Nyheter från Dagens Industri

Electrolux vd gör miljonköp

Jonas Samuelson, vd och koncernchef i Electrolux, har köpt 5.000 aktier i bolaget för 202:07 kronor styck den 18 juli, vilket ger ett totalt transaktionsvärde på drygt 1 miljon kronor.

Industrin sågar regeringen: "Duckar för hotet om elbrist"

Regeringen anklagas för att ducka för hotet om elbrist och nu kräver även den elintensiva industrin och Liberalerna politisk handlingskraft och snabba åtgärder. Men regeringen avfärdar kritiken och lovar att frågan tas på stort allvar.

Alcoa slår förväntningarna

Den amerikanska aluminiumproducenten Alcoa redovisar ett justerat resultat per aktie på 1:52 dollar för det andra kvartalet 2018.

New York-börser: Boeing vinnare på presidentavtal

De ledande New York-börserna handlades strax ovanför nollan under onsdagen. 

Fed-rapport: Amerikanska tillverkare oroas av Trumps tullar

Federal Reserves konjunkturrapport, Beige Book, visar att samtliga distrikt oroar sig över importtariffernas konsekvenser. Hur tydligt handelskriget visat sig varierar dock mellan distrikten. 

SKF chartrar tyskt privatplan flera gånger i veckan

SKF flyger flera gånger i veckan specialchartrade plan med personal mellan Tyskland och Sverige. "Det är tids- och kostnadseffektivt", motiverar bolaget.

Ny etta bland världens flygbolag

Resenärer har röstat fram årets bästa flygbolag. I år toppar Singapore Airlines listan och Qatar Airways petas ned till en andraplats.

Historiskt kursdrama – rapportfloden går mot att bli bäst någonsin

Stockholmsbörsen och storbolagen är just nu mitt uppe i en av de mest vilda, hysteriska och virvlande rapportfloderna i historien. Den kan också bli den bästa.

Rapportfloden ger historiskt kursdrama

Stockholmsbörsen och storbolagen är just nu mitt uppe i en av de mest vilda, hysteriska och virvlande rapportfloderna i historien. Den kan också bli den bästa.

EU vill placera ut gränsvakter i Makedonien

EU har kommit överens med Makedonien om att bistå Balkan-landet med gränsvakter. Syftet är att ytterligare stärka unionens yttre gränser – ett arbete som pågått kontinuerligt sedan flyktingkrisen 2015 och som inkluderar samarbete med tredje part.

Spotlightbolagets ordförande säljer

Invent Medics styrelseordförande Lars Persson sålde den 18 juli 35.000 aktier i bolaget.

Tusentals jobb på spel – ny besvikelse hotar SHB

Tusentals jobb står på spel när Handelsbanken vill sänka kostnaderna genom att digitalisera och effektivisera bankens kontor. Men effektiviseringsprogrammet riskerar att bli ett misslyckande eftersom banken inte tvingar överflödig personal att sluta. "Vi ska inte säga upp någon", säger vd Anders Bouvin.

Mats Hammarstedt: Ingen integration utan förbättrat humankapital

DEBATT. Upptrappade integrationsinsatser och reformer på arbetsmarknaden räcker inte för att nyanlända ska komma in i samhället. Det krävs ett förbättrat humankapital och stora utbildningssatsningar är nödvändiga, skriver nationalekonomen Mats Hammarstedt.

Arvid Åhlund: Sverige har redan vattenbombare

LEDARE. Det heter att historien upprepar sig först som tragedi, sedan som fars. Det stämmer i regel, men inte nödvändigtvis i den ordningen. Ibland framträder upprepningarna parallellt.

Henrik Jönsson: Företräder något parti företagen?

DEBATT. Winston Churchill lär ha sagt: ”Somliga betraktar företag som en farlig tiger som borde skjutas. Andra ser dem som en ko man kan mjölka. Endast ett fåtal ser dem för vad de är: arbetshästen som drar hela kärran.”

