Efter #imaktenskorridorer: Det är dags att städa upp, Stefan Löfven

Efter att ha läst ändlösa vittnesskildringar av sexism, trakasserier och övergrepp på #imaktenskorridorer är det uppenbart att det behövs städas på svenska arbetsplatser. 

Och nu menar jag inte bland dokumenten som ska arkiveras, disken i fikarummet eller hemsidorna som ska uppdateras. 

Sverige behöver en attitydförändring och svenska arbetsplatser behöver en uppryckning när det gäller hur vi som medmänniskor förhåller oss till varandra. 

Jag föreslår att statsministern påbörjar det arbetet redan idag. På sin egen arbetsplats.   

Under mina tio år i olika politiska och diplomatiska kretsar, både lokalt, nationellt och internationellt, har jag bland annat varit med om följande:

  • En överordnad som frågade om jag var "fräsch och rakar mig ordentligt?".
  • En överordnad som föreslog enhetsaktiviteter på en herrklubb.
  • En överordnad som diskuterade "knullistor" på en arbetsmiddag.
  • En överordnad som var något mer subtil med sin kvinnosyn och sa att "männen tjänar mer här eftersom de är skickligare än kvinnorna".
  • En överordnad som skulle bjuda hela arbetsgruppen på middag men tydligen endast hade planerat för en privat "dejt" oss emellan.
  • En senior manlig kollega som uttryckte "lilla prinsessan ska inte uttala sig".
  • En senior manlig kollega som föreslog tjänstemiddag på en "kondomrestaurang". 
  • En senior kollega från annan nation som fumlande knäppte upp sina byxor och ville ha en avsugning.
  • En senior kollega från annan nation som rev upp min kjol.
  • Ändlösa sexskämt, mobbning av kvinnor som ansetts "fula" och kommentarer om utseende och villighet. 


Det här är alltså i arbetslivet. Och det är inte en uttömmande lista.  

I de forum som bildats för att samla exempel på vad kvinnor varit med om i termer av sexism, trakasserier och övergrepp slås man främst av hemskheten i de många riktigt grova övergrepp som det rapporteras om. 

Det andra som är påtagligt är dock rädslan (och stoltheten) över att våga berätta. I många historier framkommer oron, implicit eller explicit, för att det som återgetts ska kunna sammankopplas med det egna namnet. 

Trots #metoo-kampanjens uppmärksamhet, trots stödet från tusentals andra kvinnor som delar med sig av sina erfarenheter och trots de advokattelefonnummer som cirkulerar, är rädslan för hur den egna karriären ska påverkas stark. 

När journalister hör av sig vill man därför helst vara anonym. Förståeligt, eftersom problematiken funnits och varit känd i samhället under lång tid utan att några omfattande åtgärder för att stävja sexistiska attityder har vidtagits. 

Men det är också ett tragiskt uttryck för vår generella syn på offer och förövare i Sverige, när den som utsätts för kränkningar eller brott skäms eller är rädd för att berätta om det. 

Nog för att ingen ska bli oskyldigt anklagad och uthängd, men samhället måste alltid värna den som utsätts för kränkningar och brott, inte förövaren. 

Rädslan för att berätta är också ett sorgligt uttryck för vår brist på gemensamma värderingar, förståelse för vad som är nedsättande behandling och bilden av vem som kan utsätta någon annan för kränkande beteende (alltså vem som helst av oss). 

Den klassiska komplexiteten av gränsdragning och anmälningsbenägenhet kompliceras ytterligare av lagstiftningens frånvaro av reella straff och beroendeställningar på den egna arbetsplatsen, men också av att flera av de män som bidragit till förnedrande situationer på många andra sätt är fantastiska personer.  

Nu behöver dock svenska arbetsplatser en attitydförändring och jag välkomnar statsministern att adressera detta i ett tal till nationen.  

