Masskjutningen i Las Vegas – polisen om den hemliga rosa lappen

Under måndagen skedde en masskjutningen under en countrymusikfestival i Las Vegas där 59 personer dogStephen Paddock misstänkts ha förberett en attack under lång tid. 

I hotellrummet, där också hans kropp hittades, fanns hela 23 vapen. Men också en rosa lapp med massor av siffror på. Det har spekulerats i om lappen var ett självmordsbrev. 

Nu har polisen gått ut och berättat att det tror att den handskrivna lappen var uträkningar på hur han skulle lyckas döda så många som möjligt, skriver Aftonbladet.

– Jag kunde se att han skrivit ner avståndet, höjden han befann sig på, och hur långt ner kulorna skulle falla innan de nådde folksamlingen. Så han hade funderat ut exakt hur han skulle nå sina mål, säger Dave Newton, polis på Las Vegas Police Departments hundenhet.

TV: Här är polisens obehagliga bilder inifrån Las Vegas-skyttens hotellrum

[youplay:sp,71,140614,000,0]

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

Läs hela nyheten:
Masskjutningen i Las Vegas – polisen om den hemliga rosa lappen

Publicerad: 2017-10-08 klockan 10:15

Fler nyheter från Nyheter24

Kanada legaliserar cannabis - då blir det lagligt

Det har stått klart sedan en tid tillbaka att Kanada ska legalisera drogen cannabis. Detta efter att senaten accepterade förslaget om att legalisera cannabis för vardagligt bruk. Nu när underhuset i en officiell omröstning enats om att röstat ja till förslaget närmar sig Kanada full legalisering av drogen cannabis. Bill Blair som är regeringspartiet, det vill säga, Liberalernas ansvarige i cannabisfrågan har kommenterat underhusets historiska beslut för medierna i Ottawa. – Vi ser nog framför oss ett datum då det implementeras någon gång i början av september, kanske mitten av september, förklarade Bill Blair. Även Kanadas premiärminister Justin Trudeau som i ett vallöfte lovade att cannabis skulle bli lagligt har tidigare kommenterat legaliseringen för AFP.  – Det finns mycket intresse bland våra allierade för vad vi gör. De inser att det regelverk som funnits inte hindrat unga från att få enkel tillgång till cannabis. Trudeaus som själv avslöjat att han rökt marijuana även i vuxenålder har som önskemål att man genom legalisering kan göra en svartmarknad till en vitmarknad. När Kanada lagför legaliseringen av cannabis så kommer även mer pengar att strömma in till den kanadensiska statskassan. Myndigheten Statistic Canada har räknat ut att omsättningen för cannabis per år kommer att landa på 5,7 miljarder dollar, det vill säga 38 miljarder kronor, skriver Svenska dagbladet.  Det enda som står i vägen för att cannabis ska legaliseras nu är att senaten först ska rösta ja samt att generalguvernören ska ge sitt samtycke för att lagförslaget ska kunna träda i kraft.  Kanada har sedan tidigare accepterat cannabis för medicinskt bruk men i och med den nya lagen så blir det även tillåtet att odla, använda samt sälja drogen privat. Men likt tobak och alkohol kommer det att vara strikt reglerat. Det innebär att man som högst får odla fyra plantor hemma, det personliga innehavet får inte överstiga 30 gram och försäljningsställen måste bli godkända av myndigheterna.  Om du har förhoppningar att ett liknande beslut skulle komma till Sverige får du nog tänka om. Istället har socialminister Annika Strandhäll tidigare sagt att hon vill ha en bredare politk med "hårdare tag" mot droganvändning.

