Det här är tvåårskrisen – och så här klarar ni er igenom den

Om du och din bae börjar närma sig två år har du säkert hört talas om krisen. Den där krisen som får en att undra om det verkligen är helt rätt och vart man är på väg. Glider ni ifrån varandra – eller håller ni bara på att bli mer självständiga? 

Bara tanken på den där krisen kan ju få en att få en kris. 

Relationsexperten Charlotte Sander vill inte bekräfta att krisen finns, men påpekar att det enligt hennes erfarenhet mycket riktigt händer något ungefär två år in i ett förhållande.

– I de flesta fall handlar det om att förälskelsefasen är över och man ska exempelvi s flytta ihop. Den ena partnern kan ha längtat precis hit, att relationen äntligen blir riktigt allvar, medan den andra kan känna ångest och tvivel, säger Charlotte Sander till Nyheter24.

Bild: Shutterstock

Anledningarna kan vara många, allt ifrån att det har gått väldigt fort, man inte är redo att flytta ihop eller lovat saker som man inte kan eller vill leva upp till. Bakslaget blir att man börjar tvivla på sina känslor.

Men det går givetvis att komma förbi detta – miljontals par har gjort det före er. Här är de bästa tipsen:

1. Ta inga snabba beslut – åt något håll

– Bortse inte ifrån det du känner nu, utan låt det komma fram som behöver komma fram. Ta i första hand reda på vad krisen beror på i dig själv. Prata sedan med din partner och fatta ett nytt beslut.

2. Det här ska du inte göra

Ett av de största misstagen i en relationskris kan vara att inte ta den på allvar. Det kan till och med vara förödande att bara "leva på" när man borde stannat upp för att se vad som orsakade krisen. 

– Det är också viktigt att inte lägga hela skulden och ansvaret på sin partner. Avsluta inte ett samtal utan att vara tydlig, kom inte med några hot och lägg ifrån dig mobilen och datorn när ni pratar med varandra. 

3. Så tar ni kärleken till en ny nivå

– Genom att inse att man inte kan känna sig kär hela tiden. Det är den viktigaste lärdomen jag anser att vi behöver ha med oss när vi är i längre relationer. Bara vetskapen får oss att slappna av och kan tänka mer långsiktigt.

Bild: Shutterstock

Charlotte Sander påpekar också att det är viktigt att fortsätta vara nyfikna på varandra och inse att ni inte alltid komma vara som de ni var när ni träffades. 

– Utmana varandra genom att pröva nya saker, nya miljöer, ny sorts träning, ny mat och nya upplevelser. Allt sådant gör att man får möjlighet att se varandra på ett nytt sätt.

Ibland kan det var svårt att se skillnad på ett dåligt förhållande och en kris. Enligt Charlotte Sander kan några tecken på ett dåligt förhållande vara att man känner sig dränerad och ganska ensam om att vilja få en bättre relation. Man mår sämre och relationen går inte framåt.

Så när är det dags att ge upp?

 – Om man har och känner att man har gjort allt som man förmår och kan, inser man att man är alltför långt ifrån varandra när det gäller värderingar, behov och mål och så vidare. Då är det läge att fundera på om man ska gå skilda vägar, säger Sander till Nyheter24.

Charlotte Sander driver sajten Relationsexperten.

Läs även om varför du går tillbaka till ditt ex och varför det kliar "där nere" när du har bytt sexpartner.

TV: Kliar snoppen? Det kan bero på det här

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Läs hela nyheten:
Det här är tvåårskrisen – och så här klarar ni er igenom den

