26-åring greps efter sjukt "spel" – ville få ungdomar att ta sitt liv

Den senaste tiden har många utländska tidningar skrivit om en oerhört sjukt lek, som började vid namnet "Blue whale", på sociala medier. Utan att gå in för djupt i fenomenet så är målet att på 50:e dagen av utmaningen att ta livet av sig.

TT

Nu ska den misstänkte hjärnan bakom en av "utmaningarna" ha gripits i Ryssland. 26-årige Ilya Sidorov tros ha tvingat upp emot 130 ungdomar att genomgå självskada och sedan försöka ta sitt eget liv.

Enligt Independent rekryterade 26-åringen 32 skolelever för att både hjälpa honom – och att genomföra de hemska "utmaningarna". När han greps så ska han ha tvingat en 13-årig flicka att hoppa framför ett tåg.


Faksimil East2West Media Group

Daily Mail skriver att polisen hittade fem mobiltelefoner, en tablet och flera SIM-kort i den misstänktes hem. 26-åringen erkände att han "administrerade en självmordsgrupp bestående av minderåriga medlemmar". 

I maj greps Philipp Budeikin, 21, misstänkt för att vara ledare för den ursprungliga "Blue whale"-gruppen som syntes på sociala medier över hela världen.

I Sverige har flera personer gått ut för att varna föräldrar för "utmaningen". Expressen har bland annat skrivit om en lärare som sett att "Blue whale" börjat att spridas i Sverige.

Läs också om pappan vars starka meddelande vill motverka självmord.

Om du eller någon du känner mår dåligt så tveka inte att ringa någon av de här numren eller klicka på länkarna för att besöka deras hemsidor:

Bris: 116 111

Hjälplinjen: 0771-22 00 60

Jourhavande präst: Kan nås via 112

MIND90 101

Föräldratelefon: 020-85 20 00

Röda Korset: 0771-900 800

Jourhavande kompis: 020-22 24 44

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): 08-34 58 73

TV: Gabriel, 8, blev slagen medvetslös av mobbare – tog livet av sig dagar senare

[youplay:sp,71,127919,000,0]

Läs hela nyheten:
26-åring greps efter sjukt "spel" – ville få ungdomar att ta sitt liv

Publicerad: 2017-06-12 klockan 09:45

Fler nyheter från Nyheter24

Dog i den första Tesla-kraschen – så här såg bilen ut efteråt

Det var i maj 2016 som Joshua Brown blev det första dödsoffret i en självkörande Tesla, något som Nyheter24 tidigare skrivit om.  Anledningen till olyckan var att Brown hade bilen på autopilot när en lastbil med vitt släp körde över vägen i en korsning.  Eftersom flaket var vitt och det var en mulen dag förstod inte Teslans avläsningssystem att det var en lastbil. Så bilen körde rakt in i lastbilens sida och Brown, som satt och tittade på en Harry Potter-film, dog direkt.  Nu har det amerikanska trafiksäkerhetsverket släppt bilder på hur Browns bil såg ut efter kraschen. Och det är riktigt otrevliga bilder.  Bildkälla: NTSB De skriver också i sin rapport att olyckan inte skedde på grund av autopiloten eftersom bilen påmint Brown om att sätta tillbaka händerna på ratten sex gånger med både text- och ljud-varningar, skriver CNN. Totalt hade Brown händerna på ratten i 25 sekunder under den 37 minuter långa körningen.  Tesla säger att olyckan är en "tragisk händelse", skriver CNN.  I videon över kan du se Brown provköra sin Tesla på autopilot. Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-06-21-11:18:42

Isabella Jedler avslöjar hur hon haffade sin pojkvän

Skönhetsbloggerskan och före detta skönhetsdrottningen Isabella Jedler Forsman, 21, är en stor profil på sociala medier och har omkring 64 000 följare på Instagram. För ett par år sedan var hon även Sveriges representant i skönhetstävlingen Miss International och nu driver hon en stor blogg och är en av Sveriges största influencers.  I en intervju med Nyheter24:s Gabriella Bark får vi lära känna Isabella lite mer på djupet. De pratar bland annat om hennes skolgång, mobbing, sex och relation samt hur livet som bloggare är.  Isabella är för tillfället upp över öronen förälskad i pojkvännen Milke, men historien om hur de blev tillsammans var allt annat än förutsebar. Hör den roliga berättelsen i klippet ovan.

