Nyheter från Expressen

Misstänkt mordbrand • bilar och båtar förstörda

En brand utbröt vid sjutiden på fredagsmorgonen i en byggnad i Mönsterås där det förvarades ett antal båtar och bilar.En anmälan om modbrand kommer att upprättas, skriver polisen på sin hemsida.

Så många vapen tog polisen i Araby 2018

En polis blev under 2018 knivskuren i Araby i Växjö.Samtidigt ser polisen att det intensiva arbetet i området gett resultat.– Vi har jobbat intensivt i Araby under ett antal år med målet att Araby ska kunna strykas från listan över särskilt utsatta områden, säger gruppchefen Admir Smailagic i ett uttalande.

Busch Thor sågar Ygemans comeback

Efter IT-skandalen på Transportstyrelsen gör Anders Ygeman comeback i regeringen som energi- och digitaliseringsminister.Han har nytt förtroende av Stefan Löfven – men misstroendet i oppositionen lever kvar.– Det säger något om Stefan Löfvens ledarskap. Jag tycker att det är ett uppseendeväckande beslut, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Flera ombud kan säga upp avtal med Postnord

Paketkaos och utrymmesbrist får postombuden att gå på knä.Flera Ica-butiker väljer att inte förnya sina avtal med Postnord och fler mindre utlämningsställen kan välja samma väg.– Vi tycker det är jättetråkigt och hade gärna sett att de fanns med i nästa avtalsperiod också, säger Anette Ryhagen, chef för Postnords ombudsnät i Sverige.

Bildts hyllning – till nya EU-ministern

Toppdiplomat, delansvarig för den kritiserade tsunamihanteringen och mångårig rådgivare åt Olof Palme.Den nya EU-ministern Hans Dahlgren har en lång politisk bakgrund – och hyllas nu av den tidigare statsministern Carl Bildt.– Kompetent och erfaren, ingen tvekan om det, säger Bildt om Dahlgren i en video på Twitter.

Sveriges 50 mäktigaste vd:ar – så mycket tjänar toppcheferna

De är Sveriges 50 största bolag.46 av dem leds av en manlig vd – enbart fyra har en kvinna i absoluta toppen.– Tyngsta posten är fortfarande reserverad för män, säger Amanda Lundeteg på Allbright.Expressen har kartlagt vad de 50 toppcheferna tjänar.

Flera olyckor i trafiken under kraftiga snöfallet

Snön har vräkt ner över stora delar av Skåne under måndagsförmiddagen. Det ställer till stora problem i trafiken. Både i Malmö och i Svedala har lastbilar kört av vägen. På Hallandsåsen står två lastbilar stilla på grund av snön. I Hörby har en personbil sladdat av E22.

Bil och spårvagn i krock

En bil och en spårvagn har krockat i Kungsladugård i  Göteborg.Polis, räddningstjänst och ambulans har larmats till platsen.– Föraren klagar på smärtor i ett ben, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

Bil och spårvagn i krock – trafiken påverkas

En bil och en spårvagn har krockat i Kungsladugård i  Göteborg.Polis och ambulans har larmats till platsen.– Föraren klagar på smärtor i ett ben, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

Lista: Här är alla nya ministrar

Stefan Löfven har presenterat sin nya regering – här är alla ministrar:

Ta med dig din egen frukost ombord på SAS

Det är fritt fram att ta med sig sin egen frukost ombord på SAS.Nej, det handlar inte om en ny service, utan en indragen sådan.Från och med tisdag  nästa vecka går det inte länge att köpa frukosten ombord på planen.– Det är väldigt få som köper ombord, säger Freja Annamatz, presschef för SAS Sverige.

Efter MP-strid om bolån – Bolund tar Erikssons plats

Per Bolund (MP) var drivande i frågan kring skärpta amorteringskrav på bostadslån.Men partikollegan och dåvarande bostadsministern Peter Eriksson (MP) tvekade.I nya regeringen lyfter statsminister Stefan Löfven bort Peter Eriksson från posten – och ger jobbet till Per Bolund.

Man höggs ihjäl med yxa – en åtalas för mord

Den 8 augusti förra året höggs en man ihjäl med en yxa i Borås.På måndagen åtalades en man i 20-årsåldern misstänkt för mord.Han ska, enligt stämningsansökan, erkänna omständigheterna men förneka brott och hävda nödvärn. 

