Nyheter från Affärsvärlden

Säkrar två vinster och köper nytt

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen gläds åt rapportrallyt i Telia. Nu tar portföljen hem två vinster och köper en aktie som är kortsiktigt pressad.

Renaults chefsdesigner: ”Att designa en bil tar flera år”

Agneta Dahlgren har utsetts till en av de mäktigaste kvinnorna inom den europeiska bilindustrin. Med sitt stora teknikintresse och kreativitet har hon haft stort inflytande över hur några av Renaults bäst säljande bilmodeller ser ut idag.

Höga oljepriser faller efter Trump-tweet

Oljepriserna faller från rekordhöga nivåer efter att USA:s president Donald Trump kritiserat OPEC på sociala medier.

New York-terminer på minus

USA-börserna väntas öppna oregelbundet till lätt nedåt på fredagen. Rapportperioden rullar på och en del av dagens kvartalsbesked har gett utslag i förhandeln. Dollarn har stärkts lite under dagen medan USA-räntorna är ligger ganska oförändrade.

Rejäla rapportlyft i Ericsson och Telia

Stockholmsbörsen handlas högre på fredagen efter starka rapporter från Ericsson och Telia som har bidragit till att svenska börsindex går starkare än europeiska som överlag bara stiger måttligt. Ericsson rusar 18 procent medan övriga svenska storbolagsaktier utvecklas mer blandat.

EU är nära frihandelsavtal med Mexiko

EU och Mexiko är mycket nära att enas om ett frihandelsavtal.

Stefan Persson fortsätter köpa i H&M

H&M:s storägare och ordförande Stefan Persson har via bolaget Ramsbury under perioden 17-19 april köpt totalt ytterligare 6 miljoner B-aktier i modebolaget.

Porschechef gripen av tysk polis

En av sportbilstillverkaren Porsches divisionschefer har gripits av tysk polis. Han uppges enligt en källa nära utredningen hållas häktad på grund av flyktrisk.

ABG: Tror inte på Evolutions prognos - sälj aktien

ABG håller fast vid sin negativa uppfattning gällande livekasinoleverantören Evolution Gaming.

Johan Folke blir ordinarie vd i Malmbergs

Malmbergs har utsett Johan Folke till ny vd, enligt ett pressmeddelande.

Analytiker: Omotiverad rabatt i Scandic

Scandic Hotels har utvecklats svagt på börsen sedan vinstvarningen i början av året och nu har ett köpläge yppat sig.

Ericsson och Telia lyfter index

Stockholmsbörsen inledde fredagen klart högre. De större Europabörserna stod dock för små rörelser.

Färre flygresor efter flygskatt väntas

Transportstyrelsen spår att flygskatten kommer leda till färre flygresor och skriver därför ned sin vårprognos över flygtrafiken, enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

Vinsten stiger i Naxs

Naxs resultat gynnas av en svagare krona och investmentbolaget minskar begränsningar för utländska placeringar.

Ericsson rusar efter rapport

Fortsatt förlust, men klart bättre än förväntat. För helåret 2018 kan det nu bli vinst för den tidigare krisande telekomkoncernen Ericsson även om vd Börje Ekholm inte vågar lova det.

ABG sänker D Carnegie

ABG Sundal Collier sänker sin rekommendation för D Carnegie till behåll från köp. Riktkursen är 140 kronor.

Investors substansvärde stiger

Investmentbolaget Investor redovisar en totalavkastning för det första kvartalet 2018 på -1,3 procent (jämförelseindexet SIXRX: -0,5 procent).

Mattias Carlsson blir ordinarie vd i TF Bank

Styrelsen i nischbanken TF Bank har utsett tillförordnad vd Mattias Carlsson till ordinarie vd.

Rörelseförlusten ökar i Qliro

E-handelsbolaget Qliro, som ändrat namn från CDON, redovisar ett rörelseresultatet blev -58,8 miljoner kronor (-19,4) och rörelsemarginalen var -8,2 procent (-2,8).

Finansbolag – så snabbar du upp digitaliseringen av komplexa processer

För finansbranschen är plattformen LISA en knuff i rätt riktning. Det är en lösning för såväl SME-bolag som stora aktörer som vill erbjuda sina kunder digitala tjänster via en av marknadens modernaste onlineplattformar.

Stigande förlust i Byggmax

Byggvarukedjan Byggmax redovisar ett resultat efter skatt på -78,4 miljoner kronor för det första kvartalet 2018 (-51,6). Resultatet per aktie uppgick till -1:30 kronor (-0:80).

Ekholm: Glädjande förbättringar

"Förbättringarna under kvartalet är glädjande. Dock återstår mer arbete. Vi har en fokuserad strategi och starka planer för att nå våra långsiktiga mål", skriver Börje Ekholm i rapporten för det första kvartalet.

Qualcomm minskar personalstyrkan med 15000

Chiptillverkaren Qualcomm minskar personalstyrkan med 1.500 anställda i Kalifornien.

Qualcomm minskar personalstyrkan med 1500

Chiptillverkaren Qualcomm minskar personalstyrkan med 1.500 anställda i Kalifornien.

Odd Molly vinstvarnar

Odd Molly vinstvarnade på torsdagskvällen.

Lägre försäljning än väntat i SSAB

SSAB:s försäljning och vinst hamnade under analytikernas förväntningar. Ståltillverkaren bedömer dock att de realiserade stålpriserna kommer vara högre nästa kvartal.

