Här är sexet som kommer få dig och din partner närmare varann

Sexlivet är oftast som på topp när man är nyförälskad, men efter ett tag släpper nyförälskelsen – och sexet kan bli allt mer rutin.

Men det finns givetvis knep att ta till för att ge både förälskelsen och sexet en nytändning. Nyheter24 har pratat med Ylva Franzén, författare och föreläsare om erotik och sexualitet.

Hon har gett oss sina bästa tips som utgår från kama sutra och tantra för att du och din partner ska komma närmare varandra.

Kama Sutra är en indisk bok som tros ha skrivits någon gång mellan 100 år f.Kr och 500-talet. Det är en manual för hur sex praktiskt kan gå till mellan man och kvinna, och har reproducerats i otaliga utgåvor. 

Tantra å andra sidan refererar till ett filosofiskt koncept till sex, vars syfte är att förena det maskulina och det feminina.

Upptäck sommaren

Den svenska sommaren är kort, vilket är en ännu större anledning till att ta vara på den ljusa sommarnatten.

Ge er ut i solnedgångarna och soluppgångarna och bada nakna. Ge er ut och hitta en fin plats, ta med er musik, en skön filt att ligga på och ett tygstycke som ni kan hänga över en gren och skydda er från myggen.

– Ofta blir ju sexet väldigt rutinartat efter ett par år. Så man måste krydda det och göra det extra spännande genom ovanliga saker. Just det här att vara ute, kanske överraskas av någon, gör att spänningen stiger dramatiskt. Då blir man upphetsad och har lättare att få orgasm, säger Ylva till Nyheter24.

Förspelsceremonier

Vill eller kan man inte gå ut finns det många så kallade förspelsceremonier inom kama sutra. Dessa för dig och din sexpartner varandra närmre för att man delar en gemensam upplevelse.

– Det kan vara enkla ceremonier. Att man tänder ljus, tar varandra i handen, ser varandra i ögonen och formulerar hur mycket man älskar den andra, säger Ylva.

Ceremoni 1:

Köp ett massageljus och använda den varma oljan från ljuset för att stryka den över sin partners kropp, massera och smeka.

Ceremoni 2:

Kör klassikern: duscha och bada ihop – men lite hetare.

– Smek varandra medan man tvålar in, duscha av, och torka varandra med fina badlakan och smörj in varandra med oljor i huden. Det är en jättefin ceremoni.

Ceremoni 3:

En annan ritual är att tvätta den andra personens fötter i en balja med vatten som är lagom tempererat. Strö salt och tillsätt blommor som ska guppa på vattenytan. Massera din partners fötter, tvåla in dem, gör dem rena och fortsätt massera.

– Fötterna är faktiskt en erotisk del av kroppen men också ganska förbisedd tror jag ur förspelets synpunkter. Det är en lite annorlunda och väldigt fin liten ritual.

Merspel

Du kanske har hört talas om förspel och efterspel, men merspel – vad är det?

– Kvinnor behöver mer stimulans för att orgasmera. Man ska se till att man verkligen finslipar sina älskartalanger för att ställa in sig på det kvinnan vill ha. Merspelet innebär helt enkelt att man inte slutar stimulera klitoris när penetreringen börjar, förklarar Ylva.

Studier visar att majoriteten av kvinnor inte når orgasm av penetrationssex, utan behöver klitorisstimulering för att nå klimax.

Att nå orgasm kan vara viktigt i ett förhållande. Innan orgasmen utsöndras nämligen ämnet oxytocin i blodet, vilket är ett hormon som stärker anknytningen. Det utsöndras mycket under förälskelsen, vid förlossning och genom modersmjölken.

– En intensiv orgasm binder samman på det absolut största sättet. Det är den sammanbindande länken som finns mellan människor, att man älskar varandra.

De tantriska trianglarna

Det här är ett toppentips som funkar för alla, oavsett kön och läggning och oavsett om du är ensam eller i grupp.

De tantriska trianglarna betyder att man blir stimulerad på mer än ett ställe, nämligen tre. Det gör att upplevelsen blir mycket starkare och orgasmerna mer intensiva.

Den populära dildon "Mr Rabbit" fungerar exempelvis så att den stimulerar kvinnor på tre ställen.

Men det behöver nödvändigtvis inte vara vaginan, klitoris och anus som stimuleras samtidigt. Det kan exempelvis röra sig om penetration, klitorisstimulans och fantasier.

Detta fungerar även på män.

– Män har ju inte bara sin penis. De har flera erotiska områden. Dels penisroten som sitter nere i bäckenbotten, den tar ju inte slut där pungen börjar utan den fortsätter neråt, och där finns även prostatan. Allt detta hänger ju ihop.

Ett tips är alltså att stimulera pungen och området runt omkring. Eftersom mannens testiklar höjs i startpunkten på den manliga orgasmen, är det lätt att styra när mannen kommer få orgasm.