2017-06-22-10:23:10

Jomshof (SD) till M-politiker: "Du är inte välkommen i Sverige"

Den 22 juni skrev moderata kommunpolitikern Kahin Ahmed ett debattinlägg här på Nyheter24 med rubriken "Du är inte välkommen till våra förorter, Jimmie Åkesson!". Som ni kan läsa i debattinlägget kritiserade Ahmed att Sverigedemokraterna bjöds in till politikerveckan i Järva.  I går delade Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof på Twitter detta meddelande.  En tweet som bland annat delades vidare av sverigedemokratiska riksdagsledamoten Kent Ekeroth.  [twitter:,RichardJomshof,878266874592710656] Så här säger Kahin Ahmed om situationen till Dagens Nyheter. – Det är en skandal att en riksdagsman och partisekreterare skriver såhär. Han är inte värd att representera våra medborgare i Sverige, säger han.  Kahin Ahmed har bott i Sverige sedan 1992 och anses av Richard Jomshof inte vara svensk samt att han inskränker den svenska yttrandefriheten. Han svarar även på frågan när är man svensk och om det är Sverigedemokraternas linje eller hans privata åsikter.  – Nej jag tycker inte att han är svensk. Det är provocerande när någon som inte är svensk kommer till Sverige och försöker inskränka svensk yttrandefrihet. Kahin Ahmed, sitter i stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista, anser att Jomshofs kommentar är nedlåtande och rasistisk.  – Jag har bott här i 26 år, har en magister i socialogi och jobbat i 18 år och betalat skatt. Jag är en fullvärdig medborgare. Man känner sig rädd när man inte kan uttala sina åsikter utan att möta detta, säger Kahin Ahmed.  Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-06-24-20:01:00

Det här händer om du inte får tillräckligt mycket solljus

Vi svenskar har ju en tendens att flockas på uteserveringar så fort solens första, bleka vårstrålar når vår mörka avkrok av världen. Och många är nog bekanta med begrepp så som "vinterdeprimerad".  Men vad händer egentligen om man konstant skulle få för lite solljus? Det kan faktiskt få riktigt ödesdigra konsekvenser, vilket Independent skrivit om.  Som de flesta vet så får vi D-vitamin från solen, en vitamin som många kan få brist på under vintern.  D-vitamin finns inte naturligt i livsmedel, likt många andra vitaminer, utan fås genom att vara i solen. Men vad bidrar det med då? Jo, det bidrar bland annat till att stärka ditt skelett, och låga nivåer av D-vitamin kan leda till benskörhet. Det minskar också risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.  Solen kan också sänka ditt blodtryck, vilket innebär mindre chans för olika hjärtfel.  Men så klart finns det några saker som solen inte är så bra på, som att öka risken för hudcancer och göra dig solbränd om du inte är försiktig. Så se till att smörja in dig med solskyddsfaktor, skriver Independent.  Någon som drar nytta av solen är den här lömska tjuven som snodde något för Moa när hon satt och solade.  [youplay:sp,71,122728,111,0] Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-06-18-21:18:46

Så ser "Orange is the new black"-stjärnorna ut i verkligheten

2013 hade "Orange is the new black" premiär, den populära serien handlar om kvinnofängelset i Litchfield. I serien får man bland annat följa Piper, som spelas av Taylor Schilling. Bläddra i bildspelet för att se hur en del av skådisarna ser ut verkligheten! TV: Pretty Little Liars hade premiär för sju år sen – så här ser skådisarna ut idag [youplay:sp,71,126052,000,0 Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-06-21-07:59:57

