Toppchefer i börsbolag upptaxeras med miljoner

Nästan 200 svenskar och omkring 50 bolag fastnade i Skatteverkets särskilda utlandsgranskning under 2017. Flera toppchefer i börsbolag har upptaxerats med mångmiljonbelopp. Sammanlagt krävs de på närmare 800 miljoner i skatter, visar en genomgång av ärendena som DN gjort. I 73 av fallen har lett till brottsanmälan hos Ekobrottsmyndigheten.

Venezuelas inflation uppe i 440.000 procent

På mindre än tre månader har priset för en kopp kaffe i Venezuela stigit från 5.500 bolivarer till 45.000, skriver Bloomberg. Hyperinflationen rusar, och den en gång i tiden så omhuldade och stabila valutan kan snart vara borta.

Hur blir ekonomiåret 2018?

Eva-Lena Jansson tog hem priset för 2017. Är det din tur i år?

Allätare vann årets DN:s ekonomitips

Från tre rätt till nästan full pott. Årets segrare i DN:s ekonomitips, Eva-Lena Jansson är överraskad och glad. 

Svenskens mobilföretag kan ha läckt 40.000 kreditkortsuppgifter

Mobilföretaget Oneplus, medgrundat av svensken Carl Pei, kan ha läckt uppgifter till kreditkort för så många som 40.000 kunder.

Svenskt mobilföretag kan ha läckt 40.000 kreditkortsuppgifter

Mobilföretaget Oneplus, medgrundat av svensken Carl Pei, kan ha läckt uppgifter till kreditkort för så mycket som 40.000 kunder.

Petter Stordalen ger hotellkedja till barnen

Den norske hotellkungen Petter Stordalen skriver över sitt ägande av holdingbolaget Strawberry Holding AS till sina tre barn Emilie, Jacob och Henrik Stordalen. De kommer så småningom att få kontrollen över hundratals hotell och fastigheter i Skandinavien och Baltikum.

Avtal som ger sänkt pension omförhandlas

Fackförbundet Kommunal vill ändra avtalet som sänker pensionen för 150 000 pensionärer. Men arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, lovar inga förändringar.

Maria Crofts: Det kan uppfattas som om kommunerna är dåliga arbetsgivare

De flesta som arbetar eller har arbetat inom kommuner och landsting berörs inte av avtalet som sänker pensionerna. Men det är högst tveksamt om alla är medvetna om det.

”Känslan är att vi inte är vatten värda”

Britta Abrahamssons tjänstepension sänks med 670 kronor i månaden före skatt. Det gör att hon inte får mer i plånboken trots att skatten minskar.

Ändrat vinstförslag blidkar inte oppositionen

Regeringen och Vänsterpartiet har lyssnat på kritiken och gjort vissa förändringar i förslaget om vinsttak för välfärdsbolag. Civilminister Ardalan Shekarabi anser att man därmed har värnat om de små företagen. Det blidkar dock inte oppositionen som tänker rösta ned förslaget.

Hon banade väg för friskolor på börsen

– Jag har inte fyllt mina fickor med någon annans pengar. Det säger Barbara Bergström, grundare av Internationella ­Engelska Skolan, som 2016 gjorde en vinst på cirka 690 miljoner kronor när IES börsnoterades. En affär som banade väg för andra friskolor.

Johan Schück: Svårt att reglera vinster i välfärden

Att reglera de privata välfärdsföretagens vinster är ingen enkel sak, enligt civilminister Ardalan Shekarabi (S). Det har han helt rätt i.

”Jag kan inte se att parterna kan lösa den här situationen”

Det finns ingen risk för ”avtalsshopping”. Arbetsgivare kommer inte att initiera medgörliga lokala fackföreningar för att sedan kunna vägra träffa avtal med rikstäckande mer krävande fackförbund inom LO och TCO. Det hävdar Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson.

Nykredit: Så mycket faller bopriserna i år

Den danska banken Nykredit räknar med att bostadspriserna i Sverige fortsätter ned i närtid och sjunker ytterligare 5 procent 2018, säsongsrensat. I Stockholm och Göteborg väntas totalt nedgångar för bostadsrätter på runt 15 procent.

