Ebbas pappa om året efter terrorattacken: "50 nyanser av mörker"

Den 7 april 2017 kapade Rakhmat Akilov en lastbil och körde en en vansinnesfärd längs Drottninggatan, som är den största shoppinggatan i Stockholm. Fem personer och en hund förlorade sina liv i attacken och flera skadades. En av de som dog i terrordådet var Ebba Åkerlund, som i år skulle ha fyllt 13 år. 

Ebbas Åkerlunds pappa, Stefan Åkerlund, är en av sommarvärdarna i Sommar i P1. Nyheter24 pratade med honom om Ebba, sommarpratet och framtiden. 

Stefan Åkerlund. Bildkälla: Vilhelm Stokstad/TT

Sorgen har varit stor för Stefan. En stor del av tiden är han sängliggande, och han besöker Ebbas grav varje dag.

– Jag har kallat det här året för 50 nyanser av mörker. För lite mer än ett år sedan sa jag till en vän att jag aldrig hade varit lyckligare, nu vill jag inte leva längre, berättar Stefan för Nyheter24.

Stefan vill att alla ska komma ihåg hur Ebba var som person.

– Hon var fantastiskt ödmjuk och kärleksfull. Alla hjärtans dag var hennes favoritdag. Hon var mitt allt, berättar han. 

Årsdagen på Drottninggatan. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT

Den 7 juni 2018 föll domen mot Rakhmat Akilov för dådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017. Akilov dömdes till livstids fängelse för terroristbrott och han ska också betala skadestånd på nästan 14 miljoner till 136 brottsoffer. Akilov utvisas också med ett förbud att återvända till Sverige. Eabbas pappa Stefan fick dock inget skadestånd. Det kan du läsa mer om här.

– Att staten väljer att inte betala ut ersättning till mig ser jag som en förolämpning, säger Stefan. 

En stiftelse öppnades förra året i Ebbas namn "Svenska Hjärtan – till minne av Ebba Stefansdotter Åkerlund". På årsdagen delades stipendiet "Ebbas Hjärtan" ut av skolor och föreningar, något Stefan hoppas att flera föreningar och skolor kommer ansöka om att få dela ut. 

Tisdag den 10 juli kan du lyssna på Stefans sommarprat i P1.

– Jag kommer att prata om en stund på jorden, om min dotter, till 50 nyanser av mörker.

Se hela intervjun med Ebbas pappa Stefan i klippet ovan.

Läs hela nyheten:
Ebbas pappa om året efter terrorattacken: "50 nyanser av mörker"

Publicerad: 2018-06-13 klockan 11:03

Fler nyheter från Nyheter24

Metallica spelar på Ullevi i Göteborg den 9 juli 2019

Den 9 juli 2019 spelar Metallica på Ullevi Göteborg – och biljetterna släpps redan nu på fredag den 28 september klockan 10.00 Bandet, med James Hetfield i spetsen, inleder sin turné den 1 maj i Lissabon, och sedan besöker de bland annat Ullevi i Göteborg, Parken i Köpenhamn, staden Tavastehus i Finland och Granåsen i norska Trondheim. Metallica består idag av trummisen Lars Ulrich, gitarristen Kirk Hammett, basisten Rob Trujillo och så givetvis Hetfield. De grundades redan 1981 i Los Angeles, och är idag ett av världens största rockband. De har släppt 10 studioalbum, varav det senaste "Hardwired...to Self-Destruct" kom 2016. Bandet har gjort hits som "One", "Master of puppets", "Enter sandman", "Nothing else matters", "Welcome home (Sanitarium)", "Battery" och "Fade to black". De har sålt över 110 miljoner album världen över.James Hetfield i Metallica. Här när bandet spelade i Rio de Janeiro år 2011. Bildkälla: Felipe Dana/AP/TT BildFörband under hela turnén blir svenska bandet Ghost och Bokassa. Metallica har turnerat sedan 1983, och i en intervju med Rolling Stone så berättade Hetfield om hur de klarar av livet på vägarna – och hur de ännu står ut med varandra.  – Bandet kan i princip falla sönder närsomhelst, men vi gör inte det. Vi vet för mycket nu. Det har kommit med tiden och att växa upp tillsammans, vi har gått igenom mycket skit ihop och vi har nog mognat, berättade han för Rolling Stone.  Metallica är kända för att turnera i separata bilar för att få tid för sig själva mellan konserterna och träffarna med fansen, skriver den brittiska musiktidningen NME. – Vi vet vilka knappar man ska trycka på för att få den andra att explodera, men vi trycker inte på dom knapparna. Vi älskar vad vi gör, och vi vill fortsätta, sa Hetfield vidare till Rolling Stone. Och fortsätta gör de alltså – den 9 juli på Ullevi i Göteborg för alla svenska fans.

