Här är sexet som kommer få dig och din partner närmare varann

Sexlivet är oftast som på topp när man är nyförälskad, men efter ett tag släpper nyförälskelsen – och sexet kan bli allt mer rutin.

Men det finns givetvis knep att ta till för att ge både förälskelsen och sexet en nytändning. Nyheter24 har pratat med Ylva Franzén, författare och föreläsare om erotik och sexualitet.

Hon har gett oss sina bästa tips som utgår från kama sutra och tantra för att du och din partner ska komma närmare varandra.

Kama Sutra är en indisk bok som tros ha skrivits någon gång mellan 100 år f.Kr och 500-talet. Det är en manual för hur sex praktiskt kan gå till mellan man och kvinna, och har reproducerats i otaliga utgåvor. 

Tantra å andra sidan refererar till ett filosofiskt koncept till sex, vars syfte är att förena det maskulina och det feminina.

Upptäck sommaren

Den svenska sommaren är kort, vilket är en ännu större anledning till att ta vara på den ljusa sommarnatten.

Ge er ut i solnedgångarna och soluppgångarna och bada nakna. Ge er ut och hitta en fin plats, ta med er musik, en skön filt att ligga på och ett tygstycke som ni kan hänga över en gren och skydda er från myggen.

– Ofta blir ju sexet väldigt rutinartat efter ett par år. Så man måste krydda det och göra det extra spännande genom ovanliga saker. Just det här att vara ute, kanske överraskas av någon, gör att spänningen stiger dramatiskt. Då blir man upphetsad och har lättare att få orgasm, säger Ylva till Nyheter24.

Förspelsceremonier

Vill eller kan man inte gå ut finns det många så kallade förspelsceremonier inom kama sutra. Dessa för dig och din sexpartner varandra närmre för att man delar en gemensam upplevelse.

– Det kan vara enkla ceremonier. Att man tänder ljus, tar varandra i handen, ser varandra i ögonen och formulerar hur mycket man älskar den andra, säger Ylva.

Ceremoni 1:

Köp ett massageljus och använda den varma oljan från ljuset för att stryka den över sin partners kropp, massera och smeka.

Ceremoni 2:

Kör klassikern: duscha och bada ihop – men lite hetare.

– Smek varandra medan man tvålar in, duscha av, och torka varandra med fina badlakan och smörj in varandra med oljor i huden. Det är en jättefin ceremoni.

Ceremoni 3:

En annan ritual är att tvätta den andra personens fötter i en balja med vatten som är lagom tempererat. Strö salt och tillsätt blommor som ska guppa på vattenytan. Massera din partners fötter, tvåla in dem, gör dem rena och fortsätt massera.

– Fötterna är faktiskt en erotisk del av kroppen men också ganska förbisedd tror jag ur förspelets synpunkter. Det är en lite annorlunda och väldigt fin liten ritual.

Merspel

Du kanske har hört talas om förspel och efterspel, men merspel – vad är det?

– Kvinnor behöver mer stimulans för att orgasmera. Man ska se till att man verkligen finslipar sina älskartalanger för att ställa in sig på det kvinnan vill ha. Merspelet innebär helt enkelt att man inte slutar stimulera klitoris när penetreringen börjar, förklarar Ylva.

Studier visar att majoriteten av kvinnor inte når orgasm av penetrationssex, utan behöver klitorisstimulering för att nå klimax.

Att nå orgasm kan vara viktigt i ett förhållande. Innan orgasmen utsöndras nämligen ämnet oxytocin i blodet, vilket är ett hormon som stärker anknytningen. Det utsöndras mycket under förälskelsen, vid förlossning och genom modersmjölken.

– En intensiv orgasm binder samman på det absolut största sättet. Det är den sammanbindande länken som finns mellan människor, att man älskar varandra.

De tantriska trianglarna

Det här är ett toppentips som funkar för alla, oavsett kön och läggning och oavsett om du är ensam eller i grupp.

De tantriska trianglarna betyder att man blir stimulerad på mer än ett ställe, nämligen tre. Det gör att upplevelsen blir mycket starkare och orgasmerna mer intensiva.

Den populära dildon "Mr Rabbit" fungerar exempelvis så att den stimulerar kvinnor på tre ställen.

