Här är höstens tuffaste plagg – som du bara måste ha idag

Uppdatera garderoben med allt från bekväma set till heta bomberjackor. Här är våra favoriter från Elly Pistol. Några av våra handplockade favoriter är nyheter, som blir perfekta för hösten!

1. Vinröd jacka

Vinrött med tuffa detaljer av vitt är helt rätt för hösten. Den här är grymt snygg, och känns ultimat för årstiden med sin djupa färg – du kan spana in den här.

2. Perfect Sence Hoodie

Med tryck i ljusrosa tillför den här hoodien något alldeles extra. Det här är en av Elly Pistols nyheter – och visst är den fin! Du hittar tröjan här.

3. Chasey Sweatshirt

Att vinrött är trendigt till hösten är ingen skräll. I kombination med kamouflage-mönster blirden här bekväma tröjan snabbt ett måste! Spana in Chasey Sweatshirt här.

4. High Way Black Camo

Matcha tröjan ovan med de här coola brallorna. Högmidjade och mudd vid ankeln är en perfekt kombination för livets byxor. Du hittar dem hos Elly Pistol.

5. Gymoutfit

Det här är en ultimat outfit för gymmet. Högmidjade tights, en snygg sport-bh och en hoodie att dra över efter träningspasset. 

Det här är en av Elly Pistols absoluta storsäljare! En favorit i höstgarderoben.

6. Hoodie i kort modell

Matcha vad som helst med den här croppade hoodien. En perfekt present till någon du tycker om, eller till dig själv såklart. Här hittar du tröjan.

7. Gråa tights

Ett par sköna tights sitter aldrig fel. Fungerar både till vardags eller för ett lättare pass på gymmet! De här är lite högre i midjan och slutar precis vid ankeln.

8. Huvtröja med tryck

Alla behöver minst en hoodie i sitt liv – och just den här är ett bra alternativ. Den är bekväm, har en löst åtsittande passform och snygga tryck på både ärmar och framsida.

Det är ett av Elly Pistols absolut populäraste plagg, och vi förstår varför, den är ju hur snygg som helst.

9. Shorts

Shorts är väl det ultimata plagget att chilla i hemma! Om hösten inte varit här nu så hade det ju också varit perfekt för den heta sommaren. Kolla in dem här.

10. Spanky tights

De här snygga tightsen sitter som en smäck, med en fin detalj i form av den blanka pilen. Köp tightsen här.

11. Million Hoodie

Det här kan vara en av våra absoluta favoriter. Kamouflagemönstrat är riktigt fint! Du hittar hoodien hos Elly Pistol.

Hittade du inget som föll dig i smaken? Det finns så mycket mer att välja mellan! Här kan du se allt Elly Pistol har att erbjuda till din garderob.

Läs hela nyheten:
Här är höstens tuffaste plagg – som du bara måste ha idag

Publicerad: 2018-10-05 klockan 14:14

Fler nyheter från Nyheter24

Hanif Bali och Eva Dahlgren i bråk: "Kräks nu"

Moderaternas Hanif Bali har orsakat kalabalik på Twitter – igen.Den här gången har den kontroversiella riksdagsledamoten skrivit om återvändande IS-familjer – på ett sätt som till och med fått de egna partikamraterna att reagera. I inlägget kallar Bali kvinnor som återvänder från Islamiska Staten för "honor", och att de borde få "ruttna kvar där". Deras barn kallar han "jihadiavkommor".En som reagerat starkt mot tweeten är artisten Eva Dahlgren. "Jag spar den här för att visa en kommande mänskligare generation hur deras politiker betedde dig när internet var ungt. Kräks nu dock", skriver Dahlgren på Twitter. Även en annan moderat riksdagsledamot, Lars Beckman, går till angrepp mot kollegan Bali. "Mycket olämpligt sätt att uttrycka sig av Hanif som inte är representativt för Moderaterna men det vet du ju också Eva. När det gäller de som stridit och sympatiserat med IS så ska de självklart lagföras och dömas som även Morgan Johansson skrev häromdagen. De utgör ett hot!", skriver Beckman. Men Hanif Bali själv menar att det är alla andra som håller en låg nivå, inte han. – Jag önskar att vi kunde höja nivån på det sättet att vi inte lät dessa människor fritt få återvända och åter njuta av vår välfärd, säger Hanif Bali till Expressen om IS-återvändarna. Han slår även ifrån sig kritiken från Eva Dahlgren. – Jag tycker att hon borde titta på alla dessa videor där IS-anhängare stampar sönder huvudena på små barn, och se om hon inte kräks av det i stället, säger han till Expressen. Annie Lööf har ett och annat att säga om Sverigedemokraterna – vad hon tycker kan du se här!