– Man kan även massera bäckenbottenområdet, från någon centimeter från anus fram till pungen. Då stimuleras prostatan indirekt, utan att gå in i anus.

– Den kvinna som kan göra det för sin man får en evigt tacksam man. För han får uppleva något som liknar kvinnans intensiva orgasm.

Sexställningar

Även olika sexställningar kan göra underverk för att ni ska komma närmare varandra.

Ylva rekommenderar två sexställningar: Sjöstjärneställningen och Jab-Jam-ställningen, också kallad "two of hearts".

Sjöstjärneställningen

– Kvinnan ligger på rygg och mannen gärna vid hennes vänstra sida. Man saxar benen så att han kommer in snett underifrån. Detta är bra för då kommer han mer direkt upp mot g-punkten på ett annat sätt, och dessutom har båda händerna fri för att smeka varandra. Brösten, klitoris, ryggen och hon når mycket väl för att smeka pungen-bäckenbotten-området, säger Ylva.

Jab-jam-ställningen

Här ska kvinnan sitta i mannens knä med benen runt honom, likt skräddarställningen. Samtidigt kan man se varandra i ögonen, vilket är väldigt viktigt i kama sutra.

– Man gör inte så mycket samlagsrörelser men snarare med muskulaturen. Kvinnan kan knipa runt mannen som är inne och om han också kniper kan han stöta hårdare mot vaginan.

Ylva rekommenderar även att båda ska massera varandra vid ryggslutet.

– Ryggmassage kan vara väldigt upphetsande. De nerver som styr underlivet både hos män och kvinnor går via nerverna i ryggen. Då kan man aktivera dem så att samspelet mellan underliv, ryggen och lustcentrum blir mycket starkare.

Kolla även in 9 lesbiska sexställningar alla tjejer borde prova:

[youplay:sp,71,127935,000,0]

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

Läs hela nyheten:
Här är sexet som kommer få dig och din partner närmare varann

Publicerad: 2017-06-01 klockan 16:07

Fler nyheter från Nyheter24

Hanif Bali lämnar Moderaternas partistyrelse

Efter det senaste veckornas blåsväder går riksdagsledamoten Hanif Bali ut med att han lämnar Moderaternas partistyrelse. Förra veckan informerade Moderaternas gruppledare Tobias Billström att Hanif Bali var under utredning efter att han lagt upp utdrag ur mejlkonversationer mellan Utrikesdepartementet och journalisten Patrik Oksanen på Twitter. Utdrag som skickats till Bali från Chang Frick,  nyhetschefen på den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag.I ett Facebookinlägg skriver Bali:"Vänner och följare, efter en dialog under dagen med partiledningen har jag ikväll meddelat Moderaternas partistyrelse att jag begär att få lämna uppdraget som ledamot i partistyrelsen.".I Facebookinlägget ber Bali journalisten Patrik Oksanen om ursäkt, och förklarar att han kommer att fortsätta vara aktiv inom politiken. "Mitt uppdrag gentemot väljarna som riksdagsledamot ämnar jag fullfölja - därtill en valrörelse och vinna förtroende för mina idéer på nytt. Jag kommer driva min politik här på Facebook, i TV och riksdagskammaren men inte längre på Twitter." skriver Bali. Hanif Bali berättar att han lämnar Moderaternas partistyrelse. Bildkälla: FacebookOmtumlande vecka för riksdagsledamotenBlåsvädret kring Hanif Bali tog fart i fredags efter ett avslöjande från Dagens Nyheter. Enligt tidningen misstänker Utrikesdepartementet att främmande makter under en tid har avlyssnat mejlkonversationer mellan departementet och svenska journalister. Anledningen ska vara att de främmande makterna vill misskreditera och underminera journalister i Sverige som skriver negativt om Ryssland, skriver Dagens Nyheter.Den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag ska ha begärt ut delar av mejlkonversationer mellan Utrikesdepartementet och svenska journalister. Samma urdrag som senare hamnade på Hanif Balis Twitter. Bali gav först olika förklaringar till hur han fått tag på urdragen, men erkände till slut att han fått dem skickade till sig direkt av Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick. I ett Facebookinlägg skrev Bali: "Jag har förekommit i DN:s granskning och för att motverka spekulationer vill jag utöver min ursäkt ge full inblick i vad jag gjort fel och vad som skett." Hanif Balis erkännande. Bildkälla: FacebookDu kan läsa mer om hela händelsen här.TV: Vänsterpartistens attack mot Hanif Bali: "Fascist"Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-03-18-20:53:17

