Finns i chips och kaffe – vad är egentligen akrylamid?

Under våren träder en ny lag i kraft som ska hårdare reglera halten av akrylamid i livsmedel. Bland annat har livsmedelsverket hittat höga halter i chips. 

Enligt ett test av testfakta så ska flera populära chipssorter i Sverige innehålla så pass mycket akrylamid att de inte längre kommer vara tillåtna efter att den nya lagen träder i kraft. Högst mängd fann de i OLW:S orginalchips som innehöll 1 700 mikrogram, dubbelt det som är tillåtet. 

Läs mer om den nya lagen och resultatet här

Ämnet finns också i kaffe, pommes frites och bröd. Saker de flesta människor äter väldigt ofta.

Bildkälla: TT

Men vad är egentligen akrylamid och varför är det så farligt?

Akrylamid är ett ämne som bildas naturligt när mat hettas upp i hög temperatur. Till exempel när mat friteras eller ugnsbakas. 

Vanligtvis får vi i oss 30-40 gram mikrogram akrylamid per dag i Sverige. Gränsen för vad som får finnas, enligt den nya lagen, i en matvara är 750 mikrogram. 30 procent får vi i oss via kaffe, bröd och kex medan tio procent kommer från chips eller pommesfrites.

Så nu till det som är farligt med ämnet. Akrylamid är klassat som ett cancerframkallande ämne. Om en får i sig höga doser av ämnet under en lång tid så ökas risken för cancer. Oavsett hur låg dosen av akrylamid är.

Ämnet ger också skador på ens DNA, sämre fortplantningsförmåga och neurologiska skador. 

Därför kommer många av de chipssorter vi älskar, ja nästan mest, att förbjudas när den nya lagen träder i kraft. Vi får bara hoppas att till exempel OWL hittar ett sätt att göra chipsen vi älskar med mindre halt av ämnet som faktiskt är farligt för oss!

Källa: Livsmedelsverket

Se också videon om Joel som friade till sin fästmö via en chipspåse

Läs också om att OWL-chips nu kan komma att förbjudas

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Läs hela nyheten:
Finns i chips och kaffe – vad är egentligen akrylamid?

Publicerad: 2018-01-13 klockan 15:42

Fler nyheter från Nyheter24

Mariette och Rolandz är vidare till final i Melodifestivalen 2018

I fjärde och sista deltävlingen av Melodifestivalen tävlade bland annat Emmi Christensson och Felicia Olsson.  Men det var Mariette Hansson med låten "For you" och Rolandz med låten "Fuldans" som gick vidare till finalen som kommer vara i Stockholm 10 mars!  Mariette såg chockad och utbrast "Jag har aldrig varit så här nervös, det har känts press. Tack för alla röster" vid resultatet. Även Rolandz var chockad men även han också lycklig. Men även programledaren David Lindgren blev en aningen chockad när Rolandz svimmade av glädje. Till andra chansen gick Felix Sandman och Olivia Eliasson, även de glada även om de inte gick hela vägen.  Grattis säger vi till alla deltagare! TV: Därför uppträder Mariette med en pyramid i Melodifestivalen Läs också allt du behöver veta om Melodifestivalen 2018 yngsta deltagare Elias Abbas Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-02-24-20:57:08

