Här är Sveriges 100 mäktigaste unga

1. (6) Bianca Ingrosso, 23, bloggare

Det har verkligen varit Biancas år. Med en hit i form av tv-programmet "Wahlgrens värld", en blogg som har mer än 150 000 besök i veckan, en älskad podcast tillsammans med Alice Stenlöf – och ett sommarprat där Bianca äntligen fick sätta ord på det där viktiga hon också står för. Vi får heller inte glömma hennes insats i "Talang"-juryn! En förebild för unga som underhåller, men som vågar prata om bråkiga familjemiljöer, ätstörningar och problem med självförtroendet. En viktig stjärna som kommer fortsätta lysa starkare i framtiden.

Bild: Anders Wiklund/TT

2. (5) Linn Ahlborg, 18, youtuber

Så fort Linn pratar om en produkt så är den slutsåld innan dagen är slut. Så mycket inflytande har hon över sina följare. Den här youtubern från Gävle med nästan 400 000 prenumeranter fortsätter att underhålla, uppröra och göra oss lite bättre – bara genom att vara sig själv. 

Bild: Instagram @linnahlborg

 3. (27) Peg Parnevik, 22, artist

När Peg pratar då lyssnar alla. Förutom att ha en stark personlighet som lyser genom tv-rutan i "Parneviks" så spelas hennes hits på repeat som en självklar del i spellistorna. Det viktigaste är ändå att hon alltid säger till när något känns fel – vare sig det handlar om att att påkalla när något är rasistiskt eller att prata om feminism. En viktig förebild för många.

Bild: Noella Johansson/TT

4. (16) Benjamin Dousa, 25, politiker

Sedan 25-åringen valdes till förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet 2016 har han gått från klarhet till klarhet. Dousa är strategisk, högljudd och otroligt smart i sina politiska drag. En maktspelare med klara statsministervibbar.

Bild: Instagram @benjamindousa

5. (7) Jonna Lundell, 24, youtuber

Att vara en av de mäktigaste och mest populära Youtube-personligheterna innebär naturligtvis en hel del inflytande. Jonna pratar öppet om allt från sina problem under graviditeten till att underhålla oss tillsammans med maken Joakim Lundell. 

Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

6. (NY) Martin "Rekkles" Larsson, 22, e-sportstjärna

Även om du inte gillar e-sport så har du säkert hört talas om Martin Larsson, eller "Rekkles". Den här League of Legends-spelaren har så stort inflytande att han har fans över hela världen – och han är dessutom banbrytande i att vara så ung och spela på en så pass professionell nivå.

Bild: Instagram @fnaticrekkleslol

7. (NY) Viktoria Harrysson, 15, youtuber

Bara 15 år men så inflytelserik. Med ett personligt tillvägagångssätt har Viktoria berättat detaljer om hur det är att vara trans och svarar ärligt på alla frågor som trillar in. En viktig förebild för så många och att hon dessutom vann priser på både Gaygalan och Guldtuben visar att framtiden är Viktorias.

Bild: Erik Simander/TT

8. (NY) Margaux Dietz, 27, influencer

Finns det något mer "influencer-aktigt" än att vinna tre(!) stora priser inom just den kategorin? Let's Dance-profilen Margaux, som har över 160 000 prenumeranter på Youtube, har vunnit både Stora influencerpriset och ELLE-galans pris för Årets influencer. Kronan på verket blev Guldtuben där den här unga mamman kammade hem tre priser – bland annat tunga Årets profil och Årets video. 

Bild: Henrik Montgomery/TT

9. (NY) Fatemeh Khavari, 18, aktivist

Som talesperson för "Ung i Sverige" har den här 18-åringen både inspirerat och retat upp meningsmotståndare i frågan om ensamkommande ungdomar ska få stanna i Sverige. Med ett driv och en vilja att förändra världen spår vi en framtid inom politiken för den här unga inspiratören.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

10. (13) Isabella "Blondinbella" Löwengrip, 27, bloggare och entreprenör

Om du inte sovit under en sten de senaste åren så vet du vem Isabella Löwengrip är. Den här mäktiga influencern och entreprenören inspirerar och influerar lika mycket nu som 2005 när hon började blogga som Blondinbella.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

11. (NY) Benjamin Ingrosso, 20, artist

Benjamin har sedan barnsben alltid varit folklig, men så mycket kärlek som den här unge artisten fick efter vinsten av Melodifestivalen var obeskrivlig. Med över 350 000 följare på Instagram och en vällyssnad podd tillsammans med sin bff Felix Sandman (plats 15) har han en hel del inflytande.

12. (78) Johanna Nordström, 21, komiker

Rolig – check! Smart – check! Inflytande – check! Att den här unge komikern kan gå från att skämta om de mest vardagliga sakerna till att bryta ner sexism, homofobi och rasism är inget annat än beundransvärt. Över 120 000 följare på Instagram roas dagligen av hennes stories och hennes videos för Veckorevyn är inget annat än viralt guld. 

13. (4) Victor Nilsson Lindelöf, 23, fotbollsspelare

Är 23-åringen Sveriges bästa fotbollspelare? Många verkar tycka det i alla fall och siffrorna talar för sig själv. Victor Nilsson Lindelöf är Manchester Uniteds dyraste försvarare någonsin och hans insats under fotbolls-VM 2018 har varit fenomenala. 

14. (2) Zara Larsson, 20, artist

Zara är ständigt aktuell med sina oftast vassa analyser på Twitter eller sina superpopulära bilder på Instagram där hon har 4,8 miljoner följare. Sen är hon också en framgångsrik artist där hon bland annat blev Årets artist på Grammis 2018. 

15. (NY) Felix Sandman, 19, artist

Felix Sandman lyckades starta sin solokarriär efter FO&O på ett spektakulärt sätt. "Every single day" blev den största framgången av alla bidrag i Mello efter andraplatsen och hans bromance med Benjamin Ingrosso har hyllats i sociala medier. Att han också syns för över 280 000 följare på Insta är mäktigt.

16. (11) Philip Botström, 27, politiker

SSU:s ordförande Philip Botström har länge varit en viktig pelare i svensk ungdomspolitik. Den fanan bär han fortsatt högt samtidigt som han vågar prata om personliga saker som psykisk ohälsa och att vara ung och HBTQ.

17. (26) Tova Helgesson, 19, youtuber

Den här 19-åringen har över 412 000 prenumeranter på Youtube. Hon är rolig, provocerande och ständigt aktuell. Flera av hennes videos har nått miljonpublik. Mäktigt!

18. (NY) Christopher, "GeT_RiGhT" Alesund, 28, gamer

Att vara en av världens mest ikoniska spelare inom CS:GO för Ninjas in Pyjamas är ingen liten grej. Hans strategiska spelsätt har lett till att han vunnit över 500 000 dollar i vinstpengar genom sina aktiva spelår. 

19. (77) Ida Höckerstrand, 24 / Sofie Hallberg, 24, poddare Ångestpodden

Vilket viktigt jobb de här två tjejerna gör! Att prata om psykisk ohälsa på ett utbildande, men också underhållande, vis är svårt. Därför är det så viktigt att Ida och Sofie bakom populära Ångestpodden lyfts upp till skyarna.

