Efter #imaktenskorridorer: Det är dags att städa upp, Stefan Löfven

Efter att ha läst ändlösa vittnesskildringar av sexism, trakasserier och övergrepp på #imaktenskorridorer är det uppenbart att det behövs städas på svenska arbetsplatser. 

Och nu menar jag inte bland dokumenten som ska arkiveras, disken i fikarummet eller hemsidorna som ska uppdateras. 

Sverige behöver en attitydförändring och svenska arbetsplatser behöver en uppryckning när det gäller hur vi som medmänniskor förhåller oss till varandra. 

Jag föreslår att statsministern påbörjar det arbetet redan idag. På sin egen arbetsplats.   

Under mina tio år i olika politiska och diplomatiska kretsar, både lokalt, nationellt och internationellt, har jag bland annat varit med om följande:

  • En överordnad som frågade om jag var "fräsch och rakar mig ordentligt?".
  • En överordnad som föreslog enhetsaktiviteter på en herrklubb.
  • En överordnad som diskuterade "knullistor" på en arbetsmiddag.
  • En överordnad som var något mer subtil med sin kvinnosyn och sa att "männen tjänar mer här eftersom de är skickligare än kvinnorna".
  • En överordnad som skulle bjuda hela arbetsgruppen på middag men tydligen endast hade planerat för en privat "dejt" oss emellan.
  • En senior manlig kollega som uttryckte "lilla prinsessan ska inte uttala sig".
  • En senior manlig kollega som föreslog tjänstemiddag på en "kondomrestaurang". 
  • En senior kollega från annan nation som fumlande knäppte upp sina byxor och ville ha en avsugning.
  • En senior kollega från annan nation som rev upp min kjol.
  • Ändlösa sexskämt, mobbning av kvinnor som ansetts "fula" och kommentarer om utseende och villighet. 


Det här är alltså i arbetslivet. Och det är inte en uttömmande lista.  

I de forum som bildats för att samla exempel på vad kvinnor varit med om i termer av sexism, trakasserier och övergrepp slås man främst av hemskheten i de många riktigt grova övergrepp som det rapporteras om. 

Det andra som är påtagligt är dock rädslan (och stoltheten) över att våga berätta. I många historier framkommer oron, implicit eller explicit, för att det som återgetts ska kunna sammankopplas med det egna namnet. 

Trots #metoo-kampanjens uppmärksamhet, trots stödet från tusentals andra kvinnor som delar med sig av sina erfarenheter och trots de advokattelefonnummer som cirkulerar, är rädslan för hur den egna karriären ska påverkas stark. 

När journalister hör av sig vill man därför helst vara anonym. Förståeligt, eftersom problematiken funnits och varit känd i samhället under lång tid utan att några omfattande åtgärder för att stävja sexistiska attityder har vidtagits. 

Men det är också ett tragiskt uttryck för vår generella syn på offer och förövare i Sverige, när den som utsätts för kränkningar eller brott skäms eller är rädd för att berätta om det. 

Nog för att ingen ska bli oskyldigt anklagad och uthängd, men samhället måste alltid värna den som utsätts för kränkningar och brott, inte förövaren. 

Rädslan för att berätta är också ett sorgligt uttryck för vår brist på gemensamma värderingar, förståelse för vad som är nedsättande behandling och bilden av vem som kan utsätta någon annan för kränkande beteende (alltså vem som helst av oss). 

Den klassiska komplexiteten av gränsdragning och anmälningsbenägenhet kompliceras ytterligare av lagstiftningens frånvaro av reella straff och beroendeställningar på den egna arbetsplatsen, men också av att flera av de män som bidragit till förnedrande situationer på många andra sätt är fantastiska personer.  

Nu behöver dock svenska arbetsplatser en attitydförändring och jag välkomnar statsministern att adressera detta i ett tal till nationen.  

