Nyheter från Dagens Industri

Offren i Åbo hedras med blommor och ljus

I ett hörn på Salutorget i Åbo är en yta avspärrad och under lördagen har en strid ström av människor passerat och lämnat blommor och ljus på platsen för att hedra offren för fredagens knivdåd.

Ridsports-EM ska bli folkfest

Förberedelserna inför det stundande Europeiska mästerskapet i ridsport är intensiva i Göteborg. Målet är fulla läktare, men än är biljetterna inte slut. ”Jag hoppas att det blir en folkfest”, säger Got Events vd Lotta Nibell.

Stor uppslutning när Barcelona hedrar offren

När den första chocken över terrordåden nu lagt sig samlar sig Barcelonaborna på flera platser för att sörja offren - som kommer från 34 olika länder. Kön ringlar lång utanför stadshuset, som öppnats för dem som vill lämna ett budskap.

Vinodlingarna frodas i Skåne

I det kuperade landskapet har vinodlingar vuxit fram de senaste tio åren. Därför beskrivs Kullahalvön i bland som Sveriges Toscana. Nu har turisterna också börjat hitta hit, men att vinerna fortfarande inte får säljas på gården upprör många.

De är störst i Sverige i sin nisch

Familjen Carlander motar handelns kris med att kombinera egen e-handel med fysisk butik och kundaktiviteter. ”Vår uppgift som familj är att ta hand om och se våra kunder”, säger Jonas Carlander.  

Bristen på utbildad arbetskraft ett hot

Leverantörsindustrin går rekordstarkt framåt och anställningsivern är den största på tio år. Samtidigt vittnar allt fler om bristen på utbildad arbetskraft. Ett hot mot tillväxten, varnar branschen.

Skärpt säkerhet på spanska resmål

Spanien skärper bevakningen på platser där många turister vistas. Samtidigt fortsätter jakten på föraren till den skåpbil som körde ihjäl 13 personer i Barcelona i torsdags och som fortfarande tros vara på fri fot.

De satsade allt för att köpa en oslipad diamant

Madeleine och Anders Petersson pantsatte huset för att kunna köpa sitt verkstadsföretag. "Antingen får man hoppa eller stå kvar, och vi hoppade", säger Madeleine Petersson.

"Air Berlin som oberoende bolag har misslyckats"

Lågprisflygjätten Air Berlin, som ansökt om konkurs, kan inte komma att köpas upp av en aktör som avser att driva vidare företaget på egna ben. Det säger ställföreträdande ekonomiministern Matthias Machniq i tysk radio på lördagen. 

Japan skickar upp tredje satellit för att bygga eget GPS-system

Japan har efter lite förseningar nu skickat upp sin tredje satellit som skall användas för att bygga upp ett eget GPS-system. 

Ingen succé för välfärdsbolag

Välfärdsbolagen är långtifrån en succé på börsen. Men enligt bedömare går det inte bara att skylla kräftgången på den politiska osäkerheten.

Oförändrad hotnivå i Sverige efter terrordåd

Det finns ingenting som gör att terrorhotnivån i Sverige höjts efter dåden i Finland och Spanien. Nivån ligger kvar på en trea på den femgradiga skala som tillämpas, enligt Säpo.

Mäktig pastor lämnar Trumps råd

Avhoppen och avståndstagandena från president Donald Trump fortsätter, efter hans kontroversiella uttalanden efter oroligheterna i Charlottesville.

Tryck på alliansen att fälla regeringen

Stå på er och stoppa regeringens planerade skattehöjningar. Den uppmaningen riktas nu mot alliansen från landets två ledande näringslivsorganisationer.

Sjöstedt: Skatteförändringarna är väl motiverade

Att blidka alliansen genom att backa om tre ifrågasatta skattehöjningar är svårt. ”Ska man förhandla om budgeten, då är vi en del av det”, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

På marsch för bättre förlossningsvård

Med ett vrål ger sig demonstranter i 16 städer ut på riksmarsch i morgon för en bättre förlossningsvård. Organisationen Födelsevrålet vill lyfta frågan inför valet nästa år.

Vänskap på rätt väg

För Billy Eriksson och Mahmed Mahmud har Mentor blivit en fullträff. ”Vill man ha ett bättre samhälle får man försöka hjälpa till. Ungdomarna är den framtid vi har. Vi måste göra allt vi kan för att de ska få glänsa och nå sin fulla potential”, säger Billy Eriksson, mentor åt Mahmed Mahmud, 18 år.

Här är Sveriges bästa mäklare

Att välja rätt mäklare vid en bostadsförsäljning kan göra stor skillnad i plånboken. Di listar mäklarna som fått flest rekommendationer i varje län.

Liberaler röstar om Björklund eller Ohlsson

Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund om partiledarposten i Liberalerna. I Östergötland får medlemmarna rösta om sin nominering. Oavsett om Ohlsson går ut som segrare tror inte den L-märkta statsvetaren Svend Dahl att det kommer att påverka de andra distrikten. Resultatet från omröstningen väntas bli offentligt senast på onsdag.

