Nebojša Novaković om den nya rollen i AIK: "Jag utvecklas varje dag"

Nyheter24 är påväg till Solna Centrum för att träffa AIK-legendaren Nebojša "Nebo" Novaković på ett fik. Väl på plats ser vi inte skymten av honom, men runt hörnet sitter Nebo undangömd och pratar med en av AIK:s ungdomstränare. Det är en nära vän till Nebo som han diskuter upplägg med för kommande vecka.

När vi väl satt oss ner och Nebo har sagt hejdå till sin vän så får vi varsin kopp kaffe till bordet. Det märks att Nebo är på bra humör.

– Jag har ledigt idag så jag har bara tagit det lugnt, men det är en hel del jobb med AIK och mycket fokus på min familj. 

Hur har året varit för dig anser du?

– Man startade med A-laget som assisterande tränare, ett uppdrag som man haft i så många år innan. Jag och Richard Norling har jobbat ihop i så många år tidigare i både Väsby och två vändor i AIK. Sen i juni lämnade jag dock mitt uppdrag och blev tränare i AIK:s akademi, där jag utvecklas som varje dag.

– Jag har otroligt roligt och kan påverka mycket nu i AIK som tränare för de yngre. Det utvecklar mig väldigt mycket som person när jag kommer närmare spelarna och deras personligheter, mer än vad jag kanske gjorde under min tid i A-laget. Jag har mer tid för spelarna nu innan dem springer iväg och blir proffs.

Vad har du själv utvecklat sedan flytten till akademin?

– Jag har lärt mig mer att jobba med människor på ett individuellt plan, det viktigaste i min roll är inte direkt resultatet på matcherna som det var i A-laget. Nu har jag mer tid till att utveckla spelarna på ett individuellt plan och göra dem bättre för varje dag. 

Hur har ungdomsfotbollen förändrats sen du va liten?  

– Ja det är klart, jag är är uppvuxen i forna Jugoslavien, det var annorlunda med dem tränarna som jag hade under min uppväxt. Det var lite mer diktatoriskt, man hade inte så mycket egen vilja tyvärr utan det var raka besked och man fick inte utforska så mycket på egen hand. 

– Det var fortfarande en fin tid, man spelade ofta ihop med de äldre, oavsett hur gammal man var. Det var väldigt krävande att spela med dem äldre, men det gjorde även att jag utvecklades snabbare. Som ny i laget fick ofta de yngre stå som stolpe under träningarna för att öva upp sig att inte vara rädd. Vek man sig då, så blev det väldigt svårt senare att ta sig in i laget. Så absolut har jag annorlunda träningsupplägg idag för barnen än vad jag genomgick. 

Har Henok Goitoms jobb som ungdomstränare i Kista Galaxy inspirerat dig nått?

– Ja men både och, när man ser Henok påverka ungdomarna som han gör, så är det klart man själv förstår vikten av det jobb man gör. Henok har visat vägen att man måste även ha dialoger kring vad som sker utanför planen, att ungdomarna får rätt vägledning. Det är viktigt att man skapar en relation där man också kan prata om saker som inte är fotbollsrelaterat. 

Har din relation till Richard Norling förändrats nått?

– Vi har fortfarande en bra relation eftersom A-laget behöver många från akademin för att få allt att funka. Jag ger ofta förslag på spelare som hade passat bra i träningssammanhang. Det är viktigt att akademispelarna får stå upp mot de bästa, så som Nisse, Pertan, Goitom och flera.

Ser du någon förändring i ungdomarnas attityd nu förtiden?

– Självklart det är 100 procent. Zlatan visade tidigt vägen för de yngre i Sverige att man kan gå hur långt som helst oavsett vart man kommer ifrån. Sen har Alexander Isak visat vägen nu senaste tiden, även fast om han och Zlatan är väldigt olika i sina personligheter, så är dem stor förebilder och visar folk att det är bara att köra på!

Hur ser du på AIK:s framtid i ungdomsleden?

– Vi har en otrolig akademi, med bra resurser, tränare och möjligheter. Det är oftast inte resultatet i akademin med antal vunna matcher som räknas, utan det viktiga är antalet spelare som vi slussar upp till A-laget. Vilket vi gör bra.