Annelie Stiglund

Läs hela nyheten:
Efter #imaktenskorridorer: Det är dags att städa upp, Stefan Löfven

Publicerad: 2017-11-20 klockan 15:23

Fler nyheter från Nyheter24

Alla åker för att se Tommys julbelysning – är den bäst i Sverige?

Ditt hem är kanske fyllt till bredden med julpynt och belysning men du kommer nog inte kunna slå Tommy Wallentin, 71 år gammal, från Stockholm. Personer vallfärdar nämligen för att se hans belysning.  Men hur mycket tid lägger han ner, vad går elen på och varför detta stora intresse för julbelysning?  Nyheter24 pratade med Tommy om ja, julbelysning.  Tommy berättar att han började med sin passion för julbelysning för över 30 år senare och att det mestadels är för sina barn han hållit traditionen vid liv.  Installationen tar ungefär fyra helger och planerna för nästan år har han redan börjat med.  – Inspirationen får jag bara från mitt eget huvud, säger Tommy till Nyheter24.  Baksidan av huset. Bildkälla: Priva Det är ingen liten installation och det går åt en hel del tid och framför allt glödlampor och el! – Det går åt ungefär 50-60 tusen glödlampor. Elen går på ett par tusen extra.  Att personer åker förbi och tittar på hans mästerverk är något som Tommy bara tycker är roligt. Det är inte ofta som personer knackar på eller stannar länge. Utan det är en trevlig lite omväg för den som bara vill kolla in det fina Tommy skapat. En av dem som åkt för att titta på Tommys belysning är Lilly Kayrouz, 35 år gammal. Hennes syster berättade om huset och hon bestämde sig för att åka dit.  – Jag och andra som hade rest dit för att se hans berömda julbelysning sprang runt som små barn på julafton och filmade. När hon kom hem satt hon och klippte ihop filmen och la ut på en stor grupp på Facebook.  – Underbart tycker jag när en person lägger sitt själ i något sånt för att glädja andra. Jag är en av dem som kommer komma ihåg all hans belysningar för livet och ska fortsätta besöka han varje år. - Se Tommys fantastiska julbelysning, som Lilly filmade, i spelaren ovan - Läs också om vad som är årets smak på Juleskum! Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-12-17-09:07:20

8 saker som hände 2017 som vi aldrig någonsin får glömma

Året börjar lida mot sitt slut. Men innan vi går in i 2018 så finns det flera saker som hände 2017 som vi aldrig någonsin får glömma.  Terrorattacken i Stockholm  Bildkälla: TT Den 7 april körde en lastbil in på Drottninggatan i centrala Stockholm. Attacken krävde fem personer och en hunds liv. På natten greps Rakhmat Akilov i Märsta, som fortfarande sitter häktad misstänkt för terrordådet. Terrordådet skakade hela Sverige och är något vi aldrig kommer att glömma.  Terrorn i världen  Terrordådet i Somalia. Bildkälla: TT Terrorn skakade hela världen flera gånger under 2017.  I juni körde en lastbil på människor på London bridge i Storbritannien. Skåpbilen fortsatte sedan till Borough Market där de tre misstänkta gärningsmän började knivhugga personer. Sju personer miste sina liv och 48 person skadades.  I augusti körde en lastbil in på den populära turistgatan La Rambla i Barcelona. 14 personer förlorade sina liv i attacken.   I Somalias huvudstad Mogadishu sprängdes en bomb i oktober och 231 personer miste sina liv.  Dådet vid Ariana Grandes konsert i Manchester 

