Ryanair avvisar svenska piloters försök att organisera sig

Flygbolaget Ryanair avvvisar de svenska piloternas försök att organisera sig fackligt och kallar det för ”meningslös propaganda från konkurrenterna”.

Ryanair ger facket kalla handen

Flygbolaget Ryanair avvvisar de svenska piloternas försök att organisera sig fackligt och kallar det för ”meningslös propaganda från konkurrenterna”.

Affärsvärlden nr 47, 2017

Här är ett urval av innehållet i detta nummer.

Börsen bra hemma bäst

MSAB köps ut från börsen. Att familjebolag avnoteras har sina förklaringar.

Det är dyrt att vara snäll

Största ägaren staten fokuserar på att Telia följer reglerna. Ansvaret är större än så.

Fortsatt uppsida i oljekartor

I Spectrums bibliotek av oljekartor växer dolda värden. På två-tre gånger kassaflödet är aktien fortsatt billig.

”Hantverk är lite av ett självplågeri”

Hon har gjort kläder av människohår, stickat för Louis Vuitton och visat sina kollektioner på modestädernas catwalker. För Sandra Backlund innebär hennes handstickade kreationer såväl smärta som tillfredsställelse.

Hög risk i småbolagen

Små- och medelstora bolag dominerar listan över börsens kursförlorare i år.

”Jag bygger hellre upp än montera ner”

Gunilla Osswald ledde avecklingen av Astra Zenecasforskning i Södertälje. Som vd för Bioarctic siktar hon nu på att utveckla effektiva läkemedel mot alzheimer och parkinson.

Klänningar till priset av en Rolls-Royce

Haute couturen föddes i Paris på 1800-talet och hade sina glansdagar i mitten på förra seklet. I dag finns de främsta köparna utanför Europa.

Kommuner bör lära av näringslivet

Min uppfattning är att man i näringslivet ofta är bättre på att sprida goda exempel och att skala upp nya arbetssätt som visat sig vara bättre än de gamla.

Lönsamheten ett frågetecken

SKF är sorgebarnet bland börsens stora verkstadsbolag. Den kortsiktiga medvind bolaget nu upplever räcker emellertid inte för ett köpråd.

Modemuseum

Mode som konstform. Är det någon stad som förstår sig på det så är det Paris. Här är några museer att ha koll på.

När politiken abdikerar tar bolagen för sig

Det går åt helvete, helt enkelt! Den period i Västerlandets historia som präglats av demokrati, välfärd och frihet blir just inget annat än en parentes.

Oron är överdriven

Bilia har värderats ner kraftigt på oron för stigande räntor och en bilmarknad i förändring. Värderingen är dock väl pressad och historiskt har Bilia lyckats väl i att kompensera för strukturella förändringar.

Portföljen mot strömmen

Stockholmsbörsen tappade ytterligare mark i förra veckan. Aktiva portföljen gick åt motsatt håll.

Välskött verkstadsbolag

Dometic värderas som en underleverantör till bilindustrin. Den dag aktien värderas som friluftsexpert väntar en betydligt högre värdering.

Världens svåraste jobb

Nästa vecka avslöjas Årets ledare 2017. Men vad är egentligen gott ledarskap?

Löfven: Beslut om amorteringskrav inom en vecka

Regeringen kommer att fatta beslut om Finansinspektionens förslag om skärpt amorteringskrav för nya bolån inom en vecka.

Öppning nära oförändrat på Wall Street

I USA-börsernas inledning var det i stort sett oförändrade indexnoteringar på onsdagen.

Svagare dollar inför långhelg

Europaräntorna visade en blandad utveckling på onsdagen medan USA-räntorna gick sidledes inför Thanksgiving. Börshumöret var positivt medan dollarn tappade brett.

Net Insight får stororder i Asien

Net Insight har fått en order på sin Remote production som tjänst för att stödja distribution av sportinnehåll för ett tv-bolag i Asien.

De här kan ta över efter Leif Östling

Leif Östlings "vad fan får jag för pengarna?" blev hans fall. Ny ordinarie ordförande för Svenskt Näringsliv väljs vid stämman i vår. Bolidens vd Lennart Evrell är en av de heta kandidaterna, enligt uppgift till DN.

De här kan ta över efter Östling

Leif Östlings "vad fan får jag för pengarna?" blev hans fall. Ny ordinarie ordförande för Svenskt Näringsliv väljs vid stämman i vår. Bolidens vd Lennart Evrell är en av de heta kandidaterna, enligt uppgift till DN.

Vem fan blir ny ordförande?

