Brottsexperten: Förorten behöver patrullerande poliser - inte militärer

Jag växte upp i en av de där ökända förorterna, Rågsved i södra Stockholm. Först var det lugnt men med tiden blev det alltför många testosteronstinna tonårskillar på alltför liten plats. Jag var en av dem. Invandrarna var få. En och annan norsk, finsk eller italiensk familj.

Då som nu mördades drygt hundra personer årligen i Sverige, trots att vi då var cirka sju miljoner invånare och idag är tio miljoner. Skillnaden är att numer är fler av mordoffren ”kända av polisen” som det brukar heta.

I veckan kom BRÅ med en preliminär rapport över anmälda brott 2017. Den visade att den anmälda brottsligheten inte har ökat men att oron och otryggheten har ökat. 

Förklaringen är sannolikt att medier av alla de slag rapporterar allt mer om brott. Och att framträdande politiker pratar mer om brott – för det går att vinna röster på medborgarnas oro och otrygghet.

När jag var i tonåren och vi var uttråkade åkte vi till grannförorten Högdalen och muckade gräl. Och ibland kom killarna från Högdalen till oss och bråkade. Ibland fick de stryk och andra gånger var det vi som kom hem med en blåtira eller en utslagen tand. (Än idag känner jag respekt för män och kvinnor som är uppväxta i Högdalen eftersom killarna därifrån aldrig vek ner sig.)

Visst viftades det med knivar i form av stiletter ibland och visst blev det smärre skärsår men inte mer än så – tills en 17-årig kille blev ihjälslagen i Rågsveds centrum. Egentligen var det en olyckshändelse. Ett slag som var avsett att träffa ansiktet landade på hans struphuvud som krossades.

Idag hade det sannolikt resulterat i rubriker om gängkrig och dödsmisshandel – men inte då. Idag hade det nog skrikits om hårdare straff, mikrofoner i väggarna, fler kameror och kanske desperat om att sätta in militär.

Men då kom det istället patrullerande poliser till vår förort. De var fyra stycken som bytte av varandra och gick två och två. De var lite äldre, dryga 40 år. Vad de i huvudsak gjorde var vanligt vänligt förebyggande polisarbete.

Efter att bit för bit ha blivit lokalt förankrade började de kunna namnen på fler och fler av oss tonårskillar. Med tiden visste de också namnet på en del av våra föräldrar. Vi fick uppfattningen att de visste vad alla hette och hade pratat med alla föräldrar – vilket de naturligtvis inte kunde ha hunnit med.

Vi kunde alltså inte vara anonyma längre. Och poliserna var några som man ofta stannade och pratade med. De var ju några man kände. Några som var schysta. Några som blev lite av ens vänner. Framförallt blev de viktiga för de killar som hade det stökigt hemma.

Då som nu ”tjallade” man inte. Men likafullt blev de där poliserna informerade om det handlade om något grövre brott. Det blev ett fungerande polisarbete. De som utförde grova brott, greps, dömdes och låstes in. Och därmed blev livet bättre för den stora hederliga skötsamma majoritet som nu som då befolkar förorterna.

Under de närmare 40 år jag arbetat med rätts- och kriminalfrågor har jag mött och pratat med en väldig massa poliser på olika platser i Sverige. De har haft olika åsikter om väldigt mycket men en sak tycks poliser med erfarenhet av direkt polisarbete vara överens om – den lokala förankringen är helt avgörande.

Idag försöker politiker från de flesta partier övertrumfa varandra med rop på hårdare straff. Men hårdare straff handlar om vad som händer efter att brott har begåtts. Efter att någon slagits ner. Efter att någon våldtagits. Efter att någon mördats. Det kan möjligen glädja den som i första hand trånar efter hämnd. 

För medborgare i allmänhet måste det rimligen vara viktigare att polisen förebygger och förhindrar brott. Och det är just vad polislagen föreskriver: Polisen ska förebygga, förhindra och utreda brott – i den prioriteringsordningen.  