2017-12-14-22:46:33

5 saker att göra julafton – om julen inte är något för dig

Julafton är en, för många, tid för många att samlas med familj och nära och kära för att öppna presenter, titta på Kalle Anka och äta god mat.  Men det är faktiskt inte alla som kan, vill eller orkar fira jul. Alla har inte jättebra relation till familjen, råd eller psykisk ork att fira jul.  Julen behöver inte firas traditionellt och vi har därför listat fem saker du kan göra om du tycker att julen känns jobbig.  Nyheter24 har pratat med psykologen Britt-Marie Stridh och gjort en lista på vad en kan göra om en inte vill fira julen på traditionellt vis!  1. Gör ingenting Om du inte vill fira eller ha något med julen att göra. Skit i den! Gör det du skulle göra en helt vanlig dag. Lägg dig på soffan med massor av godis och så ojulig mat som möjligt och bara mys framför en film.  – För det i riktningen DU vill ha det. Tycker man väldigt illa om julen som idé så kan man sitta hemma med en film på Netflix, säger Britt-Marie till Nyheter24. 2. Dra ihop ett gäng som känner samma sak Kanske finns det fler än du tror som tycker att julen känns jobbig. Fråga runt bland vänner och bekanta. Var öppen med din problematik runt julen så ska du se att det finns fler som känner samma.  En bra idé kan vara att umgås alla ni. Slipper ni sitta hemma ensamma, om det inte är det ni vill, och kan vara med andra som vet vad du går igenom.  – Man kan hitta kompisar som inte heller tycker om att fira jul och vara tillsammans under helgen.  3. Ägna dig åt välgörenhet Det finns en hel del organisationer som ägnar sig åt att ordna julbord och liknande kring julen. Kanske är det något du kan ägna din julafton åt? – Det har i alla år funnits organisationer som är ett bra alternativ om en inte vill fira julen på traditionellt vis! 4. Träna Mår en dåligt så är det alltid bra att träna. Du får endorfiner och känner dig stark. Kanske har du en del frustration, sorg och oroligheter som behöver komma ut.  En timme vid boxningssäcken med hög rap i hörlurarna? 5. Gå på bio, gå ut och dansa eller ät på fin restaurang. En aktivitet som får dig på andra tankar kan vara kul. Även om du inte firar julen som alla andra så kan det vara fint att hitta på egna traditioner. Kanske en bio varje år?  Det som Britt-Marie tycker är viktigast är att släppa förväntningar, drömmar och förhoppningar om hur julen SKA vara och istället fokusera på vad DU vill göra på julen.  Se också videon om vad som bestämmer om en blir som ens föräldrar Läs också om varför barn tror att vi firar jul Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-11-03-08:52:41

Nellie Berntssons helkväll med stjärnan Benjamin Lasnier

Hästprofilen Nellie Berntsson, 17, var tidigare ihop med Lance Hedman, 17. Men kärleken tog slut och Lance gick vidare med Paulina "Paow" Danielsson, 24. Nellie Berntsson. Bildkälla: Instagram. Men Nellie verkar inte hänga läpp över sitt ex. I sin blogg skriver hon om sin nya bekantskap – nämligen den danska Instagramstjärnan Benjamin Lasnier, 18.Benjamin, som är född i Luxemburg men bor i Danmark, slog igenom på sociala medier redan som 16-åring och då var anledningen att han var så lik Justin Bieber. Men de senaste åren har han själv blivit artist, och har skivkontrakt med Sony. På Instagram har Benjamin nästan en miljon följare – och en av dom är just Nellie. I sin blogg berättar hon om mötet i Köpenhamn med flickidolen Benjamin. Benjamin Lasnier. Bildkälla: Instagram. "Vi träffade Benjamin Lasnier och hans grabbar. Hängde med dom hela kvällen. Så kul, jag och Benjamin har följt varandra på Instagram i flera år men aldrig stött på varandra eller träffats. Nu slog det till. Väldigt trevlig kille!", skriver Nellie.  Nellie Berntsson och Benjamin Lasnier i Köpenhamn. Bildkälla: Instagram. "Ja, lyckad kväll helt enkelt. Mina tjejer var så fina och sköna under kvällen också. Vi blev ett stort och nice gäng helt enkelt", skriver hon i sin blogg och bjuder sina läsare på en serie bilder från festkvällen. En pigg läsare har redan hunnit kommentera och fråga Nellie om det är något på g mellan henne och Benjamin – men det återstår att se! Se mer om Benjamin i klippet ovan!  Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-12-15-13:06:19