Men det behöver nödvändigtvis inte vara vaginan, klitoris och anus som stimuleras samtidigt. Det kan exempelvis röra sig om penetration, klitorisstimulans och fantasier.

Detta fungerar även på män.

– Män har ju inte bara sin penis. De har flera erotiska områden. Dels penisroten som sitter nere i bäckenbotten, den tar ju inte slut där pungen börjar utan den fortsätter neråt, och där finns även prostatan. Allt detta hänger ju ihop.

Ett tips är alltså att stimulera pungen och området runt omkring. Eftersom mannens testiklar höjs i startpunkten på den manliga orgasmen, är det lätt att styra när mannen kommer få orgasm.

– Man kan även massera bäckenbottenområdet, från någon centimeter från anus fram till pungen. Då stimuleras prostatan indirekt, utan att gå in i anus.

– Den kvinna som kan göra det för sin man får en evigt tacksam man. För han får uppleva något som liknar kvinnans intensiva orgasm.

Sexställningar

Även olika sexställningar kan göra underverk för att ni ska komma närmare varandra.

Ylva rekommenderar två sexställningar: Sjöstjärneställningen och Jab-Jam-ställningen, också kallad "two of hearts".

Sjöstjärneställningen

– Kvinnan ligger på rygg och mannen gärna vid hennes vänstra sida. Man saxar benen så att han kommer in snett underifrån. Detta är bra för då kommer han mer direkt upp mot g-punkten på ett annat sätt, och dessutom har båda händerna fri för att smeka varandra. Brösten, klitoris, ryggen och hon når mycket väl för att smeka pungen-bäckenbotten-området, säger Ylva.

Jab-jam-ställningen

Här ska kvinnan sitta i mannens knä med benen runt honom, likt skräddarställningen. Samtidigt kan man se varandra i ögonen, vilket är väldigt viktigt i kama sutra.

– Man gör inte så mycket samlagsrörelser men snarare med muskulaturen. Kvinnan kan knipa runt mannen som är inne och om han också kniper kan han stöta hårdare mot vaginan.

Ylva rekommenderar även att båda ska massera varandra vid ryggslutet.

– Ryggmassage kan vara väldigt upphetsande. De nerver som styr underlivet både hos män och kvinnor går via nerverna i ryggen. Då kan man aktivera dem så att samspelet mellan underliv, ryggen och lustcentrum blir mycket starkare.

Kolla även in 9 lesbiska sexställningar alla tjejer borde prova:

[youplay:sp,71,127935,000,0]

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

Läs hela nyheten:
Här är sexet som kommer få dig och din partner närmare varann

Publicerad: 2017-06-01 klockan 16:07

Fler nyheter från Nyheter24

30-årig son vägrade flytta hemifrån – då stämdes han av föräldrarna

Vissa flyttar ut redan innan de är 18 år gamla medan vissa håller sig hemma ett tag till. I de flesta fall är det barnen som vill ut och föräldrarna som är en aningen likgiltiga till de faktum att deras små inte är så små längre.  Men i detta fall, i USA, var det inte riktigt så. 30-årige Michael Rotondo bor med sina föräldrar Mark och Christina Rotondo i deras villa.  För åtta år sedan förlorade han sitt jobb och flyttade därför tillbaka in med sina föräldrar. Åren gick och föräldrarna blev allt otåliga. Michael verkade inte motiverad att skaffa ett jobb och ville inte flytta ut, trots föräldrarnas vädjan, skriver Abc News.  Föräldrarna försökte till och med ge sonen pengar för att få honom ut ur huset. Pengar han spenderade på allt annat än ett annat boende och kom sedan tillbaka till huset.  Att han inte betalade hyra eller hjälpte till hemma fick tillslut föräldrarna att ta den drastiska åtgärden – att stämma sin egen son.  Michael under rättegången. Bildkälla: Twitter Under rättegången, som var i veckan, så förklarade föräldrarnas advokat hur gärna de ville sälja sin villa för att flytta till något mindre, bara de två. Michael höll inte alls med, skriver Abc news.  – Jag förstår inte varför vi inte bara kan vänta lite med att få ut mig ur huset, sa han under rättegången.  Michael agerade som sitt eget ombud och yrkade på att få stanna kvar hemma hos föräldrarna i sex månader till. Men högsta domstol var inte imponerade över hans situation och utgången var att han fick en vräkningsorder. Nu måste han flytta ut.  TV: Så mycket får du betala max i andra hands hyra – enligt experten Läs också om vad du MÅSTE veta innan du hyra i andra hand Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-05-24-22:29:07