Vill du se någon förändring i Stockholms stad för att ge bättre träningsmöjligheter?

– Kanske det krävs mer, men man får inte glömma vart vi kommer ifrån. Om du jämfört Stockholm idag jämfört med drygt 20år sedan så är det en jätteskillnad. Då hade vi inga möjligheter att träna på vintern i hela Stockholm. Vi spelade matcher på Stadshagens grusplan som i stunden var den enda uppvärmda fotbollsplanen i hela Stockholm. Men ändå trädde det det fram spelare från ungdomsakademin upp till AIK, som senare blev proffs. Kolla nu bara i Solna så har vi nästan fyra stycken planer som är uppvärmda och där alla kan spela året om

– Så allting har sin tid och kanske det krävs mer resurser för ungdomarna så att inte tio olika lag tränar på en liten yta, men samtidigt finns det möjligheter för alla att nå hela hela vägen.

Läs hela nyheten:
Nebojša Novaković om den nya rollen i AIK: "Jag utvecklas varje dag"

Publicerad: 2017-11-22 klockan 17:55

Fler nyheter från Nyheter24

Alla åker för att se Tommys julbelysning – är den bäst i Sverige?

Ditt hem är kanske fyllt till bredden med julpynt och belysning men du kommer nog inte kunna slå Tommy Wallentin, 71 år gammal, från Stockholm. Personer vallfärdar nämligen för att se hans belysning.  Men hur mycket tid lägger han ner, vad går elen på och varför detta stora intresse för julbelysning?  Nyheter24 pratade med Tommy om ja, julbelysning.  Tommy berättar att han började med sin passion för julbelysning för över 30 år senare och att det mestadels är för sina barn han hållit traditionen vid liv.  Installationen tar ungefär fyra helger och planerna för nästan år har han redan börjat med.  – Inspirationen får jag bara från mitt eget huvud, säger Tommy till Nyheter24.  Baksidan av huset. Bildkälla: Priva Det är ingen liten installation och det går åt en hel del tid och framför allt glödlampor och el! – Det går åt ungefär 50-60 tusen glödlampor. Elen går på ett par tusen extra.  Att personer åker förbi och tittar på hans mästerverk är något som Tommy bara tycker är roligt. Det är inte ofta som personer knackar på eller stannar länge. Utan det är en trevlig lite omväg för den som bara vill kolla in det fina Tommy skapat. En av dem som åkt för att titta på Tommys belysning är Lilly Kayrouz, 35 år gammal. Hennes syster berättade om huset och hon bestämde sig för att åka dit.  – Jag och andra som hade rest dit för att se hans berömda julbelysning sprang runt som små barn på julafton och filmade. När hon kom hem satt hon och klippte ihop filmen och la ut på en stor grupp på Facebook.  – Underbart tycker jag när en person lägger sitt själ i något sånt för att glädja andra. Jag är en av dem som kommer komma ihåg all hans belysningar för livet och ska fortsätta besöka han varje år. - Se Tommys fantastiska julbelysning, som Lilly filmade, i spelaren ovan - Läs också om vad som är årets smak på Juleskum! Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-12-17-09:07:20

8 saker som hände 2017 som vi aldrig någonsin får glömma

Året börjar lida mot sitt slut. Men innan vi går in i 2018 så finns det flera saker som hände 2017 som vi aldrig någonsin får glömma.  Terrorattacken i Stockholm  Bildkälla: TT Den 7 april körde en lastbil in på Drottninggatan i centrala Stockholm. Attacken krävde fem personer och en hunds liv. På natten greps Rakhmat Akilov i Märsta, som fortfarande sitter häktad misstänkt för terrordådet. Terrordådet skakade hela Sverige och är något vi aldrig kommer att glömma.  Terrorn i världen  Terrordådet i Somalia. Bildkälla: TT Terrorn skakade hela världen flera gånger under 2017.  I juni körde en lastbil på människor på London bridge i Storbritannien. Skåpbilen fortsatte sedan till Borough Market där de tre misstänkta gärningsmän började knivhugga personer. Sju personer miste sina liv och 48 person skadades.  I augusti körde en lastbil in på den populära turistgatan La Rambla i Barcelona. 14 personer förlorade sina liv i attacken.   I Somalias huvudstad Mogadishu sprängdes en bomb i oktober och 231 personer miste sina liv.  Dådet vid Ariana Grandes konsert i Manchester 

2017-12-14-22:46:33

5 saker att göra julafton – om julen inte är något för dig

Julafton är en, för många, tid för många att samlas med familj och nära och kära för att öppna presenter, titta på Kalle Anka och äta god mat.  Men det är faktiskt inte alla som kan, vill eller orkar fira jul. Alla har inte jättebra relation till familjen, råd eller psykisk ork att fira jul.  Julen behöver inte firas traditionellt och vi har därför listat fem saker du kan göra om du tycker att julen känns jobbig.  Nyheter24 har pratat med psykologen Britt-Marie Stridh och gjort en lista på vad en kan göra om en inte vill fira julen på traditionellt vis!  1. Gör ingenting Om du inte vill fira eller ha något med julen att göra. Skit i den! Gör det du skulle göra en helt vanlig dag. Lägg dig på soffan med massor av godis och så ojulig mat som möjligt och bara mys framför en film.  – För det i riktningen DU vill ha det. Tycker man väldigt illa om julen som idé så kan man sitta hemma med en film på Netflix, säger Britt-Marie till Nyheter24. 2. Dra ihop ett gäng som känner samma sak Kanske finns det fler än du tror som tycker att julen känns jobbig. Fråga runt bland vänner och bekanta. Var öppen med din problematik runt julen så ska du se att det finns fler som känner samma.  En bra idé kan vara att umgås alla ni. Slipper ni sitta hemma ensamma, om det inte är det ni vill, och kan vara med andra som vet vad du går igenom.  – Man kan hitta kompisar som inte heller tycker om att fira jul och vara tillsammans under helgen.  3. Ägna dig åt välgörenhet Det finns en hel del organisationer som ägnar sig åt att ordna julbord och liknande kring julen. Kanske är det något du kan ägna din julafton åt? – Det har i alla år funnits organisationer som är ett bra alternativ om en inte vill fira julen på traditionellt vis! 4. Träna Mår en dåligt så är det alltid bra att träna. Du får endorfiner och känner dig stark. Kanske har du en del frustration, sorg och oroligheter som behöver komma ut.  En timme vid boxningssäcken med hög rap i hörlurarna? 5. Gå på bio, gå ut och dansa eller ät på fin restaurang. En aktivitet som får dig på andra tankar kan vara kul. Även om du inte firar julen som alla andra så kan det vara fint att hitta på egna traditioner. Kanske en bio varje år?  Det som Britt-Marie tycker är viktigast är att släppa förväntningar, drömmar och förhoppningar om hur julen SKA vara och istället fokusera på vad DU vill göra på julen.  Se också videon om vad som bestämmer om en blir som ens föräldrar Läs också om varför barn tror att vi firar jul Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-11-03-08:52:41

Nellie Berntssons helkväll med stjärnan Benjamin Lasnier

Hästprofilen Nellie Berntsson, 17, var tidigare ihop med Lance Hedman, 17. Men kärleken tog slut och Lance gick vidare med Paulina "Paow" Danielsson, 24. Nellie Berntsson. Bildkälla: Instagram. Men Nellie verkar inte hänga läpp över sitt ex. I sin blogg skriver hon om sin nya bekantskap – nämligen den danska Instagramstjärnan Benjamin Lasnier, 18.Benjamin, som är född i Luxemburg men bor i Danmark, slog igenom på sociala medier redan som 16-åring och då var anledningen att han var så lik Justin Bieber. Men de senaste åren har han själv blivit artist, och har skivkontrakt med Sony. På Instagram har Benjamin nästan en miljon följare – och en av dom är just Nellie. I sin blogg berättar hon om mötet i Köpenhamn med flickidolen Benjamin. Benjamin Lasnier. Bildkälla: Instagram. "Vi träffade Benjamin Lasnier och hans grabbar. Hängde med dom hela kvällen. Så kul, jag och Benjamin har följt varandra på Instagram i flera år men aldrig stött på varandra eller träffats. Nu slog det till. Väldigt trevlig kille!", skriver Nellie.  Nellie Berntsson och Benjamin Lasnier i Köpenhamn. Bildkälla: Instagram. "Ja, lyckad kväll helt enkelt. Mina tjejer var så fina och sköna under kvällen också. Vi blev ett stort och nice gäng helt enkelt", skriver hon i sin blogg och bjuder sina läsare på en serie bilder från festkvällen. En pigg läsare har redan hunnit kommentera och fråga Nellie om det är något på g mellan henne och Benjamin – men det återstår att se! Se mer om Benjamin i klippet ovan!  Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-12-15-13:06:19