20. (14) Ludwig Kronstrand, 21, artist

Hov1 är kaxiga, infytelserika och talangfulla – och med Ludwig som en av de mest omtalade medlemmarna fortsätter de att ta över musik-Sverige. Han är dessutom stor på sociala medier. Det är makt år 2018.  

21. (52) Charlie Eriksson, 26, grundare Aldrig Ensam

Det är få människor som på ett så ärligt sätt vågar prata om psykisk ohälsa och egna erfarenheter av panikångest som grundaren av "Aldrig ensam". Nu har han också skrivit en bok om ämnet och fortsätter att uppmuntra till diskussioner om detta tabubelagda ämne. 

22. (23) Aron Anderson, 30, äventyrare/föreläsare

Den här 30-årige superhjälten är verkligen ett viktigt tillskott bland de mest inflytelserika unga i Sverige. Han ger ofta upp allt för att delta i viktiga insamlingsprojekt vilket bara är så extremt viktigt. En förebild.

23. (25) Noel Flike, 21, artist

Noel, liksom Ludwig Kronstrand (plats 20), utger de största personligheterna i hiphop-gruppen Hov1. Inflytelserik och ständigt aktuell. 

24. (45) Emil Forsberg, 26, fotbollsspelare

Emil Forsberg är en riktigt tung och inflytelserik fotbollsspelare. Det finns en del rykten om att han snart kommer gå över till storklubbar som Liverpool och Arsenal. Ett självklart ess i rockärmen så väl i tyska laget Leipzig som när Sverige spelade i fotbolls-VM.

25. (NY) Alice Stenlöf, 22, bloggare

Tillsammans med Bianca Ingrosso (plats 1) driver hon podden "Har du sagt A får du säga B". Men hon är minst lika mäktig på egen hand med en välbesökt blogg, vlogg och Insta.

26. (10) William Spetz, 22, skådespelare/komiker

William Spetz har förvandlats från en väldigt ung komiker på Youtube till en av våra stora framtidshopp inom tv och teater. Ständigt aktuell med nya projekt och vågar alltid prata öppet om känslor och viktiga frågor.

27. (20) Miriam Bryant, 27, artist

Har på ett självklart vis blivit en av Sveriges mäktigaste musiker. Så fort Miriam släpper en ny låt så spetsas öronen på alla i hela Sverige – och på många andra platser i världen.

28. (1) Linnéa Claeson, 26, handbollsspelare/opinionsbildare

Med sin skarpa penna skriver Linnéa dels kolumner i Aftonbladet, men driver också @assholesonline på Instagram som har över 263 000 följare. Att hon dessutom är en framgångsrik handbollsspelare med karriär i Danmark är bara ett bevis för hennes många talanger.

29. (46) Samir Badran, 28, artist

Det går inte en intervju, inte ett inlägg på sociala medier, ja, inte en sekund utan att Samir pratar direkt från hjärtat. Han pratar öppet om sin ADHD och bildar tillsammans med Viktor Frisk (plats 31) en duo som levererar radiohits och Mello-framgångar. Därför är han så inflytelserik. 

30. (36) Nellie Berntsson, 17, bloggare

Nellie är vid 17 års ålder en riktig veteran inom bloggvärlden! Hur många i den åldern har över 375 000 följare på Insta? Inte så många.

31. (73) Viktor Frisk, 23, artist/bloggare

Det som gör Viktor Frisk så unik är att han lyckas vara ödmjuk även när han tillsammans med Samir Badran (plats 29) levererar kaxiga bangers genom "Put your hands up för Sverige" och Mello-favoriten "Shuffla". Utöver det pratar Viktor öppet om sin sexualitet och sin ADHD. Stort.

32. (NY) Theo "Theoz" Haraldsson, 12, artist

Bara 12 år gammal men med en fanskara som verkligen älskar allt han gör. Vare sig det är Youtube, Instsgram, Snapchat, med låtar som "Het" eller musical.ly där han startade. Såg ni honom i Melodifestivalen bakom Samir & Viktor eller?

33. (38) Paula Bieler, 30, politiker

Paula Bieler har blivit en självklar del av Sverigedemokraterna – där hon bygger och stärker deras varumärke bland annat genom att prata om jämställdhet och antirasism. 

34. (NY) Rasmus Dahlin, 18, ishockeyspelare

Den här 18-åringen från Trollhättan blev alltså draftad 1:a i NHL-draften av Buffalo Sabres! Inför OS 2018 blev han den yngste någonsin att bli uttagen och samma år blev han den U18-back som gjorde flest poäng i SHL för Frölunda HC.

35. (41) Gabriella Joss, 23, bloggare

Den här mammabloggaren blir extremt läst, gillad och spelad på alla sociala medier du kan tänka dig! Nästan 200 000 följare på Insta får ständigt vara med i hennes vardag och när hon väljer att svara på personliga frågor.

36. (22) Tjejen bakom bloggen Svenska Youtubers

Den här anonyme tjejen är verkligen Sveriges svar på Gossip Girl. Dagligen publicerar hon extremt läst skvaller och det allra senaste om våra älskade influencers och youtubers. 

37. (43) Milad Mohammadi, 28, föreläsare/entreprenör

Om du någonsin sett en föreläsning med Milad Mohammadi så glömmer du inte den i första taget. Med sin underbara personlighet ändrar han långsamt på världen. 

38. (NY) Tom Ljungqvist, 26 & Petter Egnefors, 25, komiker

Tom & Petter är inte nya inom humor-Sverige efter succé med gruppen Inte Helt Hundra – vi glömmer aldrig den fantastiska Nyheter24-parodin. Nu står de tillsammans med podcast och extremt populära Youtube-succén "Över bordet". Finns det verkligen någon som aldrig sett något de producerat?

39. (35) Nicole Falciani, 21, modell/bloggare

Den här tjejen fortsätter bara att växa på sociala medier – och särskilt på Instagram. Nu har hon dessutom gett sig in i entreprenörskap i och med lansering av egna intimtvålar! Ett framtidsnamn.

40. (NY) Hanna "Hannalicious" Friberg, 23, bloggare

Med sina egna designer för NKD, en inspirerande podcast och en välbesökt blogg samt Insta är det här en influencer att hålla koll på!

41. (39) Thomas Sekelius, 20, influencer/youtuber

Över 322 000 prenumeranter följer Thomas på Youtube. Smink och vardag blandas med allvarliga ämnen som att komma ut som homosexuell. 

42. (9) Daniel Redgert, 26, pr-person

Redgert är personen som har koll på allt som rör sig i media-Sverige. Med podcast, en populär bok och nu på egna ben i och med sin egna kommunikationsbyrå fortsätter han att imponera och inspirera. 

43. (NY) Johannes Schildt, 29, grundare Kry

Den här snart 30-åriga entreprenören har förändrat hur vi besöker vårdcentraler år 2018. Appen Kry hjälper tusentals patienter varje år och bolaget har dragit in miljarder. Mäktigt och ett namn för framtiden.

