Nyheter från Dagens Industri

Här är fastighetsbjässens plan för Sverige

London. Den amerikanska fondjätten Blackstone tror på Norden där man har mer än 80 miljarder kronor investerade i fastigheter. Ansvarige Michael Swank är övertygad om att bolaget kommer att fortsätta expandera i regionen.

De köpte Lidingö Centrum

I fjol stod handelsfastigheter för 70 procent av de affärer där internationella aktörer var inblandade. I år är en av miljardaffärerna brittiska Grosvenors köp av Lidingö Centrum.

Miljardrusning till svenska fastigheter

Utländska investerare fortsätter att köpa fler fastigheter i Sverige än de säljer. Både direktinvesteringar och ägande genom börsbolag lockar. Det utländska intresset för den svenska fastighetsmarknaden dog efter Lehmankraschen 2008 men har sedan dess kontinuerligt skruvats upp.

Uppgifter: Trump vill se nya tariffer på importbilar

Donald Trump överväger att införa nya tariffer på importerade bilar.

USA-börser: Fed-möte skänkte börsglädje

De ledande börserna på Wall Street handlades högre under onsdagen. Börserna tog rejäl fart efter att protokollet från det senaste Fed-mötet släppts. Av det framgick att ledamöterna välkomnar att inflationen, åtminstone tillfälligt, får överstiga målet på 2 procent. Detta för att förankra de långsiktiga inflationsförväntningarna.

Slut på norsk journaliststrejk

Strejken på public servicebolaget NRK är över och de 1 700 anställda går tillbaka i arbete. Parterna har enats om både pengar och principer och därmed kommer sändningarna i gång igen efter midnatt.

Bokklassikern Hedengrens sänder ut en nödsignal

Den anrika bokhandeln Hedengrens har varit i litteraturens tjänst sedan 1897. Nu kämpar man för sin överlevnad och skickar återigen ut ett desperat nödrop till sina kunder.

Forskningsbolag genomför riktad nyemission om över 100 mkr

Det First North-noterade forskningsbolaget Irlab, som utvecklar läkemedel för bland annat Parkinsons sjukdom och demens, har beslutat att genomföra en riktad nyemission om 138,6 miljoner kronor före emissionskostnader.

Finansmannens lyxbygge iskallt – "härdsmälta" hotar investerarna

Investerarna får ta smällen när boprisfallet sänker Karl Perlhagens lyxbygge i Vasastan. Finansmannen själv har gett upp planerna på bostadsrätter och vill istället satsa på kontor.

Preservia placeras på observationslista efter indragen utdelning

Fastighetsbolaget Preservia beslutade vid årsstämman idag den 23 maj att inte lämna någon utdelning på preferensaktier utan att förlusten balanseras i ny räkning. Det framgår av kommunikén från stämman.

Preservia på observationslista efter indragen utdelning

Fastighetsbolaget Preservia beslutade vid årsstämman idag den 23 maj att inte lämna någon utdelning på preferensaktier utan att förlusten balanseras i ny räkning. Det framgår av kommunikén från stämman.

Trumps advokat anordnade möte – fick miljoner

Donald Trumps advokat Michael Cohen ska ha fått en hemlig betalning på minst 3,5 miljoner kronor, för att ha anordnat ett möte mellan den amerikanska presidenten och Ukrainas president Petro Porosjenko. Det uppger källor till BBC. 

Fed: Lämpligt med räntehöjning i juni

Fed-ledamöterna ansåg vid förra mötet att det snart vore lämpligt med en styrräntehöjning om den ekonomiska tillväxten fortsätter i samma takt.

Uber stoppar självkörande bilar i Arizona

Uber har stoppat sin verksamhet med självkörande bilar i Arizona i USA, två månader efter att en av deras bilar körde på en kvinna som senare avled. Bilen av modellen Volvo XC90 var i självkörande läge med chauffören sittande i förarsätet när olyckan inträffade.

Tunga S-profiler: Partiet måste agera

Den interna kritiken var omfattande redan tidigare, men med opinionssiffror runt 24–25 procent är det snarare en känsla av panik som breder ut sig inom S.

S-krisen oroar näringslivet

Med drygt tre månader kvar till valet rasar Socialdemokraterna i opinionen. Sverigedemokraterna ökar kraftigt och även Vänsterpartiet är på frammarsch. Trots att många inom näringslivet är kritiska mot regeringen, skapar utvecklingen stor oro bland företagsledarna.

Linda Öhrn: Löfven har en del att fundera på

Socialdemokraterna satte målet på 31 procent men har nu fått ännu en bottennotering på 24 procent. Med 108 dagar kvar till valet är S-krisen ett faktum.

