H&M anklagas för att ha stulit 22-åriga Sonjas bikini-design

När Kylie Jenner lade upp en bild på sig själv i underkläder från skandinaviska OW Intimates fick märket stor uppmärksamhet. Med försäljning i hela 19 länder runt om i världen är underkläderna minst sagt populära.

Nu vill fler ha en bit av kakan. Klädjätten H&M har nämligen skapat en bikini som är slående lik den populära modellen "Fanya". Nu hotar OW Intimates klädjätten med stämning.

 – Precis som resten av kollektionerna är designen en viktig del av märkets dna. Det är därför jag tycker det är ett så stort problem när de kopierar och massproducerar det. Det är verkligen lathet när "designers" på stora företag som H&M bara kopierar andra märken istället för att skapa något originellt själva, säger 22-åriga Sonja Davidsen, som tillsammans med svenska Fanny Karlsson står för designen på OW Intimates, till Nyheter24.


Till vänster är designen från OW Intimates, till höger H&M:s kopia.

OW Intimates grundades 2016 av fyra danskar och svenskar, och designen för "Fanya" började Sonja Davidsen arbeta på redan 2015. Nyheter24 har tagit del av originalskisserna där det framkommer att de släpptes under våren 2017.

– Jag kom på designen för att jag själv behövde något annorlunda, vilket jag visste att andra tjejer också gör. Något inspirerat av stilren skandinavisk arkitektur och bekvämt, men fortfarande chic.

Sonja Davidsen fick höra om H&M:s kopia när allt fler kunder, som har köpt originalet, började höra av sig.

– Jag har en advokat nu för att kunna stämma H&M och få dem att ta bort produkten från deras butiker. 

H&M:s variant är, till skillnad från modellen "Fanya", en bikini. Men OW Intimates har även en liknande bikinimodell som kallas "Bali".

Bild: OW Intimates

– Jag tycker verkligen att det är en skam, för jag lägger så mycket tid på min design och det är svårt att skydda dem, säger Sonja till Nyheter24.

"Vi kopierar inte andra"

H&M vill inte svara på om de kände till underkläderna på OW Intimates, men är öppna för en dialog direkt med företaget.

"Vi kopierar inte andras design utan använder oss av våra in-house designers för att skapa våra egna kollektioner. Trender är globala och samma trender kan förekomma samtidigt på olika platser då många designers inspireras av samma saker. Vi föredrar att föra en dialog direkt med OW Intimates istället för via media," skriver Amanda Larsson, presskontakt vid H&M Sverige, i ett mejl till Nyheter24.

OW Intimates har informerat sina kunder om H&M:s bikini genom ett inlägg på Instagram. Där uppmanar de alla som har H&M:s bikini att skicka den till dem – och på så sätt få rabatt.

– Jag tycker det var ett roligare sätt att informera om den kopierade stilen, och att se på det med ett leende istället för med ilska, säger Sonja Davidsen till Nyheter24. 

Det kan sannerligen vara svårt att dra gränserna mellan att något är en trend, något kopieras eller stjäls och en hyllad inspiration. Förra våren när första avsnittet av "Skam" säsong 4 släpptes upptäckte sydkoreanska Sookyong Hahn att en scen var direkt tagen från en bild hon målat i sann Skam-anda. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Läs hela nyheten:
H&M anklagas för att ha stulit 22-åriga Sonjas bikini-design