Nya lagen i England – id-handlingar kan krävas för att se på porr

Nästa månad, i april, träder en ny lag i kraft i England. Lagändringen ska göra det nästintill omöjligt för personer under 18 år att få tillgång till porr via porrsidor på nätet, skriver Cambridge News. Lagen kommer också innebära att personer som vill se på porr måste bevisa att de faktiskt är myndiga.  Det innebär att porrsidor i landet kommer att behöva sätta upp spärrar för att säkerställa att tittaren är myndig. De sidor som inte har fastställt en fungerande spärr när lagen träder i kraft kan se fram emot en saftig böter på upp emot 2,7 miljoner kronor, enligt Cambridge News.  Bankkort och Age-ID Bildkälla: TT Ett av de allra vanligaste sätten för porrsidorna att bekräfta en besökares ålder är att besökaren får fylla i bankkortsuppgifter, enligt Cambridge News. Porrsidan drar inga pengar från kortet, men kan verifiera att personen är myndig.  För att anpassa sig inför den nya regeln, kommer Pornhub, en av de största porrfilmsaktörerna online, använda sig av funktionen Age-ID, enligt Engadget. Funktionen gör att de som besöker hemsidan måste skapa ett personligt konto och sedan verifiera sin ålder genom att skicka en ett foto av sitt pass eller ID-kort, alternativt genom att verifiera sig via sin mobil. Informationen skickas sedan till en statlig digital portal, som på så sätt säkerställer användarens faktiska ålder, skriver Engadget.  Flera invändningar Lagförslaget har mött stor kritik från röster i landet som menar att det kan leda till att ett stort antal hemsidor inte längre kommer vara tillgängliga och att regeringen på så sätt reglerar vilken information människor i landet får ta del av. De påpekar också vilka enorma konsekvenser som skulle kunna följa om tjänsten Age-ID skulle hackas, enligt Cambridge News. Dr Joss Wright, professor Oxford Internet Institute är en av rösterna på den motsättande sidan. Han menar att det också kan finnas enorma risker med att kräva besökare på kortuppgifter för att få tillgång till hemsidorna, skriver Cambridge News. – Det handlar om integritet - lagen kräver att människor måste dela med sig av exakt vilket material de tittar på till kreditkortsmyndigheterna. Och det finns stora orosmoment och säkerhetsproblem med att man måste ange sina kreditkortsuppgifter till otillförlitliga webbplatser, säger Joss Wright till Cambridge News.  Läs även: Så ofta kollar svenskarna på porr – och här går det snabbast Porrgiganten pornhubs utspel – bannlyser alla deepfakes Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-01-09-21:48:39

8 sjuka saker du behöver känna till om Kina

1. Bara 50 procent av befolkningen har tillgång till internet  I Kina bor det cirka 1,4 miljarder människor. Trots det stora antalet människor och att allt fler tar sig ifrån fattigdom i Kina så har fortfarande "bara" 750 miljoner människor tillgång till internet. Det vill säga ungefär hälften av hela befolkningen. I kontrast kan man titta på Sverige där cirka 94 % av befolkningen använder sig av internet. Inte mer än hälften av alla kineser har tillgång till internet. Bildkälla: TT 2. Facebook, Google, Youtube och Twitter är förbjudet De 750 miljoner människor i Kina som faktiskt har tillgång till internet är fortsatt begränsade när det kommer till vilka hemsidor de faktiskt kan besöka. Bland annat är hemsidor som Facebook, Google, Youtube och Twitter blockerade.  Men det är inte enbart dessa välkända hemsidor som är förbjudna utan ytterligare cirka 6 miljoner hemsidor är förbjudna i Kina. Anledningen till detta är för att den kinesiska regeringen vill kontrollera vilka sidor som befolkningen faktiskt har tillgång till.  Inte många i Kina har tillgång till västerländska sociala medier. Bildkälla: TT 3. Kinas största köpcentrum är ett spökcentrum I Kina ligger världens näst största köpcentrum, New South China Mall. Tidigare kallade man centret för ett spökcentrum eftersom att det under nästan tio år stod nästan helt tomt.  Men nu har ägarna lyckats få igång affärerna och i januari 2018 så hade man hyrt ut nästan alla platser i köpcentrumet. Återstår att se om det håller i sig, eller om det i framtiden kommer eka tomt i lokalerna ännu en gång. New South China Mall innan butiker valde att öppna upp sina dörrar. 4.  Solen går upp klockan 10:00 Ja det stämmer faktiskt. I vissa delar av Kina stiger inte solen upp förrän klockan 10 på morgonen vilket beror på ett beslut från den kinesiska regeringen. Det är nämligen så att Kina enbart använder sig av en tidszon. Hur konstigt det än kan låta så använder världens fjärde största land en tidszon, även om man år 1912 delades in i fem olika tidszoner. Men efter beslut från kommunistpartiet efter deras vinst i inbördeskriget 1949 så bestämde man sig för att ena landet under endast en tidszon. Solen går inte upp förrän 10:00 i vissa delar av Kina. Bildkälla: TT 5. Presidenten får sitta kvar hur länge han vill När Kinas nuvarande president Xi Jinping tillträdde som president år 2013 kunde han som högst sitta kvar under två mandatperioder, det vill säga, en period på tio år. Men nu, en mandatperiod senare, så har Jinping lyckats få igenom ett nytt lagförslag som innebär att han får sitta kvar som president livet ut. Xi Jinping behåller makten över Kina livet ut. Bildkälla: TT 6. En stad i Kina står för 1/3 av all produktion av strumpor Staden Datang i Zhuji provinsen är en relativt liten stad i Kina med sina 300 000 invånare. Men staden är ändå känd för sin enorma produktion av strumpor. Så pass känd att staden numera kallas för strumpstaden.  Ett ganska roligt namn på en stad, men eftersom att produktionen i staden står för 1/3 av alla strumpor som produceras i världen så är det faktiskt inte så konstigt.   Några av dina strumpor är förmodligen sydda i Datang. Bildkälla: TT 7. Kina avrättar fler människor än alla andra länder sammanlagt  Kina är inte kända för att vara barmhärtiga mot sina fångar. Och när det kommer till avrättningar av dödsdömda fångar så är de värst i världen enligt Amnesty International. I Kina avrättas årligen över 1000 människor. Kina är inte barmhärtiga mot dödsdömda fångar. Bildkälla: TT 8. I Kina bygger man skyskrapor på endast 19 dagar Att Kina är snabba på att producera varor är nästan allmänt vedertaget. Men kan de även bygga byggnader rekordsnabbt?  Ja men det kan de faktiskt. Det tog nämligen ett byggföretag i Kina enbart 19 dagar att bygga en 57 våningar hög skyskrapa. Imponerande.  I Kina har man byggt en skyskrapa på 19 dagar. Bildkälla: TT Du kanske även är intresserad av: 9 riktigt obehagliga saker du borde veta om Nordkorea Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-03-15-10:42:42