44. (29) William Nylander, 22, ishockeyspelare

Den här unge svensk-kanadensiske spelaren blev bästa spelaren i hela ishockey-VM 2017! En supertalang som ständigt levererar i NHL för Toronto Maple Leads.

45. (NY) Lancelot Hedman, 17, kampsportare

Alla blev helt plötsligt förälskade i den här unge profilen och kändissonen. Efter att det tog slut med bloggaren "Paow" dalade inte nyfikenheten. En framtida superstjärna. 

46. (30) Kenza Zouiten, 27, bloggare/entreprenör

Kenzas bröllop fick nästan sökmotorn Google att helt ge upp – så många ville ta del av hennes händelse förra året. Efter det har hon också vågat dela med sig av det mest personliga efter sin pappas död och problem med ångest. Stort, viktigt och modigt inför bland annat sina 1,2 miljoner följare på Insta!

47. (NY) Natalie "Nattid" Danielsson, 17, youtuber/artist

Bara 17 år men med så många följare på plattformar som musical.ly och Youtube! Att hon dessutom har en egen webbserie på SVT Play gör att hon når ut till fler och fler. 

48. (18) Olof "Olofmeister" Kajbjer, 26, gamer

"Olofmeister" har visserligen varit mer anonym än vanligt det senaste året och i maj spekulerades det i om han aldrig kommer tillbaka till det internationella laget Faze. Trots det är han ett extremt stort namn och en stor förebild för så många unga. En legend. 

49. (12) Ellen Bergström, 28, skådespelare/artist

Ellen lyckas alltid hålla sig aktuell och med över 306 000 följare på Instagram är det inte särskilt konstigt. Alltid ärlig och alltid underhållande!

50. (93) Anna Svahn, 25, börsexpert

En sann förebild för kvinnor på börsen. Det här unga proffset driver grupper på Facebook sponsrade av ingen annan än Isabella Löwengrip för att peppa och inspirera unga kvinnor som är intresserad av en karriär inom ekonomi.

51. (60) Maxida Märak, 29, artist/föreläsare

Står alltid upp för sina medsystrar och medsamer – och rev internet efter sin tolkning av "Vill ni se en stjärna" i ett pausnummer under årets Melodifestivalen. 

52. (19) Gina Dirawi, 27, programledare

En artist, komiker, bloggare och programledare som alltid sätter ner foten när något känns fel. En förebild för oerhört många unga personer. 

53. (79) IJustWantToBeCool (Victor Beer, 26, Emil Beer, 23, Joel Adolphson, 26), komiker/youtubers

Vinnare av "Årets humor" på årets Guldtuben – och det är inte konstigt. De här tre grabbarna krossar Youtube med sina sketcher.

54. (NY) Hampus Nessvold, 22, programledare/artist

Vi förutspår en ljus framtid för den här vana radioprofilen och artisten. Nästa år kommer hans scenversion av boken "Ta det som en man" att sättas upp i regi av Mia Skäringer. En viktig influencer som vågar prata och skämta om "fragile masculinity". 

55. (NY) Abbey Arrhult, 19 & Agnes Arrhult, 16, artister

Helt plötsligt syntes syskonen Arrhult överallt. Efter att under en period gjort hits tillsammans med Joakim Lundell står de nu på egna ben – och när Agnes kastades ut från Liseberg för sin "provokativa klädsel" ifrågasatte hon gamla sexistiska normer. Mäktigt! 

56. (70) Suad Ali, 27, expert på Sveriges flyktingkvot Migrationsverket

Med sin ovärderliga kunskap och fantastiska talarförmåga är Suad ett namn för framtiden. Både inom Migrationsverket, som krönikör för tidningen Chef och som föreläsare. Lyssna bara på hennes sommarprogram i augusti så får ni allt höra!

57. (33) Alicia Vikander, 29, skådespelare

Visserligen var det tre år sen den här unga Hollywood-skådisen vann en Oscar. Men sedan dess har hon bland annat blivit en riktig superstjärna efter blockbustern "Tomb raider". En förebild och ett framtidsnamn!

58. (NY) Sara "Songbird" Linderholm, 24, youtuber

Sara pratar gärna om kroppsideal, självkänsla och skönhet både i bloggformat och på Youtube. Viktig influencer!

59. (54) Daniel Paris, 29, bloggare/programledare

Tillsammans med profilen Anty driver han podcasten "I ärlighetens namn" och som gammal i gemet syns han i tv-rutan lika ofta som du byter underkläder. Ett fullblodsproffs som alltid vågar stå upp för sig själv.

60. (59) Janni Delér, 27, bloggare

Att kalla Janni för bloggdrottning är en underdrift. Hon skriver om sitt liv i Monaco, om sina resor, om sin relation till mannen Jon Olsson och delar bilder till sina 1,3 miljoner följare på Insta. Då har man inflytande. 

61. (NY) Emilia Hult, 22, streamer

I mer än två års tid har 22-åringen med nicket "EmiliaHult" streamat på heltid. Något som hon är expert på är att sprida god stämning och har öppnat upp sig om näthat i personliga intervjuer.

62. (NY) Matilda Djerf, 21, influencer

Med en extremt professionell Instagram blandar den här bloggaren och influencern skönhet, mode och ärliga inlägg om konsten att älska sig själv inför över 1,3 miljoner följare på Insta.

63. (NY) Danny Lam, 25, grundare Tnkvrt

Som grundare till plattformen Tnkvrt gav 25-åringen en röst till minoriteter som blir utsatta, mobbade eller bara helt fel behandlade. En ihärdig röst som många ser upp till.

64. (37) Alexandra "Kissie" Nilsson, 27, bloggare

Alexandra gillar att provocera och det älskar vi – och särskilt hennes läsare – henne för! I princip lika aktuell nu som bloggstarten 2007 och på senaste tiden har hon brunnit för en viktig fråga: feminism.

65. (15) Alexander Isak, 18, fotbollspelare

Det finns de som menar att den här unge fotbollspelaren är en av de mest lovande talangerna vi har just nu. Att han dessutom står som favorit att vinna ärofyllda "Golden boy" som delas ut till världens bästa spelare under 21 år är magiskt. 

66. (55) Angelica Blick, 27, bloggare

Angelica Blick har blivit elit inom Sveriges alla modebloggare och det kan siffran 1,2 miljoner följare på Instagram skvallra om.

67. (61) Josefin Dahlberg, 28, bloggare/entreprenör

Ständigt aktuell och med nästan obeskrivlig energi lyckas Josefin Dahlberg alltid hålla sig aktuell särskilt i sin blogg och podcast. I sommar kommer boken "Idag är jag fri" som handlar om hennes relation till alkohol och dagen då hon äntligen slutade dricka. 

68. (NY) Filip Dikmen, 21, komiker

Vinnare av Årets Instagram på Guldtuben och lyckas tillsammans med sina 262 000 följare skämta om viktiga ämnen som främst fördomar. Har också en egen serie på SVT Play! 