Rysk guldskatt värd över tusen miljarder hittad på havets botten

En rysk guldskatt har gömt sig på havets botten i över hundra år - nu har den hittats. En sydkoreansk räddningsgrupp hittar vraket som är fyllt med guld som uppskattningsvis är värt motsvarande 1.150 miljarder kronor.

Johan Wendel: Svälj inte vinstvarningen med hull och hår

Spelbolaget Leovegas aktie fick en rejäl skjuts av en omvänd vinstvarning på onsdagen. Men svälj den inte med hull och hår – den är knappast helt oproblematisk.

Ryanair ställer in 600 flygningar

Ryanair kommer att ställa in mer än 12 procent av sina flygningar 25 och 26 juli då kabinpersonalen går ut i en omfattande strejk.

USA-börser: Lyft för Buffett efter villkorsändring

De ledande New York-börserna handlades upp något under onsdagen.  Vid 18-tiden var industriorienterade Dow Jones upp 0,3 procent till 25.196 medan S&P 500 hade stigit 0,2 procent till 2.815. Teknikorienterade Nasdaq var nära oförändrat på 7.850.

Börje Ekholm: Vårt eget slit har gett resultat

För andra kvartalet i rad knockar Ericssons vd Börje Ekholm marknaden. I april skrällde en enskild marginalsiffra, nu är det starkt över hela linjen. ”Vi har inte blivit hjälpta av marknaden, det är vårt eget slit som har gett resultat. Det finns en tillfredsställelse i det”, säger han till Di.

Europabörser: Flygbolaget lyfter efter strejkvarning hos konkurrenten

De ledande europeiska börserna handlades uppåt på onsdagen. Börserna fick stöd av svagare euro och pund. Samlingsindexet Europe Stoxx 600 steg 0,5 procent.

Stockholmsbörsen: Börsglädje efter tunga bolagsrapporter

Stockholmsbörsen noterades tydligt på plus under onsdagen påeldad av att ett flertal bolagsrapporter slagit förhandstipsen.

Tre Kronor Property köper fastigheter efter riktad emission

Tre Kronor Property, som är listat på First North, genomför riktad emission och tecknar avtal om förvärv av fastigheter i Sverige och Norge. Det framgår av ett pressmeddelande.

Nordenbörser: Danske Bank rasade

Nordiska börser utvecklades blandat på onsdagen. Samlingsindexet Vinx 30 var upp 0,4 procent till nivån 938.

Uppgifter: Saudisk oljejätte kan köpa in sig i världens fjärde största kemiföretag

Den statliga oljejätten Saudi Aramco överväger att köpa in sig i kemiföretaget Saudi Basic Industries (SABIC). 

Tobias Wikström: EU bör ha sans och balans i sin Googlekamp

LEDARE. EU-kommissionen beslutade på onsdagen att bötfälla Google. Beloppet motsvarar 44 miljarder kronor. Den hårdaste delen av beslutet är dock inte dessa pengar, utan föreläggandet om att Google måste sluta tvinga Androidtillverkare att förinstallera Googles sökapp och Googles webbläsare Chrome i telefonerna.

Gustaf Tapper: ABB:s vd bör ta varning av Thyssen Krupp

Torsdagens rapport från ABB kan bli helt avgörande för Ulrich Spiesshofers framtid som vd. Han måste visa att strategin fungerar och få fart på aktien - annars riskerar han samma öde som Thyssen Krupps vd som förlorade striden mot storägaren Cevian.

Boris Johnson: Inte för sent att rädda brexit

Theresa Mays brexitplan kommer inte att ta tillbaka kontrollen från EU, men det är inte för sent att rädda brexit.

Efter tokrallyt: Large cap-bolaget nu en kursdubblare

Med onsdagens rapport fortsatte kursraketens segertåg på Stockholmsbörsen – till glädje för både familjen Wallenberg och småsparare. Nu kan läkemedelsbolagets stoltsera med att vara det enda företaget på large cap-listan som dubblat sin aktiekurs sedan årsskiftet. 

