Nyheter från Dagens Industri

EU kräver att Sverige öppnar fler förvar

EU-kommissionen anser att det är "av yttersta vikt" att Sverige ökar antalet förvarsplatser för personer som ska utvisas, rapporterar Svenska Dagbladet.

Ulf Petersson: Så investerar du i börsens e-handlare

Stockholmsbörsens e-handelsbolag är riskfyllda investeringar. Di:s analytiker Ulf Petersson har tittat på fyra bolag och hittat en spännande chansning som kan ge riktigt hög utväxling.

Norwegian tar in 1,3 miljarder och annonserar ny emission

Det norska flygbolaget Norwegian har tagit in 1,3 miljarder i den riktade emission bolaget flaggade för på tisdagen efter Oslobörsens stängning. Kursen i emissionen sattes till 155 norska kronor.  Det framgår av ett pressmeddelande. 

Spotifys notering öppnar för miljardklipp för Daniel Ek

Spotifys vd Daniel Ek kan sälja aktier för upp till 2 miljarder dollar, motsvarande 16,4 miljarder kronor, vid bolagets notering. Det framgår av dokument inskickade till amerikanska SEC, rapporterar Reuters.

Bitcoin-priset stiger efter uteblivet hot om reglering

Bitcoin-priset har stigit sedan G20-länderna vid mötet på tisdagen visserligen varnat för stigande risker med kryptovalutor, men samtidigt avstått från att uppmana till stramare reglering.

Fokus på Feds framtida höjningar

Det blir sannolikt en räntehöjning när Federal Reserve kommer ut från sitt möte på onsdagen.  Men den stora frågan är om Fed kommer att höja räntan fler än tre gånger i år.

Runway Safe tillbaka på banan med 100-miljonersorder

Liv står på spel om en pilot mister kontrollen över flygplanet på landningsbanan. Räddningen kommer från Linköping – och en bädd av skumglas från krossade öl- och vinflaskor.

Burmas president avgår

Burmas president Htin Kyaw avgår med omedelbar verkan efter två år på posten, enligt ett uttalande som lagts upp på presidentens officiella Facebooksida.

Opec diskuterar ändring i produktionsbegränsningarna

Oljekartellen Opec och vissa andra oljeproducerande länder diskuterar möjliga förändringar av hur länderna mäter framstegen med utbudsbegränsningar, något som skulle kunna påverka hur snabbt de anses ha nått målet.

Uppåt på ledande Asienbörser

Börsen i Hongkong gick upp med över en procent i den inledande handeln, stärkt av en uppgång för energibolag, medan investerare blickar fram mot att den amerikanska centralbanken Feds policymöte ska avslutas.

Frankrike nästa i Vattenfalls mångmiljardoffensiv

Frankrike står näst i tur när Vattenfall utvidgar sin mångmiljardoffensiv på vindkraft. Statens kraftbolag lägger lejonparten av investeringarna i vind utomlands, men hoppas satsa mer även på hemmaplan.

Global rusning till svensk vindkraft – men kollaps hotar

Globala investerare satsar tiotals miljarder kronor i svensk vindkraft. Men branschaktörer varnar för att stödsystemet är feldesignat och hotas av kollaps med potentiellt katastrofala följder för vindkraftsinvesterarna.

Filo Mining minskar förlusten

Gruvprospekteringsbolaget Filo Mining, som knoppats av från Ngex Resources och ingår i Lundinsfären, redovisar ett resultat efter skatt på -4,6 miljoner kanadensiska dollar för det fjärde kvartalet 2017 (-5,3). Resultatet per aktie uppgick till -0:07 kanadensiska dollar (-0:09).

Kritik mot pensionsbolagens avgifter: "Omoraliskt"

På papperet är flytträtten fri för allt försäkringssparande som är tecknat efter 2007. Men höga flyttavgifter bromsar rörlighet och konkurrens på pensionsmarknaden.

Bolags-vd:n om dödsolyckan: Inte oväntad

Kvinnan i Tempe, Arizona, är det första dödsoffret där en självkörande bil är inblandad. En väntad olycka, enligt Martin Krantz, vd för eyetrackingbolaget Smart Eye, vars verksamhet riktar in sig på självkörande bilar. ”Det första som jag tänkte när det var klart att Volvo hade sålt alla de här bilarna var: när kommer första krocken och vad händer med Volvos varumärke då”, säger Martin Krantz.

Systemairs grundare köper aktier

Systemairs grundare och styrelseordförande tillika största ägare Gerald Engström har köpt 686.410 aktier via sitt ägarbolag Färna Invest. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister.

Andreas Cervenka: Jeff Bezos har byggt en obarmhärtig framgångsmaskin

BERKLEY. När Amazon kommer till Sverige har många företag anledning att känna fruktan. I USA har jätten redan ­vunnit e-handelskriget och siktar nu in sig på hela detaljhandelsmarknaden värd 40.000 miljarder kronor. Det största hotet mot Jeff Bezos? Den egna framgången.

Fedex vinst överraskar

Budfirman Fedex redovisar ett justerat resultat per aktie på 3:72 dollar för det tredje kvartalet 2017. Analytikernas förväntningar var ett resultat på 3:11 dollar per aktie, enligt Bloomberg News snittprognos. 