69. (69) Lucas Simonsson, 25, komiker

Lucas humorvideos blir så pass delade att det är omöjligt att undvika dessa på alla plattformat som finns. Ett hopp för humor-Sveriges framtid!

70. (NY) Ben Mitkus, 23, youtuber

Ben kan konsten att provocera och vi är tacksamma för hans frispråkighet. Tillsammans med flickvännen Nicci Hernestig driver han en Youtube-kanal med över 475 000 prenumeranter. 

71. (NY) Hugo Larsson, 26, entreprenör

Som grundare till Save by Solar som, håll i er nu, ska använda en algoritm för att förbättra och optimera investering av solceller så är det här ett namn för en bättre framtid. På riktigt.

72. (76) Hanna Lidström, 24, politiker

Om någon är med och styr Grön Ungdom med stabil hand så är det Hanna Lidström. Kan vara den gröna rörelsens framtid. 

73. (NY) Tove Styrke, 25, artist

Den här Umeå-tjejen har slagit stort internationellt och spås bli nästa stora musikexport efter att senaste albumet "Sway" fått strålande kritik över hela världen. Hur många unga svenska tjejer får turnera med Katy Perry?

74. (NY) Joel Hellermark, 21, grundare och vd Sana Labs

Om du har frågor om AI, artificiell intelligens, så har den här 21-åringen i princip alla svar. Som grundare till startupföretaget Sana Labs så är målet högt satt – att förändra digital utbildning. Kan förändra skolgången för framtidens ungdom. 

75. (NY) Molly Sandén, 26, artist

Molly lämnade dramatiska Mello-ballader bakom sig och skapade sig en ny identitet i och med albumet "Större". Viktig förebild som gärna pratar om jämställdhet och sitt liv med diabetes.

76. (65) Amir Akrouti, 28, bloggare

Att killar också kan vara intresserade av smink är sen gammalt, men få gör det så snyggt som Amir. Har en hängiven följarskara som följer allt som den här influencern publicerar. 

77. (NY) Jireel Lavia Pereira, 18, artist

Bara 18 år gammal men ett av Sveriges tyngsta namn inom hiphop. Vann Årets artist på P3 Guld och levererar alltid en blandning av underhållning och gravallvar i sina texter. 

78. (67) Kosovare Asllani, 28, fotbollsspelare

Det var väl på tiden att den här supertalangen vann Diamantbollen vid senaste Fotbollsgalan. En lovande fotbollspelare som återvänt till svensk mark där hon spelar för Linköpings FC. 

79. (91) Magnus Ek, 24, politiker

Lyckas på ett makalöst sätt öppna upp intresset för svensk ungdomspolitik och en bidragande orsak till att Cuf fortsätter att växa. 

80. (50) Oscar Zia, 21, artist/programledare

Syns och hörs i princip överallt – på tv, i radio och antagligen i din Spotify-lista. Orädd och öppen pratar han ofta om känslor, sexualitet – och om du missat musikvideon "Kyss mig i slo-mo" så är det dags att du söker upp den. 

81. (82) Felicia Aveklew, 20, youtuber

Äger på att göra sminktutorials inför sina 158 000 prenumeranter på Youtube. 

82. (NY) Oscar Enestad, 21, artist

Näst efter Felix Sandman (plats 15) har Oscar varit en ständig snackis bland svenska ungdomar och nyfikna vuxna efter FO&O. Visst pratar många om hans förhållande med Cecilia Dahlbom, men nu när han släpper solomaterial kan han få flyta på de vågorna tillsammans med över 214 000 följare på Insta. 

83. (NY) Maja Nilsson, 24 & Sanna Dahlström, 25, driver podcasten Livet på Läktaren

Redan innan Maja & Sanna förlovade och gifte sig med legenderna Victor Nilsson Lindelöf (plats 13) och John Guidetti var de framgångsrika influencers. När de nu på ett ärligt och underhållande sätt delar med sig av sin vardag i podden "Livet på läktaren" växer intresset bland de unga och nyfikna.

84. (NY) Kristina "Keyyo" Petrushina, 21, komiker/programledare

Sedan 13 års ålder har "Keyyo" varit ett komiskt geni – och nu hörs hon i "Morgonpasset" och turnerar med sin hyllade föreställning "Ryssen kommer!".

85. (NY) Sara Dahlström, 25, bloggare/opinionsbildare

Under namnet "Fitnessfeministen" bloggar den här 25-åringen om kroppshets, träning och välmående. Alltid med en smart twist! 

86. (NY) Sherihan "Cherrie" Abdulle, 27, artist

Det senaste året har den här 27-åriga talangen turnerat världen runt, synts i SVT-dokumentären "Ut ur mörkret" och släppt sitt andra album. Pratar ärligt om känslor och att växa upp som somalier i Sverige.

87. (42) Clara Henry, 24, programledare

Clara Henry kan på ett underhållande sätt vara aktuell på alla plattformar – däribland podd. Fråga bara någon av hennes 459 000 följare på Insta.

88. (66) Chloe Schuterman, 19, influencer

Ung influencer, modemedveten och nu studerande på designhögskolan Parsons i Paris! Framtidshopp.

89. (44) Paulina "Paow" Danielsson, 24, bloggare

Under året har det varit omöjligt att undvika "Paow" och hennes vardag. Från detaljer om relationen till Lancelot Hedman till hennes ärliga inlägg om sitt välmående når hon en stor publik dagligen via bloggen och Insta-kontot.

90. (83) Tobias Andersson, 22, politiker

Tobias kan det där med att engagera och provocera. Ett framtidsnamn inom Sverigedemokraterna. 

91. (NY) Linda-Marie Nilsson, 27, författare/bloggare

Kroppspositivsm har sällan varit så viktigt och Linda-Marie Nilsson vet hur man ska prata om det för att folk ska fatta. Läs bara "Så lärde jag mig att älska min kropp".

92. (NY) Wilma Holmqvist, 19, & Emil Holmqvist, 23, entreprenörer/youtubers

De här syskonen har inte bara stora Youtube-kanaler. Tillsammans driver de mode- och skönhetshandeln Hickap och blev Årets entreprenörer på Guldtuben.

93. (NY) Penny Parnevik, 21, bloggare

Penny har den senaste tiden blivit allt mer populär som bloggare och youtuber utöver succén i programet "Parneviks".

94. (NY) Anna Dahlbäck, 28 och Amanda Colldén, 29, driver podcasten Alla Våra Ligg

Hur viktigt är det inte att ge rätt information när det kommer till sex och samlevnad? Det gör Anna och Amanda på ett så briljant sätt i podden "Alla våra ligg" att det nästan är obegripligt.

95. (NY) Daniel Riazat, 27, politiker

Daniel Riazat är en ung och driven riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Vågar alltid ta debatten och vill ofta provocera meningsmotståndare. 

96. (NY) Johanna "Yayas" Ljungqvist, 28, bloggare

Ytterligare en ung mammabloggare som på ett underhållande vis delar bitar av sin vardag där dottern Naomi alltid får agera underhållande bisittare. 

