Nyheter från Ekonomi

Ny forskning – därför har klädshoppningen på nätet en baksida

Mer än var femte klädesplagg som köps på nätet skickas i retur – med konsekvenser för miljön. Forskaren Sharon Cullinane vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet vill få oss att tänka till innan vi beställer två storlekar av samma tröja och sedan skickar tillbaka den som inte passar.

Skillnaden mellan utgångspris och slutpris har stigit

Skillnaden mellan utgångspris och slutpris har stigit på bred front det senaste året – trots att priserna på bostadsrätter gått ner generellt. Vissa mäklare har en större budpremie än andra, visar statistik som TT sammanställt.

Kina kräver att Kanada släpper Huawei-chefen

Kina kräver att Kanada släpper Huaweis finansdirektör Meng Wanzhou och hotar nu med ”allvarliga konsekvenser”, enligt BBC.

Flygbolag ber anställda arbeta gratis under jul: ”En Grinch-åtgärd av värsta sort”

Australiens största flygbolag Qantas har bett sina anställda att ”volontärarbeta” under julen. Något som får skarp kritik från fackorganisationen ASU. – Det är en Grinch-åtgärd av värsta sort, säger Natalie Land på ASU.

Polisen hittade paket från Postnord på motorvägen

Fem postburar med paket från Postnord hittades natten mot lördag på E18 utanför Västerås. Orsaken tros vara att dörrarna på en lastbil öppnat sig under färden.

Aktivister betalar böter med Swishkampanjer

Branschen växer men ett återkommande hinder är djurrättsaktivisterna. Flera av kaningårdarna har under året utsatts för både skadegörelse och inbrott.  – Jag tycker inte vi borde bli straffade över huvud taget, säger Martin Smedjeback från organisationen Tomma Burar. 

Kaninköttet på frammarsch – gårdarna har lätt att sälja köttet

Kaningårdarna blir allt fler i Sverige och efterfrågan på kött växer ännu mer. Det är bland annat den snabba förökningen och lätta hanteringen som lockar nybörjare till lantbruket.

Marianne Björklund: Gripna Meng Wanzho kan bli Huaweis nästa ledare

Det är inte vilken Huawei-chef som helst som har gripits i Kanada och riskerar lämnas över till USA. Meng Wanzhou är dotter till telekomgigantens grundare och har tippats ta över efter sin far. Gripandet kan sänka humöret i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina väsentligt.

Flera motiv bakom gripandet av Huawei-chefen

När den kinesiska telekomjätten Huaweis finansdirektör grips ligger mer i potten än misstankarna att bolaget brutit mot USA:s sanktioner mot Iran. Där finns en utländsk oro för att företaget kan spionera för sitt lands räkning, och i botten den nya techvärldens förändrade maktförhållande där kinesiska bolag expanderar och tar för sig.

Paul Romer: ”Företagens innovationer kan lösa klimatkrisen”

Donald Trumps löften om tre-fyra procents årlig tillväxt i ekonomin håller inte. Vad som har hänt under hans presidenttid i USA är inte uthålligt, utan beror på högkonjunktur och skattesänkningar. Det menar Paul Romer, den ene av årets ekonomipristagare. 

William Nordhaus: ”Parisavtalet leder världen på en väldigt farlig väg”

William Nordhaus prisas – och kritiseras – för att ha fogat in planetens klimatsystem i den ekonomiska modellvärlden. Han varnar för att Parisavtalet inte kommer att hejda den globala uppvärmningen i tid.

Ikea-sfären fortsätter tanka H&M-aktier

Interogo, som ingår i Ikea-sfären och som har hand om gruppens finansiella investeringar, har under november köpt ytterligare drygt 2,2 miljoner aktier i H&M. 

LO-basen applåderar näringslivstopparnas stöd för parterna

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson gläds över näringslivstopparnas stöd för parternas förhandlingsautonomi.  – Det är modigt av dem att säga så i det här läget. Men de vill nog också snart ha en regering, säger Thorwaldsson till DN.

Fler flög med SAS och Finnair

Fler flög med flygbolagen SAS och Finnair i november visar färska siffror. 

Microsoft inför etiska regler för ansiktsigenkänning

Genom en ändring i användarvillkoren ska Microsoft förhindra att deras teknik för ansiktsigenkänning används diskriminerande. Företaget inför nu ett speciellt etiskt regelverk för användandet av teknologin. ”Vi tycker att det är viktigt att regeringar under 2019 börjar anta lagar som reglerar den här teknologin”, skriver Brad Smith.

Tunga näringslivstoppar sågar Centerns krav till Löfven om arbetsrätten

C och L saknar stöd från tunga företrädare inom Svenskt Näringsliv för sina benhårda krav gentemot Stefan Löfven om snabba och detaljerade lagförändringar i arbetsrätten och lägstalönerna. Arbetsgivarna vill i första hand söka nya lösningar ihop med facken.

