Här är Sveriges 100 mäktigaste unga

1. (NY) Linnéa Claeson, 25, handbollsspelare och jämställdhetsambassadör

2017 har varit Linnéa Claesons år. Hon är inte bara en riktigt duktig handbollsspelare, utan också någon som alltid står upp för jämställdhet och rättvisa. Med Instagram-kontot assholesonline vågar hon driva med idioter som utsätter henne för sexuella trakasserier och hot. Modig. Rolig. Talangfull. Och ett hopp för Sveriges unga framtid. En självklar förebild för alla i hela Sverige.

TT Bild

2. (1) Zara Larsson, 19, sångerska

Zara är, och kommer alltid vara, queen. Hon är en badass sångerska, en självsäker artist och framförallt så står hon alltid upp för sina ideal. Samtidigt som hon vågar provocera. Ett nytt album är en viktig fjäder i hatten för den otroligt unga förebilden. Hon föll precis på mållinjen den här gången.

Stella Pictures

3. (16) Therese Lindgren, 30, youtuber och författare

Vad viktigt det är att våga visa alla sidor av sig själv! Det buskapet förmedlas verkligen av Sveriges populäraste youtuber. Hon vågar inte bara bjuda på sig själv, utan pratar också öppet om sin panikångest och depression. En fantastisk förebild för både unga och gamla.

TT Bild

4. (11) Victor Nilsson Lindelöf, 22, fotbollsspelare

Han är trots sin ringa ålder på 22 år en av Sveriges absolut bästa fotbollsspelare och skrev i juni på för storklubben Manchester United, där övergångssumman låg på hisnande 350 miljoner kronor. Räkna med att ni kommer höra om "Vigge" i många år framöver.

TT Bild

5. (NY) Linn Ahlborg, 17, youtuber

Med bara 17 år på jorden är det imponerande hur stort inflyatande den här tonåringen från Gävle har. Hon har en välbesökt blogg, nästan 340 000 prenumeranter på Youtube (och över en miljon visningar på utvalda klipp!). Vad gjorde vi ens innan Linn klev in i strålkastarljuset?

Instagram

6. (54) Bianca Ingrosso, 22, bloggare

Bianca är en av Sveriges sanna it-girls. Med ivriga fans som väntar på nästa blogginlägg eller avsnitt av Wahlgrens Värld är hon en självklar ledare och influencer. Att hon dessutom nästan vann Let's Dance är en otrolig merit.

TT Bild

7. (NY) Jonna Lundell, 23, youtuber

Att vara en av Sveriges största youtubers är självklart en inflytelserik position. Tillsammans med äkta mannen Joakim Lundell så har Jonna Lundell en trogen fanskara. Jonna pratar också öppet om annars tabubelagda ämnen, som att hon och Joakim har svårt att skaffa barn.

Instagram

8. (10) Emil Källström, 30, politiker

Om det finns någon ung politiker som alltid verkar ha koll på läget så är det Emil Källström. Som Centerpartiets stabile ekonomisk-politiske talesperson är det en person att hålla koll på inför framtiden.

TT Bild

9. (22) Daniel Redgert, 25, pr-person

Om någon har koll på läget så är det Daniel Redgert. 25-åringen är på väg att bygga sitt eget pr-imperium. Just nu har han en fet roll för Perfect Day som producerar i princip allt vi svenskar konsumerar inom media. Han har dessutom en vällyssnad podd i "Tankar Med". 

Stella Pictures

10. (28) William Spetz, 21, skådespelare

William har varit ett välbekant namn i flera års tid. Men det senaste året hände någonting och det gick verkligen inte att undvika honom. Med en start som Youtube-komiker har han blivit en fullfjädrad skådis med en oförglömlig show om sin farmor. Att dessutom komma ut och bli en förebild för så många unga är bara fantastiskt.

TT Bild

11. (25) Philip Botström, 26, politiker

Botström är förbundsordförande för SSU en riktig maktspelare i svensk politik. I januari i år visade han stort mod när han gick ut och berättade om sin psykiska ohälsa.

12. (38) Ellen Bergström, 27, skådespelare/sångerska

Skådespelerska och bloggare, och riktigt stor på sociala medier.

13. (7) Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, 26, bloggare och entreprenör

Förutom att driva en av Sveriges mest välbesökta bloggar och ha massvis med mäktiga vänner, är hon också en framgångsrik entreprenör.

14. (NY) Ludwig Kronstrand, 20, artist

En av medlemmarna i hiphop-gruppen Hov1, podcastare och ex till en Sveriges främsta musikexporter Zara Larsson. Och då har han precis fyllt 20. Ett namn för framtiden.

15. (NY) Alexander Isak, 17, fotbollsspelare

Fotbollstalangen som är AIK:s yngsta målskytt genom tiderna. I januari 2017 köptes han av Borussia Dortmund, och blev riktigt, riktigt, RIKTIGT dyr.

16. (NY) Benjamin Dousa, 24, politiker

Efter en spektakulär maktkupp valdes han till förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet 2016. Definitivt ett namn att hålla koll på.

17. (NY) Babba Canales, 26, geni och marknadsstrateg

Denna briljanta hjärna ligger bland annat bakom Ubers lansering i Sverige. Under 2017 lämnade hon sitt toppjobb på en byrå i New York för att starta eget.

18. (2) Olof ”Olofmeister” Kajbjer, 25, e-sportstjärna

Olofmeister har gjort snabb karriär inom streamingvärlden genom CS:GO. Han spelar för laget Fnatic och är en av världens största CS-spelare. 

19. (3) Gina Dirawi, 26, programledare

Allt Gina Dirawi rör vid blir stort och lyckat. Att hon dessutom använder uppmärksamheten till att lyfta viktiga frågor, gör henne till en given person på listan. 

20. (5) Miriam Bryant, 26, musiker

Hon har på kort tid tagit Sverige med storm, och spelar inför stora publikhav.

21. (12) Ebba Busch Thor, 30, politiker

Busch Thor är partiledare för Kristdemokraterna. Under 2017 vann hon över ett par extra hjärtan efter sin medverkan i det klassiska programmet Så ska det låta. 