97. (NY) Sandro Cavazza, 24, artist

En av artisterna som fick äran att samarbeta med Avicii strax innan hans tragiska död. Sandros hit "Without you" är inget annat än legendarisk och visste ni att han blev sponsrad ekonomiskt av just Avicii innan karriären satte igång? Då har man talang som ingen annan.

98. (72) Freja Lindberg, 20, aktivist

Vågar procovera när alla andra håller tyst. Har hängivna följare på Instagram där hen delar kroppspositiva bilder i kombination med uttryck för queer konst. 

99. (90) Stina Nilsson, 24, skidåkare

En av många unga idrottare som satt sina spår (pun intended). Var riktigt stark i OS 2018 och vann senare kronprinsessan Victorias stipendium för idrottare. Stort!

100. (NY) Erika Petersson, 24, illustratör/driver kontot @kassadrottning

Underhåller som få på Twitter om livet bakom kassan i en matbutik och har nyligen släppt en hyllad bok med illustrationer och finurliga texter.

Listan är baserad på förslag från hela Nyheter24:s redaktion, med utgångspunkt i att makt är möjligheten att påverka människor på något sätt.   

Här kan du se hur listan såg ut förra året – och här kan du se hur det såg ut 2016 och här kan du läsa 2015 års lista.

Läs hela nyheten:
Här är Sveriges 100 mäktigaste unga

Publicerad: 2018-06-13 klockan 11:15

Fler nyheter från Nyheter24

Hundratals har redan åtalats för den nya lagen rattsurfning

Det är sedan den 1:a februari i år, som den nya lagen infördes, som över 700 personer har åtalas för rattsurfning, enligt LT. Den nya lagen innebär att du som sitter bakom ratten inte får prata i telefon, rattsurfa eller skicka sms utan handsfree. Så du får alltså inte hålla i telefonen när du kör bil, utan man vill att du fokuserar helt på att köra bil.Totalt har 720 personer lagförts sedan den första februari för att ha använt sin mobiltelefon bakom ratten. I de många av fallen har de skyldiga fått strafföreläggande, men över 400 av fallen har åklagaren valt att väcka åtal.  – Innan ett nytillkommet brott har prövats i domstol kan vi inte utfärda strafföreläggande eftersom vi inte vet till exempel vilken påföljd som ska utgå, säger åklagare Frida Molander till Nyhetsbyrån Siren. Efter flera fall i tingsrätten har Åklagarmyndigheten utfärdat strafföreläggande i de flesta fallen. Men i regel utfärdas en böter på 1 500 kronor. – De allra flesta erkänner. Det är alltid en polis som har stannat personen, och polisers vittnesmål väger ganska tungt i bevisningen, säger Molander till Nyhetsbyrån Siren. Åklagaren menar på att lagen fortfarande är så pass ny att många av bilisterna kanske inte hunnit anpassa sitt beteende än. En sak du kan använda dig av för att möjliggöra ett säkrare användande av telefonen är att ha en mobilhållare i bilen. Stick förbi en liten teknikbutik och köp dig en. På så sätt han du ha telefonen nära dig när du kör och det möjliggör att du kan använda den utan att behöva ha den i handen. Du kan sätta mobilhållaren antingen på vindrutan, instrumentbrädan och vissa sätter du i fläkten.Du kan också använda dig av mobilens handsfree-funktion för att svara i telefon. Men ska du använda hörlurar så använd dig av av in-ear-hörlurar, och ha bara en lur i örat. Lägg sedan bort telefonen, du får inte ha den i handen längre. Eller sätt fast den i din mobilhållare.Nyheter24 har tidigare skrivit om en undersökning som visade på var i vårt avlånga land de mest ouppmärksamma bilförarna bor, här kan du ta reda på hur folk kör där du bor.

2018-08-17-10:29:17

Chris anmälde sin familj försvunnen – nu misstänks han för mord

"När jag kom hem igår var det som en spökstad. Hon var inte där. Barnen var inte där. Jag har ingen aning vart de har tagit vägen." Så sa Chris Watts i NBC:s nyhetsprogram "Today" i onsdags. Inge långt efter så erkänner han dock att ha mördat sin gravida fru och deras två döttrar, skriver Aftonbladet.  Det var tidigare i veckan som Shanann Watts och barnen Bella, 4, och Celeste, 3, anmäldes försvunna i Frederick, som ligger i Colorado. Under natten kom hon hem från en affärsresa. Men på grund av ett försenat flyg så kom hon inte hem förrän runt tvåtiden på natten. Dagen därpå, på måndagen, dök Shanann inte upp på sitt inbokade besök hos läkaren och hon svarar inte heller i telefon, rapporterar CNN. Polisen kontaktades och ett stort sökpådrag drogs igång i hopp om att hitta mamman och barnen. Både Colorado Bureau of Investigation och FBI blev inkopplade i sökandet.  Något som polisen tyckte var lite märkligt var att kvar i parets hem låg Shannans plånbok och mobil, hennes bil var också kvar. Något de också reagerade på vad att barnens mediciner var hemma. Polisen kunde heller inte se några tecken på att det hade varit en strid i huset.  Det var i onsdags som Chris gick ut i nationell tv och sa att han saknade sin familj. Han bad dem att komma hem, eller om det var någon som eventuellt hade tagit dem, att låta de gå fria. Han beskrev händelsen som en mardröm, som han inte kunde vakna upp ur.  Chris gripsNatten när Shanann kom hem så hade de haft ett, som Chris beskriver, "känslofyllt" samtal. Men han var noga med att förklara att det inte var ett bråk. På onsdagskvällen runt 23.30 kom polisen och grep Chris i hemmet, och hans bil blev bortbogserad.  Enligt Shananns familj ska hans ha erkänt att han mördat sin familj, och även sagt var kropparna fanns någonstans. Men det är uppgifter som polisen inte har gått ut och bekräftat än. Under torsdagen hittade man Shananns kropp vid ett företag där Chris tidigare arbetat. Polisen hittade barnens kroppar nära sin mamma, liggandes i en bränslebehållare. Bränslebehållarna stod ute på ett fält där Chris arbetat. Man tror att han la flickornas kroppar där för att dölja lukten. Enligt amerikanska medier kommer Chris att begäras häktad misstänkt för tre mord, skriver Aftonbladet. 