Annelie Stiglund

Läs hela nyheten:
Efter #imaktenskorridorer: Det är dags att städa upp, Stefan Löfven

Publicerad: 2017-11-20 klockan 15:23

Fler nyheter från Nyheter24

Marcus Birro: "Ingen kommer att skriva på min protestlista"

Det känns som att vänta på den perfekta stormen. Valrörelsen. På sociala medier pågår en sorts ständig valrörelse. Det skriks och gapas. Det hatas och snackas skit. På Twitter är det alltid full storm. Både vänster och höger tassar ut i hallen på nätterna och manipulerar nålen i barometern så att den pekar på full storm. Det är ett konstant lågtryck. Det är beskyllningar om allt och ingenting. Det skriks i kör. Det är som att se två fyllon stå lutade mot varandra längst bak i bussen. De bara står där och håller varandra uppe. Ingen vet riktigt varför.  Jag är ingen journalist. Det fanns en tid när jag skämdes för det. Jag ville tillhöra. Jag ville vara med. Tills jag upptäckte den fruktansvärda ängslighet och rädsla som ryms i detta skrå. Att inte vara journalist var både min stora styrka och min största svaghet. Jag lyftes in i värmen på grund av att jag skrev unikt och inte som de andra. Men när det började blåsa var udden som riktades mot mig från den församlade mediekåren monumental. Jag var inte en av dem. Jag var en annan. Jag hade inget kontaktnät, inga kontakter, inga vänner. Det gick enkelt att kasta ut mig. Sedan har jag ägnat fyra år åt att försöka arbeta mig upp igen.  Jag skulle vilja uppmana alla skribenter, journalister och andra, mediala makthavare, opinionsbildare att gå samman och skriva under ett upprop som tar yrket på allvar genom att på riktigt försöka göra allt för att sänka tonen i de fruktansvärda gatlopp som anstiftas av både etablerad och oetablerad media. Jag tror på några nyckelord för alla oss som är i den blåsiga offentligheten. Självrannsakan. Perspektiv. Värdighet. Anständighet. Jag ser ingenting av detta i det offentliga samtalet just nu.  Minns ni när relativt nye moderate partiledaren tyckte att debatten skulle bli mer vuxen och ansvarstagande. Känns inte det som tusen år sedan? Båda sidor (som egentligen är fler än två) i det offentliga samtalet älskar att anklaga den andra sidan för att överdriva, hata och förfölja. Kanske är det dags att återta kontrollen över det egna sammanhanget och faktiskt ta ansvar för vem man är och varför.  Svensk media måste bli bättre på att stanna upp i hetsen, ta ett eller flera steg tillbaka och lära sig be om förlåtelse när det blir fel. Be om förlåtelse! Sänk ert huvud i skam. Upprätta den slags värdighet som publicister hade förr. Låt inte hatet bli ett drev som växer som en monstervåg och slukar allt i sin väg. Jag gör mig inga illusioner om att en enda publicist kommer ta det här uppropet på allvar. Ingen kommer skriva under en protest mot att media driver människor in i tystnad, in i rädsla, ja till och till självmord. Ingen kommer skriva under det här uppropet. Just därför behövs det. Marcus Birro,Författare  

2018-03-22-13:18:57

Nu kan det snart bli lättare att få bra betyg

Det ska bli lättare att få bra betyg. Det tycker regeringen som nu vill sätta igång en ordentlig utredning av betygssystemet både gör grundskolan och gymnasiet. Dessutom kan gymnasiebetygen ändras helt så att man kommer få betyg för varje ämne istället för kurser.  Framför allt vill man ta itu med hårdheten i betygssystemet. Som det är idag kan en elev halka ner från A till B efter bara någon enstaka dålig prestation. Det vill regeringen ändra på, och istället göra det lättare att få bra betyg.  – Vi vill utreda att läraren ska kunna göra en samlad bedömning av elevens kunskaper, i stället för att fokusera på den sämsta prestationen, säger gymnasieminister Anna Ekström till TT enligt Svenska Dagbladet.  Förhoppningsvis kommer en översyn av systemet leda till mindre stress och frustration bland Sveriges skolungdomar.  Ekström vill också utreda om kraven på vissa ämnen i gymnasiet är för höga. Undersökningar har visat att kunskapskraven i till exempel historia är högre än de som gäller på universitetet. – Jag vill väldigt gärna se att man ser över värdeorden i kunskapskraven. Regeringen har också gett Skolverket i uppdrag att se över beskrivningarna, säger Ekström. [appText

