Utskällda Arbetsförmedlingen får bättre betyg

Under regeringens fyra år har förtroendet successivt ökat för Arbetsförmedlingen, a-kassan, skolan, sjukförsäkringen, och tandvården, visar SEB:s Välfärdsbarometer 2018. Men trots vändningen ligger Sverige fortfarande en bra bit efter övriga skandinaviska länder på de flesta områdena.

Skattesmäll på 154 miljoner för Mojang-säljare

De tre tidigare ägarna till dataspelet Minecraft har upptaxerats med drygt 700 miljoner kronor, enligt en dom i förvaltningsrätten. Totalt innebär det skattekostnader på cirka 154 miljoner kronor för trion, skriver Dagens industri (Di).

”Köpare måste få veta när de kan få flytta in”

Det är fullständigt orimligt att skjuta fram tillträdesdatum i ett och ett halvt år. Det anser Magnus Lambertsson, försäljningschef på Skanska och en av initiativtagarna till en kvalitetsmärkning av bostadsbyggen. 

Byggbolag hotas av stämning för försenad tillträdesdag

Bostadsbyggaren SSM stämdes i april av drygt 50 missnöjda kunder som vill häva sina köp.  Nu kan bolaget bli stämt för att annat bygge och av samma orsak: bolaget skjuter tillträdesdatum lång in i framtiden.

Även Coop slutar sälja engångsgrillar

Nu väljer även Coop att sluta sälja engångsgrillar. – Vi får se hur länge det blir. Det får vädret och brandrisken avgöra, säger presschefen.

Frankrike stängde säljsajt för droger och vapen

Franska myndigheter har stängt en av de största illegala säljsajterna på internet, en anonym sida som inte är tillgänglig för vanliga internetsurfare.

Henrik Brandão Jönsson: Kartellerna största motståndarna till legalisering

RIO DE JANEIRO. Det mest lyckade exemplet på hur en legalisering kan gå till är från Uruguay. Förra året förlorade landets organiserade brottslighet 50 miljoner kronor på grund av att staten tagit över försäljningen av cannabis. Pengarna används i stället till att bota drogberoende medborgare.

”Droghandel är som annan industri – fast dödlig”

PR-satsningar, vinstmaximering och diversifiering. Knarkhandeln fungerar som vilken multinationell industri som helst, hävdar Tom Wainwright i boken Narconomics. Skillnaden är våldet och misären. Bästa sättet att få bukt med det är legalisering under reglerade former, kommer han fram till.

Drogkarteller som vilken industri som helst – fast dödlig

PR-satsningar, vinstmaximering och diversifiering. Knarkhandeln fungerar som vilken multinationell industri som helst, hävdar Tom Wainwright i boken Narconomics. Skillnaden är våldet och misären. Bästa sättet att få bukt med det är legalisering under reglerade former, kommer han fram till.

Näringslivstoppen: Norska ungdomar har blivit lata

Norska ungdomar är så bortskämda att de inte kan tänka sig att ta jobben som svenskar vill ha, säger Stein Lier-Hansen, vd för arbetsgivarorganisationen Norsk Industri, i en intervju.

Findus återkallar persilja

Findus återkallar produkten Våra finaste Persilja 30 gram efter att ha upptäckt spår av magsjukebakterien VTEC i råvaran. Det handlar om fryst persilja.

Ica stoppar försäljning av engångsgrillar

Ica slutar tillfälligt att sälja engångsgrillar i samtliga butiker, rapporterar TV4. Orsaken är den höga brandrisken i stora delar av Sverige.

Trump inför tullar på kinesiska varor

USA kommer att införa tullar på 25 procent på import av kinesiska varor för ett värde på 50 miljarder dollar.

Trump inför tullar på 50 miljarder för kinesiska varor

USA:s president Donald Trump inför tullar värda 50 miljarder dollar på kinesiska varor. Därmed trappar han upp handelkonflikten i världen ytterligare och ökar risken för ett handelskrig. Bara en timme efter USA:s besked meddelade Kina att man svarar med tullar motsvarande samma värde.

Ministrar får påökt

Ministrarna i den svenska regeringen får påökt från halvårsskiftet. Statsministern får mest, 4 000 kronor mer i arvode per månad, totalt 172 000 kronor.

Stark start för Arion Bank

Isländska Arion Bank, som övertog Kaupthings isländska tillgångar i samband med finanskrisen, har på fredagen haft en lyckad börsstart i Stockholm och Reykjavik.