Publicerad: 2018-03-14 klockan 10:56

Fler nyheter från Nyheter24

Så här såg Isabelle Strömberg ut innan sina operationer

Bloggaren Isabelle Strömberg, 24, har tidigare berättat om sina skönhetsingrepp. Isabelle har bland annat opererat brösten och och opererat näsan två gånger. Förutom det har hon även gjort Botox och fillers.I veckan var det dags för Isabelle för ännu ett besök på en klinik för att förändra sitt utseende – och den här gången valde hon att göra en lite mer drastisk förändring.  Så här är vi vana att se Isabelle Strömberg. Bildkälla: Instagram. Själv säger Isabelle att hon "möblerade om ansiktet". Isabelle lade fillers i sina kinder för att bygga upp dom, och sedan var det dags för Isabelle att testa något helt nytt."Jag testade för första gången att fylla ut mina nasolabiala veck, alltså de vecken som går från näsvingen till mungiporna. Mina såna har alltid varit väldigt djupa när jag ler, så vi fyllde bara ytterst lite för att dämpa vecken lite så att de inte blir lika framträdande", skriver Isabelle i sin blogg. Isabelle Strömberg efter den nya operationen. Bildkälla: Instagram. Hon skriver att hon nu är ett "äkta babyface" och är helt "slät och fyllig"."Det känns som jag är 18 år igen", skriver Isabelle.Just nu är hon fortfarande svullen men såfort det lagt sig så kommer hon visa upp resultatet för sina fans.  Men alla vet kanske inte hur Isabelle såg ut innan sina operationer – men i ett klipp på Youtube så har Isabelle tidigare visat hur hon såg ut när hon var "orörd" som hon själv kallar det, alltså innan några operationer eller ingrepp. Isabelle Strömberg innan operationerna. Bildkälla: Youtube Kände du igen Isabelle på bilden?  Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-03-15-16:53:55

Sam Altman betalar för att dö – vill ladda upp hjärnan digitalt

Vad skulle du göra om du hade sjukt mycket pengar på kontot? Investera? Köpa dyra hus och bilar? Eller kanske betala för att dö så att din hjärna kan bli bevarad för alltid? Just det senare alternativet är någonting som Silicon Valley-miljardären Sam Altman, 32, vill spendera drygt 82 000 kronor på att göra, skriver New York Post. Vilket i pengamått så klart bara är en droppe i havet för en miljardär, men just den här tekniken är väldigt... speciell. Och dödlig till hundra procent. Altman vill offra sitt liv för att låta sina minnen bli kvar för alltid. Bild: TechCrunch/Wikimedia Att unga ingenjörer och tech-genier planerat sin egen död har varit känt sedan tidigare. Här kan du läsa om mångas plan inför "världens undergång". Han finns just nu på en väntelista hos företaget Nectome som säger att de ska kunna ladda upp innehållet från en människas hjärna och lagra det på en dator. Men det hela har ett pris. 32-åringen måste nämligen dö för att processen ska fungera.  Det hela kan jämföras med aktiv dödshjälp. Alltså att på medicinsk väg orsaka eller bidra till en patients död på patientens eller nära anhörigs begäran. Någonting som bara är lagligt i fem amerikanska stater (Kalifornien, Oregon, Washington, Vermont och Montana) och helt olagligt i Sverige.  Så hur går den här processen till? Jo, det går till så att hjärnan balsameras så att den senare kan bli simulerad till en dator, skriver MIT Technology Review. Så här skulle det potentiellt kunna se ut. Bild: Nectome Kunden lever fortfarande när kemikalier injiceras i hjärnan av företaget och det är (som ni säkert kan gissa) absolut dödligt. På företagets hemsida står det att målet är att "bevara hjärnan på ett så hälsosamt sätt att alla minnen hålls intakta: allt från ditt favoritkapitel i din favoritbok till känslan av luften på vintern, att baka en äppelpaj eller minnen av middagar med vänner och familj". Nectome tror fullt ut att vi människor i framtiden kommer kunna lagra den här typen av information för kunna återskapa medvetande. Det kan jämföras med en "backup" eller ett moln där data lagras. Den vätska som används för att balsamera kroppen håller den frusen och helt intakt. Med andra ord så bryts den inte ner och kan potentiellt förbli intakt i upp till tusen år. Saxat från Nectomes hemsida. Men varför måste kunden dö? Hjärnan måste vara intakt, eller "färsk", och får alltså inte ha börjat bli nedbruten. Någonting som händer vid döden. Företaget bakom det här, Nectome, har ett mål att låta människor som har dödliga sjukdomar att bli satta i en maskin som pumpar ut balsameringsvätskan i deras kroppar. Medan de fortfarande lever (men är sövda).  Var det någon annan som började tänka ett framtida avsnitt från "Black mirror"? Foto: Netflix Läs också om andra helt sjuka saker som miljardärer spenderat pengar på. Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-03-16-09:30:58

