Joakim Billtén: "Straffskalan för sexköp bör skärpas inte avskaffas"

Lisa Magnusson skriver i DN den 6:e april 2018 att den svenska sexköpslagen är, enkelt uttryckt, dålig och att utvidgandet av den även till utlandet är en dålig idé. Hon hänvisar till ett antal välrenommerade instanser som även de sågar lagen i syfte att stärka sin tes. Men som ganska ofta när journalister ska tycka till om frågor i syfte att tjäna pengar till semesterresan så skjuter hon ganska högt över målet. 

Självklart finns det problem med i princip alla lagar och i en ideal värld skulle det finnas tillräckligt med undantag och kryphål för att täppa till dessa hål men lagar är ganska trubbiga instrument. Implicit antyder Lisa Magnusson att sexköp borde vara tillåtet eftersom det finns en extremt liten minoritet som säljer sex helt frivilligt. 

Att det ska vara helt okej för en man i 55-årsåldern att åka till Malmskillnadsgatan, Kiev eller Phuket och utnyttja män och kvinnor i ekonomiskt trångmål för att tillfredsställa sina egna lustar för sex är just en lust, inte ett behov eller en mänsklig rättighet.

Då kan man fråga sig om hon också tycker det ska vara okej för till exempel en hyresvärd att ta ut hyran i sex, eller om det är rimligt att kidnappade IS-fruar “väljer” att gå med på att gifta sig med sin kidnappare som en överlevnadsstrategi? Detta är ju precis lika frivilliga val som de som den överväldigande majoriteten av personer i prostitution gör. 

Prostitution är män och kvinnor som “väljer” att ligga med personer de egentligen inte vill ligga med eftersom de av olika skäl helt enkelt är tvungna. Dessa skäl kan vara ekonomiskt nödvändighet, hot om eller verkställande av våld, kidnappning med mera. 

Samtliga dessa skäl är starkt tvingande och sex på grund av tvång bör vara likställt med våldtäkt. Enligt svensk lag är det inte olagligt att sälja sex och så bör det förbli. Däremot bör straffskalan för sexköp, istället för att avskaffas vilket verkar vara Lisa Magnussons poäng, kraftigt skärpas för att avspegla just det faktum att sex som en följd av tvång är våldtäkt vare sig det sker i Sverige eller utomlands. 

Joakim Billtén,
Ordningsvakt och student

Läs hela nyheten:
Joakim Billtén: "Straffskalan för sexköp bör skärpas inte avskaffas"

Publicerad: 2018-04-17 klockan 08:10

Fler nyheter från Nyheter24

Donald Trumps märkliga "skämt" till katastrofoffer

USA:s president Donald Trump är van vid att vara i blåsväder. Men nu har en riktig storm fått många att höja på ögonbrynen.  Det var under gårdagen som Trump besökte staden New Bern i North Carolina vid den amerikanska östkusten som presidenten gjorde ett par märkliga uttalanden.  North Carolinas kust har drabbats mycket hårt av den svåra stormen Florence, och Trump åkte dit för att kolla läget.  När presidenten mötte familjer som förlorat sina hem på grund av den svåra stormen uppmanade han de drabbade att ”have a good time”. Ha det bra, alltså.  Viss förvirring uppstod. Enligt New York Post ska en reporter från MSNBC förvirrat sagt ”jag tror han precis sa att alla skulle ha det bra”. "Du fick en fin båt" Men det var inte bara presidentens konstiga peptalk som upprörde. Donald Trump försökte även dra ett skämt inför en man som hade drabbats av stormen. Precis vid mannens hur hade en stor bot spolats upp från havet.  ”Är det din båt?”, frågade Trump då – mannen svarade att det var det inte. ”Åtminstone fick du en fin båt”, sa presidenten då enligt New York Times.Donald Trump försökte skämta om tragedin (AP Photo/Evan Vucci) ”Jag tycker det är otroligt det vi ser här. Båten bara dök upp! De vet inte vems båt det är. Hur ser lagen ut? Kanske det är din båt nu”.  Innan han åkte ställde Trump också upp på att ta bilder tillsammans med hjälparbetare.  Stormen Florence dödade minst 36 personer – 27 av dem bodde i North Carolina, där presidenten alltså skojade om båtar. Nyligen avslöjade porrstjärnan Stormy Daniels väldigt intima detaljer om Donald Trumps privata delar – läs mer om det här. 

2018-09-19-15:20:21

Video: Del lossnade från attraktion på nöjesparken Thorpe Park

Flera besökare på nöjesparken, Thorpe Park, i Chertsey, England var nära att vara med om en katastrof under lördagen. En bit från en stol lossnade nämligen från åkattraktionen, Vortex, mitt under en tur, vilket The Sun tidigare har rapporterat om. En av de som var med om händelsen var 36-åriga Ricky Taylor, som besökte parken tillsammans med fyra vänner. Taylor berättade om händelseförloppet för The Sun. – En vän filmade oss när det hände. Det var baksidan av ett säte som hade lossnat och framför sätet låg en skruv som hade lossnat. Jag tror att det var från ett säte som inte användes. Efter händelsen fick vi sitta kvar och vänta i tio minuter, förklarade Ricky Taylor till The Sun. Bild från händelsen. Bildkälla: Privat/The Sun Ricky visade skruven för personalen men enligt honom så verkade de inte ta situationen på allvar. Istället så skrattade de när besökarna äntligen fick lämna attraktionen. – När vi fick gå av attraktionen så stod personalen och skrattade åt hela situationen vilket jag tyckte kändes olustigt, berättade Taylor för The Sun. Enligt nöjesparkens hemsida så är attraktionen fortfarande i bruk och man förklarar även att problemet inte var något större projekt att åtgärda. "Vi kan bekräfta att det var en bit skum från en stol på attraktionen som lossnade under tiden som Vortex var igång. Det var alltså inget väsentligt som lossnade och efter kontroll så kunde vi åter öppna attraktionen 15 minuter senare." Vortex har varit i bruk sedan den 25 maj 2001 och tar upp till 32 besökare per åktur och totalt 450 besökare i timmen. Nöjesparken beskriver själva attraktionen på sin hemsida som en extremt fartfylld attraktion.  "Med Vortex upplever du 15 extremt snabba rotationer per minut samtidigt som du pendlar fram och tillbaka i luften. Totalt uppnår attraktionen en höjd på 19,8 meter." Attraktionen fick stängas ner ett tag under 2017 efter att en ungdom dött på en liknande attraktion i Ohio, USA.   Nyheter24 har tidigare skrivit om den fruktansvärda olyckan i Dayton Beach, där människor föll 10 meter efter att rälsvagnarna på berg-och dalbana lossnat från rälsen. 

2018-09-17-09:39:19

Det här är CS:GO-ligan där du kan vinna 150 000 kronor

Sedan 2002 har Counter-Strike mer eller mindre varit Sveriges nationalsport i gamingsammanhang. Vi har dominerat scenen med spelare som HeatoN, f0rest och GeT_RiGhT. Vi har följt proffsen när de tävlat i CPL Winter och Summer. De har kammat hem prispengar som heter duga