Nyheter från Expressen

Misstänkt mordbrand • bilar och båtar förstörda

En brand utbröt vid sjutiden på fredagsmorgonen i en byggnad i Mönsterås där det förvarades ett antal båtar och bilar.En anmälan om modbrand kommer att upprättas, skriver polisen på sin hemsida.

Företagare åtalas i skattefuskhärva

Flera företagare i en tätort i Norrbotten åtalas för att ha renoverat sina privata bostäder och sedan skickat fakturorna till sitt gemensamma företag.

Kina protesterar hos UD efter SVT:s satirprogram

Kinas utrikesdepartement kallar nu skämten i SVT:s "Svenska nyheter" om kinesiska turister för ”en grov förolämpning och en illasinnad attack” i ett skarpt formulerat uttalande. De har också protesterat hos det svenska utrikesdepartementet, skriver Aftonbladet.– Vi har svarat med att konstatera att yttrandefrihet råder i Sverige, säger Buster Mirow Emitslöf på UD, till tidningen.

Filmen visar: Så kan MH370 ha försvunnit

Orsaken till Malaysian Airlines flight MH370:s försvinnande har fortfarande inte fastställts. Men en ny rekonstruktionsfilm från National Geogrpahic visar hur det kan ha gått till – utifrån teorin att bensinen tog slut, rapporterar Daily Mail. Flygplanet tros ha fått slut på bränsle efter att ha åkt i fel riktning i över sex timmar. 

Rånad på väska – blev slagen

En person ska ha blivit rånad sent på måndagskvällen.En okänd ska gärningsperson ska ha slagit sitt offer och därefter tagis målsägandes väska.

SD:s ilska efter andre vice talman-kuppen

Sverigedemokraterna är rejält ilskna efter att Lotta Johnsson Fornarve (V) knep posten som andre vice talman från Björn Söder (SD).Framför allt är de arga på Moderaterna som lade ned sina röster.– Jag är riktigt stridslysten nu, säger Jimmie Åkesson.Samtidigt vittnar källor inom Moderaterna om bråk inom partiet för att de inte stöder Björn Söder.

Bankledningen tystade ned metoo-anklagelser

Flera kvinnliga assistenter på Handelsbanken Capital Markets utsattes för sexuella trakasserier, skriver Di. Trakasserierna uppdagades i spåren av Metoo – men tystades ned av ledningen. – Det handlar om ett kränkande som går rätt långt utanför de vida ramar som normalt finns i den grabbiga jargongen på ett handlargolv, säger en källa till tidningen.

SVT-chefen står fast vid SD-markeringen

Det var rätt av SVT att markera mot Jimmie Åkessons uttalande i slutdebatten inför valet, men däremot var sättet att göra det på fel.Det säger nu SVT:s Eva Landahl som var ansvarig utgivare under kvällen och tog beslutet. – Det är en otroligt knepig situation, kanske den svåraste vi har att hantera som ansvariga utgivare, säger hon i Publicistklubbens debatt. 

JUST NU: Storbråk ute – minst två med skärskador

Två personer har anträffats med stick- eller skärskador efter ett bråk i Kalmar.  Enligt polisen har två gripits misstänkta för mordförsök. – Det är en allvarlig händelse, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen i region syd. 

JUST NU: Stort bråk ute – minst två med skärskador

Två personer anträffades med stick- eller skärskador efter ett bråk i Kalmar på måndagskvällen.  Enligt polisen har två gripits misstänkta för mordförsök. – Det är en allvarlig händelse, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen i region syd. 

Stort bråk – minst två till sjukhus med skärskador

Två personer anträffades med stick- eller skärskador efter ett bråk i Kalmar på måndagskvällen.  Enligt polisen har två gripits misstänkta för mordförsök. – Det är en allvarlig händelse, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen i region syd. 

Så spårade BBC männen bakom brutala morden

En film som spreds i sociala medier visade hur två kvinnor och två barn sköts till döds i en liten by i Afrika. Efter att den kamerunska regeringen avfärdat filmen som falsk gick brittiska BBC till botten med händelsen. Med hjälp av satellitbilder på bergskedjor, matematiska uträkningar av skugglinjer och analysering av gångvägar har de lyckats slå fast var och när morden ägde rum – samt vilka som bär skulden. 