Förare i terrordådet Barcelona kan vara på fri fot

Föraren till den skåpbil som körde ihjäl 13 personer i Barcelona i torsdags kan fortfarande vara på fri fot, säger polisen. Spanska medier pekar ut honom som en 22-årig man som sedan tidigare varit eftersökt i utredningen.

Bankens bolånelöfte gick upp i rök

Bankernas syn på små bostadsrättsföreningar har blivit striktare. Flera ratar låneansökningar utan att göra en kreditprövning om föreningarna inte är tillräckligt stora. Ellen Grefbergs bolånelöfte från Nordea försvann när hon ville köpa en lägenhet i en liten förening.

Svenskarna tror på högre bostadspriser

Trots amorteringskrav och risk för höjd ränta tror åtta av tio svenskar att bostadspriserna kommer att öka de närmaste åren.Det finns en stor optimism, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Spring på spåren kostar 100 miljoner per år

Obehöriga som rör sig i spårområdet orsakar stopp i tågtrafiken i genomsnitt sju timmar per dag, vilket kostar upp till 100 miljoner kronor per år. Det är ett av de enskilt största störningsproblemen på järnvägen, säger Bengt Olsson på Trafikverket.

Smålands snuskung gjorde hobbyn till en miljonbusiness

Smålands okrönte snuskung gör en nystart i nya lokaler där han gärna samlar sina kunder. ”De är fantastiska människor att umgås med”, säger Aimo Pekkala.

Bannon lovar "kriga för Trump"

Donald Trumps chefsstrateg Steve Bannon sparkas från Vita huset men lovar att fortsätta kämpa för presidenten. Han återvänder nu till den högerextrema sajten Breitbart News. "Om det finns några oklarheter, låt mig göra det klart: Jag lämnar Vita huset och går i krig för Trump mot hans motståndare — på Capitol Hill, i medierna och i företags-Amerika", säger Bannon till Bloomberg News.

Venezuelas sparkade riksåklagare har flytt

Venezuelas tidigare riksåklagare Luisa Ortega Díaz har flytt till Colombia. Samtidigt anklagar hon president Nicolás Maduro för att vara inblandad i en gigantisk korruptionsskandal.

Storbanken: 50 procent risk att USA-regeringen tvingas stänga ned

Det finns en 50-procentig risk att det federala styret i USA behöver stänga ned under en kort tid. Det skriver Alec Phillips, ekonom vid Goldman Sachs, enligt CNBC. "Presidentens väljarstöd fortsätter att minska, och är det lägsta som någon president på sin första period haft under sitt första år på jobbet", skrev han i ett meddelande till sina kunder på fredagen.

Storbanken: 50-procentig risk att USA-regeringen tvingas stänga ned

Det finns en 50-procentig risk att det federala styret i USA behöver stänga ned under en kort tid. Det skriver Alec Phillips, ekonom vid Goldman Sachs, enligt CNBC. "Presidentens väljarstöd fortsätter att minska, och är det lägsta som någon president på sin första period haft under sitt första år på jobbet", skrev han i ett meddelande till sina kunder på fredagen.

L: Skrota inte moderna Jas-plan

Beslutet att minska flygvapnets plan från 100 till 60 är "obegripligt". Liberalerna kan inte ställa sig bakom en uppgörelse som den mellan Moderaterna, Centern och regeringen, skriver partiledaren Jan Björklund och ordföranden i försvarsutskottet Allan Widman i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

New York-börser: Turbulent vecka slutar i moll

Börserna i New York pekade nedåt vid fredagens stängning. Kortvariga uppgångar under dagen i spåren av att presidentens kontroversiella chefsrådgivare, Steve Bannon, kommer avgå suddades ut senare på kvällen.

Richard Bråse: Dystert år för Öresund

Mats Qviberg är på väg mot ett förlorat börsår. När snart två tredjedelar av 2017 är avklarat befinner sig hans Öresund i en ovan situation, som börsens svagaste investmentbolagsaktie.

Alimak-chef säljer aktier för nästan 6,2 miljoner kronor

Rolf Persson, global chef över Alimaks tillverkning, har sålt 699 aktier den 18 augusti och 41.421 aktier den 17 augusti till en likvid om nästan 6,2 miljoner kronor. Det framgår av Finansinspektionens insynsregiser. Rolf Perssons innehav i Alimak uppgick till 200.000 per den 31 juli, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Råvaror: Rusning för oljan

Oljepriset stack upp på fredagen på veckodata från oljeservicebolaget Baker Hughes. Antalet oljeriggar minskade med 5 stycken till 763 stycken under veckan som sträckte sig till den 18 augusti.

