Nyheter från Dagens Industri

Putt i rätt riktning för Woods ekonomi

Revanschlusten lyste i Tiger Woods ansikte när han natten till måndagen kammade hem den sista deltävlingen i PGA-tourens slutspel FedEx Cup - hans första vinst sedan 2013. 

New York-börser: Nedåt på oro för Rysslandsutredning

New York-börsen öppnade på minus efter att Kina ställt in handelssamtal med USA och fortsatte ner efter uppgifter om att USA:s vice justitieminister avgår. Nasdaqs kompositindex höll emot medan både Dow Jones och S&P 500 föll från förra veckans rekordnoteringar.

Frankfurt tar täten - lockar flest banker inför brexit

Tyska Frankfurt har seglat upp som bankernas favorit inför Storbritanniens utträde ur EU. Enligt färska siffror från den statliga banken Helaba har nu totalt 25 utländska banker nu valt att flyta personal eller delar av sin verksamhet till staden. 

Volvo går mot rekord: ”Väldigt stark situtaion”

Det historiskt starka efterfrågeläget på Volvos produkter håller i sig, uppger koncernchefen Martin Lundstedt för Di. ”Det har globalt varit en samordnat väldigt stark situation och fortsätter att vara så”, säger han.

Utvecklingschef säljer i Oncopeptides

Eva Nordström, chef över klinisk utveckling samt vice vd i bioteknikbolaget Oncopeptides, sålde på måndagen 6.000 aktier i bolaget till kursen 160 kronor per aktie.  Det framgår av Finansinspektionens insynsregister. 

Styrkebesked från Emerse efter T2 2018

Vid årets andra tertialuppföljning, dvs två tredjedelar in på 2018, har Lundaföretaget Emerse redan överträffat föregående års omsättning med fem miljoner och uppvisar samtidigt ett positivt resultat. Med en omsättning på 35 miljoner januari–augusti har bolaget haft en tillväxt med 92 % jämfört med samma period 2017.

Flygbolag riskerar att bli strandade vid brexit

Brittiska flygbolag såväl som flygbolag från EU-området kommer automatiskt förlora rätten att flyga till varandras territorium i händelse av en no deal-brexit. 

Antonia har rätt

När Jonas Sjöstedt talade i Almedalen i somras förklarade han när "utförsbacken för svensk välfärd" började. Det var när "Socialdemokraterna och högern tillsammans gjorde en marknad av välfärden och skapade ett skattesystem som är riggat för de rika", sa han och fortsatte: "Skattesystemet ska inte vara till för Wallenberg och Antonia Ax:son Johnson, utan för dig och mig och välfärden."

Arvid Åhlund: Britter skulle rösta om annat EU

LEDARE. Det kan inte vara lätt att vara Theresa May. I torsdags fick den brittiska premiärministerns brexitplan – den hon satsat allt på – omgående tummen ned av övriga EU-ledare i Salzburg, vilket i praktiken innebär att en hård brexit nu förefaller oundviklig.

Rosensteins sorti ökar spänningarna i USA

Uppgifterna om att Rod Rosenstein, USA:s vice justitieminister, är på väg att lämna sin post är intressanta på flera sätt. Det ökar spänningarna inför mellanårsvalen och öppnar upp möjligheter för president Trump att avsätta Robert Mueller.

Metoo-härva på SHB – försöktes tystas ned av ledningen

Ett antal kvinnliga assistenter på Handelsbanken har utsatts för kränkningar av en bankchef och hans närmaste medarbetare. Fallet, som uppdagades i spåren av metoo-rörelsen, har varit känt i bankens högsta ledning men har tystats ner, enligt källor till Di.

Bankens agerande blir dubbelt slag

Man skulle kunna tro att året var 1960. Men året är 2018 och kvinnliga assistenter kränks på en av landets storbanker. Som en följd av de verbala förolämpningarna med sexuella anspelningar vidtas en klassisk åtgärd. Offren, det vill säga kvinnorna, tvingas flytta på sig samtidigt som den som upprepat kränker och hans mobb sitter kvar på sina platser.