22. (NY) Tjejen bakom bloggen Svenska Youtubers

Skribenten, som vill förbli anonym, har alltid koll på allt som händer i Sveriges youtuber-värld – och det är en hel del. Typ Sveriges Gossip Girl.

23. (9) Aron Andersson, 29, idrottare/föreläsare

Aron gör saker som att simma till Åland och bestiga Kilimanjaro – för att samla in pengar till välgörenhet. En riktig inspirationskälla!

24. (19) Irena Pozar, 25, chefredaktör

Som chefredaktör för Veckorevyn.com når hon ut till otaliga unga varje dag. Och Pozar förvaltar sin makt otroligt väl, till exempel genom kampanjer mot näthat.

25. (74) Noel Flike, 20, artist

En av medlemmarna i hiphop-gruppen Hov1. Har dessutom populär podcast tillsammans med Ludwig Kronstrand (se nummer 14 på listan!).

26. (23) Tova Helgesson, 18, youtuber

Blott 18 år på denna jord, och redan nästan 400 000 prenumeranter på Youtube. Inte illa!

27. (21) Peg Parnevik, 21, sångerska

21-åringen har tagit hela Sverige med storm, och nu är det snart ingen som kommer ihåg att det fanns en känd Parnevik före henne.

28. (NY) Sandra Hindskog, 30 / Hanna Peterson, 28, grundare Tjejer Kodar

Har hittills utbildat hundratals tjejer i kodning och fortsätter att sprida kunskap om att man inte kodar med könet (om det var någon som trodde något annat).

29. (NY) William Nylander, 21, hockeyspelare

Svenske supertalangen har spelat i NHL sedan 2014 och är definitivt någon att hålla ögonen på inom svensk idrott.

30. (6) Kenza Zouiten, 26, bloggare

Denna fixstjärna på svenska blogghimlen går från klarhet till klarhet. Med 1,7 miljoner följare på Instagram är hon självklar på listan.

31. (66) Tove Lo, 29, musiker

Det svenska popundret fortsätter att leverera. Tove Lo hyllas över hela världen, både för sin musik och sina feministiska ställningstaganden. 

32. (NY) Yacine ’Yzn’ Laghmari, 21, streamingprofil

Sveriges största streamer som bara är på svenska. Och det är stort!

33. (18) Alicia Vikander, 28, skådespelare

Okej, hon har vunnit en Oscar. Behöver vi säga mer?

34. (NY) Roba Alkhateeb, 20, grundare Pink Room

Roba driver en av Sveriges absolut största tjejgrupper på Facebook. Med nästan 100 000 medlemmar kan man lugnt säga att hon sitter på en hel del makt – och hon använder den mästerligt. Dessutom jobbar hon på Sveriges radio.

35. (30) Nicole Falciani, 20, modell och bloggare

Hennes följarskara bara ökar – det här är en tjej att hålla koll på.

36. (87) Nellie Berntsson, 16, bloggare

Hon är bara 16 år, men redan veteran i bloggvärlden. Vi spår en ljus framtid!

37. (68) Alexandra ”Kissie” Nilsson, 26, bloggare

Kontroversiella Alexandra är inte rädd för skriva vad hon tycker – och det gillar hennes läsare.

38. (51) Paula Bieler, 29, politiker

Hon har gjort snabb karriär inom Sverigedemokraterna, och är viktig i partiets byggande av varumärke.

39. (90) Thomas Sekelius, 19, bloggare och youtuber

Som youtuber inspirerar Thomas sina drygt 300 000 prenumeranter med roliga, modiga och normbrytande videos.

40. (40) Petra Tungården, 29, chefredaktör/bloggare

Petra bossar över Metro mode, och syns typ överallt, hela tiden.

41. (92) Gabriella Joss, 22, bloggare

Inflytelserik mammabloggare som alltid kan svara på sina läsares frågor. 

42. (33) Clara Henry, 23, programledare

Hon programledde Melodifestivalen galant, och lyfter allt som oftast viktiga frågor om jämställdhet. Stor förebild, särskilt för unga tjejer

43. (86) Milad Mohammadi, 27, föreläsare/entreprenör

Supermänniska som konstant jobbar för att göra Sverige bättre för de som inte redan har allt. Som föreläsare och grundare av en skola förändrar han långsamt vårt land till det bättre.

44. (47) Paulina ”Paow” Danielsson, 23, bloggare

Paradise Hotel-veteran och en av Sveriges mest kända bloggare. Vågar provocera och det går inte att missa henne.

45. (NY) Emil Forsberg, 25, fotbollspelare

Emil Forsberg gjorde förra säsongen flest assist i hela fotbolls-Europa. Kan vara Sveriges nästa fotbollskung efter en viss Z.

46. (39) Samir Badran, 27, artist och tv-profil

Mello, Paradise Hotel, Let's Dance – Samir har gjort allt och lite till. Älskad av många.

47. (NY) Sarah Sjöström, 23, simmare

Hon har sammanlagt fjorton VM- och EM-guld på lång bana samt åtta VM- och EM-guld på kort bana. Och OS-guld. Och världsrekord.

48. (60) Henrik Vinge, 29, poltiker

En av doldisarna inom Sverigedemokraterna. Vinge har under de senaste åren jobbat sig uppåt inom SD och blir ett allt viktigare namn för partiet.

49. (14) Silvana Imam, 30, artist

En av Sveriges största rappare, som ständigt kämpar för antirasism, antihomofobi och jämställdhet.

50. (41) Oscar Zia, 20, artist/programledare

Oscar smälter hjärtan överallt, och är också en stor förebild för många unga HBTQ-personer. På senaste tiden också radioproffs där han når ut till flera unga.

51. (NY) Nour el Refai, 29, komiker

Hon tillhör Sveriges komiker-elit, och har gjort allt ifrån att programleda Melodifestivalen till musikal. Står upp för mänskliga rättigheter och inspirerar till diskussioner via sin humor.

52. (NY) Charlie Eriksson, 25, grundare Aldrig Ensam

Efter sina egna svåra problem med panikångest vill Charlie avstigmatisera psykisk ohälsa, och föreläser landet runt. Så förbannat viktig!