Misstanken: Yxmördade för ett par tusen kronor

Den 8 augusti förra året höggs en man ihjäl med en yxa i Borås.På måndagen åtalades en man i 20-årsåldern misstänkt för mord.Han erkänner omständigheterna men förnekar brott och hävdar nödvärn. – Det motiv vi har kunnat få fram är att den misstänkte är skyldig offret pengar, det handlar om ett par tusen kronor, säger Maria Thorell, åklagare i fallet.  

Rikke straffades för att hon delade bild på blottaren – frias

Rikke Andersens tioåriga dotter utsattes för en blottare.Hon lyckades få tag i övervakningsbilder, la ut en efterlysning – och fick högre straff än blottaren.Nu frias hon.

Madestam: ”Flera ministrar är okända”

Stefan Löfven har utsett sex nya ministrar.Expressen TV:s politikexpert, statsvetaren Jenny Madestam, ger sin syn på utnämningarna och Löfvens nya regering.

Nya ministern attackerades direkt efter presentationen

Å ena sidan hyllad politiker på hemmaplan i Härnösand. Å andra sidan attackerad bara timmar efter att hon tillträtt som ny kulturminister. ”Jag ser fram emot en hippie som kulturminister. Rökelser, chakramassage och tonvis med gräs på departementet", skriver Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali på Twitter. – Jag blev förvånad när jag fick frågan, säger Amanda Lind och tillägger att kultur- och demokratifrågorna är fundamentala för ett fritt och demokratiskt samhälle.

Nya ministern i blåsväder direkt - hyllade skandalomsusade Mehmet Kaplan

Nya kulturministern Amanda Lind hamnade i blåsväder direkt - efter att ha hyllat tidigare mp-kollegan Mehmet Kaplan som tvingades avgå efter hård kritik 2016.Nu reagerar Svenska kommittén mot antisemitism på Twitter: ”Anmärkningsvärt när nya demokratiministern framhåller statsrådet Mehmet Kaplan som en 'hjälte' som 'varje dag' kämpade för 'demokrati'. 

Det här händer på Slottet under regeringskonseljen

Det är på Stockholms slott, exakt klockan 14.15, som det formella regeringsskiftet sker. Kung Carl Gustaf är ordförande för mötet när de nya ministrarna ska presenteras.Kronprinsessan Victoria har en uppgift: att sitta vid kungens sida.

JUST NU Allvarlig bilolycka – två personer fastklämda i bil

Det är inte mindre än tre trafikolyckor just nu på riksväg 55 i höjd med Katrineholm.Allvarligast är det för de två personer som sitter fastklämda efter en olycka mellan en personbil och en lastbil. Orsakan är att vägen är väldigt hal, uppger polisen. 

Allvarlig bilolycka – två personer fastklämda i bil

Två personer sitter fastklämda efter en olycka mellan en personbil och en lastbil på riksväg 55 i Katrineholm.Det är inte mindre än tre trafikolyckor just nu på riksväg 55 och polisen varnar för kraftig halka. Polisen tror inte att trafiken kommer kunna öppna upp igen på flera timmar. 

Allvarliga olyckor vid Katrineholm – två personer fastklämda i bil

Två personer klämdes fast i sin bil och skadades allvarligt vid en olycka på riksväg 55 i Katrineholms kommun på måndagsförmiddagen.Enligt räddningstjänsten krossades deras bil mellan en tankbil och en lastbil, rapporterar SVT Nyheter Södermanland.Det har inte varit mindre än tre trafikolyckor på riksväg 55 och polisen varnar för kraftig halka. Polisen tror inte att trafiken kommer kunna öppna upp igen på flera timmar. 

Larm om villabrand: ”Kraftig rökutveckling”

Flera stationer från räddningstjänsten larmades till en misstänkt villabrand i Marks kommun.- Det är kraftig rökutveckling från taket, förklarade Gunilla Jensen, teamledare vid SOS Alarm.Räddningstjänstens bedömning på plats är att det inte handlar om en pågående brand.

JUST NU: Kraftigt snöfall i Sydsverige – flera olyckor

Snön har vräkt ner över stora delar av Skåne under måndagsförmiddagen. Det ställer till stora problem i trafiken. Både i Malmö och i Svedala har lastbilar kört av vägen. På Hallandsåsen står två lastbilar stilla på grund av snön. 