Scenen i "13 reasons why" får skarp kritik – därför är den med

Redan i första säsongen möttes "13 reasons why" av hård kritik för skildringen av ett självmord. Vilket gjorde att Netflix införde varningar i början av serien om du vill läsa mer om det kan du göra det här. Nu har även säsong två fått kritik. Spoilervarning! Har du inte sett "13 reasons why", eller kanske inte hunnit se den andra säsongen ännu, så kan en del saker under den här bilden vara spoilers för dig. Hannah i första säsongen. Bildkälla: TT Den 18 maj hade den andra säsongen av 13 reasons why premiär. Nu möts serien av skrap kritik efter scener i säsongens sista avsnitt. Det sista avsnittet, med titeln ”bye”, innehåller en väldigt grafiskt och obehaglig scen. I scenen blir Tyler misshandlad och utsatt för grovt sexuellt övergrepp av bland annat Bryce tidigare lagkamrat och vän Monty.  Senare i avsnittet får man se Tyler hemma, som fortfarande blöder. Det leder tillslut till att Tyler beger sig till skolan, där de andra karaktärerna befinner sig på en bal, med vapen för att genomföra en skolskjutning. Något som stoppas i sista sekunden av Clay.  En varning för scenen sprids av fans på sociala medier. En varning för en explicit scen i andra säsongen av 13 reasons why sprids på sociala medier. Bildkälla: Instagram "Snälla titta inte på den här delen. Oavsett vem du är eller vem du är med. Den är extremt extremt grafisk och borde aldrig ha sänts. Hjälp dig själv genom att hoppa över scenen. Bara skippa scenen. Tack" På Twitter och andra sociala medier är reaktionerna starka. "Hur f*an tänker 13 reasons why att det hjälper någon att visa en brutal våldtäkt och sen fortsätta genom att visa honom som en som skjuter i skolor" "13 avsnittet av 13 reasons why förstörde mig mer än vad jag trodde var möjligt. Jag är traumatiserad", skriver personer på Twitter. Tanken bakom scenen För ett par dagar sedan gick Brian Yorkey, som skapat tv-serien, ut med ett uttalande till Vulture, och kommenterade kritiken serien mötts av på grund av den mycket grafiska scenen, något som sajten Cosmopolitan skrivit om. "Vi är engagerade i att berätta sanningen om vad unga personer går igenom så äkta vi bara kan. Vi förstår helt och hållet att vissa scener är svåra att se. Jag tror att Netflix har hjälpt oss att hitta många tittare som förstår att detta inte är en serie för alla och också har resurser för att hjälpa personer som tittat och sedan mår dåligt" Han förklarar vidare att oavsett hur svårt det är att titta på det och hur starka reaktionerna än är så tar det inte bort det faktum att det här händer i verkligheten. Och att en del av känslan av att tycka det är obehagligt ofta är kopplat till skam och att personer hellre blundar.  – Vi tror att prata om det är så mycket bättre än tystnad.  Känner du att du vill söka hjälp för psykisk ohälsa eller självmordstankar så har Mind Självmordslinjen en öppen chatt och telefon dygnet runt – telefon 90101. Nationella Hjälplinjen finns också att ringa alla dagar klockan 13-21 på telefon 020-22 00 60. Innan den andra säsongen av serien släpptes så skrev Nyheter24 en artikel om 13 saker man behöver veta om säsongen. Här kan du läsa mer. Har du sett den andra säsongen så kanske du undrar om det kommer att komma en ytterligare säsongen? Här kan du läsa om allt vi vet om säsong tre av 13 reasons why. Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-05-24-16:32:41