Publicerad: 2017-11-01 klockan 15:03

Fler nyheter från Nyheter24

Utgång? Här är låten du kommer vara baserat på vad du dricker

Helgen är här och du är taggad på en utekväll med dina kompisar. Men frågan är vem du kommer att vara kl 22:00, och vem du har blivit kl 02:00? Vad har du i glaset och vilken låt kommer att sätta ton för din kväll? Vi har svaren du söker. Cava Bildkälla: Giphy 22:00 Glamorous - Fergie Du är så jävla sofistikerad. Har lärt dig tycka om oliver och förstår nästan hur finanskrisen 2008 gick till. Aldrig mer ska du mixa fulgroggar, aldrig mer tetravin. Du sippar din cava från ett låtsaskristallglas som du köpt på IKEA.  01:00 Trädgården en fredag - Veronica Maggio Happ. Det visade sig att mycet Cava och många fulgroggar inte var så olika ändå. Så lika att du glömde att skriva upp dig på listan till eventet som du gått och väntat på hela veckan. Vakten säger att det är 1 in 1 ut som gäller i den 20 meter långa kön. Fan. Whiskey 22:00 Do I Wanna Know - Arctic Monkeys Du har jobbat till 20:00 och inte sovit ordentligt på tre dagar. Men det märks säkert inte. Du måste bara komma över tröskeln. Snart är det lugnt. Alla andra upplever säkert dig som sansad och självsäker. Inte trött och oförmögen att hålla upp ett samtal. Cool och mystisk liksom.  Bildkälla: Giphy 02:00 Hurt - Johnny Cash Du vet inte när du började gråta och ännu mindre när du började prata om hur jobbigt det var när ni behövde avliva Murre (dina föräldrars katt). Han var typ din bästa vän ju. När du var 12, men ändå. Ingen förstår dig. Förutom de helt främmande människorna som står i rökrutan det vill säga. Dom är så fina.  Vodka Bildkälla: Giphy 22:00 Du Hast - Rammstein Du är svart och svår. Tysk klubb blandad med The Matrix. Vill helst lyssna på screamo eller techno. Blunda. Dansa. Prata så lite som möjligt.  10:00 (Nästa dag) Ibland gör man rätt, ibland gör man fel - Markus Krunegård Hur fan kom du hem? När kom du hem? VART ÄR MOBILEN. På köksbordet, brevid nycklarna. Inga missade samtal? Du är bäst. BÄST. Tequila Bildkälla: 

2017-11-15-16:43:30

Bianca Ingrosso ställde in med fansen: "Verkligen förlåt"

Tidigare i veckan bjöd Bianca Ingrosso sina fans att komma och träffa henne på Mall of Scandinavia i samband med sin kollektion Guldfynd by Bianca. Tyvärr hann hon bara träffa sina fans i en timme innan hon plötsligt avbröt träffen. Nu förklarar hon varför. "Min kropp la av" Bildkälla: InstagramPå sin Instastory delar hon nu med sig av vad som hände. "Jag ber så hemskt, hemskt, hemskt mycket om ursäkt för att jag var tvungen att ställa in". I nästa bild skriver hon "Det blev för mycket för mig och min kropp la av ganska plötsligt och jag fick en panikattack."Fansen var snabba med att skicka massa kärlek till Bianca på Instagram.  Bildkälla: InstagramSe även: Bianca Ingrosso: "Jag har aldrig sett mormor såhär rädd" Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-11-18-15:11:07

Två personer från Liberalerna utreds för sexuella trakasserier

Under gårdagen gick politiker ut med ett utrop mot sexuella trakasserier under hashtaggen #imaktenskorridorer. 1300 personer backade taggen och nu utreds två personer från Liberalerna. Partiet vill inte kommentera händelsen men i tidigare kommentarer har Jan Björklund, angående sexuella trakasserier, sagt att det fått in anmälningar tidigare, skriver Aftonbladet.– Vi har haft ett antal anmälningar om den här typen av kränkningar genom åren, och vi har hanterat detta ganska skarpt i dessa situationer. Sedan så finns det säkert ett mörkertal som inte har kommit till vår kännedom, det tror jag finns överallt, även hos oss.Och under landsmötet, som nu är pågående, sa Jan Björklund, också om #metoo, att det behövs en attityd förändring. – Jag vill och ska göra vad jag kan för att denna debatt leder till en attitydförändring, säger Jan Björklund.Utredningarna görs av partiets en etikkommitté.Se också videon om alla som förlorat sina jobb i och med #metoo Läs också om Lenore som fick sjuka meddelanden efter sin lägenhetsannons Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-11-18-17:23:00

