Nyheter från Dagens Industri

Han blir ny vd för Absolent

First North-listade Absolents styrelse har utsett Axel Berntsson till ny vd för bolaget från den 1 januari 2018. Det framgår av ett pressmeddelande.

Orderlyft för True Heading

Aktietorgslistade True Heading har erhållit beställningar för 2018 på den svenska marknaden som överstiger 2017 med 15 procent i omfattning. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Nya börsrekord i USA

Wall Street började den nya veckan med stigande indexnoteringar. Förväntningar om ett godkännande i veckan av den efterlängtade amerikanska skattereformen bidrog till den optimism som redan i fredags präglade handeln. 

PM Nilsson: 40 år av politisk feghet

Redan 1974 konstaterade en utredning att föräldraförsäkringen blir en kvinnofälla om uttaget blir långt och snedfördelat. Därför, sa man, bör en förlängning från dåvarande 6 månader reserveras för papporna.

Merparten av Eniros styrelse ställer platserna till förfogande

Eniros styrelseordförande och två ledamöter ställer sina platser till förfogande. Styrelsen kallar därför till en extra bolagsstämma i början av nästa år, enligt ett pressmeddelande.

Köparna gnuggar händerna – spår sjunkande priser

Hemnets nya köpbarometer, som mäter boprisförväntningarna bland besökare på Hemnet som planerar att köpa bostad, visar att allt fler tror på sjunkande bostadspriser. Det skriver Hemnet i ett pressmeddelande på måndagen.

Räntor och valutor: Kronan stärktes

Det amerikanska förslaget till skattereform stod fortsatt i centrum på måndagen när dollarn försvagades något och kronan stärktes.

Sjukdom bekräftad hos norsk laxodlare

Den norska matsäkerhetsmyndigheten bekräftar att laxsjukdomen ISA, infektiös laxanemi, har hittats hos företaget Rauma Stamfisk. Det rapporterar Reuters.

Henrik Mitelman: Försök inte mäta vår lycka, Löfven – gör ditt jobb i stället

Välstånd och välbefinnande hänger ihop, men allt kan ju inte köpas för pengar. Lyckan står nu i fokus även för den svenska regeringen. Ett råd till Stefan Löfven: bliv vid din läst.

Storbanken spår: H&M rapporterar nettoskuld för första gången

H&M:s styrelse kommer troligen att upprätthålla den etablerade utdelningsnivån och därmed öka skuldsättningsgraden i balansräkningen. Det tror SEB enligt en analys på måndagen där banken, vilket Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat om, sänker riktkursen från 175 till 150 kronor och upprepar sin säljrekommendation.

Naturvårdsverket: Miljöbalken behövs för hållbar utveckling

REPLIK. I debattartikeln Miljöbalken bromsar hållbarhetsarbetet den 9 december ger författarna en förenklad och delvis missvisande bild av en tillståndsprövning enligt miljöbalken.

Huawei tar upp kampen på Apples hemmaplan

Huawei ökar sina ansträngningar på Apples hemmamarknad USA, och ska börja sälja mobiltelefoner där via operatörer 2018, initialt flaggskeppsmodellen Mate 10. Detsamma planeras för Japan.

Theresa May blåser till strid mot EU

Storbritanniens premiärminister Theresa May höjer tonen mot EU, bara tre dagar efter att hon fick klartecken för fas två i brexitförhandlingarna. Hon vill redan från mars 2019 börja förhandla om andra handelsavtal och registrera EU-invandrare, på tvärs mot EU.

Bättre stämning bland amerikanska husbyggare

Stämningsläget bland amerikanska husbyggare förbättrades i december jämfört med månaden före.

D Carnegie köper fastigheter för 765 miljoner

Fastighetsbolaget D. Carnegie har tecknat avtal med kommunala Bostads AB Mimer om förvärv av fyra fastigheter i Västerås för 765 miljoner kronor före avdrag för latent skatt om 31 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Coloplast köper franskt bolag – skriver upp prognos

Coloplast förvärvar det franska direkt-till-konsument-leveransbolaget SAS Lilial för 35,5 miljoner euro. Det framgår av ett pressmeddelande.

Regeringen vässar Finanspolitiska rådet

Regeringen fattade på måndagen beslut om ändringar i Finanspolitiska rådets instruktion. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ingen ljusning – bostadsutvecklare i fritt fall

Bostadsutvecklare fortsätter nedåt på måndagen efter en svag avslutning på förra veckan sedan mäklarstatistik från både Sverige och Norge bekräftat farhågor om en kraftigt försämrad bostadsmarknad.

