11 sjukt roliga danska ord som är obegripliga för oss svenskar

Att svenska och danska är två helt olika språk är sedan länge fastslaget. Men skriftligt så ser våra två språk väldigt lika varandra ut till skillnad från när vi talar. För vi alla vet att vi knappt begriper varandra när det kommer till muntlig konversation.

Men danskan har, precis som norskan, några helt OBEGRIPLIGA ord i sitt språk. Vi på Nyheter24 har valt att lista några av de orden åt dig!

1. Spøg 

Man vill inte direkt vara ett spøg, men det är någonting man kanske gärna drar inför folk. Med det sagt så betyder såklart spøg skämt på svenska. 

2. Knallert 

Hur danskarna kom fram till att döpa skoter till knallert, ja det får vi nog aldrig veta. Men vi kan glädjas åt att det låter riktigt lustigt åtminstone.

3. Mås

Naturligtvis tänker vi svenskar såklart på en vit flygande attackmaskin som vill åt ens pommes frites när man sitter och tar det lugnt i parken. Men mås betyder faktiskt något helt annat på danska.

Mås betyder nämligen arsle hos våra grannar i söder!

4. Alfons

Heter du Alfons? I så fall kan du få det lite tufft i Danmark. Eller ptja, några danskar kanske skrattar till – värre än så blir det nog inte.

Men varför skulle de skratta då? Jo – för om man är en Alfons i Danmark, ja då är man en hallick.

5. Bøllebank 

Bøllebank behöver ingen längre beskrivning. Det betyder helt enkelt att man får stryk/en smäll.

6. Sommerfugl 

Kanske det vackraste danska ordet ändå. Sommerfugl betyder fjäril och hur bra passar inte det in egentligen? Bra jobbat Danmark!

7. Blæksprutte 

Den här kanske inte är HELT obegriplig, men ändå. Det är väldigt lustigt att bläckfisk kallas för blæksprutte på danska.

8. Snurre Snup 

Okej, den här är inte heller så obegriplig. Men vi bjuder på den ändå. Snurre Snup är nämligen Snurre Sprätt på danska. Hur kul? Haha.

10. Overskæg 

Det är inte en hemlighet att vi svenskar ibland blir avundsjuka på danskarnas förmåga att gå rakt på sak. Och rakt på sak gick de verkligen när de valde vad de skulle kalla en mustasch för.

Nämligen Overskæg.

11. Svangerskab

Vad kan svangerskab vara då? Hör och häpna – det betyder nämligen graviditet!

Danskarna är inte de enda som har helt obegripliga ord och termer. Norrmännen har även en hel del som vi kan skratta gott åt. Här kan du läsa alla dom!

Läs hela nyheten:
11 sjukt roliga danska ord som är obegripliga för oss svenskar

Publicerad: 2018-10-20 klockan 14:44

Fler nyheter från Nyheter24

Konflikt på universitet – nu förbjuds burka och niqab

I fjol kom en student med niqab till en föreläsning på Christian Albrechts Universitetet i Kiel, något som läraren inte accepterade under sina föreläsningar. Då sa läraren ifrån, men kvinnan vägrade ta av sig den.  Efter konflikten införde universitetet ett förbud mot burka och niqab. Enligt universitetet var anledningen med förbudet att de ville ha en öppen kommunikation med eleverna, vilket inte går att uppnå om man inte kan läsa av ansiktsuttrycken, skriver Berlingsdk. "Eftersom ett täckt ansikte förhindrar en öppen kommunikation, får slöjan inte bäras under kurser, tentor och samtal kring undervisning och rådgivning", står det i universitetets nya riktlinjer.  Enligt tidningen Kieler Nachrichen, välkomnade Tysklands utbildningsminister Karin Prien universitetets beslutet.  Förbjudet på flera platser I Tyskland är det förbjudet för lärare att bära burka och niqab på flera skolor i landet. Det är även förbjudet att köra bil med något som täcker ansiktet, enligt en ny trafiklag från 2017. I delstaten Bayern är det förbjudet att vara dold på flera offentliga platser.  Det finns liknande åtgärder i flera andra europeiska länder som Danmark, Italien, Österrike, Belgien och Frankrike.  I oktober uppgav FN:s kommitté för mänskliga rättigheter att de franska myndigheterna bröt mot två kvinnors mänskliga rättigheter, eftersom de gav böter för att de gick med niqab, skriver Berlingske. Nyheter24 har tidigare skrivit att Danmark förbjuder burka och niqab på offentliga platser. Det kan du läsa om här.