DNB Markets höjer Bioarctic

DNB Markets höjer riktkursen för Bioarctic till 171 kronor från 36 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

Räntor och valutor: Pundet på tiomånaderslägsta

Det brittiska pundet försvagades till tiomånaderslägsta efter lägre KPI-siffror än väntat. Amerikanska räntor handlades sidledes från tisdagens stängning och europeiska räntor stängde blandat med generellt små rörelser. 

Oväntad stigning av amerikanska råoljelager

USA:s lager av råolja, exklusive strategiska lager, steg med 5,8 miljoner fat under förra veckan. 

USA-börser: Stiltje inför kongressmöte

De ledande New York-börserna öppnade runt nollan på onsdagen. USA:s centralbanksordförande Jerome Powell håller ytterligare ett möte med kongressen under dagen.

Agneta Jönsson: Swedbank – de minst dåliga

Dagens rapport ändrar inte synen på Swedbank som ett bra val i sektorn. Stabilitet och hög direktavkastning är en attraktiv kombination. Oförändrat räntenetto jämfört med första kvartalet är ett litet minus. 

Kinesisk yuan får stryk av dollarn – lägsta nivån på ett år

Kinas yuan noteras vid den lägsta nivån mot dollarn på ett år efter att valutan försvagats 0,3 procent under dagen. 

Electrolux vd: Motvind för både valutor och råvarupriser

Trots vinstnedgång och ny varning för högre råvarupriser och negativa valutaeffekter framöver steg Electroluxaktien på onsdagen.  Det berodde på att förväntningarna var ännu lägre ställda än utfallet i halvårsrapporten. 

Grundaren miljontankar Net Ent

Pontus Lindwall har den 16 juli köpt 100.000 aktier i spelbolags- och kasinounderleverantören Net Ent.

Securitas hämtar kommunikationsdirektör från Nordea

Securitas har utsett Helena Andreas till kommunikationsdirektör, enligt ett pressmeddelande.

Rapportrally gav stjärnsmäll för storblankare

Onsdagens rapportflod bjöd flera tvåsiffriga rapportreaktioner. I två av Stockholmsbörsens storbolag åkte storblankarna på en riktig stjärnsmäll.

HIQ:s Göteborgs-vd miljonsäljer

Vd:n för HIQ Göteborg, Jerker Lindstén, har sålt HIQ-aktier för drygt 3,2 miljoner kronor. 

HIQ:s Göteborgs-vd miljonköper

Vd:n för HIQ Göteborg, Jerker Lindstén, har köpt HIQ-aktier för drygt 3,2 miljoner kronor.

Ryskt PPI upp 16,1 procent

Rysslands producentpriser, PPI, +16,1 procent i månadstakt under juni (+12,0)

Rysslands detaljhandel upp 3 procent

Rysslands detaljhandel +3,0 procent i årstakt under juni (+2,4) - väntat +2,7 procent.

Rysk arbetslöshet oförändrad i juni

Rysslands arbetslöshet var som väntat oförändrad 4,7 procent i juni (4,7).

AMF Pension flaggar upp i Wallenstam

Kapitalförvaltaren AMF Pension har ökat sitt innehavet i fastighetsbolaget Wallenstam och äger nu 9,75 procent av kapitalet och 5,02 procent av rösterna i bolaget.

ABG sänker Billerud Korsnäs

ABG Sundal Collier sänker sin rekommendation för Billerud Korsnäs till behåll från köp. Riktkursen sänks till 115 från 137 kronor.

Inwido-ledamot tankar

Benny Ernstson, styrelseledamot i Inwido, har köpt 13.804 aktier i bolaget för 67:84 kronor styck den 17 juli. 

ECB flaggar för räntehöjning tidigast om ett år

Den första räntehöjningen kan komma från och med sommaren 2019, beroende på inflationsstatistiken.

Carnegie höjer Hoist

Carnegie höjer sin rekommendation för Hoist till köp från behåll. 

New York-börser: Google-bolaget faller i förhandeln

Terminerna för de ledande New York-börserna låg runt oförändrade nivåer inför öppningen på  onsdagen. På nyhetsfronten har Google fått rekordböter från EU. 

Senaste nyheterna