Tre tjejer berättar om vad som hände när de sökte bostad via nätet

Att kvinnor får utstå sexism och trakasserier är tyvärr ingen nyhet. Nyheter24 har pratat med tre tjejer som upplevt sexism och obehagliga saker när de sökt bostad via internet.  För två år sedan när Anna, som egentligen heter något annat, var 18 år så sökte hon botad via nätet. Hon berättar att runt sju män skrev till henne.  – En sa att han erbjöd gratis lägenhet om han kan komma dit och ha sex med mig några gånger i månaden. En började först skriva om en lägenhet han hyrde ut men efter en stund förändrades konversationen till att han ville att jag skulle suga av honom. En annan ville ha bilder på mitt ansikte och kropp för att se hur jag ser ut eftersom han ville hyra ut sin lägenhet till en snygg tjej, berättar Anna för Nyheter24.  Resten av männen erbjöd sig att dela lägenheten med henne. Någon ville också bo med henne om hon blev hans flickvän, hon skulle då inte behöva betala eftersom han ville "ta hand om henne". – En sa att han älskar unga svenska tjejer som mig och undrade om jag tyckte han var snygg och skickade bilder på sig själv.  Till slut flyttade Anna in hos en äldre man, som verkade trevlig, och bodde där som inneboende. Men ganska snabbt märkte hon att han stod bakom dörren när hon hade duschat och gick in på hennes rum när hon var i skolan och erbjöd sig vika hennes kläder. – Ett par trosor försvann från min tvättkorg en gång. En annan man höll på att ringa mig och ville att jag skulle komma ensam och kolla på en lägenhet. Han ringde bara ett par gånger men slutade när jag inte svarade – men det slutade istället med att han försökte kontakta min 14-åriga lillasyster för att han ville att hon skulle kolla på lägenheten, eftersom han inte fick tag på mig.  Bildkälla: Pixabay En annan som också tyvärr fått utstå bland annat sexism när hon sökte bostad är Maria, som också heter något annat. Hon la ut en annons på Blocket när hon skulle flytta till Stockholm från en liten ort på grund av ett jobb hon hade fått.  – Jag kommer aldrig att göra det igen. Jag tänkte att det var den snabbaste vägen att hitta en tillfällig bostad. Men jag borde inte ha lagt ut namn, bild och telefonnummer tillsammans för på mindre än tio minuter så började telefonen ringa stup i kvarten och min mail bombarderades av skamliga förslag och dylikt, berättar Maria för Nyheter24. Marie berättar att hon fick flera samtal där hon kunde höra att män stönade och onanerade. Så fort telefonen ringde blev hon rädd.  – Det kändes som många använde mitt nummer som heta-linjen och några ville ge mig "modelljobb" om jag åkte ut till dem.  Under knappt två dygn hade mellan 20 och 30 personer kontaktat Maria. Men det var inte det värsta, utan det värsta var mannen i familjen hon till slut valde att bo hos. Familjen hade gått igenom hennes annons och kände alla att de ville hyra ut ett rum till Maria utan förskottsbetalning.  – Jag såg fram emot att träffa familjen och familjen såg fram emot att träffa mig mig. Men när jag var framme vid huset så möttes jag av mannen som innan vi ens hann gå in i huset föreslog att vi först skulle gå till gymmet och sola lite. Eftersom Maria ville flytta in, göra sig hemmastadd och träffa alla så sa hon nej. Men när hon kom in i huset möttes hon av en chockad familj. – Mannen hade inte berättat att jag skulle hyra rummet, jag hade hela tiden skrivit med honom i tron om att familjen var inblandad i beslutet. Men jag förstod ganska snabbt varför, hans fru jobbade ofta på annan ort, det ena barnet hade nattjobb och den yngre var ofta hos kompisar.  Mannen i familjen hade eget företag och var hemma om dagarna, vilket ledde till att Maria tyckte det var väldigt obehagligt att vara hemma.  – Han kunde skriva till mig från våningen ovanför och fråga om jag var "sugen". Två gånger lämnade han en champagne i mitt rum när jag kommit från jobbet. Han kunde också smyga utanför mitt rum och slunga upp dörren i all hast för att se mig stå i underkläder och säga "oj jag visste inte att du var hemma" även fast jag hade musik på.  Maria berättar att hon en gång kom hem och möttes av att hennes stringtrosor var ihopvikta och prydligt uppradade på henne säng.  – Han hade alltså tagit upp trosorna från min byrå och gjort gud-vet-vad när jag inte var hemma. Jag bodde där i 28 dagar sen flyttade jag. Bildkälla: Pixabay När Johanna, som också heter något annat, skulle börja plugga i Stockholm började hon söka boende via nätet. Hon var 18 år och behövde ett billigt boende. Johanna skrev en annons på Blocket där hon berättade om sig själv.  – Jag skrev att jag var ordningsam och skulle börja plugga. Jag började få en hel del mejl, de flesta var från män. De flesta mejlen var inte sliskiga utan bara folk som erbjöd mig att hyra rum i deras hem, men när en ensamstående man hör av sig blev jag som ung tjej tveksam direkt, berättar Johanna för Nyheter24.  Många mail såg helt normala ut tills man läste fram till slutet, då de avslutades med saker som "hör av dig, var inte blyg" eller "hoppas att du förstår att det krävs något extra för att få denna lägenhet". En del mail var rent av vidriga också, totalt var det kanske 15 män som skrev till henne, men alla var inte äckliga, och runt fem personer som ringde upp.  Bildkälla: Privat En kväll ringde en man upp Johanna. Han berättade att han hade en etta i Hornstull som han skulle hyra ut.  – Sedan frågade han om jag var modell. Jag sa nej och då berättade han att han tyckte jag var så snygg och att jag skulle kunna vara det. Han berättade att det fanns en spegelvägg i lägenheten han hyrde ut och undrade om det var ett problem.  Johanna förstod inte riktigt och sa att spegelväggen inte skulle vara ett problem.  Bildkälla: Privat – Han sa att han ville se mig framför speglarna och när jag frågade om hyran sa han att jag inte behövde bry mig om det om han fick komma dit och "mysa" med mig framför speglarna. Jag blev helt ställd och la på direkt. Efter det var jag orolig att han skulle ringa igen, berättar hon och fortsätter:  – Jag vågade inte svara på de flesta mejlen och absolut inte åka och titta på rummen. Jag kände att det var en för stor risk. Det slutade med att jag hyrde ett dyrt och litet rum men då bodde jag med två tjejer i min egen ålder och kände mig trygg.  Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-11-21-08:40:51

