Doctor Splendid har gynmottagning hemma – för intima sexlekar

I närmare 15 år har Doctor Splendid uppfyllt kvinnors sexuella fantasier.

I hans bostad i centrala Stockholm finns en gynstol. Men det är bara en av många inredningsdetaljer och redskap på mottagningen. Hit har ett hundratal kvinnor kommit från hela landet för att få träffa "doktorn".

– Jag har alltid känt en stark nyfikenhet inför den kvinnliga kroppen, en önskan att utforska en kvinna så ingående som möjligt och verkligen bekanta mig med alla delar av henne. Även de mest dolda och intima, berättar Doctor Splendid för Nyheter24.


Bild: Nyheter24

Föddes ur en novell

Doctor Splendid är en man i 60-års åldern boendes i Stockholm. Nyheter24 har fått besöka hans mottagning i utbyte mot löftet att inte avslöja några personliga detaljer om honom, då han vill vara anonym. Han är själv inte läkare, men har viss medicinsk bakgrund i sitt yrke.

Framgången som Doctor Splendid började med en novell. Länge hade han drömt om att få undersöka en tjej i detalj, men var rädd att hans fantasier var för udda och perversa för att någon skulle vilja ställa upp på dem.

Bild: Nyheter24

Till slut bestämde sig den blivande "doktorn" för att skriva ner sina fantasier i novellform. Han lät den senare publiceras som en kontaktannons, och återpublicerade den flera gånger under ett års tid. Det dröjde inte länge innan han fick svar. Två tjejer från olika delar av Sverige ville ställa upp på att förverkliga hans fantasi.

– Då förstod jag att det fanns många kvinnor där ute som hade liknande fantasier. Nu gällde det bara att nå fram till dem, skaffa erfarenhet och lämplig utrustning för att ha något att erbjuda alla dessa kvinnor. Det var så Doctor Splendid föddes.

Ser ut som en vanlig mottagning

När Nyheter24 besökte Doctor Splendid hade han förvandlat sitt hem till en gynmottagning. I hallen hängde morgonrockar som är till patienterna, i ett rum stod en äkta gynstol uppställd och på en bänk låg alla redskap och sexleksaker. Här fanns allt från analpluggar i alla storlekar till spekulum och medicinska verktyg.

– Jag är mycket kräsen när det kommer till mina leksaker. För varje instrument som ligger framme hos mig finns det två-tre andra som jag har köpt, testat och kastat bort för att de inte har uppfyllt mina krav. Jag använder bara redskap som jag har testat väl och som jag vet är säkra och fungerar utmärkt, berättar Doctor Splendid.


Bild: Nyheter24

Mottagningen, som alltså är en del av Doctor Splendids privata bostad, har ett möblemang som lika gärna skulle kunna stå på en privat klinik. Men när doktorn inte har patienter finns det inget i bostaden som avslöjar vad som händer där när han har patienter på besök.

Vad det hela har kostat vill doktorn själv inte ens tänka på. Men vi kan ana att det är en hel del. Bara gynstolen, som kan förvandlas till en massagebänk, kostade 10 000 kronor.

Så går ett besök till

Ett besök hos Doctor Splendid tar två-tre timmar och är helt gratis. På den tiden hinner doktorn intervjua patienten, undersöka bröst, vagina och anus, mäta temperaturen och förhoppningsvis uppfylla patientens fantasier.

– Jag tycker inte att man ska leka tills man börjar bli trött, man ska lämna festen medan allt fortfarande känns roligt.


Bild: Nyheter24

Under intervjun ställer han frågor om patientens sexuella vanor och fantasier. Det ser han som en mycket viktig del av besöket, för att han ska få så bra uppfattning som möjligt om hur hon fungerar.

– Min patient vet oftast vilka saker hon gillar och inte gillar. Hon kan också berätta om vilka fantasier som rör sig i hennes huvud, vilka upplevelser hon vill vara med om. Men jag måste försöka gå djupare än så, få ett litet grepp om vilka känslomässiga behov som döljer sig bakom hennes önskemål och fantasier. Om jag lyckas förstå det så kan jag hantera henne på ett bättre sätt.

Han menar att en patient som exempelvis vill stå naken inför doktorn kan vilja det av flera olika anledningar.

