Jenni Steiner: "Vad blir nästa steg för NMR?"

Jag är ICA-handlare i en liten stad som heter Trosa, jag driver butiken tillsammans med min syster. Vi jobbar varje dag för att vara ”handlaren på orten” som gör skillnad för de som bor i Trosa. 

Vi har ett stort engagemang i att få Trosas ungdomar in i arbete med allt vad det innebär; ansvar, kamratskap, gemensamma värderingar och affärsidé. Vi brinner även för att hjälpa nyanlända in i arbetslivet - hos oss i butiken eller hos någon annan av de lokala företagare som vi känner. Vårt engagemang är viktigt, inte bara för oss personligen utan också för Trosa. 

Vi gör skillnad här och bidrar till den positiva, trygga kommunen som Trosa ska vara. 

I förrgår fick jag dock en ny upplevelse till mig. Medlemmar ur nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) stod utanför VÅR butik och delade ut sin vidriga propaganda. De betedde sig hotfullt mot människor som inte ville ta emot flygbladen. De vägrade att avlägsna sig och menade att de skulle besöka oss varje dag under 2-3 veckors tid.

Nordiska motståndsrörelsen är numera kända för att manifestera sin våldsideologi relativt obehindrat, vilket vi ju såg nu senast under Almedalsveckan. De har hittills mestadels bara klistrat upp sin hatpropaganda på lyktstolpar och elskåp här i kommunen, men nu har de alltså tagit det ett steg längre. Vad blir nästa steg?

Jag är homosexuell. Min fru jobbar också i butiken. Vi tillsammans med många andra av olika ursprung, läggningar, identiteter och utseenden utgör butikens kärna tillsammans med alla våra kunder. Det som utgör själva kärnan i NMR, å andra sidan, är en stark, gemensam övertygelse om att människor som oss inte har någon rätt att existera, och att de är beredda att få igenom sin ideologi med våld.

Mina kunder och medarbetare blev illa berörda av deras närvaro. Många blev rädda. 

Vi ringde polisen, som inte hade tid att komma. Vi kallade till vaktbolaget vi anlitar, som befann sig 10 mil bort. De skyndade sig och när de anlände så valde nazisterna att avlägsna sig. Men med det uttalade löftet om att komma tillbaka. 

Vår butik med kunder och medarbetare är hotade - människor är rädda. Jag är förbannad.

Detta är en verklighet vi numera upplever i allt större utsträckning, men jag vägrar acceptera att det ska få vara så här. Det är en skam och VI behöver gå ihop för att stoppa de våldsbejakande organisationernas framfart. 

Kvällen avslutades med att vi hissade prideflaggor utanför butiken.

Jenni Steiner,
ICA-handlare

Läs hela nyheten:
Jenni Steiner: "Vad blir nästa steg för NMR?"

Publicerad: 2018-07-12 klockan 14:21

Fler nyheter från Nyheter24

Vetenskapliga förklaringen: Därför är det skadligt att äta snabbt

De flesta vet att det inte är bra att stressäta och man ska ge magen tid att smälta maten innan man ger sig på någon galen aktivitet.  Men varför det är så viktigt att äta sakta är det kanske inte lika många som vet.  Någon som däremot är expert på just det är författaren och psykiatrikern Michael Mosley.  I sin bok, The Clover Gut Diet, berättar Mosley att det finns det en enkel förklaring till varför man bör göra det som vana att inte äta för snabbt. Det är nämligen så att det tar en bra stund för maten som du äter att ta sig genom kroppen. Efter att du tuggat och svalt tar sig maten ner i kroppen och hamnar i magsäcken. Maten måste sedan ta sig genom ungefär 1 meter blindtarm innan peptidhormoner frigörs i hjärnan.  Och det är just peptidhormonen som gör att du börjar känna av mätthet.  Det tar ett tag innan hjärnan ens registrerar att du börjar bli mätt. Bildkälla: Unsplash "Ok, visst. Men hur spelar hastigheten in?", kanske du nu undrar. Jo, när du äter väldigt snabbt, speciellt om du äter stående eller på språng, så hinner hela måltiden samlas i  magsäcken innan den sakta börjar röra sig mot tunntarmen. I praktiken innebär det att du äter så snabbt att du inte ger kroppen tid att känna att den är mätt.  Det innebär också att dina blodsockernivåer snabbt kommer att stiga, vilket betyder att du kommer att hamna i en matkoma efter måltiden. Utöver det kan du få ont i magen, och du riskerar att äta mer än vad kroppen egentligen behöver.   Det finns några enkla tips som man kan använda sig av för att undvika att äta för snabbt. Se till att du sitter ner Är du van att äta stående eller på språng? Försök då planera in dina måltider så att du kan sitta ner och äta i lugn och ro.  Försök att undvika distraktioner Gillar du att se på en aktionfylld serie när du äter? Om du gör det, och upplever att du äter för snabbt, så kan du prova att stänga av tv:n vid nästa måltidstillfälle. Det är faktiskt så att hjärnan kan distraheras av att se på film och serier medan du äter och därför ha svårare att registrera när du är mätt. Det gör det också lättare att fokusera på att äta i en bra takt. 