New York-börser: Fedex steg på rapport

Facebook befann sig alltjämt i oönskat fokus under tisdagens börshandel i New York, efter att det på fredagen uppdagades att 50 miljoner användares data har läckts till analysföretaget Cambridge Analytica. Aktien fortsatte försvagas och drog med sig övriga sociala mediebolag i fallet, framför allt Twitter.

M: Regeringen sparar för lite

Inför den sittande regeringens sista vårbudget kommer kritik från Moderaterna, som menar att regeringen har sparat för lite, skriver Dagens Nyheter.

Trion tydliga vinnare i Sandvik

Sandviks comeback till rekordvinster har skapat tre tydliga vinnare: Vd Björn Rosengren som tjänade 10 miljoner mer förra året. Ordförande Johan Molin med optioner för nästan 50 miljoner. Carl Bennet som numera är miljardär i Sandvikaktier.

Uber-olycka svår att hantera även för vanlig bil

Den kvinna som dog efter att ha blivit påkörd av en av Ubers självkörande Volvo XC90-bilar i söndags i Tempe, Arizona, gick ut från en cykelbana framför bilen med en hastig rörelse som hade varit svår att hantera oavsett vem som hade kört bilen.

Experterna: Undvik fällorna när du köper fritidshus

Många drömmer om ett fritidshus. Men det finns flera fällor att gå i, som kan göra drömmen till en mardröm.  Här är experternas bästa råd för att lyckas med köpet.

Cambridge Analytica sparkar vd:n

Styrelsen för Cambridge Analytica, det analysföretag som försatt Facebook i såväl marknadens som börsens onåd genom ett dataläckage, har sparkat vd:n Alexander Nix med omedelbar verkan. Det skriver Bloomberg News.

FI: Amorteringskravet på väg att utvidgas

Finansinspektionen (FI) planerar att utvidga amorteringskravet till årsskiftet. Då ska även utmanare på bolånemarknaden som nylanserade Enkla.com omfattas, enligt myndighetens chef för konsumentskydd Malin Omberg.

Analytiker: Känner inte till någon rundringning

Fingerprint Cards har såvitt känt inte ringt runt till analytiker och kommenterat analytikerestimat om det första kvartalet, och bolaget brukar generellt vara mycket försiktigt med att lämna kommentarer till analytiker, i synnerhet om analytikernas förväntningar.

Wallenstam hotas av stora krav för påstått byggfusk

Den kändistäta bostadsrättsföreningen Riddaren 24 har i tysthet dragit tillbaka sin stämning mot Wallenstam. Men den juridiska striden är långtifrån över. Nu hotas fastighetsjätten av stora ekonomiska krav i ett skiljeförfarande.

M ska vara öppna för utländska investeringar

För en skåning är det skakande att utsädet för de vackra gröna ärtorna numera ägs av den statliga kinesiska kemijätten ChemChina. Och inte bara det, den gula rapsen har de också lagt beslag på, via köpet av schweiziska Syngenta, världens största utsädesföretag. Jordbrukssektorn i Europa är i praktiken beroende av den kinesiska staten. 

Vd ska inte bygga stora semesterberg

Di skrev i går måndag att Annika Falkengren fick ut 7,4 miljoner kronor i ersättning för tolv års sparad semester som vd för SEB.

Anders Ekblom: Nyansera bilden av NKS

DEBATT. Karolinska universitetssjukhuset är framstående och högpresterande. När en del av sjukhuset nu flyttar in i en ny byggnad i Solna framkommer mycket kritik. Det är bra med granskning, men vi vill nyansera bilden och vidga debatten, skriver Anders Ekblom, ordförande i sjukhusets styrelse.  

Så mycket har svenska sparare förlorat på Facebook-raset

Facebooks fall fortsätter efter nyheten om att användaruppgifter från 50 miljoner konton läckt från it-jätten. Facebook var ned 6 procent ett par timmar in i USA-handeln på tisdagen. Och bland förlorarna finns svenska sparare.

KI:s superlabb billigare att bygga än planerat

Ett byggprojekt som blir klart innan deadline till lägre kostnad och som hyresgästen få ta del av med lägre hyra är ovanligt. Men nu har det hänt. Biomedicum som är ett av norra Europas största och mest avancerade laboratorier är klart för inflyttning.

Jan Björklund: Lärare ska tjäna 80.000 kronor i månaden

En ny alliansregering måste prioritera skolan och polisen framför nya stora skattesänkningar. Det anser Liberalernas partiledare Jan Björklund, som vill se en ny stor lönereform med kraftigt höjda lärarlöner.

Öresunds nya vd föreslås till styrelsen i Bulten

Öresunds nya vd Nicklas Paulson föreslås till styrelsen i Bulten, där Öresund är tredje största ägare med strax under 11 procent av aktierna.

Amazon större än Google för första gången

Amazons börsvärde har efter många år hunnit ifatt och överträffar nu Googles - egentligen dess börsnoterade moderbolag Alphabet - för första gången. Det skriver Bloomberg News.

