Den här dröm-duon leder Eurovision i Sverige nästa år

Mellan den 9-14 maj äger Eurovisionfestivalen rum i Globen i Stockholm. Nu avslöjar tidningen Expressen vilka som har fått drömuppdraget att leda Eurovision.

Det är inga mindre än Måns Zelmerlöw och Petra Mede som kommer att guida oss från Globen.

– De har skrivit på. SVT är jättenöjda, Måns och Petra är verkligen perfekta för uppdraget, säger en källa till Expressen.

Lili Assefa
, som är pressansvarig för Eurovision, vill inte kommentera uppgifterna, skriver Expressen.

Läs hela nyheten:
Den här dröm-duon leder Eurovision i Sverige nästa år

Publicerad: 2015-12-10 klockan 15:43

Fler nyheter från Nyheter24

Miljöpartiet: Dags att ta tillbaka estetiska ämnen i gymnasieskolan!

Vilken av Jan Björklunds skolreformer som åsamkade störst skada lär historiker få reda ut. Att plocka bort de estetiska ämnena från alla gymnasieprogram utom det estetiska är en kandidat.  Den rödgröna regeringen lägger nu en proposition om att från och med höstterminen 2019 återinföra estetiska ämnen på samtliga nationella gymnasieprogram. Ämnet ska omfatta 50 gymnasiepoäng. Dessa tas från gymnasiearbetet, som därmed halveras.  Frågan är om det finns majoritet i riksdagen för förslaget. Miljöpartiet har ­arbetat för att säkra en ­sådan, och företrädare från tre allianspartier, Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna, har i olika sammanhang sagt sig stå för ett återinförande, och även kritiserat att alliansregeringen plockade bort kursen.  En kurs i kärnämnet estetisk verksamhet ingick i samtliga nationella gymnasieprogram fram till 2011. Motivet till att plocka bort estetisk verksamhet som ett gymnasiegemensamt ämne var att eleverna skulle ges tid för fördjupning inom karaktärsämnena. Estetiska kurser har i stället erbjudits som individuellt val, med resultat att många elever lämnats vid sidan av. En majoritet av gymnasieungdomarna får idag mindre estetisk ­kunskap i gymnasieskolan än vad som var fallet före 2011. Att frigöra tid för teoretiska ämnen genom att plocka bort de estetiska ämnena var dessutom en åtgärd som saknade vetenskapligt stöd. Tvärtom ­bidrar de estetiska ämnena till att förbättra inlärningen i andra ämnen. Internationella jämförelser ­visar också att estetiska ämnen har en stark ställning bland de ­länder som toppar utbildningsrankningen. För att utvecklas behöver man både grundläggande kunskaper och kreativa verktyg. Kreativitet och kunskap går hand i hand, och förstärker varandra. Estetiska ämnen kan hjälpa elever att öva på sin kreativa och kritiska förmåga, samtidigt som det leder till mindre stress och ökat välmående. Att åtta årskullar drabbades av Björklunds agerande är beklagligt. Låt det nu inte bli fler! Niclas Malmberg, Riksdagsledamot och kulturpolitik talesperson (MP)

