Nyheter från Ekonomi

Martin Jönsson: Zuckerberg är inte ett smack trovärdig i sin historiebeskrivning

DN:s utvecklingschef och medieanalytiker Martin Jönsson svarar på tre frågor om Mark Zuckerbergs första kommentar om skandalen kring Cambridge Analytica - en historia som gjort att Facebooks börsvärde rasat och bolaget kastats in i sin värsta förtroendekris hittills.

Mark Zuckerberg: Vi har begått misstag

Mark Zuckerberg bryter nu tystnaden gällande skandalen kring Cambridge analytica.  ”Vi har gjort misstag, det finns mer att göra och vi behöver bli bättre”, skriver han på Facebook.

De valde livet som självförsörjande

Nathalie Nylén och hennes man Anders Dahlin flyttade från Stockholm till en ö utanför Mariefred i Södermanland, där de satsar på att bli så gott som självförsörjande.  – Jag tror inte att jag hade uppskattat det här livet lika mycket om jag inte hade levt det andra livet tidigare, säger Nathalie Nylén.

Fed höjer styrräntan

USA:s centralbank Federal Reserve höjer styrräntan med 0,25 procentenheter. Som tidigare signalerar banken totalt tre räntehöjningar i år. Men det krävs inte mycket för att höjningarna ska bli fler. Flera ledamöter förespråkar fyra höjningar i år.

EU hoppas Trump ger undantag från ståltullar

EU försöker in i det sista slippa de amerikanska ståltullarna. Efter ett möte mellan EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och den amerikanske handelsministern Wilbur Ross ligger nu bollen hos den amerikanske presidenten Donald Trump.

Så lärde sig forskare att använda Facebooklikes för att påverka dina tankar

Kanske har du vid något tillfälle under de senaste åren berättat för Facebook att du gillar till exempel Kim Kardashian West. När du tryckte på gilla-knappen på hennes sida, gjorde du det antagligen för att du ville se realitystjärnans uppdateringar i ditt nyhetsflöde. Kanske förstod du att marknadsförare skulle kunna rikta reklam till dig baserat på ditt intresse för henne. 

EU vill beskatta nätjättar som Facebook och Google

Ett skattesystem för 2000-talet, är vad EU-kommissionen kallar sitt väntade förslag om hur världens nätjättar ska beskattas där de tjänar sina pengar. Oron är samtidigt stor för att åtgärderna ska reta upp USA – mitt under hotande handelskrig.

Calmfors: Etableringsjobb inte nog för att integrera de nyanlända

Med de lägst avlönade jobben som språngbräda får åtminstone en del av de utrikes födda en ökad chans att lyckas närma sig de svenska medellönerna. Det menar Arbetsmarknadsekonomiska Rådet i sin sista rapport. 

Hamnarbetarförbundet avvisar LO:s förslag

Svenska hamnarbetarförbundet säger nej till LO-förslaget om upplösa organisationen och underordna sig Transport via ett hängavtal. – Ett framtida samgående måste bygga på en kompromiss och inte på att den ena parten sväljer den andra, sade Hamnarbetarförbundets Erik Helgeson.

Lång vinter guldgruva för skidorterna

Mycket snö, en vår som dröjer och sent påsklov är gynnsamt för landets skidanläggningar. Idre fjäll och Skistars anläggningar har haft en rekordsäsong. Även Hemavan och Tärnaby förväntar sig starka siffror. 

Ikea siktar på fler mindre butiker

Att kunderna helst åker till ett stort möbelvaruhus och själva fraktar hem sina platta paket är snart ett minne blott, tror Ikea. Fler mindre butiker och mer servicetjänster står i stället på menyn.

Fingerprint faller efter handelsstoppet

Börsen har inte helt avskrivit misstankarna om att biometribolaget Fingerprint Cards brutit mot regler om insiderinformation. Aktien rasar med ytterligare 6 procent efter det att ett handelsstopp hävts.

Stjärnkock säljer sitt livsverk - Hotell Borgholm är till salu

Anrika Hotell Borgholm ska säljas. Nyårsafton 2018 blir sista chansen att äta stjärnkocken Karin Franssons mat, innan hon och maken Owe Fransson lämnar verksamheten och tar ”evig semester”.

Nordea sätter stopp för Facebook-aktien

Nordea stoppar nya investeringar i Facebook i sina hållbarhetsfonder. Aktien sätts i karantän av storbanken i åtminstone tre månader med anledning av deras samröre med Cambridge Analytica. 

Kraftig minskning av Kinapaketen efter momsavgiften

Från 150.000 mottagna paket om dagen innan momsavgiften till ett dygnssnitt på 50.000 paket förra veckan. DN rapporterade tidigare om en tänkbar väg för att slippa avgiften och nu har åtminstone en av kinahandelsplattformarna börjat använda sig av den vägen. 