2018-07-18-13:05:24

Högsta vinsten någonsin – vinnare okänd

Har du kanske spelat på Eurojackpot nu på senaste? För det är då möjligt att det är just du som vunnit den högsta vinsten som någonsin delats ut i Sverige.Den rekordhöga spelvinsten har nu tillkännagivits och den ligger på hela 257 985 846 kronor, men vem som sitter på vinnarraden är fortfarande okänt.– Det är verkligen helt galet, säger Pierre Jonsson, vinnarambassadör på Svenska Spel till GP. Kommer ta tid att hitta vinnarenMen vem som vunnit den otroliga rekordvinsten är fortfarande inte känt, och det kan ta tid att ta reda på vem den lyckliga är. Pierre Jonsson säger till GP, att det inte är ovanligt att det är så.– Allt vi vet är att den vinnande lotten var spelad på Ica Kvantum Sannegården. Men det är ganska vanligt, speciellt i internationella sammanhang. Spelformatet är större och 18 länder deltar, så varje informationsdel tar längre tid än på lotto.Han fortsätter med att de hoppas på att få information om vinnaren så fort som möjligt.– Någonstans därute sitter en göteborgare, eller kanske en förbipasserande, och har vunnit den största vinsten någonsin. Vi lägger pusselbitarna så fort vi kan.Slagit rekordInnan denna otroliga rekordsumma så är 237 697 528 svenska kronor den högsta vinsten som tidigare betalats ut, enligt Lottoland. Den betalades ut i Norrköping den 20 april 2013.Vilken stad har vunnit flest gånger?Av alla städer vi har i Sverige så är det faktiskt vår fina huvudstad Stockholm som vunnit flest gånger, enligt Lottoland. Det kanske inte är så förvånande, när det är där det finns flest invånare.Just denna gång är det i Göteborg de kammat hem den rekordvinsten, men innan det så ligger Göteborg och faktiskt Malmö långt ner på listan av ständer som vinner flest gånger. Medan städer som Helsingborg har plockat hem storvinsterna, enligt Lottoland.

2018-07-21-13:43:59

Bill Skarsgårds flickvän Alida Morberg – vem är hon?

Bill Skarsgård bor ihop och väntar nu barn tillsammans med Alida Morberg. Men vem är Alida? Jo men, det är ingen annan än skådespelaren Per Morbergs dotter. Även hon är skådespelerska och har setts i filmer som "Sensoria" och "Insane". Precis som familjen Skarsgård består familjen Morberg av skådespelare och filmskapare. Pappa Per, lillsyster Astrid Morberg i filmen "Calina" och storasyster Liza Morberg är regissör.Aldrig fått roller genom känd pappaMen trots en så känd pappa har 33-åriga skådespelerskan tidigare sagt till Aftonbladet att hon aldrig glidit på den räkmackan, utan har fått klara sig själv.– Jag har aldrig fått hjälp av pappa när det gäller jobb, utan fått klara mig helt själv. Jag tror snarare att det kan vara så att man blir synad lite mer för att man har en pappa som håller på med skådespeleri. Däremot har jag kunnat prata med honom eftersom han har mycket erfarenhet. Men mina föräldrar har aldrig lagt någon värdering i vad vi gör, de har velat att vi ska göra det vi vill, säger hon till Aftonbladet.Hoppas att karriären ska fortsätta rulla påAlida är nu aktuell i rollen som Isabelle i "Svartsjön 2". När hon fick beskedet så var hon i Los Angeles och tog en paus från skådespelarkarriären.  – Jag har haft lite otur, jag har provfilmat och fått några huvudroller bland annat, men sedan har det varit olika saker som har gjort att projekten inte blivit av. Så det var så himla kul att “Svartsjön” blev av, det är ett svinbra gäng och en rolig karaktär, säger hon till Aftonbladet.Hon fortsätter: – Jag ser fram emot att få skildra fler starka roller i framtiden och få visa vad jag går för, säger hon.Bills och hennes relation  Bill och Alida har hittills hållit sin relation relativt privat. Men efter att Bill tidigare berättat i podcasten "Värvet" om planer att flytta ihop, och nu att de väntar barn, så är vi ju jättenyfikna och vill höra mer.Nyheter24 skrev tidigare om Bill och Alidas babylycka, läs mer om det här.