Vad är en samtyckeslag? Juristen förklarar

Regeringen vill införa en samtyckeslag. I stora drag betyder det att allt annat än ett ja är ett nej och i och med det då våldtäkt eller övergrepp. Men vad betyder det mer exakt?  Nyheter24 pratade med juristen Kristofer Stahre om vad samtyckeslagen kommer innebära i praktiken.  – En samtyckeslag innebär att båda parter uttryckligen måste samtycka till varje sexuella handling man genomför. Annars är det brottsligt. Samtycket kan komma till uttryck på olika sätt till exempel med ord eller kroppsspråk, säger Kristofer till Nyheter24.  I praktiken kan det innebär till exempel att säga ja till sex men sedan att också uttryckligen säga ja till annat sex som exempelvis penetrationssex och analsex. Detta betyder att, om det skulle bli ett åtal efter ett anmält sexuellt övergrepp eller våldtäkt, är gärningspersonen som ska påvisa att samtycke fanns. – Åklagaren måste bevisa att samtycke inte förelåg. En gärningsperson kommer i de flesta fall behöva konkretisera vad i det påstådda offrets ord eller handlande som grundade samtycket var för att inte dömas för brott.  Bildkälla: Pixabay Kristofer berättar att lagen inte kommer att göra det lättare för rättsystemet att döma i fallen men syftar mer på att förändra synen på sex.  – Utredarna som tog fram lagen framhåller själva att ändringen inte kommer leda till fler lagföringar.  Det är mest en symbolisk lagändring som ska skicka signaler till medborgarna i landet om hur de ska bete sig. Kritiken mot lagändringen är dock att fokus än mer kommer ligga på offrets eget beteende än tidigare. Finns det några andra risker med lagen? – En risk kan vara en ökad skuldbeläggning av brottsoffret vars eget beteende kommer att nagelfaras än mer. "Hon samtyckte" kommer att blir en vanligare invänding från misstänkta personer. Dessutom kan sexuella handlingar i nära relationer vara straffbara i större utsträckning. Samtycke måste nämligen inhämtas inför varje enskilt samlag. Att till exempel ett gift par har haft sex på samma sätt i 40 år hjälper inte, samtycke måste inhämtas inför varje tillfälle. Läs också om att regeringen vill införa en samtyckeslag Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-12-17-14:24:34

Terror och Trumps avgång – här är 4 saker som förutspås hända 2018

Det kända mediumet Craig Hamilton-Parker har under de senaste två åren fått mycket uppmärksamhet då han lyckats förutspå Brexit-omröstningens resultat, Donald Trumps presidentvinst och till och med prins Harry och Meghan Markles förlovning, innan de hänt. Helt otroligt, men väldigt sant. Nu har han gjort en youtubevideo med spådomar inför 2018, där han delar med sig av vad han tror kommer att hända under nästa år. Så vad kan vi se fram emot, enligt Craig? 1. Kim Jong-Un, Nordekoreas president, kommer att störtas i ett folkligt uppror Bildkälla: TT Enligt Craigs spådomar kommer Kim Jong-Un, Nordkoreas nuvarande diktator, att störtas under 2018. Hur sannolik denna spådom är, är svår att spekulera kring, men det har under den senaste månaden kommit en del rapporter om att oroligheter kan bubbla under landets hårt hållna yta.  Enligt en artikel i brittiska nyhetssajten Express ska flera statyer av Kim-dinastyn ha förstörts runt om i landet. Anledningen ska vara att landets invånare är missnöjda över svälten och de svåra levnadsstandarder som råder i Nordkorea. Så denna spådom är kanske inte helt omöjlig. Vi får helt enkelt vänta och se.  2. Den amerikanska kongressen kommer att försöka avsätta Donald Trump, men inte lyckas Bildkälla: TT Denna spådom är lite krånglig. Craig förutspår att Trump kommer att ställas inför riksrättsåtal, – den svenska översättningen för det engelska ordet impeachment. Men Craig förutspår också, att kongressen inte kommer lyckas fälla honom och att han därför kommer att fortsätta agera som USA:s president.  Enligt amerikansk lag har kongressen rätt att ställa presidenten inför riksrättsåtal – vilket man kan göra om man anser att hen gjort sig skyldig till landsförräderi, mutning eller andra brott. Om en tillräckligt stor andel av kongressen anser att presidenten är skyldig till de brott som hen anklagats för, tvingas hen avgå. Detta är något som varit ett hett ämne i Amerikansk media under hela året. I praktiken skulle det innebära att Donald Trump skulle åtalas för brott som han misstänks begått. Men om man ska tro på Craigs spådomar, skulle han alltså inte bli fälld och på så sätt fortsätta som USAs president.  3. Vi kommer att uppleva fler terrorattacker Denna punkt är också lite klurig, då den är väldigt ospecifik. Trots att antalet terrorattacker i västra Europa ökat de senaste åren, visar statistik från Our World Data och Oxford universitet, att antalet terrordåd generellt sätt minskat i större delen av världen under de senaste två åren.  Så frågan här är vart exakt fler terrorbrott förutspås ske. Förhoppningsvis, så är denna spådom inte sann. 4. En vulkan nära Neapel, Italien, kommer att ha ett utbrott Bildkälla: Pixabay Om man ska tro på forskning, så finns det en stor chans att Campi Flegrei, ett stort vulkaniskt område i Neapel snart få ett utbrott. I en artikel skriven av Independent menar vulkanforskaren Luca De Siena att Campi Flegrei ligger på en grund av magma, vilket skulle kunna innebära en stor fara för de över 1,5 miljoner människor som bor i vulkanens omgivande område. Så denna spådom kan teoretiskt sätt slå in, trots att vi hoppas att den inte gör det.  Men allt är inte hopplöst enligt Craig. Hen tror också att de senaste årens politiska konflikter och miljöförändringar kommer att leda till att mänskligheten också kommer närmre varandra och på så sätt hittar bättre, långsiktiga lösningar på våra världsproblem.Utöver det förutspår han också att vi efter 2018 kommer att röra oss mot en gyllene ålder - som kommer att hålla i ca 2 000 år. Och om det är någon av hans spådommar som vi hoppas slår in, så är det väl den.  Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-12-12-22:31:44