Wanja hittade barndomsvän på gatan – hjälpte honom bli nykter

Det finns personer på vår jord som verkligen brinner för att hjälpa andra människor. Och gör vår värld till en bättre plats.  Ett praktexempel på en sådan person är Wanja Mwaura från Kenya. När hon såg sin gamla barndomsvän och före detta klasskamrat Patrick förstörd och trasig på gatan kunde hon inte annat än att ingripa.  Patrick hade efter år av psykiskt ohälsa hamnat på gatan och börjat använda droger. Gång på gång hade hans mamma försökt få honom nykter – utan att lyckas. Men en dag kom Wanja och Patricks liv skulle aldrig bli detsamma, skriver Boredpanda. Wanja började samtala med Patrick. Bildkälla: Facebook De började prata och Patrick uttryckte för Wanja att han gärna skulle vilja bli ren och komma bort från gatan. Wanja berördes djupt av hennes gamla väns berättelse. Så mycket att hon startade en insamling på sociala medier och lyckades samla ihop tillräckligt med pengar för att få honom inskriven på ett behandlingshem.  Men inte bara det. Wanja förstod att Patrick också behövde något positivt att se fram emot. De bestämde sig därför för att starta företag. En affär som fick namnet "Hingas store". Sakta började Patrick må bättre. Bildkälla: Facebook Och hjälpte det gjorde det. Förvandlingen gick ingen miste om. Patrick gick upp i vikt, började jobba och blev nykter. Till Daily nation säger han att han inte vill tillbaka till sitt gamla liv.  – Jag ber varje dag, ber Gud att tar emot mig så att jag inte dras tillbaka till drogerna och gatan.  Idag är Patrick nykter och jobbar. Bildkälla: Facebook Från ett liv på gatorna fylld av droger, till en nykter man som jobbar för att aldrig hamna där igen.  Före- och efterbilderna på Patrick har berört personer i Kenya men också internationellt. Förvandlingen är verkligen total. Se mer av den i spelaren ovan! TV: Magnus sätter skuldrekord i Lyxfällan – riskerar att bli hemlös Läs också om hemlösa Bobby som fick hjälp av polisen till en helt fantastisk ny look Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-02-23-10:56:06