Därför uppträder Mariette med en pyramid i Melodifestivalen

I den fjärde deltävlingen av årets upplaga av Melodifestivalen är Mariette Hansson tippad att gå hela vägen till finalen. Hon är med för tredje gången och den här gången har hon tagit hjälp av koreografen Zain Odelstål för att bli utmanad till max. Mariette tävlar med en stor pyramid. Bild: TT Med sig på scenen har Mariette en stor LED-pyramid som hon bestiger under numrets gång. Den symboliserar någonting alldeles speciellt – nämligen kärleken. – Hon har velat bli utmanad. Hon kommer att symbolisera kärleken i scenshowen, som ju är det femte elementet, berättar koreografen för SVT. Och Mariette fortsätter med att hajpa numret till max: – Det är så nyskapande, han kommer han att toppa det vi har gjort tidigare, säger hon till SVT. Bidraget är skrivet av superlåtskrivaren Jörgen Elofsson som står bakom stora hits sjungna av legender som Britney Spears och Kelly Clarkson. Ni har väl hört "Sometimes" och "A moment like this"? Mariette har varit nära att vinna tidigare, men fallit på mållinjen. 2015 kom hon trea i finalen med "Don't stop believing" skriven av bland annat Miss Li. Blir det tredje gången gillt med bidraget "For you"? Bild: TT Förra året kom hon på en fjärdeplats i finalen med bidraget "A million years". Och nu är det alltså dags igen. Räcker pyramiden till att representera Sverige i Eurovision Song Contest som går av stapeln i maj i Portugal? Det får vi se. Kolla på klippet i spelaren ovan för att se en del av Schlagerspaning där Simon Lundberg och Gabriella Bark diskuterar hennes repetitioner i Örnsköldsvik där deltävlingen hålls den här veckan. Se hela avsnittet av Schlagerspaning här. Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-02-23-15:10:00

Här är svaren på ALLA frågor du har om Postnords höjning

Okej så vad vet vi om Postnords höjning? Från och med första mars kommer det kosta mer att köpa från utanför EU.  Men det finns fortfarande många frågor obesvarade kring höjningen. Nyheter24 reder ut och ger dig alla svar du letar efter.  Vi pratade med Maria Ibsén, pressansvarig på Postnord, om höjningen.  Hur mycket mer kommer det kosta?Det som kommer gälla är, precis som vanligt, en kostnad på 125 kronor i administrations avgift till Postnord plus moms för paket som kostar mer än 1500 kronor. Det nya? Att nu gäller det även paket UNDER 1500 kronor. Administrationsavgiften kommer ligga på 75 kronor och sedan moms på det. – Vi ska ta ut moms på alla paket oavsett värde. Det som är nytt, säger Maria till Nyheter24. Administrationsavgiften tar Postnord ut för den hantering som behövs göras med paketen. Bildkälla: TTVilka länder gäller det? Momsen gäller för alla länder utanför EU. Eftersom att de flesta handlar billigare produkter från Kina så är det landet det pratas mest om i sammanhanget.  Gäller det på alla hemsidor? Nej det gäller inte alla på hemsidor. Det är inte hemsidan som avgör om det kommer kosta mer eller inte utan det är alltså vart produkten kommer skickas från. Innanför eller utanför EU. Är det innanför så kommer det inte kosta extra.  Varför görs detta?  Enligt Maria handlar det om att Sverige den senaste tiden har sett en ökning av handel via nätet från exempelvis Kina. Och det den kraftiga ökningen skett snabbt. – Mängden paket och mängden människor som handlar från andra länder har ökat jättejättemycket och jättefort. Det var ingen som var beredd på det. Men nu vet vi hur vi ska hantera det. Kommer det alltid vara så? Eller är det mer på test?  Det går inte att säga att det kommer vara så för all tid. Men enligt Maria är det ingen testperiod utan det som gäller tillsvidare. Vad har responsen varit? Det är faktiskt inte bara personer som har tyckt att höjningen har sugit.  – För de svenska företag som alltid har behövt ta ut momsen så känns det mer rättvist nu. Men för de som gillar att handla på nätet för liten peng tycket ju inte att det är lika bra.  TV: Postnords nya regler för paket från Kina: Så mycket kommer det kosta Läs också om de sjuka fynden som gjorts i postnords brevlådor Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-02-23-14:01:38