53. (15) John Guidetti, 25, fotbollsspelare

Grym på fotbollsplanen, och en stor förebild för många.

54. (91) Daniel Paris, 28, bloggare

Driver en stor blogg, föreläser och syns lite överallt.

55. (35) Angelica Blick, 26, bloggare

Hon är en av Sveriges största modebloggare och har över 1,2 miljoner följare på Instagram.

56. (73) Leo Razzak, 30, föreläsare och skådespelare

Här har vi en kille som gör mycket, mycket bra saker. Välgörenhet och underhållning i ett snyggt inslaget paket.

57. (NY) Nemo Hedén, 29, podcast/föreläsare

Från Kungarna i Tylösand till föreläsare med egen podcast. Han har också berättat öppenhjärtigt om sitt missbruk och hur han tog sig ur det.

58. (NY) Alexandra Bring, 26, bloggare

Stor fitnessbloggare som precis startat eget klädmärke.

59. (77) Janni Delér, 26, bloggare

Bloggar och har över en miljon följare på Instagram. Imponerande!

60. (NY) Maxida Märak, 28, artist

Rappare, jojkare, skådespelare och aktivist. Maxida Märak är bland annat mycket engagerad i samers rättigheter.

61. (88) Josefin Dahlberg, 27, bloggare/entreprenör

Driver en mycket stor blogg, och skriver modigt om känsliga och personliga ämnen samtidigt som hon alltid lyckas ta estetiskt vackra bilder på allt från träning till mode.

62. (NY) Kajsa Lundborg, 23, tech-geni

Entreprenör, föreläsare och krönikör. Kajsa Lundborg har koll på allt som händer inom tech! Lägg namnet på minnet, people.

63. (50) Soran Ismail, 29, komiker

Trots sin ringa ålder har han varit en del av Sveriges humorelit i sjukt många år. 

64. (26) Josef El-Zein, 20 / Jakob El-Zein, 20, SkillTwins/youtubers

De har verkligen tagit det här med fotbollstrixande till en helt ny nivå. Över två miljoner prenumeranter på Youtube.

65. (NY) Amir Akrouti, 27, bloggare

Stor på Youtube och Instagram. Visar att killar också kan vara intresserade av smink!

66. (89) Chloe Schuterman, 18, bloggare

Ja, hon är bara 18, men har redan en stor blogg och fler följare än du på Instagram.

67. (72) Kosovare Asllani, 27, fotbollspelare

Ägde i Allsvenskan, och har spelat i USA, Frankrike och nu i England.

68. (58) Paula Uribe, 25, bloggare

Driver stor blogg med många läsare, där hon bland annat skriver mycket om att vara en ung mamma.

69. (NY) Lucas Simonsson, 24, komiker

Ingen, alltså INGEN, kan ha missat hans videos på Facebook. Humorgeni som alltid engagerar i sina sociala kanaler.

70. (NY) Suad Ali, 26, expert på Sveriges flyktingkvot Migrationsverket

Bara 26 år gammal, men är redan ett namn att räkna med och sitter inne på ovärderlig kunskap.

71. (43) Lina Taha, 25, grundare Honey & The Bees

Grundade och driver Sveriges största tjejgrupp på Facebook, Honey & The Bees, som har 120 000 medlemmar.

72. (NY) Freja Lindberg, 19, aktivist

Hen inspirerar sina följare dagligen med modiga bilder på Instagram och vågar ta kampen för ickebinära och transpersoner. En stor förebild!

73. (NY) Viktor Frisk, 22, artist/bloggare

Mello-deltagare och bloggare med stor följarskara. Har lyft upp viktiga ämnen som psykisk ohälsa och sexualitet.

74. (49) Josefine ”Little Jinder” Jinder, 29, artist

Hon är inte rädd för att vara kontroversiell, och vann över ännu fler fans när hon deltog i Så mycket bättre 2016.

75. (24) Hanif Bali, 30, politiker

Extremt bra på att göra folk förbannade. Ibland räcker det för att vara mäktig.

76. (NY) Hanna Lidström, 23, politiker

Orädd ungdomsförbundsordförande, och kanske den gröna rörelsens framtid.

77. (NY) Ångestpodden – Sofie Hallberg, 23 / Ida Höckerstrand, 23, poddare

De poddar om psykisk ohälsa, med målet att fler ska våga prata om det. Så otroligt viktigt!

78. (99) Johanna Nordström, 21, sociala medier-profil

Känner alla som är något, är jätterolig på Twitter, där hon har 120 000 följare och heter @jonielol.

79. (NY) IJustWantToBeCool (Victor Beer, 25, Emil Beer, 22, Joel Adolphson, 25), komiker/youtubers

Humortrion har nästan 800 000 prenumeranter på Youtube och har släppt låtar och gjort serier för SVT.

80. (NY) Robin Bengtsson, 26, artist

Han vann Melodifestivalen. Frågor på det?

81. (67) Lisa ”Misslisibell” Jonsson, 15, youtuber

Lisa har varit en vloggare att räkna med sedan hon började youtuba som 10-åring.

82. (NY) Felicia Aveklew, 19, youtuber/bloggare

Youtuber som började med att göra sminktutorials och i dag har en följarskara på över 135 000.

83. (37) Tobias Andersson, 21, politiker

Framtidsnamn inom Sverigedemokraterna. Har gjort snabb karriär och engagerar alltid vare sig man älskar eller hatar det han säger.

84. (NY) Amanda Winberg, 20, artist

Kom tvåa i Idol, och sedan dess har karriären rullat på strålande. Vågar alltid säga vad hon tycker och en viktig förebild för många.

85. (NY) Sead Haksabanovic, 18, fotbollsspelare

En fotbollstalang utöver det vanliga. Endast 18 år gammal, men räknas redan som en av Sveriges nästa stora fotbollsexporter.

86. (NY) Anna Nyström, 24, fitnessprofil/Instagram-stjärna

Med nästan fem miljoner följare på Instagram har hon byggt upp ett fitnessimperium.

