Nyheter från Dagens Industri

Totals vd: ”Troligt att Opec och Ryssland förlänger avtalet”

Oljekartellen Opec och de medverkande externa oljeproducenterna kommer troligtvis att förlänga produktionsavtalet. Det säger det franska oljebolaget Totals vd på onsdagen, skriver Reuters.

USA-börsen: IBM upp i förhandeln

Onsdagens handel på New York-börserna tycks börja med försiktigt stigande index, att döma av terminerna en halvtimme före öppning.

Olle Dahlin lämnar vd-posten på Rottneros Bruk

Olle Dahlin, som är vd för Rottneros Bruk och medlem av koncernledningen för Rottneros, kommer att lämna bolaget.

Adaktusson utmanar i KD-toppen

Partiledaren Ebba Busch Thor får se upp. Tidigare tv-profilen Lars Adaktusson, EU-parlamentariker, vill ta mer plats i partiet inför valet nästa år, skriver Aftonbladet.

Mikael Vilenius: Orättvis kursreaktion i Handelsbanken

Handelsbankens resultat steg överraskande mycket, bjöd på ett rekordfett räntenetto och en ledning som vårdade hoppet om en extrautdelning. Men placerarna såg bara högre kostnader och sänkte aktien. Det är orättvist och fel.

USA: Oväntad och stark ökning av bostadsbyggandet

Bostadsbyggandet i USA steg 4,7 procent i september, jämfört med månaden före, till en säsongsjusterad årstakt på 1.127.000 bostäder. Det framgår av statistik från USA:s handelsdepartement.

USA: Oväntat stor minskning av bostadsbyggandet

Bostadsbyggandet i USA sjönk 4,7 procent i september, jämfört med månaden före, till en säsongsjusterad årstakt på 1.127.000 bostäder.

Gruvbolag får rekordstora brittiska böter

Den brittiska finansinspektionen, FCA, har valt att bötfälla Rio Tinto med 27 miljoner pund, motsvarande 290 miljoner kronor, för hur man hanterat värderingen av sina koltillgångar i Afrika. Det rapporterar Sky News.

Rikshem förvärvar ytterligare i Uppsala

Bostadsbolaget Rikshem, som ägs av Fjärde AP-fonden och AMF, har förvärvat ytterligare en projektfastighet från Fastighetsförädlarna i Mälardalen AB, Vård Södra.

Akzo Nobel överraskar negativt igen

Akzo Nobel, stor spelare inom målarfärgstillverkning, sänker utsikterna för andra gången på kort tid. Nu bedömer ledningen för det nederländska företaget, med stor verksamhet i Sverige, att vinsten inte alls väntas stiga i år.

Så kan man locka kvinnor till industrin

Fokusera mindre på teknik och mer på vad tekniken åstadkommer. Så tyckte några av medlemmarna i Svensk industriförenings kvinnliga nätverk när Dagens industri ställde frågan på nätverkets första träff.

Börsveteranerna: ”Aktier förblir den bästa placeringen”

I 25 år har Sverige haft rörlig växelkurs. Samtidigt har räntorna trendat nedåt till minusnivåer. Står vi inför ett trendskifte nu, med stigande räntor och fallande börser? Di bad de tre börsveteranerna Göran Espelund från Lannebo fonder, Adam Gerge från Didner & Gerge samt Ulf Hedlundh, vd för Svolder, att ge sin syn på läget.

Kvinnor väljer bort teknik

Endast var fjärde ingenjör är kvinna och utvecklingen på utbildningarna går trögt. Företrädare skyller på för få kvinnliga förebilder och bristande kunskap om yrkesrollen och varnar för att det hotar svensk konkurrenskraft.

Iran: "Strimlar" kärnvapenavtal om USA drar sig ur

Irans ledare, Ayatolla Ali Khamenei, sade på onsdagen att landet kommer att hålla fast vid kärnvapenavtalet från 2015 så länge de andra undertecknarna respekterar det, men avtalet kommer att "strimlas" om Washington drar sig ur.

Intel och Facebook i samarbete kring AI

Intel håller på att tillsammans med Facebook och andra bolag ta fram ett nytt chip speciellt utformat för artificiell intelligens. Det skriver Wall Street Journal.

Kinesiska elbilar ska öppna dörren till Europa

Kinesiska biltillverkare laddar rejält för att ta sig in i Europa. De har lärt sig läxan från tidigare misslyckade försök d är både kvalitet och image varit fel. Planen är att den europeiska dörren ska öppnas med hjälp av suvar med sladd och prispress.