Här är anledningen till varför din mens ibland kan ha "svart" färg

Om du har mens, så är du nog medveten om hur jobbigt det kan vara stundtals gånger. I alla fall för en del, för andra kanske det inte är så jobbigt alls. Vill du läsa om vad som händer i kroppen under mensen så kan du göra det här. När det har gått ett par dagar på mensen, så vänjer du dig med hur det är. Och om du har mens så kanske du också vet att mensblod kan se lite olika ut.  Men det är normalt att mensblodet är annat än rött, enligt Rebecca Brightman som är gynekolog i New York. Hon menar att även "svart" mensblod, inte är något man nödvändigtvis behöver ha panik över, även om det kanske kan kännas läskigt.  Bildkälla: Unsplash Svart, eller väldigt mörkt, mensblod brukar vara det blodet som kommer strax innan mensen är slut. Alltså det blodet som har varit i din kropp längst, skriver Cosmopolitan.  När mensen börjar lite mot sitt slut, så tar det längre dit för blodet att lämna din kropp. Vilket betyder att det hinner oxidera och det i sin tur kan leda till att färger blir mörkbrun eller svart. Så därför behöver du inte få panik om färgen inte är röd.  Så du kanske har märkt att blodet som kommer i början av din mens är klarrött? Det är för att det är ”färskare” blod menar Brightman.  Nyheter24 har även skrivit om att färgen på din mens kan avslöja om något är fel, här kan du läsa mer om vad du borde vara uppmärksam på.  Har du koll på hur många dagar av ditt liv du har mens? Om inte, så kan du läsa om det här.  Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-05-23-13:31:23

Här är världens farligaste flygplats – där passagerare ber för sina liv

Flygturer kan ge många ångest även fast man ska landa på en toppmodern och säker flygplats. Man får ofta höra hur säkert det är att flyga och att det är mycket farligare att åka bil. Men annorlunda blir det om du ska flyga till Honduras.  Där finns nämligen en av världens farligaste flygplatser, Toncontin International Airport, och att landa där är mycket riskfyllt. Passagerare som ska landa där brukar be för sina liv när planet går ner för landning.  Flera plan som landat på flygplatsen har inte klarat av de tuffa förhållandena och kraschat, vilket lett till dödsolyckor, det skriver Daily Telegraph om.  Flygplatsen är omgiven av höga berg och bostadsområden, och efter att piloterna navigerat genom bergen måste de göra en snäv sväng på 45 grader bara minuter innan de nuddar marken. Landningsbanan ligger i en skålformad dal och den är mycket brantare än normalt. Trots de svåra förhållandena är landningsbanan också ovanligt kort, bara strax över två kilometer lång. Utrustningen som finns på flygplatsen är inte heller modern.  Karta över flygplatsen. Bildkälla: Google Maps Orsakat dödliga krascher Den mest dödliga kraschen skedde 1989 när ett stort plan kraschade in i en bergvägg. 132 personer dog i kraschen och polisens tekniker berättade att de flesta kroppar de hittade var brända till oigenkännlighet.  Minst tio andra plan har efter det kraschat när de försökt landa på eller lyfta från flygplatsen, skriver Daily Telegraph. 1997 skulle ett militärflygplan landa på flygplatsen men landningsbanan var för kort och planet kom i rullning, sedan började planet brinna. Tre personer dog i olyckan.  2008 skulle ett passagerarflygplan med 135 passagerare och besättning ombord göra sitt andra landningsförsök på flygplatsen. Men planet gled av landningsbanan och kraschade in i en byggnad. Fem personer inklusive piloten dog och minst 65 skadades. Efter olyckan kom myndigheter fram till att landningsbanan var för kort och stora passagerarflygplan fick inte längre landa där utan hänvisades till en militärflygplats en bit bort.  2011 dog 14 personer när ett flygplan kraschade in i en kulle nära flygplatsen, bara minuter innan hade flygtornet gett klartecken till piloten om att påbörja landningen.  Senast nu i tisdags, 22 maj 2018, kraschade ett privatflygplan som skulle landa på flygplatsen i Honduras. Planet gick av på hälften, men trots att sex personer ombord skadades dog ingen i olyckan. När planet skulle landa gled det av landningsbanan och körde ner i ett dike, skriver Daily Telegraph. Ett flygplan landar på en av världens farligaste flygplatser. Bildkälla: enrique galeano morales/ Wikimedia commons Flygplatsen ska ersättas Just nu håller man på att bygga en ny flygplats på Honduras som ska ligga fem mil från huvudstaden. Den nya flygplatsen ska ha en längre landningsbana på två och en halv kilometer och man ska vidta många åtgärder för att göra den betydligt säkrare än den existerande flygplatsen.  Honduras president Juan Orlando Hernandez sa enligt Daily Telegraph att den nya flygplatsen ska vara en plats där "passagerare kan landa utan att riskera sina liv". Man hoppas att den nya flygplatsen ska kunna öppna senare i år.  I klippet ovan kan du se när ett flygplan landar på Toncontin International Airport. Se också skräckfyllda klippet från flygplanet – Marty filmade när kvinna sögs ut ur flygplansfönster. Läs mer om det här.  Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-05-25-10:53:03