2018-02-22-10:18:48

Donald Trumps fusklapp från vapenmöte stor snackis i USA

Över en vecka har gått sen den fruktansvärda skolskjutningen i Parkland, Florida, där 17 personer miste livet.  Bland sorgen och ilskan har även en ny vapendebatt blossat upp i USA, och det har kommit nya krav på att skärpa de liberala vapenlagarna som finns i landet.  På onsdagen mötte president Donald Trump ungdomar som överlevde skolskjutningen och familjer till offren, och efter mötet har Trumps anteckningar skapat stor diskussion.  Zoomar man in på fusklappen ser man tydligt att Trump, eller någon i hans stab, skrivit upp punkter med saker som kan vara viktigt att komma ihåg under mötet. Tre av punkterna syns tydligt:  ”1. Vad vill ni helst att jag ska veta om era upplevelser” "2. Vad kan vi göra för att få er att känna er säkrare?" ”5. Jag hör er” Bilder ur andra vinklar visar att en annan punkt på lappen är "Resurser? Idéer?" Här är lappen som skapat debatt i USA. Och ja, det är den femte och sista punkten som skapat stora diskussioner i USA.  ”Att ha anteckningar med till ett möte är inget ovanligt, men att man behöver en påminnelse att 'lyssna' när man besöker ett möte med överlevande från vapenvåld är väldigt typiskt Trump”, skriver Huffington Post. Även på Twitter har vapenlagarna diskuterats under taggen #ihearyou. Många är arga på Trump, och menar att han behöver en fusklapp för att visa empati. Andra använder taggen för att propagera för ännu friare vapenlagar i USA.  Debatten om skjutvapen i USA kommer tveklöst fortsätta, och enligt presidenten själv har han tydligen hört en del av vad som sagts. – Några av era förslag, jag har hört några av dem. Vi kommer att göra något år den här hemska situationen, sa Trump under mötet, enligt CNN.  MER OM TRUMP: Donald Trump fick frågan om han är feminist – här är hans svar!

2018-02-22-09:57:02

Mässlingen slår hårt mot Europa – ökat 400 procent på ett år

Mässlingen slog hårt mot Europa under 2017 då utbrotten ökade nästan 400 procent från året innan. Detta skriver Världshälsoorganisationen, WHO, i ett pressmeddelande. Mässling är en virussjukdom som är extremt smittsam och orsakar infektioner i luftvägarna samt ger röda utslag på kroppen. Sjukdomen kan faktiskt vara dödlig. Här är symptomen du ska hålla koll på om du inte är vaccinerad. År 2016 var det rekordlågt antal som drabbades av virussjukdomen i Europa, då enbart 5 273 som insjuknade.  Men bara ett år senare, 2017, hade antalet fall ökat drastiskt. Statistik från WHO visar att det i Europa var så många som 21 315 personer som insjuknade i sjukdomen – och av dessa avled 35 personer. Detta innebär att det 2017 var fyra gånger så många fall som året innan.I Sverige bröt sjukdomen ut på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg i slutet på förra året, läs mer om det här. De ökande fallen av mässling har oroat WHO, men samtidigt menar de att det finns förklaringar till varför utbrotten faktiskt ökade under 2017. Rgionaldirektören för Europa, doktor Zsuzanna Jakab, menar att ett av de största problem till de ökande fallen beror på personer som kan vaccinera sig väljer att inte göra det. Detta i sin tur leder till att personer som inte kan vaccinera sig löper större risk att få sjukdomen. I vissa delar av Europa har man infört böter för de som vägrar vaccinera sina barn – läs mer om det här. Jakab förklarar på WHO:s hemsida: – Varje ny person som påverkas av mässling i Europa påminner oss om att ovaccinerade barn och vuxna, oavsett var de bor, förblir i riskzonen för att få sjukdomen och sedan sprida den till andra som kanske inte kan bli vaccinerade. Över 20 000 fall av mässling och 35 döda år 2017, är en tragedi som vi helt enkelt inte kan acceptera. Jakab tillägger att även om det skedde en ökning av mässling i Europa under 2017 så ska detta inte få hindra den fortsatta kampen för ett mässlingsfritt Europa: – Detta kortsiktiga bakslag ska inte avskräcka oss från vår kamp att vara den generation som frigör våra barn från dessa sjukdomar en gång för alla.Många väljer att inte vaccinera sig själva eller sina barn för att de tror att det är farligt – här kan du läsa vad experten säger. Folkhälsomyndigheten i Sverige skriver att mässling faktiskt är en sjukdom som kan utrotas av just vaccin – läs mer om mässling och vaccin här.  De länder som drabbades värst av sjukdomen enligt WHO var följande: 1. Rumänien – 5562 insjuknade 2. Italien – 5006 insjuknade  3. Ukraina – 4767 insjuknade  Sverige är inte med på listan över de länder i Europa som drabbats värst av mässlingen. Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-02-21-21:26:43