2019-02-18-07:22:37

Därför är du ofta sömnig när du vaknar – och så blir det bättre

Är du en av de som ställer klockan lite tidigare bara för att just kunna snooza lite extra varje morgon? Känner du kanske igen känslan att oavsett hur mycket du än sover, så är du ändå lika trött när du vaknar? För inte tillhör det vanligheten att man skuttar upp som en studsboll varje morgon när klockan ringer? Kanske känner du att ögonen svider, trots att det är över en timme sen du klev upp ur sängen? Det finns en förklaring! Och vi kan tipsa om hur det kan undvikas. Enligt sömnforskaren Daniel Gartenberg kallas orsaken till att man kan känna sig supertrött på morgonen (trots att man fått tillräckligt med sömntimmar) för "sömntröghet". Det är ett tillstånd som du kan hamna i när du vaknar, som faktiskt kan hålla i sig upp till två timmar. Det är även den som orsakar det lite trötta groggy-känslan.  Det finns två saker som kan förvärra den supertrötta känslan på morgonen: Om du lider av sömnbrist.Om du vaknar mitt i din djupsömn. Gäsp gäsp! Bildkälla: Unsplash Bästa sättet att undvika groggy-känslan på morgonen Vad är det bästa sättet för att undvika att vakna när du är i djupsömn? Enkla svaret på det är att gå och lägga sig tidigare. Ju fler timmars sömn du får, desto mindre risk för att vakna mitt i djupsömnen. – Det rätta sättet är att vakna gradvis. Exempelvis iPhones har en sådan funktion att du ställer in tiden för när du vill vakna. När larmet drar igång så börjar den lågt och försiktigt, och stiger sedan successivt under en tio-minutersperiod. Har du inte haft en god natts sömn, tar det längre tid för dig att vakna, säger Gartenberg till Quartz.  Så gör du för att undvika groggy-känslan Vanligaste orsaken till att du känner dig groggy länge på morgonen är alltså för att du hastigt vaknat från en djup sömn. Men om du sover som du borde, så är risken att drabbas mindre. Varför? Jo, när kroppen sover 8,5 timme per natt så har du ingen djupsömn i slutet av sömnen.  Så ju mer utvilad du är och ju bättre du sover – desto mindre benägen är du att vakna mitt i din djupsömn. Och vad händer då? Du slipper vakna helt groggy! Visste du att man borde sova 8,5 timme per natt? Det har Nyheter24 tidigare skrivit om, och allt du behöver veta om det kan du läsa här.

