Dubbel avrättning av fångar i USA – för första gången på 17 år

Under en och samma dag avrättades två dödsdömda fångar i USA-delstaten Arkansas. Det är första gången på 17 år som dubbla avrättningar sker under samma dygn, skriver SVT.

Först avrättades 52-årige Jack Jones. Jones var dömd till döden för mord och våldtäkt. Senare samma dag avrättades 46-årige Marcel Williams som dömts till döden för kidnappning, våldtäkt och mord.

Williams avrättning höll dock på att bli inställd bara minuter innan den skulle påbörjas då en domare fick ett beslut om uppskov. Men drygt en timme senare kom ett nytt beslut som gjorde att Williams avrättning genomfördes.


Protester mot beslutet har genomförts. Bildkälla: TT

Det var ungefär tre timmar mellan de båda avrättningarna. Inte sedan år 2000 har två personer avrättats på samma dag i USA, senast var det Texas som utförde dubbla avrättningar.

Arkansas hade planerat att avrätta åtta personer på elva dagar då ett av de läkemedel som används vid avrättningarna går ut i april. Delstaten ville därför hinna ge så många dödliga injektioner som möjligt innan dess.

Men nu har fyra av de planerade avrättningarna stoppats tillfälligt av Högsta domstolen i Arkansas, skriver SVT.

Nyheter24 har tidigare skrivit om mördarens obehagliga video strax innan han genomför sexmordet. Se videon i spelaren under.

[youplay:sp,71,73262,000]

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

Läs hela nyheten:
Dubbel avrättning av fångar i USA – för första gången på 17 år

Publicerad: 2017-04-25 klockan 22:14

Fler nyheter från Nyheter24

Sömnexperten: Att börja jobba innan klockan 10 är ohälsosamt

De flesta morgontrötta personer känner nog igen känslan att äta frukost halvsovande på bussen. Kanske är du en av dem som kommit till jobbet med tröjan ut och in på grund av att du varit för morgontrött för att se skillnaden när du klätt på dig? Då är det dags att spetsa öronen.  Brittiska sömnforskaren Dr Paul Kelley vid University of Oxford, menar att den traditionella arbetsdagen "8-17" är ohälsosam, rapporterar The Times UK. Hälsorisk Enligt Paul Kelley innebär arbetsdagar som börjar med tidiga mornar en hälsorisk. För att få en bra hälsa ska en arbetsdag inte börja förrän, hör och häpna, klockan 10. – Det skulle minska människors sömnbrist i stort, säger han till Daily Mail. Body clocks Paul Kelley beskriver flera olika typer av sömnpersonligheter i sin nysläppta bok Body Clocks.  Kelley menar att mångas arbetstider gör så att människor tvingas leva onaturligt, och att vi ignorerar våra naturliga mat- och sovklockor för att anpassa oss till jobbet. Om Kelley fick bestämma tycker han att cheferna borde ge upp "9-17"-arbetsdagarna helt.  Han tycker istället att alla arbetsdagar borde börja klockan 10.  – Arbetsdagar som startar klockan 10 skulle vara det mest rättvisa om man ska sätta en tid för alla. Det skulle minska människor sömnbrist i stort, säger Paul Kelley till Daily Mail. Sömnforskaren menar att det skulle minska sömnbristen oerhört hos människor i arbetslivet om det åtgärdades.  Produktivitet Men det ska inte bara vara mer hälsosamt att gå upp senare, det kan även göra dig mer produktiv. – Vi vet att vi behöver minst åtta timmar sömn, men ändå sover vuxna i genomsnittet cirka sex timmar per natt. Det är inte konstigt att så många lider av sömnbrist, rapporterar Metro UK. Skönt med sovmorgon, men vad skulle chefen säga om det egentligen? Nyheter24 har tidigare skrivit om en forskning som visar på att en dålig chef kan göra dig sjuk. Här kan du läsa mer om det.