Arrangören: Vi står maktlösa mot Viagogo

Biljettsajten Viagogos verksamhet i Sverige kan inte stoppas med nuvarande lagstiftning.– Vi gör allt vi kan för att nå ut till konsumenterna och varna, säger Sandra Nordin, pr och kommunikationschef på bokningsbolaget Blixten&co.

Ovanligt tomt när Stefan Löfven talar i riksdagen

Statsminister Stefan Löfven läste upp regeringsförklaringen efter en kaotisk höst och vinter.Men i riksdagen gapade flera stolar tomma."Mycket illa att så många riksdagsledamöter inte är på plats i kammaren för regeringsförklaringen. " skriver riksdagsledamoten Robert Hannah, L, på Twitter. LÄS MER: Löfvens sex nya ministrar – här är de som får lämna 

Biljettbolag tar överpris för Mia Skäringers show

Kerstin Rydermark från Lidköping känner sig blåst på biljetterna till Mia Skäringer.Hon råkade boka via det biljettföretaget Viagogo som har en mängd anmälningar emot sig.Företaget säljer andrahandsbiljetter – ofta till skyhöga överpriser.– Jag vill varna folk från att köpa genom Viagogo, säger Kerstin Rydermark.

Nu presenteras de nya ministrarna

Nu har Stefan Löfven presenterat sin nya regering. En lojal statsminister som behåller flera bekanta ansikten.Anders Ygeman gör comeback och Amanda Lind blir ny minister.

JUST NU: Löfvens sex nya ministrar – här är de som får lämna

Nu har Stefan Löfven presenterat sin nya regering – och flera mediala ministrar flyttas nedåt i hierarkin. Några av nyheterna är att Morgan Johansson får ansvaret för migrationsfrågor och Mikael Damberg för polisen, som ny inrikesminister.Samtidigt petas Annika Strandhäll (S) som chef för Socialdepartementet till förmån för Lena Hallengren (S).– Regeringen har misskött sjukförsäkringen och LSS, säger S-profilen Daniel Suhonen.

Löfvens sex nya ministrar – här är de som får lämna

Nu har Stefan Löfven presenterat sin nya regering – och flera mediala ministrar flyttas nedåt i hierarkin. Några av nyheterna är att Morgan Johansson får ansvaret för migrationsfrågor och Mikael Damberg för polisen, som ny inrikesminister.Samtidigt petas Annika Strandhäll (S) som chef för Socialdepartementet till förmån för Lena Hallengren (S).– Regeringen har misskött sjukförsäkringen och LSS, säger S-profilen Daniel Suhonen.

Stopp i trafiken på E22 efter olycka – öppnar tidigast klockan 11

E22 vid Ronneby är avstängd efter en singelolycka.Minst fram till klockan 11 varar stoppet, enligt Trafikverket.

Tre olyckor på Europavägar i Syd

E22 vid Ronneby är avstängd efter en singelolycka.Minst fram till klockan 11 varar stoppet, enligt Trafikverket.

Flera misstänkta för storbranden i Skövde

Ytterligare en person har anhållits, misstänkt för inblandning i storbranden i Skövde. Det rapporterar Skaraborgs Allehanda.– Även här är rubriceringen grov mordbrand, säger Niklas Lindström vid polisens enhet för grova brott i Skövde, till tidningen.

Krav på skärpta miljöregler vid besiktning av bilen

Andelen bilar som underkänns vid besiktningen av miljöskäl har nästan halverats, visar en genomgång från Fordonsbesiktningsbranschen.Nu vill Centerpartiet se en skärpning av reglerna, rapporterar Sveriges Radio Ekot. 

Engelska skolans vd lämnar omedelbart

Skolkoncernen Internationella Engelska Skolans (IES) vd Annette Brodin Rampe lämnar vd-posten med direkt verkan.Orsaken: Olika syn på ledarskap.

Därför är den här måndagen hela årets deppigaste dag

Var det segt att komma upp ur sängen i morse? Inte så konstigt – i dag är det årets deppigaste dag. Det visar en avancerad formel. – Kalla mörka januari står i konstrast till decembers mys, samvaro och överflöd av mat och sötsaker, säger psykologen Rasmus Højbæk. 