Brexit har slagit hårt mot den brittiska bilmarknaden

I september rasade försäljningen med 9,3 procent, jämfört med bara 2 procent i resten av EU. Det var sjätte månaden i rad med minussiffror.

Bolidens vd håller gruvan i sin hand

Boliden satsar på digitalisering och har utvecklat första generationens transparenta gruva. Det sa vd:n Lennart Evrell på Di-konferensen Industri 4.0 under tisdagen.

Stölderna av bildelar ökar dramatiskt

Under årets första nio månader skedde 2.874 stöldtillfällen av navigationsenheter, airbags och xenonstrålkastare, jämfört med 2.421 stöldtillfällen under samma period 2016. I Skåne fördubblades stölderna.

Verkstadsbolagen klättrar efter Atlas Copcos rapport

Atlas Copcos kvartalssiffror driver upp aktiekursen på onsdagseftermiddagen. Rapporten får även flera verkstadskollegor att vinna mark på börsen.

Traction gör blygsam vinst

Investmentbolaget Traction redovisar ett resultat efter skatt på 7,4 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2017 (242). Resultatet per aktie uppgick till 0,50 kronor (16:40).

EQT gör miljardköp av medicinbolag i USA

Riskkapitalbolaget EQT har nått en överenskommelse om att köpa USA-baserade Clinical Innovations, en del av Pritzker Group, för en köpeskilling på omkring 250 miljoner dollar.

Getinge rapporterar stark orderingång men svagt resultat

Medicinteknikbolaget Getinges ebita-resultat före engångsposter blev 659 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2017. Analytikerna hade i genomsnitt siktat på ett ebita-resultat om 903 miljoner kronor, enligt SME:s sammanställning.

SHB:s vd: Skarpare amorteringskrav skapar boprisfall

Bostadspriser som pekar nedåt ”kommer inte som en total överraskning”, säger Handelsbankens vd Anders Bouvin till Di. Det kan till och med vara bra, anser han, och känner ingen oro för bankens del. Ett skarpare amorteringskrav kan leda till prisfall, tror han.

Regeringen kallar till möte om Irakstyrkan

Regeringen har nu bjudit in Allianspartierna och Vänsterpartiet för överläggningar om framtiden för den svenska insatsen i Irak. Mötet äger rum på utrikesdepartementet på torsdagen.

Stark rapport från Atlas Copco

Atlas Copco – som var först ut i rapportfloden av de svenska verkstadsbolagen – levererade starka siffror för det tredje kvartalet.   Aktien stiger på beskedet.

Så reagerar aktierna på onsdagens rapportflöde

Onsdagsmorgonens pärlband av kvartalssiffror sätter i huvudsak press på rapportbolagens aktier. Mest omsatt är Handelsbanken, men marknaden är inte nöjd trots en rapport som överlag var bättre än väntat.

Saabs konkursbo vann i hovrätten

Göta hovrätt ger Saab Automobiles konkursförvaltare rätt. Nu tvingas en underleverantör, IAC, betala tillbala 90 miljoner kronor till konkursboet eftersom rätten anser att bolaget prioriterats framför andra leverantörer.

Kobe Steel-kunder uppmanas söka nya leverantörer

Konsekvenserna av det påstådda datafusk som Kobe Steel anklagas för att under en längre tid ha ägnat sig åt blir allt allvarligare för det japanska stålbolaget. Nu rekommenderar den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA sina medlemmar att söka andra leverantörer.

Han tar över titeln Kinas rikaste man

Titeln som Kinas rikaste man övertogs på tisdagen av Xu Jiayin, som har en förmögenhet på 43 miljarder dollar eller cirka 350 miljarder kronor. Det skriver Reuters.

Allt fler positiva till EU

Trots oenighet, kriser och starka EU-fientliga partier så växer EU-medborgarnas stöd för unionen. Åtminstone enligt en stor opinionsundersökning som EU-parlamentet beställt. I Sverige blir EU-motståndarna färre.

Zetadisplay får miljonodrer i Norge

Zetadisplay har fått en order på Digital Signage till en detaljhandelskedja i Norge som har cirka 60 butiker.

