Fyra plan nödlandade efter bombhot

Fyra flygplan tvingades på torsdagen nödlanda i Chile och Peru efter att chilenska myndigheter mottagit bombhot.

Bråket mellan Erdogan och Trump försenar danska stridsflyg

Det pågående handelsbråket mellan USA och Turkiet kan slå hårt – mot danska flygvapnet. En fortsatt turkisk-amerikansk handelskonflikt kan försena 27 nya stridsflygplan med flera år, skriver den danska tidningen Politiken.

Samerna vill ha stöd efter den heta sommaren

Den heta sommaren med torka och skogsbränder slår mot den svenska renskötseln. Men ingen av regeringens miljardsatsning till lantbruket kommer renskötseln till del. Svenska samernas riksförbund vänder sig nu till regeringen för att få stöd till rennäringen.

Regeringen håller presskonferens om Sveriges ekonomi

Regeringen som i det här fallet representeras av finansminister Magdalena Andersson (S) håller presskonferens.  Under den kommande mandatperioden vill hon satsa på miljö och klimat.  – Vi behöver både bekämpa klimatförändringar och rusta oss. Vi behöver både brandbilar och laddstolpar, säger hon under presskonferensen. 

Detaljhandel risas och rosas av marknaden

Det amerikanska detaljhandelsbolaget JC Penney rasade runt 23 procent i den amerikanska förhandeln på torsdagen.

Carlsberg flaggar för dyrare öl

Fotbolls-VM, varm sommar och ökad efterfrågan på finöl i Kina lyfter försäljningen och även lönsamheten. Nu skriver världens tredje största bryggeri, danska Carlsberg, upp vinstprognosen för helåret 2018.

Öljätte flaggar för dyrare öl

Fotbolls-VM, varm sommar och ökad efterfrågan på finöl i Kina lyfter försäljningen och även lönsamheten. Nu skriver världens tredje största bryggeri, danska Carlsberg, upp vinstprognosen för helåret 2018.

Brottsmisstankar mot Allras förre vd skrivs av

Kammaråklagare Thomas Hertz har skrivit av två av misstankarna mot Alexander Ernstberger, tidigare vd för fondbolaget Allra. Det bekräftar åklagaren för Expressen.

Trög villamarknad väntas i Stockholms i höst

Utbudet av villor i Stockholms län har ökat kraftigt på ett år – samtidigt som allt fler säljare inte genomför affären.  – Det verkar finnas ett glapp prismässigt mellan köpare och säljare – de kommer inte överens, säger Staffan Tell, taleperson för Hemnet.

Storbolag stärks på optimistisk börs

Stockholmsbörsen var upp under den pågående lunchhandeln på torsdagen, och marknaden kunde andas lite lugnare efter förhoppningsfulla signaler om en fortsatt handelsdialog mellan USA och Kina.

H&M i kritikstorm – tar bort bilder på amningsbehå

Klädjätten Hennes & Mauritz har under veckan fått hård kritik för bilder de använt vid en reklamkampanj för amingsbehåar. På bilderna har smala modeller burit behåarna vilket upprört många, bland annat författaren Marie Björk.

H&M raderar bh-bilder efter kritik

Klädjätten Hennes & Mauritz har under veckan fått hård kritik för bilder de använt vid en reklamkampanj för amningsbehåar. På bilderna har smala modeller burit behåarna vilket upprört många, bland annat författaren Marie Björk.

Nordeas nya aktiefavorit

Electrolux plockas ur Nordeas modellportfölj och ersätts med ett skogsbolag.

Ica backar på optimistisk börs

Stockholmsbörsen inledde i likhet med de större europeiska börserna torsdagens handel med en uppgång efter förhoppningsfulla signaler om en fortsatt handelsdialog mellan USA och Kina.

Lindex lyfter under andra kvartalet

Finskägda klädkedjan Lindex lyckades öka försäljningen och lyfta resultatet rejält under andra kvartalet.

Så klarar du studentbudgeten

275.231 studenter börjar i dagarna på en universitets- eller högskoleutbildning enligt Universitets- och högskolerådet. För många blir studietiden en ekonomisk chock. Särskilt där bostadspriserna är höga och man har haft en heltidslön. Studielånet och bidraget på 10.444 kronor räcker längre om du vänder på kronorna.

Kaos på Icas lager – värmen ändrade efterfrågan

Mönstret från första kvartalet upprepade sig: Ica Sveriges resultat nådde varken bolagets eller marknadens krav och koncernens vd Per Strömberg utlovar bot och bättring. 

Icas vd vill inte se prispress på svenskt kött

Varmt, soligt sommarväder har fått Icas försäljning att skjuta i höjden. Samtidigt har matkedjan haft logistikproblem som avspeglas i en sämre lönsamhet. Till hösten väntas utbudet av svenskt kött öka i matbutikerna. Men Icas vd Per Strömberg vill inte se några reapriser. 

Lägre vinst för Ica

Dagligvarujätten Icas ägarbolag Ica-gruppen redovisar en vinst före skatt på 869 miljoner kronor för det andra kvartalet 2018. Det kan jämföras med vinst före skatt på 1 172 miljoner kronor motsvarande period 2017.

Omsättning och vinst ökar i Cherry

Med en intäktsökning om 41 procent, varav organisk tillväxt 39 procent, kännetecknades Cherrys andra kvartal av expansion och investeringar, skriver spelbolagets tillförordnade vd Gunnar Lind i rapporten.

Vinsten växer i New Wave

"Vi går nu in i hösten med goda orderstockar, välbalanserat lager, större säljkårer, en fortsatt intensiv marknadsföring samt bättre sortiment och produkter än någonsin", skriver vd Torsten Jansson i delårsrapporten.