– Vill hon stå naken framför mig för att hon gillar att bli sedd? Eller vill hon stå naken för att hon vill känna sig utlämnad? Om jag tolkar hennes känslor fel är det risk att jag öser uppskattning och komplimanger över en naken tjej som egentligen är ute efter att känna sig skamsen och förnedrad, förklarar han.


Bild: Nyheter24

Doctor Splendid har ett tiotal olika sexuella "diagnoser" som han kan sätta på sina patienter. Det handlar om att vilja bli sedd, vara en duktig flicka, vilja lyda, vilja känna smärta, vilja känna skam, känna sig liten, en vilja att bli utnyttjad eller tvingad, ha sex med okända eller vilja vara ett sexobjekt.

Han förstår att det kan vara en chock för många att höra om de olika "diagnoserna".

– De flesta av oss är överens om att det är helt oacceptabelt och vidrigt om några okända män ger sig på en kvinna, binder fast henne och tvingar henne till sex. Men hur ska man förhålla sig till att vissa kvinnor fantiserar om just det?

Han fortsätter:

– Jag tror att det hjälper att ha klart för sig att kvinnors erotiska drömmar är en dimension av tillvaron som inte har något att göra med vardagen eller livet ute i samhället. En kvinna kan vara jämställd i vardagen, slå vakt om sin frihet och sina rättigheter, men samtidigt hysa hemliga drömmar om att bli dominerad och styrd av en man. Det hjälper inte att bli upprörd över den motsättningen, då är det bättre att fundera på hur man ska hantera den.

Erbjuder mer än gynundersökningar

Sedan Doctor Splendid öppnade sin mottagning har han fått besök av ett hundratal kvinnor, men har haft mejlkontakt med minst lika många som av olika orsaker inte kan ta sig till mottagningen.

Till en början fokuserade doktorn helt på sensuella gynundersökningar, men med tiden har det utvecklats till att testa andra erotiska lekar, om patienten skulle be om det.


Bild: Nyheter24

– Jag började erbjuda BDSM-träning som ett komplement till gynundersökningarna och det blev en succé, berättar Doctor Splendid, som säger att många har fått sina första bondage- och dominans-upplevelser under besök hos honom.

Ibland besöker kvinnor honom även för att be doktorn att ta deras “oskuld” som en del av en sensuell undersökning. Även tjejer som är nyfikna på analsex söker sig till doktorn för att prova på det.

Tar inte emot vem som helst

I Doctor Splendids kontaktannonser berättar han noggrant hur undersökningen går till. Men han berättar också att han har några specifika krav: han tar bara emot kvinnor som är under 45 år och som inte är överviktiga.

Något som givetvis kan få många att lyfta ett ögonbryn. Men han berättar att han oftast har fler sökanden än han hinner med, och därför tar sig friheten att göra ett urval utifrån sina personliga preferenser.

– Det betyder inte att jag tycker att det är något fel på personer som är äldre eller överviktiga. Ibland undersöker jag personer som inte helt uppfyller mina krav, om jag finner dem tillräckligt intressanta på något sätt, berättar han.


Bild: Nyheter24

Trots att många män söker sig till doktorn för att behandlas tackar han nej. Men ibland tar han emot par, där mannen drömmer om att se sin kvinna bli undersökt eller omhändertagen av en annan man.

Men det finns vissa förfrågningar han alltid tackar nej till. Sex utan kondom och anala lekar som fisting är några exempel.

– Jag vill inte skada mina patienter, jag vill att de kommer härifrån hela. Kanske lite möra, men hela, berättar han.

Något som förekommer i BDSM-världen är att personer utövar det för att återuppleva och ta tillbaka makten efter ett övergrepp. Där är doktorns patienter inte ett undantag.

Han berättar att en av hans tidigare patienter hade utsatts för könsstympning som barn, och behövde bearbeta det. Hon bad honom att sy henne i underlivet, för att sedan visa upp och förnedra henne framför andra. Något doktorn uppfattade som ett självskadebeteende, vilket fick honom att komma till insikt om var hans gräns måste gå. Därför tackade han nej.

