"F*ck you!" – här är vad svenska artister sagt om SD

Håkan Hellström: 

Håkan Hellström är inte direkt känd för att vara någon politisk kämpe, men ett och annat politiskt uttalande finns faktiskt. I oktober 2010 blev det stor uppståndelse när Göteborgs popkung rökte i videon till singeln “River en vacker dröm”. 

Hellström sa då detta till Aftonbladet. 

Vi har väl större problem i Sverige än att jag tar en cigg. Sverigedemokraterna sitter i riksdagen och de jiddrar om en cigg”.

TT

Little Jinder: 

När Little Jinder uppträdde i Sölvesborg 2016 fick hon feeling och avfyrade ett mycket SD-kritiskt budskap från scenen. 

 "Jag får väl säga något när jag är här i Sverigedemokraternas högkvarter: Fuck you!", sa hon då, enligt Sydöstran

TT

Erik Lundin: 

Hip hop-stjärnan Lundin var en av dem som peppade Adam Tensta att göra sin uppmärksammade protest mot TV4 2015. Efteråt sa Lundin detta till Aftonbladet

– Jag var en av de som sa till honom att göra det, den här protesten behövdes. En gång i tiden var det inte accepterat att göra rasistiska uttalanden, nu kommer de hela tiden och Sverigedemokraterna sitter i riksdagen. Det har blivit helt rumsrent. Kolla bara vad som hände i Trollhättan.


Zara Larsson:

Sveriges största popstjärna just nu brukar inte ha några problem med att uttrycka sig politiskt. En av de vassaste uttalandena från Larsson kom i början av februari 2015, när hon satt i närheten av en SD-politiker som blev intervjuad

"Sitter bredvid den ÄÄCKLIGASTE SD:aren som gör en intervju för "samtiden". Jag har seriöst inga ord för vad han säger "off the record". Han är högt uppsatt. Vidrigaste åsikterna jag hört någonsin. SD är rasister punkt slut", skrev Larsson då på Twitter.

TT

Noel Flike och Ludwig Kronstrand: 

Noel och Ludwig från superheta Hov1 gillar inte heller Sverigedemokraterna. Ludwig har sagt detta om SD: 

"Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Punkt. Dom har ju liksom folk i deras parti som offentligt och stolt uttrycker sina sina vidriga åsikter"

Och Noel har berättat att sagt så här när han träffade på en sverigedemokrat på en restaurang: 

"Jag gick fram till honom och sa 'förlåt om jag stör i maten men jag måste säga att jag inte håller med dig i något, inte ett litet uns i min kropp håller med dig, jag hoppas för guds skull att ni inte vinner nästa val och jag tycker att dina åsikter är vidriga'"

Instagram

Niklas Strömstedt: 

Strömstedt är inte heller något fan av SD. I programmet Så mycket bättre sjöng han en låt som var starkt kritisk till Sverigedemokraterna och deras anhängare. Efteråt skrev han detta i ett öppet brev till partiet: 

"Ni får kalla mig vad ni vill. Men jag tror på riktigt att alla människor har rätt att finnas till”.

TT

Ulf Lundell: 

2014 såg det länge ut som att det skulle bli nyval. Det fick rockgubben Ulf Lundell att ta avstånd från Sverigedemokraterna. Lundell hotade att förbjuda sin egen låt Öppna landskap om SD skulle få över 20 procent av rösterna.

"Då finns det inga öppna landskap här längre", skrev Lundell på sin blogg 2014.


TT

Tänker du som en sverigedemokrat? Testa här!