2019-02-11-15:25:45

Plockar du inte upp bajset efter din hund? Då kan du få böter

Något som många inte missat är att våren börjar krypa fram. Från en bitande kyla i vintras börjar våren sakta mig säkert visa sig på olika vis. Solen har börjat visa sig mer och mer och snön smälter sakta men säkert bort. Ett mindre charmigt tecken som snösmältningen för med sig är dessa högar med bajs som blir synliga när snön smälter. Hur många av alla hundägare är det som tar bort sin hunds bajs när den lämnat efter sig på promenaden? För om alla gör som de ska, så borde ju inte dessa bajshögar krypa fram med våren?Det kan slå en dyrt att inte plocka upp sin hunds bajs. Bildkälla: TT/Hasse HolmbergEn ny undersökning av Agria Djurförsäkring visar att det är hela 91 procent av alla hundägare som plockar upp bajset efter sin hund. De som verkar vara sämst (eller ärligast?) på att städa undan efter sin doggo är enligt undersökningen är åldersgruppen 30-45 år. Där erkänner var sjätte hundägare att de inte bryr sig alls om att plocka upp efter sin hund. Men vet de om att det är ett brott mot miljöbalken? En fällande dom kan faktiskt ge böter.Lagkrav – Tyvärr ser man ganska ofta bruna, små högar på trottoaren eller gångvägar, men de flesta är jättebra på att plocka upp. Förutom att det är ett lagkrav, så tror jag att det är viktigt för att människor och hundar ska trivas med att leva nära varandra, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur på Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.Men vilka som faktiskt måste plocka upp efter hunden sin är det kommunen som bestämmer. Det är också anledningen till att reglerna skiljer sig en del. Men vanligaste platser som du bör plocka upp efter din hund är: parker, friluftsområden, badplatser och generellt tätbebyggda områden.Inga rutinerEftersom majoriteten av hundarna i Sverige är vaccinerade så minskar smittorisken.– De vanligaste smittsamma infektionssjukdomarna hos hund som sprids via avföring smittar heller inte människor, fortsätter Patrik Olsson.Ett argument för att slippa plocka upp bajset är att bajspåsar ska vara miljöbovar. Men plockar du som hundägare inte upp efter hunden din kan det vara du som blir boven!– Vi är skyldiga att bötfälla brottet, men vi har inte direkt en rutin för att ta fast folk som gör det, har Västerås kommunpolis Rolf Söderberg tidigare sagt till SVT. Visste du att kastanjer kan innebära livsfara för din hund? Nyheter24 har tidigare skrivit om det, här kan du läsa mer om det.

2019-02-17-18:30:03

Kärlekslycka för ​Bonde söker fru-Simon: "Känns väldigt bra"

Det var med hopp om kärlek som mjölkbonden Simon Ohlsson, 27, från Öland var en av bönderna i senaste säsongen av tv-programmet Bonde söker fru. Drömmen var att hitta kärleken och det gick snabbare än Simon vågat hoppats på. I slutet valde han Frida Eriksson, som var en av brevskrivarna. Och hon blev överlycklig!Men lyckan varade inte länge. Några dagar efter valet så åkte Frida hem för att hämta lite kläder, och kom aldrig tillbaka. Hon slutade svara på Simons sms och samtal, men Simon gav inte upp där.Väntade på ArlandaTillsammans skulle de åka på en kärleksresa som var planerad av produktionen. Simon inväntade Frida på Arlanda – men hon dök aldrig upp. Istället ploppade kompisen Per upp som gubben i lådan. Det var en överraskning från produktionen och Simon som inte hade någon aning blev superglad!Tiden efter Bonde söker fru har varit tuff för Simon. I en exklusiv intervju med Nyheter24 berättade han då att han inte träffade någon på ett bra tag efter inspelningen."Det är väldigt nytt"Men vinden kan vända snabbt. Nu har det blåst kärlek åt Simons håll som nu träffat en ny tjej. – Jag håller på att dejta en just nu, säger Simon Ohlsson till Expressen och fortsätter: – Det är väldigt nytt.Men vem den lyckliga är vill Simon inte gå ut med ännu. – Det kan vi ta längre fram när vi vet vad det här leder till, fortsätter Simon Ohlsson till Expressen och tillägger:  – Men det känns väldigt bra faktiskt. Men något han faktiskt kan avslöja är att han inte mötte sin nya flamma i ett tv-sammanhang, utan på "det gamla klassiska sättet". Nyheter24 har tidigare skrivit om när brevskrivaren berättade med sina egna ord om kärlekssveket i tv-programmet, då hon även berättar att hon också träffat kärleken i sitt liv. Det och lite till kan du läsa mer om här.