2018-08-17-08:44:48

Elon Musk – utbränd och nu behöver Teslas grundare hjälp

Det är mycket nu för grundaren av Tesla Elon Musk. I en intervju med New York Times har den excentriska visionären uppgett att han lider av utmattning. Musk ska ha pendlat mellan skratt och gråt under intervjun. Han beskriver det senaste året som ett "olidligt" år då han ska ha jobbat upp till 120 timmar i veckan. Han har inte haft semester sedan 2001, då han var sjuk i en vecka. Han uppger även att han behövt ta sömntabletter för att kunna somna om nätterna. Och några av Teslas styrelsemedlemmar menar att Musk vid några tillfällen tagit droger för att somna, enligt The New York Times. Men jobbet har kommit i vägen för mycket för Elon. Han fyllde 47 år den 28 juni, och han berättade tårfyllt för tidningen att han spenderade hela sin födelsedag ensam på jobbet. – Hela natten. Inga vänner, ingenting.  Bara två dagar senare höll han på att missa sin brors bröllop där han skulle vara broderns best man. men eftersom Musk jobbar mer än något annat, så hann han med nöd och näppe till ceremonin. Och direkt när det var över, åkte han tillbaka till Teslas huvudkvarter för att ja, fortsätta jobba.  – Det senaste året har varit det svåraste och mest smärtsamma året under hela min karriär, sa han till tidningen. Han fortsätter: – Det var gånger jag inte lämnade fabriken på tre, fyra dagar. Det fanns dagar jag inte ens gick utomhus. Det här har verkligen gått ut över mina barn och vänner. Jag trodde det värsta var över. Jag trodde verkligen det. Det är nog det vad gäller Tesla. Men på det privata planet har det värsta inte kommit än.  Teslas styrelse söker nu en biträdande VD som ska kunna ta över några av Musks ansvarsområden och arbetsuppgifter, skriver New York Times. Jobbet har legat ute i några år, men nu har de lagt i en växel – de måste anställa någon nu. 

2018-08-17-17:55:22

Det här är den farligaste delen av flygningen

Att flyga är för vissa något utav det läskigaste som finns, men för andra är det inga problem alls. En del tycker till och med att det är roligt. Men har du någon gång undrat över vilken del av flygningen som är farligast? Det finns både äldre och nyare statistik på det. För du har säkert hört att de delarna av flygningen som flest olyckor inträffar är när man startar och landar? För några år sedan så tog Boeing fram statistik från åren 2001 till 2010 och där kan man se det, men siffrorna visade också att det fanns skillnad mellan start och landning. Siffrorna visade att 36 procent av flygolyckorna hade inträffade när man landade, dubbelt så många som vid start. Då siffran där var 17 procent, har Svenska Dagbladet tidigare skrivit. Men om man tittade på risken att dö vid landning och vid start så var inte inte en så stor skillnad.  Nyare siffror från Boeing visar fortfarande att landningen verkar vara den "farligaste" delen. För i början av året skrev Traveland Leisure om samma sak – när är det farligast att flyga.  Att flyga är dock en av de säkraste sätten att resa, men om det nu skulle inträffa en olycka så är det mer troligt att den händer under en speciellt punkt på resan. Boeing analyserade kommersiella flygningar mellan år 2007 och 2016. 48 procent av dödsolyckorna inträffade under flygningens sista bit och under landningen.  Näst farligaste punkten är när man startar och lyfter. Så de första och sista minuterna på flygningen är de som är farligast, skriver sajten.  Du kanske vill läsa mer om den riktiga anledningen till varför flygvärdinnan egentligen säger "hej" när du kliver ombord? Om du inte har koll på det så kan du läsa om här. Vet du vad som händer om någon dör ombord på ett flygplan? Det kan du läsa om här. 

2018-08-17-10:07:06

Nostalgi: Här är TV-spelen du aldrig glömmer

Under hösten ska spel som FIFA 19, Red Dead Redemption 2 och Call of Duty: Black Ops 4 släppas. Och samtidigt som det blir kallare ute letar fler och fler sig in sina hem för att spela tv-spel. Men att det släpps nya coola spel är inget nytt utan de har gjorts sedan 80-talet.  Här är nostalgi-lista på tv-spel du aldrig glömmer: Tekken (Playstation, 1994) Vem kan glömma det klassiska mötet mellan Heihachi Mishima och Paul Phoenix? Tekken-serien var ett av de första 3D-fightingspelen som gjordes. På klassiskt manér valde man en karaktär från ett land och sen slogs man i olika delar av världen, antingen mot datorn eller en polare.  Super Mario 64 (Nintendo 64, 1996) Nintendos mest sålda spel någonsin. Oj, vad många minnen det väcker. VVS-montören Mario styrs i detta 3D-plattformsspel genom flera banor. Varje bana är en omgärdad värld där spelaren fritt vandrar runt och utforskar miljön. Världarna är fyllda med utmaningar och fiender, Ya-hooo! Goldeneye 007 (Nintendo 64, 1997) James Bond-hypen letade sig in i TV-spelsvärlden med detta klassiska förstapersonsskjutspel. Agent 007 gav sig ut på banor för ett eller flera deluppdrag för att klara av banan. Multiplayer-läget där man kunde spela med upp till fyra personer samtidigt uppskattades stort av publiken, Men..Vi var helt ok med att spela på en fjärdedels 24-tums-skärm – så länge INGEN vad Oddjob! The Legend of Zelda (NES, 1986) Med en kassett i guldfärg och funktionen att kunna spara sitt spel vart Zelda-spelet snabbt en kung på TV-spelshimmeln, dessutom var Link en hjälte långt innan han hittade trekraften. The Legend of Zelda är en av de största och mest framgångsrika TV-spelsserierna genom alla tider, första spelet som kom 1986 var revolutionerad.  Sonic the Hedgehog (Sega, 1991) I detta fantastiska och minnesvärda äventyrsspel antog man rollen som den antropomorfa igelkotten Sonic, som hade som mål att rädda South Island från att bli övertaget av den ondskefulla antagonisten Dr. Eggman, som redan hade transformerat öns djurpopulation till mekaniska fiender.  Crash Bandicoot (Playstation, 1996) 25 banor, två hemliga banor och sex bosskamper väntade för den brandgula pungdjuret Crash Bandicoot. Han blev muterad av den psykopatiske Dr Neo Cortex och hans ondskefulla kompanjon, Dr Nitrus Brio. Crash uppgift var att stoppa Cortex som planerade att ta över världen samtidigt som han skulle rädda sin flickvän Tawna.  Mortal Kombat (1992) Efter att spelet gjorde succé som arkadspel hamnade det ett år senare på hemmakonsolerna. På Sega Mega Drive-versionen fanns blodet från arkadversionen kvar vilket gjorde att spelet hade en åldersgräns på 15 år, men i Super Nintendo-versionen var våldsamheter bortcensurerat. Detta är ett av många klassiska fighting-spel som fick stor genomslagskraft under 90-talet.  Summer Games (Commodore 64, 1984) Vad passar inte bättre än en riktigt superklassiker i slutet av denna lista. Summer Games på Commodore 64 - WOW. Detta virtuella multisportkarneval-spel gick ut på att man tävlade om de ädlaste medaljerna i olika olympiska sporter, så som löpning, stavhopp och rodd.  Visste du att nu klassas datorspelsberoende som en sjukdom av WHO - läs allt om det här.

