Här är nya "beviset" för att månlandningen var fejk

21 juli 1969 tog Neil Armstrong de första stegen på månen med de berömda  orden "detta är ett litet steg för människan, men ett jättekliv för mänskligheten".

Men enligt vissa konspirationsteoretiker har detta inte hänt. Teorin är att det var billigare och lättare att skapa en miljö som såg ut som månen, istället för att skicka upp männen. Teorierna med "bevis" för att månlandningen vore fejk har spridits i decennier. 

Observera att detta är just bara teorier medan forskare hävdar att det finns supersäkra "bevis" på att människan varit på månen.

Vissa menar att USA gjorde videon för att de ville dominera rymden, och "ta det ifrån" Sovjet som redan tio år tidigare hade skickat ett mänskligt objekt upp till månen. 

December 1972 ska det sista bemannade uppdraget till månen ha skett under namnet Apollo 17Eugen Cernan och Harrison 'Jack' Schmidt ska vara de sista att ha gått på månen, medan piloten Ronald Evans var kvar ombord, vilket Indy100 har skrivit om. 

Eugen Cernan, en av astronauterna, välkomnas tillbaka till jorden efter månlandningen. Bild: Nasa

Men nu hädar konspirationsteoretiker på Youtube att en detalj i en bild från just 1972 års månlandning bevisar att även den månlandningen var falsk. 

Streetcap1, som har laddat upp videon på Youtube har noterat att man ser en reflektion av en av astronauternas hjälm. I reflektionen Tycker han sig se en scenarbetare. En man som enligt Streetcap1 ser ut att ha långt hår och vara klädd i enighet med det tidiga 1970-tals modet, skriver Indy100.

Om man kollar närmre ska man alltså kunna se en scenarbetare reflekteras i skärmen. Bild: Nasa

Så var månlandningen iscensatt? 

Det får vi kanske aldrig veta. Men en sak är säker: man kan inte tro allt man ser (på Youtube).

TV: Hennes selfie gjorde folk galna – visade sig vara hemlig konspiration

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Läs hela nyheten:
Här är nya "beviset" för att månlandningen var fejk

Publicerad: 2017-11-22 klockan 10:42

Fler nyheter från Nyheter24

Florence, 22, har skulder på 180 000 – köper pizza på avbetalning

Florence, 22, ekonomiska problem började när hon tog ett lån för att köpa en ny bil. När hon sen inte hade råd att betala tillbaka på lånet började hennes skulder att växa. Men trots de ekonomiska problemen så fortsatte hon att leva som hon alltid gjort, i överflöd.  För att kunna fortsätta att upprätthålla sin lyxiga livsstil så började Florence att ta sms-lån och handla på avbetalning. I torsdagens avsnitt av Lyxfällan försökte programledare Magnus Hedberg att reda ut vad det är Florence egentligen lägger sina pengar på.  – Jag har alltid haft väldigt dåligt med pengar för jag har alltid gillat att köpa saker. Men den senaste tiden har det spårat ut helt, berättade Florence i Lyxfällan. Så vart var det Florence egentligen la sina pengar på?  – Jag är ute och äter och köper mycket kläder på faktura. Men det går inte att betala på faktura på restauranger så då tar jag ibland Onlinepizza på avbetalning hos Klarna, berättade Florence i Lyxfällan.  Florence inkomst under inspelningen var 13 500 kronor i månaden samtidigt som hennes utgifter uppgick till 32 100 kronor, detta betyder att hon varje månad gick back 18 600 kronor.  Florence lyxkonsumtion av mat och kläder hade gett henne skulder på över 180 000 kronor, en summa som skulle kunna komma att öka drastiskt. I torsdagens avsnitt av Lyxfällan får vi nämligen veta att om Florence skulle fortsätta att konsumera och leva på samma sätt som tidigare så skulle hennes skulder inom två år att öka till 475 000 kronor.  I spelaren ovan kan du höra när Florence berättar att hon köper pizza på avbetalning.  Lyxfällan sänds torsdagar 20:00 på TV3. Gillar du Lyxfällan? Då kanske du även kommer att gilla de här artiklarna: Sökte till Lyxfällan för att rädda förhållandet – efter lögnerna Christoffer, 25, I Lyxfällan brände 500 000 – på en timme Nathalie hoppade av Lyxfällan – mitt under inspelningen Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-04-25-09:59:13