2019-02-17-18:37:18

Forskare varnar: Lightläsk kan öka risken för stroke och hjärtattack

Varför dricker man egentligen lightläsk? Det finns ju såklart många olika anledningar. Vissa vill försöka minska sockerintaget och hoppas på att hålla vikten, medan andra föredrar smaken.Samtidigt som försäljningen av lightläsken har ökat så kommer även kunskapen om sötningsmedlen ikapp oss. De drycker som inte har socker, utan som istället innehåller artificiella sötningsmedel, kan öka risken för sjukdomar. Att det exempelvis äldre kvinnors risk för att drabbas av att drabbas av stroke ser ut att öka.Forskare varnarI studien Women's Health Initiative deltog omkring 81 000 kvinnor i åldrarna 50-79. De fick bland annat svara på frågor om hur mycket eller lite lightläsk de klunkat i sig de senaste tre månaderna. Nu har amerikanska forskare analyserat utfallet och det visade sig vara ganska skrämmande. I hela tolv år följdes kvinnorna och nu visar studien ett tydligt samband mellan att drabbas av en stroke och lightläsk-mängden. Det visar sig att en blodgrupp täpper till ett av de blodkärl som förser hjärnan med blod, alltså en ischemisk stroke eller hjärtinfarkt.– Vår forskning och andra observationsstudier visar att artificiellt sötade drycker kanske inte är ofarliga och att en hög konsumtion är associerad med en högre risk för stroke, säger Yasmin Mossavar-Rahmini vid the Albert Einstein College of Medicine i USA, som är en av forskarna bakom studien, rapporterar Aftonbladet.Lightläsk verkar inte vara så oskyldigt som många trott? Bildkälla: PixabayTvå burkar om dagenJa, det är faktiskt skrämmande vad några burkar läsk kan förorsaka. Det visade sig att de kvinnor i studien som druckit två burkar lightläsk om dagen, eller fler, hade hela 23 procent högre risk att drabbas av en stroke. De jämfördes med de kvinnor i studien som drack en burk lightläsk i veckan eller mindre.Orsakssamband? Men eftersom studien var en observationsstudie så kan inte forskarna uttala sig om orsakssambanden. De kan alltså inte bekräfta om det verkligen var själva lightläsken som orsakat den ökade risken, det kan kanske varit något annat?Men de menar dock att resultatet de fått är oroväckande. – Vi vet inte vilken typ av läsk som kvinnorna drack, så vi vet inte vilka sötningsmedel som kan tänkas vara skadligare än andra, säger Mossavar-Rahmini, rapporterar CNN.Men studien kunde även visa att risken för hjärtsjukdom var 29 procent högre för lightläsk-älskarna. Och gällande risken för hjärtinfarkt höjdes risken även där med 31 procent.Lite läskigt och skrämmande är det ju?Nyheter24 har tidigare skrivit om en skola i Sverige som infört förbud mot energidrycker. Det kan du läsa mer om här.

2019-02-17-14:27:10

Sveriges första kattkafé har äntligen öppnat

Nu kommer den bästa nyheten på väldigt, väldigt länge – i alla fall om du är kattälskare! Under lördagen öppnade Sveriges första kattkafé upp dörrarna i Vasastan i Stockholm.  Ger katterna en nystart Java Whiskers heter kattkafét på Surbrunnsgatan 48 i Stockholm som erbjuder kattmys. Men syftet med kafét är inte bara att gosa med katter, utan att ge dessa bedårande djur en ny start i livet. Katterna kommer från kattpensionatet Solgläntan och behöver alla ett nytt hem. – Hemlösa katter är ett stort problem i Sverige. Människor får njuta av kontakten med katterna och får även möjlighet att adoptera om förutsättningarna är rätt. Det är därför vi har startat kaféet, säger kaféts ägare Jon Bäcklund, till Aftonbladet.På Java Whiskers får du mysa med katter. Bildkälla: Claudio Bresciani/TTMåste boka tid  Att gå förbi Java Whiskers för att bara titta på katterna kan du göra när som, men för att fika och mysa med katterna på kaféet måste du boka tid. Det kostar 150 kronor i timmen och då får du sitta i "Cat lounge".  Vill du adoptera en katt?  Känner du att en katt fångar ditt hjärta? Då ska du först prata med personalen. Har du enligt dem ett seriöst intresse så kopplar de dig vidare till kattpensionatet Solgläntan som kommer med det slutgiltiga beslutet. Nyheter24 har tidigare skrivit om den Tinder-liknande appen "Kattis" som är en app för hemlösa katter. Det kan du läsa mer om här!