Nya lagen – ID-handlingar kan krävas för att se på porr

Nästa månad, i april, träder en ny lag i kraft i England. Lagförändringen ska göra det nästintill omöjligt för personer under 18 år att få tillgång till porr via porrsidor på nätet, skriver Cambridge News.Lagen kommer också innebära att personer som vill se på porr måste bevisa att de faktiskt är myndiga. Det innebär att porrsidor i landet kommer att behöva sätta upp spärrar för att säkerställa att tittaren är myndig. De sidor som inte har fastställt en fungerande spärr när lagen träder i kraft kan se fram emot en saftig böter på upp emot 2,7 miljoner kronor, enligt Cambridge News. Bankkort och Age-IDBildkälla: TTEtt av de allra vanligaste sätten för porrsidorna att bekräfta en besökares ålder är att besökaren får fylla i bankkortsuppgifter, enligt Cambridge News. Porrsidan drar inga pengar från kortet, men kan verifiera att personen är myndig.  För att anpassa sig inför den nya regeln, kommer Pornhub, en av de största porrfilmsaktörerna online, använda sig av funktionen Age-ID, enligt Engadget. Funktionen gör att de som besöker hemsidan måste skapa ett personligt konto och sedan verifiera sin ålder genom att skicka en ett foto av sitt pass eller ID-kort, alternativt genom att verifiera sig via sin mobil. Informationen skickas sedan till en statlig digital portal, som på så sätt säkerställer användarens faktiska ålder, skriver Engadget. Flera invändningar Lagförslaget har mött stor kritik från röster i landet som menar att det kan leda till att ett stort antal hemsidor inte längre kommer vara tillgängliga och att regeringen på så sätt reglerar vilken information människor i landet får ta del av. De påpekar också vilka enorma konsekvenser som skulle kunna följa om tjänsten Age-ID skulle hackas, enligt Cambridge News. Dr Joss Wright, professor Oxford Internet Institute är en av rösterna på den motsättande sidan. Han menar att det också kan finnas enorma risker med att kräva besökare på kortuppgifter för att få tillgång till hemsidorna, skriver Cambridge News. – Det handlar om integritet - lagen kräver att människor måste dela med sig av exakt vilket material de tittar på till kreditkortsmyndigheterna. Och det finns stora orosmoment och säkerhetsproblem med att man måste ange sina kreditkortsuppgifter till otillförlitliga webbplatser, säger Joss Wright till Cambridge News. Läs även: Så ofta kollar svenskarna på porr – och här går det snabbastPorrgiganten pornhubs utspel – bannlyser alla deepfakesGlöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-01-09-21:48:39

Kendall Jenner rappar om sin vagina och ja – det är pinsamt

År 2014 skulle Kim Kardashians make Kanye West, 40, göra Kims småsystrar Kendall och Kylie Jenner till rapstjärnor. – Kanye har snackat med alla sina kompisar och sagt att både Kendall och Kylie är "extremt talangfulla" och att han vill jobba med dom i studion, berättade en källa för The Sun då.– Han vill vara manager åt dom och han har redan börjat skriva låtar åt dom och planerat deras outfits. Hans designteam håller just nu på att arbeta fram en cool image för tjejerna. Han är så peppad på hur framgångsrika de kommer bli. Han ser dollartecken i ögonen, berättade källan då.Ja, så blev det inte riktigt. Fyra år senare så driver Kylie det enormt framgångsrika Kylie Cosmetics där hon håvar in miljarder. Och Kendall, 22, är en galet framgångsrik supermodell som pryder omslag och går visningar på löpande band.Men Kendall kanske fortfarande känner sig lockad av en karriär som rapstjärna. Under gårdagen var det nämligen premiär för komikern Lil Dickys låt "Freaky Friday" som gästas av Chris Brown.  I slutet av låten så ser vi cameos från bland annat DJ Khaled och Ed Sheeran. Och även Kendall gör ett inhopp med en eh, vers. Kendall Jenner i videon till "Freaky Friday". Bildkälla: Youtube "Jag är Kendall Jenner. Jag har en vagina. Jag ska utforska den nu. Oj jävlar, jag har en vagina. Jag ska lära mig hur en kvinna funkar", rappar Kendall och hoppar sedan ner i en säng för att utforska sina privata delar. Kendall Jenner i videon till "Freaky Friday". Bildkälla: Youtube På Twitter har flera fans nu riktat kritik mot Kendall – och inte för den usla insatsen.  Utan på grund av det faktum att Chris Brown misshandlade sin dåvarande flickvän Rihanna – och att Kendall nu syns i samma video som Brown, skriver Daily Mail. Chris Brown misshandlade flickvännen Rihanna. Bildkälla: Alex Gallardo/AP/TT Bild "Kendall Jenner tänkte 'Åh jag hade aldrig gjort Pepsi-reklamen om jag hade vetat! Och nu är hon med i en Chris Brown-video. Skrattar ihjäl", skriver en person. Personen syftar på den omtalade Pepsi-reklamfilmen som Kendall var med i förra året – och filmen har kallats "den absolut värsta reklamfilmen genom tiderna" av tidningen Independent. Kendall Jenner var "helt förstörd" efter hatet mot Pepsi-reklamen hon var med i förra året. Pepsis plan var att sprida ett budskap om fred – men det gick inte särskilt bra.  Istället kritiserades filmen från alla håll och kanter eftersom den försöker profitera på black lives matter-rörelsen och förringa de allvarliga problemen med polisens övervåld. Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-03-16-10:20:45

Tyra, 19, har selektiv mutism: "Folk behandlar mig som var ett barn"