2018-09-24-13:07:22

15 energidrycker vi aldrig har sett förut – till grymma priser

Här är 15 sorter vi aldrig sett förut, men gärna vill testa.  1. Clean Drink med päronsmak  Hört talas om Clean Drink med päronsmak? Den ska tydligt vara riktigt god och ha ett rejält tryck i sig. Du hittar den här.  2. Monster Relentless Origin  Energidryck med rejäl tryck i sig. Den innehåller även en massa vitaminer så att du fixar dagen. 3. Tiger King  Här har vi en billig energidryck från Tiger med en söt och syrlig smak. Du kan hitta den för 9 kronor.  4. Monster Java salted Caramel Hur gott låter det inte med salted caramel? En ny smak som måste testas och den finns att köpa här. 5. Burn med smak av äpple och kiwi  Burn Apple Kiwi har vi alla fall inte sett i några affärer runt om i Sverige. Här hittar du den hos Partykungen.  6. Monster Rehab Denna Monsterdryck har smak av Lemon, hur fräscht låter inte det? Rehab, finns att köpa här för 19 kronor styck, eller 399 kronor för ett flak.  7. Energidryck med mojitosmak  Energidryck med mojitosmak måste ju smaka så gott? Klicka hem den här och prova.  8. Monster Ultra Sunrise Denna smak har vi aldrig sett förut men visst låter det gott med Sunrise? Somrigt och härligt, här finns denna att köpa. 9. Energidryck med smak av frukt och bär  Har du stött på denna energidryck från Ronin? Det har inte vi i alla fall - här hittar du den däremot.  10. Monster Raspberry   Monster Rehab Raspberry är en sorts Is-te i smak av hallon med uppiggande egenskaper. Klicka hem den här.  11. Redbull Flak Detta är en sort vi känner igen, men kan inte låta bli att ha med den. Hur gott med ett flak Red Bull att ha hemma? Här kostar ett flak just nu 399 kronor. 12. Rockstar first start Hur gott låter det inte med denna energidryck från Rockstar apelsin och clementin? Här finns den att köpa hem. 13. Monster Mango Loco Hur gott låter det inte med Mangosmak? Denna energidryck finns att köpa här. 14. The Royal Energidryck Denna energidryck är Limited edition och här kan du köpa ett flak med 24 drycker för 149 kronor. 15. Clean VattenmelonDenna smaken har vi aldrig sett innan men visst låter det friskt med vattenmelon? Den finns här för 29 kronor.Gå in här för att spana in hela sortimentet med energidrycker!

2018-09-24-09:30:43

Andreas Norlén blir riksdagens talman

Det var ingen skräll direkt. Moderaternas Andreas Norlén vann omröstningen i riksdagen idag och blir därför riksdagens nya talman.  144 ledamöter röstade på Socialdemokraternas kandidat Åsa Lindestam, resten röstade på Andreas Norlén. Norlén efterträder Urban Ahlin som talman. Kort därefter valdes Socialdemokraternas Åsa Lindestam till förste vice talman.  Men vad gör en talman egentligen? Läs mer om det här!

