Avgörande ögonblicket – därför blev Peter Mangs en mördare

I kvällens avsnitt av "TV3 dokumentär: I huvudet på en mördare" tas serieskytten Peter Mangs upp. I dokumentären går man in på djupet på vem Peter Mangs var, hur hans uppväxt påverkat honom och varför han till slut blev en mördare. 

Den 24 juli 2012 dömdes Mangs av hovrätten för två mord och åtta mordförsök. Under sju år satte Mangs skräck i Malmö genom att skjuta och mörda personer som hade invandrarbakgrund.

I dokumentären har Peter Mangs psykolog Kickie Lindberg intervjuats och hon har fått tillåtelse av Peter själv att återge hans berättelse av hur barndomen och andra händelser i livet påverkat honom. 

Det avgörande ögonblicket

Det finns en speciell händelse som var avgörande för Peter Mangs i hans liv. För att förstå den måste man veta att Peter Mangs såg upp mycket till sin pappa trots att pappan varit frånvarande och våldsam under Peters uppväxt. Pappan bodde efter att han skilt sig från Peter Mangs mamma i USA och Peter åkte vid ett tillfälle dit för att besöka honom. 

Peter Mangs. Bildkälla: TV3

Kickie Lindberg berättar att Peter precis som de flesta män sökte bekräftelse hos sin pappa, men han fick aldrig den bekräftelsen. När Peter väl kom tillbaka till Sverige efter resan till USA flyttade han in hos sin mamma. 

En dag kom mamman hem och berättade att hon hade träffat på några "hotfulla personer med utländskt påbrå" i garaget, och hon var upprörd. Då ville Peter försvara sin mamma mot personerna, och begav sig ner i garaget. 

Han hade nämligen sett sin pappa göra en liknande sak när några personer närmade sig hans hus i USA. Men när Peter skulle härma pappans beteende gick det inte som planerat. De hotfulla personerna lät sig inte skrämmas av Peter utan det blev istället Peter själv som skräckslagen flydde från garaget. 

Kickie Lindberg. Bildkälla: TV3

Väl uppe i lägenheten igen slogs han av en tanke när han såg personerna ute på gatan. 

– Så ser han dem och pekar mot dem som om han höll i en pistol, och säger "jag skulle kunnat skjuta dem härifrån", säger psykologen Kickie i dokumentären. 

Efter det här ville Peter Mangs aldrig bli rädd igen och började träna på att inte bli skärrad i utsatta situationer, och det väckte också ett hat hos honom mot personerna som fick honom att känna sig rädd. 

Hör psykologen berätta allt om ögonblicket som förändrade allt i klippet ovan. 

TV3 dokumentär: I huvudet på en mördare sänds torsdagar 21.00 på TV3 och Viafree. 

I TV3 dokumentär har Anders Eklund tidigare tagits upp, då berättade hans före detta kollegor att Anders fick öknamnet "pillerunken" efter sina udda vanor av att onanera öppet. Läs mer om det här.

Läs hela nyheten:
Avgörande ögonblicket – därför blev Peter Mangs en mördare

Publicerad: 2018-10-18 klockan 09:14

Fler nyheter från Nyheter24

Spädbarn har dött efter att blivit ihjälbiten av en apa

Ett litet barn, bara några månader gammal, har dött efter att ha blivit ihjälbiten av en apa. Den tragiska händelsen skedde i Indiens stad Agra, rapporterar BBC.  Togs från mamman  Det lilla barnet mättade sin mage och låg och njöt av sin mammas mjölk när den hemska händelsen inträffade. En apa kom och greppade tag om barnet, tog det från mamman och sprang iväg. Apan tog med sig det lilla spädbarnet till ett hustak och började bita i det, innan djuret släppte taget om det och kastade ner det från taket, skriver BBC. Det lilla barnet fördes direkt till sjukhus med avled senare på sjukhus till följd av sina skador. Familjen förkrossad Hela familjen är självklart förkrossade. Barnets farbror, Dhirendra Kumar, har berättat för BBC att de länge levt i rädsla om att något sånt här skulle kunna hända. – Det finns för många apor i området. Vi lever i rädsla. Vi har sagt till administrationen väldigt många gånger om problemet och att de ska hjälpa oss med det, men de har inte gjort någonting. Barnets mor är alldeles för förkrossad att ens prata, sa han till BBC. Även barnets mormor, Pushpa Devi,  berättade för BBC om den hemska förlusten av sitt barnbarn.– Jag har förlorat mitt barnbarn. Bara några timmar innan apan attackerade vår baby bar jag honom i mina armar. Vår baby behövde inte dö. Människor kommer att prata om det nu en stund, men sedan glömma bort det. Men vi måste leva med det faktum att vår baby är borta, berättade hon.Allt vanligare med attacker i områdetAtt apor attackerar har blivit allt vanligare i området. Lokalbefolkningen vittnar om att det den senaste tiden har ökat markant, rapporterar BBC. Bara för två månader sedan blev ett spädbarn överfallen av apor. Lyckligtvis överlevde detta barn attacken och återhämtar sig i dagsläget på sjukhus. Nyheter24 har tidigare skrivit om den apa som attackerade en man på en parkeringsplats i Ohio. Det kan du läsa mer om här!