Kanske har du hört talas om sociala fobier som torgskräck, separationsångest och telefonfobi? Någon som lider av detta har svårt att hantera vissa situationer eftersom de frambringar ångest och panikattacker. Precis likadant fungerar det för personer som har selektiv mutism (sm). En av dem är 19-åriga Tyra som har talförmåga, men som sedan hon var i treårsåldern bara kan prata med vissa människor. – Jag har alltid varit väldig osäker och blyg när jag träffar nya människor. Och när jag slutade prata var det inget som mina föräldrar tänkte speciellt mycket på, eftersom det är vanligt att små barn i den åldern är blyga, berättar Tyra för Nyheter24. "Var väldigt mycket på sjukhus under uppväxten" Selektiv mutism anses vara en psykisk störning som kan beskrivas som en extremare form av social fobi. Varför den uppkommer är inte helt känt, men man tror att det beror på en ärftlighet för ångest och upplevda trauman. – Jag vet inte varför jag slutade prata, men jag tror att det kan vara en kombination av flera jobbiga händelser. Jag var väldigt mycket på sjukhus under uppväxten, och det är nog en av många faktorer som gjort att jag fått sm, säger Tyra. Störningen uppkommer under de tidiga barndomsåren och uttrycker sig på olika sätt. En del barn kan svara genom tal eller pekningar, medan andra är mer uttryckslösa.  I många fall vet man inte ens om att man har just selektiv mutism, utan feldiagnotisieras. För Tyra dröjde det för henne ända fram tills hon var 17 år att få rätt diagnos. – Jag har alltid fått höra att jag bara är blyg och att jag måste lära mig att prata själv! Min psykolog trodde att jag hade tvångstankar om vilka det var okej att prata med och vilka som inte var okej. Det var först när jag träffade en annan psykolog som hon förstod att det var sm och inget annat.  Tvinga inte någon att prata Det som är viktigt att komma ihåg är att selektiv mutism inte handlar om att personer med sm inte medvetet väljer att inte prata, utan att det snarare är ångest som trycker ner förmågan att tala. Det påverkar egentligen inte deras vilja att delta i aktiviteter, utan bara sin förmåga att vara verbala i dem. – Det är viktigt att inte försöka tvinga någon med sm att prata eftersom personen faktiskt vill prata, men inte alltid kan. "Många pratar med mig som om jag vore ett litet barn" I dagsläget har Tyra några personer hon pratar med utöver sin familj. Det är hennes assistenter och några nära vänner. Men allt beror på miljön. – Jag brukar kommunicera med personer jag inte pratar med genom att skriva. Om någon ställer en fråga som jag kan svara ja eller nej på brukar jag nicka eller skaka på huvudet. Men det är inte alltid så enkelt.  – Utöver sm har jag bland annat en CP-skada som gör att jag exempelvis inte kan gå. På grund av att jag sitter i rullstol antar människor nästan alltid att jag inte förstår, så istället för att prata med mig vänder de sig till min assistent, berättar Tyra och fortsätter: – Många pratar även med mig som om jag vore ett litet barn, vilket är väldigt frustrerande för mig då jag förstår precis lika mycket som vilken annan 19-åring som helst. Jag önskar att folk istället vände sig direkt till mig och gav mig tid att svara, antingen själv eller med hjälp av min assistent. Tyra går nu sista året på gymnasiet och drömmer om en framtid som journalist eller författare. – Jag vill kunna hjälpa andra som är i en liknande situation som mig. Efter gymnasiet är min tanke att gå någon form av skrivarkurs, till att börja med, berättar Tyra.  Läs även om Rebeccas mystiska diagnos – som gör att hon kommer ihåg hela sitt liv i detalj. Läs även om hur den här fantastiska katten fick en stum pojke att börja prata och visa mer känslor. Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-03-14-15:39:25

Här är allt om Robinsondeltagaren Nicoline Artursson

I år firar Robinson sitt 20-års jubileum. Första gången programmet sändes var alltså 1998. I årets tävling tävlar 20 deltagare. Det gäller att överleva på en öde ö men också klara av utmaningar och tävlingar längst vägen.  – Tittarna kommer att få se ett klassiskt Robinson med tuffa tävlingar och mycket dramatik. Deltagarna är väldigt spännande personer, många med rejäla vinnarskallar, och jag kan utlova fantastiska program. Väldigt kul att programmet kommer att sändas hela 5 dagar i veckan, säger programledaren Anders Öfvergård skriver TV4:s hemsida. Bildkälla: TV4 En av deltagarna är 25-åriga modellen och influencern Nicoline Artursson. Här är allt du vill veta om en tävlingens yngsta deltagare.  Uppväxt i Halmstad Nicoline växte upp i Halmstad i södra Sverige. Men i dag bor hon i Stockholm där hon jobbar som modell, influencer och föreläsare. Vunnit Miss Sweden 2011 vann Nicoline skönhetstävlingen Miss Sweden. I den internationella tävlingen Miss World kom Nicoline på plats 12 av 127 länder. Världens största skönhetstävling.  Efter tävlingen reste hon omkring världen över för att samla in pengar till organisationen "Min stora dag". Då var hon bara 18 år gammal.  Bildkälla: Instagram Vuxit upp med gymnastik Nicoline började i tidig ålder satsa stenhårt på gymnastik – och hon var riktigt duktig på det! Vid tioårsålder vann hon medaljer. Senare började hon istället hålla på med höjdhopp och också där vann hon tävlingar. Hon är alltså en riktig fena på sport!  Personlig sak Alla deltagare får ta med sig en personlig sak till ön. Nicoline, som för övrigt verkar riktigt taggad inför premiären av programmet, valde att ta med sig en dagbok.  Om att medverka i programmet har hon skrivit: "Som jag alltid har sagt. Du vet inte fören du har provat", på sin hemsida.  TV: Så mycket får Paradise Hotel-vinnarna egentligen av sina 250 000 kronor Läs också om ex on the beach deltagarnas ord om att ha sex i TV Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-03-18-14:40:01