2018-03-22-13:04:12

Då beräknas Jocke och Jonna Lundells barn att komma

Det var för drygt en månad sedan som Joakim Lundell och Jonna Lundell berättade att de ska bli föräldrar. Profilerna har under flera åt lidit av ofrivillig barnlöshet så nyheten kom som en chock, och både Jocke och Jonna bröt ihop i glädjetårar efter att Jonna plussat på stickan. Den glada nyheten spreds som en löpeld och i en video visar Jocke och Jonna hur de åker omkring och berättar för sina närmsta För ett par dagar sedan skrev Jonna ut att hon varit på besök hos barnmorskan där de skulle försöka se vilken vecka hon var i. Enligt Jonnas app var hon i vecka 10 och skulle precis gå in i vecka 11. Men enligt barnmorskan var Jonna redan i vecka 12. – Jag blir inte klok på det här, sa Jonna då. Jag satt uppe så himla länge inatt och grubblade och googlade för att jag inte kunde släppa detta. Det spelar ju som sagt egentligen inte så jätte stor roll då det om ett tag går att ta reda på exakt vilken dag och vecka jag är i men det är bara själva grejen att två barnmorskor säger två olika saker och jag vill ju såklart ändå hålla lite koll på både mig och bebis, skrev hon även på bloggen.Nu har Jocke och Jonna varit på ytterligare ett läkarbesök, där de mer eller mindre kom fram till ett beräknat förlossningsdatum. Men som såklart fortfarande kan ändras. – 11 oktober säger de att det är beräknat att knodden kommer, vilket är två dagar efter Jockes födelsedag, berättar Jonna. Spännande!Joakim och Jonna kämpade under många år mot ofrivillig barnlöshet, tills det kom fram vad det var som gjorde att Jonna inte kunde få barn. Hon hade nämligen ingen egen ägglossning och blev då tvungen att äta medicin – vilket fungerade galant. Läs mer om det här.

2018-03-22-10:19:44

Satanistiska samfundet: SVT bör inte ägna sig åt kristen propaganda

År 2000 skildes Svenska kyrkan från staten. Allt fler svenskar anser sig vara icke-religiösa. Trots detta åtnjuter Svenska kyrkan fortsatta privilegier, bland annat genom SVT:s sändningar av gudstjänster och kristna ritualer som helgmålsringning. På vilket sätt är dessa inslag förenliga med det sekulariserade Sverige och religionsfriheten? Religionsfrihet innebär självklart att varje människa är fri att ha och uttrycka sina religiösa åsikter. Däremot innebär det inte att enskilda religiösa organisationer ska åtnjuta särskilda privilegier som till exempel tv-sända gudstjänster. Enligt radio- och tv-lagen ska den som innehar sändningstillstånd vara saklig, opartisk samt inte främja kommersiella intressen. Med ett tapp på närmare 900 000 medlemmar sedan 2004 går det inte att bortse från att Svenska kyrkan är intresserade av alla möjligheter att värva nya medlemmar, vilket genererar pengar till verksamheten. Varför ska SVT och alla som betalar tv-licens, hjälpa dem med detta? Med det här i åtanke har vi frågat SVT hur de resonerar kring att sända gudstjänster och helgmålsringning. De svar vi fått väcker dessvärre omedelbart nya frågor. De hänvisar till icke-argument som tradition samt hävdar att det finns ett stort allmänintresse. Hur vet de det? Enligt rapporter tar så många som 80 procent av svenskarna avstånd från organiserad religion. SVT framhåller att deras uppdrag är att skildra kultur- och samhällslivet i Sverige samt att de balanserar programutbudet genom att, förutom de omkring 60 kristna gudstjänsterna, sända inslag från två muslimska och en judisk högtid varje år. Är det en balanserad spegling av det religiösa livet i Sverige? Att premiera en enskild trosuppfattning på det här sättet är anmärkningsvärt. Ska ett trossamfund beredas plats i programutbudet borde rimligtvis även andra samfund ges samma utrymme. Vi ställer oss även frågande till hur villiga SVT egentligen är att spegla det religiösa livet i Sverige i all sin bredd eftersom de inte sänder några religiösa inslag från andra trossamfund än de abrahamitiska. Naturreligioner som wicca eller satanistiska trossamfund, rörelser som på grund av uråldriga fördomar är förknippade med ett starkt socialt stigma, har även de sammankomster och ritualer. Om de bereddes samma utrymme i tv som kristendomen skulle det leda till en ökad tolerans för dessa rörelser bland allmänheten. Är det verkligen rimligt att tv-licensen används till att hålla ett enskilt trossamfund under vingarna samt att låta rörelser som Frälsningsarmén och Equmeniakyrkan (som är öppet emot homosexuella) predika i tv?Jenny Hedin,Ordförande i Satanistiska samfundetErik Hedin,Medlem i Satanistiska samfundet Jonas Svensson,Medlem i Satanistiska samfundet

2018-03-22-10:57:09

Kommer Alternativ för Sverige komma in i riksdagen?