Läs hela nyheten:
"F*ck you!" – här är vad svenska artister sagt om SD

Publicerad: 2017-07-31 klockan 10:00

Fler nyheter från Nyheter24

14 saker som hjälper dig få ordning på livet – lagom till hösten

Dags att strukturera upp livet efter semestern!1. En mugg att ta medTidiga morgnar med jobb och skola underlättas med kaffe – gärna i en mugg som går att ta med. Du hittar termosmuggen med Star Wars-motiv här och den gulliga muggen till höger här.2. InnerväskaÄr det alltid kaos i din väska? Med den här smarta innerväskan håller du koll på alla prylar och du kan enkelt flytta den mellan dina väskor. Den finns i flera olika färger och kostar 149 kronor här.3. SminkställOrganisera ditt smink och dina sminkborstar i det här snygga stället i klar plast. Det kostar bara 99 kronor här.4. Få koll på nycklarnaOm du har en stor nyckelknippa som tar lite för mycket plats i väskan eller fickan är det här lösningen. Den tar väldigt lite plats och du kan även fästa större nycklar som bilnyckeln på den. Köp den här.5. FörvaringsfickaSamla upp alla de där småsakerna som du annars slänger omkring dig. Du hänger bara förvaringsfickan på säng- eller soffkanten! Klicka hem den här för 149 kronor.6. ParfymrefillFör att slippa bära med dig din parfym i glasflaska kan du fylla på parfymen i den här lilla refillflaskan. Du hittar den här för 99 kronor.7. KassaskåpFörvara pengar eller andra värdesaker i detta lilla kassaskåp som finns att köpa här.8. PowerbankMed en powerbank i väskan behöver du aldrig stå med urladdad mobil. Den till höger är vattentät och laddar mobilen upp till 10 gånger. Vill du ha en lite roligare powerbank finns den söta enhörningen att köpa här.9. BilkrokarMed de här smarta bilkrokarna kan du hänga upp till exempel matkassar så att de inte faller omkull och varorna spills ut. Du hittar dem här!10. SovpannbandNär man råkar somna med hörlurar och vaknar med dem intrasslade runt halsen känns det ju inte direkt som man har kontroll över livet. Det här mjuka, smarta pannbandet har inbyggda hörlurar – även perfekt om du sover med nån som snarkar!11. VinfläcksborttagareMed den här nära till hands vet du vad du ska göra när olyckan är framme! Rädda både kläder, dukar och mattor. Här hittar du fläckborttagaren för 99 kronor.12. VäskkrokOm du vill ha väskan nära dig eller inte vill ställa ner den på det smutsiga golvet behöver du en väskkrok. Du fäller helt enkelt ut den och hänger den på bordsskivan! Köp kroken för 69 kronor här.13. Smyckeshållare Med den här smarta hängaren kan du förvara alla dina smycken på ett smart sätt, där du får en bra överblick över sakerna. Klicka hem den här!14. StudentkokbokenHar du nyligen flyttat hemifrån, till exempel för att börja plugga? Det är lätt att man lagar snabbmakaroner varje dag för att det är billigt och enkelt. Den här boken innehåller 100 billiga recept som är perfekta för dig! Du hittar den för 59 kronor här.

2018-08-20-10:24:54

12 prylar som bara personer utanför Stockholm vill ha

Här är 12 saker som alla utanför Stockholm vill ha. 1. Snussats Ute på landet snusas det rejält. Och om man är en riktig bonde så bör man fixa sitt eget snus. Det är enkelt och billigare, och du kan klicka hem en snussats här. 2. Monster energidryck  Det är bara på landet som det är så långt till närmsta affär att man måste bunkra upp med en hel platta energidryck. 3. Foppatofflor  På landet har man inte bara foppatofflor på sig i hemmet, här är det socialt accepterat att ha det på ICA. 4. Vinhållare i form av en motorcykel Det är BARA på landet som man tycker en vinhållare i form av en motorcykel ör coolt. Eller har vi fel? 5. Plastdunk för hembränning Varför gå till Systembolaget när man kan bränna egen sprit i hemmet? Klicka hem en plastdunk här. Eller fixa allts om behövs för att brygga eget hemma här. 6. Bacontoaster Raggmunkar med riktigt krispiga bacon tack vare den här bacontoastern är en riktigt god maträtt. Och något som älskas på landet. 7. Nordic Beertap Om du har en sådan här i hemmet, kommer du ha hela byn efter dig. Finns i två olika storlekar här. 8. Minikyl På landet skaffar man nästan körkort innan man börjar gå. En vanlig bil blir således tråkig fort och man vill kanske fixa till den lite. Med den här minikylen som du kopplar in i cigarettuttaget blir bilen betydligt coolare. 9. Plunta På landet är det inte konstigt om man skulle ägna sin tid åt fågelskådning, det finns liksom inte så mycket annat att göra. Därför skulle den här fickpluntan, som är formad efter en kikare, inte dra till några misstankar. 11. Magnethandske När det är dags att bygga sin egna garderob kan det vara praktiskt med ett magnetarmband som ser till att du har koll på dina skruvar. Här hittar du det. 12. Pannlampa När du ska gå till affären på kvällen kan det vara bra att ha en pannlampa på huvudet så du inte ramlar på någon stock. Här hittar du en sådan. 12. Rackare 2När uteställena stänger vid 01 blir det många hemmafester. Och då är det kanske tråkigt att spela de vanliga ölspelen – här har vi istället ett mer utvecklat förfest-spel, men som är riktigt roligt. 