Det här måste du veta om Lisebergs nya attraktion Valkyria

Att gå på nöjesparker som Liseberg eller Gröna Lund kommer nog alltid vara lika roligt, oavsett hur gammal man är. Om du har vägarna förbi Göteborg så borde du gå ta en tripp till Liseberg, och testa den nya Valkyria. Det här visste du nog inte om Lisebergs nya attraktion. Valkyria är den längsta så kallade Dive Coaster, en berg- och dalbana med ett vertikalt drop på hela 50 meter, där man faller rakt ner i en underjordisk tunnel. Det kommer att vara Skandinaviens högsta backe och lika hög som Frihetsgudinnan i New York. Fallet går så snabbt som 105 kilometer i timmen. Namnet Valkyria är taget ur nordisk mytologi – i sagan har Lokes illdåd mot Balder gjort gudarna rasande och planer smeds för ett besegra den lömske jätten en gång för alla. När  det stora avgörandet slutligen kommer breder valkyrians vingar sig ut över slagfältet. Här är alla berg- och dalbanor på Liseberg Flume Ride, invigdes 1973, firar 45 år i år.Lisebergsbanan, invigdes 1987, var då Europas längsta och högsta bergbana.Balder, invigdes 2003 och har utsetts till världens bästa berg- och dalbana i trä och 2013 vann Balder European Star Awards pris för Europas bästa berg- och dalbana i trä.Helix, invigdes 2014, den 1381 m långa banan var då den dyraste attraktionen på Liseberg.Valkyria, invigs i sommar 2018 och blir Europas högsta och längsta Dive Coaster. Lite fakta om Liseberg Området har flera scener, restauranger, en dansbana, två spelhallar och över 30 attraktioner. På scenerna har stora artister som Abba, Rolling Stones, Sammy Davis Jr och Lady Gaga uppträtt.  Några av de mest kända attraktionerna är Lisebergsbanan med cirka 1, 32 miljoner åkare, Kållerado med 1,11 miljoner åkare och Balder, 1,10 miljoner åkare.– Se attraktionen Valkria i spelaren ovan – När vi ändå pratar om Liseberg så kanske du vill läsa om hur det kommer kännas att åka Lisebergs attraktion Loke? Då kan du läsa mer om det här. Förra året stoppades Gröna Lunds reklam inför halloween var för läskig. Vill du läsa mer om den kan du göra det här. Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-05-25-15:13:48