Dick Sundevall,
Författare och chefredaktör för Magasinet Para§raf

Läs hela nyheten:
Brottsexperten: Förorten behöver patrullerande poliser - inte militärer

Publicerad: 2018-01-18 klockan 15:22

Fler nyheter från Nyheter24

Olivia Eliasson var Anton Ewalds största fan

Olivia Eliasson uppträder under lördagskvällen i den sista deltävlingen av Melodifestivalen. Låten "Never learn" är skriven av Anton Ewald, Astrid Smeplass och Jonas Wallin.  Det inte så många vet är att Olivia varit ett stort fan till Anton Ewald och gjort X antal covers på hans låtar tidigare.  Men det var när Olivia släppte ett speciellt klipp på Youtube 2013 som allt startade på riktigt. Hon gjorde då en cover på Antons superhit "Begging". Samarbetet med Anton Ewald ledde i sin tur till ett skivkontrakt för Olivia. – Jag var ett 16-årigt fan som var kär i Anton när jag gjorde covern. Jag nämnde honom på Twitter när jag la upp videon, och då svarade han, säger Olivia till Modette. Anton hyllade videon till skyarna, något som såklart var superstort för Olivia. Men efter det hände något ännu större. Antons manager hörde av sig och frågade om hon ville göra ett samarbete. Samarbetet ledde i sin tur till ett skivkontrakt.  På lördag ser vi henne i Melodifestivalen klockan 20.00 i SVT1.

2018-02-23-15:32:13

7 saker du gjorde på sociala medier när du var tonåring

1. Skrev på varandras logg på Facebook "Hej, tänkte bara säga att jag saknar dig och att vi ses om två timmar" Okej nu vet alla det, hade du inte kunnat skickat ett sms eller skrivit på chatten? 2. Loggade in och ut på msn När man såg att ens crush var online men inte hade skrivit till en ännu så loggade man in och ut några gånger i hopp om att hen skulle skriva till en.  3. La upp samma bild på Instagram och Facebook Tog man en bra bild skulle det upp ÖVERALLT. Japp, det var lite så man lirade förr.  4. Alla meddelanden såg ut så här: "Hej bejbb <333333 hur är lägettzzz? Aj löve joooo <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 :***** :)))" 5. Använde någon inte emojis så antog man att någon var fett sur Okej, något man lärt sig med åren är att man faktiskt kan skriva till varandra utan att använda emojis. För om en person inte skriver ett hjärta eller en glad gubbe behöver det inte betyda att hen är sur.  6. Man skrev många, onödiga (och konstiga) statusar Det var typ ingen som gillade, kommenterade eller läste ens statusar heller. Så det var som att man skrev till sig själv. Vilket man blir påmind om då och då när åtta år gamla statusar kommer upp och Facebook typ "hej, tänkte bara påminna dig om hur du varit så du varit om du vill må dåligt." Så här kunde det typ se ut...  Så här kunde det se ut på Facebook. 7. Stavade fel Ibland med flit, ibland inte...  Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-02-22-18:20:49

Hanna, 27, jämförde sina jeans med sonens jeans: "Helt orimligt"

För några dagar sedan gjorde den 27-åriga mamman Hanna en ganska sjuk upptäckt. Hennes sons jeans i storlek 140 och hennes jeans i storlek XL från Gina Tricot var nästan lika stora.  – Jag reagerade på storleken på jeansen eftersom jag faktiskt gick in för att lägga dem på sonens rum i tron om att det var hans byxor. Men när jag såg att det var mina så blev jag väldigt ställd och nästan full i skratt eftersom det kändes helt orimligt, berättar Hanna för Nyheter24. Jeansen från Gina Tricot till vänster och sonens byxor till höger. Bildkälla: Privat Den enda som ser ut att skilja byxorna åt är längden på jeansen som är i modellen Molly från Gina Tricot, och båda jeansen är väldigt stretchiga. Hanna berättar att hon tycker att det väldigt tråkigt att det är så. – Jag har alltid haft storlek s/m men efter en graviditet och viktuppgång så har det verkligen blivit svårt att hitta kläder i rätt storlek eller som sitter skönt och bra.  Sedan dess har Hanna nästan slutat att använda tajta kläder och jeans då hon har svårt att hitta kläder som sitter snygg och som känns skönt.  Hanna blev helt ställd. Bildkälla: Privat Efter upptäckten delade hon med sig av bilden i en större tjejgrupp på Facebook. Anledningen till det var för att hon ville sprida budskapet om hur storlekarna ser ut, något som hon tycker är pinsamt dåligt.  – Det är ju förnedrande att man som storlek large inte ska kunna köpa kläder i storleken extra large som passar?  Efter inlägget i gruppen möttes hon av bra respons, och det var faktiskt flera personer som har upplevt samma sak som Hanna.  Nyheter24 pratade nyligen med 27-åriga Louise, som köpt samma byxa i samma storlek flera gånger från butiken. Men för ett tag sedan när hon köpte Molly-jeansen fick hon inte på sig dem. Hon jämförde byxorna såg att de nya hon köpte var mindre än byxorna hon köpt tidigare.  Alexandra Davidsson, som är pressansvarig på Gina Tricot, berättade att de tagit vidare frågan internt. – Det är status nu och något mer tänker jag inte säga om saken, sa hon till Nyheter24 då. Förra året skrev Nyheter24 om 18-åriga Emilia som testade ett par shorts på H&M. Här kan du läsa mer om det. Eller så kanske du vill läsa om Ruth skulle prova ett par jeans på H&M? Det kan du göra här! Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-02-23-12:21:32