2018-11-14-14:56:14

Tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige – som få känner till

Under november uppmärksammas sjukdomen KOL. Och vad är KOL egentligen? Jo, det är en sjukdom som angriper i stort sett hela kroppen över en längre tid. Men även om det drabbar främst luftvägar och lungor så kan det sätta sig på hjärta, skelett och muskler också. Den som får KOL blir långsamt sämre med tiden så många symptom kan komma att visa sig senare. Saker en tar för givet, som att till exempel gå ut i köket och hälla upp en kopp kaffe, eller resa sig upp för att hämta TV-kontrollen på andra sidan vardagsrummet, blir en extrem ansträngning för någon med KOL.  Främsta orsaken Rökning är den största orsaken till KOL, men det kan även drabba de som utsatts för passiv rökning, luftförorening eller har haft upprepade luftvägsinfektioner under sitt liv. Det finns också en betydande ärftlig del. – De skadliga ämnena skapar en inflammation i luftvägarna och om det får fortsätta under lång tid, som när man är rökare, kommer det förstöra lungvävnaden, berättar Riksförbundet HjärtLungs kommunikatör Peter Edfelt för Nyheter24. Han fortsätter: – De första symtomen brukar vara hosta och långvariga luftvägsinfektioner och förkylningar som inte riktigt vill släppa. Ofta hostar man upp slem. Många rökare är vana att hosta och söker därför inte vård. Det är viktigt att få en diagnos tidigt. Tredje vanligaste dödsorsaken  KOL är en relativt vanlig sjukdom som drabbar många. I fjol dog drygt 92 000 personer folkbokförda i Sverige, och 3000 av de dog av KOL. – Enligt Socialstyrelsen dör cirka 3000 personer i KOL varje år. Det är nästan 13 gånger fler än vad som dog i trafikolyckor 2017, berättar Peter Edefelt. Sjukdomen är den tredje vanligaste dödsorsaken, skriver Läkartidningen. Fler dör i KOL än i både bröstcancer och prostatacancer, enligt Riksförbundet HjärtLung. KOL har ökat Mellan 500 000 - 700 000 personer lever med KOL i Sverige, vilket gör att diagnosen till en folksjukdom. Mörkertalet är stort då endast en av fem blir diagnostiserade. Även om man kan se en generell minskning av rökning i Sverige så har antalet personer med KOL ökat. – Många börjar röka i ung ålder, men märker inte av symtomen förrän de är mycket äldre. Och även då kan det ta lång tid innan man söker hjälp eftersom det finns ett stigma kring KOL där många tänker att de får skylla sig själva, berättar Peter Edfelt. Förra veckan uppmärksammades en annan sjukdom, nämligen diabetes. Då anordnades Diabetesgalan. Vad som hände där kan du läsa mer om här.

2018-11-15-15:35:27

Linnea Henriksson tolkar Stor – i en hyllning till #metoo

TV4:s succéprogram "Så mycket bättre" är inne på sitt femte avsnitt, och det har blivit dags för rapstjärnan Stor att vara i rampljuset. Under middagen i ladan så blir det minst sagt känslosamt när Linnea Henriksson tar ton.– Vi har snackat lite om det här, att vi för alla våra egna kamper. Alla människor för en kamp, men man kanske inte kan föra talan för alla kamper, däremot kan man stå bakom och stötta. Och jag har valt att göra "Svartskallar", berättar Linnea i programmet. Låten "Svartskallar" blev en enorm framgång för Stor, och var en av singlarna från hans hyllade album "Under broarna" som släpptes år 2017.Stor är minst sagt chockad av Linneas val – och något oroad över att Linnea ska sjunga exakt den texten som Stor har skrivit.  "Förstår inte hur det är att bli utsatt för rasism" Men Linnea har valt att kalla låten för "Småtjejer" – och hennes förklaring till det är väldigt viktig. – Jag älskar den här låten, jag tycker att han har skrivit en så otroligt stark text. Han går igenom stereotypa bilder, fördomar och förutfattade meningar. Jag kan inte säga att jag förstår hur det är att bli utsatt för rasism, jag kan inte säga att jag förstår hur det är att gå in i ett rum och bli utsatt för fördomar och stereotypa bilder baserat på hur jag ser ut, säger Linnea och fortsätter: – Jag är en vit person från Halmstad som heter Linnea Henriksson. Men bara för att jag inte kan säga att jag förstår så betyder inte det att jag inte står bakom. På samma sätt som att jag vet att du står bakom mig i den feministiska kampen, säger Linnea.  Linnea Henriksson i "Så mycket bättre". Bildkälla: TV4 – Alla dom småtjejerna som älskar din musik, du är en förebild för dom när du säger det här, säger Stor. Linnea om #metoo Linnea kommer sedan in på #metoo-rörelsen, och säger att det känns som att folk pratar om det som att det var en fluga. – Jag hade en sån jävla vinnarkänsla när folk vågade vittna om saker. Men jag känner tyvärr inte riktigt så längre, det känns som att det har blivit tyst igen.Alla är helt golvade av Linneas tolkning – och framförallt Stor.  Stor är imponerad av Linneas version. Bildkälla: TV4 – Det här är det fetaste, det här är det viktigaste. Det är så tungt att du tog den och gjorde den till din grej, säger Stor.Han berättar att han tror att många kommer gilla låten och finna styrka i den – och att hon har valt att tolka en av hans låtar för att få fram den gör honom otroligt stolt.– Du tog kampen till en annan grej, det är så jävla tungt, avslutar han.  Här kan du se Linneas tolkning av Stors "Svartskallar", som i Linneas version heter "Småtjejer".