”Nu börjar resan för att ta tillbaka vårt land”. Det är med den sloganen nya partiet Alternativ för Sverige hoppas få tillräckligt många röster i höstens val för att kunna komma in i Sveriges riksdag.  Partiet vill profilera sig som ett alternativ till Sverigedemokraterna, och på hemsidan skriver AfS att SD är ”mer intresserade av anpassning för att bli godkända av de andra partierna” än att ta tag i de politiska frågor som är viktiga för SD-väljarna.  Men hur kommer det egentligen att gå för Alternativ för Sverige i höstens val? Kommer partiet få de fyra procent av rösterna som krävs för att få riksdagsmandat? Nja.  Det finns än så länge inte så mycket att säga om det nystartade partiet i opinionen. I en färsk mätning av Yougov, som Metro publicerat, får partiet knappt två procent. Med tanke på att SD brukar få 20-25 procent i Yougovs självrekryterande webbpanel så får man nog tolka AfS-siffran som en smula uppblåst och i största laget. Och med två procent kommer man inte långt. AfS, som till stor del består av uteslutna före detta sverigedemokrater, har en tydlig målgrupp: SD-väljare som är besvikna på Sverigedemokraterna. Partiet gör verkligen ingen hemlighet att det är här man kommer att hämta röster, och man har redan lyckats värva SD-toppen Olle Felten till partiet.  Problemet för AfS är dock att SD:s kärnväljare inte är speciellt många. Ja, det går bra för SD i opinionen, men enligt SCB:s partisympatiundersökning är det färre som faktiskt tycker om SD än som kan tänka sig rösta på dem. Om AfS ska rikta sig in på de ideologiskt övertygade SD-väljarna blir målgruppen helt plötsligt inte så stor, och Alternativ för Sverige måste locka över fler än var tredje hängiven sverigedemokrat för att kunna komma in i riksdagen. Det talar mot riksdagschanserna. Det som talar för AfS är att partiet har ett gyllene läge att skapa oordning och instabilitet inom Sverigedemokraterna, och på så vis locka väljare. I SD-märkta Facebook-grupper är diskussionerna om AfS redan i full gång, och före detta SD-väljare pratar nu om Sverigedemokraterna som en del av ”åttaklövern” och det politiska etablissemanget.  Om AfS lyckas marknadsföra bilden av SD som ett bekvämt etablissemangsparti kan kanske Gustav Kasselstrands parti ha en chans. För Jimmie Åkesson skulle det scenariot, att behöva spela defensivt högerut, vara en mardröm. Men om det inte händer något oväntat är det svårt att se hur AfS skulle kunna ta sig in i riksdagen i valet 2018. Men, det är ett ungt parti med unga företrädare, och det kommer fler chanser. Karl Anders Lindahl, politikredaktör Nyheter24Alternativ för Sverige lanserade nyligen en lite ovanlig kampanj – läs mer om det här