2018-07-21-11:40:10

Abortguiden: Här är allt du behöver veta innan du gör en abort

Vem får göra abort? Vi har en väldigt bra lag i Sverige som heter abortlagen. Enligt den har alla som vill rätt att avbryta sin graviditet.  Vem bestämmer om jag får göra abort? Abortlagen innebär också att den som har fostret i magen själv har rätten att bestämma om den vill göra abort eller inte. Det innebär alltså att ingen annan har rätt att tvinga dig till abort, eller stoppa dig från att göra en abort.  Du behöver heller inte ge en förklaring till varför just du väljer att utföra en abort, om du inte vill det.  Vem får inte bestämma? De som inte själva bär på fostret. Men även om man själv inte är den som bär på fostret så kan man uppleva situationen som jobbig, exempelvis om man är partner till den gravida.  Då kan man vända sig till vårdcentral, kurator eller psykolog för att prata om sina känslor. Kan jag göra abort även om jag inte är svensk medborgare? Absolut! Alla som befinner sig i Sverige, oavsett om de är svensk medborgare eller inte, har rätt att göra abort. Vart vänder man sig om man vill göra en abort? Om behöver göra en abort kan du vända dig till din vårdcentral eller till en gynekologisk mottagning. Om du känner dig lite osäker på vilken vårdcentral du ska vända dig till, kan du alltid ringa 1177.  Vill du bara ha råd, information eller stöd inför aborten kan du kontakta Ungdomsmottagningen eller RFSU.   Får pappan/partner till den gravida bestämma om jag ska göra abort? Här gäller samma sak som tidigare. Det är alltså bara den som bär på fostret som får bestämma kring aborten och ingen annan.  Om din partner försöker tvinga dig att behålla fostret, eller göra abort, mot din vilja så är det viktigt att du anförtror dig någon du litar på, som kan ge dig stöd och hjälp. Exempelvis en familjemedlem, kurator eller psykolog.  Om du upplever hot från din partner kan du alltid ringa kvinnofridslinjen för hjälp och stöd, på  020-50 50 50. Om du upplever att ditt liv är i omedelbar fara ska du vända dig till polisen. Enligt aborträtten har den som bär på fostret själv rätt att bestämma hur den vill göra. Bildkälla: Unsplashed Om man är under 18, måste man ha en förälder med sig? Om du inte är myndig ännu får du själv välja om du vill ha med dig en förälder eller inte. Personalen på abortmottagningen har tystnadsplikt och får därför inte berätta för någon om ditt besök.  Däremot är det väldigt bra att någon vuxen som du litar på vet att du ska göra en abort. Det kan vara en släkting, eller någon annan som står dig nära, exempelvis en kurator eller skolsköterska.  Under och efter aborten kan det vara bra med stöd, och då kan det vara skönt att ha någon man litar på där.  Det är bara i särskilda situationer, exempelvis om det finns en risk att du far illa, som vårdpersonal kan behöva komma i kontakt med en vuxen som ansvarar för dig. Exempelvis om någon haft sex med dig emot din vilja. De kan också hjälpa dig att göra en anmälan till socialtjänsten.  Hur långt in i graviditeten får man göra en abort?  Fram tills den 18:e graviditetsveckan har du rätt att göra en abort. Om du vill göra en abort efter den 18:e graviditetsveckan så måste du få tillstånd från socialstyrelsen och det måste också finnas en särskilt skäl till aborten.  Skäl till en sådan abort kan vara att man är väldigt ung, mår psykiskt dåligt, har problem med alkohol eller droger, eller att fostret har någon allvarlig skada eller missbildning. Du kan vända dig till din vårdpersonalen för att söka ett sådant tillstånd.  