2019-02-14-17:44:24

Samir Badran lackar på media – stöttas av Joakim Lundell

Tv-profilen och artisten Samir Badran är "fett irriterad" på mediebranschen. På en Instastory berättar han att människorna i branschen är falska.  Anledningen?  Samir är upprörd för att flera av hans Instagram-inlägg har blivit anmälda att innehålla reklam. Han skriver att han inte fått betalt för att lägga upp bilden.  Såg vilka som anmält Det var först när Samir såg vilka personer som låg bakom anmälningarna som han blev arg. "Det är alltså två tjejer i denna bransch som förmodligen skulle hälsa på mig med ett leende på läpparna om vi möttes ute, men som sitter hemma med inte ett skit i livet att göra och är irriterade över att jag gör nåt vettigt i livet.", skriver han på Instastory.  På ett inlägg ser man Samir hänga med sina vänner och tackar Celsius för en trevlig resa.  Här är ett inlägg som anmäldes. Bildkälla: Instagram/samirbadrans "Äcklig jävla bransch" I samband med anmälningarna berättar också Samir varför han inte gillar att gå på evenemang.  – Jag vill bara förklara, det finns en anledning till att jag inte rör mig på event. På Grammisgalan och grejerna. För att det är bara status, allt är bara status. Folk kramar varandra och pussar varandra när det går bra för människor. När det går dåligt, pissar folk på dem, säger han på en Instastory.  Youtube-profilen Joakim Lundell håller med Samir om mediebranschen och skriver följande på sin Instastory: "Tycker alla ska kolla Samir Badrans instastory! Så jävla sant varenda ord och är av exakt samma anledningar jag undviker galor och media! Äcklig jävla bransch. Bara falska fasad människor, betalda för att verka fina människor inför följarna!"Detta är något som Samir uppskattar och skriver ett hjärta följt av Joakims namn och lägger upp som en ny Instagram-story.  Bildkälla: Instagram/samirbadrans Därför anmäldes inläggen Samir berättar att det totalt rör sig om sju anmälda inlägg. Anmälaren tycker inte att det framgår tillräckligt tydligt i hans Instagram-inlägg att det innehåller reklam, enligt anmälan. Nyheter24 har tidigare skrivit om att kändisparet Samir Badran och Sigrid Bernson har gjort slut. Det kan du läsa mer om här. 

2019-02-15-19:32:15

Gillar du gin & tonic – då har du troligtvis en större hjärna

Är gin & tonic din favoritdrink? Är det drinken du väljer på långflyget? Då kan det betyda att du har en stor hjärna.  Ny forskning från Australien visar att personer som gillar att dricka GT – har en större hjärna. En stor hjärna kopplas vanligtvis ihop med intelligens, men den här undersökningen fokuserar mer på hur människor uppfattar bittra smaker, skriver University of Queensland i ett pressmeddelande.  Forskarna menar att hjärnstorleken visar hur vi upplever mat och dryck. De berättar att det är första gången hjärnans storlek har kopplats ihop med smak.   – Oavsett om du gillar tonicvatten eller inte, så tycker människor med större hjärnor att smaken är mindre bitter, säger forskaren bakom undersökningen, Daniel Hwang.  "Ett steg i rätt riktning" Över 1600 personer från Australien och USA deltog i undersökningen, och hjärnans storlek mättes av en MRI-scanner.  I undersökningen fick de smaka på ett bittert ämne. I resultatet kunde de se att vänster sida av entorhinal cortex, ett område som ansvarar för minnen, luktsinne och visuell uppfattning, var större hos de som uppfattade ämnet mindre bittert.  – Vår studie är ett steg i rätt riktning för att förstå hur hjärnan uppfattar smaker, säger Daniel Hwang.  Nu hoppas han att resultatet från undersökningen ska hjälpa till att hitta nya metoder för att behandla ätstörningar, där man fokuserar på delar av hjärnan som har med smak att göra.  Vill du läsa mer om gin och tonic? Nyheter24 har tidigare skrivit om ett drömjobb där man får resa och dricka GT.  Gin och tonic är även med på listan över mat och dryck som psykopater uppskattar.

