Nyheter från Affärsvärlden

Höjd riktkurs för Ipco

Jefferies International höjer riktkursen för Ipco till 47 kronor från 39 kronor.

Undersökning: 75% vill att Sverige blir förnybart

Trenden är tydlig. Sverige rör sig mot en större andel förnybar energi. Och frågan är prioriterad för svenskarna. Enligt en undersökning från YouGov, på uppdrag av E.ON, svarar 75 procent av de tillfrågade att de tycker det är viktigt att Sverige ställer om till förnybar energi.

Carnegie: Clas Ohlson ska ner ytterligare

Carnegie sänker riktkursen för Clas Ohlson till 130 kronor från 140 kronor.

Lannebo minskar i Raysearch

Lannebo Fonder har minskat innehavet i Raysearch till 9,85 procent av kapitalet den 23 november, enligt ett flaggningsmeddelande.

Tyskt Ifo-index stiger

Ifo-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland steg till 117,5 i november, jämfört med reviderade 116,8 föregående månad (116,7). Det var en ny rekordnotering för indexet.

Ove 82 är ambassadör för solen

Miljön har alltid varit en hjärtefråga för 82-årige Ove. Han tänker mycket på det ansvar han har gentemot yngre generationer och har bestämt sig för att dra sitt strå till stacken för en mer hållbar framtid.

Länsförsäkringar Bank får ny vd

Sven Eggefalk har anställts som vd för Länsförsäkringar Bank. Han tillträder tjänsten den 3 april 2018.

Från idé till färdig produkt –strategiskt innovation på ditt företag

I takt med digitaliseringen blir det allt viktigare för företag att satsa på innovation och nya teknologier för att behålla sin konkurrenskraft.

Icta visar vinst

Kommunikationskonsulten vände till vinst för det trejde kvartalet.

Icta föreslår nyemission

Icta, som förut hette Intellecta, vill ta in 61,3 miljoner kronor i en företrädesemission. Efter emissionskostnader beräknas Icta tillföras 54,6 miljoner kronor.

Lugn öppning väntas på börsen

Stockholmsbörsen ser ut att inleda fredagens handel med små indexrörelser i lugn handel.

Alm Equitys vd: Lägenheterna veritabla krutdurkar

I rapporten för det andra kvartalet i somras skrev Alm Equitys vd Joakim Alm att marknaden för bostadsrätter i Stockholm då hade dämpats från en överhettad nivå till något av ett normalläge. Nu har det tagit ytterligare ett steg nedåt, konstaterar han i rapporten för det tredje kvartalet som publicerades på fredagsmorgonen.

Omsättningslyft för Alm Equity

Alm Equitys omsättning enligt segmentsredovisning uppgick till 788 miljoner kronor (379) för det tredje kvartalet.

Cevians Lars Förberg kritiserar Thyssen Krupps vd

Cevians medgrundare Lars Förberg attackerar Thyssen Krupps vd Heinrich Hiesinger och kräver en ny och mindre konglomeratanstruken strategi för bolaget, som Cevian äger 15 procent av och därmed är näst största ägare i.

Castellum investerar miljarder i Söderstaden

Castellum har tillsammans med fastighetsbolagen Wallenstam och Åke Sundvall vunnit en markanvisningstävling i Stockholm i området Söderstaden. Bolaget uppskattar att den totala investeringen kommer uppgå till omkring 1,2-1,4 miljarder kronor.

Omsättningen sjunker för Wesc

Klädbolaget Wesc redovisar ett resultat efter skatt på -7,3 miljoner kronor för det tredje kvartalet (-10,2).

Han blir ny vd för AAK

Styrelsen för AAK har utsett Johan Westman till ny vd och koncernchef. Han tillträder sin nya post senast den 1 juni 2018.

Kökstillverkaren TCM gör debut på Köpenhamnsbörsen

Den danska kökstillverkaren TCM Group, konkurrent till Stockholmsnoterade Nobia, har åsatts ett pris på 98 danska kronor per aktie inför sin debut på Köpenhamnsbörsen på fredagen.

Exane sänker Lundin Petroleum

Exane BNP Paribas sänker sin rekommendation för Lundin Petroleum till underperform från neutral.

Kina sänker importtullar

Kinas finansdepartement meddelade på fredagen att de ska sänka importtullarna på ett urval av konsumentvaror från och med december.

En misstänkt släppt i Allra-härvan

En av de misstänkta i härvan kring pensionsbolaget Allra har släppts, meddelar åklagaren. Samtidigt har Kronofogden i Sverige säkrat 75 miljoner kronor av pengarna från de misstänkta.

Semafos styrelseordförande har avlidit

Gruvbolaget Semafos styrelseordförande Jean Lamarre avled i onsdags efter en kortare tids sjukdom.

Starkare euro efter ljusa tillväxtprognoser

Euron fortsatte stärkas på torsdagen efter ytterligare tecken på starkare utsikter för tillväxten i euroområdet medan USA höll stängt för Thanksgiving.

Nordea mäklar storpost i Humana

Nordea har internmäklat en post om nästan 2,7 miljoner aktier i vård- och omsorgsbolaget Humana under den tidiga torsdagseftermiddagen.

Agera eller sitta still i båten?

En investerare får ett konstant flöde av information från marknaden. Svårigheten är att avgöra när det är läge att agera, och när det bästa är att sitta lugnt i båten och göra ingenting.