Karolinskas direktör säger upp sig

Melvin Samsom, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset (KS), har lämnat in sin avskedsansökan. Han rekryterades till posten 2014 för att leda den stora förändring som sjukhuset stod inför, inte minst planering och inflyttning i den nya sjukhusbyggnaden i Solna (NKS).

USA:s vice justitieminister lämnar in avskedsansökan

USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein har lämnat in en muntlig avskedsansökan till Vita husets stabschef John Kelly eftersom han räknar med att få sparken. Det rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor med insyn i ärendet. Beskedet ska ha kommit i slutet av förra veckan men det är ännu oklart om Rod Rosenstein kommer lämna in en formell avskedsansökan, uppger nyhetsbyråns källor

Debatt: Lärdomen från Danmark: samarbeta med alla partier

DEBATT. När Dansk Folkeparti tog sig in i Folketinget var det många politiker som lovade att aldrig samarbeta med dem. I dag närmast konkurrerar Socialdemokraterna med Dansk Folkeparti om att vara partiet med de allra hårdaste nyporna i migrationspolitiken, skriver docent Ann-Sofie Dahl.

Åkesson rasar mot Moderaterna: ”Ypperligt svagt”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson går till frontalangrepp på Moderaterna efter den talmansomröstning där Sverigedemokraterna till slut blev helt lottlösa. Nu är han beredd att gå i total opposition. "Vi kommer att rösta nej till alla regeringar som inte är beredda att ge oss något tillbaka”, säger han. 

Nu biter inte glada siffror längre

Den viktigaste tyska konjunkturmätaren visar på fortsatt goda tider. Men på aktiemarknaden räcker det inte längre för att höja humöret när handelskriget mellan Kina och USA oroar allt mer.

EU godkänner Astra Zenecas preparat Imfinzi

EU godkänner Astra Zenecas preparat imfinzi (durvalumab) för behandling av icke småcellig lungcancer (NSCLC). Det framgår av ett pressmeddelande. 

Infranode höjer bud på Skånska Energi

Infranode Energi höjer sitt kontantbud avseende aktierna i Skånska Energi till 75 kronor. Det framgår av ett pressmeddelande. 

New York-börserna: Comcast tappar efter budhöjning

De ledande börserna på Wall Street handlades lägre efter ett par timmars handel på måndagen. Ett skärpt tonläge i handelskonflikten mellan USA och Kina tillsammans med ett stigande oljepris tyngde utvecklingen.

Europabörser: Thomas Cook störtdök efter vinstvarning

Europabörserna handlades i negativt territorium under måndagen sedan Kina ställt in samtal med USA där handelskonflikten de båda länderna emellan skulle ha diskuterats. Det regionala samlingsindexet Stoxx 600 sjönk 0,6 procent.  FTSE 100-indexet i London tappade 0,4 procent.

Infranode Energi höjer kontanterbjudandet till aktieägarna i Skånska Energi till 75 kronor per aktie

ERBJUDANDET SOM HÄNVISAS TILL I DETTA PRESSMEDDELANDE LÄMNAS INTE, VARE SIG, DIREKT ELLER INDIREKT, I AUSTRALIEN, HONGKONG, JAPAN, KANADA, NYA ZEELAND, SYDAFRIKA, USA, ELLER I NÅGON ANNAN JURISDIKTION DÄR ERBJUDANDET ENLIGT TILLÄMPLIGA LAGAR OCH REGLER SKULLE VARA FÖRBJUDET. ERBJUDANDET LÄMNAS INTE TILL (OCH ACCEPTER GODKÄNNS INTE FRÅN) PERSONER I DESSA LÄNDER ELLER PERSONER I NÅGON ANNAN JURISDIKTION DÄR ACCEPT AV ERBJUDANDET SKULLE KRÄVA YTTERLIGARE DOKUMENTATION, REGISTRERING ELLER ANDRA ÅTGÄRDER UTÖVER VAD SOM FÖLJER AV SVENSK RÄTT.