2019-02-15-14:54:25

Zoo klipper av lejonunges klor – så att besökare kan leka med den

För några veckor sedan beslutade Rafah Zoo i Gaza, Palestina, sig för att klippa av klorna på den 14 månader gamla lejonungen Falestine. Anledningen? Det skulle göra det möjligt för besökare och barn att leka med lejonet, rapporterar Fox News.  Bättre upplevelse  Genom att klippa av klorna på lejonungen menar Rafah Zoo att besökarna kommer att få en mycket bättre vistelse och dessutom komma djuren mer tätt inpå.  – Jag försöker att minska lejonets aggressioner så hon kan bli snällare mot besökare, säger ägaren Mohammed Jumaa, till Fox News.  Blödde Eftersom det inte finns någon specialiserad veterinärmottagning i Gaza fick en veterinär komma till Rafah Zoo för att göra utföra ingreppet på lejonungen. Men innan klorna klipptes av var veterinären tvungen att ge lejonungen en lugnade spruta för att först sy ihop ett sår som blödde på henne.  Två veckor senare, närmare bestämt i tisdag, klippte veterinären av ungens klor samtidigt som flera barn såg på. Enligt djurparken och veterinären är lejonungen nu tillräckligt säker för att leka med.  – Klorna klipptes så att de inte kommer att växa snabbt i framtiden. Nu kan besökare och barn leka med henne, sade veterinären Fayez al-Haddad, till The Fox News.  Råder delade meningar om ingreppet  Enligt ägarna och veterinären är detta inte hemskt att göra mot ett djur och de menar att lejonungen inte tappar sina naturliga förmågor. Men diverse djuraktivister menar däremot att ingreppet är brutalt.  Djuraktivisterna Four Paws berättade för The Daily Mail att ta bort klorna på lejon är praktiskt taget en ond procedur som orsakar skador som håller i sig länge.  – Naturliga behov, som att fånga mat eller klättra, är näst intill omöjligt utan djurets klor. Eftersom denna ampution inte gjordes på en anständig veterinärklinik så är chanserna för infektioner väldigt hög, har Four Paws sagt till tidningen.  Nyheter24 har tidigare skrivit om läraren som matade en sköldpadda med levande hundvalpar framför elever. Det kan du läsa mer om här!