2018-11-15-17:52:26

Tänder du på psykopater? Det kan betyda att du själv är en

Det är en ny studie från Emory University i Atlanta som visar att psykopater dras till psykopater.  I studien deltog 696 deltagare. De fick alla en lista med 70 olika egenskaper och fick i uppdrag att beskriva sin drömpartner, utifrån vad de själva tänder på, med hjälp av dessa egenskaper.  Män drogs mer till psykopater När man läser om egenskaper som manipulativ, impulsiv och oansvarig så är det inte så många som tycker det låter charmigt och härligt. Det är även de egenskaper som typiskt associeras med psykopati. Men i studien så var det faktiskt en liten grupp personer som drogs till dessa personlighetsdrag, alltså deltagarna som själva besatt samma egenskaper. Till största del män. Psykopatiska drag lever vidare Forskare har kommit fram till en teori som menar att det är det här som gör att dessa psykopatiska drag fortgår. År efter år så ärvs det vidare.  Det finns en rad element som spelar in varför en person blir psykopat, skriver brittiska Metro. Det kan vara gener, hjärnans anatomi och miljön en växer upp i. Teorin menar att om ett par har dragits till varandra för att de båda besitter psykopatiska personlighetsdrag så löper deras barn sedan hög risk att även hen växa upp och utveckla dessa psykopatiska egenskaper. Men vad är en psykopat? Det är vanligt att ordet "psykopat" kastas runt som ett skällsord. Men den riktiga definitionen av ordet handlar om en personlighetsstörning. Diagnosen har genom tiderna kallats olika saker. Exempelvis "galenskap utan vanföreställningar" och "moraliskt vanvett", enligt Illustrerad vetenskap. För att bli diagnostiserad psykopat så finns det 20 kriterier en bedöms utifrån. Det är en lista utformad av kriminalpsykologen Robert Hare. Han anser att testet bara kan bedömas som legitimt om det utförs av en erfaren och tränad yrkesperson. Olika psykopatiska personlighetsdrag Sjuklig lögnareKänner ingen skuldUttrycker känslor på ett ytligt sättImpulsivEmpatilösSvårt att kontrollera sitt beteendePampig självbildHal och ytlig charmMånga kortvariga förhållandenManipulativOansvarig SjälvupptagenKontrollbehovOpålitliga Vill du läsa om fler intressanta studier? Kolla då in de här: Så mycket generösare är kvinnor i sängen än män Den här frågan kan avslöja mycket om en person Skräckfilmer kan faktiskt skrämma ihjäl dig