Johanna sände live under sin förlossning – hade flera hundra tittare

Den senaste tiden kanske du har lagt märkte till att allt fler personer har börjat sända live på sociala medier så som Facebook? Någon som brukar sända live lite då och då tillsammans med sina barn är 20-åriga tvåbarnsmamman Johanna. Hon valde också att sända live på Facebook under ett väldigt speciellt ögonblick i livet.  Nämligen när hon blev mamma för andra gången för ett tag sedan. – Jag sände live på min förlossning för att vi hade tråkigt och för att jag ville dela med mig av den med så många som möjligt, få stöttning utifrån och för att bara fördriva tiden, säger Johanna till Nyheter24. Att sända live under sin förlossning var något som Johanna hade funderat över redan under graviditeten. Hon började livssändningen när hon var fyra centimeter öppen och höll på en bit in när hon krystade.  Johanna sände live under sin förlossning. Bildkälla: Privat Fram tills att hennes telefon dog.  – Jag hade ungefär 300 tittare och de kommenterade om hur duktig jag var under värkarna, hur modig jag var som vågade sända live och att de tyckte det var kul att se hur en förlossning gick till ungefär. Sen gav de också tips på hur jag skulle andas med lustgasen. Barnmorskorna sa inte så mycket alls, men tyckte att det var kul att hon valde att sända live under sin förlossning.  Stöttningen, peppandet och att kunna tänka på något annat än värkarna var det bästa med livesändningen.  20-åriga Johanna. Bildkälla: Privat – Det var jättekul att sända live. Jag fick sådana fina reaktioner, bra stöttning och massa kärlek av allihop.  I efterhand har hon fått kommentarer om varför hon gjorde det och en del menar att de aldrig skulle göra det  eftersom en förlossning är ett sådan privat ögonblick. Men andra menade att det var en häftig grej hon gjorde.  Men Johanna berättar att hon skulle kunna tänka sig att sända live igen under en förlossning om hon får fler barn i framtiden.  Hon sparade livesändningen i gruppen där hon sände live, men den raderades.  – Det hade ju varit kul att spara, men finns inte så mycket jag kan göra åt det nu. Jag får tänka på att spara ner den till telefonen nästa gång.  Förra året slog influencern Margaux Dietz igenom stort när hon släppte sin förlossningsvideo på Youtube, som har blivit sedd över en miljon gånger. Under våren kommer Dietz även att delta i Let's Dance.  Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-02-16-11:38:47

Pricasso chockar Talang-juryn – målar tavlor med sin penis

På fredagen var det dags för det sista audition-programmet av Talang Sverige och nu väntar semifinalerna. Säsongen har hittills bjudit på en hel del udda nummer fyllda av svärdslukning, akrobatik och naket. När det absolut sista numret för skulle framföras så trodde juryn att de hade sett allt. Och det var då en man i en väldigt avslöjande, rosa kostym kom in på scenen. Hans artistnamn är Pricasso.  Pricasso i Talang Sverige. Bildkälla: TV4 LaGaylia Frazier började med att fråga vad det är han ska göra.  – Jag målar på ett speciellt sätt, säger Pricasso. När han väl körde igång blev det tydligt vad som är speciellt med hans målningar. Han kastade kläderna och började måla med sin penis. Juryn var i total chock.  LaGaylia Frazier och Bianca Ingrosso blir chockade när Pricasso börjar måla. Bildkälla: TV4 Pricasso målar med sin penis. Bildkälla: TV4 – Titta inte, jag kommer bli blind, skriker LaGaylia Frazier. Bianca Ingrosso gillade inte alls vad hon såg och dök ner bakom jurybåset. Hon tittade endast upp för att trycka på den röda knappen. Bianca Ingrosso röstade nej. Bildkälla: TV4 Efter ett tag började ett ansikte uppenbara sig på målarduken, och snart insåg juryn att det var David Batra som Pricasso målade av. Och trots den speciella "penseln" var målningen oväntat lik.  Pricassos porträtt av David Batra. Bildkälla: TV4 Tyvärr slutade det med att Bianca och LaGaylia röstade nej medan Alexander Bard och David röstade ja, så vi kommer inte få se Pricasso igen i tävlingen.  Pricassos riktiga namn är Tim Patch och han bor i Sydney och är 68 år gammal. Han har berättat att han kom på idén med att måla med sin penis redan 2005 när han testade att måla en vanlig smiley på en vägg. Efter det testade han att måla en tavla med sin penis på en fest och 2006 tog han artistnamnet Pricasso.  Han gjort porträtt av Bart Simpson, Barack Obama och ISIS-medlemmar som får oralsex. Trots att han har fått kritik av andra konstnärer som inte uppfattar honom så seriös så är han stolt över sina tavlor. Pricasso har också varit med i den svenska varianten av programmet Outsiders. 