Samtycke är viktigt

Doctor Splendid är noga med att påpeka att han kommer gemensamt överens med varje patient om vad som ska hända under undersökningen. Ibland har doktorn inte ens sex med patienterna, utan ägnar sig enbart åt undersökningen.

– Jag försöker göra alla överenskommelser via mejl, innan patienten kommer till mig. Då är spelreglerna klara och vi kan koncentrera oss på att njuta av upplevelserna när hon dyker upp hos mig.


Bild: Nyheter24

Om det finns något patienten inte vill göra är det alltså helt okej. Under besöket används säkerhetsord som en trygghet och säkerhetsåtgärd.

– Även om patienten har sagt ja till en viss aktivitet har hon möjlighet att avbryta den om den känns för obehaglig för henne. Allt hon behöver göra är att uttala säkerhetsordet "gul" – då avbryter jag den pågående leken och hoppar till nästa, berättar han.

Kodordet "röd" används även för att helt avbryta behandlingen. Enligt Doctor Splendid har säkerhetsorden bara behövts användas ett fåtal gånger under hans 14 år som praktiserande "doktor".

Nyheter24:s reporter Malin Nilsson ställde upp som modell på bilderna. Givetvis genomfördes ingen riktig undersökning. Se fler bilder i videon ovan.

Enligt BDSM-experten Charlotta Carlström är BDSM som religion för dess utövare är BDSM som religion för dess utövare och här är 9 saker du bör tänka på om du vill testa BDSM.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

Läs hela nyheten:
Doctor Splendid har gynmottagning hemma – för intima sexlekar

Publicerad: 2017-03-14 klockan 14:02

Fler nyheter från Nyheter24

Så ser "Orange is the new black"-stjärnorna ut i verkligheten

2013 hade "Orange is the new black" premiär, den populära serien handlar om kvinnofängelset i Litchfield. I serien får man bland annat följa Piper, som spelas av Taylor Schilling. Bläddra i bildspelet för att se hur en del av skådisarna ser ut verkligheten! TV: Pretty Little Liars hade premiär för sju år sen – så här ser skådisarna ut idag [youplay:sp,71,126052,000,0 Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-06-21-07:59:57

Man onanerade framför flicka på bussen - jagas nu av polisen

Under natten på midsommarafton inträffade den ofredande händelsen på bussen från Lund till Sjöbo. En 17-årig flicka satt i på bussen när en man i 35-årsåldern hoppade på och satte sig i sätet mitt emot. Sedan bytte mannen plats och började onanera precis intill flickan. Flickan reste sig och gick förbi mannen för att gå där ifrån, hon gick fram till ett par lite längre fram i bussen för att berätta om vad som hänt. Mannen i paret valde då att konfrontera blottaren, som ska ha erkänt, skriver Skånska Dagbladet.   En polisanmälan gjordes på platsen, men den masturberande mannen hade hunnit gå av bussen och lämnat platsen.   – Tyvärr kunde gärningsmannen inte gripas på plats. Blir man utsatt för den här typen av brott eller ser någon annan bli utsatt för det så får man gärna ringa 112 direkt, för det är ett pågående brott och det blir lättare för oss att hinna dit i tid, säger Fredrik Bratt till Skånska Dagbladet. Varken paret eller flickan kände igen mannen sedan tidigare men polisen har fått signalement om hur han såg ut. Det letar nu efter en man i 30-35-årsåldern med blont, axellångt hår, blå-vit mössa och mörk jacka. – Om det är någon som lagt märke till eller blivit drabbade av den här mannen så är vi givetvis intresserade av det. Den här typen av brott kan skrämma folk något enormt. Det är ju väldigt obehagligt att bli utsatt för sådant här, säger Fredrik Bratt till Skånska Dagbladet.  Polisen kommer Polisen har nu inlett en förundersökning där det ska höra vittnen och se om det fanns några övervakningskameror på bussen som kan ha fångat mannen på bild. Se när en ung tjej somnade på nattbussen – tros ha blivit våldtagen av tre män[youplay:sp,71,122155,000,0]Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store

2017-06-24-15:24:40

Att dricka kaffe bör väl ändå vara okej även för mammor?

