Jonas Hassen Khemiri färdig med ny roman

Jonas Hassen Khemiris nya roman är klar. På Twitter skriver författaren lättat "There. Done. Finished" och visar upp manuset till ”Pappaklausulen” som ges ut i augusti i år.

Göran Malmqvist: ”Det vore väl fan om vi inte skulle få fram en Nobelpristagare”

Svenska Akademien kan stoppa utdelningen av Nobelpris i litteratur i år, uppger källor för Kulturnytt i P1. Men Akademiens nuvarande direktör Göran Malmqvist säger till DN att priset ska delas ut. ”Jag är inte det minsta orolig”, säger han. 

Allan Svensson tar sin åldersnoja till scenen

Vi är vana att se skådespelaren Allan Svensson göra bistra maktens män med stor pondus. Nu prövar han något nytt: Han gör sin första humormonolog. Det handlar om åldersnoja. – Det här temat är något jag i hög grad kan identifiera mig med, medger Svensson.

Niklas Wahllöf: Tänk om allt detta tatueringsbläck under huden måste saneras

Många tatueringsfärger är hälsofarliga, enligt en ny undersökning. Sug på den. Vi svenskar kan vara världens mest tatuerade folk. 

Greta Thurfjell: Tim Bergling gråter – och männen vänder bort blicken

Precis allt gör ont i dokumentären ”Avicii: True stories”. Det blir tydligt att ingen av killarna omkring honom vet hur de ska hjälpa den plågade stjärnan. 

Sara Meidell: Livliga litteratursällskap att inspireras av

Sara Lidmans och Alfhild Agrells fanclubs sticker ut i det litterära ekosystemet. 

Scenrecension: Svenska Akademien nu också som opera

Per Svensson ser  och hör ”The Exterminating Angel” av britten Thomas Adès på Operaen på Holmen  i Köpenhamn och uppfattar stora likheter med Svenska Akademien

Ola Larsmo: Demokratins försvarare måste sluta tiga

När civilisationen rullas tillbaka uppstår en moralisk plikt att göra motstånd, skrev Thomas Mann på randen till andra världskriget. Ola Larsmo hör hans ord ringa i vår tid.

Sheri Berman: Försvagningen av demokratin är en gåta

Den amerikanska professorn Sheri Berman arbetar på en bok om demokrati och diktatur i Europa och har tidigare skrivit mycket om socialdemokratins kris. I helgen var hon i Stockholm. DN:s Jacob Lundström träffade henne. 

Sanna: Om handfängsel och bulltvång

Kåseri. Vad är rimligt att en kafégäst konsumerar? Och vad går gränsen för hur de bör behandlas?

Sanna Torén Björling: Om handfängsel och bulltvång

Kåseri. Vad är rimligt att en kafégäst konsumerar? Och vad går gränsen för hur de bör behandlas?

Rekordvärdering för Modiglianis nakentavla

Italienske Amedeo Modiglianis ”Nu couché”, även känd som ”Red nude”, ska säljas på auktion och väntas gå för rekordsumman 150 miljoner.

Europas pressfrihet alltmer hotad

Hoten och hatet mot journalister ökar i världen och i Europa försämras läget snabbast – det visar årets Pressfrihetsindex. – Det uttalade hoten mot journalister är ett mycket stort hot mot demokratin, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, som står bakom rapporten.

L om S utspel: ”Bisarrt att agera opportunistiskt i en rådande kris”

Det kan finnas anledning att se över Svenska Akademiens hyresavtal, med det ska ske i lugn och ro, anser Richard Bengtsson (L) vice ordförande i fastighetsnämnden i Stockholm. – Det ligger inte i stadens intresse att agera opportunistiskt i en rådande kris för Akademien, säger han till DN.

Horace Engdahl: ”Det var ganska skönt att säga det där”

– Det var ganska skönt att säga det där, sa Horace Engdahl till Aftonbladet efter sitt framträdande i radions P1. Nu vill han att samtliga ledamöter i Akademien begraver stridsyxan och försonas.

S öppnar för att häva avtalet med Svenska Akademien för Börshuset: ”Ett bisarrt avtal”

Socialdemokraterna i Stockholms stads fastighetsnämnd vill häva Svenska Akademiens hyresavtal för Börshuset. Det 104-åriga avtalet innebär att Stockholms stad går miste om minst sex miljoner kronor i hyresintäkter varje år. – Det är ett bisarrt avtal som vi borde se över, säger Stefan Hansson (S), ordförande i nämnden. 

Norske konstnären Hariton Pushwagner död

Terje Brofos, mer känd under sitt konstnärsnamn Hariton Pushwagner, är död. Bofors, som led av lungcancer, avled natten till tisdagen efter en kort tids sjukhusvistelse, uppger familjens advokat.

Litteraturprofessor: ”Kännetecknande för den låga nivå som Horace Engdahl numera rör sig på”

Det forskarupprop som i DN ifrågasatte Akademiens legitimitet kritiserades under tisdagen av Horace Engdahl i P1. Nu svarar en av uppropets samordnare på Engdahls ord och vad hon anser om Akademiens agerande i krisen.

Horace Engdahl om krisen i Akademien: ”Vi borde inte ha rusat med i upploppet”

Horace Engdal avfärdar i en intervju i radioprogrammet ”Nordegren & Epstein i P1” de hundratals forskare som skrivit på upprop mot Svenska Akademien hantering av sin kris.  ”För en gångs skull passar verkligen termen ’hjärnsläpp’, och det är rejält med hjärnor det handlar om, man kunde verkligen höra dunsen”, säger han. 