Många oroliga för detaljen i Instagrams uppdatering

Om du inte redan visste det så börjar den nya datalagen, General Data Protection Regulation, att gälla i hela EU den 25 maj.  Den nya lagen kommer att reglera behandling och lagring av personuppgifter och kort och gott ersätta den gamla personuppgiftslagen. Den kan också innebära en saftig sanktionsavgift på så mycket som 20 miljoner euro, alternativt fyra procent av årsomsättningen för de företag som bryter mot den.   På grund av den kommande lagändringen har sociala mediekanaler så som Twitter, Facebook och Instagram också behövt anpassa sina villkor. Därför har Instagram- Twitter- och Facebookanvändare världen runt fått meddelanden de senaste dagarna där de uppmanats att gå igenom de uppdaterade villkoren och inställningarna.Men det verkar som att många blivit riktigt oroliga över en liten detalj i dessa meddelanden. Nämligen adressen 1 Hacker Way, Menlo Park, CA 94025, som står med i meddelandet. Mer specifikt 1 Hacker Way.  Adressen står längst ner i villkoren. Bildkälla: Instagram Många tror nämligen att meddelandet skickats från en hacker, på grund av det ovanliga gatunamnet. Något som skapat oroliga trådar och en hel del konspirationsteorier i internetforum.  Bildkälla: Facebook help Men hur är det egentligen? Finns verkligen Hacker Way, och i sådana fall, vad finns på adressen?  Svaret är ja. 1 Hacker Way är inget mindre än adressen till Facebooks nya  huvudkvarter i Kalifornien, USA, enligt ZD Net. Så det är bara att andas ut – ingen försöker hacka sig in på ditt konto. Inte så här i alla fall.  Däremot finns det några saker du kan tänka på för att inte heller bli hackad i framtiden. Exempelvis att inte använda något av dessa 25 lösenord.  Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-04-25-14:57:06

Hyresgästföreningen: "Att ha en bostad är en mänsklig rättighet"

Har du lägenhet? EFTERLYSNING! Andrahand, tredjehand, korttidskontrakt? Facebookgrupper, tips från vänner, föräldrars arbetskompisar, lappar på stan, ett skrik rakt ut i luften. Alla vet hur det är. Är du ung och vill ha en bostad är det svårt. Du har fått en plats på drömutbildningen, du har fått ett jobb i stan, du kan äntligen bli vuxen på riktigt, förverkliga dina drömmar. Om bara du hade nånstans att bo. Det är inte bara ett problem i de större städerna, bostadsbrist framför allt för unga finns i hela Sverige. Vad leder det till? Ja antingen säger du nej till jobbet, plugget eller drömmen. Eller så testar du de beprövade metoderna som kanske skickar ut dig i en andrahandscirkus i flera år. Otryggt, dyrt boende. Inget eget hem. Eller så kan du dela bostad med vänner eller folk du inte alls känner och betalar vad du vet egentligen är alldeles för mycket pengar till nån du vet egentligen borde fixa en massa brister i bostaden för alla de pengar den drar in.  Men du måste ju ha nånstans att bo och det står massor av andra drömmare i kö efter dig. Det är bara att tugga i sig 10 000 i månaden i hyra för 20 kvadratmeter, mögeldoft, en timme till jobbet eller ett rum utan fönster. Eller så har du tur. Föräldrar som kan låna dig pengar, kanske står du i en bostadskö sen du var liten. Kanske har du bara flyt och får en bra bostad du har råd med genom bostadsförmedlingen, det är ju alltid värt att testa eller hur. I Sverige bor 213 000 unga kvar hos sina föräldrar trots att de hellre skulle flytta. Nästan lika många bor i andrahand, inneboende eller i liknande otrygga och osäkra förhållanden. Nästan en halv miljon unga, som alla är väljare i valet i september. Bostad är en mänsklig rättighet och ansvaret för att det inte bara blir tomma ord är politikernas.   Hyresgästföreningen tror på en rad lösningar på bostadskrisen. Vi tycker att kommunen ska garantera en bostad för unga upp till 25 år. Kommunen måste även bli bättre på bostadsplanering och de allmännyttiga bostadsbolagen måste bygga och förvalta hyresrätter utifrån behoven som finns.  Staten behöver stötta byggandet av hyresrätter med hyror unga har råd att betala. Skatten för hyresrätten ska inte vara högre än skatten för bostadsrätter och skyddet för andrahandshyresgäster måste bli starkare. Gör det svårare att ta ut ockerhyror och luras. Snart är det val. Hyresgästföreningen har tagit flera initiativ för att lyfta bostadsfrågan, bland annat In My Backyard, där stora svenska artister visar på vikten av bostäder för alla. Skriv om din bostadssituation och kolla på Amanda Winberg, Hurula, Albin Gromer och många andra på inmybackyard.se. Ta ditt ansvar. Gå och rösta och se till att höra hur politikerna vill ta ansvar för din bostadssituation. Hyresgästföreningen tar parti för människan.  Marie Linder, Ordförande Hyresgästföreningen Stefan Runfeldt,Utredare Hyresgästföreningen Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-04-25-15:22:41