Angelica, 26, lovades snorkling i Thailand – blev strandsatt på ö

Många svenskars favoritresemål. Thailand! Men den här historien kanske kan få dig att tänka efter ett varv till innan du bokar populära utflykter. För 26-åriga Angelica blev hennes mobiltelefon räddningen.  Angelica, hennes fyraåriga son och syster bestämde sig en dag för att, via hotellet de bodde på, boka en mysig utflykt. I den skulle det ingå en härlig båttur, snorkling och mat i form av en buffé.  Men inget av det som utlovades fick hon. – Vi bokade en halvdag som skulle vara mellan nio och fjorton. Vi åkte och mötte upp båten och visade biljetterna. När vi hade börjat åka så upptäckte vi att de flesta på båten hade resväskor.  Började kännas underligt Redan där började det kännas underligt och Angelica frågade personal på båten om det verkligen stämde att de var på rätt plats. Ja sa han och skrev 13.30 på deras biljetter och sa orden "going back". Efter ett tag kom en mindre båt jämte och de beordrades hoppa på den istället.  Tillsammans med ett par danskar lämnades de på en ö. Jaha tänkte Angelica och började utforska ön tillsammans med systern och sonen.  De märkte ganska snabbt att ön var riktigt risig. Det låg soppar överallt och allt mer började Angelica och hennes resekompanjoner förstå att det inte stod rätt till.  Ön var täckt av soppor. Bildkälla: Privat Eftersom att de blivit lovade mat så gick de till restaurangen på ön med tron om att det var där maten skulle serveras. Men inte heller det stämde. Maten fick de betala själva. Som tur var hade de med sig pengar. – Vi gick runt och väntade på att klockan skulle bli halv två. När ingen båt kom och hämtade oss så tänkte vi att vi väntar tills danskarnas båt skulle komma vid halv tre.  Men inte heller deras båt kom och nu hade de spenderat många timmar på ön. Fortfarande utan att ha fått möjligheten att snorkla.  Fick ringa efter hjälp När det stod klart att ingen båt skulle komma och hämta de tre så ringde Angelica sin pappas fru som kan språket och befann sig i landet. Hon ringde till hotellet och förklarade situationen. De i sin tur skickade en båt.  Efter klockan 17 var de tre tillbaka på hotellet igen. Hotellet försökte få tag på företaget och ville hjälpa Angelica få tillbaka pengarna men utan att lyckas.  – Om man ska på snorklingstur kanske man inte tar med sig sin telefon. Vilket bara var tur att vi hade. Vi åkte direkt och pratade hotellet och de har nu brutit med företaget.  Nu vill Angelica uppmana andra att ta med sig telefon, plånbok och att vara försiktig när de bokar utflykter.  TV: Linnea, 20, köpte Thailandsresa med sms-lån – nu går hon back 250 000 Läs också om att det nu är olagligt att röka på stränder i Thailand Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-02-18-10:57:38

Här är allt du behöver veta om Felix Sandmans ex Lovisa Bengtsson

I Melodifestivalens fjärde deltävling tävlas Felix Sandman med låten "Every single day". En låt som ska handla om exet Lovisa Bengtsson. Lite stelt är det kanske eftersom att hon under kvällen dansar bakom konkurrenten Elias Abbas. – Vad är oddsen tänker jag? Men så är det. Det är inga hard feelings mellan oss men det är klart att det är jobbigt. Vi har hälsat och det är som det är liksom. Men visst, det är klart att det är jobbigt att träffas så här. Det är det ju, säger han till Aftonbladet.Men vad vet du om exet och deras före detta relation? Varför tog det till exempel slut? Här är sju saker du vill veta om Lovisa. 1. Hon är 18 år gammal och bosatt i Stockholm.  2. Trots sin ringa ålder arbetar hon redan som professionell dansare och är mycket framgångsrik inom dansen.  Bildkälla: Instagram 3. Hennes bror Lukas Bengtsson är professionell hockeyspelare och har bland annat spelat i Mora IK och Frölunda HC.  Bildkälla: Instagram 4. Det var under förra årets Mello-efterfest som Felix Sandmans och Lovisas kärlek hamnade i rampljuset då de stod och pussades i folkvimlet.  Bildkälla: Instagram 5. Hon han varit bakgrundsdansare på en rad olika stora events. Bland annat Guldtuben, Fotbollsgalan och Melodifestivalen. Bildkälla: Instagram 6. Felix och Lovisa valde att göra slut 2017. Enligt Felix var uppbrottet ett gemensamt beslut. Men till Aftonbladet har han sagt att olycklig kärlek varit en stor del av hans liv den senaste tiden. Bildkälla: Instagram 7. I år dansar hon som sagt bakom artisten Elias Abbas. Mer om det kan du se i spelaren ovan. TV: Därför uppträder Mariette med en pyramid i MelodifestivalenLäs också allt du behöver veta om Melodifestivalen 2018 yngsta deltagare Elias AbbasGlöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-02-23-11:07:26