Joakim Lundell står upp för barn i nya musikvideon till "Only human"

I Joakim Lundells senaste låt "Only human" har redan slagit personligt rekord och fansen verkar älska den. Den ska, enligt Joakim själv, handla om tjejers utsatthet och mobbning.  Nu på söndag släpper Joakim en musikvideo till låten där 18-åriga Ida Dahlman spelar en tjej som blir utsatt för sexuella trakasserier.  Om videon säger Joakim så här: “Barn är under utveckling och formas. Övergrepp på barn programmerar dem till att bli trasiga vuxna. Jag lider också nästan lika mycket med barn som själva är förövare, då jag vet att även de som mobbar ofta mår enormt dåligt." Men säger också att vuxna inte verkar förstå hur jobbigt det kan vara för ett barn att tvingas träffa personen som gjort de illa dag efter dag i skolan.  "Samhällets vuxna verkar inte förstå detta. De vuxna får inte höra “hora” och fitta” i korridorerna på sina jobb dagligen. Där finns det chefer som drar några slags gränser i alla fall." Och förklarar vad han vill visa med videon. "Våra barn blir sexualiserade, mobbade och objektifierade på sociala medier dagligen. Mossiga lärare och rektorer förstår inte att det är något mycket grövre än “näthat” som pågår. Det är regelrätta övergrepp. Hela tiden.  Det, vill jag visa med min video. Gränserna överträds hela tiden, och till sist spricker det.” -Se en del av musikvideon i spelaren ovan- Läs också om när Joakim krossade sitt personliga rekord och hyllade fansen Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-11-18-13:23:12

Joakim Lundells står upp för barn i nya musikvideon till "Only human"

I Joakim Lundells senaste låt "Only human" har redan slagit personligt rekord och fansen verkar älska den. Den ska, enligt Joakim själv, handla om tjejers utsatthet och mobbning.  Nu på söndag släpper Joakim en musikvideo till låten där 18-åriga Ida Dahlman spelar en tjej som blir utsatt för sexuella trakasserier.  Om videon säger Joakim så här: “Barn än under utveckling och formas. Övergrepp på barn programmerar dem till att bli trasiga vuxna. Jag lider också nästan lika mycket med barn som själva är förövare, då jag vet att även de som mobbar ofta mår enormt dåligt." Men säger också att vuxna inte verkar förstå hur jobbigt det kan vara för ett barn att tvingas träffa personen som gjort de illa dag efter dag i skolan.  "Samhällets vuxna verkar inte förstå detta. De vuxna får inte höra “hora” och fitta” i korridorerna på sina jobb dagligen. Där finns det chefer som inte drar några slags gränser i alla fall." Och förklarar vad han vill visa med videon. "Våra barn blir sexualiserade, mobbade och objektifierade på sociala medier dagligen. Mossiga lärare och rektorer förstår inte att det är något mycket grövre än “näthat” som pågår. Det är regelrätta övergrepp. Hela tiden.  Det, vill jag visa med min video. Gränserna överträds hela tiden, och till sist spricker det.” -Se en del av musikvideon i spelaren ovan- Läs också om när Joakim krossade sitt personliga rekord och hyllade fansen Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-11-18-13:23:12

AC/DC:s Malcolm Young död – blev 64 år gammal

Det är nu bekräftat av bandet AC/DC att bandmedlemmen Malcolm Young har gått bort bara 64 år gammal. På deras Facebooksida har de gått ut och berättat den sorgliga nyheten, skriver Aftonbladet. ”Som hans bror är det svårt att uttrycka vad han har betytt för mig under mitt liv, de band vi hade var unika och mycket speciella”, skriver brodern Angus Young. ”Han lämnar efter sig ett enormt arv som kommer leva vidare för evigt. Malcolm, bra jobbat!”, skriver resten av bandet på Facebook.  Han ska ha somnat in under lördagen omringad av sin familj. Efter lämnar han sig fru och tre barn.  Malcolm spelade i bandet tills han, 2014, pensionerades och tillsammans med brodern Angus så startade de bandet AC/DC. Artikeln uppdateras Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-11-18-14:25:54

