Nyheter från Affärsvärlden

Fed lämnar räntan oförändrad

Under onsdagskvällen kom den amerkanska centralbanken med beskedet att räntan lämnas oförändrad.

Affärsvärlden nr 38, 2017

Här är ett urval av innehållet i detta nummer.

Duo lyfte portföljen

H&M lyfte rejält trots en svag försäljningssiffra. Mycket talar för att aktien bottnat. Även Getinge gick starkt.

Vad vilja Moderaterna?

Det brukar vara en bra idé att bygga på arbete man redan gjort.

Är vädrets makter outgrundliga?

I en inte alltför avlägsen framtid kan en väderguru eller meteorolog som medarbetare bli ett naturligt inslag i en analysorganisation.

Frälser marknaden

Autolivs avknoppning har alla förutsättningar att bli en bra affär för aktieägarna.

Äntligen hemma

Danskarna kämpade, svenskarna var oberäkneliga,Finnarna gjorde inte mycket. Så här gick det till när Björn Wahlroos och Casper von Koskull tog Nordea till Finland.

Ökade risker för Finland

I Finland är glädjen stor över att Nordea flyttar sitt huvudkontor till Helsingsfors. Men att ha en så stor bank i ett litet land är inte riskfritt. Finska bankkris- experten Peter Nyberg och professor Vesa Puttonen säger att finländska staten måste förbereda sig på att det kan bli dyrt.

”Vi är teknikagnostiker”

Swecos vd Tomas Carlsson vill fortsätta växa och hoppas att höghastighetsjärnvägen blir nästa stora projekt.– Vi kan jobba med snabbspår eller upprustning av befintliga spår. Vi är inte bundna till något särskilt.

Volvo ovan molnen

AB Volvo har satt nya finansiella mål som pekar mot himlen. Men frågan är inte hur bra det blir som bäst – utan hur bra det blir som sämst.

Rätt positionerat för opiatepidemi

Amerikanska myndigheter slåss mot en epidemi av opiatmissbruk. Den fighten har Uppsalaföretaget Orexo drivit i snart fem år. Från nyår är det Europas tur. Det kan sätta fart på den pressade kursen.

Överdrivet kursfall

Oriflame-aktien har tappat rejält från årshögsta. För mycket, bedömer Affärsvärlden.

Bästa värdet i världen

Dagens börsvärderingar talar för tillväxtmarknaderna, i synnerhet Östeuropa.

Dyr mobilspelsfabrik

G5 ångar på med högsta tillväxtväxeln, men det högvärderade aktiecaset haltar.

Italienska drömmar till salu

Objekt i Toscana och Ligurien på Hemnet.

”Utmanande att bo utomlands”

Telekombasen Mats Granryd har haft toppositioner på fyra kontinenter. För att klara det är det viktigt att inte ha fördomar.

Hitta drömhuset i Italien

Den italienska bostadsmarknaden är svåröverskådlig. För den som vet var man ska leta finns mycket att köpa till rimliga priser.

Rider på gruvkonjunkturen

Gruvborrningsbolaget Drillcon har rusat på börsen efter två övertygande rapporter. Eftersom den starka efterfrågan ser ut att fortsätta har aktien mer att ge.

Sommarsol på burk

Det började med en kupa för äppelträdets skull. I dag har Göran Sundström 50 miljoner bin i en verksamhet laddad med solenergi.

Dollarn sidledes inför Fedmöte

Dollarn gick sidledes medan räntor backade 1-2 punkter i avvaktande handel inför räntebeskedet från FOMC på onsdagskvällen.

Intellecta vinstvarnar

Kommunikationskonsulten Intellecta vinstvarnar då försäljningen i dotterbolaget FFW har visat en betydligt svagare utveckling under tredje kvartalet än förväntat jämfört med samma period föregående år.

Investeraren: Därför blankar jag Tesla och köper BMW

Tesla anses ofta vara ett av väldens mest revolutionerade företag, men en investerare går kort i elbilstillverkaren. Anledningen? Den klassiska biltillverkaren BMW säljer fortfarande långt mer än Tesla.

Jefferies sänker Tesla ytterligare

Teslas aktie föll 2,6 procent under tisdagen efter en analys som sänkte riktkursen till 280 dollar, 27 procent under tisdagens kurs. Under onsdagen sänker analyshuset riktkursen ytterligare.

Bulgarien kan skjuta upp stridsplansköp från Saab

En parlamentarisk kommission i Bulgarien vill att köpet av nya stridsflygplan skjuts på framtiden.

Vita svanar och fula ankungar

Är det bäst att köpa dyra aktier i bolag med hög kapitalavkastning? Eller är det bättre att köpa svagare bolag till ett lågt pris och hoppas på en vändning? Portföljförvaltare Oddbjørn Dybvad förklarar riskerna med respektive strategi.

Avvaktande på börsen inför Fed-besked

Stockholmsbörsen handlades till en blygsam uppgång efter lunchtid på onsdagen.