2018-03-22-10:25:21

Rättsläkaren avslöjar detaljer om mordet på Kim Wall

Under den tredje rättegångsdagen i Köpenhamns Byret kommer flera personer vittna mot Peter Madsen, som misstänks för mordet på Kim Wall. Under förmiddagen har man bland annat hört en av männen som räddade Peter Madsen ur den sjunkande ubåten Nautilus UC3 den 11 augusti. Det vittne som väntas ge mest detaljer är rättsläkaren Christina Jacobsen, som även hon förhördes under förmiddagen.  Vattnet försvårar utredningen Christina Jacobsen har arbetat som rättsläkare sedan 2001, och i rätten har hon berättat hur ovanligt det är med styckningar. – Och det är ovanligt att de ligger i vattnet. Men vi har en del drunkningar, varför vi ser många kroppar som legat i vattnet, sa Jacobsen under förhöret, enligt Aftonbladet.  Två av de vanligaste anledningarna till att en kropp styckas är att underlätta för att bli av med kroppen, eller att dölja dödsorsaken. Både styckning och att en kropp legat i vattnet försvårar den delen av utredningen. – Vi kan ha alternativ som är mer eller mindre säkra, menar Jacobsen. Rättsläkaren har dock under obduktionen kunnat se skillnad på när vissa sår på Kim Walls kropp har uppkommit. Enligt henne har sticksåren på Kim Walls kropp inträffat runt Kim Walls död, då blödningarna från skadorna inte hade kunnat inträffa fyra-sex timmar efter döden. Heller inte efter sju timmar, som Madsen påstår hade gått mellan Kim Walls död och styckningen. Eftersom vattnet försvårar utredningen är det dock svårare att bedöma när själva styckningen har ägt rum. Levde under tortyren Åklagaren Jakob Buch-Jepsen har tidigare berättat att Kim Wall torterades innan hon dog, vilket stämmer överens med rättsläkarens vittnesmål. Hon menar att flera av skadorna uppkom nära döden, antingen nära dödens inträde eller kort därefter. – Vi kan anta att det fortsatt varit cirkulation vid den tidpunkten, sa Jacobsen, enligt Aftonbladet. – Att man inte varit helt död? undrade åklagaren Buch-Jepsen.På den frågan blev svaret från rättsläkaren "ja". Särskilt en underhudsblödning på torson visar också att Wall har utsatts för våld, som kan ha uppkommit vid till exempel ett fall. En del av den tortyr som Madsen misstänks ha utsatt Kim Wall för är knivhugg eller -stick i underlivet.  Punkterade kroppen för att den skulle sjunka Peter Madsen har hela tiden nekat till mordet på Kim Wall, men erkänt brott mot griftefriden genom styckning. Under rättegången i onsdags berättade han att det var det enda rationella han kunde komma på, alltså att stycka kroppen efter att Kim Wall hade dött (enligt Madsen) till följd av en olycka, och att han ville ge henne en så kallad sjömansbegravning.  Han förklarade också sticksåren på Kim Walls kropp som att han hade försökt punktera kroppen för att hindra den från att flyta upp. Det är möjligt att den 50 centimeter långa skruvmejsel som Madsen hävdar användes för att fästas i havsbotten, har orsakat sticksåren. Men rättsläkaren menar att sticksåren inte alls pukterade Kim Walls kropp. – Huvudparten av dem har inte den effekten, avslog rättsläkaren i rättssalen och förklarade att de kan se på blödningarna i torson att Kim Wall var vid liv, säger Jacobsen. Sammanfattningsvis menar åklagaren att sticksåren på Kim Walls kön tyder på sexuellt våld, som uppstått precis innan, under eller efter att Kim Wall dog. De kan alltså inte ha uppstått vid styckningen, skriver SVT. Peter Madsens förklaringar Peter Madsen har haft flera förklaringar till hur Kim Wall skulle ha dött på båten. Inledningsvis hävdade han att hon hade fått en 70 kilos tung lucka i huvudet, men ändrade sig sedan till att Kim Wall dog av en kolmonoxidförgiftning som uppstod genom ett fel på ubåten.  Senare under rättegången kommer 56-årige kaptenten Ditte Dyreborg vittna med sin tekniska expertis om ubåtar. Enligt en rapport som Dyreborg gjort på uppdrag av polisen är det nämligen inte en trolig dödsorsak. Ditte Dyreborg är inte ensam om sin tes. Christina Jacobsen bedömer det osannolikt att skallskadorna och underhudsblödningarna skulle ha uppkommit i samband med ett fall.  Några av skadorna, likt skärsåret vid halsen, kan ha uppkommit efter döden, men kan också vara anledningen till döden. Samtidigt har flera skador i ansiktet, nära ögonen, uppstått.  Vad gäller den påstådda kolmonoxidförgiftningen tycks det omöjligt att bevisa huruvida den har hänt eller inte. Under obduktionen av organen har man inte kunnat hitta några spår av kolmonoxid, men den kan också ha lämnat kroppen över tid. Enligt Madsens version ska ubåten dock ha fyllts av varm gas, men det finns inga tecken som tyder på att den utsatts för värme. Däremot har rättsläkaren funnit att luftvägarna har blivit helt, eller delvis, blockerade. Det finns dock inga strypskador på tunga eller hals.  Läs mer om det så kallade ubåts-dramat: Här är Leif GW Perssons teori om vad som hände på ubåten Kim Walls mammas stora sorg efter beskedet Peter Madsens version: Kim Wall fick 70-kilos lucka i huvudet Polisens nya fynd: Har hittat såg i närheten av Peter Madsens ubåt Peter Madsen ska utredas för fler mordfall – i Sverige Nya beviset mot Peter Madsen: Har filmer på äkta mord Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-03-22-09:41:02