Man onanerade framför flicka på bussen - jagas nu av polisen

Under natten på midsommarafton inträffade den ofredande händelsen på bussen från Lund till Sjöbo. En 17-årig flicka satt i på bussen när en man i 35-årsåldern hoppade på och satte sig i sätet mitt emot. Sedan bytte mannen plats och började onanera precis intill flickan. Flickan reste sig och gick förbi mannen för att gå där ifrån, hon gick fram till ett par lite längre fram i bussen för att berätta om vad som hänt. Mannen i paret valde då att konfrontera blottaren, som ska ha erkänt, skriver Skånska Dagbladet.   En polisanmälan gjordes på platsen, men den masturberande mannen hade hunnit gå av bussen och lämnat platsen.   – Tyvärr kunde gärningsmannen inte gripas på plats. Blir man utsatt för den här typen av brott eller ser någon annan bli utsatt för det så får man gärna ringa 112 direkt, för det är ett pågående brott och det blir lättare för oss att hinna dit i tid, säger Fredrik Bratt till Skånska Dagbladet. Varken paret eller flickan kände igen mannen sedan tidigare men polisen har fått signalement om hur han såg ut. Det letar nu efter en man i 30-35-årsåldern med blont, axellångt hår, blå-vit mössa och mörk jacka. – Om det är någon som lagt märke till eller blivit drabbade av den här mannen så är vi givetvis intresserade av det. Den här typen av brott kan skrämma folk något enormt. Det är ju väldigt obehagligt att bli utsatt för sådant här, säger Fredrik Bratt till Skånska Dagbladet.  Polisen kommer Polisen har nu inlett en förundersökning där det ska höra vittnen och se om det fanns några övervakningskameror på bussen som kan ha fångat mannen på bild. Se när en ung tjej somnade på nattbussen – tros ha blivit våldtagen av tre män[youplay:sp,71,122155,000,0]Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store

2017-06-24-15:24:40

Att dricka kaffe bör väl ändå vara okej även för mammor?