Carlsberg höjer vinstprognos

Den danska bryggerikoncernen Carlsberg höjer sin helårsprognos till att rörelseresultatet väntas öka organiskt med höga ensiffriga tal. Tidigare prognos var en organisk resultattillväxt om "mellanensiffriga" tal.

Prognoshöjning väntas från regeringen

Finansminister Magdalena Andersson väntas höja Sveriges tillväxtprognos, men antas ligga lågt med vallöften när hon i Harpsund i dag presenterar den rödgröna regeringens sista ekonomiska uppdatering inför valet.

Varuhuskedja rasade på Wall Street

De ledande börserna i New York återhämtade sig något under onsdagskvällen men stängde ändå klart på minus.

Sämre än väntat för Ica

Ledningen för ICA är inte nöjda med resultatnivån i ICA Sverige, skriver vd Per Strömberg i rapporten för det andra kvartalet.

Bank-id-chefen: Vi har en säker produkt

Bank-id:s vd beklagar bedrägerierna som pågår bland annat på deras plattform, men påpekar samtidigt att ansvaret till viss del ligger på användaren.  – Här måste man tänka på att det är en kedja där många involverade har ett ansvar, säger Johan Eriksson, vd på Finansiell id-teknik. 

Öljättar i USA ger sig in i cannabisbranschen

Amerikanska öl- och spritbolag kämpar med svag tillväxt och letar affärsmöjligheter i Kanada och i delstater i USA som legaliserar marijuana.

Nya Zeeland förbjuder utlänningar att köpa hus

Det nyzeeländska parlamentet röstade under onsdagen igenom ett förbud för utlänningar att köpa bostäder i landet. Syftet är stoppa utländska spekulanter som delvis drivit upp landets bostadspriser. 

Snart byggs ett självkörande containerfartyg

Den norska industrikoncernen Yara satsar på att bygga världens första elektriska och självkörande containerfartyg. Gödseljätten har ingått ett avtal med fartygstillverkaren Vard på 250 miljoner norska kronor, efter godkännande från den norska regeringen och statsminister Erna Solberg.

Turkiets valutakris i fem punkter

Den turkiska liran har rasat med över 40 procent sedan årsskiftet. En upptrappad konflikt med USA och inhemska problem ligger bakom. För turkisk ekonomi kan utvecklingen få allvarliga konsekvenser. DN listar fem viktiga punkter i krisen.

Turkiet dubblar tullarna på amerikanska varor

Det hotande handelskriget mellan Turkiet och USA går in i ett nytt skeende. På onsdagen beslutade Ankara att dubblera tullarna på amerikansk import av alkohol, bilar och tobak i ett försök att stärka liran.

Vita huset fördömer Turkiets nya tullar

Det hotande handelskriget mellan Turkiet och USA går in i ett nytt skede. På onsdagen beslutade Ankara att dubblera tullarna på amerikansk import av alkohol, bilar och tobak i ett försök att stärka liran. Vita huset fördömer de nya tullarna.

Köp sargad marknadsledare

Infrastrukturbolaget har inte rosat aktiemarknaden de senaste åren. Stora delar av den strukturella omvandlingen är dock klar och kärnverksamheten visar åter tillväxt. Aktien är köpvärd.

Sälj riskfylld kursraket

Högriskaktierna på börsen blir allt dyrare. Oncopeptides värdering är fullstretchad.

Se upp med SCA:s toppskottsvinster

ANALYS. SCA är en fin kupongaktie, men den är kortsiktigt för dyr på skogsindustrins valutadopade toppvinster.

Köpvärd ingenjörslåda

Teknikkonsulthuset Projektengagemangs småbolagsrabatt är oförtjänt stor.

”Det tråkiga med skjortor är borta”

Brian Grevy gillar utmaningar både i löparspåret och i karriären. Nästa projekt är att få Gant att växa i ett pressat marknadsläge.

Ett mini-ÅF till rabatt

Teknikkonsultnykomlingen Projektengagemang är mer likt ett mini-ÅF än storleksklassens Semcon och Rejlers.

Extrapolerade toppvinster

SCA är en fin kupongaktie, men kortsiktigt för dyr på skogsindustrins valutadopade toppvinster. Sälj och slå till i nästa svacka.

För höga förhoppningar

Högriskaktierna på börsen blir allt dyrare. Ett av de mest stretchade och uppvärderade projekten just nu är den cancerforskning som drivs av Oncopeptides.

”Jag oroas inte över en svacka”

Med långvägaren Anders Danielsson har Skanska fått en vd som är närmare byggfutten än styrelserummet. Kanske ger det bättre möjlighet att göra byggverksamheten lönsam.

Kampen utan vinnare

Efter tio år och 100 miljoner kronor har domstolen bestämt hur private equity-branschens anställda ska beskattas. Samma lösning vara nära att bli verklighet för sju år sedan.

Köttberget

En åldrande befolkning gräver hål i kommunernas ekonomi. Hur ska välfärden räddas?

”Lindabs kurs kan dubblas”

Carl Rydin förvaltar Origo Quest 1 på Origo Capital. För Affärsvärlden berättar han om varför han har få innehav i portföljen och vilken börs-vd som inte svarar när han ringer.

Nedsnittning i berlockerna

Nordiska Värdeportföljens sommar avslutades i moll när Pandora vinstvarnade. När skräckrubriker väl stämts av mot rapportbesked valde portföljen sedan att öka exponeringen.

Nytt år för uppköpskorgen

Bolagen utan budblockerande corner-positioner avkastade starkt det senaste året. Affärsvärlden presenterar den nya listan med de storäg­arlösa aktierna.