2018-02-23-14:49:07

17-åring misstänks för våldtäkt – mot äldre man

Under fredagseftermiddagen väntas häktningsförhandlingar mot en 17-årig kille som misstänks för grov våldtäkt och grovt rån. Det är ovanligt att omyndiga personer begärs häktade, men enligt åklagare Ida Killeslätt finns det i det här fallet särskilt goda skäl för det. – Man begär inte någon häktad om man inte förväntar sig att det kommer sluta med ett fängelsestraff, även om man inte fyllt 18 år, säger Killeslätt till Nyheter24. 37-åringen våldtogs under vapenhot Det var i lördags som 17-åringen ska ha träffat en 37-årig man efter att ha bestämt träff i Malmö. Han ska då plötsligt ha dragit skjutvapen och börjat hota den äldre mannen. – Det är så det grova rånet började. Han fick med sig vissa tillhörigheter och tvingade till sig sexuella handlingar innan han lämnade platsen, säger Ida Killeslätt. 17-åringen ska inte ha varit riktigt nöjd med tillhörigheterna han fick med sig och därför börjat pressa brottsoffret på pengar. Både utpressningen och våldtäkten ska ha skett under vapenhot, vilket gör att båda brotten rubriceras som grova. Genrebild. Bild: Shutterstock – Utpressningen sträckte sig ända fram till på söndagen, men det blev aldrig någon överlämning av pengar. Då kontaktade målsäganden polisen. Riskerar högt fängelsestraff Enligt uppgift ska de tv två männen ha träffats tidigare, men de har ingen relation med varandra. Den misstänkte 17-åringen hävdar att den äldre mannen har köpt sex av honom, men det finns än så länge inget i utredningen som indikerar på att det stämmer. Under fredagseftermiddagen runt 14.30-tiden kommer åklagare Ida Killeslätt begära att 17-åringen häktas. Den 37-årige mannen har undersökts. Bild: TT Om han senare döms för brotten riskerar han fängelsestraff. Minsta straff för grovt rån är fem års fängelse, och fyra års fängelse för grov våldtäkt. Genom att häkta 17-åringen kan polisen skydda den fortsatta utredningen från att den misstänkte ska manipulera bevis, påverka förhörspersoner eller anpassa sin berättelse utifrån vad andra har sagt. 37-åringen har undersökts efter övergreppet och polisen har gjort en brottsplatsundersökning. Nu kommer de gå igenom den teknisk bevisningen och undersöka telefoner som har beslagtagits. Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-02-23-10:28:11