Andreas Magnusson: Vem stoppar Hanif Balis attacker i sociala medier?

I torsdags var jag inbjuden som gäst till debattprogrammet Opinion Live. Det skulle debatteras skolfrågor. Eftersom jag har arbetat som lärare i 17 år, driver skolutvecklingsarbete inom Göteborgs stad och har skrivit åtskilliga debattexter om skolan så ansågs jag vara en lämplig gäst. Det blev en ganska trevlig debatt även om min taltid begränsades till lite drygt trettio sekunder. En person som tittade på programmet var den moderata partistyrelseledamoten Hanif Bali. I ett långt inlägg på Facebook och ett aningen kortare på Twitter uttrycker han nu sin upprördhet. I inläggen bifogas en skärmdump på mitt ansikte så att uthängningen ska få maximal effekt. Vad är det då Hanif Bali upprörs över? Är det någonting jag har sagt? Delar han inte min syn på skolfrågor? Nej då. Hanif Bali är upprörd över att oberoende SVT har bjudit in en ”rikskänd vänsterdebattör som skriver ren smutskastning på den lögnaktiga klickfarmarbloggen Magasinet Paragraf”. Han är också upprörd över att jag titulerats som lärare i tv-rutan. Eftersom jag genom åren har röstat både borgerligt och till vänster så har jag lite svårt att känna igen mig i epitetet vänsterdebattör. Jag har också svårt att förstå Balis avslutande ord till SVT: ”Nästan så att man tror att ni har gått kurs hos svenska  islamister”. Är det islamism att kalla en legitimerad lärare med 17 års arbetslivserfarenhet för lärare? Det är svårt att hänga med i tankegången. Vari består min vänsterextrema gärning? Två saker. Förutom att vara lärare så är jag fast krönikör på Sveriges största kriminal- och rättsmagasin tillsammans med bland annat advokaten Peter Althin, professor Mårten Schultz och några till. För det andra har jag skrivit en del texter för DN kultur. Men Paragraf är ett antirasistiskt magasin och vi är därför, liksom DN, illa omtyckta av Sverigedemokrater och deras meningsfränder. Bland dem är Hanif Bali extra populär. Själv håller jag mina fredagslektioner som vanligt medan diskussionen om mig pågår på Balis Facebooksida. Läsarna ondgör sig över att SVT är kommunistiskt, de beskriver hur ful jag är och att det är skrämmande att jag får jobba som lärare. Många inlägg handlar just om mitt utseende. Jag behöver en kam. Jag behöver duscha. Flera personer fabulerar kring att jag sitter inne som livstidsdömd för mord men nu har fått frigång för tv-debatten. Inget inlägg tycks handla om skolfrågor. Mina vänner och min familj blir illa berörda. De tycker att hatet på Balis sida är obehagligt. Det tycker jag också. Kollegan som är partikamrat med Bali och satt i Riksdagen under förra mandatperioden skakar bara på huvudet i personalrummet och försöker stötta mig med några ord. Vi delar många värderingar och tänker ofta lika kring skolfrågor. Det är fint att veta att alla moderater inte har hatet som drivkraft. Högerextrem media hakar på Balis utfall på sociala medier. Det är svårt för en heltidsarbetande lärare att värja sig mot hatarmén. Jag har liksom, till skillnad från många av dem, ett jobb att sköta. Jag undrar hur listan ser ut. Över dem som Hanif Bali anser inte ska få yttra sig i det offentliga rummet. Mitt namn är uppenbarligen nedskrivet. Och jag gissar att det gäller alla som någonsin yttrat sig positivt om invandring. Ulf Kristersson önskade sig ett vuxnare samtal när han tillträdde som partiledare. Jag förstår inte hur diskussioner om lärares frisyrer eller pratet om att göra inskränkningar i den grundlagsskyddade yttrandefriheten rimmar med denna önskan. Hanif Bali har med moderatledningens goda minne kunnat agera som en obstinat tonåring på sociala medier. På det sättet är det kanske inte särskilt konstigt att han nu också vill bråka med läraren. Det kan tyckas harmlöst med en trettioåring som beter sig som en 13-åring men det har funnits skäl för partiledningen att sätta ner foten tidigare. Profeten Mohammed har beskrivits som en pedofil ökenkrigare, ensamkommande flyktingbarn har beskrivits som ”barnlajvare”. Vänsterkvinnor har kallats för batikhäxor. Meningsmotståndare har kallats för idioter. Svenska Dagbladet har kallats för mongo-SVD. Ensamkommande har uppmanats att ”strejka ihjäl sig”. Nu visar det sig att Bali har twittrat vidare en mejlkonversation mellan UD och journalisten Patrik Oksanen, vilket kan hota rikets säkerhet. I jämförelse med det är ett personligt hatdrev mot en svensk gymnasielärare bara en detalj i Balis extremistiska CV. Andreas Magnusson,Lärare och krönikör