2018-08-20-10:04:32

Magdalena Graaf möts av hat efter rasistisk video

Magdalena Graaf, 42, möts nu av massiv kritik från sina följare. Det hela började med att Ann Söderlund, 46, och Anitha Cleménce, 40, (tidigare Schulman) i sin podcast "Lillelördag" pratade om vilka ord som inte är okej att använda, så som n-ordet och att använda nedsättande ord om judar.– Ibland finns det såklart rätt och fel, att säga "lubba som en jude" som vi sa på högstadiet, det är off, it's gone, säger Ann.– N-ordet, j-ordet, allting – bort, bort, bort, fyller Anitha.Anitha Cleménce, tidigare Schulman, har podcasten "Lillelördag" tillsammans med Ann Söderlund. Bildkälla: Vilhelm Stokstad/TT Bild– Sen är det ju vissa saker som man är uppväxt med som ska suddas ut bara för att det kommer en ny generation som tycker att det ska vara på deras sätt, där tycker jag ändå. "Cowboys och indianer", säger Ann.– Du vet att vi kommer få skit från våra lyssnare nu för att man säger inte så. Man säger amerikansk ursprungsbefolkning, man säger inte begreppet på i, säger Anitha.– Men sången då jag brukar sjunga för Bobo (Anns son, reds. anm) säger Ann och börjar sjunga en gammal välkänd visa och skrattar.Ann Söderlund. Bildkälla: Janerik Henriksson/TT BildBloggaren och profilen Alexandra Rejsmar, som själv har rötter i den amerikanska ursprungsbefolkningen, lyssnade på avsnittet och skickade ett privat meddelande till Ann där hon ifrågasatte det faktum att Ann tyckte att det var fånigt att man inte ska använda det ordet.Alexandra Rejsmar skickade detta i ett privat meddelande till Ann Söderlund. Bildkälla: Instagram/alexandrarejsmarTill svar fick då Alexandra en nedsättande och riktigt dryg video, skickad från Anns telefon, som visar hur Magdalena Graaf sjunger den sång som Ann refererade till i podcasten. Det klippet kan du se i spelaren ovan.På sin Instagram skriver Alexandra att hon och Ann har pratat och att Ann har bett om ursäkt.– Jag väljer att tro på henne när hon säger att hennes kompis har svarat på eget bevåg. Det var en oskön situation att sätta en kompis i kan jag tänka. Hon har bett om ursäkt och jag godtar den och vet att hon är uppriktigt ledsen. Vad Magdalena gör får stå för henne, skriver Alexandra.Alexandra Rejsmar. Bildkälla: Instagram/alexandrarejsmarDet har nu strömmat in hundratals kommentarer till Magdalena och många är arga över hennes tanklösa video – bland de som öppet kritiserat Magdalena finns bland annat artisterna Penny Parnevik, 21, och Amy Deasismont, 26, tidigare Diamond.Magdalena själv har nu gått ut på sin Instagram och bett om ursäkt för videon.Den video som Magdalena skickade till Alexandra kan du se i spelaren ovan.