Medirätt avslutar samarbete med Apoteket

Medirätt och Apoteket har kommit överens om att avsluta sitt samarbete som ingicks i april 2017 beträffande kliniska studier av Medirätts digitala läkemedelsautomat Dosell och Apotekets Apodos-system.

IBM backar på Wall Street

Ledande amerikanska börsindex ser en blandad utveckling på fredagen med fokus riktat på Washington DC och arbetet för att undvika en nedstängning av all federal verksamhet.

Bra direktavkastning – men inte mycket mer

ANALYS Affärsvärlden behåller en avvaktande inställning till Clas Ohlson inför vårens kapitalmarknadsdag och strategiuppdatering.

Snabba kast på börsen för bitcoin

Spekulanterna har tagit greppet om digitala valutan bitcoin. Värdena rusar och rasar om vartannat. Som betalningsmedel för bitcoin fortfarande en tynande tillvaro. 

Jakten på nya bitcoin – den nya tidens gruvdrift

Intresset för bitcoin har växt stort de senaste åren. DN besökte två anläggningar i Köping för att träffa bitcoin-entusiasten Linus Dunkers. 

Lista: MTF:ernas miljardbolag

Här är bolagen som växer ur småbolagslistorna.

Behåll din levnadsstandard – med rätt pensionsstrategi

För många nuvarande och blivande pensionärer kan det vara stressande att behöva tänka på hur man ska planera inför pensionen. Här kommer några tips och råd som kan hjälpa dig på vägen.

Börsens mest blankade aktier

DATA Affärsvärlden har tagit fram listan med de 15 mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen. Bland annat varför Mycronic är börsens näst mest blankade aktie.

Glada miner väntas på Wall Street

Efter en liten börsnedgång på torsdagen låg USA-terminerna på en viss uppgång inför fredagens handelsstart.

USA-myndigheter kan tvingas stänga ned

USA kan tvingas stänga federala myndigheter vid midnatt. För att undvika det krävs att USA:s djupt splittrade senat gör upp om nya undantagsregler.

Björklund: Spiken i kistan för valfriheten i Sverige

Moderaternas Elisabeth Svantesson och Liberalernas Jan Björklund ger som förväntat tummen ner åt regeringens förslag om vinstbegränsningar.  – Det här är spiken i kistan för valfriheten i Sverige, säger Björklund till DN.

Banker tynger på börsen

Stockholmsbörsen handlades något högre vid lunchtid på fredagen.

USA hotas av skuldkris

USA hotas av en skuldkris. Om senaten röstar ner ett förslag om finansieringen av den federala budgeten riskerar de federala myndigheterna att stängas ned natten till lördagen.

Regeringen: "Vinstjakten hör inte hemma i svensk välfärd"

Regeringen har överlämnat ett förslag som innebär att det införs en begränsning av hur stora rörelseresultat som privata välfärdsaktörer får uppnå.

Brittiskt detaljhandelsbolag rasar efter vinstvarning

Det brittiska detaljhandelsbolaget Carpetright, som saluför bland annat mattor och sängar, har fallit 43 procent på Londonbörsen efter fredagens vinstvarning från bolaget.

Investmentbanken: Aktien du ska äga under 2018

Den amerikanska investmentbanken FBR utser Hansa Medical som en aktie att ha redan från början av 2018 eller "Out the Gate 2018 Pick".

Analytiker om SEB: En överreaktion av marknaden

I sin helhet är de jämförelsestörande poster som SEB meddelat om på fredagsmorgonen inte negativa i någon större bemärkelse.

Analytiker: Överreaktion angående SEB:s poster

I sin helhet är de jämförelsestörande poster som SEB meddelat om på fredagsmorgonen inte negativa i någon större bemärkelse.

Så påverkar MiFID-II värdepappersmarknaden

Införandet av det europeiska regelverket MiFID-II innebär nya tuffa krav på information och dokumentation till investerare. Så här påverkas du.

