaffar Twitter – och släpper ny singel

Häromveckan kom nyheten om att Morrissey släpper nytt album senare i höst. Inför lanseringen har den tidigare motsträvige artisten skaffat Twitter – och släppt en första singel.

Mari Boine på Södra teatern

Unik samisk profil varvar orädd transmusik med poplåtar på engelska. Åsa Veghed imponeras av Mari Boine på Södra teatern.

”Vemodigt och vackert om våren 1945” – Recension av Yvonne Hirdmans nya roman

Björn Wiman läser Yvonne Hirdmans bok om krigsslutet.

McAfee: Artisterna som smittar mest på internet

Fråga: Vem är internets farligaste person? Svar: En 32-årig kanadensisk punkpopstjärna.

”Lite trans, lite trams och lite naket” – Recension av ”Grottbjörnens folk” på Turteatern

Turteaterns ”Grottbjörnens folk” är som en kollektiv meditation över det sexuella uppvaknandet, skriver Maina Arvas.

Lotta O: Demokrati är lätt om man tycker lika

Kåseri. Men om man är oense så lär man inte ändra sig, hur bra argument den andra än har.

Nisse: Ett högrest undantag

Kåseri. Första gången jag såg en stolt fjällskivling plockade jag den inte. Jag har stor respekt för farorna med okända svampar.

Stöket och våldet på biblioteken ökar

Stöket och våldet på biblioteken har ökat markant de senaste två åren. Det visar en ny undersökning från DIK, som också ser fler politiska trakasserier med syfte att påverka bibliotekens medieinköp.

Så ska Ingmar Bergman firas världen runt

LONDON. En amerikansk remake av ”Scener ur ett äktenskap” blir en av de finaste presenterna på Ingmar Bergmans 100-årsdag. Liv Ullmann, från det klassiska svenska skilsmässodramat, spred stjärnglans när ett världsomspännande Bergmanfirande presenterades på måndagen.

Herr B: Googlesökningen som får ångesten att stiga

Kåseri: Om man är en orolig själ, en sådan som ständigt är kaosberedd, har de senaste åren passat som handen i handsken. Man känner sig hemma i tiden, liksom. Blir bekräftad, ungefär som en förföljd paranoiker.

Skarsgård överallt – men vem är vem?

Bill spelar hyllad skräckclown, Alexander vinner Emmypris – Skarsgårdsyskonen är i ropet. DN guidar dig i deras historia och framtid.

Johan Croneman: Ola Rapace bygger muskler, men det skramlar tomt

Olov Svedelids krimhjälte Roland Hassel har förvandlats till en brutal ledare för ett gäng tortyrglada poliser. Hur långt från originalet kan man gå egentligen?

Johan Croneman om nya ”Hassel”: Ola Rapace bygger muskler, men det skramlar tomt

Olov Svedelids krimhjälte Roland Hassel har förvandlats till en brutal ledare för ett gäng tortyrglada poliser. Hur långt från originalet kan man gå egentligen?

Johan Hilton: Det går inte att åka tåg längre, det bara går inte

Hur länge ska man hålla en verksamhet under armarna när den inte längre klarar av att utföra den tjänst den utlovar? Johan Hilton om stillstående tåg.

I dag är det stora bokgömmardagen

Det är den 18 september och dags att smyga ut och placera böcker i samhället. Det är alltså den officiella Göm en bok-dagen, som går ut på att sprida bokläsningens välsignelser.

Mattias Alkberg: Åtminstone artificiell intelligens

Mattias Alkberg stannar aldrig länge i ett uttryck och på ”Åtminstone artificiell intelligens” har han förnyat sig genom att ”göra något gammeldags”. 

Vasas Flora och Fauna: Veneziansk afton

Även om man saknar Iiris Viljanen är andra albumet från Vasas Flora och Fauna en riktigt bra popskiva, som får finlandssvenska Österbotten att framstå som närmast magiskt.

Stellan Skarsgård om sonens vinst: ”Nu ska väl alla ungarna ha en Emmy!”

I natt tog Alexander Skarsgård hem en Emmy för sin roll i ”Big little lies”. Pappa Stellan, som inte var med i USA, är stolt över sonens framgångar. — Det är det finaste tv-pris du kan få, säger han till DN.