Mår man automatiskt dåligt efter att man gjort en abort? Det finns ingen som definitivt kan säga hur du kommer att känna efter din abort. Det är helt individuellt. Bildkälla: Unsplash Något som många kan oroa sig över är att må dåligt efter en abort. Men det som är viktigt att veta är att det är helt och hållet individuellt hur man mår efter aborten. Det finns ingenting som säger att du kommer att må dåligt bara för att du gör en abort.  Men det är självklart också helt ok att må dåligt efter en abort. Om du gjort en abort och känner att du mår dåligt är det viktigt att veta att du vända dig till din vårdcentral, kurator eller psykolog för hjälp och stöd.  Hur mycket kostar det att göra en abort? En abort i sig är helt gratis, men alla besök hos läkare/vårdcentral har en standardavgift som brukar ligga på 200-700 kronor, beroende på hur många besök man måste göra.  Om du bara vill ha inforrmation kring abort kan du få det kostnadsfritt genom att ringa 1177, eller att besöka, Ungdomsmottagningen eller RFSU. Vilka typer av aborter finns det?  Det finns två typer av aborter, medicinsk abort och kirurgisk abort.  Medicinsk abort Medicinsk abort är allra vanligast innan vecka 9, under så kallad tidig graviditet. När du gör en medicinsk abort får du ett läkemedel på abortmottagningen, och det är läkemedlet som påbörjar aborten.  Två dagar senare kommer du tillbaka och får ett läkemedel som gör att livmodern får sammandragningar. Efter några timmar kommer det en blödning med klumpar och graviditeten stöts ut.  Det kan göra ont, men du kan alltid få smärtlindring på abortmottagningen.  I vissa fall kan du få ta den andra omgången läkemedel hemma och på så sätt göra en hemabort. Du måste då ha en vuxen på plats under hela processen, och får oftast smärtlindring med dig ifrån mottagningen.  Kirurgisk abort Kirurgisk abort är kan användas fram till graviditetsvecka 12 eller 13, men är ovanlig vid tidig graviditet. Det är en mindre operation.  Man blir då nedsövd och aborten tar allt som allt cirka 20 minuter. Efteråt får du stanna kvar på mottagningen för att vila.  Sen abort Efter vecka 12 eller 13 görs alltid en medicinsk abort, men aborten tar då lite längre tid och man får stanna lite längre på mottagningen. Hur lång tid det tar varierar från person till person, men det tar allt från några timmar till några dygn. Men för de allra flesta tar det cirka ett dygn.  Bra att tänka på när man ska göra en abort: Tänk på att ha någon med dig, oavsett om du gör en medicinsk abort hemma, på abortmottagningen eller gör en kirurgisk abort. Man kan känna sig trött och svag efter en abort och det kan då vara bra med stöd.  Många osanningar Var noga med att kolla upp information om abort. Det finns en hel del felaktig "fakta" som sprids. Exempelvis att man har svårare att bli gravid om man gör en abort. Bildkälla: Unsplashed. Det florerar en hel del osanningar abort. Den främsta anledningen till att osanningar sprids är okunnighet. Men en hel del kommer, kommer från internetsidor som drivs av grupper som står i motstånd till abort.  Därför är det extremt viktigt att vända sig till pålitliga källor, exempelvis din vårdcentral, ungdomsmottagningen eller vårdguiden 1177. Du kan också ringa till 1177 om du hellre vill få information via telefon.  Vanligaste myterna Du har säkert fått höra att det är svårare att få barn efter att man gjort en abort, och att personer som har gjort abort har större risk att få bröstcancer. De är två av de allra vanligaste myterna som florerar kring abort som alltså inte är sanna. Här kan du läsa om de 7 vanligaste myterna om abort. All information i artikeln finns att hitta på vårdguiden, UMO och RFSU.  Du kanske också vill läsa, Svar från barnmorskan: Allt du någonsin undrat om att föda barn.  Eller, Barnmorskan: Många abortpatienter använder Natural Cycles. VIDEO: 7 vanliga lögner som spridits om abort