87. (NY) Ulises Infante “Stor” Azocar, 30, rappare

En av Sveriges tyngsta hiphop-artister som släppte nytt album i år.

88. (85) Linda Hallberg, 30, make up-artist

Har superstor Youtube-kanal och eget sminkmärke. Är alltid on fleek på sin Instagram där hon också fyller utrymmet med en kreativ kamp för jämställdhet.

89. (81) Rebecka Prentell, 28, ordförande LSU

Hon bossar alltså i princip över alla ungdomsorganisationer i Sverige. Det är ganska mycket makt.

90. (NY) Stina Nilsson, 23, idrottare

Längdskidåkaren har tagit medalj i både OS och VM, och dessutom vunnit världscupen ett par gånger. En viktig förebild för unga idrottare.

91. (NY) Magnus Ek, 23, politiker

Centerpartiet växer så det knakar – förmodligen kommer vi se mycket mer av Magnus Ek de närmsta åren.

92. (NY) Annica Englund, 26, bloggare

Före detta Big Brother-deltagare som nu driver en stor blogg som läses av många. 

93. (NY) Anna Svahn, 24, börsexpert

Grym på allt som har med pengar att göra och jobbar för att fler kvinnor ska ge sig in på aktiemarknaden.

94. (84) Hugo Rosas, 27, bloggare

Fitnessprofil som driver stor blogg där han delar med sig av sitt liv som ung pappa och givetvis också träningstips. 

95. (13) Seinabo Sey, 26, artist

Återigen har det svenska musikundret slagit till. Seinabo Sey har tagit hela världen med storm!

96. (NY) Love Prelog, 27, transaktivist

Kämpar för transpersoners rättigheter och är en stor förebild för många. Ett framtidsnamn som alltid engagerar sina hängivna Instagram-följare, 

97. (NY) Kaily Norell, 21, youtuber

Pratar personligt och öppet om sin könskorrigering och svarar på tittarnas frågor, blandat med sminktester och tutorials.

98. (NY) Shanthi Rydwall Menon, 25, komiker/opinionsbildare

Bloggare och komiker som tar ställning i frågor om jämställdhet och rasism.

99. (55) Penny Schulman, 6, barn

Hon är dotter till Calle och Anitha Schulman, och definitivt ett av Sveriges mest kända barn. Dessutom ett komiskt geni som alltid säger vad hon tycker!

100. (NY) Ida Warg, 30, träningsprofil/bloggare

Har superstor blogg och 170 000 följare på Instagram.

Listan är baserad på förslag från hela Nyheter24:s redaktion, med utgångspunkt i att makt är möjligheten att påverka människor på något sätt.   

Här kan du se hur det såg ut förra året och här kan du läsa 2015 års lista.

Läs hela nyheten:
Här är Sveriges 100 mäktigaste unga

Publicerad: 2017-06-16 klockan 16:26

Fler nyheter från Nyheter24

Axel Hallberg: "Den nionde september står medmänskligheten på spel"

Sverige är under hot. Hotet stavas inte invandring - utan nationalism. Om inte de stora partierna tar sitt förnuft till fånga står vi inför större faror än en dålig mandatperiod, i det här valet står medmänskligheten på spel. Mycket har hänt sedan hösten 2015. De humanitära utmaningarna var stora. Samtidigt var vi i Sverige resoluta i vår strävan att klara av dem. Vi var en humanitär stormakt och skulle bevisa det. På många sätt var det den varmaste hösten jag någonsin upplevt. När situationen var som svårast och gymnastiksalarna var fyllda till bredden med bäddar öppnande många upp sina hem. Plats gjordes på soffor, i gästrum och i tamburer. Sedan hösten 2015 har det gått snabbt. Vinden har vänt och med det har det också skett en historierevision. De som då sa att våra hjärtan skulle öppnas, att vårt Europa inte bygger murar och som gång efter annan poängterade att vi är en humanitär stormakt har nu skrivit en ny historia. Nu har parti efter parti presenterat ny stram migrationspolitik, sagt sig vilja “slå vakt om svenska värderingar” och överlag poängterar att vi måste sätta svenskarna först. För bara fyra år sedan var de flesta partier på det stora hela överens om att ta ansvar för utsatta människor i Sverige, nu har det blivit viktigare att ta ansvar för nationen Sverige.  Och även om alla nationalistiska drömmar inte har infriats kan vi redan konstatera att dagens debatt är väsensskild från den gamla - mer nationalistisk, kall och rasistisk. Men vi har ett val. Istället för att fortsätta på en väg kantad av nationalism och hat, kan vi välja att gemensamt bygga ett samhälle där alla får plats. Istället för att ropa om stängda gränser och ställa grupp mot grupp kan vi välja medmänsklighet, låta fler komma till Sverige och genom en välkomnande etableringspolitik inkludera fler i samhället. Med en politik där fler får möjlighet till en första bostad, ett jobb, rätt stöd och vård och slipper utsättas för rasism bygger vi ett välkomnande Sverige som är till för alla.  Det Sverige vill jag leva i. Vi gröna är fast beslutna om att människor som kommer till Sverige ska välkomnas av en etableringsprocess som ser till deras potential, deras behov och deras rättigheter. Barn ska ha rätt att återförenas med sina syskon och föräldrar och unga ska få snabba besked om att de får stanna så att de kan fokusera på skolan, på att lära sig språket och bygga sina liv här.  För oss handlar det om medmänsklighet. Våra gröna värderingar om solidaritet och medmänsklighet har på kort tid förflyttats från mitten av åsiktskorridoren till periferin. Det som var sunt förnuft för tre år sedan kallas numera både farligt och radikalt. Hade detta bara påverkat våra opinionssiffror hade det inte ens varit värt att nämna, men den nya vurmen för nationalism är ett allvarligt hot mot flyktingars rättigheter och hela det svenska samhället.  De som kommer till Sverige beskrivs som ett hot mot allt från svensk arbetsmarknad och ekonomi till de svenska värderingarna och rikets säkerhet. Detta kommer självklart att påverka nyanländas möjlighet att inkluderas och bli en del av samhället. Det är viktigare än någonsin att vi som tror på Sverige som ett öppet land vågar stå upp för medmänsklighet. Resultatet 9:e september kommer inte bara avgöra de kommande fyra årens ekonomiska politik, bostadsbyggande eller företagens möjlighet att expandera. Det här är mer än ett val - det handlar om vad Sverige ska vara. Ska vi vara ett välkomnande land för alla - eller ska vi välja den slutna och nationalistiska vägen? Jag och Grön Ungdom vet vad vi väljer. Axel Hallberg, Språkrör Grön Ungdom

