Nyheter från Expressen

Misstänkt mordbrand • bilar och båtar förstörda

En brand utbröt vid sjutiden på fredagsmorgonen i en byggnad i Mönsterås där det förvarades ett antal båtar och bilar.En anmälan om modbrand kommer att upprättas, skriver polisen på sin hemsida.

Överlevande lämnar DNA – så att de döda snabbare ska identifieras

Hundratals militäranställda söker efter mänskliga kvarlevor i de brandhärjade delarna av norra Kalifornien. Överlevande har ombetts lämna DNA så att identifieringen av deras döda släktingar ska gå snabbare.  I staden Chico finns nu hundratals tält där människor som flytt tvingas bo. – Allt är nerbrunnet. Det finns inget annat än aska kvar, säger Loretta Goodwin till nyhetsbyrån AP.  

Psykiatrin missar unga med problem

Det första viktiga besöket hos psykiatrin missas av en av tio unga.Patienter som fyller 18 tappas dessutom bort i skiftet mellan BUP och vuxenpsykiatrin.– Våra rutiner går inte riktigt i takt med tiden, säger Henrik Swanström på Norra Stockholms psykiatri till SvD.

Nordkorea har testat nytt högteknologiskt vapen

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har testat ett nytt högteknologiskt vapen, rapporterar landets statliga tv-kanal KCTV enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Man knivskuren – vårdas med livshotande skador

En man har blivit knivskuren på Värmdö, strax utanför Stockholm.Den skadade mannen fördes till sjukhus med ambulans och vårdas nu med livshotande skador. Ingen har ännu gripits för dådet som utreds som mordförsök.

Två anlagda bränder i matbutiker

Två gånger under torsdagseftermiddagen och kvällen har någon försökt sätta eld på matbutiker vid Värnhemstorget i Malmö.Först på Coop vid 15.45  och sedan på Ica strax före klockan 21.

Misstänks ha blottat sig fem gånger

Malmöpolisen grep på torsdagskvällen en misstänkt blottare i Limhamn. Mannen, som är i 35-årsåldern, misstänks för fem liknanden ofredanden samma dag.

Här ska cyklister få cykla mot rött

Stockholms stads trafiknämnd har godkänt att cyklister ska få svänga höger mot rött. Men bara på försök och i en specifik korsning, skriver Mitt i.

Odenberg dömer ut Lööfs chanser

Den tidigare moderata försvarsministern Mikael Odenberg dömer ut Annie Lööfs chans som regeringsbildare. – Ett logiskt steg av talmannen, hon kommer pröva alliansen och MP men hon kommer att misslyckas, säger Odenberg i SVT:s Aktuellt.Miljöpartiets tidigare språkrör Åsa Romson pekar på att M och S måste öppna upp för att bli medlade av Lööf.

Två bilar i olycka på E45 – en till sjukhus

En trafikolycka inträffade på E45 i Ale kommun strax efter klockan 21 på torsdagskvällen.En person har förts med ambulans till sjukhus.– Vägen var helt avstängd i norrgående, säger Joakim Hallin, larm– och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg. 

Historien om hemlöse Johnny – en bluff

Hemlöse Johnny bestämde sig för att hjälpa en främmande kvinnan som fått motorstopp.Med sina sista slantar betalade han för kvinnans bensin – en osjälvisk gest som blev vändpunkten i hans liv.Nu har det visat sig att hela historien är en bluff – de inblandade lyckades lura till sig närmare fyra miljoner kronor.

Man sköts i Köpenhamn

En man blev på torsdagskvällen skjuten på Nørrebro i centrala Köpenhamn.Ett stort polispådrag arbetar nu på platsen. Skadorna ska inte vara livshotande.

Nya bråk kring Yaras mördare – kastade stol mot vårdare

Amani Madi, dömd för mordet på sin åttaårige styvdotter Yara, har åter hamnat i konflikt i fängelset.Nu varnas hon efter att ha kastat en stol mot kriminalvårdare efter ett bråk kring hög musik.

Det tog tre år – sen fick Åkesson som han ville

Det tog tre år men i onsdags fick Jimmie Åkesson för första gången se sin vision tydligt manifesterad i riksdagen. Nu saknas bara 21 mandat till slutmålet - en konservativ majoritetsregering. 