Det här får du absolut inte göra om du hyr lägenhet i andra hand

Det kan vara riktigt svårt att hitta någonstans att bo, inte minst i Sveriges storstäder, vilket kan få konsekvensen att man i desperation tar snabba och ogenomtänkta beslut. Därför kan det vara bra att veta vad man bör och inte bör göra och tänka på om man hyr en lägenhet i andra hand. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån Inte skriva kontrakt Om du inte skriver ett kontrakt där det står hur mycket hyran är på, hur länge du ska hyra och vad ni har kommit överens om gällande besittningsskyddet kan det bli problem. – Att man alltid ska upprätta ett skriftligt kontrakt är en klassisk juridisk grej. Så fort du har något på papper kan du alltid bevisa det i efterhand. Dessutom vill hyresvärden ibland se de här andrahandskontrakten för att undvika ockerhyror, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, till Nyheter24. Kontraktsmallar går att hitta på nätet. När det gäller besittningsskyddet är det endast viktigt att skriva kontrakt om hyrestiden är längre än två år. – Men det kanske är viktigast för den som hyr ut, säger Johan Mirtorp. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån Inte kolla upp bostaden – och den som hyr ut Det är viktigt att du kollar in lägenheten innan du bestämmer dig för att flytta in. Försök dessutom att ta reda på så mycket du kan om den du ska hyra av, som till exempel att det är hen som faktiskt står på lägenhetskontraktet och ingen annan. – Ett besiktningsprotokoll är viktigt att ha ur ett bevishänseende. Du ska gå igenom och kolla så att allting är i ordning och skriva ner om det är minsta lilla fläck. Lämnar du till exempel en deposition finns risken att skador som har uppkommit innan du flyttat in, men som inte är dokumenterade, kanske blir hänförda till dig som andrahandshyresgäst, säger Johan Mirtorp. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån Inte ta bilder när du flyttar in Det kan vara en bra grej att fotografera eller filma lägenheten som du flyttar in i. Dessa bilder kan fungera som en försäkring och som bevis om du och den som hyr ut skulle bli oense om saker när det är dags för dig att flytta ut. – Samma sak gäller när du flyttar ut. Det händer rätt ofta när man flyttar ut att man får en räkning på 2 000 kronor för flyttstädning, trots att man har städat. Men har man då fotografier på hur läget var när man flyttade ut kan man alltid visa hur situationen mer eller mindre var, säger Johan Mirtorp. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån Betala för hög hyra Om du är i desperat behov av en bostad kanske du lättare går med på en väldigt hög hyra. Det är helt klart förståeligt, men försök att undvika det, framför allt när det gäller hyresrätter. Det är faktiskt ganska enkelt att ta reda på om du betalar för mycket för bostaden som du hyr. Om lägenheten är fullt möblerad får den som hyr ut lägga på 10 till 15 procent på hyran – inte mer. Gäller det en bostadsrätt kan det dock vara knepigare. – Dessutom får man ta ut faktiska kostnader på till exempel internet och tv som kommer utöver hyran, säger Johan Mirtorp. Om hyran är för hög har man som hyresgäst i andra hand rätt att kräva tillbaka överhyran under en tid efter att avtalet avslutades. – Upp till tre månader efter att man lämnat sitt kontrakt kan man ansöka vid hyresnämnden om att få återbetalt den överskjutande hyran upp till ett år tillbaka i tiden. Tyvärr är det inte så många som provar den här möjligheten, säger Johan Mirtorp. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån Inte ha rätt försäkringar Det är viktigt att du kollar upp vilka försäkringar du bör ha. De skyddar dig om du till exempel tvingas till att betala skador efter en brand. Försäkringar kan också ge dig också ett rättsligt skydd om det skulle uppstå en tvist och det måste betalas rättegångskostnader. – Som det ser ut nu är det lite av ett glapp mellan vilken försäkring som täcker vilken del. Därför rekommenderar vi att man kontaktar försäkringsbolaget och förklarar vilken situation man befinner sig i som andrahandshyresgäst och att de då kan förklara vilken typ av försäkring som passar bäst, säger Johan Mirtorp. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån Lämna för hög deposition Depositionsavgift är en summa pengar som den som hyr bostaden betalar innan hen flyttar in och som ska fungera som en försäkring om något skulle hända eller gå sönder i lägenheten. Summan är sedan tänkt att lämnas tillbaka vid hyrestidens slut om bostaden är i samma skicka som när man flyttade in. Enligt Johan Mirtorp händer det att det ställs olika krav på hur många månadshyror som ska depositionen ska uppgå till. Men enligt honom finns det bara ett rätt sätt. – Vi rekommenderar att man inte lämnar en depositionsavgift på mer än en månadshyra. Det bör även nämnas någonstans i kontraktet, säger Johan Mirtorp.Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-11-16-13:40:36