Tre tjejer berättar om vad som hände när de sökte bostad via nätet

Att kvinnor får utstå sexism och trakasserier är tyvärr ingen nyhet. Nyheter24 har pratat med tre tjejer som upplevt sexism och obehagliga saker när de sökt bostad via internet.  För två år sedan när Anna, som egentligen heter något annat, var 18 år så sökte hon botad via nätet. Hon berättar att runt sju män skrev till henne.  – En sa att han erbjöd gratis lägenhet om han kan komma dit och ha sex med mig några gånger i månaden. En började först skriva om en lägenhet han hyrde ut men efter en stund förändrades konversationen till att han ville att jag skulle suga av honom. En annan ville ha bilder på mitt ansikte och kropp för att se hur jag ser ut eftersom han ville hyra ut sin lägenhet till en snygg tjej, berättar Anna för Nyheter24.  Resten av männen erbjöd sig att dela lägenheten med henne. Någon ville också bo med henne om hon blev hans flickvän, hon skulle då inte behöva betala eftersom han ville "ta hand om henne". – En sa att han älskar unga svenska tjejer som mig och undrade om jag tyckte han var snygg och skickade bilder på sig själv.  Till slut flyttade Anna in hos en äldre man, som verkade trevlig, och bodde där som inneboende. Men ganska snabbt märkte hon att han stod bakom dörren när hon hade duschat och gick in på hennes rum när hon var i skolan och erbjöd sig vika hennes kläder. – Ett par trosor försvann från min tvättkorg en gång. En annan man höll på att ringa mig och ville att jag skulle komma ensam och kolla på en lägenhet. Han ringde bara ett par gånger men slutade när jag inte svarade – men det slutade istället med att han försökte kontakta min 14-åriga lillasyster för att han ville att hon skulle kolla på lägenheten, eftersom han inte fick tag på mig.  Bildkälla: Pixabay En annan som också tyvärr fått utstå bland annat sexism när hon sökte bostad är Maria, som också heter något annat. Hon la ut en annons på Blocket när hon skulle flytta till Stockholm från en liten ort på grund av ett jobb hon hade fått.  – Jag kommer aldrig att göra det igen. Jag tänkte att det var den snabbaste vägen att hitta en tillfällig bostad. Men jag borde inte ha lagt ut namn, bild och telefonnummer tillsammans för på mindre än tio minuter så började telefonen ringa stup i kvarten och min mail bombarderades av skamliga förslag och dylikt, berättar Maria för Nyheter24. Marie berättar att hon fick flera samtal där hon kunde höra att män stönade och onanerade. Så fort telefonen ringde blev hon rädd.  – Det kändes som många använde mitt nummer som heta-linjen och några ville ge mig "modelljobb" om jag åkte ut till dem.  Under knappt två dygn hade mellan 20 och 30 personer kontaktat Maria. Men det var inte det värsta, utan det värsta var mannen i familjen hon till slut valde att bo hos. Familjen hade gått igenom hennes annons och kände alla att de ville hyra ut ett rum till Maria utan förskottsbetalning.  – Jag såg fram emot att träffa familjen och familjen såg fram emot att träffa mig mig. Men när jag var framme vid huset så möttes jag av mannen som innan vi ens hann gå in i huset föreslog att vi först skulle gå till gymmet och sola lite. Eftersom Maria ville flytta in, göra sig hemmastadd och träffa alla så sa hon nej. Men när hon kom in i huset möttes hon av en chockad familj. – Mannen hade inte berättat att jag skulle hyra rummet, jag hade hela tiden skrivit med honom i tron om att familjen var inblandad i beslutet. Men jag förstod ganska snabbt varför, hans fru jobbade ofta på annan ort, det ena barnet hade nattjobb och den yngre var ofta hos kompisar.  Mannen i familjen hade eget företag och var hemma om dagarna, vilket ledde till att Maria tyckte det var väldigt obehagligt att vara hemma.  – Han kunde skriva till mig från våningen ovanför och fråga om jag var "sugen". Två gånger lämnade han en champagne i mitt rum när jag kommit från jobbet. Han kunde också smyga utanför mitt rum och slunga upp dörren i all hast för att se mig stå i underkläder och säga "oj jag visste inte att du var hemma" även fast jag hade musik på.  Maria berättar att hon en gång kom hem och möttes av att hennes stringtrosor var ihopvikta och prydligt uppradade på henne säng.  – Han hade alltså tagit upp trosorna från min byrå och gjort gud-vet-vad när jag inte var hemma. Jag bodde där i 28 dagar sen flyttade jag. Bildkälla: Pixabay När Johanna, som också heter något annat, skulle börja plugga i Stockholm började hon söka boende via nätet. Hon var 18 år och behövde ett billigt boende. Johanna skrev en annons på Blocket där hon berättade om sig själv.  – Jag skrev att jag var ordningsam och skulle börja plugga. Jag började få en hel del mejl, de flesta var från män. De flesta mejlen var inte sliskiga utan bara folk som erbjöd mig att hyra rum i deras hem, men när en ensamstående man hör av sig blev jag som ung tjej tveksam direkt, berättar Johanna för Nyheter24.  Många mail såg helt normala ut tills man läste fram till slutet, då de avslutades med saker som "hör av dig, var inte blyg" eller "hoppas att du förstår att det krävs något extra för att få denna lägenhet". En del mail var rent av vidriga också, totalt var det kanske 15 män som skrev till henne, men alla var inte äckliga, och runt fem personer som ringde upp.  Bildkälla: Privat En kväll ringde en man upp Johanna. Han berättade att han hade en etta i Hornstull som han skulle hyra ut.  – Sedan frågade han om jag var modell. Jag sa nej och då berättade han att han tyckte jag var så snygg och att jag skulle kunna vara det. Han berättade att det fanns en spegelvägg i lägenheten han hyrde ut och undrade om det var ett problem.  Johanna förstod inte riktigt och sa att spegelväggen inte skulle vara ett problem.  Bildkälla: Privat – Han sa att han ville se mig framför speglarna och när jag frågade om hyran sa han att jag inte behövde bry mig om det om han fick komma dit och "mysa" med mig framför speglarna. Jag blev helt ställd och la på direkt. Efter det var jag orolig att han skulle ringa igen, berättar hon och fortsätter:  – Jag vågade inte svara på de flesta mejlen och absolut inte åka och titta på rummen. Jag kände att det var en för stor risk. Det slutade med att jag hyrde ett dyrt och litet rum men då bodde jag med två tjejer i min egen ålder och kände mig trygg.  Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-11-21-08:40:51