Så sjukt mycket pengar sparar du om du slutar att röka

Att sluta röka är extremt bra av flera anledningar. Det absolut bästa är att du inte längre förgiftar din kropp. (Här kan du läsa om vad som händer i din kropp när du slutar röka.) Men något som också är kul är tanken på att du helt plötsligt kommer att ha mer pengar. Även om det såklart beror på hur mycket du rökte, eller röker, så sparar du olika mycket pengar. Men att man sparar cash på att sluta röka är ett faktum.  Under 2013 rökte svenskarna nästan 7 miljarder cigaretter, enligt Centralförbundet för Alkohol och Narkotikaupplysning. Vilket i sig motsvarar 3,6 miljarder cigarettpaket och ungefär 20,2 miljarder kronor, enligt CAN:s rapport. Vilket är sjukt mycket pengar.  Nyheter24 har gjort en ungefärlig uträkning på hur mycket man kan spara om man slutar röka. Vi började med att räkna på någon som röker tre paket i veckan och räknade på att ett ciggpaket kostar 60 kronor, det varierar dock beroende på vilket märke man röker.  Hur mycket sparar man egentligen på att sluta röka? Bildkälla: TT Då skulle man ha sparat runt 9 360 kronor på ett år om man rökte tre paket i veckan. På tio år sparar man hela 93 600 kronor. Om man röker fyra paket i veckan så sparar man in 12 480 kronor på ett år och 124 800 på tio år.  Men en del röker inte så mycket utan kanske landar på ett paket i veckan och då sparar man 3 120 kronor på ett år om man slutar.  Har du koll på vad som händer i kroppen när man slutar röka? Efter två månader så börjar faktiskt risken att du drabbas av en hjärtattack minska och dina lungor fungerar bättre, något du kommer märka på din kondition.  Efter ett halvår mår dina lungor mycket bättre och de små cilierna som transporterar bort partiklar från dina luftvägar har återhämtat sig. Efter ett år så har risken för att drabbas av en hjärtsjukdom, hjärtattack eller en stroke halverats.  Om du vill läsa mer om vad som händer i kroppen när du slutat röka kan du göra det här.  Men du kanske också vill läsa om 10 faser du går igenom när du försöker sluta röka? Det kan du göra här! Eller skäl till varför du borde sluta röka, som inte har med hälsan att göra? Då kan du läsa mer om det här. Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-04-24-10:00:47