För några dagar sedan (19/6) publicerade Aftonbladet en debattartikel där Siri Steijer i sann Timbroanda gick till angrepp mot föräldraförsäkringen (debattartikeln kan du hitta här).  Siri menar att mammor som är hemma med sina barn får skylla sig själva om de sen missgynnas i karriären. Eftersom Siri arbetar för den marknadsliberala tankesmedjan Timbro, vars huvudmål är att propagera för en nedmontering av välfärdsstaten och ett avskaffande av det sociala trygghetssystemet, så är det föga förvånande att hon lanserar dessa ståndpunkter.  Ändå kan jag inte låta bli att bli provocerad. Ännu mer provocerad blir jag av att det faktiskt finns personer, till och med mammor, som köper det hon skriver (se till exempel Ann Söderlunds blogginlägg från den 19/6, ni hittar det här).  Som tur är verkar de inte vara så många. Aldrig har jag sett så mycket kritik mot ett debattinlägg som i kommentarsfältet till Siris artikel på Aftonbladets Facebooksida.     Alltså, barn behöver tas om hand och oavsett vem som gör det så kommer det att kosta staten pengar. Åtminstone om vi ska ha en så välfungerande arbetsmarknad som vi har, där kvinnor faktiskt kan delta under liknande (inte lika, tyvärr) villkor som männen eftersom det finns en fungerande, statligt subventionerad, barnomsorg som är tillgänglig för alla oavsett inkomst och socioekonomisk status.  Men visst, föräldraförsäkringen kostar mer pengar per barn än vad den offentliga barnomsorgen gör så det kanske skulle spara staten (det vill säga skattebetalarna) några kronor om föräldraförsäkringen avskaffades och spädisar spenderade dagarna på institution istället för med sina mammor (eller pappor, för även pappor tar faktiskt föräldraledigt).  Åtminstone om man ser det hela kortsiktigt. Men hur skulle det bli sett ur ett längre perspektiv? Vilka konsekvenser får det på sikt när små barn får mindre tid med sina föräldrar?   Forskningen om barns utveckling har gått enormt mycket framåt under de senaste decennierna, framför allt på grund av att ny teknik (inom neurovetenskapen) har gjort det möjligt att se hur hjärnan utvecklas och påverkas av olika sorters omständigheter.  Det finns mycket stöd inom forskningen för att barn under sina första levnadsår behöver få snabb respons på sina behov för att utvecklas väl. Ett av de behov som spädbarn har, som är viktigt för deras utveckling, handlar om att utveckla en trygg anknytning till en eller några få personer som svarar på barnets behov och ger det närhet och trygghet.  All forskning talar för att det inte skulle vara en bra idé alls att lämna barn som är yngre än ett år på förskola, något som heller inte är möjligt i Sverige.  Det optimala för barnen vore snarare att få ha sin/sina primära anknytningsperson/personer tillgängliga för dem så mycket som möjligt ända upp till treårsåldern. Men det är det få barn som får. Arbetslivet går först. Utan försörjning kan vi nämligen inte leva.   Att arbetslivet är viktigt för ett samhälle råder det ingen tvekan om. Det är motorn i samhället, sägs det. Visst är det viktigt, men om vi inte också får barn så har vi snart inget samhälle alls. Barnen är ju den framtida arbetsmarknaden.  Om barnen blir välanpassade och produktiva individer gynnar det vårt samhälle på sikt och möjligheterna för att de ska bli produktiva samhällsmedborgare ökar markant om de får en trygg start i livet. Man kan ju fråga sig om det bara är en slump att vi i Sverige har ett så, internationellt sett, tryggt och välfungerande samhälle?    För några år sedan uppmärksammades situationen för föräldralösa barn som levde i barnhem i Rumänien. Kommer ni ihåg det? De var apatiska och deras utveckling var allvarligt störd.  Jag menar inte att det skulle bli riktigt så illa om föräldraförsäkringen kortades ned i Sverige och föräldrar blev tvungna att lämna väldigt små barn på förskola för att kunna arbeta, men det är ofta upp till sju barn per personal på de kommunala förskolorna och det skulle krävas betydligt mer resurser till den offentliga barnomsorgen om föräldraförsäkringen kortas ner.  För så som det ser ut i förskolorna idag finns inte den kapacitet som behövs för att ta hand om bebisar. Att föräldraskapet inte är jämställt mellan könen och att mammor tar ut betydligt större del av föräldraförsäkringen än män är en annan fråga.  Siri menar i sin debattartikel att föräldraförsäkringen är en kvinnofälla, men det är ju inte föräldraförsäkringen i sig som leder till att vi är inte är jämställda på arbetsmarknaden. Tvärtom, den gör det möjligt för kvinnor att både yrkesarbeta och skaffa barn.   Det är i själva verket det motsatta förhållandet som råder, för på grund av att arbetsmarknaden inte är jämställd väljer många familjer att låta kvinnan, som oftast har en lägre inkomst, ta en större del av föräldraledigheten. Det blir en ond cirkel.     Och vilka är det egentligen Siri syftar på när hon använder begreppet "lattemammor"? Är dessa lattemammor verkligen ett stort samhällsproblem? Jag tänker mig att det är en rätt begränsad grupp, koncentrerad till storstäderna.  Det flesta småbarnsmammor har inte tid att sitta på fik och smutta på latte särskilt ofta. Att dricka kaffe bör väl ändå vara okej även för mammor? Det dricks ju massor av kaffe i arbetslivet, så det torde vara ett accepterat beteende även i Timbros perspektiv.   Som tur är verkar dock de flesta vara överens om att Siri Steijer är ute och cyklar i sina resonemang och inser att föräldraförsäkringen är något att värna om.Lisa Sandberg