Vad är en samtyckeslag? Juristen förklarar

Regeringen vill införa en samtyckeslag. I stora drag betyder det att allt annat än ett ja är ett nej och i och med det då våldtäkt eller övergrepp. Men vad betyder det mer exakt?  Nyheter24 pratade med juristen Kristofer Stahre om vad samtyckeslagen kommer innebära i praktiken.  – En samtyckeslag innebär att båda parter uttryckligen måste samtycka till varje sexuella handling man genomför. Annars är det brottsligt. Samtycket kan komma till uttryck på olika sätt till exempel med ord eller kroppsspråk, säger Kristofer till Nyheter24.  I praktiken kan det innebär till exempel att säga ja till sex men sedan att också uttryckligen säga ja till annat sex som exempelvis penetrationssex och analsex. Detta betyder att, om det skulle bli ett åtal efter ett anmält sexuellt övergrepp eller våldtäkt, är gärningspersonen som ska påvisa att samtycke fanns. – Åklagaren måste bevisa att samtycke inte förelåg. En gärningsperson kommer i de flesta fall behöva konkretisera vad i det påstådda offrets ord eller handlande som grundade samtycket var för att inte dömas för brott.  Bildkälla: Pixabay Kristofer berättar att lagen inte kommer att göra det lättare för rättsystemet att döma i fallen men syftar mer på att förändra synen på sex.  – Utredarna som tog fram lagen framhåller själva att ändringen inte kommer leda till fler lagföringar.  Det är mest en symbolisk lagändring som ska skicka signaler till medborgarna i landet om hur de ska bete sig. Kritiken mot lagändringen är dock att fokus än mer kommer ligga på offrets eget beteende än tidigare. Finns det några andra risker med lagen? – En risk kan vara en ökad skuldbeläggning av brottsoffret vars eget beteende kommer att nagelfaras än mer. "Hon samtyckte" kommer att blir en vanligare invänding från misstänkta personer. Dessutom kan sexuella handlingar i nära relationer vara straffbara i större utsträckning. Samtycke måste nämligen inhämtas inför varje enskilt samlag. Att till exempel ett gift par har haft sex på samma sätt i 40 år hjälper inte, samtycke måste inhämtas inför varje tillfälle. Läs också om att regeringen vill införa en samtyckeslag Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-12-17-14:24:34