Kraftig brand i lägenhet – en person till sjukhus

En eldsvåda har brutit ut i en lägenhet i närheten av Frölunda torg, Göteborg.– Det brinner för fullt. Det är en full utvecklad brand, säger Fredrik Johansson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.Det är oklart om någon kommit till skada i samband med branden. 

JUST NU: Kraftig brand i lägenhet – en till sjukhus

En eldsvåda har brutit ut i en lägenhet i närheten av Frölunda torg, Göteborg.– Det brinner för fullt. Det är en full utvecklad brand, säger Fredrik Johansson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.Det är oklart om någon kommit till skada i samband med branden. 

Kraftig brand i lägenhet – en person svårt skadad

En eldsvåda har brutit ut i en lägenhet i närheten av Frölunda torg, Göteborg.– Det brinner för fullt. Det är en full utvecklad brand, säger Fredrik Johansson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.En person har förts till sjukhus och är allvarligt skadad. 

Singelolycka på E4 – skräp på vägbanan

En bil har krockat på E4 vid Värnamo.Bilen fick sladd och krockade med mitträcket.Det ska ligga en del skräp på vägbanan efter kraschen, enligt polisen.

Kinberg Batras uppmaning till Kristersson: Bli lite sossiga

Tidigare moderatledaren Anna Kinberg Batra ger sina tidigare väljare och aktiva moderater ett ovanligt råd: Bli lite sossiga.Nej, hon menar inte att byta partitillhörighet, utan att lära sig av hur socialdemokrater tidigare har hållit ihop genom kriser.

Nya uppmaningen till Ulf Kristersson: Var inte bitter

Ulf Kristersson har anklagats för att vara bitter efter regeringsförlusten.Nu går den tidigare moderatledaren Anna Kinberg Batra ut och råder sin efterträdare att sluta vara bitter – och i stället: Bli lite sossig.– Lär av S i stället, skriver hon på Twitter.

Larm om lägenhetsbrand – räddningstjänsten på väg fram

Räddningstjänsten har fått in ett larm om en lägenhetsbrand i Frölunda, Göteborg.– Det ska brinna på andra våningen. Mer än så vet jag inte i nuläget – vi är på väg fram, säger Fredrik Johansson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

JUST NU: Fullt utvecklad lägenhetsbrand – stor insats

En eldsvåda har brutit ut i en lägenhet i närheten av Frölunda torg, Göteborg.– Det brinner för fullt. Det är en full utvecklad brand, säger Fredrik Johansson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.Det är oklart om någon kommit till skada i samband med branden. 

Svenska doldisarnas miljardäraffär på ljud

Hörlurs- och högtalarföretaget Zound väntas antingen börsnoteras eller säljas, enligt källor till DI Digital. Men olika röster är oense om värdet av företaget. I en tidigare uppgörelse värderades Zound till 1,4 miljarder kronor – nästan hälften av vad företaget själva vill ha vid en försäljning, enligt DI Digital. 

Busschaufför misshandlad av knivman

Under morgonen larmades polisen till Östra Förstadsgatan i Malmö. Anledning var bråk på en buss. Busschauffören ska ha misshandlats av en man i 40-årsåldern som bar kniv. 

Expressen TV:s Livestudion – nu i ny toppmodern studio

Här är Expressen TV:s nya toppmoderna studio för programformatet Livestudion.Mellan klockan 10.00 och 18.00 varje dag – året om – ger Livestudion tittaren det senaste inom bland annat politiken och de största kriminalfallen.– Men så fort en större händelsenyhet inträffar slår vi över direkt och sänder breaking news om det, utlovar Bella Levy, chef Expressen TV.

Svenska storbolaget gjorde rekordår 2018

Helåret 2018 blev ett rekordår för verkstadsbolaget Sandvik när det gäller order, intäkter, justerat rörelseresultat och marginal samt kassaflöde.Det skriver vd Björn Rosengren i bokslutsrapporten.

Wallströms tårar efter dödshoten: ”Hemskt”

I den nya dokumentären om Margot Wallström får tittarna följa henne i mycket utsatta situationer.Tårarna kommer när hon tar del av skriverier i israelisk press som kan uppfattas som förtäckta dödshot.– Jag kan inte släppa in den sortens rädsla i min vardag och mitt jobb. Utan man skjuter bort det och sen ordnar man allting praktiskt, säger hon i dokumentären.