2017-06-22-16:25:48

Värmerekord i Arizona – se bilderna från staden som smälter

Faktum är att hela sydvästra USA upplever just nu en extrem värme, temperaturerna når hisnande 48 grader. Människor upplever en värme som framkallar brännskador och får trottoarerna att röra på sig. I Arizona är det så varmt att flygplanen inte tillåtits att lyfta. Sociala medier svämmar nu över med bilder från den otroliga värmen, rapporterar den amerikanskasajten Buzzfeed. [twitter:,WIRED,877483390395699201]Det är alltså så varmt att postlådorna smälter. Bildkälla: reddit.comFolks murar smälter i värmen. Bildkälla: imgur.comDags att slänga skräppåsen? Vänta nu..Twitter: @SoCalVallVissa har även börjar exprementera med värmen. Varför inte baka lite kakor?[twitter:BjX2Me0Ezm,confuzzledteen3,878049519161688064]Bildkälla: imgur.com[twitter:Pztyd03Vx3,Finessegawd3000,877306917541994496]Verkligen alla tycker att det är otroligt varm. Här har någon smart person hittat en lösning för sin hund. [twitter:NiJaGZOEIF,Gizmodo,877589029075640321]Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-06-24-16:43:30

Träffades i en Facebook-grupp – åkte på världens semester

Louise Andersson satt och kollade lite i den stora gruppen Honey & the bees där över 120 000 tjejer hänger och snackar på Facebook.  Plötsligt såg hon ett inlägg som fångade hennes uppmärksamhet. Det var en tjej vid namn Sandra Medved som sökte en kompis att åka till Malta med – dagen efter.  Eftersom Sandra bodde bara 30 minuter från Louise tveka hon inte för att skriva ett meddelande till Sandra på Facebook och frågade om hon hittat någon att åka med ännu.  – Det hade hon inte, så vi ringdes lite kort och bokade en flygbiljett till mig och ett hotell, sedan var det bara att börja packa, berättar Louise för Nyheter24. Bildkälla: Privat Anledningen till att Sandra lagt upp inlägget var för att hon egentligen skulle ha träffat en kompis som bor på Malta, men vännen ställde in tre dagar innan hennes flyg avgick.  – Och jag hade ju min flygbiljett och var taggad på att åka, så jag tänkte att jag kunde slänga ut frågan i gruppen och se om det var någon som ville med, berättar Sandra.  Så dagen efter sågs de två tjejerna, som bara hörts via Facebook och telefon, med varsin väska på Halmstads tågstation.  – Det var jättenervöst. Man tänkte ju på om vi skulle klicka, annars hade det blivit lite stelt. Men det släppte fort när vi väl sågs, vi märkte att vi var väldigt lika. Båda gillar att resa och äventyr och så, säger Louise.  Väl på Malta hade tjejerna världens drömvecka framför sig. De låg vid poolen, sippade vin, åkte vattenskoter och tog en båt till ett ställe som heter Blue Lagoon.  Bildkälla: Privat Efter resan har tejejerna fortsatt ha kontakt och jobbar ihop på samma jobb just nu. De planerar också att åka tillbaka till Malta i september.  – Och i februari tänker vi att vi kanske ska flytta dit och jobba ett tag också, säger Sandra.  – Det är i alla fall en resa man kommer minnas hela livet, avslutar Louise. En annan tjej som åkt på en drömresa är Kissie, men där gick inte allt som planerat. Se mer i videon under.  [youplay:sp,71,120540,000,0] Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-06-20-14:00:57