2019-02-17-14:54:46

Använder du Android? Uppdatera då din mobiltelefon snarast

Är du en av alla som använder en Android-telefon? Om svaret är ja bör du genast klicka dig in på inställningar och uppdatera din telefon!  Anledningen? Det finns risk att den hackas. Bilder utsatta  Du är utsatt för risken vare sig du använder Android OS Nougat (7.0), Oreo (8.0) eller Pie (9.0). Det är via bilder som du kan få din telefon hackad, skriver Android Security Bulletin på sin hemsida.  Enligt uppmaningen kan Android-enheter hackas bara genom att du tittar på en bild som är av formatet png. Detta vare sig om bilden kommer från webben eller exempelvis från ett sms.  Buggen gäller alltså inte alla bilder, men Google har upptäkt att just en felaktig png-fil kan användas för att ta över flera olika Android-enheter, i synnerhet de som är nämnda ovan.  Många fel Hemsidan Android Security Bulletin har gjorde en lista där de listat totalt 42 sårbarheter denna månad. Av dessa anses elva allvarliga.  Den mest allvarliga sårbarheten finns i Framework. Anledningen? Den ”kan göra så att en förövare på distans, med hjälp av en speciellt skapad png-bild, kan köra skadlig kod inom kontexten för en priviligierad process”. Uppdatera nu!  Det har ännu inte kommit några rapporter från Google gällande om någon har lyckats komma in i någons Android-enhet. Men nu är det bara att vänta och se hur lång tid det tar till någon gör det.  För att vara på den säkra sidan bör du därför uppdatera din telefon på direkten när alternativet finns på säkerhetsuppdateringar på din telefon.  Nyheter24 har tidigare skrivit om att även Apple-telefoner upplever en del problem. Det kan du läsa mer om här!