Här är de vanligaste misstagen folk gör under uppkörningen

Att ta körkort är något många drömmer om.  Men när det väl är dags för uppkörning så är det viktigt att man har koll och allt sitter. Det finns två områden där det är vanligt att många gör misstag.  Det första är när det kommer till manövreringen av bilen.  – Att man inte är tillräckligt duktig på att manövrera bilen, som till exempel att växla, styra och bromsa. Det är saker som ska sitta i ryggmärgen. För annars tar det mycket uppmärksamhet från att se vad som händer utanför bilen och saker kan hända som gör att kanske förarprövaren måste ingripa, men det händer ju inte i alla prov, säger Christer Ardenstedt som är verksamhetsutvecklare på Trafikverket Förarprov till Nyheter24. Om man har kommit så långt att man har koll på manövreringen så är att man kanske inte har varit ute tillräckligt mycket i trafiken ett annat vanligt problem. – Man har inte lärt sig läsa av trafikmiljön och trafiksituationer och förstå vad man ser tillräckligt tidigt för att kunna planera sin körning och på så sätt få mer tid att fundera på hur man ska göra. Inför uppkörningen så finns det saker man kan göra för att förbereda sig. Att man faktiskt kommer förberedd och att man tar reda på saker inför körprovet. – Det finns mycket information på Trafikverket.se. Men jag höjer varningens finger för olika körkortssajter som finns, forum, där personer skaver och drar bort och berättar skräckhistorier. Det skapar mer nervositet, så ta reda på rätt information. Och om du känner dig osäker ta hjälp av en trafikskola. Här är Ardenstedts tips till dig som ska köra upp: 1.Ta reda på informationen du behöver. På Trafikverkets hemsida finns text, filmer och mycket annat.  2. Räkna med att det tar tid, ha inte för bråttom.  3. Att låta ens privata handledare vara med och åka på trafikskolan är ett tips, på så sätt kan det bli lättare att övningsköra privat.  4. Åk inte bara omkring utan planera när du övningskör privat. Vad vill du ha ut av den timmen du kör? 5. Något som är viktigt när man är ute och övningskör privat är att bilen är väl utrustad. Att man har extra backspeglar, det finns att köpa på bensinmackar. En som är riktad bakåt och en som är riktad mot personen som kör för att se ögonrörelserna.  6. Var sparsam med proven och chansa inte i onödan. Det finns två olika kösystem. Om du ska göra kunskapsprov och körprov första gången har du företräde till de första lediga provtiderna.  Du har därefter företräde till ytterligare två prov om något eller båda proven inte blir godkänt (totalt fyra prov), därefter har man inte längre företräde till de första lediga tiderna och kan därför få vänta länge på att göra ett nytt prov – Öva tillräckligt mycket så att du känner dig säker innan provet vilket också ger ett större lugn inför provsituationen och avvakta med körprovet om du känner dig osäker, säger Ardenstedt till Nyheter24.  Vissa sjukdomar kan medföra att det inte är möjligt ta körkort. Om du vill läsa om vad som gälla kan du göra det här.  Hade du klarat teoriprovet idag då? Här kan du ta reda på det! Eller undrar du om du har vad som krävs för att ta lastbilskörkort? Gör det här quizet och se efter! Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-02-22-13:59:33

Identiska tvillingbröder ska gifta sig med identiska tvillingsystrar

Tänk dig att du blir intresserad av en person som har en enäggstvilling – och att den personens tvilling samtidigt börjar dejta ditt tvillingsyskon. Det låter kanske som hämtat från en halvknäpp romantisk komedi – men just det här scenariot är verklighet för två par tvillingsyskon USA. Och för att förtydliga – nej det handlar verkligen inte om en incesthistoria. 34-åriga Josh och Jeremy Salyers träffade Brittany och Briana Deane, båda 31, i augusti förra året på en festival i delstaten Ohio för just tvillingar (var annars, right?) och snart därpå började tvillingsystrarna att dejta en varsin tvillingbroder. De två tvillingparen med sina tvillingpartners. Bild: Facebook Brittany berättar för News Journal att hela den romantiska berättelsen började med att hon viskade till sin syster att hon tyckte att tvillingbröderna var "riktigt stiliga". Dagen därpå träffades de som av ödet förutbestämt på hotellet där båda syskonparen bodde och började prata om livet som tvillingar. Det som kanske låter lite udda var att det inte blev "ett bråk" om vilken tvilling som skulle dejta vem – utan att de båda paren omedelbart kände attraktion för varandra. Det råkade också bli så att de två äldsta, Jeremy och Briana, började dejta och de två yngsta, Josh och Brittany, likaså. De verkar verkligen gilla identiska utstyrslar. Bild: Facebook Och nu ska paren gifta sig i en gemensam ceremoni. De båda bröderna friade till sina framtida fruar gemensamt i identiska kläder. Det hela sändes också på amerikansk tv i programmet Inside Edition. Romantiskt eller creepy? Här sänds tvillingfrieriet på amerikansk tv. Faksimil: ABC Enligt Josh hade bröderna aldrig någonsin gift sig om de inte träffat – och blivit kära i – ett par tvillingar. Bröllopet äger rum i augusti och antagligen sker det i identiska utstyrslar.  Det här med genetik och tvillingar är intressant ur många perspektiv – men minns ni när en kvinna blev gravid med tvillingar medan hon redan var gravid? Läs mer om det här. Läs också om tvillingsystrarna som separerades vid födseln och fick träffas för första gången vid 10 års ålder. Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-02-23-10:36:17