Regeringen vill införa samtyckeslag: "Sex ska vara frivilligt"

Det var under en presskonferens under söndagen som Stefan Löfvens kunde avslöja att regeringen vill inför samtyckeslag.En samtyckeslag innebär, per definition, att personen måste säga ja till sex. Allt annat än ett ja ska alltså räknas som ett övergrepp. – Sex ska vara frivilligt, är det inte det så är det olagligt, säger Löfven under presskonferensen.Lagen kommer också innebära att personen inte behöver ha uppsåt till våldtäkt för att det ska räknas som det. Alltså måste inte personen vara medveten om att hen gör ett övergrepp för att det ska räknas som det. Tidigare har Stefan Löfven velat vänta med lagen. – Vi har sett till att höja straffen för de här brotten och kring hot och hat och trakasserier på nätet och vi ska införa en samtyckeslagstiftning. Vi måste göra allt vi kan för att samhället går i rätt riktning och att kvinnor och män har samma rätt till frihet och trygghet, sa han vid tillfället till Aftonbladet.I och med #metoo-kampanjen så lovade regeringen att titta på en samtyckeslag och nu verkar det alltså som att vi kan räkna med en sådan lag.  Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-12-17-12:19:17

Jessica Polfjärd (M): Media väljer återigen att sätta männen i fokus

I måndags hade vi årets kanske viktigaste debatt i Sveriges riksdag. Den handlade om #metoo, en hashtag som flickor och kvinnor använt sig av när de vågat och orkat berätta om trakasserier, maktmissbruk samt övergrepp.I Sverige har kvinnor från olika branscher trätt fram och vittnat om osunda kulturer, maktmissbruk, trakasserier och övergrepp. Det tyder på att det fortfarande finns mycket att förbättra, även i ett land som är ett av världens mest jämställda länder på pappret.I debatten fanns det en samsyn bland riksdagens alla partier om att detta måste tas på allvar, att politiken måste göra sitt och att det krävs förändring av lagstiftning såväl som attityder och värderingar.Vi var åtta kvinnor som talade och representerade våra partier. Media var där för att rapportera om vad som framkom i debatten. Jag måste säga att jag blev mycket besviken över att eftermälet varken handlade om debatten eller om hur trakasserier, felaktiga beteenden eller sexuella övergrepp ska få ett slut.Istället valde flertalet medier att återigen sätta männen i fokus. Fokus på de män som inte var på plats. Förminskandet av de kvinnor som var i kammaren och av de som debatterade vet inga gränser. Debatten i måndags var respektfull och nödvändig.Men tro mig, den hade inte blivit bättre för att fler manliga riksdagsledamöter hade varit på plats för att lyssna.Däremot har vi alla, oavsett kön, en skyldighet att fortsätta debatten om jämställdheten. Inte minst för att de modiga kvinnor som berättat sina berättelser inte ska ha gjort det förgäves. Det krävs förändring. Jessica Polfjärd,Arbetsmarknads- och jämställdhetspolitisk talesperson för Moderaterna