2018-03-17-09:15:37

Anna-Lisa Herascu berättar om ovanliga rumpoperationen: "Jättenöjd"

Anna-Lisa Herascu, 22, klev 2015 in i Ex On The Beach Sverige och skapade kalabalik i skandalsåpan. Hon är även känd som Andrijano "Adinatoor" Mijanovics (som är känd från samma dokusåpa) flickvän och paret har minst sagt genererat rubriker genom åren som gått. Båda två var även deltagare i samma såpa året efter.  Bildkälla: Instagram För cirka ett och ett halvt år sedan erkände Andrijano att han begått ett ett sexövergrepp på sin exflickvän, detta skrev han ut på Anna-Lisas blogg men han valde senare att radera inlägget. Paret är fortfarande tillsammans och bor i Stockholm tillsammans med hunden Molly.  Berättar om operationen Anna-Lisa har över 50 000 följare på sin Instagram där hon flitigt uppdaterar sina följare om livet. Hon driver även en blogg där hon då och då går in och skriver om sin vardag. Hon berättade för att par månader sedan om att hon hade en grej på g" men som hon ville avvakta med att berätta om. Hon hintade om att det hela gällde en operation, men då hon tidigare opererat brösten mer än en gång, kunde hennes följare inte lista ut vad det hela kunde gälla.  Anna-Lisa har varit väldigt öppen med att hon opererat sig. Bildkälla: Instagram Nu har hon äntligen gått ut och avslöjat att det hela gällde ett brazilian butt lift. Operationen brazilian butt lift går ut på att kirurgen fettsuger bort fett från rygg och mage och sedan placerar det här fettet i skinkor/rumpa på patienten. ingreppet är väldigt vanligt världen över, men i Sverige är det mer ovanligt och hittills är det väldigt få kliniker som genomför ingreppet.  Anna-Lisa letade därför upp en klinik som ligger i Turkiet dit hon åkte och opererade sig.  "Allt började med att jag såg en tjej vid namn Chloe Khan på Instagram, hon hade gjort sin rumpa på samma klinik. Resultatet vart så fint och jag följde hela hennes resa via sociala medier", skriver Anna-Lisa. Chloe Khan. Bildkälla: Instagram "Allt började med att jag såg en tjej vid namn Chloe Khan på Instagram, hon hade gjort sin rumpa på samma klinik. Resultatet vart så fint och jag följde hela hennes resa via sociala medier, skriver Anna-Lisa. Anna-Lisa flög till Turkiet där hon på kliniken träffade en kirurg som berättade hur ingreppet skulle gå till. Sagt och gjort – ett par dagar senare var det dags.  "Hela operationen tog två timmar och 30 minuter ungefär. Men när jag vaknade frös jag som en idiot.  Men jag fick det förklarat sen att innan man börjar själva operationen får man en tub i halsen som de häller i någon vätska i som gör att fettet fryser och de blir lättare att fettsuga. Därav fryser man extremt mycket i ungefär 30 minuter efter att man vaknat ur narkosen", berättar hon vidare.  Profilen berättar vidare att hon idag är supernöjd med upplevelsen och resultatet, men att hon är sparsam med bilder då hon vill "läka färdigt".  "Många har frågat om bilder, vilket jag har varit väldigt snål med för jag vill vara färdigläkt innan jag publicerar någonting. Min operation kostade cirka 55 000 svenska kronor. I Sverige ligger denna operationen på 90 000 kronor. Självklart vart de läskigt att operera sig utomlands och så vidare, men det är nog det bästa valet jag gjort. Jag ångrar faktiskt att jag inte gjorde mina bröst där istället. Slår vad om att det skulle blivit 1000 gånger bättre", skriver hon. Alla kirurgiska ingrepp kan medföra komplikationer såsom effekter av narkosen, infektioner, svullnader, rodnad, blödningar och smärta. Givetvis finns det också en risk att du som patient inte blir helt nöjd med resultatet om det transporterade fettet inte fäster i så stor utsträckning som man önskat. Din läkare kommer att gå igenom komplikationer och risker med dig på din konsultation. Källa: Art Clinic Anna-Lisa berättar om sjukdomen: "Fick den redan när jag var 14 år"Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-03-15-12:13:10