Så här redigerar du bort Snapchat-filtret från din selfie

Stör du dig på eldflammorna ovanför huvudet när du har tagit en riktigt bra selfie? En perfekt selfie blir oftast inte perfekt första gången. Många har sina "fina sidor" eller en "bra vinkel". Men oftast kan ett bra filter rädda det mesta. Det tråkiga är bara att ett "bra filter" oftast har något som förstör. Eldflammorna över huvudet eller varför inte ett par kattöron? Inte för att det är något fel på varken kaninöron eller eldflammor. Men kanske passar det inte alltid in? Här är guiden för dig som vill få bort de oönskade eldflammorna. 1. Ladda hem gratisappen PhotoDirector. 2. Lägg in bilden du vill redigera. 3. Tryck på Removal Markera handen som pilen pekar på Markera det som du vill ta bort (i det här fallet eldflammor) Tryck sedan på Apply nere till höger Tryck sedan på bocken högst upp till höger Voila du har en selfie med filter – utan eldflammor! Ett tips är att försöka ta selfies utan en rörig bakgrund. Du behöver inte ta en bild med en helt vit vägg. Men har du för mycket plotter i bakgrunden på en selfie blir det svårare att redigera bort det. Då kan det blir lite tokigt när kaninöronen ska bort. Så bli inte rädda om ni följer guiden och det inte blir en felfri selfie. Det kan bli lite tokigt. Här har vi ett exempel på en selfie med öron och nos – men med rörig bakgrund. Här är ena örat redigerat. Men det ser minst sagt märkligt ut där det tidigare varit. Här är selfien redigerad. Det är inte längre några öron eller nos i vägen. Men tyvärr är det den röriga bakgrunden som gör att det inte ser så naturligt ut. Så som sagt tidigare. Försök alltid ta selfies med en sådan ren bakgrund som möjligt. Då är det mycket enklare att redigera bort det du tycker inte passar!Har du hört om den nya selfietrenden? När tjejer fotar sina inren? Vill du haka på det kan du läsa mer om det här!Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-03-14-17:43:42

Jimmie Åkesson: "Vi kanske inte blir största parti"

Jimmie Åkesson höll idag tal på Sverigedemokraternas valkongress i Stockholm. Under talet tog han bland annat upp att fler brottslingar med utländskt medborgarskap ska utvisas, och att man vill satsa mer på vården.  Men Åkesson pratade också om valet. Tidigare har Åkesson sagt att han tror Sverigedemokraterna blir största parti i höstens val, men kanske har den senaste tidens opinionsmätningar gjort att han tvivlar på det.  – Vi kanske inte blir största parti. Det är inte det viktiga. Men jag vet att vi kommer frå hundratusentals röster. Kanske miljoner, sa Åkesson i sitt tal. Han menar också att det inte är intressant hur stora SD blir, utan att det är politiken som är det viktiga.  – Vi går till val på vår politik, och vi ska göra vad vi kan för att få så stort genomslag som möjligt. Det är vårt uppdrag, sa Åkesson.  Sverigedemokraterna i opinionen:  Efter valet 2014 upplevde Sverigedemokraterna ett enormt uppsving i opinionsmätningarna, och i slutet av 2015 hade partiet över 20 procent i flera mätningar.  I början av 2016 hade SD en nedgång, men under Moderaternas kris 2017 tog man tillbaka många väljare. Efter att Moderaterna har återhämtat sig under det senaste halvåret har Sverigedemokraterna återigen tappat i opinionen, och i de flesta mätningar ligger man stilla på cirka 16-17 procent. På lördagsförmiddagen beslutade SD att kicka en av partiets mest kända politiker – läs mer om det här