7 grymma serier på Netflix – som du säkert missat

Om du är en riktig Netflix-lover så har du säkert redan hetskollat "Stranger Things", "Narcos", "Orange is The New Black" och "Black Mirror". Kanske till och med sett om en säsong eller två.Men hur är det egentligen med serierna som du missat? Här är sju Netflixserier som du säkert bläddrat förbi, men som du definitivt borde ge en ärlig chans.  Det är söndagskväll. Du har städat, lagat en Instagramvänlig middag och sätter dig nu framför soffan. Du är sugen på något lättsmälllt men ändå roligt. Smart humor men hjärtvärmande innehåll.  Då är Big Mouth exakt vad du letar efter.  Trots att det är en animerad serie kan den absolut inte klumpas ihop med Family Guy, Rick and Morty eller American Dad. I serien får vi följa bästisarna Nick Birch och Andrew Glouberman som går i sjunde klass medan de navigerar mellan vänskap, sexualitet och det obekväma, outhärdligt jobbiga som är att genomgå puberteten. Atypical I Atypical får vi följa 18-årige Sam som befinner sig på autismsspekrumet, i hans jakt på en flickvän. Vi får också följa hans syster Casey och föräldrar Elsa och Doug. Atypical är rolig, egen och främst intressant!  Något som är uppfriskande är att skaparna lade mycket tid på att göra Sam så verklig och autentisk som möjligt och därför hyrde in en expert inom beteendemönster hos barn i autismspektrumet – istället för att utgå från ett romantiserat och klyschigt perspektiv. En riktigt bra serie helt enkelt.  The Get Down Vad får du om du blandar glitter, hip hop och riktigt snygga kläder? The Get Down. Bakom serien ligger bland annat Nas, en av hiphopens gudfadrar. Serien utspelar sig i New York på 70-talet där musik, gäng och droger fyller stadens gator. Vi följer huvudkaraktären Zeke, hans bästa vänner och hans kärlek Mylene. I grunden är serien en färgglad tonårsserie som är fylld av kärlek, intriger och vänskap. Serien har också hyllats som en av de få med icke-vita män där alla karaktärer har flerdimensionella personligheter – något som hittills har varit ganska sällsynt i film-och serievärlden. Om du gillar musik och en spännande story så är The Get Down något för dig.  Dirk Gentlys Holistiska Detektivbyrå Dirk Gentlys Holistiska Detektivbyrå är definitivt en av de skummaste och mest excentriska serierna på listan. Seriens handling är svår att sätta i ord, men föreställ dig att Inspector Gadget och supernatural fick ett kärleksbarn. Lägg sedan till lite våld och en riktigt intressant story. Då har du denna serie. Om du lyckas hänga med på de första två avsnitten så kommer du att vara helt såld. En riktigt originell och smart serie.   Chewing Gum  Om du älskar cringe-humor och inte har något emot att djupdyka i pinsamma situationer, så är Chewing Gum  serien för dig. I serien får vi följa 24-åriga Tracey – en kristen, Beyoncé-besatt ung kvinna medan hon kämpar för att få ha sex för första gången.  Vi får också följa alla egna och udda personer som bor i hennes bostadsområde. En bra serie om du har en dålig dag och bara vill skratta lite. Rekommenderas inte om du är en sådan som lätt skäms å andras vägnar.  Santa Clarita Diet  Om du gillar mörk humor och zombies så är Santa Clarita diet som gjord för dig. Spoiler alert: huvudkaraktären Sheila är levande död och livnär sig på människokött.  Vi får följa Sheilas förvandling från en mellanmjölkig mäklarfru till en blodtörstig kannibal. Spännande, rolig och lättsamt. Perfekt att maratonkolla tisdag kväll efter träningen.  The End of the Fucking World Tänk dig Breaking Bad fast snabbare, tonårigare och med (lite) mindre misär.   The End Of The Fucking World tar bokstavligen med dig på en resa till vad som känns som the end of the fucking world. Med helt fenomenala skådespelare och en uttänkt storyline är TEOTFW en riktig nagelbitare. I serien får vi följa 17-åriga James som misstänker att han är en psykopat och jämnåriga Alyssa som söker sig bort från ett svårt familjeliv. En mörk, humoristisk och ganska tung resa. Men riktigt, riktigt bra.  Perfekt en regnig dag när du bestämt dig att vara parkerad framför skärmen tills du går och lägger dig.  Läs mer: När du sedan djupdyker i någon av dessa sju fantastiska serier så vill du troligtvis inte behöva bli avbruten 4 avsnitt in med frågan "Tittar du fortfarande?".  Därför har vi en guide på hur du gör för att slippa det, som du kan läsa här. Du kan också läsa om några riktigt nice Netflix-hacks som kan vara bra att kunna här. Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-04-23-14:52:41

Detaljen som gjort många rädda för nya Instagramuppdateringen

Om du inte redan visste det så börjar den nya datalagen, General Data Protection Regulation, att gälla i hela EU den 25 maj.  Den nya lagen kommer att reglera behandling och lagring av personuppgifter och kort och gott ersätta den gamla personuppgiftslagen. Den kan också innebära en saftig sanktionsavgift på så mycket som 20 miljoner euro, alternativt fyra procent av årsomsättningen för de företag som bryter mot den.   På grund av den kommande lagändringen har sociala mediekanaler så som Twitter, Facebook och Instagram också behövt anpassa sina villkor. Därför har Instagram- Twitter- och Facebookanvändare världen runt fått meddelanden de senaste dagarna där de uppmanats att gå igenom de uppdaterade villkoren och inställningarna.Men det verkar som att många blivit riktigt oroliga över en liten detalj i dessa meddelanden. Nämligen adressen 1 Hacker Way, Menlo Park, CA 94025, som står med i meddelandet. Mer specifikt 1 Hacker Way.  Adressen står längst ner i villkoren. Bildkälla: Instagram Många tror nämligen att meddelandet skickats från en hacker, på grund av det ovanliga gatunamnet. Något som skapat oroliga trådar och en hel del konspirationsteorier i internetforum.  Bildkälla: Facebook help Men hur är det egentligen? Finns verkligen Hacker Way, och i sådana fall, vad finns på adressen?  Svaret är ja. 1 Hacker Way är inget mindre än adressen till Facebooks nya  huvudkvarter i Kalifornien, USA, enligt ZD Net. Så det är bara att andas ut – ingen försöker hacka sig in på ditt konto. Inte så här i alla fall.  Däremot finns det några saker du kan tänka på för att inte heller bli hackad i framtiden. Exempelvis att inte använda något av dessa 25 lösenord.  Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-04-25-14:57:06