Ewa Stenberg: Förslaget är dödfött i denna riksdag – men det kommer mer

Det förslag som regeringen och Vänsterpartiet presenterade i dag kommer inte att gå genom riksdagen. Därför lägger civilministern senare två andra propositioner om vinster i välfärden, som regeringen hoppas få den borgerliga oppositionens stöd för. Diskussionen om vinster i välfärden är en svår balansgång för S och MP.

Ewa Stenberg: Förslaget är döfött i denna riksdag – men det kommer mer

Det förslag som regeringen och Vänsterpartiet presenterar i dag kommer inte att gå genom riksdagen. Därför lägger civilministern senare två andra propositioner om vinster i välfärden, som regeringen hoppas få den borgerliga oppositionens stöd för. Diskussionen om vinster i välfärden är en svår balansgång för S och MP.

Lagförslag om vinsttak i välfärden

Regeringen och V har enats om ett vinsttak på sju procent för välfärdsföretag inom skola och omsorg. – Det kommer att finnas en ny typ av tillstånd som kommer att krävas för privata aktörer som vill verka inom skola och omsorg, säger Ardalan Shekarabi om det nya lagförslaget som begränsar bolagsvinster inom välfärden.   

Regeringen och V presenterar förslag om vinster i välfärden

Regeringen och V har enats om ett vinsttak på sju procent av operativt kapital för välfärdsföretag inom skola och omsorg. – Det kommer att finnas en ny typ av tillstånd som kommer att krävas för privata aktörer som vill verka inom skola och omsorg, säger civilministern Ardalan Shekarabi (S) om det nya lagförslaget.    

”Framtidens företag behöver algoritmer för att överleva”

Algoritmer behövs inte bara för att hantera och analysera enorma mängder data. De används även för att förbättra produkter och tjänster, öka säkerheten, minska miljöpåverkan och mycket annat. Här förklarar Per Österman och Madan Kumar Singh från Accenture varför algoritmer är ett måste för framtidens företag.

Börsveteranen varnar: Lugnet före stormen

Lugnet på börsen betyder att investerare skulle oroa sig för en ny börskrasch, säger Joachim Fels, global ekonomisk rådgivare på Pimco.

Carnegie: Ett köpvärt fastighetsbolag

Carnegie sänker sin rekommendation för Castellum till behåll från köp, och höjer samtidigt Fabegerekommendationen till köp från behåll.

Postnord inför avgift på paket från Kina

Postnord kommer skyndsamt att säkerställa upprättande av ett system för att ta ut moms från första kronan på varor som beställs från Kina. Postnord kommer samtidigt att ta ut en administrationsavgift på 125 kronor per paket som bolaget tar in moms åt staten på.

SEB mot strömmen på börsen

Stockholmsbörsen drog sig uppåt efter att ha inlett veckans sista dag på båda sidor av nollstrecket.

Redeyes toppval för 2018

Redeye har adderat spelbolaget THQ Nordic till sin "Top Picks-Portfölj" för 2018. Även Alligator Bioscience har lagts till i portföljen nyligen.

IEA drar upp oljeprognos

Internationella energimyndigheten (IEA) uppgraderar tillväxttakten i världens oljeefterfrågan för 2017 med 40.000 fat per dag till 1,57 miljoner fat per dag.

Postnord inför avgifter på Kinapaket

De enorma mängderna av billiga paket från Kina, som blivit en börda för Postnord Sverige, kommer sannolikt att minska rejält.  Postnord kommer att ta ut en avgift för att hantera momsen på paketens innehåll.

Carnegie: Sälj Avanza

Carnegie sänker sin rekommendation för Avanza till sälj från behåll. Riktkursen höjs till 380 från 340 kronor.

SEB: För mycket inprisat i nätbanken - sälj

För mycket är inprisat i Avanza i nuläget. I ett bästa-scenario är aktien rimligt värderad.

Johnson föreslår bro över Engelska kanalen

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson har tagit upp frågan om en bro över Engelska kanalen med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Spotify lanserar nyhetsprogram

Spotify kommer att börja med ett nytt format, som fått namnet Spotlight. Det rör sig om bland annat nyhetsprogram där ljudet kompletteras med bilder, text och video.