Linnea Widmark bryter tystnaden om bråket i Wahlgrens värld

Syskonen Ingrosso är kända för att ha riktigt hett temperament. I kvällens avsnitt av Wahlgrens värld är familjen Wahlgren Ingrosso i Italien på husbilssemester och deras humör är inte på topp och ännu mindre när ingenting fungerar. – Vårt vatten slutade fungera efter dag ett. Jag har ju inte duschat sedan jag åkte från Sverige och kommer antagligen inte göra det innan jag kommer hem heller, säger Bianca i programmet. Bianca Ingrosso försöker hålla skenet uppe medan hon dukar fram frukosten, men den positiva tonen hänger på en skör tråd och försvinner ganska snabbt.  När Bianca, Linnea och Pernilla har dukat fram allt vaknar Benjamin och sätter sig till bords. Han får frågan att hämta två stolar av Bianca, men svarar ”gör det själv” och då är syskonfighten igång. – Mamma, han kommer bli en mes om du gör allt för honom, säger Bianca till Pernilla. – Den här familjen har ju temperament. Det blir alltid tjafs och ganska hysteriskt, säger Benjamins flickvän Linnea Widmark. Hon fortsätter. – Jag är så van nu när de bråkar så jag stänger bara av. Bianca bryter ut i tårar och går iväg genom vingården. – Jag blir så irriterad att Benjamin alltid kommer undan och när jag är arg så gråter jag. Är så trött på att vara den jobbiga personen i familjen. Bianca berättar att hon måste få gå undan och gråta, annars håller hon det inom sig. – Älskar att gråta på sådana här ställen, så det var ju perfekt, säger Bianca. Bianca går tillbaka till frukosten för att lösa allt. – Jag ber om ursäkt för mitt lilla utbrott. Jag tar ansvar för det, men.. Jag tycker att du Benjamin ska ta ansvar och jag tycker också du mamma ska ta ansvar. Pernilla fortsätter. – Jag önskar bara att ni två kunde tygla ert humör lite bättre. Wahlgrens värld som sänds torsdagar klockan 21:00 på Kanal 5. Se bråket mellan Bianca och Benjamin i klippet ovan.

2018-02-21-14:13:54

Fotbollsstjärnor stödjer krigsdrabbade Kurdistan – Auktionerar ut ägodelar

Nu på lördag, den 24:e februari, spelas välgörenhetsturneringen Mesopotamien Cup i Skärholmshallen, Stockholm.  Och turneringen är i år stjärnspäckat med flera stora profiler.  När Mesopotamien Cup går av stapeln på lördag så blir det fjärde gången som turneringen spelas för att samla in pengar till hjälporganisationen Kurdiska Röda Solen.  Kurdiska Röda Solen som är en välgörenhetsorganisation grundades 1993 i Sverige och Tyskland för att hjälpa det kurdiska folket i krigsdrabbade Kurdistan.  En av grundarna av Mesopotamien Cup, Bahar Shivan, berättade i en intervju med Expressen 2016 att det var under en fredsdemonstration 2014 som hon förstod att  hon ville göra något mer handfast för att verkligen stötta de som drabbas av kriget i Mellanöstern.  Bahar Shivan om varför hon startade turneringen: – Jag kände att jag ville göra något mer än att bara skrika slagord. Folket som lever där nere behöver hjälp på riktigt, och fotboll är ett bra sätt att få folk att engagera sig. Efter fredsdemonstrationen 2014 startade Bahar Shivan tillsammans med Garip Günes turneringen Mesopotamien Cup.  Första upplagan av turneringen spelades 2015. Fotbollsturneringen har under de senaste åren engagerat allt fler stora sportprofiler som alla vill hjälpa till och stödja evenemanget.  Bland annat så skänkte John Guidetti och Robin Quaison sina tröjor till turneringen 2016.  När turneringen nu om två dagar går av stapeln så kommer det ännu en gång finnas flera profiler på plats för att öka intresset för cupen och samtidigt visa sitt stöd. På plats kommer bland annat Bojan Djordjic, Erik Niva, Jiloan Hamad samt den tysk/kurdiske fotbollspelaren Deniz Naki att vara.  Erik Niva, Bojan Djordjic och Jiloan Hamad kommer alla att befinna sig på Mesopotamien Cup i helgen. Bildkälla: TT Utöver de profiler som befinner sig på plats under Mesopotamien Cup så har fler andra stjärnor som inte har möjlighet att vara delaktiga valt att skicka in ägodelar som kommer auktioneras ut till förmån för de krigsdrabbade kurderna.  Bland annat så kan du lägga bud på Emil Forsbergs fotbollskor eller Brwa Nouris signerad matchtröja. Emil Forsberg stödjer Mesopotamien Cup. Bildkälla: TT I spelaren ovan kan du se när flera av spelarna och fotbollsklubbarna berättar om sitt engangemang i cupen.  Turneringen spelas i Skärholmshallen nu på lördag, den 24:e februari med start 09:00.  Mer information om evenemanget hitta du på turneringens Facebook. Du kanske även är intresserad av: Så ska David Fällman bli ny försvarsgeneral i Hammarby IF David Fällman om pengar i Kina: "Många spelar för matchbonusen" Buya Turay: "Jag är 'pissed off' – hade gjort 15 mål i Djurgården" Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-02-21-17:21:22