2018-08-20-13:20:06

Skådespelaren Asia Argento anklagad för sexuella övergrepp mot barn

Den italienska skådespelaren och regissören Asia Argento anklagade tillsammans med 13 andra skådespelare Harvey Weinstein år 2017 för sexuella övergrepp. Därefter blev hon en frontfigur för hela #metoo-rörelsen och har pratat om sexuella trakasserier på bland annat filmfestivalen i Cannes.  Men nu har New York Times kommit med uppgifter om att Argento själv står anklagad för sexuella övergrepp, det efter att ha tagit del av dokument. Övergrepp som ska ha skett mot ett barn. Asia Argento ska ha försökt att komma undan genom att betala barnskådespelaren Jimmy Bennet 380 000 dollar, cirka 3,5 miljoner kronor.  Betalade 3,5 miljoner kronor Skådespelarna träffades under en filminspelning 2004, men ska ha hållit kontakten med varandra. Övergreppet ska ha skett 2013 på ett hotellrum, vid händelsen var Argento 37 år gammal och Bennet var 17 år. Asia Argento ska ha bjudit Jimmy Bennet på alkohol, utfört oralsex och ska därefter haft samlag med honom. En bild som New York Times ska ha tagit del av ska vara en selfie på de båda tillsammans i en säng.  Bennet, som nu är 22 år gammal, ska ha kontaktat henne via en advokat när Argento blev en frontfigur i #metoo-rörelsen. Argentos och Bennets advokater ska sedan ha nått en överenskommelse, om att Argento skulle betala den tidigare nämnda summan för att det inte skulle bli någon rättsprocess.  "Bennett kan teoretiskt sätt berätta om sina anklagelser mot dig. Men efter den här överenskommelsen kan han inte stämma dig för dem. Han kan heller inte posta bilden på er två", ska Bennetts advokat ha skrivit i dokumenten som New York Times tagit del av.  Skadeståndet för övergrepp, känslomässigt lidande och förlorad inkomst ska betalas till Bennet under en period på ett och ett halvt år, rapporterar Yle. #Metoo-rörelsen Under hösten 2017 gick kvinnor över hela världen ut och berättade om övergrepp och sexuella ofredanden de blivit utsatta för under hashtagen #metoo. Det började när det kom till att prata om hur många kvinnor som under flera år blivit utsatta för sexuella övergrepp av Hollywoodproducenten Harvey Weinstein. Här kan du läsa om 13 män som förlorade sina jobb efter #metoo-rörelsen. 

2018-08-20-12:18:31

Beslutet: NMR får demonstrera i Stockholm

Nordiska motståndsrörelsen har enligt Dagens Nyheter fått tillstånd att demonstrera och marschera genom centrala Stockholm. Enligt den ansökan som polisen har fått in så kommer det att vara allt ifrån 30 till 3000 deltagare i demonstrationståget. Det var under måndagseftermiddagen som polisen meddelade att Nordiska motståndsrörelsen hade fått tillstånd att demonstrerar i centrala Stockholm. Enligt tillståndet som Dagens Nyheter har tagit del av så kommer NMR att utgå från Kungsholmstorg på Kungsholmen i centrala Stockholm. Och Stockholms polisen har kommenterat beslutet att låta NMR marschera. – Svensk polis har i grunden en god förmåga att hantera ordning och säkerhet vid allmänna sammankomster. Antalet evenemang denna helg är egentligen inte anmärkningsvärt men omfattningen och hur de sammanfaller i tid och rum kommer att påverka Stockholm. Utifrån kontinuerliga hot- och riskbedömningar anpassar vi åtgärder, bemanning, kompetens och utrustning för att möta varje situation så effektivt som möjligt, säger Carolina Paasikivi, biträdande kommenderingschef, enligt DN. Kommunistisk Ungdom  Ett av problemen med den dagen som NMR fått tillåtelse att marschera i Stockholm är att även Revolutionär Kommunistisk Ungdom fått tillstånd att marschera samma dag. De kommer dock att utgår från Norra Bantorget.   I fjol demonstrerade NMR i centrala Göteborg och då utbröt stora motdemonstrationer vilket ledde till flera gripanden. Men polisen i Stockholm ser inga problem med de att ha två stora demonstrationer samtidigt. – Vi kommer att vara öppna med våra förväntningar och råd till allmänheten inför den här helgen. Ingen ska behöva bli överraskad av att framkomligheten är begränsad, utan istället kunna välja alternativ så att man kommer fram i tid dit man är på väg. Det gäller oavsett om man ska demonstrera, gå på konsert eller är ute i andra ärenden, säger Carolina Paasikivi till Dagens Nyheter. Polisen kommer även att ta in förstärkning från flera andra delar av landet för att hantera situationen. – Precis som vid alla större händelser hjälps vi åt och därför kommer poliser från övriga Sverige för att bistå i arbetet för ordning och säkerhet i Stockholm, säger Carolina Paasikivi till DN.