Överlevande Söderbokhandeln går sin egen väg

Trots försäljningsras för fysiska bokhandlar har anrika Söderbokhandeln fortsatt hålla hårt i sitt selektiva utbud. Bästsäljande deckare och ljudböcker är inget för Anna Gillingers bokhandel.

Darja Isaksson: IoT visar på en hållbar väg – nu kopplar vi upp oss

Skulle du vilja koppla upp din hjärna till internet?  Jag har ställt mig själv frågan när jag sett att Elon Musk, Teslas grundare som hittills varit framgångsrik i att förändra energibranschen, bilbranschen och möjligheten till rymdresor, också är vd för ett företag, Neuralink, som vill koppla ihop människor med artificiell intelligens via implantat i hjärnan.

Klart: Han är Italiens nya premiärminister

Nu står det klart att Giuseppe Conte blir Italiens nya premiärminister. Det rapporterar AFP.

Debatt: Därför har Miljöpartiet rätt om fossilförbud

DEBATT. Allt fler inser att klimatomställningen måste innebära ett förbud mot fossila bränslen. Redan finns ett slutår för de sektorer som omfattas av EU:s utsläppshandel. Även transportsektorn bör få en tydlig gräns i tiden. Om politiken säger 2040 så kommer marknaden att ha ställt om flera år dessförinnan, bedömer Magnus Nilsson.

Frida Wallnor: USA ska inte styra Europas energipolitik

LEDARE. I förra veckan inleddes förberedelsearbetet för bygget av den kontroversiella gasledningen Nord Stream 2 i Greifswaldsbukten vid den tyska Östersjökusten. Projektet beräknas vara klart under 2019 och kosta 9,5 miljarder euro. Notan ska delas mellan ryska Gazprom och dess europeiska partners, bland andra tyska Uniper, franska Engie och brittisk-holländska Shell.

PM Nilsson: En rättvis nedgång för Löfvens parti

Det började inte bra. Efter att ha bildat en historiskt svag minoritetsregering inleder Stefan Löfven och hans statsråd en kavalkad av misstag som fick många att tappa andan.

Bouvin duckar om brittiska debaclet

Handelsbankens pressade vd Anders Bouvin medverkade på onsdagen på Di:s bankkonferens. Han valde dock att inte svara på Di:s frågor på plats.

Henrik Mitelman: Hotet som får Greklandskrisen att blekna

Marknaden underskattar de italienska hoten. Greklandskrisen bleknar i jämförelse med det som Italiens nya regering kan orsaka.

Styrelseledamot köper i Swedol

Rolf Zetterberg har den 22 maj via bolaget Skogsvik Förvaltning köpt 30 899 aktier i Swedol där han är styrelseledamot. 

Turkiet höjer styrräntan

Den turkiska centralbanken höjer styrräntan från 13,5 till 16,5 procent.  Det rapporterar Bloomberg News. 

Woods flyttar hem produktionen till Sverige

Woods flyttar produktionen av luftavfuktare från Kanada till Mariestad. Nu ska företaget möta högre miljökrav. ”Vi flyttar in hos Prodma som har tagit över Elextrolux gamla fabrik", säger vd:n Patrik Tedsjö.

Ingen utdelning till Preservias preferensaktieägare

Preservias årsstämma har beslutat att inte lämna utdelning till bolagets preferensaktieägare.   Det framgår av ett pressmeddelande. 

Storägare vill sälja i TCM Group

Innovator International, som är storägare i den danska kökstillverkaren TCM Group som är en konkurrent till Stockholmsnoterade Nobia, vill sälja delar av sitt innehav i TCM genom en accelererad bookbuilding-process.

USA-börser: Klockkedjan vinnare på trög dag

De ledande börserna på Wall Street fortsatte att backa efter ett par timmars onsdagshandel.

Storägare vill sälja i Hansa Medical

Nexttobe, som är storägare i bioteknikbolaget Hansa Medical, har givit flera investmentbanker i uppdrag att undersöka möjligheterna att sälja delar av Nexttobes innehav i Hansa Medical. Det framgår av ett pressmeddelande.  

Europabörser: Detaljhandelskedja stor vinnare

Europabörserna försvagades på bred front under onsdagen. Samlingsindexet Stoxx 600 tappade 1,1 procent.

InCoax enters into Letter of Intent with Swiss cable operator

InCoax has entered into a Letter of Intent (LOI) with a Swiss cable operator, that wants to deploy InCoax’s new product generation based on MoCA Access™ 2.5. The purpose of the LOI is to as soon as possible:  Formalize a purchase order for products to test. Perform tests and evaluation (joint field trials are planned to start in July 2018).