2018-06-18-11:19:10

Nya beskedet om midsommarvädret: Risk för regn i hela landet

På fredag är det äntligen midsommar och nubben och sillen ska dukas fram. Det ska dansas runt midsommarstången och umgås med nära och kära.  Men vädret som såg ut att bli fint kanske inte kommer att bli som vi hoppats på. För det kan nämligen bli regn i hela Sverige på midsommarafton, skriver Dagens Nyheter. – Det är fortfarande osäkert i detalj. Men vi har ett lågtrycksområde som kommer in västerifrån dagarna kring midsommar, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI, till DN.  Det är inte helt klart hur stora delar av landet som kommer råka ut för regnvädret. Till DN berättar SMHI att om man ska fira midsommar så kan det vara bra att packa ner en regnjacka och en tjockare tröja. Packa ner en regnjacka och tjockare tröja. Bildkälla: TT Om du befinner dig i södra Sverige så ser det ut som att temperaturerna kommer landa på mellan 15-20 grader. Men är du i norra delen av landet så kommer det att bli lite kyligare, nämligen inte mycket mer än 10 grader. På västkusten ser det ut som att det kommer att bli bäst solchanser.  – Men även om solen skulle bryta igenom så är det ganska blygsamma temperaturer. Det blir ingen högsommarvärme någonstans, berättar Lovisa Andersson för DN. Men om det blir regn där du är återstår att se, men just nu ser det ut att bli ett så kallat "klassiskt midsommarväder" med regnjacka och stövlar.  På tal om midsommar, har du kolla på varför du ska lägga sju sorters blommor under kudden på midsommarnatten? Om inte så kan du läsa mer om det här. Eller så kanske du vill ha tips på vegansk midsommarmat? Det kan du få här. Se mer i klippet ovan.

2018-06-18-13:03:38

Här är dagens bästa deals – 16 prylar som är på rea

Via prisjämförelsesajten Prisjakt hittar du det bästa priset på prylarna just nu. 1. HögtalareDen här populära högtalaren från JBL har grym ljudkvalitet och är nedsatt med 24 procent. Köp den här för .2. LaptopDenna gamingdator från HP är nedsatt med hela 43 procent. Du hittar den hos Prisjakt för .3. Sneakers från AdidasDessa snygga sneakers kommer från Adidas och går nu att köpa för halva priset. De kostar  här.4. Clutch från Malene BirgerDen här fina lilla clutchen är perfekt för smink eller andra nödvändigheter. Den är nedsatt till  här.5. KlockaDenna snygga, stilrena klocka kommer från Tommy Hilfiger. Köp den här nedsatt med 62 procent, för .6. Adidas GazelleDessa snygga mockasneakers kan du just nu fynda för .7. Högtalare från MarshallMarshalls högtalare levererar inte bara grymt ljud utan blir också en snygg inredningsdetalj. Den är nedsatt till . 8. Väska från Malene BirgerDen här snygga väskan från Malene Birger är den perfekta vardagsväskan! Den är nedsatt med 30 procent och kostar .9. HörlurarDessa hörlurar från Bang & Olufsen har fått riktigt bra recensioner, både för sin ljudkvalitet och bekvämlighet. Nu är de nedsatta med 24 procent och kostar .10. SurroundhögtalareLjudet blir ju så mycket bättre med ett par surroundhögtalare. De här högtalarna är riktigt grymma, speciellt med tanke på sitt pris. Nu går de dessutom att köpa till 46 procents rabatt och kostar .11. RobotdammsugareUnderlätta städningen med en robotdammsugare! Denna kan du klicka hem nedsatt till .12. Urbaners PlattanDe klassiska Urbanears-lurarna kan du klicka hem här för bara !13. KnivsetGillar du att laga mat så vet du att bra knivar är riktigt viktigt redskap. Här får du en komplett knivsamling, nedsatt från 4 695 till .14. KalsongerNya snygga underkläder är ju aldrig fel! Här är ett trepack från Tommy Hilfiger som du kan köpa för halva priset.15. iPhone 6 Vill du slå till på en iPhone till superpris kan du köpa denna för bara .16. Kamera till smartphoneDet här skalet gör att du kan ta riktigt bra bilder med hjälp av din smartphone. Det är nedsatt med hela 72 procent och kostar .Ännu fler grymma deals kan du hitta här!

2018-06-18-09:25:57

Grön Ungdom: "Det går inte att prata bort klimatförändringarna"

