Nyheter från Expressen

Misstänkt mordbrand • bilar och båtar förstörda

En brand utbröt vid sjutiden på fredagsmorgonen i en byggnad i Mönsterås där det förvarades ett antal båtar och bilar.En anmälan om modbrand kommer att upprättas, skriver polisen på sin hemsida.

Kraftig ökning av bildelsstölderna

Polisen har svårt att få bukt med bildelstjuvarna. Hittills i år har det skett hela 19 procent fler stölder än under samma period i fjol. Det är främst airbags, strålkastare och navigationseneheter som ligorna vill åt. 

Olycka på E4 - vägen avstängd

Personbilen körde in i vajerräcket längs E4.Nu är motorvägen avstängd i båda riktningar.– Det var en lastbil som orsakade olyckan men den ska ha kört från platsen, säger Pär Mossnelid vid räddningstjänsten i norra Hälsingland.

Larmet om matsnusket på Landvetter flygplats

Gate gourmet finns på 120 platser i 28 länder och tillagar flygplansmat till miljontals resenärer varje år.Nu ser Livsmedelsverket en risk i att skadedjur tar sig in i cateringfirmans lokaler på Landvetter – och man har tagit emot larm om att det är smutsiga matvagnar som används där.Dessutom uppger skyddsombudet att det finns arbetstagare som jobbat 315 övertidstimmar på företaget som tillagar maten till flygresor.– Har man personalbrist och andra saker som inte fungerar kan det vara svårt att upprätthålla även de hygieniska delar, säger Johan Allarveus vid Arbetsmiljöverket.

Snapchat i OS-avtal – visar exklusivt material

Bonusmaterial från vinter-OS kommer visas för Snapchats 57 miljoner europeiska användare.Det är resultatet av ett nytt avtal som slutits mellan Discovery och den populära appen. – Att kombinera vårt exklusiva OS-innehåll med Snapchats innovativa form och tilltal är väldigt spännande, säger Emir Osmanbegovic, sportchef på Discovery i ett pressmeddelande. 

Misstänkt farligt föremål upphittat

Polisen utreder ett misstänkt farligt föremål som har hittats under en bil i Norrköping. Delar av centrum har spärrats av. – Nationella bombskyddet är på plats och gör en bedömning av det här föremålet, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen i Östergötland. 

Kim Wall kan få pris efter döden

Kim Wall är en av 31 journalister som nominerats till Prix Europas pris för Årets bästa europeiska journalist.I juryns motivering formuleras bland annat en önskan om att Kim Walls arbete gjort ska inspirera andra."En karriär som visar prov på oförtröttlig nyfikenhet, kreativitet och rättskänsla", skriver Prix Europa.

Tusentals kurder  flyr från Kirkurk

Det är en mycket spänd situation norr om Kirkuk. Kurdiska styrkor och även amerikanska koalitionsstyrkor har samlats här och ingen vet vad som ska hända. Om de ska få order från kurdiska federalstyrets president Masoud Barzani, ledare för partiet KDP, att attackera Kirkuk för att försöka återta staden eller om de ska fortsätta vänta här.

Tusentals kurder  flyr från Kirkuk

Det är en mycket spänd situation norr om Kirkuk. Kurdiska styrkor och även amerikanska koalitionsstyrkor har samlats här och ingen vet vad som ska hända. Om de ska få order från kurdiska federalstyrets president Masoud Barzani, ledare för partiet KDP, att attackera Kirkuk för att försöka återta staden eller om de ska fortsätta vänta här.

Comey friade Clinton i utkast – månader i förväg

Han la ned utredningen om Hillary Clintons privata mejlskandal.Nu visar nya dokument att förre FBI-chefen James Comey fattade beslutet flera månader innan utredningen var klar."Wow, FBI bekräftar att James Comey utarbetade brev som friade skurkaktiga Hillary" skriver Donald Trump på Twitter.

Lastbilen kraschade rakt in i Amanda, 19

Innebandyspelarna Amanda Berggren och Klara Danielsson fick vattenplaning och snurrade flera varv ut på E18.Då kom en lastbil i full fart och kraschade in i bilen.– Vi hade änglavakt som klarade oss. Jag är fortfarande chockad och kan knappt förstå vad som hänt , säger Amanda Berggren en vecka efter olyckan.