2018-03-17-14:10:05

5 saker du måste veta om Linda Pira i "Stjärnornas stjärna" i TV4

Ikväll klockan 20.00 är det premiär för TV4:s nya storsatsning "Stjärnornas stjärna" som leds av Petra Mede.  I programmet ska åtta svenska artister mötas i en ny tävling – alla artister ska nämligen tolka kända hits från musikstilar de kanske inte är så vana vid.  Artisterna Tommy Nilsson, LaGaylia Frazier, Wiktoria, Roger Pontare, Linda Pira, Ace Wilder, Ola Salo och Casper Janebrink är med i "Stjärnornas stjärna". Bildkälla: Janerik Henriksson/TT Bild Veckans tema är country och bland deltagarna hittar vi bland annat Ola Salo, Ace Wilder, Roger Pontare och Tommy Nilsson. Men den vi är allra mest är nyfiken på är Linda Pira, som i kvällens program ska tolka Dolly Partons klassiska dänga "Jolene". Hade du koll på det här om den svenska hiphopdrottningen? Hur gammal är Linda Pira?Linda Pira, eller Linda Marie Pira Giraldo som är hela hennes namn, föddes den 25 augusti 1985, vilket gör att hon är 32 år. Linda föddes i Hässelby. Hennes pappa Kjell är från Sverige och hennes mamma Zulima är från Colombia. Linda Pira. Bildkälla: Janerik Henriksson/TT Vilka är Linda Piras mest kända låtar?Linda Pira slog igenom på riktigt år 2012 när hon rappade på Stors låt "Rom och Kush".  Lindas största hits är "Knäpper mina fingrar", "Shu katt", "Låt dom hata" och "Knas" som tillsammans har över 17 miljoner spelningar på Spotify. Riktigt fett!Vem är Linda Piras pojkvän?Linda var tidigare förlovad med Teddy Vidal. Tillsammans med Teddy har Linda två barn – tvillingsönerna Daviel och Kiyan. – Det är det bästa som har hänt mig. Det har givit mig ett lugn, fokus, och en trygghet som jag är väldigt tacksam över, berättade Linda om att bli mamma i en intervju med Aftonbladet.Linda Pira är nu tillsammans med rapartisten Dani M, och på Instagram får följarna en inblick i parets romantiska vardag. Linda Pira och Dani M. Bildkälla: Instagram. Hur mycket pengar tjänar Linda Pira?Linda Pira har blivit ordentlig rik på sin musik och andra uppdrag. Enligt Skatteverket tjänade Linda Pira 741 300 kronor under 2016.Vilken skola gick Linda Pira i? Linda Pira gick gymnasiet på Fryshuset och i hennes skola gick även Lykke Li, Näääk och Kartellens tidigare frontfigur Sebbe Staxx. Pira gick sånglinjen, och på Facebook bjöd Staxx på en rejäl throwback – ett skolfoto från 2001. Det kan du se här nedan:  Linda Pira och Sebbe Staxx när de gick på Fryshuset. Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-03-16-15:32:38