Jimmie Åkesson om misshandeln "Han blev inte dömd"

Varje vecka släpper Margaux Dietz ett nytt avsnitt av programmet Partitempen på Youtube. Och för varje ny vecka besöks Margaux av en politiker från ett parti som intervjuas och får svara på olika frågor.  Tidigare har Gustav Fridolin varför han skulle vilja att Jimmie Åkesson tog över Miljöpartiet. Även Annie Lööf har gästat och pratade då om hur hon skuldbelades för att hon var föräldraledig. Och du har väl inte missat intervjun när Ebba Busch Thor berättade om när hon skulle bada naken på Sergels Torg. I det sjätte avsnittet gäster Jimmie Åkesson och pratar bland annat om misshandeln som han utsattes för och hur han skulle känna ifall att hans barn inte skulle dela hans åsikter.  Bildkälla: Youtube@partitempen Enligt Jimmie Åkesson är det största problemet i Sverige otryggheten. Han tar upp sig själv som exempel.  – Man saknar rätten till upprättelse. Man känner inte att samhället tar det man blivit utsatt för på allvar, säger Jimmie i intervjun. – Jag blev misshandlad en gång för 15 till 20 år sedan. Och jag tyckte att det var ganska obehagligt att vara med i den här rättegången. Man känner sig nästan som en kriminell själv när man blir förhörd. Ingen tror på dig, fortsätter han. Margaux frågar även Jimmie om hans son, och hur han skulle känna om hans son inte delade de åsikter som Jimmie själv har.  – Vi försöker uppfostra honom att tänka så mycket själv som möjligt. Just nu tycker han och tänker han precis tvärtom, om allting. Men det tillhör väl åldern, svarar Jimme.   Se mer från programmet i spelaren ovan  TV: Jimmie Åkesson vill riva förorter: "Inte trevligt att bo där" Läs också: Jimmie Åkesson sågar Alliansen: "Deras trovärdighet är obefintlig" Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-04-25-20:13:36