Om alla levde som Sverige skulle det krävas fyra jordklot. Hur är det möjligt? Jo, vi lever i ett system som bygger på ökad exploatering av naturresurser som helt enkelt inte är hållbar. Sedan industrialismen början har vi levt i ett samhälle som inte bara uppmuntrar till, utan kräver en allt högre konsumtion av naturresurser.  Tidigare sågs det endast en motor för ökat välstånd. Och visst har det skapat ökat välstånd, men nu vet vi att det också gör stor skada på både vår planet och människorna som delar den med oss.  Den här insikten var det som skapade Miljöpartiet för 30 år sedan. Vi såg att det kommer krävas politisk handling, beskattningar och begränsningar för hur vi i de rikaste delarna av världen exploaterar vår planet, annars kommer den fattiga delen av planeten ta otrolig skada. Västvärlden behöver ställa om sina system, så enkelt är det.  Därför går vi gröna till val med ambitiösa löften om att ställa om samhället så att vårt välstånd blir hållbart. En stor del av denna omställning rör vårt resande. Miljöpartiet vill:  Höja den nyinförda flygskatten ytterligare. Vi kan redan nu se att skatten har effekt på flygandet. Men vi nöjer oss inte med att trubba av ökningen av flygandet. Vi vill sänka flygandet.  Att infrastruktursatsningarna ska läggas på snabba tåg ut i Europa istället för ett fler vägar för bilar. Minskat flygande ska inte innebära minskat resande. Istället för att ta flyget till Berlin, London eller Paris vill vi att man ska kunna ta tåget snabbt och enkelt. Då krävs en storsatsning på snabba tåg. Begränsa de mest hälsofarliga bilarna från att köra mitt i våra städer. Utsläppen från dieselbilarna gör långvarig skada på våra lungor, leder ökad risk för demens och ökad risk för havandeskapsförgiftning. Att barn ska få svårare att andas för att de bor eller går i skolan nära en trafikerad väg är ett för högt pris att betala för att vissa ska få köra sina bilar överallt.  Att våra städers gator byggs om från färdleder för bilar till ytor där vi kan leva och umgås. Det finns inget bra skäl att hela innerstan är fylld med bilar. Istället vill vi använda frigöra fler ytor åt uteserveringar, lekplatser, parker och nya boytor.  Man kan inte prata bort klimatförändringarna, de måste bekämpas i handling. Att ducka för det genom att kapa i klimatbudgeten som Moderaterna vill eller skrota flygskatten som Centerpartiet utlovat är ett stort svek mot hela min generation. Oavsett politisk färg, kön eller härkomst är det alla vi unga som kommer drabbas av klimatförändringarnas effekter.  Det är vi som kommer behöva släcka skogsbränder på grund av rekordhöga temperaturer och torka, återuppbygga samhällen efter översvämningar, undsätta klimatflyktingar och stoppa spridningen av sjukdomar.  Men det kan också vara vi som räddar världen.  För oss är det självklart. Men att göra Sverige hållbart är en radikal idé och vår politik möts av starkt motstånd. Bilföretag vill sälja fler bilar, flygbolagen vill sälja fler flygbiljetter och de vuxna politikerna väljer sin egen bekvämlighet före våra liv. Vi tror att en annan värld är möjlig. Det avgörs nu.  Hanna Lidström, Språkrör Grön Ungdom

2018-06-18-11:37:48

Man bröt sig in på Joakim och Jonna Lundells gård: "Livrädd"

Joakim och Jonna Lundell är i full gång med att renovera sitt lyxhus som de köpt en bit utanför Norrköping. I parets tidigare boende tvingades de utstå daglig terror från galna fans som dygnet runt körde runt utanför deras bostad, bankade på deras fönstren, hoppade in på balkongen och repade sönder deras bilar.   Det hela slutade med att paret fick nog och flyttade till ett lyxhus där säkerheten är bättre då huset omges av en hög mur.  – Här kommer vi att kunna känna oss tryggare, sa Joakim efter flytten.  Men under helgen förändrades parets syn på tryggheten de tidigare känt att de haft i huset. Efter att paret spelat in en video ute i trädgården hängde Jonna kvar utomhus medan Joakim och vännen Danjal gick in. När Jonna vänder sig om står det plötsligt en man i trädgården.  – Jag började plocka undan lite. Plötsligt hör jag ett ljud, och där står en man. Han frågade om vi haft det roligt när vi spelade in vår video. Jag blev livrädd men svarade honom. Då säger han "hur tror du egentligen att jag mår?", och jag kände, shit, han kommer att döda mig, säger Jonna.  – Jag frågade hur han mådde, då började han skrika att han mår skit. Han är närmre dörren in än vad jag är, så jag kände mig så utsatt. Jag visste verkligen inte vad jag skulle göra men försökte att hålla mig lugn, berättar hon.  Mannen stod kvar i trädgården och försökte att gå in i huset. Jonna valde då att ropa dig Danjal som snabbt kommer till undsättning.  – Mannen började då skrika att han hatar challare, han blev helt hysterisk. Skrek att han skulle skjuta Jonna och skära halsen av henne, Men Danjal lyckades få ut honom från trädgården, då började han att slåss med våra grannar som hörde honom skrika då det ekade över hela området, berättar Joakim.  Det hela slutade med att polisen kom och omhändertog mannen. Det visade sig då att han rymt från ett speciellt boende och var mycket förvirrad.  – Han visste knappt vart han var och dom hade anmält honom som saknad, men klart vi blev skärrade, berättar Jocke och Jonna.  Som tur var slutade det hela bra. 