Polis tvingades skjuta torterad katt

Ungdomarna torterade katten och spetsade den på ett spjut.När polisen larmades till platsen i Hässleholmsområdet kunde de bara konstatera att kattens liv inte gick att rädda. De avlivade katten på plats.

Mette-Marit hyllas – efter prinsens födelsedagsfest

De norska kungligheterna strålade i glittrande festblåsor på prins Charles 70-årsfirande i London.Men det var inga nya galaklänningar som kronprinsessan Mette-Marit och drottning Sonja bar under festligheterna.De hade valt samma kreationer som förra gången de mötte engelska kungahuset, konstaterar norska sajten Minmote.– Jag vill gärna vara en återbruksdrottning, har drottning Sonja förklarat för norska Dagbladet.

Man knivskuren utanför Stockholm

En man har blivit knivskuren i närheten av Gustavbergs centrum på Värmdö, skriver polisen på sin hemsida. Den skadade mannen är förd till sjukhus med ambulans.

Man knivskuren – vårdas med allvarliga skador

En man har blivit knivskuren i närheten av Gustavbergs centrum på Värmdö, skriver polisen på sin hemsida. Den skadade mannen är förd till sjukhus med ambulans.

Två bilar i frontalkrock

Två bilar har frontalkrockat på Hisingen i Göteborg, uppger SOS Alarm.Räddningstjänst och flera ambulanser är på plats.Vägen har stängts av för trafik.

Två bilar i frontalkrock – fyra skadade

Två bilar har frontalkrockat på Hisingen i Göteborg på torsdagskvällen.Räddningstjänst och flera ambulanser kallades till platsen.Vägen har delvis fått stängas av för trafik.– Totalt förs fyra personer till sjukhus, säger Mia Lorén, teamledare vid SOS Alarm.

Polisen avslöjas som pedofil – efter meddelandena

Ian Naude, 30, arbetade som polis när hans sexbrott avslöjades.Nu döms han – bland annat för våldtäkt mot en minderårig flicka.Flera utdrag ur konversationer avslöjar hur han systematiskt har kontaktat och hotat unga tjejer, rapporterar BBC.

Birgitta, 81, råkade ut för rånligan: ”Jag bara skrek”

Under sommaren arbetade polisen i Göteborg med ett stort antal halsbandsrån, där äldre personer fått sina halskedjor i guld avslitna. Två av männen i ligan döms nu till två års fängelse och utvisning – deras kvinnliga kumpan döms för häleri. – Jag  är lite handikappad och måste ha rullator för att kunna gå, jag är ett lätt offer. Precis sådana som de är ute efter, säger 81-åriga Birgitta Fredriksson.

Här letar polishunden Ace efter bloddroppar

Här letar labradoren Ace bloddroppar i gräset.Han var en av tre svenska kriminalsökhundar som deltog i sökandet efter Kim Walls kvarlevor.Nu blir alla tre Årets polishund.– Ace är en intensiv hund, säger hundföraren Lars-Göran Eriksson.

Talmannen om pappaledigheten: Viktigt att vi fäder tar ansvar

Han var pappaledig med sin i dag tvåårige son förra hösten.Nu tror talmannen Andreas Norlén att tiden som hemmaman utvecklade honom som människa.– Det är en nyttig lärdom att ta hänsyn till andra, säger han i en intervju med tidskriften Kvartal.

Väljarnas besked: Lööfs fel att vi inte har en regering än

Trots att det gått drygt två månader sedan valet står Sverige utan statsminister.Under torsdagen fick C-ledaren Annie Lööf sonderingsuppdraget.Nu har väljarna sagt sitt – de tycker att det är C-ledarens fel att Sverige inte har en regering än, enligt en ny mätning från SvD/Sifo. 

Efter den heta sommaren – nu kommer vargavintern

Efter den heta sommaren – nu väntar något som kan liknas vid en så kallad vargavinter. Enligt meteorologen Martin Lindberg, vid danska väderinstitutet DMI, kan det bli riktigt kallt i Skandinavien under andra halvan av vintern.– Jag satsar på att det blir ett par snäpp kallare än normalt. Framförallt i januari och februari, säger han. 

Läkarens mystiska besök i Sverige – under en månad

Salah Tubaigy, 47, är läkaren i mordpatrullen som misstänks ha mördat den saudiska journalisten Jamal Khashoggi. Han är en av de elva som anklagas för mordet – och bland de fem som riskerar dödsstraff. Nu kan Expressen berätta att Tubaigy tillbringade en månad i Sverige 2013 under mystiska omständigheter.