2018-08-14-09:25:05

Helgen bjuder på massvis av fina deals - här är sakerna du inte får missa

1.Huawei  Går du och funderar på att köpa en ny mobil? Då kan det vara värt att klicka hem Huawei P20 Pro nu när den är på rea. Mobilen har tre kameror och skärmen är hela 6.1 tum stor. Här hittar du den för .  2. 60 procent rabatt på träningstights från Star Nutrition  Klicka hem ett par träningstights från Star Nutrition för endast .  3. Hörlurar från JVC Hörlurar från JVC som är riktigt kraftfulla och rejält nedsatta i pris. För  blir den din.  4. MacBook Air  Det är inte varje dag som Apple har rea på sina produkter. Nu kan du dock fynda en MacBook Air med 8 GB ramminne för . 5. Stol till matbord   Stol från InterStill som är nedsatt med hela 71 procent till .  6. Strykjärn Ett strykjärn är en väldigt tråkigt utgift. Därför är det perfekt om du klickar hem en som ligger på halva priset.  7. 65 tums TV från Philips  När hösten kommer lär du glo en del på TV. Den här 65 tums LCD TV:n från Philips kommer då inte göra dig besviken. Spara tusenlappar här.  8. Högtalare   Bluetooth-högtalare med en extra bass för riktigt kraftigt ljud som kommer göra dina grannar arga. Klicka hem den här för .  9. Nintendo NES Classic Mini  Spendera kvällarna och helgerna med att spela Nintendo NES klassiska spel så som Mario Cart och Golden Eye. Just nu kan du hitta konsolen för endast . 10. Powerbank  Med en powerbank slipper du gå runt med en urladdad mobil. Den här powerbanken kan ladda både din samt en kamrats mobil samtidigt och kostar nu endast .  11. Energidryck Klicka hem ett helt flak med Nocco för endast 329:-.  13. Moccamaster Kasta din gamla kaffebryggare och unna dig en Moccamaster för ett sjukt gott kaffe. Denna kommer från Moccamaster och finns här. 14. Apple AirPads  Slipp strul med sladdar och införskaffa dig Apple AirPads som dessutom har ett betydligt bättre ljud än tidigare hörlurar från Apple. Här hittar du dem.  15. Chromecast  Med en chromecast kan du streama direkt från din smartphone eller platta direkt till din TV.  Du hittar den här för endast 379 kronor.  16. Samsung iPad  Slappa i soffan eller sängen med en läsplatta från Samsung som nu bara kostar . Artikeln presenteras i samarbete med Prisjakt.nu! Prisjakt.nu är Sveriges ledande sajt för prisjämförelser. Hos Prisjakt kan du hitta bästa pris på tiotusentals produkter! Du kan också använda deras bevakningstjänst för att hålla koll på när saker du vill köpa går ner i pris eller är på rea.

2018-08-16-16:27:47

11 riktigt smarta prylar du måste ha till din bil

1. MobilhållareSe GPS och inkommande samtal på skärmen utan att behöva hålla i mobilen. Den här smarta hållaren sitter fast med hjälp av en sugpropp. Du hittar den för 69 kronor här.2. Keyfinder Att tappa bort bilnycklarna är ju inte så kul, men med den här nyckelringen kommer det aldrig att hända. Vissla på den så börjar den pipa och blinka och är lätt att hitta. Klicka hem den här för 49 kronor.3. MinikylVore det inte drömmen med en minikyl i bilen? Den här smarta termoelektriska kylen går enkelt att koppla in i cigguttaget. Här hittar du den.4. IsskrapaDen här roliga isskrapan ser ut som snömannen Yetis tass. Den håller din hand varm när du är ute och skrapar rutorna i vinter! Här kan du köpa skrapan.5. AlkoholmätareNär det kommer till alkohol och bilkörning ska man såklart ta det säkra före det osäkra. Med den här alkomätaren kan du alltid vara säker på att det är lugnt att sätta sig bakom ratten! Den kan också beräkna hur lång tid det kommer ta för dig att förbränna alkoholen. Köp den här.6. Smart fickaHur irriterad blir man inte när man tappar ner mobilen eller nycklarna mellan sätena? Och det händer ju alltför ofta. Men aldrig mer med den här fickan – du slipper både problemet och får extra förvaring. Den kostar 99 kronor här.7. DryckeshållareFäst den här dryckeshållaren i bildörren så att du alltid har din dricka nära till hands. Den passar till de flesta storlekar! Klicka hem den här för 39 kronor.8. KrokarMed de här smarta bilkrokarna kan du hänga upp till exempel matkassar så att de inte faller omkull och varorna spills ut. Du hittar dem här!9. MärkpennaMed den här märkpennan kan du skriva på bilrutan och enkelt torka av det med en trasa. Skriv något roligt på din egen bil, lämna ett gulligt meddelande till någon du gillar eller ett argt till någon som parkerat fel... Pennan hittar du här.10. Lång mobilhållareDen här böjbara, långa mobilhållaren som du sätter fast med en klämma funkar lika bra i bilen som när du vill kolla på film eller läsa recept hemma. Här hittar du den.11. SnacksBarbeque-snacks / Reese's Peanut Butter Cups / Doritos RouletteRäknas kanske inte som en smart pryl – men vad vore en roadtrip utan de rätta snacksen?! Här är några av våra favoriter. Ännu fler både ovanliga och vanliga snacks till billiga priser hittar du här.

2018-08-17-11:11:40

16 smarta saker – som du bara måste ha i väskan

Det finns så många bra saker att fylla väskan med! Oavsett om det är en ryggsäck eller dyr märkesväska.1. Tändare med öppnare Att behöva öppna en kapsyl utan en öppnare blir snabbt ett tidskrävande projekt. Här hittar du den den smarta tändaren. 2. Keyfinder Tappar du alltid bort nycklarna i hemmet och stressar ihjäl dig på morgonen av den anledningen? Genom att vissla kommer Keyfindern som du fäst på nyckelringen att blinka och pipa. 3. Ninja Wallet Det kan vara svårt att tro, men med det här kortet får du hela 18 verktyg i ett!  Skruvmejslar, linjaler, skiftnycklar, fruktskalare, konservöppnare, kapsylöppnare och kartongskärare. Klicka hem en Ninja Wallet här.4. Innerväska att ha i väskan Det här är alltså en innerväska som enkelt rymmer det många har i handväskan. Så när man sedan byter väska så följer allting enkelt med. Finns i flera färger. 5. Liten nödladdare Här är en smidig nödladdare – som enkelt ryms i fickan eller handväskan. När mobilen klagar över lite batteri drar du bra fram den här lilla prylen till din räddning. 6. Fidget Cube för den rastlöse Denna är perfekt för dem som inte kan sitta stilla med sina fingrar. Den har sex knapptryckande funktioner och finns här i flera olika färger.7. Dina egna bollar Har du inga egna bollar att klämma på när stressen kryper i kroppen? Här kan du klicka hem ett par egna bollar för 49 spänn. Det kommer nog se lite roligt ut när du drar fram dem ur väskan dock. 8. Rygg- eller huvudkliare Ibland har man ingen i närheten som kan klia en på ryggen eller huvudet, och då kommer dessa verktyg väldigt väl till pass. Den långa ryggkliaren hittar du här och huvudmassören här. Det är faktiskt inte konstigt att ha det här i handväskan, för det finns alltså folk som på riktigt har detta med sig. 9. Tumstock på nycklarna Du vet när man får ett plötsligt behov av att mäta något men inte har någon tumstock? Det problemet kommer aldrig uppstå om du har en nyckelring med en 50 centimeters tumstock på. Nyckelringen kostar 29 kronor och finns här.10. Roliga kondomer Vill du inte ha barn eller någon könssjukdom? Då ska du använda kondom! Och kanske är det lättare och roligare att köpa kondomer med fyndiga texter, än vanliga tråkiga? Använd kondom! Köp kondomerna här. Hur bra som helst!11. Fläkt med sprayflaska Har du hört talas om en minifläkt med en liten vattenspruta på? För endast 99 kronor blir den här din. 12. Paraply med lampor Det här paraplyet ser riktigt mysigt ut! Men är också praktiskt för att slippa rädslan för mörkret. Du hittar paraplyet här för 249 kronor.13. HårsnoddDen här typen av hårsnoddar är skonsamma för håret! Spana in dem här.14. Tamagotchi Alla minns väl Tamagotchin! Om du inte gör det är du nog för ung... Just nu kan du klicka hem en under hundralappen. 15. USB-minne Ha alltid ett USB-minne nära till hands! Finns i olika storlekar här. 16. Kabel med många funktioner Hur jobbigt är det inte när du söker efter en kabel, men antingen inte har den med dig, eller så kommer alla andra trassliga kablar med i samma härva?  Här får du flera kablar i ett! För bara 149 kronor.