Zara Larsson efter det stora bråket: "Så himla oproffsigt"

Stjärnan Zara Larsson har podcasten "Sanningens mammor" tillsammans med vännen Olivia Gateau. Men förra veckans avsnitt uteblev på grund av ett stort bråk mellan kompisarna. – Vi var lite väl dramatiska, men det är lugnt nu. Det är inte okej egentligen. Så himla oproffsigt, säger Zara Larsson i podden.  Vännerna ska även ha slutat följa varandra på sociala medier och Zara Larsson ska inte ha gratulerat Gateau, som tog studenten förra veckan. Gateau berättar att bråkat handlade om allvarliga saker men vad berättar de inte, skriver Hänt.  – På det här sättet har vi inte bråkat tidigare, säger Gateau.  – Jag visste att det skulle lösa sig mellan oss två eftersom att det egentligen inte är oss två det handlar om. Men vi är sams nu och jag är ganska ledsen att jag missade din student, säger Zara Larsson. TV: Här visar Zara Larsson och pojkvännen upp sin kärlek [youplay:sp,71,131057,000,0] Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-06-24-08:41:14

Serievåldtäktsman häktad – flögs till Arlanda igår

Den 8 juni greps den misstänkte 38-åringen i Thailand och natten mot fredag landade han på Arlanda och greps av svensk polis. Han häktades i sin frånvaro i slutet av maj misstänkt för flera fall av grov våldtäkt. Under lördagen meddelande Örebro tingsrätt att 38-åringen häktas på sannolika skäl misstänkt för fyra fall av grov våldtäkt och människorov, skriver Nerikes Allehanda. Mannen är sedan tidigare dömd till två långa fängelsestraff för olika typer av sexuellt våld.Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-06-24-12:46:25