Toyota gör en Volvo

Toyota gör en Volvo. Senast 2025 ska hela fordonsflottan bestå av el- och hybridbilar.

SEB: Sandvik växlar ned

Tillväxten för Sandviks största resultatgenerator Machining Solutions (SMS) lär bromsa in nästkommande år från årets 9 procentiga orderökning, till 4 procent 2018 och 3 procent 2019. Det tror SEB, som har återupptagit sin bevakning av verkstadsaktien i samband med personalrotation i analytikerskrået.

Report from the Extraordinary General Meeting of DDM Holding AG

DDM Holding AG (First North: DDM) today held an Extraordinary General Meeting which adopted a resolution proposed by the Board of Directors to elect Mr. Mikael Nachemson as a new member of the Board of Directors for a term of office expiring upon completion of the next annual general meeting. 

Skatteoptimism lyfter USA-terminerna

USA-börserna väntas inleda veckans handel i positiv riktning. Förväntningar om ett godkännande i veckan av den efterlängtade amerikanska skattereformen bidrog till optimismen som redan under fredagen präglat handeln.

Fingerprints sensor med i smarta kort

Fingerprints 1300-serie finns med i de smarta kort som sydkoreanska Maneullab visade upp på ett teknikevenemang i Cannes. Det framgår av ett pressmeddelande.

Oppositionen sågar förslag om fler pappamånader

Förslaget om att utöka månaderna som inte får överlåtas av föräldrarna i föräldraförsäkringen till fem har inget stöd i riksdagen. Samtliga borgerliga partier och Sverigedemokraterna säger nej.

Gomspace landar tilläggsorder

Gomspace och dess intressebolag Aerial & Maritime (A&M) har gjort ett tillägg till det kontrakt som parterna tecknade för ett år sedan. Tillägget innehåller bland annat fyra fler satelliter samt tjänster, och är värt cirka 4 miljoner dollar.

Analytiker: Bitcoin ska upp till miljonpris

Terminskontrakt för kryptovalutan bitcoin finns nu att handla på två av världens största börser. En investerare som förutsåg höstens rusning spår nu att priset ska upp ytterligare 500 procent.

VBG bantar ledningen – två får lämna

Fordonsunderleverantören VBG Group etablerar en ny övergripande koncernledning med sex personer, i stället för de åtta som enligt bolagets hemsida nu ingår i ledningen. Det framgår av ett pressmeddelande.

Fallet fortsätter för H&M

Stockholmsbörsen handlades, med två börsveckor kvar av året, uppåt på måndagen. Medan H&M fortsatte nedåt efter fredagens kursras gick det desto bättre för Atlas Copco och Assa Abloy. OMXS30 var strax efter klockan 14 upp 1,2 procent till 1.613, med aktier för 11,7 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen.

Instalco förvärvar elbolag

Instalco har förvärvat Elektro-Centralen i Göteborg, som är verksamt inom el, data/tele och säkerhet och hade en omsättning på cirka 150 miljoner kronor för verksamhetsåret som avslutades den 31 augusti 2017. Det framgår av ett pressmeddelande.

Aktien faller 10 procent - utan nyheter

Bostadsutvecklaren SSM har en tung dag på börsen. Aktien föll drygt 10 procent. Men någon nyhet kring bolaget har inte publicerats i dag.

SN: Fler pappamånader slår mot företagare

Förslaget att reservera fler månader i föräldraförsäkringen till vardera föräldern räcker inte, tycker både chefsorganisationen Ledarna och Sveriges Kvinnolobby. Kristdemokraterna och Svenskt Näringsliv anser att det går för långt.

Rezidorchef: "Skriverierna påverkar inte"

Skriverierna om den kinesiska huvudägaren HNA är inget som påverkar hotellbolaget Rezidors verksamhet. Bolaget jobbar på som vanligt och arbetar med den femårsplan som ska börja implementeras i januari. Det säger finanschefen Knut Kleiven till Nyhetsbyrån Direkt.

Storägare ökar i NP3

Lars Göran Bäckvall, huvudägare och styrelseledamot i NP3, har via bolaget Poularde köpt 26.720 aktier i NP3 för 29:02 kronor styck, motsvarande en likvid på cirka 0,8 miljoner kronor, enligt Finansinspektionens insynsrapportering.