Styrelseledamot säljer för 16 miljoner i Skistar

Skidturismbolaget Skistars styrelseledamot Per-Uno Sandberg minskade under tisdagen sitt innehav med 84.549 aktier till en genomsnittlig kurs om 198:05 kronor.

Falska medlemssiffror gav PRO extrapengar

Pensionärernas riksorganisation (PRO) har under flera år uppgett felaktiga medlemssiffror. Det har lett till att PRO fått hundratusentals kronor för mycket i statliga bidrag, skriver Aftonbladet.

Storbanker stäms av investerare på över en halv miljard

Bankerna, svenska Carnegie och amerikanska Morgan Stanley, stäms på 672 miljoner kronor (70 miljoner euro) för att vilselett investerarna inför börsnoteringen av danska OW Bunker.

Norska bostadsförsäljningen rasar

Färska siffror visar att försäljningen av nya bostäder fortsätter att falla i Norge, det rapporterar norska E24. “Vi oroliga för vilka effekter det kommer att få”, säger Per Jæger vd på Boligprodusentenes Forening.

Byggsektorn i EMU-området tappade

Produktionen inom byggsektorn i euroområdet sjönk 0,2 procent i augusti jämfört med föregående månad. Det visar statistik från Eurostat.

FPC-sensor i nylanserad Huaweimodell

Fingerprint Cards fingeravtryckssensor FPC 1145 är med i nylanserade Huawei Honor Waterplay. Det skriver Fingerprint på sin hemsida.

Färre sökte till högskolan

Drygt 219 000 personer har sökt till vårens högskoleutbildningar. Söktrycket är marginellt lägre (-0,2 procent) än vårterminen 2017, och påtagligt lägre än för två år sedan då över 226 000 personer sökte.

Räntor och valutor: Euron oregelbunden mot dollarn

Europeiska statspappersräntor handlas oförändrat till svagt högre i förmiddagens handel på onsdagen. Euron handlas samtidigt oregelbundet mot dollarn efter en viss uppgång i USA samtidigt som den amerikanska valutan återhämtar ett tapp mot japanska yen.

Fler politiker hoppar av

Tre år in i mandatperioden har avhoppen från landstings- och kommunfullmäktige runt om i landet ökat, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Störst är ökningen från landstingsfullmäktige, där 15 procent av de folkvalda hade lämnat politiken efter tre år. Det är fyra procentenheter fler än vid samma tidpunkt föregående mandatperiod.

Brittisk arbetslöshet 4,3 procent

Antalet arbetslösa i Storbritannien steg med 1.700 personer i september, enligt säsongsjusterad statistik. Arbetslösheten enligt ILO-standard uppgick till 4,3 procent under tremånadersperioden till och med augusti. Analytikerna hade räknat med en arbetslöshet på 4,3 procent.

Kronofogden slog till mot vd:ns lyxvilla – tog helikopter

Efter tisdagens besked om att Allras Alexander Ernstberger lämnar vd-posten, tömmer Kronofogden Allragrundarens lyxvilla och fryser tillhörigheterna, skriver Expressen.

Sekretessbelagd försäljningsstatistik säljs vidare

Statistik om läkemedelsförsäljning omfattas av sekretessbestämmelser. Samma statistik säljer E-hälsomyndigheten vidare till kommersiella företag som i sin tur kan lämna ut den, rapporterar Dagens Medicin.

Kepler börjar bevaka fastighetsbolag - flera köpråd

Kepler Chevreux inleder bevakning av ett antal fastighetsbolag däribland Fabege, Castellum och Balder, med rekommendationen köp. Det framgår av Bloomberg.

Razzia mot McDonalds i Seoul

Åklagare i Sydkorea har på onsdagen genomfört en razzia mot McDonalds huvudkontor i landet. Det sker efter flera klagomål då flera barn blivit sjuka efter att ha ätit hamburgare som sägs ha varit för dåligt tillagade, skriver Yonhap News.

Stockholmsbörsen: Darrig väntan på Atlas Copco

Stockholmsbörsen handlades på båda sidor av nollstrecket i inledningen av onsdagens handel, i väntan på Atlas Copcos rapport. Morgonens främsta rapportpjäs Handelsbanken vände ned efter en kort öppning på plus. Capio föll 10 procent efter sin vinstvarning på tisdagskvällen.

Fler Bombardier-affärer dras fram i ljuset

Bombardier har gjort ännu fler järnvägsaffärer i forna Sovjetländer med mystiska mellanhänder, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning i ett samarbete med TT.