Ryska centralbanken beviljar nödlikviditet till B&N Bank

Rysslands centralbank beviljar den ryska banken B&N Bank nödlikviditet. Storleken på stödet kommuniceras dock inte offentligt.

Thules vd "Nya finansiella mål nås inom 5 år"

Thules nya finansiella mål om att nå en underliggande ebit-marginal på minst 20 procent, från tidigare minst 17 procent, är satt på ungefär fem års sikt.

Handelsstopp i HTC efter spekulationer om Google-uppköp

Taiwanesiska HTC stoppar handeln med bolagets aktier från och med torsdag, efter skärpta spekulationer om att den problemtyngda smarthonetillverkaren ska köpas upp av Googles moderbolag Alphabet.

Därför är ISK fortfarande en bra sparform

Regeringen och Vänsterpartiet vill höja skatten på kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK) från årsskiftet. – Men det är fortfarande en bra sparform, säger Skandias sparekonom Maria Landeborn, som tipsar om tre smarta sätt att se över sin portfölj.

Centerpartiet: "Budgeten bygger på glädjekalkyler"

Regeringens politik bygger på glädjekalkyler och saknar en politik för fler jobb. Det sade Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson, vid en pressträff på onsdagen.

Hemberg kritisk till Avanzas översikt av bitcoin

Avanza Bank har beslutat att möjliggöra för kunder att se värdet på vissa av sina kryptovalutor i kontoöversikten. Enligt Avanza är det ett led i att ge kunder möjlighet till att se en samlad bild av sina investeringar.

Mannerheim om storköpet: "Aktien är undervärderad"

Att finansmannen Gunnar Mannerheim, tidigare storägare i bland annat Intellecta och säljare av bolaget Mobile Climate Control till Ratos, nu köpt motsvarande 10 procent av aktierna i videoströmningsbolaget Mavshack innebär inte att han är ute efter någon styrelseplats.

Ulf Kristersson: Riskabel finanspolitik i höstbudgeten

Regeringen gasar när högkonjunkturen är stark men har inga reformer för jobb och integration. Budgeten är ofokuserad och slösar bort högkonjunkturen. Det sade Ulf Kristersson, ekonomisk-politiske talesperson för Moderaterna, vid en pressträff på onsdagen.

Hur man konkurrerar på dagens arbetsmarknad

Kan en MBA öka ditt marknadsvärde; hjälpa dig att klättra på karriärstegen snabbare, främja internationell rörlighet, öka din löneförväntning eller stötta dig för att skapa ditt eget företag och utveckla entreprenörskompetens?

OECD reviderar upp den globala BNP-prognosen

Den globala BNP-tillväxten väntas öka under kommande år med en mer synkroniserad tillväxt i flera länder.

Aktierna som stiger på börsen

Stockholmsbörsen har inlett onsdagens handel trevande i väntan på kvällens policybesked från Fed.

Så kan en svensk e-krona se ut

Andelen kontanta betalningar i handeln har minskat från 40 procent 2010 till 15 procent 2016. Utvecklingen är unik ur ett internationellt perspektiv, skriver Riksbanken i en rapport där de presenterar den e-kronan.

Carnegie: Sälj Clas Ohlson

Investmentbanken sänker sin rekommendation för Clas Ohlson och justerar ner riktkursen.

UBS sänker Fingerprint

UBS sänker riktkursen för Fingerprint Cards till 21 kronor från 30 kronor.

Avgående vd miljonsäljer i D Carnegie

Fastighetsbolaget D. Carnegies avgående vd Ulf Nilsson sålde tisdagen den 19 september 50.000 aktier för närmare 5,6 miljoner kronor i bolaget.

Natixis: Ericsson står inför sänkta analytikerestimat

Natixis tror att analytikernas snittestimat för Ericsson kommer att sänkas och att aktiekursen kommer att pressas inför rapporten för det tredje kvartalet.

Alimak-chefen sålde allt: "Köpt ett hus"

Alimaks affärsområdeschef Jose Pepe Olguin sålde sina aktier i bolaget för att han behövde pengar. Under onsdagen offentliggjorde bolaget en stororder i London.

Feds besked kan krossa den amerikanska tjurmarknaden

Den amerikanska aktiemarknaden har visat sig nästintill oberörd av den senaste tidens politiska oroligheter. Men kvällens Fedmöte kan ge investerare en tydlig fingervisning om vart den amerikanska ekonomin är på väg.

Analytiker om höstbudgeten - ser risk för överhettning

Regeringen presenterade en ljus bild av svensk ekonomi men det finns risk för överhettning om inte räntehöjningarna tidigareläggs, menar analytiker.

Saab tar radarorder

Saab har fått en beställning på ytradarsystemet Giraffe 1X.

Gunnar Mannerheim storköper i kursrusaren

Finansmannen Gunnar Mannerheim har via sitt bolag M6 Capital förvärvat 20 miljoner aktier i videostreamingbolag Mavshack och det motsvarar cirka 10 procent av de utestående antal aktier och röster i bolaget.