Nya talmannen – en konservativ bråkmakare

När Andreas Norlén kom in i riksdagen 2006 lovade han att ”bekämpa radikalfeministernas familjefientlighet”

Polisen varnar för livsfarliga ”leken”

Polisen i Stenungsund går ut och varnar för en trend bland delar av traktens mopedburna ungdomar. – De kör trafikfarligt med syfte att reta upp bilister. En olycka har redan inträffat, så vi ser allvarligt på det här, säger Margaretha Ivarsson, polischef i södra Fyrbodal.

Man påkörd av buss – dog av skadorna

En man som blev påkörd av en buss i Höganäs har avlidit av sina skador.

Man och kvinna försvunna från boende: ”Oroliga”

Två personer har försvunnit från ett särskilt boende i Karlstad. Nu vädjar polisen till allmänheten om tips för att hitta dem.– Det börjar kännas oroligt. Det är mörkt ute och börjar bli kallt, konstaterar Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

Två åldringar försvann från ett äldreboende

Två personer försvann från ett särskilt boende i Karlstad under måndagen.Polisen vädjade till allmänheten om tips för att hitta dem.– Det börjar kännas oroligt. Det är mörkt ute och börjar bli kallt, konstaterar Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.Under måndagskvällen återfanns paret av allmänheten.

Håkan, 68, har sprungit maraton på 7 kontinenter

Han har sprungit maraton i 30 minusgrader, i en öken och i Tibets dalar och berg. När Håkan Jonsson, 68, nästa år springer på Nordpolen kommer han med i den exklusiva skaran i Marathon Grand Slam Club. – Där finns bara 130 medlemmar. Och snart en liten pöjk från Halmstad, säger han. 

Grova hoten mot Västlänkens tjänstemän: ”Hoppas du dör”

"Hoppas du och hela din släkt får cancer och dör!! Eller att någon vettig människa avlivar er!"Så lyder ett av de anmälda hoten mot tjänstemännen bakom Västlänkenprojektet.Och mejlet med just de orden leder till en företagare i Göteborg –tidigare dömd för att ha hotat en kvinna till livet med ett basebollträ i samband med en trafiktvist.Men nu har polisens utredning om de anmälda hoten lagts ned.

Mördaren anses för farlig – nekas tidsbestämt straff

Hon anses för farlig för att släppas ut i samhället.Mördaren Natalia Pshenkina, 38, får inta ha permissioner och nu säger tingsrätten – för andra gången – nej till att tidsbestämma hennes livstidsstraff.Men advokat Robin Söder tänker överklaga.– Det här är ren förvaring, säger han.

Internt bråk i M inför valet av andra vice talman – flera ville stödrösta på SD

Moderaternas partiledning har bakom kulisserna skakats av interna motsättningar och dramatiska bråk de senaste dygnen.Det med anledning av måndagens talmansval, kan Expressen nu berätta.Under riksdagsgruppens möte på söndagen markerade flera ledamöter sitt missnöje med gruppledaren Tobias Billström och argumenterade för att partiet borde stödja SD:s talmanskandidat Björn Söder. 

Fick träd över sig – livshotande skadad

En man fick ett träd över sig när han arbetade med en elledning i Fjärås under stormen Knud och skadades svårt.Läget är fortfarande livshotande enligt Sahlgrenskas presstjänst.– Vi ser väldigt allvarligt på händelsen, säger Lars-Åke Linander, pressekreterare på Vattenfall, där den skadade mannen är anställd.

Nya Prosecco-flaskan som rymmer sex liter

Prosecco har vuxit till att bli Sveriges mest populära mousserande vin. Nu erbjuder affärskedjan Aldi drycken i en ny flaska – på hela sex liter.Den nya flaskan går under namnet Methuselah och rymmer 64 glas av det mousserande vinet. 

Mandelmanns nya bakslag: Lövgrodor

Paret Mandelmanns bygglov för en ny parkering överklagades av ilskna grannar.Nu har paret mött ännu ett motstånd – länsstyrelsen stoppar bygget på grund av lövgrodor.– Det känns lite tråkigt att vi som skapat grodparadiset ska få sota för det, säger Gustav Mandelmann.