2018-08-01-18:41:03

Ungdomar kokar använda bindor – för att bli höga

Tänk dig att lägga ner använda bindor i en kastrull med vatten, ställa det på spisen och låta det koka upp sig en stund. Sila ut bindorna och hälla upp det bruna kokade, rykande vattnet i ett glas och ta dig en klunk. Ja, för just så gör just nu en grupp ungdomar i Indonesien.  Indonesiens nationella drogorganisation (BNN) säger att kemikalierna, bland annat klorin, i bindorna gör att den som dricker det kokade vattnet får en känsla av att flyga och hallucinera. Det ska påminna om rus man får från andra specifika preparat. Kokar även använda blöjor Men att koka använda bindor räckte tydligen inte, utan ibland hamnar även smutsiga blöjor i kastrullen, tillade BNN.  – De använda bindorna hittar ungdomarna i soppkorgar, som de sedan kokar. Efter att det har svalnat lite så dricker de upp vattnet, berättar Senior kommendör Suprinarto, VD för BNN i Central Java. Men är det lagligt? Den sjuka trenden har tagit sitt grepp om ungdomarna, som letar efter ett billigt och lagligt sätt att bli höga. Men trots att det inte finns några bestämmelser kring detta så har lokalpolis arresterat tonåringar som påstår sig vara höga att ha druckit kokat vatten med bindor och blöjor, skriver Strait Times. Tydligen funnits ett tag Jimy Ginting, som förespråkar säkert drickande, säger att det faktiskt inte är ett nytt fenomen. Redan 2016 så påträffades det en grupp tonåringar i Belitung som kokade blöjor och bindor. – Jag vet inte vem som startade allting, men jag vet att det började för ungefär två år sedan. Det finns ingen lag för det än så länge. Det finns det inte heller för de unga som blandar myggspray med hostmedicin för att bli fulla, berättar Jimy Ginting enligt Strait Times. Att ungdomar kokar bindor för att bli höga är inte den enda konstiga saken folk har för sig. Till exempel turister som varit på semester och tar sina klagomål till en helt annan nivå. Läs de konstigaste klagomålen här. Och här har du en samling av de galnaste, mest kreativa och minst sagt komiska smugglingsförsöken som fångats på bild.

2018-11-15-11:57:03

Kriminell person löste Stureplansmorden – mördades sedan

Den 4 december 1994 öppnade tre män eld rakt in mot nattklubben Sturecompagniet i centrala Stockholm med ett automatvapen. Fyra personer dog i attacken och gärningsmännen flydde snabbt från platsen, i TV3 dokumentär får vi veta allt om vad som ledde fram till att gärningsmännen kunde gripas. Det kom att bli en av de mest dramatiska jakterna på gärningsmän någonsin, och pressen på polisen var mycket stor.  I den jakten kom polisen Tage att spelade en avgörande roll. Han arbetade under den tiden som polis i Solna och han hade många kriminella kontakter som kunde ge honom information.  Kriminell kontakt kom med avgörande tipset En av kontakterna hade kodnamnet "mormor" och det var just från honom som den avgörande informationen kom två dagar efter morden.  – Han ringer mig och är väldigt exalterad, man märker att det är något speciellt. Så säger han bara det att Stureplansmördarna, de sitter hemma hos mig, berättar polisen Tage.   Tack vare informatörens tips kunde poliserna en stund senare gripa mördarna när de åkte ifrån informatörens hus. Informatören "mormors" tips var helt avgörande för att mördarna kunde gripas, och efteråt var informatören mycket stolt över vad han åstadkommit.   Polisen Tages kontakt kom med det avgörande tipset. Bildkälla: TV3 – Han kunde ju inte berätta det för någon, men sen vet jag att han ändå har berättat det för några som han förmodligen litade på, berättar Tage i dokumentären.  Men det fanns en stor risk med att informatören valde att berätta att det var han som kommit med tipset. Hans liv svävade nu i fara.  Ignorerade samtalet – elva minuter senare var "mormor" död – Jag fick ett samtal första dagen på min semester från ett okänt nummer som jag valde att ignorera, berättar Tage.  Efteråt hörde Tage på telefonsvararen att det var "mormor" som hade ringt. Han berättade att han sett personer i trädgården. Bara 11 minuter efter det obesvarade samtalet till Tage var "mormor" död. Han mördades framför sin fru och sina barn.  – När han blev mördad så grät jag, berättar Tage. Hör Tage själv berätta om den unika relationen med informatören i klippet ovan.  TV3 Dokumentär: Minnet av ett brott sänds torsdagar 21:00 på TV3 och Viafree.