Storägare handlar i NP3

Lars Göran Bäckvall, huvudägare och styrelseledamot i NP3, har gjort flera transaktioner i NP3 via sitt bolag Poularde. Netto har dock hans ägande inte förändrats.

Experterna om vinnaraktier 2018: "Ett innehav med vind i seglen"

2018 blir ett bra börsår – för industribolagen. Det är Börsmorgons gästande experter eniga kring.  ”Nästa år kan det handla mer om de sencykliska bolagen”, säger Handelsbankens förvaltare Oscar Karlsson.

Campbell Soup köper snacksbolag

Amerikanska livsmedelsjätten Campbell Soup förvärvar snacksbolaget Snyder's-Lance för 50 dollar per aktie. 

Topright tar order på smart glas

Ljusteknikföretaget Topright, som är listat på NGM:s MTF-lista, har tecknat nya avtal med partnerföretag till Glaskedjan, som sedan tidigare är en kund till Topright.

Spanienchef storköper i Intrum

Alejandro Zurbano, som sedan i somras är Spanienchef för Intrum, köpte 11.000 aktier i Intrum för 313 kronor styck den 11 december. Det motsvarar en total likvid om drygt 3,4 miljoner kronor.

Merkel hoppas avsluta samtal i slutet av januari

Förhoppningen är att de inledande regeringssamtalen med Socialdemokraterna SPD kan avslutas i mitten av januari.

Miljardären Sebastián Piñera vinnare i Chile

Den konservative politikern och miljardären Sebastián Piñera vann söndagens presidentval i Chile. Han efterträder därmed den socialistiska presidenten Michelle Bachelet i början av nästa år.

Xano köper Blowtech

Xano köper Blowtech Group, en nordisk aktör inom teknisk formblåsning av plast som tillverkar komplexa komponenter till fordon och anläggningsmaskiner samt för utrustning inom infrastruktur.

Luften går ur GW-bolagen – två av tre under teckningskurs

Kriminologen Leif GW Persson har under året deltagit i tre uppmärksammade börsnoteringar i bolag som inlett med spektakulära uppgångar. Med tiden har aktierna dock drabbats av pyspunka och två av bolagen handlas nu under teckningskurs.

Talkpool tecknar Namibia-avtal

First North-listade Talkpool har tecknat ett uppdragsavtal, ett så kallat "letter of commitment", med den Namibiska regeringen för genomförandet av installationsarbeten inom det så kallade ICT City-projektet. Det framgår av ett pressmeddelande.

Billerud Korsnäs räknar med högre investeringskostnader

Billerud Korsnäs räknar med att investeringskostnaderna för den nya kartongmaskinen i Gruvön kan komma att öka med cirka 20 procent jämfört med vad bolaget tidigare uppskattat. Den tidigare aviserade investeringskostnaden var totalt 5,7 miljarder kronor. Aktien faller på nyheten.

Vikings vingliga färd på börsen

GÖTEBORG. Viking Supply Ships aktie drabbades av ett nytt ras direkt på måndagsmorgonen, men bjöd sedan på nya snabba svängningar. De utlöstes efter att krisrederiet rapporterat om bland annat nya storförluster.

Berg- och dalbana på börsen för krisrederiet

GÖTEBORG. Viking Supply Ships aktie drabbades av ett nytt ras direkt på måndagsmorgonen, men bjöd sedan på nya snabba svängningar. De utlöstes efter att krisrederiet rapporterat om bland annat nya storförluster.

Lukas Lundin flaggar för flera försäljningar

Det snart avslutade året må ha varit tufft aktiekursmässigt för flera av Lundin-gruppens bolag, men råvarupriserna, den underliggande verksamheten och pågående projekt utvecklas väl. Den bilden ger Lukas Lundin i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt om sfärens börsnoterade tillgångar.

Fed-chef ser stadiga räntehöjningar

Om den amerikanska ekonomin utvecklas i linje med vad Fedchefen San Francisco, John Williams, räknar med kommer centralbanken sannolikt att höja räntan stadigt under de kommande åren.  

Julklappspengar över? Här är fyra färska aktietips

Pengar över efter julklappsinköpen? Med fortsatt god avkastning finns det stora möjligheter att bli vinnare på börsen – om du investerar rätt.  Här får du fyra aktietips – och två varningar.

Ny chefekonom hos Teknikföretagen

Mats Kinnwall blir ny chefekonom hos Teknikföretagen, enligt ett pressmeddelande.