Partiets dom: Kent Ekeroth kickas från SD:s valsedel

Sverigedemokraterna möttes idag i Stockholm för att spika planeringen inför höstens val – och välja riksdagslista.  Som Nyheter24 tidigare skrivit om vill Sverigedemokraternas partiledning peta bland andra SD-veteranerna Kent Ekeroth och Mikael Jansson från listan. Det har fått många i partiet att se rött, och lägga fram en alternativ lista där Ekeroth och Jansson står med.  Partiledaren Jimmie Åkesson gick upp i talarstolen och backade partiets Ekeroth-fria lista, och markerade att Ekeroths skandaler har skadat partiet. – Jag upplever det som  ett problem för hela vårt parti, sa Åkesson i talarstolen.  Men Ekeroth försvarade sig, och menade att han nu ändrat och bättrat sitt leverne, och att han nu sitter hemma och kollar på Netflix på helgerna.   – Jag är kanske den mest påpassade i hela Sverige, det har inte alltid varit så lätt eller så roligt. I Sverige är det svårt för mig att röra mig fritt utan att bli igenkänd. Men jag har tagit till mig av den kritik som funnits mot mig under årens lopp, sa Ekeroth i talarstolen.  Ekeroth kickas Men det blev som Åkesson och partiledningen ville. SD:s medlemmar röstade för valberedningens förslag, och därmed kommer varesig Kent Ekeroth eller Mikael Jansson stå med på partiets riksdagslista i höst.  Av de 178 ledamöterna röstade 119 för valberedningens förslag. Bara 52 röstade för Ekeroth-listan. – Det känns lite vemodigt. Politiken är inget evighetsspel, någon gång tar det sitt slut. Nu fick det sitt slut här idag. Nu blir det nya äventyr, säger Kent Ekeroth till Nyheter24 bara minuter efter att fått reda på att karriären i SD är över. Kent Ekeroth möter pressen efter beslutetFlyttar till Ungern Ekeroth kommer nu ”pyssla med andra projekt” och flytta utomlands.  – Jag kommer förmodligen omlokalisera mig till Ungern, åtminstone tills säkerhetssituationen har förbättrats för mig här i Sverige, säger Ekeroth, som blir av med sitt livvaktsskydd när han inte längre sitter i riksdagen.  Kommer du fortsätta med politiken på något vis? – Jag vet inte riktigt om jag kommer göra det, och i så fall hur. Jag har inte landat riktigt än LÄS MER: Här är allt du behöver veta om kriget om SD-väljarna och Alternativ för Sverige Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-03-17-09:08:02

Hanif Bali erkänner – ljög om kontroversiella mejlen

Det blåser ordentligt kring Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali, mest känd för att ha ett ettrigt Twitter-konto. Det var på fredagen som Dagens Nyheter avslöjade att Utrikesdepartementet misstänker att främmande makt har avlyssnat mejlkonversationer mellan departementet och svenska journalister. Syftet ska vara att underminera svenska journalister som skriver om rysk påverkan i Sverige.  Mejlen ska enligt DN begärts ut av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag, och sedan dykt upp på Hanif Balis Twitter. Bali har tagit bort tweeten, men har nu lämnat olika historier om hur han kom över mejlen.  – Jag såg mejlen i flödet, sparade ner dem och lade upp dem nån timme senare, sa Bali när DN kontaktade honom i veckan.  Nu har Bali ändrat sin historia. I ett inlägg på Facebook medger han att fick mejlen direkt av Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick.  Bildkälla: Facebook Bali utreds nu av Moderaterna, och gruppledaren Tobias Billström har sagt att Bali agerat "ytterst omdömeslöst".  "Riskerar ha gynnat Kremls agenda" "Att insinuera att jag skulle vilja pusha Kremls agenda är helt verklighetsfrämmande. Jag har enbart yttrat mig kritiskt om Putins Ryssland och en enkel sökning på alla plattformar jag deltar i kan styrka detta. Därför är det extra beklagligt att jag riskerar ha gynnat denna agenda", skriver Bali på Facebook. Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-03-17-10:53:53

Ardalan Shekarabi: Vågar du debattera skolfrågan Jimmie Åkesson?