2018-09-24-12:09:16

Experterna varnar för vulkanen Katla – nära ett utbrott

De flesta kommer ihåg när vulkanen Eyjafjallajökull hade sina utbrott 2010. Vulkanutbrotten orsakade inte bara skräck på Island utan satte även stopp för nästan alla flygavgångar i Europa under sex dagar, på grund av de stora askmolnen som uppstod. Men om utbrotten 2010 gav upphov till stopp i flygtrafiken så skulle ett utbrott från vulkanen Katla kunna orsaka ännu större problem för både invånare och för flygtrafiken. Och nu ser den mardrömmen ut att bli verklighet, åtminstone om man ska tro en ny rapport publicerad i Geophysical Research Letters, vilket The Daily Star har skrivit om tidigare.Enligt den publicerade rapporten så ska vulkanen Katla ha börjat släppa ut mer koldioxid, vilket är ett tecken på att dess magmakammare håller på att fyllas på. I rapporten går det att läsa följande, om de ökade koldioxidutsläppen."Mätningar i luften och atmosfären visar att Katla, en vulkan som senaste hade ett utbrott för 100 år sedan, är den vulkan som släpper ut mest koldioxid på jorden. Katla står just nu för upp till fem procent av de totala utsläppen från vulkaner."Det främsta tecknet på att vulkaner börjar närma sig ett utbrott är alltså när de börjar släppa ut mer koldioxid än vanligt. Därför har även andra experter ställt sig bakom den vetenskapliga rapporten, däribland Evgenia Ilyinskaya, från universitetet vid Leeds.– Det är känt sedan tidigare att vulkaner på Hawaii och i Alaska har börjat släppa ut större mängder koldioxid veckor eller år före ett utbrott. Denna rapport är alltså ett tydligt tecken på att vi måste hålla koll på Katla.Vulkanen Katla som experter nu tror kan vara nära ett utbrott. Bildkälla: Frank Augstein/TT Experter på Island är förbereddaSarah Barsotti som är samordnare för vulkaniska faror vid isländska meteorologiska institutet är även hon säker på att vulkanen kommer att få ett utbrott i framtiden, skriver The Daily Star. – Det finns inget sätt att förutspå när vulkanen kommer att få ett utbrott, det vi vet är bara att den kommer att få ett utbrott någon gång.Nyheter24 har tidigare skrivit om när extremvädret fick en hel by att dränks i en flod av lera och sten. Är du intresserad av att se bilder från händelsen kan du läsa artikeln här.

2018-09-24-10:07:52

Se Gunilla Perssons utbrott mot Biggest Loser-tränaren

Äntligen är det dags för premiären av Biggest Loser VIP där vi kommer få se färgstarka deltagare som Gunilla Persson, Kalle Moraeus och Carl Jan Granqvist förändra sina livsstilar totalt för att leva mer hälsosamma liv. Här kan du läsa om alla som deltar i programmet och här hittar du alla nya bilder på deltagarna. I premiäravsnittet kommer alla deltagare vägas in och de får även en utmaning första gången de kliver in i köket. På bordet står alla möjliga godsaker framdukade, och deltagarna måste slänga allt de annars kanske hade slukat i sig. Men deltagarna ska också få veta resultatet efter en hälsokontroll som de alla fick göra inför programmet. När det är dags för Gunilla Persson visar hälsokontrollen att hennes värden ser förvånansvärt bra ut. Doktor Mikael Sandström är inte sen med att ge Gunilla en ordentlig komplimang. – Det är som för en 40-åring, säger han till den 59 år gamla realitystjärnan som blir överlycklig. Men tyvärr slutar det inte där.  Gunilla Persson får höra resultatet efter hennes hälsokontroll. Bildkälla: TV4Det är nämligen inte värdena som är Gunillas utmaning, utan hennes skeva fördelning mellan muskler och fett i kroppen. – Du har en väldigt hög fettprocent och en låg muskelprocent, fördelningen är väldigt skev och jag får känslan av att du inte är tillräckligt fysiskt aktiv, säger doktor Mikael. När han och Biggest Loser VIPs tränare Mikael Hollsten försöker poängtera att Gunilla måste börja röra på sig blir hon upprörd och känner att hon måste avbryta deras resonemang. Biggest Loser VIPs tränare Mikael Hollsten föreslår att Gunilla Persson ska träna. Bildkälla: TV4Gunilla berättar att hon lever med kroniska smärtor i rygg och ben som gör det nästintill omöjligt för henne att gå och träna. – Gå in i min kropp, lev med den i en timme, sen uttala dig, säger Gunilla Persson om tränarens förslag. Se Gunillas utbrott i klippet ovan. Biggest Loser VIP sänds måndagar 20:00 på TV4. Läs också om när Gunilla Persson dömdes efter en tvist med Försäkringskassan, men nekade till brott. 