2018-08-20-12:49:37

Ex On The Beach-paret Julia Markham och Robin Johansson har gjort slut

Det var 2017 som Julia Markham och Robin Johansson träffades inne i Ex on the beach-huset. Profilerna fattade snabbt tycke för varandra och blev förälskade. Efter sin medverkan fortsatte de att dejta och blev slutligen tillsammans och flyttade ihop. Men vägen har varit allt annat än rakt för paret. Profilerna har upprepade gånger gjort slut och Robin mötte hård kritik efter att ha kallat Julia för "hora" i en av deras gemensamma videos.Robin har nu gått ut och sagt att det var han som valde att avsluta relationen. Bildkälla: Robin Johansson Instagram– Vi är väldigt olika, men i grund och botten så älskar vi varandra, sa Julia i en video.Berättar om uppbrottetI sin senaste video berättar nu Robin att det stormiga förhållandet slutligen nått sin ende.Paret drev en gemensam Youtubekanal tillsammans. Nu kommer Robin att satsa på sin egen privata kanal. Bildkälla: Youtube– Vi är på olika platser i livet och vill olika saker. Vi har bråkat mycket och gjort slut flera gånger. Det känns jättejobbigt och jag mår väldigt dåligt för detta var inte bara min flickvän utan även min bästa vän, säger han i videon. Julia har nu flyttat tillbaka till Stockholm medan Robin tills vidare bor kvar i parets gemensamma lägenhet i Umeå där han kommer att bo kvar och satsa på sin Youtubekanal. Till Hänt har Robin sagt att det var han som valde att avsluta relationen. 

2018-08-20-10:39:10

Miljöpartisterna är Miljöpartiets värsta fiender

Det måste varit härligt för Miljöpartiets höjdare att komma tillbaka från semestern inför valet 2018.  Folk snackade plötsligt klimat, vinden hade vänt, partiet gick upp i mätningarna.  Miljöpartiet, som länge såg ut att åka ut riksdagen, var nu tillbaka på fast mark. Kanske man till och med skulle kunna göra ett riktigt bra val? Jag kan tänka mig att det är skitjobbigt att vara miljöpartist. MP är lite som ett fotbollslag som säljer alla sina bra spelare så fort man får lite luft under vindarna.  För vad har hänt nu?  Jo, partiets trafikpolitiska talesperson Karin Svensson Smith har nu föreslagit att kommuner ska kunna ta ut parkeringsavgifter vid stormarknader. Detta för att uppmuntra folk att storhandla med lådcykel, enligt en debattartikel i Dagens Industri. Jag vet att jag ska vara opartisk och så men detta är så dumt att klockorna stannar. Har du jobbat 10 timmar, precis hämtat ungarna på förskolan, är trött och hungrig? Vad sägs om att cykla på hårt trafikerad väg ett par mil? Har Miljöpartiet en enda företrädare som någonsin storhandlat? Det är faktiskt en rimlig fråga. Bara en sak som att många faktiskt måste köra en bit på motorvägen för att komma till närmaste stormarknad. Hur gör man då? Riskerar liv och lem och bryter mot lagen? Nej, det här är inte förankrat i någon form av verklighet. Tidigare har jag skrivit att det smartaste för Miljöpartiet vore att lämna regeringen redan innan valet. Men nu känner jag att det vore smart om Stefan Löfven gick ut och sa att det absolut inte blir något samarbete med MP efter valet – risken är annars att lådcykelpolitiken jagar bort väljare från det rödgröna blocket. Med vänner som dessa behöver Löfven inga fiender. Och Miljöpartiets värsta fiender är miljöpartisterna själva. Läs mer här om vad partierna står i klimatfrågorna