2019-02-15-15:00:59

Här är fyra saker du vill veta om Lina Hedlund i Melodifestivalen

Lina Hedlund är ett välbekant ansikte för svenska folket efter att ha varit en av medlemmarna i popgruppen Alcazar i över ett decennium.  Gruppen har nyligen splittrats och avslutade sitt sista år tillsammans med en stor konsert, den 31 december 2018, på Cirkus i Stockholm. Gruppen har varit med och tävlat i Melodifestivalen hela fem gånger, så Lina Hedlund är lite av en veteran när det kommer till Mello.  Men hon har aldrig ställt upp solo tidigare, vilket hon kommer att göra i år med bidraget ”Victorious”, i Melodifestivalens tredje deltävling, som går av stapeln i Leksand, 16 februari.  Nyheter24 har gjort en djupdykning i artisten Lina Hedlund och tagit fram det du högst troligtvis vill veta.  Medlem i Alcazar  2007 blev Lina Hedlund en av medlemmarna i popgruppen Alcazar. Tillsammans med Andreas Lundstedt och Tess Merkel förbli de en grupp i över en decennium. Alcazar etablerade sig som en av de mest framgångsrika musikgrupperna i svensk historia inom discogenren. Syster till Hanna Hedlund  Linas storasyster Hanna Hedlund är också sångerska. Hanna har även hon starka kopplingar till Melodifestivalen då hon både ställt upp med låten "Anropar försvunnen" år 2000 och tillsammans med lillasyster Lina år 2002 med låten "Big Time Party". Hanna Hedlund är dessutom gift med Martin Stenmarck, som även han ställer upp i årets Melodifestival. Han tävlar i samma deltävling som Lina Hedlund, i Leksand 16 februari.  Sambo med Nassim Al Fakir Lina är sambo med barnprogramledaren Nassim Al Fakir (bror till artisten Salem Al Fakir). De har två söner tillsammans och det vankas bröllop inom snar framtid. Nassim Al Fakir friade nämligen till Lina i december på ett lite överraskande sätt. Det var på Friends arena, under Sweden International Horse Show, som han bad om Linas hand, varpå hon jublande svarade ja.  Gjorde sjöstjärnan på Mello-efterfest  På en efterfest under Melodifestivalen 2009, när hon och Alcazar deltog med låten Stay the Night, inträffade en lite pinsam incident. – Jag råkade göra sjöstjärnan med Andreas Lundstedt, säger hon. För de som inte vet vad sjöstjärnan är för något så är det när man råkar visa underlivet. En söndagsbilaga plockade upp nakenchocken på bild och publicerade en stjärna ovanpå som en form av censur, berättar Lina i Nyheter24:s program Melloskvaller med Betty och Johan.  Deltävlingen i Leksand är stjärnspäckad med ett antal andra välkända artister. The Lovers Of Valdaro, Martin Stenmarck, Omar Rudberg, Rebecka Karlsson och Jon Henrik Fjällgren kommer alla kriga om platserna till finalen.  Missa inte när Lina Hedlund uppträder med bidraget "Victorious" i deltävling tre som går av stapeln i Leksand, 16 februari 20:00 på SVT1.  Hör Lina berätta om den pinsamma incidenten på efterfesten i klippet ovan!  Här kan du se hela avsnittet av Melloskvaller med Betty och Johan som gästades av Lina Hedlund och Mohombi!

2019-02-15-15:05:18

Martin Stenmarck om första natten med Hanna Hedlund: "Inlåsta"

Melodifestivalen 2019 är i full gång och Martin Stenmarck är aktuell med bidraget Låt skiten brinna. Han tävlar i Melodifestivalens tredje deltävling, som går av stapeln i Leksand, lördag 16 februari.  Martin gästade Nyheter24 och Melloskvaller med Betty och Johan inför helgens folkfest. Och eftersom musiktävlingen handlar mycket om kärlek så frågar programledarna Betty Regnström och Johan Forsberg om hur det ser ut i Martin Stenmarcks kärleksliv. I Melloskavaller med Betty och Johan berättar Martin om hur han och frun Hanna Hedlund träffades för första gången. De jobbade på samma arbetsplats och efter en personalfest, på självaste nyårsafton, blev de tvingade att spendera natten ihop.  – Det slutade med att vi blev inlåsta och inlarmade på en restaurang i Stockholm. Och vi blev tvungna att spendera natten där. Vi behöver inte gå in på detaljer, men vi hade gömt oss i ett hörn för att skåla med varandra, säger Martin Stenmarck. Han fortsätter: – Vi hade väldigt mycket tid att lära känna varandra under den natten, och sedan den dagen är det vi två. Martin Stenmarck är aktuell i Melodifestivalen 2019 med bidraget "Låt skiten brinna". Bildkälla: Claudio Bresciani/TT Artistparet har i dag varit tillsammans i 21 år och har tre barn tillsammans. Hanna tröttnade på att Martin aldrig friade, så hon tog saken i egna händer och friade till honom på hans 40-årsdag. För drygt två år sedan gifte de sig på Fredriksborgs fästning på norra Värmdö. Se när Martin Stenmarck berättar om relationen med Hanna Hedlund i klippet ovan!  Deltävlingen i Leksand är stjärnspäckad med ett antal andra välkända artister. Lina Hedlund, The Lovers Of Valdaro, Omar Rudberg, Rebecka Karlsson, Dolly Style och Jon Henrik Fjällgren kommer alla att kriga om platserna till finalen.  Missa inte Melodifestivalens tredje deltävling där Martin Stenmarck tävlar med bidraget ”Låt skiten brinna”. Deltävling tre sänds på SVT1 lördag 16 februari 20:00.  Se hela avsnittet när Martin Stenmarck och Rebecka Karlsson gästar Melloskvaller med Betty och Johan här!