Så träffades Peg Parnevik och Filip Kaspersen Lamprecht

Peg Parnevik, 22, är upp över öronen förälskad i sin pojkvän  Filip Kaspersen Lamprecht, 20. Paret har varit tillsammans i cirka ett år och lägger flitigt upp bilder med romantiska hyllningar till varandra på Instagram.  Men vägen dit var inte helt rak. I Peg och Pennys podd "Pillowtalk" berättar nu Peg hur hon och Filip faktiskt träffades och hur de slutligen blev tillsammans.  – Filips mamma är ju Kristin Kaspersen och hans mormor är ju Lill Babs. Så vi har ju känt familjen väldigt länge, berättar Peg.  "Det var väl för cirka två - tre år sen som vi var på samma nyårsfest. Jag ville verkligen pussa honom på tolvslaget, jag var helt säker på att jag ville ha honom", berättar Peg om Filip. – Men då dök dom ju upp på mamma och pappas 20-årsbröllop och Filip var så jävla snygg, I was like, are you kidding me, han har ju blivit vuxen och skaffat manbun, tillägger hon.  Filip Kaspersen Lamprecht är son till Kristin Kaspersen. – Ja alla ville ju paxa honom, säger Penny.  "Tänkte inte på att pappa såg" Peg och Filip sprang på varandra på en nyårsfest, och Peg kände även då att hon kände en stark attraktion till Filip.  – Men det var väl för cirka två - tre år sen som vi var på samma nyårsfest. Jag ville verkligen pussa honom på tolvslaget, jag var helt säker på att jag ville ha honom. Så vi pussades, och det jag inte såg var ju att mamma och pappa satt och tittade på en bit bort, säger Peg.  Men under kvällen blev Peg fullare och fullare och efter en stund ville hon testa lyckan på nytt och försökte sig på ytterligare en puss.  – Jag började prata om att han skulle sova i mitt rum. Men det gjorde han inte i respekt för pappa, säger hon.  Peg Parnevik och Filip Kaspersen Lamprecht är superkära och supersöta tillsammans. Men vägen till förhållandet har inte varit helt rak. "Snacka om att bli dissad" Men historien fortsätter. För två år sedan firade Peg och Filip midsommar tillsammans med några andra, och det var då Peg insåg att hon var kär i Filip och att hon ville ha honom i sitt liv. Men det hela gick inte riktigt som hon tänkt sig.  – Det gick åt fucking helvete. Jag försökte pussa honom två gånger och han vände bort sitt ansikte båda gångerna. Hur dissad blir man inte då? Då gick jag iväg, eller ja, sprang, och började storgråta, berättar Peg.  Filip och Peg skildes återigen åt och det hela rann ut i sanden. Till att Peg åkte till Florida.  – När jag åkte till Florida fick jag en love confession. Från ingenstans. Han insåg väl något där kanske, när man inte längre fanns i hans liv. Det hela slutade med att jag åkte till Sverige och hälsade på honom. Sen åkte han till mig under Halloween, och då blev vi tillsammans, säger Peg.  Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-02-21-10:47:12