2019-02-17-08:11:49

Efter lördagens Mello – kritik mot SVT från flera håll

Under lördagskvällen ägde Melodifestivalens tredje deltävling i Leksand rum. De lyckliga vinnarna blev Jon Henrik Fjällgren och Lina Hedlund, som tog sig direkt vidare till finalen i Friends Arena i Stockholm. Firandet var sedan i full gång hela natten.  Men det var inte alla som hade anledning till att fira. En av dem var den tidigare FO&O medlemmen Omar Rudberg. Hans bidrag "Om om och om igen" slutade på en sjätte plats, och kom därför näst sist i deltävlingen. Ratar röstningssystemet Direkt efter att sändningen var slut gick han ut och rasade över röstningssystemet som används i Melodifestivalen. I år har SVT tagit bort möjligheten att rösta via sms, samtidigt som apprösterna nu har delats in i sju olika åldersgrupper.  – Det är fucked. Jag tycker att det är så konstigt, jag tycker inte alls om det. Det var såklart bevisat när Oscar kom sist förra veckan trots att han inte hade minst antal röster, säger Omar till Nöjesbladet. Omar Rudberg är kritisk till Mellos röstningssystem. Bildkälla: Claudio Bresciani / TT När Oscar Enestad kom sist hade han 100 000 fler röster än Jan Malmsjö, som trots det placerade sig framför honom. Omar menar alltså att det är helt fel.  Varför är inte Sarah med?  Samtidigt var det andra som riktade kritik mot SVT av den anledning att Sarah Dawn Finer inte fanns med bland programledarna igår. Under gårdagens deltävling var det bara Kodjo Akolors, Eric Saade och Marika Carlsson som var på plats. Förra lördagen saknades också programledare, då var det Saade och Akolors som inte var där.  Under lördagen fanns inte Sarah Dawn Finer med. Bildkälla: Claudio Bresciani / TT Att alla programledare inte är med på deltävlingarna är något inte uppskattas av alla.  – Det är tråkigt om det blir som förra veckan, att många ville se Eric Saade. Eller den här veckan kanske många sett fram emot att se Sarah Dawn Finer. Tittarna kan bli ruskigt besvikna, säger Alexander Borodin, ordförande i Melodifestivalklubben, till Expressen.  Låtarna kritiseras  I förra veckans deltävling anklagades Andreas Johnsons låt "Army of Us" att vara ruskigt lik Aviciis låt "Without you". I gårdagens tävling var det Jon Henrik Fjällgrens låt "Norrsken" som anklagades för plagiat. Norrsken ska vara lik Aviciis musik men också ha "slående likheter" med Axwell och Ingrossos hitlåt "Sun is shining". Bland annat har Bert Karlsson och Nikki Amini riktat skarp kritik mot Jon Henriks låt. Även Jonas Nordin, som är musikkonsulent på Stim (Svenska tonsättares internationella musikbyrå), riktar kritik mot Melodifestivalen.  – Låtarna i Melodifestivalen är nästan inte låtar. Många är karikatyrer på andra låtar. Musiken som är med är lite speciell. Du har tre minuter på dig att få till en jättehit och då måste man få igenkänning hos publiken. Om du gör något helt nytt är det inte så troligt att du blir ihågkommen, säger Nordin till Nöjesbladet. SVT svarar på kritiken  Sent i går kväll svarade SVT och Melodifestivalen på kritiken som riktats mot dem.  Omar Rudbergs kritik  I Omar Rudbergs fall gällande kritiken mot det nya röstningssystemet, menar Christer Björkman som är exekutive producent för festivalen, att Omars röster ändå inte skulle räckt till att placera sig högre. Han menar också att det tidigare år varit "äldre" artister som klagat på att barnen bestämde, skriver Nöjesbladet.  Kritiken gällande programledarna  Christer Björkmans svar på kritiken kring programledarna är att festivalen vill ge tittarna lite spänning. Melodifestivalens mål är att varje år göra något nytt och i år har man bland annat valt att göra saker som tittarna inte ska kunna förutspå, så som att "ta bort" vissa programledare under deltävlingar. Kritiken om plagiatlåtar  Kritiken mot festivalens låtar, och framför allt Jonas Nordins uttalande, tycker Björkman är humoristiskt. Däremot menar han att det är oförskämt mot de andra i Stim att uttala sig så som Nordin gjorde. – Jag tycker att det är en väldigt rolig sägning för det är humoristiskt sagt, men om han menar allvar med det så tycker jag att det är synnerligen oförskämt mot 81 av sina medlemmar att han anser att deras verk är karikatyrer av musik. Det får stå för honom, vi tycker något annat, säger Björkman till Nöjesbladet, som svar på anklagelserna.  Vill du veta mer om deltävlingens vinnare Lina Hedlund? Då kan du läsa det här!