Josefsson gruppledare för Moderaterna i Göteborg

Axel Josefson blir ny gruppledare för Moderaterna i Göteborg.Detta bestämde partiets fullmäktigegrupp under måndagskvällen.– Nu ska vi inom alliansen försöka få till en koalition med Demokraterna och leda Göteborg framåt, säger Josefson.

Josefson gruppledare för Moderaterna i Göteborg

Axel Josefson blir ny gruppledare för Moderaterna i Göteborg.Detta bestämde partiets fullmäktigegrupp under måndagskvällen.– Nu ska vi inom Alliansen försöka få till en koalition med Demokraterna och leda Göteborg framåt, säger Josefson.

Axel Josefson gruppledare för Moderaterna i Göteborg

Axel Josefson blir ny gruppledare för Moderaterna i Göteborg.Detta bestämde partiets fullmäktigegrupp under måndagskvällen.– Nu ska vi inom alliansen försöka få till en koalition med Demokraterna och leda Göteborg framåt, säger Josefson.

Prinsessans möte med Barack Obama

Danska kronprinsessan Mary och hennes svägerska, prinsessan Marie, deltar båda i den internationella toppolitiken den här veckan.Mary är i New York för att bland annat vara med vid ett möte i FN – dagen efter att kronprinsessan Victoria har varit där.Marie träffar USA:s ex-president Obama på en konferens.

Långa polisförhören med Gicas misstänkte mördare

Den mordmisstänkta 16-åringen i Huskvarna får ännu en gång avslag om prövningstillstånd från Högsta domstolen. Hovrättens beslut om att han ska fortsätta hållas häktad kvarstår. I häktet har han, enligt sin advokat Anders Tolke, suttit i flera omfattande förhör med polisen och detaljerat redovisat vad han gjort under morddagen. – Han ska fortsätta hållas häktad eftersom det finns en kollusionsfara – att han kan påverka utredningen, anpassa sina uppgifter eller påverka andra, säger åklagare Linda Schön. 

SD-ledarens angrepp på alliansen efter röstningen

Sverigedemokraterna blir helt utan talmansposter. Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve valdes till andre vice talman – och SD:s Björn Söder blev nedröstad tre gånger.Efter beskedet är Jimmie Åkesson hårt kritisk mot alliansens beteende:– Trots att vi släpper fram deras talman väljer de att släppa fram en kommunist i stället, säger han. 

Johns hummerpremiär förstörd – av tjuvfiskare

Tjuvfisket dödar årets höjdpunkt – hummerpremiären. På Hyppeln, Öckerö, blir den roliga traditionen i stället en besvikelse för John Johannesson.– Blir det inte bättre i år får man lägga ner, säger han.

Lastbil och personbil i krock på E6 – totalstopp

En trafikolycka har inträffat på E6 mellan Varberg och Falkenberg.– Det är en lastbil och en personbil som kolliderat. Eventuellt kan en person vara skadad, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.Det ska vara totalstopp i södergående riktning.

JUST NU: Stopp på E6 efter lastbilskrock

En trafikolycka har inträffat på E6 mellan Varberg och Falkenberg.– Det är en lastbil och en personbil som kolliderat. Eventuellt kan en person vara skadad, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.Det ska vara totalstopp i södergående riktning.

Trafiken totalstoppades på E6 efter lastbilskrock

En trafikolycka har inträffat på E6 mellan Varberg och Falkenberg.– Det är en lastbil och en personbil som kolliderat. Eventuellt kan en person vara skadad, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.Det ska vara totalstopp i södergående riktning.

Uppgifter: Rod Rosenstein väntas avgå efter Trump-bråk

USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein har kallats till ett möte i Vita Huset och väntas där formellt avgå från sin post, det skriver flera internationella medier. Rosenstein har anklagats för att ha planerat ett kuppförsök mot president Trump. 

Uppgifter: Rosenstein väntas avgå efter bråk med Trump

USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein har kallats till ett möte i Vita Huset och väntas där formellt få avgå från sin post, det skriver flera internationella medier. Rosenstein har anklagats för att ha planerat ett kuppförsök mot president Trump. 

Uppgifter: Rosenstein väntas avgå efter bråket med Trump

USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein har kallats till ett möte med Donald Trump på torsdagen och väntas där formellt få lämna sin post, det skriver amerikanska medier. Men redan nu ska Rosenstein muntligt ha erbjudit sig att lämna in sin avskedsansökan, det uppger källor för Axios.Rosenstein har anklagats för att ha planerat ett kuppförsök mot president Trump med hjälp av telefonavlyssning. 