2018-06-20-14:59:03

Har du bränt dig? Här är 5 kurer du kan göra hemma som hjälper

Det är riktigt varmt ute nu och det är även lätt att bränna sig. Det är såklart härligt att vara i solen men det kan också vara farligt. Det är viktigt att smörja sig med solskyddsfaktor men den skyddar bara mot en typ av solstrålar – nämligen UVB-strålar som ger solbränna och kan skada huden vid längre perioder i solen.  Smörj dig, var i skuggan och drick mycket vatten för att återfukta kroppen. Men om olyckan är framme och du bränner dig ändå finns det några hemmakurer att ta till som lindrar smärtan och brännan. Aloe Vera skyndar på läkningsprocessen och tar bort rodnaden på huden. Bildkälla: Unsplash 1. Läkande aloe vera mask   3 msk aloe vera juice   1 msk aloe vera gel   2 droppar rosolja Blanda ingredienserna och applicera sedan med en bomullsboll på det brända området i 20 minuter. Det tar ner rodnaden och skyndar på hudens läkningsprocess. Honung är återfuktande. Bildkälla: Unsplash 2. Lugnande yoghurtmask   8 msk yoghurt   2 msk honung Blanda, applicera och låt verka i en kvart. Skölj sedan av med ljummet vatten. Honungen återfuktar medan yoghurten hjälper mot inflammationen, tipsar Hälsonytt. 3. Avokadohjälpen   3 msk olivolja   1/2 avokado Blanda, applicera och låt verka i en kvart. Avokado är antiinflammatoriskt som återfuktar och ger viktiga vitaminer till huden, medan olivoljan mjukar upp solbränd hud. Avokado är antiinflammatoriskt som återfuktar och ger viktiga vitaminer till din hud. Bildkälla: Unsplash 4. Gurka- och kamomillkompress   1/2 mugg kamomillte   1 msk rosmarin   1 msk mjölk   3 skivor gurka Blanda kompressen och låt verka 20 minuter. Ingredienserna kyler och tar bort inflammationen. 5. Mjölkinpackning Mjölk är en utmärkt behandling för att lindra solbränna. Mjölk och fettsyrorna arbetar för att svalka solbränd hud. Blöt en ren, mjuk trasa i en bra mängd mjölk. Massera försiktigt in på det solbrända området och låt sitta i 20 minuter. Skölj sedan av med mycket kallvatten. Mjölk svalkar solbränd hud. Bildkälla: Unsplash Men helst av allt är det bra om du från början smörjer in dig ofta och med rätt solskyddsfaktor för att du inte ska bränna dig. Vet du inte riktigt vad alla siffrorna betyder? En vanlig uppdelning på SPF är mellan 6 och 50+ och om du tillbringar mycket tid utomhus är det riktigt viktigt att du väljer rätt, det kan du läsa mer om här.  Se mer i klippet ovan om kurerna du kan använda mot solbränna.