Då kommer resultatet på högskoleprovet – här är allt du behöver veta

Var du en av de 68 000 personer som skrev högskoleprovet den 14 april tidigare i år? Då vet du nog att ditt provresultat kommer på måndag, alltså den 28 maj.  När resultat har kommit så kan du se det på tre olika sätt. På hogskoleprov.nu kan du logga in med samma uppgifter som när du anmälde dig till provet, du kan även se ditt resultat på en resultatsida som Umeå universitet har.  Du kan också se ditt resultat under fiken "meriter" på antagning.se, om du har anmält dig till en utbildning eller om du redan har en anmälan som behandlas.  Viktiga datum Blev du inte så nöjd med ditt resultat den här gången så kommer fler chanser. Den 21 oktober är det dags för högskoleprovet igen och om du vill skriva det då så kan du anmäla dig den 15 augusti, sedan stänger anmälningen den 2 september.  Andra viktiga datum du kanske borde ha koll på är den 21 juni, då det är den sista kompletteringsdagen. Den 12 juli kommer antagningsbesked med svarskrav, och 27 juli är det sista svarsdagen. Det andra antagningsbeskedet kommer den 2 augusti, skriver Högskoleprovsguiden i ett pressmeddelande.  Den 28 maj kommer resultatet för vårens högskoleprov. Bildkälla: TT Högskoleprovet ökar dina chanser  Att skriva högskoleprovet ökar dina chanser för att bli antagen till universitet och högskola, det eftersom att man konkurrerar i flera urvalsgrupper. Minst en tredjedel av platserna vid ett urval till en kurs eller utbildning ska tillsättas utifrån högskoleprovet och därför ökar dina chanser om du skrivit det. – På vissa utbildningar använder man också högskoleprovresultatet i urvalet mellan de som har samma betyg. Om man är flera som har samma meritpoäng rangordnas man alltså sinsemellan utifrån högskoleprovet. – Högskoleprovet är därför extra viktigt om man vill komma in på någon av de mest konkurrensutsatta utbildningarna så som läkarprogrammet, där högskoleprovresultatet används både i betygsurvalet, provurvalet och även i det alternativa urvalet (”av högskolan bestämda urvalsgrunder") vid de lärosäten som använder sig av det, har Annika Blyckertz som är pressansvarig och coach på högskoleprovguiden tidigare sagt till Nyheter24.  Ett högskoleprovsresultat är giltigt i fem år, så skrev du det i våras så gäller ditt resultat fram till 2023.  Här kan du läsa mer om varför det är bra att skriva provet. Har du vad som krävs för att klara högskoleprovet? Testa här! Eller så kanske du vill testa på hur många ord kan du från högskoleprovets orddel 2017? Det kan du göra här!  Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-05-25-08:32:51

Många kvinnor drabbas av hypotyreos – här är symptomen att ha koll på

I Sverige är det ungefär 440 000 personer som är drabbade av hypotyreos, en sjukdom som ofta drabbar kvinnor. Men den är också något som är väldigt svår att upptäcka och för att få diagnosen behöver man gå igenom en lång utredning. Därför tros mörkertalet av hur många som är drabbade vara stort.  Här är några exempel på några av de tidiga symptomen på hypotyreos:  Du upplever trötthet och känner att du har mindre energiDepressionDu har koncentrationssvårigheter Du känner dig kall Här har du några exempel på några av de senare symptomen:  Du har torr hud och torrt hårDu kan ha förstoppningDu kan ha svårt med minnet Du har långsammare hjärtrytm Du kan ha svårigheter med att få barnDu kan ha ont i leder och muskler Om du har hypotyreos så betyder det att din sköldkörtel inte fungerar som den ska. Sköldkörteln sitter på framsidan av halsen och producerar hormoner som påverkar din kropps funktioner.  Men om du har sjukdomen så fungerar inte sköldkörteln, och när den tillverkar för lite hormoner så får du hypotyreos. Får du sjukdomen kommer du förmodligen vara tvungen att behandla den med medicin hela livet. Om du skulle ha hypotyreos men gått obehandlad under en lång tid så kan du bli svullen i ansiktet och även märka att din röst blivit mörkare. Om du misstänker att du är drabbad av sjukdomen så uppsök läkare för att få hjälp.  Här kan du läsa mer om hypotyreos. Läs också: Kenzas besked efter blodproven: "Måste börja med medicin för hypotyreos" Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-05-25-10:55:03

Åklagaren kräver två års fängelse för Martin Timell

Det är under de två senaste dagarna som Martin Timell och målsäganden förhörts bakom stängda dörrar i Attunda tingsrätt. Det hela gäller en händelse som inträffade på en fest på Martin Timells lantställe 2008. Målsägande ska ha sträckt sig efter en tändare i en badtunna, då Timell ska ha fört upp sina fingrar i kvinnans underliv. Direkt efter det traumatiska händelseförloppet ska kvinnan ha berättat för en kollega om vad som hänt. Hon  berättade även om det hela för sina föräldrar. Kvinnans pappa är därför tillsammans med kollegan två av åklagarens vittnen som ska förhöras under fredagen. Trots alla styrkande vittnesmål som pekar mot Timell är TV4-profilens advokat Hanna Lindblom, fortfarande optimistisk. Martin Timells landställe på Mjölkö. Bildkälla: Anders Wiklund/TT Bild– Martin har tyckt att det är skönt att det här har prövats i rätten, istället för i medierna. Det har varit en bra förhandling, som inte forcerats på något sätt. Hon säger att de efter i dag, lämnar avgörandet i domstolens händer. – Vår målbild är en friande dom, säger hon. Skulle Martin Timell dömas så finns fängelse med i straffskalan. För våldtäkt av normalgraden är fängelse i lägst två och högst sex år. Bildkälla: TTMålsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz säger även hon att hon är nöjd med rättegången så långt. Angående avsaknaden av teknisk bevisning mot Martin Timell säger hon: – Det är inte så konstigt med tanke på att det skett för tio år sedan i en badtunna. Attunda tingsrätt väntas meddela dom under juni månad, skriver Expressen. Om Martin Timell döms för våldtäkt riskerar han mellan två och sex års fängelse.Experterna: Så troligt är det att Martin Timell döms för våldtäkt Vittnet om Martin Timell under våldtäktskvällen: "Gick runt naken" Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store. Mer: Här är allt som har hänt kring våldtäktsanklagade Martin Timell