För några dagar sedan (19/6) publicerade Aftonbladet en debattartikel där Siri Steijer i sann Timbroanda gick till angrepp mot föräldraförsäkringen (debattartikeln kan du hitta här).  Siri menar att mammor som är hemma med sina barn får skylla sig själva om de sen missgynnas i karriären. Eftersom Siri arbetar för den marknadsliberala tankesmedjan Timbro, vars huvudmål är att propagera för en nedmontering av välfärdsstaten och ett avskaffande av det sociala trygghetssystemet, så är det föga förvånande att hon lanserar dessa ståndpunkter.  Ändå kan jag inte låta bli att bli provocerad. Ännu mer provocerad blir jag av att det faktiskt finns personer, till och med mammor, som köper det hon skriver (se till exempel Ann Söderlunds blogginlägg från den 19/6, ni hittar det här).  Som tur är verkar de inte vara så många. Aldrig har jag sett så mycket kritik mot ett debattinlägg som i kommentarsfältet till Siris artikel på Aftonbladets Facebooksida.     Alltså, barn behöver tas om hand och oavsett vem som gör det så kommer det att kosta staten pengar. Åtminstone om vi ska ha en så välfungerande arbetsmarknad som vi har, där kvinnor faktiskt kan delta under liknande (inte lika, tyvärr) villkor som männen eftersom det finns en fungerande, statligt subventionerad, barnomsorg som är tillgänglig för alla oavsett inkomst och socioekonomisk status.  Men visst, föräldraförsäkringen kostar mer pengar per barn än vad den offentliga barnomsorgen gör så det kanske skulle spara staten (det vill säga skattebetalarna) några kronor om föräldraförsäkringen avskaffades och spädisar spenderade dagarna på institution istället för med sina mammor (eller pappor, för även pappor tar faktiskt föräldraledigt).  Åtminstone om man ser det hela kortsiktigt. Men hur skulle det bli sett ur ett längre perspektiv? Vilka konsekvenser får det på sikt när små barn får mindre tid med sina föräldrar?   Forskningen om barns utveckling har gått enormt mycket framåt under de senaste decennierna, framför allt på grund av att ny teknik (inom neurovetenskapen) har gjort det möjligt att se hur hjärnan utvecklas och påverkas av olika sorters omständigheter.  Det finns mycket stöd inom forskningen för att barn under sina första levnadsår behöver få snabb respons på sina behov för att utvecklas väl. Ett av de behov som spädbarn har, som är viktigt för deras utveckling, handlar om att utveckla en trygg anknytning till en eller några få personer som svarar på barnets behov och ger det närhet och trygghet.  All forskning talar för att det inte skulle vara en bra idé alls att lämna barn som är yngre än ett år på förskola, något som heller inte är möjligt i Sverige.  Det optimala för barnen vore snarare att få ha sin/sina primära anknytningsperson/personer tillgängliga för dem så mycket som möjligt ända upp till treårsåldern. Men det är det få barn som får. Arbetslivet går först. Utan försörjning kan vi nämligen inte leva.   Att arbetslivet är viktigt för ett samhälle råder det ingen tvekan om. Det är motorn i samhället, sägs det. Visst är det viktigt, men om vi inte också får barn så har vi snart inget samhälle alls. Barnen är ju den framtida arbetsmarknaden.  Om barnen blir välanpassade och produktiva individer gynnar det vårt samhälle på sikt och möjligheterna för att de ska bli produktiva samhällsmedborgare ökar markant om de får en trygg start i livet. Man kan ju fråga sig om det bara är en slump att vi i Sverige har ett så, internationellt sett, tryggt och välfungerande samhälle?    För några år sedan uppmärksammades situationen för föräldralösa barn som levde i barnhem i Rumänien. Kommer ni ihåg det? De var apatiska och deras utveckling var allvarligt störd.  Jag menar inte att det skulle bli riktigt så illa om föräldraförsäkringen kortades ned i Sverige och föräldrar blev tvungna att lämna väldigt små barn på förskola för att kunna arbeta, men det är ofta upp till sju barn per personal på de kommunala förskolorna och det skulle krävas betydligt mer resurser till den offentliga barnomsorgen om föräldraförsäkringen kortas ner.  För så som det ser ut i förskolorna idag finns inte den kapacitet som behövs för att ta hand om bebisar. Att föräldraskapet inte är jämställt mellan könen och att mammor tar ut betydligt större del av föräldraförsäkringen än män är en annan fråga.  Siri menar i sin debattartikel att föräldraförsäkringen är en kvinnofälla, men det är ju inte föräldraförsäkringen i sig som leder till att vi är inte är jämställda på arbetsmarknaden. Tvärtom, den gör det möjligt för kvinnor att både yrkesarbeta och skaffa barn.   Det är i själva verket det motsatta förhållandet som råder, för på grund av att arbetsmarknaden inte är jämställd väljer många familjer att låta kvinnan, som oftast har en lägre inkomst, ta en större del av föräldraledigheten. Det blir en ond cirkel.     Och vilka är det egentligen Siri syftar på när hon använder begreppet "lattemammor"? Är dessa lattemammor verkligen ett stort samhällsproblem? Jag tänker mig att det är en rätt begränsad grupp, koncentrerad till storstäderna.  Det flesta småbarnsmammor har inte tid att sitta på fik och smutta på latte särskilt ofta. Att dricka kaffe bör väl ändå vara okej även för mammor? Det dricks ju massor av kaffe i arbetslivet, så det torde vara ett accepterat beteende även i Timbros perspektiv.   Som tur är verkar dock de flesta vara överens om att Siri Steijer är ute och cyklar i sina resonemang och inser att föräldraförsäkringen är något att värna om.Lisa Sandberg