2018-11-16-14:38:39

Meteorologisk vinter på ingång – här blir det 20 minusgrader

Den varma sommaren har länge hängt kvar i luften och november har varit ovanligt varmt. Men nu är det slut på värmen.Meterologisk vinterMeteorologiska vintern är på ingång. Det innebär att det kommer vara flera delar av landet med en medeltemperatur på noll eller minusgrader.Värmland och norr om har redan fått den meterologiska vintern. Men nu är det dags för kylan att sprida sig ytterligare. Bland annat norrlandskusten, stora delar av Svealand kommer få lägre temperatur. Även norra Småland kan få en släng av kylan.– Det varma novembervädret är över. Nu går vi till något slags normalläge, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm, till Expressen. Normal novemberveckaMen det är inte bara noll eller några få minusgrader som gäller framöver. På vissa håll kan temperaturen gå ner ända till 20 minusgrader.Cirka fem plusgrader kommer den varmaste temperaturen ligga på framöver, annars kan vi förvänta oss minusgrader.– Egentligen är det normalväder. Vi har haft det så väldigt varmt tidigare så nu går det mot mer en normal novembervecka, fortsätter Tora Tomasdottir.Grått och mulet Det är större chans till sol på dagarna. Men så fort solen gått ner väntas dis och dimma. Vi kan alltså förvänta oss fortsatt grått väder, rapporterar Expressen.20 minusgraderSom vi vet har kylan redan nått norra Sverige, men där blir det nu ännu kallare. På vissa håll kan temperaturen sjunka ända ner till 20 minusgrader.– Hela fjällkedjan och Härjedalen kan vänta sig mellan 15 och 20 minusgrader i veckan. Från Värmland och norrut kommer det vara minus på nätterna, men om du drar dig mot kusten längs Gävle och Stockholm så kommer det kanske vara plusgrader, säger Tora Tomasdottir till Expressen. Vad vet du egentligen om vädret? Nyheter24 har tidigare gjort ett quiz där du kan testa dina kunskaper om väder och vind! Klarar du att få alla rätt? Här kan du testa dina kunskaper i quizet.