Allt du behöver veta om Brexit och britternas uttåg

Vad är nästa steg med Brexit och britternas uttåg ur EU?Den slutliga skilsmässan efter det formella utträdet kan bli en utdragen process.Här är allt du behöver veta - åtminstone för dagen.

Felskickat mejl kan ha fått henne att lämna Akademien

Teologen Jayne Svenungsson lämnade nyligen sin stol i Svenska Akademien. Nu rapporterar DN att hon kan ha brutit mot institutionens sekretessregler. Enligt flera källor till tidningen ska konkret information om en misstänkt läcka ha framkommit i ett felskickat mejl till den ständige sekreteraren Anders Olsson. Jayne Svenungsson dementerar dock uppgifterna i ett sms till DN. 

Tanzanias ambassadör uppläxad på UD

Tanzanias ambassadör i Sverige kallades till UD och fick där en rejäl uppläxning om den bristande demokratin och respekten för hbtq-personer i landet, rapporterar DN.  Samma sak skedde i en lång rad EU-länder. 

Kvinnlig cyklist påkörd av skolbuss – föraren åtalas

En busschaufför i Malmö misstänks för att ha kört så slarvigt att han åtalats för att ha kört på en kvinnlig cyklist.Olyckan inträffade på ett övergångsställe.Cyklisten var en meter från att ”mosas”, enligt chauffören.

Fel på flera Preemmackar – skyhöga priser på bensin

Tommy Jönsson blev helt häpen när han tankade på Preem i Skurup på torsdagseftermiddagen.Bensinen kostade plötsligt nästan 30 kronor litern, dieseln över 32 kronor.– Jag tankade för en hundring och fick strax över tre liter, säger han.Felet kan ha drabbat över 70 Preemstationer i hela landet.

Kommunens fina gest för Dante, 12

Fallet med den försvunna 12-åringen Dante berörde ett helt land.Tusentals letade runtom i Falkenberg innan det tragiska beskedet kom på fredagen.Kort därefter upprättades en minnesplats – som nu görs fin varje dag av kommunen.– Man blir ju jätteberörd, det var en tuff vecka, säger  Janna Skyllberg, enhetschef för park- och växthus i Falkenberg som själv deltog i sökandet.

S-politiker i Helsingborg polisanmäld – för valfusk

En S-politiker i Helsingborg anklagas för att ha delat ut förkryssade valsedlar.Själv säger politikern att fler partikamrater gjort samma sak.– Politikern fick ovanligt många kryss, säger Mikael Andersson som är ordförande för S i Helsingborg.

Kinberg Batra om kollapsen efter avgången: ”Var som knivar i ryggen”

Efter flera år av externt och internt tryck tvingades Anna Kinberg Batra avgå som Moderaternas partiledare. Ett par månader senare vaknade hon upp av att hon hade svårt att andas, skriver hon i den egna boken "Inifrån", som kommer ut på fredagen. – Läkaren frågade om jag varit med om något ansträngande. Och då började jag nästan skratta, fast det gjorde ganska ont. För det hade jag ju, säger Anna Kinberg Batra. 

Villa i Alvesta brinner – kraftig rökutveckling

Det är en enplansvilla som brinner och räddningstjänsten har påbörjat sitt arbete. Rökutvecklingen beskrivs som kraftig, enligt uppgift från polisens ledningscentral i Malmö.

USA inför sanktioner mot Saudiarabien – efter mordet på Khashoggi

USA inför sanktioner mot Saudiarabien efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi, rapporterar ABC News.Sanktionerna gäller de 17 saudiska tjänstemännen som pekats ut för inblandning i mordet. 

USA inför sanktioner – efter journalistmordet

USA inför sanktioner mot Saudiarabien efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi, rapporterar ABC News.Sanktionerna gäller de 17 saudiska tjänstemännen som pekats ut för inblandning i mordet. Samtidigt avvisas Turkiets vädjan om en internationell utredning av Saudiarabiens utrikesminister, enligt AFP.

Mamman Jade: ”Därför hatade jag att vara gravid”

Mamman Jade North har sagt det man inte får säga som mamma, menar hon.Hon hatade att vara gravid.Nu förklarar hon varför – i en kolumn på sajten Today.