Så många miljoner kommer partierna lägga på sina valkampanjer

I höst är det val, och just nu håller de politiska partierna på att planera sina kampanjer för fulla muggar.  Men valrörelser kostar pengar – mycket pengar. Inte nog med att man måste köpa reklamutrymme i olika medier och på sociala medier, man måste också betala politiker, reklambyråer och tryckerier för att kunna få valkampanjen att funkar överhuvudtaget.  Det parti som inte är beredd att lägga ner miljontals kronor på kampanjer kommer förmodligen inte ha några större framgångar i höstens val.  Men var kommer partiernas pengar ifrån egentligen? Partierna är beroende av statligt stöd Största intäkten för partierna kommer av det partistöd som riksdagspartierna får av staten. Gåvor och inbetalningar av medlemsavgifter utgör faktiskt en väldigt liten del av partiernas ekonomi.  Det är riksdagens partibidragsnämnd som bestämmer hur stort ekonomiskt stöd partierna ska få från staten. Stödet utgår från hur många rikdagsmandat partiet har, och utan det statliga stödet hade partierna knappt haft några pengar alls.  Till exempel fick Sverigedemokraterna 2016 nästan 60 miljoner kronor i statligt stöd, medan medlemsavgifterna bara stod för 3,5 miljoner.  Vänsterpartiet fick in 1,4 miljoner i medlemsavgifter 2016. I Vänsterpartiet kommer en stor del av intäkterna från den så kallade partiskatten, som varje medlem som tjänar pengar på politiken måste betala. Genom partiskatten har Vänsterpartiet kunnat skjuta till över tio miljoner kronor till sin valfond.  Socialdemokraterna fick bara in 4,3 miljoner kronor i medlemsavgifter. S tjänar också pengar på sin lotteriverksamhet A-lotterierna, ungefär 37 miljoner kronor per år, enligt Socialdemokraternas årsredovisning. Socialdemokraterna får drygt 130 miljoner kronor i statliga bidrag varje år.  Systemet gör att partier som inte sitter i riksdagen, till exempel Feministiskt Initiativ och Alternativ för Sverige, har väldigt svårt att komma in i riksdagen eftersom de inte har lika mycket pengar att röra sig med.  Dock får Feministiskt Initiativ visst stöd, eftersom de fick över tre procent av rösterna 2014.  Hur det går i höstens val får vi se, men partierna kommer göra sig av med tiotals miljoner fram tills dess.  Så mycket kommer partierna lägga på reklam under valåret: Moderaterna: 50 miljoner Sverigedemokraterna: 50 miljoner Miljöpartiet: 18 miljoner Socialdemokraterna: 70 miljoner Kristdemokraterna: ca 20 miljoner Centerpartiet: Ungefär 35 miljoner (valbudgeten ligger på 70 miljoner) Vänsterpartiet: 4-6 miljoner (valfonden är på 16 miljoner) Liberalerna: 15-20 mijoner Fi: 3 miljoner Alternativ för Sverige: 2-3 miljoner Källa: Nyheter24 och Dagens Media Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson uttalade sig nyligen om hur han tror det går i valet – läs mer om det här

2018-03-20-14:01:27

Har partierna för mycket pengar?

2018-03-21-16:29:12

"Vansinnigt Försäkringskassan – ni sparkar på de som redan ligger"