Terror och Trumps avgång – här är 4 saker som förutspås hända 2018

Det kända mediumet Craig Hamilton-Parker har under de senaste två åren fått mycket uppmärksamhet då han lyckats förutspå Brexit-omröstningens resultat, Donald Trumps presidentvinst och till och med prins Harry och Meghan Markles förlovning, innan de hänt. Helt otroligt, men väldigt sant. Nu har han gjort en youtubevideo med spådomar inför 2018, där han delar med sig av vad han tror kommer att hända under nästa år. Så vad kan vi se fram emot, enligt Craig? 1. Kim Jong-Un, Nordekoreas president, kommer att störtas i ett folkligt uppror Bildkälla: TT Enligt Craigs spådomar kommer Kim Jong-Un, Nordkoreas nuvarande diktator, att störtas under 2018. Hur sannolik denna spådom är, är svår att spekulera kring, men det har under den senaste månaden kommit en del rapporter om att oroligheter kan bubbla under landets hårt hållna yta.  Enligt en artikel i brittiska nyhetssajten Express ska flera statyer av Kim-dinastyn ha förstörts runt om i landet. Anledningen ska vara att landets invånare är missnöjda över svälten och de svåra levnadsstandarder som råder i Nordkorea. Så denna spådom är kanske inte helt omöjlig. Vi får helt enkelt vänta och se.  2. Den amerikanska kongressen kommer att försöka avsätta Donald Trump, men inte lyckas Bildkälla: TT Denna spådom är lite krånglig. Craig förutspår att Trump kommer att ställas inför riksrättsåtal, – den svenska översättningen för det engelska ordet impeachment. Men Craig förutspår också, att kongressen inte kommer lyckas fälla honom och att han därför kommer att fortsätta agera som USA:s president.  Enligt amerikansk lag har kongressen rätt att ställa presidenten inför riksrättsåtal – vilket man kan göra om man anser att hen gjort sig skyldig till landsförräderi, mutning eller andra brott. Om en tillräckligt stor andel av kongressen anser att presidenten är skyldig till de brott som hen anklagats för, tvingas hen avgå. Detta är något som varit ett hett ämne i Amerikansk media under hela året. I praktiken skulle det innebära att Donald Trump skulle åtalas för brott som han misstänks begått. Men om man ska tro på Craigs spådomar, skulle han alltså inte bli fälld och på så sätt fortsätta som USAs president.  3. Vi kommer att uppleva fler terrorattacker Denna punkt är också lite klurig, då den är väldigt ospecifik. Trots att antalet terrorattacker i västra Europa ökat de senaste åren, visar statistik från Our World Data och Oxford universitet, att antalet terrordåd generellt sätt minskat i större delen av världen under de senaste två åren.  Så frågan här är vart exakt fler terrorbrott förutspås ske. Förhoppningsvis, så är denna spådom inte sann. 4. En vulkan nära Neapel, Italien, kommer att ha ett utbrott Bildkälla: Pixabay Om man ska tro på forskning, så finns det en stor chans att Campi Flegrei, ett stort vulkaniskt område i Neapel snart få ett utbrott. I en artikel skriven av Independent menar vulkanforskaren Luca De Siena att Campi Flegrei ligger på en grund av magma, vilket skulle kunna innebära en stor fara för de över 1,5 miljoner människor som bor i vulkanens omgivande område. Så denna spådom kan teoretiskt sätt slå in, trots att vi hoppas att den inte gör det.  Men allt är inte hopplöst enligt Craig. Hen tror också att de senaste årens politiska konflikter och miljöförändringar kommer att leda till att mänskligheten också kommer närmre varandra och på så sätt hittar bättre, långsiktiga lösningar på våra världsproblem.Utöver det förutspår han också att vi efter 2018 kommer att röra oss mot en gyllene ålder - som kommer att hålla i ca 2 000 år. Och om det är någon av hans spådommar som vi hoppas slår in, så är det väl den.  Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-12-12-22:31:44