Små uppgångar på Wall Street

New York-börsen uppvisade små uppgångar i halvtid på tisdagen, då öppettiderna är 14.30-21 svensk tid. Stigande oljepriser gav stöd till energisektorn, medan Facebook fortsatte sin kräftgång efter fredagens dataskandal.

Konecranes lyfte Helsingforsbörsen

Norden-börserna hämtade tillbaka en del av måndagens nedgångar på tisdagen, då det regionala VINX30-indexet steg 0,2 procent. Indexet, som omfattar Nordens mest handlade aktier, retirerade 1,2 procent på måndagen.

Enersize vidareutvecklar sin affärsmodell och strategi baserat på de möjligheter som uppstår genom d

Enersize Oyj (”Enersize”) har per 2018-03-20 lämnat in två patentansökningar som av styrelsen bedöms ha stor strategisk betydelse för bolaget. Ansökningarna avser dels en metod för simulering och utvärdering av kompressorsystem samt dels en metod för analys av energieffektivitet och orsakssamband i kompressorsystem.

Enersize har lämnat in två patentansökningar av stor strategisk betydelse

Enersize Oyj (”Enersize”) har per 2018-03-20 lämnat in två patentansökningar som av styrelsen bedöms ha stor strategisk betydelse för bolaget. Ansökningarna avser dels en metod för simulering och utvärdering av kompressorsystem samt dels en metod för analys av energieffektivitet och orsakssamband i kompressorsystem.

Stockholmsbörsen: Klädkedjan upp 12 procent

Stockholmsbörsen steg något på tisdagen efter de senaste handelsdagarna på tydligt minus. Bland storbolagen hamnade SKF i toppen medan Fingerprint handelsstoppades efter kursfall. 

Europabörser: Resebolag vinnare

Europabörserna steg på tisdagen efter den tydligt negativa måndagen. Energisektorn och finansbolag tog täten i Stoxx Europe 600-indexet, som steg 0,4 procent. I botten där återfanns telekomsektorn.

Karin Olander: Dödsolyckan en mardröm för Volvo Cars

Bilden av Ubers självkörande Volvo XC90 som har kört ihjäl en kvinna är inget annat än en mardröm för Volvo Cars ledning.  Valet av partner i racet mot autonom körning kan kosta bilbolaget, som har säkerhet som paradnummer, dyrt i renommé.

Melker Schörling säljer i AAK

Melker Schörling AB, nyligen utköpt från börsen, har den 15 mars sålt närmare 42.000 aktier i AAK. Det framgår av Finansinspektionens insynslista.

Scout Gaming tar avtal med Comeon

Scout Gaming ingår avtal med Cherrys speloperatör, Comeon, om leverans av bolagets Daily Fantasy Sports-plattform. Avtalet innebär att Comeon kommer att kunna erbjuda Daily Fantasy Sports (DFS) till sina slutkunder på alla sina varumärken. Det framgår av ett pressmeddelande.

Razzia mot BMW:s huvudkontor för misstänkt utsläppsfusk

Åklagare har på tisdagen utfört en razzia mot BMW:s huvudkvarter i München och påbörjat en preliminär utredning kring misstänkt fusk med dieselutsläpp, rapporterar Financial Times.

Nu äntligen på engelska "Blockchain made simple" av Rufus Lidman, VD & Grundare,  AIAR

Blockchainexperten Rufus Lidman släpper nu äntligen sin efterlängtade bok om Blockchain, "Blockchain made simple" på engelska, boken ger dig svaren på allt du behöver veta för att vara uppdaterad inom denna revolutionerande teknik!

Sjöstrand Coffee föreslår nyemission

Aktietorgslistade Sjöstrand Coffee vill göra en fullt garanterad företrädesemission samt en riktad kvittningsemission.  En kommande extrastämma ska ta beslut om emissionerna.

Ny visselblåsare till attack mot Facebook

Facebook blundar medvetet för systematisk spridning av användardata genom tredjeparter. Det säger tidigare medarbetaren Sandy Parakilas till Guardian efter helgens Cambridge Analytica-avslöjande.  Samtidigt kräver lagstiftare i USA och Storbritannien nu att Mark Zuckerberg förhörs inför ländernas respektive demokratiska församlingar. 

Dom mot aktiebloggande studenter överklagas till HD

De båda aktiebloggande studenterna fälldes för grov otillbörlig marknadspåverkan. Men de behövde bara betala tillbaka hälften av den vinst som de gjorde på aktieaffärerna. Nu överklagar riksåklagaren, på inrådan av Ekobrottsmyndigheten, till högsta domstolen. Riksåklagaren yrkar på att hela vinsten, 2,5 miljoner, ska krävas tillbaka.

Fingerprint: Vi har inte lämnat kurspåverkande information

Fingerprint Cards förnekar uppgifterna om att bolagets toppar ringt analytiker och varnat för att konsensusprognoserna för första kvartalet är för höga. "Fingerprint Cards har inte lämnat ut kurspåverkande information i analytikersamtal och inte heller kommenterat analytikers prognos", kommenterar bolaget i ett pressmeddelande.