Felix Sandmans chock – exet på plats tillsammans med annan artist

Ny vecka, ny deltävling av Melodifestivalen! Den här veckan tävlar flera profiler, men en av de största snackisarna är givetvis Felix Sandman som kliver ut som soloartist efter framgångarna med FO&O.  Felix var på besök för att gästa veckans avsnitt av Schlagerspaning och det kan ni givetvis se i klippet ovan. Där pratar han om sitt bidrag "Every single day" som är en finstämd ballad handlar om uppbrottet med ex-flickvännen Lovisa Bengtsson. Här kan du läsa allt om vem Lovisa Bengtsson ärTill vänster syns Lovisa bakom Elias Abbas. Bild: TT Men att hon skulle befinna sig på plats i Örnsköldsvik under deltävlingen trodde han inte på förhand. Och inte nog med det – hon ska dessutom tävla med annat bidrag då hon dansar bakom Elias Abbas med bidraget "Mitt paradis". Han beskriver sin chock och sina känslor för Aftonbladet: – Det är ju speciellt. Det var inte så jag trodde att det skulle bli. Jag trodde hon skulle sitta hemma och kolla på det på tv. Men det är som det är. Vi har pratat om det, jag hälsade på henne precis. Det är inga hard feelings, säger han till tidningen.  Felix chockades. Bild: TT För Nyheter24 berättade Felix innan genrepen började att låten "är så känslosam som den kan bli" och att han själv brukar lyssna på den när känslorna blossar upp. Han vill inte gråta på scenen, men i den extremt känslosamma situationen kan det nästan bli oundvikligt. I veckans Schlagerspaning spår Nyheter24:s Simon Lundberg och Gabriella Bark att Felix kan få det svårt att ta sig direkt till final. – Svenska folket har varit så oberäkneliga, säger Simon som tippar att Rolandz tar sig direkt till final överlägset, men Gabriella har en annan tanke. – Det verkar dock som att latinovibbar går hem hos svenska folket så jag tippar också på nykomlingen Elias till final. Det blir emotionellt på scenen när Felix sjunger om uppbrottet. Bild: TT Dessutom pratas det om Mariettes extremt kända låtskrivare och mystiska scenshow, om att Robert Gustafsson inte tävlar som sig själv utan som karaktären Roland Järverup – och så gräver vi fram all information om doldisarna Elias Abbas, Emmi Christensson, Olivia Eliasson och Felicia Olsson i ett segment som kallas "Vilka är de?". Se hela fjärde avsnittet av Schlagerspaning i spelaren ovan. Se första avsnittet av Schlagerspaning här med Benjamin Ingrosso som gäst i studion. Se andra avsnittet av Schlagerspaning här där vi pratar med Samir & Viktor och radar upp deras Mello-skandaler. Se tredje avsnittet av Schlagerspaning som innehåller en intervju med Martin Almgren. Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-02-23-14:20:06

27-årig kvinna försvann på alla hjärtans dag – här är allt vi vet

1. Försvann på alla hjärtans dag Det var den 14 februari som den 27-åriga kvinnan försvann i Eskilstuna. Vid försvinnandet hade hon på sig en guldbeigefärgad glansig klänning, svart jacka med pälskrage, lårhöga svarta stövlar och stor svart väska.