Apputvecklaren: Jag pekas ut som syndabock i Cambridgeavslöjandet

Turerna kring Facebook och konsultföretaget Cambridge Analytica fortsätter. I en intervju med BBC berättar nu Aleksandr Kogan, mannen som skapat appen som ska ha hjälpt Facebook att samla in information om sina användare, att han görs till syndabock av företagen Facebook och Cambridge Analytica.

Så ser du vad Facebook vet om dig

Det digitala analysföretaget Cambridge Analytica har hamnat i fokus för en världsomspännande skandal efter att det framkommit att företaget olovligt samlat in persondata för att nå 50 miljoner amerikaner på Facebook. Så här ser du, och begränsar, Facebooks användning av din personliga information.

Regeringen föreslår sänkt bolagsskatt

Regeringen föreslår en sänkt bolagsskatt till 21,4 procent följt av ännu en sänkning till 20,6 procent från 2021. Sänkningen kombineras med begränsningar för bolagens möjlighet att göra ränteavdrag.

BMW räknar med ett starkt år – men orosmolnen hopar sig

MÜNCHEN. Efter ännu ett rekordår storsatsar den tyska biljätten BMW på innovationer. BMW-chefen Harald Krüger ville prata om elektrifiering och digitalisering, men fick frågor om tisdagens razzia mot högkvarteret i München. 

Maria Crofts: Bra utveckling att fler deklarerar digitalt

Det var färre som loggade in i sin deklaration första dagen i år jämfört med förra året. Det är en utveckling åt rätt håll.

Rusning till deklarationen första dagen

När deklarationen öppnade i går loggade 1.470.000 personer in för att se om de fick restskatt eller pengar tillbaka. Av dem deklarerade 707.428  personer. Det är nytt rekord.

Svenska semesterfirare väljer bort USA

Svenskar som åker utomlands på semestern bryr sig oftast inte om vilket styrelseskick som råder i olika länder. Men det finns undantag: Turkiet och USA. Där anger många politiska skäl för att inte resa dit.

Uber Eats förbättrar sina villkor

Det kritiserade matbudsföretaget Uber Eats förbättrar villkoren för sina cykelbud. Men, liksom övriga företag i branschen, vill man inte sluta kollektivavtal med facket. Dessutom ifrågasätter Arbetsmiljöverket säkerheten för cyklisterna.

Lång vinter gav rekordsäsong för Skistar

Skidanläggningsoperatören Skistar, som drar in merparten av intäkterna under vinter- och vårsäsongerna, redovisar en vinst före skatt på 702,6 miljoner kronor för det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Det kan jämföras med ett resultat på 618,4 miljoner kronor för samma period ifjol.

Cambridge Analytica inblandat i flera tvivelaktiga valkampanjer

Valkampanjsbolaget Cambridge Analytica har inte alltid påverkat val genom Facebook. Ekonomisajten Bloomberg har sammanställt vilka fler kontroversiella metoder bolaget ska ha använt för att gynna sina kunder.

Hundar på villovägar får United Airlines att stoppa djurtransporter

United Airlines stoppar temporärt transporter av husdjur i sina plans lastutrymmen. Efter en rad misslyckade djurtransporter har det amerikanska flygbolaget funnit för gott att se över verksamheten.

The Guardian: Cambridge Analytica skröt om hur man hjälpt Trump bli vald

Ledande befattningshavare vid Cambridge Analytica, konsultföretaget som hamnat i hetluften i spåren av det gigantiska dataintrånget hos Facebook, uppges ha skrutit om hur de använt sig av ”icke spårbar” annonsering när de tagit fram material till sina uppdragsgivare.

The Guardian: Cambridge Analytica tar åt sig äran för Trumps valseger

Ledande befattningshavare vid Cambridge Analytica, konsultföretaget som hamnat i hetluften i spåren av det gigantiska dataintrånget hos Facebook, uppges ha skrutit om hur de använt sig av ”icke spårbar” annonsering när de tagit fram material till sina uppdragsgivare.

Cambridge Analyticas vd stängs av

Styrelsen för valkampanjsbolaget Cambridge Analytica har beslutat att stänga av vd:n Alexander Nix, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Prylar som sköter din shopping

Allt fler av hemmets prylar är uppkopplade. Men vad händer när dina hushållsmaskiner börjar beställa varor när förråden sinar? DN besökte Electrolux robotlabb för att utforska det senaste inom området. 

Svalt intresse för att prata med hemelektroniken

Den röststyrda assistenten kan snart ses som en självklarhet i det uppkopplade hemmet. Men trots ett brett teknikintresse är svenskarna skeptiska, enligt en ny global undersökning från Accenture. 

Tillslag mot BMW:s huvudkontor i München

MÜNCHEN. Tyska myndigheter genomsökte på tisdagen biltillverkaren BMW:s huvudkontor i München, efter misstankar om fusk med avgasreningen. BMW förnekar anklagelserna.

Facebook fortsätter falla på Nasdaq-börsen i USA

Facebooks aktie fortsätter att tappa mark efter avslöjandena om att bolaget har lämnat ut uppgifter om 50 miljoner användare. Efter 20 minuters handel på tisdagen hade bolagets värde fallit med 2,4 procent på New York-börsen Nasdaq. 