Nordenbörserna: Stigande oljepriser lyfte Oslobörsen

De nordiska börserna handlades lägre under måndagen med undantag för Oslo som gick mot strömmen mot bakgrund av stigande oljepriser. Samlingsindexet Vinx 30 tappade 0,4 procent till nivån 963. 

Stockholmsbörsen: Inledde veckan i moll

Inställda handelssamtal mellan Kina och USA lade sordin på börsstämningen i Europa. Stockholmsbörsen öppnade veckan på minus men oljesektorn trotsade nedgången.

Oljefonden stuvar om – här är nya favoriterna på börsen

Norska oljefonden är riktig bjässe på Stockholmsbörsen. Och den senaste tiden har fonden gjort stora köpräder i flera svenska börsbolag. Samtidigt har man storsålt aktier i bland annat ett av verkstadsbolagen. 

Elektrisk budstrid om Skåne-bolag

Två infrastrukturfonder, en baserad i Stockholm och en i London, slåss om First North-listade Skånska Energi. Avgörandet ligger nu i kommunägda Kraftringen, som sitter på 9 procent av aktierna.

Åkesson: ”De släpper fram en kommunist”

”Det är otroligt svagt, särskilt av Moderaterna. Vi släpper fram deras kandidat till talman och de släpper fram en kommunist till posten som andre vice talman. Det är svagt”, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson efter att Björn Söder förlorat posten som andre vice talman till V-kandidaten Lotta Johnsson Fornarve.

Ygeman: Centern och Liberalerna har rätt om regeringsmakten

Centern och Liberalerna får medhåll av S gruppledare Anders Ygeman om sin syn på vad som krävs för att en Alliansregering ska kunna ta makten. 

Uppgifter: USA:s vice justiteminister avgår

USA:s vice justitieminister Rod Rosenstein har lämnat in en muntlig avskedsansökan till Vita husets stabschef John Kelly, rapporterar nyhetssajten Axios med hänvisning till källor.

Förvaltaren: ”Försäljningen har vuxit med 10 procent varje månad”

Lannebo Fonders nystartade aktiefond Nordic Equities ser en ljus framtid i den finska pizzabranschen. Förvaltaren Lotta Faxén hyllar Kotipizzas snabba tillväxt.

Skånska Energis ordförande: "En tredje budgivare kan inte uteslutas"

Fler än de två nuvarande budkontrahenterna på Skånska Energi har ingående studerat bolaget, och det är inte omöjligt att en tredje spelare ger sig in i leken. Det bedömer styrelseordförande Jens Wikstedt i en kommentar till Di.

Dallas Fed Index sjönk mer än väntat

USAs Dallas FED index minskade mer än väntat i september.

ECB-chefen: EU kommer inte lämna Irland i sticket

Det är osannolikt att EU skulle lämna Irland i sticket vid en hård brexit. Det sade ECB-chefen Mario Draghi vid den kvartalsvisa utfrågningen i Europaparlamentets ekonomiska utskott på måndagen. 

Räntor och valutor: Kronan något ned – Europaräntor ökar

Euron stärktes och europaräntorna steg på måndagen efter att ECB-chefen Mario Draghi uttalat sig något mer hökaktigt än väntat om den underliggande inflationen.  Vid svensk stängning handlades euron strax under 1:18 mot dollarn. 

DDM raises EUR 12 million of senior secured bonds and lower its cost of funding

NOT FOR RELEASE, PUBLICATION OR DISTRIBUTION IN WHOLE OR IN PART, DIRECTLY OR INDIRECTLY, IN AUSTRALIA, CANADA, THE REPUBLIC OF CYPRUS, HONG KONG, THE REPUBLIC OF ITALY, JAPAN, NEW ZEALAND, THE REPUBLIC OF SOUTH AFRICA, THE UNITED KINGDOM, THE UNITED STATES OR ANY OTHER JURISDICTION WHERE SUCH RELEASE, PUBLICATION OR DISTRIBUTION WOULD BE UNLAWFUL OR WOULD REQUIRE REGISTRATION OR ANY OTHER MEASURES.