2018-08-17-13:35:49

Peter Madsen kommer flyttas till Herstedvester fängelse

Det var under fredagsmorgonen som nyheten om att Peter Madsen kommer att få byta fängelse kom. Det efter att han förra veckan blev misshandlad av en 18-årig intagen på Storström fängelse, där Madsen sitter idag.  Men nu kommer Madsen att flytta från Storström fängelse till Herstedvester fängelse, men när flytten kommer att äga rum är fortfarande oklart. Madsens försvarsadvokat, Betina Hald Engmark, bekräftade att det har blivit beviljat. "Det kommer att ske när det finns en ledig plats" skriver hon i ett sms till danska Ekstrabladet.   På Herstedvester fängelset sitter några av Danmarks värsta fångar och ska vara specialiserat på behandling av personer som anses vara farliga och sexualförbrytare. På Herstedvester sitter främst personer som begått mord, grov misshandel och våldtäkt. Herstedvester ligger utanför Köpenhamn. Bildkälla: Google Maps Herstedvester  Herstedvester fängelset byggdes år 1935 och är beläget utanför Köpenhamn. Totalt sitter det 151 intagna i fängelset och av dessa är 95 procent är män. Fängelset skriver på sin hemsida att man försöker att rehabilitera de intagna genom att efterlikna livet på utsidan.  Detta gör de genom att erbjuda flera olika jobb samtidigt som de intagna kan ägna sig åt flera olika fritidssysslor. De har även flera skyldigheter, det vill säga att de minst måste jobba eller studera 37 timmar i veckan. De intagna har även möjlighet att umgås med varandra, om de inte önskar att hålla sig för sig själva. I fängelset har de intagna även rätt till en timmes besök varje vecka.  Herstedvester fängelse. Bildkälla: Herstedvester fängelse Enligt fängelset så ger man behandling till de intagna genom framförallt tre olika mål. Vilka är följande normalitet, kontroll och reintegration. Normalitet - innebär att fängelset verkar för att de intagna ska få leva så likt ett vanligt liv som möjligt. Det innebär även, att den intagne har samma rättigheter som viken medborgare som helst. Kontroll - Fängelset kontrollerar de intagna för att se till så att de kan reglera deras beteenden samt ser till så att de följer fängelsets regler och föreskrifter.  Reintegration - Fängelset arbetar även för att den intagne ska kunna återgå till ett normalt liv efter avtjänat straff.  På fängelset kan man studera bland annat engelska, danska och grönländska eller matematik och arbeta varje dag mellan 07 och 15. En verkstad finns även på fängelset. Man kan också tvätta, laga mat och städa efter arbetstimmarna. Det är tillåtet att ha egna hygienartiklar och kläder, men ingen egen elektronik. Men möjligheten att hyra Playstation 2, cd-spelare eller tv finns.   "Lyxfängelse"  Fängelset där Madsen sitter nu, Storström fängelse, öppnades i september 2017 och räknas som ett av världens lyxigaste fängelse.  "Storström Fängelse sätter ramarna för världens mest humana slutna fängelse med en arkitektur som stöder de intagnas psykiska och fysiska välbefinnande och som samtidigt är en säker och bekväm arbetsplats för de anställda" arkitektbyrån C.F Møller om fängelset på deras hemsida. Avtjänar livstidsstraff Det var den 25 april 2018 som Madsen dömdes till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Han avtjänar sitt livstidsstraff på Storström Fängelse i Köpenhamn, men ska nu alltså byta Herstedvester fängelse. Peter Madsen dömdes för mord, sexualbrott under särskilt försvårade omständigheter och brott mot griftefriden. Madsen kommer att överklaga sin dom i september.  Här kan du läsa om bevisen som fällde Peter Madsen.

2018-08-17-13:12:09

Sverigedemokraterna: "Parkeringsböter är invandrarnas fel"

Sverigedemokraterna i Sigtuna har hamnat i blåsväder på grund av sitt valmanifest. De skyller nämligen alla parkeringsböter i Sigtuna på invandrarna. I valmanifestet går det att läsa följande."Då mångkulturen kostar så mycket pengar har de etablerade politikerna valt att 'straffbeskatta' inte bara allt som rör sig, utan även bilar som står still. Kommunen ligger i topp i länet gällande p-böter. Otydliga parkeringsregler ger bötfällda kommunbor och besvikna besökare. Att folk åker bil trots extrema kostnader beror på att bilen är helt nödvändig. Vi i SD vill underlätta för bilisterna och sluta se dem som en kassako."Sverigedemokraternas ordförande, Inga-Lill Björkman, i Sigtuna kommenterade det som stod i valmanifestet för hemsidan Inte rasist men. – Det vet du väl, vart alla pengarna går? Pengarna måste ju tas från något för att betala för invandringen. Men just nu har jag inte lust att svara på dina frågor, säger Inga-Lill Björkman till IRM.Sverigedemokraterna i Sigtuna kallar sig även för vårdpartiet men har inga konkreta förslag för just vården. Istället väljer de att rikta in sig på polisväsendet när de pratar om vården."SD är ett av de största partierna bland kvinnor. Vi är vårdpartiet och vi är partiet som tar alla kvinnors trygghet på allvar. Vi blundar in, likt etablissemanget, för hedersvåld och annan problematik som massinvandringen fört med sig. Vi säger ja till riktiga poliser och nej till shariapoliser."Även här har inte Björkman något svar till varför man väljer att pratar om polisväsendet när man ska diskutera vården.– Just nu har jag inte lust att prata med dig, säger Inga-Lill Björkman till IRM.Nyheter24 har tidigare skrivit om Jimmie Åkessons misstro på Sverigedemokraterna i valet 2018. Han har tydligt gått ut med att han tror att paritet inte kommer att sitta i regeringen efter valet. En vändning från att han tidigare trott att partiet skulle bli störst efter valet. Läs mer om det här. 

2018-08-17-10:50:17