2018-02-23-10:12:27

Snart kommer säsong två av "Handmaids tale" – här är allt vi vet

2017 hade "Handmaids tale" premiär och blev snabbt en succé. Serien handlar om en mörk framtid där människan inte längre är lika fertil. De som är fertila blir behandlade som avelsdjur och hyrs ut till rika familjer som vill ha barn. Vi får följa June, Elisabeth Moss, som är en de kvinnor som är fertila. Hon kämpar mot den diktatur i vilket män har den totala makten för att få tillbaka sin dotter som blev kidnappad. Elisabeth Moss spelar June som är huvudkaraktären i "Handmaids tale". Bildkälla: 2018 vann serien pris för bästa serie. Handmaids tale fick också flera Emmys för bland annat manus, produktion och bästa huvudroll. Det är alltså en riktigt riktigt bra serie. Och nu kommer äntligen säsong två! Den 26 april har den premiär och som vi har väntat!Handmaids tale är baserad på boken med samma namn av författaren Margaret Attwood. Bildkälla: TTOm du tyckte att säsong ett var mörk och lite läskig så bör du ha någon att hålla i handen när du tittar på säsong två. Enligt Elisabeth Moss ska säsong två vara mycket värre än ettan, skriver The Pool.*SPOILER ALERT* I intervjun med EW berättade Elisabeth också att vi kan förvänta oss en mycket rebellisk Jane, eller Offred som hon nu kallas. – Säsong två är det som händer när du har varit rebellisk. Det ska också vara en begravning för en handsmaid. Ännu vet vi inte vem. Men bilder cirkulerar på internet på flera handsmaids som bär på en kista. Tyvärr är ansiktena täcka men vi gissar på att det i alla fall inte är Jane i den. Den andra säsongen kommer ha tretton avsnitt. Det är tre mer avsnitt än säsong ett. Det finns alltså en hel del att se fram emot!Här kan du se trailern: TV: 7 saker du inte visste om tv-serien "Big Little Lies"Läs också om att det är bekräftat att det blir en tredje säsong av "Stranger things"!Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-02-23-10:56:07

Här är frågorna flest svarar fel på när de skriver teoriprovet

Inom vilka områden har flest personer fel på teoriprovet? Det finns faktiskt två områden som du bör plugga lite extra på om det är så att du ska ta körkort.  Vi pratade med Ylva Lundin som är kommunikationschef på Trafikverket Förarprov för att ta reda på hur det ligger till.  Och det området som det råder de största kunskapsbristerna är inom trafikregler, alltså frågor om till exempel vägmärken, regler i trafiken och placering.  Det området där det är näst största bristen är inom trafiksäkerhet, alltså hastighet och avstånd.  – Vi ser att elever ofta är otillräckligt förberedda när de kommer till prov. Den låga kunskapen kan bero på att deras mål ofta är att klara provet med minsta möjliga marginal, berättar Lundin för Nyheter24 och fortsätter:  – Att de har flest fel inom dessa områden beror på att det finns flest frågor här och en generellt låg kunskapsnivå ger störst utfall inom dessa områden. Dessa frågor har flest fel på. Bildkälla: TT Det var inte länge sedan som Nyheter24 rapporterade om att ett förslag lades fram i Storbritannien om att förbjuda unga förare att köra på kvällarna. Man ville inför ett "graduated driving licence", alltså ett graderat körkort för att begränsa personer i åldrarna 17-24 efter att de fått körkort.  En provperiod för de som nyligen tagit körkort skulle kunna minska antalet unga personer som dör i bilolyckor, menade premiärminister Theresa May. Det finns faktiskt liknande system i Australien, Nya Zeeland och USA. Där är det så att personer som nyss har tagit körkort inte får köra om kvällarna när det är mörkt eller ha med sig passagerare som är under 25 år om de inte övervakas. Här kan du läsa mer om det. Det är faktiskt också så att färre lyckas med uppkörningen – här kan du läsa vilken stad i Sverige som är sämst.  Vissa sjukdomar kan medföra att det inte är möjligt ta körkort. Om du vill läsa om vad som gälla kan du göra det här. Hade du klarat teoriprovet idag då? Här kan du ta reda på det! Eller undrar du om du har vad som krävs för att ta lastbilskörkort? Gör det här quizet och se efter! Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-02-20-11:15:40