2018-11-17-19:07:12

Stor rörd till tårar av Christer Sjögrens vackra tolkning

Det blir en något oväntad bromance i kvällens "Så mycket bättre" i TV4. Dansbandskungen Christer Sjögren och rapstjärnan Stor inser nämligen att de har mer gemensamt än vad de först trodde.  Christer börjar med att lätta sitt hjärta – och lägga korten på bordet.– Du är en så generös person, och du är en stor konstnär. Jag ska lägga mig platt och säga att jag visste inte vem du var, men jag lyssnade på din musik och tänkte "ahaa, här finns det någonting va", berättar Christer.Han ska göra "Pappas låt", som finns på Stors album "Shere Khan XIII" från år 2013.  På albumet, som var Stors andra, finns även hits som "Rom & Kush". Men just "Pappas låt" ligger både Stor och Christer varmt om hjärtat. Stor förvarnar redan innan att det är en känslig låt som han kan börja gråta av. Christer Sjögren i "Så mycket bättre". Bildkälla: TV4 – Låtvalet blev okomplicerat och enkelt. Han har skrivit en sång som heter "Pappas låt", där har vi den ju tänker jag, säger Christer i "Så mycket bättre". – Den låten skrev jag på i två år innan jag var färdig med den som jag ville ha den. Alla rappare har gjort låtar om att de älskar sin mamma, berättar Stor och utvecklar sedan sitt resonemang: – Många växer upp med ensamstående mödrar och mammor tar ofta mycket mer ansvar, så det är logiskt, men sen började jag tänka att dom farsor som finns där får sällan någon uppskattning. Jag har värsta farsan och han har lärt mig så många saker, berättar Stor. Stor i "Så mycket bättre". Bildkälla: TV4 Christer berättar att han önskar att han hade skrivit en sådan låt själv, och runt bordet skickar Christer runt en bild som visar hur han står med sin pappa Hans. Efter framträdandet är Stor rörd, och Albin Lee Meldau kan inte hålla tillbaka tårarna.– Att sångaren i Vikingarna sjunger "Jag har aldrig sett han stjäla, det har aldrig någonsin skett", det är revansch. Det var speciellt, säger Stor efter Christers tolkning.Och ja – vi kan bara hålla med. Se Christer Sjögrens fina version här.

2018-11-16-16:27:37

Kvinna gripen av polis – efter besök i matbutik

Alla har vi väl sett någon köpa något märkligt i en butik och undrat hur deras liv ser ut? Men har du någonsin varit när att ringa polisen efter vad du sett i en matbutik? Det var i torsdags i förra veckan som en man i danska Århus såg en kvinna lämna en Netto-butik med en flaska gin i handen. Men det var inte spriten mannen reagerade på – att köpa en flaska starksprit i matbutiken på en torsdag är inget konstigt i vårt kära grannland – det var vad kvinnan gjorde sen som chockade honom.  När kvinnan satte sig bakom ratten i sin bil tog hon en rejäl klunk av ginen, skriver danska sajten Dagens.dk.  Mannen ringde polisen som kort därefter kunde stoppa bilen.  Enligt polisen luktade kvinnan starkt av alkohol, och på passagerarsätet låg en halvdrucken flaska gin. Enligt polisen ska kvinnan också kört ryckigt och vingligt innan hon till slut stannade bilen.  Efter ett alkotest hade kvinnan så klart inte så mycket att skylla på, utan fick följa med polisen till stationen för att lämna blodprov, skriver Dagens.dk. 

2018-11-14-10:10:04

Mamma och dotter bor på sjukhuset – vägrar att lämna

15 månader har gått sedan 21-åriga Ruth Kidane från London fick åka in till sjukhuset "Barnets Hospital" efter att hon haft problem med att andas. Efter en månads behandling ansåg läkarna att hon var frisk nog för att lämna sjukhuset, men trots det har hon ändå spenderat varje natt där sedan dess. Hon och hennes mamma Mimi Tebeje har nämligen "flyttat in" på sjukhuset.  Vill inte återvända hem Mamman och dottern bor normalt i den brittiska staden Grimsby men vägrar att återvända hem. Detta eftersom att mamman har sagt att hon fått rasistiska påhopp på gatorna, efter det att hon och dottern fått beviljad asyl i Storbritannien, skriver The Mirror.  Skattebetalarna står för "hotellvistelsen"  Då de faktiskt bor på sjukhuset är det Storbritanniens skattebetalare som står för "hotellvistelsen". Enligt uppgifter har det kostat mer än 150 000 pund för vistelsen på sjukhuset, vilket är drygt 1,7 miljoner kronor, rapporterar The Mirror.  I rummet där Ruth och Mimi bor finns sängar, stol, TV och handfat. Dessutom serveras de två måltider om dagen av sjukhuspersonalen. Att mamman och hennes dotter bor på sjukhuset har inneburit att sammanlagt 100 patienter som är i behov av vård har inte fått tillgång till en säng på sjukhuset.  Skapat uppståndelse Faktumet har skapat en stor tvist i Storbritannien, men trots det har sjukhuset inte vidtagit några rättsliga åtgärder för att de ska flytta där ifrån, utan låter de bo kvar.  En patient som vårdas på sjukhuset, Joyce Robins, är oroad över hur sjukhuset tar ställning till mamman och dotterns vistelse där.   – Det här är chockerande och skamligt. Förutom den otroliga kostnaden är det enormt orättvist för andra. Jag kan inte förstå varför sjukhuset skulle låta detta fortsätta. Deras jobb är att göra människor friska inte erbjuda en gratis B & B, säger han, skriver The Mirror.  Ruth och Mimi har erbjudits nytt boende i brittiska Lincolnshire, något som de i dagsläget inte överväger att ta.