Socialdemokraterna inleder nu lanseringen av det största trygghetsprogrammet i modern tid. Sverige ska bli tryggare – och i skolan ska alla elever ska mötas av höga förväntningar, skickliga lärare och arbetsro. Vinstjakten ska stoppas, segregationen brytas och resurserna fördelas rättvist. Som socialdemokrat ser jag behovet av mer resurser till förskolor och skolor i utsatta områden. Jag vill att de elever som har det tuffast får möta de skickligaste lärarna. Fler skolor ska ta ansvar för nyanlända elever, inte några få skolor, som i dag. För hur lätt är det egentligen att lära sig svenska när nästan ingen i klassrummet har det som modersmål? Mot detta står Jimmie Åkessons parti. Sverigedemokraterna vill att skolan ska vara bra för vissa barn, medan andra elever kan lämnas utan tillräckliga kunskaper.  Jag vill att skolan ska vara en mötesplats. Jimmie Åkesson vill ha mer segregation. Vi socialdemokrater vill att den svenska skolan ska vara en mötesplats. Ingenjörens barn ska möta svetsarens. Pojkar och flickor ska lära sig tillsammans. Sverigedemokraterna har en annan vision. De vill skapa ett segregerat skolsystem, med nyanlända i förberedelseskolor, andra elever i jourskolor. Tills för några år sedan drev de aktivt förslaget att pojkar och flickor skulle kunna separeras i idrottsundervisningen. Jag vill att skolan ska stå för kunskap. Jimmie Åkesson ha religiösa friskolor.Vi socialdemokrater vill att kunskap ska vara i fokus i skolan och att lärare och rektorer ska bestämma – inte präster och imamer. Inget barn ska utsättas för religiös påverkan och därför vill vi förbjuda religiösa friskolor. Men Sverigedemokraterna tycker inte att ett förbud behövs. Jag vill att kvinnor ska jobba - Jimmie Åkesson vill ge kvinnor bidrag för att vara hemma.Vi socialdemokrater tycker att nyanlända barn ska gå i förskolan och lära sig svenska och att deras föräldrar ska jobba, inte stanna hemma. Sverigedemokraterna däremot vill återinföra och fördubbla det skattefinansierade vårdnadsbidraget för föräldrar. Vårdnadsbidraget är en kvinnofälla som dessutom försvårar integrationen för både barn och föräldrar.  Jag vill stoppa vinstjakten - Jimmie Åkesson vill tillåta den.Som socialdemokrat står jag upp för att vi måste kunna säkerställa att våra skattemedel avsatta för skolan används till bättre undervisning och fler lärare – inte till stora vinster. Sverigedemokraterna lovade i valet år 2014 att stoppa vinstjakten i skolan. Men nu lyssnar de istället på vinstlobbyn. ”Vi har inga som helst problem med att företag inom välfärden gör vinst”, säger Oscar Sjöstedt (SD) i dag.  Jag vill att våra skattepengar ska användas till svensk skola - Jimmie Åkesson tillåter att de går till skolor i Saudiarabien och NorgeDet är inte bara så att skattepengar i dag kan tas ut som vinst, granskningar har också visat hur stora vinstdrivande skolkoncerner använder skattemedel för att expandera utomlands, bland annat för att bygga skolor i Saudiarabien och Norge. Den socialdemokratiskt ledda regeringen lägger nu fram ett lagförslag för att stoppa detta. Men Sverigedemokraterna tänker rösta nej.  Jag förstår att Sverigedemokraterna inte vill tala om dessa frågor. Men de behöver precis som alla andra partier ta ansvar för hur de röstar i Sveriges riksdag.  Därför utmanar jag Jimmie Åkesson på en debatt om skolan och att svara på frågan: Varför vill du att svenska skattepengar ska gå till obegränsade vinster och religiösa friskolor? Ardalan Shekarabi,Civilminister

2018-03-16-11:17:08

Björn Wesström: "Jag är trött på att komma tvåa – det är vidrigt"