2018-05-25-15:11:13

Jenny Ahlmark: Miljöpartiet – det mest socialliberala partiet

Tänk dig en grupp människor som ska skapa regler för ett nytt samhälle. Ingen av personerna vet i förväg vilken ställning de själva kommer att få. Det leder till att reglerna utformas för att skapa lika stor frihet för alla medborgare.  Tankeexperimentet kommer från filosofen John Rawls som är en av grundarna av socialliberalismen. Människors frihet är det primära och staten måste endast göra ingripanden i marknadsekonomin för att skapa villkor som ger frihet till alla individer.  Den personliga friheten kan då minskas om den sker på bekostnad av någon annans frihet, skadar någon eller vår miljö. Liberalerna har tidigare varit Sveriges mest tydliga socialliberala riksdagsparti. Men sedan andra hälften av nittiotalet har den överensstämmelsen minskat. Liberalerna har dels genom samarbetet med Alliansen, dels genom en kravliberal hållning förskjutits till höger.  Efter Reinfeldt har Moderaterna dessutom tagit en traditionell roll som högerparti vilket betonat Liberalernas högerprofil ytterligare. Men även Socialdemokraterna har det senaste året tagit ett kliv åt höger i sin iver att följa, den föreställda, opinionen.  Kvarlämnade i mitten står Miljöpartiet, “anklagade” av Alliansen för att ha gått åt vänster, ja, för så ser det ju ut när de flesta andra gått till höger.  I själva verket är det Miljöpartiet som nu driver en socialliberal politik. De värnar både miljön och företagandet genom att vilja gynna miljövänliga företag och försvåra för de motsatta, samt satsa på nya lösningar för miljötekniken. De vill dessutom minska arbetsgivaravgifter och sjuklönekostnader för småföretag.  MP vill också låta ensamkommande unga få stanna, vilket inte L stödjer. MP är för religiösa friskolor, men vill öka kontrollen så att elevernas frihet inte riskeras, medan Liberalerna även vill förbjuda nyetablering. MP står upp för det fria skolvalet men vill samtidigt reglera elevgruppers sammansättning och rikta resurserna. MP är för en jämställd föräldraförsäkring och precis som L mot vapenexport till diktaturer.  Liksom Liberalerna vill de behålla de tidigare riktlinjerna för personlig assistans vilket ger frihet för människor med funktionsnedsättningar.  Jag hoppas att ni som är socialliberaler reflekterar över vilket parti som mest representerar frihet och sociala reformer, men utan socialism. Jenny Ahlmark,Speciallärare

2018-05-25-12:41:57

Stort polispådrag i Luleå – uppgifter om beväpnad person vid skola

Strax innan lunchtid under fredagen så fick polisen i Luleå ett larm om att en person betedde sig märkligt utanför en skola i Bergnäset. Det ska ha varit personal på skolan som larmade polisen.  Det ska vara en polishelikopter och polispatruller nära skolan.  Så här säger Robert Pedersen, som är polisinsatschef, till SVT: – Vi har fått larm om att en beväpnad person. Vi har sökt av området men inte hittat någon än. Skolan har fått information om att hålla barnen inne tills insatsen är avslutad. Till SVT säger polisen att de har ett ärende på Bergnäset men att de inte kommenterar mer om händelsen, men att de i nuläget försöker få en bild av vad det är som har hänt. Enligt polisen ska det inte vara någon fara för allmänheten i nuläget.  Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-05-25-13:22:20