Här är bevisen som fällde Peter Madsen

Peter Madsen mördade svenska Kim Wall, 30. Det stod klart under onsdagen när Köpenhamns Byret meddelade att dansken döms till livstids fängelse. Rätten gick på åklagaren Jakob Buch-Jepsens linje: Peter Madsen planerade mordet.  – Han har försökt ta med andra kvinnor i ubåten vilket visar att Kim Wall var ett helt oskyldigt offer som var med på ubåten. Det var inte planlagt mot Kim Wall personligen, utan mot en person på båten, sade Buch-Jepsen på presskonferensen. En tidigare kollega till Peter Madsen har berättat att han drömde om det perfekta brottet. Men om Madsen planerade mordet, hur lyckades han då bli påkommen?  Det rör sig, som i de allra flesta fall, om en hel del omständigheter och bevis. Här är några av dem: Peter Madsens förklaringar Sedan Kim Wall anmäldes försvunnen har Peter Madsen gett flera förklaringar till vad som hänt henne. Madsens första förklaring till Kim Walls död var att hon hade fått en 70 kilo tung lucka i huvudet. Han har senare ändrat sig och hållit sig kvar till ny förklaring under hela rättegången: Kim Wall dog av kolmonoxidförgiftning när ett funktionsfel orsakade undertryck i ubåten. Skadorna på Kim Walls kropp Enligt åtalet utsattes Kim Wall för tortyr innan hon dog. Av skador och sår att döma har Peter Madsen bundit Kim Wall i armar, ben och huvud, så att hon inte kunde röra på sig. Hon tros därefter blivit utsatt för sexuella övergrepp och blivit slagen och knivskuren. Den rättsmedicinska undersökningen har visat att Peter Madsen knivhögg Kim Wall tio gånger på utsidan av hennes kön, och fyra gånger inuti.  Intresset för mord och våld Polisens tekniker har hittat filmer med tortyr och äkta mord på kvinnor (så kallade snuff-filmer) i Peter Madsens dator och hårddiskar. Madsen försökte själv bortförklara det hela med att hans praktikanter använder hans dator, men i rättegången har de uppgett att de använder sin egen dator. En av praktikanterna berättade också om hur Peter Madsen pratade särskilt mycket om boken "Man jager et bæst og fanger et menneske" ("Man jagar ett odjur och fångar en människa" på svenska, reds. anm.), som han läste. I denna bok fanns det beskrivningar av dödande av människor. Du kan läsa mer om detta här. Peter Madsen under rättegången. Bildkälla: TT Verktygen Flera redskap som enligt kollegor till Madsen inte brukar finnas på ubåten hittades i eller i anslutning till ubåten. Detta var remmar, kniv, såg och en skruvmejsel. Skruvmejseln var dessutom skarpslipad och kunde inte användas till sitt vanliga syfte.  Peter Madsen gjorde sig av med Kim Walls kropp genom att sänka kroppen med hjälp av rör. Likadana rör hittades senare i Madsens rymdverkstad.  Rätten menar att det finns ingen förklaring till att Madsen tog med sig verktygen annat än att han skulle begå ett brott.  Avskurna spännband som hittades i mässen på ubåten och i havet visade sig också stämma överens med de märken Wall hade på handleder och anklar, skriver SVT. Försökte locka flera kvinnor Under sommaren försökte Peter Madsen få med sig flera på ubåten, varav de flesta tackade nej av olika anledningar. Bara dagar innan mordet beskrev han en mordscen som utspelade sig i ubåten, i ett sms till sin dåvarande älskarinna.  Peter Madsen hade vid den tiden ett öppet äktenskap och han och flickvännen brukade spendera tid på ubåten tillsammans. Blodet När Peter Madsen gick i hamn efter att räddats från den sjunkande ubåten den 11 augusti fanns polis såväl som medier på plats. På bilder från tillfället har en liten, men viktig detalj fångats: blodfläcken på Peter Madsens näsa. Blod som senare visade sig tillhöra Kim Wall. Peter Madsen hade Kim Walls blod på näsan. Bild: TT Styckningen Madsen erkände att han styckat Kim Walls kropp och gick frivilligt med på att omhäktas. Även om han inte erkände mordet på henne. Igenom hela rättegången höll han fast vid att Wall dog av en kolmonoxidförgiftning. Sms:et "På äventyr med Nautilus. Har det bra, dyker inte. Kram till katterna", skrev Madsen i ett sms till sin dåvarande fru under tiden Kim Wall ska ha mördats.  En av åklagarens många frågor under rättegången var varför Madsen inte kallade efter hjälp om Kim Wall råkat ut för en olycka. Och istället stycka kroppen?  Hur kunde Peter Madsen skicka ett sms till sin fru vid tidpunkten istället för att be om hjälp? Här kan du läsa mer om smset. Sperman Det fanns inga DNA-spår av Peter Madsen på Kim Walls kropp. Däremot fanns det hans sperma i kalsongerna han bar under ubåtsresan.  Psykiatriska undersökningen Enligt den rättspsykiatriska utredningen var inte Peter Madsen psykiskt sjuk vare sig innan eller under tiden då Kim Wall mördades. Men läkarna var ändå överens om att Madsen hade psykopatiska och narcissistiska personlighetsdrag.  Även att han var en patologisk lögnare och hade svårt med empati. I rapporten, som du kan läsa mer om här, bedömdes Peter Madsen även vara "pervers och sexuellt avvikande".  TV: Peter Madsens uppväxt – pappan slog bröderna med klädhängare Läs också om att Peter Madsen under onsdagen dömts till livstids fängelse Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-04-25-14:19:20