2018-08-20-10:28:26

De här frågorna måste du ställa till mäklaren innan du köper bostad

Går du runt i tankar om att köpa lägenhet? Kanske är det ditt allra första bostadsköp, som även förkunnar att du ska ge din på bostadsmarknaden. Då är du säker osäker på vad du ska ställa för frågor till mäklaren som säljer lägenheten du vill ska bli din. Nyheter24 kontaktade den snart examinerade mäklarstudenten Tolgay Erdinc, som jobbar på Länsförsäkringar på Kungsholmen i Stockholm, för att reda ut vilka frågor som du måste ställa innan du köper en bostad.  Vitvaror Hur ska man egentligen tänka när det kommer till bostadens vitvaror? Bara för att det finns tvättmaskin, torktumlare, ugn, etcetera, så är det inte säkert att de fungerar som de ska. Dåliga vitvaror kan innebära möjligheter att pruta på bostaden, men hur tar du egentligen reda på hur de fungerar? – Det finns ju en hel del frågor som man bör ställa till fastighetsmäklaren inför bostadsköpet. Men om man vänder på det så borde ju fastighetsmäklaren uppmana alla spekulanter att de testar vitvarorna. Det vill säga att man testar fläkten, man testar ugnen med mera. Det är ju ganska så enkelt, slå bara på ugnen på 200 grader så vet du om den verkligen fungerar eller inte. För det är ju där man har chansen, för efter visningen så kan det vara för sent, säger Erdinc till Nyheter24. Ägarförhållande i bostadsföreningenNär du ska köpa lägenhet så är det viktigt att du håller koll på hur ägarförhållandena i bostadsföreningen ser ut. Det vill säga äger bostadsföreningen marken och huset eller finns det lån som kan innebära hyreshöjningar i framtiden?– Äger föreningen marken som huset står på? Det är jätteviktigt att hålla koll på. För om de hyr marken så kommer de vara tvungna att omförhandla lånet, vilket kan ge dig högre hyra. Det är inte många som ställer den frågan, men den är jätteviktig, säger Tolgay Erdinc till Nyheter24.  Asbest och radonHus som inte är byggda de senaste åren omfattas inte av de hårda krav som finns på isolering med hjälp av asbest. Därför kan det vara viktigt att fråga mäklaren om detta inför köpet.– Visst kan man ställa dessa frågor till mäklaren, oftast kan det vara svårt för mäklaren att svara på det direkt på plats. Asbest är egentligen något som är helt ofarligt så länge du inte river väggen. Det kan inte ge dig skador så länge du håller dig borta från att riva väggen, säger Erdinc och fortsätter.– Radon däremot är farligt eftersom att det är strålning som kommer från ett berg. Och den strålningen kan ge dig cancer. Så det kan vara viktigt att ställa de här frågorna om man är osäker, men då får mäklaren först kolla upp vilka mätningar som har gjorts i föreningen. I våras infördes det nya amorteringskravet. Vilket innebär att om du lånar mer än 4,5 gånger av din inkomst så behöver du amortera ytterligare en procent utöver de 1-2 procent som du redan behöver. Nyheter24 pratade då med bostadsexperten Ramin Jahangiri som berättade om problemen med det nya kravet. 