Mattias Karlsson till attack mot Annie Lööf

På fredagen gick Centerpartiets partiledare Annie Lööf ut i en stor intervju i Dagens Nyheter med ett viktigt meddelande inför valet: hon är beredd att söka stöd hos de rödgröna för att kunna regera efter valet.  – Väljarna söker ett parti som tar ansvar, visar ledarskap, som står upp tydligt för sina principer men som också är berett att smutsa ner fingrarna för att styra landet, sa Lööf till Dagens Nyheter.  Annie Lööfs ord har blivit en stor snackis i politik-Sverige, och en som är riktigt sur på Lööf är Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson. – Jag är inte förvånad. Lööf har varit Löfvens bästa vän under hela mandatperioden. Det är ändå nytt att hon så tydligt säger att hon kan tänka sig regera med stöd av Socialdemokraterna, säger Karlsson idag till Nyheter24.  Karlsson menar att man inte kan lita på Centerpartiet, och kallar dem för ett "melonparti", alltså gröna på utsidan men röda på insidan.  – Detta visar att om man vill ha verklig förändring kan man inte lita på vare sig de liberala partierna eller på Socialdemokraterna, utan då är det SD som gäller. Annars kommer Socialdemokraterna regera vidare i någon form.  Nyfiken på hur mycket toppolitikerna i Sverigedemokraterna tjänar? Det kan du se här!

2018-02-23-16:03:44

Det här behöver du veta om det nya amorteringskravet

Många svenskar har inte så bra koll på vad amorteringskravet för bolån egentligen innebär. Tre av tio personer som mäklarföretaget Fastighetsbyrån frågat säger att de inte vet vad de nya reglerna innebär. Fyra av tio uppger samma sak i en annan undersökning som gjorts på uppdrag av Nordea, rapporterar Sveriges radio. – Det är naturligt att alla inte har full kunskap om amorteringskraven eftersom man bara omfattas när man byter boende, säger Johan Engström, vc på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande. Därför tänkte Nyheter24 nu reda ut vad som gäller med det nya amorteringskravet. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån 1. Vad har gällt sedan tidigare? Bostadslån ska amorteras med två procent varje år om det är över 70 procent av bostadens värde. Efter det går avbetalningen ner till endast en procent av lånet, skriver Aftonbladet. 2. Vad säger det nya kravet? I korthet kan man säga att det nya amorteringskravet handlar om att alla människor som vill ta ett nytt lån på mer än 4,5 gånger sin egen inkomst före skatt också ska amortera en procent mer av lånet varje år än vad de behövt tidigare. Amortering innebär i det här fallet att man betalar av på sitt lån. Tänk också på att bankerna kan räkna till exempel barnbidrag, studiebidrag och stipendier som inkomster. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån 3. Vad innebär då det detta? Det innebär helt enkelt att du som mest kan komma att behöva betala tre procent i amortering varje år. Det innebär till exempel 5 000 kronor varje månad på ett lån på två miljoner kronor. Innan det nya kravet var den summan 3 333 kronor, skriver Aftonbladet. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån 4. Varför införs nya regler? Det är Finansinspektionen (FI) som kommit med förslag, och sedan regeringen som godkänt det. Anledningen är att FI har som uppgift att förhindra till exempel framtida finanskriser. Man bedömer det som en risk att många svenskar idag, på grund av höga priser på bostäder, har stora skulder i förhållande till vad de tjänar. Nu hoppas man att folk ska låna mindre pengar genom att amorteringskraven skärps, skriver Aftonbladet. 5. Finns det undantag? Yes, om du till exempel köper en nybyggd bostad får bankerna ge dig amorteringsfrihet i max fem år. Detta gäller dock bara förstahandsköpare. Bankerna kan även bevilja undantag i det nya amorteringskravet för till exempel sjukdom eller dödsfall, enligt Aftonbladet. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån 6. Vad händer om du byter bank? Om du har bestämt med din nuvarande bank att du inte behöver amortera är det inte alls säkert att du får behålla dessa villkor om du byter bank och flyttar dina lån. Detta är faktiskt helt och hållet upp till banken. – Ibland i debatten har det framstått som att man till exempel har en rättighet att behålla gamla lånevillkor om man byter bank. Men då vill jag betona att det är en möjlighet för den nya banken att erbjuda kunden att behålla gamla villkor, det är ingen rättighet för kunden, säger Johan Hansing, chefekonom på Bankföreningen till Sveriges Radio. 7. När börjar detta att gälla? Den 1 mars, alltså på torsdag nästa vecka, införs det nya amorteringskravet. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

2018-02-23-11:17:16