2018-06-18-10:30:14

Maxa sommarens episka grillfester – med dessa 21 prylar

Ingress 1. Förkläde "Top Chef" Är du en riktig grillmästare där hemma? Då är detta det perfekta förklädet för dig med fickor för alla tillbehör. Här blir det ditt för 99 kronor. 2. Trädgårds-Yatzy Maxa grillfesten med en lek. Hur kul med detta trädgårds-yatzy med stora tärningar att kasta i gräset. Här blir det ditt för 199 kronor. 3. Grillhink Grilla vart du vill, när du vill! Här är en säker och portabel grill i form av en hink. Du hittar grillhinken här. Perfekt för dem som inte har med sig en stor grill men får feeling.  4. Minikyl Som grillmästare är det viktigt att ständigt ha tillgång till en kall. Vad är väl bättre än denna minikyl? Här blir den din för 399 kronor. 5. Korvställ Hur härligt att servera den grillade korven i ett korvställ? Du kan maxa grillningen utan att hålla i andras mat. Här blir detta ställ ditt. 6. Grillverktyg Multiverktyg för grillmästaren med allt som behövs för att få till den perfekta maten. Här finns detta verktyg för 449 kronor. 7. Ta frukosten till en ny nivå Fyll upp dessa smidiga despensers med vilket snacks du vill och ställ upp på buffébordet. Här köper du denna dispenser! 8. Fishbowl Blanda en god bål och servera i en klassisk "fishbowl"  – den här rymmer tre liter. Köp den här för 99 kronor. Extra långa sugrör hittar du här. Hur bra att bjuda alla gäster på en fördrink? 9. Gummie Doggie Vad är väl en bättre dessert till grillkvällen än dessa härliga godis-korvar? Här finns denna kartong! 10. Extra stor mugg Något som är viktigt på grillfesten är självklart den kylda ölen. Har man ingen får man tänka på den. Tänk på den med hjälp av denna mugg som blir din här för 99 kronor. 11. BBQ tallrikar Tallrikar till BBQ-festen maxar stämningen. Här finns dessa att köpa! 12. Gör egna chips Gör enkelt dina egna mumsiga chips med det här lilla redskapet. Den kostar 99 kronor här. 13. Polaroid-kamera  Minns din episka grillkväll med hjälp av den här fina polaroid-kameran. Inget kan bli mer retro än det här.  14. Frysbart ölglas Det här smarta glaset fryser snabbt när du stoppar det i frysen, och kan sedan hålla din öl eller annan dryck kall i flera timmar! Köp glaset här. 15. Lökringstorn Servera dina lökringar på detta grymma torn. Här finns det att köpa för 299 kronor!Fyll upp med dina favorit-dipper.  16. Prosecco-pongProsecco-pong är det nya beer-pong och betydligt festligare! Du kan köpa spelet för 149 kronor här. Sån bra underhållning medan maten ligger på grillen och fräser.  17. Kylbrunn Den här smarta kylbrunnen grävs ner i marken och håller upp till 24 burkar eller småflaskor kalla, samt en vinflaska. Den finns att köpa här. Alla gästers drycker hålls kalla. 18. Vattenballonger När var senaste gången du hade vattenballongskrig? Det är ju faktiskt sjukt kul! Du hittar vattenballongerna här för bara 29 kronor. Överraska gästerna med vattenkrig! 19. Snyggaste campingtältet Ta med dig dina vänner och var lite äventyrliga! Perfekt för festivalen – ni kommer definitivt ha det tuffaste tältet på campingen. Du hittar tältet hos Partykungen, finns i flera olika färger. När grillfesten är över är detta perfekt för gäster som vill sova kvar.  20. Ölhjälm Det här är den perfekta partyhatten! Du kan ha två burkar och sedan dricka med hjälp av sugröret. Inga händer behövs, så smidigt! Kolla in ölhjälmen här. 21. Lip twister spel När middagen är över kan ni spela detta galna partyspel tillsammans. Spelet kostar 299 kronor här. Gå in här för att spana in fler grymma prylar till din episka grillkväll!

2018-06-18-09:02:13

"I Sverige förbjuder vi inte fattigdom"

Nu har S, M, C och SD i Eskilstuna röstat ”ja” till förslag om att det ska krävas tillstånd för att tigga, eller som de kallar det ”passiv penninginsamling”. Detta är ytterligare ett skamligt försök att förbjuda fattigdom. Den socialdemokratiske kommunstyrelseordföranden Jimmy Jansson som säger i Aftonbladet att ”målet med förslaget är att det ska bli så dyrt och krångligt att det inte ska vara lönt att söka”.  Han gör inte ens ett försök att dölja det faktum att de vill omöjliggöra för vårt samhälles mest marginaliserade medlemmar att be om hjälp.  Tidigare har Vellinge kommun försökt förbjuda tiggeri, men fått nej från Länsstyrelsen. Nu provar Eskilstuna en annan metod, den så kallade ”Eskilstunamodellen”, för att göra exakt samma sak och det är många andra kommuner som följer dem med stort intresse. Det är en oroande utveckling. Förut försökte tiggeriets motståndare försvara sina försök att stoppa tiggeriet med att de ville ”motverka organiserad brottslighet”, innan dess vill man istället ”hjälpa på plats” i länderna där tiggarna kommer ifrån. Redan då hade man god anledning att misstro deras intentioner eftersom avsevärt fokus lades just på att förbjuda pappmuggarna, men lite energi på att lösa de bakomliggande problemen.  Nu tycks avskyn för tiggarna vara tillräckligt starkt för att inte ens hymla om längre. Den här förskjutningen av samtalet tyder på ett stort fall för Sveriges känsla av humanitärt ansvar och vilja att skapa ett samhälle byggt på solidaritet.  För oss gröna är det här en otroligt oroväckande utveckling som för tankarna till några av Europas mest dystra kapitel.  Som Stig Dagerman skrev i sin reportagebok Tysk Vår blir moralen en annan när man svälter. Om Sverige röjer tiggares möjligheter att be om pengar till mat kommer de tvingas till andra metoder för att mätta sina tomma magar. Det är så ett parallellsamhälle skapas på allvar.  Det är inte de utsattas ovilja att leva med oss andra som gör att de hamnar i samhällets marginaler, det är vår ovilja att hjälpa dem därifrån.  Vi i Miljöpartiet och Grön Ungdom vill istället gå till grunden problemen som tvingar folk att tigga. Därför är vi drivande i denna fråga på både EU-nivå och i Sverige. Den gröna rörelsen i Europaparlamentet har drivit på för att stöd ska gå till länderna många tiggare kommer ifrån, men pengarna kommer inte alltid fram till dem som behöver dem.  Det saknas politisk viljan att hjälpa romer, såväl i Rumänien som i Sverige. Därför kämpar Miljöpartiet och Grön Ungdom för att få ett EU-toppmöte om romernas rättigheter i Europa. En attitydförändring krävs, och ett toppmöte skulle skicka en signal från högsta nivå.  Tiggeriet är bara ett problem för de som tvingas tigga, inte för oss som blir ombedda att hjälpa. För oss gröna är förbud mot fattigdom i ett av världens rikaste länder inget kort om oanständigt och smaklöst!  Därför vädjar vi till politiker av alla färger att på allvar begrunda vad det gör med människovärdet att röstar för ett tiggeriförbud.  Axel Hallberg, Språkrör för Grön Ungdom  Bodil Valero, Europaparlamentariker för Miljöpartiet