2018-07-18-14:23:58

7 tips på hur du botar sociala medier-beroende

I takt med att vi blir alltmer uppkopplade och får tillgång till ett hav av information är det fler och fler som får svårare att slita sig från mobilen.  Enligt en del kan det överdrivna användandet av sociala medier jämföras med ett medicinskt beroende. Appar och sociala medier är utformade på ett sätt att det för triggar igång vårt belöningssystem - all bekräftelse på nätet ger oss snabba lyckokickar. Medan dopaminet stimulerar oss, är det ett tvångsmässigt beteende som gör att vi ständigt måste kolla till sociala medier om och om igen, säger Patrik Wincent, auktoriserad terapeut och författare inom digitala beroenden till Sveriges Radio. Känner du dig träffad? Som respons på det utbredda samhällsproblemet har vi på Nyheter24 gjort en guide som hjälper dig att bli fri från ditt beroende! Rannsaka dig själv Dan Hasson, stressforskare på Karolinska Institutet, säger att faran kommer in när att kolla sociala medier blir ett sätt att dämpa stress och ångest – likt ett självskadebeteende. – Ett enkelt sätt att rannsaka sig själv är att reflektera över vad som driver dig. Är drivkraften att använda sociala medier negativ, till den grad att du får ångest när du avstår från sociala medier, har du ett problem. Om det å andra sidan berikar ditt liv och du upplever att du har distans befinner du dig inte i riskzonen, säger Hasson till Nyheter24. Första steget i läkningsprocessen är att medge att du har ett beroende. Detta ska inte underskattas och bör ske i din egen takt. Vi råder dig att inta ett icke-dömande förhållningssätt i din väg mot acceptans. Och du, kom ihåg – du är långtifrån ensam! En undersökning från Go-Globe uppskattar att 18 procent av användare upplever att de inte kan hålla sig undan Facebook mer än ett par timmar. Prata om det Ta hjälp av någon du litar på och berätta vad du går igenom. När omvärlden känner till ditt beroende ger du dem en rättvis chans att hjälpa efter bästa förmåga. Med stöd från nära och kära kommer du dessutom kunna få hjälp i svaga stunder då dina mobil-cravings når nya nivåer.  – Tar beroendet sig svårare uttryck i form av sömnsvårigheter eller försummade relationer är det bäst att söka professionell hjälp. Med en samtalskontakt kan du få hjälp att reda ut vad sociala medier fyller för funktion i ditt liv, råder Dan Hasson. Avgiftning Den viktigaste och kanske svåraste delen i processen. För att du ska bli fri från ditt beroende krävs det att du börjar ta avstånd från din mobil. Beroende på hur långt ditt beroende har gått kan det funka bäst att lämna mobilen helt och hållet ett tag. I dessa fall rekommenderas en "clear-cut" där du kopplar bort helt från alla beroendeframkallande appar och sociala medier på obestämd tid. Medveten närvaro Observera hur och varför du använder sociala medier. När uppkom ditt beteende? Ibland finns det en tydlig händelse som följts av ökad användning av sociala medier. I andra fall kan det vara en stadig ökning som pågått under flera års tid. Oavsett vilken kategori du tillhör kan det vara en god idé att tänka över när, hur och varför du använder sociala medier? Vad fyller det för behov hos dig?  – Sociala medier är för många ett sätt att skapa mening och glädje i livet. Viktigt att komma ihåg är att sociala medier är oberäkneliga och ligger utanför vår kontroll. En fråga att ställa sig själv är därför vem som har makt över din lycka och mening. Är det du eller sociala medier som kontrollerar den?  Tänk om, gör om När du väl nått självinsikt kring ditt beroende och vad det fyller för funktion hos dig gäller det att få stopp på destruktiva vanor och skapa nya.  Dan Hasson beskriver beroende till sociala medier som ett vaneproblem:  – Fallgropen med sociala medier är att de kan vara vanebildande. Vanor skapar en trygghet för kroppen och en slags förutsägbarhet som för vissa är svårare att ta sig ur. När du bryter sämre vanor är det dags att hitta stärkande och meningsfulla vanor. Ta chansen att utvecklas - tänk på allt roligt du kan hitta på nu när du inte lägger all vaken tid på mobilen. Har du alltid drömt om att resa? Ta en målarkurs? Här är din chans.  Sätt upp trösklar Om du bestämt dig för att helt bryta med sociala medier en period kan vägen tillbaka vara tuff. Här gäller det att sätta upp både långsiktiga och kortsiktiga mål. Ett tips är att sätta upp trösklar som försvårar tillgång till apparna. Du kan även minimera tiden på sociala medier genom ett tidsanpassat schema.  Hjälp andra Att hjälpa andra kan även hjälpa dig. Dela med dig av din kunskap och inspirera andra att göra detsamma. Ensam är inte stark - tillsammans med andra kan du göra skillnad samtidigt som du skapar ett lyckligare och rikare liv. I och med att du läser detta är du redan på god väg. Nu återstår att sprida kunskap om riskerna med sociala medier!

2018-07-10-12:00:14

Anders Berglund: "Vi repade i samma lokaler som riktiga legender"