Regeringen vill införa samtyckeslag: "Sex ska vara frivilligt"

Det var under en presskonferens under söndagen som Stefan Löfvens kunde avslöja att regeringen vill inför samtyckeslag.En samtyckeslag innebär, per definition, att personen måste säga ja till sex. Allt annat än ett ja ska alltså räknas som ett övergrepp. – Sex ska vara frivilligt, är det inte det så är det olagligt, säger Löfven under presskonferensen.Lagen kommer också innebära att personen inte behöver ha uppsåt till våldtäkt för att det ska räknas som det. Alltså måste inte personen vara medveten om att hen gör ett övergrepp för att det ska räknas som det. Tidigare har Stefan Löfven velat vänta med lagen. – Vi har sett till att höja straffen för de här brotten och kring hot och hat och trakasserier på nätet och vi ska införa en samtyckeslagstiftning. Vi måste göra allt vi kan för att samhället går i rätt riktning och att kvinnor och män har samma rätt till frihet och trygghet, sa han vid tillfället till Aftonbladet.I och med #metoo-kampanjen så lovade regeringen att titta på en samtyckeslag och nu verkar det alltså som att vi kan räkna med en sådan lag.  Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-12-17-12:19:17

Jessica Polfjärd (M): Media väljer återigen att sätta männen i fokus

I måndags hade vi årets kanske viktigaste debatt i Sveriges riksdag. Den handlade om #metoo, en hashtag som flickor och kvinnor använt sig av när de vågat och orkat berätta om trakasserier, maktmissbruk samt övergrepp.I Sverige har kvinnor från olika branscher trätt fram och vittnat om osunda kulturer, maktmissbruk, trakasserier och övergrepp. Det tyder på att det fortfarande finns mycket att förbättra, även i ett land som är ett av världens mest jämställda länder på pappret.I debatten fanns det en samsyn bland riksdagens alla partier om att detta måste tas på allvar, att politiken måste göra sitt och att det krävs förändring av lagstiftning såväl som attityder och värderingar.Vi var åtta kvinnor som talade och representerade våra partier. Media var där för att rapportera om vad som framkom i debatten. Jag måste säga att jag blev mycket besviken över att eftermälet varken handlade om debatten eller om hur trakasserier, felaktiga beteenden eller sexuella övergrepp ska få ett slut.Istället valde flertalet medier att återigen sätta männen i fokus. Fokus på de män som inte var på plats. Förminskandet av de kvinnor som var i kammaren och av de som debatterade vet inga gränser. Debatten i måndags var respektfull och nödvändig.Men tro mig, den hade inte blivit bättre för att fler manliga riksdagsledamöter hade varit på plats för att lyssna.Däremot har vi alla, oavsett kön, en skyldighet att fortsätta debatten om jämställdheten. Inte minst för att de modiga kvinnor som berättat sina berättelser inte ska ha gjort det förgäves. Det krävs förändring. Jessica Polfjärd,Arbetsmarknads- och jämställdhetspolitisk talesperson för Moderaterna