AC/DC Malcolm Young död – blev 64 år gammal

Det är nu bekräftat av bandet AC/DC att bandmedlemmen Malcolm Young har gått bort bara 64 år gammal. På deras Facebooksida har de gått ut och berättat den sorgliga nyheten, skriver Aftonbladet.”Som hans bror är det svårt att uttrycka vad han har betytt för mig under mitt liv, de band vi hade var unika och mycket speciella”, skriver brodern Angus Young.”Han lämnar efter sig ett enormt arv som kommer leva vidare för evigt. Malcolm, bra jobbat!”, skriver resten av bandet på Facebook. Han ska ha somnat in under lördagen omringad av sin familj. Efter lämnar han sig fru och tre barn. Malcolm spelade i bandet tills han, 2014, pensionerades och tillsammans med brodern Angus så startade de bandet AC/DC.Artikeln uppdaterasGlöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-11-18-14:25:54

9 saker killar gör som visar att han vill ligga med dig

Att förstå sig på personer i vår omgivning kan vara klurigt och alla har nog träffat en person som förvirrar oss.  Flörtar hen, eller inbillar jag mig? Nyheter24 frågade några killar om det finns några tecken och här är deras svar:  "Håller ögonkontakten i någon sekund längre jämfört med hur jag ser på alla andra i sällskapet." "Försöker hitta stunder att vara själv med henne. På en fest frågar jag exempelvis inte om alla vill följa med på en cigg, utan bara henne." "Visa intresse genom att komma ihåg både namn och hens intresse. Lägger verkligen smådetaljer på minnet för att sen kunna ta upp det flera timmar senare." "Jag börjar först och främst med att försöka ta reda på om känslan av attraktion är ömsesidig. Kroppskontakt är en bra indikator, liksom att se hur hen reagerar när jag vidrör dennes hand, arm, axel och så." Bildkälla: Shutterstock "Ärlighet är den viktigaste biten. Ibland tar jag det långsamt – en första dejt på stan blev snack i över tre timmar och avslutades med en eller två långa kramar. Nästa dejt blev det hångel i soffan, och inte mer än så. Dagen efter skrev jag 'tack för en riktigt härlig kväll, ser fram emot nästa gång. Då vill jag utforska dig och din kropp mer. Om tjejen är väldigt framåt, delar kinks och en bild som får igång mig är det en annan sak. Vi bestämmer träff för en fika, efter en kvart visar jag tydligt att hon är attraktiv i mina ögon och tar henne i handen. Då är jag extremt ärlig och säger 'Just nu vill jag betala, gå hem till mig och slita av dig kläderna'". Bildkälla: Shutterstock "I mitt fall, som pojkig, brukar det räcka att visa att man inte har några problem med att vara nära någon annan, både fysiskt som mentalt. Mys har en tendens att leda till intimitet, av olika slag." "Jag visar intresse för saker som jag kanske inte bryr mig om egentligen bara för att få prata." "Jag brukar börja med att fråga om hon vill ses över huvudtaget och sen ta det där ifrån. Men det är ganska så olika beroende på situationen."  "Jag flörtar hårt. Man är intresserad och visar uppmärksamhet till personen. Man ler och försöker skämta lite."  Kom ihåg att du inte ska göra något du inte vill, och heller inte ta intiativ där du inte vet om det finns samtycke. Du kanske också vill läsa 21 saker tjejer gör som visar att hon vill ligga med dig? TV: 9 saker hon förmodligen älskar att du gör i sängen Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2017-11-08-09:51:21