Camilla Henemark: Kvinnors skam – ett hinder för att söka hjälp i tid

Sedan Socialstyrelsen kom med sin rapport kring den kraftiga ökningen av psykisk ohälsa bland barn och unga vuxna, har orsakerna analyserats på längden och tvären. Det är inte konstigt att det framför allt är diagnoser för depressioner och olika ångestsyndrom som bidrar till ökningen. Statistiken är tydlig. Men hur ser det ut i gruppen kvinnor över 25 år? Inte bara konstaterat i ren statistik, utan faktiskt utifrån hur det ser ut i verkligheten. Själv har jag fem bortslängda år att se tillbaka på. Fem år där ingen såg någonting och som resulterade i uttryck som ätstörning, diskbråck, hjärtproblem och till slut isolering. Hur mycket har det inte kostat samhället?  Kvinnor söker för fysiska besvär men blir inte trodda. Vi får vad vi tror är en hjärtattack vilket i många fall istället är relaterat till psykisk stress. Rådet på akuten blir att dricka lite mindre lådvin, gå hem och ta det lite lugnt. Eller sjukskriva sig, med tabletter som en snabb lösning. Vägen från första vardagssignalerna till de riktigt mörka tankarna och besöket på akuten är mycket mer komplicerat än så. Här har vi en lucka där vi kan hämta upp många som är på väg in i ett längre sjukdomsförlopp, ofta på grund av en yrkesroll där man förväntas hålla skenet uppe. Eller kanske tvärt om, på grund av förlusten av en arbetsidentitet. Jag vet inte hur många jobbförfrågningar och arrangemang jag har tvingats tacka nej till med någon slags tillgjord ursäkt. Tillfällen som för mig är viktiga delar av min offentliga yrkesroll.  Skammen och ensamheten har många gånger satt hinder för att söka hjälp i tid. När kvinnor inte ens tillåts komma in i klimakteriet på ett naturligt sätt men samtidigt måste se ut som en 30-åring resten av livet, så är det inte konstigt att vi väljer isolering istället för att skrika rakt ut när självmordstankarna dyker upp. När ångesten och stressen kommer smygande är det lättare att göra sig osynlig. Därför försvinner vi från statistiken.  Män ställer till saker som syns mer, de är desperata handlingar som gör att det direkt kostar samhället. Att synas och höras resulterar i omedelbara åtgärder.  Vem intresserar sig för medelålders kvinnors psykiska ohälsa? Är ett av skälen till varför den här gruppen inte synliggörs, att kvinnor försöker ta hand om sig själva i det längsta, att det tar längre tid för kvinnor att krascha? Diagnoserna är skapade utifrån män, medan kvinnor väljer ett annat uttryck för samma sak.  Titta på de stora välfärdssatsningarna som presenterades i höstbudgeten, regeringen skulle satsa på arbetet med psykisk hälsa med 650 miljoner kronor för 2018. Hur mycket går till gruppen osynliga kvinnor? De försvinner inte bara för att de själva inte larmar! Rent politiskt handlar det om resurser som måste sättas in innan det går för långt. På arbetsplatserna kan vi till exempel kräva obligatorisk kontaktperson när man anar psykisk ohälsa vid långvarig sjukskrivning.Det krävs en politisk eftertanke här. Rent ekonomiskt är prislappen mycket högre när sjukvården missar de riktiga fallen på akuten, när det egentligen handlar om stress och ångest. Insatser är ett fint ord. I många fall är det också ett tomt ord från trötta politiker. Redan i kontakten med husläkaren finns en bekräftelse på att någonting är fel. Om det bara skulle finnas intresse, engagemang och utbildning så skulle vi fånga upp många fler, i tid. Att tidiga insatser sparar framtida kostnader för samhället är ingen nyhet. Vi borde värdesätta den resurs vi kvinnor är, så länge vi inte blir utslitna i förtid. Sjukskrivning är en tidig och tydlig signal på psykisk ohälsa. Ta det på allvar. Camilla Henemark,Artist och debattör