Peter Madsen behöver inte betala skadestånd till Kim Walls föräldrar

Idag kom domen mot danska uppfinnaren Peter Madsen. Runt 13-tiden meddelande Köpenhamns Byrätt att han döms till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall, 30. Domaren meddelade att rätten varit eniga och baserat sitt beslut kring en rad olika omständigheter som förekommit Madsen. Madsen dömdes för mord, sexualbrott under särskilt försvårade omständigheter och brott mot griftefriden, men friades på punkten om brott mot sjölagen. Familjens och pojkvännens målsägarbiträde yrkade på 150 000 danska kronor i skadestånd vardera. Men Madsen kommer inte behöva betala skadestånd till föräldrarna.  "Det har lagts vikt vid Kim Walls ålder och att hon, trots att hon var folkbokförd hos föräldrarna, egentligen hade flyttat hemifrån för flera år sedan." skriver tingsrätten bland annat, rapporterar Aftonbladet.  Peter Madsen ska dock betala 120 000 danska kronor till Walls pojkvän.  "Vid fastställandets av beloppets storlek har man lagt vikt på brottets mycket våldsamma karaktär och den långa tiden efter den dödas försvinnande när man flera gånger hittade kroppsdelar." skriver rätten i ett pressmeddelande.  Madsen ska även betala 33 775 till danska Sjöfartsverket, skriver danska Metroxpress. Betina Hald Engmark, Peter Madsens advokat, meddelade även under onsdagen att domen kommer att överklagas. Ubåts-dramat blev en världsnyhet – här är allt som har hänt FÖRSVINNANDET: 10 augusti drog Kim Wall ifrån sin egen fest för att göra en intervju med Peter Madsen om hans kommande rymdprojekt. De träffades i Madsens verkstad och tog en tur med ubåten UC3 Nautilus. Under kvällen smsade hon med sin pojkvän men kommunikationen försvann när ubåten dök. Sms:en blev de sista han hörde ifrån Kim Wall, läs dem här.LÖGNEN: Natten mot 11 augusti anmäldes Kim Wall försvunnen av sin sambo. Senare, under fredagsförmiddagen, började ubåten sjunka och Peter Madsen blev räddad av en civil båt. I land var det ett stort pådrag från både media och polis. Madsen gick med på att följa med polisen och berättade att han hade släppt av Kim Wall kvällen innan. Runt 18-tiden greps Madsen och polisen började misstänka att han själv sänkt ubåten. Åklagare Jacob Buch-Jepsen. Bildkälla: TT FYNDET: I samband med att Peter Madsen häktats misstänkt för vållande av annans död ska han ha uppgett en ny förklaring för polisen. 14 augusti började de därför söka i danska och svenska vatten. En teori som visade sig stämma alldeles riktigt en vecka senare då Kim Walls torso hittades.DUMPADE KROPPEN: Peter Madsen har aldrig erkänt att han själv har orsakat Kim Walls död, men berättade om den redan 12 augusti. Han menade att Kim Wall dog av en olycka på ubåten och att han begravde henne till sjöss. Madsen har inledningsvis nekat att han styckade kroppen utan menat att den var hel när han kastade den i havet. Efter det har han ändrat sig och erkänt brott mot griftefrid genom styckning.MADSENS VERSION: Madsens första förklaring till Kim Walls död var att hon hade fått en 70 kilo tung lucka i huvudet. Han har senare ändrat sig och hållit sig kvar till den nya versionen under hela rättegången: Kim Wall dog av kolmonoxidförgiftning när ett funktionsfel orsakade undertryck i ubåten.MORD OCH VÅLD: Under förundersökningens gång har polisen hittat flera videos på Peter Madsens dator och hårddiskar som har varit en av grundpelarna i åklagare Jakob Buch-Jepsens bevisning. Videorna föreställer äkta mord på kvinnor, så kallade snuff-filmer, men även tecknade filmer med innehåll av våld mot kvinnor och egna sexvideos. I rätten har Peter Madsen dock förklarat att han inte tänder på våld utan identifierar sig med offerrollen i videorna.  Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på Kim Wall. Bildkälla: TT EXPERTERNA: De tekniker och rättsläkare som varit en del av utredningen, och andra experter, har kallats som vittnen. Under rättegångens gång har det varit tydligt att Kim Walls dödsorsak inte varit lätt, om inte omöjlig, att fastställa. Skadorna på hennes kropp indikerar att hon kan ha dött av att blivit knivskuren i halsen eller kvävning. Enligt ubåtsexperten Ditte Dyreborg finns det heller inga bevis i ubåten som antyder att denna har varit fylld av kolmonoxid, men rättsläkare har inte kunnat utesluta Madsens förklaring som dödsorsak helt.INTE PSYKISKT SJUK: Enligt Peter Madsens rättspsykiatriska utredning var han inte psykiskt sjuk innan eller under tiden som Kim Wall miste livet. Läkarna anser dock att han har psykopatiska och narcissistiska personlighetsdrag och är en patologisk lögnare. Han anses ha allvarliga problem med empati och vara "pervers och sexuellt avvikande". På grund av dessa kan han inte dömas till rättspsykiatrisk vård. Åklagaren yrkar på livstids fängelse eller förvaring. I så fall kommer Peter Madsen troligtvis sättas på Herstedvester fængsel utanför Köpenhamn. Döms han för brott mot griftefrid finns det en möjlighet att han redan har suttit av strafftiden i väntan på rättegång. I så fall kan han gå ut ur Köpenhamns Byret som en fri man. Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-04-25-13:45:07