2018-09-24-10:23:03

Ben Mitkus har blivit dumpad av Nicci Hernestig

Det var i början av året som det började tisslas och tasslas om att Youtubestjärnan Ben Mitkus hittat en ny kärlek i Nicci Hernestig . Ben hade tidigare varit tillsammans med Ex On The Beach-profilen My Karlberg men förhållandet fick ett abrupt slut och sedan ställde My upp i EOTB.  Nicci i sin tur dejtade under en period Marcelo Peña vilket slutade i lite utav ett triangeldrama efter att Marcelo synts hångla med sin vän Michaela "Keela" Nilsson.  Marcelo Peña och Keela hånglade under en utekväll. Detta var naturligtvis inte så populärt hos Nicci. Bildkälla. http://marcelos.lifestyleworld... "Helt ärligt så blev jag ledsen som fan när jag fick höra saker om M och åkte hem till mig och tog mig en funderare. Nu får vi se vad som händer", skrev Nicci på sin blogg. Nicci och Ben var till en början bara vänner, men vänskapen utvecklades snabbt till någonting mer och profilerna blev tillsammans. På Youtube har de spelat in vloggar och videos tillsammans och sett tillsynes superkära ut. Ben var även med på Niccis student och har umgåtts en hel del med hennes familj. Det var därför det kom som en chock för många när Ben under söndagen skrev ut ett Instagraminlägg där han berättar att han blivit dumpad.  "Dagen jag aldrig trodde skulle komma kom idag. Förlåt om jag kommer vara frånvarande ett tag nu men jag är helt förstörd. Vi hörs när vi hörs", skrev Ben under den tomma bilden. Bildkälla: Ben Mitkus Instagram Ben möts nu av stöd från sina följare. Han senaste bild har i skrivande stund över 4000 kommentarer. Bildkälla: Ben Mitkus Instagram Samtidigt som stödet öst in på Bens Instagram har Nicci mötts av en otroligt vidrig hatstorm från Bens fans. De anklagar henne bland annat för att ha utnyttjat Ben till att få fler följare och prenumeranter.  Detta är bara några av de hemska kommentarer som NIcci fått på sin Instagram efter uppbrottet med Ben. Bildkälla: Nicci Hernestig Nicci uppmanar nu alla som skrivit elaka kommentarer att sluta genast. Det som Nicci i skrivande stund utsätts för är extremt vidrigt och vi hoppas att flertalet av kommentarerna anmäls så att de skyldiga får stå till svars. Läs mer om hatstormen på Bloggbevakning.se.

2018-09-24-09:51:20

Slut på värmen – nu är snön och kylan på väg

Har du längtat efter att få damma av din snygga höstjacka som hänger längs bak i garderoben? Då har vi goda nyheter – rusket och kylan är nämligen på ingång. Prognosen framöver är kyliga vindar, mörka dagar och till och med snö enligt meteorologen Lasse Rydqvist.  Och om du hoppades på att kräma ur det sista ur de föregående månadernas värme så är det tyvärr försent.  – Så långt jag kan se så är det ingen ny sommarvärme på ingång, meddelar Rydqvist i en intervju med Expressen. Höstdagjämning Runtom i landet, ända ner till södra Götaland, har man sett till morgonfrost. Och enligt prognoserna är kylan på intåg, med prognoser om snö uppe i fjällen.  Natten till i lördags inföll även höstdagjämningen vilket innebär att dagarna nu är lika långa som nätterna. Och om man är en soldyrkare så får man se till att ta vara på det, då de kommande månaderna innebär en hel del mörker.  – Det är ju kalla nätter som följer natten mot måndagen och tisdagen. I morgon kommer det att vara snöbyar i fjällen, varvat med blötsnö lite längre söderut i fjällvärlden. Det är nordvästliga vindar som för ner riktigt kall luft över landet, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm, till Expressen.  Han meddelar att det ser ut att bli riktigt blåsigt i södra Norrland och att man kan vänta sig snöfall öster om fjällen i Lappland. På onsdagen drar även ett djupt lågtryck in från Island in över landet.  Södra Sverige kommer inte undan Inte ens de som bor söderut kommer att kunna undvika kylan länge till.  – Det kommer att ligga någonstans mellan normalt och en tre, fyra grader lägre än vanligtvis. Under arbetsveckan kan man alltså räkna med att det blir höst, säger Lasse Rydqvist, till Expressen.  I sommar lamslogs Sverige, och stora delar av Europa, av en värmebölja. Något som gjort att öl och en hel del andra saker blivit dyrare under hösten. Här kan du läsa om vilka matvaror och saker som gått upp i pris.