Jag anser mig vara en människa som alltid har gjort rätt för mig. Jag har arbetat större delen av mitt liv med att ta hand om andra. Innan min föräldraledighet hade jag ett välbetalt jobb. Idag är jag en ensamstående mamma till två barn.  Jag är också gastric bypass-opererad sedan 2009, men med komplikationer. Bara året efter började problemen. Jag har trots detta bara haft kortare perioder med sjukskrivning. Jag har inte gett upp och kämpat på. Men under min föräldraledighet märkte jag att något inte stämde. Jag blev sakta men säkert sämre. Undernärd och på min sons första födelsedag får jag ringa ambulansen på grund av extrem buksmärta med kramper. Ett brustet magsår visar det sig.  Jag valde då att inte avbryta min föräldraledighet för att jag vet att Försäkringskassan är krångliga och min ekonomi var skör nog som det var. Efter medicinering verkade allt bra och jag var inlagd en vecka. Komplikationer uppstår och en dryg vecka senare opereras jag återigen, akut. Jag skickar ett sms till mina nära och kära för att berätta hur viktiga de är. Förbereder min mamma om hur jag vill att hon ska ordna med mina barn om jag inte överlever. Sakta men säkert börjar jag till slut återhämta mig. Idag har jag fortfarande smärtor i magen och har svårt att få i mig mat och vätska. Men jag lever.  Försäkringskassan har hotat med att avslå min ansökan om sjukpenning men tack vare intyg från min kirurg har det godkänts. Jag har även ett läkarintyg från psykiatrin som styrker de psykiska besvären min situation har gett. Problemet är att jag blev uppsagd under min föräldraledighet. Inte för att jag har på något sätt misskött mig utan för att företaget avvecklades. Jag har säkrat mitt sjukpenninggrundande inkomst (SGI), har gjort allt jag har kunnat och som har krävts. Men vi arbetslösa har inte rätt till den sjukpenning man hade haft om man var fortfarande anställd. Man sparkar alltså på människor som redan ligger.  Det finns ingen logik i detta då man man blir trippelt bestraffad: Först uppsagd, sedan sjuk och nu har jag verkligen inte råd att ens vara sjuk. Jag har fått Hemtjänst beviljad, men kan inte betala min räkning. Mina sjukhusräkningar kommer att hamna hos Kronofogden.  Jag kommer att bli beroende av att min mamma betalar för vår mat. Min mamma som redan fått ekonomiska bakslag då hon tar hand om mina barn när jag varit inlagd. Min ekonomi kommer inte klara av de sex månader som jag behöver vara sjukskriven. Hur kan det få gå till såhär? Varför sparkar man på människor som redan ligger? Försäkringskassan tar inte hänsyn till några omständigheter. Deras torra svar var att detta gäller alla. Har man ingen anställning så blir det automatiskt mindre i sjukpenning. Punkt. För en månad sen hade jag kunnat dö. Jag klarade mig genom det, men i nulägets låsta situation har min kämparanda släckts och livet känns både orättvist och hopplöst. Jag har alltid gjort rätt för mig och jobbat hårt. Tydligen räckte inte det. Samhället stöttar bevisligen inte de svaga. Susanna Haavasoja

2018-03-22-08:36:44

24-åring förföljdes på joggingturen – fångade allt på film

Rädslan finns inom de flesta. Att gå i mörkret på öppen gata tycker de flesta är obehagligt. Mitt på ljusa dagen? Då ska det inte finnas anledning till mycket oro.  Eller?  För 24-åriga amerikanska McKenzie Smalley blev morgonjoggen allt annat än en trevlig upplevelse. Mitt under joggingrundan upptäckte hon att hon förföljdes av en man i bil, som sedan fortsatte förfölja henne – under hela joggingturen.  När hon fick ett meddelande från en vän på Snapchat bestämde hon sig för att svara med en video på mannen. Sedan fortsatte hon filma hela händelseförloppet, skriver NY post. "Det ni inte ser i videon är när jag säger till honom flera gånger att snälla sluta följa efter mig, när jag tittar på andra bilförare och säger 'jag känner inte den här mannen' och när ingen hjälper mig", säger McKenzie i videon.  Skärmdump från videon. Bildkälla: Snapchat Mannen, som ska ha varit i 30 års åldern, följde efter henne med bil och skrek efter henne. Bland annat att hon skulle stanna och prata med honom.  När han senare parkerade bilen så passade McKenzie på att springa från bilen och lyckades skaka av honom.  Men det var inte bara själva momentet att hon blev jagad som skrämde henne. Utan att inga av förbipasserande lade märke till hennes "rop på hjälp".  Hon avslutar videosarna med "Om du ser någon som visar att de vill ha hjälp så hjälp då." – Se hela videon i spelaren ovan –  TV: Martin Timell om stalkingen: "Ska inte komma undan, din jävel!" Läs också om vad du bör göra om du utsätts för en stalker Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-03-21-15:31:21