Man rånad av 20-tal ungdomar

En man på väg hem från jobbet blev stoppad i en gång- och cykeltunnel av ett 20-tal ungdomar.De hotade och misshandlade honom, tog hans ryggsäck och sprang från platsen.Det skriver polisen på sin hemsida.

Man rånad – 20-tal ungdomar inblandade

En byggarbetare på väg hem från jobbet blev stoppad i en gång- och cykeltunnel av ett 20-tal ungdomar.De hotade och misshandlade honom, tog hans ryggsäck och sprang från platsen.Det skriver polisen på sin hemsida.

Tre-fyra bilar i krock på motorväg – oklart skadeläge

En trafikolycka har inträffat på riksväg 40 öster om Göteborg.– Det är tre eller fyra bilar inblandade. Jag vet intet om skadeläge ännu, vi är på väg, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Nu hänger ”Granen” på Malmö flygplats

Nu kan ingen flyga till Skåne utan att missa vem som är Årets Skåning. På måndagen hängdes Andreas Granqvists porträtt upp på Malmö airport för att möta resenärerna i ankomsthallen. – Det är väldigt fint folk som hänger här. Jag är otroligt stolt och glad som får ha mitt porträtt där, säger Granen själv.

Nu hänger ”Granen” på Malmö airport

Nu kan ingen flyga till Skåne utan att missa vem som är Årets Skåning. På måndagen hängdes Andreas Granqvists porträtt upp på Malmö airport för att möta resenärerna i ankomsthallen. – Det är väldigt fint folk som hänger här. Jag är otroligt stolt och glad som får ha mitt porträtt där, säger Granen själv.

Larm: Bensinliknande vätska i tunnelbanan

En man har hällt ut bensinliknande vätska i en tunnelbanevagn vid Sankt Eriksplans tunnelbanestation i Stockholm, enligt samtal till polisen.– De säger att det är något som luktar som bensin, men vi har inte fått det bekräftat, säger polisens presstalesperson Eva Nilsson.

Höstkylan är här – se upp för blixthalkan

I morgon, tisdag, väntas en typisk vacker höstdag på många håll i Sydsverige.Men innan dess kan halkan slå till. – Det finns potential för det på flera platser, det är inte omöjligt, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på Storm.

Våldtog barn – skyller på

Yogaläraren Daron Mizner ska ha gjort sig skyldig till 65 sexbrott.Flera av dem mot minderåriga barn.Enligt hans försvarsadvokat ligger en motorocykelolycka till grund för hans "beteende".Efter nio år i thailändskt fängelse utvisas han till sitt hemland.

Mc-förare till sjukhus efter krock

En motorcyklist och en personbil har krockat i Stenungsunds kommun.Mc-föraren var medvetslös när räddningspersonal anlände till platsen.– Motorcyklisten är avförd till sjukhus med ambulans, säger Anders Svensson, insatsledare vid räddningstjänsten i Södra Bohuslän.

Eriks älgar rymde – bara två veckor innan jakten

Älgtjurarna Ragnar och Sune rymde efter stormen.Nu söker deras ägare Erik Öster efter dem och tiden är knapp – om två veckor början älgjakten.– Det är ett orosmoment, säger Erik Öster, 23.

En häktad misstänkt för våldtäkt på krog

En kvinna ska under helgen blivit inknuffad på en toalett och där våldtagits.Nu har en man häktats misstänkt för brottet.

Logiskt att Ulf Kristersson får försöka bilda regering

Det blev promenadseger för alliansens talmanskandidat – Andreas Norlén (M). 

Smällen för Gunilla Persson: Kronofogden kan ta hennes arvoden

Hollywoodfrun Gunilla Persson, 59, kan bli av med sina kommande arvoden från svenska tv-framträdanden.Bakgrunden är Försäkringskassans krav att hon ska betala tillbaka minst 332 000 kronor på grund av "oriktiga uppgifter".När tv-profilen inte dök upp i tingsrätten förlorade hon målet.– Vinner domen laga kraft kan pengarna krävas tillbaka via Kronofogden, säger Emma Bergström på Förskringskassan.