2018-11-15-07:58:48

Bugg i Iphone X – Apple åtgärdar felet helt gratis

Vanligtvis ger teknikjätten Apple ut flera nya produkter per år. Nu har det gått drygt ett år sedan de bland annat släppte de nya mobiltelefonerna Iphone 8, Iphone 8 Plus och Iphone X.   Men en av telefonerna, Iphone X, har handskats med flera problem. Under året har det rapporterats om flera olika buggar och fel. Bara någon vecka efter releasen i november 2017 var det flera konsumenter som upptäckt många buggar på sina älskade telefoner.  Det rapporteras också om att många användare haft problem med touch-funktionen, något som Apple nu bestämt att åtgärda.  Touch-funktionen går helt bananas  De problem som det i dagsläget rapporteras om är att det inte går att låsa upp skärmen med touch-funktionen. Även att telefonen automatiskt startar upp appar, trots att användare inte rör telefonen, rapporterar danska BT.  Åtgärdar problemet gratis  Apple är medvetna om problemet som många användare har stött på och har bestämt att de kommer att byta ut dessa mobilskärmar – helt gratis.  Enligt Apple så kan du byta ut din skärm upp till tre år efter du har köpt den. Eftersom den släpptes för drygt ett år sedan är det iallafall två år till som du kan lämna in den och få den lagad.  Har du redan lämnat in den på lagning och betalat för åtgärden? Du kan vara lugn. Apple meddelar att användare som har betalat för en åtgärd ska få pengarna tillbaka. Men detta gäller bara om du lagat den hos en Apple-partner, skriver danska BT.  Gäller endast Iphone X  Det är bara om du äger en Iphone X som Apple står för reparationskostnaden av din skärm. Har du någon annan Iphone står alltså Apple inte för kostnaderna.  Nyheter24 har tidigare skrivit om problemen som Iphone X-användare upplevde redan efter en vecka. Det kan du läsa mer om här! Användare påstår också att Iphone X rycker loss hår från ansiktet. Det kan du läsa mer om här!

2018-11-02-15:25:46

Sex med dockor: Idag öppnar Finlands första dockbordell

Idag slår Finlands allra första bordell med sexdockor upp sina dörrar.  På den kontroversiella bordellen, som ligger bakom Kannelmäki Köpcenter i Helsingfors, finns fyra hyperrealistiska sexdockor som kunder kommer att kunna nyttja, enligt Helsinki Times. Dockorna som är döpta till Candy, Crystal, Nicky, och Jennifer kostar mellan 23 000 - 41 000 kronor styck och är tillverkade i Kina och Tyskland. Varje docka befinner sig i en eget rum, med en soffa, en säng, högtalare och en TV. Kondomer, glidmedel och  handdukar finns även tillgängligt i varje rum, skriver HT.  Betalar över 1000 kronor per timme De fyra dockorna har unika namn. Candy, Crystal, Nicky, och Jennifer Shutterstock. Candy är den dyraste av de fyra dockorna. Dockans hud ska kännas nästintill identiskt mänsklig hud. Utöver hennes realistiska hud har hon hår, läppar och en löstagbar vagina. Dockorna lufttorkas och värms upp innan köparen använder dem, för att de ska kännas så mänskliga som möjligt.  Ett krav för att få köpa sex med en av dockorna är att man använder kondom. Efter användning genomgår dockorna även en lång reningsprocess, som pågår i över en timmes tid.  Så vad måste den som vill ha sex med någon av dockorna betala? Priset ligger på 1025 kronor per timme. En saftig summa som bordellen informerar redan betalts av flera ivriga förtidsbokare, enligt HT. En av flera dockbordeller Köpare betalar 1025 kronor i timmen för dockorna. Shutterstock. Otroligt nog är Iltalehti inte den första dockbordellen i Europa. England, Tyskland, Holland, Österrike och Frankrike där dockbordell också finns tillgängliga.  För den finska tidningen Iltalehti förklarar bordellägaren att det hela handlar om att "hjälpa människor" tillfredsställa sina sexuella behov. Särskilt de som har svårt att ha sex med andra människor.  Ägaren säger även att bordellen kanske köper in manliga dockor i framtiden, om det efterfrågas, skriver HT. Tidigare i år nystades en stor trafficking- och prostitutionshärva upp i Malmö. Flera kvinnor från Nigeria lovades jobb och en ljusare framtid i Europa – istället tvingades de sälja sex till Svenska män. Här kan du läsa mer om det.