2017-06-22-16:25:48

Värmerekord i Arizona – se bilderna från staden som smälter

Faktum är att hela sydvästra USA upplever just nu en extrem värme, temperaturerna når hisnande 48 grader. Människor upplever en värme som framkallar brännskador och får trottoarerna att röra på sig. I Arizona är det så varmt att flygplanen inte tillåtits att lyfta. Sociala medier svämmar nu över med bilder från den otroliga värmen, rapporterar den amerikanskasajten Buzzfeed. [twitter:,WIRED,877483390395699201]Det är alltså så varmt att postlådorna smälter. Bildkälla: reddit.comFolks murar smälter i värmen. Bildkälla: imgur.comDags att slänga skräppåsen? Vänta nu..Twitter: @SoCalVallVissa har även börjar exprementera med värmen. Varför inte baka lite kakor?[twitter:BjX2Me0Ezm,confuzzledteen3,878049519161688064]Bildkälla: imgur.com[twitter:Pztyd03Vx3,Finessegawd3000,877306917541994496]Verkligen alla tycker att det är otroligt varm. Här har någon smart person hittat en lösning för sin hund. [twitter:NiJaGZOEIF,Gizmodo,877589029075640321]Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-06-24-16:43:30

Träffades i en Facebook-grupp – åkte på världens semester

Louise Andersson satt och kollade lite i den stora gruppen Honey & the bees där över 120 000 tjejer hänger och snackar på Facebook.  Plötsligt såg hon ett inlägg som fångade hennes uppmärksamhet. Det var en tjej vid namn Sandra Medved som sökte en kompis att åka till Malta med – dagen efter.  Eftersom Sandra bodde bara 30 minuter från Louise tveka hon inte för att skriva ett meddelande till Sandra på Facebook och frågade om hon hittat någon att åka med ännu.  – Det hade hon inte, så vi ringdes lite kort och bokade en flygbiljett till mig och ett hotell, sedan var det bara att börja packa, berättar Louise för Nyheter24. Bildkälla: Privat Anledningen till att Sandra lagt upp inlägget var för att hon egentligen skulle ha träffat en kompis som bor på Malta, men vännen ställde in tre dagar innan hennes flyg avgick.  – Och jag hade ju min flygbiljett och var taggad på att åka, så jag tänkte att jag kunde slänga ut frågan i gruppen och se om det var någon som ville med, berättar Sandra.  Så dagen efter sågs de två tjejerna, som bara hörts via Facebook och telefon, med varsin väska på Halmstads tågstation.  – Det var jättenervöst. Man tänkte ju på om vi skulle klicka, annars hade det blivit lite stelt. Men det släppte fort när vi väl sågs, vi märkte att vi var väldigt lika. Båda gillar att resa och äventyr och så, säger Louise.  Väl på Malta hade tjejerna världens drömvecka framför sig. De låg vid poolen, sippade vin, åkte vattenskoter och tog en båt till ett ställe som heter Blue Lagoon.  Bildkälla: Privat Efter resan har tejejerna fortsatt ha kontakt och jobbar ihop på samma jobb just nu. De planerar också att åka tillbaka till Malta i september.  – Och i februari tänker vi att vi kanske ska flytta dit och jobba ett tag också, säger Sandra.  – Det är i alla fall en resa man kommer minnas hela livet, avslutar Louise. En annan tjej som åkt på en drömresa är Kissie, men där gick inte allt som planerat. Se mer i videon under.  [youplay:sp,71,120540,000,0] Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-06-20-14:00:57

Zara Larsson efter det stora bråket: "Så himla oproffsigt"

Stjärnan Zara Larsson har podcasten "Sanningens mammor" tillsammans med vännen Olivia Gateau. Men förra veckans avsnitt uteblev på grund av ett stort bråk mellan kompisarna. – Vi var lite väl dramatiska, men det är lugnt nu. Det är inte okej egentligen. Så himla oproffsigt, säger Zara Larsson i podden.  Vännerna ska även ha slutat följa varandra på sociala medier och Zara Larsson ska inte ha gratulerat Gateau, som tog studenten förra veckan. Gateau berättar att bråkat handlade om allvarliga saker men vad berättar de inte, skriver Hänt.  – På det här sättet har vi inte bråkat tidigare, säger Gateau.  – Jag visste att det skulle lösa sig mellan oss två eftersom att det egentligen inte är oss två det handlar om. Men vi är sams nu och jag är ganska ledsen att jag missade din student, säger Zara Larsson. TV: Här visar Zara Larsson och pojkvännen upp sin kärlek [youplay:sp,71,131057,000,0] Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

2017-06-24-08:41:14