2018-10-31-19:15:38

Finländare köade till landets första bordell med sexdockor

Det var under torsdagen som Finlands första dockbordell öppnades. Kunder kan betala 1000 kronor i timmen – för att få ha sex med hyperrealistiska sexdockor. Men vad som händer med dockan under tiden med kunden är helt upp till kunden själv. Kravet? Betalning och kondom. Men dockan får heller inte skadas. Bordellägaren berättar för finska tidningen Iltalehti att det hela handlar om att "hjälpa människor" tillfredsställa sina sexuella behov, speciellt de som har svårt att ha sex med andra människor. Bildades kö Det visade sig att dockbordellen var efterlängtad. Det skapades nämligen kö utanför bordellen och helgen är näst intill fullbokad, rapporterar SVT.  Det stod tolv personer i kö utanför när det var dags för öppning, varav tio av de var potentiella kunder.  Utan någon större debatt Finland är inte först med att öppna dockbordell. Det har startats en liknande verksamhet i Danmark som fått stark kritik. Men i Finland har den nya dockbordellen inte startat någon större debatt.  Två personer demonstrerade vid öppning, men mer negativ uppmärksamhet än så blev det inte. Enligt Antti Kurhinen, som är ansiktet utåt för bordellen, har de behövt inse att Finland har en mer liberal syn på sex än vad de faktiskt trodde. Otrohet? Antti Kurhinen menar att bordellen ska "hjälpa män" som inte "får sex hemma", men samtidigt inte vill vara otrogna.  – Det här är för singlar och för upptagna män som inte får ha sex hemma. Hit kan det komma utan att det är otrohet. Sexdockorna kan också vara ett alternativ till sexhandel och prostitution, säger han till Ilta-Lehti. Efterfrågan De ryska ägarna är inte vana vid den liberala synen på sex som finns i Finland. Nej, deras syn är mer konservativ så att det även skulle erbjudas manliga dockor var inget de hade i åtanke från början. Men det har visat sig nu att det även finns en marknad för det med. – I Ryssland har man en mer konservativ syn på sex så ägarna förstod inte att man också borde betjäna till exempel kvinnor och sexuella minoriteter. Jag har fått mycket respons där man påpekat bristen och jag har fört responsen vidare till ägarna, avslutar Antti Kurhinen till Hufvudstadsbladet. Nyheter24 har tidigare skrivit om Nordens första dockbordell som startade i Danmark. Det kan du läsa mer om här.