Lägre förlust än väntat för Ericsson

Ericsson redovisar en rörelseförlust på 0,3 miljarder kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med förlust på 11,3 miljarder kronor motsvarande period i fjol.

First North-bolag lämnar oren revisionsberättelse

"Det har framkommit att bolagets tidigare verkställande direktör under räkenskapsåret 2017 har belastat bolaget med kostnader av privat karaktär", skriver revisorn.

Nedåt på New York-börserna

USA-börserna sjönk i torsdagshandeln.

Engångsposter tynger Billerud Korsnäs

Billerud Korsnäs resultat för det första kvartalet hamnade något under analytikernas förväntningar. Men vd Petra Einarsson räknar med att den starka efterfrågan ska bestå under kommande kvartal.

Bactiguards vd: ”Finansiella mål lågt satta”

Medicinteknikföretaget Bactiguards vd Christian Kinch säger i en Affärsvärlden-intervju att bolagets finansiella mål är ”lågt satta”.

Jakten på börsens nästa kursraket

BÖRSSPANING Vad kännetecknar börsens bästa aktier? Affärsvärlden Analys+ har tittat i backspegeln och därefter blickat framåt.

Universitet krävs på 150 000 kronor

Örebro universitet krävs på 150 000 kronor av Konkurrensverket efter vad myndigheten menar är en otillåten direktupphandling.

Svagt negativ börsöppning väntas på Wall Street

USA-börserna väntas öppna svagt nedåt under torsdagen. Rapportperioden är i full gång och på onsdagskvällen efter USA-stängningen släppte bland andra American Express och Alcoa sina siffor för det första kvartalet. I det geopolitiska läget får inga nyheter under senaste dygnet ses som positivt.

33-listan: Med ambition att hitta Sveriges nästa techsuccé

För elfte året i rad arrangerar Ny Teknik och Affärsvärlden 33-listan som utser Sveriges mest lovande startupbolag. Runt om i landet arrangeras frukostseminarium där lokala entreprenörer och investerare får chansen att träffas.

Stark rapport lyfter ABB

Stockholmsbörsen noteras något högre, tidig torsdagseftermiddag, medan oregelbundna rörelser märktes på kontinenten. ABB återfinns i storbolagstopp efter rapport.

Storytels konkurrenter väntar sig högre tillväxt

Aktietorgslistade Storytel växer snabbt på ljudboksmarknaden. I skuggan av marknadsledaren Storytel växer det nu fram mindre aktörer som Bookbeat och Nextory på den svenska marknaden.

Arnhult stuvar om i portföljen

Fastighetsmagnaten Rutger Arnhult, storägare och vd i Klövern, har sålt aktier i Castellum och Amasten. Samtidigt har han ökat på i en konkurrent.

Tobaksjätte levererade färre cigaretter

Den amerikanska tobaksjätten Philip Morris redovisar en rörelsevinst på 2,4 miljarder dollar, motsvarande drygt 20 miljarder kronor för det första kvartalet 2018. Det är en ökning med 0,4 procent jämfört rörelseresultatet för det första kvartalet i fjol.

ABG: Ingen ljusning i sikte för avknoppningen - sälj

Det medicintekniska bolaget Arjo, som tidigare knoppats av från Getinge, kommer få det svårt att vända på skutan.

Tålamodet tryter med Portugals skattepolitik

Sverige är på väg att kräva omförhandling av ett omstritt skatteavtal med Portugal, för att stoppa skattebefriade utbetalningar av tjänstepensioner till tusentals svenskar. "Tiden rinner ut", säger finansminister Magdalena Andersson.

Bornold: Rapporterna bådar gott för verkstadssektorn

Både ABB:s och Schneiders kvartalsrapporter på torsdagen utgör positiva signaler för resten av rapportperioden i den cykliska svenska verkstadssektorn.

Fondjättar går in i Net Ent

Hedgefonderna Bodenholm och Gladiator har båda köpt aktier i spelunderleverantören Net Ent under det första kvartalet.

Morgan Stanley: Detta är Europas billigaste finansaktie

Nordea-aktien ser allt attraktivare ut och sållas ut som den billigaste finansaktien i Europa. Punkten med maximal pessimism kan antas vara nära efter omkring det senaste årets stora nedrevideringar av vinstestimaten.

Pareto: Tvåsiffrig rabatt i fastighetsbolaget - köp

Med 11 procents rabatt mot substansvärdet för 2018 och 15 procent för nästa år är Castellum-aktien nu köpvärd igen.

ABB och SKF i topp

Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel med en tydlig uppgång och gick därmed klart starkare än de större kontinentala börserna. Såväl banker som verkstads- och råvarubolag bidrog till uppgången.

Lättnadsrally i Evolution Gaming efter rapport

Evolution Gaming talar om en bra start på det andra kvartalet, samt att 2018 års ebitda-marginal bedöms hamna i linje med förra årets dryga 45 procent.

Bankföreningen varnar Riksbanken för e-kronan

Bankföreningen varnar Riksbanken för att konkurrera med kommersiella banker genom ett eventuellt införande av en e-krona.

Fredrik Bergström ny vd i Länsförsäkringar

Länsförsäkringar har utsett Fredrik Bergström till vd. Han är för närvarande vd för Länsförsäkringar Stockholm och tillträder sin tjänst senast oktober 2018.

Cimco Marine når inte årets försäljningsmål

Båtmotorbolaget Cimco Marine kommer inte att nå sitt mål för 2018, 2.000 sålda motorer och en omsättning på 600 miljoner kronor.