Fritidsbåt står i brand

En fritidsbåt står i brand i hamnen på Öckerö.Larmet kom till SOS strax före halv två på onsdagseftermiddagen.

Fiskebåt i brand på Öckerö

En stor fiskebåt i hamnen på Öckerö började brinna på onsdagseftermiddagen.Larmet kom till SOS strax före halv två.

Uti bôgda tillbaka  med en ny säsong

På ett Bed & Breakfast någonstans i Västergötland fortsätter humorkollektivet att bjuda på buskis i ny tappning. Nu gör humorserien Uti bôgda comeback med en andra säsong på SVT.– Folk tycker att det är jättekul att det blir en fortsättning från bygden och att inte allt är från Stockholm, säger Andreas Magnusson, manusförfattare och skådespelare, till SVT.

JUST NU: Bombgrupp  slår till mot en adress

Polisen har på onsdagen gjort en husrannsakan i en lägenhet på Lantmannagatan i Malmö.I samband med insatsen har ett farligt föremål hittats.– Bombgruppen är där nu och vi har spärrat av gatan så de kan arbeta, säger Calle Persson, pressinformatör hos polisen i syd.

JUST NU: Bombgrupp  går in i lägenheten

Polisen har på onsdagen gjort en husrannsakan i en lägenhet på Lantmannagatan i Malmö.I samband med insatsen har ett farligt föremål hittats.– Bombgruppen är där nu och vi har spärrat av gatan så de kan arbeta, säger Calle Persson, pressinformatör hos polisen i syd.

Servet, 16, sköts till döds – polis söker vittnen till mordet

I måndags sköts 16-årige Servet Abdija till döds utanför sitt hem i Köpenhamn.Nu söker polisen vittnen som sett Servet under timmarna innan han mördades.– Vi har flera spår att jobba med, men det är viktigt att vi kommer i kontakt med alla som kan veta något om detta, säger Hans Erik Raben, som leder polisens utredning, enligt ett pressmeddelande.

JUST NU: Beväpnad man slog till mot butik

En butik i centrala Göteborg utsattes för ett rån vid 13-tiden på onsdagen.– Rånaren viftade med ett pistolliknande föremål, säger Hans Lippens, polisens presstalesman i region väst.

JUST NU: Beväpnad man slog till mot salong

En nagelsalong i centrala Göteborg utsattes för ett rån vid 13-tiden på onsdagen.– Rånaren viftade med ett pistolliknande föremål, säger Hans Lippens, polisens presstalesman i region väst.

Man kidnappade och våldtog 4-åring – åtalas

Den 33-årige mannen kidnappade en 4-åring flicka från en förskola och våldtog henne.Nu åtalas mannen misstänkt för våldtäkt och människorov.– Det har framkommit en lång räcka tekniska bevis och ett vittnesmål, säger åklagare Birgitte Ernst till Ekstrabladet. 

Miljardärens jättegåva – skänker 146 miljarder

Mångmiljardären George Soros, 87, skänker det mesta av sina personliga rikedomar till stiftelsen Open Society Foundations.Totalt 18 miljarder dollar – 146 miljarder kronor.Nu är stiftelsen nästan lika stor som Bill Gates välgörenhetskoncept.

Singelolycka har inträffat på E4

En singelolycka har under onsdagseftermiddagen inträffat på E4.Olyckan inträffade i höjd med Hörle, Värnamo kommun, och två personer är lindrigt skadade.Nu ska bilarna bärgas.

Sverigepremiären nära för Apple Pay

Apple ska lansera sin betalfunktion, Apple Pay, i samarbete med Nordea på tisdag nästa vecka, enligt bloggen Macpro. Iphoneägare som är kunder hos storbanken kommer då kunna betala med mobiltelefon i stället för kort – precis som Samsungägare kunnat göra med Samsung Pay. – Vi kommenterar inte rykten, säger Petter Brunnberg, presschef för Nordea. 

Brand i bilverkstad – två skadade

Det brinner i en bilverkstad i Örby, utanför Stockholm. Två personer har förts med ambulans till sjukhus – enligt tidiga uppgifter ska en av dem vara mycket svårt skadad. 