Lista: Kraftigt ökade försäljningstider på borätter - så ser det ut i ditt län

Det tar allt längre tid att få lägenheten såld. I Stockholm har snittförsäljningstiden exploderat på ett år. Se hur det har gått i Ditt län.

New York-börserna: Energisektorn går framåt

De ledande börserna på Wall Street inledde veckans första handelsdag med sjunkande kurser. Ett skärpt tonläge i handelskonflikten mellan USA och Kina tillsammans med ett stigande oljepris tyngde utvecklingen.

En tredje omröstning väntar för posten som andre vice talman

I den andra omröstningen blev resultatet ungefär det samma som i första omgången.

En tredje röstning väntar för posten som andre vice talman

I den andra omröstningen blev resultatet ungefär det samma som i första omgången.

Vänsterpartiets kandidat blir till andre vice talman

Vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornarve väljs till andre vice talman.

V och C kniper talmansposter – Björn Söder blir utan

Vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornarve väljs till andre vice talman.

Draghi: Budgeten bör vara stot men undvika moralisk fara

En central stabiliseringsfunktion i euroområdet - en eurobudget - bör vara av tillräcklig storlek och får inte underblåsa moralisk fara. Det sade ECB-chefen Mario Draghi vid den kvartalsvisa utfrågningen i Europaparlamentets ekonomiska utskott på måndagen. ”Det som är oförsvarbart är att inte göra någonting - inget om bankunionen, inget om kapitalmarknadsunionen och inget om den centrala stabilitetsfunktionen”, sade han.

Mavschacks kampanj i Saudiarabien gav tusentals nya abonnemang

Videostreamingbolaget Mavshacks inledande testkampanj i Saudiarabien, som sträckt sig över två veckor i augusti och september, har genererat mer än 6.000 abonnemang. Det framgår av ett pressmeddelande.

Sensys Gatsos huvudägare säljer aktier efter reverskonvertering

Sensys Gatsos huvudägare Gatso Special Products har per den 20 september sålt 1,2 miljoner aktier i bolaget. Avyttringen kommer efter att Gatso Special Products konverterat ett lån till 15 miljoner Sensys Gatso-aktier, i en transaktion daterad den 19 september. Det framgår av rapporteringen till Finansinspektionens insynsregister, vilket även bekräftas av Sensys. 

ECB väntar sig ingen större effekt av en hård brexit

ECB väntar sig ingen större effekt av en hård brexit, utom för centralt clearade derivat. Det sade ECB-chefen Mario Draghi vid den kvartalsvisa utfrågningen i Europaparlamentets ekonomiska utskott på måndagen. 

Uppföljning: Rätt råd men fel tidpunkt

Att vara för tidigt ute får samma utfall som att ha fel. Catena Media har sedan säljrekommendationen för ett år sedan avkastat exakt som börsen, men den som sålde på toppen i våras har sett aktien falla med över 40 procent.

Ribbskottet köper aktier från Recipharm Venture

First North-bolaget Xspray Pharma har mottagit information om att Ribbskottet har köpt totalt 223.000 aktier i bolaget av Recipharm Venture Fund. Överlåtelsen har skett utanför börsen. 

121 röstade blankt i valet av andra vice talman

I den första omröstningen om vem som ska bli andra vice talman fick Lotta Johnsson 147 röster, Björn Söder fick 80 röster medan 121 röstade blankt.

Mario Draghi spår ökning av underliggande inflation

Den nya information som tillkommit sedan besöket i juli bekräftar i stort sett en brett baserad expansion i euroområdets ekonomi.  Det sade ECB-chefen Mario Draghi inför EU-parlamentets ekonomiska utskott på måndagen, enligt ett förskrivet anförande.

Norlén: ”Jag är talman, inte trollkarl”

Andreas Norlén (M) ställs inför en svår uppgift när han ska inleda jakten på en ny regeringsbildare och undviker noga de politiska stridsfrågorna vid sin första presskonferens som talman.  ”Rubriker har varit svarta förut”, säger han.