Skakig börssommar följs av darrig höst

Det är en riktig dubbelsmocka som sänkt Stockholmsbörsen med mer än 7 procent i sommar. Skakigheten från rapportperioden har förstärkts av en kraftig dollareffekt. ”Jag tror att börsen har kraft nog att komma tillbaka”, säger Jonas Olavi på Alfred Berg.

Lotta Engzell-Larsson: Sätt stopp för rovdriften på Haldex

LEDARE. Striden om industribolaget Haldex sätter bristen på svenska storägare och behovet av en stramare tillämpning av regelverken för uppköp i blixtbelysning. Samtidigt är fallet en intressant prövning av var gränserna går mellan bolagsstämmans och styrelsens makt.

Varnar för prischock på drivmedel

Regeringens stora reform för att öka andelen förnybara drivmedel riskerar att utlösa en prischock för svenska konsumenter. Den varningen utfärdar oljebolaget Neste som uppmanar regeringen att ändra i förslaget.

Trump sparkar Steve Bannon

USA:s president Donald Trump har sparkat sin kontroversielle chefsstrateg Stephen Bannon, rapporterar flera amerikanska medier. Vita huset bekräftar att Stephen Bannon enats med stabschefen John Kelly om att lämna sin post.

Terrordådet i Barcelona: Skåpbilens förare en av de dödade

En av de misstänkta terrorister som dödades av polis i Cambrils är föraren som körde ihjäl 14 människor och skadade över 100 på Las Ramblas, rapporterar El País med hänvisning till en poliskälla.

Michael Wolf blir delägare i nystartade konsultbolag

Michael Wolf tar sig an ett nytt engagemang – som delägare i nystartade konsultbolaget Bellbird.

Michael Wolf blir delägare i nystartat konsultbolag

Michael Wolf tar sig an ett nytt engagemang – som delägare i nystartade konsultbolaget Bellbird.

USA-börser: Skojätten drar ned sektorn

Börserna i New York pekade i olika riktningar på fredagen, om än marginellt. Turbulensen i Vita huset kombinerat med terroristdåd i Barcelona har vållat oro bland investerare, vilken mattades av något på eftermiddagen.

Investering säkrar jobb i Oskarshamn

Kärnkraftsoperatören OKG investerar 865 miljoner kronor i ett oberoende härdkylningssystem vid Oskarshamn 3 (O3). Det säkrar driften vid O3 efter år 2020 och tryggar jobben för 600 personer, rapporterar Barometern.

Stockholmsbörsen: Avslutade veckan i moll

Stockholmsbörsens breda index OMXSPI föll under fredagen med 0,70 procent medan OMXS30 i sin tur backade med 0,52 procent. Det var i linje med övriga börser i Europa. 

Nordenbörser: Hälsovård tynger Köpenhamn

Nordiska börser var ned på fredagen, likt utvecklingen i övriga Europa efter att terrordåd i Barcelona medfört nedstämda marknader. Klockan 17.35 var det regionala samlingsindexet Nordic Vinx 30 ned 0,8 procent till 965.

Europabörser: Oro pressade index

Börserna i Europa noterades lägre på fredagen, efter terrordådet i Barcelona på torsdagen fördystrat stämningen. Det regionala indexet Stoxx Europe 600 summerade rörelserna till en nedgång på 0,8 procent. Sett till sektorer tyngde hälsovård med en större tapp. Exempelvis sjönk tyska läkemedelsbolaget Merck 1,5 procent.

Skarpa rörelser på New York-börsen oroar

Den senaste veckans rörelser på New York-börsen oroar analyshuset Sundial Capital Research. Den senaste veckan har aktierna i S&P 500 gått isär - en signal om kommande nedgång, rapporterar Bloomberg.

USA-börser: Fortsatta nedgångar på fredagen

Börserna i New York fortsatte handlas nedåt på fredagen, efter breda nedgångar på torsdagen. Turbulensen i Vita huset kombinerat med terroristdåd i Barcelona har vållat oro bland investerare, något som avspeglades i volatilitetsindexet, VIX som stack upp.

Räntor och valutor: Svagare dollar avslutar veckan

Europaräntorna sjönk, med tyska räntor 1-3 punkter ned, börserna stod på minus och yenen stärktes på fredagen. "Riskaversionen har höjts i spåren av attackerna i Spanien och oron för Trump", sade Michael Leister på Commerzbank till Reuters.

Analyspodden: ”Växande tvivel på börsen”

Riksbanken har medvind medan motvinden tilltar för börsplacerarna. Det konstaterar Di:s Viktor Munkhammar och Ulf Petersson i veckans avsnitt av Analyspodden.

Flera knivhuggna i centrala Åbo - stor polisinsats pågår

Flera personer har knivhuggits i centrala Åbo i Finland, uppger polisen. Säkerheten har höjts efter händelsen och presidenten och statsministern har diskuterat dådet. Polisinsatser pågår på Salutorget och Trätorget, rapporterar Yle.