Stefan Löfven frågas ut i direktsändning i kväll

Klockan 19.00 frågas Stefan Löfven ut i direktsändning i Expressens politikmagasin "Bara Politik".Han svarar då på frågor om skandalbolaget Allra, beslutet att dra tillbaka utnämningen av Thomas Bodström – och företrädaren Håkan Juholts utspel om att Sverige är på väg att bli en diktatur. Det handlar också om nätkampanjen #MeToo – och om statsministerns syn på SD-ledaren Jimmie Åkesson. 

Lastbil och bil i krasch – två till sjukhus

En personbil och en lastbil kolliderade i Vänersborgs kommun under onsdagsförmiddagen.– Tre personer är involverade i olyckan, varav två har förts men ambulans till sjukhus, säger Simon Willner, inre befäl vid Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund. Skadeläget är oklart.

Tonsättaren Ingvar Lidholm död

Tonsättaren Ingvar Lidholm har somnat in, 96 år gammal, uppger Gehrmans musikförlag i ett pressmeddelande.Lidholm anses vara en av Sveriges största tonsättare under 1900-talet.

Källor: Klart med stad
för Northvolts jättefabrik

Det var Idol-stämning när åtta svenska städer tävlade om att få batterifabriken Northvolt.Till final gick Västerås och Skellefteå, men enligt källor till VLT pekar allt på en delad seger mellan de två städerna.

Källor: Klart med stad för Northvolts jättefabrik

Det var Idol-stämning när åtta svenska städer tävlade om att få batterifabriken Northvolt.Till final gick Västerås och Skellefteå, men enligt källor till VLT pekar allt på en delad seger mellan de två städerna.– Det krävs att det dyker upp större finansiärer ganska snart för att det här projektet ska vara trovärdigt, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

JUST NU: Skolbuss har kört ner i diket

En minibuss har på onsdagsförmiddagen kört i diket på riksväg 31, i Uppvidinge kommun.Fordonet ska nu bärgas och det är begränsad framkomlighet på vägen.– Det är minibuss, alternativt skolbuss, säger Åsa Emanuelsson, pressinformatör hos polisen i syd.

Skolbuss kraschade – ingen skadades

En minibuss har på onsdagsförmiddagen kört i diket på riksväg 31, i Uppvidinge kommun.Fordonet ska nu bärgas och det är begränsad framkomlighet på vägen.– Det är minibuss, alternativt skolbuss, säger Åsa Emanuelsson, pressinformatör hos polisen i syd.

Efter upproret – Wallström efterlyser politisk aktion

Utrikesminister Margot Wallström (S) hyllar initiativet med Metoo-kampanjen.Samtidigt vill hon se att detta inte bara stannar vid ett upprop i sociala nätverk.– Vi måste fundera på hur vår lagstiftning ser ut, säger till TT.

Britt-Marie öppnade
spa på äldreboendet

Britt-Marie Ahlström, 65, har öppnat ett spa på Brogårdens äldreboende i Lindome. Under invigningen bjöds nyfikna gäster på popcorn, bubbel och manikyr.– Jag brinner väldigt mycket för det här, jag tycker det är så roligt att se hur gott de har det, säger Britt-Marie.

Britt-Marie öppnade spa på äldreboendet

Britt-Marie Ahlström, 65, har öppnat ett spa på Brogårdens äldreboende i Lindome. Under invigningen bjöds nyfikna gäster på popcorn, bubbel och manikyr.– Jag brinner väldigt mycket för det här, jag tycker det är så roligt att se hur gott de har det, säger Britt-Marie.

Prästens otroliga fynd – en diamant på 709 karat

Diamanten är stor som ett ägg och väger 709 karat. Den hittades av en kristen präst i Sierra Leone – nu ska "fredsdiamanten" säljas och pengarna ska gåt till landets fattiga.  – Den här diamanten kommer att hjälpa de fattigaste människorna i världen, säger Martin Rapaport som är ordförande i ett internationellt nätverk av diamanthandlare, till TT. 