2017-12-17-11:46:32

Polisens upprop mot sexuella trakasserier – #nödvärn

Över 5000 kvinnliga poliser vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier under #nödvärn. Nu har de släppt en del utvalda vittnesmål och även släpps uppropet.  "I den flodvåg av vittnesmål som #metoo-rörelsen har gett upphov till är det nu polisens tur. Det har höjts röster för att låta vittnesmålen stanna internt för att inte solka ner bilden av polisen. Men det är en kontraproduktiv inställning. Polisen ska söka sanningen och skadas av hemlighetsmakeri. Om inte Polismyndigheten vågar blotta sina egna misstag, hur ska andra då våga lita på polisen när tryggheten hotas?"Så börjar uppropet och i den tar polisen upp, förutom sexuella trakasserier och övergrepp, den starka tystnadskulturen, maktmissbruk och ohälsosamma strukturer som finns inom polisen. "Flera vittnesmål handlar om varför de som har varit utsatta inte har sagt ifrån. 'Jag ville så gärna få tillhöra gemenskapen' är ett uttalande som är representativt. Det behöver inte vara konstigare än så. Inga hot och inga repressalier behövs när den viktiga tillhörigheten hotas.", står det bland annat i uppropet. Tidigare har det varit tal om att det kan vara olagligt för polisen att ha ett upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp eftersom att polisen har rapporteringsplikt. Läs mer om det härTill det svarar nu polisen så här: "Vi har med detta eftersökt en analys av situationen, reflektioner över riskerna vi står inför i nuläget samt vilka möjligheterna kan vara i framtiden."Men också att anmäla inte alltid är lätt: "Polisanställda vet att brott ska anmälas. Brottsbekämpning är en del av själva verksamhetsidén. Problemet är att så få trots detta har gjort anmälningar. En ledning som inte tar hänsyn till detta kan medverka till att brottsoffer istället för att få upprättelse mals sönder i den process som en brottsanmälan kan leda till."Bildkälla: TTUtvalda vittnesmål: "En manlig kollega skickar sms till mig och det är tydligt att han vill inleda en sexuell konversation. För att komma undan lindrigare avböjer jag med motiveringen att det är nog inte så bra för min polisiära karriär. Han svarar att det nog 'snarare skulle kunna gynna mig'." "Kollegan som ropade högt över avrapporteringsrummet 'Vad konstigt du går – är du nystraffknullad?'" "En polis brukade skicka mess om att han tänkte på mig. Trots att han inte fick svar så fick jag det sista långt efter att jag slutat och handlade om vad han skulle göra mot min nakna kropp och hur." "Radiobilskollegan som trött mumlade 'Det blir ett helvete att jobba med dig i natt, kommer inte kunna kliva ur bilen med mitt stånd.'" "'Rita en stor kuk på post-it-lappen och lägg ned i bruna kuvertet till internposten! Jag känner ju beslutsfattande kommissarie, han kommer att skratta.' Detta fick jag som uppmaning från manlig instruktör första veckan av aspiranttjänstgöringen. Den andra manliga poliskollegan skrattar men säger ingenting. Han var ju polisassistent medan instruktören var inspektör. Inget ritades och jag lyckades kontra snabbt att om någon ska rita något så är det i vart fall inte jag." "Patologens kommentar när jag och äldre manlig kollega skrider in för att avvisitera veckans tredje person som tagit sitt liv: 'He he he… Hur känns det att jobba ihop med ett så djävla snyggt befäl!?'… Patologen var iförd vitt nedblodat plastförkläde eftersom han sydde ihop en obducerad kropp då vi klev in i lokalen." Vittnesmålen och uppropet har släpps på bloggen nödvärn – här kan du läsa hela uppropet Se även: Utredningen av Martin Timell är klar – det här visar den Läs också om att polisen har stött på hinder i Martin Timell-utredningen Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-12-17-11:23:33