Nya detaljerna om Akilovs liv i Sverige innan terrordådet

Fredag den 7 april 2017, strax innan klockan skulle slå 15.00 körde Rakhmat Akilov en lastbil in i folkmassan på Drottninggatan i Stockholm. Fem personer miste livet den dagen och många fler blev skadade och påverkade av det hemska dådet. Men vem var Akilov och hur levde han innan han blev terroristen på Drottninggatan? I onsdagens avsnitt av Uppdrag Granskning har Janne Josefsson och Henrik Bergsten följt Akilovs fotspår från när han kom till Sverige fram till dådet. När Akilov svor trohet till Islamiska Staten hade han bott i Sverige i tre år. Han kommer från Uzbekistan och tog sig till Sverige genom Tjeckien, Tyskland och Danmark. I november 2014 sökte han asyl hos Migrationsverket, samtidigt fick han ett juridiskt ombud.  Akilov uppgav då inte sina rätta personuppgifter, utan uppgav sig att vara Rahmatjon Kurbonov och hans jurist berättade då för honom att det kommer att få konsekvenser.  Eftersom Akilov ljög om sitt riktiga namn för Migrationsverket så blev trovärdigheten om att han varit förföljd i hemlandet svår. Efter bara några månader i Sverige åkte han till Turkiet för att försöka ta sig in i Syrien och ansluta sig till IS. Han misslyckades och återvände till Sverige.  Akilov hyrde en lägenhet i Vårberg, söder om Stockholm, tillsammans med andra uzbeker. Han bodde på en madrass i vardagsrummet och det var också där terrordådet planerades. Rakhmat Akilov kontaktade sin IS-kontakt ett flertal gånger. Bildkälla: Uppdrag Granskning. 7 april Efter att Akilov hade kört in lastbilen i Åhléns-huset fick han chatt-meddelanden från en av sina IS-kontakter.  Rakhmat Akilov hade en kontakt hos IS. Bildkälla: Uppdrag Granskning Fem timmar efter dådet greps han av polis, erkände direkt och sade att han var från IS. Men IS tog aldrig på sig attentatet.  Någon månad efter att Akilov greps gjordes en rättspsykiatrisk undersökning. Slutsatsen var att hans gärning inte var utförd till följd av någon psykisk störning, vilket du kan läsa mer om här. Akilovs åklagare bad senare om att få göra en ny sinnesundersökning för att han ansåg att den första gjordes för tidigt. Så blev det dock inte. Asylansökan avslogs Akilov skulle egentligen utvisats flera månader innan han utförde attentatet. Men det skedde aldrig. Varför? Jo, i december 2016 kallades Akilov till ett möte vid Migrationsverket för att de skulle ge besked om att han inte skulle få asyl i Sverige.  Migrationsverket fick därefter inte tag på Akilov och de lämnade över ärendet till polisen som i sin tur efterlyste Akilov. Men någon mer insats från polisens håll blev det inte.  –  Vi la in en registrering på anmälan och sen en efterlysning, men inget mer, svarade Patrik Engström, chef på Nationella gränspolisen till Uppdrag granskning. Det visade sig att Akilov blev efterlyst i fel efternamn, samma efternamn som han hade uppgivit vid första mötet med Migrationsverket – Rahmatjon Kurbonov. Migrationsverket hade även skrivit att han skulle utvisas till Iran och inte till hans hemland. – Det är en direkt felaktighet som blivit fel i beslutet, svarade Migrationsverkets regionchef Magnus Rodin till Uppdrag Granskning.  Magnus Rodin sa även i Uppdrag Granskning att han inte såg något samband mellan att det blev fel med Akilovs handläggning, utvisning och det hemska han gjorde. Programmet Uppdrag granskning sänds i SVT 1 och på SVT Play på onsdag den 25 april klockan 20.00. Se mer i klippet ovan. Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-04-25-12:10:13