Maria, 19: Varför är bönder alltid vita?

Vi är väldigt måna om att våra barn ska förstå att pojkar och flickor ska kunna bli vad de vill. Oavsett om de vill bli fotbollsproffs, ingenjörer eller sjuksköterskor så spelar kön ingen roll.  Varför tror då en liten mörkhyad flicka att hon inte kan bli en riktig bonde om hon inte har ljus hy? Detta var något jag fick höra utav flickans mamma efter halloween-helgen. Hon berättade att hennes dotter ville klä ut sig till bonde och var väldigt exalterad över denna idé.  Dottern skaffade fram rutig skjorta, snickarbyxor och allt som en bonde kan tänkas ha, men det var något som dottern tyckte fattades, varpå hon säger: "Men mamma, du måste måla mig med den vita och beigea färgen så att jag ser ut som en riktig bonde". Var kommer dessa föreställningar ifrån? Om jag ber dig tänka på just en bonde, kommer denne sannolikt ha på sig rutig skjorta och snickarbyxor, precis som barnets utklädnad, och nästan utan att ens ifrågasätta det kommer bonden du tänker på ha ljus hy.  Om jag ber dig tänka på ett annat yrke kommer du få upp en annan stereotyp bild i huvudet, hämtad från fördomar vi alla människor bär på. Under barndomen formas en stor del av identiteten och man försöker lista ut vem man är. Detta gör man till stor del genom att se sig om i världen.  Vilka därute finns det som liknar mig eller som inte liknar mig? På den grunden blir det, som omvärlden visar upp, avgörande i ett barns förståelse av den.  Den övervägande majoriteten av de bönder som får synas och höras i media och i det offentliga rummet har ljus hud.  Samma sak gäller för många andra yrken, de människor som får synas offentligt och representera sin yrkesroll fungerar automatiskt som representanter för den yrkesgruppen.  Det är dessa representanter som du kommer tänka på först om jag skulle be dig tänka på ett visst yrke. Om majoriteten inom en viss yrkeskategori inte liknar mig; kommer jag då kunna känna någon sorts tillhörighet till det yrket? Genom den bild vi visar upp skapar vi nästan omedvetna ramar för människor. Där vissa passar in inom vissa ramar och andra inte.  Detta leder till att några aldrig kommer kunna känna sig som riktiga poliser, läkare eller bönder. I vilket fall kan detta medvetet eller omedvetet påverka dem till att välja bort sådana yrken. Det är inte en slump att de personer som syns i media eller i samhället ser ut på ett visst sätt då medias uppgift är att spegla och ge en sann bild av samhället, men vi kanske borde tänka lite mer på vilka som får synas mest och vad det kan ha för konsekvenser?  Vi lever i ett mångkulturellt men segregerat samhälle och om vi vill leva i ett samhälle där alla känner att de passar in borde vi vara mer medvetna om att visa upp mer mångfald när vi presenterar olika yrken.   Det är inte bara media som bär skulden för detta, ansvaret ligger även på yrkesverksamma professionella, lärare och föräldrar att uppmuntra och inspirera unga kring att yrken och roller idag är tillgängliga för alla, och inte bara för vissa. Ändra den stereotypa bilden av olika yrken istället för att barnen ska försöka ändra på sig själva för att kunna passa in.  Det är viktigt för barn att inte bara höra "du kan bli vad som helst", utan även att se någon som ser ut som en själv bli exempelvis bonde. Maria Törby

2017-11-16-12:42:02