Skatten höjs på ISK-konton vid årsskiftet

Skatten på investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkringar höjs från årsskiftet med 0,25 procentenheter. Skatteutskottet har justerat sitt betänkande efter det att riksdagen i onsdags fastslog budgetramarna för nästa år.

Förlorarna i storbolagsindexet

Fingerprint Cards stod, som så många gånger förut, i fokus för mycket av intresset på Stockholmsbörsen på torsdagen.

Vinsttapp för Lundbergs

Investmentbolaget Lundbergs redovisar ett resultat efter skatt på 1.558 miljoner kronor för koncernen under det tredje kvartalet 2017 (3.237).

Malmbergs tappar stort

Import-, agentur- och handelsföretaget Malmbergs Elektriska redovisar ett resultat efter skatt på 4,2 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2017 (18,8). Resultatet per aktie uppgick till 0:52 kronor (2:35).

Corporate Health Responsibility som affärsstrategi

CSR är företagets ansvar utåt, CHR är ansvaret inåt. Affärsstrategin Corporate Health Responsibility grundar sig i medvetenheten att det inte är resultat- och balansräkningar som gör affärer, det är människorna i bolaget.

Gunnebo får Kinaorder

Gunnebo har fått en order på 2.000 automatiserade bankfack och 17 valvdörrar till en fastighet i Kinas huvudstad Peking, med ett ordervärde på cirka 3 miljoner euro och leverans från och med slutet av det första kvartalet 2018.

Fingerprint: Låg sannolikhet för uppköp

Fingerprint Cards bekräftar att bolaget har fått ett brev avseende förberedande av ett offentligt uppköpserbjudande avseende bolagets aktier.

Rovio faller efter rapport - döms ut av Qviberg

Rovio, det finländska bolaget bakom mobilsuccén Angry birds, misslyckades med att leva upp till marknadens förväntningar med sin rapport för det senaste kvartalet.

Hushållens finansiella sparande sjunker

Hushållens finansiella sparande, nysparandet minus skuldökningen, uppgick till -4,6 miljarder kronor under tredje kvartalet.

Finanschefer: Sluta använda excel

Sluta upp med att använda Excel. Den uppmaningen riktar nu finansdirektörer i flera amerikanska bolag till ekonomer. Enligt direktörerna har programmet överlevt sig själv och inte hängt med i utvecklingen, skriver Wall Street Journal.

JM: Stockholmsmarknaden normaliseras

Stockholms bostadsmarknad går från stark till normal, och omställningen ger en avvaktande marknad.

Triss i köpråd från Affärsvärlden

Köp Dometic, Bilia och Spectrum, men vänta med SKF. De råden ger Affärsvärlden i sin senaste utgåva.

Fingerprint rusar på budrykten

Fingerprint Cards rusar efter rykten om ett kinesiskt bud.

Svenskarna drar ner på julbudgeten

Trots den starka konjunkturen väntas det svenska folket minska på utgifterna inför julfirandet. Det visar en undersökning genomförd på uppdrag av Nordea, enligt ett pressmeddelande.

Nedgång väntas på börsen

Stockholmbörsen väntas öppna lägre på torsdagen och därmed fullfölja kursfallet som inträffade successivt under onsdagen när flera exportbolag missgynnades av ett dollarfall och en klen amerikansk konjunktursignal.

Obekräftat: Kinabolag sägs överväga bud på Fingerprint

Det kinesiska försvarsindustribolaget Beijing Watertek Information Technology, noterat på Shenzhenbörsen, har uppvaktat styrelsen för Fingerprint Cards och förbereder ett bud, enligt en källa med insyn i processen. Uppgifterna är dock ännu obekräftade.

Största ägaren köper fler aktier i Crunchfish

Crunchfish styrelseordförande och största ägare Joachim Samuelsson har den 20 och den 21 november köpt totalt nästan 17.000 aktier i bolaget.

Société Générale: Sälj verkstadsbolaget - ska ner 32 procent

Investmentbanken Société Générale står fast vid sitt säljråd på Sandvik efter verkstadsbolagets kapitalmarknadsdag i den tyska staden Tübingen i början av veckan.

SHB: Köp verkstadsbolaget

Handelsbanken Capital Markets höjer sin rekommendation för Dometic till köp från öka.

Fintech-oro på Kinabörserna

Kinabörserna backade kring 2 procent på torsdagen, då Tokyobörsen höll helgstängt, medan resten av de asiatiska börserna rörde sig sidledes.

Bostadsfrågan hett ämne i ny kurs

Samhällsbyggnadssektorn har, genom Stockholms Byggnadsförening, initierat ett antal helt nya uppdragskurser på KTH med fokus på sektorns behov av kompetensförnyelse.

SEB: Köp dessa nischbanker

SEB Equities höjde på torsdagen rekommendationerna för nischbankerna Nordax och Resurs till köp från tidigare behåll med riktkurserna 52 respektive 63 kronor.

HP föll på Wall Street

Indexförändringarna var relativt begränsade i handeln på USA-börserna på onsdagen, inför Thanksgiving-högtiden.

Aktieråd: Köp veckans kursraket

Verkstadsbolaget värderas som en underleverantör till bilindustrin. Den dag aktien bedöms som friluftsexpert väntar en betydligt högre värdering.

Aktieråd: Vänta med eftersläntraren

Verkstadsbolaget har äntligen fått fart på tillväxten. Lönsamheten fortsätter dock att vara ett frågetecken.