Kappahl byter vd – oenighet om bolagets prioriteringar

Klädkedjan Kappahls vd Danny Feltmann avgår med omedelbar verkan. Sökandet efter ny vd påbörjas omgående, enligt ett pressmeddelande. Bolagets aktiekurs stiger efter beskedet.

Oenighet om damkläder bakom Kappahls vd-byte

Klädkedjan Kappahls vd Danny Feltmann avgår med omedelbar verkan. Enligt styrelseordförande Anders Bülow har ledningsgruppen och styrelsen olika syn på inriktningen för Kappahls damkläder. Bolagets aktiekurs stiger efter beskedet.

Kappahls vd får sparken

Kappahls vd Danny Feltmann avgår och Göran Bille, styrelseledamot i klädbolaget och tidigare bland annat vd för Lindex, utses till tillförordnad vd med omedelbar verkan.

USA på väg införa fler Kinatullar

USA:s president Donald Trump har godkänt amerikanska tullavgifter på kinesiska varor till ett värde av 50 miljarder dollar, enligt medieuppgifter.

Swedbank minskar i Collector

Swedbanks kapitalförvaltningsdel Robur flaggar för ett innehav om 4,99 procent av kapitalet i nischbanken Collector.

Storstadsbor mest benägna träffa doktor på nätet

Antalet digitala läkarbesök ökar kraftig. Framför allt bland yngre patienter som bor i storstäderna. Det visar en kartläggning som Socialstyrelsen gjort på uppdrag av regeringen. 

Analyshusets val i fastighetssektorn

Kepler Cheuvreux har inlett bevakning av fastighetsbolagen Brinova, Pandox, Platzer och SBB - samtliga med köprekommendation.

Posten Norge stämmer Volvo

Posten Norge stämmer Volvo Lastvagnar och fyra andra lastbilstillverkare för olaglig kartellbildning, något som - enligt Posten Norge - snedvridit konkurrensen i 14 år. "Posten har ett helt rättmätigt ersättningskrav på grund av kartellverksamhet", säger Posten Norges advokat, Rasmus Asbjørnsen, till E24.

Oförändrad försäljning för H&M

Hennes & Mauritz försäljning var oförändrad i det andra kvartalet (mars-maj), jämfört med samma kvartal året innan då försäljningstillväxten var 5 procent.

Oförändrad försäljning för H&M

Modejätten H&M når inte upp till förväntningarna när klädkedjan redovisar oförändrade försäljningssiffror för brutna räkenskapsårets andra kvartal.

Veidekke skriver ned norsk anläggningsverksamhet

Det norska byggbolaget Veidekke gör en nedskrivning på 550 miljoner norska kronor i sin norska anläggningsverksamhet.

Nent köper rättigheter för fler fotbollsligor

Nordic Entertainment (Nent), som under andra halvåret kommer knoppas av från MTG, har köpt sändningsrättigheter för fotbollsligorna Bundesliga, Ligue 1, Eredivisie, belgiska First Division A och Scottish Premiership fram till 2021.

Därför ska du skriva äktenskapsförord

Kärlek handlar om romantik och blommor, inte om avtal och juridik. Eller? Sanningen är att ett äktenskapsförord kan vara det mest omtänksamma du och din älskling kan ge varandra.

Kursrekord för Spotify

Musikstreamingjätten Spotify steg drygt 4 procent i torsdagens amerikanska handel och slutade dagen på 178:10 dollar, den högsta stängningskursen sedan aktien gjorde debut på New York Stock Exchange i början av april.

Ryktena om H&M:s storägare får aktien att svaja

Storägaren Stefan Persson har under våren storshoppat H&M-aktier vilket har lett till rykten om att han vill köpa ut sitt bolag från börsen. Efter att klädkedjan på fredagen presenterat de senaste försäljningssiffrorna har aktien sjunkit.

Fri DN-prenumeration för alla förstagångsväljare

Dagens Nyheter erbjuder alla mellan 18 och 25 år fri tillgång till DN digitalt fram till den 15 september. Anledningen är att förstagångsväljare ska få enklare tillgång till kvalitetsjournalistik. 

Prisfall på bostäder i Stockholm kan vara över

Priserna på bostadsrätter i Göteborg steg oväntat mycket i maj på en annars avvaktande bostadsmarknad.