2018-06-19-08:33:11

Två pojkar fick hennatatuering fastbränd efter miss på Mallorca

Det var killarna Nathaniel Hainsworth, 13, och Kane Archibald, 7, från England som tillsammans med mamman Carrie Archibald var på den spanska semesterön Mallorca för en skön semester. Men de två pojkarnas semester fick ett minst sagt dåligt slut. – Barnen ville ha hennatatueringar på semestern och jag sa att det var okej i slutet av veckan. Vi fixade dem och allt var bra, säger Carrie Archibald till Metro UK. Sista dagen på semestern blev det dags att utsmycka huden med en hennatatuering, en ödla för Kane och en stor tiger för Nathaniel. Men väl hemma i England och hemstaden Sunderland började eländet.  När Kane kom hem från skolan hade hans ödla på armen börjat klia och Carrie kunde se tydliga blåsor över hela armen. Även Nathaniel upplevde liknande symtom med sin tigertatuering på ryggen. Så här såg Kanes hennatatuering ut efter en vecka. Bildkälla: Twitter. – Vi gick till apoteket i Sunderland och köpte krämer. Men det hjälpte inte så vi gick till sjukhuset istället. Där sa läkarna att killarna hade fått en kemisk brännskada, berättar Carrie.  Även Nathaniels tigertatuering gav honom brännskador och blåsor. Bildkälla: Twitter. På sjukhuset fick de veta att pojkarna fått en kemisk brännskada från ämnet parafenylendiamin (PPD), vilket vanligtvis finns i hårfärger, men som inte ska finnas i färgen till en hennatatueringar. Det kemiska ämnet kan orsaka blåsor i huden och smärtsamma brännskador som kan leda till ärrbildningar.  – Läkarna har sagt att vi måste vänta och se vad som händer med skadorna, berättar Carrie. Nu vill mamman varna andra föräldrar för alla risker med hennatatueringar. Hon får nu också medhåll från andra britter som råkat ut för samma missöde.  Mer tatueringar: Ska du tatuera det här så borde tänka till en extra gång

2018-06-18-10:09:40

KDU: Burka och niqab i skolan borde förbjudas

Sverige borde följa Norges exempel och förbjuda heltäckande slöja som burka och niqab i skolan. Det skriver Christian Carlsson, förbundsordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU).Islamism och hederskultur breder ut sig i Sverige. Det märks bland annat genom att heltäckande slöja, som burka och niqab, har blivit vanligare.Det finns lärare som berättat hur de undervisar elever som de aldrig sett ansiktet på eftersom det finns unga flickor som skickas till grundskolan iklädda niqab. Det är fullständigt oacceptabelt.Sverige ska fortsätta vara ett öppet och demokratiskt land. Här ska kvinnor och män ges samma möjligheter. Vi måste visa vad vi förväntar oss i vårt land.KDU vill förbjuda heltäckande slöja som burka och niqab i offentligt finansierad verksamhet som våra skolor. Norska Stortinget röstade alldeles nyligen för ett förbud mot att bära plagg som helt eller delvis täcker ansiktet i klassrummet, och vi i KDU anser Sverige borde följa Norges exempel.Den som förespråkar burka eller niqab anser nämligen att kvinnor måste dölja sig själva för att visa sig anständiga och för att undvika att bli ofredade. Det är en felaktig människosyn, som strider helt mot vår västerländska kultur och som måste bekämpas.Burkan som döljer en kvinnas ansikte hindrar henne dessutom från att på lika villkor möta andra människor. Därmed förvägras hon möjligheten att utvecklas i gemenskap med andra. Inte ett barn borde skickas till skolan iklädd en burka eller niqab som döljer vem hon är och förhindrar henne att möta andra med ett leende eller en blick.Vi i KDU står inte för en människosyn som säger att kvinnor måste dölja sig själva för att visa sig anständiga. Vi anser inte heller att skolan kan förhålla sig likgiltig inför en sådan människosyn. När islamister kräver att kvinnor ska bära burka eller niqab i skolan är det dags att sätta ned foten. KDU säger nej. Christian Carlsson,förbundsordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)Kandidat för Kristdemokraterna i Stockholms stad