2018-11-17-16:41:09

9 självklara tecken på att hen tycker om dig

Ni har börjat hängt en del, hen ringer och smsar dig, och du kan inte få den här personen ur ditt huvud. Du är ändå lite osäker, vad tycker den här personen om dig egentligen? Nyheter24 har listat nio tecken som visar på att hen tycker om dig. Personen blinkar mycket När en person gillar vad den ser så vidgas pupillerna och antalet blinkningar ökar. Nyheter24 har tidigare skrivit om hemliga tecken som visar att hen verkligen gillar dig. Relationsexperten Tracey Cox berättade då om tre hemliga tecken. Drar upp sina strumpor Ja, det kan kanske låta lite konstigt. Hens strumpa kanske bara har halkat ner tänker du då? Det är faktiskt sant att hen är intresserad av dig. För om man drar upp sina strumpor eller fixar till dem i din närvaro så betyder det att hen försöker se så bra ut som möjligt för dig. Hen ställer frågor och visar att hen vill lära känna dig mer. Bildkälla: Unsplash Fötterna pekar mot dig Om vi ser en person son vi tycker är attraktiv så pekar fötterna omedvetet mot den personen. Tittar mycket på din mun Ju mer intresserad en person är, desto mer kommer hen att kolla på din mun när du pratar. Ställer frågor Hen ställer frågor och visar att hen vill lära känna dig mer. Vill du ställa de perfekta frågorna på dejten? Enligt psykologen Arthur Aron ska du ställa dessa 36 frågor så blir hen blixtförälskad i dig. Ger dig hintar Ni skriver och ringer men har kanske inte riktigt kommit så långt så att ni har hänga med varandra? Din crush kanske hintar om saker hen vill göra med dig. Och det betyder ju såklart att personen är intresserad av dig och vill ses! Att hen tar på dig kan vara ett tecken på att hen är intresserad av dig. Bildkälla: Unsplash Hittar tid för er Personen hittar alltid på något sätt tid för att träffa dig. Kanske till och med bjuder med dig på event och fester – vilket betyder att hen är intresserad av dig. Du får träffa hens vänner Detta är ett riktigt bra tecken. Hen vill veta hur du fungerar i vänners sällskap och såklart visa upp dig. Detta är absolut ett tecken på att hen är intresserad av dig. Hen rör dig En enkel hand på din arm när ni skrattar. Ben som kanske nuddas under bordet, eller hens arm kanske hamnar runt dig. Mysigt och ett tecken på att hen är intresserad av just dig. Visste du att det faktiskt fem olika stadier kärlek som du och din partner kommer att gå igenom?Här kan du läsa om dem.

2018-11-16-11:46:31

Joakim och Jonna Lundells dotter Lunabelle dödshotades på Instagram

För knappt en månad sedan födde Jonna Lundell hennes och maken Joakim Lundells dotter. Lilla Lunabelle kom till världen den 28 oktober och har sedan dess synts mycket på föräldrarnas sociala kanaler.  Sedan hon kom till världen har det hänt mycket. Hon fick bland annat ett Instagramkonto som snabbt fick över 70 000 följare, men som ett dygn senare raderas. Även ett brev från socialtjänsten har familjen fått. Det var en orosanmälan gällande Lunabelle, något som Joakim och Jonna senare polisanmälde.   Och nu har de polisanmält igen. Lunabelle har nämligen dödshotats!  Hotet  Det var sent under fredagskvällen som Joakim Lundell lade upp en Instagram-story om hotet som riktats mot hans dotter. På storyn ser man en väldigt grov text som riktar hot mot Lunabelle.  Hotet kom in via Instagram. Bildkälla: Instagram/Joakimlundell Joakim vädjade om hjälp  När Jocke fått reda på att någon hotat hans dotter vädjade han på Instagram om hjälp för att hitta personen bakom Instagramkontot. Han erbjöd en summa på 5000 kronor till den som hjälpte honom att lösa detta.  Han själv berättade att han gör exakt vad som helst för att få tag på den här personen. På Instagram skriver han: "Jag är totalt emot att exponera haters! Men detta är det sjukaste jag läst och kommer gå över lik för att få tag på personen! Du vet inte vad du påbörjat när du skrev denna text...", står det på hans Instagram-story.  "Jag kommer gå över lik", skrev Joakim på sin Instagram-story. Bildkälla: Instagram/Joakimlundell Fick tag på personen Med hjälp av tre följare kunde denna hotfulla person att identifieras. Personen erkände också att hen var den som hade skrivit det här hotet mot Lunabelle.  För att inte göra saker värre än vad det redan är går inte Joakim ut med namn på personen.  Polisanmälan har gjorts  Självklart polisanmälde Joakim och Jonna händelsen!  Självklart gjorde föräldrarna en polisanmälan. Bildkälla: Instagram/Joakimlundell Vad händer nu? Under lördagen meddelade Joakim på sin Instagram om vad som kommer att hända nu med personen som hotade Lunabelle. "Polisen får ta hand om det! Personen har en psykisk sjukdom och har innan hört röster och skadat djur. Jag tänker inte sjunka till samma nivå och skada personen hur arg man än blir! Jag hoppas polisen agerar och att personen får hjälp!", skriver han på Instagram.  Nu hoppas vi att familjen får vara ifred!  Nyheter24 har tidigare skrivit om att Joakim och Jonna Lundell polisanmälde efter ett brev från socialstyrelsen. Det kan du läsa mer om här!

2018-11-17-12:46:16