2019-02-17-09:54:53

WHO larmar: Mässlingsfallen har ökat med 50 procent

Världshälsoorganisationen, WHO, går nu ut med ett larm om att mässlingfallen ökat med 50 procent, trots ansträngningar att stoppa spridningen.  Något som förvånat läkare är att den oroväckande ökningen skett på ett globalt plan, även i länder med hög ekonomisk trygghet, där större delen av invånare historiskt sett varit vaccinerade.  – Vår data visar att det finns en väsentlig ökning av mässlingfall. Vi ser detta i alla regioner, säger Katherine O'Brien, WHO: s direktör för immunisering och vacciner, i en intervju med UN News.  Hon förklarar att man ser ett mönster av långvariga mässlingsutbrott i stor skala som bara växer sig större. Bara 10 procent av mässlingsfall anmäls O'Brien förklarar att det normalt sätt bara är cirka 10 procent av alla mässlingsfall som anmäls.  – Så när vi ser att de anmälda fallen ökar med 50 procent så vet vi att vi att vi verkligen är på väg i fel riktning, säger hon till UN News.  Och man tror att det handlar om miljontals smittade människor världen över.  Världens länder har på sig fram till april att rapportera in alla anmälda mässlingsfall till WHO. Men redan nu, i februari, har WHO mottagit 229 000 rapporter jämfört med de 170 000 fall som rapporterads under hela 2017.  Dödsfallen kan enkelt undvikas med vaccin Den som drabbas av mässlingen upplever ofta allvarlig diarré, lunginflammation och i vissa fall förlorad syn. Sjukdomen är särskilt farlig för små barn, då smittan kan leda till döden.  Enligt WHO:s preliminära siffror orsakade mässlingen cirka 136 000 dödsfall världen över förra året. Dödsfall som enkelt kunde undvikits genom mässlingsvaccin – som funnits tillgängligt sedan 1960.  Stadig minskning – fram tills 2017 Och från och med det att vaccinet sattes i bruk till för två år sedan såg man en tydlig minskning i både smitto- och dödsfall. Men 2017 skedde plötsligt en stark ökning som har fortsatt hållit i sig.  Några av de länder som drabbats hårdast är Ukraina, Madagaskar, Demokratiska republiken Kongo, Tchad och Sierra Leone. Särskilt i områden som på grund av krig och oroligheter inte har möjlighet att vaccinera befolkningen – något som WHO ser som en logisk ökning.  Ökning i Europa på grund av antivaccinationsrörelsen Men ökningen runtom i stora delar av Europa beror inte på saker som konflikter eller obefintlig vaccinationsmöjligheter, enligt WHO. Istället menar det att det kan bero på den så kallade antivaccinationsrörelsen, som också kallas för "antivaxers".  Antivaccinationsrörelsen har vuxit under de senaste åren genom grupper på sociala medier som spridit missinformation om vaccinering. En myt som blivit stor inom rörelsen är att vaccination bidrar till autism.  Detta är något som Katherine O'Brien ser som ett allvarligt problem.  – Vi är tar flera steg tillbaka gällande de framsteg som gjorts. Och det beror inte på att vi inte har verktygen för att förhindra detta. Vi har verktyg för att förhindra mässling. Vi tar flera steg tillbaka för att människor väljer att inte vaccinera sig, säger hon i intervjun med UN News.  För mässlingsvaccin är faktiskt inte farligt – här är expertens förklaring! Forskare menar att det snart kan finnas ett vaccin mot glutenintolerans – så här kommer det att funka.

2019-02-12-14:04:08

Saturnus ringar försvinner – snabbare än man tidigare trott

De flesta av oss fick nog lära sig solsystemets alla planeter när vi gick i skolan. Att Merkurius ligger närmast solen, att Neptunus är blå och att Saturnus är omgiven ringar.  Men hör och häpna – Saturnus håller på att förlora sina ringar!  Bryts ner  Saturnus ringar håller på att brytas ned och resterna av dem regnar ner på planeten. Mestadels består ringarna av is och sten, och varje sekund regnar omkring 10 000 kilo ner på Saturnus, rapporterar Business Insider.  Att ringarna runt Saturnus bryts ner är inget nytt. Det har vi vetat om sedan 1980-talet då NASA:s på ett av sina uppdrag märkte av mystiska och mörka band i Saturnus magnetfält, vilket visade sig vara rester från ringarna. Saturnus ringar utsätts konstant av en del UV-strålning från solen samt andra små meteoriter.  När man upptäckt att ringarna började brytas ner gjorde vetenskapsmän en uppskattning på hur lång tid det skulle ta innan de skulle vara borta. Enligt dem rörde det sig om 300 miljoner år.  Försvinner snabbare än man tidigare trott  Men det går i en rasande fart – faktiskt ännu snabbare än vad vetenskapsmän tidigare förutspått. Den höga nedbrytningshastigheten är mer än dubbelt så snabb. Med dessa nya, betydligt tydligare observationer, beräknar forskare att det bara är 100 miljoner år kvar tills ringarna är helt borta.  Ringarna kommer med andra ord alltså försvinna 200 miljoner år tidigare, rapporterar Business Insider.  Funnits i hundratals miljoner år  Saturnus uppskattas ha bildats för ungefär 4,5 miljarder år sedan, men har den alltid haft ringarna? Svar nej.  Vid ett Cassini-uppdrag i rymden kunde man se att de första ringarna bildades för omkring 100-200 miljoner år sedan. En evighet för en människa men en ganska kort tid för universum.  Nyheter24 har tidigare skrivit om 10 fantastiska vetenskapliga framsteg vi gjorde under 2018. Det kan du läsa mer om här!

2019-02-16-16:30:12