Leif Östlings "vad fan får jag för pengarna?" blev hans fall. Ny ordinarie ordförande för Svenskt Näringsliv väljs vid stämman i vår. Bolidens vd Lennart Evrell är en av de heta kandidaterna, enligt uppgift till DN.

Corporate Health Responsibility som affärsstrategi

CSR är företagets ansvar utåt, CHR är ansvaret inåt. Affärsstrategin Corporate Health Responsibility grundar sig i medvetenheten att det inte är resultat- och balansräkningar som gör affärer, det är människorna i bolaget.

Autoliv får böta – högre böter väntar

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv får böta 80 miljoner kronor för att ha deltagit i karteller inom EU. Böterna gäller bara två drabbade biltillverkare. EU-kommissionens utredning fortsätter och Autoliv räknar med klart högre böter framöver.

Amerikanskt it-bolag rasar efter vd:s avgång

Terminerna för USA-börserna indikerade en inledning på lätt plus inför onsdagens öppning. Handeln väntas vara ganska lugn inför det kommande Thanksgiving-firandet.

Staffan Persson ökar i Moberg Pharma

Finansmannen Staffan Persson har ökat innehavet i Moberg Pharma till drygt 10,2 procent i bolaget.

Johan Schück: Rätt att Leif Östling avgår. Förtroendet för honom är rubbat.

Svenskt Näringsliv behöver en ordförande som företräder medlemmarna på ett genomtänkt sätt och inte tror att han kan uttala sig som privatperson. Därför är det logiskt att Leif Östling avgår.

Familjen Qviberg ökar i Bilia

Familjen Qviberg fortsätter att öka sina innehav i Bilia.

Elen ovanligt billig i vinter

Elkonsumenter kan hoppas på en ovanligt billig vinter. Men på några års sikt har prisbilden dragit i väg ordentligt.

Storbritannien sänker tillväxtprognoser

Den brittiska regeringen sänker sina tillväxtprognoser.

Undersökning: 75% vill att Sverige blir förnybart

Trenden är tydlig. Sverige rör sig mot en större andel förnybar energi. Och frågan är prioriterad för svenskarna. Enligt en undersökning från YouGov, på uppdrag av E.ON, svarar 75 procent av de tillfrågade att de tycker det är viktigt att Sverige ställer om till förnybar energi.

Danske ser köpläge i fastighetsbolaget

Danske Bank Markets upptar bevakning av Platzer.

Oerhört viktigt att inte blanda in enskild egendom med övrigt giftorättsgods

Juristen Britt-Marie Svensson, affärsområdeschef på Verahill, svarar på läsarnas frågor om familjejuridik. Du kan till exempel fråga om arv, testamente, bodelning och samboavtal. Mejla din fråga till juristen@dn.se.

Northlands gamla konkursgruva kan börja brytas om nio månader

Nio månader behövs innan Northlands nedlagda gruva i Pajala kan starta upp igen. Det meddelar Kaunis Iron, tidigare Abecede, som har tagit över gruvan, på en presskonferens i Luleå, rapporterar NSD.

Danske Bank: Boinvesteringar kan rasa med 40 procent

Om de svenska bostadspriserna faller 15-20 procent skulle det kunna leda till att bostadsinvesteringarna minskar med 30 procent nästa år och med ytterligare 10 procent 2019.

”Nyemissionen som låter dig vara med på en tillväxtresa”

Real Holding förvärvar, förvaltar och förädlar fastigheter på trygga tillväxtorter. Nu lanserar bolaget en nyemission som inleder både tillväxtresan och ”Real Holding 2.0”.

Kommentar om skatteflykt var början på slutet

Leif Östlings ”vad fan får jag”-kommentar i samband med paradisläckan var början på slutet som ordförande i Svenskt Näringsliv.

Ingves: Fördel med Sverige i bankunion

Det vore sannolikt en fördel om Sverige gick med i EU:s bankunion. Det sade riksbankschefen Stefan Ingves vid en webbsänd pressträff på onsdagen.

LO:s ordförande: Kommer minnas Leif Östling som en duktig industrialist

Leif Östling lämnar ordförandeposten i Svenskt Näringsliv efter sina uppmärksammade uttalanden i samband med den så kallade paradisläckan. LO-basen tycker det är bra, men kommer minnas honom som en duktig industrialist.

Dometic rusar efter storförvärv

Efter att Dometic aviserat ett storförvärv är aktien upp 6,7 procent under onsdagsförmiddagen.

Riksbanken: Bopriserna ökar mer långsamt

Bostadspriserna kommer att fortsätta stiga de kommande åren, men i en långsammare takt, bedömer Riksbanken.