Ta aldrig bort en vän på Facebook – då kan det här hända

Jag blir så förbannat trött på alla nyheter om nya terrordåd från kontinenten och här hemma. Jag börjar bli så trött på mänskligheten. Det senaste exemplet är mannen som skulle slå tillbaka med samma mynt och siktade in sig på muslimer i London i måndags.   Moskén han hade i sitt sikte har under många år spridit hatpropaganda, men för ett par år sedan bytte moskén ledning och har sedan dess varit tongivande inom fredlig islamism i landet.  Så varför valde denna anti-terrorist just denna moské som sitt mål? Vad tänkte han? Eller tänkte han över huvud taget?   Till att börja med vill jag fördöma hans aktion. Det är inte under några som helst omständigheter acceptabelt att sänka sig till denna nivå och och begå hämndaktioner i form av mer terror. Med det sagt vill jag spekulera lite i vad som gjorde att han valde så "fel" mål.   Utbildning och information är det som sägs rädda oss från krig och elände. Och det stämmer nog. De som radikaliseras, åt vilket håll det nu än gäller, är ofta lågutbildade människor, som är lättpåverkade då de saknar grundläggande kunskap om i princip allting.   Mannen i London saknade med största sannolikhet information om vad som pågår i den nämnda moskén idag. Han hade antagligen nåtts av informationen om hur det låg till för några år sedan.  Hade han varit uppdaterad tror jag inte att han hade gjort samma val. Återigen spekulerar jag, men troligtvis hade mannen valt att endast läsa alternativa media och helt stängt ute allting annat.    Ett liknande scenario står mig själv ganska nära till hands. I mitt Facebookflöde har jag nämligen otaliga gånger fått läsa inlägg där författaren talar om att alla som delar eller uttrycker en viss typ av åsikter, eller delar nyheter från källor som författaren anser vara icke-önskvärda, kommer att tas bort från författarens vänlista.  Det är en aktion som till synes verkar vara ett gott ställningstagande. Men är det verkligen det?   Jag tycker inte det. Genom att stänga ute viss typ av information väljer vi att endast läsa det som stödjer vår egen uppfattning. Vi vägrar således att ens förvissa oss om vad andra människor tycker och tänker.  Eventuellt missar vi en del av sanningen, eller åtminstone hur andra ser på den. Det kan aldrig vara bra. Att selektivt endast välja nyheter som är skrivna från ens egen synvinkel är att frivilligt censurera sin världsbild. När det riktas mot andra kallas det för propaganda.    Det sägs även att det är viktigare att känna sin fiende än att känna sig själv. Det är ytterligare ett argument som stödjer min uppfattning om att sanningen, den egentliga världsbilden, kan bildas endast om man tar hänsyn till alla aspekter som finns till hands.   Jag har över tusen vänner på Facebook. Jag känner dem personligen, men många av dem representerar en helt annan världsuppfattning än vad jag själv gör.  Jag ser ändå ingen anledning till att ta bort någon av dessa oavsett om de är kommunister eller Sverigedemokrater (båda finns representerade i min vänlista), trots att deras åsikter inte är förenliga med mina.  Jag vill gärna läsa om bådas syn på saker och ting. Det är nämligen svårt att ha fel i allt. Lika mycket är jag villig att ta diskussionen med vederbörande om jag anser dem sprida osanningar.   Vi skämtar ibland om att en person har en selektiv hörsel. Men när det kommer till kritan är det inget skämt för många av oss.  Allt för många väljer att läsa endast det de vill läsa. Det ändrar inte världen, det ändrar bara dig själv, till det enkelspårigare.   Så tänk efter en extra gång innan du tar bort en vän som har en annan åsikt än din egen. I slutändan kan det påverka dig till det negativa. Och stämmer mina spekulationer kan det till och med vara en början på något mycket olyckligt.   Och sist men inte minst: Du når inte själv ut till just dem som du kanske mest vill påverka, om du eliminerar dessa. Glöm inte att mångfald är mycket större än din bild av den.Mika Marin

2017-06-22-13:10:28

Kärlek och blomsterkransar – så firade stjärnorna midsommar

Samir Badran och Sigrid Bernson visade upp kärleken på Instagram och önskade glad midsommar.  Bloggerskan Kenza Zouiten önskade sina följare glad midsommar på Instagram och skrev att det var hennes favoritdag på sommaren. Therese Lindgren är på semester med pojkvännen och önskade sina följare glad midsommar på Instagram.  Molly Sandén önskade också sina följare på Instagram glad midsommar. Bianca Ingrosso delade en bild på en smarrig jordgubbstårta på Instagram och firade midsommar med familjen! Mamma Pernilla Wahlgren delade också en bild från familjens midsommarfirande på Instagram. Josephine Qvist önskade sina följare glad midsommar på Instagram.  I Österskär utanför Stockholm firande familjen Parnevik midsommar. Peg Parnevik delade en bild från friandet på Instagram.  Nicole Falciani firade med pojkvännen och artisten Eric Saade och önskade sina följare glad midsommar på Instagram även hon.  TV: Här visar landslagsstjärnorna upp hur de firar midsommar [youplay:sp,71,131375,000,0] Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-06-24-09:33:06

Kommer du ihåg filmen Systrar i jeans? Så ser skådisarna ut idag

Filmen "Systrar i jeans" eller "The Sisterhood of the Traveling Pants" hade premiär 2005, alltså för tolv år sedan.  Tre år senare kom uppföljaren av filmen där vi kunde se Blake Lively som spelade Bridget Vreeland, Alexis Bledel som Lena Kaligaris, America Ferrera som Carmen Lowell och Amber Tamblyn som Tibby. Så här såg vännerna ut i filmen, men hur ser skådisarna ut nu för tiden?  Bläddra i bildspelet för att se hur skådisarna ser ut idag!  TV: "The OC" slutade sändas för tio år sedan – så ser skådisarna ut idag [youplay:sp,71,121482,000,0] Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-06-21-11:59:36