2018-08-20-10:10:46

Här är konstigt godis – som du bara måste prova

Prova något nytt! Här är godiset du kanske inte testat förut. 1. Tuggummi på tub Det här tuggummit på tub är inget vanligt minttuggummi utan snarare godis i tuggummiform. Här kan du köpa det för 9 kronor.2. Godis i form av varmkorv Hur mumsig var inte denna godis som ser ut som en varmkorv? Du hittar de styckvis eller i kartong här! Sätt tänderna i nostalgin.3. Beanboozled Kommer du ihåg godiset i Harry Potter, där man inte visste om man skulle få en god eller äcklig smak? Det här spelet är precis så – du snurrar på hjulet och kan få en godis som smakar allt från chokladpudding till ruttet ägg! Här hittar du det för 129 kronor. Vågar du spela det? 4. Toe of Satan Hur länge klarar du att ha den här superstarka klubban i munnen? Klarar du fem minuter?  Det kan möjligen vara världens starkaste klubba. Du gör det på egen risk! Här kan du klicka hem den för att anta utmaningen.5. Smak av kanel Var redo för en grym smakupplevelse! Glöm kanel i tomtegröt, här får du en hettande kanelsmak i hårt godis. Klicka hem dem för 49 spänn här.6. Brain BlasterzVågar du smaka de här sjukt sura godisarna? Du får hela fyra olika smaker! Spana in godiset här.7. Chili Death BiteHär är en stark karamell med smak av lakrits och chili – vågar du prova dem? Kolla in dem här.8. Fisgodis Ge det här godiset till någon du känner och personen kommer aldrig mer prata med dig. Det här godiset ger nämligen av sig en hemsk andedräkt som luktar fis. Du hittar skämtartikeln här för 19 kronor. Det här är nog något du inte vill äta själv...9. Kåtpiller Med ett kåtpiller blir du lite extra kåt. Och det är ju alltid kul. 10. MåsskitMed smak av salmiakk så påminner de här godisarna som tur är inte om riktigt måsskit. Ta en tripp tillbaka till 80-talet och klicka hem dem här.11. LökringspastillerOm du verkligen älskar lökringar så pass mycket att du vill ha pastiller som smakar som dem – så kan du klicka hem dessa här.12. Patroner De här godisarna kunde köpas för 50 öre en gång i tiden. De här goda hårda karamellerna finns i smakerna supersur, fizzy bubble och sursalt.  13. Nötkräm Tänk att ha en hel låda Nöt-Crème hemma? Här kan du köpa en hel låda för 149 kronor, eller klicka hem dem styckvis. De har funnits sen 1961! 14. Regnbågsklubbor Welch klubbor är en gammal klassiker. Du hittar klubborna här – antingen 2 kr styck eller 149 kronor för en burk.15. Hockeypulver Det salta och sura hockeypulvret är en riktig gammal goding. Här hittar du alla tre smaker! När man tänker efter är det ju lite skumt att doppa tungan i en ask med godis?

2018-08-20-09:14:30

Det här händer om du röstar blankt i riksdagsvalet 2018

Kanske har du redan fått hem ditt röstkort eller så kommer det trillat ner i brevlådan vilken dag som helst nu.  För ja, riksdagsvalet 2018 närmar sig med stormsteg och den 9 september är det alltså dags att rösta. Men man kan faktiskt välja att gå och rösta innan det, för från och med den 22 augusti och fram till valdagen så kan du förtidsrösta. Vill du läsa mer om hur det går till? Då kan du göra det här. Den 9 september är det dags att gå och rösta i riksdagsvalet, landstingsvalet och kommunvalet och lokalerna öppnar klockan åtta på morgonen och stänger klockan sex på kvällen. I din vallokal så kommer det finnas valsedlar i tre olika färger – de gula är för riksdagsvalet, vita är för kommunvalet och de blåa är alltså för landstingsvalet.  En blank röst Sen kommer det även att finnas blanka valsedlar. Men vad händer egentligen om man skulle rösta blankt i höstens val? Om man går och röstar med en tom valsedel, alltså att man röstar blankt, så kommer den att räknas som en ogiltig röst, enligt Valmyndigheten. Vilket kanske inte är så bra?  En blank (och ogiltig) röst kan därför inte heller påverka fördelningen av mandat mellan de olika partierna. Hur många som röstar blankt i valet redovisas av länsstyrelserna och Valmyndigheten vid en slutliga sammanräkningen.  När du får hem ditt röstkort så kommer du få reda på var du ska rösta, om du inte redan vet det. Skulle du av någon anledning inte ha fått hem något röstkort eller behöver få ett nytt så är det Valmyndigheten du ska kontakta. Något som är viktigt att ta med sig när det är dags att rösta är legitimation – för annars får du inte rösta.  Här kan du läsa om andra viktiga datum inför det kommande valet som du måste koll på.

2018-08-20-08:37:04