2018-06-19-16:13:41

KDU: Feminister hotar jämställdheten

Jämställdhet handlar om lika möjligheter och respekt för både kvinnor och män, men jämställdheten är hotad.   Kvinnor får inte alltid fritt välja vem de vill gifta sig med eller röra sig utan slöja. Var tredje kvinna känner sig otrygg i sitt eget bostadsområde och unga tjejer vågar knappt ta promenaden hem utan mobilen fastklistrad vid örat eller nycklar mellan knogarna. KDU vill därför se 10 000 fler poliser, hårdare straff för vålds- och sexualbrott och en särskild brottsrubricering för hedersrelaterat våld. Jämställdheten i Sverige hotas dock från fler håll. Det handlar om vänsterfeminister som genom kvotering är beredda att frångå principen om lika möjligheter oavsett kön. Detta för att man prioriterar en slags falsk, statistisk jämställdhet mellan kollektiven män och kvinnor, istället för ge varje människa samma chans att söka en utbildning eller ett jobb oavsett kön. Kvotering är diskriminering och vi i KDU tänker fortsätta att försvara verklig jämställdhet även om den hotas av feminister och det sker i jämställdhetens namn.Feminister har under lång tid reducerat det viktiga jämställdhetsarbetet till att omfatta teorier om kön som enbart en social konstruktion, kvotering och genuspedagogik i förskolan, men feminismen är också problematisk i sig själv. Oavsett inriktning är feminismen en kollektivistisk ideologi som delar upp mänskligheten i två stora kollektiv. Män förutsätts vara överordnade och kvinnor förutsätts vara underordnade. På grund av ”patriarkala strukturer” som vi själva inte rår över eller direkt kan påverka förutsätts kvinnor inte ha samma chans att nå lika långt. Det är att påklistra kvinnor en falsk offermentalitet som gör att unga kvinnor riskerar att tappa tron på sig själva och sin egen förmåga. Visst finns verkliga jämställdhetsproblem, men istället för att behandla kvinnor som hjälplösa offer som behöver statens hjälp i form av kvotering till arbetsplatser, styrelser eller utbildningar, hade vi önskat oss mer frihet och tro. Friheten att låta oss kvinnor ta oss vart vi vill med egen vilja och förmåga samt tron på att vi kvinnor kan fatta rationella beslut, påverka vår egen situation och förverkliga våra drömmar. Feminismen står ofta för det omvända. Offermentaliteten riskerar att hålla kvinnor tillbaka och med hänvisning till att vi alla är offer för patriarkala strukturer tenderar feminismen att ta vår fria vilja ifrån oss. Det är därför feminister så enkelt omyndigförklarar oss kvinnor. Kvotering av föräldraförsäkringen är ett tydligt exempel. Politiker vill bestämma föräldraledighetens fördelning över huvudet på föräldrarna själva. För oss kristdemokrater är det självklart att föräldrar själva ska bestämma fördelningen av föräldraledigheten. Vi kvinnor är inte offer för ett patriarkat. Vi är människor med fri vilja och möjlighet att påverka vår situation och förverkliga våra drömmar. Vi förtjänar frihet och självbestämmande även när vi väljer annorlunda än vad radikala feminister eller pappa staten hade önskat.Sarah Havneraas,Familj- och jämställdhetspolitisk talespersonKristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) Amanda Nordbö,Förbundsstyrelseledamot förKristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