Fotbolls-VM – spelbolagens inkörsport

Intresset för fotbolls-VM är stort, inte minst bland spelbolagen. Analytiker och spelbolagschefer är rörande överens om att mästerskapet framför allt lär innebära pengar långt efter finalen.  – Ett mästerskap med många skrällar är bra, men främst handlar det om att få in nya kunder som blir kvar, säger Lars-Ola Hellström, analytiker på investmentbanken Pareto. 

Efter paketkaoset - nu slopas avgiften på leveranser från Wish

På torsdagen började ett nytt avtal mellan Postnord och e-handelsföretaget Wish gälla. Avtalet innebär att avgiften på 75 kronor per paket slopas, rapporterar Breakit.

”Migrationsverket håller på med byråkratiskt vansinne”

Det är skriande brist på it-specialister i Sverige. Men Kerem Yüksel är utvisad till Turkiet för ett slarvfel som hans tidigare arbetsgivare gjort – och som inte går att rätta till i efterhand.  Här är berättelsen om hur Kerem och it-företaget Biolit kämpar för att han ska få komma tillbaka och jobba i Sverige.

”Kompetensutvisningar het fråga i valrörelsen”

Frågan om kompetensutvisningarna kommer att bli en het potatis i valrörelsen. Det menar Johanna Jönsson som är Centerpartiets migrationspolitiska talesperson.

Nazistiska NMR utreds för misstänkt skattefusk

Skatteverket utreder den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, för misstänkt skattefusk i stor skala, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

New Yorks statsåklagare stämmer Donald Trump

Delstaten New Yorks statsåklagare Barbara D. Underwood stämmer Donald J. Trump Foundation och dess styrelsemedlemmar. Bland annat Donald Trump själv. Trump anklagas bland annat för att ha gett olagligt stöd till sin presidentkampanj med pengar från stiftelsen. 

Maria Crofts: Risk för trippelsmäll när räntan höjs

Maria Crofts, DN:s privatekonomiska krönikör svarar på fyra frågor om att svenskarna ökar sina konsumtionslån.

Johan Schück: Nytt ECB-beslut kan fördröja svensk räntehöjning

Tre frågor om Europeiska centralbankens räntebeslut till DN:s samhällsekonomiske krönikör Johan Schück:

Svenskarna lånar mer till konsumtion

Konsumtionslånen i Sverige har ökat och det är stora lån som växer snabbast. Eftersom lånen står för en liten del av hushållens totala lån utgör de dock endast en begränsad stabilitetsrisk.

Skatteverket utfärdar bank-id-varning

Skatteverket har upptäckt privata företag som uppmanar kunder att med bank-id logga in på Skatteverket via sina egna webbplatser. Nu varnar myndigheten för all typ av andrahandsinloggning med bank-id.

Martin Jönsson: Dags damma av Ulvskogs ord om ägarkoncentration i medierna

Affären är inte ens presenterad än, men redan mullrar det politiska missnöjet kring tanken på att Telia skulle köpa Bonnier Broadcasting, med bland annat TV4 och C More.

WWF larmar om rekordtidig algblomning i Östersjön

Uppgifter från SMHI och bilder från Nasa visade redan förra veckan att alger blommar i Hanöbukten. Rekordtidig algblomning, konstaterar Världsnaturfonden och menar att det är ytterligare ett tecken på ”ett hav i kris”. 

Clas Ohlson breddar samarbete med Mathem

Clas Ohlsons och Mathem rullar nu ut sitt samarbete bredare i Sverige både geografiskt och i antal produkter efter initiala pilottester under våren.

ECB håller räntan oförändrad

Europeiska centralbanken (ECB) beslutade vid ett möte i Riga att lämna eurozonens styrränta oförändrad. Banken kommer även att fortsätta med sitt omfattande stödköpsprogram fram till i höst.

Politisk debatt kring TV4-affären

Näringsminister Mikael Damberg (S) vill inte sätta ned foten i den heta frågan om Telias planerade köp av Bonnier Broadcasting, med TV4. – Anmärkningsvärt, tycker Moderaternas näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered.

H&M rasar efter Persson-kommentar

Stockholmsbörsen handlades efter lunch på torsdagen alltjämt på minus för dagen efter ett något hökaktigt besked från den amerikanska centralbanken Fed på onsdagskvällen och inför eftermiddagens räntebesked från den europeiska motsvarigheten ECB.

Brexit gör Kopparbergs cider i Storbritannien brittisk

Kopparbergs Bryggeri kommer att producera cider för den brittiska marknaden i Storbritannien. – Det var Brexit som avgjorde det, säger vd och majoritetsägaren Peter Bronsman.