2018-11-15-13:51:09

Kravet på Meghan Markle: Därför får hon inte klippa håret

Att vara gift med prins Harry och hertiginna av Sussex är inte bara en dans på rosor för Meghan Markle, 37. Tidigare har Nyheter24 skrivit om de hårda reglerna som Meghan måste följa. Hon får inte längre äta sin favoritmat – Meghan är ett stort fan av krämiga pastor, långkok, vinmarinerade ribs och kryddiga curryrätter. Men nu får hon varken äta kolhydrater eller vitlök – anledningen till det kan du läsa om här.  När Meghan fyllde år den 4 augusti var det även då mycket att hålla reda på – hon fick ingen tårta och presenter var inte heller på tapeten. Lite tråkigt kan tyckas – men allt har en förklaring. Julafton närmar sig med stormsteg, och även för den mysiga högtiden finns det mycket som Meghan förväntas ha koll på.Meghan Markle. Bildkälla: Stella PicturesPrinsessan Diana levde efter samma regler Nu framkommer det ännu en sak som Meghan inte får göra. Hon får nämligen inte gå till frisyren och klippa av sig håret hursomhelst.  När Meghan nyligen var på ett officiellt framträdande så såg vaksamma fans att hon hade toppat sitt långa, vackra hår. Men det var verkligen en minimal skillnad. Meghan får nämligen inte göra några drastiska förändringar överhuvudtaget med utseendet. Skulle hon vilja blondera sig? Bara att glömma. Klippa en superkort page? Nixpix. Meghan Markle år 2011. Då kunde hon färga, slinga och klippa hur hon ville. Bildkälla: Stella Pictures Enligt Pop Sugar så har Meghan tagit efter prins Harrys mamma Diana, som även hon fick göra ytterst små förändringar. Allt skulle ske stegvis. Samma gäller alltså för Meghan – en för stor skillnad under en officiellt framträdande skulle flytta fokus från den viktiga dagen till Meghans frisyr, skriver Pop Sugar.  Prinsessan Dianas personliga frisör Richard Dalton jobbade med Lady Di i 12 år. I en intervju med Town & Country har han berättat om reglerna och hur de var tvungna att jobba. – Vad jag än gjorde med hennes hår så blev det löpsedlar. Vi var tvungna att vara väldigt försiktiga. Vi fick max klippa 2,5 centimeter åt gånger under flera veckor, berättade Dalton, uppger The Sun.Prinsessan Diana. Bildkälla: Stella Pictures

2018-11-15-16:29:42

Här är spelkonsolerna som din tonåring vill ha i julklapp

1. PlayStation 4 med handkontrollEtt PlayStation 4 är det säkra kortet att ge bort i julklapp och om du är smart kan du tjäna hundralappar beroende på vart du köper den. I de här paketet får du en handkontroll samt självklart konsollen med dess 1TB utrymme. Perfekt för den som spelar mycket. Här hittar du den för . Lägg till endast en hundralapp och du får Fortnite på köpet här.  Om du istället vill ha 500 GB hittar du den här för . 2. Nintendo SwitchDet underbara med Nintendo Switch är den att du kan spela med den, uppkopplad till din TV, men även som handkontroll. Massvis av roliga spel finns till konsolen. Du kan tillexempel köpa Mario Cart till den. Här hittar du konsolen för 3. Xbox SlimAntingen älskar man Xbox eller PlayStation. Om man är Xbox-älskaren bör man slå till här. Det skiljer nämligen 2 000 kronor mellan den billigaste och dyraste butiken. Den billigaste hittar du här för [prisjakt_price_new:3733710,]. Om du vill hitta en massa fler spelkonsoler så kan du kika in dem alla här. 

2018-11-15-15:34:01

Jonna Lundell om aborten som 14-åring: "Ångrade det"