2018-02-16-13:39:13

Astrid Lindgrens hemligheter avslöjas i ny film

Astrid Lindgren föddes den 14 november år 1907 i Vimmerby, Småland. Hon är mest känd som en av Sveriges främsta barnboksförfattare men skrev också sångtexter och manus och jobbade som förlagsredaktör. Astrid Lindgrens skrivmaskin.Astrid Lindgren skrev några av Sveriges största klassiker, bland annat Pippi Långstrump, Karlsson på taket, Ronja Rövardotter och Emil i Lönneberga.  Astrids första bok heter “Britt-Mari lättar sitt hjärta” och kom ut 1944. Många av hennes böcker har även filmatiserats och 2012 räknades det till att böckerna hade översatts till 95 språk och språkvarianter. I Vimmerby finns parken “Astrid Lindgrens värld” som skapades 1981. Miljöerna i parken är skapade utifrån Astrids böcker.  Lindgren har även lånat ut sitt namn till barnsjukhuset “Astrid Lindgrens Barnsjukhus” som ligger i Solna. Astrid Lindgren gick bort den 28 januari 2002 och blev 94 år gammal. Och den 1 oktober 2015 är författaren även motivet på 20-kronorssedeln. När Astrid var ung hände något som påverkade henne väldigt mycket som formade hennes framtida liv. Händelsen gjorde henne till en av de mest nyskapade kvinnorna i vår tid. Nu kommer en film om Astrid – ”Unga Astrid”. Berättelsen handlar om när Astrid var ung och bestämde sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta.Alba August har huvudrollen.Alba August, 24 år har huvudrollen som den unga Astrid. Magnus Krepper och Maria Bonnevie har rollerna som författarens föräldrar. Björn Gustafsson kommer att spela Astrid Lindgrens man Sture.Nordisk film beskriver filmen som ”en biografisk hyllningsfilm”. – Min film om unga Astrid Lindgren är en personlig hyllning till en av Skandinaviens mest inflytelserika konstnärer. En kärleksförklaring till en människa, som med sin själ som insats, valde att spränga sin tids ramar för kön, religion och samhälle, säger regissören Pernille Fischer Christensen i ett pressmeddelande.Filmen kommer att ha premiär under 2018.Se en tjuvkik från filmen i klippet ovan.