Pressat Facebook tappar i värde efter avslöjandet

Uppmärksamheten för Facebook i samband med Cambridge Analytica-skandalen är dålig reklam för företaget vars börsvärde har raderats med över 300 miljarder kronor på två dagar.

Scanias fina fjolår i siffror

Scania kan se tillbaka på ett rekordår 2017. En försäljning om nästan 120 miljarder kronor, ett rörelseresultat om drygt 12 miljarder kronor samt rekord för lastbilsleveranserna. 

850 000 hushåll kan bli utan TV4:s kanaler

Ett nytt tv-krig tycks stå för dörren. Redan vid midnatt, natten till onsdag, riskerar uppemot 850.000 hushåll som är kunder hos Telenor-ägda Canal Digital och Bredbandsbolaget att drabbas. Den här gången är det TV4:s kanaler som tittarna kan bli av med.

Nedsläckning av TV4:s kanaler avvärjd

Tv-kriget stoppades innan tittarna drabbades av det. En överenskommelse slöts på tisdagskvällen mellan Telenor och TV4/Bonnier Broadcasting, vilket betyder att den hotande nedsläckningen av TV4:s kanaler hos Canal Digitals och Bredbandsbolagets kunder avvärjdes.

Cambridge Analytica-skandalen – detta har hänt

Det digitala analysföretaget Cambridge Analytica har hamnat i fokus för en potentiellt gigantisk skandal som omfattar en lång rad demokratiska val. DN reder ut vad som hänt.

Göran Persson blir bankägare

Tidigare statsministern Göran Persson har köpt aktier i Ålandsbanken, där han även är styrelseledamot. 

Venezuelas kris får invånare att fly till Brasilien

Hemlandets ihållande politiska och ekonomiska kris gör att tusentals venezuelaner försöker hitta nya möjligheter, rapporterar AP. De tar sig till Brasilien, ett land som kämpar med egna ekonomiska bekymmer. 

USA:s ståltullar stöter på motstånd bland G20-länderna

Oron för USA:s ståltullar och hot om nya handelshinder präglar G20-mötet i Buenos Aires. Flera länder trycker på för att frihandel ska omfamnas. Men USA hävdar att landet inte kan offra sina nationella intressen.

Jacques Wallner: Självkörande bilar finns inte

Jag är inte förvånad över nyheten att en självkörande bil kört på en 49-årig kvinna i Arizona, USA som avled av sina skador. Vissa operatörer har tryckt ut en ännu inte färdig teknik som inte förtjänar att kallas ”självkörande”.

Fingerprint Cards aktie handelsstoppad på börsen

Biometribolaget Fingerprint Cards aktie har handelsstoppats av Stockholmsbörsen. Aktien hade fallit med nästan 7 procent inför stoppet.

Fingerprints aktie handelsstoppad på börsen

Fingerprint Cards-aktien handelsstoppades strax efter klockan 10.20 på tisdagen. Anledningen uppges vara icke offentliggjord information från bolaget.

Facebook stoppar egen utredning av Cambridge Analytica

Brittiska regeringen har gått hårt mot Facebook och deras förhållande till det skandalomsusade analysföretaget Cambridge Analytica. På tisdagen meddelade informationsmyndigheten ICO att it-jätten gått med på att stoppa sin egen utredning – alla anställda kallas till krismöte.

Snart kan det gå att köpa hus med blockkedjan

Det är inte bara valutor som kan handlas på blockkedjan. Lantmäteriet arbetar med att ta fram ett system som gör det möjligt att genomföra köp av fastigheter via blockkedjeteknik.

Så maximerar du föräldraledigheten

Reglerna för föräldrapenning kan vara svåröverskådliga. Men genom att spela sina kort rätt kan nyblivna föräldrar maximera sin ledighet och samtidigt hålla privatekonomin stabil.  DN har talat med Försäkringskassans expert Niklas Löfgren som ger sina bästa råd – och samtidigt varnar för allvarliga fallgropar.

Brittiska datainspektionen vill komma åt Cambridge Analyticas servrar

Storbritanniens datatillsynsmyndighet ICO vill genom husrannsakan få tillgång till Cambridge Analyticas servrar. Myndigheten vill komma åt uppgifter om företagets engagemang vid val på skilda håll i världen.

Facebook utreder Cambridge Analytica

Facebook faller på Nasdaq-börsen efter att det blev känt att bolaget kan åka på miljardböter för att ha gett användares data till Cambridge Analytica. Nu startar Facebook en utredning och även amerikanska senaten vill kalla grundaren och vd:n Mark Zuckerberg till förhör.

Kvinna omkom då hon påkördes av självkörande Uber-bil

En kvinna i en stad i USA-delstaten Arizona har omkommit efter att ha körts på av en självkörande bil, knuten till taxitjänsten Uber. Olyckan kan vara den första som inträffat där en fotgängare påkörts och dödats av ett självkörande fordon. Det påkörande fordonet var en Volvo XC90.