2017-12-17-11:46:32

Polisens upprop mot sexuella trakasserier – #nödvärn

Över 5000 kvinnliga poliser vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier under #nödvärn. Nu har de släppt en del utvalda vittnesmål och även släpps uppropet.  "I den flodvåg av vittnesmål som #metoo-rörelsen har gett upphov till är det nu polisens tur. Det har höjts röster för att låta vittnesmålen stanna internt för att inte solka ner bilden av polisen. Men det är en kontraproduktiv inställning. Polisen ska söka sanningen och skadas av hemlighetsmakeri. Om inte Polismyndigheten vågar blotta sina egna misstag, hur ska andra då våga lita på polisen när tryggheten hotas?"Så börjar uppropet och i den tar polisen upp, förutom sexuella trakasserier och övergrepp, den starka tystnadskulturen, maktmissbruk och ohälsosamma strukturer som finns inom polisen. "Flera vittnesmål handlar om varför de som har varit utsatta inte har sagt ifrån. 'Jag ville så gärna få tillhöra gemenskapen' är ett uttalande som är representativt. Det behöver inte vara konstigare än så. Inga hot och inga repressalier behövs när den viktiga tillhörigheten hotas.", står det bland annat i uppropet. Tidigare har det varit tal om att det kan vara olagligt för polisen att ha ett upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp eftersom att polisen har rapporteringsplikt. Läs mer om det härTill det svarar nu polisen så här: "Vi har med detta eftersökt en analys av situationen, reflektioner över riskerna vi står inför i nuläget samt vilka möjligheterna kan vara i framtiden."Men också att anmäla inte alltid är lätt: "Polisanställda vet att brott ska anmälas. Brottsbekämpning är en del av själva verksamhetsidén. Problemet är att så få trots detta har gjort anmälningar. En ledning som inte tar hänsyn till detta kan medverka till att brottsoffer istället för att få upprättelse mals sönder i den process som en brottsanmälan kan leda till."Bildkälla: TTUtvalda vittnesmål: "En manlig kollega skickar sms till mig och det är tydligt att han vill inleda en sexuell konversation. För att komma undan lindrigare avböjer jag med motiveringen att det är nog inte så bra för min polisiära karriär. Han svarar att det nog 'snarare skulle kunna gynna mig'." "Kollegan som ropade högt över avrapporteringsrummet 'Vad konstigt du går – är du nystraffknullad?'" "En polis brukade skicka mess om att han tänkte på mig. Trots att han inte fick svar så fick jag det sista långt efter att jag slutat och handlade om vad han skulle göra mot min nakna kropp och hur." "Radiobilskollegan som trött mumlade 'Det blir ett helvete att jobba med dig i natt, kommer inte kunna kliva ur bilen med mitt stånd.'" "'Rita en stor kuk på post-it-lappen och lägg ned i bruna kuvertet till internposten! Jag känner ju beslutsfattande kommissarie, han kommer att skratta.' Detta fick jag som uppmaning från manlig instruktör första veckan av aspiranttjänstgöringen. Den andra manliga poliskollegan skrattar men säger ingenting. Han var ju polisassistent medan instruktören var inspektör. Inget ritades och jag lyckades kontra snabbt att om någon ska rita något så är det i vart fall inte jag." "Patologens kommentar när jag och äldre manlig kollega skrider in för att avvisitera veckans tredje person som tagit sitt liv: 'He he he… Hur känns det att jobba ihop med ett så djävla snyggt befäl!?'… Patologen var iförd vitt nedblodat plastförkläde eftersom han sydde ihop en obducerad kropp då vi klev in i lokalen." Vittnesmålen och uppropet har släpps på bloggen nödvärn – här kan du läsa hela uppropet Se även: Utredningen av Martin Timell är klar – det här visar den Läs också om att polisen har stött på hinder i Martin Timell-utredningen Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-12-17-11:23:33