2019-02-14-15:53:18

Matthew Healy om livet utan heroin: ”Börjat turnera utan att ta droger”

I kvällens avsnitt av Skavlan gästar rockstjärnan Matthew ”Matty” Healy. Han är sångare i det engelska rockbandet, The 1975, från Manchester.  "Matty" är på god väg att bli millenniegenerationens allra största rockstjärna. Men vägen dit har inte varit en dans på rosor. Rockstjärnan tampades under flera år med ett tungt drogmissbruk.  – Jag gör alla saker nu som jag brukade göra när jag tog droger hela tiden. Så jag har gjort en skiva utan att ta droger, det var en utmaning, säger Matthew Healy i Skavlan. Bandet The 1975 är just nu Englands största band och de bildades redan 2002 när gruppens medlemmar träffades i Wilmslow high School. De har hittills släppt fyra EP-skivor och samtliga spelades in på en dator i Healys sovrum under en turné.  Heroinberoende under fyra år  När Matt Healy var i 20-årsåldern blev han beroende av heroin och var det under fyra års tid. Han blev fri från droger efter att ha spenderat sju veckor på ett rehabiliteringshem på Bahamas. Han berättar för Fredrik Skavlan och de andra gästerna att det fortfarande är en utmaning att vara drogfri.   – Jag har nu börjat turnera utan att ta droger, det är en upplevelse, det är en utmaning. Jag ska nu börja flyga utan att ta droger och turnera internationellt, det kommer också att bli en utmaning. Det är klichén att ta det dag för dag som gäller, säger Matthew Healy. I kvällens avsnitt av Skavlan öppnar Matt Healy upp sig om heroinmissbruket. Bildkälla: SVT I kvällens avsnitt av Skavlan gästas Fredrik även av Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor, skidskyttetränaren Wolfgang Pichler och ballerinan Michaela Deprince.  Missa inte när Matthew ”Matty” Healy gästar Skavlan fredag 15 februari, 21:00 på SVT1.  Se när Sångaren Matthew ”Matty” Healy, från bandet The 1975, öppnar upp sig om heroinmissbruket i klippet ovan. Vill du läsa mer om gästerna i kvällens Skavlan? Tränaren för det svenska skidskyttelandslaget, Wolfgang Pichler, gästar också programmet och berättar om när han blev skjuten fyra gånger. Läs mer om det här!