Kungavännen förlorar granntvisten – tvingas betala

Efter en brand i Anders Lettströms lägenhet i Stockholm har kungavännen hamnat i en tvist med bostadsrättsföreningen. Anders Lettström stämde föreningen – men nu har domen från Stockholms tingsrätt kommit: målet ogillas. I stället ska Anders Lettström betala bostadsrättsföreningens rättegångskostnader på nästan 300 000 kronor. 

30 spänn litern för att tanka på Preem

Tommy Jönsson blev helt häpen när han tankade på Preem i Skurup på torsdagseftermiddagen.Bensinen kostade plötsligt nästan 30 kronor litern, dieseln över 32 kronor.– Jag tankade för en hundring och fick strax över tre liter, säger han.Enligt uppgift ska felet ha drabbat Preem över hela landet.

Gerd kvävdes av en apelsinklyfta – nu berättar dottern om sorgen

Gerd Lexonius, 64, hade dokumenterade sväljsvårigheter efter att ha drabbats av en stroke.Ändå lämnades hon ensam när hon åt en apelsin.En av klyftorna fastande i henne hals och efter åtta dagar på sjukhus avled hon.– Det som hände min mamma ska inte kunna hända. Det är inte okej, säger dottern Jeanette Lexonius, 44.

Gerd, 64, kvävdes efter missen på boendet

Gerd Lexonius, 64, hade dokumenterade sväljsvårigheter efter att ha drabbats av en stroke.Ändå lämnades hon ensam på äldreboendet när hon åt en apelsin.En av klyftorna fastande i henne hals och efter åtta dagar på sjukhus avled hon.– Det som hände min mamma ska inte kunna hända. Det är inte okej, säger dottern Jeanette Lexonius, 44.

K-G Bergström: Detta sker om Lööf misslyckas

Sonderingsuppdraget går vidare till C-ledaren Annie Lööf.Det beskedet lämnade talmannen under en pressträff på torsdagseftermiddagen.– Annie Lööf har hela tiden har hävdat att de alternativ som hon och Jan Björklund ser inte har utretts ordentligt och att det finns öppningar kvar. Nu får hon chans att visa det, men chansen är liten att hon lyckas, säger Expressens politiske kommentator, K-G Bergström.

Här lunchar kungaparet i Malmö – avslutar italienska statsbesöket

Här avslutas ett tre dagar långt statsbesök med en skånsk lunch. Italiens president Sergio Mattarella har under torsdagen besökt ESS i Lund – och ätit tillsammans med det svenska kungaparet på residenset i Malmö. 

Theresa Mays svarta torsdag - dubbla avhopp i protest

Premiärminister Theresa May drabbades av en dubbel smäll på torsdagen.Brexitminister Dominic Raab avgår i protest mot förslaget till brexitavtal."Jag kan inte med gott samvete stå bakom avtalet med EU", skriver han på sin Twitter.En kort stund senare meddelade arbetsmarknadsminister Esther McVey att hon också hoppar av.

Brexit: Theresa Mays svarta torsdag - dubbla avhopp i protest

Premiärminister Theresa May drabbades av en dubbel smäll på torsdagen.Brexitminister Dominic Raab avgår i protest mot förslaget till brexitavtal."Jag kan inte med gott samvete stå bakom avtalet med EU", skriver han på sin Twitter.En kort stund senare meddelade arbetsmarknadsminister Esther McVey att hon också hoppar av.

Kristerssons lockbete – efter Åkessons budgetbesked

Jimmie Åkessons besked avgör budgetomröstningen.Nu måste Annie Lööf och Jan Björklund ta parti för S – eller välja att släppa fram en M-budget som tar stöd av SD.Samtidigt uppger nu en M-källa att partiet kommer att ”krydda budgeten” med C/L-förslag för att göra det omöjligt för dem att säga nej. Annie Lööf får nu en vecka på sig att sondera förutsättningarna för en regering som tolereras av riksdagen, meddelar talmannen.

JUST NU: 20-åringar begärs häktade för trippelmordet

Tre män i 20-årsåldern bosatta i Lund har begärts häktade som misstänkta för medhjälp till trippelmordet på Drottninggatan i Malmö den 18 juni.En av dem misstänks också för grovt narkotikabrott.

Tre 20-åringar begärs häktade för trippelmordet

Tre män i 20-årsåldern bosatta i Lund har begärts häktade som misstänkta för medhjälp till trippelmordet på Drottninggatan i Malmö den 18 juni.En av dem misstänks också för grovt narkotikabrott.