Sofias dolda budskap på mjölkpaketen

Nu får barn och föräldrar lära sig att hantera näthat – på mjölkpaketen.Men vad få vet är att det är prins Carl Philip och prinsessan Sofia som genom sin stiftelse ligger bakom satsningen.– Vi är väldigt glada över att kunna lyfta in dessa frågor till matbordet, säger prinsparet via Sofia Ewerlöf, verksamhetsansvarig på Prinsparets stiftelse.

Två lastbilar i krock vid E6

Två lastbilar ska ha krockat vid en avfart till motorvägen.Ambulans, räddningstjänst och polis larmas till platsen.

Stopp i trafiken på E6 efter lastbilsolycka

En lastbil körde in i mitträcket vid ekodukten på E6 norr om Kungsbacka på onsdagsförmiddagen.Det blev totalstopp i trafiken och långa köer uppstod.

Kvinna utsatt för rånförsök – hemtjänsten larmade

En kvinna har blivit utsatt för ett rånförsök i Malmö. Troligen utanför sitt hem. Hemtjänsten larmade polisen kort efter händelsen. 

FI vägrar backa om
nya amorteringskrav

När marknaden svalnar tror allt fler att regeringen kommer säga nej till kraven på hårdare amortering.Men Finansinspektionen vägrar backa från sitt förslag.– Vi agerar utifrån den verklighet vi har, säger generaldirektör Erik Thedéen.

FI vägrar backa om nya amorteringskrav

När marknaden svalnar tror allt fler att regeringen kommer säga nej till kraven på hårdare amortering.Men Finansinspektionen vägrar backa från sitt förslag.– Vi agerar utifrån den verklighet vi har, säger generaldirektör Erik Thedéen.

Wendela, 11, kan inte
andas – all hjälp dras in

Wendela Bergsten, 11, i Habo lider av ett livslångt syndrom som gör att hennes andning måste övervakas dygnet runt.Nu har familjen fått muntligt besked från Försäkringskassan att all assistans dras in.– Det känns fruktansvärt. Hon kommer inte att överleva ett dygn utan hjälp, säger hennes mamma Katarina Bergsten.

Wendela, 11, kan inte andas – all hjälp dras in

Wendela Bergsten, 11, i Habo lider av ett livslångt syndrom som gör att hennes andning måste övervakas dygnet runt.Nu har familjen fått muntligt besked från Försäkringskassan att all assistans dras in.– Det känns fruktansvärt. Hon kommer inte att överleva ett dygn utan hjälp, säger hennes mamma Katarina Bergsten.

Folkökningen skenar – då
kan pensionsåldern höjas

Sveriges behov av välfärd ökar snabbare än våra intäkter.Då flaggar finansminister Magdalena Andersson (S) för höjd pensionsålder.– Tittar man på de som börjar jobba vid 30 bör det finnas möjligheter att arbeta längre än till 65, säger Magdalena Andersson till Dina Pengar.

Folkökningen skenar – då kan pensionsåldern höjas

Sveriges behov av välfärd ökar snabbare än våra intäkter.Då flaggar finansminister Magdalena Andersson (S) för höjd pensionsålder.– Tittar man på de som börjar jobba vid 30 bör det finnas möjligheter att arbeta längre än till 65, säger Magdalena Andersson till Dina Pengar.

Mopedolycka – person för till sjukhus med ambulans

En mopedist har förts till sjukhus efter en olycka i centrala Nyköping på onsdagsmorgonen.Ett oljeläckage kan vara orsaken till kraschen. – Personen blev bortforslad med ambulans, säger Torbjörn Erström, insatsledare vid Räddningstjänsten i Södermanland, till Expressen.

Datahaveri drabbar färdtjänsten

Göteborgs stad har drabbats av ett datahaveri. Hela datanätet ligger nere. Bland annat drabbas färdtjänsten.

Kommunens datahaveri drabbar färdtjänsten

Göteborgs stad råkade ut för ett ett datahaveri på onsdagsmorgonen.Hela datanätet har legat nere sedan i morse och bland annat har färdtjänsten drabbats.– Vi har lokaliserat problemet och håller på att lösa felet, säger Dag Thyselius, kommunikationschef för Göteborgs stad.

Cyklist påkörd av personbil – förd till sjukhus

En cyklist krockade med en personbil på Hisingen i Göteborg på onsdagsmorgonen.Cyklisten som är en kvinna i 55-årsåldern har förts till sjukhus.