Så blev Kanye West talesperson för Donald Trump

I allt större utsträckning har hiphopartisten Kanye West anammat en retorik och politik som påminner om Trumps och althögerns. Tidningen Washington Post sammanställer tecknen i en stor artikel.

Show i vatten och eld när Kulturfestivalen storsatsar

Konstsim och nycirkus möter pyroteknik och höghöjdsdykning när Stockholms kulturfestival presenterar årets stora satsning – en utomhusshow med Strömmen i centrala Stockholm som scenyta.

Kristina Lindquist: Med migranter får man tydligen göra vad man vill

Migrationen har i den politiska debatten blivit ett existentiellt hot som måste hanteras till varje pris. Men hur högt blir det? 

Jan Mosander: Falsk historieskrivning om Aftonbladet

SVT:s dokumentär om "Dokumentet" väcker många frågor, skriver journalisten Jan Mosander. 

Joakim Lundell rasar mot Guldtuben

Joakim ”Jockiboi” Lundell anklagar Guldtuben, galan som prisar framträdande personligheter på sociala medier, för korruption i sina nomineringar. Nu planerar han en alternativ gala i protest.

André Pops återvänder till ”Vinterstudion”

Efter ett år som morgonankare satsar André Pops helhjärtat på sporten igen. I sommar leder han SVT:s sändningar från fotbolls-VM – och i vinter är han tillbaka i "Vinterstudion". "Jag kommer tillbaka som en bättre programledare", säger han.

Tre svenska legendarer belönades för sin konstnärliga gärning

Varken Björn Skifs, Meg Westergren eller Björn Gustafson behöver väl någon närmare presentation? 

Nisse: High life i Anderna

Kåseri. Skallen känns tommare än vanligt när jag besöker världens navel.

Kulturprofilens advokat om utredningen: ”Går inte att bedöma riktigheten”

Kulturprofilens advokat, Björn Hurtig, ifrågasätter värdet av Svenska Akademiens utredning, som nu överlämnats till Ekobrottsmyndigheten. ”Det är många frågetecken som måste rätas ut”, säger han till DN. 

Jurist menar att Svenska Akademien är en myndighet

Svensk Akademien är en myndighet och borde lyda under den svenska offentlighetsprincipen. Det menar juristen Benjamin O. J. Boman som företräder en tidskrift som specialiserar sig på rättsfrågor.

”Vi är så tacksamma för alla som älskade Tims musik”

”Vi vill tacka för det stöd vi fått och alla kärleksfulla beskrivningar av vår son och bror. Vi är så tacksamma för alla som älskade Tims musik och har fina minnen till hans låtar”. Det skriver familjen i sitt första uttalande efter Tim ”Avicii” Berglings död.  

Madonnas saker säljs – trots hennes protest

Hon fick tillfälligt rätt att stoppa försäljningen av sina ägodelar – men nu går Madonnas brev, trosor och hårborste ändå under auktionsklubban, skriver Page Six.

Jane Magnussons Bergmandokumentär får världspremiär i Cannes

Regissören och DN-kritikern Jane Magnussons långfilmsdokumentär ”Bergman – Ett år, ett liv” får världspremiär på filmfestivalen i Cannes, i kategorin Cannes Classics. Även en nyrestaurerad ”Det sjunde inseglet” visas i samma kategori. 

Kristofer Ahlström: Utan fåglarna går vi under i tystnad

Samtidigt som det rapporteras att fågelbeståndet i Tyskland krympt med 80 procent läser jag en artikel om en affärsrörelse som fångar in kolibrier, dödar dem och virar in dem i underkläder insmorda med honung. 

Avicii hyllades i helgen på Coachella

Artister som Kygo, Black Coffee, Mike Posner och Nile Rodgers stämde alla in i hyllningskören till Avicii under den kaliforniska festivalen.

Avicii hyllas i sin gamla skola – och runt om i världen

I kyrkor, på skolor och världsberömda festivaler hyllades Tim ”Avicii” Bergling på måndagen. På hans eget gymnasium i Stockholm samlades eleverna under en minnesstund. 

Johan Croneman: I dag publicerar vi bums – annars gör någon annan det

Hur bildar man sig en egen uppfattning om man inte har alla fakta? Vissa lägger pussel, andra avpixlar. Men se upp: Många publicerar innan bitarna fallit på plats. 

Peter Englund om Akademiens agerande: ”Reformerna är nödvändiga”

Två av de avhoppade ledamöterna kommenterar nu Akademiens agerande i fredags, och sin egen framtid inom Akademien.

Aviciis musik spelas mer än någonsin och över hela världen

Aviciis genomslag är större än någonsin: Hela tjugo av Aviciis låtar placerade sig på Spotifys topp 50-lista i Sverige under helgen, 9 av dessa på topp 10. På den globala topp 50-listan återfinns dessutom av hans 10 låtar. 

Språkkrönika: Vad menar vi när vi säger ”träd”?

SPRÅKKRÖNIKA. ”Vi måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt.” Det är ett flitigt förekommande påstående i dagens politiska debatt – och ingen dålig utgångspunkt för den som vill analysera just det politiska språket.

Shania Twain ber om ursäkt för Trumpstöd

Nu backar countrystjärnan Shania Twain från en tidigare uppskattande kommentar om president Donald Trump.