2018-06-18-08:32:34

Lootlådor i tv– och dataspel kan bli olagligt

Nästa år så träder den nya spellagen i kraft och i och med nästa år så kan det bli olagligt att sälja vidare framslumpat innehåll från lootlådor. Det stod klart efter Lotteriispektionen och regeringens specialinsatta möte förra veckan, rapporterar P3 Nyheter. Du som är bevandrad i tv- och dataspelsvärlden har nog full koll på vad en lootlåda är. Men för dig som inte vet så är det ett paket med slumpat innehåll som en spelare kan köpa för riktiga pengar. Säljs vidare på svarta marknaden Problematiken ligger i att innehållet från lådorna fortsätter ut på svarta marknaden där de säljs vidare i bland annat hemliga grupper på Facebook. – Om det är så att det finns ett värde som omsätts utanför spelet, då är det ett spel om pengar som bedrivs utan tillstånd i Sverige och det är inte godkänt, säger Alejandro Firpo, statssekreterare hos civilminister till P3 Nyheter.  En lootbox i det populära spelet Overwatch: Bild: Youtube "Det är väldigt positivt" När den nya spellagen träder i kraft kommer Lotteriinspektionen att få ökade möjligheter att sätta stopp för handeln. Varför? Jo för närvarande så omfattar lotterilagen endast svenska aktörer medan den nya kommer att omfatta alla aktörer som riktar in sig mot svenska konsumenter. – Då har vi ju större möjligheter att säga att det här faktiskt bryter mot svensk lagstiftning och vi har en annan möjlighet att ta kontakt med Facebook för att ta reda på vem som har de här grupperna. Det är väldigt positivt, säger Marcus Aronsson jobbar mot illegalt spel på Lotteriinspektionen till P3 Nyheter. Lootlådor redan olagliga i Belgien Belgien har tagit krafttag mot lootlådor och deras justititeminister Koen Geens sa så här i ett pressmeddelande tidigare i år: – Vi har gjort flera åtgärder för att skydda både unga och vuxna från att influeras för mycket av reklam för spel. Det är också därför vi måste säkerställa att både barn och vuxna inte blir konfronterade med lotterispel när de försöker att ha roligt i ett tv-spel. TV: Nu slutar H&M att använda plastpåsar

2018-06-15-18:51:38

Jimmie Åkesson vill att Sverige lämnar EU

Sverige borde ha en ny folkomröstning om EU – redan inom fyra år. Det tycker Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. I en intervju med Dagens Industri menar SD-ledaren att Sverige inte tjänar på att vara med i EU.  – Vi betalar ofantligt mycket pengar och får ofantligt lite tillbaka. Men det främsta skälet är ideologiskt: Vi ska inte vara med i en överstatlig union, säger Jimmie Åkesson till Dagens Industri.  Åkesson fortsätter: – EU är en stor korruptionshärva där ingen har kontroll över någonting. Dock menar Åkesson att Sverige fortfarande kan handla och ha diplomatiska relationer med andra länder, men att man inte hör hemma i unionen.  Stödet för att lämna lågt Men hur skulle då en folkomröstning om EU se ut? Ja, det mesta tyder på att Jimmie Åkesson inte kan hoppas på några större framgångar i ett eventuellt EU-val.  Enligt SCB:s senaste mätning så är drygt 50 procent av befolkningen för ett EU-medlemsskap, och i SCB:s november-mätning från förra året var EU-stödet bland svenskarna det största sen 2011.  Andelen som säger att de är mot EU-medlemskap har ökat lite de senaste månaderna, men ligger fortfarande på historiskt låga nivåer, knappt 20 procent. Det är långt ifrån rekordnivåerna under 90-talets andra halva då mer än varannan svensk var emot EU-medlemskapet.  Hur gick det efter Brexit? Sen Storbritannien röstade för att lämna EU 2016 har flera effekter kunnat ses. Invandringen från andra EU-länder har minskat drastiskt, något som gör det brittiska näringslivet oroade eftersom det kan bli svårt att hitta utbildad arbetskraft. Invandringen från icke EU-länder har däremot ökat något.  Även om det är omöjligt att bedöma hur ett EU-utträde kommer påverka Storbritanninen på lång sikt är det tydligt att brittiska ekonomin har gått neråt sen 2016, lönerna har sjunkit och konkurserna har blivit fler, skriver Reuters. Det försvagade pundet har också haft en negativ effekt på exporten i Storbritannien.  Isabella "Blondinbella" Löwengip tror att Sverigedemokraterna blir största parti i höstens val – läs mer om det här

2018-06-18-08:27:02

Thomas Markles varnande ord till prins Harry

Knappt en månad har gått sen världen bänkade sig i tv-sofforna för att titta på när skådespelaren Meghan Markle, mest känd för sin roll i succéserien Suits, gifte sig med den engelske prinsen Harry.  En stor snackis precis innan bröllopet handlade om Meghan Markles familj, och inte minst om pappa Thomas Markle.  Länge såg det ut som att Thomas skulle dyka upp på bröllopet, men kunde till slut inte delta på grund av hälsoproblem. Dock fanns spekulationer om att det egentligen handlade om att Thomas var emot bröllopet och att han skämdes för sin dotter.  Nu har Thomas Markle uttalat sig i en stor intervju om sin syn på bröllopet och sin nye svärson. Markle har ännu inte träffat Harry öga mot öga, men har pratat med prinsen på telefon några gånger.  – Han är bra, en intressant kille, säger Thomas Markle i morgonshowen Good Morning Britain.  Men samtalet mellan de två verkar inte bara varit trevligt. Thomas gav ett varnande ord till Harry innan han gav äktenskapet sin välsignelse.  – Du är en gentleman. Lova mig att du aldrig rör ett hår på hennes huvud, ska Thomas ha sagt till Harry när prinsen ringde och frågade om han gick gifta sig med Meghan.  Thomas hävdar fortfarande att han gärna hade varit på bröllopet om han kunnat, men att hans hälsa hindrade honom från att åka till London.  Och ja, det verkar som att de båda herrarna har en lång och spännande relation framför sig, åtminstone om man ska gå efter deras första samtal med varandra.  – Jag berättade att jag inte gillade Donald Trump. Han tyckte att man skulle ge Trump en chans, det höll jag inte riktigt med om, berättar Thomas Markle, som också fick uppfattningen att Harry tycker Brexit är ett spännande experiment.  Mer kungligt: Klippet får världen att undra om Meghan Markle är en robot

2018-06-18-08:07:51