Tunga näringslivstoppar kritiserar Centerns krav till Löfven om arbetsrätten

Tunga företrädare inom Svenskt Näringsliv instämmer inte i Centerns och Liberalernas benhårda krav gentemot Stefan Löfven om snabba och detaljerade lagförändringar i arbetsrätten och lägstalönerna.  Bland andra Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen, vill i första hand söka nya lösningar ihop med facken.

Hovmästare stoppad från att ta hand om sjuka barn – arbetsgivaren Grand Hotel stäms

En anställd på det anrika Grand Hotel i Stockholm nekades gå hem när han skulle ta hand om sitt sjuka barn. Nu stämmer han Investorsfärens Grand Hôtel.

Ränteuttalande bröt negativ börstrend

Tre dagar med vikande handel fick ett slut när Tokyobörsen avslutade uppåt. Nikkei 225-index steg 0,8 procent medan det bredare Topix-index klättrade 0,6 procent.

Kraftfull återhämtning på Stockholmsbörsen

Efter en rejält svängig handelsvecka ser Stockholmsbörsen ut att avsluta med uppåtgående kurser. Inför sluthandeln är OMXS-index upp 1,7 procent stärkt av eftermiddagens amerikanska sysselsättningsrapport.

Justin Trudeau: Finns inga politiska motiv

Kina har protesterat högljutt mot gripandet av en av Huaweis högsta chefer, Meng Wanzhou.  Den kanadensiska premiärministern Justin Trudeau säger nu att hans regering inte har haft något med gripandet att göra, rapporterar BBC.

Justin Trudeau: Vi har ingenting med gripandet att göra

Kina har protesterat högljutt mot gripandet av en av Huaweis högsta chefer, Meng Wanzhou.  Den kanadensiska premiärministern Justin Trudeau säger nu att hans regering inte har något med gripandet att göra, rapporterar BBC.

Kamratposten kommer att ges ut av Dagens Nyheter

KP + DN = sant. Kamratposten har tidigare getts ut av Bonnier Magazines & Brands. Från årsskiftet kommer den anrika tidskriften att ges ut av Dagens Nyheter.

Kraftig ökning av antalet flygpassagerare

Miljardgränsen spräcktes 2017 när det gäller antalet flygpassagerare i EU, visar ny samlad statistik från Eurostat.

Nötfärs återkallas efter salmonellalarm

Styckmästarn återkallar nötfärsprodukter, efter att salmonella hittats i sju olika produkter.

Nedgången tilltar på Stockholmsbörsen

Nedgången på Stockholmsbörsen tilltar. Vid lunchtid låg börsens breda index på minus 2,2 procent.

Dålig dag på Stockholmsbörsen – USA-börser fortsätter falla

Stockholmsbörsen är på väg mot en av årets sämsta handelsdagar. Inför sluthandeln är OMXS-index ned 2,3 procent och pendlar nu kring den lägsta nivån för året. Även USA-börserna startade handeln med fallande kurser.

Årets sämsta dag på Stockholmsbörsen – USA-börser fortsätter falla

Stockholmsbörsen rasade 2,8 procent – den sämsta handelsdagen i år. På de ledande Europabörserna var fallet ännu värre.

Här är företagen som släpper ut mest koldioxid

SSAB, Cementa och Preem är de företag som släpper ut mest koldioxid i Sverige. Själva tycker de att de ligger långt fram när det gäller klimatomställningen – och hoppas till och med på riktigt tuffa regler från FN:s klimatmöte i Katowice. Det stärker deras konkurrenskraft, tycker de.

Småhuspriser steg en procent

Priserna på småhus har stigit med en procent under den senaste tremånadersperioden, september–november, jämfört med föregående tremånadersperiod. Jämfört med september–november 2017 har priserna stigit med en procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Torbjörn Petersson: Gripandet gör det inte lättare att nå framgång i diskussionerna USA-Kina

Den kinesiska techjätten Huaweis finansdirektör Meng Wanzhou, som är dotter till bolagets grundare, har gripits i Kanada och riskerar utlämning till USA. Gripandet sker när USA och Kina ska påbörja försök att lösa handelskonflikten som pågått under större delen av året. 

Kraftigt nedåt på Asien-börserna

Gripandet av Huaweis högsta chefer på USA:s begäran fick de asiatiska börserna att dyka brant nedåt. Nikkei225-index i Tokyo stängde nedåt, minus 1,9 procent medan det bredare Topix-index föll 1,8 procent.

Kina protesterar mot USA:s gripande av Huawei-chef

Kina protesterar mot att en av Huaweis högsta chefer, Meng Wanzhou, har gripits i Kanada på USA:s begäran. USA har flera utredningar i gång där företaget misstänks vara ett säkerhetshot.