Mystiska sjukdomen toxoplasmos kan drabba kattägare

Alla älskar djur. Eller ja, nåväl, inte alla men... många.  Ett samtal om gulliga djurvideos kan dock snabbt gå från puttinutt-ljud till heta gestikulerande bråk. Diskussionen om vilket husdjur (katt eller hund) som verkligen är bäst väcker minst sagt starka känslor.  Bild: TT Det är heller inget som Nyheter24 kommer kunna besvara just idag. Däremot kan vi säga så mycket som att ett djur verkar lite trevligare än det andra.  För trots katters fantastiska förmåga att fånga sin egen mat har de en stor risk att med maten få i sig en och annan parasit. Och särskilt parasiten Toxoplasma gondii kan ge förödande konsekvenser för oss människor. Från kattmat till jobbigt sjukdom  Parasiten tar sig in i kattens muskulatur och matsmältningssystem. Där kan de leva i flera år och risken att sprida parasiten vidare är stor. Organismerna förökar sig i tunntarmen och efter 10-14 dagar har de spridit sig till katternas avföring. Plötsligt finns parasiterna ute i ens hemmiljö där de troligtvis kommer hänga kvar upp till ett år. Parasiterna smittar till människan genom att hon råkar få i sig vävnadscystor, exempelvis efter att ha rensat kattlådan. Katter må vara den den vanligaste smittobäraren, men lättast att drabbas är genom att äta rått kött eller kött som inte värmts upp ordentligt. Kan orsaka allvarliga hjärnskador En toxoplasmosinfektion är inte direkt trevlig. Den kan göra stor skada på foster, varför gravida rekommenderas att aldrig tömma kattlådan.  Många märker inte av att de är smittade, och för dem som får symptom kan det likna influensa. I så fall får man feber och muskelvärk som övergår till lymfkörtelförstoring.  Ett av symptomen är feber. Bild: TT Sjukdomen kan egentligen inte smitta människor emellan, men om en gravid kvinna smittas finns det en stor risk att infektionen sprids till fostret genom livmoderkakan. I så fall kan barnet födas med hjärnskador, något som inte alltid märks tidigt utan först senare när barnet får nedsatt syn. I vissa fall kan de till och med bli blinda.  Behandling finns I vissa länder undersöks alltid gravida för att se om de är drabbade av toxoplasmos. Detta görs inte i Sverige, men man kan testa genom blodprov. Om man drabbas en toxoplasmosinfektion kan man få antibiotika – men sjukdomen går i slutändan över av sig själv. Den kommer alltid ligga latent i kroppen, och blir därmed immuna mot infektionen. Aids-sjuka måste däremot äta medicin resten av livet. Behandling finns. Bild: TT Det absolut vanligaste sättet att smittas är förvisso genom kött som inte tillagats tillräckligt länge, men det utesluter inte att du som kattägare kan drabbas... Mellan januari och september 1995 drabbades 110 personer av toxoplasmos i Victoria i Kanada. Det är högst ovanligt att såpass många drabbas av smittan. I det här fallet var källan till smittspridningen att smittade katter befann sig runt en sjö som användes som vattenreservoar i Victoria, enligt Folkhälsomyndigheten. Källor: Folkhälsomyndigheten och RSPCA Australia Knowledgebase. Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-02-22-15:10:46