2018-09-24-08:19:33

Här är webbtjänsten som kan sänka månadskostnaden på dina lån – med enkla knepet

Att ha flera lån är ju inte så kul, framförallt inte om lånen är till exempel kreditkort eller andra konsumtionslån med höga räntor. Och det är lätt att få ångest när det dimper ner flera fakturor i brevinkastet varje månad.  Som tur är kan du lösa problemet med att slå ihop de olika lånen till ett samlingslån. Det betyder alltså att du istället bara har ett enda lån. Då kan du få ner räntan och du behöver inte betala flera fakturaavgifter.  När du sänker månadskostnaden får du ju även mer pengar över varje månad, som du kan lägga på att betala av lånet snabbare! Advisa är en gratistjänst som hjälper dig att ansöka om ett samlingslån, så att du själv inte behöver ringa runt till olika banker. Så här fungerar det: 1. Gå in här och fyll i en ansökan. Det tar bara ett par minuter. 2. Advisa kontaktar 30 olika långivare och presenterar sedan förslagen för dig. 3. Du väljer om du vill acceptera något av förslagen. Gå in här för att läsa mer om tjänsten och komma igång!

2018-09-21-11:11:19

Då kan Stefan Löfven tvingas avgå

Stefan Löfven har varit statsminister i snart fyra år. Men nu pekar allt på att hans tid på posten är på väg att ta slut. Idag måndag är det dags för nya riksdagen att sammanträda för första gången sen valet. Men det blir ingen lugn tid i början för riksdagsledamöterna, viktiga beslut ska fattas omedelbums. Direkt på måndagen ska riksdagen välja talman, första vice talman, andre vice talman och tredje vice talman. Om du vill veta mer om vad en talman faktiskt gör kan du läsa om det här.Och när talmännen är valda kan riksdagen börja styras på allvar, och planerna på en ny regering kan börja ta form. Då avgår Löfven: Talmannen har två veckor på sig hålla en omröstning om statsministerposten, men det mesta tyder på att detta kommer att hända redan på tisdag eller onsdag. För att en statsminister ska röstas bort krävs att en majoritet av alla riksdagsledamöter röstar nej till statsministern. Eftersom det rödgröna blocket blev större än Alliansen måste även Sverigedemokraterna rösta nej till Stefan Löfven för att Löfven ska tvingas länga in sin avskedsansökan. Alliansen behöver SDAlliansen och Ulf Kristersson behöver alltså Sverigedemokraternas hjälp för att avsätta Löfven. Om Sverigedemokraterna lägger ner sina röster kan Löfven sitta kvar som statsminister. Men med tanke på att SD gjort en stor grej senaste åren om att vilja fälla Löfven vid första bästa tillfälle pekar mycket på att Löfven kommer förlora omröstningen. Stefan Löfven kommer då tvingas lämna in sin avskedsansökan, men kommer sitta kvar tills en ny statsminister är på plats. Men, den som vill bli av med Löfven kanske inte behöver vänta så länge. Om Stefan Löfven känner att han omöjligt kan vinna en statsministeromröstning i riksdagen an han välja att avgå innan den. Detta är dock inte så troligt, eftersom Löfven lär vilja tvinga Allianspartierna att söka stöd hos Sverigedemokraterna för att få bort honom. Stefan Löfven kommer få en hel del kosing när han avgår – läs mer om det här!

2018-09-21-08:40:29