Studio Allsvenskan ökar tempot inför den Allsvenska starten 1 april och är tillbaka med veckans tredje avsnitt när AIK:s sportchef Björn Wesström gästar studion.  I avsnittet är det mycket fokus på AIK som inför säsongen 2018 inte vunnit Allsvenskan på nio år.  Vilket har tagit hårt på Björn som denna säsongen hoppas att AIK ännu en gång ska lyfta den åtråvärda bucklan och stå som segrare när säsongen summeras.  – Topp tre i Allsvenska sju år i rad, det säger någonting. Det säger något om vad vi har gjort och vad stabiliteten är. Sen har vi inte vunnit sen 2009, så är det och vi är smärtsamt medvetna om det men det tar tid att bygga saker över tid det bara är så. Chefredaktör Henrik Eriksson frågor om Wesström tycker att det är smärtsamt att komma tvåa i Allsvenskan.  – Som fan, det är vidrigt och sen då försöka försvara det med att "vi bygger över tid" men så är det. Henrik följer upp med att fråga om det är på grund av att man inte vunnit på nio år som AIK har satsat så hårt denna säsongen. – Jag tror inte att det finns någon som vill komma två, det är trams. Så det är inte därför som vi har satsat, men om vi har förutsättningarna som vi själva har skapat så är det klart att vi ska försöka nyttja det så att vi kan leva så nära drömmen som möjligt, säger Björn Wesström i veckans Studio Allsvenskan. I spelaren ovan kan du se hela avsnittet med Björn Wesström. Är du främst intresserad när Wesström pratar om AIK:s förutsättningar inför säsongen 2018 så hittar du det cirka 27 minuter in i avsnittet. I studion förutom gästen, Björn Wesström, och chefredaktör Henrik Eriksson hittar vi även programledare Marcus Birro. Missa inte nästa vecka av Studio Allsvenskan då både Mats Gren och Kebba Ceesay gästar studion.  Studio Allsvenskan finns även som podcast! Du hittar den även på Acast här. Missa inte eftersnacket på Facebook! Ansök om att bli medlem i gruppen Studio Allsvenskan här. Du kanske även är intresserad av: Björn Wesström: “Inte troligt att vi köper en ersättare till Jesper Nyholm” Daniel Sundgren: “Alla vill slå AIK – den som säger något annat ljuger” Martin Rauschenberg: “Det här är Daniel Majstorovic plan med BP” Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-03-16-09:49:09

Därför går vi i sömnen – och så farligt är det att bli väckt

Har du någonsin gått i sömnen? Eller kanske är du uppväxt i en familj där det finns sömngångare. Då är du säkert nyfiken på hur och varför!Det finns ingen specifik känd orsak till sömngång. Däremot finns det en del utlösande faktorer. – Det kan bero på feber, sömnbrist, stress eller alkohol, säger Johan Flodin, läkare på Kry. Kan vara ärftligt Andra orsaker kan vara läkemedel som mediciner för allergi och epilepsi. Men att gå i sömnen kan också gå i arv.  – Det är inte alls ovanligt att en person som går i sömnen har en släkting som också gör det, fortsätter Johan Flodin. Att just gå i sömnen är helt ofarligt. Men däremot kan din omgivning ställa till det för dig.  – Det kan exempelvis innebära att du snubblar över möbler eller går ut ur huset. Men också i enstaka fall folk som kör bil i sömnen. Det är inte farligt att väcka någon som går i sömnen – men det kan skapa en förvirring hos sömngångaren. Rekommendationen är därför att istället försöka leda personen tillbaka till sängen och få personen att lägga sig igen.  – Många är väldigt förvirrade när de blir väckta, men det är inte skadligt att väcka någon som går i sömnen. I vissa fall kan det ju vara mer farligt att inte väcka personen, beroende på omgivningen, menar Johan Flodin. Bildkälla: Pixabay Skapa en säker omgivning Om det är så att man känner någon som går i sömnen – eller gör det själv så ska man göra omgivningen så säker som det bara går.  – Lås alla dörrar och fönster, uppmanar han. Men något man bör se över om en vuxen person går i sömnen är levnadsvanorna.  Tips! Om personen dricker mycket alkohol bör personen skära ner på det. Använder sömngångaren något specifikt läkemedel – kolla om det går att byta ut.Är personen stressad kan det vara bra att försöka få bukt med det.Något annat som kan störa sömnen är ljud och ljus. Försök ha det tyst och mörkt när du sover.Känner man sig otrygg och går i sömnen i samband med sjukdomar som exempelvis epilepsi – bör man kontakta en läkare för att utreda orsaken.  – Men om sömngång börjar eller kvarstår i vuxen ålder bör man kontakta läkare, avslutar Johan Flodin. Har du fått höra att du pratar i sömnen? Här kan du läsa mer om vad det beror på men också hur farligt det egentligen är!Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-03-15-11:29:25