Nu är det musikprofilen Anders Berglunds tur att sommarprata i P1. 1973 hände det grejer enligt Anders och han fick förfrågan om att börja spela med ett band – Blå Blus. Bandet kompade ingen mindre än Björn Skifs och hans karriär var påväg uppåt.  Anders har tidigare medverkat i Rhapsody in Rock, "Pirates of Rock". Bildkälla: JANERIK HENRIKSSON / TT 1974 gick deras låt Hooked on a feeling upp på första plats på amerikanska billboardlistan. I september flög hela bandet över till Los Angeles med fruar och flickvänner. Vid flygplatsen stod två limousiner och väntade på gänget. – Jag glömmer aldrig känslan när jag satt i limousinen, kollade ut på palmerna och hörde låten I Shot The Sheriff  med Eric Clapton, berättar Anders i sitt sommarprat. När de väl kom fram till studion fick de veta att deras scenkläder hade vikingatema och att de skulle säga bland annat skepp och hoj. Det blev kanske inte riktigt som bandet hade tänkt sig men Anders blev riktigt bra vän med flera stora musikprofiler i USA. Anders fick ett samtal där hans vän Larry frågade om Anders ville följa med på en repetion för en tv-show. Det var inte vilken tv-show som helst utan Sammy Davis skulle uppträda.  – Jag fick sitta på första parkett och se min idol spela och blev dessutom presenterad för musikerna i orkestern, berättar Anders. Anders har medverkat i många program, bland annat Skansen. Bildkälla: Bertil Ericson / TT Anders har varit kapellmästare för 16 svenska Melodifestivaler och 13 internationella finaler. Han har medverkat i en mängd tv-program, krogshower, skivproduktioner och samarbetat med ett stort antal av våra mest kända artister och musiker.  Han har haft otaliga dirigentuppdrag med Sveriges ledande orkestrar och skrivit och arrangerat musiken till flera filmer, musikaler och teaterproduktioner. Han var också en av lagledarna i SVT:s Så ska det låta i 103 program.  Anders började redan som 6-åring att spela piano, han fick lektioner hos en så kallad pianotant. Här kan du lyssna på Anders Berglunds sommarprat. Se mer om Anders i klippet ovan.

2018-07-19-13:06:22

Bill Skarsgård bekräftar – ska bli pappa

Den 27-åriga skådespelaren Bill Skarsgård går nu ut ihop med flickvännen Alida Morberg, 33, att de tillsammans väntar barn. Det var under den årliga film- och serietidningsmässan Comic-Con i San Diego som Bill bekräftade den härliga nyheten. Men han ville inte kommentera ytterligare, utan han sa att "det är så privat" till Nöjesbladet. Enligt uppgifter Nöjesbladet fått in är barnet redan planerat att komma i sommar.  Bills pappa, skådespelaren Stellan Skarsgård, 67, kommenterar med glatt humör uppgifterna när han träffar Nöjesbladet inför premiären av "Mamma Mia! Here we go again".  – Jag har åtta barn och ett barnbarn och nu ska jag få ett till. Det känns jättekul. Bill Skarsgård, som följt sin pappas fotspår, har senast varit i strålkastarljuset efter sin insats i Stephen King-skräckisen "Det". Där spelade han den skräckinjagande mördarclownen Pennywise. Han hyllades världen över av kritiker och biobesökare för sin roll. Alida Morberg, dotter till Per Morberg, 58, är även hon skådespelare. Hon har medverkat i bland annat "Stockholm Stories" och "Beck – rum 302". Det är inte bara Bill och Stellan som gjort skådespelarkarriär, utan bröderna Alexander, Gustaf och Valter Skarsgård passar bra framför linsen även dem. Det var förra året som Bill deltog i podcasten "Värvet" och berättade att han och flickvännen Alida skulle flytta ihop. Han sa: – Jag och min tjej tittar på lägenhet i Stockholm. Sen vet jag inte om jag kommer i lägenheten så mycket. Men jag äger ingenting just nu och har i princip inte ägt någonting heller, så jag känner att det är dags att köpa någonting. Stockholm kommer alltid vara hemma, tror jag, för mig. Även om jag bor någon annanstans, eller var det än är, så kommer jag ju hem till Stockholm. Kan det kanske vara så att de redan då var medvetna om det lilla livet? Det vet vi inte, men stort grattis till Bill och Alida! Nyheter24 har tidigare skrivit om när Bill Skarsgård fick rollen som Pennywise i skräckisen "Det", läs mer om det här.

2018-07-20-21:48:07

Profilen på Tinder skrämmer många – ska man vara orolig?