Brasilianska åklagare: Internationella storbolag betalade mutor i Petrobrasskandalen

Ledande oljehandelsföretag som nederländsk–schweiziska Vitol och Trafigura samt brittisk-schweiziska Glencore har betalat drygt 30 miljoner USA-dollar i mutor till anställda inom det brasilianska statligt ägda oljebolaget Petrobras, en verksamhet som alltjämt kan vara pågående, uppger åklagare.

Hamburgerkedjan får rätt om ”Donken”

Bilhandlaren registrerade varumärket ”Donken”.  Det fick snabbmatskedjan McDonald's att vända sig till Patent- och registreringsverket (PRV) – som nu häver registreringen.  PRV menar att bilfirman borde ha känt till att namnet kopplas till hamburgerjätten. 

Tre avslöjanden från Facebooks läckta mejl

En stor mängd interna mejl från Facebooks toppchefer – bland dem vd Mark Zuckerberg – har publicerats på nätet av en brittisk parlamentarisk kommitté. Bland annat avslöjas hur Facebook skulle få tillgång till användares samtalslistor och sms, trots att man insåg att det kunde bli en skandal.

Fler bostadssäljare tvingas gå ner i pris

Allt fler bostadssäljare tvingas sänka sitt utgångspris för att få igenom affären. Det visar statistik från bostadsannonssajten Booli.

Kina ”säker” på att handelsavtal med USA kan nås

Kina bryter tystnaden efter helgens möte i Buenos Aires och hävdar nu att man är säker på att ett handelavtal med USA kan nås inom 90 dagar. Men dimridåerna över vad de två länderna kom överens om hänger fortsatt täta och uttalandet lyckades inte övertyga börsen.

Miljöfarlig dildo importerades – nu straffas företaget

Företaget importerade 32 miljöfarliga dildoar från USA. Nu straffas näringsidkaren för den miljöfarliga hanteringen och krävs på 20.000 kronor. 

Razzia mot Starbreeze

Ekobrottsmyndigheten har genomfört en razzia mot spelutvecklingsbolaget Starbreezes huvudkontor.

Bankkunder drabbade av dubbeldragningar

Flera svenska bankkunder har drabbats av dubbeldebiteringar. Både Skandiabanken och Swedbank jobbar på att lösa problemet, rapporterar  Aftonbladet.

Tillväxtverket: Småföretag bör få stöd för sin export

Riktigt små företag bör få subventionerad konsulthjälp för att kunna klara exportmarknader. Det föreslår Tillväxtverket i sin senaste rapport om företagens villkor.

Nya näringslivsbasen: Utbildningen behöver förbättras på alla nivåer

Svenskt Näringslivs nye vd Jan-Olof Jacke ställer hårda krav på nästa regering. Det behövs lägre skatter, liksom förbättrad utbildning på alla nivåer. Annars är företagens konkurrenskraft i fara och då hotas välfärden, hävdar han.

Stockholmsbörsen faller i öppningen efter nedgångar i Asien

Kurserna på Stockholmsbörsen faller med 1,2 procent i öppningen.

Stockholmsbörsen backar efter nedgångar i Asien

Kurserna på Stockholmsbörsen backar på onsdagsförmiddagen. Nedgången följer efter ett kraftigare ras på New York-börsen på tisdagen med över tre procent och efter att flera asiatiska börser fallit under onsdagsmorgonen.

Madrid säger nej till elsparkcyklar

Styret i Madrid säger nej till de företag som vill hyra ut elsparkcyklar i den spanska huvudstaden. Det innebär att de tre företag som för närvarande erbjuder dessa fordon till invånare och turister i Madrid bara har några dygn på sig att avlägsna dem.

Nu sjunker bostadspriserna igen

Priserna på både bostadsrätter och villor sjönk i november, jämfört med oktober. Därmed är den återhämtning på bostadsmarknaden som syntes efter sommaren bruten, menar Svensk Mäklarstatistik.

Spanien vill stoppa förorenande bilar i 138 städer

Spanien planerar att förbjuda bensin- och dieseldrivna fordon i 138 stadskärnor år 2025. Redan nu har Madrid gjort innerstaden till en zon för bilar med mycket låga utsläpp.

Theresa May på väg att tappa kontrollen över Brexit

Storbritanniens premiärminister Theresa May förlorade på tisdagen flera omröstningar i parlamentet. Nu är Storbritannien allt närmare en ny Brexitomröstning, skriver The Independent.

Sverige bromsar EU:s beskattning av nätjättarna

BRYSSEL. Hur digitala jätteföretag som Google och Facebook ska beskattas fortsätter splittra EU. Inte ens en urvattnad fransk-tysk kompromiss, som skyddar Spotify från skatt, får gehör. Sverige tillhör länderna som bromsar.