2019-02-15-14:20:08

Donald Trump har utlyst nationellt nödläge – det här betyder det

Ända sedan USA:s president Donald Trump började kampanja för sitt presidentskap har den omtalade muren mot Mexiko varit på tapeten. Och sedan Trump tillträdde posten som president så har han mött hårt motstånd angående den tilltänkta muren. Bland annat så kände sig Trump manad att stänga ned regeringen i hela 35 dagar då han vägrade stödja ett budgetförslag på grund av att det saknade pengar till presidentens önskade mur, skriver Bloomberg. Donald Trump förväntas skriva på förslaget från kongressen. Bildkälla: Susan Walsh AP/TT Men i torsdags så har det rört på sig en hel del i murens vara eller icke vara i den amerikanska politiken. Donald Trump förväntas nämligen att skriva på det förslag som kongressen kommit överens om för att undvika ytterligare en stängning. "Utlyser nationellt nödläge" Men det är inte det enda som har skett. Trump kommer även att utlysa ett nationell nödläge vid den södra gränsen.  "President Trump kommer att signera regeringens biståndsförslag som han tidigare sagt att han ska göra", säger Sarah Sanders, vita husets pressekreterare, i ett uttalande som fortsätter: "Han kommer även att ta andra verkställande beslut, bland annat genom att utlysa ett nationellt nödläge för att säkerställa att vi stoppar den humanitära och säkerhetsmässiga krisen" vid gränsen. Varför utlyser Trump nationellt nödläge?  Det har vädrats många kritiska röster till beslutet att utlysa nationellt nödläge och beslutet ses som väldigt ovanligt, speciellt under omständigheterna.  Själva anledningen till att Trump utlyser ett nationellt nödläge är för att det möjliggör för honom att finansiera byggandet av muren.  Det är så att genom att utlysa ett nationellt nödläge så kan presidenten ändra fördelningen av pengar från andra projekt till just muren. Presidenten får även tillgång till ytterligare pengar endast genom utlysningen, skriver The New York Times. Vad är ett nationellt nödläge? När presidenten i USA utlyser ett nationellt nödläge så får presidenten temporärt mer makt för att kunna ta itu med den rådande krisen.  En nationell kris utlyses oftast i relation till utrikespolitik i USA. Det vill säga om det finns ett globalt hot mot handel eller en rådande krigssituation. Men ett nationellt nödläge kan även utlysas gällande kriser som sker inrikes, skriver sajten Fortune. Tidigare har det bland annat utlysts nödlägen under det amerikanska inbördeskriget, den stora depressionen och dagarna efter terroristattackerna den 11 september i USA. Många ställer sig kritiska till beslutet Efter presidentens uttalande om att utlysa ett nationellt nödläge så har han stött på mängder av kritik. Bland annat är det många politiker och jurister som är skeptiska. – Det är extremt ovanligt att en president förklarar ett nationellt nödläge för att finansiera ett projekt inom landets gränser, framförallt ett som kongressen vägrat att betala för, säger Andrew Boyle, vid Brennan Center of Justice, till AP om Trumps beslut. Det skrivs även väldigt mycket om vad som egentligen ska kunna anses som ett nationellt nödläge. Många pekar på att beslutet kan komma att sätta en ny standard som i sin tur öppnar för att framtida presidenter utlyser tveksamma nödlägen. – Om Trump kommer undan med att utlysa ett nödläge för att sedan spendera pengar på det här projektet, som knappt är relaterad till nationens säkerhet. Varför skulle inte framtida presidenter göra samma sak?, säger Ilya Somin, professor inom juridik på George Mason university och expert på den amerikanska konstitutionen och fortsätter: – Vad skulle stoppa en framtida president som Elizabeth Warren eller någon annan president från demokraterna från att säga att klimatkrisen är ett hot mot nationens säkerhet? Har du hört talas om Trumps plan för att bli omtyckt av oss svenskar? Här kan du läsa allt om den!

2019-02-15-08:57:04

Martin Stenmarck om attacken under Ladies Night: ”Hade kunnat dö”