Joakim och Jonna Lundell njuter för fulla muggar av det mysiga familjelivet. Det är snart en månad sedan deras underbara dotter Lunabelle kom till världen. Paret uppdaterar flitigt om hur föräldralivet går och visar stolta upp sin bebis på sociala medier där de hyllas av fansen för sin söta bebis.  Den supersöta Lunabelle Lundell. Bildkälla: Instagram/jonnalundell Men vägen fram till lilla Lunabelle har varit allt annat än enkel.  Jocke och Jonna kämpade i hela fem år med ofrivillig barnlöshet och de skickades fram och tillbaka mellan läkare som utlovade hjälp och medicin – men ingenting hände. I samma veva drabbades Jonna av svåra cellförändringar i underlivet, vilket slutligen resulterade i att hon fick operera bort en bit av livmodertappen. Detta gjorde att de fick skjuta upp sitt försök att få barn.  En läkare gjorde slutligen upptäckten att Jonna inte hade någon ägglossning, vilket blev lite av en brytningspunkt. Jonna blev sedan medicinerad med Levaxin för att stimulera sköldkörteln och även med Letrozole som stimulerade hennes ägglossning.  – Äntligen har vi fått reda på vad felet är. Jag har inte haft någon ägglossning och det var det jag misstänkt redan från början men som ingen lyssnat på. Nu har vi iallafall fått superbra hjälp och jag ska börja på en medicin som heter Letrozole som stimulerar ägglossningen, så får vi se hur det går, berättade Jonna i ett blogginlägg. Detta gjorde att Jonna slutligen blev gravid.  Joakim och Jonna Lundell blev såklart överlyckliga när de fick reda på att Jonna var gravid. Bildkälla: Joakim Lundell Instagram Men det är inte första gången Jonna varit gravid.  När hon var 14 år genomgick hon nämligen en abort – vilket hon berättar om i parets senaste video. Jocke och Jonna svarar på vilka rykten de hört om sig själva, varav ett var att Jonna varit gravid en gång tidigare.  – Ja. Det stämmer att jag varit gravid en gång tidigare, nämligen när jag var 14 år. Och det kom som en rejäl chock. Min mamma sa då "Jonna, jag stöttar dig i vad du än vill göra. Vill du behålla det så stöttar jag dig i det och vill du ta bort det stöttar jag dig i det", men det fanns inte på kartan att jag ville behålla det då, säger hon och fortsätter.  "Tänk vad galet det hade varit om du var 34 och ditt barn 20. Jag menar folk i den åldern umgås ju faktiskt, säger Joakim skämtsamt. Bildkälla: Youtube – Men nu många år senare när jag och Jocke försökte få barn och det först inte gick så kände jag att jag ångrade det. Att jag sumpade min enda chans till att få bli mamma någon gång. Men idag ångrar jag det såklart inte, säger hon. 

2018-11-15-14:46:30

Bianca Ingrossos: ”Såg ut som största blygdläppen"

Fem dagar innan Pernilla Wahlgren ska hålla i sin traditionella tjejfest inser hon att alla bitar inte riktigt är på plats. Trädgården är inte i ordning och maten är inte beställd. När Bianca Ingrosso kommer över för att hjälpa till uppdagas det att det enda Pernilla hunnit göra är att skicka ut en inbjudan via sms där hon bjuder till dagsfest, vilket Bianca starkt ifrågasätter då det för henne innebär att man börjar dricka på dagen och slutar dagen efter…   – Dagsfest? Och så kommer de hit och så är det en trött brunch med kaffe? Vem fan skriver dagsfest i september? På sin trädgård som är helt rutten? Mystisk varelse i bubbelpoolen Enligt Bianca är Pernillas trädgård ett sjunkande skepp. Hon erbjuder sig att hjälpa Pernilla och får i uppgift att tömma jacuzzin. Hon åtar sig uppgiften efter suck och stön. När de öppnar upp locket flyter något runt på ytan.  – Är det ett djur? utbrister Bianca förskräckt.  Pernilla bekräftar och fiskar upp den lilla varelsen. Bianca inspekterar den närmare och blir påtagligt äcklad.  – Det såg ut som den största blygdläppen i hela världen. Som att den hade legat i någon slags rapsolja i flera år. Det var det äckligaste jag har sett, säger Bianca. Pernilla drabbas av kristallsjukan I avsnittet fortsätter veckan aningen kaosartat. Mitt i allt fixande inför festen drabbas Pernilla av kristallsjukan. Hon blir yr och får problem med att använda ena armen. När Pernilla mår bättre igen kommer Bianca, Alice och Linnea hem till henne för att träffa två hundvalpar. Det är nämligen dags för ett tillskott i familjen – men vilken av de två gulliga små valparna ska de välja?   Och nu tillbaka till den stora frågan: Vad är det egentligen som flyter runt i Pernilla Wahlgrens bubbelpool? En blygdläpp marinerad i rapsolja? Ett slemmigt litet djur? Eller en utomjording?  Se klippet ovan och avgör själva. Eller se hela avsnittet torsdag 15 november 21.00 på Kanal 5 eller Dplay. 

2018-11-15-08:55:24