Stockholmsbörsen: Nedgång på bred front

Stockholmsbörsen tappade mark på onsdagen i likhet med de större europeiska handelsplatserna, sedan en rad geopolitiska faktorer verkat i negativ riktning. Svag makrostatistik från Europa bättrade inte på börshumöret och på råvarumarknaderna noterades fallande priser.

Fyra experter: Så placerar du 100.000 bäst just nu

Investeringstips är som bekant en färskvara som snabbt kan bli inaktuella. Di har frågat fyra experter om dagsaktuella råd, där de med lite olika perspektiv bjuder på sina bästa tips för den råkar ha 100.000 kronor över.

Norden: Revansch för Pandora

De nordiska börserna handlades lägre under tisdagen och följde därmed den allmänna utvecklingen i Europa. Samlingsindexet Vinx 30 tappade 1,3 procent till nivån 957.

Vindkraft i topp på M&A-marknaden: ”Väldig konkurrens”

Vindkraften dominerar marknaden för M&A inom energisektorn och den förnybara energin väntas få ännu ett starkt affärsmässigt år. Men trots medvinden gäller det att inte stirra sig blind på transaktionsvolymerna, säger specialisten Johan Göthberg.

Trippelorder för Saxlund

Saxlunds tyska dotterbolag har tecknat kontrakt till ett sammanlagt värde av cirka 14 miljoner kronor.

Faktorn som hotar sänka de svenska företagens ljusa framtid

Framtidstron är stark hos stora svenska bolag, som ser brist på kvalificerad personal som ett av de största tillväxthindren. Det är bara inom detaljhandel som orosmolnen hopar sig, enligt en ny undersökning.

M: Arbetskraftsstopp tvingar företag att slå igen

Socialdemokraternas förslag om att begränsa okvalificerad arbetskraftsinvandring stod i fokus i onsdagens politiska debatt i Ekonomistudion.   "Den enda effekten blir att många företag tvingas slå igen", säger Johan Forssell (M).

Assa Abloy-chef köper för 750.000 kronor

Lucas Boselli, chef för Assa Abloys division Americas, har den 22 maj köpt 3.955 aktier i bolaget till kursen 190 kronor. Köpeskillingen uppgår därmed till cirka 750.000 kronor.

Metallvärden tecknar avtal om finansieringslösning

Metallvärden i Sverige, vars aktie handlas på NGM-börsens observationslista sedan i höstas, har tecknat en avsiktsförklaring med bolaget Jinbo International. Avtalet innebär dels en kredit och dels en riktad nyemission. Det framgår av ett pressmeddelande.

Börsen ifrågasätter inte styrelseförslag i Fingerprint

Nasdaq Stockholm, Stockholmsbörsen, har prövat frågan om den av biometribolaget Fingerprint Cards valberedning föreslagna styrelsens sammansättning och dess förenlighet med börsens regelverk och inte funnit anledning att ifrågasätta förslaget. 

Infront placerar 2,3 miljoner befintliga aktier

Den norska mediekoncernen Infront, listad på Oslobörsen, har anlitat ABG Sundal Collier för att placera upp till drygt 2,3 miljoner befintliga aktier i bolaget, motsvarande 8,9 procent av kapitalet.

Fredrik Lundberg köper i Industrivärden

Finansmannen Fredrik Lundberg har den 21-22 maj köpt 1 miljon C-aktier i investmentbolaget Industrivärden. 

Nordea på Di Bank: "Vi måste ställa om snabbare"

Banksektorn lägger stort krut på de pågående och framtida förändringarna i branschen. ”Vi måste kunna ställa om snabbare”, sa Nordeas Sverigechef Anna Storåkers under konferensen Di Bank.

Calmark listas på Spotlight

Medicinteknikbolaget Calmark har godkänts för listning på Spotlight Stock Market, som just bytt namn från Aktietorget. Det framgår av ett pressmeddelande.

New York-börser: Ralph Lauren vinnare

De ledande börserna på Wall Street tappade i inledningen av onsdagshandeln sedan optimismen kring handelssamtalen mellan USA och Kina avtagit. 

Ledningsmedlem säljer i Xbrane Biopharma

Paolo Sarmientos, som sitter i ledningsgruppen för det First North-listade bioteknikbolaget Xbrane Biopharma och som även är bolagets näst största ägare, har den 18-22 maj sålt totalt 22.267 aktier i företaget. Den sammanlagda köpeskillingen uppgår till 1,23 miljoner kronor. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister.