Nyheter från Dagens Industri

Konkursförvaltaren i Northlandhärvan talar ut: "Det var på håret"

Gruvbolaget Northlands konkurs innebar stora ekonomiska förluster för både företag och småsparare.  Men konkursförvaltaren Hans Andersson är nöjd med utgången. 

Nordkoreansk tv: Kim Jong-Un har övervakat test av nytt vapen

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har på plats övervakat test av ett helt nytt strategiskt vapen. Det rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, med hänvisning till nordkoreanska medier.

Nvidia rapportbommar – rasar i efterhandeln

Nvidia rasade i torsdagens efterhandel i USA sedan bolaget rapporterat omsättning och vinst för det tredje kvartalet som var lägre än analytikernas förväntningar. 

Ikeabolagets vd: Mitt liv har präglats av diskriminering

Från ett fattigt område i Detroit till techstjärna – Taskrabbits vd Stacy Brown-Philpot är närmast unik i Silicon Valley. Nu vill hon visa att det går att bygga bolag med mångfald. ”Att säga att det är svårt är ett otroligt dåligt svar. Det är bara att jobba hårdare”, säger hon till Di.

NYT: Facebooks lobbyister mörkade ryska påverkansförsök

Facebook försökte länge dölja hur mycket man visste om ryska påverkansförsök, skriver New York Times. När kritiken var som störst anlitade nätjätten lobbyfirmor som kallade motståndare antisemiter – eller lade skuld på miljardären George Soros.

Tyska regeringen lättar på miljöreglerna – vill undvika dieselförbud

Tysklands regering aviserar lättade miljöregler för att städer ska slippa införa körförbud för äldre dieselbilar. Beskedet möts med hård kritik från miljögrupper.

Muntra miner på Wall Street – S&P 500 steg 1,1 procent

USA-börserna bröt på torsdagen de senaste dagarnas utförslöpa när S&P 500 steg 1,1 procent. Apple studsade upp 2,5 procent i spåren av de senaste dagarnas nedgång medan Cisco steg 5,5 procent. 

Teckningskursen i Saabs nyemission spikad till 225 kronor

Teckningskursen i den företrädesemission som försvarskoncernen Saab offentliggjorde i slutet av oktober har fastställts till 225 kronor per aktie. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Balco förvärvar TBO-Haglinds för 120 miljoner

Balkongbolaget Balco meddelade på torsdagskvällen att bolaget förvärvar TBO-Haglinds. Köpeskillingen uppgår till 120 miljoner kronor och tillträde sker i december 2018. 

Budgeten ger uträknad Kristersson ny ammunition

Samtidigt som regeringsbildningen går vidare, nu med Annie Lööf som sonderare, närmar sig det datum då riksdagen ska rösta om budgeten. Och mycket talar för att den alliansbudget som M och KD planerar för kommer att vinna i riksdagen – vilket skulle ge Ulf Kristersson ny ammunition inför avgörandet i statsministerduellen.

Uppgifter: ABB i samtal med tre asiatiska bolag om att sälja hela eller delar av Power Grids

ABB för samtal med Hitachi, Mitsubishi Electric Corp samt State Grid of China om att sälja hela eller delar av affärsområdet Power Grids. Det uppger Reuters med hänvisning till anonyma källor. ABB har avböjt att kommentera uppgifterna. 

Wall Street vänder uppåt – S&P 500 stiger 1,2 procent

USA-börserna inledde torsdagen med sura miner, men vände sedan uppåt. Strax efter 20:30 svensk tid var S&P 500 upp 1,2 procent när bland annat Apple  studsade upp 2,6 procent efter de senaste dagarnas fall. 

Pundraset fortsätter – på väg mot sämsta dagen sedan brexit-omröstningen

Det brittiska pundet tar ordentligt med stryk i spåren av torsdagens brexit-turbulens och ministeravhopp. På torsdagskvällen hade pundet försvagats med 2,1 procent mot kronan till 11,55 kronor per pund. 

Atlas Copcos vd fruktar lamslagen marknad

En kapitalmarknadsdag utan nyheter är en bra kapitalmarknadsdag. Så inledde Atlas Copcos vd Mats Rahmström sitt anförande. Med den måttstocken får verkstadsstjärnan fem av fem i betyg. 

Tobaksjättar pressas av FDA-besked – British American Tobacco faller 2,9 procent

Torsdagens besked att det amerikanska läkemedelsverket FDA har för avsikt att ta fram riktlinjer för ett förbud på smaksatta cigarrer och mentolcigarreter satte ny press på tobaksjättarna. Vid 19.30 svensk tid var British American Tobacco, BAT, ner 2,9 procent. 

Tobaksjättar pressas av FDA-besked – BAT faller 2,9 procent

Torsdagens besked att det amerikanska läkemedelsverket FDA har för avsikt att ta fram riktlinjer för ett förbud på smaksatta cigarrer och mentolcigarreter satte ny press på tobaksjättarna. Vid 19.30 svensk tid var British American Tobacco, BAT, ner 2,9 procent. 

Med budgeten fortsätter högskattepolitiken

DEBATT. Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade på torsdagen övergångsregeringens budget. Även om expeditionsministären har undvikit de mest politiskt känsliga frågorna så fortsätter högskattepolitiken, skriver Skattebetalarnas vd Christian Ekström.

May står på sig: "För nationens bästa"

Theresa May är fast besluten att genomföra det brexitavtal som regeringen har antagit.

Familjeekonomen: Så sparar du ihop 100.000 kronor på ett år

Att spara flera hundratusen kronor på ett år kan kännas övermäktigt.  Men har du en fast inkomst är det inte omöjligt – om du är beredd att kapa dina kostnader. Här är familjeekonomens bästa spartips. 

25-åringen sparade ihop 200.000 kronor – på ett år

25-årige Ubaldo Niño sparade ihop 200.000 kronor på drygt ett år för att kunna köpa sig en egen bostad. Men han fick kämpa rejält. ”Jag siktade på att lägga undan 15.000 i månaden.”

Avvaktande på Wall Street – Apple lyfter

De ledande börserna i New York handlades avvaktande efter en svag inledning på torsdagen. 

Malmström avslöjar sitt lockbete till Trump

WASHINGTON DC. Cecilia Malmström säger att EU är beredd att slå tillbaka mot USA om Donald Trump inför biltullar.  I en exklusiv intervju med Di i Washington berättar EU:s kommissionär om läget i handelskonflikten.

Stresstest av banker kritiseras – missar mål

På torsdagen gick Andrea Enria, den avgående chefen för EU:s bankmyndighet EBA, ut och kritiserade de stresstest som han själv varit ansvarig för.

Stresstest av banker missar mål

LEDARE. På torsdagen gick Andrea Enria, den avgående chefen för EU:s bankmyndighet EBA, ut och kritiserade de stresstest som han själv varit ansvarig för.

Nedåt på Europabörserna – press på brittiska banker

Europabörserna handlades tydligt nedåt på torsdagen. Samlingsindexet Stoxx 600 minskade 1,1 procent. 

Rött så in i Norden – Ambu sjönk 4 procent

De nordiska börserna handlades lägre på torsdagen i likhet med övriga Europa. Värst drabbades Köpenhamn. Samlingsindexet Vinx 30 var ned 1,2 procent till nivån 888.

Generics omsättning ökade med 15 procent under det tredje kvartalet

First North-listade Generic Sweden, som bedriver konsult- och telekomverksamhet med fokus på kritisk kommunikation inom områden där det ställs krav på extremt hög tillförlitlighet, ökade omsättningen med 15 procent till 14,1 miljoner kronor under tredje kvartalet (12,2).

Budgeten är tillfället att få fram sakpolitik

LEDARE. Annie Lööf har fått talmannens uppdrag att sondera förutsättningarna för en ny regering, men utan förutsättningen att hon själv ska bli statsminister. Uppdraget var ett rimligt steg, särskilt efter att Stefan Löfven hade motsatt sig att i detta läge bli utsatt för en formell statsministeromröstning.

Lööf bör tala även med V och SD

LEDARE. Annie Lööf har fått talmannens uppdrag att sondera förutsättningarna för en ny regering, men utan förutsättningen att hon själv ska bli statsminister. Uppdraget var ett rimligt steg, särskilt efter att Stefan Löfven hade motsatt sig att i detta läge bli utsatt för en formell statsministeromröstning.

Lögndetektor nytt verktyg vid gränskontroller

Passagerare ska kontrolleras av en lögndetektor på tre flygplatser inom EU. Metoden som baseras på AI, artificiell intelligens, har mötts av kritik. 

USA:s råoljelager steg med 10,3 miljoner fat förra veckan

De amerikanska lagren av råolja steg 10,3 miljoner fat under förra veckan. 

Nedåt på Wall Street – Cisco mot strömmen

De ledande börserna i New York backade i torsdagens inledande handel. 

Sveriges största arkitekturpris avgjort – Göteborgs rådhus vinner Helgopriset 2018

Göteborgs rådhus tilldelas Helgopriset 2018, ett arkitekturpris som ges för bästa restaurering eller komplettering av ett äldre byggnadsverk. Caroline Losman och Mikael Nädele, GAJD arkitekter, prisas för att bland annat ha hittat en perfekt balans mellan en minutiös restaurering av den storslagna rådhushallen och en mer rättfram och ekonomisk ombyggnad av kontorsdelarna.

Följ torsdagens börsstängning

Bankerna har under torsdagen tyngt Stockholmsbörsen. Missa inte torsdagens stängning i Di TV:s Closing Bell. 

Ny röd dag på Stockholmsbörsen – Swedish Match föll 4,2 procent efter FDA-besked

Torsdagen blev ytterligare en röd dag på Stockholmsbörsen när det breda OMXSPI-indexet föll 0,9 procent. Tobaksbolaget Swedish Match sjönk 4,2 procent efter att amerikanska FDA meddelade att myndigheten vill förbjuda smaksatta cigarrer. 

FDA vill förbjuda smaksatta cigarrer och mentolcigaretter

Det amerikanska läkemedelsverket FDA vill förbjuda smaksatta cigarrer och mentolcigaretter. Det framgår av ett pressmeddelande där FDA även presenterar olika steg för att begränsa försäljningen av smaksatta e-cigaretter. 

FDA vill förbjuda smaksatta cigarrer och mentolcigaretter – Swedish Match faller

Det amerikanska läkemedelsverket FDA vill förbjuda smaksatta cigarrer och mentolcigaretter. Det framgår av ett pressmeddelande där FDA även presenterar olika steg för att begränsa försäljningen av smaksatta e-cigaretter. 

Annie Lööf om sonderingsuppdraget: "Ytterst komplicerat"

Nu är det Centerledaren Annie Lööfs tur att försöka lösa regeringsknuten och hon väljer en ny strategi. “Jag lägger just statsministerfrågan åt sidan”, säger hon.

JP Morgan stiger efter Buffetts köp

Investeringsgurun Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway har under det senaste kvartalet köpt 35,7 miljoner aktier i storbanken JP Morgan till ett värde av nästan 4 miljarder dollar. Den amerikanska storbanken stiger med omkring 1 procent i torsdagens inledande handel. 

VW ställer om Golf-fabriken i Zwickau till elbilsproduktion

Tyska fordonsjätten Volkswagen har beslutat sig för att konvertera fabriken i Zwickau till elbilsfabrik. 

Tusentals sparare i kläm – experten varnar för onoterat: ”Det är väldigt riskfyllt”

Många drömmer om att tjäna storkovan på nästa supersuccé. Men investeringar i onoterade bolag slutar ofta med en ekonomisk käftsmäll. Ett färskt exempel på populära plattformen Pepins visar riskerna. Och sparekonomen Joakim Bornold avråder småsparare. “Det krävs att man är väldigt insatt”.

Vidas storägare om miljardaffären: "Ibland ska man sälja när tillfälle ges"

Sågverksbolaget Vidas storägare säljer majoriteten av bolaget till kanadensiska Canfor Corporation. Bolagets mångårige koncernchef och storägare Santhe Dahl drar därmed in omkring 2,5 miljarder kronor på försäljningen.  

Aktiespararna råder Cinnober-ägare att avvakta

Aktiespararna råder sina medlemmar att avvakta gällande Nasdaqs bud på Cinnober då nuvarande aktiekurs på 76,8 kronor pekar på att det finns förväntningar om en budhöjning. Det framgår av ett pressmeddelande. 

RBS rasar på oro för brittisk vänstergir

Den brittiska storbanken RBS faller med nästan 10 procent, vilket är den största intradagsnedgången sedan juni 2016 enligt Bloomberg News.

Parlamentsledamot vill se misstroendeomröstning mot May

En av de ledande brexitanhängarna bland Konservativa partiets parlamentsledamöter, Jacob Rees-Mogg, kommer att lämna in en not om att han inte har förtroende för premiärminister Theresa May. Det uppger en talesperson för den EU-skeptiska grupp av ledamöter som han tillhör.

Kinesrockad i Radissonstyrelsen efter ägarbyte

Aktieägarna i hotelloperatören Radisson Hospitality kallas till extra bolagsstämma måndagen den 10 december i Stockholm, där tre kineser i styrelsen föreslås bytas ut mot tre landsmän.

New York-terminer vände ned efter svag statistik från detaljhandeln

Terminerna för USA-börserna vände tydligt ned med cirka 20 minuter kvar till torsdagens öppning, efter att tidigare ha legat kring nollstrecket.

Empir köper it-konsultbolaget Anzena

It-bolaget Empir, tidigare MSC, köper 90 procent av aktierna i Anzena Consulting.

Manchester United upprepar utsikterna

Den engelska fotbollsklubben Manchester United upprepar sina utsikter för räkenskapsåret.

Strategerna överens – pundfrossan fortsätter

STRASBOURG Pundet väntas fortsätta vara skakigt tills det brittiska parlamentet har godkänt avtalet. "Det är den biten som investerare är mest nervösa över", säger Karen Ward, brittisk chefsstrateg på fondbolaget JP Morgan Asset Management.