En 26-årig kvinnlig sjuksköterska sökte kärleken på den populära dejtingappen Tinder, men vissa saker hon skrev på sin profil oroar nu folk för hur männen hon träffat egentligen mår. Alla vill vi göra ett gott första intryck och verkligen slipa på våra profiler för att vara våra bästa jag. Men istället för att fixa den bästa profilen, så skapade den här kvinnan den obehagligaste. Undrar hur många matchningar hon fått. Bildkälla: Youtube Kvinnan, känd som Nicole, började med att skriva att hon är en 26-årig sjuksköterska som letar efter sin själsfrände som ska vara ödmjuk, frisk, pålitlig och ska kunna jobba hårt. Inga konstigheter än så länge, ganska självklara grejer att söka efter hos en partner. Men sen skriver hon att han måste ha både sina lungor och njurar kvar, och ett hjärta med en hälsosam rytm. Okej, här börjar man bli orolig. För det låter lite obehagligt, eller? Hennes profil fortsätter förklara att hennes drömman är icke-rökare, men det är okej om han dricker ibland, men det är inte okej om han tar några substanser som kan förstöra levern.  Folk var inte långsamma att skriva på Twitter hur otroligt obehaglig de tyckte hennes profil var.  En skrev "Någon annan som tror dejten börjar med en röntgen?" En annan skriver "i det här vädret hade det varit värt att vakna i ett badkar fullt med is". "Donerar du en njure så är du en hjälte. Donerar du fem stycken så är du 'under utredning' och 'av intresse för polisen'", lyder en annan tweet. Alltså visst, hennes Tinderprofil höjde många ögonbryn, men som sjuksköterska kanske hon bara är väldigt hälsomedveten? Vem vet, kanske hittade hon sina drömmars man. Nyheter24 har tidigare skrivit om Molly som mördades av sin Tinderdejt, och det kan du läsa allt om här. Nyheter24 har även skrivit om att det nu är möjligt att dejta genom Facebooks nya funktion, läs mer om det här.  TV: Gunilla Persson har skaffat Tinder – och det går riktigt bra

2018-07-19-18:13:51

Har du ett stort sår? Då ska du vara försiktig när du badar i sommar

För ett par veckor sen insjuknade en person i den fruktade sjukdomen badsårsfeber i Blekinge, detta rapporterar Sydöstran. Sjukdomen som kan vara livsfarlig är en bakterier som trivs bäst i bräckt eller sötvatten och gynnas av höga temperaturer.  Personer som har sår på kroppen uppmanas att inte exponera såret i samband med bad utomhus. Nyheter24 ringde upp Anette Hansen på Folkhälomyndigheten för att få svar på allt du behöver veta gällande den farliga bakterien som finns i vissa svenska sjöar. Vad är badsårsfeber och varför går det under smittskyddslagen? – Badsårsfeber orsakas framför allt av naturligt förekommande vibriobakterier i havs- och sjövatten. Vid höga vattentemperaturer växer bakterierna kraftigt och kan vid bad orsaka infektioner i stora sår som sedan snabbt kan leda till hög feber och blodförgiftning.– Vibriobakterier lyder under smittskyddslagen för att kunna följa utvecklingen och utbredningen av infektionen i samhället, då kan man upptäcka anhopningar av fall som man i förlängningen kan förhindra. Hur många fall i Sverige har inkommit i år? – De anmälningar som kommer in till Folkhälsomyndigheten enligt smittskyddslagen avser infektioner orsakade av vibriobakterier i år är det totalt 28 fall varav merparten diagnosticerats som otit (öroninflammation), endast ett fåtal av anmälda fall har utvecklat badsårsfeber med tillhörande inflammation i kroppen (feber och blodförgiftning) till följd av bad.Hur stort/litet kan såret vara för att man ska få sjukdomen? – Små sår som efter myggbett, skrapsår etc. innebär låg risk. De som löper störst risk är äldre och/eller personer med nedsatt immunförsvar som har stora sår och badar i sjö/hav där klimatet gynnat tillväxten av vibriobakterier. Fall av badsårsfeber har också inträffat när personer skadat sig under själva badet med stora sårskador som påföljd.Är det något man kan göra för att skydda sig? Räcker det om man har plåster på sina sår?  – Rekommendationen är att äldre/personer med nedsatt immunförsvar som har stora sår inte badar i sjö/hav, speciellt under säsongen då tillväxten av vibriobakterier i vattnet är som kraftigast. Om man ändå måste bada kan man använda självhäftande plastfilm som finns på Apotek att täcka såret med. Sjukdomen är inte smittsam från person till person. Men blir man smittad i vattnet är inkubationstiden kort och symtomen dyker upp redan efter 1–3 dygn. Så har du ett stort sår eller nedsatt immunförsvar bör du tänka både en och två gånger innan du hoppar i vattnet i sommar. Skulle det vara så att efter ett bad drabbas av hög feber vänd dig direkt till närmaste sjukhus eller vårdcentral.  Läs också om sjukdomen X och ebola – här är sjukdomarna som kan döda oss alla.

2017-11-25-13:03:58