2018-02-21-16:45:02

My var tvungen att ta hand om sin sjuka son – fick sparken

My var servitris på en restaurang i Karlshamn. Hennes treåriga son Julian var sjuk redan på morgonen när My skulle till jobbet. Men My hade känslan av att hennes chef skulle bli upprörd om hon hade stannat hemma.  Sonen Julian fick vara hemma med Mys pojkvän och hon själv gick till jobbet. Vid lunchtid ringde pojkvännen och sa att sonen blivit ännu sjukare. Mys pojkvän är inte så van vid att ta hand om barn, så My bestämde sig för att gå hem från jobbet.  Några minuter innan hon kommit hem till sin sjuka son så fick hon ett sms från sin chef. Han förklarade i sms:et att han jättegärna ville att My ska ta hand om sin son – men att hon inte längre behövde tänka mer på sitt jobb på restaurangen.  ”Tack för tiden du har jobbat här” Han bad henne även att inte försöka komma tillbaka eftersom att han var missnöjd. Men exakt vad han var missnöjd med framgick inte riktigt i hans uppsägning via sms.  – Jag är förbannad, säger My till Nyheter24. Sonen kommer alltid först Den enda anledningen som My kan tänka sig att hennes chef blivit missnöjd över, är att hon var tvungen att gå från jobbet den dagen.  – Visst, mitt under lunchrusning. Men sonen kommer alltid först, fortsätter hon till Nyheter24. Bildkälla: Privat Men arbetsgivaren menar att det inte var sonens sjukdom som låg bakom det hela. Han säger istället att My inte skött sina arbetsuppgifter och att det är därför hon har fått sparken.  – Hon har inte skött sig, säger han till Nyheter24.  Han bekräftar även att han bett henne att inte komma tillbaka.  – Hon är inte en normal tjej, fortsätter han.  Restaurangen har inget kollektivavtal och My är inte med i facket.  Det låter som en riktig skojare – Men att genomföra en uppsägning via sms på det sättet tycker inte jag känns professionellt alls. Det låter som en riktig skojare, säger Johan Svensson, chef på Hotell- och restaurangfacket i Malmö.  Han förklarar att eftersom My inte var medlem i facket när själva incidenten inträffade, så kommer de inte kunna erbjuda henne rättslig hjälp. – Men blir hon fackmedlem snarast, så finns det absolut möjlighet för henne att få rådgivning. Men vi kan inte gå in och företräda henne henne rättsligt, fortsätter Johan Svensson.  Efter händelsen har My fått flera jobberbjudanden och är inte alls ledsen över att hon förlorade jobbet. – Jag känner mig lättad. Har du dålig koll på vad du tjänar på att vara med i facket? Här kan du läsa mer om det! Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-02-16-11:05:57

Sverige är mest korrupt i Skandinavien – enligt ny statistik

Organisationen Transparency International släpper varje år en lista över vilka länder som är mest korrupta och vilka som är minst korrupta för föregående år, 2017. Sverige gjorde dåligt ifrån sig. Sverige har alltid legat högt på listan där första platsen går till minst korrupta land. För år 2015 låg vi på tredje plats, 2016 på plats fyra men nu har vi fallit till plats sex av 180 länder, skriver SVT. Det gör att vi nu är det mest korrupta landet i Skandinavien. En av anledningarna kan vara IT-skandalen. En skandal där det kom fram att väldigt känsliga uppgifter läckt till fel personer.  Här kan du läsa mer om vad IT-skandalen är Länderna bedöms på en skala från 0 till 100 där 0 är väldigt korrupt och 100 är ett land med näst intill ingen korruption. Sverige fick 84 vilket innebär att vi fallit fyra placeringar sedan förra årets bedömning. Något som är relativt ovanligt. Sverige kom på plats sex av 180 på listan över korrupta länder. Bildkälla: TT Till SVT säger Ulla Andrén, Transparency Internationals, att vi i Sverige har varit naiva när det kommer till korruption. Att vi svenskar inte tror att det kan ske här. – Vi har ju föreslagit att regeringen ska initiera ett arbete med en nationell handlingsplan mot korruption. Vi har också anslutit oss till Agenda 2030 som säger att man ska göra allt man kan för att minska mutor och korruption. Vi ser inte riktigt att vi är på väg dithän just nu, säger Ulla Andrén. Så vilka länder var bäst och vilka sämst?  Minst korruption har Nya Zeeland på 89e plats. Därefter kommer Danmark, Finland och Norge med 85 poäng.  De länder som har mest problem med korruption är Syrien med 14 poäng, Sydsudan med 12 och Somalia på sista platsen med 9 poäng. Rapporten kunde också se att länder med mindre skydd till organisationer som inte är förknippade med staten, som exempelvis media, hade högre risk för korruption.  Och att det varje vecka dör en journalist i länder med mycket korruption.  Här kan du se hela listan TV: Därför förbjöds folk förut att äta semlor i Sverige Läs också om vilka kommuner som är störst i Sverige Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-02-21-19:41:27