2018-06-19-14:51:21

Nu höjs bensinpriset igen – så här mycket kommer det att kosta

I mitten av maj höjdes bensinpriset och landade då på över 16 kronor. För att vara exakt så kostade bensinen då 16,16 kronor, och om du vill läsa mer om den höjningen så kan du göra det här.  Men sedan den gick över den historiska gränsen så har priset gått ner en del, fram tills nu då bensinpriset höjs igen. Den här gången kommer det att höjas med tio öre per liter och det gör att en liter 95-oktanig bensin nu kommer ligga på 15,61 kronor.  – Det är ingen dramatisk ändring utan mer fluktuationer som går upp och ned, säger Ulf Svahn, som är vd för braschorganisationen SPBI, till Aftonbladet.  Priset för diesel och etanolen kommer även att höjas med tio öre per liter, och kommer kosta 15,51 och 10,36 kronor litern. Som med höjningen i maj så har även den har höjningen av bensinpriset att göra med världsmarknadspriset på råolja.  Svahn berättar för Aftonbladet att han tror att priset på diesel och bensin kommer vara ganska stabilt under sommaren.  – Vi har ett ganska stabilt råoljepris och dollar. Det är inte så hemskt mycket mer att vänta. Det kommer att gå fram och tillbaka, tio öre upp och tio öre ner.  Så ja, nu lagom till midsommar kommer bensinpriset att höjas. Och på tal om midsommar, hur blir egentligen vädret?  Som det ser ut nu så kommer det att bli en regnig midsommar på flera ställen i landet. Vill du läsa mer om hur midsommar-vädret kommer att bli där du bor kan du göra det här. 

2018-06-19-12:51:29

KDU: "Utvisa utländska våldtäktsmän"

Sverige har en lång tradition av frihet och vi är ett av världens mest jämställda länder. Kvinnor och män har samma rättigheter och skyldigheter. Vi har samma rätt att leva våra liv som vi vill, men otryggheten för kvinnor växer. 2016 utsattes 14 procent av alla unga kvinnor för sexualbrott. Det innebär en fyrdubbling sedan 2010. Våldtäktsanmälningarna ökade dessutom med 10 procent under 2017. Det är med andra ord inte märkligt att var tredje kvinna känner sig otrygg i sitt eget bostadsområde, men både kvinnor och män ska bemötas med respekt och kunna röra sig fritt. KDU kräver för det första skärpta minimistraff för vålds- och sexualbrott, så att straffen står i bättre proportion till den kränkning som brottet innebär mot brottsoffret. Vi vill för det andra avskaffa dagens mängdrabatt för seriebrottslingar.  Det är en rabatt som innebär att principen ”ta tre betala för två” inte bara gäller på rean utan också i våra svenska domstolar. Vi kräver för det tredje att villkorlig frigivning efter två tredjedelar av straffet slopas. Våldtäktsmän ska helt enkelt avtjäna sitt fulla straff. Något annat är inte värdigt vårt samhälle. Utrikes födda män, det vill säga personer som kommer från en annan kulturell kontext än den svenska, är tyvärr överrepresenterade bland sexualbrottslingar. När det gäller dem är vårt besked är tydligt. Utländska sexualbrottslingar ska utvisas. Den som befinner sig här tillfälligt eller för att söka asyl har att rätta sig efter svenska lagar, vår kultur och våra värderingar. Utsätter man andra för brott missbrukas förtroendet och vi menar att rätten att vistas i vårt land då har förbrukats.  Det duger inte att vuxna våldtäktsmän idag kan komma undan utvisning, exempelvis genom att hänvisa till sin ungdom, psykisk ohälsa eller säkerhetsläget i Afghanistan. Våldtäktsmän är inte välkomna till Sverige och utvisning ska därför vara praxis för utländska sexualbrottslingar. Sexualbrott är ett mycket grovt och kränkande brott som sätter djupa spår i brottsoffret. Oftast bär den som utsatts för brottet med sig den traumatiska händelsen genom hela livet. Dessa människor förtjänar upprättelse. En röst på KD den 9 september är en röst för att fler brottsoffer ska få se rättvisa skipas.     Christian Carlsson (KDU),Förbundsordförande, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet Eric Dicksson (KDU),Rättspolitisk talesperson, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

2018-06-18-13:31:20

Tre döda och tre skadade efter skottlossning i centrala Malmö

Under måndagskvällen, klockan 20:13, kom ett larm in om en skottlossning i centrala Malmö nära polishuset. Sex personer fördes till sjukhus med skador, rapporterar SVT.  – Det har varit en skottlossning i centrala Malmö, ja. Det ska ha inträffat på Drottninggatan, säger Stephan Söderholm vid polisens ledningscentral, till Aftonbladet.  Senare på kvällen, runt 23-tiden, meddelade polisen att en av personerna som skadats, en 18-årig man, hade avlidit. Drygt en timme senare, strax innan midnatt, avled en 29-årig man som hade skadats. Anhöriga är underrättade.Under tisdagen meddelande polisen att en tredje person avlidit efter skottlossning. Enligt ett vittne som bor i närheten av platsen ska det ha varit minst 15-20 skott som avlossats. Han menar att händelsen inträffat vid ett internetcafé och berättar att han hörde skrik på platsen.  – Jag hade fönstret öppet, så hör jag hur det smattrar, riktigt högt. Det lät som minst 15, 20 skott, och som att det kom från ett automatvapen, berättar vittet Jonatan Burhoff för Aftonbladet.  – Folk skrek något av det jävligaste. Då fattar jag direkt att något allvarligt har hänt, fortsätter han i intervjun.  Enligt ett vittne ska skottlossningen ha skett i närheten av ett café. Foto: Johan Nilsson / TT Mord och mordförsök Polisen säkrade brottsplatsen och på sjukhuset i Malmö hade man även förstärkt säkerheten. Polisen hanterar det som en särskild händelse och rubriceringen är mord samt mordförsök. – Vi har satt in omfattande resurser på det här och har gått upp i stabsläge. Vi har en avspärrning runt brottsplatsen och en vid entrén till akuten, säger Söderholm till Aftonbladet.  I nuläget är ingen gripen. Enligt uppgifter till Aftonbladet så ska polisen leta efter en mörk bil. Vet du något om händelsen? Polisen uppmanar då att du ringer 112. 

2018-06-18-20:33:23

Nu klassas datorspelsberoende som en sjukdom av WHO

Du kanske känner någon som verkligen älskar datorspel och spelar väldigt mycket? Men visste du att det faktiskt kan vara skadligt? Nu kan det även diagnostiseras som en sjukdom. För nu betecknar världshälsoorganisationen, WHO, datorspelsberoende som en psykisk sjukdom. Enligt WHO så kan en persons (som spelar väldigt mycket) spelande leda till att det går ut över bland annat hens familje- och personliga relationer men också jobb och spelandet kan får negativa konsekvenser, skriver Aftonbladet.  WHO har ett klassificeringssystem som kallas för ICD, som står för International classification of diseases. I den senaste upplagan så finns det över 55 000 olika dödsorsaker, skador och sjukdomar och nu finns alltså även datorspelsberoende med där.  Så här skriver Aftonbladet att datorspelsberoende beskrivs i den senaste upplagan av klassificeringssystem:  "Ett mönster av återkommande spelbeteende som kan vara över internet eller utanför internet, som karaktäriseras av försämrad kontroll över spelandet, ökad prioritet av spelandet framför andra livsintressen och dagliga aktiviteter" Men det betyder inte att man kommer få diagnosen bara för att man spelar mycket, utan för att någon ska diagnostiseras med det så ska det vara så att personen i fråga har en eller haft en onormal fixering av datorspel i minst ett år. Om du spelar dator- eller tv-spel så känner du kanske till fenomenet "lootlådor"? Och när den nya spellagen träder i kraft nästa år så kan det bli olagligt att sälja vidare framslumpat innehåll från lootlådor. Om du vill läsa mer om det kan du göra det här.  Eller så kanske du vill läsa den här artikeln: Ny forskning: Därför är gamers bäst i sängen eller se de sjuka bilderna som visar varför datorspel är så farliga.

2018-06-18-13:27:22

KDU: "Alla barn borde få fira skolavslutning i kyrkan"

Det tycks ha blivit en tradition för vissa att två gånger om året ifrågasätta skolavslutningar i kyrkan. Aktivister inom skolvärlden, ateister och kulturrelativister har så här års gjort sitt bästa för att beröva barnen sin traditionsenliga skolavslutning i kyrkan – med nationalsång, flaggviftande och psalmer som ”Den blomstertid nu kommer”.  För Sövestads skola i Ystad ska det i julas ha varit första gången på 100 år som en julavslutning inte skulle hållas i kyrkan, och även inför sommaravslutningen valdes kyrkan bort. Det är ett tecken i tiden. Att fira skolavslutning i kyrkan har minskat drastiskt. Bara 35 procent av landets grundskolor firar numera i kyrkan enligt forskare vid Högskolan i Borås. Svenska folket vill annorlunda. Så många som 78 procent är emot att förbjuda skolavslutningar i kyrkan och även för oss kristdemokrater är skolavslutningar i kyrkan en given tradition. Kristendomen är en självklar del av Sveriges kulturarv. Den har påverkat vårt samhälle, våra traditioner och våra svenska värderingar på ett helt avgörande sätt. Skolavslutningar i kyrkan är ett naturligt uttryck för detta, och det finns all anledning att bevara denna folkkära tradition. Traditioner och högtider är bra därför att de för människor närmare varandra, skänker en känsla av samhörighet och stärker vår samhällsgemenskap. De utgör dessutom en viktig länk till vår historia som binder oss samman med tidigare och kommande generationer. Betydelsen av att uppmärksamma nationella högtider i landets skolor ska därför inte underskattas.  Skolan ska uppmärksamma vårt kulturarv och våra sedvänjor så att våra barn får en bättre förståelse för Sveriges historia och våra gemensamma rötter. Kulturarvet innebär inte minst en viktig nyckel till integration för barn som har invandrat till Sverige. För oss kristdemokrater är det därför självklart att tillåta skolor att fira sina högtider i kyrkan. Alla barn borde få fira skolavslutning i kyrkan.  Christian Carlsson,Förbundsordförande för KDUKristdemokraterna i Stockholms stad

2018-06-18-16:29:01

Två döda och fyra skadade efter skottlossning i centrala Malmö

Under måndagskvällen, klockan 20:13, kom ett larm in om en skottlossning i centrala Malmö nära polishuset. Sex personer fördes till sjukhus med skador, rapporterar SVT.  – Det har varit en skottlossning i centrala Malmö, ja. Det ska ha inträffat på Drottninggatan, säger Stephan Söderholm vid polisens ledningscentral, till Aftonbladet.  Senare på kvällen, runt 23-tiden, meddelade polisen att en av personerna som skadats, en 18-årig man, hade avlidit. Drygt en timme senare, strax innan midnatt, avled en 29-årig man som hade skadats. Anhöriga är underrättade. Enligt ett vittne som bor i närheten av platsen ska det ha varit minst 15-20 skott som avlossats. Han menar att händelsen inträffat vid ett internetcafé och berättar att han hörde skrik på platsen.  – Jag hade fönstret öppet, så hör jag hur det smattrar, riktigt högt. Det lät som minst 15, 20 skott, och som att det kom från ett automatvapen, berättar vittet Jonatan Burhoff för Aftonbladet.  – Folk skrek något av det jävligaste. Då fattar jag direkt att något allvarligt har hänt, fortsätter han i intervjun.  Enligt ett vittne ska skottlossningen ha skett i närheten av ett café. Foto: Johan Nilsson / TT Mord och mordförsök Polisen säkrade brottsplatsen och på sjukhuset i Malmö hade man även förstärkt säkerheten. Polisen hanterar det som en särskild händelse och rubriceringen är mord samt mordförsök. – Vi har satt in omfattande resurser på det här och har gått upp i stabsläge. Vi har en avspärrning runt brottsplatsen och en vid entrén till akuten, säger Söderholm till Aftonbladet.  I nuläget är ingen gripen. Enligt uppgifter till Aftonbladet så ska polisen leta efter en mörk bil. Vet du något om händelsen? Polisen uppmanar då att du ringer 112. 

2018-06-18-20:33:23