Många förknippar nog artisten Martin Stenmarck med krogshowen Ladies Night. Det är inte så konstigt eftersom att han turnerade runt med showen i Sverige under sex veckor per år – i hela sju års tid, 2006-2012.   Det var även Martin och hans bror David Stenmarck som kom på idéen till showen. Konceptet för Ladies Night går ut på att enbart kvinnor är välkomna i publiken, medan endast män står på scenen. År 2009 såg drygt 60 000 kvinnor showen och de turnerade runt i hela 14 städer runtom i Sverige.  Förutom Ladies Night har vi ju sett Martin uppträda under Sveriges stora folkfest – Melodifestivalen. I år tävlar han i deltävling tre med bidraget ”Låt skiten brinna”, i Leksand, lördag 16 februari.  Melodifestival-aktuelle Martin Stenmarck turnerade runt med showen Ladies Night 2006-2012. Bildkälla: FREDRIK PERSSON/TT I veckan gästade han Nyheter24:s program Melloskvaller med Betty och Johan och berättade några anekdoter från tiden med Ladies Night. Ett minne som verkligen etsats sig fast är när en kvinna tog sig upp på scenen och gick till attack mot Stenmarck.  – Jag tror att kvinnan var lite överväldigad av situationen och ville visa sin kärlek på något sätt. Hon fick väldigt mycket feeling och tog sig upp på scen. Det var oerhört svårt alltså, vi hade massa vakter, säger Martin Stenmarck.  Det hela inträffade när Stenmarck var på väg av scenen. Martin minns inte vem det var som skrek, men han tror att det var Kjell Bergqvist som utbrast ”Se upp Martin, akta dig!”.  – Då vände jag mig om och ser den här kvinnan. Oerhört glad! Det fanns inget ont i henne. Hon har fem meter kvar, när det är tre meter kvar hoppar hon upp i luften med ben och armar rakt ut.  "Då hade hon klippt mig" Martin stod vid scenkanten, där det var två och en halv meter ner till golvet.  – Hade inte jag varit beredd på det och spjärnat emot och tagit emot henne, då hade hon klippt mig. Så hade vi antagligen båda dött, säger Martin.  Martin avslutar med att säga att det troligtvis var det jobbigaste raggningsförsök han varit med om.  Missa inte när Martin Stenmarck framför bidraget ”Låt skiten brinna” i Melodifestivalens tredje deltävling som går av stapeln i Leksand, lördag 16 februari, 20:00 på SVT 1.  Se hela avsnittet när Martin Stenmarck och Rebecka Karlsson gästar Melloskvaller med Betty och Johan här!

2019-02-15-10:40:57

Bert Karlsson: "Jon Henrik Fjällgren har plagierat Avicii"

Nu på lördag ser vi Jon Henrik Fjällgren, 31, inta scenen inför Melodifestivalens tredje delfinal som äger rum i Leksand. Jon Henriks bidrag heter "Norrsken" och är skrivet av Fredrik Kempe, David Kreuger, Niklas Carson Mattsson och Jon Henrik själv.– Den heter ”Goegsegh”, som betyder norrsken på svenska. Den handlar om att ta sig upp från det som varit tufft i livet och ta vara på den tid man har. Att följa sina drömmar. Trots att allt kan kännas hopplöst ibland, så kan man nå dit, har Jon Henrik tidigare berättat för Svt.Jon Henrik Fjällgren tävlar i Melodifestivalen med bidraget "Norrsken". Bildkälla: Stella Pictures.Men nu möts Jon Henrik av kritik från Bert Karlsson. Han har nämligen lyssnat på Jon Henriks bidrag – och han tycker att det är alldeles för likt Avicii. Låten ska även ha likheter med Axwell och Ingrossos "Sun is Shining", skriver Expressen.– Det går inte att göra så här. Det är konstgjort, det håller inte att kopiera. Självklart är det gravplundring, säger Bert Karlsson till Expressen.Bert Karlsson tycker att Jon Henriks bidrag påminner för mycket om Avicii. Bildkälla: Stella Pictures.Bert tycker att Melodifestivalen har tappat stinget lite och han anser att Melodifestivalen idag plockar ut artisterna först och sedan skriver låtarna. Jon Henrik har själv aldrig hört de låtar som hans bidrag jämförs med. – Jag har inte hört de här låtarna. Låtar i Melodifestivalen kommer alltid att jämföras, alla poplåtar är i stort sett lika varandra. Jag anser att det alltid tillkommer något nytt. Den här låten är skriven utifrån upplevelser från mitt liv, säger han till Expressen.För lite mindre än en vecka sedan blev även Andreas Johsnon, 48, kritiserad. Även då gällde det just Avicii – Johnsons bidrag var anklagat för att vara plagiat. Mer om det kan du läsa här.

2019-02-15-14:28:27